Brod knjižara kreće na novu turneju

28.06.2012.

Na turneju duž jadranske obale ponovno kreće Brod knjižara - Brod kulture, koji već šestu godinu obogaćuje hrvatsku kulturno-turističku ponudu.

Po prvi put zemlja partner ove manifestacije je Slovenija, pa će tako u 14 dana turneje gosti Broda biti slovenski književnici: Ana Pepelnik, Vida Mokrin Pauer, Barbara Korun, Tatjana Pregl Kobe, Cvetka Bevc i Andrej Detela. Oni će sudjelovati u književnim programima na Brodu i u lokalnim knjižnicama koje se organiziraju u suradnji s Turističkim zajednicama. Uz njihove knjige, Brod će ponuditi i velik izbor knjiga na slovenskom jeziku.

Na ovogodišnjoj turneji Broda knjižare - Broda Kulture zaplovit će i pobjednica trećeg natječaja za najbolju kratku priču, Silvija Šesto s pričom 'Uniforma', koja će sudjelovati u predstavljanju knjige '20 + 1 najbolja priča za ljeto 2012.', a piliku da se predstave publici imat će i ostalih 20 autora čije su priče objavljene u knjizi, a koji će gostovati u nekim od gradova na ovogodišnjoj turneji.

Brod knjižara - Brod kulture plovit će od Krka do Makarske od 28. srpnja do 10. kolovoza.

Izvor: Culturenet, Laudato

Kulturni tjedan Islamske Republike Iran

Kulturni tjedan Islamske Republike Iran

koje, povodom 20. obljetnice diplomatskih odnosa između Islamske Republike Iran i Republike Hrvatske,

organizira Iranski kulturni centar u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

Od 27. lipnja do 4. srpnja 2012., u predvorju Knjižnice, bit će predstavljene fotografije Irana, iranske minijature, suvremeno slikarstvo, drvorezi i umjetničko emajliranje.

Svi posjetitelji imat će prigodu susresti i upoznati same umjetnike te način izrade njihovih djela.

Na Kulturnom tjednu sudjelovat će i izvođači tradicionalne iranske glazbe.

Svečano otvaranje Kulturnog tjedna održat će se 27. lipnja 2012. u 19 sati.

Glazbenici će održati koncerte 28. i 29. lipnja 2012. u 19 sati, dok će izložba slika, fotografija i rukotvorina biti otvorena do 4. srpnja 2012.

NE BOJE SE NI OTMICA, NI MALARIJE Završili fakultet i prihvatili ponudu za posao u Nigeriji

27.06.2012.

'Bila sam spremna i volontirati i tako sam, potpuno besplatno, nudila svoje znanje i volju da se dokažem. No, ni to nije bilo dovoljno', kaže Maja V. jedna od 13 mladih Riječana koji su nakon potrage za poslom u Hrvatskoj otputovali po bolje sutra u Nigeriju. Tamo će, kažu, njihov fakultet vrijediti.

U pomorski orijentiranoj Rijeci 13 mladih ljudi sa završenim Pomorskim fakultetom osjećajući besperspektivnost jer ne mogu pronaći posao odlučilo je otići "trbuhom za kruhom". I to ni manje ni više nego u Nigeriju. Otputovali su u grad Port Harcourt gdje će u luci Onne Port u idućih godinu dana pokušati realizirati svoju sreću. Usavršavanje u poslu za koji su se školovali ponudila im je talijanska kompanija Intels Nigeria Limited.


Dobili stan, naknadu i plaćen godišnji u Hrvatskoj
Naime, ta kompanija je sklopila ugovor o suradnji s Pomorskim fakultetom u Rijeci i na taj način su uspjeli osigurati svoju priliku za bolju budućnost. Intels Nigeria Limited je kompanija koja upravlja terminalima u četiri nigerijske luke preko kojih opskrbljuje i pruža svu potrebnu logistiku stotinama platformi za vađenje nafte i plina na nigerijskom području. Onima koji zadovolje uvjete, kompanija će nakon usavršavanja ponuditi profesionalne ugovore. Sada su za svakog od Riječana osigurali dvosobni apartman u kampu, plaćene režije te pristojne naknade. Osim toga, svaka 52 dana mogu na trotjedni plaćeni boravak u Rijeku. Za to su im plaćene i karte.

"Nadam se da ćemo svi skupa konačno uspjeti raditi ono za što smo se obrazovali i što želimo raditi. Pa kad to već ne možemo u navodno pomorsko orijentiranoj Rijeci, onda ćemo to raditi u Nigeriji. Jednom, tko zna kada, možda se i vratimo u Rijeku", kazala je za Novi list Maja Grgić, jedna od samo dvije ženske osobe koje su otputovale.

'Kad sam bila na praksi naučila sam kuhati kavu, sad odlazim'

"Bila sam spremna i volontirati i tako sam, potpuno besplatno, nudila svoje znanje i volju da se dokažem. No, ni to nije bilo dovoljno. Kad sam bila na praksi, naučila sam stavljati pečate, nositi kave i točiti pivu bez pjene. I zato je poslovna ponuda za Nigeriju, unatoč malom strahu zbog povremenih sukoba u toj državi, nešto najbolje što mi se moglo dogoditi. U Rijeci posla za nas više nema", kaže njena kolegica Maja Vujević, koja u Nigeriji želi ostati.

Na odlazak se, među ostalima, odvažio i 31-godišnji inženjer brodostrojarstva Sanjin Juričev Ivin koji je u posljednjih godinu dana bezuspješno u Hrvatskoj razaslao 3.000 molbi. Kaže da je svašta radio, no stalni posao nije dobio. Bude li dobio priliku i on će u Nigeriji ostati.

Među njih 13, od kojih su neki kucali i na vrata INA-e i JANAF-a, je i Dino Golojka, stručnjak za brodsku struju. Kaže kako mu ne smetaju ni saznanja o otmici ni o malariji, te da će ako mu se ukaže prilika i ostati.

Danas.hr
17.06.2012.

SAMO ZA HRVATE Otvoren lov na 450 radnih mjesta u EU!

Europski ured za izbor osoblja raspisao je natječaj za radna mjesta na kojima traži ljude iz Hrvatske. Novi natječaj očekuje se već u rujnu, a svi zainteresirani mogli bi 'uloviti' plaću od 4.200 do 5.500 eura.

Europski ured za izbor osoblja (EPSO) raspisao je prvi natječaj za 152 Hrvata kojima nude posao u institucijama Europske unije. Vezano uz to u Zagrebu je u srijedu održan i prvi radni doručak agencije Arboreus o temi Kako se zaposliti u EU. EPSO je na svojim web stranicama objavio natječaje u kojima traži 47 pravnika lingvista, 70 prevoditelja pisanih tekstova te 35 simultanih, konferencijskih prevoditelja i to s hrvatskog govornog područja.

Andras Baneth, stručnjak za regrutiranje kandidata za posao u EU, kaže kako se već u rujnu očekuju novi natječaji za radna mjesta stotinjak administratora, dok procjenjuje da bi do kraja iduće godine EU mogla tražiti još 450 Hrvata za različite poslove.

Bitka u 9 mjeseci
Jutarnji list piše kako administratori, prevoditelji i tumači imaju plaću od 4.200 eura, dok plaća pravnika lingvista iznosi 5.500 eura. K tome zaposlenici imaju pravo na dodatke i naknade, kao što je dodatak za bračnog druga, naknada za odvojeni život, plaćeno zdravstveno osiguranje i mogućnost školovanja, a nakon 10 godina EU zaposlenici imaju pravo i na mirovinu. Tu su i druge pogodnosti poput besplatnog školovanja djeteta do 18. godine.

Selekcijski postupak je dugotrajan: preporučuju se online treninzi na kojima se rješavaju ispiti EPSO-a. Nakon objave ispita, slijede predselekcijski ispiti, a nakon toga i razgovori u Centru za procjenu. Ako i uspješno riješite testove, to ne znači da će vas primiti. Tada kreću lobiranja. Postupak traje devet mjeseci.

Danas.hr
27.06.2012.

Besplatna radionica samopouzdanja

Dragi Skacovci i svi ostali koji "lajkate" SKAC, organiziramo u subotu, 30.06.2012, u 18h u Maksimiru, Zagreb,besplatnu radionicu samopouzdanja...Zdravog samopouzdanja nam svima nedostaje,tako nas malo uce o njemu, a tako nam mnogo može pomoći u životu...Dobrodošli ste, ali morate nam se najaviti jer nam je ostalo jos samo par mjesta... predbilježbe na nikolina.com@gmail.com do petka,29.6.2012 do 20h... posaljite mail sa svojim brojem telefona i imenom i prezimenom... tko prvi njegovoooooooo :)

Tamo gdje Bog ljetuje - Modrave

Tamo gdje Bog ljetuje

Modrave, ljeto, Mise Mladih...

U čemu se prepoznaješ;koji od ovih Božjih darova je tvoj? Ako neki je, dođi po blagoslov za ono što ti Bog daje.

Dragi mlade, svake godine prije našeg ljetnog kampa mladih Modrave prikazujemo sv.Misu za sve one koji će doći na Modrave. Ovo je prvi put da se suočavamo i s potrebom da zahvalimo Bogu za sve plodove koje smo primili na Misi Mladih. Također, važno je moliti Boga da blagoslovi naše ljeto, koje je uvijek i prilika i napast da nas Bog u njemu obogati. I ljeti Bog gospoduje. Neka tako bude i u Tvome životu.

Pozivamo Te: Dođi ovoga petka moliti za sebe i druge.

Nedaj da ti samo more šumi mislima i da ti samo hladovina bude drug.Potraži i susretni Boga koji će u ljetnom lahoru i pored Tebe prolaziti. Donesi svoje ljeto pred Boga da ti on pokaže kako sveto i bogato ono može biti.

Bazilika Srca Isusova Palmotićeva, Zagreb.
Petak 29. lipnja 2012.

- Ispovijed u 20.15
-sv. Misa u 20.30
-klanjanje u 21.30
-druženje u 22.00

p.s. Samo za one koji i ljeti trebaju Boga!

Rijeka molitve za projekt Modrave

26.06.2012.

I ove sezone su Modrave.
Ima nas puno koji zbog godina i ove sezone ne ćemo biti tamo.
Mi stariji možemo pomoć projekt svojom molitvom za ovaj projekt.
Predlažem da se srijedom nalazimo na Kamenitim vratima u Zagrebu u 18 sati gdje ćemo molit za Modrave. Iza molitve oni koji žele mogu u Palmu na misu koja je u 19 sati.
Prva molitva za Modrave na Kamenitim vratima je 4. srpnja, a zadnja 29. kolovoza s time da će molitva biti i na samu Veliku Gospu 15. kolovoza.
Svake večeri molit ćemo za projekt u svojim domovima ili mjestu boravka i uz krunicu sa HKR-a koja je na rasporedu svake večeri u 22 sata.
Pridruži se.
Neka rijeke žive molitve zalijevaju ovaj projekt koji je pokrenut prije 9 godina.

