21 skladba na Uskrs festu 2013.

27.02.2013.

Organizacijski odbor Uskrs festa 2013. donio je odluku da se na ovogodišnjem festivalu natječu 21 umjesto već najavljenih 20 skladbi.

Odluka je donesena nakon što je ustanovljeno da je zbog administrativne pogreške skladba „Taj trenutak“ u izvedbi grupe Sliryc 33 iz Dugog Sela, koja je po ocjenama tekstualne i glazbene komisije osvojila vrlo značajan broj bodova, u prvoj objavi bila izostavljena te ne uvrštena među 20 odabranih.

Stoga će navedena skladba uz ostalih, već objavljenih 20 biti izvedena 7. travnja u KD Vatroslav Lisinski na Uskrs festu 2013.

Na Uskrs festu 2013. nastupit će: Ivo Šeparović - U srcu Tvom skriven (Zagreb), VIS Izidor - Mom Kralju (Split), Klapa Grobnik - Kad nebo dođe po mene (Čavle), VIS Risus - Evo mene dolazim (Požega), VIS Trinity - Slavim Te (Čepin), Davor Terzić i Kap - Bog moj i moje sve (Rovinj), Sperantes - Kap Tvoje ljubavi (Split), Aledory - Križ svoj zovem pobjedom (Rijeka), Damir Topić i klapa Levanda - Disati Život (Zagreb), Zvonimir Kalić - Kruh života (Vrpolje), Apostoli mira - Možeš nebo dotaći (Mađarevo), Barka - Psalam 25 (Velika Mlaka), Ješua – Sutra (Zagreb), Proroci - Putem povjerenja (Subotica), Marijana Zovko – Pronađena (Luphaim), Kefa - Dodir ljubavi (Zagreb), Otkrivenje - Predaj se (Zagreb), Antonio Tkalec - Hvala Ti što sam stvoren tako čudesno (Varaždin), Zakon Neba – Siguran (Dugo Selo), Sonja Agata Bišćan – Čuda (Zagreb) te Taj trenutak - grupa Sliryc 33 (Dugo Selo).

Izvor: Laudato/Uskrs fest 2013.

Humanitarni koncert Udruge Zdenac "Đaci pomažu đacima"

Udruga Zdenac - podružnica Zagreb, organizira humanitarni koncert pod nazivom „Đaci pomažu đacima“.

Koncert će se održati u Velikoj dvorani župe Marije Pomoćnice na Knežiji, Omiška 10, Zagreb, u petak 1. ožujka 2013. s početkom u 19.30 sati.

Sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je projektu „Đaci pomažu đacima“ – za izradu radnih stolova za siročad u Tanzaniji, čije školovanje pomažu dobročinitelji iz Hrvatske.

Nastupaju: Antonio Tkalec, Gospel zbor „Sunce“, Ksenija Sanjković – sopran, Vokalni ansambl Marije Pomoćnice uz klavirsku pratnju Petre Jurković Mutabžija, Klapa „Faganel“ i Ivana Husar Mlinac.

Cijena ulaznice 30 kn, a karte se mogu nabaviti na ulazu dvorane prije početka koncerta.

Dodatne informacije mogu se dobiti na tel. 091/2531-296 (Tomislav Pinter) ili mail udruga.zdenac@gmail.com.

Udruga Zdenac je humanitarna udruga, koja pomaže osobe u potrebi (starije i bolesne osobe, samohrane roditelje, djecu bez roditelja) u Hrvatskoj, te misijskim zemljama (Ekvador, Tanzanija, Nigerija, Uganda).

Izvor: Laudato

Raspisan natječaj za Krapinafest 2013.

Zbor Bolji svijet i franjevački samostan u Krapini raspisali su natječaj za 17. festival duhovne glazbe "Krapinafest 2013.". Skladba može biti nova ili nedavno objavljena kršćanskog duhovnog karaktera s jasnom vjerničkom porukom u trajanju do 3.30 minute.

U prijavi je potrebno dostaviti demo-snimku skladbe, tekst skladbe, notni zapis osnovne melodijske linije skladbe s potpisanim tekstom, te napisanim akordima (nije obavezno). Treba dostaviti i životopis izvođača, imena (s potpisima) autora skladbe – tekst, glazba i aranžman, kao i podatke kontakt osobe (adresa, broj telefona, elektronička adresa, mrežna stranica).

Organizacijski odbor festivala Krapinafest 2013. otvara i natječaj za nove skladbe u kategoriji "Produhovljene glazbe" koja će također naći svoje mjesto na krapinskom festivalu.

Natječaj za produhovljene skladbe sadržava sve uvjete natječaja kao i za duhovnu glazbu s tim da pojam produhovljene glazbe podrazumijeva tekstove posvećene životu, ljudima, dobrim i općenito pozitivnim vrijednostima.

Festival će pratiti i prigodni nosač zvuka s novim skladbama.

Oba natječaja otvorena su do 15. ožujka, a studijske snimke i matrice potrebno je predati do 10. travnja.

Krapinafest 2013. održat će se u nedjelju, 28. travnja 2013., u Festivalskoj dvorani u Krapini.

Adresa za slanje natječajnog materijala je: Franjevački samostan Krapina, gvardijan o. Rikard Patafta, Samostanska 3, 49000 Krapina.

Dodatne obavijesti mogu se dobiti kod Ivana Benca, mob. 098/893-603, putem e-maila krapinafest@gmail.com, kao i na mrežnoj stranici Krapinafest.com.

Izvor: IKA

Europsko prvenstvo svećenika u malom nogometu

Ovogodišnje, sedmo po redu Europsko prvenstvo svećenika u malom nogometu održava se u Celju i Žalecu u Sloveniji od 25. veljače do 1. ožujka.

Domaćini prvenstva su slovenski svećenici okupljeni u Sportskom društvu PAX. Osim domaćina, za prvenstvo su se prijavili svećenici malonogometne reprezentacije iz Austrije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Mađarske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovačke i Ukrajine.

Kvalifikacijska natjecanja održat će se u utorak 26. veljače u 14 i 19 sati u sportskoj dvorani gimnazije u Celju i sportskoj dvorani osnovne škole Žalec, a finalna natjecanja u četvrtak 28. veljače od 14 sati u sportskoj dvorani osnovne škole Žalec.

Sportsko društvo PAX je dobrovoljno udruženje katoličkih svećenika, redovnika, đakona i bogoslova, a djeluje više od 27 godina. Osnovni cilj društva je omogućiti članovima bavljenje sportom, poglavito nogometa, te održavanje dobrog fizičkog zdravlja.

Na prošlogodišnjem prvenstvu održanom u Mađarskoj reprezentacija hrvatskih svećenika igrajući s reprezentacijom portugalskih svećenika osvojila je drugo mjesto. Hrvatski svećenici došli su do finala nakon pobjede nad reprezentacijom Poljske, dok je reprezentacija svećenika BiH osvojila četvrto mjesto.

Izvor: IKA

Stanovnici Castel Gandolfa Papu će dočekati u molitvi

Stanovnici grada u kojem je papina ljetna rezidencija sretni su što će papa Benedikt XVI. biti ovdje s njima nekoliko mjeseci. Ovo je prvi put da u rezidenciju dolazi netko tko nije papa.

“Svi ovdje vole i privrženi su Papi, a kad Papa dođe, sve će biti na svom mjestu kao i obično”, rekao je upravitelj papinskih vila Saverio Petrillo.

Papa Benedikt svoje će poslanje završiti u četvrtak 28. veljače u 20 sati, no već u 17 sati otići će iz Vatikana u Castel Gandolfo. Po dolasku pozdravit će ga gradonačelnik, župnik i brojni stanovnici. Predviđeno je i da ih Papa sve pozdravi sa svog balkona.

Don Pietro Diletti, župnik crkve sv. Tome da Villanova koja se nalazi u sastavu dvorca, ranije je najavio da će Papu dočekati u molitvi. „Okupit ćemo se u 16 sati, 28. veljače, a u 17 sati ćemo započeti moliti Krunicu s kratkim Papinim razmatranjima, a kad stigne – vrlo vjerojatno u 17.30 – i kad se pojavi pred nama, prekinut ćemo molitvu i okupiti se tamo, svi s bakljama, na prepunom trgu. Bit će to manifestacija ljubavi, poštovanja i solidarnosti s Papom“, rekao je don Diletti.

Castel Gandolfo nalazi se blizu Rima s pogledom na jezero Albano i ima 9.000 stanovnika.

Papa Benedikt u rezidenciji će provesti najmanje sljedeća dva mjeseca, dok ne završi renoviranje samostana Mater Ecclesiae unutar Vatikana.

Petrillo je objasnio da će Papa boraviti u istoj sobi kao i u proteklih osam ljeta. Stan uključuje kapelu, spavaću sobu i blagovaonicu te ima dovoljno prostora za Papu i njegovo osobolje. Soba za audijencije trenutno se renovira.

Petrillo dodaje da je ovo neviđeni povijesni trenutak. „Radim za Vatikan već jako dugo, još od pape Pija XII. i nikad nisam pomislio da bi se ovakvo što dogodilo“, rekao je Petrillo.

I stanovnici su sretni što će Papa s njima provesti Uskrs.

Izvor: Laudato/ewtn

BENEDIKT XVI. PORUČIO VJERNICIMA: BOG NAS LJUBI I UVIJEK VODI CRKVU!

"Nastavit ću put Crkve posvećen u molitvi. Sjetite me se pred Bogom i molite se za kardinale koji su pozvani na zadaću odabira novog nasljednika", poručio je papa Benedikt XVI. na posljednjoj općoj audijenciji u Vatikanu održanoj u srijedu, 27. veljače, na kojoj se okupilo više od 150 tisuća vjernika.

"Kroz osam godina svaki dan sam osjetio da mi je Gospodin blizu. Papino srce širi se cijelom svijetu", poručio je Benedikt XVI.

U svom govoru Sveti Otac osvrnuo se i na 19. travnja 2005. kada je izabran za Papu. Kako je rekao, prihvatiti papinsku službu bio mu je veliki teret, ali Gospodinu je povjerio da će na Njegovu riječ baciti mreže.

„Nikad se nisam osjetio sam. Moja zahvala ide svakom. Papa pripada svima i zauvijek“, nadodao je Papa pojašnjavajući da se ne vraća u privatni život nego na nov način ostaje uz Krista raspetog.

"Bila je to dionica povijesnog puta Crkve koja je imala trenutke radosti i svjetla, ali i teške trenutke; osjećao sam se poput svetog Petra i apostola na lađi na Galilejskom jezeru: Gospodin nam je dao mnogo sunčanih dana i laganog povjetarca, dana u kojima je ulov bio obilan; bilo je međutim i trenutaka u kojima se more uzburkalo i zapuhao protivan vjera, kao u čitavoj povijesti Crkve, i činilo se da Gospodin spava. Ali uvijek sam znao da je u toj lađi Gospodin i uvijek sam znao da lađa Crkve nije moja, nije naša, već je njegova i on neće dopustiti da potone; on je taj koji je vodi, nesumnjivo također uz pomoć ljudi koje je izabrao, jer je tako htio", naglasio je Benedikt XVI.

"Posljednjih sam mjeseci", nastavio je Papa kojeg su u katehezi vjernici više put prekidali burnim pljeskom i poklicima oduševljenja, "osjetio da su mi snage oslabile, i tražio sam ustrajno od Boga, u molitvi, da me prosvijetli svojim svjetlom da donesem najpravedniju odluku ne za moje dobro, već za dobro Crkve. Učinio sam taj korak u punoj svijesti o njegovoj ozbiljnosti kao i novosti, ali s dubokim mirom u duši. Ljubiti Crkvu znači također imati hrabrosti donijeti teške, bolne odluke, imajući uvijek pred očima dobro Crkve a ne nas samih."

"U Godini vjere osnažimo svoju vjeru i potražimo pouzdanje u Gospodinu, povjerimo se Njegovom zagrljaju. Bog nas ljubi!", istaknuo je Sveti Otac.

"Srdačno pozdravljam sve hrvatske hodočasnike! Dragi prijatelji, hvala na vašoj ljubavi i blizini. Pod zaštitom Majke Marije, ostanimo povezani u molitvi i vjeri u Krista Uskrslog. Rado blagoslivljam vas i vaše obitelji. Hvaljen Isus i Marija!", rekao je Papa u pozdravu hrvatskim hodočasnicima.

Joseph Ratzinger će u četvrtak, pošto se pozdravi s kardinalima, napustiti Vatikan, bez posebne svečanosti i kao "Njegova Svetost Benedikt XVI., papa u miru" posvetiti se molitvi i pisanju u svojoj ljetnoj rezidenciji Castel Gandolfu.

Izvor: Laudato

Upalimo svjetlo za Papu 27. veljače u 19 sati

Klauzurne redovnice od euharistijskog klanjanja pozivaju na posebnu inicijativu zahvale papi Benediktu XVI. Navečer u srijedu 27. veljače, posljednjeg dana boravka u Vatikanu Njegove Svetosti Benedikta XVI., pozivaju na tihu 'bakljadu' od 19 do 20 sati. Oni koji neće moći doći u Rim, neka u isto vrijeme upale svjetlo u prozorima svojih domova (u 19 sati) te neka pred njim zastanu u šutnji točno u 20 sati.

Pismo redovnica prenosimo u cijelosti:

„Dragi čitatelji i dragi prijatelji,

ovo je poziv onima koji doista vole Crkvu. Svjesni smo da živimo jedan veliki događaj. Ne možemo dopustiti ni da prođe uzalud, niti da se Sveti Otac osjeća sâm u tom trenutku, tako teškom i ozbiljnom za njega, a i za sve nas. Već znamo da nije sâm. Međutim, uvjerene smo da se riječima, već sada u tolikoj mjeri lišenima smisla, ne može više komunicirati; potrebne su geste, istinske, osjećajne, lišene polemike i ispunjene sudjelovanjem koje se osjeća, a koje samo šutnja može dati.

Stoga vas želimo pozvati da jednim činom Papi kažemo «Hvala» na svemu onome što jest i što je učinio: «Pođimo svi na Trg sv. Petra u 19 sati 27. veljače 2013. u potpunoj šutnji, molitvama koje uzlaze Bogu iz srca, bakljama koje Svetom Ocu označuju našu prisutnost, njemu koji će, posljednje večeri, raditi iza tog prozora koji gleda na Trg i koji nam je svima poznat.

To će biti posljednji dan Pape u Vatikanu jer će, poslijepodne idućeg dana, poći u Castel Gandolfo. Tako mu želimo pokazati naše potpuno razumijevanje njegovog čina, našu solidarnost i naše pravo prianjanje uz Crkvu.

Svi oni koji iz razumljivih razloga (u srijedu navečer) neće moći doći u Rim ili biti na Trgu sv. Petra, neka u isto vrijeme prikažu svoje molitveno sudjelovanje tako da u 19 sati stave svjetlo u prozor i da zastanu u 20 sati u šutnji promatrajući jednu minutu. Papi treba dati do znanja da smo tu, da smo s njim i da ćemo biti uvijek i u budućim teškim trenucima povijesti.

Unaprijed zahvaljujemo svima koji će htjeti i moći odgovoriti i sudjelovati.

Klauzurne redovnice od Euharistijskog klanjanja“

Izvor: La nuova Bussola Quotidiana

Prvi dan devetnice Svetom Ivanu Boscu

Bože moj u pomoć mi priteci!

Gospodine, pohiti, da mi pomogneš!

Slava Ocu... Amen.

Sveti Ivane Bosco, za tvoju goruću ljubav prema Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu i za žar kojim si širio štovanje prema ovom Sakramentu, osobito svetom misom, čestom svetom pričesti i svagdanjim pohodom Presvetom sakramentu, izmoli nam, da sve više napredujemo u ljubavi i pobožnosti prema Presvetom sakramentu te da se okrijepljeni i utješeni ovim nebeskim kruhom preselimo u vječnost. Amen.
Oče naš... Zdravo Marijo... Slava Ocu...
Moli za nas, sveti Ivane Bosco.
Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se: Bože, koji si pozvao svetog Ivana Bosca da bude otac i učitelj mladeži, te po njemu htio, da pomoću Djevice Marije u tvojoj Crkvi cvatu nove družbe, podijeli nam, molimo te, da upaljeni istim plamenom ljubavi, uzmognemo tražiti tražiti duše i tebi jedinome služiti. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

(Prema savjetu svetog Ivana Bosca, preporučuje se u tijeku devetnice koju molite dobro ispovijediti i pobožno pričestiti, te pomoći koje salezijansko djelo u prilog napuštene mladeži.)

Izvor: Župa Knežija - Zagreb

BENEDIKT XVI. PORUČIO VJERNICIMA: BOG NAS LJUBI I UVIJEK VODI CRKVU!

"Nastavit ću put Crkve posvećen u molitvi. Sjetite me se pred Bogom i molite se za kardinale koji su pozvani na zadaću odabira novog nasljednika", poručio je papa Benedikt XVI. na posljednjoj općoj audijenciji u Vatikanu održanoj u srijedu, 27. veljače, na kojoj se okupilo više od 150 tisuća vjernika.

"Kroz osam godina svaki dan sam osjetio da mi je Gospodin blizu. Papino srce širi se cijelom svijetu", poručio je Benedikt XVI.

U svom govoru Sveti Otac osvrnuo se i na 19. travnja 2005. kada je izabran za Papu. Kako je rekao, prihvatiti papinsku službu bio mu je veliki teret, ali Gospodinu je povjerio da će na Njegovu riječ baciti mreže.

„Nikad se nisam osjetio sam. Moja zahvala ide svakom. Papa pripada svima i zauvijek“, nadodao je Papa pojašnjavajući da se ne vraća u privatni život nego na nov način ostaje uz Krista raspetog.

"Bila je to dionica povijesnog puta Crkve koja je imala trenutke radosti i svjetla, ali i teške trenutke; osjećao sam se poput svetog Petra i apostola na lađi na Galilejskom jezeru: Gospodin nam je dao mnogo sunčanih dana i laganog povjetarca, dana u kojima je ulov bio obilan; bilo je međutim i trenutaka u kojima se more uzburkalo i zapuhao protivan vjera, kao u čitavoj povijesti Crkve, i činilo se da Gospodin spava. Ali uvijek sam znao da je u toj lađi Gospodin i uvijek sam znao da lađa Crkve nije moja, nije naša, već je njegova i on neće dopustiti da potone; on je taj koji je vodi, nesumnjivo također uz pomoć ljudi koje je izabrao, jer je tako htio", naglasio je Benedikt XVI.

"Posljednjih sam mjeseci", nastavio je Papa kojeg su u katehezi vjernici više put prekidali burnim pljeskom i poklicima oduševljenja, "osjetio da su mi snage oslabile, i tražio sam ustrajno od Boga, u molitvi, da me prosvijetli svojim svjetlom da donesem najpravedniju odluku ne za moje dobro, već za dobro Crkve. Učinio sam taj korak u punoj svijesti o njegovoj ozbiljnosti kao i novosti, ali s dubokim mirom u duši. Ljubiti Crkvu znači također imati hrabrosti donijeti teške, bolne odluke, imajući uvijek pred očima dobro Crkve a ne nas samih."

"U Godini vjere osnažimo svoju vjeru i potražimo pouzdanje u Gospodinu, povjerimo se Njegovom zagrljaju. Bog nas ljubi!", istaknuo je Sveti Otac.

"Srdačno pozdravljam sve hrvatske hodočasnike! Dragi prijatelji, hvala na vašoj ljubavi i blizini. Pod zaštitom Majke Marije, ostanimo povezani u molitvi i vjeri u Krista Uskrslog. Rado blagoslivljam vas i vaše obitelji. Hvaljen Isus i Marija!", rekao je Papa u pozdravu hrvatskim hodočasnicima.

Joseph Ratzinger će u četvrtak, pošto se pozdravi s kardinalima, napustiti Vatikan, bez posebne svečanosti i kao "Njegova Svetost Benedikt XVI., papa u miru" posvetiti se molitvi i pisanju u svojoj ljetnoj rezidenciji Castel Gandolfu.

Izvor: Radio Marija

DUBROVAČKA BISKUPIJA POKREĆE LIVE STREAMING POJEDINIH DOGAĐANJA

Dubrovnik - Dubrovačka biskupija pokreće live streaming pojedinih događanja na stranicama biskupije www.dubrovacka-biskupija.hr, a prvi takav događaj bit će tribina "Otvoreno o vjeri" koja će se održati u četvrtak, 28. veljače u 19.30 sati u dvorani pape Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Gošća tribine je glazbenica Marija Husar Rimac.
Tribine "Otvoreno o vjeri" svakog mjeseca u Godini vjere organizira Dubrovačka biskupija, a dosadašnji gosti tribina bili su bivša ministrica prosvjete Ljilja Vokić, novinarka Tanja Baran i episkop Grigorije Durić.

Live streamig se pokreće prvenstveno zbog svijesti o potrebi što snažnije povezanosti cijele biskupije. Imajući u vidu prostornu rasprostranjenost Dubrovačke biskupije, ovim medijskim povezivanjem želi se osnažiti već prisutnu duhovnu povezanost, te na ovaj način cijelu biskupiju uključiti u događaje koji i jesu namijenjeni cijeloj biskupiji, no zbog prostorne udaljenosti vjernicima iz pojedinih dijelova biskupije nije uvijek jednostavno ostvariti sudjelovanje na određenim događanjima.

PRVA JAVNA IZVEDBA ROCK MJUZIKLA ˝ŽIVOT ZA ŽIVOT˝

Zagreb – U prepunoj dvorani sv. Franje samostana franjevaca konventualaca na Svetom Duhu u Zagrebu u utorak, 26. veljače održana je prva javna izvedba rock-mjuzikla "Život za život" čiji je autor Daniele Ricci.
Mjuzikl govori o životu i žrtvi sv. Maksimilijana Kolbea koji je 1941. godine položio svoj život za bližnjega u zloglasnom logoru Auschwitz, a posvećen je svim žrtvama totalitarnih režima.

Nakon višemjesečne pripreme zagrebačka publika ima priliku vidjeti ovo djelo po scenariju Krešimira Tičića u režiji Richarda Simonellija, dok je glavna uloga Maksilijana Kolbea povjerena Anti Lučiću. Mlada skupina pjevača okupljena u Zboru Kolbe i ansambl Novo svitanje na vrlo dojmljiv način dočarava scene s kraja 19. stoljeća, pa sve do 80-tih godina proteklog stoljeća kada je Kolbe uzdignut na čast oltara. U ovoj prigodi predstavljen je i nosač zvuka "Život za život".

Volontiranje je zakon – poručila je Nikolina, dobitnica 'Oskara'

Dodjela se održala u Starogradskoj vijećnici na Gornjem gradu, gdje su svim nominiranim volonterima čestitali i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić te zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević

Ona u prostoriju unosi entuzijazam i vedrinu. Blago nama što imamo volonterku kao što je Niki. Nikad nije odbila pomoći drugima – opisao je jučer predsjednik udruge Krijesnica Zoran Cipek ovogodišnju pobjednicu natječaja za volontera godine koji organizira Volonterski centar Zagreb.

Riječ je o 27-godišnjoj Nikolini Piršljin, učiteljici razredne nastave i aktivistici spomenute udruge za pomoć djeci i oboljelima suočenim s malignim bolestima. Od ukupno 1311, Nikolina je dobila 45 posto glasova i tako zaslužila ovu laskavu titulu i nagradu „Volonterski Oskar“.

– Onaj tko ne volontira, ne zna što propušta. Volontiranje je zakon! Osjećaj je neopisiv i neprocjenjiv – na rubu je suza izjavila Nikolina, dok je primala nagradu od lanjske pobjednice Klare Grisfelder koja volontira u skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu.

Dodjela se održala u Starogradskoj vijećnici na Gornjem gradu, gdje su svim nominiranim volonterima čestitali i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić, te zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

– Vaš je Oskar puno vredniji od nedavno dodijeljenog filmskog Oscara jer se nesebično dajete i pomažete drugima. Hvala vam što doprinosite poboljšanju kvalitete života u Gradu Zagrebu – poručila je Pavičić Vukičević.

Od ukupno 15 nominiranih, treće je mjesto osvojila 17-godišnja volonterka Prve gimnazije Marija Gašparović, dok je na drugom mjestu Mislav Mihael Mandir, student Tehničkog veleučilišta i član Organizacije mladih Status: M.

– Svi oni imaju hvalevrijedne i inspirirajuće volonterske priče. Čestitke svima, a posebno pobjednici Nikolini. Naši volonteri su dokaz kako oni koji mogu – rade, a oni koji mogu više – volontiraju! – kazala je Jela Prgić Znika, izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb.

Iako Ivan Blažek boluje od dijabetesa, uspio je istrčati maraton!

18.02.2013.

Ivan Blažek–Nitro iz Goričana nakon višemjesečnih priprema i treninga, uspio je istrčati 42 km maratona i tako postati kao prvi Hrvat – dijabetičar kojemu je to uspjelo.

Maraton se 16. veljače održao u rudniku soli Erlebnis Bergwerk Merkers Germany - 500 m pod zemljom. Ivan se držao hrabro i trčao prema taktici i dogovoru. Maraton je završio u vremenu 4 sata i 19 minuta čime je popravio svoj rekord za gotovo 20 minuta.

Ivan boluje od dijabetesa Tip1 i ima veliku motivaciju i volju pokazati, da i sa ovom bolešću može sportski živjeti i ostvariti ciljeve koje si postaviš u životu.

Ukrali ste mi srce

U subotu 23. veljače 2013. s početkom u 19:30h u velikoj dvorani provincijalne kamene kuće održat će se dobrotvorni koncert pod nazivom "Ukrali ste mi srce" u sklopu ciklusa Musica Bona. Na koncertu će nastupiti VIS Ivan Pavao II., VIS Marija Pomoćnica, VIS Put u Život i VIS Sama Filia, a izvodit će pjesme posvećene don Ivanu Boscu. Sav prihod od koncerta namijenjen je tehničkoj srednjoj školi Don Bosco Technical Institute u Ashaimanu u Gani. Školu su 1996. osnovali salezijanci, broji 300-350 učenika i ima četiri odjela: odjel automehanike, odjel elektrike, odjel elektronike i administrativni odjel. To je jedna od najboljih tehničkih škola u Gani, a cijena školarine za jednu godinu po djetetu iznosi 100 €. Suorganizator koncerta je HDS-ZAMP.
U nedjelju 24. veljače, u istom prostoru volonteri Igor Žnidarić i Krešimir Mihić imati će prezentaciju o Gani s početkom u 20:00h.

Beskućnica koja je postala milijarderka u samo dvije godine

Časopis Forbes je prije nekoliko dana objavio članak o ženi koja je od beskućnice postala milijarderka u samo dvije godine, a članak je po čitanosti 'premašio' puno važnije teme objavljene tog dana.

Milijarderka kojoj je Forbes posvetio članak je Dani Johnson, ime koje je poznato američkim gledateljima kanala ABC na kojem se pojavila u emisiji Secret Millionaire (Tajni milijunaš).

Johnson je bila dijete narkomana, odrasla je u obitelji koja je živjela na socijalnoj pomoći, bila je fizički i seksualno zlostavljana. Ostala je trudna sa 17 godina, a u 21. godini je živjela na Havajima i radila kao konobarica, te je živjela u automobilu. Istodobno je bila ovisna o kokainu i žestoko se opijala.

Promjena na Badnjak 1990. godine

Život joj se promijenio, kaže, na Badnjak 1990. godine. Te je noći Johnson partijala s prijateljicama i uzimala kokain. "Sjećam se da sam se probudila u 10 ujutro na svojoj prostirci na plaži i da sam sve pitala za kokain. Hodala sam okolo pitajući: 'Gdje mogu nabaviti još toga?' Tog bih dana dala svoje tijelo, postala bih prostitutka za kokain, tako sam nisko pala. Mrzila sam se. Znala sam da mi budućnost nije dobra. Bila sam suicidalna od šeste godine. Moj život nije vrijedilo živjeti. Nije bilo šanse da postane bolji", kaže Johnson.

Otišla je do mora i zaronila, odlučivši se tako ubiti. No, tada je začula glas. "Čula sam glas: uzmi prostirač i otiđi. Osjećaj želje za kokainom je nestao, nisam ga više htjela uzimati. Vozila sam se 45 minuta do plaže na kojoj sam živjela. Cijelo vrijeme mi je lijeva strana mozga govorila: 'Ovo ne bi trebao biti tvoj život, ne bi trebala piti', a desna je govorila 'Ti si promašaj, luzer, prljava si, gora od roditelja.' Bio je to rat u mojoj glavi, a ja sam bila kao u transu. Ne znam zašto sam odlučila poslušati prvi glas", prisjeća se Johnson.

Izignorirala pravila i pokrenula biznis

Krenula je razmišljati što može raditi i izbaviti se iz svoje situacije, ali prvu noć nije našla odgovor. Kad se idućeg jutra probudila u svom automobilu, pogled joj je pao na program za mršavljenje. Nazvala je proizvođača i raspitala se kako može postati njihov zastupnik: kazali su joj da treba dozvolu i novac, što nije imala. Zato je na svoju ruku odlučila unajmiti govornu poštu, napisati oglase da prodaje program za mršavljenje te ih objesiti po gradu. Tri sata nakon što je postavila oglase, dobila je 25 poruka i narudžbe vrijedne 4.000 dolara. Nazvala je proizvođača, kupila programe koje su joj poslali na adresu jedne trgovine, te tako pokrenula posao. U prvoj je godini zaradila prvih milijun dolara prodajući program, druge je godine postala milijarderka te je otvorila 18 centara za mršavljenje diljem zemlje. Godine 1996. je prodala posao, te je postala multimilijunašica.

Danas Johnson radi kao motivacijski govornik, autorica je brojnih knjiga i programa, odnosno metoda koje ciljaju pomoći klijentima da ostvare ono što žele dobiti. Udana je, ima petero djece i četvero unučadi.

Izvor: NET.HR

Neka bude volja tvoja

Pismo sv. Franje Saleškoga mladoj ženi kojoj priječe da postane redovnica.

Gospođice, trebali biste se potpuno predati u ruke našega do­brog Boga koji će, nakon što udovoljite svojim malenim obvezama vezanim uz Vašu pobudu i planove o kojima mi govorite, biti zadovoljan s bilo čime što uči­nite, pa i s manjim od toga. Riječju, morate smoći hrabrosti i učiniti sve što je u vašoj moći da postanete re­dovnica jer Vam je sam Bog usadio tu želju u srce. Ali ako i poslije svih Vaših nastojanja ne uspijete u tome, ne biste mogli ugoditi našemu Gospodinu više nego žrtvujući mu svoju volju, čuvajući svoj duševni mir, poniznost i pobožnost i pokoravajući se njegovoj bo­žanskoj volji i promislu. Shvatit ćete to jasno kada, na­kon što dadnete sve od sebe, shvatite da Vam se želje ne mogu ispuniti.

Jer dobri naš Bog katkada iskušava našu hrabrost i našu ljubav tako što nas lišava stvari koje nam se čine, a to doista i jesu, vrlo korisne za našu dušu. I ka­da vidi da, unatoč tome što žarko žudimo za njima, ostajemo i dalje ponizni, nepomućena duha i pomi­reni s time da ne možemo imati ono za čime žudimo, daje nam blagoslov koji je veći kada smo lišeni stva­ri za kojom čeznemo nego kada je posjedujemo. Jer u svim stvarima i u svemu Bog ljubi one koji mu čista i priprosta srca, u svakoj prigodi i u svemu što se zbiva, mogu reći: “Neka bude volja tvoja.” Mt 6,10.

Vaš odani

Franjo

Izvor: Sveti Franjo Saleški „Život u radosti“

Udruga Krijesnica: Klaunovidoktori posjetili djecu na onkologiji

Kako bi na poseban način obilježili Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti, klaunovi doktori su uz pratnju svojih prijatelja glazbenika i volontera udruge Krijesnica posjetili u petak, onkološke odjele u pet hrvatskih bolnica na kojima se liječe djece oboljela od malignih bolesti.
Tako su klaunovidoktori, glazbenici i volonteri svojim veselim angažmanom nazvanim „poseban gala koncert za djecu bolesnike“ tijekom dva sata ispunjena klaunovskim gegovima i zvukovima trube, trombona, violine, flaute i saksofona razveselili odjele onkologije i hematologije u Dječjoj klinici za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva), KBC-u Zagreb (Rebro), KBCu Rijeka, KBCu Split i KBCu Osijek, priopćeno je iz udruge Krijesnica.

Svaki odjel posjetio je klaundoktor i glazbenik uz podršku volontera. Ukupno je posjećeno oko 60 djece koja se nalaze na dugotrajnom liječenju i bore se s teškim bolestima uz terapije koje su bolne i stresne. Osmijeh koji su klaunovidoktori i glazbenici ovim posebnim posjetom donijeli na lica djece bolesnika, njihovih roditelja, ali i medicinskog osoblja, olakšao je barem na kratko njihove bolničke dane i teškoće s kojima se svakodnevno moraju nositi.
Ovom suradnjom željelo se ukazati na potrebe djece oboljele od malignih bolesti na liječenju u hrvatskim bolnicama i njihovo pravo na igru, smijeh, obitelj i prijatelje u bolničkom okruženju kako bi im se olakšao boravak u bolnici koji je često dugotrajan i bolan.
Udruga Krijesnica za pomoć djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima već 12 godina djeluje s ciljem unapređivanja kvalitete života djece oboljele od malignih bolesti i njihovih obitelji. Krijesnica je dala značajan doprinos u opremanju svih dječjih onkoloških odjela u Republici Hrvatskoj.

'IMAM HRABROST I OTVORENO SRCE. IDEM U AFRIKU!' Mlada Osječanka u Keniji će pomagati djeci u sirotištu

'Tisuće kilometara udaljenosti od kuće, obitelji i prijatelja, strah od bolesti poput hepatitisa A i malarije nisu ništa u usporedbi s odličnim osjećajem kada znaš da ćeš ispuniti jednu od najvećih želja', kaže Mia.

OSIJEK - Tisuće kilometara udaljenosti od kuće, obitelji i prijatelja, strah od bolesti poput hepatitisa A i malarije nisu ništa u usporedbi s odličnim osjećajem kada znaš da ćeš ispuniti jednu od najvećih želja i mjesec dana davati najbolje od sebe te pomagati djeci u afričkom sirotištu “Watoto Wa Baraka”.

Tako govori 26-godišnja Osječanka Mia Dragović za Glas Slavonije dok pakira kofere i kreće u Keniju .

Mlada se Osječanka humanitarnim radom bavi kroz cijelo školovanje i posao u Programu Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a kako kaže, motivacija za ovakav pothvat pojavila se kada je prije dvije godine vidjela Ivanu Parlov iz Kolajne ljubavi kako na TV-u priča o svojim iskustvima u Tanzaniji.

- Tada sam shvatila da moj san doživljaja Afrike i pomaganja može biti realiziran, kaže Mia. Iako joj je Afrika odmalena izgledala nedostižno, Mia je za samo mjesec dana došla od ideje do realizacije puta.

- Kako i inače biva s najljepšim stvarima u životu bitna je čvrsta odluka, hrabrost i otvoreno srce, a sve ostalo će doći samo od sebe, kaže Mia Dragović.

Osnovni razlozi za put u ovu siromašnu afričku zemlju za Miju su ponaprije odmor od tehnologije i prebrzog tempa današnjice, vraćanje osnovama življenja, ali i poticaj drugima da se odvaže na nešto slično jer pomaganje drugima nema cijenu.

Na vijest o svom pothvatu Mia je naišla samo na pozitivne reakcije prijatelja i obitelji, piše Glas Slavonije

Izvor: Glas Slavonije

Jasmin Stavros se zatvorio u samostan

Jasmin Stavros se zatvorio u samostan na čak tjedan dana
DUHOVNA OBNOVA Pjevač je od nedjelje u osami samostanskih zidova kako bi se pripremio za skorašnje koncerte. Obnova mu, kaže, uistinu treba da bude jak

Jasmin Stavros (59) ranije se vratio sa skijanja kako bi počeo pripreme za nastupe. Otišao je na duhovnu obnovu
Pjevač je od nedjelje u osami samostanskih zidova kako bi se pripremio za skorašnje koncerte. Nije želio otkriti gdje će biti ovih tjedan dana, ali je otkrio da redovitio nekoliko puta godišnje odlazi na duhovne obnove na zagrebačkom Svetom duhu.

- Obnova mi posebno treba jer imam nove pjesme, čekaju me novi zadaci pa mi treba da budem jak. Da se napunim Duhom Svetim i budem totalno čist - kaže Stavros.


Korizma za njega, tvrdi, nije samo odricanje od alkohola ili cigareta već čišćenje od negativnih stvari i molitva da ti srce bude puno ljubavi prema svima.

Samostan unutar Vatikanskih vrtova Gdje će Papa živjeti?

Vatikanski samostan u kojem će papa Benedikt XVI. živjeti u svojoj prvotnoj namjeni bio je kuća vatikanskih vrtlara, ali blaženi Ivan Pavao II. 1994. prenamjenio ga je u zatvoreni samostan, javlja Katolička novinska agencija.

Papa Benedikt XVI. rekao je da će i nakon povlačenja iz službe "predano služiti svetoj Crkvi u budućnosti kroz život posvećen molitvi". Vatikanski glasnogovornik, o. Federico Lombardi rekao je da ne zna kad će radovi na preuređenju samostana Mater Ecclesiae u Vatikanskim vrtovima biti dovršeni, ali Papa će do tada živjeti u papinskoj ljetnoj rezidenciji Castel Gandolfu. No, budući da samostan nije velik, Papi će se pridružiti mali broj osoblja, a druga zajednica zatvorenih časnih sestara neće se useliti.

Pomoć Papi u svakodnevnoj brizi za Crkvu

Samostan ima dvanaest samostanskih ćelija i kapelicu, a kompleks koji je uglavnom skriven od pogleda visokom ogradom i biljkama, uključuje i vrt s povrćem te se nalazi na brežuljku sa zapadne strane apside bazilike Svetoga Petra. Tijekom posljednjih devetnaest godina različiti zatvoreni redovi časnih sestara boravili su u tom samostanu u razdoblju od tri do pet godina. Prva zajednica bile su klarise, zatim karmelićanke, benediktinke, a posljednje su bile časne sestre salezijanke koje su u samostanu bile do početka preuređenja.

I dok časne sestre kontemplativnih redova uglavnom ulaze u samostan s namjerom ostanka u tom samostanu čitavoga života, blaženi Ivan Pavao II. postavio je sistem izmjenjivanja kako bi Vatikanski samostan izrazio čast i istaknuo raznovrsnost ženskih redovničkih zajednica potpuno posvećenih molitvi i radu. Pravilo samostana Mater Ecclesiae naglašava da je cilj zajednice koja tamo živi "služenje u molitvi, klanjanju te zahvaljivanju" u tišini i samoći "kako bi podržale Svetoga Oca u njegovoj svakodnevnoj brizi za cijelu Crkvu".

Bogatstvo kontemplativnog života

Članak u Vatikanskim novinama u kojem je objavljeno osnivanje samostana 1994. piše kako je "prisutnost zajednice potpuno posvećene kontemplaciji u strogom papinskom samostanu blizu Petrove Stolice pokazatelj da kontemplativni život predstavlja bogatstvo i blago kojega se Crkva ne planira odreći".

