Katolika košarkaška liga 3X3

27.03.2013.

Igraš košarku bilo u školi, na faksu ili ovako za svoj gušt?
U Zagrebu 20. travnja kreće Katolička košarkaša liga 3X3.
Što to znači. U terenu su tri igraća i igra se na jedan koš.
Igra se 2 puta po 10 minuta.
Što kažeš da skupiš ekipu i prijaviš se?
Cijena je 550 kuna što uključuje sve.
Trenutno je prijavljeno 10 ekipa.
Što više ekipa toliko više i utakmica.
Igra se na terenima u Kušlanovoj subotom.
Uz to se priprema i jedno veliko i jako lijepo iznenađenje.
Nije važno da si iz Zagreba ali trebaš biti spreman putovat za vrijeme lige subotom.
Sve informacije možete dobit na kkl.zagreb@gmail.com ili u uredu za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije.
Širite dalje.

Natječaj za prijavu kreativnih literarnih radova na temu PEDAGOGIJA don BOSCA pod naslovom „Jedan dan u Oratoriju“

Udruženje salezijanca suradnika Hrvatske raspisuje :
Natječaj za prijavu kreativnih literarnih radova na temu PEDAGOGIJA don BOSCA pod naslovom „Jedan dan u Oratoriju“
Uvjeti natječaja
• Natječaj je otvoren od 15. ožujka do 8. lipnja 2013. što je ujedno i vrijeme tijekom kojeg ćemo zaprimati vaše prijave i radove.
• U literarnim radovima pod zadanim naslovom "Jedan dan u Oratoriju" treba biti prikazana don Boscova pedagogija. Pisati treba zamišljeno pismo u prvoj osobi, licu - pisac pisma može biti sam don Bosco, netko od njegovih pomoćnika ili netko od dječaka u Oratoriju.
• Prijavljeni literarni radovi moraju imati najviše do tri kartice tj. 4.500 znakova.
• Radovi trebaju biti protkani don Boscovim preventivnim sustavom kroz vjeru, razum i ljubaznost no opisani kao naš osobni doživljaj pedagogije i odgoja.
• Očekujemo u vašim radovima slobodu izražavanja, kreativnost, maštovitost .....

O don Boscovoj pedagogiji možete se informirati putem web stranica, filmova i tiskanih izdanja
( knjiga ,brošura, članaka u časopisima ).

Preporučujemo

• Web stranice: www.uss.hr ; www.oratorij.ba ; www.donbosco.hr; www.salezijanskamladez.com ; www.salesiana.hr
• Film Sveti Ivan don Bosco: Život i poslanje

• Knjige
o Ukrali ste mi srce Novi životopis sv. Ivana Bosca * autora Teresia Bosca
o Uspomene iz Oratorija svetog Franje Saleškoga od 1815. do 1855* autora Ivana Bosca
o Don Boscove – Misli * autora Teresia Bosca
o Don Bosco. Knjiga sa slagalicom*
o Don Boscov život u stripu 3. Sve do nakraj svijeta* autora Teresia Bosca i Alaricia Gattia
o Don Boscov život u stripu 2. Kuća za tisuću dječaka* autora Teresia Bosca i Alaricia Gatti
o Don Boscov život u stripu 1. Snovi jednog dječaka * autora Teresia Bosca i Alaricia Gattia
o Don Bosco Svetac mladenačke radosti* autora Ante Stojića
o Takav je bio don Bosco Mali životopis* autora Enza Bianca
o Majka Margareta * autora Waltraud Götzinger
o Sretni roditeljis don Boscovim odgojnim sustavom* autora Brune Ferrera
o Oratorij * autora Carla Marie Martini / Juana E. Vecchia
o Odgajajmo s don Boscovim srcem* autora Pascual Chávez Villanueva
o Odvažno s don Boscom na novim granicama društvenog priopćavanja* autora Pascual Chávez Villanueva


Nagrade i kategorije

O najboljim radovima odlučivat će stručno sedmeročlano Povjerenstvo u organizaciji USS-a. Najboljima će biti dodijeljena priznanja i nagrade.
Unutar svake kategorije biraju se prva tri mjesta. Za osvojeno prvo mjesto u svim kategorijama nagrada je odlazak na jedan dan u Oratorij i knjiga. Svako drugo i treće mjesto u svim kategorijama dobivaju za nagradu knjigu.

Kategorije natjecatelja raspoređene su na sljedeći način:

1) učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole
2) učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole
3) učenici od 1. do 4. razreda srednje škole
4) studenti i radnička mladež od 18. do 35. godine
5) odrasli stariji od 35 godina.

6) U kategoriji (od 1.do 4. razreda osnovne škole) učenici mogu prijaviti rad i u likovnom obliku u raznim tehnikama. Likovni radovi trebaju prikazivati don Boscov lik, njegove pomoćnike ili dječake u Oratoriju.

Kriteriji vrednovanja radova
Vrednovat će se kreativnost ideje,originalnost ideje u odnosu na temu, stil i jezik rada,primjena pravopisne norme i uvjeti navedenog natječaja.

Najbolji radovi prema mišljenju Povjerenstva bit će predstavljeni na izložbi prilikom završne proslave obilježavanja 100. obljetnice salezijanca u Hrvatskoj u Zagrebu od 12. do 13. listpoada 2013.godine. Najbolji radovi prema mišljenju Povjerenstva bit će objavljeni i u glasilu „Don Bosco danas“ te na web stranici www.uss.hr i www.donbosco.hr.

Kako prijaviti rad?
Prijavljuje se dostavljanjem rada u WORD-u ili pisanom/ ručnom formatu u kojem se objavljuje. Uz rad treba obavezno navesti ime i prezime autora, dob (godine života), župu stanovanja, adresu i mjesto stanovanja te kontakt telefon ili e-mail.
Rad se može poslati elektronskom poštom na donbosco.natjecaj2013@gmail.com ili poštom/osobno na adresu: USS, Omiška 8, Zagreb s naznakom „ZA NATJEČAJ“.




Proglašenje radova 2013.
Proglašenje pobjednika održat će se prilikom završne proslave obilježavanja 100. obljetnice salezijanaca u Hrvatskoj u Zagrebu 13. listopada 2013. godine.
Odluka Povjerenstva je konačna.
Natječaj za prijavu kreativnih literarnih radova na temu Lik i djelo don BOSCA održava se jednom godišnje.

Sve obavijesti potražite na www.uss.hr . Dodatne obavijesti možete dobiti na 091/ 5644 396 ili 099/ 2828 110 te upitom na mail donbosco.natjecaj2013@gmail.com

Pilula za dan poslije – drugi pogled

26.03.2013.

U hrvatskim bolnicama dnevno se abortira u prosjeku dvadesetero djece. Taj podatak više nikoga ne dodiruje i prema tome nije nešto što zaslužuje medijsku pažnju a kamoli naslovnicu. No kada tinejdžeru za vrijeme spolnog odnosa pukne kondom a njegova partnerica zbog toga na noge podigne ne samo kompletan Kliničko bolnički centar nego i Ministarstvo zdravlja, naslovnice su zajamčene.

Ovu nedavnu bizarnost kada je 18-godišnja djevojka histerično uletjela na hitni odjel splitske bolnice tražeći pilulu za dan poslije mediji su popratili na sebi svojstven način po već uhodanoj matrici: seks, kondomi, vjerska uvjerenja, puno galame i eto priče za naslovnice.

Pa je tako cijela Hrvatska imala priliku čitati o 18-godišnjoj heroini kojoj su uskraćena elementarna “reproduktivna prava” i zatucanoj liječnici specijalizantici koja zbog zatucanih vjerskih uvjerenja ne radi odgovorno svoj posao za koji je plaćena.

I to je uglavnom ono što smo saznali. No kao i obično nismo saznali istinu. Odnosno, saznali smo poluistinu, dobili polu-informacije, ništa neobično kad su hrvatski mediji u pitanju.

Ovim kratkim člankom želimo ponuditi nekoliko informacija koje bacaju nešto drukčije svjetlo na pilulu za dan poslije, a koje se vješto skrivaju od javnosti kojoj se, umjesto objektivnih i argumentiranih znanstvenih i etičkih aspekata, uporno serviraju manipulacija i ideologija.

Možda nakon toga bude i jasnija reakcija liječnice Katarine Dvornik.

Što je “pilula za dan poslije” i kako djeluje?
Prema široko rasprostranjenoj definiciji “pilula za dan poslije” ili “pilula za jutro poslije” (morning after pill) tableta je namijenjena za hitnu kontracepciju, koja se koristi nakon nezaštićenog spolnog odnosa kako bi se spriječila neželjena trudnoća. Ovakvom definicijom već se u samom startu manipulira s pojmom trudnoća koja bi trebala početi ne više trenutkom začeća nego tek kad se embrij implantira u maternicu, negdje oko 7. dana nakon začeća. Naime takva je definicija prvi put donesena 1972. od strane American College of Obstetricians and Gynecologists.
Ovakav pokušaj redefiniranja i manipuliranja terminom trudnoća čini se da više sliči na interesni dogovor za stolom, nego što je plod utemeljenog znanstvenog promišljanja. A da se radi proizvoljnoj odluci, znanstveno i medicinski teško održivoj, potvrdila je i većina od 112 članova znanstvenika iz Louisville Obstetrical and Gynecological Society koji su jasno dali do znanja kako je početak trudnoće vezan uz trenutak začeća (Informed consent and the redefining of conception: A decision illconceived?, objavljeno 1999. u The Journal of Maternal-Fetal Medicine).
Zanimljivo kako je istu stvar potvrdio i profesor Baulieu, “otac” abortivne pilule RU 486, izjavom kako se “prekid trudnoće nakon začeća može smatrati pobačajem”.

Sama “pilula za dan poslije” kemijski je preparat, sastoji se od hormona progesterona (1,5 mg levonorgestrela) i uzima se unutar 72 sata od spolnog odnosa. Radi se o 15 puta jačoj dozi nego što je kod obične kontraceptivne pilule.

Da bi se dobro razumjelo kako pilula djeluje potrebno se kratko podsjetiti kako i kad dolazi do oplodnje. Ovo je izrazito važno i zbog polemike koja je nastala povodom izjave Njemačke biskupske konferencije o piluli za dan poslije, o čemu će više biti riječi u nastavku.

Dakle, u pravilu je žena za vrijeme menstrualnog ciklusa plodna 5-7 dana. Spermiji u tijelu žene mogu preživjeti oko 3 dana, dok jajna stanica može preživjeti samo jedan dan. Dan prije ovulacije smatra se najplodnijim danom, dok se sami dan ovulacije smatra trećim po redu.

Istraživanje objavljeno u prestižnom časopisu New England Journal of Medicine koje je pratilo relaciju između spolnog odnosa i post-ovulacijskih učinaka, pokazalo je da je do začeća došlo samo onda kad se spolni odnos dogodio u periodu koji je išao od petog dana prije ovulacije do dana ovulacije (uključno), dok nijednoj od 192 trudnoće razlog nije spolni odnos nakon ovulacije (Timing of sexual intercourse in relation to ovulation-effects on the probability of conception, survival of pregnancy, and sex of the baby).

Druga studija provedena na 881 žene pokazala je mogućnost začeća i kad se spolni odnos dogodi poslije dva dana od dana minimalne bazalne temperature (koja neposredno prethodi ovulaciji). To dakle znači da spolni odnos koji se dogodi na dan ovulacije ili sljedeći dan ima značajnu vjerojatnost rezultirati začećem (Daily Fecundability: First Results from a New Data Base, «Demographic Research»).

Postojeća istraživanja pokazuju da pilula za dan poslije može djelovati i kontraceptivno, sprječavajući ovulaciju ako je uzeta u dane prije sazrijevanja jajne stanice, no ako se uzme neposredno pred ovulaciju, do začeća će ipak doći u velikom broju slučajeva.

Dakle, pilula za dan poslije može biti i kontraceptivna, no njezina kontraceptivna učinkovitost na sprječavanje ovulacije je vrlo niska (između 49% ako je uzeta odmah, i 8% ako je uzeta sa kašnjenjem od 72 sata), dok je njezina učinkovitost vrlo visoka kada djeluje postfertilizacijski, dakle abortivno, sprječavajući da se embrij ugnijezdi u maternicu. U tom slučaju učinkovitost je 90 % (ako je uzeta odmah) i 16% (ako je uzeta nakon 72 sata). Rezultati su to znanstvenog istraživanja objavljenog u Fertility and Sterility (2007) pod naslovom Levonorgestrel emergency contraception: a joint analysis of effectiveness and mechanism of action.

Istraživanje provedeno na 99 žena također je potvrdilo da pilula za dan poslije „ima malo ili nimalo učinka na post-ovulacijske događaje“, dakle nakon što dođe do ovulacije, ne može više spriječiti oplodnju, već jedino može spriječiti ugnježđenje embrija u maternicu. (Effectiveness of levonorgestrel emergency contraception given before or after ovulation–a pilot study, (2007) «Contraception»).

Prema tome, kako proizlazi iz ovog dosad rečenog, pilula za dan poslije prvenstveno djeluje na način da sprječava razvoj embrija, onemogućujući mu nidaciju (ugnježđenje) u maternicu. Ne radi se dakle o kontraceptivnom nego prije anti-nidacijskom učinku. Znanstvena očitost takvog anti-nidacijskog učinka opovrgava, prema tome, i samu terminologiju koja se koristi za ovaj proizvod: ne radi se o kontraceptivnom mehanizmu (budući da se, kako smo vidjeli, sprječavanje začeća događa u malom postotku slučajeva), već o izrazito abortivnom mehanizmu koji se manifestira nakon što je došlo do začeća, kad je već započeo razvoj novog ljudskog života.

Stoga ne trebaju čuditi riječi uglednih znanstvenika objavljenih u časopisu Contraception (2006): «Ne možemo zaključiti da pilula za dan poslije nikad ne priječi trudnoću nakon oplodnje» (Mechanism of action of emergency contraceptive pills).

U svjetlu ovih podataka jasno je kako je reklamiranje i propagiranje “pilule za dan poslije” kao “hitne kontracepcije” obmanjivanje i grubo falsificiranje stvarnosti.

Utječe li “pilula za dan poslije” na smanjivanje pobačaja?
Propagandu pilule za dan poslije prati još jedan mit: da ona smanjuje broj pobačaja. Stvarnost govori nešto sasvim drugo.

Najbolji primjer jest najopsežnije istraživanje dosad provedeno kako bi se vidjelo može li distribucija pilule za dan poslije smanjiti broj pobačaja. Istraživanje je provedeno u Škotskoj, u grofoviji Lothian. Istraživače je zanimalo hoće li se smanjiti broj pobačaja ukoliko svim ženama u grofoviji besplatno ponude 5 paketića pilule za dan poslije. Od 85.000 žena u dobi od 16 do 29 godina, njih 22.603 je zatražilo pilulu. Istraživanje koje je trajalo preko dvije godine na kraju je pokazalo kako se broj žena koje koriste pilulu za dan poslije peterostruko povećao, ali se broj pobačaja nije nimalo smanjio, što je drastično pobilo očekivanja i predviđanja autora istraživanja. (Advanced provision of emergency contraception does not reduce abortion rates, (2004), objavljeno u Contraception).

Do istog zaključka došli su autori članka u časopisu Obstetrics and Ginecology nakon što su analizirali čak 23 znanstvene studije vezane uz pilulu za dan poslije: njihov zaključak je bio: «Porast dostupnosti hitne kontracepcije povećava njezino korištenje, ali nijedna studija nije pokazala učinke na stope trudnoće i pobačaja» (Population Effect of Increased Access to Emergency Contraceptive Pills: A Systematic Review).

U Švedskoj se broj paketića za hitnu kontracepciju u četiri godine povećao za 700% a stopa pobačaja ne samo da se nije smanjila nego se i povećala preko 10%. (Statistics Health and Diseases, 2006.)

Nakon što je u Francuskoj još 2002. godine omogućen maloljetnicima pristup hitnoj kontracepciji bez recepta i roditeljske dozvole, broj pobačaja kod djevojaka između 15 i 17 godina povećao se sa 10.245 (2001. god.) na 11.517 pobačaja (2004.god.)

U Engleskoj je 2000. (godinu prije nego je dopuštena maloljetnicima pilula za dan poslije na njihov zahtjev i bez pristanka roditelja) zabilježeno 13.334 pobačaja kod djevojaka od 16 i 17 godina. No 2005., pet godina nakon ulaska pilule u škole, broj se povećao na 14.237. pobačaja. (National Statistics, 2006).

Osim ovih, postoje i pokazatelji kako laka dostupnost piluli za dan poslije može dovesti prije svega kod žena, osobito adolescentica, do jedne vrste lažne sigurnosti te do porasta promiskuiteta i spolno prenosivih bolesti. Upravo je to pokazalo istraživanje provedeno nad grupom švedskih studentica, prema kojem je u pet godina korištenje pilule za dan poslije naraslo sa 22 na 52%, a u istom razdoblju broj spolnih partnera je narastao sa 5,4 na 7,4 a spolno prenosive bolesti povećale su se za 50% (Increased sexual risk taking behaviour among Swedish female university students: repeated cross-sectional surveys, (2006), «Acta Obstet Gynecol Scand»).

Manipulacija i banalizacija ljudske spolnosti
Ovi, naizgled suhoparni ali vrlo ozbiljni znanstveni podatci, nužno nameću pitanje: kako to da se unatoč ovim nedvosmislenim znanstvenim činjenicama u javnosti uporno plasiraju tvrdnje kako se samo radi o bezazlenom kontraceptivnom sredstvu bez velikih posljedica? Kome je u interesu ovakvo očito falsificiranje istine i znanstvenih činjenica te manipulacija terminima jezičnim inženjeringom?

Šutnja i ignoriranje ovih činjenica svjedoče o snažnom utjecaju ideologije na znanstvenu raspravu ne samo po ovom pitanju, nego i po pitanju ljudske spolnosti općenito. (Dovoljno se sjetiti polemike oko zdravstvenog odgoja).

Samo u ideološki obojenom i politički korektnom sustavu, pod krinkom perverzno shvaćenih “reproduktivnih prava” moguća je histerija kojom se “razapinje” liječnica jer je odbila propisati “lijek” koji, osim što ima izrazito abortivna svojstva, uzrokuje mučninu u 23,1% slučajeva, povraćanje u 5,6%, glavobolju u 16,8%, vrtoglavicu u 11,2%, bolove u trbuhu u 17,6% i ostale kolateralne učinke u 13,5% slučajeva.

Dr. Katarina Dvornik je kao očito kvalitetna i dobro obrazovana liječnica, sve ove podatke i činjenice znala i po njima postupila.

No, u konačnici, cijela ova galama koju su mediji napravili zapravo je samo još jedan primjer ideologiziranog pogleda na ljudsku spolnost, sve više banaliziranu i dehumaniziranu. Ne treba posebna pamet da bi se prepoznalo licemjerje i hinjena filantropija onih koji, pod tobožnjom brigom za zdravlje, u piluli za dan poslije i ostalim “tekovinama” seksualne revolucije vide seksualno oslobođenje, a onda naglo zašute kada treba progovoriti o posljedicama i nesretnim sudbinama “seksualno oslobođenih” ne dan poslije, nego godinama poslije.

Baci li se pogled na propagandne materijale i portale koji promoviraju pilulu za dan poslije, lako se primijeti kako je ona prvenstveno namijenjena tinejdžerima. I umjesto da im se pomogne da vlastitu spolnost žive na odgovoran način, da se ne odnose prema njoj kao genitalnoj gimnastici za “ubiti” vrijeme, gura ih se u još veću površnost i neodgovornost, ulijevajući im lažnu sigurnost da ako se nešto i “dogodi”, pilula i čaša vode sve će riješiti. A kad pilula i voda problem ne riješe, ti isti seks-apologeti licemjerno će zazivati spolni odgoj kako bi se naučilo mlade spolno odgovornom ponašanju.

No ta se odgovornost ne sastoji u medikalizaciji i lateksizaciji spolnosti, gutanjem pilula i navlačenjem prezervativa, već u otkrivanju dubokog smisla, snage i ljepote vlastite spolnosti.

Pilula za dan poslije i Crkva
Kako smo na početku rekli, polemiku oko pilule za dan poslije izazvala je i nedavna izjava Njemačke biskupske konferencije. U medijima je to interpretirano kao da je Njemačka biskupska konferencija dopustila uporabu pilule za dan poslije u slučaju silovanja.

O čemu se zapravo radi i kakva je točno pozicija Njemačke biskupske konferencije i Crkve općenito?

Nakon slučaja silovanja jedne djevojke kojoj su dvije njemačke katoličke bolnice odbile dati pilulu za dan poslije, njemački kardinal Meisner je poručio kako je uporaba kontraceptivne pilule koja bi u slučaju silovanja spriječila začeće opravdana. No odmah je pojasnio da ukoliko se pilula koristi za sprječavanje već stvorenog embrija da se ugnijezdi u maternicu, u tom je slučaju njena uporaba neprihvatljiva.
Kardinal time nije rekao ništa novo niti je njegova izjava u suprotnosti sa službenim učiteljstvom Crkve po ovom pitanju.

Katolički bioetičari općenito smatraju da u predviđanju silovanja nije nedopušteno uzimati pilulu za sprječavanje začeća jer je to jedina moguća obrana protiv nasilnika kao napadača. Ali nikada ni u kojemu slučaju nije dopuštena abortivna pilula jer ona ubija začeti plod.

Dekan Bioetičkog fakulteta u Rimu prof. Gonzalo Miranda, još 1996. podsjećajući na redovnice koje su bile silovane u Bosni te u kontekstu tadašnjeg događaja kada je jedna Amerikanka u nepovratnoj komi rodila dijete nakon što ju je silovao bolničar, kazao je kako je „u slučaju teškog i predstojećeg rizika silovanja dopušteno dati pilule ženama s teškim mentalnim hendikepom, kao što je dopušteno da ih uzmu i redovnice koje se nalaze na rizičnom području“.

Takav stav potvrdio je nedavno i Predsjednik Papinske Akademije za život Ignacio Carrasco de Paula u intervjuu danom povodom izjave njemačkih biskupa (već citirano na ovom portalu): „Zadaće Crkve je formirati savjest. Ono što nauk Crkve u ovom slučaju kaže je: u slučaju silovanja može se učiniti sve što je nužno da bi se izbjegla trudnoća, ali već nastalu trudnoću ne smije se prekidati. Je li neki lijek kontraceptivan ili abortivan, to trebaju reći liječnici i znanstvenici, a ne Crkva“.

Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like
Dakle, pilula za dan poslije nikad nije bila opcija njemačkih biskupa. Dapače, stav Njemačke biskupske konferencije u potpunosti je istovjetan sa službenom izjavom Papinske Akademije za život o piluli za dan poslije. Budući da na žalost ta izjava nije prevedena na hrvatski, ovdje vrijedi donijeti jedan dio s kojim i zaključujemo ovaj članak:

„Pilula za dan poslije je preparat na hormonskoj bazi i koja, uzeta unutar 72 sata nakon spolnog odnosa, za kojeg se pretpostavlja da bi mogao biti plodan, razvija pretežno “antinidacijski” mehanizam, tj. sprječava da se eventualno oplođeno jajašce (a to je ljudski embrij), sad već razvijeno do stadija blastociste, smjesti na stijenku maternice, pomoću mehanizma koji mijenja samu stijenku. Konačni će, dakle, rezultat biti izbacivanje i propadanje tog embrija. Jedino u slučaju da je takva pilula uzeta nekoliko dana prije ovulacije, ponekad bi mogla djelovati s mehanizmom koji blokira ovulaciju (u tom bi se slučaju radilo o tipičnoj “kontracepciji”).

[…] Jasno je da dokazano “antinidacijsko”djelovanje pilule za dan poslije, u stvarnosti, nije ništa drugo nego pobačaj ostvaren kemijskim sredstvima. Niti je intelektualno dosljedno niti znanstveno opravdano tvrditi da se ne radi o istoj stvari. Uostalom, čini se poprilično jasnim kako je namjera onih koji traže ili nude pilulu izravno usmjerena na prekid eventualno započete trudnoće, točno kao u slučaju pobačaja. Trudnoća, naime, počinje začećem a ne implantacijom embrija na stijenku maternice, kako se naprotiv pokušava implicitno sugerirati. Iz toga proizlazi da se, s etičkog gledišta, ista apsolutna nedopuštenost koja se odnosi na abortivne prakse, odnosi i na širenje, propisivanje i korištenje pilule za dan poslije“.

mr.sc. Josip Markotić

Što Hrvoje Mravak misli o papama.

25.03.2013.

Hrvoje Mravak iz Hrvatske studira teologiju u Rimu kao što je on teži za poziv s Družbe Isusove.
Ja sam vrlo zahvalan na papu za ono što je učinio. On je veliki teolog koji je uvijek naglasio važnost molitve. Sviđa mi se njegova poniznost i, u svom umu, njegova istupanja je najbolja stvar za crkvu. Mi smo molili za njega i novog pape. (Novi papa) trebaju pridržavati nauka, naravno, on bi trebao biti otvoren za mnogim kulturama u svijetu, biti čovjek molitve, dobar komunikator, i ponizni i duhovno.

Hrvoje Mravak iz Hrvatske studira teologiju u Rimu kao što je on teži za poziv s Družbe Isusove.
Ja sam vrlo zahvalan na papu za ono što je učinio. On je veliki teolog koji je uvijek naglasio važnost molitve. Sviđa mi se njegova poniznost i, u svom umu, njegova istupanja je najbolja stvar za crkvu. Mi smo molili za njega i novog pape. (Novi papa) trebaju pridržavati nauka, naravno, on bi trebao biti otvoren za mnogim kulturama u svijetu, biti čovjek molitve, dobar komunikator, i ponizni i duhovno.

Hrvoje Mravak iz Hrvatske studira teologiju u Rimu kao što je on teži za poziv s Družbe Isusove.
Ja sam vrlo zahvalan na papu za ono što je učinio. On je veliki teolog koji je uvijek naglasio važnost molitve. Sviđa mi se njegova poniznost i, u svom umu, njegova istupanja je najbolja stvar za crkvu. Mi smo molili za njega i novog pape. (Novi papa) trebaju pridržavati nauka, naravno, on bi trebao biti otvoren za mnogim kulturama u svijetu, biti čovjek molitve, dobar komunikator, i ponizni i duhovno.

Hrvoje Mravak iz Hrvatske studira teologiju u Rimu kao što je on teži za poziv s Družbe Isusove.
Ja sam vrlo zahvalan na papu za ono što je učinio. On je veliki teolog koji je uvijek naglasio važnost molitve. Sviđa mi se njegova poniznost i, u svom umu, njegova istupanja je najbolja stvar za crkvu. Mi smo molili za njega i novog pape. (Novi papa) trebaju pridržavati nauka, naravno, on bi trebao biti otvoren za mnogim kulturama u svijetu, biti čovjek molitve, dobar komunikator, i ponizni i duhovno.

Što Hrvoje Mravak misli o papama.

Hrvoje Mravak iz Hrvatske studira teologiju u Rimu kao što je on teži za poziv s Družbe Isusove.
Ja sam vrlo zahvalan na papu za ono što je učinio. On je veliki teolog koji je uvijek naglasio važnost molitve. Sviđa mi se njegova poniznost i, u svom umu, njegova istupanja je najbolja stvar za crkvu. Mi smo molili za njega i novog pape. (Novi papa) trebaju pridržavati nauka, naravno, on bi trebao biti otvoren za mnogim kulturama u svijetu, biti čovjek molitve, dobar komunikator, i ponizni i duhovno.

Hrvoje Mravak iz Hrvatske studira teologiju u Rimu kao što je on teži za poziv s Družbe Isusove.
Ja sam vrlo zahvalan na papu za ono što je učinio. On je veliki teolog koji je uvijek naglasio važnost molitve. Sviđa mi se njegova poniznost i, u svom umu, njegova istupanja je najbolja stvar za crkvu. Mi smo molili za njega i novog pape. (Novi papa) trebaju pridržavati nauka, naravno, on bi trebao biti otvoren za mnogim kulturama u svijetu, biti čovjek molitve, dobar komunikator, i ponizni i duhovno.

Što Hrvoje Mravak misli o papama.

Hrvoje Mravak iz Hrvatske studira teologiju u Rimu kao što je on teži za poziv s Družbe Isusove.
Ja sam vrlo zahvalan na papu za ono što je učinio. On je veliki teolog koji je uvijek naglasio važnost molitve. Sviđa mi se njegova poniznost i, u svom umu, njegova istupanja je najbolja stvar za crkvu. Mi smo molili za njega i novog pape. (Novi papa) trebaju pridržavati nauka, naravno, on bi trebao biti otvoren za mnogim kulturama u svijetu, biti čovjek molitve, dobar komunikator, i ponizni i duhovno.

Što Hrvoje Mravak misli o papama.

Hrvoje Mravak iz Hrvatske studira teologiju u Rimu kao što je on teži za poziv s Družbe Isusove.
Ja sam vrlo zahvalan na papu za ono što je učinio. On je veliki teolog koji je uvijek naglasio važnost molitve. Sviđa mi se njegova poniznost i, u svom umu, njegova istupanja je najbolja stvar za crkvu. Mi smo molili za njega i novog pape. (Novi papa) trebaju pridržavati nauka, naravno, on bi trebao biti otvoren za mnogim kulturama u svijetu, biti čovjek molitve, dobar komunikator, i ponizni i duhovno.

Što Hrvoje Mravak misli o papama.

Hrvoje Mravak iz Hrvatske studira teologiju u Rimu kao što je on teži za poziv s Družbe Isusove.
Ja sam vrlo zahvalan na papu za ono što je učinio. On je veliki teolog koji je uvijek naglasio važnost molitve. Sviđa mi se njegova poniznost i, u svom umu, njegova istupanja je najbolja stvar za crkvu. Mi smo molili za njega i novog pape. (Novi papa) trebaju pridržavati nauka, naravno, on bi trebao biti otvoren za mnogim kulturama u svijetu, biti čovjek molitve, dobar komunikator, i ponizni i duhovno.

Što Hrvoje Mravak misli o papama.

Hrvoje Mravak iz Hrvatske studira teologiju u Rimu kao što je on teži za poziv s Družbe Isusove.
Ja sam vrlo zahvalan na papu za ono što je učinio. On je veliki teolog koji je uvijek naglasio važnost molitve. Sviđa mi se njegova poniznost i, u svom umu, njegova istupanja je najbolja stvar za crkvu. Mi smo molili za njega i novog pape. (Novi papa) trebaju pridržavati nauka, naravno, on bi trebao biti otvoren za mnogim kulturama u svijetu, biti čovjek molitve, dobar komunikator, i ponizni i duhovno.

Mišljenje

Hrvoje Mravak iz Hrvatske studira teologiju u Rimu kao što je on teži za poziv s Družbe Isusove.
Ja sam vrlo zahvalan na papu za ono što je učinio. On je veliki teolog koji je uvijek naglasio važnost molitve. Sviđa mi se njegova poniznost i, u svom umu, njegova istupanja je najbolja stvar za crkvu. Mi smo molili za njega i novog pape. (Novi papa) trebaju pridržavati nauka, naravno, on bi trebao biti otvoren za mnogim kulturama u svijetu, biti čovjek molitve, dobar komunikator, i ponizni i duhovno.

Što Hrvoje Mravak misli o papama.

Hrvoje Mravak iz Hrvatske studira teologiju u Rimu kao što je on teži za poziv s Družbe Isusove.
Ja sam vrlo zahvalan na papu za ono što je učinio. On je veliki teolog koji je uvijek naglasio važnost molitve. Sviđa mi se njegova poniznost i, u svom umu, njegova istupanja je najbolja stvar za crkvu. Mi smo molili za njega i novog pape. (Novi papa) trebaju pridržavati nauka, naravno, on bi trebao biti otvoren za mnogim kulturama u svijetu, biti čovjek molitve, dobar komunikator, i ponizni i duhovno.

DANI OTVORENIH VRATA SAMOSTANA SV. FRANE

21.03.2013.

Mladiće koji u srcu osjećaju želju za duhovnim zvanjem (svećeničkim i/ili redovničkim), pozivamo da neko vrijeme provedu u našoj redovničkoj zajednici ; da zajednički s nama – MALOM BRAĆOM FRANJEVCIMA – u samostanu žive, mole, rade, razmišljaju i razgovaraju o svom životu i mogućem duhovnom pozivu.

Dragi prijatelju!
Po primjeru sv. Franje Asiškog zajedno s nama uđi u dubinu svoga bića te tamo pronađi odgovor na svoje životne čežnje i traženja.
Ako osjećaš da te Bog k sebi zove da mu izbližega služiš, tj. ako je duhovni poziv ono što uistinu u srcu osjećaš, želiš i tražiš, možda je ovo prvi korak na putu tvoje konačne odluke!? Dok razmišljaš o svojoj budućnosti možda će Ti susret s nama redovnicima i zajednicom pomoći u životnoj odluci.