" DAJ PAŠTETU DA NE MORAM NA DIJETU" :D

Sljedeća tri dana studenti će skupljati paštete( DOM SAVA) za sve ovogodišnje sudionike duhovno rekreacijskog kampa MODRAVE u vrijeme doručka( od 7 do 9:30) na izlazu/ulazu u menzu 1

DO(ĐITE)RUČKUJTE!!!!! :))))))) dObAr TeK :)))))

Prijave za ljetnu školu pjevanja

25.06.2012.

Ivana Husar Mlinac i Martina Tomičić Moskaljov održavaju ljetne glazbene radionice za djecu i mlade u zagrebačkom Centru Kaptol od 2. srpnja. Održavaju se od ponedjeljka do petka i traju dva tjedna, do. 13. srpnja.

Radionice obuhvaćaju Pčelica malu školu pjevanja, Junior Cool seminar i Zaba ljetni glazbeni koledž, ovisno o dobi polaznika. Ti su edukativni programi namijenjeni djeci i mladima u dobi od 6 do 25 godina.

Više doznajte na mrežnim stranicama:
http://www.husar-tomcic.com/

Izvor: Laudato

Samo Tebi vjerujem - Navještenje

Samo Tebi vjerujem,
jer mi dušu uzdižeš
i što me bodriš, hrabriš me,
Samo Tebi Isuse.

Samo Tebi vjerujem
jer si sprao svaki grijeh
i svaku zloću, laži sve.
Samo Tebi, Isuse.
I kad mi suze rose lice,
kad sm sam i kad me strah
samo Tebi vjerujem,
svijetlu što mi tjera mrak

Samo Tebi vjerujem,
Ti si uvijek uz mene,
sjajna zvijezdo žića mog,
moga srca Ti si Bog

I kad me nevolje progone,
ne, ja nedam se, jer Ti si uz mene.
I dok Tebi ja molim se,
priznajem Ti sve što u duši krije se.

Biskup Jezerinac u vojnoj kapelaniji na Plesu

24.06.2012.

Zagreb, (IKA) – Na svetkovinu apostolskih prvaka svetih Petra i Pavla, koji istoimena Vojna kapelanije Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane na zagrebačkom Plesu slavi kao dan svojih nebeskih zaštitnika, u petak 29. lipnja svečanu misu u 10 sati predslavi vojni biskup Juraj Jezerinac u zajedništvu s vojnim kapelanom vlč. Viktorom Grbešom.

Petrovsko proštenej u Dugoj Resi

Duga Resa, (IKA) – Svetkovinu sv. Petra apostola vjernici istoimene župe Duga Resa slave na svetkovinu apostolskih pravaka Petra i Pavla u srijedu 29. lipnja. U župnoj crkvi svetog titulara, proštenjarske mise slave se u 8, 9, 11 te u 17 sati, a središnje bogoslužje je poldanica u 11 sati. Uz župnika Antuna Kolića, proštenjarsku dodnevnu misu predslavi fra Ante Barišić iz Karlovca. Na Petrovo i grad Duga Resa slavi svoj dan, prate ga brojni kulturni sadržaji. Vjernici se za proslavu svetkovine svog župnog patrona pripravljaju trodnevnicom od 26. do 28. lipnja. Krunica je u 17.30, misa u 18 sati, nakon koje je klanjanje. Trodnevnicu i klanjanje predvodi također fra Ante. Misom u 17 sati, završava svečana proslava župnog proštenja.
U nedjelju 24. lipnja je župno proštenje u kapeli Sv. Ivana Krstitelja u filijali Zvečaj. Mise su u 11 i u 16 sati.

Blagdan sv. Petra i Pavla u Zadru

Zadar, (IKA) - Blagdan sv. Petra i Pavla u petak 29. lipnja svečano slavi župa sv. Petra u Pločama u Zadru. Misno slavlje u 10 sati u župnoj crkvi sv. Petra predvodi don Josip Radoica Pinčić, dekan dekanata Zadar Istok i župnik Bibinja. Svečano misno slavlje u 19 sati, potom i procesiju s kipom sv. Petra kroz predio Ploče, predvodi fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri.

Biskup Pozaić na Petrovo i Pavlovo u istoimenoj župi Kašina

Kašina, (IKA) – Župa Kašina u petak 29. lipnja, na svetkovinu apostolskih prvaka svetih Petra i Pavla, slavi svoje župne patrone. Svečana proštenjarska misa je u 19 sati. Predvodi je pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić sa svećenicima Sesvetsko-vugrovečkoga dekanata.
Za svoje godišnje proštenje župna se zajednica pripravlja trodnevnicom od utorka 26. do četvrtka 28. lipnja. U župnoj crkvi Svetih Petra i Pavla u 19 sati predslave je Tomislav Kralj, Vlado Letinčić i Luka Slijepčević, župni vikari u Retkovcu, zagrebačkom sv. Blažu te u Mariji Bistrici. Kroz tri večeri srž misnih slavlja bit će okupljanje mladih i razvijanje svjedočke dimenzije vjere nadahnute životom apostolskih prvaka; okupljanje obitelji te njihovo usmjeravanje crkvenim pokretima i udrugama koje djeluju na području župe – Molitveni vjenčić - i okolnih župa – gostovat će crkvene udruge i pokreti iz dekanata; završna večer trodnevnice posvećena je okupljanju starijih, bolesnih i nemoćnih župljana te usmjeravanje liturgije starijoj populaciji s podjelom sakramenta bolesničkog pomazanja.

Petrovo i Pavlovo u Bešićima

Zagreb, (IKA) – Župa svetih Petra i Pavla u Bešićima podno Medvednice u petak 29. lipnja na svetkovinu apostolskih prvaka slavi svoje župne patrone, glavno godišnje proštenje. Za proslavu se vjernici pripravljaju trodnevnicom od 26. do 28. lipnja u 18.30 sati. U župnoj crkvi – kapeli, privremenom bogoslužnom prostoru, propovijedane mise predslave karmelićani iz samostana u Remetama.
Svečana proštenjarska misa na blagdan je večernja u 18 sati. Sa župnikom Stjepanom Petikom i svećenicima Remetskoga dekanata i šire, predslavi je i propovijeda o. Vjenceslav Mihetec, upravitelj svetišta Majke Božje Remetske.

Petrovsko proštenje u župi Ivanić-Grad

Ivanić-Grad, (IKA) – Župa sv. Petra u Ivanić-Gradu blagdan sv. Petra apostola, svoje godišnje proštenje, svečano slavi u petak 29. lipnja na svetkovinu apostolskih pravaka. Proštenjarske mise su u 9, 11 te u 19 sati. Jutarnju predslavi ovogodišnji mladomisnik Damir Ceković, svečana proštenjarska misa je poldanica u 11 sati. Predvodi je preč. Marko Karadža, župnik iz Volodera, sa svećenicima Ivanićgradskoga dekanata. Završno misno slavlje je večernje u 19 sati, predvodi ga župnik mons. Josip Čorić. Misna slavlja pjesmom prati mješoviti župni zbor. Za proslavu župnog proštenja vjernička se zajednica duhovno pripravlja od 26. do 28. lipnja, uočnice Petrova i Pavlova. Poslije krunice i pobožnosti, propovijedane mise u 19 sati predslave okolni župnici.

Proslava blagdana Sv. Petar i Pavao u Zaprešiću.

  U petak, 29. lipnja, slavimo svetkovinu sv. Petra i Pavla, apostola. Toga
dana ujedno je i župna svetkovina. Svete Mise toga dana slave se u župnoj
crkvi sv. Petra u 11 i 19 sati. Svetu Misu u 11 sati predslavi vlč. Renato Bel-
čić, mladomisnik i u 19 sati vlč. Tomislav Kolar, mladomisnik. DOĐIMO!

Sv. Petar i Pavao, apostoli – zaštitnici Župe u Osijeku

Na blagdan svetih Petra i Pavla, apostola – zaštitnika naše župe, župne crkve i grada Osijeka, svete mise su: u 6,30 sati; u 8,30 sati; župna u 10,00 sati; u 11,30 sati i večernja sveta misa u 18,30 sati koju predvodi dijecezanski biskup Marin Srakić i pomoćni biskup Đuro Hranić uz sudjelovanje biskupa metropolije i svećenika grada Osijeka. Dođimo i na večernju misu proslaviti naše zaštitnike i moliti njihov zagovor za župu i grad.

Turnir Petrovo 2012 - Sven Vuić

Kao i svakie godine unazad 7 njih, članovi ŠD Sv. Petar organizirati će turnir Petrovo - Sven Vuić. Turnir će se i ove godine održati u tri sporta, odbojci, streetballu i malom nogometu. Ove godine odlučili smo se na promjenu lokacije, ali i dalje ostajemo u kvartu i blizu naše župe. Igrati će se od 25. do 28.6. na igralištu OŠ I.G. Kovačić na Šalati. Pozivamo vas da se prijavite na turnir i da zajedno obilježimo blagdan sv. Petra i Pavla, prisjetimo se našeg Svena te da uz druženje i dobre igre završimo ovu natjecateljsku sezonu. Detaljenije čitajte u nastavku.

Malonogometni dio turnira igra se 4+1, lopta 4-orka, po pravilima Katoličke Malonogometne Lige (psovanje i ne poštivanje Fair Playa kažnjava se isključenjem od 2 min); te se odvija u tri kategorije:

rođeni 2000. i mlađi (prvopričesnici)
rođeni 1993. i mlađi (juniori)
bez ograničenja u godinama (seniori).
Zbog spojenih praznika ove godine odlučili smo turnir održati nakon istih. Seniorski dio turnira krenuti će u ponedjeljak 25.06., a igrati će se svaki dan u popodnevni satima do četvrtka 28.06. ovisno o broju prijavljenih ekipa.

Turniri u mlađim kategorijama održati će se ovisno o broju prijavljenih ekipa i igrati će se u navedenim datumima sa točnim rasporedom također ovisno o broju prijavljenih ekipa.

Prijave se primaju do 20.06., a kotizacija iznosi 400kn za seniore i 200kn za mlađe kategorije. Kontakt za prijave su brojevi mobitela: 091/365-3353 i 098/940-5488 ili e-mail adresa: sdsvetipetar@gmail.com .