Mali dio trenutne kuće u početku je bio vrtlareva kuća čiji je dio također bio srednjovjekovni toranj koji je vjerojatno bio dio Vatikanskih zidina u 13. stoljeću. Blaženi Ivan XXIII je 1960. godine pozvao novi arheološki istraživački institut kako bi tamo imao svoju bazu, a o. Lombardi rekao je da je kuću također neko vrijeme koristio i Vatikanski radio te da je kratko u njoj boravio sada kardinal Roberto Tucci, isusovac i dugogodišnji dužnosnik na radiju.

Autor: Elizabeta Mikulić/CNA

U organizaciji Papaboysa 60-satni molitveni maraton za Svetog Oca

U Rimu je u petak, 15. veljače u 18.30 sati započelo neprekidno molitveno bdijenje u trajanju od 60 sati za papu Benedikta XVI. na inicijativu mladih iz nacionalne udruge „Papaboys“, prenosi portal Laudato.hr.

U župi Svete Marije od Milosti, u blizini Trga sv. Petra, od petka, 15. veljače u 18.30 sati do nedjelje, 17. veljače kada je molitva Anđeo Gospodnji, svi su vjernici pozvani na zajedničku i neprekidnu molitvu u trajanju od 60 sati za osobu i nakane Benedikta XVI.

Mladi organizatori objasnili su da je to maraton molitve sa svrhom da budemo ujedinjeni sa Svetim Ocem i molimo za njega i njegove nakane, kao što je i on sam zamolio vjernike. „Nema boljeg načina da budemo blizu Svetoga Oca od molitve“, objasnili su članovi Papaboysa, udruge mladih nastale tijekom pontifikata bl. Ivana Pavla II., koja je brojčano i u vjeri rasla i uz Benedikta XVI.

Organizatori pozivaju sve vjernike u Rimu, ali također i iz cijelog svijeta da se ujedine s njima u molitvi.

Autor: laudato.hr

Tribina u Godini vjere: "Vjerujem u Duha Svetoga"

Lokacija: Hrvatsko katoličko sveučilište, dvorana 302, Ilica 242
Datum i vrijeme: 20.2.2013 19:00:00

Hrvatsko katoličko sveučilište nastavlja s tribinama u Godini vjere. U srijedu, 20. veljače u 19 sati, u dvorani 302 na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održat će se tribina pod nazivom "Vjerujem u Duha Svetoga" na kojoj će sudjelovati prof.dr.sc. Ivan Kordić i doc.dr.sc. Davor Pećnjak.

Duhovna formacija animatora mladih. Gošća: Ivana Husar Mlinac

DFA - gošća: Ivana Husar Mlinac
Pred nama je nova duhovna formacija animatora mladih koja će se održati u ponedjeljak, 25. veljače u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu (Kaptol 29a) s početkom u 20 sati.

Gošća naše ovomjesečne formacije je Ivana Husar Mlinac koja će s nama podijeliti svoje svjedočanstvo vjere.

Radujemo se našem susretu! :o)

Svjedočanstvo Papinog ministranta

Zagrebački bogoslov Boris Jozić o susretu s Papom
Svjedočanstvo Papinog ministranta
Susresti papu Benedikta XVI. licem u lice i s njime razgovarati za svaku je osobu posebna radost i milost. To je iskustvo doživio i bogoslov Zagrebačke nadbiskupije Boris Jozić, student četvrte godine Papinskog lateranskog sveučilišta. Nakon dvije godine studija u Zagrebu, nadbiskup Josip Bozanić poslao je Borisa u Rim gdje zajedno s još trojicom prijatelja bogoslova iz Hrvatske živi u Rimskom bogoslovnom sjemeništu.

Budući da je Papa svojom službom i rimski biskup, njihovo je sjemenište Pontificio Seminario Romano Maggiore čvrsto povezano s Papom. "Ovdje u bogosloviji postoje tri bijele ljubavi: euharistija, Marija i Papa. Zaštitnica ove bogoslovije je Gospa od Pouzdanja i njezin blagdan uvijek slavimo u subotu prije korizme. Za tu posebnu prigodu bogosloviju uvijek posjeti Sveti Otac. Počevši od blaženog Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. koji je nastavio njegovim stopama, Papa uvijek dolazi dan prije slavlja i zajedno s poglavarima i bogoslovima ima Lectio Divina", priča Boris i objašnjava kako su Papini prethodnici također posjećivali sjemenište i u drugim prilikama. Blaženi papa Ivan XXIII. je također bio bogoslov u tom sjemeništu.

U susretu sam prepoznao Papinu poniznost

No Borisov prvi susret sa svetim ocem Benediktom XVI. nije vezan uz dolazak Pape u bogosloviju na taj blagdan, nego uz prošlogodišnje euharistijsko slavlje na Tijelovo 3. lipnja. Poglavari su u bogosloviji za taj Papin dolazak izabrali one koji će tijekom mise imati službu i Boris je bio jedan od njih. "Već tada kada sam pročitao svoje ime na papiru, moje je srce odmah brže zakucalo od uzbuđenja. Pa ja ću vidjeti Papu izbliza! Prije mise Papini su nam ceremonijari podijelili službe i ja sam dobio službu pranja ruku. Tijekom slavlja tri se puta peru ruke, ali za mene je poseban bio prvi put."

"Prije nego misa započne Papa je došao u sakristiju i ondje mu se peru ruke. Tada sam vidio da je taj čovjek, u svoj veličini svoje službe, toliko ponizan. Nakon što smo mu oprali ruke on nam se naklonio i zahvalio", ispričao nam je Boris detalje o svom susretu s rimskim prvosvećenikom.

Na kraju cijeloga slavlja, bogoslova Borisa dočekalo je još jedno veliko iznenađenje: ceremonijari su rekli kako će svi Papini ministranti moći osobno pozdraviti Papu. "Od trenutka kada sam to saznao osmijeh nije silazio s moga lica. U iščekivanju toga nitko od nas nije mogao sakriti svoju radost. Kad sam mu se približio i pružio mu ruku i poljubio prsten on me je pitao odakle sam i kako se zovem. Kada sam rekao da sam iz Hrvatske, Papa se nasmiješio i potvrdio da poznaje našu Domovinu."

"Rekao sam mu da ga naš narod jako voli i da molimo za njega i nakon toga ga zamolio da i on moli za nas, na što se on ponovo nasmijao i kimnuo mi glavom", govori Boris i tražeći riječi kojima bi opisao kako se u tom trenutku osjećao citira sv. Katarinu Sijensku govoreći kako je Papa "slatki Isus na zemlji". "U njegovim sam očima vidio koliko on voli svakog čovjeka i prema svakom se odnosi kao sebi jednakom", rekao je Boris.

Govoreći o tome kako doživljava papu Benedikta posvjedočio nam je kako bogoslove u rimskoj bogosloviji susret s Papom uvijek potiče na daljnji rad na vlastitom životu i rast prema svetom svećeništvu. "Na klanjanju s Papom shvatio sam kako jedan čovjek s toliko godina može nositi cijelu Crkvu Božju na svojim leđima. Vidio sam njegov odnos s Isusom u Presvetom Sakramentu. On je iz njega crpio svu svoju snagu. Time je i nama bogoslovima pokazao gdje i kome se i mi moramo uteći svakog dana. Isusu i svojim bližnjima smo poklonili život, ali znamo da će nam On, naš dobri Učitelj, mnogostruko puta više vratiti i da će uvijek biti uz nas", rekao je Boris.


Trinaest stoljeća vjernosti nije ostalo nezapaženo
"Jako me veseli Papin dolazak u našu Domovinu, jer Sveti nam Otac još jednom pokazuje koliko smo mi Hrvati važni u životu cijele Crkve. Naša vjernost duga već 13 stoljeća nije ostala nezapažena. Papin dolazak donijet će nam mnoge milosti i siguran sam da će nas podsjetiti kako za kršćanina jedina nada može biti samo uskrsli Krist što često zaboravljamo i pouzdajemo se u ovozemaljske, materijalne nade", rekao je bogoslov Boris.
"Papa Benedikt uvijek je imao poseban odnos s mladima i on je sigurno najviše inzistirao baš na tom bdijenju s mladima. Doći će zajedno moliti s nama i pokazati nam da nikada nismo sami, jer mislim da je to najveći strah današnjeg mladog čovjeka - ostati sam. Pokazat će nam da je netko uvijek uz nas i da tako i mi možemo biti zajedno u Kristu", rekao nam je na kraju Boris.


Autor: Elizabeta Mikulić/Ivan Tašev

U emisiji „Budimo mladi“ u ponedjeljak, 18. veljače, u 20.30 na HKR-u

Saznajemo zašto je Centar za duhovnu pomoć u Zagrebu sve susrete srijedom kroz veljaču posvetio mladima i temi "Vjeruj, sve može biti drugačije", te privlači li mlađu populaciju inače njihov hagioterapijski program.
U Vinkovcima će se u nedjelju mladi Islamske zajednice susresti s framašima u župi Bezgešnog Srca Marijina i međusobno bolje upoznati. Detalje doznajemo od fra Ivana Penave, framina duhovnog asistenta, koji će nam i nešto šire reći kako mladi Vinkovčani žive svakodnevno međureligijski dijalog i ekumenizam.
S najsvježijim novostima javit će nam se i voditelji katoličkih malonogometnih liga Zagrebačke, Zadarske, Riječke i Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 17. veljače 2013.

Draga braćo i sestre!
U prošlu smo srijedu, tradicionalnim obredom pepeljenja, ušli u korizmu, vrijeme obraćenja i pokore u pripravi za Uskrs. Crkva, koja je majka i učiteljica, poziva sve svoje članove da se obnove u duhu, ponovno odlučno okrenu Bogu, odričući se oholosti i sebičnosti da bi živjeli u ljubavi. U ovoj Godini vjere korizma je prikladno vrijeme za ponovno otkrivanje vjere u Boga kao temeljnog mjerila našega života i života Crkve. To uvijek podrazumijeva duhovnu borbu, jer se duh zla, naravno, protivi našem posvećenju i nastoji nas odvratiti od Božjeg puta. Zbog toga se na prvu korizmenu nedjelju svake godine čita ulomak iz Evanđelja o Isusovim napastima u pustinji.
Isus se naime nakon što je svečano "postavljen" za Mesiju – "pomazan" Duhom Svetim – prilikom krštenja na Jordanu, bio je odveden od istog Duha u pustinju da ga ondje napastuje zloduh. U trenutku kada započinje svoje javno djelovanje, Isus mora raskrinkati i odbaciti lažne slike o Mesiji koje mu napasnik predlaže. Ali te su napasti također lažne slike o čovjeku, koje u svakom vremenu vrebaju savjest, prerušavajući se u zgodne i probitačne, čak štoviše dobre ponude. Evanđelisti Matej i Luka predstavljaju tri Isusove napasti, razlikujući se samo, dijelom, po redu kojim ih donose. Njihova se srž uvijek sastoji u instrumentaliziranju Boga za vlastite ciljeve, dajući veću važnost uspjehu ili materijalnim dobrima. Napasnik je podmukao: ne navodi izravno na zlo, već na lažno dobro, uvjeravajući da su prave stvarnosti moć i ono što zadovoljava osnovne potrebe. Na taj način, Bog postaje sporedan, svodi se na sredstvo, u konačnici postaje nestvaran, na njega se više ne računa, iščezava. U konačnici, u napasti je u igri vjera, jer je u igri Bog. U presudnim trenucima života, ali, kada malo bolje pogledamo, u svakom trenutku, nalazimo se pred jednom dvojbom: želimo li slijediti Boga ili ne? Želimo li slijediti pojedinačni interes ili pravo Dobro, ono što je stvarno dobro?
Kao što nas uče crkveni oci, napasti su dio Isusova "silaska" u naše ljudsko stanje, u ponor grijeha i njegovih posljedica. Taj je "silazak" Isus prešao do kraja, sve do smrti na križa i pakla najveće udaljenosti od Boga. Na taj način, on je ruka koju je Bog pružio čovjeku, izgubljenoj ovci, da ga ponovno vrati na sigurno. Kao što uči sveti Augustin, Isus je preuzeo od nas napasti, da nama dadne svoju pobjedu. Ne bojmo se dakle i mi borbe protiv duha zla: važno je da se u nju upustimo zajedno s njim, s Kristom, Pobjednikom. A da bi bili s njime obratimo se Mariji: zazivajmo je sinovskim pouzdanjem u času kušnje i ona će nam dati osjetiti moćnu prisutnost svoga božanskog sina, da odbijemo napasti Kristovom riječju, i tako ponovno stavimo Boga u središte našega života.

Obavijest SKAC-a Zagreb

DRAGI EFFATAŠI.

Pred nama je kulminacija prve godine programa effata: Novi ciklus tema NARAVNE VRLINE, (temeljne, stožerne kreposti). Četiri su: razboritost – pravednost – jakost – umjerenost.
Najbolja najava za ove važne teme nalazi se u KKC (Katekizam Katoličke Crkve). Evo što on ukratko o njima govori:
Ljudske kreposti (vrline) daju lakoću, gospodstvo nad sobom i radost za moralno dobar život. Krepostan je čovjek onaj koji slobodno čini dobro.

1. susret: ČETIRI KREPOSTI imaju ulogu stožera. Zato se i zovu "stožerne" (kardinalne); sve ostale se svrstavaju oko njih. To su: razboritost, pravednost, jakost i umjerenost. "Ako li tko ljubi pravednost, kreposti su plodovi njezinih napora: jer ona poučava umjerenosti i razboritosti, pravednosti i hrabrosti". U mnogim poglavljima Svetog pisma te se kreposti hvale pod drugim imenima.

2. susret: RAZBORITOST - krepost koja upućuje praktični razum da u svim prilikama razlikuje naše istinsko dobro i da izabere prikladna sredstva da ga izvrši. Čovjek "pametan pazi na korak svoj" kormilarem kreposti: jer ravna drugim krepostima pokazujući im pravilo i mjeru. Razboritost neposredno upravlja sudom savjesti. Razborit čovjek odlučuje svoje vladanje i uređuje život slijedeći taj sud.

3. susret: PRAVEDNOST - moralna krepost koja se sastoji u postojanoj i čvrstoj volji dati Bogu i bližnjemu što im pripada. Pravednost prema Bogu zove se "krepost bogoštovlja", pravednost prema ljudima upućuje da se poštuju prava svakoga.

4. susret: JAKOST - moralna krepost koja u poteškoćama osigurava čvrstoću i postojanost. Ona jača odluku da se čovjek opre napastima i svlada zapreke u moralnom životu. Krepost jakosti osposobljava ga da pobijedi strah, čak i smrt…

5. susret: UMJERENOST - moralna krepost koja obuzdava privlačnost naslada i osposobljuje za ravnotežu u upotrebi stvorenih stvari. Ona osigurava gospodstvo volje nad

Krepostan čovjek je sretan što živi kreposno, pa vas pozivamo da svakako u ovoj korizmi uzmete za žrtvu temeljito prionuti uz ovaj ciklus tema - koji je kulminacija prve godine programa.

Biblijske večeri kod sinjskih fratara

Sinj, (IKA) – U franjevačkom samostanu u Sinju, od utorka, 19. veljače, svakog korizmenog utorka u samostanskoj dvorani (na prvom katu) održavaju se s početkom u 18.30 sati „Korizmene biblijske večeri utorkom". Na temu vjere u Bibliji susrete vodi profesor na splitskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu dr. fra Domagoj Runje.

725. obljetnica svetišta Majke Božje Remetske u Remetama

Jubilarna i tradicionalna proštenjarska godina u svetištu Majke Božje Remetske o 725. jubileju bit će otvorena na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja, kada će svečano euharistijsko slavlje u 10.30 sati predvoditi apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico

Zagreb, (IKA) – Najstarije hrvatsko marijansko svetište Majke Božje Remetske u Remetama na sjeveru Zagreba, ove godine slavi 725. obljetnicu svog postojanja.
Za veliki jubilej marijansko svetište koje krasi naslov „Najvjernije Odvjetnice Hrvatske", obnovljeno je unutra i izvana, restaurirani su i mnogi umjetnički vrijedni stari dijelovi, među kojima je izrađene novo korsko stubište oko orgulja, u radionici H. Ljubića restaurirano je šest svjećnjaka za glavni oltar, a još se uređuje prostor južnog dvorišta, na kojemu su izvedena arheološka istraživanja, a arhitekt Ž. Kovačić izradio je i projekt.
Jubilarna i tradicionalna proštenjarska godina u svetištu Majke Božje Remetske bit će otvorena na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja, kada će svečano euharistijsko slavlje u 10.30 sati predvoditi apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico. Jubilarna i proštenjarska godina trajat će do subote, 23. studenoga 2013.

Dan bolesnika u Popovači

Popovača, (IKA) - U sklopu proslave Dana bolesnika u Sisačkoj biskupiji biskup Vlado Košić posjetio je u subotu 16. veljače Neuropsihijatrijsku bolnicu „Dr. Ivan Barbot" u Popovači, gdje je u bolničkoj kapeli slavio misu. Svoju mu je dobrodošlicu izrazila ravnateljica bolnice dr. Marina Kovač, koja je sa svojim suradnicima sudjelovala na misi, zajedno s liječnicima, bolničkim osobljem te mnoštvom bolesnika koji su potpuno ispunili bolničku kapelu. U koncelebraciji bili su povjerenik za pastoral bolesnika fra Josip Patrčević, i domaći župnik vlč. Mato Draganović, a pjevanje su predvodili članovi zbora mladih župe sv. Alojzija Gonzage iz Popovače.
U homiliji biskup je istaknuo potrebu za međusobnim pomaganjem, jer je upravo ljubav prema bližnjima pokazatelj naše vjere. „U Godini vjere pozvani smo svjedočiti svoju vjeru djelotvornom ljubavlju", poručio je biskup i zahvalio vrijednim liječnicima i bolničkom osoblju koje se brine za teške bolesnike i njeguje ih. Poslije misnog slavlja, biskup s pratnjom bio je gost ravnateljice na zajedničkom domjenku tijekom kojeg su izmijenili spoznaje i iskustva o pripremi organizirane palijativne skrbi za teške bolesnike u Popovači. Izražena je i potreba da u toj plemenitoj djelatnosti sudjeluju zdravstvo i Crkva, osobito preko dragovoljstva koje njeguju župni Caritasi.

Papin Angelus

Vatikan, (IKA) – Papa Benedikt XVI. u svom je nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji na prvu korizmenu nedjelju govorio o Isusovim kušnjama u pustinji. Lijepo vrijeme, ali još više posljednje prilike za susret s ovim Papom, koji će 28.veljače u 20 sati napustiti Petrovu službu, privuklo je veliko mnoštvo vjernika na Trg Svetog Petra. Računa se da ih je bilo čak 150.000, što se osjetilo i na prometu, jer gradske službe nisu očekivale toliko broj ljudi. Bila je to na neki način jedinstvena nedjelja u Vatikanu, gdje su se već od ranog jutra počeli okupljati vjernici.
U trenutku kada započinje svoje javno djelovanje, objasnio je Papa u svom nagovoru, Isus mora raskrinkati i odbaciti lažne slike o Mesiji koje mu napasnik predlaže. Ali te su napasti također lažne slike o čovjeku, koje u svakom vremenu vrebaju savjest, prerušavajući se u zgodne i probitačne, čak štoviše dobre ponude. Srž napasti uvijek se sastoji u instrumentaliziranju Boga za vlastite ciljeve, dajući veću važnost uspjehu ili materijalnim dobrima. Napasnik je podmukao: ne navodi izravno na zlo, već na lažno dobro, uvjeravajući da su prave stvarnosti moć i ono što zadovoljava osnovne potrebe. Na taj način, Bog postaje sporedan, svodi se na sredstvo, u konačnici postaje nestvaran, na njega se više ne računa, iščezava.
Citirajući svetog Augustina, Papa je rekao kako je Isus preuzeo od nas napasti, da nama dadne svoju pobjedu. Ne bojmo se dakle i mi borbe protiv duha zla: važno je da se u nju upustimo zajedno s njim, s Kristom, Pobjednikom, poručio je Papa u svom nagovoru.
U svom pozdravu vjernicima nakon Angelusa na raznim jezicima Papa je pozvao vjernike da mole za njega da duhovne vježbe koje započinje večeras budu plodonosne. Korizmene duhovne vježbe za Papu i članove Rimske kurije predvodi predsjednik Papinskoga vijeća za kulturu Kardinal Giafranco Ravasi a trajat će do 23. veljače. Tema ovogodišnjih duhovnih vježbi su psalmi.
Riječi iz nagovora kako je korizma prikladno vrijeme da se otkrije vjera u Boga kao temelj našega života i života Crkve Papa je danas dao na twitter.

Korizmena duhovna obnova u Makarskoj

Makarska, (IKA) – Drugog dana korizmene duhovne obnove, koja se održava u sportskom centru u Makarskoj od 15.-17. veljače u organizaciji župe Kraljice mira u Makarskoj i koju predvodi don Damir Stojić, u subotu 16. veljače, zajedno s povjerenikom Ureda za pastoral mladih don Mihaelom Provićem i ostalim mladima Splitsko-makarske nadbiskupije, došli su i članovi Hrvatskog Nadzemlja i na početku popodnevnog programa predstavili svoj rad. Uslijedilo je predavanje don Damira Stojića na temu duhovne obnove „Isus je put, istina i život" u kojem je tumačio petu i šestu Božju zapovijed. Razmišljajući o petoj zapovijedi, „ne ubij", rekao je kako moramo razlikovati dvije smrti; tjelesnu i duhovnu smrt, koja je uslijedila nakon istočnog grijeha. Govoreći pak o šestoj zapovijedi rekao je kako je to pitanje života i smrti, jer po daru spolnosti muž i žena postaju najsličniji Presvetom Trojstvu. To je vrlo važno pitanje, jer je današnji svijet od spolnosti napravio idola, lažnog boga, i sve čini da obrani njegov kult. Nakon prvog grijeha Eva se skriva od Adama jer je on u njoj prestao vidjeti osobu, od tada je u njoj vidio tijelo kao predmet zadovoljstva. To je bludnost - osobu pretvoriti u predmet, objekt svoje požude.
Sotona mrzi tijelo jer on tijela nema. I kad bi mogao, uništio bi prvo dvije stvari- svećenstvo, po kojem nam se daje tijelo Kristovo za duhovni život, život vječni, i brak, po kojem nastaje novi tjelesni život, ljudsko tijelo. Tijelo je stožer spasenja, rekao je sv. Toma. A spasenje je, rekli smo, prevažna stvar, rekao je don Damir Stojić.
Nakon predavanja uslijedila je završna točka, vrhunac popodnevnog programa -euharistijsko klanjanje uz molitvu iscjeljenja, zahvalnosti, molitvu ljubavi te pjesmu benda Davidias koji je animirao i cijelu duhovnu obnovu.

Započele korizmene duhovne vježbe za Papu i Rimsku kuriju

Vatikan, (IKA) - Kao što je u podnevnom nagovoru Sveti Otac najavio, danas, 17. veljače, u 18 sati, u kapeli Redemptoris Mater u Apostolskoj palači, započele su korizmene duhovne vježbe za Papu i Rimsku kuriju. Te su duhovne vježbe, koje će završiti u subotu, 23. veljače, jedna od posljednjih obveza u papinstvu Benedikta XVI., a vodit će ih predsjednik Papinskoga vijeća za kulturu kardinal Gianfranco Ravasi. Tema je vježbi „Ars orandi, ars credendi. Božje lice i čovječje lice u molitvi psalma".

Beatifikacija vlč. Miroslava Bulešića održat će se 28. rujna

16.02.2013.

Sveti Otac dopustio je da obred proglašenja blaženim sluge Božjega Miroslava Bulešića bude u Porečkoj i Pulskoj biskupiji.

Državno Tajništvo Svete Stolice, dopisom od 12. veljače 2013. godine, priopćilo je da je Sveti Otac dopustio da se obred proglašenja blaženim sluge Božjega Miroslava Bulešića, dijecezanskog svećenika, obavi u Porečkoj i Pulskoj biskupiji u subotu, 28. rujna 2013. godine.
Predstavnik Svetog Oca na spomenutom slavlju bit će pročelnik Kongregacije za kauze svetih kardinal Angelo Amato.

Izvor: ika/bitno.net

Dani otvorenih vrata NSK

15.02.2013.

U tjednu u kojem obilježavamo Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu vrata Knjižnice otvaramo svakomu posjetitelju, u želji da mu pokažemo blaga nacionalne baštine. Dani otvorenih vrata NSK, koji se ove godine održavaju od 18. do 21. veljače, prigoda su da svoj predani rad na očuvanju vrijednosti iz knjižničnih fondova te nastojanja da se potvrdimo kao središnja informacijska točka u hrvatskome društvu predstavimo široj javnosti.

Za vrijeme trajanja Danâ otvorenih vrata svima zainteresiranima smo omogućili obilazak Knjižnice u skupinama pod stručnim vodstvom (prijava na e-poštu info@nsk.hr), koji uključuje i posjet zbirkama građe posebne vrste, u kojima je pohranjen najvrjedniji dio našega fonda. Posjetitelji će moći sudjelovati i u Restauratorskoj radionici Odjela za zaštitu i pohranu NSK (prijava na e-poštu sgrgic@nsk.hr), uživati u taktovima Podnevne glazbene stanke, razgledati projekte Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na posterima te se priključiti svečanoj proslavi Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Papa poručio: "Nikada nije kasno vratiti se Bogu"

14.02.2013.

Papa Benedikt XVI. održao je u prepunoj bazilici sv. Petra u Rimu svoju posljednju misnu svečanost prije napuštanja Petrove stolice 28. veljače. Misa na Pepelnicu i obred pepeljenja bile su posljednje velike svečanosti Benedikta XVI., koji je donio odluku o povlačenju s papinske dužnosti. U svojoj poruci rekao je da nikada nije kasno vratiti se Bogu i da je vjera crkvena.

Na početku homilije zahvalio je svima okupljenima, a osobito vjernicima Rimske biskupije, za njihovu potporu i molitve tijekom njegova papinstva. U propovijedi se potom osvrnuo na Gospodinove riječi – „Vratite mi se svim svojim srcem“.

Istaknuo je važnost svjedočenja vjere i kršćanskog života na individualnom i općem planu. To svjedočenje otkriva lice Crkve, ali također i kako se to lice ponekad iskrivljuje zbog nejedinstva i podjela u Tijelu Kristovom.

„Zajednica je nužni element u vjeri i kršćanskom životu. Krist je došao da okupi raštrkanu djecu Božju i spoji ih u jedno. Crkva predstavlja zajednicu u kojoj nas Isus okuplja i zato je vjera nužno crkvena. To je važno zapamtiti i živjeti tijekom korizme: svaka osoba mora biti svjesna da na pokajničko putovanje ne može krenuti sama već zajedno s braćom i sestrama u Crkvi“, rekao je Papa i ukazao da je prevladavanje individualizma i supraništva u korizmeno vrijeme ponizan i vrijedan znak onima koji su se udaljili od Crkve.

„Kvaliteta i istina odnosa s Bogom su ono što potvrđuje autentičnost svake vjerske geste“, rekao je Papa i ukazao na religioznu hipokriziju i ponašanja onih koji se žele pokazivati, i ponašanja s kojima traže odobravanja i pohvale.

Na kraju svečane mise Benediktu XVI. obratio se državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone.

„S velikim žaljenjem i dubokim poštovanjem ne samo Crkva, nego i cijeli svijet primili su vijest o vašem odustajanju od službe Rimskog biskupa i nasljednika apostola Petra“, rekao je Bertone i naglasio kako zbog takve Ratzingerove odluke svi imamo tugu u srcu.

„Euharistija znači zahvala Bogu. Večeras mi želimo zahvaliti Bogu za hod koji je cijela Crkva prošla pod vodstvom Vaše Svetosti i želimo iznijeti Vam, iz najintimnijeg dijela srca, s velikom ljubavi, ganutost i obožavanje“, rekao je Bertone.

Izvor: news.va/Hina

Potresni apel hrabre djevojke

„Radila sam do prije šest mjeseci kad sam se razboljela - imam tešku i rijetku bolest, multiplu sklerozu, nazvana Guillain–Barré sindrom“ – riječi su iz apela 23-godišnje Ane Ljubas iz Livane kraj Osijeka koja se upravo obratila javnosti za pomoć.

Ana Ljubas živi s majkom i mlađom sestrom i do sada je bila hraniteljica obitelji jer ih je otac napustio, a majka joj je nezaposlena. Zbog nenadane i strašne bolesti obitelj Ljubas je preko noći ostala gotovo bez ikakvih sredstava za život te imaju poteškoća s osiguravanjem najnužnijeg – hrane i odjeće te plaćanja stanarine.

„Kako moja mama ne radi i kako ni ja više ne mogu raditi ostali smo skoro bez svega. Kako je moje liječenje bilo skupo morali smo prodati skoro sve. Budući da i dalje moram piti lijekove i nastaviti s terapijom, koju više ne možemo platiti, mama razmišlja da prodamo i ono malo što nam je ostalo“, piše Ana Ljubas koja ipak u cijeloj toj nevolji ne misli na sebe nego ponajprije na druge: „Najviše mi je žao moje male sestre, jer zbog mene i moje bolesti ne možemo više živjeti normalno. Svaka kuna koja je odlazila na hranu sada odlazi na lijekove i terapiju. Ponekad bih sjedila u sobi i pitala se ima li sve smisla, pomišljala sam i na najgore stvari.“

A zašto je Ana Ljubas uputila apel javnosti za pomoć? „Meni je ovo jedini izlaz da pokušam pomoći svojoj obitelji i zamoliti da tko god pročita ovaj mail da nam barem malo pomogne da stanemo na noge. Najviše mi je u cijeloj priči žao moje sestre, jer mama koliko god se trudila da nađe posao i ono što zaradi sa čišćenjem potroši na moje liječenje.“

Ana Ljubas uputila je svoj e-mail dobrim ljudima koji njoj i njenoj obitelji mogu pomoći s hranom, odjećom ili na drugi način. Tko god može, neka se toj hrabroj djevojci javi na e-mail analjuba1988@hotmail.com ili na mobitel 095/896-0768.

Izvor: Laudato

Datumi početka svih KMNL liga i Uskrs kupova Zagreb

- KMNL seniori- 16. ožujak 2013 / Tereni Kušlanova
- Uskrs kup seniori- 02. i 03.3., 09. i 10.3. / Tereni Kušlanova
- Nacionalna završnica KMNL-a- 31.05. - 02.06.2013 / Šibenik

- KMNL krizmanici- 6. travnja 2013. / Tereni Kušlanova
- Uskrs kup krizmanici- 23. i 24. ožujka 2013. / ?

- KMNL prvopričesnici- 13. travanj 2013. / Tereni Kušlanova
- Uskrs kup prvopričesnici- 23. i 24. ožujka 2013. / ?

Raspored aktivnosti pape Benedikta XVI. do 28. veljače 2013.

13.02.2013.

- 13. veljače, Čista srijeda, u 10.30 sati: Generalna audijencija (Dvorana Pavla VI.); u 17.00 sati: Pokornička procesija, Sveta Misa, blagoslov i obred pepeljenja (Bazilika sv. Petra)

- 14. veljače, četvrtak prijepodne: susret sa svećenicima rimske biskupije

- 17. veljače, 1. korizmena nedjelja, u 12.00 sati: Molitva Anđeo Gospodinji (Trg sv. Petra); u 18.00 sati: Početak duhovnih vježbi za rimsku kuriju (Apostolska palača)

- 23. veljače, subota, u 9.00 sati: Završetak duhovnih vježbi za rimsku kuriju (kapela Redemptoris Mater)

- 24. veljače, 2. korizmena nedjelja, u 12.00 sati: Molitva Anđeo Gospodinji (Trg sv. Petra)

- 27. veljače, srijeda, u 10.30 sati: Generalna audijencija (Trg sv. Petra)

Vijest iz Pastorala sportaša Zagrebačke nadbiskupije

U zagrebačkoj župi Predragocjene Krvi Isusove u Kozari Boku 09. veljače 2013. održano je jedno jako ugodno sportsko i edukativno druženje. Katolička stolnoteniska liga organizirala je stolnoteniski turnir no ovaj puta su pozvani i šahisti tako da je po prvi puta pod pokroviteljstvom Pastorala sportaša organiziran i turnir u šahu. Organizatori i natjecatelji izuzetno su zadovoljni odazivom i postignutim rezultatima sa željom da se dobra ideja nastavi provoditi i u buduće. Po završetku natjecanja bila je večernja sveta misa nakon koje je održana tribina "Kako organizirati obitelj", a predavač dr. fra Mirko Mataušić je iscrpnim predavanjem nadahnuo okupljene vjerenike i otvorio im nove spoznaje o kvalitetnom organiziranju obitelji. Bio je to jedan ugodan, duhovno i sportski obogaćen dan u župi u Kozari Boku :)

VCZ info servis ne radi od 12. do 20. veljače 2013.

12.02.2013.

Prilikom rada na organizacijskom strukturiranju te sređivanju poslova ključnih za daljnji rad udruge, VCZ info servis će raditi samo za izvanredne situacije za koje je potrebno nazvati 098 373 615. S redovnim informiranjem i savjetovanjem nastavljamo od 21. veljače 2013.
Zahvaljujemo na razumijevanju!
Vaš VCZ tim :)

51. PLANINARSKI KRIŽNI PUT Supetar - Nerežišća - Škrip -Donji Humac - Dol- Postira - Splitska - Supetar

Pokrovitelj:
Povjerenstvo za pastoral mladih Hvarske biskupije

Organizator: Zajednica Ekosspiritus, Samobor

51. PLANINARSKI KRIŽNI PUT

Supetar - Nerežišća - Škrip -Donji Humac - Dol-
Postira - Splitska - Supetar
HVARSKA BISKUPIJA OTOK BRAČ

8., 9. i 10. ožujka 2013.


Dragi mladi prijatelji!

Pozvani smo na Brač. Želimo model naših susreta na Planinarskom križnom putu prenijeti mladima Hvarske biskupije.
Nismo još bili u Dalmaciji s ovom pobožnošću. Nismo nikad hodali za križem po stazama nekog otoka, stazama ribara težaka među stoljetnim maslinicima, škrapama i uz samo more…
Čekaju nas vjernici sedam župa otoka Brača čije ćemo sakralne objekte posjetiti. Neke crkve sežu svojom poviješću u ranokršćanska vremena. Tako ćemo večernju katehezu imati na ostacima ranokršćanske bazilike iz VI. stoljeća.

Čekaju nas mladi iz Hvarske biskupije koji će nam biti domaćini.

Posebno pozdravljamo Vas koji ćete sudjelovati prvi put na ovoj pobožnosti koja je proslavila prošle godine 25. godinu svog postojanja. Radujemo se i Vama koji dolazite redovito. Želimo Vas iznova oduševiti Kristom Gospodinom kojeg molimo da nas na ovom putu sve blagoslovi i obdari svojim darovima.

Radosno Vas očekujemo!


Udruga Ekosspiritus – Samobor
Mladi iz župnih zajednica Hvarske biskupije



OKVIRNI PLAN

Petak, 8. ožujka

Polazak iz Zagreba oko 23.00 sata.
(Mjesta polaska bit će objavljena nakon prijava.)
Slijedi noćna vožnja uz kraća stajanja do Splita, prelazak na otok Brač prvim trajektom u 6.15 sati.

Subota, 9. ožujka

Doručak na prvoj postaji, ispred župne crkve u Supetru. Početak hoda prema planu. U autobusu ostavljamo sve stvari, osim onih koje će nam biti potrebne tijekom hoda u subotu. Obići ćemo župe Supetar, Donji Humac, Nerežišće, Škrip i Dol.
Noćenje je u župi Postira. Noćit ćemo u pastoralnom centru i u školi. Okrijepit ćemo se prigodnom večerom za koju je potrebno uzeti zdjelicu i žlicu. Kateheza i euharistija bit će u župnoj crkvi svetog Ivana Krstitelja, a program započinje u 19.30 sati.

Nedjelja, 10. ožujka

Misa sa župljanima u 8.00 sati. Lagani hod preko župe Splitska do Supetra gdje će završnu misu predvoditi msgr. Slobodan Štambuk, biskup hvarski.
Odlazak s otoka Brača, vožnja prema Zagrebu uz kraća stajanja. Prema planu u Zagreb/na mjesto polaska došli bismo u kasnim satima nedjelje.

ODLUČIO SAM / ODLUČILA SAM KRENUTI NA PLANINARSKI KRIŽNI PUT.
ŠTO MI JE ČINITI?

Ova pobožnost traje 26. godinu u organizaciji laika koji pripremaju susret. Potrebno je znati kako ovo nije tek običan hod, već susret koji želi proslaviti Gospodina Isusa, a to će se ostvariti kroz molitvu, slušanje i razmišljanje o Riječi. Središnji dio zbivanja bit će euharistije, a za njih ćemo se pripremati kroz kateheze i meditacije kod postaja. Upoznavat ćemo Lijepu našu, ljude i krajeve, živu Crkvu, a posebno mlade koji će nam biti domaćini.


ŠTO NOSITI?

Potrebna je vreća za spavanje i podmetač jer će se noćiti u skromnim uvjetima. Treba uzeti zaštitu od kiše, rezervnu odjeću, više pari čarapa, dobre cipele za hod i papuče za ulazak u školske prostorije ili prostorije pastoralnog centra. Uzmite i manji ruksak koji će biti dostatan za hod, a ostale će se stvari voziti u autobusu.


ŠTO NIKAKO NE NOSITI?

Strogo su zabranjena alkoholna pića, kao i CD i mp3 playeri.

HRANA

Domaćini će nam ponuditi dva obroka (potrebno je uzeti zdjelicu i žlicu), a drugu hranu morate uzeti sa sobom.

OSTALI UVJETI

Podrazumijeva se da ćete biti spremni prihvatiti sve ono što nosi svaki križni put: žuljeve, bol u nogama i leđima, tvrdi pod, moguću kišu…
Blato ne garantiramo jer hodamo po kamenjaru.
Treba se dobro „naoružati“ strpljenjem, poniznošću, tolerancijom, kondicijom i, naravno, ljubavlju za sve nepredvidljive situacije.

PLAĆANJE

Cijena ovog susreta je 250 kuna i pokriva troškove organizacije, prijevoz autobusom u oba smjera, cijenu trajekta, zajedničke obroke, knjižicu Planinarskog križnog puta te zajedničko obilježje.

Prijave će biti:
u zajednicama u župama do nedjelje 24. veljače.

Animatori će prijaviti zajednice i izvršiti uplatu u ponedjeljak 25. veljače u agenciji Samoborček (Kaptol 6, Zagreb) isključivo od 15.00 do 17.00 sati.
Uplata nakon ovog termina bit će moguća samo ako ostane mjesta u planiranim autobusima.

Informacije:
Radovan 091/ 9397 – 554
radovan.libric@zg.t-com.hr

Svaki sudionik mora imati primjerak ovog listića za što je zadužen animator zajednice.

Prijava je moguća samo uz vlastoručno ispunjenu prijavnicu.

Planinarski križni put ne odgađa se
zbog bure!

SUSRET OBITELJSKE ZAJEDNICE župe Svih Svetih Sesvete

U petak, 15. veljače, u 19.30 sati u našem pastoralnom centru održat će se susret obiteljske zajednice. Pozivamo sve stare članove, ali i sve druge koji nam se žele priključiti u molitvi i radu u korist očuvanja i promoviranja obiteljskih vrijednosti. Pogotovo pozivamo sve one koji su sudjelovali u raspravama i aktivnostima vezanim za uvođenje zdravstvenog odgoja u naše škole.