DANI OTVORENIH VRATA SAMOSTANA ZAPOČINJU 4. TRAVNJA 2013. S VEČEROM U 19. SATI U SAMOSTANU SV. FRANE U ZADRU, A ZAVRŠAVAJU 7. TRAVNJA S RUČKOM

Osoba za kontakt i dogovor:
Fra Tomislav Šanko,promicatelj duhovnih zvanja
Trg sv. Frane 1, 23000 Zadar
mob. : 099 2405 212
E-mail: frasankot@gmail.com

Oproštajna svečanost u crkvi Marije Pomoćnice na Knežiji

U subotu 23. ožujka u crkvi Marije Pomoćnice na Knežiji (Zagreb) priprema se oproštajna svečanost od relikvija sv. Ivana Bosca koje su proteklih dana obišle sve salezijanske odgojno-pastoralne zajednice u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

RASPORED SLAVLJA

9:00 - doček relikvija na crkvenom dvorištu

9:00 do 10.30 – program za mlade

10:30 - procesija s relikvijama kreće u crkvu Marije Pomoćnice

11:00 - sveta misa, predsjeda uzoriti kardinal Josip Bozanić, nakon mise prijateljsko druženje i osobno čašćenje relikvija

21:00 do 23:00 - animirano molitveno bdijenje za mlade

23:00 - nastavak bdijenja do ranih jutarnjih sati.

KONAČAN POPIS MEĐUNARODNIH VOLONTERA

20.03.2013.

Proces prijava i odabira međunarodnih volontera za sudjelovanje na XXVIII. Svjetskom danu mladih u toj ulozi je bio prilično dugotrajan, odvijao se gotovo godinu dana u nekoliko selekcijskih krugova.
Konačan popis svih mladih iz različitih zemalja svijeta stiže nam upravo iz Brazila. Ponosni smo što možemo reći kako će u konačnici 28 mladih iz Hrvatske imati prilike doprinijeti Svjetskom danu mladih iz predivne uloge volontera.

Lista se nalazi na sljedećem linku:
http://voluntrio2013.com.br/blog/wp-content/uploads/2012/10/List%C3%A3o-dos-Volunt%C3%A1rios-Internacionais-Selecionados-Mar%C3%A7o2013.pdf

Molimo SVE sigurne volontere, dakle vas 28, da nam se javite na adresu sdm@hbk.hr (svi oni koji to još niste)), kako bismo vas mogli pridodati grupi volontera koja kontinuirano razmjenjuje iskustva, informacije i sl. te se zajedničkom molitvom, podrškom, idejama i voljom pripremaju za odlazak u Rio de Janeiro.

Božji blagoslov i...
...Rio vas čeka širom raširenih ruku!

Pozdrav Nori

Dobili smo još jednog anđela.
Mala Nora fora nas je napustila.
Bila je strašni lav koja se borila za svoj život.
Kažu da Bog k sebi uzima dobre ljude.
Nora je gore među anđelima.
Hvala Ti što si ujedinila moju domovinu.
Izabrala si dan koji će svi pamtit.

PRVI GRADSKI KRIŽNI PUT MLADIH U VELIKOJ GORICI

Križni put ulicama djetinjstva

Mnoštvo je krenulo od župe bl. Alojzija Stepinca. Ondje su se mladi prisjetili kako je i titular te župe nasljedovao Krista na sličan način, noseći križ koji mu je darovan. Odatle su se zaputili do pleške kapelice. Sljedeća je postaja bila dječji vrtić na Podbrežnici. Bila je to treća postaja križnoga puta – Isus pada prvi put pod križem. Dječji vrtić je mjesto gdje mnogi učine svoje prve korake, a prvi koraci nužno znače i prve padove, istaknuli su mladi župe bl. Alojzija Stepinca. Ispred spomenika braniteljima na velikogoričkom groblju prisjetili su se svih onih koji su, poput Isusa, darovali svoj život za druge, za nas, za našu domovinu. Potom su krenuli prema onima koji su često zaboravljeni, na koje mislimo obično za vrijeme blagdana, a to su pripadnici Centra za odgoj i obrazovanje.

Svjetlo naših života

Križ su potom preuzeli mladi župe sv. Petra i Pavla. Okupljeni u velikom broju, svatko je imao svoj zadatak, svatko je želio prisustvovati tom korizmenom hodu s Kristom kroz naš grad. Za križem su išle i četiri baklje. Noć se već spustila, no mladi su nastavili hod za križem i bakljama koje su osvjetljavale put, baš poput Krista koji je svjetlo u našim životima. Prva postaja na području župe sv. Petra i Pavla bio je park dr. Franje Tuđmana. Bila je to postaja na kojoj su se mladi prisjećali Veronikine hrabrosti i sućuti. Srednjoškolci koji su predvodili ovu postaju zapitali su se postoje li Veronike modernog doba koje pobjeđuju strah i ljudsku osudu te prilaze onima kojima je pomoć najpotrebnija. Odatle su se zaputili prema uvijek dinamičnom trgu Stjepana Radića. Radnička mladež je podsjetila kako nikad ne smijemo odustati, čak ni kada dva puta padnemo pod istim teretom. U gornjem prostoru crkve sv. Petra i Pavla studenti te župe potakli su mlade na razmišljanje o opomeni koju Isus upućuje jeruzalemskim ženama te pokušali dati odgovor na pitanje kako razumjeti Isusa na ovoj postaji. Sudionicima su potom podijeljene krunice kao uspomena na prvi gradski križni put mladih. Zatim su krizmanici prigrlili križ i nosili ga do osnovne škole Nikole Hribara koju pohađaju. Svojim iskrenim razmišljanjem ganuli su mnoge te jasno dali do znanja da se Crkva uz ovakve mlade katolike ima pravo nadati svjetloj i bogatoj budućnosti.

Euharistija u središtu
Od iduće postaje do završetka križnog puta za razmatranja o postajama križnog puta zaslužni su mladi iz župe Navještenja BDM. Prošavši ponovno kroz centar grada uputili su se do srednjoškolskog centra, a odatle prema Milenijskom križu te Muzeju Turopolja. Križni put je završio svetim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Marko Vuković. Mladi su nastavili druženje u pastoralnom centru „Nazaret“ gdje su ih domaćini te župe počastili.

Iako je bilo poprilično hladno, nisu odustajali, nisu se pokolebali. Prolazeći kroz grad brojni su prolaznici ostali zapanjeni svjetinom koja korača Isusovim putem. Kao da su se već pomalo navikli promatrati mlade kao one koji subotom navečer rade probleme i nered. Nakon početne zbunjenosti mnogi su sa svojih balkona počeli mahati i dovikivati da se i za njih pomole. Dokaz je to da grad treba ovakve mlade. Grad treba pozitivne vibracije i entuzijazam mladeži. Stoga je potrebno i u narednim godinama nastaviti ovu praksu i na ovakav način vratiti ljudima povjerenje u mlade, u budućnost, u naš grad.

Autor: Natalija Bačić
Povjerenstvo za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije

U DON BOSCOVOM DUHU - ODRŽANA DUHOVNA OBNOVA ZA MLADE DUBROVAČKE BISKUPIJE

18.03.2013.

U organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije u subotu 16. ožujka održana je korizmena duhovna obnova za mlade koju je predvodio don Ivan Šibalić, povjerenik za pastoral mladih i zvanja Hrvatske salezijanske provincije iz Zagreba.
Tema duhovne obnove bio je lik sv. Ivana Bosca, apostola mladih i osnivača salezijanaca, čiji dolazak relikvija očekujemo u nedjelju 17. ožujka. Prvi je dio duhovne obnove održan u dvorani Ivana Pavla II. u sv. Klare. Razmatrali su se don Boscovi snovi tzv. snoviđenja koja je imao još od djetinjstva i kroz koja mu je Bog pomagao da shvati Božju volju za svoj život. Nakon molitve Krunice božanskog milosrđa, duhovna obnova nastavila se u katedrali gdje su se mladi imali priliku ispovijediti. Prije same ispovijedi don Ivan je pripremio mlade pročitavši i objasnivši još jedan don Boscov san koji govori o njegovom odnosu i odnosu dječaka o kojima je brinuo prema ispovijedi. Duhovna obnova završena je euharistijskim slavljem koje je animirao Biskupijski zbor mladih.

Tea Kuzek

Izvor: Ured za mlade HBK

INTERVJU S BISKUPOM UZINIĆEM - ˝MLADIMA PORUČUJEM DA SE NE BOJE REĆI ISUSU DA

- Kad ste i kako shvatili da je biti svećenik Vaš životni poziv?
Počeci mog razmišljanja o svećeničkom pozivu sežu u rano djetinjstvo. Povezani su uz mladu misu jednog susjeda, franjevca. U to vrijeme sam i ja želio postati franjevac, iako nisam imao pojma što to uopće znači. Zapravo, nisam znao što znači duhovni poziv niti u onom trenutku kad sam krenuo u sjemenište. Svijest o tome što je svećenički poziv dobio sam postupno, kroz sjemenište i osobito kroz bogosloviju, a svijet o tome da je to i moj životni poziv dobio sam puno kasnije. Želim li biti iskren, rekao bih da sam to konačno shvatio tek nakon jedne velike krize koju sam imao na samom početku bogoslovnog života. To da sam shvatio, ne znači da sam to i prihvatio. Dugo sam se hrvao sa svojim zvanjem. Privlačile su me druge stvari i želio krenuti u drugom smjeru. Srećom, nikad se nisam se usudio napraviti preokret, a nisam se usudio jer sam znao da je to ono što ja želim, a nije ono što želi Bog. U potpunosti sam prihvatio svoje svećeničko zvanje i s njim se pomirio, tek s đakonskim ređenjem. Zato mi je upravo đakonsko ređenje ostalo osobito upečatljiv događaj iz moga života.

- Koliko se Vaš život danas poklapa s onime što ste zamišljali kad ste se odlučili za svećeništvo?
Uvijek se zadivim optimizmu jednog mladog svećenika iz svoje biskupije koji na slično pitanje odgovara da mu je svećenički poziv pružio daleko više od onoga što je očekivao kad je krenuo u bogosloviju i od onoga što je zamišljao dok je bio bogoslov. Postoje i oni koji misle drugačije. Sve ovisi o tome kako pristupate svom svećeništvu, zašto ste to što jeste i dajete li se u tome što jeste potpuno. Tako je i sa mnom. Nisam se zamišljao kao biskup. Ta služba je unijela u moj život brojne promjene zbog kojih moj sadašnji život u mnogim stvarima odudara od svećeničkog života kakav sam zamišljao. Istovremeno mi pruža nove mogućnosti, priliku da se ostvarim daleko iznad svojih mladenačkih očekivanja. Dakako da i u mom slučaju sve ovisi o tome kako pristupam svojoj službi, zašto sam to što jesam i dajem li se u tome što jesam potpuno. Kad se dajem potpuno, onda primjećujem da mi je svećenički poziv pružio više nego li sam mogao zamisliti. Kad nešto zadržim za sebe ili odluta, a i ja znam odlutati, osjećaj je drugačiji.

- Upravo je završena opća Sinoda biskupa u Vatikanu. Puno se govorilo o mladima i o poteškoćama koje imaju na putu vjere. Kako objašnjavate krizu vjere u svijetu općenito i napose kod mladih?
Puno je razloga i teško bi ih bilo sažeti u odgovoru na jedno pitanje. Uostalom, 13. opća sinoda biskupa u Rimu je i bila sazvana zato da bi pokušala odgovoriti na to pitanje. Gledajući iz perspektive naše Crkve, čini mi se da jedan od osnovnih razloga to što smo pretpostavljali da je vjera u našem narodu nešto urođeno, nešto što se pretpostavlja. Vodeći se tom pretpostavkom trudili smo se oko klasičnog pastorala koji se više-manje vrti oko službe posvećivanja i upravljanja, a nedovoljno se brinuli za službu navješćivanja. Dok smo gradili i popravljali crkve i pastoralne centre, umnažali mise, dijelili sakramente, organizirali velebna slavlja, jubileje, bavili se ovim i onim, propustili smo priliku stvoriti čvrste vjerničke temelje da bi naši vjernici – mladi ili stari svejedno – u susretu s drugim ponudama, a njih je sve više i one su u modrenom društvu legitimne, znali ostati postojani u svojoj vjeri.

- Za razliku od ne baš tako davne prošlosti, danas ima sve više onih koji se za duhovna zvanja odlučuju u kasnijoj životnoj dobi. Kako tumačite tzv. „kasna zvanja“ i što ona donose Crkvi?
Duhovna zvanja u kasnijoj životnoj dobi su posljedica osobne potrage za smislom života. Ljudi se često izgube, odlutaju u svojoj vjeri, ali ih stanje u kojem se nađu ne zadovolji, pa zato opet traže. U svom traženju se suočavaju sa brojnim ponudama koje ne nude trajno zadovoljavajuće odgovore, a onda jednog dana ponovno dođu do onog starog, a opet i uvijek novog, odgovora koji nudi Krist po svojoj Crkvi. I tad se događa iznenađenje! Ono što nisu shvaćali ranije, zaslijepljeni blještavilom drugih ponuda, najednom vide u svoj svojoj jasnoći. Kako će njihov život nakon toga biti usmjeren, to u velikoj mjeri ovisi o duhovnom vodstvu. Razborit duhovni vođa bi im trebao pomoći da stvari u svom vjerničkom životu ponovo postave na svoje mjesto. Osobito treba paziti da se ne dogode pretjerivanja kojima su takve osobe sklone. Ne pazi li se na to, lako se dogodi da se njihovo zvanje pretvori u nešto u što se ne bi trebalo pretvoriti ili sruši kao kula od karata, zajedno s vjerom koju su ponovo pronašli. Kako bilo, kasna zvanja su jednostavno znak vremena. Kao znak vremena ona govore o krizi naših obitelji i župnih zajednica koje su do sada bile rasadišta duhovnih zvanja, ali i općenito o krizi našeg odgoja. Istovremeno, ona u tu kriznu situaciju unose tračak nade. Nije sve izgubljeno, kako se u prvi čas moglo učiniti. Koliko god bismo svi željeli da nisu morali proći fazu lutanja, njihov povratak i iskustvo koje sa sobom donese može, uvjeren sam, pomoći onima kojima će oni biti poslani. Ovo vrijedi i za sve druge dimenzije kršćanskog života, jer nemaju duhovni poziv svi koji su odlutali od Krista i Crkve i ponovo im se vratili. Potrebno nam je vjerničko zauzimanje i na drugim mjestima. Oni koji su odlutali pa se vratili znaju dobro što to znači.

- Prije ređenja za biskupa radili ste kao rektor i odgojitelj na splitskoj bogosloviji. Kad čovjek ulazi u neku zajednicu, prihvaća i određena pravila živote te iste zajednice. Na koji način su ta pravila utjecala na razvoj osobnosti Vaših bogoslova? Jesu li ih doživljavali kao ograničavanje vlastite slobode?
Dok smo u odgojnoj fazi, svi odgoj doživljavamo kao određeno ograničenje slobode. To nije posebnost naših zajednica. Potrebno je pronaći pravu mjeru, ne pretjerujući ni u kojem smjeru. Ograničenja su potrebna, ali ne smijemo postati robovi ograničenja. Umjetnost odgoja je odgajanicima uspjeti predstaviti ograničenja koja donose pravila kao priliku za rast. Ona bi trebala dovesti odgajanike do toga da nauče kako se ponašati i onda kad ne budu ograničeni pravilima. To bi bila pravila koja odgajaju. Inače su doista samo ograničenja slobode. Još sam nešto važno naučio u odgoju. Naučio sam da odgojitelj uvijek mora znati odgovoriti na pitanje 'zašto'. Odgojno pravilo koje nema odgovor u onom svojem razumljivom i prihvatljivom 'zato', bezvrijedno je pravilo. Ono iritira, kao što iritira svako pozivanje na autoritet. Možda često u svom odgojnom pristupu zaboravljamo da je, parafraziram Isusa, subota radi čovjeka, a ne čovjek radi subote. Kad se to dogodi, a događa se, pravila prestaju biti prilika za rast, a postaju prilika za licemjerje.

- Vi imate svoj profil na Facebooku, koji je osobito popularan među mladima. Kakvo je Vaše iskustvo pastoralnog djelovanja putem toga medija?
Društvene mreže su veliki izazov za nas vjernike. Svjesni smo opasnosti i zamki koje vrebaju u tom svijetu, jedna od njih je i vrlo opasna zamka ovisnosti, ali smo također svijesti i mogućnosti koje nam daje taj svijet u izvršenju našeg misionarskog poslanja biti navjestitelji radosne vijesti sve do kraja zemlje. Društvene mreže su svojevrsni Areopag na kojemu možemo pronaći puno toga što nije dobro, na kojemu čak i sami možemo zalutati, ali možemo pronaći i iskrene suvremene tražitelje nepoznatog Boga. Smijemo li, ako je tako, taj prostor ostaviti bez naše kršćanske ponude? Moj odgovor je ne. Naprotiv, i u tom prostoru moramo pronaći prostor za kršćansko djelovanje jer su Isus Krist i njegova Crkva i u tom prostoru jedna od legitimnih ponuda. To naše pravo biti jedna od legitimnih ponuda u tom svijetu, istovremeno je i naša sveta dužnost, naše misionarsko poslanje.

- Mnogi svećenici, posebno u malim župama, danas žive sami. Ne bi li njihov život bio kvalitetniji da žive u malim zajednicama s nekolicinom drugih svećenika?
Osamljenički život svećenika jedan je od velikih problema s kojim se susrećemo i na koji nismo još pronašli pravi odgovor. A nije ga lako pronaći, jer uz sve mane koje sa sobom nosi takav život, on ima i određene prednosti zbog kojih svaka želja za promjenom nailazi na otpor i kod svećenika, a i kod vjernika. Svećenici se taško odriču 'slobode' koju ima omogućava takav život, a vjernici se teško odriču 'privilegija' imati vlastitog župnika. Moja osobna želja, koju dodatno motivira i činjenica da je u biskupiji koja mi je povjerena sve manje svećenika i da su oni koje imamo sve stariji, je stvoriti određene centre u kojima bi svećenici zajednički živjeli i zajednički vodili pastoralnu brigu o širem području. Nadam se da će to, ako i kad tu želju uspijem ostvariti, svećenicima omogućiti dostojansveniji život, ali bolji osobni duhovni rast koji pruža život u zajednici, a i da će to omogućiti novi duhovni procvat moje biskupije i normalno odvijanje pastoralnog života u njoj, što na ovaj način u doglednoj budućnosti postaje upitno.

- Za kraj, što bi ste poručili mladim ljudima koji su na putu traženja vlastitog identiteta i mjesta u društvu, a dvoje glede duhovnog poziva?
Poručio bih im da se ne boje probati, da se ne boje reći Isusu svoj da. Ono što se sada čini odricanjem i gubitkom, dugoročno je istinski dobitak. Osim toga, doći u samostan, krenuti u bogosloviju ne znači, a nije nikad ni značilo, automatski postati redovnica, redovnik, svećenik. Postoji i mora postojati vrijeme za bistrenje vlastitog shvaćanja duhovnog poziva koji je često potpuno drugačiji od toga kako ga mi zamišljamo prilikom dolaska u sjemenište ili samostan. To vrijeme priprave i osobnog preispitivanja pred Gospodinom je istovremeno i vrijeme prosudbe mjerodavnih o nečijoj prikladnosti za duhovni poziv. Tek ako se dogodi da se nakon pročišćenog shvaćanja duhovnog poziva i priprave za taj poziv koja u sebi uključuje više dimenzija, poklopi naša osobna želja i mjerodavno mišljenje Crkve koja progovara kroz volju odgojitelja i poglavara, možemo govoriti o duhovnom pozivu.

Povjerenstvo za pastoral mladih Dubrovačke biskupije

Salezijanska fešta u župi Marije Pomoćnice na Knežiji.

Program će izgledati ovako:
8:15h-okupljanje
8:30h- početak programa uz plesove i bansove
9:00h-dolazak urne i pozdrav
9:10-10:30h- program koji se sastoji od nastupa benda koji će izvoditi pjesme Don Bosca, predstavljanja salezijanaca suradnika i sestara Kćeri Marije Pomoćnice s njihovom zahvalom i igrokaza koji je pripremio PSM uz nekoliko plesova
10:30h-ulazak relikvija u crkvu u svečanoj procesiji
11:00h- misno slavlje koje predvodi kardinal Bozanić

Nikako nemojte zaboraviti na molitveno bdijenje uz relikvije koje će biti u crkvi od 21 do 23h, a animiraju ga mladi. Ostatak noći bit će mogućnost za osobnu molitvu.

Predstavljena knjiga "Očeva pripovijest" Michaela D. O'Briena

U velikoj dvorani župne crkve Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu u nedjelju, 17. ožujka, predstavljena je nova knjiga kanadskog pisca Michaela D. O'Briena "Očeva pripovijest". Knjigu je uz autora O'Briena predstavila novinarka dr. Tanja Baran te mr. Petar Balta, glavni urednik nakladne kuće Verbum koja je knjigu i objavila.

Nova knjiga Michaela D. O'Briena, jednog od najčitanijih suvremenih književnika kršćanskoga nadahnuća, autora uspješnica "Tiho svjetlo", "Posljednja vremena" i "Otok svijeta", priča je koja oživljuje evanđeosku pripovijest o izgubljenom sinu smještajući je u naše vrijeme. Alex Graham, samozatajni je sredovječni čovjek koji se prepustio životu i čeka da umre. Međutim, kad jedan od njegovih sinova nestane bez objašnjenja ili bilo kakve naznake kamo je otišao, otac započinje dugo putovanje koje će ga po prvi put odvesti daleko od njegova sigurna i uredna svijeta, a ta potraga postat će odiseja koja će ga dovesti do fascinantnih mjesta i ponekad do zastrašujućih ljudi i opasnosti.

Otac u toj potrazi za sinom doživljava mnoge zemlje, nove svjetove, ulazi u razne međuljudske odnose, upoznaje različite ljude, ali upada i u međunarodne sukobe, ne pronalazi sina i na kraju se, nakon dvije godine potrage, vraća doma gdje ponovno pronalazi svoju obitelj i životni smisao.

Bez obzira na dužinu romana, 1000 stranica, autor je uspio prikazati svoj izniman talent za zanimljivom naracijom, pa kad je i u pitanju epska širina, zato roman ni u jednom dijelu nije dosadan. Zato se Michaela O.Briena s pravom naziva jednim od najvećih svjetskih pripovjedača, romanopisaca i stavalja ga se uz bok najvećim i najpoznatijim svjetskim klasičnim i suvremenim piscima.

Izvor: Laudato/TB

Generalni ministar Reda Manje braće zahvalio Papi na izboru imena

Generalni ministar Reda Manje braće fra Jose R. Carballo uputio je, 13. ožujka, novoizabranom papi Franji pismo u kojem je između ostaloga istaknuo: "Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje! To je radosni kliktaj onih koji su u molitvi iščekivali da Gospodin daruje svojoj Crkvi novoga pastira. Za našega papu Franju: 'Hvaljen budi, Gospodine moj!' To je molitva koju svi mi, sinovi svetoga Franje, raspršeni po cijelome svijetu radosno podižemo nakon što smo primili vijest o Vašem izboru za rimskoga biskupa i nasljednika Petrova."

U nastavku je fra Jose napisao: "Premda još nismo znali koga je Gospodin bio izabrao, već smo Vas ljubili. Još nismo znali Vaše ime, a već smo za Vas molili. A kad smo čuli Vaše ime, koji smo Vas osobno poznavali, uvelike smo se uzradovali. Naša je radost umnožena kad smo saznali da je ime koje ste si kao papa izabrali 'Franjo'."

U svom je pismu, Generalni ministar zahvalio papi što je izabrao ime tako "znakovito za svijet, za Crkvu i, naravno, za sve franjevce" te je, slično kao i sveti Franjo u svome Potvrđenom pravilu, obećao "poslušnost i poštovanje gospodinu papi" Franji, zatraživši apostolski blagoslov za sebe samoga, za braću franjevce i za sve sestre klarise i franjevke koncepcioniste.

Izvor: IKA

Mladi molitvom uzvratili na Papin poziv

Mladi su u petak, 15. ožujka, odgovorili na Papin poziv da mole za njega. Naime, u petak popodne su katoličke udruge mladih na Trgu sv. Petra upriličile molitvu krunice, a potom su u procesiji prošli ulicom Pomirenja do centra za mlade Sveti Lovro gdje su organizirali klanjanje pred Presvetim i sudjelovali na svetoj misi. Pod geslom "Živio Papa" mladima su se pridružili brojni turisti.

Mladi su molili za Benedikta XVI. nakon njegova odreknuća i tijekom sedisvakancije; a unatoč kiši i prohladnom vremenu na Trgu su svetoga Petra bdjeli očekujući bijeli dim i spontani Papin pozdrav: Buona sera! Dva dana poslije, na završetku mjesečnog euharistijskog klanjanja, mladi su se vratili na Trg da svojom molitvom osnaže i očituju potporu papi Franji.

Krunicu se molila na petnaest jezika, u procesiji su mladi iz petnaest država na ramenima nosili križ mladih do centra za mlade, predvodio ih je pomoćni biskup L'Aquile Giovanni D'Ercole.

"U ovih smo mjeseci tko zna koji put dobili potvrdu da Duh Sveti prepušta nama ljudima da se borimo, ali i On upravlja poviješću. A to znači da je Crkva živa i da su mladi nada ove Crkve", kazao je biskup D'Ercole.

A evo kako mladi pozdravljaju papu Franju: "Želimo da Papa odmah osjeti našu blizinu, i dobro je da to odmah osjeti. Kad je biran bio sam na predavanju na sveučilištu. Društvene mreže od Facebooka do Twittera potvrđuju da je Papa na sve ostavio vrlo pozitivan dojam. Svi smo jako sretni", rekao je jedan mladić.

"Bilo je užasnih dana! Bili su dani mučnog iščekivanja, sve do bijelog dima koji nam je ispunio srce. Papu smo odah zavoljeli, čim se pojavio bijeli dim i dok se pojavio na balkonu bazilike pozdravljajući 'Dobra večer svima!'", dodao je drugi mladić poželjevši Svetom Ocu da nastavi 'loviti' ljude kao što je činio ovih dana.

Izvor: Radio Vatikan

Papa poručio Argentincima da daju novce za siromašne

Papa Franjo nazvao je vatikanskog nuncija u Buenos Airesu i zamolio ga da prenese biskupima i vjernicima da nema potrebe za dugim i skupim putovanjem na njegovu inauguracijsku misu sljedeći tjedan, već da taj novac daju za siromašne, priopćio je danas Vatikan.

"Pozvao je vatikanskog veleposlanika i zamolio ga da biskupima i vjernicima prenese da nema potreba da kreću na tako dug i skup put da bi ga vidjeli, već da umjesto toga novac daju za siromašne", rekao je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi, a prenose agencije.

Kardinal Jorge Bergoglio, bivši predsjednik Argentinske biskupske konferencije, postao je prvi papa u povijesti iz Latinske Amerike.

U utorak, 19. ožujka, u bazilici Svetog Petra slavi se inauguracijska misa u nazočnosti šefova država i vlada te ministara iz cijelog svijeta. Na Trgu sv. Petra se očekuje više stotina tisuća ljudi.

Izvor: Hina

Izaslanstva iz cijelog svijeta na nastupnoj misi novog Pape

Oko 180 državnih izaslanstava iz cijelog svijeta očekuje se u utorak, 19. ožujka, u Vatikanu na nastupnoj misi novog pape Franje. Bogoslužje na blagdan sv. Josipa – kada ujedno umirovljeni papa Benedikt XVI. slavi imendan – započinje u 9.30 sati. Među predstavnicima Crkava i vjerskih zajednica iz cijeloga svijeta slavlju će biti nazočan i carigradski patrijarh Bartolomej I.

Hrvatsko državno izaslanstvo predvodi predsjednik države Ivo Josipović, iz SAD-a će u Vatikan doći potpredsjednik Joe Biden, iz Argentine predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner, iz Brazila predsjednica Dilma Rousseff, iz Njemačke savezna kancelarka Angela Merkel, a iz Meksika predsjednik Enrique Pena Nieto. Austriju će predstavljati predsjednik Heinz Fischer, savezni kancelar Werner Faymann i vicekancelar Michael Spindelegger. I nekoliko europskih vladarskih kuća najavilo je svoje dolazak na svečanu misu. Očekuju se britanski princ Charles, španjolska kraljica Sofia i princ Filipe, zatim belgijski kralj Albert II. i kraljica Paola, u pratnji premijera Elia Di Rupo.

Sveta Stolica ima diplomatske odnose sa 179 država.

Izvor: IKA

Predstavljanje albuma prvijenca "Utočiše vječno" VS-a Matheus

Album prvijenac „Utočište vječno“ VS-a "Matheus" iz Bizovca bit će predstavljen na koncertu koji će se održati u četvrtak, 18. travnja 2013., u Kulturnom centru Katančić u Valpovu, s početkom u 19 sati. Program će voditi Tanja Popec.

Na koncertuju gostuju Čedo Antolić i Apostoli mira. Izvođače će pratiti orkestar pod vodstvom Gorana Kovačića.

„U ime 'Matheusa' rado pozivam sve na promociju u Valpovu, blizu Bizovca. Očekujem da će nam se mnogi pridružiti. Izlazi nam prvi album koji je stvaran godinama. Trenutno smo u velikim pripremama snimanja CD-a te zahvaljujemo Milosrdnom Gospodinu što nas prati“, istaknula je u razgovoru za portal Biti u vezi Laudato.hr voditeljica duhovnog sastava Sandra Lovrinčević.

"Utočište vječno" izlazi o Uskrsu ove godine u nakladi Laudata. Na albumu će se naći 12 autorskih pjesama, a među njima i uspješnica "Utočište vječno" po kojoj album i nosi ime, a s kojom su 2010. osvojili prvo mjesto na Uskrsfestu.

Vokalni sastav "Matheus" okuplja mlade iz Bizovca i iz nekoliko osječkih župa gdje aktivno sudjeluju u životu svojih župnih zajednica.

„Matheusi“, osim što predvode pjevanje u svojoj župi, sudjeluju na mnogim prigodnim događanjima, primjerice na duhovnim obnovama u Zagrebu, Njemačkoj i Crnoj Gori. Posebno se ističu njegovanjem pobožnosti prema Božanskome Milosrđu, te redovito svake posljednje subote u mjesecu, animiraju pjevanjem duhovni susret Pokreta Božanskoga Milosrđa.

Korizmena ispovijed za studente

Korizmena ispovijed za studente održat će se u srijedu, 20. 3. 2013. u Crkvi sv. Mati Slobode na Jarunu u 20h.

Zbog korizmene ispovijedi u srijedu neće biti vjeronaučnog susreta.

Studentski vjeronauk - 19. ožujka

Tema vjeronaučnog susreta je:

BITI MUŠKARAC PO BOŽJEM NAUMU

Bdijte postojani u vjeri, muževni budite, čvrsti. 1 Kor 16, 13

Utorak, 19. 3. 2013. u 20h u SD "Stjepan Radić", u kino dvorani Forum

*zbog korizmene ispovijedi neće biti vjeronauka u srijedu na Jarunu

voditelj: don Damir Stojić, SDB
Studentski kapelan

ULAZNICE ZA USKRS FEST 2013. U PRODAJI

15.03.2013.

Ulaznice za Uskrs festa 2013 pustit će se u prodaju od ponedjeljka 18. ožujka 2013.

Mogu se nabaviti na blagajni koncertne dvorane 'Vatroslav Lisinski' u Zagrebu kao i u knjižarama na Kaptolu: Glas Koncila, Kršćanska sadašnjost i Verbum.

Ukoliko ste župnik župe ovogodišnjih izvođača ili njihov voditelj, te želite rezervirati ulaznice za Vašu župu ili Vaše goste, možete to učiniti putem telefona 01/563 50 35 u uredovno vrijeme Ureda za mlade HBK od 09 do 12 i od 14 do 16.

Cijena ulaznice: 40 Kuna

Uskrs fest će se održati u nedjelju 07. travnja u 19 sati, u organizaciji Odbora za mlade HBK i Hrvatskoga katoličkog radija.

Dobrodošli!

ZAGREB:PROSLAVA JOSIPOVA NA TREŠNJEVCI

Župa sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci devetnicom od nedjelje 10. do ponedjeljka 18. ožujka duhovno se pripravlja za proslavu blagdana sv. Josipa zaručnika BDM, svog župnog nebeskog zaštitnika. Tijekom devetnice svaku večer pobožnosti su s krunicom sv. Josipu, u utorak i petak nakon krunice je i križni put, u srijedu je nakon mise euharistijsko klanjanje. U utorak i srijedu sudjeluju i karmelićanski bogoslovi. U petak je mogućnost primanja škapulara. Pobožnosti tijekom devetnice počinju u 17.45, mise u 18.30 sati. Po dvije večeri predvode ih i propovijedaju karmelićani iz Remeta o. Dario Tokić, o. Stjepan Vidak, o. Mato Miloš i o. Antonio Čirko. U nedjelju, 17. ožujka Dan je očeva. Proslava počinje u 9 sati. Popodne su pobožnosti s misom, nakon koje je prigodni program "Iz tame u svjetlo", u izvedbi zajednice za liječenje ovisnika „Cenacolo".
U ponedjeljak, 18. ožujka na uočnicu župne svetkovine, nakon krunice u 17.45, misu predvodi karmelićanski provincijal o. Vinko Mamić. Slijedi procesija za svijećama i posvetna molitva sv. Josipu.
Na samo Josipovo, u utorak, 19. ožujka, jutarnje mise su u 6, 7, 8, 9 i 10.15 sati. Predvodi ih župni upravitelj Damir Ocvirk, Jakov Rađa, Damir Baćun, Vjekoslav Jakopović i Zlatko Golubić. Središnje blagdansko bogoslužje je poldanica u 11 sati. Predvodi je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Popodne su mise u 15, 16.30 te u 18.30 sati. Predvode ih Domagoj Vuletić, Julio Guijerro i Anđelko Košćak.