Odbojkaški dio turnira također se igra po pravilima Katoličke odbojkaške lige. Ovisno o broju prijavljenih ekipa igrat će se mješoviti i/ili ženski dvoranski turnir.
Utakmice će se igrati u dvorani Osnovne škole Ivan Goran Kovačić, odnosno XVIII Gimnazije od 26.-28.06. Ukoliko vam odgovara određena satnica (popodne zbog posla itd.) javite se pa ćemo organizirati vaše utakmice u odgovarajuće vrijeme.

Prijave se primaju do 20.06., a kotizacija iznosi 150kn po ekipi. Kontakt za prijave je broj mobitela: 098/167-9043 ili e-mail adresa: sdsvetipetar@gmail.com .

Streetball turnir održati će se također na igralištu koje inače dijele Osnovna škola Ivan Goran Kovačić i XVIII. Gimnazija u vremenu od 25. Do 28.06. Točni termini biti će objavljeni naknadno.

Igra se hakl 3 na 3 sa mogućom jednom izmjenom (ekipe 3+1), te se odvija u četiri kategorije:
rođene 1.1.1997. i mlađe – djevojčice
rođeni 1.1.1994. i mlađi – dječaci
rođeni 1.1.1998. i mlađi – dječaci
bez starosnog ograničenja (seniori)
Prijaviti se možete svaki dan na : 091/506-0322 i 091/727-9023 ili e-mail adresa: sdsvetipetar@gmail.com te na dan turnira na igralištu. Kotizacija iznosi 10 kuna po igraču za mlađe dobne kategorije a za seniore 15kn po igraču.

Nagrade u svim sportovima za prva 3 mjesta i Fair Play su pehari, medalje i sportska oprema.
Datum mise i proglašenja za sve sportove biti će objavljen naknadno.

Petrovo 2012.

Blagdan Petra i Pavla slavi se u crkvi Sv. Petar Apostol u Vlaškoj ulici u Zagrebu.
Trodnevnicu 26., 27. i 28. lipnja predvodit će preč. Domagoj Matošević, rektor Međubiskupijskog dječačkog sjemeništa na Šalati. Pobožnost sv. krunice je u 18:00, a u 18:30 sv. misa s prigodnom propovijedi.
Nakon sv. mise u utorak 26. lipnja održat će se igrokaz kojeg izvode djeca župe Špansko "Kako je Sara tražila Isusa".
U srijedu 27. lipnja 2012. nakon većernje sv. mise održat će se orguljaški koncert orguljaša župe, a u četvrtak 28. lipnja je "Petrov ključ" – smotra zborova mladih.
Na sam blagdan Sv. Petra, 29. lipnja, sv. mise predvode:
6:00 – vlč. Marko Kovač
7:30 – vlč. Jakov Rađa
9:00 – preč. dr. Tonči Matulić
10:15 – vlč. Marko Štefanec, mladomisnik
11:30 – preč. Nedjeljko Pintarić
13:00 – misa na albanskom jeziku
17:00 - vlč. Tomislav Kasić, mladomisnik
18:30 – mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački

U srpnju i kolovozu misa u Palmi i u 20:30.

U srpnju i kolovozu nedjeljom i na Veliku Gospu u Bazilici Srca Isusova u Palmotičevoj mise su u: 7.00; 8,00; 9.30; 11.00; 12.15
19.00 i 20.30 sati

Misa mladih Palma

U petak 29.6. bit će zadnja Misa mladih u Palmi u Zagrebu.
To će ujedino biti misa povodom službenog početka sezone Modrave 2012 koji orgarnizira SKAC.
Početak je u 20:30. sati.
SKAC kako doznajem nije odlučio da li će se nastavit Mise mladih u slijedećoj sezoni.
Inaće ove mise imali su jako dobro primljene od vjernika koji su dolazili u velikom broju.

Autobusne linije za Pirovac nedjeljom koje s kojima se stiže na transfer za Modrave 2012.

22.06.2012.

Ovo je raspored za Pirovac ali treba zamolit vozaća da Vam stanu u ugibalištu u Dragama Pakoštanskim:
Polazak u 07:00. Dolazak: 12:40 Prijevoznik: Autobusni promet d.d. u stečaju
Linija vozi autoputom do Biograda

Polazak u 07:30. Dolazak u 13:45 . Prijevoznik: Autobusni promet d.d. u stečaju. Vozi starom cestom preko Plitvica i Zadra

Polazak 08:00. Dolazak u 12:15. Prijevoznik Panturist d.d. koop VTV Pavlić d.o.o. Vozi preko Benkovca

Polazak u 08:40. Dolazak u 15:18 Prijevoznik: Croatia bus d.d. u stečaju. Vozi preko Plitvica i Zadra.

Polazak 09:30 Dolazak 14:05. Prijevoznik: Samoborček d.o.o. Vozi preko Jastrebarskog

Polazak u 11:00 Dolazak u 17:00 Prijevoznik Autotransport d.d. Šibenik. Vozi preko Plitvica i Zadra

Polazak u 11:30. Dolazak u 17:4. Prijevoznik: Autobusni promet d.d. u stečaju . Vozi preko Plitvica i Zadra.

„GREEN VOLLEYBALL @ GARDEN MALL“.

20.06.2012.

S ponosom Vam predstavljamo seriju turnira u odbojci na travi pod nazivom „GREEN VOLLEYBALL @ GARDEN MALL“. Po prvi puta u Hrvatskoj igrači i igračice imat će priliku zaigrati odbojku na prirodnoj travnatoj površini od 30. lipnja do 8. srpnja ispred poznatog Zagrebačkog shopping centra – Garden Mall, a sve to u organizaciji kluba odbojke na pijesku „VRAPČE“ i portala ONP (www.odbojkanapijesku.com).

Prvog dana turnira, u subotu 30. lipnja od 11:00h očekuje se nastup igračica na turniru mini odbojke (3 protiv 3) na terenima dimenzija 12m x 4m u dvijema kategorijama - 1999. godište i mlađe te 1996. – 1998. godište. U ovim kategorijama očekuju se nastupi najboljih odbojkaških klubova iz Hrvatske i susjednih zemalja. Prijave na turnir su besplatne, a najbolje očekuju BOGATE NAGRADE sponzora turnira.

Nedjelja 1. srpnja od 11:00h donosi nam nastup rekreativnih trojki na terenima dimenzija 16m x 8m. Jedino pravilo ovog turnira je da svaka trojka mora imati barem jednu osobu ženskog spola. Ograničenja u godinama nema, a prijava je besplatna. Za one najbolje osigurane su BOGATE NAGRADE sponzora turnira.

Od 2. do 5. srpnja na rasporedu je škola odbojke koja će se održavati svakodnevno od 17:00 – 21:00h a koju će voditi animatorice OK Olimpika. Poduke će biti besplatne a moći će sudjelovati svi koji se pojave na terenima ispred Garden Malla.
Petak 6. lipnja rezerviran je za turnir obitelji koji počinje od 17:00h. Potpuno besplatno prijavite svoju obitelj i dobro se zabavite te osvojite BOGATE NAGRADE naših sponzora. Igra se na terenima dimenzija 16m x 8m.

U subotu 7. srpnja od 11:00h očekuje nas nastup rekreativnih dvojki na terenu dimenzija 16m x 8m te turnir trojki za djecu u mini odbojci (1996. godište i mlađi) na terenima 12m x 4m. Prijave za oba turnira su besplatne, a najbolje očekuju BOGATE NAGRADE sponzora turnira.

Zadnji dan, nedjelja 8. srpnja od 11:00h rezerviran je za još jedan nastup rekreativnih trojki na terenu dimenzija 16m x 8m. Jedino pravilo ovog turnira je da svaka trojka mora imati barem jednu osobu ženskog spola. Ograničenja u godinama nema, a prijava je besplatna. Za one najbolje osigurane su BOGATE NAGRADE sponzora turnira.

Odličnu organizaciju te nezaboravan provod za sve sudionike jamči provjereni tim stručnjaka iz kluba odbojke na pijesku „Vrapče“ i portala ONP. Sve dane održavanja turnira očekuje Vas otvoreni bar uz terene na kojem se možete okrijepiti dok će se za vruće ljetne hitove pobrinuti DJ Ivan Škrinjarić. Posebna atrakcija bit će „zelena plaža“ na kojoj će se posjetitelji i igrači moći opustiti u udobnim ležaljkama i promatrati odličnu odbojku na travi. Ukoliko ne bude mjesta na ležaljkama za Vas smo pripremili tribine s kojih će te također moći pratiti ovaj vrhunski event.

Najbolje od svega – sudjelovanje na svim turnirima je POTPUNO BESPLATNO, na Vama je samo da dođete i tako uveličate ovaj veliki događaj, da li kao igrači ili posjetitelji na Vama je da odlučite sami.
Prijaviti se ili dodatno informirati možete putem Email-a: greenvolleycroatia@gmail.com ili broja mobitela 091 -519 3322. Kontakt osoba – Matko Čulina. Upozoravamo Vas de ne čekate predugo sa prijavama jer se može dogoditi da se prijave ograniče ako se previše ekipa prijavi.

Vidimo se na zelenim terenima ispred Garden Malla od 30. lipnja do 8. srpnja.

KGZ ne radi od 22 do 26. lipnja

Kako doznajem Knjižnice Grada Zagreba neće radit u periodu od 22 do 26. lipnja 2012.

Vozni red na praznike i tijekom ljeta, ZET

Na Dan antifašističke borbe, u petak, 22. lipnja te na Dan državnosti, u ponedjeljak, 25. lipnja, u tramvajskom i autobusnom prometu primjenjivat će se nedjeljni vozni red.

Podsjećamo korisnike da se ljetni vozni red u tramvajskom i autobusnom podsustavu ove godine počeo primjenjivati od ponedjeljka, 18. lipnja.

NSK Radno vrijeme od 21. lipnja do 26. lipnja

U četvrtak, 21. lipnja 2012., Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zatvorit će se u 21 sat, a u subotu, 23. lipnja 2012., bit će otvorena od 8 do 15 sati.
U utorak, 26. lipnja 2012., Knjižnica će biti otvorena prema redovitom radnom vremenu.

Radno vrijeme NSK 19. lipnja

17.06.2012.

U utorak, 19. lipnja 2012., Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zatvorit će se u 16 sati zbog izravnog prijenosa dodjele državne nagrade „Vladimir Nazor“ te će biti ponovno otvorena istoga dana u 19 sati.