Oporuka kardinala Stepinca u cijelosti

Mojim dragim vjernicima!
Boţja providnost u svojim nedokučivim planovima prije mnogo godina htjela mi je povjeriti duţnost pastira vaših duša. Uvjeren sam, da je u ono doba u našoj nadbiskupiji bilo mnogo svećenika, koji su bili učeniji, kreposniji i zasluţniji nego ja, budući da sam ja onda imao samo 3 i pol godine svećeničkog ţivota i rada i jer sam bio svima nepoznat.
Da se sada, poslije svega, što se je dogodilo, upitam: Zašto je Gospodin upravo mene za ovu sluţbu odabrao? — morao bih se posluţiti riječima sv. Pavla, koje je upravio vjernicima u Korintu: ‘Što je ludo pred svijetom, odabra Bog, da posrami mudre. I što je slabo pred svijetom, izabra Bog, da posrami što je jako. I što je neplemenito pred svijetom i prezreno, izabra Bog. I ono, što nije, da uništi ono, što jest, da se nitko ne hvali pred Bogom’.Od dana, kad sam bio izabran za duhovnog natpastira, proĎoše mnoge godine, a sve burne i teške, i na koncu moj je tjelesni ţivot uslijed toga stradao i zdravlje mi je narušeno. Osjećam, da s vama neću dugo biti.
Svjestan sam u dubini svoje duše, da nijesam bio bez pogrješaka, a još sam čvršće u to uvjeren, kad imam pred očima riječ sv. Ivana: ‘Ako kaţemo, da smo bez grijeha, varamo sami sebe i nema istine u nama’. Ako sam bilo kome učinio kakvo zlo, iskreno ga molim, da mi to oprosti, a svima, koji su meni zlo načinili, opraštam iz sveg srca. Inače ne bih bio dostojan stupiti pred Krista Otkupitelja, koji je na kriţu molio za one, koji
su ga razapeli: ‘Oče, oprosti im, jer ne znaju, što čine!’.Opraštajući se od vas, moji dragi vjernici, smatram potrebnim upraviti vam nekoliko riječi, koje da budu kao moja duhovna oporuka. Ţelim, naime, i poslije svoje smrti činiti sve, što mogu, da otklonim od vas opasnosti, koje vam prijete i da povećam vašu sreću, koliko je to moguće u ovoj suznoj dolini.
Smatram to tim nuţnijim, što vi, dragi moji biskupljani, sačinjavate dobar dio Hrvatskog Naroda, u kojem mi je Boţja providnost dodijelila natpastirsko djelovanje. Što vama namjenjujem, bit će korisno i za sve ostale. MeĎu vas su nadrli i ušuljali se bezboţnici, ljudi, koji premda su u manjini, dok ovo pišem, dosiţu jedva 2% svega pučanstva, ipak su sve učinili, da iz vaših duša iščupaju Ime Boţje i da vas — kaţu oni — učine sretnima i bez Boga. Ali, predragi vjernici, u času kad napuštam ovaj svijet o svakom takvu pokušaju ja vam moram kazati, što je rekao prorok Izaija: ‘O moj narode, oni koji te nazivlju blaţenim, varaju te i uništavaju put, kojim ćeš ti morati ići’. Zar niste moţda čuli što je kazao od Gospodina nadahnuti pjesnik prorok: Ako Gospodin ne zida kuće, uzalud se trude, koji je grade. Ako Gospodin ne čuva grada, uzalud straţa bdije nad gradom.
Htjeti postići sreću bez Boga znači: zidati babilonsku kulu, koja je svojim graditeljima donijela pomutnju jezika i uzrokovala, da su se raspršili po svijetu. Tako će se dogoditi i u buduće. To je sigurno. Svaki pokušaj, da se stvori kultura, civilizacija, blagostanje kojeg naroda bez Boga, znači zapečatiti njegovu vremenitu i vječnu propast. Stoga i ja, dragi sinovi, opraštajući se od vas, upravljam vam riječi sv. Pavla Filipljanima: ‘Ustrajte čvrsto u Gospodinu, predragi!’. Samo je u Gospodinu zasnovana naša vremenita i vječna sreća. Daleko od Gospodina samo je propast i uništenje.
Zar nije istina, da je i rasipni sin, o kojem piše sv. EvanĎelje, mislio naći sreću, ako napusti očinsku kuću? Otišao je od nje bogat, ali kasnije, u kakvu se jadu našao! Rado bi bio utišao glad svoju ţirom, što svinje jedu, ali mu ga nitko nije davao. Ljudi, koji preziru Boga, ţele vas, dakle, udaljiti od njega i tako vas sniziti na veoma ţalosno stanje. Njihovo je djelo i nastojanje prokleto od Boga, a to je lako razumjeti, jer ‘Bog se ne da izrugivati’, kako piše sv. Pavao. Na koncu mjesto sreće, koju obećavaju, neće vam moći pruţiti ni ono, što je čovjeku najnuţnije.
Vazda će biti tako, jer je Boţja riječ istinita. A i ne moţe se prevariti. Kaţe prorok: ‘Gospodine, ti si nada Izraelova. Svi, koji te napuštaju, bit će posramljeni, a koji se udaljuju od tebe, bit će zapisani u prah, jer su napustili izvor ţive vode, a to jest Gospodina’. Veliki, dobri Bog nije zapustio čovjeka poslije pada u zemaljskom raju, premda je to čovjek zasluţio. Naprotiv, Bog je tako ljubio svijet, da je poslao svoga Sina, da ga spasi, kako veli Apostol: ‘lzbavi nas iz vlasti tame i premjesti u kraljevstvo svoga ljubljenoga Sina’. To je kraljevstvo Kristova Crkva, katolička Crkva,
koja je tako stara kao i sama kršćanska vjera. Katolička Crkva nije ni za slovce izmijenila svoje nauke, nego uči i danas sve ono, što je primila od apostola. Ona, kako sami znate, ima svoje vrhovno sjedište u Rimu i imat će do svršetka svijeta. Ondje je imao svoje sijelo prvi Kristov namjesnik u upravi Crkve, sv. Petar. Ondje stoluju i njegovi nasljednici, pape. Vi znate, što je Isus rekao Petru: ‘Ti si Petar i na toj stijeni sazidat ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati’.
Ovo je, dakle, vrhovno pravilo: Gdje je Petar, tu je i Kristova Crkva!
Dragi moji vjernici, pod svaku cijenu, pa i uz cijenu istoga ţivota svoga, ako bude potrebno, ostajte vjerni Kristovoj Crkvi, koja ima svoga vrhovnoga pastira Petrova nasljednika! Vi znate, da su naši oci i preĎi kroz tolika stoljeća prolili tolike potoke i rijeke krvi, da očuvaju sveto blago katoličke vjere i da ostanu vjerni Kristovoj Crkvi. Vi nećete biti dostojni imena otaca vaših, ako budete dopustili, da vas tko otrgne od pećine, na kojoj je Krist sazidao Crkvu svoju. Godine 1941 mi smo se spremali svečano proslaviti 1300-godišnjicu prvih veza Hrvatskog katoličkog Naroda sa Sv. stolicom. Svjetski rat je omeo tu svečanu jubilarnu proslavu, ali ni rat, ni mir, ni sreća, ni nesreća ne smiju nas uzdrmati u našoj odlučnosti, da ostanemo vjerni Kristovoj Crkvi sve do smrti. Moramo ponavljati poput Izraelaca na obalama babilonskih rijeka: ‘Ako te zaboravimo, Jeruzaleme, neka usahne naša desnica!’.
Da meĎu vama bude tko, bilo svjetovnjak, bilo svećenik, koji bi ma samo na časak pokolebao u ovoj točki, neka mu bude kuća daleko od vaše! Moţda ćete reći, da odveć strogo sudim? Bio bih vaš najgori neprijatelj, ako bih vam zatajio istinu. Ako govorim ovako, činim to za vaše bolje dobro. Zar Isus nije ostavio opomenu: ‘Pazite, da vas nitko ne zavede!’.
Zaista, biti rastavljen od Krista znači: biti kao mladica odsječena od čokota loze. Sudbina takva pojedinca bit će onakva, kako je opisuje Isus za vrijeme svoje posljednje večere: ‘Tko ne ostane u meni, izbacit će se napolje kao neplodna mladica i osušit će se. I skupit će je i baciti u oganj, da sagori’. Budite, dakle, vazda vjerni katoličkoj Crkvi, vjerni do groba!
Teţak bi bio ţivot u obitelji, kad ne bi bilo majke. Crkva je velika Boţja obitelj. Bog je toj svojoj obitelji dao majku, tj. bl. Djevicu Mariju, Majku Boţju, i Majku svih nas. Dragi moji vjernici, naši su oci i pradjedovi posvuda po našoj domovini gradili crkve posvećene presvetoj Djevici. Njezina je sveta prilika časno stajala kao ures na zastavama naših preĎa, kad su oni polazili vojevati ‘za krst časni i slobodu zlatnu’. Pred njezinim oltarima na koljenima su padali pokornici i raskajani grješnici moleći od Gospodina oproštenje grijeha po zagovoru one, koja je Utočište grješnika. U nju su polagali svoje pouzdanje naši preĎi u svim teškim časovima svoga osobnoga i narodnoga ţivota. Nastavljajte svijetlu predaju vaših otaca!
Na to vas, uostalom, potiču vrhovni pastiri sv. Crkve. Ako iskrenom i trajnom ljubavlju budete štovali i ljubili Majku Boţju i na vama će se obistiniti što prorokuje nadahnuti mudrac: ‘Tko časti svoju majku, sličan je onomu, tko sakuplja blago’.
Samo je bezboţni komunizam bio kadar uvrstiti, dapače u školske priručnike, svetogrdne hule protiv Majke Boţje. Te sam svetogrdne hule ja g. 1946 za vriijeme poznatog tzv. procesa osudio i ţigosao, a oni su se tim sudskim procesom nadali katoličku Crkvu jednim potezom pera izbrisati iz naše hrvatske Domovine. Ne dao Bog, da itko izmeĎu vas poĎe tragom onih zločestih ljudi, i napada Majku Boţju. Za takva će jadnika vrijediti riječ mudračeva: ‘Tko ogorčava ţivot svoje majke, proklet je od Gospodina’.
Na koncu, predragi sinci, jer je ‘Bog ljubav’, kako veli Apostol, ljubite se meĎusobno! Vazda se bratski ljubite! Budite samo jedno srce i jedna duša, ali ljubite i svoje neprijatelje, jer je Boţja zapovijed. Tada ćete biti djeca svog Oca nebeskoga, ‘koji daje, da njegovo sunce izlazi na zle i na dobre i šalje svoju kišu pravednima i grješnima’. Neka vas od ljubavi prema neprijateljima ne odvraća njihova zloća, jer je jedno čovjek, a drugo je njegova zloća. Kaţe sv. Augustin: ‘Čovjek je Boţje stvorenje, a zloća je ljudsko djelo. Ljubi ono, što je Bog stvorio, a ne ono, što je čovjek uradio’.
Sjetite se kojom zgodom u svojim molitvama i mene, svoga pastira u teškim vremenima, da mi Gospodin bude milostiv! Nadam se, da će mi milosrdni Isus udijeliti milost, te ću moći vazda u nebu moliti i za sve vas dok bude svijeta i vaše nadbiskupije, da postignete cilj, za koji vas je Bog stvorio.
Krašić, 28. svibnja 1957.
Alojzije kardinal Stepinac, nadbiskup

RAZGOVOR: STUDENTSKI KAPELAN DAMIR STOJIĆ - IZVLAČIT ĆEMO DJECU S NASTAVE

Studentski kapelan don Damir Stojić zacijelo je najomiljeniji svećenik među mladima, osobito među studentima, koji do posljednjeg mjesta ispunjavaju crkvu na misi koju on predvodi, kao i na njegovim tribinama i predavanjima. Česta tema njegova razgovora s mladima upravo je spolnost i problemi s kojima se susreću, pa s njim razgovaramo o aktualnoj problematici sa spolnim odgojem u školama, koji je izazvao pravu buru reakcija između Crkve i vjernika s jedne strane te države i liberalnog dijela javnosti s druge.

Crkvu se optužuje da društvo vraća u srednji vijek?
To je nizak i plitak napad, jer kad čovjek više nema argumenata onda poseže za poluargumentima. Da nije bilo Crkve, još uvijek bismo bili u srednjem vijeku. Brojna današnja sveučilišta u Europi osnovala je u srednjem vijeku Katolička crkva. U svim tim raspravama, od ministra Jovanovića do gosp. Vinka Filipovića, ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, s kojim sam bio prije nekoliko dana, stječem dojam da ne žele razgovarati jer nam ne daju odgovore na naša pitanja i dvojbe.

O čemu ste razgovarali s Vinkom Filipovićem?
Bili smo u radijskoj emisiji u kojoj je gospodin Filipović tvrdio da je program zdravstvenog odgoja utemeljen na znanstvenim činjenicama te da su ga izradili stručnjaci. Govori da su to informacije koje sva djeca moraju znati. Osim toga, neprestano ponavlja da je zdravstveni odgoj poput matematike ili biologije, te da ne može biti izbora. Također, izvan emisije priznao mi je da uopće nije pročitao preporučenu literaturu, što upućuje na to da slijepo vjeruje onima koji su je birali. Žao mi je što u svemu tome nema dijaloga, već se na konkretna pitanja samo kaže da to “nije tako”, da preporučena literatura “nije obvezna” i da je sve to “napravila struka”. Ali konkretnih odgovora na pitanja povreda čl. 63. Ustava, čl. 93. Obiteljskog zakona, međunarodnih zakona, prava roditelja da biraju, na gnjusne izvatke iz preporučene literature, nema. Nemaju nikakvih argumenata na naše prigovore i to je problem.

Što zapravo znači znanstveno objasniti masturbaciju, homoseksualizam, promiskuitet…?
Moramo razjasniti što je to znanstveno. Postoji precizna znanost: jedan plus jedan su dva. I nema rasprave o tome. No ne radi se o preciznim znanostima. Pronaći ću dvojicu znanstvenika, npr. dva ginekologa, od kojih jedan neće nikada napraviti pobačaj, dok ga drugi tretira kao uklanjanje viška stanica. Čija je znanost u prednosti, jednoga ili drugoga? GROZD-ov program potpisalo je 255 hrvatskih znanstvenika. Ne može se odvajati sustav vrijednosti od znanosti. I to je problem. Zato mi samo tražimo da roditelji biraju, ne namećemo svoje, kao što lijeva liberalna opcija, koja bi trebala biti pluralna, nameće svoje stavove. To je vrlo začuđujuće i rekao bih da je to liberalni fašizam.

Liberalni fašizam?!
Radi se o novom akronimu u SAD-u koji promiče Jonah Golberg (Liberal Fascism: The Secret History of the American Left, 2007.) gdje takozvani liberali, koji promiču neograničenu slobodu i pravo na izbor, pritišću i zastrašuju one koji ne dijele njihovo mišljenje i to se zapravo događa i kod nas u ovom slučaju u kojem ministarstvo prisiljava roditelje na nešto što se kosi s njihovom savjesti. U tom smislu papa Benedikt XVI. spominje diktaturu relativizma.

I s vrha vlasti stižu poruke da se Crkva ne smije miješati u civilna pitanja.
Kada netko o nečemu govori, onda on unosi svoje vrednote i pitam se zašto bi trebalo bojkotirati vrednote Katoličke crkve. Ateist unosi svoj sustav vrednota, Bogu hvala, homoseksualac unosi svoj sustav, musliman svoj sustav vrednota u javnu raspravu i ne vidim problem zašto ja kao građanin Republike Hrvatske ne bih imao pravo govoriti. Međutim, sada imamo neke prosvijetljene liberale koji žele uskratiti pravo govora jednoj skupini građana RH, u ovom slučaju katoličkim roditeljima. To previše sliči na neka druga vremena.

Ministarstvo kaže da je predmet obvezan i da se tu nema što birati?
Svakako ćemo iscrpiti sve demokratske procedure uključujući i pravnu proceduru, a kao posljednje građanski neposluh u smislu izvlačenja djece s dotičnih sati. Toma Akvinski i Martin Luther King rekli su da nismo dužni poštovati nepravedne zakone. A taj je zakon nepravedan.

Pa dobit će neopravdane?
Martin Luther King pozivao je crnce pedesetih godina na građanski neposluh. Zakon je propisivao da crnac ne smije ući u autobus ili u restoran, a oni su bez nasilja ušli u taj autobus i restoran. Naravno, dobili su batina, ali su uspjeli. Katolička crkva od cara Tiberija nosi se s takvima. To su istrošene metode i čudim se toj prisili. Računali su na zatupljenost hrvatskog čovjeka i njegov strah koji stalno nosi u sebi još od komunističkog terora.

Vi govorite, zapravo, iz prakse, jer radite sa studentima, koji vam se obraćaju upravo s problemima povezanima sa seksualnošću?
To što se nudi u ovome programu je propast. Odgovorno to govorim, jer se bavim posljedicama takvih stvari.

Kakvim posljedicama?
Posljedicama seksualne revolucije: blud, promiskuitet, tzv. zaštite…

Znači da vam dolaze ljudi s konkretnim problemima?
– Dolaze mi studenti koji su istrošeni na tome području, koji su vjerovali tome “sigurnom seksu” i oni su razrušeni. Ne govorim o činjenicama iz neke sociološke statistike ili bajke, nego o realnom životu ljudi od krvi i mesa koji sjede preda mnom i koji su isprobali sve to, ali ne ide. Oni svi čeznu da budu voljeni, da ih voli jedna osoba i da njihova ljubav bude ljubljena. To je moje iskustvo! Još nisam naišao na momka koji je sretan što je njegova djevojka imala više partnera.

Kako im pomažete?
Molitvom, ispovijedi… I s mnogo razgovora. Imam šest godina iskustva rada sa studentima te sam uvidio da je priča o slobodnom i “sigurnom” seksu vrlo opasna. Dolaze mi vjernici i nevjernici, također i brojne osobe sa homoseksualnim tendencijama i nitko od njih nije sretan s ovom ponudom.

Čistoća i vjernost su najbolji lijekovi za AIDS

Nedavno ste javnost uspjeli povući za nos da imate lijek za AIDS, kako ste naslovili jednu od svojih tribina, nakon čega su vas napali na internetskim portalima?
– Malo sam se poigrao i vidio što znači biti urednik i upoznati moć naslova, pa sam na plakate stavio da smo otkrili lijek za AIDS. Čekao sam samo tko će prvi nasjesti, pa su nasjeli neki portali, jer su mislili da je neki tupavi svećenik, koji je usput i magistar znanosti, našao lijek za AIDS. A ne znaju da sam govorio o preventivnom lijeku, a svaki liječnik će reći da je preventiva najbolji lijek. Mojim studentima nudim preventivnu medicinu koja se zove čistoća te se pitam tko bolje pridonosi u borbi protiv širenja AIDS-a, oni koji stručno koriste kondome ili pak oni koji žive čistoću i vjernost jednom partneru.

Izvor: vecernji.hr

Iz Tovarnika na 30 adresa europskih biskupa poslan roman o mučeničkoj smrti tovarničkog svećenika Ivana Burika

Udruga dr. Ante Starčević Tovarnik nastavlja naporima da upozna širu javnost s osobom vlč. Ivana Burika. Bio je tovarnički župnik i jedini svećenik mučenički
ubijen u Domovinskom ratu. Ustrijeljen je u župnom dvoru 8. listopada 1991. i kasnije pokopan s ostalim mještanima u skupnu grobnicu. Teška kalvarija njegove obitelji datira od Drugog svjetskog rata kad su mu partizani ubili oca, a on kao dječak od 16 godina prošao Bleiburg. Upamćen je po uzornom svećeničkom životu i hrabrom držanju 1991. godine ostajući uz svoje desetkovano pučanstvo u Tovarniku.

Udruga dr. Ante Starčević godinama se trudi osvjetliti njegov lik. Snimili smo film o njemu u režiji Jakova Sedlara kojega smo prije dvije godine zauzimanjem vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, darovali danas odlazećem papi Benediktu XVI. Udruga je objavila niz pisanih dokumenata o njegovu životu i zaslugama za Crkvu i Domovinu, od kojih izdvajamo: roman Burik (2009.) autorice Nevenke Nekić; Svjedoci života i smrti Ivana Burika (2011.) zbirka dokumenata; Znanstveno –stručni skup vlč. Ivan Burik te objavljeni Zbornik (2011.); prijevod romana Burik na talijanski jezik (2012.).

Uz ovaj književno-znanstveni doprinos Udruga je održala niz promotivnih aktivnosti, predstavljanja filma i knjiga, organizacija počasne utrke, suradnje s Općinom Tovarnik u prigodnim svečanostima. Udruga šalje na trideset adresa u Europi (predsjednicima biskupskih konferencija) talijanski prijevod romana Burik kojim želi pobliže upoznati crkvene dostojanstvenike s Domovinskim ratom i stradanjima vlč. Ivana Burika.

Tovarnik strpljivo čeka svoga blaženika kojem se moli, jer njegova je mučenička žrtva ostavila trag u srcima pobožnih vjernika. Udruga dr. Ante Starčević također moli i prinosi njegov život i smrt na dar za Vječnost.

Za Udrugu dr. Ante Starčević Tovarnik
Antun Ivanković, predsjednik
Nevenka Nekić, književnica

VATIKANSKI GLASNOGOVORNIK: NOVI PAPA VJEROJATNO ZA USKRS

Vatikan - Nakon ostavke Benedikta XVI., 28. veljače 2013., izbor novoga pape mogao bi se održati vjerojatno tijekom ožujka, rekao je novinarima u ponedjeljak 11. veljače, glasnogovornik Svete Stolice o. Federico Lombardi. Prema važećim pravilima, konklave moraju započeti između 15. i 20. dana nakon što papinska stolica ostane ispražnjena. "Tako bismo novoga papu mogli imati već za Uskrs", napomenuo je o. Lombardi.
Nakon što odstupi s dužnosti Benedikt XVI. povući će se u karmelićanski samostan unutar vatikanskih zidina. Tamo će provoditi život u molitvi i meditaciji, rekao je Lombardi. Do dovršetka potrebnih renoviranja njegovih novih prostorija Papa će živjeti u ljetnoj rezidenciji Castel Gandolfu.

MAKARSKA: KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA ZA MLADE

Makarska – Župa Kraljice mira iz Makarske organizira korizmenu duhovnu obnovu pod geslom „Isus je put, istina i život" (Iv, 14,6) od 15. do 17. veljače u sportskoj dvorani u Makarskoj.
Voditelj duhovne obnove je don Damir Stojić, studentski kapelan u Zagrebu. Program počinje u petak 15. veljače u 17 sati, a završava u nedjelju 17. veljače u 12 sati (petak od 17 do 20 sati, subota od 9 do 12 i od 17 do 20 sati, nedjelja od 9 do 12 sati).

MARIJA BISTRICA: KORIZMENE TRIBINE U SVETIŠTU

Marija Bistrica – U hrvatskom nacionalnom svetištu Marija Bistrica od 15. veljače do 8. ožujka održat će se niz korizmenih tribina.
Tjedni susreti održat će se petkom u kapeli Sv. Petra uz baziliku Majke Božje Bistričke s početkom u 19 sati.
Tema prve tribine u petak 15. veljače bit će "Izazovi Crkve u hrvatskom društvu" s gostom predavačem dekanom Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Tonči Matulić.
"Medijska slika Crkve i društva" bit će tema druge tribine 22. veljače, a uvodničari će biti komunikolog dr. sc. Danijel Labaš, Hrvatski studiji u Zagrebu i dr. sc. Igor Kanižaj, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu.
Pravnik i politolog dr. sc. Neven Šimac i publicist i analitičar društva mr. sc. Zdravko Mršić bit će uvodničari tribine 1. ožujka s temom "Opasnosti rasprodaje javnog dobra RH".
Posljednja u nizu tribina održat će se 8. ožujka s temom "Istina o hrvatskoj obitelji danas", a uvodničari će biti prof. biologije i teologije mr. Marijana Petir i dr. sc. Vice J. Batarelo, Ured za obitelj zagrebačke nadbiskupije.
Moderator tribina bit će Branimir Bilić.

FILMSKA TRIBINA

Zagreb – U organizaciji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu u nizu filmskih tribina kršćanske tematike koja će ove pastoralne godine biti vezana uz "Vjeru u filmu" u petak, 15. veljače bit će prikazana američka drama "Ispovijedam se" redatelja Alfreda Hitchcocka (uloge Montgomery Clift, Anne Baxter).
Tribina počinje u 20 sati u dvorani "Vijenac", NPI, Kaptol 29a u Zagrebu.
Voditelji tribine bit će filmski kritičar Tomislav Čegir i teolog i komunikolog Irena Sever.

Izvor: mladi HBK

Korizma na Peščenici

Zagreb – Tradicionalna „Korizma na Peščenici" u organizaciji Dominikanskog samostana bl. Augustina Kažotića u Zagrebu održat će se od 13. veljače do 27. ožujka.
Ovogodišnja tema tjednih tribina srijedom bit će „Neka mi bude po tvojoj riječi!" (Lk 1, 38): Marija – kontemplacija i propovijedanje Riječi". Predavanja će se održavati u dvorani samostana bl. Augustina Kažotića, Ivanićgradska 71 (križanje Ivanićgradske i Vukovarske ulice).
Prvo predavanje na Pepelnicu, 13. veljače u 19.45 sati s temom „Marija u pashalnom otajstvu: iskustvo prvih kršćana" održat će dr. Anto Barišić, OFMCap.
U srijedu, 20. veljače u 19.30 sati predavanje „Neka mi bude po tvojoj riječi: Marija uzor vjere i nade" održat će mr. Marko Bijelić, OP. Predavanje „Lik Djevice Marije u otajstvu Isusova rođenja i djetinjstva" 27. veljače u 19.30 sati održat će dr. Dario Tokić, OCD. Dr. Andrea Filić predavanje „Marija majka Crkve (Ne može imati Boga za Oca tko nema Crkvu za majku)" održat će 6. ožujka u 19.30 sati. „Na Marijinu putu vjere…" bit će tema predavanja dr. s. Marije Pehar, ŠSF 13. ožujka u 19.30 sati. Predavanje „Marija i Dominik: marijanski kontekst dominikanskog života" 20. ožujka u 19.30 sati održat će prof. dr. Marijan Jurčević, OP. Posljednje u nizu predavanja, 27. ožujka u 19.30 sati s temom „Marija u dijalogu Islama i Kršćanstva" održat će mr. Srećko Koralija, OP.
Voditelj tribina bit će Zvonko Džankić, OP.

Izvor: mladi HBK

POHOD RELIKVIJA BL. IVANA PAVLA II. HRVATSKOJ KATOLIČKOJ MISIJI BERLIN

Berlin - Relikvije bl. Ivana Pavla II. od 10. do 17. veljače bit će u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin.
U nedjelju, 10. veljače u 11.30 sati svećenik Poljske katoličke misije svečano će predati relikvije HKM Berlin u crkvi Sv. Sebastiana. Naime, Poljska katolička misija je još 2011. godine dobila relikvije – ampulu s krvlju bl. Pape Ivana Pavla II. koja je izložena u bazilici Sv. Ivana u misiji Poljaka u Berlinu.
Hrvatski vjernici će se od 11. do 15. veljače u 18 sati okupljati na molitvenom programu i misi u crkvi Sv. Sebastiana. U srijedu, 13. veljače posebno će se na klanjanju pred Presvetim s kojim počinje četrdeset satna molitva kao molitveni lanac kroz korizmu Hrvata diljem svijeta moliti zagovor blaženika za Domovinu i hrvatski narod.
Molitveni program u subotu, 16. veljače održat će se od 15 do 16 sati. U nedjelju, 17. veljače relikvije će biti od 13 do 14.30 sati u crkvi Sv. Bonifatiusa gdje će nakon mise biti prilika za osobnu molitvu.
Molitveni program predvodit će voditelj HKM fra Petar Čirko i dušobrižnici fra Radoslav Tolić i fra Ivan Rozić zajedno sa jednom od skupina HKM Berlin Marijinom Legijom, Zborom mladih, framašima, crkvenim zborovima i Klapom Berlin.
Osim za zagovor za osobne potrebe molit će se za proglašenje svetim blaženog Ivana Pavla II., prijatelja Hrvata.

Izvor: mladi HBK

PROSLAVA STEPINČEVA NA HAITIJU

Port-au-Prince – Štićenici centra Blaženog Alojzija Stepinca u Port-au-Princeu, na Haitiju, svečano su proslavili Stepinčevo misom koju je predslavio vlč. Giordano Belanich. Na svečanoj misi kršten je najmlađi štićenik Centra koji je u ustanovu došao nakon smrti majke u porodu. Kumovi su dječaku bili Ivan Barich i Sanja Boban, a na krštenju je dobio ime Widson Alojzije.
Stičenici centra Blaženog Alojzija Stepinca u Port-au-Princeu, Haiti, s osmijehom i pjesmom su dočekali vlc. Belanicha koji je pohodio centar od 4. do 12. veljače 2013. godine.
Za vrijeme Domovinskog rata Giordano Belanich, hrvatski svećenik porijeklom s otoka Ilovilka i s prebivalištem u Americi, osniva organizaciju pod nazivom Croatian Relief Services (CRS) s ciljem slanja pomoći u domovinu i regiju. Po završetku Domovinskog rata pater Gio, kako ga zovu od milja, napore CRS-a usmjerava prema Haitiju, tada najsiromašnijoj zemlji zapadne hemisfere. Nakon katastrofalnog potresa koji je god. 2010. pogodio tu zemlju, vlč. Belanich je utemeljio sirotište i dječji centar posvećen Blaženom Alojziju Stepincu u kojemu danas boravi 47 djece bez roditeljske skrbi u dobi od dvije do 15 godina. Sirotište vode mjesne žene uz pomoć dvije Hrvatice i jedne Amerikanke.

Izvor: mladi HBK

Konferencija za medije predsjednika HBK u povodu odreknuća od papinske službe Benedikta XVI.

Taj čin nadbiskup Puljić smatra dokazom Papine veličine i poniznosti
Zagreb, (IKA) - "Benedikt XVI. je svojim životom pokazao što znači za vjeru trpjeti, za vjeru se boriti i jasnim načelima izlagati ono što Katolička Crkva naučava", istaknuo je predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić na konferenciji za novinare u ponedjeljak 11. veljače u Ordinarijatu u Zadru povodom odreknuća Benedikta XVI. od papinske službe. Taj čin mons. Puljić smatra dokazom Papine veličine i poniznosti. Nije se povukao kad je bilo afera u Crkvi s kojima je bio suočen. I sad se ne povlači radi teškoća Crkve, nego radi svojih tjelesnih poteškoća zbog kojih više ne može više obavljati odgovornu službu koja traži i snagu tijela. "Benedikt XVI. svoju ostavku tumači starošću i nemogućnošću odgovaranja zahtjevima. To je korektno. Žalim, primio sam to vrlo iznenađujuće i neočekivano, jer puno nam znači, ne samo u Crkvi, nego uopće u svijetu, papa kakav je Benedikt XVI., kao osoba i kao veliki lider. Prihvaćam tu ostavku kao autentični izričaj poniznosti i veličine Benedikta XVI. Pogođeni smo tom viješću, ali nismo izgubljeni. Znamo da duh Božji vodi Crkvu i da je to Benedikt XVI. učinio snagom Duha koji je i njega vodio kroz vrijeme dok je upravljao Katoličkom Crkvom", rekao je mons. Puljić. Podsjetio je da je Papi to pitanje postavljeno 2010. g. u knjizi "Svjetlo svijeta" Petera Seewalda. "Suočen s aferama u Crkvi, novinar ga je pitao je li zbog opterećenja kojem je izložen u tim godinama razmišljao o povlačenju. Tu se vidi karakter Benedikta XVI. i zahvalni smo Bogu što je bio takav u ovo vrijeme. Papa je rekao: 'Kad je opasnost velika, ne smije se pobjeći. Zbog toga to sigurno nije trenutak za povlačenje. Upravo se u takvom trenutku mora ustrajati i izdržati tešku situaciju. To je moje mišljenje. Čovjek može odstupiti u nekom mirnom času ili kad jednostavno više ne može. Ali ne može se pobjeći u opasnosti i reći da to treba učiniti netko drugi'. To je Benedikt XVI.! Imao je razloga, starac, suočen s problemima, ali je rekao 'Ne, sad se ne povlačim'. Na dodatno pitanje, je li moguće zamisliti situaciju u kojoj se papina ostavka smatra primjerenom, Papa je rekao: 'Kad papa dođe do jasne spoznaje da psihički, fizički i duhovno više ne može izvršavati nalog svoje službe, tada ima pravo, a možda i obvezu, odstupiti'. U tome je, čini mi se, utemeljena njegova odluka za koju je rekao da ju je donio nakon duljeg propitivanja vlastite savjesti pred Bogom. Sve je dobro odvagao. Iza papinih rečenica čitam papu koji svjesno, odgovorno pristupa zadatku. Ne zato što je Nijemac, u smislu njihove radinosti, nego što je shvatio da ga izdaju snage, vitalnost, pa ne može. Ta me odluka iznenadila, potresla, žao nam je, ali, sad nam baš treba takav papa, jasan, zauzet, neustrašiv i otvoren", rekao je predsjednik HBK.
Upitan o odnosu Benedikta XVI. prema Hrvatskoj, nadbiskup je spomenuo znakovitost da je ta odluka objavljenja dan po Stepinčevu. Istaknuo je da je sam Papa za predloženi program svog boravka u Zagrebu rekao: "Molim vas, svakako mi uvrstite pohod na grob bl. Alojzija Stepinca". Njegov posljednji susret prije odlaska iz Hrvatske bio je baš u katedrali gdje je htio kraj Stepinčeva groba moliti i uputiti svoju poruku. Papa je promeditirao svoju odluku i već je 2010. g. naznačio da bi on to mogao učiniti, rekao je mons. Puljić. Podsjetio je da je i u susretu s Ivanom Pavlom II. kao kardinal i pročelnik Kongregacije za nauk vjere napisao ostavku u svojoj 75. godini i donio je Papi. "Papa je to znao. Ratzinger je izvadio kuvertu. Kažu da je Ivan Pavao II. rekao, 'Tu kovertu stavite u džep, a sad ćemo razgovarati'. Papa nije uvažio njegovu želju za ostavkom, nego je rekao 'Trebaš mi sada'. I Ratzinger je i dalje ostao na čelu Kongregacije za nauk vjere, sve do papine smrti 2005. g. Kad je predstavio ostavku Ivanu Pavlu II., imao je žarku želju pisati knjigu o Isus Kristu. I to je učinio u tri navrata, ali kao papa, usprkos velikih napora. Time je pokazao da je podložan volji Božjoj koja je izražena preko njegove subraće kardinala, a i sada je podložan volji Božjoj kad ne može više voditi Crkvu, ako zbog slabije snage u poodmakloj dobi više ne može odgovoriti na izazove koje postavlja dužnost Petrova nasljednika", rekao je nadbiskup Puljić.
Upitan o karakteristikama budućeg pape s obzirom na potrebe vremena, nadbiskup Puljić, koji je doživio tri konklave, rekao je: "Duh Sveti vodi Crkvu i i ovog puta će učiniti dobar izbor. Svaki papa bio je osoba na svoj način. Pavao VI. povučeni intelektualac, koji je patnjom spašavao ugled Crkve, vjernika i za vjeru se borio. Ivan Pavao II. putnik, borac, unio je u ovaj svijet i pokrenuo ga kao nijedan papa dotad. Papa Benedikt XVI. nije bio ništa manje aktualan i prisutan. Doći će netko tko će na svoj način, svojim stilom, nastaviti ono što su njegovi prethodnici radili. Bilo je lijepo osjetiti kako je papa Benedikt XVI. lijepo govorio o svom predšasniku, 'Moj ljubljeni predšasnik'. To mogu samo veliki ljudi. Nije se osjećao nimalo ugrožen, misleći da je Ivan Pavao II. njegov ljubljeni predšasnik kojem puno duguje i od kojeg je puno naučio. Bilo bi lijepo kad bi novi papa imao i od osobnosti Benedikta XVI. i Ivana Pavla II., u smislu bliskosti ljudima, da pokaže kako Crkva i vjera ništa ne oduzimaju nego obogaćuju. Vjera daje nešto što samo Crkva može dati", rekao je mons. Puljić.
Simboličnim smatra i kako je Benedikt XVI. svoj prvi papinski palij koji je imao po izboru za Petrova nasljednika ostavio na grobu pape Celestina V., za svog pohoda Akvili, nakon potresa koji je pogodio tu regiju. Celestin V. odrekao se papinske službe 1294. g. i donio je odredbu koja omogućava da se papa odrekne službe. Dvije godine je živio kao pustinjak, a kasnije je kanoniziran. Mons. Puljić istaknuo je da je Papino odreknuće od službe utemeljeno na Zakoniku crkvenog prava: "Ako se dogodi da se rimski prvosvećenik odrekne svoje službe, za valjanost se zahtjeva da odreknuće bude slobodno i da se očituje prema propisima". "To je papa učinio. To je predviđeno Kodeksom. Odluka treba biti svjesna i jasno očitovana, da nije pod pritiskom ili nekim drugim razlogom. Znakovito da je papa kao aktivni teolog i sudionik Drugoga vatikanskog sabora otvorio Godinu vjere povodom njegove 50. obljetnice. Time i nas tjera, da s tom istom vjerom, prihvatimo njegovu ostavku. Molimo Boga za zdravlje Benedikta XVI. i njegov daljnji rad, ali i za izbor novog pape", zaključio je predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Puljić.

Izvor: IKA

Izjava nadbiskupa Srakića povodom odreknuća od službe Benedikta XVI.

Slavonski Brod, (IKA) - Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić je u ponedjeljak 11. veljače novinarima okupljenim u Slavonskom Brodu dao izjavu u povodu odreknuća od papinske službe Benedikta XVI.
"Izjava pape Benedikta XVI. sve je iznenadila. Mnogi su doživjeli šok iako to ne bi trebalo tako biti. To je jedna odluka koja očituje snagu duha, jednu viziju sadašnjosti i budućnosti, potvrđuje vjeru da Crkvu vodi prije svega Duh Sveti, a ne neki čovjek, i povjerenje u nasljednika. Kada je imenovan za nasljednika Ivana Pavla II. odmah su me pitali hoće li moći ispuniti ono što je započeo Ivan Pavao II., koji je pokazao veličinu duha i za kojega možemo reći da je bio veliki papa. Poznavali smo kardinala Ratzingera kao izuzetnog znanstvenika, filozofa i teologa, no on je kroz osam godina kako vodi Kristovu Crkvu kao rimski biskup pokazao da nije samo veliki teolog, nego ujedno i veliki pastir. On se zapravo s vremenom pretvorio u pravoga župnika, vrsnoga katehetu, branitelja Crkve posebno u onim krajevima gdje je Crkva ugrožena, gdje je sloboda vjere u pitanju. On je ušao u dijalog i s predstavnicima drugih Crkava i s onima koji ne vjeruju, tako da će u povijesti zauzimati značajno mjesto. I za našu je nadbiskupiju izuzetno značajan. Poznavao je naše krajeve što se dalo uočiti pri našim susretima. Posebno je za nas značajan što je utemeljio Slavonsku crkvenu pokrajinu, odnosno Đakovačko-osječku crkvenu pokrajinu-metropoliju, što je našu đakovačku biskupiju uzdigao na rang nadbiskupije i sjedište Đakovo - Osijek proglasio metropolitanskim sjedištem, a ujedno je odvojio Srijemsku od Đakovačke biskupije, koje su kroz dva i pol stoljeća bile vezane jednim biskupom", rekao je nadbiskup Srakić, istaknuvši kako je Benedikt XVI. kao čovjek izuzetno drag, neposredan, srdačan u razgovoru, čovjek koji se zna šaliti.