KOTOR:ZA KRIŽEM OD KATEDRALE DO GOSPE OD ZDRAVLJA

U Godini vjere i jubileja Milanskog edikta (313. – 2013.) u Kotoru će se u subotu, 16. 03. 2013. godine, u četvrtoj korizmenoj nedjelji, održati pobožnost:

Za križem od katedrale do Gospe od Zdravlja.

Novi metalni križ (1,80 x 1,30 m) kojega je prošle godine na blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika djece, pomoraca i svih onih koji s morem i od mora žive, blagoslovio kotorski biskup mons. Ilija Janjić, bit će u procesiji, uz pobožnost Križnog puta koja će započeti u 15 sati u kotorskoj katedrali, prenesen do crkve Gospe od Zdravlja i postavljen na kupolu zvonika kao zavjetni dar kotorske Crkve.

Pozivaju se vjernici i građani da budu sudionici ovog milosnog događaja.

Posebno pozivamo i sve mlade iz biskupije jer ovo je ujedno i 6. Križni put mladih Kotorske biskupije.

Za hodočasnike iz Dubrovačke biskupije osiguran je BESPLATAN autobus!

Organizator: Biskupski ordinarijat Kotor

SCENSKI PRIKAZ KRISTOVE MUKE

Scenski prikaz Kristove muke pod nazivom "Pasija – Put ljubavi" tradicionalno će i ove godine izvesti članovi Marijne legije iz Petrinje i Siska. U nedjelju 17. ožujka u 19 sati Kristovu muku prikazat će u Gradskom parku u Petrinji, a u nedjelju 24. ožujka u 20 sati na prostoru ispred katedrale Uzvišenja svetog Križa u Sisku.
Prikaz će po prvi puta ove godine izaći iz okvira Sisačke biskupije. Tako će u subotu 16. ožujka u 18.30 sati scenski prikaz biti održan u župi sv. Barbare u Vrapču, a u subotu 23. ožujka u župi Svih Svetih u Sesvetama.

ĐAKOVO: VIII. NADBISKUPIJSKI KRIŽNI PUT ZA MLADE

Đakovo - I ove godine u vrijeme korizme Ured za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije organizira VIII. nadbiskupijski križni put za mlade koji će se održati u subotu 16. ožujka na relaciji dugoj 27 km - od Vukovara preko Bogdanovaca, Marinaca, Nuštra, Cerića do Vinkovaca. Geslo ovogodišnjeg križnog puta je „Učvrsti nam vjeru i ljubavi plam", a povjerenik Ureda za pastoral mladih, vlč. Filip Perković ističe kako se mladi koji žele sudjelovati trebaju prijaviti u svoje župe. Župnici će ukupan broj sudionika prijaviti Uredu za pastoral mladih do 8. ožujka, na broj telefona: 031/802-237 ili e-mailom na adresu mladi@djos.hr .
Dolazak i okupljanje mladih na dan održavanja križnoga puta predviđeno je do 7.30 sati na Memorijalnom groblju u Vukovaru. Novost će biti slavlje mise u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru na početku križnog puta, oko 9 sati. Vlč. Perković pojašnjava kako su se ovom izmjenom pokušali uvažiti prijedlozi svećenika i mladih - da je bolje staviti euharistiju na početak jer tada sudionici nisu umorni kao na kraju dana i moći će lakše sudjelovati. Bilo bi dobro da župnici organiziraju za mlade sakrament ispovijedi kao pripremu za križni put jer će se tako svi moći i pričestiti na misnom slavlju, potiče povjerenik.
Svaki sudionik sa sobom treba ponijeti ručak od kuće, nešto za piće i u ruksaku samo najnužnije stvari. Treba se odjenuti slojevito i obuti laganu odjeću, ponijeti nešto za zaštitu od sunca i kiše te izbjegavati nošenje stvari u rukama i vrećicama jer to stvara poteškoće u hodu. Povjerenik upozorava da se zbog fizičkog napora na križni put ne prijavljuju osnovnoškolci, da se ne nosi kazetofone, CD-e i MP3 playere, kao ni alkoholna pića.
„Neće biti lako izdržati, prije svega, fizički napor. Treba oduševiti mlade za pješačenje, druženje, međusobno upoznavanje, stjecanje novog iskustva i molitvu te ih pripremiti na žrtvu, pokoru, korizmeno odricanje, strpljivost, post i posebno, na žuljeve", ističe povjerenik, ali i podsjeća kako je unatoč navedenom, odaziv na nadbiskupijske križne putove uvijek bio jako dobar. Prošle godine uključilo se čak 3500 mladih, a veliki broj sudionika očekuje se i ove godine.

SAMOBORSKO GORJE: KRIŽNI PUT EKOSSPIRITUSA

Zajednica Ekosspiritus iz Samobora organizira 51. planinarski križni put u dva termina na dva mjesta. Prvi susret biti će 8, 9. i 10. ožujka na otoku Braču, a drugi 15, 16. i 17. ožujka u Samoborskom gorju.
U Samoborskom gorju sudionike čekaju već poznate staze i kapele.
Tema pohoda bit će razmatranje kršćanskog simbola – ribe.

KOPRIVNICA:13.KRIŽNI PUT MLADIH VARAŽDINSKE BISKUPIJE

Križni put mladih Varaždinske biskupije, trinaesti po redu, održat će se 16. i 17.3. na sljedećoj relaciji:
Reka - Koprivnica - Močile (Koprivnički dekanat).
Geslo križnog puta je: "Ne bude li vaša pravednost veća od pravednosti..." (Mt 5,20), a obilježje: majica
Himna je: Mesija.

Više informacija potraži na:
http://www.mladi-vz.com/images/stories/dokumenti/ostalo/2013/kp2013_letak.pdf

51. PLANINARSKI KRIŽNI PUT Velika Ciglena - Veliko Trojstvo - Bjelovar

Velika Ciglena - Veliko Trojstvo - Bjelovar

16. i 17. ožujka 2013.

"Gospodine vjerujem, pomozi mojoj nevjeri" (Mk 9, 24)

Planinarska bratovština svetog Bernarda u suradnji s bjelovarsko-križevačkom biskupijom organizira 51. planinarski križni put ovog ožujka u bjelovarskom kraju.

SESVETSKA SELA:DUHOVNA OBNOVA ZA MLADE

Korizmena duhovna obnova za mlade Sesvetsko-vugrovečkog dekanata i okolice u Zagrebačkoj nadbiskupiji pod nazivom "Susret s Isusom" održat će se 15. i 16. ožujka u župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima. Katehezu prvog dana obnove u 20 sati predvodit će vlč. Domagoj Matošević, nakon koje će biti euharistijsko klanjanje, a drugi dan započet će u 19.15 sati s pobožnosti križnog puta i katehezom p. Ivana Mandurića. U okviru obnove mladi će imati priliku pristupiti sakramentu ispovijedi.

Izvor: Ured za mlade HBK

Papa Franjo: "Moramo prenijeti mudrost mladima!"

Papa Franjo primio je u audijenciju u Vatikanu sve kardinale koji su sudjelovali u konklavama i kongregacijama. To mu je bio prvi susret, kao pape, s cijelim Kardinalskim zborom. Na početku ga je pozdravio dekan Kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano, a nakon njegova govora, što je dosad bilo neuobičajeno, Papa je ustao i pozdravio ga.

U svom govoru, papa Franjo povjerio je svoje, kao i poslanje kardinala, zagovoru Marije, Majke Crkve. “Povjeravam svoje poslanje i vaše poslanje njezinoj majčinskoj zaštiti. Svi slušamo glas njezina Sina, ustrajući zajedno u molitvi i svjedočenju prisutnosti Gospodina.“

Potom je ponovno zahvalio svom prethodniku Benediktu XVI. "Misao punu velike ljubavi i duboke zahvalnosti upućujem mojem časnom prethodniku Benediktu XVI. koji je u ovim godinama pontifikata obogatio i osnažio Crkvu svojim učiteljstvom, svojom dobrotom, svojim vodstvom, svojom vjerom, koji ostaju duhovna baština za sve", rekao je Papa. Istaknuo je da je Petrovska služba, življena potpunim predanjem, u njemu imala mudrog i poniznog tumača, čiji je pogled uvijek bio upravljen na Krista raspetoga, prisutnog i život u euharistiji. "Uvijek ćemo ga pratiti svojom gorljivom molitvom, svojim neprestanim spominjanjem, svojom trajnom ljubavlju i zahvalnošću", rekao je Sveti Otac. "Osjećamo da je Benedikt XVI. upalio duboko u našim srcima plamen: taj će plamen nastaviti gorjeti jer će ga raspirivati njegova molitva, koja će podupirati i nadalje Crkvu u njezinu duhovnom i misijskom hodu".

Papa Franjo pozvao je kardinale neka nikada ne podlegnu pesimizmu i obeshrabrenosti. "Budimo čvrsto uvjereni da Duh Sveti daje Crkvi hrabrosti da ustraje i traži nove načine evangelizacije, da bi pronosila evanđelje do najudaljenijih krajeva svijeta. Kršćanska istina je privlačna i uvjerljiva jer odgovara na duboku potrebu ljudskog života, naviještajući na uvjerljiv način da je Krist jedini Spasitelj čitava čovjeka i svih ljudi. Taj navještaj vrijedi jednako danas kao i na početku kršćanstva, u doba velikog misijskog širenja evanđelja. Kao što nas je papa Benedikt XVI. mnogo puta podsjetio u svojem učenju i, na posljetku, ovim hrabrim i poniznim činom, Krist je taj koji vodi Crkvu po svom Duhu, Duh Sveti je duša Crkve svojom životvornom moći i snagom uspostave jedinstva: od mnogih čini jedno, Kristovo mistično tijelo", rekao je Papa.

Kardinalima je poručio da će se sada vratiti u svoja sjedišta kako bi nastavili svoju službu, obogaćeni iskustvom vjere i crkvenog zajedništva koje su proživjeli proteklih dana. Tu se osvrnuo na činjenicu da većina kardinala nije "u cvijetu mladosti" te naglasio dužnost svih u poodmakloj dobi da prenesu svoja znanja mlađim generacijama.

„Starost je središte životne mudrosti. Ljudi koji su mudri dugo žive – poput starog Šimuna u Hramu koji je susreo Isusa“, istaknuo je Papa.

“Moramo prenijeti mudrost mladim ljudima. Mudrost je poput dobrog vina koje sazrijeva s godinama. Jedan njemački pjesnik o starosti je rekao - starost je vrijeme za mir i molitvu – stoga, mi moramo prenijeti mudrost mladima“, naglasio je Papa.

Svim kardinalima i ostaloj subraći i sestrama, papa Franjo potom je udijelio apostolski blagoslov te pozdravio svakog kardinala ponaosob. Među njima i dvojicu Hrvata kardinale Josipa Bozanića i Vinka Puljića.

Još jedna zanimljivost. Kardinal iz Južne Afrike Wilfried Fox Napier poklonio je papi Franji žutu narukvicu, koju je Papa odmah stavio na ruku.

Izvor: news.va

U emisiji „Budimo mladi“ u ponedjeljak, 18. ožujka, u 20.30 na HKR-u

- Križni putevi mladih, novi papa Franjo, nove inicijative i nove tehnologije kao dobro pastoralno sredstvo u radu s mladima. O tome razgovaramo s isusovcem Ivanom Mandurićem, predsjednikom SKAC-a Palma, i nacionalnim predsjednikom Franjevačke mladeži Ivanom Bambirom.

- U mnoštvu na Trgu sv. Petra u iščekivanju novoga Pape bio je i fra Ivan Matić, generalni asistent OFS-a i Frame. Saznali smo što ga je posebno dojmilo i koliko je iznenađen izborom imena Franjo.

- Ignacijanski suradnici iz 'Zajednice kršćanskog života' obilježavaju 15. godinu djelovanja u Hrvatskoj i 450. obljetnicu postojanja. Zašto se nazivaju smjelim ljudima koji misle kreativno, djeluju konstruktivno i usuđuju se živjeti evanđeoski opasno, doznajemo od njihova predsjednika Damjana Srdoča.

Emisiju uređuje i vodi Ante Novak.

AMERIKA / Honduras - pastoral selilaca također uključuje župe

Comayagua - Postoji 10 župa uključeni u pastoral selilaca u biskupiji Comayagua. Sestra Lidia Mara Silva de Souza, nacionalni koordinator PMH, prisustvovao je izbor novog biskupijskog upravljanja grupe Biskupije proteklog vikenda i predstavljanje ovogodišnjeg work.The Udruge Scalabrinian sestara, je na čelu u pastoral migranata u Hondurasu. Sestre su uvijek ponudio potporu biskupa Comayagua, mons. Roberto Camilleri Azzopardi, OFM, a za nekoliko godina radili u formaciji, pripremu i razmjenu materijala i posjete migranata, migranti koji su se vratili, i njihovim obiteljima. U Scalabrinian sestre i skupina biskupijskoj rada, ovisno o statusu migrant životu i obitelji, ponuditi duhovni, moralni i ekonomski help.Honduras je dio grupe od četiri zemlje Središnje Amerike gdje fenomen migracije je jači. Brojke za migracije Instituta Meksiku, u vezi samo iseljeničkih djece su alarmantne. U 2012, od siječnja do kolovoza, 2,424 pratnje stigao u Meksiku, koji su potom poslani natrag u svoje zemlje porijekla. Radi se o 51% više u odnosu na isto razdoblje 2011. Djeca koja zauzimaju na "putovanje nade" do SAD pobjeći od bandi i nasilja u svojoj zemlji podrijetla, uglavnom dolaze iz Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, koji su zemlje s najvećim brojem "emigrirao" djeca u 2012.

Izvor: http://www.news.va/en/news/americahonduras-the-pastoral-care-of-migrants-also

Azija / Pakistan - Škole uništene bombama jer su smatrali simbolom države i modernog zapadnog obrazovanja

slamabad - Napadi na školskim zgradama po pakistanskih talibana i dalje. Među najnovijim navodima bomba eksplodirala je 16. veljače u selu Kadi, Swabi distrikt, pokrajina Khiber Pakhtunkha, koji je uništio tri klase i upravitelj uredu.Vlada osnovna škola u Kadi teče uz planine i nalazi se na rubu sela s istim imenom. Pristup je vrlo teško, jer postoje samo blatne ceste. 210 učenika pohađa školu, od kojih je samo 30% su djevojčice. Nema klupe i djeca sjede na plastičnoj prostirci na podu i pisati oni oslanjaju na vlastite ruksaka.Betonski zid odvaja muške učionice iz žena. Prema izvješću Centra za upravljanje konfliktima u Islamabadu, između 2010 i 2012, u pakistanskoj pokrajini Khiber Pakhtunkha ukupno 839 škola bili uništeni. Najgore pogođene četvrti su Swabi, Charsada i Nowshera. Lokalni izvori kažu da su pobunjenici napali školskih objekata, jer oni smatraju ih simbol države i modernog zapadnog obrazovanja. U pokrajini KP i Fata plemenskim područjima stopa pismenosti iznosi 16%, u usporedbi s 47% u ostatku zemlje. Kadi, ima populaciju od oko 10 000 stanovnika i tri javna škola, instituta i dvije privatne škole za djevojčice.

Izvor: http://www.news.va/en/news/asiapakistan-schools-destroyed-by-bombs-because-th

AFRIKA / Libija - koptska crkva u Benghaziju zapaljena

Tripoli - koptska crkva u Benghaziju je zapaljena od strane nepoznatih osoba.Događaj je održan jučer, 14. ožujka. Prema izvješćima iz stranici "Libija Herald" novina, nepoznati napadači napali zgradu, a nakon puštanja na vjernike, postaviti ga na fire.The svećenik sklonio na lokalnoj egipatskom konzulatu, dok je ministar vanjskih poslova u Kairu osudio na attack.Yesterday 's je najnovije čin nasilja protiv koptske zajednice u Benghaziju, koji se sastoji uglavnom od Egipćana. Na 28. veljače, skupina navodno formirana islamista napali svećenika i njegov pomoćnik.Napad, koji je osuđen od strane libijske Vlade dogodio nedugo nakon uhićenja pedeset Copts optuženih proselytizing.These su kasnije protjerani iz zemlje, čak i ako su optužbe prozelitizma su withdrawn.According na "The Herald Libiji", jučer je epizoda čini se da je osveta za napad na 11. ožujka protiv libijskog veleposlanstva u Kairu od strane grupe egipatskih Copts koji su prosvjedovali 10. ožujka u zatvoru u Tripoliju smrt egipatskog kršćanin, koji je bio mučen.

http://www.news.va/en/news/africalibya-the-coptic-church-in-benghazi-set-on-f

Svojim jednostavnim nastupom sve iznenadio

Na uobičajenom briefingu za novinare pater je Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda svete Stolice, rekao kako je novi papa Franjo. sve iznenadio svojom jednostavnošću, čak i odjećom i ponašanjem, čak je imao križ koji je nosio kao nadbiskup. Sve nas je pogodilo pastoralno držanje Rimskoga biskupa, napose odnos s velikom zajednicom Rima – kazao je pater Lombardi ističući kako se Papa obratio narodu da moli za njega prije nego je udijelio apostolski blagoslov.
Govoreći o zbivanjima nakon izbora, pater je Lombardi rekao da se novoizabrani papa s kardinalima vratio u Dom Sveta Marta, odbio je vratiti se u prigodnom svečanom automobilu. Tijekom zajedničkog objeda kardinalima je zahvalio na izboru rekavši: Neka Vam Bog oprosti za ovo što ste učinili – kazao je pater Lombardi dodajući da je Sveti Otac prije podne pohodio rimsku baziliku Sveta Marija Velika i da je molio pred čudotvornom slikom Majke Božje.
Govoreći o skorim obvezama novoga Pape, spomenuo je današnju popodnevnu misu u Sikstinskoj kapeli s kardinalima izbornicima, a nakon svete mise Papa je skinuo pečat s Papinskog stana, tako da se mogu obaviti potrebne radnje prije useljenja, a do tad će Sveti Otac boraviti u Domu Sveta Marta. Sutra će pak Sveti Otac u Klementinskoj dvorani u Vatikanu u jedanaest sati primiti u audijenciju sve kardinale, a u subotu će se u dvorani Pavao VI. u jedanaest sati sastati s predstavnicima obavijesnih sredstava da im zahvali na napornom radu proteklih dana.
U nedjelju će se Sveti Otac pojaviti na prozoru svoje radne sobe za uobičajenu podnevnu molitvu Anđeo Gospodnji. U utorak je blagdan svetoga Josipa, svetom misom na Trgu Svetoga Petra s početkom u devet sati i trideset minuta Sveti će Otac započeti svoj pontifikat. Slobodan je pristup Trgu – rekao je pater Lombardi dodajući da u srijedu neće biti opće audijencije ali da će Papa primiti u audijenciju izaslanstva raznih kršćanskih crkvi. Pater je Lombardi rekao da papa Franjo govori španjolski, talijanski, njemački, engleski i francuski a vjerojatno i portugalski.
Odgovarajući na upite novinara pater je Lombardi rekao da ga ne bi iznenadile promjene u uredima Rimske kurije. Odgovarajući pak na upit o usporedbi između pontifikata Benedikta XVI. i novoga Pape, rekao je da je bilo koja usporedba preuranjena, a svi smo mogli primijetiti pastoralni stil novoga Pape – zaključio je pater Lombardi.

Izvor: Radio Vatikan

Propovijed Pape Franje sa jučerašnje mise

Prijevod je sa google prevoditelja.

U ta tri čitanja vidim da postoji nešto zajedničko: to je pokret. U prvom čitanju, pokret je hod [sama], u drugom čitanju, pokret je u up-izgradnji Crkve. U trećem, u Evanđelju, pokret je u [čin] profesije: hodanje, izgradnju, ispovijeda.
Pješačka: doma Jakovljeva. "Dome Jakovljev, Hajdemo hodati u svjetlu Gospodina." Ovo je prva stvar je Bog rekao Abrahamu: "Walk u mojoj nazočnosti i biti besprijekoran." Walking: naš život je putovanje, a kada smo zaustavili , nešto nije u redu. Pješačka uvijek, u nazočnosti Gospodina, u svjetlu Gospodina, tražeći da se živjeti s tom blamelessness, koja Bog traži od Abrahama, u njegovo obećanje.
Zgrada: izgraditi crkvu. Tu je razgovor kamenja: kamenje imaju dosljednost, ali [kamenje spominju se] živo kamenje, kamenje pomazan Duhom Svetim. Izgraditi crkvu, Zaručnica Kristova, kamen koji je isti Gospodin. Sa [svakog] pokreta u našim životima, neka nam graditi!
Treće, ispovijeda: možemo hodati koliko želimo, možemo izgraditi mnoge stvari, ali ako mi ne priznaju Isusa Krista, ništa neće biti od pomoći. Mi ćemo postati bezvrijedan udruga, ali ne i Crkva, Zaručnica Kristova. Kada netko ne hoda, jedan klupe. Kada netko ne gradi na čvrstim stijenama, ono što se događa? Što se događa je ono što se događa s djecom na plaži kad bi sandcastles: sve propada, to je bez dosljednosti. Kada netko ne ispovijedaju Isusa Krista - Sjećam se floskule Leon Bloy - "Tko ne moli Bogu, moli đavla." Kad jednom ne ispovijedaju Isusa Krista, jedan polaže zemaljskih đavla.
Hodanje, izgradnju-gradnju, ispovijeda: stvar, međutim, nije tako lako, jer u šetnju, u zgradi, u ispovijedanju, postoje ponekad shake-up - postoje pokreti koji nisu dio staze: postoje pokreti koji nas povući.
Ovo Evanđelje nastavlja s posebnim situaciji. Isti Petar koji je priznao Isusa Krista, kaže, "Ti si Krist, Sin Boga živoga. Ja ću vas pratiti, ali nemojmo govoriti o križu. To nema nikakve veze s njim. "On kaže:" Ja ću vas pratiti na druge načine, koji ne uključuju križ. "Kada smo hodati bez križa, kada smo graditi bez križa, a kad smo ispovijedati Krista bez Križ, nismo učenici Gospodnji. Mi smo svjetovna, mi smo biskupi, svećenici, kardinali, pape, ali ne i učenici Gospodina.
Želio bih da svatko od nas, nakon ovih dana milosti, možda imati hrabrosti - hrabrosti - da hodaju u prisutnosti Gospodina, s križem Gospodina: izgraditi crkvu na Krvi Gospodina, koji je prolio na križu, te da ispovijedaju jedan slavu, raspetoga Krista. Na taj način, Crkva će ići naprijed.
Moja nada za sve nas je da Duh Sveti, da molitva Gospi, naša Majka, možda nam podari tu milost: da hoda, graditi, da ispovijedaju Isusa Krista raspetoga. Dakle, bilo da se radi.

Izvor: http://www.news.va/en/news/pope-francis-1st-homily-full-text

Biografija pape Franje

Novi, 266. papa, isusovac je, Argentinac, Jorge Mario Bergoglio, sedamdesetšestogodišnji dosadašnji nadbiskup Buenos Airesa. Novi papa izabrao je ime Franjo. To je prvi puta u povijesti Crkve da je jedan rimski biskup uzeo to ime, a i prvi puta da je jedan isusovac izabran za papu, te da papa dolazi iz Latinske Amerike.

Jorge Mario Bergoglio rođen je 17. prosinca 1936. u Buenos Airesu, u obitelji s petero djece, a otac mu je bio talijanski imigrant, te novi papa ima i argentinsko i talijansko državljanstvo. Diplomirao je kemijsku tehnologiju, no poslije se odlučio za svećenički poziv te stupio u bogosloviju. U novicijat Družbe Isusove stupio je 11. ožujka 1958. godine. Humanističke studije završio je u Čileu, a 1963., po povratku u Buenos Aires, završio je filozofiju na Filozofskom fakultetu kolegija “San Jose” u San Miguelu.
Sljedeće dvije godine predavao je književnosti i psihologiju na kolegiju “Immacolata” u Santa Feu, a 1966. predavao je iste predmete na kolegiju “Salvatore” u Buenos Airesu.
Od 1967. do 1970. studirao je teologiju na Teološkom fakultetu kolegija “San Jose” u San Miguelu.
Za svećenika je zaređen 13. prosinca 1969. godine, a unutar Družbe Isusove proveo je svoj treći probandat 1970. – 1971. u Alcali de Henares u Španjolskoj, te je 22. travnja 1973. položio svoje doživotne zavjete.
Bio je magister novaka u Villa Barilari u San Miguelu (1972. – 1973.), profesor na Teološkom fakultetu, konzultor u svojoj Provinciji te rektor kolegija. Za provincijala Argentine izabran je 31. srpnja 1973. i tu je službu obnašao šest godina.
Između 1980. i 1986. godine bio je rektor kolegija i Filozofskoga i teološkog fakulteta u istoj kući, te župnik u biskupiji San Miguel.
U ožujku 1986. pošao je u Njemačku kako bi ondje dovršio rad na svojoj doktorskoj disertaciji, nakon čega su ga poglavari smjestili u kolegij “Salvatore” odakle je premješten u crkvu Družbe Isusove u gradu Cordobi, gdje je obnašao službu duhovnika i ispovjednika.
Blaženi Ivan Pavao II. imenovao ga je 20. svibnja 1992. pomoćnim biskupom Buenos Airesa, a 27. lipnja iste godine primio je u katedrali u Buenos Airesu biskupski red po rukama kardinala Antonija Quarracina. Suzareditelji su bili apostolski nuncij Ubaldo Calabresi i biskup Mercedes-Lujana Emilio Ognjenović.
Nadbiskupom koadjutorom Buenos Airesa imenovan je 3. lipnja 1997., a 28. veljače 1998., nakon smrti kardinala Qarracina, naslijedio ga je u nadbiskupskoj službi.
Kao nadbiskup putovao je javnim prijevoznim sredstvima, a umjesto biskupske palače, stanovao je u iznajmljenom stanu, te si je zaslužio nadimak “kardinal siromašnih”.
Govori španjolski, talijanski, a služi se i njemačkim jezikom. Poznat je i kao dobar kuhar, ljubitelj opere, prijatelj grčke klasike, Shakespearea i Dostojevskoga te kao dobar plivač, premda od djetinjstva ima poteškoća s plućima.

Napisao je knjige: “Meditationes para religiosos” (Razmatranja za redovnike) 1982., “Reflexiones sobre la vida apostolica” (Razmišljanja o apostolskom životu) 1986., i “Reflexiones de esperanza” (Razmišljanja o nadi) 1992.
Bio je ordinarij i za vjernike istočnoga obreda koji prebivaju u Argentini, a nemaju ordinarija vlastitoga obreda. Usto je bio i Veliki kancelar Argentinskog katoličkog sveučilišta.
Na 10. redovitoj općoj skupštini Sinode biskupa u listopadu 2001. bio je generalni relator.
Od studenoga 2005. do studenoga 2011. bio je predsjednik Argentinske biskupske konferencije.
Blaženi Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom na konzistoriju 21. veljače 2001., a naslovna mu je crkva bila crkva Sv. Roberta Bellarmina. Bio je član Komisije za Latinsku Ameriku, Vijeća za obitelj, Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, te Kongregacije za ustanove posvećenog života. (ika/bitno.net)

Novi papa ljubio je noge bolesnika od AIDS-a

Kao nadbiskup Buenos Airesa, Jorge Mario Bergoglio postao je poznat po svojoj poniznosti i suosjećanju prema ljudima s ruba društva. U pamćenju je ostao događaj iz 2001. godine kada je posjetio jedan hospicij gdje je prao i ljubio noge 12 pacijenata oboljelih od AIDS-a (na slici).

Osim toga, na Veliki je četvrtak 2008. godine, tijekom mise Večere Gospodnje u crkvi Gospe od Lujana u Buenos Airesu, oprao noge i dvanaestorici liječenih ovisnika o drogi.

- Svake godine, ponavljajući gestu koju je Isus učinio na Posljednjoj večeri, naš nas Nadbiskup uči kakav bi trebao biti stav Crkve prema najmanje zaštićenima – objasnila je 2008. godine nadbiskupija Buenos Airesa u svojem priopćenju.

Izvor: I.V. | Bitno.net

"Neću vas ostaviti kao siročad"

Članak Prelata Opusa Dei objavljen u ABC u Madridu o Benediktovom plodnom služenju Crkvi i našoj molitvi za sljedećeg papu.

07 ožujka 2013
Javier Echevarría, Prelat Opusa Dei // ABC (Madrid)
"Neću vas ostaviti kao siročad" (Iv 14,18), rekao je Krist apostolima: obećao im je da će im poslati Duha Svetoga, koji će ih učiniti više nalik djeci Boga Oca. Neću vas ostaviti siročad: ove riječi odzvanjaju mi u duši dok završava jedan pontifikat.

Benedikt XVI. ne ostavlja nas kao siročad, jer njegova učenja su još uvijek živa, jer će nas pratiti svojim molitvama i svojom roditeljskom ljubavi, jer svakim danom je jači njegov lik Dobrog Pastira i naposljetku jer Duh Sveti će nastaviti voditi Crkvu s novim Papom.

Bogato učiteljstvo Benedikta XVI. očituje njegovu izvanrednu sposobnost spajanja duboke istine s jednostavnim riječima. Iskoristio je prividnu "pomrčinu Boga" da nas pozove da ponovo otkrijemo smisao Boga, Stvoritelja i Otkupitelja, koji uvijek djeluje u našem svijetu.

Snažno nas je podsjetio na bit Božje ljubavi i na razlog čovjekova postojanja i njegov put, koji u ovoj Godini Vjere, pronalazi jako uporište u Katekizmu Katoličke Crkve i u njegovom Kompendiju, plodovima Drugog Vatikanskog Sabora, u kojima je Kardinal Ratzinger odigrao ključnu ulogu. Katekizam Katoličke Crkve poziva nas na kontemplaciju i da doživimo Crkvu kao Zajedništvo svetih gdje se niti jedan kršteni ne osjeća kao stranac i gdje učimo činiti djela milosrđa u istini.

U svojoj inauguracijskoj homiliji Petrove službe Benedikt XVI. pozvao nas je da hodamo prema bliskom prijateljstvu sa Sinom Božjim, o kojem sve ovisi. Bog govori i odgovara na naša pitanja: ne ostaje nezainteresirani za nas. Sjećam se kako je, prilikom kanonizacije Sv. Josemaríe, tadašnji Kardinal Ratzinger progovorio o "Opusu Dei". Djelo Božje: duboko značenje tih riječi je da pustite Boga da djeluje, jer kršćanski život se prvenstveno tumači kao želja da milost i milosrđe Krista djeluju u vlastitom postojanju.

Dakle, na taj način dobiva na značenju njegovo razmišljanje o duhu liturgije koje, izrazivši intimnu povezanost između Riječi i euharistijskog kruha, dodaje esencijalnu dimenziju klanjanja, te odozgo rješava tolike dvojbe. Kršćaninovo sudjelovanje u euharistiji je prije svega unutarnje jer u liturgiji Bog preuzima inicijativu: ono što mi doživljavamo na Misi je izvedbeno, uvijek novo, jer nas Krist tada preobražava.

Nakon napornog radnog dana, bliski suradnik Ivana Pavla II. nagovarao ga je da ne pretjera. "Nakon Pape, dolazi drugi Papa", bio je njegov odgovor. Zato smo sada mirni i, puni nade, u rukama Sv. Marije, Majke Božje i Majke naše: Petrova Stolica uvijek će biti početak i temelj jedinstva Crkve i čvrsta referentna točka za cijeli svijet. Papa je donio slobodnu odluku, razmišljajući u molitvi, za dobrobit Crkve. Zato smo primili ovu tužnu vijest nježnim sinovskim stavom punog poštovanja. Sam Benedikt XVI. nas je uvjerio da će nam i dalje pomoći svojim molitvama: molitvama u kojima svi sinovi i kćeri Crkve moći ćemo se odmoriti s pouzdanjem, kao u godinama njegovog pontifikata.

Zahvaljujem Bogu za mnoge prilike u kojima me je Benedikt XVI. primio, kao prelata Opusa Dei. Ganut sam razmišljajući o njegovoj jednostavnosti i dostupnosti, o njegovom ljubaznom gostoprimstvu, o njegovoj vještini slušanja, o njegovom interesu za vijesti o apostolskom širenje Prelature. Osjećao sam njegovu pozornost, kao pravog sveučilišnog profesora, kada mu se govorilo o nekoj inicijativi više intelektualne prirode, ili o radu u službi neizlječivih bolesnika, ili o drugima koji su u teškoćama.

Kao što se vidi u televizijskim reportažama svojih audijencija, Papa nije oklijevao primiti očinski, u svoje ruke, ruku svojeg sugovornika, hrabreći s ljubavlju, s pažljivim i strpljivim gestama: da, pravi je otac, koji titra s evangelizacijskim djelovanjem mnogih kršćana na svim geografskim širinama.