CUGOM VU STUBAKE

Od 16. lipnja do 26. kolovoza HŽ Putnički prijevoz odobrava popust od 40% na redovitu cijenu prijevoza za dvosmjerna putovanja u 1. i 2. razredu redovitih vlakova putnicima koji putuju u Hotelsko-turistički kompleks Stubičke toplice. Osnovu povlastice čini prijevozna karta ovjerena u Hotelsko-turističkom kompleksu Stubičke toplice. Povlastica vrijedi isključivo za povratna putovanja iz svih službenih mjesta na HŽ-ovim prugama do Stubičkih Toplica i natrag.

Zbor Izvor napunio crkvu Sv. Josipa u Zagrebu

Zvijezde emisije 'Do posljednjeg zbora' večeras su u svojoj matičnoj crkvi održali koncert za pamčenje.
Crkva je bila puna a mnogi su bili i ispred nje.
Što napisati da su i ovog puta opravdali sva očekivanja.
Vrhunska izvedba kakva dolići ovakvom zboru.
Nadamo se samo da ovo nije kraj nego početak.

Završio EuroZagreb 2012

Večeras je podjelom nagrada najboljim ekipama završio prvi EuroZagreb 2012.
Turnir je u organizaciji studenata i djelatnika Sveučilišta u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Hrvatskog akademskog športskog kluba Mladost .
Glavni suoganizitor je Športsko društvo Ekonomskog fakulteta.
Što napisati nego da je sve prošlo kako treba uz nekoliko ozlijeda ali to je dio svakog natjecanja.
Sva su natjecanja prošla bez izgreda što dolići ovoj vrsti turnira.
U drugim sveučilišnim centrima sva su natjecanja na jednom mjesto što u Zagrebu nije tako pa su se orgarnizatori potrudili da sve bude što bliže jedno drugome.
Možda da su stavili koji autobus više za sudionike jer jedan je po cijele dane bio u vožnji.
Što na kraju napisat nego da mi je bio čast i zadovoljstvo biti sudionik tj fotograf ovog turnira.

9. završnica Katoličke malonogometne lige Crkve u Hrvata Nogometaši iz Solina prvaci KMNL-a

16.06.2012.

Polufinalnim i finalnim susretima, koji su protekli u vrlo fer i korektnoj igri, te dodjelom nagrada u dvorani Mirza Delibašić u KSC Skenderija u Sarajevu, u nedjelju, 10. lipnja završena je Deveta završnica Katoličke malonogometne lige Crkve u Hrvata, prenosi Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Ekipa župe bl. Ivan XXIII. osvojila 2. mjesto
Prvo mjesto osvojila je ekipa župe Gospe od Otoka iz Solina iz Splitsko-makarske nadbiskupije dok je druga bila ekipa župe blaženog Ivana XXXIII. iz zagrebačkog naselja Dubrava iz Zagrebačke nadbiskupije. Treća je bila ekipa župe Rođenja Blažene Djevice Marije iz Benkovca iz Zadarske nadbiskupije dok je četvrta bila ekipa župe Gospa od Zdravlja iz mjesta Dubrava iz Šibenske biskupije. Nagradu za fair play dobila je ekipa župe sv. Ivana Krstitelja iz Podmilačja iz Vrhbosanske nadbiskupije čime je osigurala svoj nastup na Desetoj završnici Malonogometne katoličke lige 2012. godine. Nagradu za najboljeg strijelca dobio je igrač iz ekipe župe blaženog Ivana XXXIII. Robert Janjiš koji je postigao 14 golova dok su za najboljeg igrača i najboljeg golmana proglašeni igrači pobjedničke ekipe župe Gospe od Otoka Pjero Andrijašević i Duje Tokić. Svim ekipama dodijeljene su prigodne uspomene za sudjelovanje.

Kardinal Vinko Puljić čestitao pobjednicima

Pobjednički pehar, medalje i prigodne nagrade dodijelio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Nakon što je zahvalio svim organizatorima i obiteljima koje su ugostile mlade nogometaše, kardinal je čestitao pobjednicima te izrazio iskrenu zahvalnost svim natjecateljima koji su svojim dolaskom u Sarajevo i sudjelovanjem na Završnici pokazali da se i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine može svjedočiti vlastito kršćansko uvjerenje i živjeti zajedno s drugima i drugačijima. Predstavnik župe Gospe od Zdravlja iz Dubrave darovao je kardinalu Puljiću tradicionalnu šibensku kapu. Nakon dodjele nagrada, svi sudionici su napravili zajedničku fotografiju koja će, s potrebnim podacima biti poslana Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) kako bi registrirala ovo natjecanje.

Autor: pm/KTA BKBiH

Velika medijska kampanja Ne stidim se Isusa!

“Nosit ću ovaj medaljon jer sam katolik i ne stidim se Isusa i svoje vjere. Siguran sam da je Gospodin Bog sa mnom i da bdije nada mnom u svemu što radim”, rekao je Robert Lewandowski, napadač njemačkog kluba Borussie iz Dortmunda koji je proglašen najboljim igračem Bundeslige u sezoni u kojoj je njegov klub osvojio prvo mjesto, prenosi portal bitno.net.

Video je objavljen kao dio velike medijske kampanje “Ne stidim se Isusa” koju je organizirala jedna laička udruga mladih katolika i u sklopu koje se dijeli medaljon s križem. Cijela kampanja ima za cilj razviti u mladih ljudi osjećaj ponosa jer su vjernici i potaknuti djela kršćanske milosti u njihovom životu, a u njoj sudjeluje čitav niz poznatih iz poljskog društvenog i kulturnog života koji su pristali nositi medaljon i svjedočiti o svojoj vjeri u video zapisima.

“U današnjem svijetu živimo ubrzanim tempom i često se dogodi da zaboravimo na one vrijednosti koje su za nas najvažnije. Zato mi moja vjera ne pomaže samo na igralištu, nego i da budem boljim čovjekom i da činim što manje grešaka u životu”, pojasnio je poljski nogometaš.

Osim njega u akciji “Ne stidim se Isusa” sudjeluje kapetan nogometne vrste Jakub Blaszczykowski. Istodobno, slika vratara poljske reprezentacije Przemyslawa Tytona koji se minutu prije nego će obraniti jedanaesterac protiv Grčke i postati nacionalni heroj nakratko pomolio pred golom, već je obišla svijet. U utakmici kojom je otvoren Euro 2012. standardni vratar Wojciech Szczesny dobio je crveni karton, pa je Tyton potpuno nezagrijan morao braniti penal.

“Kako se brani takav jedanaesterac? Ne znam, malo sam se osjećao kao da sanjam kada mi se ukazala ova prigoda. Bogu zahvaljujem da sam to uspio obraniti”, rekao je poslije utakmice Tyton.

Autor: Goran Andrijanić | Bitno.net

Razgovor s Krešimirom i Marinom Matošević iz Božja slava banda „Sve na veću slavu Božju!“

Uoči velikog humanitarnog koncerta kojeg Božja slava band 20. lipnja na Šalati organizira za svog prijatelja Hrvoja, razgovarali smo s Krešimirom i Marinom Matošević. Saznali smo povod ovog koncerta, same početke benda te kako evangelizacijski djeluju danas, a prisjetili smo se i nezaboravnih trenutaka susreta sa Svetim Ocem prošle godine na glavnom zagrebačkom trgu kada su upravo dečki iz Božja slava banda pratili Nadbiskupijski zbor mladih.

Božja slava band će nakon dugo vremena stanke iduće srijede održati koncert pod nazivom „Jer Ti si predivan Bog“. Koncert je humanitarnog karaktera, a rado su vam se odazvali i brojni zanimljivi gosti. Možete li objasniti o čemu se radi i pozvati mlade da se u što većem broju odazovu kako bi uživali u odličnoj glazbi, a pritom učinili i dobro djelo?

Najprije moram reći da BSB nikad nije imao neku veću stanku, već se naše djelovanje kroz posljednjih nekoliko godina uglavnom svelo na gostujuće koncerte (kao odgovor na poziv neke župe, zajednice ili pojedinačnih organizatora određenih događanja) te sudjelovanje na raznoraznim molitvenim susretima, seminarima, duhovnim obnovama, proslavama i slično pa zaista već dugo ovdje kod kuće nismo imali svoj samostalni koncert jer smo bili preokupirani tim drugim svirkama, a i gotovo svi u bendu smo zasnovali svoje obitelji i kao obiteljski ljudi koji se bave i kojekakvim drugim aktivnostima jednostavno više nemamo toliko vremena kao prije. No, nakon što se naš dugogodišnji prijatelj i bas-gitarist Hrvoje razbolio i vodio tešku borbu s tumorom, odlučili smo, uz molitve i moralnu potporu, iskoristiti priliku da napravimo jedan koncert BSB-a s gostima uz koje nas veže neka posebna priča, a usput koristimo priliku da sav novčani prihod od prodaje karata i dobrovoljnih priloga poklonimo Hrvoju kojeg nakon operacije i oporavka čeka dug period raznoraznih terapija, vježbi i pregleda koji, naravno, uvijek predstavljaju i veliki trošak. Pozivam od srca sve koji nas znaju ili ne znaju, a žele zajedno s nama pjesmom slaviti Boga i moliti te pomoći našem Hrvoju da se odazovu!

Koliko je glazba važan dio vašega života? Koje su to radosti koje otkrivate u glazbi? Na koji način vas ona obogaćuje?
Budući da vjerujem da je svaki čovjek od Boga stvoren s određenom svrhom koju u ovom zemaljskom životu treba ostvariti da bi ispunio Božju volju za sebe, glazba je u samom središtu mog života. Znam da mi je Gospodin dao određene talente koje na tom području mogu iskoristiti da svjedočim Njega i tako ostvarim tu svoju svrhu i to mi je jedan od glavnih ciljeva u životu. Glazba je veoma snažan medij koji dotiče duh, dušu i tijelo – čitavo ljudsko biće, pa ako se još k tome radi o duhovnoj glazbi kojoj je Bog ishodište, Duh Sveti inspiracija, onda se tu i čuda događaju, životi se mijenjaju i Bog je zaista na djelu, a naš život postaje prebogat.

Bend je nastao 1994. godine, što bi značilo da ove godine slavite 18. rođendan. „Punoljetni ste“ i iza vas je bogata glazbena povijest. Zasigurno je bilo mnogo radosnih, ali i mnogo teških trenutaka. Što biste preporučili mladim bendovima koji su tek na početku svog bavljenja duhovnom glazbom?