Kardinal Bozanić primio katehiste Neokatekumenskog puta u Hrvatskoj

Zagreb, (IKA) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u ponedjeljak 11. veljače u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu, vlč. Giacoma Rainerija, Luciu Toso i Tomasza Marynowskog, katehiste Neokatekumenskog puta u Hrvatskoj. Tema susreta bila je Neokatekumenski put u Zagrebačkoj nadbiskupiji, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Biskup Uzinić: "Ostajemo trajno zahvalni papi Benediktu XVI."

Dubrovački biskup Mate Uzinić obratio se na blagdan Gospe Lurdske Porukom uz odreknuće pape Benedikta XVI. svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima Dubrovačke biskupije.

U poruci biskup Uzinić podsjeća na Papino obraćanje kardinalima kad im je objavio da se 28. veljače 2013. godine u 20 sati povlači sa službe rimskog biskupa. Tu je vijest Papa objavio nakon što se "više puta preispitao pred Bogom" i došao do uvjerenja da mu "snage, zbog poodmakle dobi, više ne dopuštaju vršiti na prikladan način službu Petrovog nasljednika", napominje biskup.

"Iako nas je ova vijest sve iznenadila, pozivam vas da je prihvatite u duhu vjerničke odanosti Petrovom nasljedniku i s neizmjernim povjerenjem u Božju providnost, koja ravna našim životima i našom poviješću. Papi Benediktu XVI. ostat ćemo trajno zahvalni za njegovu jasnoću u naviještanju Evanđelja i za njegovo hrabro suočavanje s teškim kušnjama, koje su za vrijeme njegova pontifikata pogodile Crkvu", ističe dubrovački biskup.

Biskup Uzinić također poziva sve da se pridruže Papinu pozivu i "povjerimo svetu Crkvu brizi Vrhovnog Pastira, Našega Gospodina Isusa Krista" te upute svoje molitve Majci Mariji „da svojom majčinskom dobrotom bude na pomoć ocima kardinalima u izboru novog pape".

Toj molitvi pridružimo i molitvu za papu Benedikta XVI. i njegovo buduće služenje Crkvi, piše biskup zazivajući na sve obilje Božjeg blagoslova i moleći zagovor Blažene Djevice Marije, Majke Crkve.

Izvor: IKA

U ZKM-u XIII. Pepelnica umjetnika

U Zagrebačkom kazalištu mladih, u srijedu 13. veljače u 19 sati, održava se XIII. Pepelnica umjetnika, uz javnu raspravu na temu „(K)raj umjetnosti?: Umjetnost između slobode i odgovornosti“.

Na raspravi sudjeluju Mate Matišić, dramski pisac i scenarist filmova „Fine mrtve djevojke“ i „Svećenikova djeca“, Anton Šuljić, pjesnik i teolog te novinar Branimir Pofuk.

Radi se o već tradicionalnom nastavku dijaloga teologije i umjetnosti 'Pepelnica umjetnika'. Na znakovit kršćanski dan početka korizmenog vremena (Pepelnica) taj forum otvorene rasprave želi upozoriti na nužnost dijaloga teologije i umjetnosti.

Voditelj "Pepelnice umjetnika" je dominikanac Frano Prcela.

Popis pepelnica umjetnika od 2001. - 2013. godine pogledajte ovdje, kao i pozivnicu za ovu 13. po redu.

Izvor: Laudato

Tiskovna konferencija o odlasku pape Benedikta XVI.

Papa Benedikt XVI. najavio je da odlazi s dužnosti Petrova nasljednika s danom 28. veljače 2013. u 20 sati.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice otac Federico Lombardi novinarima je naglasio da je papa Benedikt XVI. podnio ostavku svojom voljom u skladu s kanonskim pravom 332, paraf 2.

"Nitko mu to nije sugerirao niti ga na to poticao. To mi se čini kao slobodna donesena odluka, prema Bogu i crkvi. Odluka koja zaslužuje poštovanje", istaknuo je otac Lombardi u vezi objave Benedikta XVI. da napušta papinski položaj.

Izbor novoga pape mogao bi se održati vjerojatno tijekom ožujka, rekao je o. Lombardi. Prema važećim pravilima, konklave moraju započeti između 15. i 20. dana nakon što papinska stolica ostane ispražnjena. "Tako bismo novoga papu mogli imati već za Uskrs", napomenuo je.

Vatikanski glasnogovrnikk naglasio je kako nikakva bolest nije utjecala na odluku Pape. "Posljednjih je mjeseci gubio snagu. Znamo u kojoj je dobi i normalno je da osobe u poodmakloj dobi proživljavaju pad svoje snage, a Papa je to osjetio posljednjih mjeseci i on je to lucidno prepoznao", pojasnio je glasnogovornik Vatikana.

Papa Benedikt XVI. neće sudjelovati u konklavi za izbor svoga nasljednika. Također, nakon odlaska preselit će se u papinsku rezidenciju u Castel Gandolfu, a potom u samostan klauzurnih sestara u Vatikanu gdje će se povući u molitvu i kontemplaciju.

O. Federico Lombardi je još rekao i da će Benedikt XVI. odraditi sve poslove za veljaču koje je planirao.

Izvor: Laudato/news.va/Hina

"Zahvalni smo Papi za obogaćenja koja nam je darovao"

"Ovaj je dan u našim vjerničkim srcima upisan kao dan koji je mnoge ganuo. Papa Benedikt XVI. objavio je svoje odreknuće od papinske službe. Korak je to koji treba pratiti molitva Crkve, u zahvalnosti i u svijesti da Gospodin i dalje vodi svoju Crkvu. Zahvalni smo Svetomu Ocu za obogaćenja koja nam je do sada darovao, za njegovu poslušnost Bogu i za njegovu odgovornost. Predivno je vidjeti u Crkvi slobodu koja čini ono što po savjesti vidi kao najbolje – iz ljubavi", istaknuo je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, predvodeći misu 11. veljače u župi Gospe Lurdske u Zagrebu.

Biskup je poručio da smo pozvani moliti za njega; spomenuti se darova koje nam je podario, osobito svojim pohodom u Hrvatsku prije dvije godine. „Čvrsto vjerujemo da je to učinio čuvši Marijine riječi "Što god vam rekne, učinite!", rekao je biskup Šaško te ukazao na riječi iz 2010. kada je Papa govorio o toj mogućnosti, i rekao da uviđa kako slabi. „Znakovito je stoga da je svoju odluku odlučio objaviti baš danas, kada slavimo majku Božju Lurdsku“, primijetio je biskup.

Rekao je da je svetkovina Gospe Lurdske znakovita i za njegov osobni život. "Prije pet godina, na današnji me je dan papa Benedikt XVI. imenovao za zagrebačkog pomoćnog biskupa. Dan spomena Gospe Lurdske postao je jedan od nosivih u mome životu i zbog toga je najljepše mjesto na kojemu danas mogu biti upravo ova crkva. Sažimam u ovo slavlje svoju zahvalu, ali ponajprije zahvaljujem za ljepotu Crkve, vjerničku molitvu za moju i ostale službe, u kojima kao grešni ljudi nastojimo slijediti Krista, pod Majčinim zagovorom. Živimo tu radost i novost života", zaključio je biskup Šaško.

Izvor: IKA

Kardinal Puljić: Kardinali u Vatikanu 22. i 23. veljače

Dio kardinala okupit će se u Vatikanu 22. i 23. veljače na ranije planiranom susretu i tada su mogući neki dogovori o sazivanju konzistorija odnosno konklave za izbor novog pape, no konkretnih koraka neće biti prije 28. veljače kada nastupa odreknuće Benedikta XVI, rekao je u Sarajevu kardinal Viko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

Kardinal Puljić je istaknuo da je za njega osobno kao i za cijelu Crkvu u Bosni i Hercegovini Papina odluka o odreknuću iznenađenje, no istaknuo je kako u cijelosti razumije razloge koji su Benedikta XVI. naveli na taj korak.

"Za sve nas skupa to je iznenađenje", rekao je Puljić, ističući kako Benedikt XVI predstavlja svijetli lik papinstva u povijesti. "Žao nam je što je došlo do ovakve geste, no razumijemo je. Papinska služba veoma je zahtjevna, a taj ritam nije lako slijediti", primijetio je vrhbosanski ndbiskup.

Puljić je ponovio kako je jasno da se Papa odlučio na odreknuće vodeći se svojom savješću i njemačkim odgojem koji mu je nalagao da sve što radi radi savršeno i precizno. "Kada je shvatio da to više ne može, odlučio se na odreknuće."

Dodao je da su papinom gestom svi pomalo zbunjeni, no da je važno razumjeti da bez obzira na čin Benedikta XVI. Crkva nastavlja sa svojim poslanjem. "Crkva ide dalje i nema opasnosti da je ona izgubljena", rekao je Puljić.

Na upit o tome tko bi mogao biti novim papom, kardinal Puljić je odgovorio da izbor novog pape neće biti niti blizu onome što novinari i mediji nagađaju te dodao da Katolička crkva treba poglavara koji može podnijeti izazove vremena.

Izvor: Hina

Obavijest iz ZET-a.

Privremeno su obustavljene autobusne linije:

142 (Vrapčanska aleja-Jačkovina-Vrapčanska aleja),
174 (Zaprešić-Žejinci),
128 (Črnomerec-Lukšići),
104 (Jandrićeva-Dom umirovljenika),
139 (Reljkovićeva-Jelenovac-Reljkovićeva),
135 (Črnomerec-Graberje),
127 (Črnomerec-Mikulići),
140 (Mihaljevac-Sljeme),
169 (Savski most-Kupinec),
201 (Kaptol-Kvaternikov trg),
202 (Kvaternikov trg-Kozjak).

Privremeno su skraćene autobusne linije:

126 (Črnomerec-Gornja Kustošija-Krvarić) do starog okretišta u Krvariću,
130 (Črnomerec-Borčec) do Zelene magistrale,
131 (Črnomerec-Bizek) do cementare,
137 (Črnomerec-Perjavica-Borčec) do Gornje Padine,
143 (Vrapčanska aleja-Orešje) do Ulice Borovina i
164 (Savski most-Horvati) do starog okretišta u Horvatima.

Nakon povlačenja Benedikta XVI. nastupa razdoblje "prazne stolice"

11.02.2013.

Najavom povlačenja pape Benedikta XVI 28. veljače mjesto poglavara katoličke crkve ostaje upražnjeno do izbora novog poglavara, odnosno započinje razdoblje tzv. prazne stolice (sede vacante).

Prazna stolica ili sedis vacantia je izraz kojim se, prema kanonskom pravu Rimokatoličke Crkve označava vrijeme dok je upražnjena papinska ili biskupska stolica (katedra). Sveta Stolica postaje prazna nakon smrti pape ili njegovog povlačenja, a praznu stolicu predstavlja katedra u Bazilici sv. Ivana Lateranskog, katedralnoj crkvi rimskog biskupa. U tom razdoblju Svetom Stolicom upravlja Kardinalski zbor s ograničenim ovlastima.

Papina ostavka se spominje kao mogućnost u Kanonskom zakoniku, a jedini uvjeti za valjanost ostavke su da je donesena slobodne volje te da je primjereno objelodanjena. Kanonski zakonik ne predviđa nijednu određenu osobu ili tijelo kojemu bi papa trebao obznaniti svoju odluku o povlačenju s položaja poglavara Katoličke crkve. Poznavatelji Vatikana smatraju da bi o tome trebao biti obaviješten kolegij kardinala. U službenim dokumentima Crkve se za ostavku pape ne koristi se termin "abdikacija".

Papa Benedikt XVI rođen je 16. travnja 1927. u Njemačkoj, a za papu je izabran nakon smrti Ivana Pavla II 19. travnja 2005. Hrvatsku je posjetio u lipnju 2011. godine.

Strane agencije prenose da je Papa kazao kako je potpuno svjestan težine svoje odluke ali da odlazi svojom voljom te da zbog svojih godina nije u stanju više obavljati tu službu.

"Iz tog razloga, potpuno svjestan ozbiljnosti svog postupka izjavljujem kako se povlačim s mjesta nasljednika Svetog Petra", prenosi Vatikan riječi Benedikta XVI.

Izvor: Hina

Papa Benedikt XVI. povlači se 28. veljače

Papa Benedikt XVI. povlači se 28. veljače 2013., objavio je službeni Vatikan. Na kardinalskom konzistoriju, Sveti Otac je objavio: „Nakon duljeg propitivanja vlastite savjesti pred Bogom, zaključio sam da moja snaga, zbog moje poodmakle dobi, više ne može odgovoriti na izazove koje mi postavlja dužnost Petrovog nasljednika“.

Danas 85-godišnji Joseph Ratzinger postao je Papa u travnju 2005. godine, nakon smrti Ivana Pavla II. Još nisu objavljeni razlozi zbog kojeg će Papa podnijeti ostavku. Izabran sa 78. godina, kardinal Joseph Ratzinger bio je jedan od najstarijih izabranih Papa u povijesti.

Izvor: Hina/romereports

Trio "Die Priester" želi predstavljati Njemačku na Eurosongu

Trojica katoličkih svećenika nastupit će na izboru za pjesmu koja će predstavljati Njemačku na ovogodišnjem Eurosongu.

Njemački trio „Die Priester“ već je neko vrijeme u glazbenim vodama, a 2011. objavili su album s katoličkim napjevima koji ušao među Top 10. Vjeruju da će ih ova pjesma vinuti u nove visine.

Za ovo natjecanje, otac Vianey Meister, svećenik Andreas Schatzkle i opat Rhabanus Petri udružili su se s njmečkom sopranisticom Mojcom Erdmann te će zajedno otpjevati „Ave Maris Stella“, gregorijansku pjesmu o Djevici Mariji, koja vuče korijene još iz Srednjega vijeka.

Ovaj njemački trio često uspoređuju s drugim sličnim sastavima katoličkog svećenstva poput „The Priests“ iz Irske i „Les Prčtres“ iz Francuske.

Njemački izbor pjesme za Eurosong 2013. održat će se 14. veljače, a kako zvuče poslušajte ovdje.

Izvor: romereports

Budimo mladi - ponedjeljak, 11.02.2013. u 20:30 na HKR-u

- Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu otvara svoj vrata zainteresiranima organiziranjem 'Vikenda u sjemeništu'. Tim povodom, sjemeništarci i njihov duhovnik vlč. Ivan Grbešić reći će nam kakav život oni zapravo žive, koliko je drugačiji, zanimljiv, te što bi voljeli već s prvim Vikendom 15. i 16. veljače.
„Kakve veze ima Božja čestica s Bogom?
– Potraga za Higgsovim bozonom na CERN-u iz perspektive znanstvenika vjernika.“ O toj je temi studentima u Zadru govorio dr. Vuko Brigljević s Instituta 'Ruđer Bošković'. Detalje donosimo i mi iz predavanja ovog dugogodišnjeg CERN-ovog suradnika i člana 'Opus dei'.
Emisiju uređuje i vodi: Ante Novak.

Snimka promocije albuma grupe "Poklon" prikazana je na HTV3

Pjesme „Moj me Otac daruje“, „Kap jedna mala“ i „Molitva“ samo su neke od pjesama koje je grupa Pokl
n izvela u punoj dvorani zagrebačkog kazališta "Komedija“ na koncertnoj promociji istoimenog dvostrukog nosača zvuka.

Naime, u nakladi Laudata je sredinom studenog 2011. godine izdan nosač zvuka „Pokl
n“ na kojem se nalaze pjesme koje su Anđela Jeličić, Kristina Jurman Ferlin i Danijel Damjanović stvarali kroz više od deset godina postojanja grupe. ((Posebnu ljepoti izvedbi pjesama dao je gudački ansambl pod ravnanjem Olje Dešića, koji je ujedno koproducent cjelokupnog glazbenog materijala uz Danijela Damjanovića i Denisa Budima.

Snimku promocije albuma prikazana je u nedjelju 10. veljače na HTV 3.

Album "Poklon" možete nabaviti u Laudato galerijama u Zagrebu, Slavonskom brodu i Zadru te u Laudato webshop-u.

Izvor: Laudato.

Stepinčeve note - radosni duh zajedništva u čast bl. Alojzija Stepinca

Da je treća festivalska večer jubilarnog desetog izdanja Stepinčevih nota održana u subotu, 9. veljače, u župi Bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici prošla u veselom i izvrsnom tonu izvođača „Cro sacro scene“, potvrdio nam je župnik vlč. Krunoslav Pačalat, ujedno i ravnatelj ovog festivala. „Stepinčeve note bile su posebno svečane. Vidi se da su ljudi prihvatili ovo zajedništvo i prekrasno pjevanje. Dobivaju duhovni poticaj u ovom vremenu sveopće krize“, istaknuo je vlč. Pačalat.

Na ovogodišnjoj trećoj festivalskoj večeri nastupilo je šest izvođača hrvatske duhovne scene: „Vita Nova“ iz Pakraca, Damir Topić i klapa „Levanda“, Zvonimir Kalić iz Vrpolja i „Mir“ iz Županje, Davor Terzić, Čedo Antolić i zbor „Hrid“ te „Apostoli mira“ iz Mađareva.

Davor Terzić jedini je izvođač koji je nastupio na svih devet dosadašnjih „Stepinčevih nota“ te je s vremenom postao „rovinjski Koprivičanac“, a ujedno i tehnički ravnatelj ovog festivala.

„Jako volim biti ovdje, u Koprivnici. Ljudi su me jako lijepo prihvatili. Uživam raditi s mladima i sudjelovati u festivalu 'Stepinčeve note'“, istaknuo je Terzić.

Svoje zadovoljstvo održanom festivalskom večeri nije krio niti umjetnički ravnatelj Slavko Nedić, urednik glazbenog programa na HKR-u, naglasivši da je razina festivala na visokom nivou.

Posebni gost ove godine bio je poznati pjevač Ivan Mikulić koji je svojim nastupom oduševio prisutne.

„Bilo je zaista sjajno. Čuli smo niz duhovnih izvođača - od onih koji su već dugo prisutni na duhovnoj glazbenoj sceni do onih koje sam po prvi put čuo. Radostan sam i počašćen što sam bio ovdje“, rekao je Mikulić.

Prije festivalske večeri, održana je misa koju je predvodio vlč. Antun Zec, župnik iz Njivica na otoku Krku, a mladi afirmirani duhovni sastav „Apostoli mira“ animirao je pjevanje.

U propovijedi vlč. Zec istaknuo je kako riječ „sretan“ dolazi od „susretati“, a to znači da je čovjek sretan kada susreće drugoga.

„Ni Bog nije samac. Bog nas je stvorio na svoju sliku, da živimo u društvu, a prva takva zajednica je obitelj“, naglasio je vlč. Zec.

Između ostaloga, vlč. Antun Zec pojasnio je kako je najveći glavni grijeh suvremenoga doba rečenica „Nemam vremena“ nadodavši da se treba imati vremena za drugoga, posebice za onoga u nevolji ili vlastitu obitelj.

Izvor: Laudato/mp

Kakve veze ima Božja čestica s Bogom?

Kakve veze ima Božja čestica s Bogom, bila je tema izlaganja međunarodno uspješnog mladog hrvatskog znanstvenika dr. Vuka Brigljevića koje je održao u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u četvrtak 7. veljače. Kao poticaj u Godini vjere, tribinu su organizirali Teološko-katehetski odjel Sveučilišta u Zadru i Zadarska nadbiskupija, u svjetlu teme o potrazi za Higgsovim bozonom na CERN-u.

Brigljević je viši znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković i član CMS kolaboracije na CERN-u.

"Slika o svijetu koja dolazi iz vjere je apsolutno u skladu sa slikom svijeta koja dolazi iz znanosti. U znanosti otkrivam duboki red u prirodi. Otkrivam skriveni, duboki red iza mnoštva pojava. U židovsko-kršćanskoj tradiciji svijet nije svijet malih duhova koji su iza stabla, vjetra, životinje, nego je to svijet koji je plod stvaralačkog pothvata, Božjeg pothvata. Božja mudrost je arhitekt", istaknuo je Brigljević, dodavši da je Bog u kršćanskoj objavi zakonodavac. Dakle, ima smisla tražiti zakone.

"Danas se veliki broj znanstvenika gubi u svakodnevici koja je jako tehnička i u kojoj rješavamo tehnička pitnaja. Možda se ne zaustavljamo dovoljno razmišljati o smislu onoga što radimo. Vrlo jasno je da su slika svijeta iz vjere i slika koja dolazi iz znanosti apsolutno u skladu. Ali Bog ne proizlazi iz jednadžbe fizike. Znanstvenici prihvaćaju prisutnost reda u svemiru. Ali ne naprave svi nužno korak da zaključe, ako su taj red i ta razumnost tu, mora postojati i autor te razumnosti. Mislim da je Bog htio poštivati našu slobodu. Ne želi da taj korak bude toliko nužan, da ga moramo prihvatiti. Iz kršćanske objave, vidimo kako Bog ništa ne nameće. Činjenica da je svijet ostavljen tako da čovjek može iza toga prepoznati Boga, a i ne mora, također je manifestacija slobode koju nam je Bog ostavio", rekao je Brigljević.

Istaknuo je da je 2012. g. s otkrićem u CERN-u ključna i povijesna godina za temeljnu fiziku, od onih koja će ući u udžbenike povijesti. Higgsov bozon je zadnji lanac, zadnja nedostajuća karika u tzv. standardnom modelu fizikalnih elementarnih čestica. To je model koji opisuje naše temeljno znanje o osnovnim gradivnim elementima svijeta i elementarnim silama.

"U potrazi za tom česticom na akceleratoru na CERN-u, dobili smo dokaz jedne nove čestice. Otkrili smo novu česticu za koju dotad nismo znali i koja ima obilježja Higgsovog bozona. Ne tvrdimo još da smo otkrili Higgsov bozon jer kao znanstvenici moramo biti oprezni s tvrdnjama. Želimo proučiti sva svojstva te nove čestice i utvrditi da svojstva te nove čestice odgovaraju predviđenim svojstvima Higgsovog bozona", rekao je Brigljević.

Nakon proglasa tog otkrića 4. srpnja 2012. g. iznijeli su još više podataka, sakupili više sudara, izmjerili ih, a ti dodatni podaci samo potvrđuju to otkriće.

"To otkriće potvrđuje sve što mislimo da znamo o elementarnim česticama i silama, potvrda onoga što mislimo da stoji kao hipoteza u zadnjih 40 godina. Ta teorija opisuje sve fenomene koje vidimo u našem svijetu. Objašnjava zašto su slaba sila i elektromagnetska sila baš u tako osjetljivoj ravnoteži koja dopušta zvijezdi kao sunce da pokrene a da ne izgori tako brzo, da ne bi dopustila razvoj života na zemlji" rekao je Brigljević.

S današnjim spoznajama ne možemo objasniti sve što vidimo u svemiru. Uz nama poznate čestice i sile, mora postojati još nešto drugo i specifično.

"Postojanje tamne materije i tamne energije su pojmovi koji su formulacija za naše neznanje. Sva energija prisutna u svemiru dolazi iz samo 4 % čestica koje su ljudima poznate. Bez tamne materije ne možemo objasniti stabilnost galaksije poput naše, niti kako se uopće može formirati galaksija poput naše. Pojam tamne energije dolazi iz opažanja da svemir koji znamo da se širi, se ubrzano širi. To je sasvim kontraintuitivno, jer jedina sila koja djeluje je gravitacija koja bi mogla širenje tog svemira samo kočiti. Dakle, ne znamo uopće princip takvog ubrzanog širenja" rekao je Brigljević, istaknuvši da su Higgsov bozon, tamna energija i tamna materija dio fizikalnih zakona, dio onoga što svijet čini onakav kakav je.

"Ukoliko je to sve plod stvaralačkog Božjeg djela, što vjerujem, onda je i jedno i drugo plod Božje mudrosti", rekao je Brigljević, pojasnivši i primjenu Higgsovog bozona za ljude u svakodnevici: "Naša motivacija nisu primjene, neka nova terapija za tumore, nova tehnologija, novi materijali. Naša motivacija je radoznalost pred svijetom. Povijesno se vidi da primjene obično dolaze dosta kasnije, nakon otkrića samih zakona prirode. Ne možemo razmišljati o primjeni zakona za koji uopće ne znamo kakav je. Npr. laser je posljedica zakona kvantne fizike koji su otkriveni u prvim desetljećima 20. st., a danas se svakodnevno primjenjuje od industrije zabave do medicine. Do ideje za laser, koja je bila implicitna u zakonima koje su ljudi otkrili od 1910. do 1920.-ih godina, došlo se tridesetak godina kasnije. Zato, kad čujemo da treba ulagati prije svega u primjenjena istraživanja, tko to odluči, time ubija tehnološku revoluciju od sutra", zaključio je Brigljević u izlaganju na kojem su mu svi posjetitelji jako zahvalili i čestitali.

Izvor: IKA

Stepinčevo u Krašiću: Ako smo vjernici - vjera se treba očitovati!

U župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću na blagdan bl. Alojzija Stepinca o 53. obljetnici smrti u nedjelju 10. veljače središnje misno slavlje predvodio je postulator kauze u procesu za proglašenje svetim Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja. U koncelebraciji je bilo više svećenika Zagrebačke nadbiskupije.

Misnom slavlju nazočio je velik broj vjernika hodočasnika, među kojima i hodočasnici-pješaci iz Zagreba, Karlovca i Duge Rese.

Na početku mise, mons. Batelja prenoseći pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića istaknuo je, kako bl. Alojzije nije samo baština Krašića i Zagrebačke nadbiskupije, već je vidljivo da je on postao baština cijeloga našeg hrvatskog naroda. U prigodnoj homiliji propovjednik je povezao misno evanđelje o ribarenju i život bl. Alojzija.

Iskustvo ribarenja i poslanja apostola Petra podsjeća nas na bl. Alojzija. On je 8. svibnja 1898. na obalama Kupčine i Kupe, ovdje u Brezariću i Krašiću postao Isusov učenik i apostol, a 10. veljače 1960. i mučenik. Čitav njegov život bio je hod za Kristom i s Kristom, uvijek svjestan da je u lađi Crkve. Kao vojnik na bojišnici Prvoga svjetskoga rata, kao učenik na studiju u Rimu, kao svećenik i biskup u radu s mladima, osobito sa sveučilištarcima, s poljoprivrednicima i radnicima, s ljudima znanosti i kulture, sa siromasima i odgovornim ljudima u obnašanju javne vlasti bio je uvijek s ljudima i oni ga prozvaše 'miljenikom hrvatskoga naroda', rekao je mons. Batelja.

Podsjetio je, kako je Alojzije snagom svjedočanstva za vjeru zasjao na obzorju hrvatskog neba zrakom božanskog svjetla što se u nj prosulo s Kristova lica, prosvijetlio ljude koje je susretao i ljude s kojima je živio.

U besmislom života natopljenu hrvatsku grudu sijao je dar vjere. Bez obzir na poruke i prijetnje u poplavi zabluda i bezumlja ribario je i za Boga osvajao duše. Dok su drugi rušili, on je gradio; dok su drugi zveckali oružjem, on je pozivao na mir; dok su drugi pozivali na barikade, na mržnju i smrt, on je pozivao na ljubav i život; dok su drugi palili usjeve i zrelo žito, on je pozivao svoje vjernike i skupljao hranu za izgladnjeli svijet na našim otocima; dok su drugi stvarali neslogu, on je vlastiti život uložio da pokaže potrebu sloge i jedinstva hrvatskog naroda, posvjedočio je mons. Batelja, te podsjetio na aktualnost Stepinačev riječi koje je izgovorio osvjedočen da je najveće zlo polovičnost u pitanjima naše vjere uskliknuo je "ili smo katolici, ili nismo, ako jesmo tada se naša vjera mora očitovati na svim područjima našega života. Ne možemo biti katolici u crkvi, a na ulici živjeti po instinktu osobnog raspoloženja."

U tom kontekstu propovjednik je istaknuo, kako je Alojzije shvaćao da je i njegova dužnost bacati mrežu ljubavi Božje. No, pritom je upozoravao na opasnost morskih oluja, na protivnike Božje koji su lađu Crkve htjeli upokojiti u mrtvu luku u kojoj lađa ne plovi, stoji usidrena, ne miče se, pa baš zato neće uloviti ništa, niti stići u određenu joj luku. Njeno mjesto nije dok, sakristija, nego čovjek, ljubav njegova srca i besmrtnost njegove duše.

Nadalje, mons. Batelja je istaknuo kako je nadbiskup Stepinac svjestan da se evanđelje ne može naviještati gladnome i žednome pravednosti, tražio socijalnu pravdu i poštivanje čovjeka radnika koji ima pravo na zasluženu plaću.

Kako je to snažna poruka vremenu u kojem živimo, uskliknuo je propovjednik.

Naš bl. Alojzije osvjedočen u vjerodostojnost istine zajamčene Petrovim ribarovim prstenom hrabrio je i učio Božji narod da vjera nije kabanica koju možeš okrenuti po vlastitoj volji, jer vjera se ne sastoji se u izvanjskom obliku, ne potvrđuje se komadom papira koje sakriva trulo srce, već se očituje djelima.

Shvaćajući da je vjera katolička prvo i najveće dobro hrvatskog naroda, a drugo narodno dobro je narodna egzistencija neustrašivo je prosvijetljen Božjom objavom zastupao i odgoj mladeži prema načelima vjere.

Poput Izaije, sv. Pavla, sv. Petra, Alojzije nas i danas uči da tko svjesno i proračunato propagira ateizam na svakom koraku svim mogućim sredstvima, taj istodobno hoćeš nećeš pruža uporište i svakom nemoralu. To je jasno svakome tko znade kakvu je pustoš u čovjekovoj duši ostavio istočni grijeh, upozorio je propovjednik, te zagovoru bl. Alojzija svjedoka čiste savjesti preporučio sve koji su odgovorni djece i mladih, sve nevine optužene i progonjene samo zato što vjerni svojoj savjesti ne mogu ugasiti Božje svjetlo koje je po krštenju zapaljeno u njihovim dušama.

Alojzijev ljudski, kršćanski, svećenički, biskupski i narodni značaj obilježili su blistavu stranicu hrvatske i svjetske povijesti. Zato je blaženik i danas izazov povratka vjeri otaca svih Hrvata koji su se od nje udaljili; obnovi vjernosti onih koji su se Kristu iznevjerili; još većoj postojanosti onih koji su prokušani sačuvali zdrav osjećaj rodoljublja i ljubavi prema domovini, te obraćenju grešnika i neprijatelja prema njegovoj oporuci, istaknuo je mons. Batelja.

Na kraju mise, prije blagoslova predvoditelj misnog slavlja još je jednom vjernicima posvijestio kako nas Stepinac danas uči da je Bog središte i smisao našega života.

On nije zastava u ničijim rukama, nego je on Kristova slika među nama danas. Njegov glas odjekuje u Crkvi kad ga blate, a kad blate njega, blate svakog od nas. Zato smo danas ovdje radosni i ponosni i tu radost i taj ponos prenesite kud god budete išli.

Stepinac je branio pravo i dostojanstvo svoje Crkve i svojega naroda jer je znao da Crkva može biti slobodan samo u slobodnome narodu. Bez obzira što si danas drugi prišivaju oznake i obilježja da su stvaratelji hrvatske države, Stepinac je vrhunaravni voditelj svojega naroda. Objedinimo se u molitvi, radosti, pružimo si ruke kao vjernici pa neka svijet kaže „gledaj kako se ljube, jedno srce i jedna duša". To je pouka našega blaženika, neka nas zagovara a Bog neka svojim blagoslovom obdari Crkvu u Hrvata i sav hrvatski narod, ali i cijeli svijet, rekao je mons. Batelja.

Misno slavlje pjevanjem je uveličao zbor domaće župe pod ravnanjem s. Mirjam Dedić.

Izvor: IKA

OBITELJSKA KARTA HŽ-a

Od 9. prosinca 2012. HŽ Putnički prijevoz korisnicima obiteljskih putovanja nudi popust od 40% ili 50% na redovitu cijenu prijevozne karte za povratna putovanja u 1. i 2. razredu svih vrsta redovitih vlakova u unutarnjem prijevozu, uz uvjet da putuju najmanje tri člana obitelji, a najviše njih deset, te da je najmanje jedan putnik dijete u dobi od četiri do navršenih 12 godina.

Popust mogu koristiti roditelji/staratelji, djeca, bake, djedovi i drugi članovi obitelji.

Ako je u obitelji koja putuje više djece u dobi od četiri do 12 godina nego odraslih članova ili je taj broj jednak, ostvaruje se popust od 50%.
Ako u obitelji koja putuje ima više odraslih od djece, ostvaruje se popust od 40%.

Starosna dob djeteta utvrđuje se uvidom u važeći dokument iz kojeg je traženi podatak vidljiv.

Djeca do navršene četvrte godine starosti ne plaćaju prijevoznu kartu te se ne ubrajaju među korisnike popusta.

Obavijest SKAC-a Zagreb

Effataši!

Danas u 20.00 gost je pater Mijo Nikić, doktor psihologije. Govorit će nam o ljudskoj zrelosti kao prostoru samoostvarenja. To je ono za čim se teži i što tražimo u ovom programu cjelovite kršćanske formacije. Da vidimo gdje smo, i gdje je taj tvoj prostor, što još možeš i kako. Potom će p. Renić ukratko sintetizirati sve tri protekle teme: samopoštovanje, samopozdanje i spremnost na kritiku. Ako si propustio, sutra ukratko nadoknađuješ.
Potom je i druženje.

Veselimo se svakome od vas, i svakom plodu koji nalazite, na koji to god način bilo!

Božji blagoslov i svako dobro!

Vidimo se!

Tko ćirilicom soli vukovarske ratne rane

Zakone donose zakonodavna tijela, ljudi koji su izabrani od naroda da ga zastupaju. Stoga se zakoni smatraju važećima dok ih isto zakonodavno tijelo, u našem slučaju Hrvatski Sabor, ne promijeni. Zakon donesen u teškoj i nepovoljnoj situaciji može se i treba mijenjati, kao što je sada slučaj sa zakonom o ćirilici koja bi kao nova pljuska poniženja udarila četničkom čizmom u lice naš simbol stradanja - grad Vukovar.

Nije li dosta da su razorili grad, poubijali ljude, šute gdje su naši mrtvi, uvukli se u policiju i ine službe, prijete i izazivaju, još se samo treba zabiti nož onih što su zauvijek zabilježeni na snimci ulaska u zgarište Vukovara, nož na kojem piše ćirilicom- ovo je Srbija! Odgoditi po svaku cijenu ovaj zakon, ne dopustiti novu orgiju sile u krhkom miru na istočnoj granici naše Hrvatske!!!

Stanimirović je sudjelovao u odvođenje hrvatskog branitelja Marijana Popovića
Postoje opravdane sumnje da je Vojislav Stanimirović kao oficir rezervnog sastava JNA i „šef sanitetske službe za područje zapadnog Srema“, listopada 1991. godine s još nekolicinom pripadnika paravojnih formacija tzv. SAO Krajine počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnog zarobljenika protivno Ženevskoj konvenciji. Kazneno djelo počinili su na štetu ranjenog hrvatskog branitelja Marijana Popovića iz Tovarnika. Slavica Popović davno je prijavila Vojislava Stanimirovića za odvođenje supruga Marijana i na sudu u Vukovaru 12. srpnja 2011. godine pred sucem i Sudskim vijećem posvjedočila, da ga je nekoliko dana ranjenog skrivala zajedno sa svekrvom. Onda je došao Vojislav Stanimirović i njihova milicija po njega i odveli ga. Nakon određenog vremena doznala je da je pronađeno mrtvo tijelo njenog Marijana na njivi u blizini pravoslavnoga groblja i tu su ga mještani privremeno zakopali. Nakon progonstva 1997. godine Vladin Ured za zatočene i nestale na čelu s pukovnikom Ivanom Grujićem, pokušao je pronaći tijelo hrvatskog branitelja Marijana Popovića, ali ga nije našao.Tijelo je u međuvremenu preseljeno na nepoznato mjesto, tako da i dan-danas obitelj ne zna gdje je tijelo i grob.

Stanimirović: Nazočio odabiru Lovašana za odlazak u minsko polje

Stjepan Peulić, koji je preživio prolazak kroz minsko polje 1991., u razgovoru s novinarima 18. listopada 2012. godine, svjedoći kako su srpski agresori zatočenim hrvatskim civilima rekli da idu u berbu grožđa. „Prvo su odvojili jednu grupu, koju su tukli i boli noževima, onda su Ljuban Devetak i dr. Vojislav Stanimirović koji je stajao kraj njega, naredili, kažu idu svi i svi smo krenuli prema ulazu u selo, bilo je jasno da idemo na streljanje“

Vojislav Stanimirović je nazočio je odvođenju ranjenika iz vukovarsku bolnicu.
Dana 20. studenog 1991. dr. Vojislav Stanimirović, koji je u to vrijeme bio rezervni oficir JNA na dužnosti „šef sanitetske službe i glavni za zdravstvenu zaštitu za područje zapadnog Srema“, nazočio je odvođenju ranjenika iz vukovarsku bolnicu. O tome svjedoči bolničarka, redovnica sestara sv. Križa s. Ida Ana Zdravčević, koja i danas radi u vukovarskoj bolnici.

Tko štiti Vojislava Stanimirović!?
Po kojoj to logici istaknuta javna osoba, koja je »za ratne zasluge u Podunavlju na Palama 1995. godine primila odlikovanje od četničkog krvnika Radovana Karadžića«, (v. i »Vjesnik«, 24. studenoga 1999, str. 7), može bez ikakvih političkih, moralnih, etičkih i sl. dvojba sudjelovati u hrvatskom političkom životu i utjecati na hrvatsku svagdašnjicu.

Za Udrugu dr. Ante Starčević- Tovarnik
Antun Ivanković, predsjednik

GDJE SU NAŠI NAJMILIJI?

U dvorani Kulturnog centra u Borovu (selu) održana je 8.veljače javna tribina s nakanom da građani pomognu svojim saznanjima gdje su naši najmiliji koji se vode kao nestali u Domovinskom ratu. Takvih je u Hrvatskoj još 1704. osobe. Sudbina više od 80 posto nestalih već je riješena. Ovo je četvrta takva javna tribina. Do sada su održane takve tribine u Kninu, Drnišu, Negoslavcima i ova u Borovu selu sa ciljem da građani pomognu u pronalaženju takvih grobišta. U Vukovarsko-srijemskoj županiji i u Osječko-baranjskoj do sada su pronađene takvih 505 osoba.

Tribinu je organiziralo Ministarstvo branitelja odnosno njegova uprava za zatočene i nestale. Namjera je Ministarstva organizirati istovjetne tribine na svim područjima Republike Hrvatske koja su bila zahvaćena ratnim zbivanjima.