Postoje i druge Kristove riječi koje mi spontano dolaze na pamet: "Tako se i vi sada žalostite", kaže Isus utješivši one koje će ostaviti, ali im proriče: "obradovat će se vaše srce , i vaše vam radosti nitko neće moći uzeti" (Iv 16,22). Podupirući poziv Benedikta XVI. u Angelusu od 17. Veljače, molimo već za sljedećeg Papu. Osjećamo li se siročad? Ne! Duh Sveti djeluje u ovo doba Crkve. Drugi Petar doći će sa svojim mrežama na leđima, novi Rimski biskup i novi Otac obitelji djece Božje. I Papi Benediktu XVI., koji sada prenosi kormilo broda galilejskog ribara na njegovog nasljednika, kažemo cijelim srcem: Hvala Sveti Oče, oprostite za naše neuspjele odgovore na Vaše pozive Dobrog Pastira, i molim Vas, nemojte prestati pomagati sav Božji narod s plodnošću Vaše misli i Vaših molitava!

+ Javier Echevarría
Prelat Opusa Dei

Izjava Prelata Opusa Dei povodom izbora pape Franje

Biskup Javier Echevarría izražava svoju radost izborom novog pape Franje.

Ovo je trenutak velike radosti za sve katolike diljem svijeta. Papa Franjo je 265. Petrov nasljednik. Od trenutka kad je bijeli dim prvi put izašao, dočekali smo ga s velikim hvalama. I sada, slijedeći primjer Benedikta XVI., izražavamo mu naše bezuvjetno poštovanje i poslušnost. Također našom ljubavi i molitvom, nastavljamo molitve koje smo podijelili s Papom tijekom njegovog prvog pojavljivanja na balkonu Bazilike svetog Petra.

U ovom trenutku, ispunjeni emocijama, kada se univerzalnost Crkve živo osjeća, potvrđujem novom rimskom prvosvećenik potpunu privrženost njegovoj osobi i službi, sa sigurnošću da izražavam osjećaje vjernika, i svećenika i laika Prelature Opusa Dei. Mi se povjeravamo molitvama Njegove svetosti, kako bi učinkovito doprinijeli, s radosnom dostupnosti, djelu evangelizacije koju je Papa spomenuo u svom prvom obraćanju Crkvi.

Tijekom tih tjedana spokojnog čekanja, mnogo je toga rečeno o teretu koji leži na ramenima Svetog Oca. Ali nemojmo zaboraviti da se Papa oslanja na Božju pomoć, na pomoć Duha Svetoga i ljubavlju i molitvama svih katolika, te milijun ostalih muškaraca i žena dobre volje.

Kako je sv. Josemaria uvijek savjetovao, tražim našeg Gospodin i danas da svi mi katolici možemo podijeliti "jednu volju, jedno srce, jedan duh, tako da omnes cum Petro ad Iesum per Mariam - tako da svi možemo otići Isusu, usko sjedinjeni s Papom, po Mariji "(Kovačnica, 647).

+ Javier Echevarría
Prelat Opusa Dei

U SPLITU ZAPOČELE OTVORENE DUHOVNE VJEŽBE

Od ponedjeljka 25. veljače do subote 23. ožujka 2013. u našoj crkvi Presvetog Srca Isusova na Manušu u Splitu, održavat će se Otvorene duhovne vježbe kroz četiri tjedna prije Cvjetnice.
Budući da smo u Godini vjere teme su uzete iz Katekizma Katoličke Crkve i po tjednima su raspoređene ovako: 1. Vjerovanje, 2. Sakramenti, 3. Život u Kristu i 4. Kršćanska molitva.
Duhovni nagovori ili razmatranja su ponedjeljkom, utorkom, srijedom, petkom i subotom, a četvrtkom je klanjanje pred Presvetim i blagoslov. Dnevni raspored je sljedeći: 18.00 sati krunica; 18.30 sati sv. Misa i propovijed; 19.15 sati Duhovni nagovor (do 20.00 sati).

Otvorene duhovne vježbe predvode patri isusovci: Stipo Balatinac, Radojko Karaman, Franjo Pšeničnjak, Vladimir Vasilj i Dražen Volk.

PRIOPĆENJE P. GENERALA UZ IZBOR NOVOGA PAPE

Vrhovni poglavar Družbe Isusove p. Adolfo Nicolás izdao je 14. ožujka priopćenje prigodom izbora za Papu kardinala Jorgea Maria Bergoglia, isusovca. Priopćenje prenosimo u cijelosti.
U ime Družbe Isusove zahvaljujem Bogu za izbor novoga Pape, kardinala Joregea Maria Bergoglia SJ, koji otvara za Crkvu razdoblje puno nade.
Svi mi isusovci pratimo molitvama ovog našeg brata i zahvaljujemo mu na njegovoj velikodušnosti u prihvaćanju odgovornosti vođenja Crkve u ovom presudnom vremenu. Ime 'Franjo', kojim će se od sada nazivati, podsjeća na njegov evanđeoski duh blizine siromašnima, njegovo poistovjećivanje s jednostavnim ljudima i njegovo zalaganje za obnovu Crkve. Od prvoga trenutka od kada se predstavio pred narodom Božjim, dao je vidljivo svjedočanstvo svoje jednostavnosti, poniznosti, pastoralnog iskustva i duboke duhovnosti.
„Vlastiti značaj naše Družbe je, dakle, da je u isto vrijeme redovničko, apostolsko i svećeničko društvo i da je osobitim vezom ljubavi i služenja povezana s Rimskim prvosvećenikom“ (DO 2, 2). Zbog toga dijelimo radost čitave Crkve, dok želimo obnoviti svoju raspoloživost da budemo poslani u vinograd Gospodnji, u skladu s našim posebnim zavjetom poslušnosti koji nas na tako poseban način povezuje sa Svetim Ocem (35 GK 1, 17).
p. Adolfo Nicolás SJ
Vrhovni poglavar

Roditelji i nadalje za pravo na izbor spolnog odgoja

Tovarnik - Agencija za odgoj i obrazovanje MZOS uputila je poziv na javnu raspravu kojom bi zainteresirani građani, u prvom redu roditelji i učitelji, mogli dati primjedbe na objavljene sadržaje. Iako ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje svjedoči o višestrukim izmjenama koje su se dogodile u 4. modulu spolno/ rodne ravnopravnost i odgovornog spolnog ponašanja ipak je taj modul i dalje duboko liberalan i protivan kršćanskoj koncepciji čovjeka na kojoj smo odgojeni i koju želimo prenositi svojoj djeci.

Temeljem ustavnog prava da roditelji u prvom redu odgajaju svoju djecu veliki broj roditelja iz Tovarnika čija djeca pohađaju osnovnu ( 93,05%) i srednju školu (83,72 %) svojim potpisom traže pravo na slobodan izbor programa spolnog odgoja koji bi bio sukladan njihovu vrijednosnom sustavu. Svoj zahtjev su uputili MZOS.

Ivan Tutiš i Antun Ivanković
U Tovarniku, 15. ožujka 2013.

Talijanski biskupi zahvalili Bogu na izboru Angela Scole za novog papu

14.03.2013.

KOJI GAF!.

Nakon pola sata iz talijanske biskupske konferencije stigla je nova izjava, ali ovaj puta s pravim imenom

VATIKAN Talijanski biskupi bili su toliko uvjereni da će jedan od njih postati papa, da su u čestitki koju su poslali medijima zahvalili Bogu za izbor prelata iz Milana. Problem je jedino što je već tada za novog papu bio imenovan argentinski kardinal Jorge Bergoglio!

Glavni tajnik Talijanske konferencije, mons. Mariano Crociata izrazio je u izjavi koju je novinarima poslao u srijedu navečer, 10-tak minuta nakon obraćanja novog pape na Trgu svetog Petra, "radost i zahvalnost Bogu za izbor kardinala Angela Scole iz Milana". Predsjednik biskupske konferencije, kardinal Angelo Bagnasco, u tom je trenutku bio još uvijek u konklavama u Sikstinskoj kapeli.

Nakon pola sata iz talijanske biskupske konferencije stigla je nova izjava, ali ovaj puta s pravim imenom.

Talijanski biskupi očito su zaboravili na izreku da "onaj tko ulazi u konklave kao papa, izlazi kao kardinal".

Pogrešnu informaciju preuzela je i Wikipedia, koja je također objavila da će se novi papa zvati Lav XIV, piše Der Standard

Papa Franjo se vratio platiti račun u hotel u kome je odsjeo prije konklave: skroman, učen, duhovan, čovjek iz naroda...

Svi ističu skromnost pape Franje koji je prvi nakon 265 svojih prethodnika odabrao to ime poručivši da je privržen vrlinama kao što su poniznost i skromnost Franje Asiškog

BUENOS AIRES Skroman, učen, duhovan, čovjek iz naroda, riječi su kojima članovi obitelji Bergoglio, koja je u Argentinu stigla iz Italije 1929., oduševljeni, ali zatečeni opisuju bratića i ujaka Jorgea Marija Bergoglia, prvog Argentinca i latinoamerikanca izabranog za nasljednika sv. Petra, prenosi u četvrtak argentinski tisak.

»On je čovjek vrlo velike intelektualne i duhovne snage i zacijelo će činiti dobro Crkvi jer gdje god bio činio je dobro«, rekao je novinarima papin bratić Hugo Bergoglio koji živi u gradu Azulu u Argentini, prenosi dnevnik La Nacion.

Buenosaireški nadbiskup postao je papa »čemu nije težio; nikad se sam nije predlagao«, kaže bratić novoga pape uvjeren da će Franjo biti »vrlo human papa. Ja bih ga opisao kao pastira, čovjeka istinskih vrijednosti. Osjećam da ga narod voli«.

Članovi obitelji prvog pape iz Argentine i prvoga iz Novog svijeta i prvog isusovca izabranog na tu dužnost, dvojili su u njegovu »papabilnost«.

Nismo previše očekivali zbog njegove poodmakle dobi, priznao je Jorge Mario Bergoglio, imenjak novoga Pape, sin njegove sestrične.

Svi ističu skromnost pape Franje koji je prvi nakon 265 svojih prethodnika odabrao to ime poručivši da je privržen vrlinama kao što su poniznost i skromnost Franje Asiškog.

U posjet je dolazio redovnom autobusnom linijom i »njegovao istinski kult štednje«. »Čitav svoj život živio je upravo onako kako je propovijedao«, kaže Hugo Bergoglio.

Juan Fernandez Xifra, sin Franjine sestrične ispričao je za Radio Sudamericana kako je obitelj plakala od sreće kada je doznala sretnu vijest.

Nadbiskup Bergoglio koji je Xifru vjenčao i krstio njegovu kćer, »čovjek je iz naroda, velikog srca, s obje noge na zemlji i vrlo skroman«.

Novi Papa često je isticao važnu ulogu svoje bake Rose Bergoglio uz koju je bio jako vezan i koja je moguće utjecala na njegovu svećenićku vokaciju, povjerila je u srijedu Francesca Ambrogetti, jedna od autorica reportaže Jorge Mario Bergoglio »Isusovac«.

»Ona mu je prenijela običaje iz Pijemonta«, kaže novinarka i napominje kako je »cijela obitelj Bergoglio vrlo katolička, a Papini su se roditelji i upoznali na jednoj crkvenoj aktivnosti«.

Prvi članovi obitelji Bergoglio, s bakom Rosom na čelu, stigli su u Argentinu 1929. iz Italije. Skrbna Rosa skrila je obiteljski novac u lisičje krzno. Providnost ih je spasila od brodoloma koji je pogodio brod »Principessa Mafalda«. Obitelj je već imala brodske karte za Principessu, no kako nije uspjela na vrijeme prodati svu imovinu morala ih je promijeniti i konačno je u Buenos Aires stigla brodom »Giulio Cesare«.

U knjizi »Isusovac«, novi se Papa s toplinom sjeća svoje majke Regine Marije Sivori koja je ostala paralizirana nakon rođenja petog djeteta.

»Svi smo znali barem pripremiti tjesteninu a la milanese«, priznao je Franjo i otkrio kako su on i braća slušali majčine naputke dok su učili kuhati. Takvu je zadaću nastavio raditi i u sjemeništu Colegio Maximo u San Miguelu kada je nedjeljom kuhar imao slobodan dan. Nikad se nije hvalio svojim kulinarskim umijećem, ali uz smiješak i s blagim humorom kaže: »Nisam još nikoga otrovao«.

Izvor: Novi List

Novom papi ispovjednik je Hercegovac fra Berislav Ostojić: Nas Hrvate itekako cijeni, uvijek je sve dobro govorio

EKSKLUZIVNO IZ BUENOS AIRESA

Novi papa Frano . u prvom obraćanju vjernicima na Trgu svetog Petra u Vatikanu ostavio je dojam skromnog čovjeka. Tu njegovu, čini se presudnu vrlinu, istaknuo je za Slobodnu Dalmaciju i njegov ispovjednik, i to Hrvat fra Berislav Ostojić!

Riječ je franjevcu porijeklom iz Hercegovine, župniku župe u Jose Ingenierosu, Hurlingham, u Buenos Airesu. Na župi fra Berislav nije sam, tu je i njegov brat fra Jordan Ostojić, voditelj centra „Kardinal Stepinac“.

Dvojica braće pripadaju franjevačkoj provinciji svetog Jeronima sa sjedištem u Zadru. Iz daleke Argentine nam iz prve ruke opisuje kako ga se dojmio novi pastir Katoličke crkve.

- Svet čovjek, ništa drugo ne mogu reći o njemu. Vrlo, vrlo inteligentan. Miran čovjek, nikad mu se ne žuri. Kako bih rekao, bliz ljudima, osobito sirotinji. Njega siročad voli. Puno se dao u rad caritasa. Svake godine ima svetu misu u nama obližnjoj župi, gdje se skuplja većinom sirotinja. Primaju ga s puno ljubavi. To se odmah vidi, iskreno nam govori fra Berislav koji je ispovjednik novome Papi već 3-4 godine, no, sada je tomu došao kraj, veli nam sa smješkom iskreni fra Berislav.

- Kada je popodne imao slobodno vrijeme, svatko je mogao doći kod njega. Svatko! Puno je radio i sa svećenicima koji rade sa siročadi. Veliku im je podršku dao, opisuje fra Berislav, a na upit kakav pečat će dati Crkvi, kaže nam skromno:

- To ne znam, mislim da će on više biti biskup Rima. To je moje mišljenje. On gleda na svoju biskupiju i to je dao do znanja u prvim riječima svoga govora. Ako se pažljivo sluša njegove riječi, vidi se da je govorio kao biskup Rima, a ono drugo su komplicirane stvari za mene, kaže nam fra Berislav.

Pitalo smo fra Berislava kakvi je odnos Franje I. i Hrvata, na što nam kaže:

- Mislim da nas itekako jako cijeni. O Hrvatima je uvijek dobro govorio. Kada bih išao u Hrvatsku uvijek mi je govorio da pozdravim kardinala Bozanića. Bili su skupa i Rimu, kazao nam je fra Berislav, prije nego što će slaviti Svetu misu.
Inače, kada smo s njim pričali bilo je oko 17.30 sati u Argentini, a kako se ljudi vraćaju s posla oko 19 sati, još nam nije znao reći kako su mu župljani doživjeli izbor njihovog pastira za novog Papu.
Saša Horvat

Prije fra Berislava, ispovjednik kardinala Bergoglija punih je trideset gdina bio još jedan Hrvat, njegov subrat isusovac p. Nikola Mihaljević. Pater Mihaljević zapamćen je kao čovjek svetog života, živio je na brodu u riječnoj delti pored Buenos Airesa.

SAŠA HORVAT

Izvor: Slobodna Dalmacija

Isusovci s Manuša slavili izbor svog brata za Papu

Činjenica da je na čelu Katoličke crkve po prvi put član isusovačkog reda, obradovala je mnoge, kao i njegovu braću s Manuša iz Splita.

Pater Stipo Balatinac, superior rezidencije Družbe Isusove u Splitu i magistar novaka, izrazio je iskrenu sreću dolaskom novog pape

- Osjećaj radosti je pojačan tim više što je član Družbe Isusove. Veselimo se svi skupa u kući, kao i vjernici koji su bili kod nas, opisuje nam pater Stipo, a na upit zašto je novi papa uzeo ime Frane kazao nam ukratko:

- Kad je uzeo ime Frane odmah sam se sjetio onoga što je duboko u povijesti isusovačkog reda. Naime, kada je naš osnivatelj Ignacije Loyola ležao ranjen u krevetu čitao je, između ostalog, i živote svetaca. Osobito ga je bio nadahnuo sveti Frane i Dominik. Odatle i poznata rečenica “I ja bih htio biti kao sveti Frane i Dominik”. To je povezanost koja nas veže i vjerujem da je ime izabrao na tom tragu, kazao nam je pater Stipo.

S. HORVAT

Izvor: Slobodna Dalmacija

Nadbiskup Barišić: Dalmatinci mogu zvati papu i Frane ili Frano, to nam je bliže

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić održao je konferenciju za novinare povodom izbora novoga poglavara katoličke crkve.

Novinari su iskoristili priliku i pitali nadbiskupa kako će crkva i vjernici u dalmaciji oslovljavati novog papu, Franjo ili Frane, što su se već pojavile dvojbe.

Barišić je kazao da treba poštivati što je službeno i književno, ali i dodao:

- Lokalizam Frane ili Frano ime je od milja, još je bliže i emotivnije našim vjernicima, pa ne vidim problem kako će ga se nazivati.

D. ŠARAC
Izvor: Slobodna Dalmacija

Inauguracijska misa novog pape 19. ožujka

VATIKAN - Prva noć je iza Pape Franje koji će već danas u 17 sati održati misu s kardinalima
Argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio novi je poglavar Katoličke crkve. Jučer je riješena i dvojba oko imena - iz Vatikana su službeno poručili da se Papa zove Franjo, a ne Franjo I. Glasnogovornik Svete Stolice Federico Lombardi pojasnio je da će Papa ostati Franjo I. u onom trenutku kada ćemo imati Franju II.
Vatikan je također jučer objavio i da će se inauguracijska misa za novog papu održati 19. ožujka. Već danas Papa Franjo predvodit će misu za kardinale koji su ga izabrali - u 17 sati u Sikstinskoj kapeli. Papa je jučer najavio i da će se danas moliti Gospi no ne zna se gdje će to biti.
Gust raspored čeka Franju do kraja tjedna. Već sutra u audijenciju će primiti sve kardinale, a u subotu novinare koji su pratili konklave. U nedjelju će održati svoj prvi angelus s prozora papinske palače na Trgu sv. Petra.
Po dolasku na čelo Katoličke crkve, Papa Franjo nije zaboravio ni svog prethodnika - jučer ga je odmah nazvao. A njegovim stopama nastavio je i kad je riječ o novim medijima - po njegovu izboru prvi tweet koji je osvanuo bio je HABEMUS PAPAM FRANCISCUM.
Izvor: Glas Slavonije i Media servis

Papa diskontinuiteta

Papa Franjo I. prvi je isusovac izabran na stolicu sv. Petra. Velika je to satisfakcija za taj ugledni katolički red, nastao u doba protureformacije, s obzirom na kasnije progone i njegovo privremeno ukidanje 1773. godine. Prvi je papa iz Amerike i prvi s južne hemisfere. Zanimljivo, papa Argentinac neobičan je i po tome što je prvi papa neeuropljanin nakon 1200 godina. Naime, posljednji pontifeks koji nije bio Europljanin bio je Sv. Grgur III. (731. - 741.), rođen u Siriji. Još će se puno špekulirati glede njegova izbora imena, do sada netipična za pape, po jednom od najpopularnijih katoličkih svetaca, sv. Franji, redovniku koji je propovijedao o ljubavi i prijeziru prema stvarima ovoga svijeta.

Izvor: Glas Slavonije

Jorge Mario Bergoglio - Latinoamerikanac talijanske krvi

Kardinal Jorge Mario Bergoglio, sve do sinoć, obnašao je dužnost nadbiskupa Buenos Airesa
JOŠ VIJESTI

OSTAVKA MIISTRA TURIZMA
Jakovčić: IDS želi graditi, a ne rušiti, ali Plan 21 više ne postoji

NEMARNOST REZULTIRALA TROŠKOM
MORH nepotrebno plaćao račune za telefon

SUTRA AUDIJENCIJA ZA KARDINALE
Inauguracijska misa novog pape 19. ožujka
Kao što se predviđalo, najavljivalo, pa čak i priželjkivalo, tjednima i danima uoči konklava, Katolička crkva dobila je svog prvog poglavara podrijetlom iz Latinske Amerike!
Novi se papa do izbora za 265. nasljednika sv. Petra i uzimanja pontifikalnog imena Franjo I. zvao Jorge Mario Bergoglio i obnašao je dužnost nadbiskupa Buenos Airesa.
U argentinskom glavnom gradu je i rođen, prije 76 godina, i to u talijanskoj doseljeničkoj obitelji, skromnih prihoda. Njegovi roditelji, Mario, po zvanju željezničar, i majka Regina Sivori, kućanica, podrijetlom su iz Pijemonta i Đenove. Nakon što je diplomirao kemiju na Sveučilištu u Buenos Airesu, odlazi u sjemenište. Postao je isusovac, 11. ožujka 1958., dakle prije točno 55 godina! Licencijat iz filozofije postigao je na Colegio Máximo San José u San Miguelu. Doktorirao je u Njemačkoj. Potom je bio rektor filozofskog i teološkog fakulteta u San Miguelu. Biskupom postaje 1992., a 1997. imenovan je koadjutorom nadbiskupom Buenos Airesa. Obnašao je dužnost predsjednika Argentinske biskupske konferencije (2005. - 2011.), a kardinalom je imenovan 2001. Bio je članom Kongregacije za bogoslužje i sakramente, Kongregacije za kler, Kongregacije za institute posvećenog života i družbe apostolskog života, Papinskog vijeća za obitelj i Papinskog povjerenstva za Latinsku Ameriku. Obnašao je i dužnost grkokatoličkog ordinarija u svojoj zemlji.
Demokratski kriterij
Posrijedi je prvi papa rođen u Novom svijetu i prvi koji dolazi s južne hemisfere. Kardinali okupljeni na konklavama u Sikstinskoj kapeli držali su se, između ostalog, i demokratskog načela da na mjesto novog rimskog biskupa bude izabran njihov kolega koji dolazi s kontinenta na kojem živi najviše katolika. U Južnoj Americi, naime, živi 300 milijuna kršćana vjernih Rimu ili 27,87 posto svih katolika na svijetu. Ako se tome pribroje katolici u Središnjoj Americi (3,00 posto ukupnog broja katolika) i na Karibima (1,77 posto), onda dolazimo do zaključka kako u Latinskoj Americi danas živi gotovo 33 posto ili trećina ukupnog broja svih katolika na kugli zemaljskoj. S 286 milijuna katolika, Europa je tek na drugom mjestu po broju pripadnika Katoličke crkve. Važno je znati da se dvije najveće katoličke zemlje na svijetu, Brazil, sa 123 milijuna katolika, i Meksiko, u kojem živi 95 milijuna katoličkih vjernika, nalaze upravo u Latinskoj Americi. Među prvih deset zemalja po broju katolika još su tri države sa zapadne hemisfere, Sjedinjene Države (74 milijuna katolika), Kolumbija (39 milijuna) i Argentina (36 milijuna). Toliko o opravdanosti da novi papa bude izabran baš iz Latinske Amerike.
Talijanski lobi
Zanimljiva je i činjenica da novi papa, iako dolazi iz Argentine, nosi talijansko prezime! Kao što se špekuliralo da bi izborom brazilskog kardinala Odila Schererea ili njegovog kanadskog kolege Marca Ouelleta na Petrovu stolicu bio ponovno izabran Nijemac, odnosno, Francuz, tako se i izbor Jorgea Bergoglija može promatrati kao nastavak dominacije papa talijanske krvi u dugoj povijesti papinstva. Nije nikakva tajna da su talijanski kardinali, gledano prema nacionalnom ključu, najbrojnija frakcija u kardinalskom zboru.
Draško CELING

Izvor: Glas Slavonije

SVJETSKI ČELNICI O NOVOM PAPI

Dijelimo mnoge zajedničke ciljeve. Od promocije mira do borbe protiv gladi.

ZAGREB - Svijet pozdravlja izbor Jorgea Maria Bergoglia za novoga poglavara Katoličke crkve. Posebno odobravanje, očekivano, stiže iz Južne Amerike, koja smatra kako je njegovim izborom napokon dobila priznanje koje zaslužuje kao kontinent na kojem živi pola ukupne katoličke populacije...
Oduševljenih 40 tisuća vjernika jučer je na Trgu Svetog Petra pozdravljalo izbor kardinala Bergoglia za novog papu.
Bez klicanja, ali s puno riječi odobravanja, Franju su dočekali i svjetski čelnici. Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon među prvima je čestitao novom rimskom poglavaru, naglasivši da se raduje budućoj suradnji Ujedinjenih naroda i Svete Stolice.
"Dijelimo mnoge zajedničke ciljeve. Od promocije mira preko socijalne pravde do ljudskih prava i borbe protiv siromaštva i gladi. Svi ovi ciljevi ključni su za održiv razvoj", istaknuo je glavni tajnik UN-a.
Čim je bijeli dim izašao iz dimnjaka, američki mediji zaskočili su predsjednika Obamu s pitanjem što misli o izboru novoga pape.
"Pa rekao sam da smo vidjeli bijeli dim, ali još nema službene potvrde o imenu, ali veselim se toj objavi."
I nakon službene objave prvi čovjek SAD - a bio je zadovoljan. Naglasio je da je Franjo zaštitnik siromašnih i ranjivih, ali i rekao kako izbor kardinala iz Južne Amerike govori puno o njezinoj vitalnosti koja je sve važnija.
Čelnici Europske unije, Herman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso poslali su zajedničko priopćenje u kojem pišu kako Papi žele dug pontifikat koji će mu omogućiti promicanje vrijednosti mira, ljudskog dostojanstva i solidarnosti.
Čestitao mu je i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz. Bergogliovo imenovanje za nasljednika Svetog Petra pozdravili su i šefovi Njemačke, Francuske i Velike Britanije, Angela Merkel, Francois Hollande i David Cameron, koji je na svom Twitter profilu napisao kako je ovaj izbor sjajan dar za 1,2 milijarde katolika u svijetu. Papa je već primio i prvi poziv: palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao ga je da posjeti Betlehem.

Izvor: Glas Slavonije i Media servis

Zaredio se tek sa 32 godine, nije htio limuzinu, vozio se busom...

On je vrlo duhovan čovjek s velikim talentom za pastoralni rad i kontakte s vjerničkim pukom, čovjek koji dolazi s kontinenta na kojem živi najviše katolika. Novi papa Franjo, do jučer kardinal Jorge Mario Bergoglio, bio je punih petnaest godina nadbiskup Buenos Airesa nadaleko poznat po svojoj skromnosti, nenametljivosti i izrazitoj bliskosti narodu, osobito onima koji su najugroženiji.

Rođen je u Buenos Airesu 17. prosinca 1936. godine kao jedno od petero djece u obitelji željezničkog radnika, imigranta iz Italije. Bergoglio nije odmah krenuo prema svećenikom pozivu. Studirao je i diplomirao kemiju na sveučilištu u Buenos Airesu. Nakon toga, 1958. godine ušao je u Isusovački red i počeo studirati teologiju i filozofiju na teološkom fakultetu u San Miguelu. Za svećenika je zaređen krajem 1969. godine, nekoliko dana prije svoga 33. rođendana. Vrlo brzo mladi je svećenik pokazao kako ima vrlo veliki talent za vođenje i upravljanje, pa ga je argentinski isusovački red 1973. godine izabrao za provincijala. Na toj dužnosti ostao je šest godina, a paralelno je bio i profesor teologije na teološkom fakultetu San Miguel.

‘Bergogliova generacija’

Godine 1980. postaje i rektorom toga fakulteta. Na toj je dužnosti također proveo šest godina, a nakon toga odlazi u Njemačku gdje je doktorirao. Potom se vratio u Argentinu gdje je služio kao ispovjednik i duhovnik u Cordobi, drugom po veličini argentinskom gradu. Za nadbiskupa Buenos Airesa izabran je 1998. godine, a tri godine kasnije papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom. Vrlo brzo postao je poznat po svojoj skromnosti, poniznosti i potpunoj posvećenosti društvenoj pravdi. Od samoga početka odbio je živjeti u biskupskoj palači i smjestio se u skromnome stanu. Odbio je koristiti i službenu biskupsku limuzinu i odabrao javni prijevoz. Gotovo da i nije imao poslugu, a u Buenos Airesu se pričalo da sam sebi kuha. Iako je obnašao nekoliko administrativnih dužnosti u Rimskoj kuriji, nadbiskup Bergoglio, kojega su u Argentini zvali “otac Jorge”, vozio se autobusom, posjećivao siromašne i bolesne, a najviše je volio čitati Dostojevskog i Borgesa. Osnovao je brojne župe, započeo brojne pastoralne programe, osnovao brojne inicijative i podržao laičke pokrete.

Nikada nije prestao pisati duhovnu i meditativnu literaturu namijenjenu vjernicima. Na osobit način pozabavio se pastoralom rastavljenih te izobrazbi mladih svećenika u toj mjeri da generaciju mlađih svećenika u Argentini nazivaju “Bergogliovom generacijom”. Bio je uspješan posrednik i pregovarač u svim politički i socijalnim konfliktima do kojih je došlo u Buenos Airesu, a većini istaknutih političkih i javnih ličnosti bila je čast posavjetovati se s nadbiskupom. Iako nikada nije bio primarno usmjeren na politiku, koristio je svaku priliku da vrlo jasno kaže kako poruke Evanđelja imaju snažan politički i društveni utjecaj.

Svi ljudi su braća i sestre

U vrijeme kada se Argentina nalazila u dubokoj gospodarskoj krizi vrlo je otvoreno govorio o gospodarskim, socijalnim i političkim problemima u kojima se nalazi njegova zemlja. Ni u jednom trenutku nije propuštao naglašavati da su svi ljudi braća i sestre i da Crkva i država moraju učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi svi koji u toj zemlji žive osjećali sigurno i zbrinuto. Iako je uvijek naglašavao da treba poštovati osobe koje su homoseksualne, vrlo se žestoko usprotivio kada je Argentina 2010. godine legalizirala istospolne brakove, tada se sukobio s predsjednicom Cristinom Kirchner koja ga je nazvala “zaostatkom iz srednjovjekovnih vremena”. Pet godina ranije usprotivio se i legalizaciji pobačaja. Zasigurno će ostati zapamćen i po tome što je na Veliki četvrtak 2001. u jednom hospiciju poljubio noge 12 ljudi koji su umirali od side.

Dobro raspoloženi papa Franjo prvo se pomolio u bazilici

Papa će u 17 sati slaviti misu u Sikstinskoj kapeli s kardinalima koja će biti zatvorena za javnost, ali će je prenositi televizije.

Iako je tek izabran, papa Franjo I. već ima gust raspored. Noć je proveo u Domu svete Marte u trosobnom apartmanu 201 koji mu je na raspolaganju dok se ne pripreme njegove odaje u Apostolskoj palači.

Danas ujutro bio je u rimskoj bazilici Sv. Marije Velike gdje se pola sata zadržao u molitvi. U pratnji pape bili su pročelnik Papinske kuće mons. George Gaenswein, koji je ujedno i osobni tajnik Benedikta XVI. te zamjenik pročelnika Papinske kuće otac Leonardo Sapienza. Papa Franjo molio je u Pavlovoj kapeli pred slikom Gospe spasenja rimskog naroda (Madonna Salus Populi Romani), dakle zaštitnicom Rima, grada papa, odnosno rimskih biskupa.

Sinoć u prvom obraćanju gradu i svijetu (Urbi et Orbi) s balkona bazilike sv. Petra papa Franjo najavio je da će moliti Gospu i to je učinio danas, privatno, bez nazočnosti novinara i TV-kamera te vjernika.

Nakon molitve Franjo je pjevao Zdravo, Kraljice, a onda je otišao do Sikstinske kapele u istu crkvu koju je u 5. stoljeću dao sagraditi Siksto III. U toj kapeli papa se ponovno zadržao u molitvi. Na koncu se nakratko zaustavio ispred groba sv. Pija V. O tome da je Franjo proveo pola sata u bazilici sv. Marije Velike, novinare je obavijestio otac Ludovico Melo, ispovjednik u bazilici. Kada se pročulo da se novi papa nalazi u bazilici, odmah su dotrčali vjernici ispred ulaza, ali su ostali razočarani jer je izašao kroz druga vrata u odnosu na ona kroz koja je ušao. No tu su bili učenici škole Albertelli koje je papa pozdravio mahanjem ruke i otišao u automobil, obični VW, a ne papamobil. To je bio prvi izlazak novog pape izvan vatikanskih zidina.

Papa će u 17 sati slaviti misu u Sikstinskoj kapeli s kardinalima, koja će biti zatvorena za javnost, ali će je prenositi televizije.

U petak će se sastati sa svim kardinalima uključujući i one starije od 80 godina koji nisu sudjelovali na konklavi. Sastat će se u Klementinskoj dvorani Apostolske palače u 11 sati.

U subotu će održati konferenciju za akreditirane novinare u Vatikanu, a u nedjelju će u podne vjernicima okupljenima na Trgu svetog Petra izgovoriti svoj prvi angelus.