Kad danas razmišljam o našim počecima i nekim događajima u prošlosti, moram priznati da gledam stvari prilično drugačije, s određenim odmakom. Mislim da smo na samom početku bili previše samouvjereni, možda i premladi za neka zrelija razmišljanja, a danas vidim da tada još puno toga nismo znali i da smo u mnogim stvarima bili puno lošiji no što smo tad mislili za sebe. No, pozitivno je u svemu tome bilo što smo zaista iskreno od samog početka imali pred očima samo jedan cilj, a to je proslaviti Boga. Nije to bila nikakva želja za osobnim probitkom i slavom, niti za priznanjem. Ipak, poslije smo naučili da je naš Bog velik Bog i zaslužuje da mu damo najbolje od sebe, a ne samo ono što imamo ili mislimo da imamo. Isto tako je važna i ona ljudska dimenzija kad se radi o trudu i radu na sebi - nije dovoljno samo moliti i očekivati Božje djelovanje bez onog što mi trebamo dati sa svoje strane. Sve u svemu, moj savjet je: vjerujete li da vas Bog zove u ovu službu predajte mu se svim srcem, crpite nadahnuće i snagu iz izvora osobnog odnosa s Bogom, budite otvoreni i spremni učiti od starijih i iskusnih i neka vam Gospodin uvijek bude na prvom mjestu pa će sve ostalo sjesti na svoje mjesto! Moje geslo je «Sve na veću slavu Božju»!

Marina, prošla je godina dana od susreta mladih sa Svetim Ocem na glavnom zagrebačkom trgu. Prisjećajući se toga velikog dana, ne možemo se ne sjetiti i psalma 34. „Gledajte u Gospodina i razveselite se“ kojega si upravo ti i otpjevala. Možeš li se prisjetiti i podijeliti s nama dojmove s Trga? Pjevala si pred Papom, je li bilo treme? Kako si se osjećala?

Naravno, nezaobilazno pitanje... Premalo je mjesta ovdje da bih mogla napisati sve što se događalo u meni i oko mene tih dana i vezano za taj psalam. Mogu samo reći da je to bila tolika Božja providnost da se i dan danas ostvaruju plodovi tog trenutka i te pjesme. Dugo vremena smo tražili pjesmu koja bi se pjevala kao psalam taj dan, htjeli smo da to bude glazba koja će biti bliska mladima i ujedno snažno prenijeti poruku Božje riječi. Kad smo dobili zeleno svjetlo, nismo niti sanjali da će pjesma imati takav odjek širom Hrvatske. Pomalo je pridonio i sam trenutak koji je zaista bio poseban, no moram priznati da su uistinu i tekst i glazba posebni. Zanimljivo je to da sam i ja sama iz određenih osobnih razloga proživljavala pomalo teške trenutke neposredno prije pjevanja tog psalma i zato sam vrlo osobno doživljavala tu pjesmu u trenutku pjevanja, a kad osobno doživiš ono što pjevaš, vjerojatno još snažnije preneseš tu poruku drugima, tako da su mi se i nekoliko mjeseci kasnije znali javljati ljudi koji su usred nekih svojih velikih problema i teškoća kliknuli na internetsku snimku ove pjesme i doživjeli nevjerojatno Božje ohrabrenje, utjehu i mir.

Cijeli bend je na susretu sa Svetim Ocem pratio Nadbiskupijski zbor mladih. Krešo, ti si i danas dio NZM-a, kojega ste upravo vas dvoje, mogli bismo reći, u njegovim počecima „podigli na noge“. Kako dani prolaze, i NZM se razvija i jača – kako glazbeno, tako i duhovno. Kroz njega su prošli brojni mladi naše Nadbiskupije. Vidiš li napredak od prvih dana do danas i misliš li da je NZM ojačao zborove mladih u župama Nadbiskupije?

Pa mislim da je od samog početka cilj osnivanja i rada NZM-a bio ne samo povezati mlade pjevače i svirače ili voditelje župnih zborova širom Zagrebačke nadbiskupije, već upravo u svima nama i po nama razvijati talente od Boga dane, duhovno rasti upravo kroz to naše polje djelovanja, svjedočiti ljubav Božju i zajedništvo prilikom svakog susreta ili manifestacije koju je zbor pratio svojim nastupom i na kraju širiti i „promovirati“ taj jedan suvremeni pristup i odnos prema duhovnoj glazbi koja nije samo neka lijepa glazba ugodna za slušanje već snažna molitva i duhovna poruka. Vjerujem se da se taj cilj zaista ostvaruje i zato nam je uvijek drago kad putujemo širom Hrvatske čuti među nepoznatim grupama mladih neku pjesmu koja je proizašla upravo iz suradnje s NZM-om.

Da je glazba važan dio života cijeloga benda pokazuje i činjenica da isti sastav benda, samo pod drugim imenom „Keep Cool band“, nastupa i na svjetovnim događajima. Koliko je teško spojiti ta dva glazbeno, ali i svjetonazorski različita svijeta i je li moguće i kroz taj „svjetovni“ dio svjedočiti?

Zbog različitih životnih okolnosti, uglavnom nezaposlenosti više članova u bendu, odlučili smo talente koje imamo pokušati iskoristiti i na području „financijske podrške“, iako danas nijedan od nas ne živi isključivo samo od tog dijela posla. Uistinu su različita ta dva svijeta i ponekad nije lako gledati svu pozadinu koja je vezana uz ovaj „svjetovni“ dio. Upravo zbog toga se trudimo unijeti u taj posao pomalo ove duhovne pozadine koju imamo i to stvarno ponekad ima i evangelizacijski efekt. Prije svake probe i nastupa se molimo. Nastojimo uvijek izbaciti, odnosno ne uvrštavati u repertoar glazbu koja je potpuno kontadiktorna našim kršćanskim stavovima i načelima, a na isti način se trudimo i ponašati u svim tim „svjetovnim“ sredinama tako da mislim da ta kombinacija zasad funkcionira.
Autor: Valentina Gusić

Nebeski osjećaj na 0m nadmorske visine Krapanj – oaza tišine za mlade

15.06.2012.

Danas nam je prijeko potreban odmak od buke kojom smo bombardirani. Zasipani smo riječima sa svih strana – s interneta, televizora, radija, facebooka, maila, novina, magazina, reklama, mp3 playera, iz noćnih klubova… Današnji čovjek je okružen bujicom nepotrebnih riječi. U tom vrtlogu riječi čovjek ne može čuti ni sebe ni bližnje ni Boga. Ne može čuti, a kamo li osluhnuti!

Iz takvog okruženja mladi čovjek dolazi u Kursiljov centar Emaus na otoku Krapnju u oazu tišine i mjesto susreta. Kursiljo je mali tečaj radosnog kršćanstva temeljen na konceptu u kojem laici svojim temama svjedoče osobni susret s Isusom i Očev zahvat u njihove živote.

Zajedništvo koje traje

Po dolasku na Krapanj kod mladih prvo nastupa pozitivni šok tišine i mira. U prostorima franjevačkog samostana i stoljetne borove šume nailaze na susret s riječima koje svjedoče nečiji život. Mladi suradnici svojim vršnjacima predstavljaju razne kršćanske teme prilagođene mlađoj populaciji govoreći gdje je Bog dotakao njihove živote. U tim riječima čovjek prvo prepoznaje sebe, shvaća kako i druge muče isti problemi. Potom uočava Božje djelovanje u tuđim životima, a zatim susreće bližnje u razgovorima po grupama vođenim nakon tema. U susretu s bratom i sestrom se otvaraju vrata spoznaji Boga Oca preko koje se jedino može spoznavati sliku Božju – sebe. Tu mlad čovjek shvaća kako pronaći sebe može jedino zajedno s bližnjim u susretu s Bogom.
Na Krapnju se mladima pruža potpuni duhovno-rekreacijski sadržaj. Duhovni sadržaj uključuje klanjanje, križni put u prirodi, svakodnevnu misu, kontemplaciju, jutarnju molitvu… Mnogi prvi put uvide značaj svete mise upravo na Krapnju. Mise i klanjanja s Krapnja ostaju im ucrtane u dušu za čitavu godinu, a euharistija se slavi i u crkvi i na otvorenom u zajedništvu s prirodom.

Mladi grade zajedništvo i kroz sportove, ples, igre... Na kraju tjedna postaju svjesni blaga koje su primili u obliku zajedništva, blaga koje žele nositi u srcu gdje ga nitko ne može oteti. Nositi dalje svojim obiteljima i prijateljima. Primili su Isusa i postavili na mjesto koje Mu i pripada – na prijestolje Kralja Kraljevstva Božjeg koje je zavladalo njihovim srcima.

Božji odraz u prirodi

No, dosta o Kursilju, hajmo malo o samostanu! Samostan je izdvojen od kuća na otoku na kojem živi 150 starijih osoba. Ograđen je i posjeduje ogroman vrt s maslinama i dva hektara borove šume do mora. U vrtu između maslina načinjen je križni put i kapelica Gospe lurdske. Od šume je učinjen park za boravak u hladovini, odmor i meditiranje uz glazbenu kulisu cvrčaka. Mjesto je to natopljeno trudom i znojem mnogih sudionika Kursilja koji su svaki kvadratni metar iskrčili ručno i ogromnu površinu od 17.500 metara kvadratnih pretvorili u tepih po kojem se na prstima hoda.

Tu se nalaze i sjenice za druženja i predavanja. Uređena plaža, djelomično pjeskovita i s vlastitim molom i barkom, poseban je biser jer je tik do šume. Tko može naplatiti čistinu i prozirnost mora (2007. taj je zaljev dobio plavu zastavicu za najčišće more na Jadranu). Tko može ne uživati u zraku i mirisu borove šume iz koje se čovjeku ne da otići. Mnogi poželješe radije u njoj spavati te nabavismo i drvene kućice – bungalove u šumi.

Domaća, jednostavna i fina kuhinja pripomaže osjećaju opuštenosti i zajedništva. Lijepo je gledati kako se iz vlastitog vrta ubire povrće za obroke. Sobe, svaka sa svojim sanitarnim čvorom, služe samo za odmor i spavanje, zato je u kući tišina. Lijepi klaustar služi za čitanje, meditiranje i grupne razgovore, a dvorana za predavanja. Na Nazaretskom trgu s fontanom odvijaju se večernja druženja i programi.

Ulaskom u samostan postajete dionici petstoljetne kulture i kulturne baštine koja nas već samim svojim postojanjem vodi na korijene. Nije svejedno boraviti tu ili u jednom hotelu. Ovdje govori svaki kamen i maslina, stari bor te cvijećem ukrašene staze s klupama za odmor i fontana u cvijetnjaku.