Skup je pozdravio pukovnik Ivan Grujić, koji je suorganizator zajedno s ministrom Hrvatskih branitelja Predragom Matićem. Potom je govorio načelnik općine Borovo. Svoj poziv u pomoć nazočnima su uputile i dvije supruge, odnosno majke čiji se muževi odnosno očevi vode kao nestali. Na tribinu su pozvane i osobe iz političkog i javnog života. Skupu su se obratili i zamolili svaku pomoć i po jedan predstavnik Katoličke i Pravoslavne Crkve, koji, kako stoji u pozivnici, imaju neupitan moralni autoritet u hrvatskom društvu, a u duhu potpore u procesu traženja kojeg su javnosti uputili predstavnici Katoličke Crkve u Hrvata i Srpske pravoslavne Crkve. U Zagrebu su se susreli zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i patrijarh Irinej . Biskupi obiju Crkava uputili su poziv odgovornima u političkom i društvenom životu, ali i svakom čovjeku koji ima neka saznanja o još uvijek nepronađenim osobama, nestalim u ratnim stradanjima devedesetih godina prošlog stoljeća, da pomognu u njihovu pronalaženju ili u informiranju o njihovim grobovima.
U ime mjesne Katoličke Crkve govorio je fra Ante Perković, danas župnik i gvardijan u Cerniku kod Nove Gradiške, koji je obnašao u ratnom vihoru službu župnika u Vukovaru-Borovo naselje i borovski paroh protojerej Čedomir Lukić. U ime političara progovorio je i često prozivani dr. Vojislav Stanimirović, koji je bio gradonačelnik Vukovara i ravnatelj vukovarske bolnice, upravo u ratnom vihoru. Mnogi ga povezuju u svezi s odvođenjem hrvatskih ranjenika iz vukovarske bolnice. Odgovoran je, zajedno sa svojom suprugom Ljeposavom, i za mnoge žrtve u Tovarniku.
Svoj poziv nazočnima, a bilo ih je puna dvorana, uputila je s hrvatske strane majka Jozefina Lada, Vukovarka, koja je , zajedno sa svojom kćerkom, srećom preživjela zlostavljanja upravo u Borovu selu. Nakon tri dana mučenja i izgladnjivanja u ovdašnjoj školskoj sportskoj dvorani nju i kćerku su pustili, a njezinu 72 godišnjem ocu i mužu gubi se svaki trag.
Potom je govorila kao predstavnica srpske strane gospođa Jelica Pajić čijeg su muža ubile hrvatske postrojbe 20. kolovoza 1991.godine. Otišao je na posao, ali se više nije vratio. Bačen je u Dunav, ali je otkriven i dostojno pokopan na mjesnom groblju u Negoslavcima.
Pri samome kraju govorio je i kontraverzni dr. Vojislav Stanimirović, koji je sve donedavna obnašao i dužnost saborskog zastupnika u ime srpskog naroda. Njega se tereti da je sudionik odvođenja ranjenika iz vukovarske bolnice, ali i za nekoliko ubojstava u Tovarniku, nedaleko Vukovara. U svom obraćanju na tribini Stanimirović je rekao: «Moj se ugled blati po mnogim tiskovinama, u elektronskim medijima i na portalima i pripisuje mi se ono zašto nisam kriv! Umjesto da mi kažu hvala, jer mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja 1995. godine bez mene ne bi bilo!»
Neka Vašem izvjestitelju, poštovani čitatelji, bude dozvoljeno citirati bivšeg predsjednika Republike Hrvatske gospodina Stjepana Mesića, kad je govorio o hrvatskim generalima Gotovini i Markaču da svoju nevinost trebaju dokazati pred međunarodnim sudom. Neka se i u slučaju dr. Stanimirovića i njegove supruge Ljeposave primjeni isti princip.

Autor: fra Vjenceslav Janjić, objavljeno: 9.2.2013.g.

Kod Bihaća ubijen katolički svećenik

09.02.2013.

PRONAĐEM MRTAV U ŽUPNOM STANU

Kod Bihaća ubijen katolički svećenik

Po onome što smo uspjeli doznati ima tragova nasilja, a spominje se da su to uradili neki muškarac i žena.

Beživotno tijelo velečasnog Mile Ivančića nađeno je danas poslije podne u župnom stanu u Zavalju nedaleko od Bihaća. Prema prvim informacija koje je iznijela policija Unsko-sanskog kantona radi se o nasilnoj smrti 78-godišnjeg župnika.

Potvrđuje nam to i mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup Banjolučke biskupije:Po onome što smo uspjeli doznati ima tragova nasilja, a spominje se da su to uradili neki muškarac i žena. No, to nisu i službene informacije, više će se znati nakon obdukcije – rekao je za Večernji list monsinjor Semren.

Župa Zavalje, iako se nalazi u Bosni i Hercegovini, pripada Gospićko- senjskoj biskupiji. Velečasni Ivančić bio je, kaže monsinjor Semren, miran čovjek kojeg je narod volio.

Započela trodnevnica za Stepinčevo u zagrebačkoj katedrali

08.02.2013.

Trodnevna duhovna priprava za proslavu Stepinčeva u zagrebačkoj prvostolnici započela je u četvrtak 7. veljače. Misno slavlje u koncelebraciji s desetak svećenika predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

U homiliji biskup Gorski istaknuo je kako evanđelist Marko upućuje da Isus šalje svoje učenike u svijet među ljude s točno određenom zadaćom. No, ne šalje pojedince, nego dva po dva. U tom kontekstu pojasnio je kako kršćanstvo nije stvar pojedinaca nego zajednice, dvojica vrijede kao svjedoci navještene istine i događaja.

"U vremenu u kojem se želi potpuno individulizirati vjera, isključujući Crkvu, te sve svesti na teološki neprihvatljiv proizvoljni odnos – ja i moj Bog – Isus nas uči zajedništvu i crkvenosti. To slanje učenika po dva u svijet govori nam o našemu poslanju koje krštenjem primamo – biti u svijetu ali ne biti od svijeta. Vjerničkim životom svjedočiti drugačiju stvarnost. Zato se vjera ne može zatvoriti u sakristiju ili stan, ne može ostati bez društvenog odjeka i prosudbe aktualnih događaja. Na djelu je duhovno djelovanje u svijetu koje je istovremeno i vidljivo i u suprotnosti sa materijalističkim poimanjem svijeta", istaknuo je biskup Gorski te podsjetio kako je evanđelje duhovna poruka i snaga koja prihvaćena i življena u materijalnom svijetu ostavlja trag božanskoga.

"No, to je prije svega duhovna poruka, pa je stoga potpuno razumljivo da svijet teško razumije evanđelje. Pogotovo je to teško današnjem čovjeku koji je od djetinjstva ideologiziran materijalizmom", rekao je biskup te pojasnio kako su to dva svijeta, "ali mi kršćani nosioci duhovnog dužni smo taj materijalni prožimati kvascem evanđelja".

"Kriza koju prolazimo izazvana je novcem i pokušava se riješiti novcem. No on je sredstvo. Kriza je u čovjeku. Potrebno je mijenjati odnose, uspostaviti ispravnu ljestvicu vrednota koju nam Isus evanđeljem predaje", istaknuo je biskup te podsjetio kako je bl. Alojzije Stepinac bio Isusov učenik koji je u svemu slijedio svoga Učitelja. "Svoju je egzistenciju stavio na kocku ne brinući se za sebe nego za druge, pa je tako utemeljio Caritas koji i danas brine za društveno potpuno isključene i hrani ljude koje su ili političke igre ili gramzivi kapital ostavili na cesti. U teško vrijeme rata riskirao je svoj život da bi spasio tuđi. Nije se dao potkupiti ni čašću, ni prestrašiti prijetnjama ostajući vjeran Kristu i rimokatoličkoj Crkvi. Svojim propovijedanjem iznad svega se zauzimao za zdravu i na kršćanskim načelima utemeljenu obitelj, svojim svećeničkim djelovanjem, snagom sakramenta ozdravljao je ljude i oslobađao ih zabluda zloga. Njegov glas trajno odzvanja jer je evanđeoski, njegov primjer trajno svijetli jer se uzdao u Gospodina", istaknuo je propovjednik, poručivši kako smo "danas i mi pozvani i poslani činiti isto: propovijedati, dijeliti otajstva Crkve, ozdravljati svijet od bolesti duha i zabluda vremena". Na misi je pjevao zbor bogoslova.

Izvor: IKA

Učenici u Škotskoj izradili golemu krunicu za Godinu vjere

Učenici škole u Bellshillu, u Škotskoj, napravili su golemu krunicu u sklopu nove molitvene kampanje.

Krunica ima primjer od 1,2 metra te je sastavljena od kuglica veličine teniskih loptica i s raspelom dugim više od pola metra. Šarenu kreaciju napravili su nastavnici i učenici Srednje škole „Kardinal Newman“ kako bi inspirirali vjernike na svakodnevne moltive.

Krunicu je blagoslovio kardinal Keith O’Brien. „Svi smo pozvani na molitvu i ova se kampanja sjajno poklapa s akcijom promoviranja misija. Ova nas krunica svaki dan poziva na molitvu za našu zemlju i za sve nas.“

Identične ovoj velikoj, bit će napravljeno još 100.000 manjih krunica koje će biti poslane u katoličke župe i škole diljem Škotske. Otac Tom Welsh kaže da kampanja kreće u vrijeme kad njihovoj zemlji i svijetu treba molitva i sve dobro što ona nosi.

Izvor: Christian Today

Mogu li 523 osobe govoriti u ime 3,5 milijuna Hrvata s pravom glasa?

Dr. Judith Reisman na konferenciji za mediji održanoj u petak, 8. veljače, u zagrebačkom hotelu Sheratonu još jednom je podsjetila da je glavni razlog dolaska u Hrvastku podrška novinarki Karolini Vidović Krišto. Također, naglasila je štetnost 4. modula zdravstvenog odgoja koji je uveden u hrvatske škole.

„U Jutarnjem listu objavljena je anketa u kojoj se 56 posto ljudi izjasnilo da podržava spolni odgoj i to od ukupno 951 anketirane osobe, a od tih 523 osoba njih 312 misle da su upoznati s detaljima kurikuluma zdravstvenog odgoja. Budući da u vašoj zemlji ima 4, 5 milijuna stanovnika, mislim da je ovo istraživanje javnog mnijenja irelevantno“, naglasila je dr. Judith Reisman.

Odvjetnik Zvonimir Hodak najavio je podizanje tužbe protiv medija koji su izvještavajući s predavanja dr. Judith Reisman i novinara Timothyja Tatea nazivali američku znanstvenicu pogrdnim imenima poput „hodajuća sprdnja“ te tvrdeći da je njezina doktorska titula nevažeća. Rekao je da će biti tužbe zbog kršenja kaznenog zakona i zakona o medijima.

Novinarima se obratio i britanski novinar Timothy Tate koji je istaknuo da ne dolazi iz religiozne obitelji da te ne dijeli religiozna stajališta. Međutim, kako je rekao, već 25 godina istražuje seksualna zlostavljanja djece i piše o tome knjige i snima dokumentarne filmove u cilju borbe protiv pedofilije.

„Moram upozoriti na suradnju kreatora vašeg kurikuluma o zdravstvenom odgoju, dr. Aleksandra Štulohofera, s tri pedofila. Riječ je o dr. Theu Sandfortu, osnivača pedofilskih novina 'Paidikia'. Ne samo da je jasno rekao da je pedofil već i piše o tome“, naglasio je Tate.

Naime, kako je nadodao Tate, dr. Theo Sandfort je za "Paidiku" izjavio: "Svijet je prepun odraslih osoba, tako da se uvijek veselim vidjeti malenu djevojčicu."

Prema Tateovim riječima još dva Štulhoferova suradnika koja su kao i dr. Sandfort došli u Hrvatsku 2001. predavati studentima su pedofili - dr. Erwin Haeberle i dr. Vern Bullough.

Za pornografski časopis Hustler, kazao je Tate, dr. Erwin Haeberle je izjavio: "Djeca bi što ranije trebala početi masturbirati i naučiti uživati u seksualnom odnosu s različitim partnerima." Nadodao je kako je dr. Vern Bullough za pedofilske novine Paidiku rekao: "Nužna je naša samosvijest o tome da smo pedofili. Pod pedofilijom mi podrazumijevamo pristanak na međugeneracijski seksualni odnos".

„Bi li itko želio da pedofil podučava vašu djecu? Mislim da ne. Zašto onda dopuštate da pedofili utječu na ono što vaša djeca uče u školi. Ovim ne govorim da je Štulhofer pedofil nego da je suradnik ljudi koji se tako deklariraju“, poručio je Timothy Tate.

Krešimir Miletić iz udruge Vigilare rekao je da traži trenutnu suspenziju zdravstvenog odgoja upravo jer je jedan od autora kurikuluma prijatelj s pedofilima.

Izvor: Laudato/mp

Misa mladih - Da se ljubav dogodi.

"Ne pitaj gdje je moja ljubav, ne brini o njoj, pusti je nek živi u meni. Neka raste i plamti. Doći će dan kad će buktati."

Dođi i upali lumin u srcu svom i onom za tebe od Boga izabranom.

Ovog petka 8.2. u Bazilici Srca Isusova:

Gost misnik je vlč. Domagoj Matošević

- 20:15 - prilika za ispovijed
- 20:30 - Sveta Misa
- 21:30 - klanjanje
- druženje u prostorima SKAC kluba

tvoj SKAC

IZABRANE SKLADBE ZA USKRS FEST 2013.

Zagreb - Izabrani su sudionici Uskrs festa, našega najstarijeg festivala kršćanske glazbe, koji će se održati 07. travnja u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" u Zagrebu. Organizatori festivala – Ured za mlade HBK i Hrvatski katolički radio – rezultate su objavili u četvrtak 07. veljače u HKR-ovoj glazbenoj emisiji "Sacro ritam".
Izvođače Uskrs festa 2013. - njih 20, od ukupno 47 prijavljenih – izabrala je stručna tekstualna i glazbena komisija. U tekstualnoj komisiji su bile dvije profesorice hrvatskog jezika Anđa Jakovljević i Marina Čubrić te svećenik Boris Vulić. Glazbenu stranu pristiglih pjesama ocjenjivali su profesor glazbe Branko Ivošević, voditeljica zbora Izvor Ivana Jelinčić, pokretač Hrvatskog Nadzemlja Marin Periš, glavna urednica Croatia recordsa Nikolina Mazalin, Teodora Festini te dvojica svećenika Krešimir Dajčman i Tomislav Kasić. Izvođači dolaze iz 12 hrvatskih gradova (Zagreb, Split, Čepin , Velika Mlaka, Mađarevo, Vrpolje, Rovinj, Čavle, Požega, Rijeka, Varaždin i Dugo Selo) te iz Subotice u Vojvodini i Lauphaima iz Njemačke. Za razliku od prošlih godina, na ovom festivalu neće biti zastupljen veliki broj debitanata već njih svega dvoje. Ovogodišnji festival biti će ispunjen već poznatim imenima i licima duhovne scene u Hrvata. što potvrđuje da je hrvatska duhovna scena vrlo živa, ali i kreativna. Među novitetima ovogodišnjeg festivala izdvajamo da se Uskrs festu nakon dvije godine opet vraća natjecateljski karakter.
Na Uskrs festu 2013. nastupit će:
- Ivo Šeparović - U srcu Tvom skriven (Zagreb),
- VIS Izidor - Mom Kralju (Split),
- Klapa Grobnik - Kad nebo dođe po mene (Čavle),
- VIS Risus - Evo mene dolazim (Požega),
- VIS Trinity - Slavim Te (Čepin),
- Davor Terzić i Kap - Bog moj i moje sve (Rovinj),
- Sperantes - Kap Tvoje ljubavi (Split),
- Aledory - Križ svoj zovem pobjedom (Rijeka),
- Damir Topić i klapa Levanda - Disati Život (Zagreb),
- Zvonimir Kalić - Kruh života (Vrpolje),
- Apostoli mira - Možeš nebo dotaći (Mađarevo),
- Barka - Psalam 25 (Velika Mlaka),
- Ješua – Sutra (Zagreb),
- Proroci - Putem povjerenja (Subotica),
- Marijana Zovko – Pronađena (Luphaim),
- Kefa - Dodir ljubavi (Zagreb),
- Otkrivenje - Predaj se (Zagreb),
- Antonio Tkalec - Hvala Ti što sam stvoren tako čudesno (Varaždin),
- Zakon Neba – Siguran (Dugo Selo),
- Sonja Agata Bišćan – Čuda (Zagreb).

Organizacijski odbor Uskrs festa 2013.

Poziv patera Areka iz Osijeka:

07.02.2013.

Dragi prijatelji. Danas, u četvrtak, pozivam vas na svetu misu i klanjanje u moju župu na BRIJESTU (iza osječkog centralnog groblja). Počinjemo u 18 sati. Svi svih dobi i uzrasta dobro došli! Radujem se vašem dolasku.

USKRSCUP 2013 za krizmanike i prvopričesnike

Ovogodišnji Uskrs kup za krizmanike i prvopričesnike biti će 23. i 24. ožujka, dok će krizmanička liga krenuti 6. travnja, a prvopričesnička 13. travnja!

PRIJAVE ZA KRIZMANIČKI I PRVOPRIČESNIČKI USKRS KUP TRAJU DO 20. OŽUJKA na već dobro poznati mail: kmnl.zagreb@gmail.com! (sa naznakom "KRIZMANICI Uskrs kup" ili "PRVOPRIČESNICI" Uskrs kup")

Pravo nastupa kao i na ligi za krizmanike imaju godišta 1997. i mlađi, a u kategoriji prvopričesnika 2000. godište i mlađi.

Pripreme za Svjetski dan mladih: Mladi se vraćaju u Crkvu

06.02.2013.

Za otprilike šest mjeseci papa Benedikt XVI. otputovat će u Brazil na Svjetski dan mladih u Rio de Janeiru koji će početi 25. srpnja. Organizatori očekuju mnogo, možda čak milijune mladih, prenosi Rome Reports. „Važna stvar koja se dogodila jest da su se mnogi mladi koji su bili izvan Crkve već sada vratili. To je odlična stvar koja se događa u Brazilu“, rekao je Leandro Lénin Tavares, direktor za pastoralne pripreme i kateheze za Svjetski dan mladih u Riju.

Prijave se još primaju, a organizatori kažu da u ovom trenutku očekuju više mladih nego što je bilo u Madridu gdje ih je sudjelovalo oko 1.5 milijun. Prijavilo se već oko 60 000 volontera, a očekuje se da bi taj broj mogao narasti i do 70 000. Od rujna 2011. godine, kada je križ Svjetskog dana mladih započeo svoje putovanje, oko četiri milijuna mladih Brazilaca molilo je pred njim.

„Upravo sada Križ mladih putuje po cijelom Brazilu, zaista kroz sve biskupije kako bi i to bila pozivnica mladima da dođu u Rio. Također se na mjesečnim klanjanjima u gradu moli za Svjetski dan mladih“, rekao je pomoćni biskup Rio de Janeira, mons. Paulo Cezar Costa. „Imamo mnogo drugih velikih događaja koji nam predstoje, kao što su Svjetsko prvenstvo u nogometu i Olimpijske igre. Svjetski dan mladih otvorit će te velike događaje i mislim da imamo svu suradnju koja nam je potrebna“, dodao je Leandro Lénin Tavares.

Organizatori kažu da trenutno imaju 200 000 mjesta za smještaj hodočasnika. S obzirom da su prijave još otvorene, očekuju da će se taj broj do velikog dana još povećati.

Autor: Elizabeta Mikulić/RR

Izvor: Pastotal mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Sandra Perković i Josip Pavić najbolji sportaši Zagreba

Olimpijska pobjednica u bacanju diska Sandra Perković i najbolji vaterpolist svijeta u izboru Fine, te član zlatne vaterpolske reprezentacije iz Londona Josip Pavić proglašeni su najboljim sportašima Zagreba u protekloj godini u izboru Zagrebačkog športskog saveza (ZŠS) na prigodnoj svečanosti održanoj u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Za najbolju momčad izabran je četverac na pariće koji je na OI u Londonu osvojio srebrnu medalju, dok je kuglački klub Zagreb proglašen najboljom ekipom. Najuspješniji treneri u protekloj godini bili su Ivan Ivančić, trener zlatne Sandre Perković, Nikola Bralić, trener olimpijskog četverca na pariće, te Ante Kostelić.

"Puno je lakše trenirati nego osvajati nagrade i držati govore", kazala je Sandra Perković najavivši kako će ove godine pokušati baciti disk preko 70 metara.

Posebna priznanja ZŠS-a najuspješnijim mladim sportašima u 2012. dobili su Pero Ćubela (boćanje), Dominik Etlinger (hrvanje), Petra Lončar (kickboxing), Dario Šarić (košarka), Stipe Mandalinić (rukomet), Domagoj Buden (streličarstvo), Mihovil Čužić (tajlandski boks), Ivan Marcelić (vaterpolo) i Ana Konjuh (tenis).

Dodijeljena su i posebna priznanja najuspješnijim sportašima s invaliditetom, a dobili su ih Zoran Talić, Branimir Budetić, Rea Hraski, Ruža Markešić i Petra Deša.

Godišnje nagrade ZŠS-a dobili su Ivana Buden, Biserka Donoval, Zlatko Horvat, Boris Krčmar, Zoran Talić i Hrvatski akademski veslački klub Mladost, dok su Trofej ZŠS-a za životno djelo dobili Čedomir Cvetković, Višnja Gojković, Berislav Jandrić, Slobodan Jurković i Zdenko Kobešćak.

"Iza nas je jedna od najuspješnijih godina, 168 zagrebačkih sportaša i sportašica osvojilo je 237 medalja u 29 sportova. Veseli nas i odlična organizacija niza natjecanja u Zagrebu, kao i rezultati u mlađim kategorijama što je dokaz kvalitetnog rada", rekao je Branimir Bašić, predsjednik ZŠS-a.

Za zabavni dio programa bio je zaduženi ansambl kazališta "Komedija", točnije Đani Stipaničev, Dražen Čuček i Renata Sabljak koji su izvodili pjesme o Zagrebu i brojeve iz mjuzikla Cabaret. Voditelji programa bili su Daniela Trbović i Zoran Kovačević.

Izvor: Hina

Ze Roberto - uspješni nogometaš posvećen Bogu

Uspješni brazilski nogometni internacionalac, Jose Roberto Da Silva Junior, poznatiji kao Ze Roberto, namjerava se nakon uspješne karijere, u kojoj je, između ostalih klubova, igrao i za Bayern Munchen, u potpunosti posvetiti Bogu. Ovaj 38-godišnji lijevonogi vezni igrač trenutno igra za brazilski Gremio, dok je sa bavarskim gigantom, Bayernom, osvojio gotovo sve.

Ipak, sve to, po njegovim riječima, nije dovoljno: „Ako nemate Isusa u srcu, onda pokušavate ispuniti svoj život i svoje srce sa svjetovnim stvarima“, kaže simpatični Brazilac. I sam je u životu iskusio teške i prazne dane, ali zahvaljuje Bogu što je poslao svoga sina, Isusa Krista u njegov život: „Nisam uvijek bio bogat i uspješan. U djetinjstvu smo se ja i moja obitelj morali doslovce boriti za koricu kruha, jer nas je bilo sedmero u kući i nije bilo dovoljno hrane za sve“.

U mladosti je, zbog toga, često bio prisiljen i na krađu. Svjedoči kako je često svoje prazne hlače znao natovariti narandžama, keksima i biskivtima iz dućana, ukrasti ih i onda bježati. Tu je, kako kaže, razvio brzinu trčanja koja mu je kasnije pomogla i na nogometnom terenu. Svijet mu se preokrenuo naglavce kad je dva njegova prijatelja ranila policija u pucnjavi. Ipak, presudna točka u životu ovog nogometaša zbila se 1994. godine kad mu je, tada 33-godišnja sestra, umrla pri porodu. Od toga trenutka bilo je jasno da će se on i njegova obitelj u potpunosti posvetiti Bogu: “Nikad ne smijem staviti nogometni klub iznad Boga. Volio bih postati propovjednik kad se povučem iz nogometa, ali u ovom trenutku mogu samo zamišljati kako će to lijepo izgledati“.

Ze Roberto je za Brazil upisao 84 nastupa i upisao 6 pogodaka. U privatnom životu je predani katolik, oženjen je i ima troje djece.

Ovo je zasigurno jedna lijepa priča o Božjem djelovanju u životu jednog uspješnog sportaša u danima kada Brazil oplakuje tragediju koja se dogodila u diskoteci u Santa Mariji, ali i u godini u kojoj se ova južnoamerička zemlja sprema za organizaciju Svjetskog dana mladih i doček pape Benedikta XVI.

Autor: Davor Bilić

Izvor: Laudato

U Boliviji podignut najveći Marijin kip na svijetu

Najveći kip Djevice Marije na svijetu podignut je u bolivijskom gradu Oruro, a posvećen je Gospi od Socavone.

Glavni kipar Rolando Rocha rekao je da ovo djelo nije samo rezultat umjetnosti već čin vjere koja jača tradiciju bolivijskog naroda.

Kip je visok 45 metara, a stoji na vrhu 3.600 metara visoke planine južno od glavnog grada La Paza. Gotovo je sedam metara viši od kipa Krista Otkupitelja u Rio de Janeiru.

Na svečanom otkrivanju kipa bili su bolivijski predsjednik Evo Morales i gradonačelnik Orura Rossio Pimentel.

Gospa od Socavona štuje se kao zaštitinica rudara, a originalni kip čuva se u svetištu u Oruru.

Izvor: CNA

Nadbiskup Barišić dr. Reisman: ‘Probudili ste nas iz uspavanosti’

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u ponedjeljak, 4. veljače, u Nadbiskupskome ordinarijatu u Splitu američku znanstvenicu dr. Judith Reisman. Susretu su također nazočili Stjepo Bartulica (Centar za obnovu kulture) i Vice Batarelo (Vigilare). Dr. Reisman iznijela je svoja iskustva boravka u Hrvatskoj. Među razlozima svoga posjeta navela je osobnu zahvalnost Katoličkoj crkvi što se tijekom Drugoga svjetskog rata zauzimala za spašavanje Židova: “Čast mi je pomoći onima koji su pomagali mome narodu”, istaknula je dr. Reisman. Osobito ju je obradovalo, kako je kazala, što su joj tijekom posjeta mnogi obični građani pristupali i iskazivali potporu za njezin rad. Izrazila je svoje čvrsto uvjerenje da je Katolička crkva u svijetu trenutačno “najjača obrana protiv dehumanizacije”.

Nadbiskup Barišić zahvalio je dr. Reisman na njezinu zalaganju i hrabrom iznošenju svojih stavova. Prateći nastupe dr. Reisman u Hrvatskoj, nadbiskup Barišić je napomenuo da je sada jasnije gdje se naše društvo zaustavilo: “Mislio sam da smo otvoreniji za druge i drugačija mišljenja. Vaš je posjet poticaj za zaštitu temeljnih etičkih i moralnih vrjednota. Probudili ste nas iz uspavanosti, nemoći i pasivnog promatranja tako važnih događaja u našem društvu. Ujedno potakli ste nas na dijalog oko bitnih dimenzija osobnoga i društvenog života”, rekao je nadbiskup. Raznovrsne reakcije u medijima oko gostovanja dr. Reisman, mons. Barišić je komentirao riječima: “Kao građani Hrvatske ne možemo biti na to ponosni. Ali se istodobno u nama budi ponos jer vidimo da su naši mladi za razliku od ostataka prošlosti, svjetlije lice naše budućnosti”. Također je rekao da je aktualna rasprava o spolnosti izvrsna prigoda da se ljudi različitih vjerskih pripadnosti i svjetonazora zbliže i prepoznaju da su djeca istoga Oca, na zajedničkom putu oko zaštite temeljnih ljudskih vrjednota.

Izvor: ika/bitno.net

Pomoć u izobrazbi Caritasovih beskućnika

Beskućnici smješteni u Caritasovu objektu u Rakitju, u ponedjeljak 5. veljače dobili su dar Volonterskog centra Zagreb, Knjižnica Grada Zagreba i udruge Ulični suputnik, koji će im pomoći u stjecanju informatičke pismenosti i traženju zaposlenja.

Donaciju korisnicima projekta “Skrb za beskućnike”, koja se sastoji od dva prijenosna računala, 63 naslova knjiga i 200 komada letka “Informator za beskućnike”, preuzela je ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar. Ispred Knjižnica Grada Zagreba (KGZ), Volonterskog centra Zagreb (VCZ) i udruge Ulični suputnik donaciju je uručila Sanja Bunić, koordinatorica projekta “Knjigom do krova: mreža knjižnica za osnaživanje beskućnika”.

Koordinatorica Bunić prilikom primopredaje je naglasila da je donacija rezultat dobre suradnje KGZ s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, Volonterskim centrom Zagreb i udrugom Ulični suputnik. “Prošlu godinu pet korisnika Caritasove kuće u Rakitju dolazilo je na Radionice informacijske pismenosti za beskućnike i Radionice podrške za traženje posla u okviru projekta Knjigom do krova. Uočilo se kako je značajna prepreka za njihov dolazak na radionice udaljenost od Gradske knjižnice gdje se radionice održavaju. Kako već godinama surađujemo s Volonterskim centrom Zagreb na razvijanju programa podrške beskućnicima, oni su odlučili proslijediti Caritasovim beskućnicima dva prijenosna računala koje im je donirala revizorska kuća KPMG Croatia da bi se navedene radionice mogle odvijati u Rakitju. Ovom prilikom KGZ daruje beskućnicima 23 nova naslova stručne literature iz područja informatike, psihologije i učenja engleskog te 40 starijih ali popularnih naslova beletristike u svrhu poticanja čitanja. Zajedno s humanitarom udrugom Ulični suputnik tiskali smo i letak “Informator za beskućnike” u kojem se nalaze adrese i kontakti organizacija koje daju svoj doprinos skrbi za beskućnike u Zagrebu.”

Kuću za beskućnike zagrebački Caritas otvorio je 2003. godine, a trenutno ima trideset i osam korisnika. Najave posjeta i dogovori za suradnju na projektu “Skrb za beskućnike” mogući su na broj telefona 01 33 23 026 ili 099 23 91 615, radnim danom od 8 do 16 sati. E-mail: imavrek@czn.hr

Stjepan Moškatelo

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

ĆAKULA S DUHOVNIKOM: UČENJE S UŽITKOM

Split - Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji sa Studentskim centrom Split organizira duhovni susret za mlade „Ćakula s duhovnikom". Susret će se održati u srijedu 6. veljače u 20.30 sati u učionici Hostela Spinut. Tema susreta je „Učenje s užitkom".
Na susretu sudjeluju duhovnik Studentskog centra don Mihael Prović i asistent na splitskom KBF-u pri Katedri religiozne pedagogije i katehetike mr. sc. Jenko Bulić.
Na susretu pjeva sastav Mihovil iz župe sv. Mihovila Arkanđela, Kamen-Šine.

U POTRAZI ZA KNJIGOM S POLICE SVJETSKIH KNJIŽNICA: MEĐUKNJIŽNIČNA POSUDBA

Možete li zamisliti kako bi bilo postati članom svih svjetskih knjižnica? Imati na raspolaganju milijune naslova diljem svijeta? Upravo to omogućuje usluga međuknjižnične posudbe, pomoću koje knjižnice svojim korisnicima nabavljaju građu koju nemaju u svojem fondu. Budući da su potrebe korisnika raznolike, a nijedna knjižnica ne može u svojem fondu imati građu koja bi zadovoljila sve zahtjeve, međuknjižnična suradnja u knjižničarskom je svijetu od velike važnosti.

U međuknjižničnoj posudbi od velike pomoći su skupni katalozi stranih knjižnica, kao na primjer sustav Bibsys u Norveškoj, Subito odnosno konzorcij znanstvenih knjižnica iz Njemačke, Švicarske, Lihtenštajna i Austrije, KIT ili virtualni katalog instituta iz Karlsruhea, koji nudi pristup većini svjetskih skupnih kataloga. Jedan od vodećih svjetskih skupnih kataloga je WorldCat. U zemljama koje imaju ovakve sustave knjige se naručuju izravno preko kataloga, bez slanja zahtjeva međuknjižničnoj posudbi, što olakšava i ubrzava proces posudbe.

Međuknjižničnom posudbom pribavljaju se isključivo knjige, koje korisnici dobivaju na određeni rok. Časopisi se ne mogu posuditi, već se mogu nabaviti preslike pojedinih članaka, separata, poglavlja i sl. Preslike se, u skladu sa Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, nabavljaju samo u svrhu znanstvenih istraživanja, odnosno za osobnu upotrebu. Međuknjižnična posudba Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za svoje korisnike nabavlja građu iz drugih knjižnica u Hrvatskoj te iz inozemstva. Isto tako i korisnici drugih knjižnica posuđuju građu iz našega fonda.

Kako naručiti knjigu ili preslike putem međuknjižnične posudbe NSK? Korisnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu zahtjev mogu uputiti na adresu e-pošte illnsk@nsk.hr ili osobno na Odjelu međuknjižnične posudbe ispuniti zahtjev za posudbu. U njemu treba navesti naslov, ime autora i godinu izdanja knjige koja se posuđuje, odnosno naslov članka, ime autora i podatke o stranicama, te godištu i broju časopisa u kojem se članak nalazi.

Koji su rokovi nabave i korištenja građe? Rokovi isporuke ovise o knjižnicama koje šalju građu. Knjige se šalju poštom. Posuđuju se isključivo tiskana izdanja jer nam zakoni o autorskom pravu i srodnim pravima ne omogućuju posudbu e-knjiga. Rokovi posudbe pak najčešće iznose dva tjedna. Određuju ih knjižnice koje posuđuju knjige, a produženje roka može se tražiti samo u iznimnim slučajevima. Preslike se šalju poštom ili elektronskom poštom u formatu pdf i ostaju u trajnom vlasništvu korisnika.

Građa se može posuditi iz stranih knjižnica koje sudjeluju u programu međunarodne posudbe. Unutar Hrvatske posuđuje se građa koja korisnicima nije dostupna na području Grada Zagreba. Prije podnošenja zahtjeva, korisnici bi trebali provjeriti može li se knjiga koja im je potrebna posuditi u NSK ili nekoj drugoj knjižnici u Zagrebu. U tom kontekstu treba reći i da Međuknjižnična posudba NSK ne posuđuje građu privatnim osobama koje nisu članovi Knjižnice. Ako ste u potrazi za knjigom iz našeg fonda, obratite se Odjelu međuknjižnične posudbe u Vašoj najbližoj knjižnici i oni će nam uputiti zahtjev.

Usluge međuknjižnične posudbe naplaćuju se prema cjeniku NSK. Naime, kad posuđujemo knjigu ili nabavljamo preslike iz drugih knjižnica, moramo knjižnici koja nam posuđuje knjige nadoknaditi troškove poštarine odnosno izrade preslika, a također i platiti poštarinu za povrat knjige, što sve formira konačnu cijenu usluge.

Zahvaljujući usluzi međuknjižnične posudbe, brojne knjižnice u svijetu međusobno su povezane, a protok knjiga između njih možemo zamisliti kao zdravi krvotok velikoga čitateljskog organizma.

Klanjanje za studente u Zagrebačkoj katedrali

U četvrtak 14. veljaće održat će se u Zagrebačkoj katedrali klanjanje za studente. Početak je u 20 sati.

"Bog ne daje odgovor na naše očajno pitanje; On daje sama sebe."

U ovom razdoblju kad mnogi studenti i profesori postavljaju mnoga pitanja, shvaćamo da je pravi odgovor zapravo samo Jedan. Dođi, pronađi ga, pokloni se.

Klanjanje za studente u zagrebačkoj katedrali u četvrtak, 14. veljače u 20 sati predvodit će naš povjerenik, vlč. Ivica Budinšćak te s. Maja Pavla Bašić i p. Sebastian Šujević. Dođi i umnoži svoju vjeru, učvrsti ufanje i usavrši ljubav :)

6. VELJAčE - Sveti PAVAO MIKI I DRUGOVI, mučenici (+ 1597.)

Sveti Pavao Miki, po narodnosti Japanac, a po zvanju isusovac, živio je u prijelomno doba povijesti svoga naroda. Uslijed pada središnje vlasti dinastije Ashikaga-Shogunates Japan je gotovo kroz 100 godina postao poprištem beskonačnih borba između brojnih daimyja, tj. feudalnih knezova. Nešto slično kao prije ujedinjenja i u Italiji. Sredinom XVI. stoljeća militaristički vođe Oda Nobunaga i Toyotomi Hideioski postavljali su pomalo temelje narodnog jedinstva i postepenog smirivanja situacije, ali to je potpuno bilo ostvareno tek u narednom stoljeću.

U to nemirno doba nesigurnost je prijetila kako životu pojedinaca tako isto i svem društvenom poretku. Ono što je bilo odlučujuće bila je vojnička korektnost i viteško držanje. Jaki vođe nastojali su učvrstiti vlast u svojim rukama, a njome utjecati na sudbinu što većeg broja ljudi.

U isto vrijeme promicala se domaća nacionalna kultura, osobito u originalnom graditeljstvu, slikarstvu i drugim granama umjetnosti, pa i u književnosti. Dodir sa Zapadom, osobito s Portugalcima, u mnogočemu je obogatio život Japanaca. Želja za nekom sabranošću i produbljenjem našla je svoj tipičan izražaj u čajnim obredima, koji su se tada naročito gajili u širokim narodnim slojevima. Sve je to budilo nacionalnu svijest o vlastitoj vrijednosti i ponos na domaću kulturu.

Sv. Franjo Ksaverski počeo je godine 1549. u Japanu prilično uspješno misionariti. Taj rad naišao je kasnije na mnoge poteškoće. Domaće japanske religije, duboko povezane s narodnom kulturom, počele su pružati kršćanstvu žilav otpor. U Yamaguchiju je bila veoma živa kršćanska zajednica koja je mnogima bila trn u oku. Unatoč svemu tomu, kršćanstvo se i dalje širilo. Godine 1852. Crkva u Japanu brojila je već 150.000 pokrštenih duša.

Kako se preko 40 godina Družba Isusova jedina bavila misijskim radom u Japanu, to je japanska pobožnost stajala pod velikim utjecajem isusovačke duhovnosti, osobito duhovnih vježbi sv. Ignacija. Vizitatora misija isusovca o. Alessandra Valignana, koji je prvi put g. 1579-82. obišao Japan, silno se dojmio vjerski žar japanskih kršćana pa je u svojim izvještajima dao oduška velikoj nadi za budućnost Crkve u Japanu. Kako je bio vrstan organizator i dobar planer, stvorio je odličan program za budući misijski rad. Vrijednost je toga programa u tome što se nastojao prilagoditi mentalitetu Japanaca.

Militaristički vlastodršci pokazivali su se ispočetka veoma skloni kršćanstvu. Ipak je godine 1587. jedan veoma utjecajan između njih, Toyotomi Hideyoshi, nenadano promijenio svoje držanje. Zabranio je daljnje širenje kršćanske vjere i zapovjedio da se iz Japana istjeraju svi misionari. Uzrok tim oštrim mjerama mogla je biti sumnja u veze misionara sa strancima, a i strah za vlastiti utjecaj. I od toga je trenutka Crkva u Japanu bila izložena svakojakim iskušenjima, opasnostima i pritiscima svake vrste. Nastupiše teški dani jer se nebo nad Crkvom silno naoblačilo. Bilo se bojati i najgorega.

Godine 1593. došla je s Filipina u Japan skupina franjevaca. Oni su smjeli ostati u Japanu pa su svojim karitativnim djelima, osobito po bolnicama te brinući se za siromahe i gubavce, pružili pred javnošću divno svjedočanstvo za nauk Evanđelja. Ipak je položaj Crkve u Japanu bio i dalje ugrožen. Zemlju su još opteretile različite elementarne nepogode te nesretni rat s Korejom. Nova je kriza nastupila kad je španjolski brod San Felipe na putu iz Manile u Mexico pristao uz japansku obalu. To je bilo shvaćeno, a posve krivo, kao da se radi o posve ratnim namjerama prema Japanu.