Papa će službeno biti ustoličen u utorak 19. ožujka na misi koja će se održati u 9.30 sati u bazilici svetog Petra.

Ovih dana trebao bi se susresti i sa svojim prethodnikom, Benediktom XVI.

Izvor: Večernji list

Papa Franjo kardinalu Vinku Puljiću: A ti si iz trpeće Crkve!

Odmah se vidjelo na njemu da zauzima jasan stav, čovjek je Crkve, čovjek Kristov, čovjek vjere, čovjek molitve, posebno je Gospin čovjek, kaže vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

– Za mene su ovo ponovno bile duhovne vježbe u kojima sam doživio Crkvu iznutra, onu koja je sasvim nešto drugo od onog što svjetovni mediji objavljuju. Katolička crkva nije vezana ni za kontinent ni za narod. I to je upravo odisalo kroz cijelo vrijeme naših razmišljanja i kroz vrijeme izbora. Ovaj papa dolazi izvan Europe, na svoj način, iz kontinenta na kojem se nalazi najveći broj katolika. Uzima ime Franjo, a prvi je papa isusovac. To je vrlo znakovito, a posebno će to biti vrlo znakovito i za isusovce i za franjevce i za cijelu Južnu Ameriku, zapravo za cijeli svijet. Papa koji vodi Katoličku crkvu, koja nije zatvorena u jedan kontinent, nego postoji za cijeli svijet – komentirao je izbor novog pape u razgovoru za HKR vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Osvrćući se na papinu spontanost i poniznost, kardinal Puljić je dodao:

– Vjerujem da je čovjek koji je proživio sa svojim narodom siromaštvo i koji na svoj način preživljava siromaštvo odgojen u tom duhu da ima srce za čovjeka, ne da bude ukalupljen. Vjerujem da je to odmah pokazao nakon pristanka sinoć u Sikstinskoj kapeli. Odmah se vidjelo na njemu da zauzima jasan stav, čovjek je Crkve, čovjek Kristov, čovjek vjere, čovjek molitve, posebno je Gospin čovjek, i on će sigurno iz tog duha pobožnosti i te kako imati srca za čovjeka.

– Čim sam mu prišao, odmah me pozdravio ovim riječima: A ti si iz trpeće Crkve. Dakle – čim je to rekao bez ikakvog mog predstavljanja – zna odakle dolazim. Iako nismo dugo razgovarali, samim time što je rekao to iz "Crkve mučenika, trpeće Crkve", odmah mi je bilo jasno da ima razumijevanja za našu situaciju – prepričao je kardinal Puljić jučerašnji susret s novim papom.

Talijanski biskupi su zahvalili Bogu na "pogrešnom" papi

Glavni tajnik Talijanske konferencije je nakon obraćanja novog pape poslao izjavu u kojoj je izrazio "radost i zahvalnost Bogu za izbor kardinala Angela Scole iz Milana".

Talijanski biskupi su u čestitki koji su poslali medijima zahvalili Bogu za izbor prelata iz Milana. Naime, očito je došlo do greške ili su bili toliko uvjereni da će jedan od njih postati papa.
Glavni tajnik Talijanske konferencije, mons. Mariano Crociata je desetak minuta nakon obraćanja novog pape Franje na Trgu svetog Petra, poslao izjavu novinarima u kojoj je izrazio "radost i zahvalnost Bogu za izbor kardinala Angela Scole iz Milana". Pola sata kasnije stigao je ispravak, ovaj put s imenom Jorgea Bergoglia.

Izvor: 24 sata.

Obitelj u šoku: Sretni smo, ali i tužni. Kada ćemo ga vidjeti?

Nećak José Bergoglio (29) ispričao je kako se nakon objave cijela obitelj okupila i molila za Papu. Bili su vrlo uzbuđeni i emotivni i prisjećali se obiteljskih anegdota.

Bio sam na poslu, konklavu sam pratio putem interneta, kada su objavili da je moj stric postao novi papa. Bio sam u šoku, nisam vjerovao što čujem, ispričao je za argentinski list La Nacion, papin nećak José Bergoglio. Odmah je otišao s posla proslaviti vijest sa svojom majkom i papinom sestrom Mariom Elenom.
José (29) kaže da su njegovi osjećaji podijeljeni. S jedne je strane, kaže, jako sretan, ali osjeća i nostalgiju jer zna da voljenog strica sada neće viđati.
- Posljednji put kada smo se vidjeli nismo spominjali konklavu, ali smo bili svjesni činjenice da bi mogao biti izabran - kazao je José i dodao da se obitelj nakon papine poruke okupila kako bi molili za njega. Svi su, kaže, bili uzbuđeni i emotivni, a prisjetili su se i mnogih obiteljskih anegdota.
Uvijek skroman i rezerviran, kardinal Bergoglio nije često pričao o svojoj obitelji, koja je brojna. Ima tri brata i dvije sestre, te brojne nećake. Jedan od njih, José Luis, sin papine pokojne sestre Marte, također je svećenik jezuitskog reda.
I članovi obitelji opisuju ga kao skromnog i štedljivog. Papin rođak kaže da su mu za put na konklavu poslali zrakoplovnu kartu za prvi razred, no on je molio da ga premjeste u ekonomsku klasu, kojom je uvijek putovao. Opisuju ga kao čovjeka od naroda, velike poniznosti i velikog srca te čovjeka koji stoji čvrsto na zemlji.
Naučio je kuhati nakon što je njegova majka Regina Maria Sivori ostala paralizirana nakon petog poroda.
- Sve nas je naučila da znamo skuhati bar špagete milanese - ispričao je jednom. 'Usavršio' se na fakultetu gdje je uvijek bio zadužen za nedjeljni ručak, no skroman, Jorge Mario Bergoglio nikada se nije volio hvaliti svojim kulinarskim umijećem. Jednom je na pitanje novinara samo kratko odgovorio uz smiješak: 'Nisam nikada nikoga ubio.'

Izvor: 24 sata.

Umalo svađa: Vi si stavite križ od zlata, meni je dobar i ovaj

Nakon što papi Franji voditelj liturgijskih slavlja Guido Marini rekao da odjene crveni šal i zlatni križ, papa je odbio rekavši da mu je dobar i onaj križ što ga nosi od kada se zaredio.

Papa Franjo svoj prvi dan pontifikata započeo je molitvom u bazilici Svete Marije Velike u Rimu, a misa s kardinalima najavljena je za 17 sati u Sikstinskoj kapeli. Susret s umirovljenim Josephom Ratzingerom za sada nije u planu.
Papin prvi posjet izvan Vatikana popraćen je veliki mjerama sigurnosti zbog kojih je četvrt u kojoj je bazilika Svete Marije zatvorena za promet. Naime, nakon što je papa ušao, u bazilici je već bilo nekoliko ljudi koji su iz sigurnosnih razloga morali izaći van. No neki se nisu s time pomirili jer im nije ranije rečeno da se očekuje dolazak pape te je došlo do manjeg verbalnog obračuna, javlja austrijska agencija APA.
- Papa se 20-ak minuta zadržao ispred slike Blažene Djevice Marije te položio jednostavan buket cvijeća - rekao je jedan od 15-ak bogoslova, redovnica i biskupa koji su prisustvovali Papinom prvom izlasku iz Vatikana.
Izazvao pomutnju i kaos oko bazilike u Rimu
Nakon molitve pozdravio je osoblje bazilike, u koju je ušao na sporedni ulaz. Do bazilike ga je dovezao službeni automobil koji inače nije namijenjen papama. Povorku je predvodila vatikanska policija, koja je od jutra zatvorila sve ulice oko središnjeg trga. Izvan bazilike čekali su ga deseci vjernika koji su iščekivali njegovo pojavljivanje.
Nedaleko bazilike je srednja škola Albertelli, a učenici su po brojnim novinarima i kamermanima shvatili da je Papa u blizini. Stoga su izašli s nastave i počeli se naguravati oko okupljene gomile kako bi vidjeli papu Franju. Na prozore okolnih zgrada izašli su brojni Rimljani, a promet u tom dijelu grada je bio u općem kaosu.
Otišao u hotel za kler platiti račun za smještaj
Kako piše Corriere della Serra, novoizabrani Papa je nakon mise otišao u hotel za kler i kardinale u kojemu su bili do početka konklava, kako bi uzeo svoje stvari.
- Papa u jednom od policijskih automobila otišao do hotela, gdje je živio posljednjih dana, i platio račun za smještaj. Htio je pokazati dobar primjer - rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.
Odbio zlatni križ i šal od baršuna
U srijedu se gotovo posvađao s voditeljem liturgijskih slavlja, monsignorom Guidom Marinijem koji mu je predložio da preko bijele halje odjene crveni plašt od brašuna i zlatni križ, što je odbio.
- Stavite si vi taj. Meni je dobar i ovaj križ od željeza koji sam dobio kad sam se zaredio - odgovorio mu je netom izabrani papa Franjo.
S kardinalima se odvezao minibusom
Skromnost pape Franje očita je već od prvih sati pontifikata. Već u srijedu nakon izbora, papa nije iskoristio svoje privilegije prijevoza specijalnim automobilom, već se zajedno s ostalim kardinalima minibusom odvezao u Domus Santa Marta, kuću u kojoj su smješteni konklavisti.
Papa Franjo nije koristio papinski automobil koji nosi registarske oznake SCV1, odnosno najvažniji automobil u Vatikanu, već automobil s registracijom CV odnosno 'Grad Vatikan'. U Buenos Airesu, dojučerašnji kardinal Jorge Mario Bergoglio, često je koristio javni prijevoz i najčešće ga se moglo vidjeti na liniji A podzemne željeznice, piše argentinski prensaescrita.com.
Najdraži film mu je 'Babetina gozba'
Papin omiljeni film je drama 'Babetina gozba' iz 1987. godine. Glavni lik je Babeta, aktivna članica pariške komune koja, kako bi izbjegla odmazdu, seli na sjever Danske u skromnu zajednicu luterana. Prilagođava se njihovim strogim pravilima, ali uspjeva sačuvati svoju osobnost. Njezina jedina veza s domovinom je srećka koja joj nosi dobitak nakon 14 godina. Tim novcem odlučuje napraviti večeru za sve svoje prijatelje.
U nedjelju prvi angelus pape Franje?
Njegov sljedeći izlazak pred vjernike vjerojatno će biti u nedjelju, piše CNN. Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi kazao je kako će papa Franjo 'vrlo vjerojatno' tijekom nedjeljnog obraćanja održati i tradicionalni blagoslov ili angelus. No formalni početak pontifikata očekuje se u utorak 19. ožujka, što se podudara s blagdanom Svetog Josipa, sveca zaštitnika Italije.
Novi papa suočen je s brojnim izazovima
Argentinac Jorge Mario Bergoglio (76) izabran je u srijedu za novog papu, a dosadašnji nadbiskup Buenos Airesa uzeo je ime Franjo. Kada se pojavio na balkonu iznad Trga svetog Petra vjernike je zamolio da mole za njega, a dok je davao blagoslov gomila je klicala.
Kupio povratnu kartu za kući
Bergoglio nije računao da će ga izabrati za papu, a u prilog toj činjenici govori i podatak da je pri dolasku u Vatikan već kupio povratnu kartu za Argentinu.
- Mirno je otputovao računajući da se sljedeći tjedan vraća kući - otkrio je Federico Wals, glasnogovornik agrentinske crkve. Argentinac je prvi papa Latinoamerikanac i prvi Isusovac na ovoj funkciji.
Prva misa u utorak
Poruke podrške stižu još uvijek iz cijelog svijeta, a Papa će nastupnu misu održati u utorak.
Papa Franjo na funkciji je zamijenio Benedikta XVI. koji je prošlog mjeseca najavio da odlazi jer više nema snage voditi Crkvu. Prema tvrdnjama vatikanskog glasnogovornika, papa Franjo već je razgovarao s Benediktom i planiraju skori susret.
Papa Franjo kormilo Katoličke crkve preuzeo je u za nju teškim vremenima. Suočen je s brojnim izazovima među kojima su uloga žena, međuvjerske napetosti i smanjivanje broja vjernika u nekim dijelovima svijeta.
Papin raspored idućih dana bit će pretrpan
Izbor argentinskog kardinala u srijedu je šokirao mnoge promatrače. Iako je na konklavi 2005. godine navodno bio glavni 'suparnik' Benediktu XVI. rijetki su previđali njegov izbor 2013. godine.
Nakon što je noć proveo u Domu svete Marte, papa Franjo u četvrtak počinje svoj prvi dan na čelu Katoličke crkve, te se u popodnevnim satima vraća u Sikstinsku kapelu gdje će u 17 sati slaviti misu s kardinalima. U petak će se papa susresti sa svim kardinalima, uključujući preko 80 onih koji nisu sudjelovali u konklavi.
Tijekom vikenda sastat će se s predstavnicima svjetskih medija na poseboj audijenciji, a možda i predstaviti neke od svojih planova. U nedjelju će pred okupljenima na Trgu svetog Petra u podne izgovoriti svoj prvi angelus.
Papin raspored idućih dana bit će pretrpan, a trebao bi posjetiti i svog prethodnika.
Osobni papin ispovjednik je hrvatski franjevac
Novom papi osobni ispovjednik je hrvatski franjevac Berislav Ostojić, misionar u Argentini.Često je, prilikom posjeta hrvatskim misijama u isticao kako je zadovoljan hrvatskim svećenicima i misionarima, te je izrazio želju da još više takvih svećenika hrvatski biskupi pošalju na rad u njegovu nadbiskupiju.
'Braćo i sestre, dobra večer'
Bijeli dim koji je u srijedu navečer izašao iz dimnjaka u Sikstinksoj kapeli označio je izbor novog poglavara Katoličke crkve.
- Braćo i sestre, dobra večer - rekao je papa Franjo okupljenim vjernicima s kojima je onda izmolio Očenaš i pozvao ih da mole za Benedikta XVI. Nakon toga okupljeno mnoštvo zamolio je da minutu molitve posvete njemu kako novom papi.
Kardinali su novog poglavara Katoličke crkve izabrali u petom krugu glasovanja. Na konklavi u Vatikanu sudjelovalo je 115 kardinala, a da bi izabrali novog papu trebala je dvotrećinska većina. Bijeli dim je iz Sikstinske kapele izašao nekoliko minuta iza 19 sati što je značilo da je Crkva dobila 266. poglavara. Više od 40 tisuća ljudi okupljenih u Vatikanu uzvicima je pozdravilo izbor Benediktovog nasljednika.
'Svojom skromnošću je oduševio Buenos Aires'
U razgovoru za dnevnik.hr fra Josip Peranić, iz Hrvatskog katoličkog centra 'Sv. Nikola Tavelić' u Buenos Airesu, koji osobno poznaje novog Papu rekao je da smo dobili dobrog papu, a hrvatski narod prijatelja. Dodao je da se Argentinom proširila velika radost i ponos jer Papa dolazi iz njihove zemlje.
- On je svojom skomnošću oduševio Buenos Aires, a kako je vodio crkvu u Buenos Airesu tako će voditi i Crkvu u svijetu - rekao je fra Peranić i dodao da je novi Papa skroman pa je tako za prijevoz koristio podzemnu željeznicu i autobus. Dodao je da je se papa Franjo uvijek zauzimao za najsiromašnije, a trebalo ga je nagovarati da ide u Rim jer ne voli putovati.
Kladionice Franji davale nikakve šanse
Kao i mnogi drugi izbori, i izbor novog pape uvršten je u ponudu kladionica koje nikako nisu očekivale da bi pobjedu mogao odnijeti Argentinac pa su mu davali šanse u omjeru 25:1.
Kladioničari su se fokusirali na kandidate koji su spominjani kao favoriti u medijima i na taj način potpuno pogriješili, ali okladama vezanim za Vatikan zbog toga nije kraj. U ponudi je već oklada da će papa Franjo podnijeti ostavku, te da će katolici već ove godine dobiti novog poglavara.

Papa osvojio kardinale svojim šalama: Bog nek' vam oprosti

Nakon što smo nazdravili, pogledao nas je i rekao: "Neka vam Bog oprosti". Potom je dodao: "Nadam se da nećete ovo požaliti", ispričao je kardinal Timothy Dolan.

Umjesto da sjedne u limuzinu, novoizabrani papa Franjo je u srijedu navečer ušao u autobus s drugim kardinalima koji su krenuli u vatikansku rezidenciju. Rekao je vozaču: "U redu je, idem i ja s dečkima". Ispričao je to newyorški kardinal Timothy Dolan, koji je slovio kako jedan od favorita za novog papu.
Dolan je otkrio kako je Franjo tijekom večere u vatikanskoj rezidenciji nekoliko puta svojim šalama nasmijao kardinale.
- Nakon što smo nazdravili, pogledao nas je i rekao: "Neka vam Bog oprosti". Potom je dodao: "Nadam se da nećete ovo požaliti" - ispričao je Dolan za NY Times.
Navodno su svi kardinali bili dirnuti kada ih je papa Franjo upitao odgovara li im da se misa u Sikstinskoj kapeli bude u četvrtak popodne, kako bi se tijekom jutra mogao u miru sastati s Benediktom XVI.

Izvor: 24 sata.

Novi Papa je skroman, kuha si sam, u mladosti je volio tango

Jorge Mario Bergoglio je i 2005. skoro izabran za Papu. On je u svojoj Argentini postao simbol borbe protiv troškova koje globalizacija može nametnuti siromašnima.

Novi Papa, Jorge Mario Bergoglio (76) iz Argentine navodno je 2005. godine vodio bitku s Josefom Ratzingerom. Prema nekim podacima rezultati su 2005. bili sljedeći: 1. izborni krug Ratzinger: Bergoglio = 47:37 2. izborni krug 65:35 3. izborni krug 72:40 4. izborni krug 84:26.
Jorge Mario Bergoglio je studirao teologiju u Njemačkoj. Bergoglio je imao jednu od vodećih uloga za vrijeme argentinske ekonomske krize kao glas savjesti te je postao simbol borbe protiv troškova koje globalizacija može nametnuti siromašnom svijetu.
Osim toga, Bergoglio je poznat po skromnosti. On radije živi u skromnom stanu nego u biskupskoj palači. Odrekao se limuzine te na posao ide autobusom i pješice, te si sam kuha obroke.
Optužili ga za otmicu jezuita 1976.
No, prije konklave 2005. godine odvjetnik za ljudska prava iz Argentine Bergoglia je optužio da je sudjelovao u otmici dvojice liberalnih jezuita 1976. godine za vrijeme vojnog režima. Bergoglio se kategorički branio kako to nije istina.
Nikada se ne smije?
U isto je vrijeme pokrenuta je internet kampanja te je kružio mail u kojem su navodno jezuiti koji poznaju Bergoglia tvrdili da se on nikada ne smije.
Bergoglio je rođen u Buenos Airesu, a njegov otac je bio talijanski doseljenik. Iako je trebao biti kemičar, 1958. je počeo studirati teologiju.
Od 1973. do 1979. je služio kao jezuit u Argentini. Postao je biskup u Buenos Airesu 1992. godine. Kardinalom ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 2001. godine.
Papa voli tango
U intervjuu koji je 2010. godine dao novinarki Francesci Ambroghetti Papa je rekao da je u mladosti imao djevojku s kojom je obožavao plesati tango. Objasnio je da je djevojka bila dio skupine prijatelja s kojom je išao na ples.
- A onda sam osjetio poziv - rekao je Papa.
Protivnik pobačaja, gay brakova i kontracepcije
Oštro se protivi pobačaju, gay brakovima i kontracepciji. Godine 2010. je izjavio da dozvola gayjevima da posvajaju djecu je diskriminacija djece te je tako izazvao javni prijekor predsjednice Cristine Kirchner.
2001. oboljele od HIV-a poljubio i oprao im noge
S druge pak strane, pokazao je veliko suosjećanje s ljudima koji imaju HIV ili sidu. Godine 2001. posjetio je hospicij s oboljelima te ih je poljubio i oprao im noge.
Nije branitelj crkvenih privilegija, a 2012. se usprotivio svećenicima koji su odbili krstiti djecu koja su rođena izvan braka.

Maratonom do duhovnog poziva

Jenn Garza iz Kalifornije odlučila je istrčati maraton prije nego što se zaredi. No, prije zaređenja, morat će otplatiti i 53.000 dolara studentskog zajma. Iako 26-ogodišnja Garza radi dva posla, neće tako brzo uspjeti otplatiti kredit. Stoga je, nakon puno molitve i promišljanja, odlučila zatražiti razne sponzore da je podupru da istrči maraton u svibnju.

Poručila je da će tijekom maratona moliti za sve svoje navijače slušajući pritom snimke njihovih molitvenih nakana. Bilo da je podupiru novčano ili duhovno, Garza želi da joj ljudi pošalju svoje molitve kako bi im posvetila ovu utrku i pripremila se za život u samostanu.

“Zbilja osjećam da me Gospodin zove da istrčim ovu utrku uz molitvu, a kao časna sestra kroz molitvu ću posvetiti život slavi Božjoj i spasenju duša.”

Odrasla u katoličkoj obitelji, Garza se nakon srednje škole preselila u New York gdje je radila i studirala, a neko vrijeme provela je i u Londonu. Planirala je živjeti na Istočnoj obali i putovati svijetom, no sve je promijenio odlazak na Svjetski dan mladih 2011. u Madrid. Tu je osjetila poziv da se posveti vjerskom životu.

“Otkrila sam da redovnici i redovnice, kao i svećenici, nisu udaljeni od drugih ljudi te sam osjetila da me Bog zove.“

Garza je ispričala da su potom uslijedili brojni mali razgovori s redovnicama i svećenicima. „Jedne večeri nismo uspjeli pronaći prenoćište te sam se sa svojom grupom sklonila pod jedno drvo. Unatoč pljusku, oduševio me radostan pjev redovnica. I tada sam zaista osjetila da mi Gospodin govori da pogledam oko sebe i vidim kako su one sretne u svojem pozivu te da ga i sama doživim.“

Po povratku kući, u Kaliforniju, prijavila se u samostan odakle su je pozvali da dođe krajem kolovoza ove godine.

Izvor: EWTN

Posebno izdanje vatikanskog dnevnika "L'Osservatore Romano"

Vatikanski list "L'Osservatore Romano" izašao je u četvrtak, 14. ožujka, u posebnom izdanju povodom izbora Pape. Naslovnica novina prikazuje novog papu Franju u njegovom prvom nastupu na središnjoj loži Bazilike sv. Petra, uz objavu na latinskom: "Annuntio Vobis Gaudium magnum: Habemus Papam - Georgium Marium Bergoglio, qui Sibi nomen imposuit Franciscum" (Javljam vam veliku radost: imamo novog Papu - Jorge Mario Bergoglio, koji je uzeo ime Franjo).

List je obrubljen stiliziranim okvirom od lovorovog lišća, s plavim, tirkiznim i ljubičastim točkicama. Prvi otisci posebnog izdanja novina distribuirali su se na Trgu sv. Petra još jučer navečer oko 21.15 sati - samo sat vremena nakon Papinog prvog pojavljivanja.

Izdanja "L'Osservatore Romana" za izvanredne svečanosti inače su popularni kolekcionarski primjerci.

Izvor: IKA

Donedavni ispovjednik novoizabranog pape Franje bio Hrvat fra Berislav Ostojić

Novi papa Franjo u prvom obraćanju vjernicima na Trgu svetog Petra u Vatikanu ostavio je dojam skromnog čovjeka. Tu njegovu, čini se presudnu vrlinu, istaknuo je za Slobodnu Dalmaciju i njegov ispovjednik - Hrvat fra Berislav Ostojić!

Riječ je franjevcu porijeklom iz Hercegovine, župniku župe u Jose Ingenierosu, Hurlingham, u Buenos Airesu. Na župi fra Berislav nije sam, tu je i njegov brat fra Jordan Ostojić, voditelj centra „Kardinal Stepinac“. Dvojica braće pripadaju franjevačkoj provinciji svetog Jeronima sa sjedištem u Zadru.

„Svet čovjek, ništa drugo ne mogu reći o njemu. Vrlo, vrlo inteligentan. Miran čovjek, nikad mu se ne žuri. Kako bih rekao, bliz ljudima, osobito sirotinji. Njega siročad voli. Puno se dao u rad caritasa. Svake godine ima svetu misu u nama obližnjoj župi, gdje se skuplja većinom sirotinja. Primaju ga s puno ljubavi. To se odmah vidi“, iskreno govori fra Berislav koji je bio ispovjednik novome Papi unazad tri-četiri godine.

„Kada je popodne imao slobodno vrijeme, svatko je mogao doći kod njega. Svatko! Puno je radio i sa svećenicima koji rade sa siročadi. Veliku im je podršku dao“, opisuje fra Berislav. Dodaje da papa Franjo jako cijeni Hrvate: „O Hrvatima je uvijek dobro govorio. Kada bih išao u Hrvatsku uvijek mi je govorio da pozdravim kardinala Bozanića. Bili su skupa i Rimu.“

Prije fra Berislava, ispovjednik kardinala Bergoglija punih je trideset gdina bio još jedan Hrvat, njegov subrat isusovac p. Nikola Mihaljević. Pater Mihaljević zapamćen je kao čovjek svetog života, živio je na brodu u riječnoj delti pored Buenos Airesa.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Franjevci oduševljeni izborom imena pape Franje

Redovnici u samostanu svetoga Franje u Assisiju presretni su time što je argentinski kardinal Jose Mario Bergoglio odlukom da se nazove Franjo postao prvi papa u povijesti s tim imenom.

"Među nama u bazilici u Assisiju u kojoj se čuva tijelo svetog Franje, izbor imena izazvao je val oduševljenja", rekao je otac Mauro Gambetti, opat samostana.

"Sveti Franjo pokazuje put poniznosti i jednostavnosti, put koji je novi Papa naznačio u svojim prvim riječima Crkvi. Ta Crkva, koja je za svetog Franju lice blagosti, spremna je susresti svakog čovjeka i prepoznati ga kao brata. To je lice blagosti koje smo vidjeli u papi Franji", istaknuo je Gambetti.

Osim što je prvi Franjo u povijesti, novi je Papa i prvi isusovac na tom položaju i prvi Južnoamerikanac, te prvi neeuropljanin od Grugura III. iz osmog stoljeća koji je bio rođen u Siriji.

Izvor: Hina

Argentinci presretni: "Ponovo Božja ruka"

Argentinska predsjednica Cristine Kirchner pozdravila je izbor sunarodnjaka Jorgea Marija Bergoglia za novog papu, zaželjevši da njegov pontifikat bude plodan po "pravdu, jednakost i mir u svijetu", stoji u priopćenju argentinske vlade.

"Želimo vam, kao prvom čovjeku Crkve, plodnu pastoralnu službu u obavljanju tako velikih odgovornosti i u traženju pravde, jednakosti, bratstva i mira za čovječanstvo", rekla je u svojoj poruci Kirchner, koja se izjašnjava kao praktična katolkinja, ali je s Bergogliom imala relativno hladne odnose dok je bio nadbiskup Buenos Airesa.

Argentinci su slaveći neočekivan izbor njihovog sunarodnjaka pohrlili u srijedu, 13. ožujka, u crkve. Neki su u suzama molili da ovaj isusovac osnaži vjeru u Vatikan nakon niza skandala, a jedna je žena na ulicama središta Buenos Airesa uzvikivala "Ovo je blagoslov za Argentinu".

U roku od nekoliko minuta od objave imena novog pape, društvena mreža Twitter zatrpana je frazom "Ponovno Božja ruka", što je referenca na čuveni i kontroverzni gol Diega Maradone, jednog od najpoznatijih argentinskih sinova u svijetu, na svjetskom prvenstvu 1986. godine protiv Engleza.

Tek je mali broj Argentinaca očekivao da će njihov Bergoglio, poznat po asketskom životu i posvećenosti siromašnima, biti izabran za Papu.

Papa Franjo se i sam našalio na udaljenost svoje domovine u prvom obraćanju vjernicima s lože bazilike svetog Petra kazavši da su kardinali "otišli gotovo na kraj svijeta" kako bi našli novog papu.

Njegov izbor pozdravila je i brazilska predsjednica Dilma Rouseff, rekavši da ga Brazilci očekuju na Svjetskom danu mladih u srpnju u Riju. "Čestitam papi Franji, Katoličkoj crkvi i narodu Argentine", poručila je brazilska predsjednica.

Izvor: Hina

Kardinal Puljić: "Papa mi je rekao: Ti si iz trpeće Crkve"

"Za mene su ovo ponovno bile duhovne vježbe u kojima sam doživio Crkvu iznutra koja je sasvim nešto drugo od onog što svjetovni mediji objavljuju. Katolička crkva nije vezana ni za kontinent ni za narod. I to je upravo odisalo kroz cijelo vrijeme naših razmišljanja i kroz vrijeme izbora. Sigurno, ovaj papa dolazi izvan Europe, na svoj način posebno iz kontinenta na kojem se nalazi najveći broj katolika. Uzima ime Franjo, a prvi je papa isusovac. To je vrlo znakovito, a posebno će to biti vrlo znakovito i za isusovce i za franjevce, i za cijelu Južnu Ameriku, zapravo i za cijeli svijet. Papa koji vodi Crkvu Katoličku, koja nije zatvorena u jedan kontinent, nego postoji za cijeli svijet." Ovako je izbor novoga pape u ekskluzivnom razgovoru za HKR komentirao vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Osvrćući se na papinu spontanost i poniznost u prvom obraćanju „gradu i svijetu“, kardinal Puljić je dodao: "Vjerujem da čovjek koji je proživio sa svojim narodom siromaštvo i koji na svoj način preživljava siromaštvo, odgojen je u tom duhu da ima srce za čovjeka, ne da bude ukalupljen. Vjerujem da je to odmah pokazao nakon pristanka sinoć u Sikstinskoj kapeli. Odmah se vidjelo na njemu da on zauzima jasan stav, čovjek je Crkve, čovjek Kristov, čovjek vjere, čovjek molitve, posebno je Gospin čovjek, i on će sigurno iz tog duha pobožnosti itekako imati srca za čovjeka."

Kardinal Puljić je sinoć u Sikstinskoj kapeli, kao i svi kardinali, osobno obećao poslušnost novom Papi. "Čim sam mu prišao odmah me pozdravio ovim riječima: A ti si iz trpeće Crkve. Dakle – čim je to rekao bez ikakvog mog predstavljanja – zna odakle dolazim. Premda nismo dugo razgovarali, samim time što je rekao to iz 'Crkve mučenika, trpeće Crkve' odmah mi je bilo jasno da ima razumijevanja za našu situaciju."

"Zaželio sam mu snagu Duha Svetoga da može kao papa odgovoriti u ovom vremenima vodeći Crkvu, jer ovo su zaista izazovna vremena za Crkvu kada treba Crkva ponovno hrabro, vjerodostojno naviještati i svjedočiti", rekao je vrhbosanski nadbiskup o svome razgovoru s novoizabranim Papom.

Iako iščekujemo papino tumačenje imena Franjo koje je uzeo, kardinal Puljić misli da je time želio uputiti posebnu poruku franjevačkom redu, ali i cijeloj Katoličkoj crkvi: „u jednostavnosti naviještati i svjedočiti evanđelje. To je zapravo i smisao njegova nastupa u kojem je pokazao da upravo takav želi biti."

Kardinal Puljić komentira i intenzivnu molitvenu potporu cijele Crkve koja je pratila kardinale u izboru 266. pape: „Od najmanjeg čovjeka pa do najviših crkvenih struktura, svi su bili uključeni u tu molitvu. I mislim da sam ovaj puta u konklavama osjetio veću molitvenu povezanost, nego u onima 2005., posebno kroz tolike poruke i e-mailove koje sam dobio prije ulaska u konklave, tako da sam prema tome mogao zaključiti koliko su ljudi senzibilizirani za molitvu, da istinski Duh Sveti djeluje. I to što su molili to su i izmolili."

Na kraju je još kardinal Puljić u razgovoru za HKR komentirao koliko profil pape Franje odgovara onome što je o novome papi uoči izbora rekao dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano na misi „pro eligendo Pontifice"? „I jest bit jednoga pape da sam ispovijedi vjeru - Ti si Krist, Sin Boga živoga – i da sam utvrdi braću u vjeri. To je profil pape i zato smatram da je ovaj Papa dovoljno hrabar da unatoč svim izazovima - velikim i ne baš bezazlenim – međutim snaga vjere može nadići sve te izazove i Crkva će pobijediti svjedočeći i ostajući vjerna Bogu."

Izvor: HKR

Državni vrh RH uputio čestitke novom papi Franji

U povodu izbora novog poglavara Katoličke crkve, čestitke su uputili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

„Vaša Svetosti, s velikom radošću sam primio vijest o Vašem izboru za 266. Petrova nasljednika, rimskog biskupa i poglavara Katoličke crkve. Osobita mi je čast uputiti Vam najiskrenije čestitke na početku Vašega pontifikata. Vaš prethodnik papa Benedikt XVI. građanima Hrvatske je ostao u srcu kao trajni izvor moralnog i duhovnog ohrabrenja, kao trajni znak nade i vjere u budućnost. Uvjeren sam da ćete u vrijeme svoga pontifikata, na tragu svojih prethodnika, svojim moralnim autoritetom i duhovnom snagom nastaviti zalagati se za promicanje i zaštitu ljudskih prava, za smanjivanje razlika između siromašnih i bogatih, prestanak sukoba i ratova u svijetu, za bolji i plemenitiji svijet“, stoji između ostaloga u poruci predsjednika Josipovića.