Odjeci polaznika
Među dojmovima mladih s Krapnja najčešće se spominje kako su prihvaćeni kakvi jesu, izdvojeni iz svijeta reklama gdje im se govori kakvi trebaju biti i što trebaju imati da bi bili takvi, doživljavaju da ih Bog želi upravo onakve kakvi jesu. Prihvaćenost osjećaju kroz nova, dublja, u Gospodinu sklopljena prijateljstva na Krapnju. I zaista, naslutimo što Bog jest – Ljubav! Ljubav koja bezuvjetno prihvaća! Ljubav koja te ne želi mijenjati! I gle paradoksa, Ljubav koja te potiče da se mijenjaš time što te ne želi mijenjati! No, želiš se mijenjati jer želiš ljubiti bližnje savršeno kao što to Otac Nebeski čini (Mt 5,48).

Evo i nekih dojmova mladih:

Pronašla sam ovdje mir, mir za kojim sam žudjela već toliko godina. Spoznala sam više samu sebe, i što sve moram reći i učiniti ljudima oko sebe s kojima živim.

Ove godine najviše me se dojmila kontemplacija. Sama ja i Bog u tišini, u toj tišini sam mu sve rekla što me muči, probleme i zahvale. I nakon toga sam se osjećala nekako bolje, ljepše i čišće u duši.

Kroz euharistiju, križni put, meditaciju i razgovore s mladima Bog mi je govorio, otkrivao tajne i dubine u srcu, liječio rane i utopio me u sebe svojom ljubavlju.

Kod klanjanja se moglo osjetiti da Isus prolazi između nas i dotiče svakoga. Na takvom klanjanju nisam bio nikad u životu. Klanjanje je bilo ono nešto što je napravilo malu prekretnicu u mom životu.

Prijave

Ove godine ponuđeno je pet tjedana mladima na Krapnju, posebno za srednjoškolce, te za studente i radničku mladež. Informacije o prijavama i terminima možete pronaći ovdje. Prijave za srednjoškolce su na e-mail: anikatuga@gmail.com, a za stariju mladež na e-mail: ana.jelic0605@gmail.com.

Butan – snowman trek 2011 – listopad

Snowman trek je jedan od najzahtjevnijih i najzanimljivijih trekinga na svijetu. Na dužini od otprilike 360 kilometara više se puta prelaze prijevoji iznad 5000 metara. Dopire se u jedan od najzabačenijih dijelova Himalaja, gdje je tradicionalna kultura nepromijenjena i snažna. Put je zbog vremenskih uvjeta i zatvorenosti prijevoja pod snijegom, moguć samo u listopadu. Hoda se oko 25 dana.

Butan za razliku od susjednog Nepala provodi drugačiju politiku turizma (low volume – high value). Svaki stranac za boravak u zemlji mora platiti 200 dolara dnevno. Zbog toga je boravak u Butanu iznimno skup, ali masovni turizam nije uništio kulturne vrijednosti. Pored toga morat ćemo organizirati i prijenos cijele logistike pa će troškovi ekspedicije otprilike iznositi 50 000 kn po članu.

U organizaciji ekspedicije pomažu nam najsposobniji Butanci s kojima su nas povezali djelatnici National Geographic Expedition programa u Washingtonu 2009.

Nakon ekspedicije provesti ćemo i nekoliko dana u upoznavanju sa kulturnim bogatstvima i raskošnim festivalima Butana.

Svi članovi KEK-a zainteresirani za sudjelovanje na ekspediciji „Snowman trek“, morati će proći provjeru fizičke i psihičke spremnosti. Ona će se održati u ljeto 2011 godine na Velebitu. Tko ne uspije proći rutu Zavižan – Paklenica u pet dana neće moći sudjelovati u ekspediciji „Snowman trek“.

PUT OKO SVIJETA U POLA SATA by Davor Rostuhar

Jeste li već bili na putu oko svijeta? Ako niste, idealna je prilika da to učinite ovoga lipnja! Na Put oko svijeta u pola sata poziva Vas i vodi putopisac i fotograf Davor Rostuhar, intrigantan Zagrepčanin koji putuje svijetom već deset godina. Iza njega su četiri uspješna književna djela, stotine reportaža i predavanja, a ovoga puta donosi Vam multisenzualan projekt. Projekt ima za cilj prenijeti dijelove svijeta u Zagreb i što vjernije ih približiti poticanjem sudjelovanja svih naših pet osjetila – vida, sluha, njuha, opipa i okusa. Tisuće njegovih poklonika već je kroz njegova pisana i fotografska djela putovalo svijetom. Njima i onima koji će to tek postati, ovo će biti izuzetan doživljaj. Rostuhar se za ovaj veliki projekt pripremao posljednjih nekoliko godina, pri čemu je iz svog opusa odabirao najbolje fotografije i najzanimljivije teme.
Ali na koji način Rostuhar želi prenijeti svijet u Zagreb „multisenzualnom izložbom“? U dvanaest učionica zagrebačke V. gimnazije biti će predstavljeno dvanaest tema sa raznih strana svijeta. Teme su gradovi (Venecija, Damask…), države (Bolivija, Japan…), regije (Sahara, Jugoistočna Azija…) i koncepti (plemena Nove Gvineje, Metropole svijeta…). Svaka učionica biti će zamračena i u njoj će se prikazivati najbolje Rostuharove fotografije koje vrhunskim dokumentarnim i reportažnim stilom prenose stvarnost udaljenih svjetova, a vrhunskom estetikom uspješno dočaravaju ljepotu i smisao našega Planeta. Također, svaka će učionica biti konceptualno osmišljena i uređena. Doživljaj udaljenih svjetova neće biti prenesen samo vizualno, već i kroz sva druga osjetila: zvuk, miris, okus i opip.
U učionici „Plemena Nove Gvineje“ moći ćete osjetiti svježinu džungle te opipati stvarno oružje iz kamenog doba, u vrućoj učinioci „Sahara“ moći ćete sjesti na pijesak ispod nomadskog šatora, a u učionici „Japan“ moći ćete sudjelovati u ceremoniji čaja… Putujući iz jedne učionice u drugu, ne samo da ćete doživjeti stvarnost i ljepotu udaljenih svjetova, nego ćete nešto i naučiti o njima. To je razlog zašto se sve događa u školi – jer autor želi prenijeti poruku da je putovanje izvrsna škola. „Putujući svijetom, naučio sam da nas na velika putovanja do dalekih svjetova privlači njihova različitost, ali ono što učimo kad je napokon pronađemo – jest da nas zapravo veseli njihova istost“ kaže Rostuhar i taj efekt pokušava prenijeti svojom izložbom. „Što je neki dio svijeta (ljudi, kultura, klima, religija…) drugačiji od našega, to nam je zanimljiviji i jače nas poziva na putovanje. Međutim, kad upoznamo te posve drugačije ljude i njihovu kulturu, ono što shvaćamo je da smo u najbitnijem svi isti i jednaki. U tom trenutku doživljavamo jedno od najčarobnijih iskustva putovanja: iskustvo u kojem se rastapaju granice, isušuje ocean između milijardi otoka i ukazuje dno koje nas sve povezuje.“



PUT OKO SVIJETA U POLA SATA by Davor Rostuhar
Jeste li već bili na putu oko svijeta? Ako niste, idealna je prilika da to učinite ovoga lipnja! Na Put oko svijeta u pola sata poziva Vas i vodi putopisac i fotograf Davor Rostuhar, intrigantan Zagrepčanin koji putuje svijetom već deset godina. Iza njega su četiri uspješna književna djela, stotine reportaža i predavanja, a ovoga puta donosi Vam multisenzualan projekt. Projekt ima za cilj prenijeti dijelove svijeta u Zagreb i što vjernije ih približiti poticanjem sudjelovanja svih naših pet osjetila – vida, sluha, njuha, opipa i okusa. Tisuće njegovih poklonika već je kroz njegova pisana i fotografska djela putovalo svijetom. Njima i onima koji će to tek postati, ovo će biti izuzetan doživljaj. Rostuhar se za ovaj veliki projekt pripremao posljednjih nekoliko godina, pri čemu je iz svog opusa odabirao najbolje fotografije i najzanimljivije teme.
Ali na koji način Rostuhar želi prenijeti svijet u Zagreb „multisenzualnom izložbom“? U dvanaest učionica zagrebačke V. gimnazije biti će predstavljeno dvanaest tema sa raznih strana svijeta. Teme su gradovi (Venecija, Damask…), države (Bolivija, Japan…), regije (Sahara, Jugoistočna Azija…) i koncepti (plemena Nove Gvineje, Metropole svijeta…). Svaka učionica biti će zamračena i u njoj će se prikazivati najbolje Rostuharove fotografije koje vrhunskim dokumentarnim i reportažnim stilom prenose stvarnost udaljenih svjetova, a vrhunskom estetikom uspješno dočaravaju ljepotu i smisao našega Planeta. Također, svaka će učionica biti konceptualno osmišljena i uređena. Doživljaj udaljenih svjetova neće biti prenesen samo vizualno, već i kroz sva druga osjetila: zvuk, miris, okus i opip.
U učionici „Plemena Nove Gvineje“ moći ćete osjetiti svježinu džungle te opipati stvarno oružje iz kamenog doba, u vrućoj učinioci „Sahara“ moći ćete sjesti na pijesak ispod nomadskog šatora, a u učionici „Japan“ moći ćete sudjelovati u ceremoniji čaja… Putujući iz jedne učionice u drugu, ne samo da ćete doživjeti stvarnost i ljepotu udaljenih svjetova, nego ćete nešto i naučiti o njima. To je razlog zašto se sve događa u školi – jer autor želi prenijeti poruku da je putovanje izvrsna škola. „Putujući svijetom, naučio sam da nas na velika putovanja do dalekih svjetova privlači njihova različitost, ali ono što učimo kad je napokon pronađemo – jest da nas zapravo veseli njihova istost“ kaže Rostuhar i taj efekt pokušava prenijeti svojom izložbom. „Što je neki dio svijeta (ljudi, kultura, klima, religija…) drugačiji od našega, to nam je zanimljiviji i jače nas poziva na putovanje. Međutim, kad upoznamo te posve drugačije ljude i njihovu kulturu, ono što shvaćamo je da smo u najbitnijem svi isti i jednaki. U tom trenutku doživljavamo jedno od najčarobnijih iskustva putovanja: iskustvo u kojem se rastapaju granice, isušuje ocean između milijardi otoka i ukazuje dno koje nas sve povezuje.“
Nakon što proputujete svijet kroz dvanaest učionica, moći ćete se okupiti u sportskoj dvorani koja će biti mjesto interakcije. Tu ćete imati priliku družiti se s autorom i drugim putnicima, popiti piće i porazgovarati o putovanjima, dodatno se educirati, saznati kako se uputiti na putovanje, i mnoge druge stvari. Tu će se svaki dan održavati i razne radionice u kojima ćete moći i sami sudjelovati i probati npr. svirati afričke bubnjeve, raditi origami ždralove, plesati brazilski ples capoeiru… Kroz nekoliko interaktivnih radionica moći ćete sudjelovati u projektu i osvojiti vrijedne nagrade – poput putovanja! Uz edukaciju, nagradne igre i vrlo zanimljiv način propagiranja kulture putovanja, Rostuhar Vas poziva i na humanitarni doprinos; najbolje fotografije biti će na prodaju, a sva skupljena sredstva donirati će se udruzi DUH koja svoje štićenike – djecu sa posebnim potrebama – jednom godišnje vodi na putovanje u inozemstvo.