U vezi s tom nategnutom aferom Hideyoshi je 6 franjevaca, među njima 3 svećenika, i 15 njihovih japanskih pomoćnika osudio na smrt na križu. Tom popisu osuđenih pribrojana su i 3 člana Družbe Isusove, svi Japanci: Pavao Miki, skolastik, dakle, bez posljednjih zavjeta, i 2 brata Ivan Soan Goto i Jakov Kisai. Oni su pripadali isusovačkoj rezidenciji u Osaki. Uz njih su još bila pridružena 2 japanska kršćanina tako da je 5. veljače 1597. u svemu pogubljeno 26 mučenika. Navedena trojica bili su prvi mučenici isusovci u Japanu. Slijedit će ih na tome slavnome putu još mnogi.

Pavao Miki u dobi od 5 godina primio je krštenje skupa sa svojim roditeljima koji ga kasnije povjeriše isusovcima na odgoj. Godine 1586., kad su mu bile 22 godine, stupio je u novicijat Družbe Isusove. Prve zavjete položio je godine 1588. Zatim je 3 godine studirao u mjestu Arie. Latinski mu je bio veoma težak jezik. Ubrzo je počeo djelovati kao katehist i propovjednik, a to mu je kao domaćem sinu išlo dobro od ruke. Bio je sposoban za dijalog s nekršćanima. Nakon uspješnog djelovanja u Kyushu pozvan je u središnji Japan gdje je također lijepo djelovao među samurajima, tzv. višim slojevima japanskog društva. Tamo je u prosincu godine 1596. bio i zatvoren. Njegov je život neprestani rast u nasljedovanju Krista raspetoga i sav u službi naviještanja Evanđelja. O tome svjedoče njegova brojna pisma, osobito ona iz zatočeništva. A njegovo posljednje pismo krasna je ispovijest vjere u Krista od mučenika koji za svoju vjeru ide hrabro u smrt.

Ostala dva Mikijeva subrata: Ivan Soan, po svom rodnom otoku nazvan Goto, i Jakov Kisai, iako su od njega bili različite dobi, bili su s njime združeni jednakom vjernošću Kristu i željom za mučeništvom.

Ivan Soan, 19-godišnjak, kao sin kršćanskih roditelja bio je već od mladosti veoma povezan s Družbom Isusovom. Jakovu Kisaiu bile su 64 godine. On se sav posvetio razmatranju tajnâ Isusove muke i vjernom služenju Crkvi u raznim poslovima. Obojica su žarko željela mučenički poginuti skupa sa slavnim propovjednikom Pavlom Mikijem. Malo pred smrt smjeli su položiti isusovačke zavjete.

Sva trojica tih isusovačkih prvomučenika u Japanu ispunila su na uvjerljiv i potresan način onu Gospodinovu zapovijed: "Ako, dakle, tko hoće ići za mnom, neka se odreče samog sebe, neka uzme svoj križ i neka me slijedi!" (Mt 16,24). Sva trojica su ispunila životni ideal svoga isusovačkog zvanja iz knjižice Duhovnih vježbi "prinoseći veće cijene i veće vrijednosti".

Nalazeći se pribijen na križ, kao i njegov božanski Učitelj, Pavao Miki je s križa prisutnima ovako progovorio: "Kad sam već došao do ovog trenutka, držim da među vama nema toga koji bi vjerovao da ću sad prešutjeti istinu pa vam izjavljujem da nema nijednog puta k spasenju do onoga što ga imaju kršćani. Taj me put uči da oprostim neprijateljima i svima koji me uvrijediše pa rado opraštam kralju i svim začetnicima moje smrti i molim ih da se dadu uvesti u kršćanski krst."
Sve njih blazenima je proglasio 1627.god., papa Urban VIII., a svetima 1862. papa Pio IX.Posvečene su im brojne crkve i župe u Japanu i širom svijeta.

Izvor: Fejs Družbe Isusove.

Svjetski dan mladih Rio2013: mnoge ruke 'trud!

05.02.2013.

Da bi Svjetski dan mladih dogoditi, mnogi zvanja i srca su radili zajedno prema najavi Radosne vijesti. Lokalnog organizacijskog odbora (LOC) broji pomoć skupinama, nove zajednice, kongregacije, dijecezanski svećenici, đakoni trajna i biskupi za izgradnju ove SDM Rio2013.
Oni su radili na SDM kao suradnici, volonteri ili misionara, poslao uglavnom u područjima koja se odnose na njihovu karizme. To je kako su osnovana od uprave da pastoralnim pripreme, kulturnih djela i medija. Misionar Paula Dizaró je, na primjer, koji je član Cançăo Nova Zajednice od 2002.

"To je novo iskustvo rada s postavlja i pripadnicima drugih zajednica. To je bogat i konstruktivan iskustvo ", kaže Paula, koji je došao iz njezine misije u Rimu raditi na SDM Rio2013 kao audiovizualne i operativni menadžer u komunikaciji Odjela.

Sestra Maria Shaiane, član svjetovnih instituta Schoenstatt sestara Marije, kaže da je bio pozvan od strane njezin nadređeni zbog prilika za Institutu da netko radi za svjetski dan mladih. Posvećeni devet godina u vjerskom životu i dolaze iz Sao Paula, sestra Maria Shaiane pokazuje s radošću, što je to sama misija je napravio u svom životu.

"To je fascinantno iskustvo! Biti u stanju sudjelovati u pripremi Svjetskog dana mladih je nešto izvanredno! Istodobno je apostolski rad, gdje će mladi doći u dodir s religijskim, s Kristom. To je lijepo iskustvo bivanja sama Crkva. "

Drugi Nova zajednica koja integrira SDM organizacijskog tima je Comunidade Pequeno Rebanho (Little Flock Zajednica), iz Sjeverne području Rio. Mladić Allan Farias je iz ove zajednice i radi u upravnom sektoru. On je dobio LOC kao volonteri prije godinu dana, kupiti zbog nužnosti puno radno vrijeme i iskusnih one, on je bio angažiran. On kaže da je jako pozitivno: "Mi imamo molitvenu rutinu i misom u vrijeme ručka. U drugom mjestu ne bih imao da, a ja bi trebao naći župu u blizini. Druženje s ljudima koji dijele istu vjeru obogaćuje puno ".

Tu su i zajednice kao što su pavlini, inspiriran u najavi Evanđelja po apostola Pavla. Pozvan LOC, sestra Catia Cappellari radi u tom sektoru u vezi s karizmom njezine zajednice, koja je u komunikaciji (mediji i sl.) Ona opisuje rad u jasnim i izravnim riječima: "To je zadatak za mnoge karizmatska, a to je ono što mi zovemo univerzalnost Crkve. Drugim riječima, mi smo svi zajedno sa istim ciljem! "

Izvor: http://www.rio2013.com/en/news/details/988/wyd-rio2013-a-many-hands-effort

Svjetski dan mladih Rio2013 socijalne ostavština

Stvarnost koja još uvijek zabrinjava obitelji mladih ljudi širom svijeta, uključujući i Brazilaca, je uključivanje mladih u droge. Dakle, to je djelovati u unazad ovu situaciju da Svjetski dan mladih Rio2013, zajedno s vikarijata za socijalnu ljubavi, želi ostaviti nasljeđe protiv ovog društvenog zla koje pogađaju društvo, počevši od projekata u zajedništvu s terapijskim zajednicama.
Jedan od projekata je autobus pod nazivom "Passporte da Cidadania" (državljanstvu Putovnica), koji je objavljen početkom prosinca. Druga akcija događa u dugoročno i šire u svojoj skrbi, radit će više objektivno s tvari uzdržavane članove obitelji.

Prema biskupske vikara za socijalnu milosrdnice, Manuel de Oliveira Manangăo, socijalno naslijeđe planiran i osmišljen od početka SDM je dogovoreno između oba CNBB biskupa i grada Rio, te će se staviti u praksu iz prijedloga stvorio vikarijata za dobrotvornih socijalnih i drugih institucija.

"Prvi proces je bio stvaranje statuta, vrsta internim propisima, gdje će postati jasno što su uloge i odgovornosti, i što je put koji se treba utvrditi. Plan je izrađen od strane sudionika subjekata, s iskustvima koje su su ", rekao je on.
Prema Manangăo, nakon stvaranja statutom, projekt će se razviti u tri faze: domaćin ovisnika o drogama i prevenciju uključivanja drugih s drogama; stvaranju razmjenu iskustava između vjerskih institucija i civilnog društva koje se brine o tih ljudi, te razvoj od Triage centra.

"Prvi trenutak je domaćin ljude koji su uključeni u stvarnosti droge i istodobno, proces prevencije u župama, školama i zajednicama u cilju pomoći mladima da shvate da droga je besmisleno. Drugoj fazi, je uspostaviti stvarnu vezu između entiteta (kako Katolička i iz civilnog društva) koji su radili s tom stvarnošću liječenju ljudi koji žive s drogom iskustvom. Mi ćemo početi s radom su učinili od strane katoličkih subjekata imati čvrste temelje pa nakon toga, kroz obvezujući dokument, možemo početi otvaranje studija u organizacijama civilnog društva koje također rade s tom stvarnošću. Mi smo bili nazivajući to, mrežu. Što smo mislili da je mreža je mehanizam za jednostavno uputiti određena osoba negdje drugdje. Treći korak je zabrinutost oko Triage centru. To će vjerojatno biti Providence klinika. Ona će se usredotočiti, od sada, u nešto više od stvarnosti 'ovisnosti' ", objasnio je on.

Passaport za društvene odgovornosti

Koordinator "pastoral učiniti Menor" (Pod doba Pastoralni), Maria Christina Sa, koji je dio SDM odbora, kroz ankete s ulica dječjih odgajatelja, rekao je da je njihov angažman s drogama je uglavnom zbog potrazi za nešto za puni ispunite situaciju neimaštine i bijede da žive.

Stoga, kaže, posao je već započeo s idejom stvaranja autobus opremljen nizom tehnologija, koja je pokrenuta na Feira Da Providencia (Providence sajam) - (događaj u partnerstvu s nadbiskupiji Rio de Janeiro), promicati uključivanje mladih u društvu. To je dobio ime "Passporte da Cidadania" (državljanstvu Putovnica).

"Otkrili smo da su oni stvarno htjeli da se vidi i čuje i došli smo do zaključka o tome što učiniti za tu djecu da dođu dobrovoljno na mjesto koje im daje društvenu savjest i ljudsko stanje. Dakle nismo autobus za to bi moglo ići na ispunjavaju mjesta gdje je istraživanje pokazalo da su veća koncentracija ovisnika. u autobusu, tu će biti IT tehničari, socijalni radnici, psiholozi i pedagozi. Bit će inaugurirati na sajmu kao dio socijalnog nasljeđa Svjetski dan mladih ", izjavila je Maria.

Izvor: http://www.rio2013.com/en/news/details/989/wyd-rio2013-social-legacy

Koprivnica: Stepinčeve note 2013.

U župi Blaženog Alojzija Stepinca u Koprivnici, po deseti puta se održavaju „Stepinčeve note“, festival duhovne glazbe koncertnog tipa i pozivnog karaktera. Ovogodišnje, jubilarno deseto izdanje festivala trajat će četiri dana, a održava se kroz dva vikenda, 2. i 3. veljače te 9. i 10. veljače.

Festival je započeo u subotu 2. veljače, a na toj večeri nastupili su zborovi mladih Varaždinske biskupije. Uz domaćine zbor mladih „Stepinčeva mladež“, nastupili su i: “Ihthis” iz Velikog Bukovca, “Eshaton” iz Močila, “Trinitas” iz Ludbrega, „Benedictus“ iz Kloštra Podravskog,“ ŽVA Reka“ iz župe Presvetog Trojstva Reka, „Agape“ iz Kneginca, Antonio Tkalec te Zbor mladih Varaždinske biskupije koji su predvodili pjevanje na misnom slavlju. Posebni gost večeri bio je Bojan Jambrošić, pjevač koji već dugo vremena vrlo uspješno korača hrvatskom glazbenom scenom a koji je svoj glazbeni put započeo pjevajući u zboru mladih svoje župe te duhovnom sastavu „Bljesak“.

Druga večer festivala, koja se održala u nedjelju 3. veljače, bila je rezervirana za mješovite zborove. Svoje pjevačko zborsko umijeće predstavili su: Mješoviti zbor župe Presvetog Trojstva iz Ludbrega, Zbor Župe Svete Ane iz Križevaca, Mješoviti zbor Sv. Cecilije s članovima HPD-a Kučani iz Župe Pohoda Blažene Djevice Marije Vukovina. Iz Zagreba na festival dolaze tri zbora: Župni zbor Gospe Stenjevečke, Stenjevec, Mješoviti zbor Sv. Josipa, Župa Sv. Josipa – Trešnjevka te „Panis angelicus“, mješoviti zbor župe Sv. Barbare, iz Vrapča – Zagreb.

Idući vikend, u subotu 9. veljače, dakle uoči Stepinčeva, održava se treća večer Stepinčevih nota na kojoj nastupaju mladi iz drugih biskupija. Te večeri, po prvi put na Stepinčevim notama nastupaju Zvonimir Kalić iz Vrpolja i „Mir“ iz Županje, zatim po drugi put Damir Topić i klapa „Levanda“, po treći put sastav „Apostoli mira“ iz Mađareva i Čedo Antolić koji je nastupio i prve (2004.) godine, ali ovaj put dolazi sa zborom Hrid iz župe Kraljica sv. Krunice iz Zagreba. Ove godine na festivalu će nastupiti još jedan izvođač koji je nastupio i prve godine „Vita Nova“ iz Pakraca kojima će ovo biti šesto pojavljivanje na festivalu „Stepinčeve note“. Naravno i ove godine će nastupiti Davor Terzić rovinjski koprivičanac, jedini izvođač koji je nastupio na svih devet dosadašnjih „Stepinčevih nota“. Ovogodišnji posebni gost treće festivalske večeri bit će poznati pjevač Ivan Mikulić.

Zadnji dan festivala na kome će se predstaviti dječji zborovi održava se na sam blagdan Alojzija Stepinca, dakle u nedjelju 10. veljače. Nastupit će više od 250 okupljenih u deset zborova. Pored koprivničkih dječjih zborova iz župa sv. Antuna Padovanskog, župe sv. Leopolda Bogdana Mandića te domaćina dječjeg zbora „Alojzijevci“, na četvrtom danu Stepinčevih nota još nastupaju: dječji zbor “Zvončići”, župe Uznesenja BDM, Močile, “Marijina djeca”, župe Uznesenja BDM, Sveta Marija, dječji zbor “Sveti Marko”, Župa sv. Marka, Selnica, “Runolist” župe sv. Marije Magdalene, Kneginec Gornji, dječji zbor “Sv. Barbara”, župe sv. Benedikta op. i Žalosne Gospe Kloštar Podravski te dva zagrebačka dječja zbora “Plamičci”, župe sv. Petra te “Kažotići” župe bl. Augustina Kažotića, iz Zagreba. Posebna gošća zadnje večeri festivala Stepinčeve note bit će Antonija Šola.

„Stepinčeve note“, kao festival duhovne glazbe koncertnog tipa i pozivnog karaktera prvi put je održan 2004. godine u organizacije župe bl. Alojzija Stepinca te pod vodstvom ravnatelja festivala, domaćina župnika vlč. Krunoslava Pačalata te umjetničkog ravnatelja Slavka Nedića. Festival je održan u tada tek sagrađenom pastoralnom centru kojeg su tada zbog tog glazbeno festivalskog događanja od milja prozvali „buduća Kristalna dvorana“. I bez obzira na snijeg i zimu, te činjenicu što je dvorana na prozorima umjesto stakala imala tek najlon, atmosfera je bila vrlo ugrijana. Festival je te prve godine trajao skoro četiri sata te je već sljedeće godine produljen na čak tri dana: večer mješovitih i župnih zborova, mladih Varaždinske biskupije te večer za: „Jake snage Cro sacro scene“. Treće godine Stepinčevim notama je dodan još jedan festivalski dan na kome su nastupali dječji zborovi.

Prošle, 2012. godine, u suradnji s HUZ-om (Hrvatskom udrugom zborovođa), u sklopu večeri mješovitih zborova obznanjeni su rezultati međunarodnog natječaja za nove skladbe, za sve vrste zborova s tematikom o liku i djelu blaženika Alojzija Stepinca.

Nagrade su dobili:
1. mjesto - Miroslav Martinjak za skladu „Blaženom Stepincu“
2. mjesto - Vladan Vuletin za skladu „Spasi Kriste svoje djelo“
3. mjesto - Antun Kranjčec za skladu „Neustrašiv Kristov borac bl. Kardinal Alojzije Stepinac“.

Zadnje dvije godine festival je, što zbog recesije, što zbog pomanjkanja izvođača, sveden na dvije festivalske večeri: zborske glazbe i Cro sacro scene, ali će ove godine zbog desete obljetnice biti održan u svom punom, četverodnevom sadržaju i to kroz dva vikenda, drugog i trećeg te devetog i desetog veljače.

Izvor: Slavko Nedić

Izvor: Laudato.hr

Poruke u razgovoru s publikom dr. Judith Reisman s tribine u Zadru

Na pitanja i komentare posjetitelja iz publike na tribini koju je 2. veljače održala u Zadru, dr. Judith Reisman je dala odgovore vrijedne pozornosti i pažnje.

Otkrivajući Kinseya, otkrivaju se milijardski iznosi interesa farmaceutike
Na pitanje novinarke Ines Grbić, kako je u SAD-u moguće istovremeno uvažavanje stavova dr. Reisman kao suradnice američkog Ministarstva pravosuđa, koje relevantnim smatra i uvažava njen doprinos u rješenju nekih slučajeva, a isto to Ministarstvo ujedno i ne nalaže propitati zakonitost Kinsey instituta čije temelje Reisman dokumentirano pobija; i kako to tolerira tamošnja akademska zajednica, odgovorila je: „Radila sam istraživanje za američko Ministarstvo pravosuđa o nasilju nad djecom po utjecaju američkih pornografskih časopisa. Postoje različite oscilacije korupcije. Radila sam za vrijeme predsjednika Ronalda Reagana. Tada je bilo jako puno novca za to da se pokuša da Kinsey institut prestane s radom i skoro smo to bili učinili. Skoro smo imali o njemu istraživanje 1995. g. u američkom Kongresu i nadam se da ćemo uskoro imati i drugo istraživanje. Kad otkrivamo rad Kinseya, otkriva se sva pozadina o edukaciji o ljudskoj seksualnosti. Otkrivamo milijarde farmaceutskih i drugih interesa uključenih u zadržavanje Kinseyeve baštine i utjecaja. To je veliko. Kopajući po radu Kinseya, potkopava se cijela seksologija, svi ti ljudi i farmaceutska industrija, tvrtke koje s njima surađuju. Potkopava se cijeli temelj seksologije i sve što je proizašlo iz toga. To je veliko. To su milijardski iznosi, ogroman novac“ rekla je Reisman.

Postoje znanstvena istraživanja o ovisnosti o pornografiji
Dr. Rogić, neuropsihijatrica s Medicine na Sveučilištu u Splitu, poznaje suradnju Reisman s neuropsihijatrom Hamiltonom čiji radovi pokazuju da gledanje pornografskih materijala utječe na razvoj dječjeg mozga. Dokazano je da postoje promjene na staničnoj razini koje dovode do ovisnosti, kako o kokainu, tako i o pornografiji. „Da li su takvi podaci publicirani, mogu li se pronaći u znanstvenim časopisima? To će pomoći u borbi protiv ovakvog Kurikuluma, ako se pokaže da postoji taj utjecaj“ upitala je dr. Rogić. „To je rastuća spoznaja u znanosti. Taj utjecaj je očit i zdravorazumski, ali treba to i znanstveno podržati. Dr. Donald Hilton je učinio najbolje u tom području. Dolaze nova istraživanja, doktor s američkog nacionalnog instituta koji ispituje ovisnost o drogi i alkoholu učinio je veliko istraživanje i pisao je u tom smislu i o pornografiji. Američko društvo je identificiralo sve više znanstvenih radova o toj temi. Što vidimo zdravorazumski, vidi se i u znanosti. Ta istraživanja pokazuju da je ovisnost o pornografiji na istoj razini kao i ovisnost o drogi. Imamo puno indikacija, otkrića i programa za ljude. Dr. Phillip Zimbardo, psiholog, učinio je puno, napisao je i knjigu o tome. Postoje i ovisnici koji su ozdravili od toga. Muškarci koji gledaju pornografiju postaju impotenti. To je rastući problem“ rekla je Reisman.

'Dajte im ovo, i oni će uzeti puno više!'
Na informaciju jedne učiteljice kako su svi roditelji njenog razreda organizirano peticijom ustali protiv takvog spolnog odgoja, Reisman je rekla: „Ne mogu dovoljno podcrtati, naglasiti, važnost učitelja, roditelja, članova obitelji, da preuzmu kontrolu nad tom cijelom pričom. Morate učiniti sigurnim da nemate opet još jedan totalitarizam, da ne doživite opet totalitarni režim koji ide na vas. Dajte im ovo i oni će uzeti puno više! Vjerujte mi. To se događa u SAD-u i drugdje“ poručila je Reisman.

Seksolozi su ukrali obrazovanje o spolnosti i od medicinara
Zadarska liječnica obiteljske medicine dr. Miroslava Markulin podsjetila je na poslovicu: 'Snijeg ne pada da pokrije zemlju, nego da svaka zvijer na njemu pokaže svoj trag'. Na njene riječi 'Uvjerena sam da će ovo sve biti na dobro', Reisman je rekla: „Hoće, ako su svi uključeni“. Markulin joj je zahvalila kako radi sa strašću, kako je uvjerljiva i da ima toliku osobnu hrabrost: „Treba nam to svima u Hrvatskoj. Strast u ostvarivanju toga što želimo i malo osobne hrabrosti“. „Ja vidim strast u Hrvatskoj“ rekla je na to Reisman i nastavila: „Seksolozi su ukrali, ukrali, ukrali, obrazovanje djece o spolnosti i od medicinske struke. To je prvo što su učinili - preuzeli su i da vas treniraju o tome, kao medicinske profesionalce. Razlog zašto su to učinili je jer su medicinski stručnjaci govorili ljudima kako se seksualno odgovorno ponašati. A vi nemate profit za to od farmaceutskih poduzeća. Bila su tri mjesta gdje su djeca trebala učiti o tome: roditelji, medicinska struka i crkva, sinagoga, odnosno područje religije. Svu tu priču treba vratiti tamo gdje pripada: roditeljima, crkvi/sinagogi i medicinskoj struci. Vi imate sveučilišta i ti su ljudi osposobljeni“ rekla je Reisman.

Hrvatski roditelji: Preuzmite kontrolu nad svojom djecom!
U izjavi za Laudato, Reisman je o hrvatskim ljudima rekla: „Izvrsni ljudi. Imaju vjeru u vlastito znanje, inteligenciju, pozadinu i zaustavljaju prolaz ljudi koji ništa ne znaju a nazivaju se znanstvenicima. Roditelji moraju natrag uzeti svoju djecu od ljudi koji bi uzeli njihovu djecu“. Hrvatskim roditeljima je poručila: „Želim vam izraziti svoje najdublje uvjerenje da je odgoj vaše djece vaš posao, i ničiji drugi! Ništa ne može biti više vrijedno i važno, nego da su roditelji ti koji će odlučiti što će njihova djeca učiti o seksualnosti. I da je to podržano od znanosti. Budite to što su bili vaši roditelji. Preuzmite kontrolu za svoju djecu! Oni su Vaša djeca. Ona ne pripadaju državi, vašoj vladi. Ne pripadaju nekome tko sebe naziva znanstvenikom. Oni pripadaju vama jer ih vi podižete i brinete o njima. Vi ih odijevate, hranite, volite. Brinte o njima kad su bolesni. Ne odgajate ih da bi ih iskoristili drugi ljudi, za svrhu drugih ljudi. To je moja poruka hrvatskim roditeljima: Postavite standard ostatku svijeta. Pokažite ostatku svijeta kako bi trebali tretirati to pitanje. Neka oni slijede vas, a ne da vi slijedite njih. I onda upadnete u džepove velikih farmaceutskih industrija, jer će one zaista naštetiti vašoj djeci“.

Hvala, Judith/Judita!
Marin Ciprijan je prešao put od 250 km iz Ploča do Zadra da bi došao na predavanje Reisman. Usporedivši je s biblijskom ženom Juditom, Ciprijan je rekao: "Zahvaljujem Bogu što nam je poslao kćer Abrahamovu u hrvatski narod i što kao Židovka pomažete naš narod. Otac hrvatske književnosti Marko Marulić je napisao knjigu o Vašoj imenjakinji Juditi, a sada Vi, Judith, ohrabrujete naš hrvatski narod. Hvala Vam!".

Autor: Ines Grbić

Izvor: Laudato.hr

Zahvala za spašavanje Židova - dr. Reisman kod zadarskih benediktinki

U mjestu duboke kontemplacije i tisućljetne monaške molitve, baš na takvom mjestu jedne od karizmi Crkve, dr. Judith Reisman je, kao Židovka, željela i osjetila potrebu zahvaliti svim katoličkim svećenicima i redovništvu na svemu što su učinili u spašavanju Židova i drugih naroda u Drugom svjetskom ratu. Dirljiv i pun međusobnog poštovanja susret dogodio se u nedjelju 3. veljače, između Reisman i zadarskih koludrica. Toga je dana redovništvo Zadarske nadbiskupije slavilo Dan posvećenog života, na čijoj je Svečanoj Večernjoj baš u crkvi sv. Marije u Zadru, koju je s dubokim poštovanjem i naklonom pred otajstvom Svetoga razgledala Reisman, na Svečanoj Večernjoj pročitana biblijska riječ proroka Jeremije: „... Ti bedra svoja sad opaši, ustaj, pa ćeš im govoriti sve što ti ja zapovjedim. Ne dršći pred njima, da ne bih morao učiniti da uzdršćeš pred njima“ (Jr 1, 4-5.17-19).

Hvala u ime života spašenih Židova!
U svečanoj dvorani benediktinskog samostana sv. Marije u Zadru srdačno su se pozdravili dr. Reisman i opatica benediktinskog samostana Anastazija Čizmin, a koludrice su gošću pozdravile i pjevajući jednu židovsku pjesmu čiji je takt svojim sluhom Reisman odmah uhvatila i glasom popratila. Ozbiljnog i zahvalnog lica, dubokog naklona, sklopljenih ruku i pogleda prema nebu, prvo što je koludricama Reisman rekla, bilo je: „Poznata mi je povijest spašavanja Židova u Drugom Svjetskom ratu od strane katoličkih svećenika i redovništva, svugdje u svijetu. U njihovo ime zahvaljujem vama! Hvala Bogu za ovo mjesto Božje časti i sigurnosti. Nikad se nisam imala priliku ovako izravno zahvaliti. Zahvaljujem u ime Židova i svih drugih naroda koji su spašeni od zločina za vrijeme Drugog svjetskog rata“ rekla je Reisman i popratila to i židovskim riječima zahvale i priznanja.

Poželjela je na takvom mjestu tišine i molitve još ostati
Reisman je s velikim zanimanjem razgledala sakralnu dragocjenost unutar crkve sv. Marije, poput oltara, kipa Gospe žalosne i slika na panou razrušene crkve i samostana sv. Marije u Drugom Svjetskom ratu. Pogledala je i Stalnu izložbu crkvene umjetnosti i izrazila divljenje bogatoj prošlosti Zadra i Hrvatske vidljivoj po umjetninama od najranijeg doba kršćanstva. Zanimala se za sve viđeno, pozorno slušajući kako je crkveno blago Zadarske nadbiskupije u Drugom svjetskom ratu spašeno u tom samostanu i zvoniku crkve sv. Marije. „Normalno je da visoki gosti na političkoj ili bilo kojoj drugoj razini, kad posjete grad, zidine, umjetnine, pločnik, da posjete i srce i dušu Zadra, a to su benediktinke. Dobro koje čujemo od dr. Reisman ćemo prisvojiti i nastojati taj govor reći ljudima koji kod nas dođu, traže mišljenje, potporu i nekakav znak za orijentaciju“ rekla je opatica Čizmin. Baš je jedna od karizmi zadarskih benediktinki odgoj djece. U samostanu djeluje Osnovna glazbena škola sv. Benedikta, a benediktinke će uskoro otvoriti i dječji vrtić. „Sv. Benedikt je primao male oblate. Mauro i Placido su bili mali dječaci kad ih je sv. Benedikt primio i posvetio je djeci puno pažnje, cijelo jedno poglavlje svog Pravila. Na djecu treba posebno paziti, treba voditi računa o njihovom razvoju, njihovoj slaboj dobi, malešnosti. Treba paziti da sve dobiju na vrijeme, nikakva strogost pravila, ranije spavati, više puta jesti, da imaju dobre, izvrsne i provjerene magistre“ rekla je opatica Čizmin. Benediktinke su darovale dragu gošću vrijednom knjigom, a Reisman je izrazila veliku zahvalnost na gostoprimstvu poželjevši i duže ostati u samostanu u trenucima mira i sabranosti. Gosti i domaćini su se preporučili u molitve, a u svom poslanju moliteljica benediktinke će to rado učiniti, za Reisman i za potrebe cijelog hrvatskog naroda i svih ljudi dobre volje.

Autor: Ines Grbić

Izvor: Laudato.hr

Karolina Vidović Krišto: Nisam heroina, samo sam radila svoj posao!

Novinarka Karolina Vidović Krišto u ponedjeljak navečer izjavila je kako je dobila uznemirujuća pisma i odlučila to javno reći.

"Imam razloge javno reći kako sam dobila drugo uznemirujuće pismo i zato sam izašla večeras za govornicu to kazati", rekla je Vidović Krišto na kraju sinoćnje tribine u splitskom Nadbiskupijskom sjemeništu na kojoj je američka komunikologinja Judith Reisman održala predavanje na temu "Opasnosti liberalnog spolnog odgoja".

Vidović Krišto objasnila je kako se nakon primitka "drugog uznemirujućeg pisma" posavjetovala s prijateljima, među kojima i s dr. Judith Reisman, što treba učiniti te da su joj rekli kako je najbolja zaštita da "o tomu javno progovori".

"Ja se nikog ne bojim, bojim se samo Boga. Učinit ću sve da zaštitim djecu", rekla je Vidović-Krišto.
Također je kazala da je neki nazivaju heroinom. "Nisam heroina, ja sam samo radila svoj posao", dodala je.

Dr. Judith Reisman je na večerašnjoj tribini u Splitu između ostalog rekla kako je došla u Hrvatsku dati potporu novinarki Karolini Vidović-Krišto.

Program za iseljenike Hrvatske televizije "Slika Hrvatske" urednice Karoline Vidović Krišto ukinut je nedavno nakon emisije "Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?" u kojoj su prikazani dijelovi dokumentarnog filma "The Kinsey Syndrom" u kojem se seksologa Alfreda Kinseya optužuje da je surađivao s pedofilima a istraživanja temeljio na zlostavljanju djece.

Izvor: Hina

Dr. Judith Reisman: Smisao braka je obitelj!

Mnoštvo Splićana prisustovalo je predavanju američke komunikologinje dr. Judith Reisman koje je održala u ponedjeljak navečer u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Dvorana je bila premala da primi sve one koji su je željeli čuti što ima reći o opasnostima liberalnog spolnog odgoja koji je uveden u hrvatske škole. Glavni razlog dolaska dr. Reisman u Hrvatsku je pružiti potporu novinarki Karolini Vidović Krišto.

Dr. Reisman iznijela je uobičajene stavove koje je izlagala proteklih dana u Hrvatskoj, ukazujući da je temelj seksualnog odgoja učenje Amerikanca Kinseya, za kojeg je izjavila da je pedofil, homoseksualac i seksualni psihopat, donosi Večernji.hr.

„Aleksandar Štulhofer koji je radio na programu kojeg će učiti vaša djeca hvali se da je radio na Kinseyevom institutu i primijenit će saznanja na vašoj djeci“, rekla je Reisman dok je publika uzvratila "Neće!".

Pitanja koja su joj nakon predavanja postavljena ticala su se LGBT zajednica i njihovog prava na roditeljstvo, je li homoseksualnost prirodna pojava i kako liberalna društva funkcioniraju u nedostatku dijaloga. Odgovorila je da je smisao braka omogućiti stvaranje djece, učiti djecu da je homoseksualnost normalna bilo bi krivo i da se demokracija ukida kada nema dijaloga.

Karolina Vidović Krišto, novinarka HTV-a izjavila je kako je dobila drugu prijetnju otkako je s dr. Reisman te izrazila bojazan za sigurnost svoje djece.

Izvor: Večernji.hr

General bosonogih karmelićana: „Hrvatska je posebno blagoslovljena zemlja!“

Ovih dana generalni poglavar bosonogih karmelićana o. Saverio Cannistra nalazi se u bratskom pohodu Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa. Nakon susreta s remetskom i somborskom zajednicom, kao i nakon pohoda karmelićankama u Mariji Bistrici, Brezovici i Breznici Đakovačkoj, u nedjelju 3. veljače u Remetama se susreo s karmelskim laikatom. Radi se o vjernicima koji svoj karmelski poziv žive u svijetu. Najveći broj prisutnih činili su članovi Svjetovnog reda bosonogih karmelićana iz remetske zajednice, a uz njih tu su bili članovi “ZaMKa molitve” iz Remeta (molitvena zajednica karmelske mladeži), voditeljica Zajednice karmelskih laika (ZKL BSI) iz Zagreba Tatjana Horvat te predstavnici Mladeži Karmela Božanskog Srca Isusova, također iz Zagreb, predvođeni s. Majom Pavlom. O. General podsjetio je nazočne na tri temeljne krjeposti terezijanskoga Karmela – poniznost, nenavezanost i bratsku ljubav – te istaknuo kako one nisu vezane samo za samostanske uvjete, nego prvenstveno za osobu te se zato mogu živjeti i u svijetu. Odnos svete majke Terezije od Isusa i svetog oca Ivana od Križa prema laicima pokazuje njihovo značajno mjesto u Karmelu. Npr. sveta Terezija spominje molitvenu skupinu prijatelja (“nas pet koji se ljubimo u Kristu”) koju čine većinom laici, a sveti Ivan posvećuje “Plam žive ljubavi”, djelo koje opisuje vrhunce mistike, upravo jednoj laikinji. O. Saverio naglasio je bogatstvo duhovne baštine koje se krije u spisima svetih karmelskih naučitelja i pozvao na njezino produbljivanje. Uz to snažno je pozvao na zajedništvo, kao karmelsku specifičnost te je istaknuo: “Karmelske zajednice će uvijek biti male prijateljske skupine u čijem će središtu biti osoba Isusa čovjeka”. Konačno, o. Saverio je pozvao na apostolat, ističući kako se na tom planu treba učiniti više.

Kroz bratsku razmjenu pitanja i iskustava očitovala se snažna uzajamna zainteresiranost i zajedništvo u karmelskom duhu s o. Generalom, kao s duhovnim ocem.

Na koncu, imajući u vidu porast zvanja i zanimanja za Karmel u Hrvatskoj, o. Saverio je rekao da Hrvatsku vidi kao posebno blagoslovljenu zemlju. “Gledam vas u svjetlu Uskrsnuća. Nakon pretrpljenog nasilja u ratu događa se obnova nade, sposobnosti da se ljubi, opraštanja i ljudskoga dostojanstva. U posljednje vrijeme dosta kružim po raznim mjestima i mogu vam reći da je Hrvatska u tom vidu jedinstven slučaj u Europi.”

O. Generalu riječ zahvale izrekla je poglavarica remetske zajednice svjetovnog reda Tea Živković te predstavnici karmelskog laikata karmelićanki BSI. Posvjedočena je uzajamna suradnja među karmelskim laicima i zadovoljstvo zbog posjeta o. Saverija. Pohod o. Generala nastavlja se u Krku i Splitu te se završava na Buškom jezeru.

Pjesma roditelja koji su u zajednici Cernacolo Hrvatska.

Evo kako su naši roditelji pozdravili Majku Elviru s pjesmom:

„Kad te vidim, vidim anđela,
vidim srce koje sije,
vidim srce koje se smije,
kad te vidim tuga nestaje,
oblaci se razilaze
moja sreća ne prestaje.
U tebi je srce anđela,
tvoj me osmijeh osvaja,

Gospa te je poslala,
na moja vrata dovela,
kad te vidim, vidim anđela
vidim sunce koje grije,
vidim srce koje se smije.

Kad te vidim tuga nestaje
oblaci se razilaze
moja sreća ne prestaje,
u tebi je srce anđela
tvoj me osmijeh osvaja,
Gospa te je poslala
na moja vrata dovela.“

Teološka tribina:

Večeras u SD Stjepan Radić, kino dvorana Forum u 20h će se održati teološka tribina na temu:

Mediji u Hrvatskoj i novo jednoumlje

Predavač: dr. sc. Ivica Šola
Kolumnist Glasa Slavonije i profesor na odsjeku za kulturologiju, Sveučilišta Josipa J. Strossmayera u Osijeku

Ispračaj Majke Elvire iz Vrbovca.

U popodnevnim satima ispratili smo Majku Elviru iz Vrbovca. Bilo je to šest nezaboravnih dana za svakoga od nas, dani koji su bili blagoslovljeni Duhom Svetim, koji su našoj bratovštini dali dodatnu snagu za borbu i želju za životom u dobru. Iskustvo koje je obogatilo svakoga od nas, biti blizu osobe koja svojim životom svjedoči živoga Boga.

Pripremajući se za ove dane radili smo sto na sat da bi organizirali sve kako bi se osjećala što ugodnije i da joj ništa ne bi falilo ali nakraju svega zaključili smo da je naš osmijeh, naša iskrenost i naša sloboda njoj najljepši poklon. U jutarnjim satima okupili smo se svi u našoj kapeli kako bi proslavili Svetu misu i zahvalili za sve što je napravila kako bi mi danas bili ovdje i koračali iz tame u svjetlo.

Izvor: Fejs zajednice Cernacolo Hrvatska.

TAIZE MOLITVA

Dragi prijatelji!
Kao i svake godine u Palmi se organizira zajednička molitva zahvale za Taize susret. Molitva će se odžrati u utorak 5.veljače u 20 sati u Bazilici Srca Isusova.

Obavijest Pastorala sportaša Zagrebačke nadbiskupije

Dragi naši košarkaši, još uvijek traju prijave za nadolazeću proljetnu Katoličku 3x3 košarkašku ligu! Sve informacije možete potražiti na našim web stranicama www.pastoralsportasa.hr ili na mail kkl.zagreb@gmail.com!

Caravaggiova "Večera u Emausu" u zagrebačkom MUO

04.02.2013.

Početkom lipnja u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt izložit će se remek-djelo talijanskog slikara Caravaggia, "Večera u Emausu", koja se čuva Pinakoteci Brera u Milanu, a koje će Italija za tu prigodu posuditi Hrvatskoj kao dobrodošlicu za ulazak u Europsku uniju.

Riječ je o remek-djelu baroknog slikarstva i jednoj od Caravaggiovih najpoznatijih slika, a ekvivalent tom "događaju o kojemu se moglo samo sanjati" bio bi da nam Francuska posudi Mona Lisu, rekao je ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović za Hinu.