Radujem se budućim susretima i suradnji s Vama Sveti Oče, u svrhu unaprjeđenja bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice, a za dobrobit hrvatskih katoličkih vjernika širom svijeta i Katoličke crkve u Hrvatskoj“,

„Sveti Oče, osobita mi je čast uputiti Vašoj Svetosti najiskrenije i najljepše čestitke na izboru za 266. nasljednika Svetoga Petra, rimskog biskupa i poglavara Katoličke crkve. Radujem se uspješnoj suradnji s Vašom Svetosti, kao što sam imao priliku to učiniti s prethodnikom papom Benediktom XVI., kako bi unaprijedili bilateralne odnose između Republike Hrvatske i Svete Stolice“, napisao je premijer Milanović te novom papi poželio uspješan, dug i blagoslovljen pontifikat.

Predsjednik Sabora Josip Leko čestitao je na izboru novog pape Franje i poželio da nastavi s izgradnjom mira u svijetu. "Želim čestitati svim katoličkim vjernicima na izboru novog pape, nasljedniku Petra. Također i samome Papi želim čestitati na izboru te mu zaželiti da nastavi s izgradnjom mira i da djelovanjem Crkve pokuša smanjiti siromaštvo u svijetu", izjavio je Leko novinarima u Saboru. Također je zaželio da novi Papa djeluje u skladu s dosadašnjim nastojanjima Katoličke crkve da se tolerancija i snošljivost među religijama i vjerama razvija u pozitivnom smjeru i u tom smislu utvrđuje mir u svijetu.

Izvor: Hina

Nadbiskup Puljić: "Papa Franjo nosi novosti u Crkvi"

"Izbor novoga Pape pokazuje da u Crkvi nema stranaca ni kontinenta", izjavio je u Zadru u povodu izbora poglavara Katoličke crkve, pape Franje, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

"Ovo je uistinu za mene ugodno duhovno iznenađenje, ali drago iznenađenje koje donosi sa sobom neke stvari koje ćemo tek za 10 godina moći iščitati. Ali ovo je djelo Duha Svetoga i plod rada kardinala koji su vrlo brzo reagirali, i u jednoj od najkraćih izbornih procedura izabrali novoga papu. Nadamo se nekim ugodnim iznenađenjima koja još ne možemo vidjeti. Ali poruka je velika", istaknuo je na konferenciji za novinare nadbiskup Puljić.

„Argentinac Jorge Mario Bergoglio, novoizabrani papa Franjo, rođen 1936. u Buenos Airesu, bio je i ostat će pastir siromaha, glas onih koji glasa nemaju, lice onih koji su ostali bez lica. Kao nadbiskup Buenos Airesa vozio se gradskim prijevozom, siromasima uvijek bio na usluzi, rado ispovijedao u katedrali, te nije imao straha podići glas i usprotiviti se institucijama kada je bilo ugroženo ljudsko dostojanstvo. Istodobno davao je svjedočanstvo evanđeoske jednostavnosti i poniznosti s kojom je ušao u konklave i izabran je za novoga Papu, i uzeo je ime Franjo“, rekao je nadbiskup Puljić.

Dodao je kako je zadovoljan i oduševljen papinim stajalištem i njegovim stilom, a pogotovo jer dolazi s drugog kontinenta.

"Ova iznenađenja koja sa sobom donosi, mislim da sve ovo donosi i novosti u samoj Crkvi", istaknuo je predsjednik HBK.

"To što je papa Franjo isusovac, veliki je znak i nagrada samom isusovačkom redu, koji je u svom radu posebno povezan sa službom apostola Petra", rekao je zadarski nadbiskup.

Posebice je istaknuo kako je novi Papa u prvom obraćanju pokazao strahopoštovanje pred papinskom službom koju je prihvatio, a pritom je vjernicima uputio zamolbu da mu pomognu u toj Službi.

Izvor: Hina

Papa Franjo udijelio prvi blagoslov

Prvo obraćanje gradu i svijetu.

Nekoliko trenutaka nakon što je protođakon Jean-Louis Tauran s balkona vatikanske bazilike objavio gradu i svijetu priopćio: "Habemus Papam!", na istome se balkonu pojavio papa Franjo. Kardinal Jorge Mario Bergoglio, nadbiskup Buenos Airesa tako je postao 266. nasljednik sv. Petra.

Vrlo opušteno i ležerno pozdravio je desetke tisuća ljudi okupljene na Trgu sv. Petra riječima: "Braćo i sestre, dobra vam večer!" Papa se na samome početku našalio rekavši da su subraća kardinali odlučili odabrati biskupa Rima pronašavši ga na kraju svijeta. Potom je okupljeno mnoštvo vjernika zamolio da se zajedno pomole za papu u miru Benedikta XVI. - da ga Gospodin blagoslovi i Djevica Marija čuva. Više od pedeset tisuća ljudi zajedno je s papom molilo na Trgu sv. Petra Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu. Sveti je Otac potom ohrabrio sve okupljene da zajedno sa svojim novim biskupom Rima započnu novi put kroz molitvu, ljubav, mir i jedinstvo. "Neka put koji danas započinjemo zajedno bude plodonosan za ovaj Grad i cijeli svijet", rekao je Papa.

Prije negoli je udijelio svoj blagoslov, Papa je zamolio vjernike da oni mole za njega. U trenutku tišine Papa je pognuo svoju glavu na molitve vjernika. Sveti je Otac nakon toga udijelio svoj apostolski blagoslov vjernicima okupljenima na Trgu, kao i svima koji su Papino prvo obraćanje gradu i svijetu pratili putem radija, televizije i suvremenih komunikacijskih sredstava. Papa je na kraju zahvalio okupljenom mnoštvu na njihovu dolasku i pokazanoj blizini te im zaželio laku i mirnu noć.

Izvor: Pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije

Papin raspored za naredne dane

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je uvečer 13. ožujka raspored Svetog Oca Franje za naredne dane, javlja Informativna katolička agencija.

U četvrtak 14. ožujka u jutarnjim satima Papa će poći na jedno od mjesto u Rimu gdje se časti Gospa da se, kao što je najavio u svom prvom obraćanju Gradu i svijetu, pomoli Majci Božjoj "da čuva cijeli Rim". Popodne u 17 sati Papa će predsjedati euharistijskim slavljem s kardinalima izbornicima u Sikstinskoj kapeli.
U petak 15. ožujka u 11 sati Sveti Otac će primiti u audijenciju sve kardinale u Klementovoj dvorani.

U subotu 16. ožujka Papa će u 11 sati u dvorani Pavla VI. primiti u audijenciju djelatnike u sredstvima društvene komunikacije.

U nedjelju 17. ožujka Sveti Otac će u 12 sati moliti svoj prvi Angelus s vjernicima s prozora papinskog apartmana.

Misa uz svečani početak pontifikata slavit će se na Trgu sv. Petra u utorak 19. ožujka, na svetkovinu sv. Josipa, u 9.30 sati.

U srijedu 20. ožujka neće biti opće audijencije.

Izvor: IKA

Papa u posjetu Bazilici sv. Marije Velike

Prvo odredište Franjina pontifikata

Papa Franjo bio je u svome prvome službenome neplaniranome posjetu Bazilici svete Marije Velike u utorak, 14. ožujka, iznenadivši pritom mještane i djecu, koja su bila na putu prema školi, javlja L'Osservatore Romano, a prenosi mrežna stranica Zagrebačke nadbiskupije.

"Milosrđe, milosrđe, milosrđe", to je rekao papa Franjo ispovjednicima u Bazilici Svete Marije Velike koje je jutros pozdravio jednog po jednog. "Vi ste ispovjednici – dodao je Papa – budite, dakle, milosrdni prema dušama. To im je potrebno".
Papa je bio u pratnji prefekta Papinskog doma Georga Gaensweina i viceprefekta Leonarda Sapienze. Stigao je u Svetu Mariju Veliku nekoliko minuta iza 8 sati.

Papa je u baziliku ušao kroz pokrajnji ulaz. Čekalo ga je pedesetak osoba, mnogi od njih fotografi i novinari. Nakon pola sata papa Franjo je napustio Baziliku, nakon što se pomolio u Kapeli Paolini unutar bazilike, gdje se nalazi slika Majke Božje koju rimljani časte pod nazivom Salus Populi Romani (Nada rimskog puka).

Vozilo kojim je jutros putovao papa Franjo od Vatikana prema Bazilici i nazad nije reprezentativno u voznom parku Države Vatikan. Naime, nije registrirano tablicom SCV 1, nego SCV 3578. I to je novost ili zanimljivost novog pontifikata, zajedno s odlukom koju je donio jučer navečer da odmah izađe u grad Rim, makar na sat vremena ili malo više između izlaska i povratka.

"Papa Franjo je vrlo vezan uz ovu crkvu jer svaki puta kad je kao kardinal dolazio u Rim dolazio je na kratko posjetiti Kapelu Paolina", rekao je to p. Elio Monteleone, ispovjednik u Bazilici Svete Marije Velike, prvom odredištu u Franjinom pontifikatu.

Svojim je posjetom Bazilici, papa Franjo potvrdio ono što je jučer navečer desecima tisuća vjernika na Trgu sv. Petra poručio: „Vidimo se uskoro. Sutra se želim poći moliti Majci Božjoj, da čuva cijeli Rim. Laku noć i ugodan odmor“

Autor: TUZG
Izvor: Pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije

Svjedočanstvo dr. sc. Darka Teperta: Jednostavnost i skromnost pape Franje

Kad sam se u rujnu 2011. godine našao u Buenos Airesu, u službenom pohodu braći franjevcima iz Provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri koji djeluju u Argentini, tom prilikom razgovarao sam i s biskupima u čijim biskupijama braća djeluju. Općenito me se dojmila jednostavnost trojice biskupa s kojima sam razgovarao. Poseban dojam na mene je ostavio kardinal Bergoglio kojemu sam došao u pratnji fra Berislava Ostojića, njegovog ispovjednika.

Primio nas je jednog jutra u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata u središtu Buenos Airesa, u zgradi smještenoj u blizini katedrale. Već i ta zgrada ni po čemu izvana ne odaje dojam da bi to bio nadbiskupski dvor, već je slična okolnim poslovnim zgradama. Ipak, iznutra je bila jednostavno i ukusno uređena. Došli smo na kat na kojem je nadbiskupov ured te nas je nakon vrlo kratkog čekanja kardinal primio. Došao nam je ususret, srdačno nas pozdravio i odmah nam ponudio da sjednemo. U toj je prostoriji bilo nekoliko naslonjača smještenih oko stolića za kavu, a uokolo pokoja umjetnička slika. Razgovor smo nastavili uz kavu.

Već sam ranije čuo kako kardinal živi u iznajmljenom stanu, a on mi je tada rekao da u Nadbiskupski ordinarijat dolazi podzemnom željeznicom, što je pokušao opravdati gustim prometom u središtu Buenos Airesa. Iz svake njegove riječi izbijala je skromnost i želja da ne ističe sebe samoga. Uspio sam jedino saznati da mu se otac doselio u Argentinu iz Italije pa smo tako razgovor mogli nastaviti na talijanskom jeziku.

Razgovarali smo o prilikama i potrebama Crkve u Buenos Airesu i Argentini općenito. Kardinal je bio zabrinut zbog nedostatka svećenika te je pozvao da pošaljemo još franjevaca iz Hrvatske koji bi djelovali u njegovoj nadbiskupiji. Osjećao se njegov vrlo pozitivan stav prema franjevcima i franjevačkoj karizmi, osobito kad je bila riječ o služenju siromašnima i zapostavljenima, ali i zainteresiranost za Hrvate, kako one koji žive u Argentini i kojima je on bio pastir, tako i za one u domovini. Osobito ga se dojmila snaga katoličke vjere u našem narodu.

Autor: fra Darko Tepert
Izvor: Pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije

Zagrlimo Papu molitvom i ljubavlju!

Svjedočanstvo iz Rima vlč. Borne Puškarića.

“Fratelli e sorelle, buonasera!” Ovim je riječima započeo svoj pontifikat Sveti Otac Franjo. Kaže narodna mudrost da je nakon nekog važnog događaja bolje prospavati noć prije nego se nešto o toj zgodi kaže ili napiše. Ja ne želim komentirati izbor novog Pape već samo iznijeti svoje dojmove stoga bolje je da to učinim što prije dok su još svježi, da ne kažem mokri od kiše koja je u Rimu lijevala cijelo jučerašnje popodne.

Molitva, pjesma i smijeh na Trgu

Na Trg sv. Petra došao sam oko 17.00 sati. Bio sam dosta uvjeren da će drugog dana konklava u popodnevnim satima kardinali izabrati novog Papu. Možda zato jer je tako bilo prije osam godina kada sam prvi puta svjedočio konklavama. Trg se popunjavao vrlo brzo. Zauzeo sam dobro mjesto u prednjem dijelu velebnog trga u ravnini s glavnom ložom bazilike. U mojoj blizini bili su ljudi iz cijelog svijeta. Posebno me se dojmila jedna radosna mlada španjolska obitelj iz Madrida s tri malene djevojčice i skupina novakinja Misionarki ljubavi koje su naizmjenično molile svetu krunicu, pjevale i glasno se smijale. Podsjetile su me na mise koje sam nekad slavio četvrtkom rano ujutro u Jukićevoj ulici u Zagrebu s njihovim sestrama. Dojam koji sam stekao promatrajući ljude oko sebe bila je činjenica da je njihova prosječna dob bila oko 30 godina.

Oduševljenje – Habemus Papam!
Veliki sat na Bazilici sv. Petra pokazivao je vrijeme 19.06, molio sam krunicu zajedno sa simpatičnim novakinjama u bijelim sarijima, kada sam prvo čuo nečiji urlik pa odmah pogledao prema dimnjaku na krovu Sikstinske kapele. Izlazio je bijeli dim. Nakon nekoliko sekundi nevjerice, svi smo shvatili da je našem čekanju došao kraj. Prestala je Sede vacante. Dobili smo novog Papu. Ljudi su radosno skandirali, pljeskali, vikali od radosti i međusobno se grlili. Odmah se čulo i veliko zvono. Bio sam oduševljen. Presretan. Počele su mi stizati poruke i pozivi. Internet veza očigledno je pala zbog količine ljudi koji su pokušavali spojiti se te iskoristiti sve blagodati svojih „pametnih telefona“.

Nedugo zatim čuli smo stupanje švicarske garde. Vrlo elegantno i dostojanstveno. Nakon njih uslijedili su svi rodovi talijanske vojske. Običaj je da vatikanski orkestar prvi intonira talijansku himnu pa zatim talijanski orkestar vatikansku himnu. Svo to vrijeme zainteresirano očekujem čije će ime izgovoriti kardinal protođakon Jean-Louis Tauran. Oko 20.10. kardinal Tauran izlazi i izgovara najpoznatiju frazu konklava: „Javljam vam veliku radost. Habemus Papam!“ Izabran je kardinal Bergoglio, Argentinac iz Buenos Airesa, grada za koji sam na neku ruku vezan. No, nisam dobro razumio što je francuski kardinal rekao na kraju rečenice. Nisam razumio koje je ime novog Pape. Vidim da i ljudi oko mene nisu sigurni. U tom času me zove Jakov iz Zagreba i preko njego doznajem da je novi papa Franjo. Smiješno, ali istinito.

Iznenađenost izborom
Ne bi bilo korektno kada ne bih opisao opću iznenađenost izborom. Do prije nekoliko minuta svi su nagađali tko bi mogao biti papa, ali nitko nije spomenuo ime argentinskog isusovca. Bio sam potpuno iznenađen i zatečen. Pratio sam zbivanja svih dana prije konklava i siguran sam da nisam vidio ime kardinala Bergoglia među papabilima. Dijelim osjećaje svih oko sebe. Ljudi su se međusobno ispitivali o kome se zapravo radi? Ipak, svi smo s oduševljenjem primili tu iznenađujuću vijest i odmah počeli skandirati „Francesco, Francesco“. Onda je na svečanu ložu izašao ceremonijar s velikim križem te iza njega naš novi papa Franjo. Osvojio nas je odmah, prvom rečenicom. „Braćo i sestre, dobra večer!“ Svojim prvim govorom ovaj sedamdesetšestogodišnjak predstavio se Crkvi i svijetu na najbolji mogući način. Pažljivo sam slušao. Znao sam da će papa Franjo, baš kao i njegov prethodnik Benedikt XVI. prije osam godina, reći nešto znakovito. Ipak rečeno je premašilo moja očekivanja.

Prvi puta papinsko ime Franjo

U ovom drugom dijelu teksta podijelit ću s vama svoja razmišljanja o prvom Papinom govoru. Jasno je da svatko govori iz svoje točke gledišta, ali mislim da je jako važno da se svi u svojim prvim dojmovima o novom papi Franji damo voditi upravo njegovim riječima. Ostalo su nagađanja i naklapanja. Ime Franjo za papu je posve novo. Veoma obogaćujuće. Možemo samo nagađati koji se svetac nalazi iza imena novog Pape. Je li to možda siromašni brat Franjo iz Asiza ili veliki evangelizator i misionar Franjo Ksaverski, isusovac poput Pape ili možda veliki Franjo Saleški, jedan od najvećih duhovnih autoriteta u povijesti kršćanstva. U svakom slučaju, svi su bili veliki i koji god da stoji, ako smijemo to tako reći, kao nadahnuće Papinog imena igramo na sigurno. Meni je zgodno ovako misliti: mistika i duhovnost Saleškog, apostolski žar Ksaverskog, jednostavnost i radikalnost Asiškog.

Toplina i ljubav Oca
Nadalje, pozdrav okupljenom mnoštvu „Fratelli e sorelle, buonsera!“, govori puno o jednostavnosti novog Pape. Mislim da su ga svi htjeli zagrliti kada su čuli te riječi. Iza njih sam osjetio toplinu i ljubav Oca. Drugom rečenicom Papa nam je pokazao veliki smisao za humor. Nakon što je sebe smjestio na kraj svijeta, Papa je dobio veliki pljesak. Onda je uslijedila prekrasna gesta spomena na rimskog biskupa u miru Benedikta XVI. i molitva za njega, „da ga Gospodin blagoslovi i Majka Božja čuva“. Moram priznati da u ovom činu vidim veliko poštovanje pape Franje prema njegovome prethodniku i kontinuitet Kristove Crkve.

U središnjem dijelu govora dominira snažna ekleziološka svijest novog Pape i još snažniji poziv na molitvu. Papa, kao biskup Rima koji predsjeda u ljubavi svim Crkvama, poziva sav narod Božji da krene na put bratstva, ljubavi i povjerenja. Taj put moguć je samo u kontekstu molitve, odnosno čovjekovog autentičnog odnosa s Bogom. Taj put za papu Franju nije bez cilja, već je usmjeren prema evangelizaciji „ovog tako lijepog grada“. Papa se obraća rimskoj biskupiji, ali imajući u vidu staru izreku Urbi et Orbi (gradu Rimu i svijetu), možemo reći da je svaka Papina poruka Rimu ujedno i poruka cijelom svijetu. Papa je pastir opće Crkve upravo zato što je prvo biskup grada Rima, mjesta mučeništva sv. Petra. Stoga možemo reći da Papa želi da naš vjernički život bude bogat plodovima evangelizacije svijeta. Drugim riječima, „počinjemo u Rimu, a želimo doći do kraja svijeta“.

Najznakovitiji trenutak večeri
Nakon poziva na evangelizaciju uslijedio je možda i najznakovitiji trenutak večeri. Prije nego što će uputiti svoj prvi svečani papinski blagoslov i potpuni oprost, Papa moli vjernike za jednu uslugu. I to kakvu. Saginje se i traži našu molitvu. Toliko sam bio zbunjen ovom Papinom gestom da sam skoro zaboravio moliti za Papu. Okrenuo sam se na trenutak ulijevo i vidio pored sebe jednog mladića koji je udubljen molio te sam se odmah sabrao i u sebi izrekao blagoslovnu molitvu. Ovaj će mi trenutak ostati snažno u sjećanju. Sveti Otac ne blagoslivlja odmah narod, već traži od njega molitvu Gospodinu da se udostoji izliti svoj božanski blagoslov na svog slugu koji započinje upravljati Petrovom lađom. „Molite u tišini“, napominje Papa. Slijedi svečani papinski blagoslov svim ljudima dobre volje. Papa uključuje u svoj blagoslov svakog čovjeka i jasno nam daje do znanja da ga zanimaju svi ljudi na svijetu, da želi svojim jedinstvenim poslanjem koje mu je Krist povjerio doći do svakog čovjeka. Na kraju svog govora Papa se još jednom preporuča u naše molitve i otkriva nam da već drugi dan svog pontifikata želi posjetiti jedno od Gospinih svetišta u Rimu.

Komunikativnost, evangelizacija i duhovnost

Na kraju bih istaknuo tri stvari iz Papinog govora od kojih mi se čini da jedna apsolutno dominira. Prva je komunikativnost i otvorenost Svetog Oca koji je svoj govor stavio u jednostavni okvir svakodnevnih želja (dobra večer i laku noć). Druga crta koju bih istaknuo je evangelizacija kao plod putovanja Crkve u svijetu i među ljudima. Treća i najznakovitija dimenzija koja izvire na površinu iz prvog Papinog govora je snažna duhovnost Svetog Oca i poziv da u središte svog kršćanskog života stavimo molitvu. Upravo je molitva riječ koju je Sveti Otac Franjo najviše puta izgovorio u svom prvom obraćanju vjernicima. Neka Gospodin blagoslovi Svetog Oca Franju. Mi ga odmah zagrlimo svojom molitvom i ljubavlju.

Autor: vlč. Borna Puškarić
Izvor: Pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije

Molite za Papu!

Izjava kardinala Josipa Bozanića za HKR.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić je nakon izbora novoga pape Franje sinoć pozdravio Papu, prisjetio se susreta s njim u Argentini kojega i Sveti Otac dobro pamti te tražio blagoslov za Hrvatsku i cijeli hrvatski narod što je on rado učinio. Papa je rekao da preporučuje i sebe i svoju službu u molitve vjernih Hrvata.

U izjavi za Hrvatski katolički radio, koju prenosi Informativna katolička agencija, kardinal Bozanić rekao je da je novi Papa nakon izbora bio uzbuđen i potresen. Za njega je to poseban čin kada se treba podvrći volji Božjoj i prihvatiti ono što Bog od njega očekuje. To se osjetilo u njegovim znakovima koje je dao i u riječima, ali osjetili smo i jednu veliku vjerničku sigurnost koju nosi osoba pape, istaknuo je kardinal. Rekao je da je novi papa u osobnom kontaktu veoma bliz, veoma jednostavan i pozoran na sugovornika.

Na pitanje hoće li papa Franjo doći u Hrvatsku, kardinal je odgovorio "Mi bismo željeli; sve u svoje vrijeme". Na upit kako bi vjernici u Hrvatskoj trebali reagirati ovih dana, kardinal Bozanić rekao je da Papa želi da se moli za njega. On očekuje da se moli za njega da mu Bog pomogne u važnoj službi koju nosi u Crkvi, poručio je kardinal Bozanić.

Izvor: IKA i pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije

‘Dani kršćanske kulture’ u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku

11.03.2013.

Od 16. do 26. ožujka u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku deveti put zaredom održava se međunarodna manifestacija ”Dani kršćanske kulture”.

Ovogodišnji program manifestacije “Dani kršćanske kulture” obilježit će velik broj kulturno javnih događaja koji će obogatiti kulturnu ponudu, a koji ove godine uključuje 70 različitih programskih sadržaja, koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača zvuka itd.

Jedanaestodnevni program svečano će biti otvoren 16. ožujka u Splitu u crkvi sv. Frane na obali gdje će biti predstavljena monografija Križnoga puta akademskog slikara Vasilija Josipa Jordana, autora Križnoga puta postavljena u crkvi sv. Frane 2005. godine, čime će na osobit način biti obilježen pedesetogodišnji umjetnički rad Vasilija Josipa Jordana i iznova javnosti približen njegov sakralni biser – Križni put u crkvi sv. Frane. Istoga dana manifestaciju će u Dubrovniku otvoriti dubrovački biskup Mate Uzinić, nakon čega će uslijediti otvaranje izložbe “Od Jeruzalema k svim narodima” prigodom 1700 godina od Milanskog edikta, koja ukazuje na bogatstvo arheoloških nalaza koji govore o povijesno-kulturnim okolnostima života prvih kršćana i širenja kršćanstva. U nedjelju, 17. ožujka, svečano će biti otvoren i šibenski program manifestacije korizmenim koncertom klape Žrnovnica pod nazivom “Ja sam uskrsnuće i život” u katedrali sv. Jakova.

Nastojanje oko očuvanja hrvatske kulturne baštine u ovogodišnjem programu dolazi do izražaja kroz programe u crkvi Presvetog Otkupitelja kod Otavica i Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu u Splitu gdje se njeguje spomen na Ivana Meštrovića, kao i u obilasku sakralne baštine Imote u organizaciji Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika uz stručno vodstvo kustosa i povjesničara umjetnosti Ljubomira Gudelja te kroz razgledavanje kulturno-sakralnih spomenika splitske gradske jezgre u sklopu programa “Split – susret religioznog i svjetovnog” uz stručno vodstvo. O tom svjedoče i projekcije filmova o hrvatskoj glagoljici, koncert pučkih napjeva “Puče moj” u Splitu, Noć crkvenih muzeja u Dubrovniku itd.

Upoznavanje s temama i suvremenim autorima koji stvaraju iz kršćanskog nadahnuća svakako će obilježiti raznovrsni programi poput izložbi akademskih slikara Ane Marije Botteri Peruzović u Splitu i Luke Petrača u Dubrovniku, koncerti njemačkog crkvenog glazbenika, zborskog pedagoga i orguljaša Johanna Schmelzera te rumunjske violončelistice Melinde Dumitrescu u Splitu, koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra te koncert duhovnih skladbi u izvedbi dubrovačkih klapa i zborova u sklopu autorske večeri Krešimira Magdića u Dubrovniku, kao i koncert u izvedbi gudačkog kvarteta u sastavu Iskre Voltolini, Nataše Pušić, Ane Drobac i Danice Čelar u Šibeniku. Na tom su tragu i autorska predstavljanja i nastupi teatrologinje i kazališne kritičarke prof. dr. sc. Sanje Nikčević koja će na Susretu s autorom progovoriti o svom životnom i autorskom putu, kanadskog pisca Michaela D. O’Briena koji će predstaviti novu knjigu “Očeva pripovijest”, fra Nikole Mate Roščića koji će predstaviti trilogiju “Isus u islamu”, “Isus u židovstvu” i “Revolucije razaraju Isusa Krista” itd. Projekcije filmova “Put” Emilia Esteveza, kao i kultnog nijemog filma iz 1928. godine “Stradanje Ivane Orleanske” Carla Theodora Dreyera, dokumentarnih filmova o Miroslavu Bulešiću, Ivanu Bonifaciju Pavletiću, Josipu Stadleru i Nikoli Eteroviću na osobit način govore o vječnim temama, ljudskim sudbinama i svjedočenju.

Osobitost ovogodišnjeg programa je i u održavanju tečaja ikonopisa pod vodstvom ikonopisca Josipa Ružića, a tečaj će biti održan u Splitu u suradnji s Uredom za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije.

Manifestacija, kao i ranijih godina, u svom programu povezuje i različite inicijative koje ukazuju na potrebu uzajamne pomoći i brige za bližnjega pa će u sklopu programa biti predstavljena organizacija Marijini obroci, a na njenom predstavljanju kojem će u ime hrvatske podružnice Marijinih obroka nazočiti Željka i Tihomir Markić, bit će prikazan i višestruko nagrađivani film “Dijete 313. Na tom je tragu i film “Put dobrote – fra Miro Babić među Kenijcima” nastao u režiji Jakova Sedlara, a prema scenariju Anite Malenice. Po prvi put u programu nastupaju i korisnici, djelatnici i volonteri Centra za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači” iz Splita s predstavom “Svjetlo ljubavi”, a program će priredbama obogatiti i dubrovački učenici te učenici Katoličke osnovne škole u Šibeniku koja će tom prigodom otvoriti svoja vrata javnosti. U sklopu programa predstavit će se i udruga mladih iz Splita Hrvatsko nadzemlje koja će ovom prigodom održati večer kratkih filmova i skečeva.

Ovogodišnji bogat program održava se u organizaciji nakladne kuće Verbum, uz suorganizaciju programa s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom, te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-makarske nadbiskupije te županija i gradova u kojima se manifestacija održava.

Međusobna suradnja različitih kulturnih i javnih institucija, kao i centara, udruga i inicijativa koje djeluju s ciljem izgradnje društva, a koje su se uključile u suorganiziranje pojedinih programskih sadržaja, daje posebnu dimenziju programu u kojem se stvaraju određeni kulturni mostovi, ne samo između sudionika programa i publike, nego i među različitim institucijama, što predstavlja velik doprinos na kulturnom polju.

U devetoj godini održavanja u sklopu manifestacije “Dani kršćanske kulture” bit će dodijeljena i tradicionalna nagrada “Andrija Buvina” za doprinos kršćanskoj kulturi, a ovogodišnja laureatkinja je povjesničarka i književnica Nevenka Nekić koja je uvelike obilježila kulturu uopće u proteklih pola stoljeća umjetničkoga rada.

Cjelokupan program ovogodišnjih “Dana kršćanske kulture” dostupan je na www.danikrscanskekulture.info.

Izvor: ika/bitno.net

Završio Planinarski križni put na Braču

Gotovo 600 sudionika 51. planinarskoga križnoga puta sudjelovalo je u dvodnevnoj korizmenoj pobožnosti na Braču obilazeći crkvice i razmišljajući o prvome kršćanskome simbolu – ribi.

Misnim slavljem u prepunoj crkvi Navještenja Marijina u Supetru završen je u nedjelju 10. ožujka Planinarski križni put na Braču u organizaciji Udruge Ekosspiritus iz Samobora. Gotovo 600 mladih iz mnogih krajeva Hrvatske, od kojih oko 460 sudionika iz Zagrebačke nadbiskupije, sudjelovalo je na dvodnevnomu Planinarskomu križnom putu na kojemu su obilazili bračke crkvice i aktivno sudjelovali u korizmenoj pobožnosti koja je himnom “Gospe, ribara težaka” bila obilježena simbolom ribe – prvoga kršćanskoga simbola koji su sudionici dobili na dar.

Sudjelujući na nedjeljnoj euharistiji u župi Sv. Ivana Krstitelja u Postirima, župi koja je prihvatila mlade te im osigurala smještaj i hranu, voditelj Planinarskoga križnoga puta vjeroučitelj Zagrebačke nadbiskupije Radovan Librić zahvalio je župi na srdačnomu gostoprimstvu i brizi za hodočasnike, posebno domaćemu župniku mons. Tončiju Jelinčiću na izvrsnoj organizaciji i animiranju župljana u prihvatu hodočasnika, kao i mons. Josipu Šantiću, umirovljenomu generalnom vikaru Vojne biskupije koji je, podsjetio je, slavio završnu euharistiju na 21. Planinarskomu križnomu putu Ekosspiritusa. Izrazivši radost što je Planinarski križni put prvi puta održan na otoku ali i u Dalmaciji, ustvrdio je da se radi o povezivanju sjevera i juga Domovine, te najavio kako Udruga Ekosspiritus planira pozvati otočane na jedan od budućih Planinarskih križni puteva.

Hodočasnici su se, zatim, uputili prema zavjetnoj crkvici sv. Josipa na predjelu Glavica, podignutoj u znak posebne odanosti svecu, nakon što su se postirski žitelji, koje su nacisti odveli s otoka ratne 1944. godine, vratili svojim kućama. S poviješću nastanka zavjetne kapelice, smještene u prirodnom ambijentu maslinika, sudionike je upoznao mjesni župnik mons. Tonči Jelinčić, nakon čega su mladi u stavu klanjanja izmolili 12. postaju križnoga puta.Korizmena pobožnost nastavljena je hodom mladih uz more preko susjedne župe Uznesenja Marijina u Splitskoj, gdje su nakon 13. postaje i okrijepe krenuli prema Supetru odakle su i započeli 51. Planinarski križni put.

Predvodeći završnu euharistiju dekan Bračkoga dekanata Toni Plenković primijetio je kako su sudionici obilazeći bračke spomenike vjere i kulture mogli prepoznati napore otočana u očuvanju njihove vjere i tradicije. Pozvao je mlade da se i u svojim životnim sredinama otvore Božjoj ljubavi te nastave svjedočiti vjeru koju su pokazivali u korizmenoj pobožnosti. U završnoj riječi vjeroučitelj Librić na poseban je način zahvalio povjereniku za mlade u Hvarskoj biskupiji Anti Matuliću na pozivu sa željom da ta pobožnost zaživi i među mladima u Dalmaciji, te na pripremi i uređenju hodočasničke staze. Zahvala je upućena i novinaru RTL televizije Tomislavu Jelinčiću iz Postira koji je bio inicijator održavanja planinarskoga križnoga puta na Braču.

Izvor: ika/bitno.net

Cjelonoćno molitveno bdijenje za izbor novoga pape

Cjelonoćno molitveno bdijenje pred relikvijama Svetog Ivana Bosca s posebnom nakanom za izbor novoga pape počinje u ponedjeljak, 11. ožujka, u 21 sat u župi Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji.