Izložba će se održati u periodu od 19. do 30. lipnja i biti će otvorena svaki dan od 16:00 do 22:00 sata.

Zvuci orgulja zagrebačke katedrale

Po uzoru na glazbena događanja u mnogim europskim katedralama i u zagrebačkoj katedrali, na inicijativu rektora zagrebačke katedrale preč. Josipa Kuhtića, koncertni ciklus pod nazivom "Zvuci orgulja zagrebačke katedrale" započeo je krajem travnja ove godine.

Umjetnički voditelj ciklusa je prof. Mario Perestegi, a koncert na orguljama zagrebačke katedrale održat će Andraž Slakan u nedjelju, 17. lipnja, s početkom u 17 sati.

Orguljaš i violinist Andraž Slakan je rođen 7.siječnja 1983 u Celju, a 2006. godine upisuje Akademiju za glazbu u Ljubljani gdje je diplomirao violinu u razredu red. prof. Dejana Bravničara. Tijekom studija kao zamjena svira u orkestru Slovenske filharmonije i u Simfonijskom orkestru RTVS. Danas je redoviti član „Celjskega godalnega orkestra“.

Slakana su u studentskim danima zanimale orgulje i orguljaška glazba. Nakon violinističke diplome upisuje studij „Sakralne glazbe“ na Akademiji za glazbu gdje orgulje studira u razredu izv. prof. Marija Perestegija.

Tijekom studija orgulja nastupao je na koncertnim ciklusima u Novom Sadu, Beogradu, Rimu, Zagrebu i Ljubljani. Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod prof. Romana Peruckog, prof. Marija Penzara i prof. S. Imakulate Malinke.

Od uspostave Celjske biskupije 2006. godine glavni je orguljaš katedrale u Celju.

Angažiran je u zboru „Perpetuum Jazzile“ u kojem pjeva i za koji piše aranžmane. Kao skladatelj iza sebe ima više skladbi za zbor, orgulje i gudački kvartet.

Izvor: Laudato

Predstavljen mjuzikl "Credo/Vjerujem"

Zajednica Cenacolo u listopadu će zagrebačkoj publici predstaviti svoj mjuzikl "Credo/Vjerujem" , a u povodu 20-ogodišnjeg djelovanja zajednice u Hrvatskoj te kao podrška proglašenju "Godine Vjere".

Zajednica je nastala 1983. godine iz sna Duha Svetog preko nadahnuća posvećene žene sestre Elvire, kao odgovor Božje ljubavi na očajan krik mnogih mladih, umornih, razočaranih, ovisnika i neovisnika, u potrazi za radosti i pravim smislom života. Sa sestrom Elvirom surađuju dobrovoljci, posvećenici i obitelji koji neprekidno i besplatno rade u službi Zajednice.

Na predstavljanju mjuzikla, sve prisutne je pozdravio don Ivan Filipović, svećenik zajednice u Hrvatskoj, te pozvao sve ljude dobre volje za pomoć u realizaciji ovog projekta.

"Zajednica Cenacolo od samih početaka ima u sebi nešto kreativno, nešto lijepo. Mnogi koji dolaze po pomoć u zajednicu, osim problema, imaju neki dar u sebi koji im zajednica omogući izraziti", istaknuo je don Filipović. Nadodao je kako je u zajednici puno slikara, kipara, muzičara i kreativnih ljudi te je tako i rođena ova predstava koju smatraju vrhuncem svog kreativnog rada.

U četiri godine mjuzikl je izveden u najvećim europskim gradovima, u njemu sudjeluje stotinjak ljudi, a tu je i popratna oprema što iziskuje velike troškove u postavljanju same scene. Zajednica ne može izdvojiti toliki novac, stoga mole sve koji su u mogućnosti da im pomognu doniranjem novčanih sredstava.

Na predstavljanju mjuzikla "Credo/Vjerujem" prikazan je kratki film s isječcima iz mjuzikla te svjedočenjem sestre Elvire, utemeljiteljica Zajednice Cenacolo.

Zajednica "Cenacolo" svoj će mjuzikl izvesti 14. srpnja na "Slavlju života" u gradu Saluzzo u Italiji; 4. kolovoza na Festivalu mladih u Međugorju; 15., 16. i 17. kolovoza na Svjetskom danu mladih 2012. u Madridu u Španjolskoj; 21., 22. i 23. rujna na Fest der Hoffnung u St. Margaretten u Austriji te 6. i 7. listopada na Creberg Bergamo Teatro u Bergamu u Italiji.

Izvođače posebno veseli nastup u zagrebačkoj dvorani Cibona 13. i 14. listopada. Stoga otvorite srca i svojim sudjelovanjem omogućite realizaciju predstave na radost svih sudionika i posjetitelja.

Izvor: Laudato

Animatorsko ljeto na Malom Lošinju - doznajem

Prenosim sa Laudato.hr

Ured za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije i ovoga ljeta organizira animatorsko ljeto na Malom Lošinju.

Po dvoje mladih iz župa Zagrebačke nadbiskupije u tjedan dana proći će zanimljiv program kojim se želi na mladima razumljiv i prihvatljiv način prenijeti vrijednosti duhovnog života, crkvenog zajedništva i važnost timskog rada.

Mladi animatori će ove godine u Malom Lošinju razmišljati o temama slobode, savjesti i odgovornosti, a pred mlade će se kao uzor postaviti bl. Alojzije Stepinac. Uz bogate kateheze i zanimljive radionice, mlade očekuje i poneko iznenađenje.

Ured za pastoral mladih poziva župnike da prijave svoje mlade do 18. lipnja putem e-maila: mladi@zg-nadbiskupija.hr ili telefonom 01/ 4894-866. Podaci potrebni za prijavu su: ime i prezime, datum rođenja, e-mail adresa i broj mobitela.

Mladi koji sudjeluju u programu animatorskog ljeta moraju biti stariji od 18 godina te se u župi isticati svojom zauzetošću u pastoralu mladih. Troškove boravka u Domu sv. Martina snosi župa, a mladi sami plaćaju troškove puta u iznosu od 250 kuna.

Raspored regija po terminima:
9. do 16. srpnja – Karlovačko-gorički arhiđakonat (Karlovački, Dugoreško-mrežnički, Jastrebarski i Ozaljsko-lipnički dekanat);
16. do 23. srpnja – Zagorski arhiđakonat (Krapinski, Stubički, Tuheljsko-pregradski i Zlatarsko-belečki dekanat);
23. do 30. srpnja – Zagreb -Zapad (Kustošijski, Trešnjevački, Zaprešićki, Samoborsko-okićki i Svetonedeljski dekanat);
6. do 13. kolovoza – Zagreb - Centar (Gornjogradski i Maksimirsko-trnjanski dekanat), Novi Zagreb (Novozagrebački dekanat), Velika Gorica (Velikogoričko-odranski dekanat);
13. do 20. kolovoza – Zagreb -Istok (Remetski, Resnički, Sesvetsko-vugrovečki i Dugoselski dekanat).

Uz druženje, otvorenu komunikaciju i odmor, mladi na susretima u Malom Lošinju izgrađuju svoju osobnu vjeru i rastu u iskustvu Boga, upoznaju se s različitim načinima rada s mladima i njihove animacije te se ostvaruje veća povezanost i suradnja između župa i Ureda za pastoral mladih kako bi se lakše i bolje pripremali i organizirali zajednički projekti.

Izvor: IKA

Pucić: Izdvojimo minutu vremena za "malog" čovjeka

Prenosim sa Laudato.hr

"Nedostatak obiteljske podrške osnovni je uzrok zašto netko postaje beskućnik, najviše im nedostaje ljudske pažnje kako bi sebi dokazali da vrijede kao osobe, da po ničemu nisu manje vrijedni od mene, tebe... svih nas", istaknuo nam je u razgovoru novinar Novog lista i glavni urednik časopisa ''Ulične svjetiljke'' Siniša Pucić. Poznat je po svim humanitarnom radu, a nedavno je na prijedlog katoličkih udruga Riječke nadbiskupije nagrađen medaljom zahvalnosti sv. Vida za posebne zasluge u crkvenom životu. "Naglašavam, nisam ja taj koji zaslužuje medalju, već svaki volonter u ovim našim projektima koji daje svoje vrijeme, talente, a napose ljubav za „gubavce naših dana“. Da nema svih njih, ne bi bilo ni moga rada“, skromno odgovara Pucić.

Najviše ste se iskazali u radu s beskućnicima, koja je jedna općenita crta zašto ili kako ljudi postaju beskućnici?

"Temeljem petogodišnjeg iskustva u radu našeg prihvatilišta za beskućnike „Ruže Sv. Franje“, prvog i jedinog takvog na širem primorsko-istarskom području, uvidjeli smo da je osnovni uzrok zbog kojeg netko postaje beskućnik – nedostatak obiteljske podrške. Dakle, obitelj, kao temelj svake društvene zajednice, u slučaju 300-tinjak naših dosadašnjih korisnika na različite je načine zakazala, bilo da je nikad nisu imali kao domska djeca, bilo da su rasli kao djeca razvedenih roditelja, bilo da su zasnovali vlastitu obitelj koju je potom razorena. Shvaćajući tu činjenicu, lakše je razumjeti zbog čega se netko u jednom trenutku odao ovisnosti kao što je alkohol, droga ili kocka te do kojih dubina njegovog bića valja početi zacjeljivati rane. Beskućnici su ljudi koji ukoliko osjete da im čovjek želi pokloniti malo vremena i ljubavi koju nosi u srcu, obilato uzvraćaju povjerenjem, otvaranjem srca i iskrenošću koja se rijetko može sresti među ‘normalnim’ ljudima, kojima je u većini jedini životni cilj - utrka za novcem. Beskućnicima to nije problem broj jedan, već im najviše nedostaje ljudske pažnje kako bi sebi dokazali da vrijede kao osobe, da po ničemu nisu manje vrijedni od mene, tebe... svih nas. Dakle, dopustimo sebi priliku da nas u čestim depresivnim situacijama dotakne jedan ljudski osmijeh s ulice, stisak ruke i pogled pun zahvalnosti što mi ‘veliki’ imamo minutu vremena za ‘malog’ čovjeka.“

Pokrenuli ste časopis ''Ulične svjetiljke'', kao jedan od oblika pomoći beskućnicima, na koji im način to pomaže, tko sudjeluje u njegovoj izradi?