Slika će se moći pogledati od 3. lipnja, a najvjerojatnije će u prostoru muzeja biti izložena do rujna, no to još nije točno definirano, a još se ne zna niti kako će točno izložba izgledati jer to ovisi o dogovoru s kolegama iz Pinakoteke Brera, dodao je.

Biblijski motiv večere u Emausu tematizirali su mnogi slikari, a Caravaggio je napravio dvije verzije. Sliku koja bi trebala doći u Hrvatsku naslikao je 1606., najvjerojatnije nekoliko mjeseci nakon što se umjetnik skrivao kod princa Marzia Colonne zbog toga što je u dvoboju ubio jednog mladića, a postoji mogućnost da je nastala i ranije te godine u Rimu. Isti naziv i motiv ima i njegova slika iz 1601. koja se čuva u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Osim kao utemeljitelja baroka i začetnika tehnike igre svjetla i sjene, Caravaggia prati glas hirovitog i nasilnog čovjeka, a kao takav još uvijek je nepresušni predmet zanimanja mnogih biografa. Do danas se otkrivaju nove pojedinosti o njegovim slikama i životu, a ponajviše o smrti.
Caravaggio je rođen 1571., a umro je 1610. u 39. godini, nakon burne desetogodišnje karijere koja je započela u Rimu. Dugo se nagađalo je li ga netko ubio ili je umro od groznice, no prije nekoliko godina otkriveno je da je stradao od trovanja olovom. Naime, 2001. je pronađena osmrtnica prema kojoj je posljednje dane proveo u bolnici te je pokopan na groblju u toskanskom mjestu Porto Ercole. DNK analizom je utvrđeno da su pronađene kosti imale visoku razinu olova, koje je u organizam moglo dospjeti putem boja, te da su pripadale četrdesetogodišnjaku koji je umro oko 1610.

Izvor: Hina

"Vjera ima golemu ulogu u mom životu i karijeri"

Sean Considine, branič u američkom football klubu „Baltimore Ravens“, uvijek naglašava da ima nekoliko obitelji – Božju obitelj, obitelj svojih roditelja, zajednicu u gradu u kojem je rođen, vlastitu sa suprugom i četvoro djece, te NFL (Nacionalnu nogometnu ligu).

"Moja katolička vjera oduvijek je imala bitnu ulogu u mojoj obitelji i karijeri. Svakoga dana zahvaljujem Bogu na divnoj supruzi i djeci, na igri u kojoj uživam i kojom i drugima donosim radost“, rekao je Considine prilikom priprema za Super Bowl.

Obitelj Considine živi u Byronu, u državi Illinois. Sean rado govori o vjeri i koliko mu ona znači za karijeru te kako mu pomaže u izgradnji samoga sebe i poučava da bude bolji čovjek, suprug i otac.

„Uvijek sam imao velike uzore, osobito u ocu. On me učio da uvijek prvo mislim na druge, a onda na sebe", kaže Sean i dodaje da se tako ponaša i u igri i izvan nje. „Vjera mi je uvijek bila važna i sretan sam što imama usprugu koja to dijeli sa mnom“, zaključio je Considine.

Inače, Baltimore Ravensi osvojili su 47. Super Bowl u američkom nogometu nakon što su u finalnom susretu u New Orleansu pobijedili San Francisco 49erse.

Ravensima je to drugi naslov u povijesti nakon što su slavili 2001., dok je San Franciscu to bio prvi poraz u finalima nakon pet naslova.

Izvor: CNS

Dr. Judith Reisman održava predavanje i u Splitu

Američka znanstvenica dr. Judith Reisman i u Splitu će održati predavanje o uzrocima i posljedicama liberalnog seksualnog odgoja s osvrtom na IV. modul Zdravstvenog odgoja – Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje. Predavanje će se održati u ponedjeljak, 4. veljače, u dvorani Bogoslovnog sjemeništa, Zrinsko-frankopanska 19, s početkom u 19 sati.

Dr. Reisman u Splitu se susrela sa splitsko-dalmatinskim županom Antom Sanaderom te je izrazila zadovoljstvo što i u ovom gradu može održati svoje predavanje.

„Šokirana sam činjenicom da je vaša Vlada nametnula ovaj program bez prethodnog dopuštenja javnosti.To je odlika totalitarnih diktatura, a sigurna sam da vi u tome više ne želite živjeti. U Americi su se vodile brojne borbe, ali se neka stvar nikada nije nametala dok se kroz borbu ne bi iskristalizirala. Uvođenje zdravstvenog odgoja je ključno pitanje, ništa ne može biti važnije od odgoja djece“, Judith Reisman.

Župan Ante Sanader rekao je kako je bitno čuti i drugačije mišljenje i naglasio da je njegovo stajalište slično onome koje propagira gospođa Reisman.

Susret organiziraju Studentski katolički centar (SKAC) i Savjet mladih Splitsko-dalmatinske županije.

Izvor: Laudato/Vigilare/vecernji.hr

Novosti iz Taizéa 2. veljače 2013.

Taizé: U siječnju susreti nastavljeni u zimskoj hladnoći
Zagreb – Taizé u veljači i za Uskrsni tjedan
Kigali: Poziv na pomirenje
Rim: Nekoliko tjedana nakon Europskog susreta
Istambul: Blagdan Bogojavljenja s patrijarhom Bartolomejem
Prag: Pripremanje «Bdjenja povjerenja»
Dnevnik
Molitva
Taizé: U siječnju susreti nastavljeni u zimskoj hladnoći

U ovim prvim tjednima 2013., međunarodni se susreti nastavljaju. Najveći je broj mladih u siječnju iz Belgije, a drugi dolaze iz udaljenih krajeva: Koreje, Burundijs, Bocvane, Čilea, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade .... Većinom su studenti ili radnička mladež, koji u Taizéu provode početak godine. Neki su morali odgoditi svoj dolazak - zbog snijega.

Tijekom ovih tjedana molitva braće vraća se svjetskim zbivanjima: sukobu u Maliju, obnovi Haitija tri godine nakon potresa, a također i proslavi francusko-njemačke pomirbe. Blagdan Bogojavljenja proslavljen je u posebnom zajedništvu s kršćanima na Istoku, uključujući i one koji slave Božić u to vrijeme.

Od 18. do 25. siječnja, Tjedan molitve za jedinstvo kršćana održan je u mnogim zemljama: njegovu temu za ovu godinu pripremili su studenti iz Indije. U tom kontekstu, jedna je večernja molitva održana u Taizéu, u crkvi Pomirenja, u prisutnosti biskupa Autuna, protestantskih pastora i pravoslavnog svećenika regije. Jedan je brat koji je živio u Bangladešu trideset godina također animirao susret na temu svjedočanstava kršćana u Aziji.

Zajednički polazak iz Zagreba u Taizé: 16. – 24. veljače i Uskrsni tjedan (31. ožujka do 7. travnja). Više na web stranici.

Kigali: Poziv na pomirenje

Nekoliko tjedana nakon afričkog susreta mladih u Kigaliju, brat Alois je za sudionike Europskog susreta mladih napisao poruku pod nazivom «Od Kigalija do Rima». U ovom tekstu piše: «Ono što smo donijeli iz Ruande iznad svega je poziv na pomirenje. Crkva želi pridonijeti dubokom pomirenju, ne prisilnom suživotu, nego pomirenju u srcima. To je poziv svima nama: kako možemo pomiriti ono što se čini, a možda i jest, nespojivo? Nismo osuđeni na rezignaciju ili pasivnost, jer je Krist došao pomiriti ono što se činilo stalno suprotstavljenim.»

Na web stranici su novi odjeci ove postaje Hodočašća povjerenja u Ruandi, a napisali su ih mladi ljudi iz različitih zemalja koji su sudjelovali u Susretu.

Rim: Nekoliko tjedana nakon Europskog susreta

Zajednička molitva 29. prosinca u trgu Svetog Petra, koja je okupila 45.000 mladih katolika, pravoslavnih i protestantskih kršćana zajedno s Papom, vjerojatno će ostati vrhunac 35. Europskog susreta. Tijekom Molitvenog tjedna za jedinstvo kršćana, Benedikt XVI. je podsjetio na ovu molitvu sljedećim riječima: «Vrlo je važna u tom pogledu bila molitva bdijenja koju sam slavio prije oko mjesec dana na ovom trgu s tisućama mladih iz cijele Europe i s ekumenskom Zajednicom iz Taizéa: trenutak milosti u kojoj smo doživjeli ljepotu zajedništva u Kristu.»

Na web stranici su najnoviji odjeci iz Rima, zajedno s riječima brata Aloisa, fotografijama i svjedočenjima koja su tijekom susreta napisali mladi sudionici.

Istambul: blagdan Bogojavljenja s patrijarhom Bartolomejem

Odmah nakon Europskog susreta u Rimu, brat Alois, zajedno s nekoliko braće Zajednice i oko stotinu mladih iz 25 različitih zemalja, otišao je na hodočašće u Istambulu od 4. – 6. siječnja 2013. Oni su otputovali kako bi proslavili blagdan Bogojavljenja, zajedno s kršćanima različitih Crkava grada i primio ih je osobno carigradski patrijarh Bartolomej.

Na web stranici, jedan od braće govori o ovom hodočašću a tu su i patrijarhove riječi dobrodošlice, riječi brata Aloisa i fotografije ključnih trenutaka.

Prag: Priprema «bdijenja povjerenja»

Prije pet godina u Zlinu, prije tri godine u Brnu, a prošle godine u Olomoucu, neki su mladi ljudi pripremali susret pod nazivom «Dny důvěry» (Dani povjerenja). Ti su vikendi bili okupljanja mladih između 17 i 35 godina iz cijele Češke. Svi su sudionici primljeni u obiteljima iz različitih župa i lokalnih crkvenih zajednica. I ove su godine neki od tih mladih izrazili želju da nastave ovo «malo hodočašće povjerenja» u svojim gradovima. Tako su u listopadu i studenom pozvali ljude na Večery důvěry (bdijenja povjerenja) u nekoliko velikih gradova u Republici Češkoj.

Dnevnik

Zagreb: Večernja molitva nakon povratka iz Rima u utorak, 5. veljače, 20 sati u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj: svi su srdačno pozvani!
Jedan brat iz Taizéa putovat će po Kanadi i Kaliforniji u veljači i ožujku. Molitve i razgovori organizirani su u raznim gradovima Kanade. Od 21. – 25. veljače on će biti u području Los Angelesa, a zatim od 26. veljače – 3. ožujka u području San Francisca.
Tijekom mjeseca ožujka, dok dva volontera iz Taizéa budu posjećivala škole koje se pripremaju za Tjedne britanskih škola i fakulteta, jedan će brat Zajednice sudjelovati u korizmenim molitvama u Londonu, Birminghamu, Cambridgeu i Norwichu.
Braća će biti u Ukrajini i Bjelorusiji od 19. travnja do 5. svibnja. Ako biste željeli organizirati posjet u svom gradu, kontaktirajte community@taize.fr.
Molitva

Isuse Kriste, Božji poslaniče, ti nas uvjeravaš da Bog ne može učiniti ništa drugo nego ljubiti. Želimo te slijediti i zauzvrat ovu radosnu vijest izreći našim životima.

Sveti Ivan de Britto isusovac, mučenik (1647. - 1693.) spomendan 4.veljače

Dvije riječi polariziraju i sažimaju život isusovačkog misionara Ivana de Britta: misionar i mučenik. On je bio misionar tako velikog formata da su ga Portugalci i Indijci XVII. stoljeća nazivali "novim Ksaverom". Rodio se 1. ožujka 1647. u portugalskom glavnom gradu Lisabonu. Kad su mu bile tek 4 godine, izgubio je oca koji je bio guverner i generalni namjesnik Brazila. U devetoj godini postao je počasni paž na dvoru kralja Ivana IV. Kralj je htio prijestolonasljednika Petra okružiti četom paževa. To je tada bio običaj vremena do koga se mnogo držalo.

Kad je Ivanu bilo 9 godina, razbolio se od sušice tako jako da su liječnici njegov slučaj proglasili beznadnim. Njegova pobožna majka obratila se tada moćnom zagovoru sv. Franje Ksaverskoga te učinila zavjet da će Ivan, ako ozdravi, kroz godinu dana nositi isusovačko odijelo. Mali je nakon nekoliko dana mogao napustiti krevet, a majka je odmah izvršila zavjet. I tako se Ivan pojavio među paževima na kraljevskom dvoru u isusovačkom talaru s krunicom oko pojasa. Nosio ga je godinu dana, jer je tako bilo uvjetovano majčinim zavjetom, a onda ga je svukao. No, u njemu je ostala simpatija prema tom odijelu, a još više prema isusovačkom zvanju. Kad mu je bilo tek 15 godina, dečko je odlučno molio da bude primljen u Družbu Isusovu. Toj molbi oprla se majka, opro se kralj i prijestolonasljednik. Ivan nije popuštao pa je 17. prosinca 1662. stupio u novicijat. Radilo se o pravom redovničkom zvanju, što je pokazala sva Ivanova budućnost.

On se nije nikad demantirao. Iz novicijata poslan je na nauke najprije u Europu, a zatim u Coimbru. Svojom oštroumnošću uvrstio se među najodličnije studente.

Uz napredak u naukama Ivan je napredovao i u želji da pođe stopama sv. Franje Ksavera, da postane misionar u Indiji. U tu svrhu sam je pisao dvaput generalu reda, ocu Olivi, da ga pošalje u misije. Odobrenje je došlo tek kasnije pa je Ivan 2 godine poučavao u kolegiju, završio nešto od teologije i primio svete redove. Bilo je to godine 1673.

Prije polaska u misije Ivan je morao svladati još jednu veliku poteškoću. Bila je to njegova vlastita majka koja se, shrvana bolju zbog smrti u ratu svoga prvorođenca Kristofora, nije mogla pomiriti s mišlju da je Ivan ostavi, ode u daleke krajeve i izloži se opasnostima. Nastojala je preko apostolskog nuncija u Portugalu i preko kralja onemogućiti njegov polazak. Sve je bilo uzalud jer je Ivan imao pravo misijsko zvanje i želio ga ostvariti po svaku cijenu. Nije se pravo oprostio od majke. Učinio je to pismeno s broda, samo da ne bi omela njegov put.

Nakon duga i avanturama ispunjena putovanja Ivan se iskrcao u Indiji, u Goi. Najprije posjeti grob svoga zaštitnika sv. Franje Ksaverskoga te ponovi zavjet da će raditi u misijama. Kako još nije posve završio teološke nauke, učinio je to u Goi u tamošnjem isusovačkom kolegiju. Poglavari, uočivši njegovu veliku oštroumnost, htjeli su ga zadržati za profesora filozofije, ali je Ivan odlučno odgovorio: "Nisam došao u Indiju da skupljam lovorike znanosti već palmu mučeništva."

Da bi mogao što uspješnije djelovati kao misionar, dao se svim žarom na studij urođeničkih jezika. Učinio je to na misijskom terenu u kraljevstvu Đindža. Prije nego je onamo prispio, morao je prevaliti naporan put kroz gorje Gati. Iscrpljen od napora opet se teško razbolio. Preporučio se zagovoru svoga uzora i zaštitnika sv. Franje Ksaverskoga, bio uslišan i ozdravio. Malo prije njegova dolaska u gradić Colei, ondje se pojavila zarazna bolest koja se brzo proširila po čitavom kraljevstvu. Ivan sada nije imao mira ni danju ni noću jer se sav dao na posjećivanje i dvorenje bolesnika. Nije se ustručavao ni pred kakvim poslom, vršio je i one usluge koje osjetljivijima znaju biti ne samo teške već i odvratne. Jednako se brinuo za kršćane i nekršćane jer ljubav poznaje samo potrebe brata čovjeka i ne pravi nikakve razlike. Svojim riječima, a još više požrtvovnošću, taknuo je mnogo srce i osvojio ga za Krista.

Želeći postati svima sve, služio se metodom prilagođivanja kao Robert de Nobili i Baltazar da Costa. Postao je "pandaramsuami", indijski pokornik, koji se slobodno mogao približiti svima kastama. Od godine 1674. do 1679. radio je neumorno u Colei, u Tattuvancheri, a 1685-1686. bio je i poglavarom tamošnje misije.

Provodio je veoma naporan život. Putovao je pješke, hranio se više nego oskudno, spavao je malo i to na golom tlu i pod otvorenim nebom. Bio je izložen mnogim opasnostima od nevremena, od zmija, od divljih životinja, a i od idolopoklonskih svećenika, koji se vrebali na ovoga velikog osvajača duša. Bog je svoga slugu pratio i čudesnim znakovima.

Saznavši da u kraljevstvo Marava, na istoku od Madure, kroz 18 godina nije prodro nijedan misionar, odlučio je poći onamo. Pred sobom je poslao najprije nekoliko vrijednih i hrabrih katehista. Ivan je 5. svibnja 1686. prešao granicu kraljevstva, počeo raditi i do 17. srpnja iste godine obavio 2.000 krštenja. Provodio je noći poučavajući, krsteći i ispovijedajući. Pravi "novi Ksaver". Prvi ministar kraljevstva zapovjedio je da se zatvori revni misionar i njegovi najbliži suradnici. Povod je bila nerazboritost misionara jednog drugog reda. Ivan je kroz mjesec dana pretrpio u zatvoru pravo mučeništvo, samo što ga još nije zapečatio krvlju. Bio je bičevan korbačima, ćuškan, okovan u lance, zatim skinut do gola i bačen na oštro kamenje na kojem su po njemu skakali i gazili ga.

Godine 1686. Ivan je, ipak, bio oslobođen i protjeran iz kraljevstva Marava. Kad se vratio u glavnu misiju, provincijal mu je priopćio da je imenovan prokuratom misije. U svojstvu novog prokuratora morao je odmah otputovati u Portugal i u Rim ocu generalu. Nije mu baš bilo drago jer se bojao da ga ne bi zadržali u Europi, a on je tako živo želio ovdje u Indiji još raditi, trpjeti i umrijeti kao mučenik. Poslušao je, ipak, i pošao na put. Nakon izvanredno sretnog putovanja 8. rujna 1687. iskrcao se u Lisabonu. Poslije posjeta redovničkoj subraći pošao je na dvor kralja Pedra II., kome je kao dječak bio paž. Susreo se i s majkom, koja je još bila živa. Zamolio je dispenzu od puta u Rim i dobio je. Kralj je svoga nekadašnjeg paža htio učiniti odgojiteljem svoga sina prijestolonasljednika. To bi značilo zamijeniti tvrdi život misionara s ugodnim životom na kraljevskom dvoru. Ivan takvo nešto nije mogao ni zamisliti i stoga je otklonio tu ponudu.

Godine 1690. u travnju otputovao je posljednji put u Indiju te stigao u Gou 2. studenoga. Opet je pošao u kraljevstvo Marava. Znao je iz iskustva kakvim se sve opasnostima izlaže. Ali nije mogao odoljeti nekoj nutarnjoj sili koja ga je onamo vukla. Radio je grozničavom brzinom jer je predosjećao da se neće moći dugo skrivati, da će mu jednog dana ipak ući u trag. Jedan svjedok u procesu za njegovu beatifikaciju svjedoči "da je svaki dan pokrstio po nekoliko stotina katekumena, koji put čak i tisuću". Po svemu izgleda da je "novi Ksaver" obratio nekoliko desetaka tisuća pogana. I njegove su ruke bile ponekad umorne od dijeljenja sakramenta preporoda vodom i Duhom Svetim.

Na Bogojavljenje 1693. godine Ivan je podijelio krštenje čak i jednom princu, po imenu Teriadevenu, koji je bio na smrt bolestan. Ivan je nad njim izgovorio Vjerovanje te pročitao početak Evanđelja po Ivanu i čudesno ga ozdravio. Po naredbi misionara princ se morao ostaviti mnogoženstva te zadržati samo jednu od pet žena, a ostale četiri otpustiti. Jedna je od njih bila kraljeva nećakinja pa je bilo jasno da će je njezini roditelji osvetiti. Kralj, dočuvši za to, dao je naredbu da se spale sve kršćanske crkve, opljačkaju kuće vjernika, a misionar Ivan de Britto da se ponovno uhiti. Ivan je svojim vjernicima rekao: "Pustite me da idem sam, a vi se skrijte na sigurna mjesta i molite za me!" Htio je pošto-poto spriječiti paljenje kršćanskih kuća pa je s još tri katehista pošao ususret svojim glavnim progoniteljima. U očekivanju kralja sa zatvorenicima se lijepo postupalo. Misionar je svojim držanjem i primjerom ulijevao hrabrost i pouzdanje. Kralj je stigao 20. siječnja, a već 28. izrekao je ovu smrtnu presudu:

"Ovoga stranca koji se usudio prekršiti moje naredbe i propovijedati svoj nauk u mome kraljevstvu osuđujem na izgon." U stvari kralj je htio misionara odstraniti da ga lakše i mirnije pogubi. Zapovjedio je stoga da ga odvedu u grad Oriur. Svome bratu, upravitelju one pokrajine, dao je nalog da misionara odmah pogubi.

Put od prijestolnice do Oriura bio je dug i naporan. Misionar ga je uz mnoga zlostavljanja hrabro prevalio, uzdižući srce neprestano Gospodinu i spremajući se za mučeništvo. Njegovo bijedno stanje, njegove krvave noge pobudile su samilost čak i kod nekih pogana pa mu je neki brahmanac, koji ga je susreo, ponudio svoga konja samo da bi lakše došao do cilja. O svemu tome jedan je kršćanin na procesu izjavio ovo: "Ono što je i nama davalo sve više snage i poleta bila je neka čudesna i nebeska radost koja je odsijevala na mučenikovom licu." On je od mladih nogu želio biti ne samo misionar već i mučenik. Sada je bio na cilju svojih želja. Zato je u svojim patnjama obilovao radošću u Gospodinu. Papa Pio XII. proglasio ga je svetim 23.lipnja 1947.

Izvor: fejs od Isusovaca

Poruka pape Benedikta XVI. za korizmu 2013.

Draga braćo i sestre,
proslava korizme, u kontekstu Godine vjere, pruža nam dragocjenu prigodu za razmišljanje o odnosu između vjere i ljubavi, odnosno između vjere u Boga Isusa Krista i ljubavi, koja je plod djelovanja Duha Svetoga i koja nas vodi na jedan put bespridržajnog posvećivanja Bogu i drugima.
1. Vjera kao odgovor na Božju ljubav
Već u svojoj prvoj enciklici sam ponudio neke elemente koji pomažu shvatiti usku povezanost između tih dviju teologalnih kreposti: vjere i ljubavi. Polazeći od temeljne tvrdnje apostola Ivana: "I mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj" (1 Iv 4, 16) podsjetio sam da "biti kršćanin nije rezultat neke etičke odluke ili neke velike ideje, već je to susret s događajem, s Osobom, koja životu daje novi obzor i time konačni pravac…
Budući da je Bog prvo ljubio nas (usp. 1 Iv 4,10), ljubav sada nije samo 'zapovijed', već je odgovor na dar ljubavi kojom nam Bog dolazi ususret" (Deus caritas est [Bog je ljubav], 1). Vjera predstavlja onaj osobni pristanak – koji uključuje sve naše sposobnosti – uz objavu besplatne i "strastvene" ljubavi koju Bog ima prema nama i koja se u punini očituje u Isusu Kristu. Susret s Bogom Ljubavi zahvaća ne samo srce, već također um: "Upoznavanje Božjeg života put je prema ljubavi, a pristanak naše volje uz njegovu sjedinjuje naš razum, volju i osjećaj u sveobuhvatni čin ljubavi. No to nije završen proces, ljubav nije nikada 'završen' i gotov čin" (isto, 17). Zato je svim kršćanima i, na osobit način, onima koji se bave karitativnim radom potrebna vjera, ono "iskustvo susreta s Bogom u Kristu koje će u njima pobuditi ljubav i njihovo srce otvoriti za drugoga. Tako zapovijed ljubavi prema bližnjemu za njih neće više biti zapovijed koja im je naložena, da tako kažemo, izvana, već će biti posljedica njihove vjere koja se odjelotvoruje kroz ljubav" (isto, 31a). Kršćanin je čovjek koji je osvojen Kristovom ljubavi i stoga, nošen tom ljubavlju – "caritas Christi urget nos" (2 Kor 5, 14) –, je duboko i stvarno otvoren ljubavi prema bližnjemu (usp. isto, 33). Taj se stav rađa prije svega iz svijesti da smo ljubljeni, da nam je udijeljeno oproštenje, štoviše da nam Gospodin služi, onaj Gospodin koji se priginje da opere noge apostolima i prinosi samoga sebe na križu da privuče čovjeka u Božju ljubav.
"Vjera nam pokazuje da je Bog dao svoga Sina za nas i daje nam pobjedonosnu sigurnost da je zaista istina: Bog je ljubav!... Vjera, koja promatra Božju ljubav koja se objavila u probodenom Isusovu srcu na križu, rađa ljubav. Ljubav je svjetlo – u konačnici jedino svjetlo – koje uvijek iznova rasvjetljuje svijet obavijen tamom i daje nam hrabrosti potrebne za život i djelovanje" (isto, 39). Sve nam to pomaže shvatiti kako je glavni prepoznatljivi stav kršćanâ upravo "ljubav utemeljena na vjeri i njome oblikovana" (isto, 7).
2. Ljubav kao život u vjeri
Čitav je kršćanski život odgovaranje na Božju ljubav. Prvi je odgovor upravo vjera kao prihvaćanje s divljenjem i zahvalnošću čudesne Božje inicijative koja nam prethodi i koja nas potiče. A taj pristanak s vjerom označava početak jedne svijetlom obasjane povijesti prijateljstva s Bogom, koja ispunja i daje puni smisao čitavoj našoj egzistenciji. Bog se, međutim, ne zadovoljava time da mi prihvatimo njegovu besplatnu ljubav. On se ne ograničava samo na to da nas ljubi, već nas želi privući Sebi, preobraziti nas na tako dubok način da možemo zajedno sa svetim Pavlom reći: ne živim više ja, već Krist živi u meni (usp. Gal 2, 20).
Kada mi ostavimo prostor Božjoj ljubavi, postajemo njemu slični, dionici njegove ljubavi. Otvoriti se njegovoj ljubavi znači pustiti da on živi u nama i dovede nas do toga da ljubimo s njim, u njemu i poput njega; samo tada naša vjera postaje doista "ljubavlju djelotvorna" (Gal 5, 6) i on se nastanjuje u nama (usp. 1 Iv 4, 12).
Vjera je spoznanje istine i pristajanje uz istinu (usp. 1 Tim 2, 4); vjera je "hod" u istini (usp. Ef 4, 15). Vjerom se ulazi u prijateljstvo s Gospodinom; ljubavlju se živi i njeguje to prijateljstvo (usp. Iv 15, 14 sl.). Vjera nam pomaže prihvatiti Gospodinovu i Učiteljevu zapovijed; vjera nam daje blaženstvo da je provodimo u djelo (usp. Iv 13, 13-17). U vjeri smo rođeni kao djeca Božja (usp. Iv 1, 12 sl.); ljubav nam pomaže konkretno ustrajati u božanskom posinstvu donoseći plod Duha Svetoga (usp. Gal 5, 22). Vjera nam pomaže prepoznati darove koje nam dobri i velikodušni Bog povjerava; po ljubavi oni donose plod (usp. Mt 25, 14-30).
3. Neraskidiva isprepletenost između vjere i ljubavi
U svjetlo do sada rečenog, jasno je da ne možemo nikada razdvajati ili, čak, suprotstavljati vjeru i ljubav. Te su dvije teologalne kreposti duboko povezane i pogrešno je vidjeti među njima kontrast ili "dijalektiku". S jedne strane, naime, nedvojbeno je ograničen stav onih koji stavljaju tako snažan naglasak na prioritet i presudnost vjere da podcjenjuju i gotovo preziru konkretna djela ljubavi i ovu svode na neku općenitu humanitarnost. S druge strane, međutim, isto je tako ograničavajuće zastupati stav o nekoj pretjeranoj premoći ljubavi i njezine djelotvornosti i smatrati kako djela zamjenjuju vjeru. Za zdravi duhovni život je nužno kloniti se bilo fideizma bilo moralističkog aktivizma.
Kršćanski se život sastoji u stalnom usponu na "brdo" susreta s Bogom a zatim silaženju među ljude, noseći ljubav i snagu koje nam taj susret daje, tako da svojoj braći i sestrama služimo istom onom ljubavlju kojom Bog ljubi. U Svetom pismu vidimo kako je revnovanje apostolâ za naviještanje evanđelja koje rađa vjeru usko vezano uz karitativnu brigu za služenje siromašnima (usp. Dj 6, 1-4). U Crkvi, kontemplacija i djelovanje, koje na stanoviti način simboliziraju sestre Marija i Marta iz Evanđelja, moraju istodobno postojati i međusobno se upotpunjavati (usp. Lk 10, 38-42). Prioritet uvijek pripada odnosu s Bogom a pravo evanđeosko dijeljenje mora biti ukorijenjeno u vjeri (usp. Kateheza na općoj audijenciji od 25. travnja 2012.). Ponekad se, naime, nastoji ograničiti izraz "ljubav" na solidarnost ili jednostavno pružanje humanitarne pomoći. Važno je, naprotiv, podsjetiti da je najveće djelo ljubavi upravo evangelizacija, odnosno "posluživanje Riječi". Nema većeg dobročinstva, pa tako ni čina milosrđa, koji se može iskazati bližnjemu od lomljenja kruha Božje riječi, od toga da ga se učini dionikom Radosne vijesti evanđelja, da ga se uvede u odnos s Bogom: evangelizacija je najviša i najcjelovitija promocija osobe. Kao što piše sluga Božji papa Pavao VI. u enciklici Populorum progressio, naviještanje Krista je prvi i glavni činilac razvoja (usp. br. 16). Iskonska istina da nas Bog ljubi – koju se živi i naviješta – čini nas otvorenima za prihvaćanje te ljubavi u vlastitom životu i omogućuje cjeloviti razvoj čovječanstva i svakog čovjeka (usp. enc. Caritas in veritate).
U suštini, sve polazi od Ljubavi i stremi k Ljubavi. Božja besplatna ljubav se očitovala naviještanjem evanđelja. Ako je prihvatimo s vjerom, tada primamo onaj prvi i nezaobilazni dodir s božanskim koji nam omogućuje "uzljubiti Ljubav", da bismo zatim prebivali i rasli u toj Ljubavi i s radošću je prenosili drugima.
Kada je riječ o odnosu između vjere i djelâ ljubavi, riječi iz Poslanice svetoga Pavla Efežanima možda na najbolji način sažimaju njihov suodnos: "Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to ne po sebi! Božji je to dar! Ne po djelima, da se ne bi tko hvastao. Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo" (2, 8-10). Ovdje se opaža da čitava inicijativa usmjerena čovjekovu spasenju dolazi od Boga, od njegove milosti, od njegova oproštenja prihvaćenog u vjeri; ali ta inicijativa ne samo da ne ograničava našu slobodu i našu suodgovornost, nego ih naprotiv čini autentičnima i usmjerava ih prema djelima ljubavi. Ova potonja nisu u prvom redu plod čovjekova truda i napora, nešto čime bi se on hvastao, nego se rađaju iz same vjere, izviru iz milosti koju Bog daje u obilju. Vjera bez djela je poput stabla bez plodova: te se dvije kreposti uzajamno podrazumijevaju. Tradicionalnim smjernicama za kršćanski život, korizma nas poziva upravo da jačamo svoju vjeru pomnijim i dužim slušanjem Božje riječi i sudjelovanjem u sakramentima i, istodobno, da rastemo u ljubavi, u ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu, također preko konkretnih smjernica vezanih uz post, pokoru i milostinju.
4. Prioritet vjere, primat ljubavi
Kao i svaki Božji dar, vjera i ljubav potvrđuju djelovanje jednog jedinog Duha Svetoga (usp. 1 Kor 13), onoga Duha koji u nama kliče: "Abba! Oče!" (Gal 4, 6) i u kojem možemo reći: "Isus je Gospodin!" (1 Kor 12, 3) i "Marana tha!" (1 Kor 16, 22; Otk 22, 20).
Vjera, dar i odgovor, pomaže nam spoznati istinu o Kristu kao utjelovljenu i raspetu ljubav, puno i savršeno prianjanje uz Očevu volju i beskrajno Božje milosrđe prema bližnjemu; vjera usađuje u srce i um čvrsto uvjerenje da je upravo ta Ljubav jedina stvarnost koja je odnijela pobjedu nad zlom i smrću. Vjera nas poziva da gledamo u budućnost s krepošću nade, u pouzdanom iščekivanju da će pobjeda Kristove ljubavi prispjeti svojoj punini. Ljubav nas, pak, uvodi u Božju ljubav očitovanu u Kristu, omogućuje nam na osoban i egzistencijalan način prigrliti potpuno i bespridržajno Isusovo predanje Ocu i braći. Ulijevajući u nas ljubav, Duh nas Sveti čini dionicima Isusova predanja: sinovskog predanja Bogu i bratskog svakom čovjeku (usp. Rim 5, 5),
Odnos između te dvije kreposti je nalik odnosu između dvaju temeljnih sakramenata Crkve: krštenja i euharistije. Krštenje (sacramentum fidei) prethodi euharistiji (sacramentum caritatis), ali je usmjeren na nju, koja predstavlja puninu kršćanskog puta. Slično tome, vjera prethodi ljubavi, ali se pokazuje istinskom samo ako je njome okrunjena. Sve kreće od poniznog prihvaćanja vjere ("znati da me Bog ljubi"), ali to mora dovesti do istine ljubavi ("znati ljubiti Boga i bližnjega"), koja ostaje zauvijek, kao ispunjenje svih kreposti (usp. 1 Kor 13, 13).
Predraga braćo i sestre, u ovom korizmenom vremenu, u kojem se pripravljamo za proslavu događaja križa i uskrsnuća, u kojem je Božja ljubav otkupila svijet i svojim svjetlom obasjala povijest, želim vam svima u ovom dragocjenom vremenu oživite svoju vjeru u Isusa Krista, da bismo ušli u isti njegov optok ljubavi prema Ocu i prema svakom bratu i sestri koje susrećemo u svom životu. Za to uzdižem svoju molitvu Bogu, dok zazivam Gospodnji blagoslov na svakog od vas i na sve zajednice!
Iz Vatikana, 15. listopada 2012.
Papa Benedikt XVI.

POBOŽNOST MILOSRDNOM ISUSU u Župi Svi Sveti - Sesvete

Molitvene pobožnosti Milosrdnom Isusu biti će u našoj župi u novom terminu – svake subote, prije večernje svete Mise, u 17.45 sati u našem pastoralnom centru. Odazovimo se i stavimo pod zaštitu Isusovog Milosrdnog Srca!

Majka Elvira u Varaždinu.

Majka Elvira danas je posjetila našu bratovštinu u Varaždinu. Nakon iščekivanja i s velikim uzbuđenjem dočekali smo je uz pjesmu i ples. Pozdravila je svakoga pojedinačno, a posebnu je pozornost obratila djeci kojoj je, brižljivo tražeći po svojim džepovima, kao i svaka dobra baka,podijelila bombone...

Bila je prisutna i sestra Laurentina, jedna od sestara uršulinki, koja je prvih dana po otvorenju kuće, daleke 1996, s prvom grupom momaka i samom Elvirom provela dosta vremena zajedno, u radu i molitvi. Njihov je susret bio izrazito dirljiv. Uslijedio je kratak obilazak kuće; od štale, keramičke radionice do dječje igraonice…

Svi smo zajedno proslavili Sv. Misu koju je predvodio otac Stefano, a suslavio don Ivan. Otac Stefano je u propovijedi istaknuo kako je bitno u onim najtežim trenucima ne odustajati jer upravo tako, ne odustajući i hodajući hrabro u vjeri, kasnije ubiremo plodove. Napravio je usporedbu s Elvirom koja u teškoćama i pred žrtvama nije nikada odustajala, već se prepuštala Božjoj volji, a mi sada od svega toga ubiremo plodove.

Nakon zajedničke fotografije za sjećanje i molitve zahvale za ovu veliku nam milost, pozdravili smo se radosni i prepuna srca!!!

Izvor: Fejs zajednice Cernacolo Hrvatska.

Majka Elvira u ženskoj bratovštini u Vrbovcu.

Danas je u našu kuću došla majka Elvira sa ocem Stefanom i našim časnim sestrama. Za svaku od djevojaka je bio poseban trenutak i ogroman dar biti joj blizu i s njom provesti jutro. Radost koja je izlazila iz njenih očiju, osmijeh koji se vidio na našim licima, svjetlo koje je obasjavalo svaku od nas, dalo nam je baš ono čega smo potrebne: poticaj više. Majka Elvira je pokazala veliki interes za naše poslove sa keramikom, poslije smo otišle do naše kapele gdje smo proveli lijepe trenutke klanjanja. Dirljivo je vidjeti toliko ljubavi dok je gledala u Isusa, u Presveto, te s kojom poniznošću i zahvalnošću moli… Poslije smo izašle na polje koje je bilo pokriveno snijegom, gdje smo vikale i pjevale. Stalno nam je govorila „Nema straha!“ Njeni gesti su nam pokazali da je život pun snage, da smo potrebni osloboditi se naših zatvorenosti i strahova da bi bile slobodne i živjele zajedno s Isusom svaki dan u vjeri!

Izvor: Fejs zajednice Cernacolo Hrvatska.

Majka Elvira u ženskoj bratovštini u Vrbovcu.

Danas je u našu kuću došla majka Elvira sa ocem Stefanom i našim časnim sestrama. Za svaku od djevojaka je bio poseban trenutak i ogroman dar biti joj blizu i s njom provesti jutro. Radost koja je izlazila iz njenih očiju, osmijeh koji se vidio na našim licima, svjetlo koje je obasjavalo svaku od nas, dalo nam je baš ono čega smo potrebne: poticaj više. Majka Elvira je pokazala veliki interes za naše poslove sa keramikom, poslije smo otišle do naše kapele gdje smo proveli lijepe trenutke klanjanja. Dirljivo je vidjeti toliko ljubavi dok je gledala u Isusa, u Presveto, te s kojom poniznošću i zahvalnošću moli… Poslije smo izašle na polje koje je bilo pokriveno snijegom, gdje smo vikale i pjevale. Stalno nam je govorila „Nema straha!“ Njeni gesti su nam pokazali da je život pun snage, da smo potrebni osloboditi se naših zatvorenosti i strahova da bi bile slobodne i živjele zajedno s Isusom svaki dan u vjeri!

Izvor: Fejs zajednice Cernacolo Hrvatska.

"U SAD-u je šansa za Norino ozdravljenje, idemo je zgrabiti"

Za Noru (5) je u samo jednom danu prikupljeno milijun kn. Za njezino liječenje u SAD-u treba oko 3,3 milijuna kn pa njezini roditelji i dalje mole sve da im pomognu.

Za Noru Šitum (5) u samo jednom danu je prikupljeno milijun kuna. Za njezino liječenje u SAD-u treba oko 3,3 milijuna kuna pa njezini roditelji i dalje sve mole da im pomognu.