Prvih sat vremena bdijenja bit će po posebnom obredniku, a zatim slijede polusatni intervali u kojima će većinu vremena vjernici u tišini moliti i častiti relikvije uz pjesmu i povremena čitanja Don Boscovih zgoda s papom. Bdjenje traje do 7 sati ujutro kada je misa zahvalnica.

Don Bosco bio je blisko povezan s papom Pijom IX. i papom Lavom XIII. koji su imali silno povjerenje u poniznog i odanog im pijemontskog svećenika. Sveta misa na Knežiji počinje u 18.30 sati, a crkva je otvorena tijekom cijeloga dana kako bi vjernici mogli hodočastiti relikvijama i moliti pred njima.

Misli Svetog Ivana Bosca o papi:

„Želim živjeti i umrijeti u svetoj katoličkoj vjeri kojoj je na čelu rimski vrhovni svećenik, Kristov namjesnik na zemlji.“

„Nitko nije katolik ako nije u jedinstvu s papom.“

„Svaki napor je premalen kada su u pitanju papa i Crkva.“

„Papina želja za mene je zapovijed.“

„Budite najdublje uvjereni u ovu veliku istinu: tamo gdje je Petrovo nasljedstvo, tamo je prava Crkva Isusa Krista.“

Kako su najavili iz Vatikana, konklave počinju u utorak, 12. ožujka, te se očekuje da će trajati dva do najviše četiri dana. Izborom 266. pape završit će jednomjesečno razdoblje koje je počelo 11. veljače iznenadnim odreknućem 85-ogodišnjeg Benedikta XVI. od papinske službe.

U kratkoj poruci kardinalima na latinskom jeziku njemački Papa je rekao da ga napušta snaga i da se zbog toga "odriče" upravljanja "Petrovom lađom". Priznao je da fizički i mentalno slabi, a svijet zahvaćaju brze promjene. Taj čin poniznosti koji je isprva posvuda izazvao nevjericu, pozdravili su diljem svijeta.

Joseph Ratzinger se 28. veljače, bez svečanosti, ali s puno emocija, povukao s Petrove stolice, obećavši da će u molitvi uvijek biti s gotovo 1,2 milijarde katolika u svijetu. Toga je dana, u 20 sati, počelo razdoblje prazne stolice ("sede vacante").

Prije povlačenja 115 kardinala izbornika u Sikstinsku kapelu, u utorak u 10.30 sati održat će se posebna misa za uspješan izbor pape "Pro Eligendo Romano Pontifice". U 16.30 kardinali će uz Litanije svih svetih u procesiji krenuti iz Pavlove kapele u Sikstinsku.

Nakon što još jednom polože prisegu da će poštivati zavjet šutnje i nakon što čuju nagovor za izbor Pape, ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja uzviknut će "Extra omnes" (svi van) i "zaključati" vrata.

Potpuno izdvojeni od svijeta kardinali će dvotrećinskom većinom izabrati nasljednika Benedikta XVI.

Izvor: Laudato/lh

Dan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu!

Dan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu proslavit će se u ponedjeljak 11. ožujka u 10 sati u velikoj dvorani Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati.

Među ostali, dekan KBF-a podnijet će izvješće o životu i radu Fakulteta, bit će uručene diplome magistrima i licencima teoloških znanosti i diplomantima svih studijskih smjerova te dodijeljena priznanja najuspješnijim studentima, javlja IKA.

TRAG VJERE – PETAK, HR1 – 8.3.2013. – 18.05 – 18.35

08.03.2013.

U emisiji "Trag vjere" poslušajte:
Katolički svijet čeka datum početka konklava, javljamo koji su sadržaji obilježili ovaj tjedan u Vatikanu. Objašnjavamo kako će kardinali izabirati novoga papu. Sjećamo se kardinala Franje Kuharića o 11. godišnjici njegove smrti. Predstavljamo hagiografsko remek-djelo, knjigu „Veliki sveci“ Waltera Nigga. Upoznajmo manje poznate korizmene običaje iz dubrovačkoga zaleđa.
"Trag vjere" započinje u 18 sati i 5 minuta.
Emisiju uređuje i vodi Tanja Baran.

U emisiji „Budimo mladi“ u ponedjeljak, 11. ožujka, u 20.30 na HKR-u

- Urna sv. Ivana Bosca obići će kroz 16 dana u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini sve salezijanske odgojno-pastoralne zajednice. Na molitvu i bdijenje pozvani su svi, kao i mladi za koje poseban program priprema Salezijanska mladež.
- Pod geslom „Pronađi dostojanstvo, promjeni budućnost“ u Zagrebu, Osijeku i Splitu uskoro će se održati Tjedan 'Svjetskog saveza mladih'. O njihovu prvom predstavljanju u Hrvatskoj i planovima razgovaramo s koordinatorima Saveza Hrvojem Vargićem i Marinom Katinić iz inicijative 'Nepomireni'.
- Ugostit ćemo i Jelenu Gilju, članicu Odbora za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije i predsjednicu Udruge 'Mladi protiv gladi' koja je prije mjesec dana u Vinkovcima otvorila Socijalnu samoposlugu.

DUHOVNA OBNOVA SALEZIJANSKE MLADEŽI 16.3 NA JARUNU

07.03.2013.

Dragi mladi!

Korizmeno vrijeme je vrijeme osobne priprave kroz post, molitvu i djela milosrđa za najveći kršćanski blagdan - Uskrs.
Zajednička duhovna obnova za Salezijansku mladež iz cijelog Zagreba je odlična prilika za pripravu!

Stoga, pozivamo vas sve 16.3. 2013. od 16:00h do 20:00h na ZAJEDNIČKU DUHOVNU OBNOVU NA JARUNU U KRIPTU CRKVE SV.MATI SLOBODE.
Nakon duhovne obnove bit će kratko neformalno druženje u velikoj dvorani. :)

Voditelji duhovne obnove će biti don IVAN MATIJEVIĆ - uvijek nasmijani salezijanac koji je trenutno u provincijalnoj kući i sestra VALENTINA BARIČEVIĆ naša salezijanka sa Jaruna.
Ova kombinacija je pripremila jako zanimljiv program gdje će kroz nagovor, tišinu i ostale dijelove svatko od nas moći pronaći nešto za sebe i za svoj duhovni rast.

Mladi će na raspolaganju imati određeni broj salezijanaca za sakrament pomirenja, te će u sklopu duhovne obnove biti i sveta misa!

SVI STE POZVANI!
VIDIMO SE 16.3. NA JARUNU :)
BVB

Obavijest iz Ordinarijata Kotorske biskupije

U Godini vjere i jubileja Milanskog edikta (313. – 2013.) u Kotoru će se u subotu, 16. 03. 2013. godine, u četvrtoj korizmenoj nedjelji, održati pobožnost: Za križem od katedrale do Gospe od Zdravlja.
Novi metalni križ (1,80 x 1,30 m) kojega je prošle godine na blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika djece, pomoraca i svih onih koji s morem i od mora žive, blagoslovio kotorski biskup mons. Ilija Janjić, bit će u procesiji, uz pobožnost Križnog puta koja će započeti u 15 sati u kotorskoj katedrali, prenesen do crkve Gospe od Zdravlja i postavljen na kupolu zvonika kao zavjetni dar kotorske Crkve.
Pozivaju se vjernici i građani da budu sudionici ovog milosnog događaja.

Posebno pozivamo i sve mlade iz biskupije jer ovo je ujedno i 6. Križni put mladih Kotorske biskupije.

Već tradicionalni Križni put župe Sv. Petra iz Bogdašića biti će u subotu 23. III. Ove gpdine. Krećemo iz Gornje Lastve, crkve Male Gospe u 11 sati te završavamo popodnevnim satima sa sv. misom u crkvi Sv. Petra u Bogdašićima.

Molitva za Crkvu Kardinalskog zbora u Bazilici sv. Petra

06.03.2013.

Kardinali okupljeni na općim kongregacijama uoči početka konklava okupit će se danas u 17 sati u Bazilici sv. Petra u Vatikanu na "molitvi za Crkvu". Kardinali će tako zaključiti treći dan općih kongregacija okupljeni oko središnjeg oltara (Oltara Katedre) Bazilike sv. Petra.

Prema detaljnom programu koji je objavio Tiskovni ured Svete Stolice, bogoslužje započinje u 17 sati molitvom krunice na talijanskom i latinskom jeziku. Nakon krunice bit će izloženo Presveto, a potom će uslijediti kratko klanjanje i molitva Večernje kojom će predsjedati kardinal Angelo Comastri.

Molitva će završiti u 18 sati euharistijskim blagoslovom koji će podijeliti kardinal Comastri.

Redovna misa u 17 sati u Bazilici slavit će se na drugom oltaru.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi izvijestio je da su na četvrtoj kongregaciji bila nazočna 153 kardinala s pravom i bez prava sudjelovanja u izboru novog pape. Broj izbornika koji sudjeluju na općim kongregacijama sada je 113, a nedostaju još samo dvojica kardinala: Kazimierz Nycz iz Varšave i vijetnamski kardinal Jean-Baptiste Pham. Njihov dolazak očekuje se uskoro tako da, ako sve bude teklo po planu, svi će elektori biti do sutra u Rimu.

Za sutra je određeno da se održi jedna kongregacija također u popodnevnim satima, kako bi se intenzivirao ritam zajedničkog rada.

Novinarima u Tiskovnom uredu Svete Stolice prikazan je i kratki film u produkciji Vatikanskog televizijskog centra u kojem su prikazani kapela Paolina s velikim Michelangelovim freskama Obraćenje svetoga Pavla i Raspeće svetog Petra, zatim Sala Regia te Sikstinska kapela. Prikazani su i radovi u Sikstinskoj kapeli, postavljaju se velike ploče kako bi se zaštitio pod neprocjenjive umjetničke vrijednosti. Na taj će privremeni pod, rekao je Lombardi, biti postavljeni stolovi i stolice na kojima će sjediti kardinali elektori tijekom glasovanja za novog papu.

Izvor: IKA

Poziv za sudjelovanje na Festivalu Dobrog Pastira

Ured za pastoral duhovnih zvanja i Ured za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije objavili su početak prikupljanja prijava za sudjelovanje na Festivalu Dobrog Pastira 2013. Poziv je upućen na sve župe u Varaždinskoj biskupiji te njihove zborove mladih. Festival će ove godine biti održan 21. travnja u 16 sati.

Naime, već tradicionalno, povodom Nedjelje Dobrog Pastira, kada se u Crkvi proslavlja Svjetski molitveni dan za duhovna zvanja, ova dva biskupijska ureda zajedno organiziraju Festival Dobrog Pastira. Festival se već tradicionalno održava u Varaždinu, u župnoj crkvi Dobrog Pastira župe sv. Fabijana i Sebastijana.

Na Festivalu nastupaju isključivo zborovi mladih (dakle, ne dječji ili zborovi odrasli) Varaždinske biskupije, a ponekad gostuje i zbor iz neke druge biskupije.

Svi zborovi mladih, koji žele nastupiti na ovom Festivalu, trebaju se prijaviti s jednom autorskom pjesmom mo. Anđelku Igrecu, najkasnije do Velike subote, 30. ožujka, na e-adresu: glazba@biskupija-varazdinska.hr.

Kako je svaki festival tematski, a budući da se nalazimo u Godini vjere, tema ovogodišnjeg Festivala je "Zaodjenite se u djela ljubavi" (Kol 3,12), pa organizatori pozivaju da sve pjesme, koje će prijaviti na ovogodišnji Festival, u sebi sadrže ovu tematiku. Na kraju Festivala otpjevat će se zajednička pjesma "O ljubavi ja pjevam, o Isusu mom kralju".

Izvor: IKA

U Modernoj galeriji promocija monografije "Tomislav Buntak"

U Modernoj galeriji u Zagrebu, u srijedu 6. ožujka u 18 sati, bit će predstavljena monografija TOMISLAV BUNTAK.

Monografija na 336 stranica, uz mnogobrojne ilustracije, donosi uvodni razgovor s umjetnikom u kojem Tomislav Buntak objašnjava kontekst i unutrašnje porive nastajanja svog osebujnog rada, a tekstovima Branka Franceschija rezimira dosadašnji Buntakov likovni opus.

Monografiju predstavljaju: Branko Franceschi (povjesničar umjetnosti, autor tekstova i razgovora s umjetnikom), Mario Aničić (dizajn), Željko Marciuš (povjesničar umjetnosti) i Sibila Serdarević (predstavnica Frakture).

„Negdje između četvrte i pete godine nacrtao sam konja i pokazao crtež bratu i mami. Nisu vjerovali da sam ja to nacrtao. Bili su uvjereni da sam precrtao. Potom se javio interes za grafička izdanja koja su mi bila dostupna. To su, naravno, bili stripovi. U prvom razredu ili početkom drugog, kad sam naišao na Hogarthov strip o Tarzanu, to je bilo tako očaravajuće iskustvo da sam počeo svjesno crtati sa željom da crtajući napravim nešto isto tako dobro. Jesam li u tome uspio, tko zna“. (Iz razgovora s Tomislavom Buntakom)

„Knjiga koja se objavljuje petnaest godina od prvih Buntakovih javnih nastupa, zatječe ga na vrhuncu stvaralačkih sposobnosti i počecima umjetničke zrelosti, ali na osnovi njegova do danas predstavljenog opusa već se sa sigurnošću može ustvrditi da je hrvatska vizualna umjetnost obogaćena jednom od najslojevitijih umjetničkih osobnosti, čiji se potencijali još uvijek nisu realizirali do svojih krajnjih dosega.“ (Iz uvodnog teksta Branka Franceschija).

Izvor: Laudato

Humanitarni malonogometni turnir u Jakšiću

Učenici Katoličke gimnazije u Požegi pod vodstvom ravnatelja Roberta Mokrog i profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja Marija Raguža organizirali su, 2. ožujka, humanitarni malonogometni turnir u sportskoj dvorani Osnovne škole „Mladost" u Jakšiću i prikupljali sredstva za Anu Kakuk iz Požege, djevojčicu četvrtog razreda osnovne škole koja boluje od cistične fibroze.

Na završetku turnira pridružio im se i požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji v.d. ravnatelja Caritasa Požeške biskupije Gorana Lukića. Ravnatelj Mokri pozdravio je sve nazočne u sportskoj dvorani, posebno malu Anu i njezine roditelje Danijelu i Krunu, zahvalio za požrtvovnost gotovo dvjesto djece i mladih koji su tijekom dana sudjelovali u igri te svima koji su pomogli u organiziranju turnira. Riječ zahvale izrekla je i Anina majka Danijela, spomenuvši da je njezina kćerka zaslugom župnika Ivice Žuljevića protekle godine mogla nabaviti inhalator, a da će od današnjih priloga moći pribaviti druga potrebna pomagala. Učenik drugog razreda Katoličke osnovne škole u Požegi Bruno Raguž obratio se maloj Ani i rekao joj da su svi natjecatelji radosni što su joj mogli svojom igrom posvjedočiti blizinu.

Biskup je čestitao pobjednicima turnira i svima iz požeške Katoličke gimnazije koji su se zauzeli za tako dobro djelo. Rekao je maloj Ani da joj predaje novac u iznosu od 20.000 kuna koji je prikupila plemenitost učenika Katoličke gimnazije, sportaša i onih koji su dolazili na turnir kao gledatelji, a svoj dio dodala je Požeška biskupija te je istaknuo da vrijednost ovog čina nije prvenstveno u novcu koji je prikupljen, nego u svjedočanstvu maloj Ani da nije sama u bolesti. Dodao je da su to učenici Katoličke gimnazije i svi darovatelji učinili kao vjernici i time joj poručili još nešto: „Nisi sama, s tobom smo mi i Bog, ne boj se, ti si u njegovim rukama!"

Biskup je pozvao učenike i sve druge nazočne da budu graditelji civilizacije ljubavi u svojoj domovini, koja jedina može svakom pojedinom čovjeku i u najtežim životnim okolnostima osigurati dostojanstvo. Potom su uručene medalje i pehari trima pobjendičkim ekipama. Pobjedničkoj ekipi dječjoj momčadi iz NK „Hajduk" iz Pakraca pobjednički pehar uručio je biskup Škvorčević.

Izvor: IKA

Popularni tenisač Del Potro: „Bog zna i vidi sve!“

Popularni argentinski tenisač Juan Martin Del Potro, koji je svjetsku slavu stekao osvajanjem Grand Slam naslova u New Yorku, US Opena, pobjedivši pritom jedne od najboljih tenisača svih vremena, Rogera Federera i Rafaela Nadala, ne krije svoju religioznost i pripadnost katoličkoj vjeri: „Ja sam katolik, i otvoreno to kažem. Bog zna i vidi sve“. Ovaj 24-godišnjak često zna nositi i krunicu oko vrata za vrijeme mečeva, a nakon svake se pobjede prekriži i pogleda u nebo. Za njegovu religioznost, postoji i razlog: „Kad sam imao 6 godina, sestra mi je poginula u prometnoj nesreći. To je shrvalo cijelu moju obitelj, jer mi je sestra imala samo 9 godina. Vjerujem da je ona sada na nebu i da me gleda“.

Nakon najvećeg uspjeha u karijeri, kojeg smo spomenuli, stvari su u Del Potrovom životu, krenule silaznom putanjom. Uslijedila je ozljeda ručnog zgloba, i operacija, zbog koje je izbivao jako dugo sa teniskih terena. Bilo je to 2009. godine. U pitanju je bila čak i njegova profesionalna karijera, no uz Božju pomoć, uspješno se vratio. Uspio je osvojiti i brončanu medalju na Olimpijskim Igrama u Londonu prošle godine.

Juan Martin dolazi iz grada Tandilla, koji se nalazi u okolici glavnog grada Argentine, Buenos Airesa. Grad ima 100 tisuća stanovnika, i po Del Potrovim riječima, pravo je rasadište sportskih talenata. Iz Tandilla su potekli i Juan Monaco, isto tenisač, te Mauro German Camoranesi, nogometaš koji je nekada igrao za talijanski Juventus. Grad odiše sportskim ozračjem, ima odlične trenere i teretane, te dobru hranu i ugodnu klimu. Nakon što je junak naše priče osvojio US Open, dočekao ga je cijeli grad, odnosno 100 tisuća stanovnika, no on sam ističe: „ To je bilo zaista lijepo. Vidjeti toliko ljudi koji su te sa ponosom dočekali ispunja te krasnim emocijama. No ipak, mislim da je najvažnije u životu biti dobra osoba. Biti uspješan tenisač je manje važno“.

Napomenimo i da je Del Potro najviši igrač (1.98 cm) u povijeti tenisa koji je osvojio neki Grand Slam. Njegov put ka sportskom upsjehu olakšala mu je i činjenica da je njegov otac također bio sportaš, igrač ragbija, a poslije veterinar. Majka mu je učiteljica. U mladosti je ovaj Argentinac trenirao i nogomet, a tenis je počeo igrati slučajno, kad mu je jedan prijatelj ponudio da udara tenisku lopticu reketom u zid.

Autor: Davor Bilić

Izvor: Laudato.hr

Natječaj za 3. salon vjerske fotografije

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije – Molve i Molvarski likovni krug – Molve raspisali su natječaj za 3. salon vjerske fotografije „Žena majka i vjera".

Pravo sudjelovanja imaju fotografi amateri i profesionalci, samostalni autori ili članovi foto-klubova iz Republike Hrvatske, ali i iz drugih zemalja.

Odabirom teme salona „Žena majka i vjera" želi se istaknuti povezanost žene majke i njezinog doživljaja duhovnog i sakralnog, kao i prenošenje stečenog duhovnog iskustva svome potomstvu. Autori svojim fotografijama iskazuju i vrednuju pozitivan odnos majke i djeteta u odnosu prema transcendentnom. Odabir teme ide i za tim da istakne neodvojivost čovjeka – kao duhovnog bića – od svoje majke, ali i transcendentnog. Čovjek, osim što dobiva vjeru kao dar, on je dijelom i baštini od svoje majke, koja mu je predaje kroz tradiciju i odgoj. Autori će u odabiru fotografija nastojati pozitivno vrednovati povezanost žene i majke sa sakralnim i duhovnim.

Druga tema je „Vjerska fotografija" u najširem smislu, što podrazumijeva fotografski izričaj koji obuhvaća religioznu stvarnost, odnos nadnaravnog i čovjeka kao religioznog bića te odnos spram prirode bez obzira o kojoj se vjeri radi.

Svaki autor osobno odgovara za prikazani motiv i bez naknade dopušta organizatoru reprodukcije i objavljivanja za potrebe promidžbe ovog Salona, odnosno vjerskog turizma župe, osim ako autor to izričito ne zabrani pismeno.

Svaki autor može sudjelovati na natječaju s najviše 4 pojedinačne fotografije u crno-bijeloj ili kolor tehnici za svaku temu, ukupno 8 fotografija. Zadani format fotografija je JPG 300x200 mm – 300 dpi.

Fotografije se šalju isključivo na CD/DVD-u na adresu Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije – Molve, Virovska 21, 48327 Molve do 16. rujna.

Uz CD/DVD s fotografijama potrebno je priložiti i ispunjenu prijavnicu. Kotizacija za sudjelovanje na 3. salonu vjerske fotografije iznosi 50 kn, šalje se zajedno s fotografijama na CD/DVD-u i prijavnicom. CD/DVD se ne vraćaju autoru.

Stručno ocjenjivanje fotografija održat će se 27. rujna, a Ocjenjivački sud će dodijeliti prvu, druge i treće nagrade te do tri pohvale za pojedinačne fotografije u svakoj temi. Objava rezultata bit će 30. rujna.

Organizator se obvezuje od primljenih materijala, a nakon izvršenog ocjenjivanja izraditi fotografije za izlaganje.

Izložba će biti otvorena 11. listopada u galeriji Molvarskog likovnog kruga u Molvama.

Prijavnica i detaljne obavijesti o 3. salonu vjerske fotografije dostupni su na mrežnoj stranici molvarske župe ili kod organizatora zvonko.istvan@kc.t-com.hr.

Izvor: IKA

Proslava 10. obljetnice Udruge Zdenac

Udruga Zdenac iz Splita obilježava 10 godina svoga rada. Radi se o neprofitnoj organizaciji civilnog društva, koja svoj rad temelji na kršćanskim vrednotama. Osnovana je 2003. godine u Splitu na inicijativu časne sestre i misionarke Ljilje Lončar, Službenice Milosrđa, s ciljem da pomogne najpotrebnijima u Hrvatskoj i zemljama Trećeg svijeta.

Proslava 10. obljetnice Udruge bit će u četvrtak, 7. ožujka 2013., u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, Zrinsko-frankopanska 19, s početkom u 18.30 sati.

U prigodnom programu nastupaju: klapa „Šufit“, KUD Jedinstvo, Alma Karmelić- sopran, VIS Sperantes, Dječji zbor Srdelice.

Također, premijerno će biti prikazan dokumentarni film autora Matka Petrića o radu udruge u Hrvatskoj i misijskim zemljama.

Gost proslave bit će svećenik iz Ekvadora i suradnik udruge Zdenac na projektu „Zdenac znanja“-kumstvo, otac Jorge Barahona, koji će posvjedočiti o svom radu.

Izvor: Laudato

Reverende za novoga papu već spremne

Više od stotinu godina pape oblače bijelu vunu i svilu, a iz obitelji Gammarelli dolaze njihovi službeni krojači. "Ove tri bijele reverende napravljene su od sto postotne vune, a rukavi od svile. Crvena mozzetta koju nose preko ramena napravljena je od baršuna", rekao je Lorenzo Gammarelli iz krojačke radnje Gammarelli za Rome Reports, a donosi Pastoral mladih.

Mali obiteljski krojački dućan smješten je unutar povijesnog centra Rima gdje su tijekom godina napravili brojne bijele reverende. Lorenzo je jedan od vlasnika i kaže kako se može prisjetiti datuma kada su počeli raditi odijela za pape. "Godina kad je osnovan dućan je 1798. Ne znamo kada smo počeli raditi reverende za konklave i novoga papu, ali sigurno je bilo prije više od stoljeća", kaže Lorenzo Gammarelli. Sada će jednu od ove tri reverende prvi puta nositi novi papa, nasljednik svetoga Petra.

"Mjere su takve da se radi jedna mala, jedna srednja i jedna velika jer ne znamo tko će biti novi papa i jer moramo napraviti barem jednu koja će mu pristajati", ističe Lorenzo. Vatikan je ponovno zvao obitelj Gammarelli da naprave tri bijele reverende samo par dana nakon što je Benedikt XVI. objavio svoje odreknuće od službe, a završili su ih 1. ožujka.

"Otprilike tri i pol dana trebala su nam kako bismo napravili jednu reverendu za papu, a sve je rađeno ručno", rekao je Lorenzo koji ne želi govoriti o cijeni svake papinske reverende. Kaže kako jednom kada ih dostave, više ih nikada ne vide, ali velika je čast znati da će prvi puta kada novi papa obuče bijelo to biti njihova reverenda.

Izvor: Pastoral mladih

Iz Duhos Osijek poručuju

Sutra na korizmenom seminaru nastavljamo s temom o hodanju mladića i djevojke, a govorit ćemo o grijesima protiv čistoće.

Imat ćete priliku čuti i svjedočanstvo mladog para koji hoda u čistoći, te svjedočanstvo osobe koja će govoriti o važnosti samoće u iščekivanju budućeg supružnika.

Molit ćemo za sve vaše nakane, a posebno za sve vas djevojke koje čekate svoje mladiće, te vas dečke koji molite za svoje djevojke.

Vidimo se od od 20 sati, u Župi sv. Ćirila i Metoda.

Gostovanje mladih iz Splita - Pujanke u Velikoj Gorici u župi Navještenje

Dragi prijatelji, svi ste pozvani na susret s našim gostima iz Splita koji nam dolaze u ovu subotu.
Već ćete nas od 2 sata viđati po gradu, a u 17 sati dođite kod Panadića - u balon na zaobilaznici - na nogometnu utakmicu između naših i njihovih KMNL-ovaca! Ne propustite predstavu u našem Nazaretu koju će nam izvesti u 19.00 sati.
Dan završavamo Misom u 20.15 i druženjem poslije. Onak, uobičajeno s ponuđenim karaokama.
Vidimo se!
Bit će to lijepo druženje i prilika za nova prijateljstva.

Dolazak relikvija Don Bosca u Hrvatsku

Relikvije Svetog Ivana Bosca stižu u provincijalnu kuću u Zagrebu na Knežiji u petak u 14:30h. Pozivamo salezijansku mladež i sve druge štovatelje da dođu na doček koji će trajati tridesetak minuta.

NSK poziva

NSK poziva na predavanje Djelovanje i korištenje knjižnica pod opsadom u Domovinskom ratu.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Centar za stalno stručno usavršavanje knjižničara pozivaju Vas na predavanje dr. sc. Marice Šapro-Ficović, voditeljice Matične službe u Dubrovačkim knjižnicama, pod naslovom Djelovanje i korištenje knjižnica pod opsadom u Domovinskom ratu. Predavanje će se održati 7. ožujka 2013. u dvorani na polukatu Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Odigrano 6.kolo katoličke stolnoteniske lige

U subotu je u župi Uznesenje BDM u Stenjevcu odigrano 6 kolo Katoličke stolnoteniske lige između istoimene župe i ekipe s Jaruna Duh Sveti. Utakmica je završila 8:2 za domačine.

Kako je i uobičajno, susret je započeo kratkom zajedničkom molitvom. Već na samom početku domačini pokazali bolju igru i uz malo sreće stigli do zasluženog vodstva od 5:0. Prvi bod gostima donio je Filip Cerovec, dok se u ekipi iz Stenjevca istaknuo Filip Fišić sa sve 3 pobjede. Treba spomenuti da je ekipi iz Stenjvevca ovo prva pobjeda u natjecanju, u kojem nastupaju od ove godine, te se za sada nalaze u sredini tablice.

POČINJU RADOVI NA PRIJELAZIMA

05.03.2013.

Radovi na osiguranju željezničko-cestovnih prijelaza (ŽCP) u Kučan Marofu i Jalkovcu obuhvaćaju ugradnju odnosno montažu uređaja za automatsko osiguranje željezničko-cestovnog prijelaza tipa KŽCP-DK-EM, kućice za smještaj uređaja s pružnim telefonom, cestovnih svjetlosno-zvučnih signala, polubranika, kabela za povezivanje uređaja u kućici i vanjskih elemenata, kabela za priključak na niskonaponsku mrežu te kabela za pružne telefonske veze i daljinsku kontrolu te mimoilaznih zaštitnih ograda (na ŽCP-u u Jalkovcu).

Rok za završetak radova je 14. svibnja 2013. godine. Investitor radova je HŽ Infrastruktura d.o.o., a ugovorena vrijednost radova je 2.466.000,00 kn. Grad Varaždin sufinancira radove u iznosu od 800.000,00 kn. Izvođači radova su Končar - Inženjering za energetiku i transport d.d. i tvrtka kći HŽ Infrastrukture POSIT d.o.o., a radovi se izvode u pružnome pojasu željezničke pruge L201 Varaždin – Golubovec odnosno R202 Varaždin – Dalj.

Radove će sutra, 6. ožujka, obići gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, član Uprave HŽ Infrastrukture Nikola Ljuban te predstavnici mjesnih odbora Kučan Marofa i Jalkovca.

Namjera Uprave HŽ Infrastrukture je da tijekom 2013. završi radove na osiguranju 21 željezničko-cestovnog prijelaza, a ukupna cijena tih radova je 13 milijuna kuna. Također, u 2013. bit će pokrenuto javno nadmetanje za izvođenje radova na osiguranju 27 željezničko-cestovnih prijelaza, a za radove je osigurano 30 milijuna kuna. U 2013. za 43 željezničko-cestovna prijelaza bit će pokrenuto javno nadmetanje za izradu projektne dokumentacije te je za tu namjenu osigurano 500.000,00 kuna.

Osim ulaganja u dodatno osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza, Hrvatske željeznice pokrenule su 2000. preventivno-edukativnu akciju „Vlak je uvijek brži“. Svrha te akcije je upozoriti sve sudionike u prometu na neophodan oprez prilikom prelaska željezničke pruge. Nesreće koje se događaju na željezničko-cestovnim prijelazima nisu specifične samo u Hrvatskoj. Sve svjetske željeznice suočavaju se s istim problemom te ga pokušavaju riješiti na razne načine. Unatoč ulaganjima u signalno-sigurnosne uređaje na željezničko-cestovnim prijelazima, HŽ Infrastruktura će nizom akcija nastaviti podizati svijest svih sudionika u prometu.

Proslavite Dan sv. Patricka u Zagrebu

U nizu događanja ovaj mjesec na svoje će doći i štovatelji irske kulture, glazbe i gastronomije, jer od 11. do 17. ožujka na Trgu Petra Preradovića, poznatijem kao Cvjetni trg, organizira se Irski tjedan. Kulturno-umjetnička manifestacija tradicionalno se održava tjedan dana uoči proslave dana sv. Patricka (17. ožujka), a ove godine u Zagrebu se organizira osmi put zaredom. Organizator manifestacije je Hrvatsko-irska kulturološka udruga u suradnji s Udrugom OTK Ferdinand Budicki, a pokrovitelj je Veleposlanstvo Republike Irske. Osim na Cvjetnom trgu, ovogodišnja manifestacija prvi put će se odvijati i na prostorima nedavno otvorenog Muzeja automobila Ferdinand Budicki, gdje će se 15. i 16. ožujka održati festival u povodu Dana sv. Patricka.
Prema najavama organizatora, posjetitelje očekuje izuzetno bogat program s nizom zanimljivih događanja. Ona će se odvijati tijekom cijeloga dana sve do večernjih sati, kada će započeti tradicionalna proslava uz glazbeno-scenske nastupe umjetnika iz Irske i Hrvatske. Dakako, posjetitelji će moći uživati i u gastro ponudi irskih specijaliteta i čuvenom irskom pivu.
U Muzeju automobila Ferdinand Budicki bit će otvorena izložba umjetničkih fotografija pod nazivom “Irska – zeleni otok”. Šetnja kroz tu izložbu posjetitelje će upoznati s tradicionalnim običajima proslave Dana sv. Patricka u Irskoj. Usto će moći razgledati i izložbu oldtajmera te “hagiografsku” izložbu s uprizorenjem života i djelovanja sv. Patricka kao jednog od najpoznatijih kršćanskih svetaca i zaštitnika Irske. Prema jednoj legendi, sv. Patick je među prvim kršćanima došao u dodir sa Slavenima na području današnje granice Slovenije i Hrvatske i donio im dar kršćanstva. Umro je u V. stoljeću i dan njegove smrti 17. ožujka Irci kao religijsku svetkovinu obilježavaju već više od tisuću godina.
Uz izložbu posjetitelje u Muzeju automobila Ferdinand Budicki očekuju i dvije promocije knjiga, umjetnički performansi, kao i prodajna izložba slika i drugih predmeta koje su izradili članovi Udruge osoba s invaliditetom i Udruge “Hrabrost”, pa ova izložba ima i humanitarno obilježje. No, to nije sve jer će se u subotu 17. ožujka središtem Zagreba provesti i kolona oldtajmera dekoriranih u zelenu boju i najaviti Dan. Sv. Patricka.
Svi sudionici Irskog tjedna mogu sudjelovati u besplatnoj nagradnoj igri s bogatim nagradama. Glavni zgoditak dobitniku će osigurati dvotjedno učenje engleskog jezika u Irskoj uz plaćene sve troškove. Zato dođite i vi na Irski tjedan i zaigrajte na sreću ili se jednostavno samo “uklopite” u događanja koja vas tamo očekuju.

Oznake: irski tjedan

Zagrebačko vinsko izdanje IWINETC-a

Grad Zagreb domaćin je Međunarodne konferencije i radionice o vinskom turizmu (International Wine Tourism Conference & Exhibition) na kojoj će se u Hotelu Esplanade 15. i 16. ožujka okupiti tristotinjak vodećih stručnjaka za vino, vinski turizam i gastronomiju iz tridesetak zemalja svijeta.
U dva dana koliko će boraviti u Zagrebu, sudionici će moći razmijeniti iskustva, proizvode, sudjelovati na čitavom nizu stručnih predavanja, družiti se uz vino u najstarijem zagrebačkom hotelu i, dakako, upoznati najprobranije uzorke vina.
Konferenciji, odnosno godišnjem susretu vodećih svjetskih vinskih i turističkih stručnjaka svrha je predstaviti novosti s područja obje djelatnosti te ih kvalitetno spojiti s ciljem kreiranja vrhunskih turističkih proizvoda. Zato se gotovo sve najavljene teme skupa vežu uz kreiranje vrhunskih vinskih regija – brendiranje postojećih, stvaranje “wow” efekta za svaku ponudu, bolje postavljanje vinskih itinerara u opću turističku ponudu neke zemlje ili regije, utjecanje vinskog turizma na kreiranje vinskih, gastronomskih i putničkih vodiča, poticanje potražnje za ovom sve popularnijom vrstom ponude.
Budući da se skup održava u Zagrebu, stručnjaci iz cijeloga svijeta na ovoj međunarodnoj konferenciji kroz prezentaciju vinske priče Hrvatske imaju priliku još bolje upoznati hrvatsku vinsku i turističku ponudu.
Konferenciju organizira asocijacija IWINETC (International Wine Tourism Conference & Exhibition), a više informacija o održavanju skupa mogu se pronaći na www.iwinetc.com.

Izložba T-HTnagrada@msu.hr

Želite li vidjeti najbolja aktualna ostvarenja renomiranih domaćih umjetnika s područja suvremene vizualne umjetnosti nipošto ne propustite izložbu T-HTnagrada@msu.hr koja je u Muzeju suvremene umjetnosti postavljena do 24. ožujka. Tu izložbu šestu godinu zaredom organiziraju MSU i tvrtka T-Hrvatski Telekom, a na njoj se izlaže 38 najboljih radova pristiglih na natječaj za dodjelu četiriju velikih nagrada za recentna djela suvremene vizualne umjetnosti.
Izložba je otvorena 22. veljače, a ulaz je slobodan.
Na spomenuti je natječaj ove godine pristiglo dvjestotinjak djela glasovitih i manje poznatih hrvatskih suvremenih umjetnika, a stručno međunarodno povjerenstvo u uži je izbor odabralo 38 radova.
Najviše je pristiglih radova s područja multimedijske instalacije i videoradova te fotografija i slika, a 6. ožujka će svoj prijavljeni performans, jedini takve vrste izričaja, prirediti poznati hrvatski suvremenik i docent zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Ivan Ladislav Galeta. Performans nazvan “Nizozemska aukcija No” predstavlja obrnutu aukciju kojom se umjesto s najvećom licitira s najmanjom cijenom. To je tek jedna u nizu zanimljivosti koje donosi ovogodišnje izdanje izložbe. Riječ je radovima koji će slikom, zvukom i bojama biti predstavljeni izvan izložbenog prostora – na velikoj medijskoj fasadi, displeju iznad ulaza u muzej, u prizemlju zgrade muzeja te na platou ispred i iza MSU-a.
Otkako traje suradnja MSU-a i T-HT-a domaća javnost kao i brojni inozemni posjetitelji imaju priliku vidjeti najbolji presjek aktualne suvremene umjetnosti u Hrvatskoj. Kako natječaj ne propisuje glavnu temu, stručno povjerenstvo u odabiru se rukovodi isključivo izvrsnošću samih radova.

Prvi muzej automobila u Hrvatskoj

Atraktivni plakati sa starim oldtajmerima i naslovom “Bežte, ljudi – ide auto” koji se od početka godine mogu vidjeti diljem Zagreba pozivnica su za najnoviju zagrebačku muzejsku atrakciju. Riječ je o prvom muzeju automobila otvorenom u Hrvatskoj, u kojem je, na prostoru većem od 1500 četvornih metara, parkirano više od 50 izuzetno atraktivnih oldtajmera – automobila i motocikala.
Muzej je nazvan po Ferdinandu Budickom koji je u Hrvatsku davne 1901. godine dovezao prvi automobil, a smješten je u prostorima nekadašnje tvornice Pluto u Ulici kneza Ljudevita Posavskog 48. Muzej, doduše, još uvijek nije doživio službeno otvaranje, što se očekuje u lipnju ove godine, no u brojnim će se eksponatima moći uživati i ranije jer će se kolekcija predstavljati javnosti na zagrebačkim trgovima.
Posjetitelje koje zanimaju stari modeli automobila zasigurno će oduševiti novi zagrebački muzej gdje će uživo vidjeti brojne legendarne oldtajmere.
Među atraktivnim eksponatima tu je ulašteni Fordov model, brojni stari Mercedesi, nikad prežaljeni noviji oldtajmeri poput Fićeka, Žabe, Spačeka i Bube, a poseban prostor muzeja uređen je za kolekciju legendarnih Vespi.
Službenim rječnikom zaljubljenika u oldtajmere, Muzej automobila Ferdinand Budicki može se pohvaliti doista vrijednim eksponatima jer su osim Fordovog T modela iz 1922. godine izloženi Mini Morris, Zastava 750, Velorex Oskar, Triumph Spitfire, Panhard, Porsche 911, Volkswagen Karmann Ghia, Peugeot 404, Opel Olimpia rekord, DKW roadster F-12, Mazda, Messerschmith, DKW 1000s, Citroen SM, Mercedes, Nash Standard six, Opel Olympia cabrio, Fiat 1100, Ford, Talbot Matra Murena, Tatra, Formula 3 Renault, Jeep Willys, Fiat 500 Topolino, Citroen DS, Citroen 2CV, Citroen AMI 6, Volkswagen kombi T1, Volkswagen buba, Volkswagen kubelwage...
Ljubitelji motora uživat će pak u modelima poput starih Tomosa, Yamahe, Vespi, Prime, Solexa, nekoliko BMW-a – među kojima je i BMW R25 s prikolicom Steib, JAP-B4, Puch 200, DKW 125 te nekoliko TMZ-a izrađenih u Tvornici motora Zagreb.
Predstavljanje muzeja tek je prvi korak u ostvarenju ovog automobilističkog sna, a kako najavljuju njegovi voditelji, muzej će tijekom vremena, nakon službenog otvorenja, biti domaćin tematskih izložbi fotografija, tehničkih radionica, projekcija filmova i sličnih manifestacija vezanih uz dugu povijest prometa i automobilizma u Hrvatskoj.

Oznake: muzej auta

Place2go odgovara kamo na odmor

I ovogodišnje, drugo po redu izdanje međunarodnog sajma turizma Place2go, koje će se u Boćarskom domu Zrinjevac održavati od 15. do 17. ožujka, posjetiteljima će dati najbolje odgovore na dilemu – kamo ove godine otići na odmor. Sajam i ove godine donosi najbolje od najboljeg iz svijeta putovanja pa će tijekom tri dana održavanja posjetiteljima biti predstavljena ponuda iz brojnih svjetskih destinacija poput SAD-a, Indonezije, Katara, Tajlanda, Maldiva te nekih bližih europskih destinacija, i naravno, brojne mogućnosti zabavnog odmora u Hrvatskoj.
Turističke agencije koje će na sajmu predstavljati turističke atrakcije posjetiteljima će ponuditi i brojne popuste na aranžmane, a oni koji više vole sami organizirati svoje putovanje moći će saznati i sve o linijama većine aviokompanija koje lete iz Hrvatske.
Drugo izdanje sajma privuklo je znatno veći broj izlagača nego lani pa će se Place2go održavati u dvije velike dvorane, a jedna od novina atraktivna je Gastro ulica kroz koju će posjetitelji moći podrobnije upoznati čari gastronomskih užitaka brojnih zemalja. Glavni akteri Gastro ulice bit će domaći i svjetski kuhari koji će posjetiteljima približiti okuse Turske, Francuske, Tajlanda, Indije te naravno gastronomski bogatih hrvatskih regija. A nakon užitka za nepce moći će svratiti na atraktivan Place2go market gdje će se nuditi brojni atraktivni suveniri i autohtoni proizvodi.
Tijekom trajanja sajma održavat će se i predavanja te privlačne prezentacije o raznim putovanjima i destinacijama, popraćene videosnimkama i fotografijama iskusnih putnika. Za najmlađe će biti organiziran Kids’ Corner, gdje će im se kroz video igrice i razne sadržaje približiti svijet putovanja, a za posjetitelje pripremaju se bogate nagradne igre.
Najznačajnija će, kao i lani, biti “Place2go putovnica”, a posjetitelji će za dobitna putovanja prvo morati proputovati sajmom i skupiti pečate u svojoj putovnici. Neke od nagrada su: dvije aviokarte Austrian Airlinesa za Bangkok, boravak u luksuznom hotelu Le Touessrok na Mauricijusu, putovanje u Krakow, Milano i jezera sjeverne Italije, vikend u Berlinu...
Organizator sajma je tvrtka Studio Damjana, a održava se uz podršku Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba, Hrvatske turističke zajednice i Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Don Bosco u Hrvatskoj i BiH

Dolazak urne s relikvijama Svetog Ivana Bosca u Hrvatsku i BiH od 8. do 23. ožujka 2013. jedan je od najvećih događaja u stogodišnjoj prisutnosti salezijanaca na hrvatskom tlu. Urna od 2010. putuje svijetom i dolazi u svaku zemlju gdje salezijanci djeluju. Ovu inicijativu u sklopu proslave 200. obljetnice rođenja Svetog Ivana Bosca, koja će biti 2015. godine, pokrenuo je vrhovni poglavar salezijanske družbe, don Pascual Chavez Villanueva.
Don Boscova relikvija u Hrvatsku dolazi iz Irske u petak, 8. ožujka, a potom bi se kretala ovim rasporedom:
Zagreb, od 8. do 12. ožujka
8. 3. – provincijalat
9. 3. – Rudeš
10. 3. – Jarun
11. 3. – Knežija
12. 3. – odlazak s Knežije prema Rijeci
Rijeka, 13. i 14. ožujka
Zadar, 15. ožujka
Split, 16. ožujka
Nova Mokošica, 17. ožujka
Žepče, 18. i 19. ožujka
Beli Manastir, 20. ožujka
Badljevina i Sirač, 21. ožujka
Zagreb, 22. i 23. ožujka
22. 3. - Podsused
23. 3. - završno slavlje u crkvi Marije Pomoćnice na Knežiji

4. pokornička večera - Knežija - MOLITVA PRED RELIKVIJAMA SV.IVANA BOSCA

Dragi mladi! :)

Četvrta ovogodišnja pokornička večer će se održati 8. 3. 2013.god.
s početkom u 19:00h u župi Marije Pomoćnice na Knežiji.

Nakon svete mise u 18:30h na koju ste svi pozvani, očekuje vas simbolična večera (voda i tjestenina).
Večera će se održati u DVORANI DON BOSCO (dvorana ispod župnog ureda)!

A nakon toga svi mladi koji će doći preselit će se u VELIKU DVORANU KAMENE KUĆE i imat će POSEBNU PRILIKU DA MEĐU PRVIMA MOLE PRED RELIKVIJAMA sv.Ivana Bosca!!!!!!
Svi će imati priliku za osobnu molitvu pred relikvijama koliko vremena žele.

Svi vaši prilozi kojima će se simbolično plaćati večera biti će donirani Caritasovoj kući za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi na Voltinom s namjerom da im se omogući nova peć i sustav za grijanje.

Svi ste dobrodošli, pozovite i prijatelje :)
I nikako NEMOJTE PROPUSTITI PRILIKU MEĐU PRVIMA VIDJETI DON BOSCA!

BVB

Bdjenje uz relikvije Sv.Ivana Bosca na Knežiji s posebnom nakanom za izbor novog pape

Sveta misa počinje u 11.3. u 18:30h i to je središnji događaj boravka relikvija Sv.Ivana Bosca u župi Marije Pomoćnice na Knežiji.
U 21 sat počinje bdjenje koje predvode mladi. Uvodni sat bdjenja bit će po posebnom obredniku za ovu prigodu. Od 22h do 7h bit će bdjenje u tišini s prigodnim kratkim čitanjima iz života Sv.Ivana Bosca s naglaskom na Don Boscovu odanost papi. Poput dječaka koji su neprekidno molili u oratoriju s Don Boscom tako ćemo i mi moliti, osobito za izbor novog pape. „Svaki napor je premalen kada su u pitanju papa i Crkva.“ (MB V, 577)
Relikvije Sv.Ivana Bosca na Knežiji borave od ponedjeljka, 11.3. kada će ga u 8 sati ujutro dočekati djeca. Tijekom dana moguće je obići i moliti uz relikvije. U 18:30 je svečena Sveta misa.

NASTAVAK USKRS KUPA I POČETAK NATJECANJA ZA 3. LIGU ZA KMNL ZAGREB

Dragi naši KMNL-ovci, ovog vikenda, 9. ožujka nastavljamo natjecanje u Uskrs kupu 2013., a parove i raspored možete naći ovdje na našoj stranici. Također zbog zaostatka sa utakmicama koji se javio u 3. ligi tu krećemo već ovog vikenda sa prvenstvenim utakmicama. Satnicu za sve utakmice moći ćete naći od četvrtka ovdje na stranici i na našoj facebook stranici (/pastoralsportasa).
Veselimo se suboti!

Križni put za mlade na Ksaveru

Kao i svake godine, i ove godine se tradicionalno okupljamo na križnom putu na Ksaveru! Ovaj nadasve nadahnjujući susret je zakazan za 21. ožujka (četvrtak) u 20 sati, a predvodi ga pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško. Molimo sve ekipe da dođu 10 minuta ranije radi popisivanja za dodatne bodove, a kao što znate trebate doći sa onim brojem igrača koji vam treba i za započeti utakmicu (KMNL: 5 igrača, KOL: 6 igrača).

Pozivamo vas na Križni put “Putovima bl. Alojzija Stepinca“.

01.03.2013.

Ove godine proći ćemo 2.3.2013. sisačkim i 9.3.2013. zelinsko – križevačkim krajevima. Cijena po putu iznosi 110,00 kn. U cijenu je uključena autobusna karta i zajednički ručak. Prijave i uplate primaju se u župnom uredu od ponedjeljka 18. veljače

Križni put kroz župu Svi Sveti u Sesvetama

Na prijedlog mladih naše župe od ove godine započet ćemo s tradicijom Križnog puta kroz našu župu, koji bi se održao jednom u korizmi. Ove godine Križni put ulicama naše župe biti će u subotu, 16. ožujka, u 19.30 sati. Križni put molit će se sa upaljenim svijećama koje će se moći dobiti ispred našeg pastoralnog centra prije početka Križnog puta. Želja nam je da se svake godine ide različitim putem kroz našu župu i tako poveže u molitvi sve dijelove naše župe. Pozivamo sve, a osobito mlade, da se pridruže ovoj posebnoj pobožnosti i molitvi za našu župu. Posvjedočimo svoju pripadnost Kristu!

U emisiji „Budimo mladi“ u ponedjeljak, 04. ožujka, u 20.30 na HKR-u

- Što povezuje karmelićanku Editu Majić, biskupa Matu Uzinića i salezijanca Damira Stojića? Povezuje ih „Susret“, prvi broj časopisa za promicanje redovničkog života, kojeg ćemo predstaviti i bolje upoznati.
- A što je povezalo Udrugu Ekosspiritus, novoosnovani SKAC u Splitu i Povjerenstvo za pastoral mladih Hvarske biskupije? Njih je povezao 51. Planinarski križni put na Braču, poseban po tome jer se prvi put organizira zajedno za Hvarsku biskupiju, Zagrebačku i Splitsko-makarsku nadbiskupiju.
- U ovoj prigodi saznajemo i detalje o početku rada i djelovanja SKAC-a Split. Što sve nude i planiraju s mladima?
Urednik i voditelj je Ante Novak.

Biti zaručen je poseban Božji dar

Razgovor sa zaručnicima Jelenom i Igorom

Jelena Džajkić je nedavno diplomirala, ima 24 godine i svira i pjeva u zboru mladih župe sv. Nikola Tavelić. Igor Trbušić ima 28 godina i također je aktivan u župi sv. Nikola Tavelić. Igor i Jelena upoznali su se u župi gdje se njihova ljubav rađala i polako rasla. Svoju dugogodišnju vezu u svibnju će okruniti brakom.

Recite nam kako ste se upoznali? Je li to bila ljubav na prvi pogled?

Jelena: Upoznali smo se kroz druženja mladih u našoj župi sv. Nikola Tavelić u Kustošiji. A je li to bila ljubav na prvi pogled? Hm... teško je to razlučiti. Ja sam Igora dugo, dugo gledala prije nego što smo se konačno stvarno upoznali. Bila je to, kako se ono kaže – platonska ljubav. Tako sam npr. na susretu Hrvatske katoličke mladeži u Zadru 2010. godine pokušavala na sve načine pažnju skrenuti na sebe kako bi me Igor primjetio, no tad mi to nije uspijevalo. :o( No, ne smijem zaboraviti spomenuti Igorovog brata, od milja zvanog Davorko, koji je zaslužan za naše konačno upozavanje i prve poruke :o)

Kako je biti zaručen? Kako su zaruke izgledale? Igore, jesi li imao tremu prije „ključnog pitanja“?

Igor: Razdoblje veze u zaručništvu je korak prije stupanja u brak. Samim time odnos Jelene i mene se produbio, odluke i planovi za budućnost više nisu tek dio maštanja već konkretne odluke koje moramo donijeti. Različita razmišljanja i stavovi, a jedno zajedničko rješenje iziskuje puno tolerancije i razumijevanja za drugu stranu, no to je sve dobra priprema za zajednički život u braku i upoznavanje druge osobe. Već nakon godinu dana intenzivnog hodanja možeš vidjeti je li to osoba s kojom želiš provesti cijeli život. U našem slučaju, pitanje braka u mojoj glavi počelo se pojavljivati nakon godine i pol veze i polako sam to pitanje uvodio u razgovor s Jelenom. Na tom putu, za dobar razgovor i savjet bio je uvijek na raspolaganju naš tadašnji kapelan vlč. Borna Puškarić. Ključno pitanje i pravi trenutak postavljanja tog pitanja unosio sam često u razmatranja i molitvu. U jesen 2012. pri završetku Jeleninog studija to pitanje je postalo svakodnevno u molitvama i na hodočašćima. Ustrajna molitva uslišana je svega par dana nakon Planinarskog križnog puta u listopadu, nakon čega mi je postalo jasno kao dan što trebam učiniti i kako. Toga dana, 17. studenoga moram priznati, bila je trema i znao sam što sam htio reći, a ne sjećam se što sam zaista rekao.

Jelena: Biti zaručen je poseban Božji dar i doista to osjećamo oboje. Ne mogu vam to opisati riječima. Svakim danom sa strpljenjem i velikom radošću iščekujemo dan našeg vjenčanja (31. svibnja – Gospa od kamenitih vrata), kada će Bog izliti svoj veliki blagoslov na nas i onda ćemo napokon zauvijek biti zajedno. Jedva čekam. Iskreno, nisam znala da se nekog toliko može voljeti dok nisam upoznala Igora. A tek sad kad smo zaručeni – tisuću puta ga više volim! Jako sam sretna, a mislim da vam o tome najbolje mogu posvjedočiti i naši prijatelji. A sad malo o tome kako su zaruke izgledale... Igor me zaručio u subotu, 17. studenog. Mi znamo ponekad reći kako je taj tjedan bio stvarno tjedan velikih heroja: oslobođenje i povratak naših generala, te proslava našeg dragog župnog zaštitnika sv. Nikole Tavelića. Bilo je to na moje veliko iznenađenje... Igor me već par dana prije te subote pripremao i zamolio da si rezerviram tu subotu samo za njega jer me vodi nekamo. Također me zamolio da se i duhovno pripremim... Mislila sam da se radi o nekoj duhovnoj obnovi jer mi je naš sadašnji kapelan Ivan otkrio tajnu da će i on biti tamo gdje me Igor vodi. U subotu je Igor došao po mene, kasnio je pola sata, što je bilo vrlo čudno za njega jer on nikad ne kasni. Napokon, stigli smo na odredište – naša zagrebačka katedrala. Ispred su nas čekali naš kapelan Ivan i četvero prijatelja. Išli smo u razgledavanje katedrale. Zvonilo je podne, molili smo Anđeo Gospodnji i onda su prijatelji zajedno s kapelanom krenuli prema izlazu. Igor me zamolio da nas dvoje još malo ostanemo. I tada me zaprosio u Stepinčevoj blizini. Pale su i suze radosnice. Zatim smo se zavjetovali i pomolili na grobu našeg blaženika, te otišli slaviti sa svojim prijateljima i bližnjima. Naravno, išli smo i do mojih roditelja gdje je Igor došao zamoliti mog oca „ruku kćerke Jelene“.

Kako je okolina utjecala na vas i vašu vezu?
Igor: Društvo u kojem se krećemo i nauka Katoličke Crkve koja prihvaćamo odražavaju se na našu vezu i gledanje na život. Cijeli naš zajednički put k braku iskazujemo interesom za učenjem na raznim vjeronaucima i katehezama, čitanjem literature i primjenjivanjem svega navedenog u međusobnom odnosu.

Jelena: Crkva je imala ključnu ulogu u našoj vezi. Zapravo, ne bi se nikada ni upoznali da nije bilo našeg zbora mladih i župnih aktivnosti. Bogu hvala za tako predivne mlade naše župe. Sretna sam što sam čitav život odgajana u vjeri: od strane svojih roditelje, kroz župne vjeronauke, druženja i razne vjerske aktivnosti. Svoju vezu smo izgradili na čvrstim temeljima i nastojimo je živjeti po Božjim zapovijedima. Moram ovdje spomenuti našeg bivšeg kapelana Bornu koji nam je puno pomogao svojim savjetima i samom svojom prisutnosti u našem društvu mladih.

Jelena, dok si bila mala curica, jesi li imala san o svom vjenčanju? Kako je izgledao i je li ostvariv?
Jelena: Sad smo u fazi priprema za vjenčanje i svadbenu proslavu. Ponekad se znam izgubiti u svim tim sitnicama i organizaciji. Neki mi čak znaju reći kako imamo malo vremena i kako moramo požuriti. No ja se onda sjetim onoga što je najvažnije, a svim znamo da je to sama sveta misa i blagoslov u crkvi, i odmah mi bude lakše :o) Željela bih da naše vjenčanje bude dostojanstveno i jednostavno. Da svi uzvanici ponesu lijepu poruku iz crkve svojim obiteljima i prijateljima. A kao i svaka mala curica, naravno i ja sam sanjala o svom vjenčanju. Evo, napokon se ispunjavaju moji snovi. Bogu hvala!

Igore, sad kad si zaručen, jesu li krenule zafrkancije od prijatelja da sad nećeš imati vremena za njih? Kako je društvo reagiralo?

Igor: U biti imam dva društva s kojima provodim slobodno vrijeme. Jedno je zajedničko, dok je drugo muško društvo, gdje sam „probio led“ i nadam se da će slijediti moj primjer.

Za današnja vremena, relativno ste se mladi zaručili. Je li vas strah? Što biste poručili mladima?

Igor: Pa hvala ti! Iako je nedavno navršena 28., prvi sam u društvu vršnjaka koji se odlučio na brak i zaista ne znam drugu važniju stvar od osnutka obitelji koju bi mladi čovjek trebao učiniti nakon završenog fakulteta, u ozbiljnoj vezi.

Jelena: Mladi? U Hercegovini, odakle su moji roditelji, bi se već odavno reklo da sam „stara cura“. :o) A gledajte, šta imamo više čekati? Volimo se i mladi smo, puni želje da zajedno krenemo u život i stvaramo obitelj. Kakav strah? Od čega strah? Nema straha kad znamo da je s nama uvijek naš prijatelj i Bog – Isus. Mladima bih preporučila da budu hrabri! Sve se može ako predate svoj život Isusu.

Igor: Osluškujte svoj poziv i težite k njemu, a postoje samo dva poziva: na brak ili na svećeništvo, a pokušati ostvariti treći, poput karijere ili slobodnog samačkog života ne vodi ispunjenju. Samo hrabro naprijed, prepusti svoj put Isusu jer strah ne postoji kada se uzdaš u Njega!

Autor: Marko Barišić

Izvor: Pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Ljubav bez žaljenja

Tribina za mlade u župi Dobrog Pastira, Brestje.

U župi Dobroga Pastira u Brestju, u utorak, 26. veljače obitelj Foretić održala je tribinu na temu "Ljubav bez žaljenja". Mladi bračni par progovorio je o bračnom životu, vezama, predbračnoj čistoći te sličnim pitanjima s kojima se svakodnevno suočava svaki mladi vjernik.

Ivana i Filip svjedočili su mladim župljanima kako danas zadržati vjeru, prolaziti kroz sve s Bogom (pa tako Mu i prepustiti izbor osobe s kojom ćemo provesti ostatak života), pravoj ljubavi i preprekama. S obzirom da su današnji mladi bombardirani raznim informacijama i savjetima što i kako trebaju živjeti teško je pronaći odgovor na posebno važno pitanje, a to je koje su posljedice i mane predbračnih odnosa, te kako se to odnosi na naš budući život?

Predbračna čistoća danas se čini kao vrlo rijetka pojava. Na nju se gleda kao nešto strano, nešto iz nekog drugog doba, zastarjelo i što se može samo naći u tragovima. Mladi su iz mogli uočiti da je zapravo realnost potpuno drugačija. Ljubav je odluka, a čistoća mladima daje priliku da upoznaju jedno drugo u dubinu. Da se nauče žrtvovati jedno za drugo i ljubiti jedno drugo.

Zanimljiva tema i iskreni svjedoci prave ljubavi ostavili su na mlade dubok dojam i otvorili puno prostora za razmišljanje.

Autor: Petra Galović

Izvor: Pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije

Don Bosco u Hrvatskoj

Razgovor s don Ivanom Šibalićem, salezijanskim povjerenikom za pastoral mladih i zvanja.

Relikvije svetog Ivana Bosca stižu u Hrvatsku 8. ožujka povodom 100. obljetnice dolaska salezijanca na hrvatsko tlo, no razlog zbog kojeg relikvije putuju svijetom od 2009. godine je priprema za 200. obljetnicu rođenja svetog Ivana Bosca 2015. godine. Iz tog razloga urna s relikvijama svetog Ivana Bosca obišla je sve kontinente i posljednja putovanja ima po Europi, a tim povodom razgovarali smo s don Ivanom Šibalićem, povjerenikom za pastoral mladih i zvanja Hrvatske salezijanske provincije.

Don Ivane, relikvije svetog Ivana Bosca uskoro dolaze u Hrvatsku. Gdje će sve urna biti u Hrvatskoj i koliko dugo ostaje u našoj zemlji?

Urna s relikvijama svetog Ivana Bosca obići će sve salezijanske zajednice u Hrvatskoj salezijanskoj provinciji. Službeno ostaje u Hrvatskoj 15 dana, tako da program posjeta Hrvatskoj zaključujemo sa središnjim slavljem 23. ožujka u župi Marije Pomoćnice na Knežiji. No, iz Rima su nas zamolili da ju pričuvamo i kroz Veliki tjedan nakon kojega odlazi u Ukrajinu. Tako će relikvije boraviti kod nas još neko vrijeme nakon 23. ožujka, ali će biti zaklonjene od javnosti.

Što sve salezijanci i salezijanska obitelj pripremaju povodom dolaska relikvija?

Svaka zajednica priprema svoj program. Bit će tu mnoštvo bogatstva i različitosti. Svakako će središnja slavlja biti mise na kojima se očekuje veliki broj štovatelja svetog Ivana Bosca. Bit će tu i drugih molitvenih, kulturnih i zabavnih događanja.

Hoće li biti neka posebna događanja za mlade i na koje događanje biste posebno pozvali mlade iz naše nadbiskupije koji nisu iz salezijanskih župa? Hoće li biti moguće tijekom dana dolaziti u crkve i moliti pred relikvijama?

Svakog dana kada su relikvije kod salezijanaca u zagrebačkim župama mladi će animirati dobar dio programa. U Rijeci, Splitu, Žepču i ostalim našim zajednicama mladi će dati veliki doprinos u organiziranju i animiranju programa. Osim toga, naglasio bih tri posebno važna trenutka za Zagreb. PRVO, apostolski nuncij, mons. Alessandro D'Errico, predslavit će misu u nedjelju, 10. ožujka u svetištu Svete Mati Slobode na kojoj očekujemo jako veliki broj mladih. DRUGO, na Knežiji će u noći s 11. na 12. ožujka biti cijelonoćno molitveno bdjenje pred relikvijama koje animiraju mladi, a posebno će se moliti za izbor novog pape. I mladi u svim ostalim našim župama također će prirediti dio programa u svojim župama, a uskoro će pojedine župe objaviti detaljne programe za svoju sredinu. TREĆE, posebno bih naglasio završno slavlje, 23. ožujka na Knežiji. Tada će svetu misu u 11 sati predvoditi naš kardinal Josip Bozanić, i vjerujemo da ćemo do tada već znati i novoga papu. Na oproštaju s relikvijama 23. ožujka mladi će izvesti i prigodnu predstavu. Ovim putem pozivam sve mlade da se odazovu u naše župe i mole pred relikvijama svetog Ivana Bosca, Oca i učitelja mladih.

Diljem svijeta milijuni ljudi su s velikim oduševljenjem dočekali Don Boscovu urnu, među njima i oni koji nisu u izravnom kontaktu sa salezijancima. Koliko je cijenjen sveti Ivan Bosco i salezijansko djelo u Crkvi, ali i svijetu općenito?

Salezijanaca u svijetu ima oko 15 tisuća, a salezijanska obitelj broji 30 grana u kojima ukupno ima više od pola milijuna ljudi. Svi oni rade s milijunima mladih. Svi oni nastoje mladima približiti Krista i mlade približiti Crkvi. Posebno su osjetljivi na siromašne i ugrožene mlade. U Don Boscovo vrijeme materijalno siromaštvo je bilo veliko, no danas, osobito u zapadnom svijetu, imamo problem duhovnog siromaštva među mladima što je Don Bosco i predvidio. Don Bosco i salezijansko djelo osim katolika poštovani su i među drugim kršćanima, pa čak i drugim vjeroispovijestima i nevjernicima jer su mnogi prepoznali iskrenu brigu Don Bosca za bližnjega.

Zašto ljudi časte relikvije?

Ljudsko tijelo je hram Duha Svetoga i zbog toga se prema njemu treba odnositi s dužnim poštovanjem. Dapače, mi čvrsto vjerujemo ne samo u uskrsnuće, već u 'uskrsnuće tijela'. Već u najdrevnijoj tradiciji Crkve nailazimo i na štovanje posmrtnih ostataka svetaca koje nazivamo relikvijama. Stoga, Crkva nas uči da se prema relikvijama treba odnositi s velikim poštovanjem i dostojanstvom. Mnogi vjernici imaju svece kojima se posebno utječu u molitvama i koji su im uzor na putu prema svetosti. Naravno, kod štovanja relikvija treba se čuvati praznovjerja.

Po čemu je sveti Ivan Bosco najprepoznatljiviji i zašto se mnogi mladi baš njemu utječu?

Mnogima će prva asocijacija na Don Bosca biti ta da je odgajao mlade i sigurno je tu najprepoznatljivija njegova karakteristika. No, o Don Boscu još ima mnogo drugih stvari zbog kojih su mu mnogi privrženi. On je imao tzv. „snoviđenja“ u kojima mu je bilo dano da vidi mnoge stvari koje će se zbiti u budućnosti i koje su se ticale trenutnih aktualnih zbivanja iz njegova vremena. Ovih dana kada se očekuje izbor novog pape, dobro je spomenuti da je sveti Ivan Bosco ima vrlo blizak odnos s papom Pijom IX. i Lavom XIII. Svoje odgajanike Don Bosco je učio da budu odani Svetom Ocu što svjedoče i brojna katolička štiva koja je pisao.

Gdje mladi mogu više saznati o Svetom Ivan Boscu? Postoji li životopis i neke druge knjige o Don Boscu?

Nedavno je izašlo novouređeno izdanje Don Boscova životopisa „Ukrali ste mi srce“ koje u detalje prolazi kroz Don Boscov život. Ima i kraćih životopisa na našem jeziku. Na internetu ima mnoštvo materijala, a odličan je i film „Don Bosco“ koji je snimljen prije par godina, a koji uskoro izlazi i u službenoj hrvatskoj verziji.

Autor: Luka Hudinčec

Izvor: Pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.