- Nora je dobro, tata Ivica je čuva dok ja obavljam ovaj dio s medijima. Dobro se drži, lav je i dalje - rekla je u nedjelju navečer u za HTV Norina majka Đana Atanasovska.
Najavila je da će HZZO-u uputiti zahtjev za odobrenje sredstava za Norino liječenje. To do sada nisu učinili zato što im je, kako kaže, rečeno da HZZO ne odobrava sredstva za eksperimentalne oblike liječenja.
- Nakon toga meni kao majci nije ostalo ništa nego da se borim kako god mogu i sada svi žele pomoći - rekla je Atanasovska.
Dodala je i da su se čuli s liječnicima u Americi.
- Nadam se da će se Nora u što kraćem roku zdrava vratiti kući. Naravno da nema garancija, to je liječenje, ali šansa postoji, šansa je tamo, a mi je idemo zgrabiti - kaže Norina majka.
Obitelji se javila i Tajči
Ministar zdravlja Rajko Ostojić u nedjelju je na Twitteru objavio kako će osobno učiniti sve da pomogne Nori i da očekuje od HZZO-a da do utorka izda rješenje o njezinu daljnjem liječenju.
Putem skypea, obitelji male Nore javila se i poznata pjevačica Tatjana Matejaš Tajči. Ona je u SAD-u pokrenula, putem hrvatske zajednice, akciju da se obitelji osiguraju smještaj i sva tehnička potpora kad stignu u Philadelphiju.
Nora Šitum ima 5 godina i 8 mjeseci. Dijagnosticirana joj je akutna limfoblastična leukemija. Bolest je postala otporna na sve, a Nori je jedina šansa nova metoda liječenja u Dječjoj bolnici u Philadelphiji. Troškovi liječenja su 575 000 dolara, oko 3,3 milijuna kuna. Norina obitelj toliko novaca nema pa mole sve da im ga pomognu prikupiti.
Norina priča je dirnula mnoge te su joj pomoć uplatili sportaši, pjevači, gradovi, građani, sportski klubovi....
Sve donacije iz Hrvatske i inozemstva donirajte na račun Udruge 'Hrabro dijete' (Nora je članica Udruge) s napomenom Za Noru
Udruga Hrabro dijete
OIB 58243364080
Žiro račun Zagrebačka banka
2360000-1102209843
Za uplate iz inozemstva IBAN: HR0423600001102209843
SWIFT CODE: ZABAHR2X
Naš žiro račun je: PRIVREDNA BANKA ZAGREB 2340009-3110426252 (vlasnik računa Đana Atanasovska, majka) Poziv na broj 00 25052007 Nora Fora – Strašni lav

Skrb redovništva i svjetovnih redova za beskućnike i socijalno isključene

Predstavljeni "Kuća utočišta za beskućnike" i Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje"
Zagreb, (IKA) – „Skrb redovništva i svjetovnih redova za beskućnike i socijalno isključene" bila je tema konferencije za novinare održane u subotu 2. veljače u sjedištu Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u Zagrebu u povodu Dana posvećenog života. Predsjednik HKVRPP dr. o. Vinko Mamić pojasnio je kako je ova tema odabrana iz dva razloga. Ponajprije željelo se iskazati priznanje i zahvalnost svima onima koji su se u okrilju velike redovničke obitelji posvetili ovoj za svako društvo važnoj socijalnoj djelatnosti. Skrb za beskućnike neposredan je odgovor na potrebe najugroženijih, onih čija egzistencija ovisi isključivo o dobroti ljudi s kojima se susreću. Drugi razlog je taj što je redovništvo željelo poručiti cjelokupnoj hrvatskoj javnosti da je problem beskućnika problem svih nas, a ne samo te, često puta socijalno isključene skupine ljudi. „Broj, fizičko i duševno stanje beskućnika govori o nama samima, o našoj humanitarnoj osjetljivosti, socijalnoj reintegraciji", istaknuo je te izrazio nadu da će ovakva tematiziranja Dana posvećenog života pridonijeti rješavanju ovog rastućeg problema, koji sve više poprima globalne dimenzije.

Provincijalka redovnica milosrdnica iz Rijeke s. M. Danijela Sinčić govorila je o "Kući utočišta za beskućnike" koja se nalazi u sklopu samostana Majke Dobrog Savjeta u Rijeci. Kuća je blagoslovljena na blagdan sv. Vinka 2007. godine, a vrata otvorila 1. listopada te godine. Kuća utočišta izgrađena je s namjerom pružanja kvalitetnije pomoći siromasima, beskućnicima i ostalim marginaliziranim skupinama ljudi. Redovnice svakodnevno primaju između 70 i 80 osoba. Iskustvo u radu ukazalo je na njihovu potrebu resocijalizacije koja se može postići postupno pružanjem pomoći na više razina. Prva je nastojanje oko omogućavanja osnovnih potreba, potom tu je i nužnost duhovno-psihološke pomoći, radne terapije, te pronalaženje prikladnih radnih mjesta i vraćanje u matične zajednice, odnosno zbrinjavanje korisnika. Sinčić je istaknula je kako se posebna skrb pridaje duhovnoj dimenziji korisnika te se korisnici uključuju u molitve, kateheze, duhovne obnove, hodočašća. Iznoseći statističke podatke, Sinčić je istaknula kako je od 2007. do 2012. kroz Kuću prošlo 540 korisnika, od kojih je 83% bilo muškaraca, a 17% žena. U Kući utočišta volontiraju i bogoslovi, a dobra suradnja je uspostavljena sa salezijanskom gimnazijom. Rekla je kako se u današnje vrijeme sveopće krize nastoje iznaći razni oblici pomoći. Tako se kreće sa sadnjom krumpira u Gorskom kotaru što će u prvom redu biti namijenjeno vlastitim potrebama.

Prihvatilište za beskućnike "Ruže sv. Franje" Mjesnog bratstva OFS na Trsatu predstavila je voditeljica Vilma Mlinarić. Prihvatilište je osnovano 27. ožujka 2007. godine u prostoru koji im je ustupila župa sv. Romualda i Svih svetih. Otvaranje Prihvatilišta za beskućnike sufinancirali su Riječka nadbiskupija, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, a potpora nije izostala ni od Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. U provođenje programa uključena su tri stalna djelatnika i šezdesetak volontera, među kojima su i stručnjaci, ali ima i bivših korisnika Prihvatilišta koji su se resocijalizirali. Prihvatilište ima 13 kreveta, a program se odvija kroz individualan rad i razgovor s pedagogom i psihoterapeutom, rad u terapijskoj zajednici te u odgojno-obrazovnim i radno-terapijskim radionicama.
Uz ovo područje djelovanje veže se i hrvatski ulični časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama „Ulična svjetiljka". Do sada su objavljena 22 broja u nakladi od 155.000 primjeraka. Časopis prodaju sami beskućnici koji za taj rad dobivaju pola cijene. Korisnici Prihvatilišta uključeni su i u Hrvatsku nogometnu reprezentaciju beskućnika.
Vilma Mlinarić istaknula je kako je najveći uspjeh rada Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje" veliki postotak, čak 85,1% resocijaliziranih korisnika. U 2011. godini Prihvatilište je bilo dobitnik treće nagrade ERSTE zaklade. Za nagradu je bilo nominirano 1850 projekata. Iste godine je Ministarstvo socijalne politike i mladih projekt Prihvatilišta i „Ulične svjetiljke" uvrstilo u izvješće kao primjer dobre prakse rada s beskućnicima.

U ovoj prigodi svjedočili su jedan sadašnji korisnik "Kuće utočišta za beskućnike" te jedan bivši korisnik, a sada volonter Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje".
Zahvaljujući na radu u ime HKVRPP dr. Mamić je predstavnicama "Kuće utočišta za beskućnike" i Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje" u ime hrvatskog redovništva uručio zahvalnice i prigodni dar u znak potpore.

Zagreb: Misa u povodu Dana posvećenog života

Djeca nisu vlasništvo države, izručena na milost i nemilost trenutačnog režima, nikakva navodna znanost, nikoji režim ne smije izvrgavati djecu pokusima. Ljudska prava i prava djeteta ne proizlaze iz političkih zakona. Zakon ih samo deklarira i mora ih štititi, poručio biskup Pozaić
Zagreb, (IKA) – Zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić predvodio je svečano misno slavlje u povodu Dana posvećenog života u subotu 2. veljače u zagrebačkoj prvostolnici. U koncelebraciji su bili predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica dr. o. Vinko Mamić te tridesetak svećenika većim dijelom redovničkih poglavara.
Govoreći o blagdanu Prikazanja Gospodinova u hramu, biskup je u homiliji rekao kako čin prikazanja i otkupljivanja prvorođenca ističe činjenicu da su djeca dar Božji, dragulj koji treba brižno čuvati i njegovati, odgajati sa strohopoštovanjem. „Djeca nisu vlasništvo države, izručena na milost i nemilost trenutačnog režima, nikakva navodna znanost, nikoji režim ne smije izvrgavati djecu pokusima. Ljudska prava i prava djeteta ne proizlaze iz političkih zakona. Zakon ih samo deklarira i mora ih štititi", istaknuo je biskup.
U nastavku homilije podsjetio je kako Biskupska sinoda o novoj evangelizaciji održana proteklog listopada u Rimu nije mogla zaboraviti članove Crkve koji žive u staležu posvećenog života te se svakog dana prikazuju poput Isusa u hramu za spas čovjeka i svijeta. Osobe posvećenog života usred ovoga svijeta svjedočanstvo su onostranosti neprolaznosti, vječnoga života i živi poziv u našu domovinu koja je na nebesima. Redovnice i redovnici, svi pripadnici posvećenog života sami po sebi već su navještaj, evangelizacija onih vrednota koje su temelj i opravdanje ljudskog života u svim pogodnim i nepogodnim okolnostima na ovozemaljskom životnom putovanju, rekao je biskup. Crkva s radošću prepoznaje prisutnost mnogih žena i muškaraca koji su svojim životom postali znak evanđelja, bilo usred svijeta, bilo skrivene i dobro poznate, cijenjene i voljene u ljepoti klauzure i kontemplacije. I po njima Kristova ljubav, caritas, pokreće i mijenja povijest, čuva nadu u pobjedu dobra, istine i pravde i oni svjedoče „vrata paklena neće nadvladati", istaknuo je biskup Pozaić.
Usred pustinje života, usred izopačenosti, oni u progonu i izbjeglištvu, oni u osobnim usponima i padovima, mnogi pojedinci i obitelji, stariji i mlađi u potrazi za istinom i smislom života raduju se kad naiđu na posvećene osobe i zajednice, 'studence vode žive'. Raduju se u nadi da će posvećeni štititi vjerno i beskompromisno svaki život i svako dijete i dostojanstvo svake ljudske osobe stvorene na sliku Božju, istaknuo je biskup. Na kraju mise redovnice i redovnici obnovili su svoje zavjete, a potom je riječ zahvale predvoditelju slavlja uputio dr. Mamić. Biskupu Pozaiću čestitao je osmu obljetnicu imenovanja za zagrebačkog pomoćnog biskupa. Sve pak je pozvao na povezanost u molitvi „kako bi ovaj svijet upoznao da nas je Bog izabrao i za svoje glasnike odredio".

Biskup Škvorčević na Dan života u Davoru

Obitelji koje su donijele djecu na krštenje nemaju pristupa medijima, o njima se ne čuje u javnosti, ali one u ozračju novih ideoloških pristupa braku, obitelji i životu, svojom vjernošću Bogu i međusobno u braku te primanjem brojne djece promiču kulturu života, po njima pobjeđuje život i Hrvatska ima budućnost
Davor, (IKA) - Na Dan života, u nedjelju, 3. Veljače, požeški biskup Antun Škvorčević posjetio je rodnu župu Davor, predvodio euharistijsko slavlje i krstio Teu, šesto dijete u obitelji Mladena i Kristine Marjanović, te Martu, peto dijete u obitelji Branka i Ljerke Štivin. Dobrodošlicu mu je izrazio župnik Goran Kovačević. Biskup je u pozdravu istaknuo kako mu je drago što upravo u župi gdje je ugledao život i u crkvi svoga krštenja može slaviti Dan života i to s dvije obitelji koje su svojim šestim i petim djetetom posvjedočile koliko su opredijeljene za život. Čestitao je svima Dan života i pozvao da duboko razmisle kojeg su otajstva i dara dionici, a posebnu čestitku i zahvalnost izrazio je roditeljima Marjanović i Štivin. Istaknuo je kako svakog dana biva sve očitije da je život i čovjek u Hrvatskoj na sve manjoj cijeni te je potaknuo vjernike da mole kako bi život i čovjekovo dostojanstvo pobijedili u Hrvatskoj.
Biskup se u homiliji usredotočio na riječi proroka Jeremije o čovjeku kao biću koje je smislila Božja ljubav, pozvala ga u život, dodijelila mu ulogu u ovom svijetu i namijenila vječnu sudbinu. Istaknuo je da to duboko shvaćaju istinski vjernici te vrše proročku službu kad usred različitih ljudskih ideologija životom čvrsto svjedoče Božja polazišta i istinu o čovjeku i životu. Spomenuo je da su među njima i dvije davoračke obitelji koje su donijele djecu na krštenje. Dodao je da one nemaju pristupa medijima, o njima se ne čuje u javnosti, ali one u ozračju novih ideoloških pristupa braku, obitelji i životu, svojom vjernošću Bogu i međusobno u braku te primanjem brojne djece promiču kulturu života, po njima pobjeđuje život i Hrvatska ima budućnost. Spomenuo je kako je u subotu u Francuskom parlamentu izglasan zakon o novoj definiciji braka koji tvore dvije osobe, različite ili iste spolnosti, te istaknuo da se valja ozbiljno zabrinuti nad takvim ljudskim odlukama koje ne poštuju narav niti Božji naum o čovjeku kao muškarcu i ženi te da se na taj način u Europi ne zauzima na pravi način za ljudsko dostojanstvo niti jamči budućnost. Istaknuo je da budućnost imaju oni pojedinci i narodi koju poštuju prirodne zakone, grade na moralnim temeljima, stavljaju ljubav u središte svoje civilizacije te štite život od njegova začeća do prirodne smrti. Tumačeći nedjeljni evanđeoski izvještaj o Isusovom prvom nastupu u sinagogi svoga zavičajnog grada Nazareta, biskup je spomenuo kako je on poput velikih proroka bio odbačen od svoga naroda jer nije želio podilaziti njihovim željama ili pohoti te da je on upravo putem odbačenosti i vjernosti Ocu donio čovječanstvu spasenje. Pozvao je vjernike da na Dan života uvide koliko dobro donose sebi i Hrvatskoj svi oni koji proročki odbijaju biti sljedbenici ljudski smišljenih ideologija za vlastite potrebe nego ostaju vjerni Bogu sve do prezira i progona, živeći dostojanstvo po Bogu. Dodao je da među takve proroke treba uvrstiti i obitelji s brojnom djecom, te je čestitao nazočnim obiteljima na jasnom opredjeljenju za život i svrstanosti na Božju stranu.
Nakon misnog slavlja u crkvi biskup je primio obitelj Marjanović i Štivin u župnom domu kako bi se s njima bolje upoznao, pružio im potporu te uručio darove i pomoć.

Na Dan života Papa pozvao na ulaganje u obitelj

Vatikan, (IKA) - Na Dan života, koji se slavi prve nedjelje u veljači, papa Benedikt XVI. u podnevnom nagovoru posebno je izrazio želju da svako ljudsko biće bude zaštićeno u svojemu dostojanstvu, te potaknuo na ulaganje u obitelj, i to kao djelotvorni odgovor na sadašnju krizu. Tumačeći pak liturgijska čitanja podsjetio je da Isus nije došao kako bi potražio pljesak ljudi, nego kako bi dao svjedočanstvo istine.
„Nijedan prorok nije dobro došao u svojemu zavičaju", izreka je potvrđena u nedjeljnom Evanđelju o kojoj je govorio Sveti Otac. Isus u sinagogi u Nazaretu – mjestu u kojemu odrasta, i svi poznaju i njega i njegovu obitelj – naviješta ispunjenje Izaijina proroštva o Mesiji, puštajući da se shvati da se to odnosi na Njega. Riječi su to koje odzvanjaju kao provokacija, primijetio je Papa, a prenosi Radio Vatikan. Očekivanje jednostavnoga stolara ne može biti drugo doli umišljanje, misle njegovi sumještani. A kada Isus spominje čuda koja su proroci Ilija i Elizej učinili nad osobama koje nisu bile iz Izraela, i to kako bi pokazao da ponekad ima više vjere izvan Izraela, reakcija je složna: svi ustaju, izbacuju ga i čak ga nastoje strmoglaviti niz brijeg.
Stoga nam se samo postavlja pitanje: kako to da je Isus želio izazvati taj razdor, rekao je Sveti Otac te istaknuo – upravo je u tomu stvar: Isus nije došao potražiti pljesak ljudi, nego posvjedočiti istinu. Pravi prorok nije poslušan drugima nego Bogu, i stavlja se u službu istine, spreman osobno platiti. Istina je da je Isus prorok ljubavi, ali i ljubav ima svoju istinu. Štoviše, ljubav i istina dva su imena iste stvarnosti, to su dva imena za Boga, rekao je Papa.
U današnjim su nedjeljnim čitanjima i riječi svetoga Pavla o ljubavi koja se „ne hvasta, ne nadima se, nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo, ne raduje se nepravdi, nego se raduje istini". Vjerovati u Boga znači odustati od vlastitih predrasuda i prihvatiti konkretno lice u kojemu se On objavio, odnosno čovjeka Isusa iz Nazareta. Taj put vodi i do toga da Ga prepoznajemo i služimo u drugima, istaknuo je Sveti Otac.
Ona koja se nije sablaznila zbog Isusove čovječnosti, poput njegovih sumještana, jest njegova Majka. Čuvala je u svojemu srcu to otajstvo, i znala ga je sve više, i uvijek ponovno, prihvaćati na putu vjere, sve do noći križa i potpune svjetlosti Uskrsnuća. Neka Marija pomogne i nama prijeći taj put puni vjernosti i radosti, potaknuo je Sveti Otac.
Obraćajući se francuskim hodočasnicima, Papa se osvrnuo na jučerašnji Dan Bogu posvećenog života te pozvao vjernike da se mole za sve Bogu posvećene osobe kako bi rasle u milosti i svetosti. Njihovo svjedočanstvo potiče nas da u našem životu damo mnogo više prostora Bogu molitvom, nedjeljnim misama, čitanje riječi Božje, jer će življa vjera moći izmijeniti naša srca.

01.05.2013. - 1. Gorčenski maraton

1. Gorčenski polumaraton/maraton (01.05.2013.)
- trka na 5 km
- trka za djecu

ORGANIZATOR: Općina Goričan
KONTAKTI ORGANIZATORA:
Ivan Blažek (091 2601 107)
E-mail: gorcenski.maraton@gmail.com
ivan.blazek46@gmail.com


PRIJAVE ZA UTRKU, UPLATE DEPOZITA I REGISTRACIJE
Natjecatelji se prijavljuju isključivo putem on-line prijava na web stranici:
Prijava za 1. Gorčenski maraton
On-line prijave zatvaraju se 26.04.2013. u 23:59h.

Uplata startnine:
Na žiro-račun PBZ: 2340009-1116042061 (MK METALNI RACING TEAM)
Poziv na broj: OIB (osobni identifikacijski broj)
Prijave za 5km su isključivo online a plačanje startnine prilikom preuzimanja startnih brojeva
Ako se uplata za 21 i 42km ne izvrši do 26.04.2013. ne garantiramo za majice
Naknadne prijave poslije roka moguća uz povečanje startnine:
Maraton 120kn
Polumaraton 100kn

Povrat startnine:
Povrat startnine nije moguć poslije 26.04.2012., no može se preuzeti poklon paket organizatora i bon za obrok i to isključivo na registracijama na dan utrke ili se može nekoga zadužiti da to obavi umjesto odustalog natjecatelja.

STARTNINA:
Maraton: 90 kn
Polumaraton: 70 kn
5km: 20 kn
U10 – 300m – ništa
U14 – 600m - ništa

Startnina pokriva sljedeće troškove:
- Startne brojeve (maraton/polumaraton/5km)
- Poklon organizatora
- Obrok na kraju utrke – Vol/grah
- Okrepne stanice za maraton / polumaraton / 4,5km
- Osiguranje MUP-a
- Besplatan parking kod nogometnog igrališta NK Goričan
- Finišerska medalja (samo za maraton i polumaraton)
- Pripremu utrke
- Tehničku organizaciju i organizaciju utrke
Podloga: kombinacija asfaltirane ceste i vrlo prohodnog makadama.
Okrepne Stanice: Svakih 4,5km

SATNICE:
SATNICA ZA MARATON, POLUMARATON:
08:00-9:30h: Registracije za utrku, centar Goričan
10:00h: Start za polumaraton/maraton
15:00h: Proglašenje pobjednika polumaratona/maratona

SATNICA ZA 5 km:
09:00-10:00h: Registracije za utrku, centar Goričan
10:30h: Start
13:00h: Proglašenje pobjednika na 5 km

NAGRADE:
Medalje za prva 3 mjesta u svim M i Ž kategorijama (42km, 21km)
Majice za svakog sudionika polumaratona/maratona.
Finišerske medalje za sve koji završe maraton i polumaraton.

STAZA I ZEMLJOVIDI
Staze i opis za sve kategorije bit će objavljene na službenoj web stranici utrke. Staza za maraton/polumaraton/5km će biti označena te biti regulirana putem volontera na stazi.
NAPOMENE O ODGOVORNOSTI SVIH NATJECATELJA
Svi natjecatelji se natječu na vlastitu odgovornost.
Svi natjecatelji moraju se pridržavati ekoloških standarda. Molimo da se bočice od vode bacaju na stazu, a ne okolo staze!
Organizatori nisu odgovorni za gubitak opreme ili vrijednih stvari natjecatelja tijekom utrke.

POBUNA MORNARA U BOKI – SLAVIMO VRIJEDNOSTI SLOBODE, HRABROSTI I MIRA

Đenovići 2.veljače 2013.(Radio Dux) - U znak sjećanja na poginule u pobuni mornara u Boki 1918. u Đenovićima je u petak tradicionalno obilježen taj značajan povjesni događaj. Vijenac u more je položio veleposlanik Italije u Crnoj Gori, Sergio Barbanti, kao predstavnik naroda čiji su oficiri učestvovali u ovom pomorskom događaju, dok je ispred Mjesne zajednice „Đenovići" na spomen ploču vijenac položio gradonačelnik općine Herceg Novi, Dejan Mandić.

Pozdravljajući okupljene građane i one najmljađe veleposlanik Italije Sergio Barbaniti je kazao „Predstavlja mi veliku čast prisustvovati ovoj svečanosti mi danas slavimo vrijednosti slobode, hrabrosti i mira".

TRIPUNDANSKO VEČE 2013.

Bečići, 3. veljače 2012.g.(Radio Dux) - U organizaciji Hrvatskog građanskog društva Crne Gore sinoć je u hotelu "Splendid" u Bečićima organizirano tradicionalno Tripundansko veče.

Brojne goste i zvanice na početku večeri pozdravio je kotorski biskup Msgr. Ilija Janjić, istakavši da mučenik i svjedok Sveti Tripun pripada svim vjernicima, kako katolicima tako i praoslavcima. Biskup Janjić posebno je pozdravio i zahvalio se Predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću "koji je svojom nazočnosti potvrdio uvažavanje naše katoličke vjerske zajednice i Hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori."

Izjava tjedna:

"Stotine ljudi iz Hrvatske pišu mi i zahvaljuju mi što sam došla. I ljudi s kojima radim su zaista divni. No, vi u Hrvatskoj doista imate agresivnu skupinu koja viče i urla i napada... Da imaju priliku napraviti veliku štetu, takvi ne bi prezali ni od nasilja. Zasad, oni su verbalni nasilnici." (Judith Reisman)

TEMA EFFATE: PRIHVAĆANJE KRITIKE I SAMOKRITIKA u SKAC-u.

Da bismo rasli, treba nam istina o sebi. To je glavni motiv za otvorenost prema mišljenju drugih. To je i motiv i da bismo drugima pomogli da upoznaju sebe.

Laž je naš osobni i zajednički neprijatelj. “Lažac od početka” tebe skriva od tebe samoga. Udaljava te od onoga što jesi, i tako se ne možeš baviti sobom za rast. Baveći se onim što nisi, zapostavljaš sebe, i događa se zapostavljenost koja donosi žalost.

Umijeće je zrelo primiti kritiku, a i zrelo znati procijeniti svoje vrline i mane. Naravno, teško je prihvatiti kritiku od osobe koja te ne voli. Zato Bog uvijek daje do znanja da nas unaprijed prihvaća. Prihvaćanje plus sučeljavanje, to je recept rasta, i zajednice, i pojedinca.

Dođi da još čuješ o tome.

U ponedjeljak 4. veljače u 20 sati
Vidimo se!

PROSLAVLJEN SVETI TRIPUN ZAŠTITNIK GRADA KOTORA I BISKUPIJE PO 1204. PUT

Kotor, 3. veljača 2013.(Radio Dux) - Kotor danas slavi Svetog Tripuna zaštitnika grada i Kotorske biskupije po 1204.put. Po tradiciji, na glavnim gradskim vratima formiran je odred Bokeljske mornarice, izvršena je smotra mornara uz raport viceadmiralu Iliji Radoviću. U pratnji gradskih glazbi Kotora i Tivta odred je odigrao kolo Bokeljske mornarice ispred katedrale sv. Trupuna , nakon čega je služena sveta misa.

Misno slavlje je predvodio nadbiskup barski monsinjor Zef Gaši koji je u svojoj propovjedi kazao "slaveći veliki jubilej u Godini vjere želimo što dublje proslavljati vjerske blagdane, s naročitim naglaskom na proslavu naših svetaca, naših uzora. Jedan od naših velikih uzora je i Sveti Tripun kojeg danas slavimo".

Nakon misnog slavlja uslijedila je procesija ulicama drevnog Kotora. U procesiji je sudjelovalo mnoštvo vjernika, redovnica, redovnika, brojnih hodočasnika iz regiona, građana Kotora i Boke kotorske koji su došli odati počast sv. Tripunu zaštiniku grada Kotora i biskupije. Prilikom prolaska procesije pored hrama Svetog Nikole moćima zaštinika grada poklonili su se svećenici pravoslavne crkve.

Na Tripundanskoj svečanosti u Kotoru nastupio je župni pjevački zbor "Sveti Mihovil" iz Murtera, sa istoimenog otoka, koji su otpjevali stare pučke sakralne skladbe.

Tripundanske svečanosti završavaju se u nedelju 10. veljače spuštanjem zastave sveca sa katedrale.

Predavanje: Ma što četi škola trčanja

03.02.2013.

Mjesto održavanja: PROFIL Megastore, Bogovićeva, Zagreb
7.2. u 19 sati.
Dođite na predavanje i saznajte zašto sve više ljudi ide u školu trčanja?

Na predavanju ćete čuti nešto općenito o važnosti kretanja i utjecaju kretanja na zdravlje. Zatim ćete saznati nešto o programu po kojem se trenira u školi trčanja te o tehnikalijama škole (kada su upisi, koliko košta, gdje su treninzi,....).

Uglavnom, ako vas zanima trčanje - na pravom ste mjestu!

www.skola.trcanje.hr

Proslava sv. Tripuna u Zagrebu

02.02.2013.

Sv. Tripun slave i Bokelji u Zagrebu.
Misa je na sam blagdan u 18 sati u crkvi Sveta Marija na Dolcu.
Misu predvode župnik mons. Ivica Kecerin i vlč. Josip Šimunovič uz zbor 'Branimir' sa solistom Markom Bilubašičem pod vodstvom maestra Alojzija Sedera.
Iza toga je druženje Bokelja koju orgarnizira društvo Bokeljska Mornarica 809. u župnom dvoru Kaptol 3.
Bokeljska večer ove godine je 16.2. u restoranu K pivovari. Ilica 222 u 19:30 sati
Prodaja ulaznica bit će od 13 do 15.2. od 17 do 19 sati u prostoru društva 'Bokeljska Mornarica 809' Ilica 48, dvorišna zgrada 1 kat.

Blagdan Majke Božje Lurdske u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu

Zagreb, (IKA) – Devetnicom od subote, 2., Svijećnice, do nedjelje, 10. veljače, Stepinčeva, u svetištu i župi Majke Božje Lurdske u Zvonimirovoj 64 u Zagrebu duhovna je priprava za proslavu blagdana nebeske zaštitnice župe i svetišta. Kroz devet večeri u 18 je prigoda za sakrament pomirenja, u 18.15 pobožnosti na čast Majci Božjoj Lurdskoj, u 19 sati propovijedana misa. Predvoditelji i propovjednici kroz devetnicu su – od 2. do 4. fra Tino Labrović, fra Mate Matić i fra Nikola Ajdučić, od 5. do 7. karmelićanin o. Dario Tokić, a od 8. do 10. veljače dr. fra Anđelko Domazet profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.
Na sam blagdan Majke Božje Lurdske u ponedjeljak, 11. veljače, mise su u 7, 8, 10 i u 11.30 sati. Misa za bolesnike je u 16 sati. Svečano blagdansko bogoslužje u 19 sati predslavi pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško.

Svečanosti sv. Tripuna, zaštitnika grada Kotora i biskupije

Kotor, (IKA) – Svečanosti svetoga Tripuna zaštitnika Grada Kotora i Kotorske biskupije održavaju se od 27. siječnja do 10. veljače.
U nedjelju 27. siječnja točno u podne održane su lode, tj. pohvale sv. Tripunu koje je izgovorio dječak "mali admiral", podignuta je zastava, a zatim su se vjernici uputili u katedralu gdje su cjelivali svečeve moći.
Uoči samog blagdana trodnevna priprava održava se 30. i 31. siječnja i 1. veljače pod misnim slavljem u 18 sati. Na Svijećnicu, 2. veljače, u 10 sati je misa i blagoslov svijeća, kandelora, a u 18 sati svečani prijenos relikvijara, Večernja i kađenje svetih moći.
Na Tripun-dan, u nedjelju 3. veljače, u 9.30 sati doček je Bokeljske mornarice i gradske glazbe iz Tivta pred glavnim gradskim vratima. U 10 sati na trgu pred katedralom održat će se tradicionalno obredno Tripunsko kolo. Svečanu pontifikalnu misu u 10.30 sati predvodit će biskup Željeznog Egidije Živković. Nakon mise je procesija i blagoslov grada moćima sv. Tripuna.
U nedjelju 10. veljače u 11 sati je misa, a potom u podne spuštanje zastave sv. Tripuna.

Kotorski biskup Ilija Janjić za Informativnu katoličku agenciju pojasnio je kako je nakon blagoslova obnovljene katedrale Sv. Tripuna 2. prosinca 2000. započeto s procesijama kroz grad Kotor. Uvriježila se praksa da vanjska proslava bude prve nedjelje nakon 3. veljače, a jedino kada blagdan pada u nedjelju onda se slavi na taj dan, kao što je to slučaj ove godine.
Ove godine svečanost sv. Tripuna predvodit će biskup iz Željeznog mons. Egidije Živković. Htio sam na taj način da povežemo dvije manjine izvan granice Hrvatske, manjinu koja je u Austriji - Gradišćanski Hrvati i autohtoni Hrvati u Crnoj Gori. Želja je da se malo više povežemo, jer nikada nismo imali međusobnog gostovanja. Ja sam doduše bio u Gradišću, ali samo u prigodi biskupskog ređenja. Tako biskup Živković sada prvi puta dolazi u Kotor. Vjerujem da će nas to više povezati, istaknuo je biskup Janjić.

Proslava sv. Tripuna u Kotoru.

T R I P U N D A N

VANJSKA PROSLAVA

3. II. (Nedjelja) U 9:30 DOČEK BOKELJSKE MORNARICE I GRADSKE MUZIKE IZ TIVTA PRED GLAVNIM GRADSKIM VRATIMA

U 10:00 NA TRGU PRED KATEDRALOM: BOKELJSKA MORNARICA PLEŠE KOLO U ČAST SVETOG TRIPUNA

U 10.30 PONTIFIKALNA SVETA MISA SLUŽI MONS. EGIDIJE ŽIVKOVIĆ BISKUP ŽELJEZNOG - AUSTRIJA

SVEČANA PROCESIJA

Obitelj 40 godina bila izolirana od svijeta!

01.02.2013.

Jedina preživjela, danas 70-godišnja Agafia Lykov odlučila je ostati - sibirska usamljenica.

Obitelj Lykov otkrivena je sasvim slučajno. Tijekom potrage za željeznim rudama u sibirskim prostranstvima, grupa sovjetskih geologa pronašla je 1978. godine peteročlanu obitelj, koja je u bespućima tajge živjela u potpunoj izolaciji od ostatka svijeta. Prizor koji su zatekli podsjetio ih je na Srednji vijek - obitelj je živjela u kolibi ' sklepanoj' od svega što im se našlo pod rukom, a unutra je bilo hladno kao u podrumu i nevjerojatno prljavo. Jedan od četvorice znanstvenika zabilježio je prvi susret s obitelji Lykov.

'U jednom smo trenutku u toj izbi ugledali siluete dviju žena. Jedna je započela histerično moliti. 'To je kazna za naše grijehe!', vikala je. Slabašno je svjetlo palo na njihova prestravljena lica i širom otvorene ustrašene oči, a mi smo shvatili kako nam je najbolje povući se najbrže što možemo'.
Ubrzo su se vrata kolibe ponovno otvorila i prišao im je stariji čovjek, kojeg su slijedile, još uvijek uplašene, ali evidentno jako znatiželjne, njegove kćerke. Ubrzo su te tri čudnovate osobe sjele sa znanstvenicima, ali su redom odbijali sve ponuđeno - kruh, džem, čaj, uz odgovor 'Ne bismo to smjeli uzeti', a kad su ih pitali jesu li ikada kušali kruh, starac je odgovorio 'Ja jesam, ali one ne, nikad ga nisu ni vidjele'.
'Nakon nekoliko posjeta, klupko priče o toj neobičnoj obitelji se odmotalo. Stari Karp Lykov, bio je pripadnik fundamentalističke pravoslavne sekte, koja je u 17. stoljeću odbila prihvatiti reformu crkve i svaki napredak, pa su progoni započeli još za vrijeme ruskog cara Petra Velikog.

Nakon što su mu boljševici ubili brata 1936.godine, Lykov se s obitelji povukao u nepregledna prostranstva sibirske tajge. Tada ih je bilo četvero, osim Karpa, njegova žena Akulina, sin Savin i kćerka Natalia. U dubokoj divljini rodilo se još dvoje djece Dmitry i Agafia, danas jedina preživjela članica te neobične obitelji.
Ona, baš kao ni njen brat, nikada nisu vidjeli nijedno drugo živo biće, osim članova vlastite obitelji. Nesvjesni su bili čak i da se u međuvremenu odigrao II. Svjetski rat.

Odbijali su povjerovati da je čovjek bio na Mjesecu. Ipak, njihov otac Karp Lykov, zaključio je da su 'ljudi nešto izmislili i šalju na nebo vatre, koje sliče na zvijezde'. Agafia je 1988. godine sahranila oca i ostala sama, no nije ni pomišljala na odlazak iz sibirskog bespuća. 'Ako Bog da, ostat ću ovdje', rekla je tada geolozima, koji su je povremeno posjećivali. Sada, 25 godina kasnije, s gotovo 70 godina Agafia još živi potpuno sama.
Više o fascinantnoj sudbini i životu obitelji Lykov pročitajte na Smithsonian.com.

U emisiji „Budimo mladi“ u ponedjeljak, 4. veljače, u 20.30 na HKR-u

- Na početku veljače, mjeseca studentskih ispita, upoznat ćemo se bolje s radom i studijskim programom Sustavnog studija duhovnosti pri samostanu karmelićana u Remetama. Tko su studenti? Koliko je zahtjevan studij i zašto je pokrenut saznajemo od predstojnika dr. Franje Podgorelca, jednog od utemeljitelja studija.

- U ožujku Udruga 'Kolajna ljubavi' u Tanzaniju šalje kontejner potrepština za jedno dječje sirotište o kojem skrbi. Treba im od lavora, zavjesa, miksera, motike do frižidera, kreveta, kišobrana, suncobrana i ormara. Zašto im je sve to potrebno i kako još možemo pomoći, reći će voditeljica Udruge Ivana Parlov.

24 sata bez m-Prijevoz usluge

Plaćanje m-Prijevoz uslugom neće biti moguće od subote, 2. veljače u 22 sata, do najkasnije 22 sata, u nedjelju, 3. veljače.

Molimo putnike da uslugu prijevoza u tom razdoblju plate ostalim oblicima (kupnjom vozne karte kod vozača ili na prodajnim mjestima Tiska i ostalih ugovornih partnera, vrijednosnom kartom ili pretplatnom kartom koja se koristi kao vrijednosna karta).

Roditeljska ljubav bez granica. Sinu sedam godina ručno upuhivali zrak u pluča kako bi održali na životu

FU XUEPENG prije sedam je godina doživio prometnu nesreću nakon kojeg je ostao paraliziran i nije bio u stanju samostalno disati. Njegovi roditelji nakon toga su započeli nevjerojatni pothvat kako bi sina održali na životu.

Sedam dana tjedno i 24 sata na dan, naizmjence su koristili ručni respirator uz pomoć kojeg su ručno upuhivali zrak u pluća sinu. Aparat nisu mogli priuštiti zbog skromnih primanja, a na internetu je pokrenuta i kampanja kako bi se prikupila novčana sredstva.

Na njihovu sreću, jedna je tvrtka donirala aparat lokalnoj bolnici u koju je Fu Xuepeng nedavno prebačen.

"Ne znam hoću li ikad imati mogućnost odužiti se svojim roditeljima", rekao je Xuepeng novinarima.

Jedan im je rođak prije nekoliko godina pomogao načinivši aparat koji je pokretao dizel motor, ali roditelji nisu mogli priuštiti novac potreban za gorivo pa su ga koristili samo ponekad i to uglavnom noću. Ovaj je slučaj započeo raspravu na društvenim mrežama, a mnogi se pitaju kako je moguće da je država dopustila da ova obitelj toliko dugo prolazi kroz ovaj pakao.

Izvor: Index.hr

Samopouzdanja uz Tebe, Gospodine!

Samopouzdanje je vjera u to kako ti je Bog dao sve potrebno da odgovoriš na izazove koji pred tobom stoje. Mladim kršćanima često nedostaje upravo te sigurnosti. SAMOPOUZDANJA nemaju!

Zato ova Misa Mladih.

Ako ga Ti nemaš, tvoje zadaće i šanse prolaze pored tebe, unatoč tvojim talentima i tvojoj čežnji da se ostvariš. Bez njega, uvijek ćeš čekati druge da učine tvoj posao, da zaključe za tebe, i osjećat ćeš se nesigurno kad takvih nema u blizini. Gdje je tvoje SAMOPOUZDANJE? Tko ti ga je dao? Jesi li ga sa zahvalnošću primio? Skrivaš li ga od sebe? I znaš li koliko je ono dragocjeno?

Ovaj svijet i ovo vrijeme treba ljude samopouzdanja. To su oni koji uzimaju stvar u svoje ruke, oni koji daju sve od sebe. Velika je muka nikada se ne usuditi dati sve od sebe, ne znati kako to učiniti. Kroz izgrađeno samopouzdanje, izlaziš iz kaveza skovanoga od obzira i straha od neuspjeha i otiskuješ se u beskraje stvaralaštva i ljepote sebedarja.

Da bi tražili vlastiti stav, vlastiti izraz, vlastiti put, da bi se usudili prepoznati i čuti kako smo pozvani, da bi mogli viknuti „Evo me, mene pošalji“, za čovjeka, za narod, za blizoga i dalekoga, samopouzdanja nam daj, Gospodine!

20.15. - ispovijed
20.30. - Misa
21.45. - Klanjanje
22.30. - Druženje

Tvoj SKAC

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.