"Cilj izlaženja ovog časopisa je dvostruk – prvo, da na taj način pružimo priliku beskućnicima da prodajom časopisa zarade dovoljno novaca da iznajme sobu ili garsonijeru, ali i da malo po malo skidaju stigmu sa sebe kao ''oni koji su opasni po društvo''. Stoga smo ovaj časopis nazvali "Ulične svjetiljke" da javnosti posvjedočimo kako su beskućnici nepravedno stavljeni u kutak društva, u tamu gdje ih nitko ne želi vidjeti, kao da ne vrijede kao ljudi, a zapravo itekako imaju što pružiti, bilo duhovno bilo svojim talentima, što nastojimo kroz njihove životne priče, pjesme, crteže i drugo, pokazati u svakom broju časopisa. Drugo, prodajom časopisa na taj neposredan način, iz ruku beskućnika, koji su uz mnoge volontere i sami autori tekstova o vlastitom pogledu na život, želimo javnost senzibilizirati o temama siromaštva i socijalne isključivosti, o čemu u drugim medijima gotovo da i nemaju prilike vidjeti i pročitati. Naravno, kao vjernici, nastojimo kroz svaki tekst ponuditi optimizam, nadu u bolje društvo, potaknuti da se pomogne ljudima u nevolji, ali i jasno progovoriti o Božjem zahvatu u ljudskom životu. Time ovaj časopis ima i evangelizacijsku notu. U ove četiri godine i sa svakim od dosadašnjih 19 brojeva uviđamo kako polako ostvarujemo te ciljeve i to nam daje poticaj da i dalje zajedničkim snagama doprinesemo da "Ulične svjetiljke" svijetle i dalje, još snažnije, među većim brojem stanovnika Lijepe naše."

U Hrvatskoj je sve više siromašnih – poslova je sve manje, otkazi pljušte, standard je sve niži. Kao novinar i humanitarni djelatnik, kako vi ocjenjujete trenutnu situaciju?

"Točno, mnogi će reći, nikad gore nam nije bilo. I vjerojatno su u pravu. Najgore od svega što pesimizam sve više zahvaća pore našeg razmišljanja o budućnosti hrvatskog društva, svijeta u kojem živimo... Utjeha nam može biti što ne živimo u vrijeme naših očeva i djedova, kojima bi ovakva financijska situacija bila san u odnose na ratove, glad, veliko siromaštvo koje ih je izravno pogađalo. U pravu su oni koji kažu da je od materijalnog, dublji problem današnje Hrvatske duhovno siromaštvo, naše udaljavanje od temeljnih životnih vrijednosti. Kriza duha neupitno vodi do materijalne krize. Zasigurno je lakše doći do zaključka kako nam nedostaje novaca, nego shvatiti da smo iznutra prazni, da smo se udaljili od izvora Evanđelja, da za nekoliko srebrnjaka prodajemo identitet svoga naroda i nas samih, nudeći se svjetskim moćnicima, misleći da će nas to izvući iz krize u koju smo došli."

Otvorili ste prihvatilište u Rijeci, kakva je situacija s prihvatilištima u ostalim gradovima u Hrvatskoj?

"Osnovni problem je što, na žalost, u Zakonu o socijalnoj skrbi niti u bilo kojem drugom zakonu sve do nedavno nije postojala riječ ‘beskućnik’, pa tako ni obveze državnih vlasti da pomognu radu prihvatilišta za beskućnike koja djeluju u osam hrvatskih gradova (Zagreb, Rijeka, Split, Osijek, Varaždin, Karlovac, Zadar i Pula). Stoga, i nadalje pomoć u radu s beskućnicima pristiže s lokalne razine, od strane civilnih udruga i vjerskih organizacija te gradskih i županijskih vlasti, uz veliki doprinos donatora, što fizičkih, što pravnih osoba. Na razini Hrvatske je osnovana Neformalna mreža prihvatilišta za beskućnike kojoj je osnovni cilj postojeći Zakon o socijalnoj skrbi učiniti djelotvornim u skrbi za beskućnike, građane koji su utkali svoj život u stvaranje ove države."

Možete li nam više reći o projektu „socijalne samoposluge“?

"Kao Socijalna inicijativa Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži – Frame prije godinu dana u Rijeci smo otvorili prvu trajnu Socijalnu samoposlugu u Hrvatskoj za najsiromašnije građane. Tako na vrata prostora na adresi Brajda 7 na tržnici dnevno kucaju korisnici pomoći za uzdržavanje Centra za socijalnu skrb Rijeka, kako bi dobili besplatnu hranu, higijenske i kućanske potrepštine, ali i ono što je za neke od njih puno važnije – osmijeh i lijepu riječ volontera, koji s njima ispunjavaju upitnike za pomoć, s mogućnošću da se ljudima sa svega 600 kuna mjesečne državne pomoći, pomogne u rješavanju pravnih, zdravstvenih i drugih egzistencijalnih problema, kanalizirajući ih prema pojedincima, udrugama, tvrtkama i institucijama koje mogu pomoći. Kako bi se informacija o radu Socijalne samoposluge proširila do što većeg broja građana, a s obzirom na veliki broj potrebitih korisnika i u nedostatku osnovnih živežnih namirnica, higijenskih i kućanskih potrepština na našim policama, svakoga petka u središtu grada prikupljamo donacije građana u novcu za kupovinu hrane i potrebnim namirnicama pod geslom "Siromaštvo nije izbor! Pomaganje jest!" Cilj akcije je osvijestiti kod ljudi kako u našem gradu ima ljudi koji trebaju našu pomoć, te da svatko s malo dobre volje tu pomoć može i pružiti. U ovim volonterskim akcijama nam pomažu i osobe iz javnog života. Isto tako, subotom se naše volontere može vidjeti ispred velikih trgovačkih centara u prikupljanju hrane jednom mjesečno u njihovim prostorima. Kako je franjevački red u povijesti poznat i kao prosjački red, tako i u ovom projektu apeliramo na sve pojedince, tvrtke i ustanove koje mogu i žele pomoći: u nabavi hrane, higijenskih i kućanskih potrepština, bilo u novcu, bilo u hrani, bilo u paru volonterskih ruku, s obzirom da sve ove projekte provodimo isključivo na volonterskoj razini."

Godina je Vjere, a moglo bi se reći da malodušnost raste, kakvu biste poruku uputili ljudima, a osobito mladima?

"Na kraju bih se vratio na početak našeg razgovora. Koliko god čudno zvuči, malodušnost siromašnog društva je velika prilika za Crkvu danas, jer kada je bilo najteže, kršćani su znali pokazati svoje pravo lice. Svaki siromah, čovjek bez nade u bolje sutra, naš su izazov da počnemo graditi mozaik društva za kojim čeznemo. No, nećemo u tome uspjeti ako se sami prvo ne vratimo na svoje izvore, pronađemo odgovor na pitanje: gdje je Bog u mojem životu? Ljubim li čovjeka do sebe jer je i on dijete Božje ili zato što u njemu pronalazim vlastitu korist? Možda nikada nećemo imati onoliko novaca koliko smatramo da nam je potrebno. Primijećujem one koji nemaju puno materijalnih dobara, ali imaju srce puno ljubavi za druge i radosti za život. Stoga, pozivam sve, od mladih do starijih da shvate kako je svatko od nas pozvan graditi ovaj svijet boljim i lijepšim. Svatko od nas je dobio alat – talente za tu gradnju, a samo o nama ovisi, hoćemo li ih prepoznati u sebi, a potom i upotrijebiti, što nas u konačnici vodi k istinskoj sreći i životu sa smislom."

DAN D /15-17/6/2012/ Stara klaonica, Zagreb

Od petka 15.lipnja u 10:00 do 17. lipanj u 18:00
Od petka do nedjelje 15.-17. 6. ponovno okupiramo prostore Stare klaonice u Heinzelovoj, a novo izdanje Dana D bit će još zanimljivije, dinamičnije i još više ispunjeno najraznovrsnijim događanjima. Vidimo se!

ş D-SAJAM, velika regionalna izložba mladih autora, koja okuplja najbolje radove u svim područjima dizajnerskog djelovanja

ş D-MARKET, najveći prodajni sajam dizajna

ş RADNI DAN D s posebnim programom za poduzetnike (prezentacije, razgovori, radionica, speed dating)

ş PREDAVANJA domaćih i inozemnih dizajnera i teoretičara dizajna / Anne van der Zweeg (NL), Nikola Djurek (HR), Mauro Massarotto (HR), Patrizia Dona (HR/NL), Numen/For Use (HR/A), Maja Lalić (SRB), Aleksandar Velinovski (MK), Iva Babaja (HR), Nenad Roban (HR), Lana Cavar i Narcisa Vukojević (HR)...

ş D-DESIGNERS autorska predstavljanja (Dora Budor+Maja Čule, Morana Kranjec, Grupa, Dario Dević i Hrvoje Živčić, Lina Kovačević, The Miha Artnak)

ş RADIONICE za profesionalne dizajnere i studente dizajna / voditelji: Lana Cavar (HR), Numen/For Use (HR/A), Bruketa & Žinić (HR), DesignAgenda (HR)

ş COWORKING cjelodnevni otvoreni sessioni s prezentacijama

ş REGIONALNE IZLOŽBE I INICIJATIVE: Ghost Project (SRB), Ministry of Pleasure (MK), Timeline (BiH) Croatian Holiday (HR), Id/entity / Freedom of Choice (HR), Novi folklor (SRB), Moj motiv (HR), izložbe Studija dizajna i Arhitektonskog fakulteta Sveučilištau Zagrebu

ş Izložba NIKE CREATIVE REPORTER

ş PROMOCIJE (hrvatskog izdanja knjige Elementi tipografskog stila R. Bringhursta i kataloga EduZgraf)

ş DIZAJNERSKE POČETNICE (za predškolski i osnovnoškolski uzrast, voditelji: Marko Pavlović i Izvorka Jurić)

ş URBANI POVRTNJAK, prostor otvorenog zajedničkog vrtlarenja, s razgovorima i dječjom radionicom Vrtić

ş GRADSKA RECIKLAŽA, razgovor o revitalizaciji industrijske baštine

ş SITE SPECIFIC PROJEKTI

ş PICNIC & CHILL OUT

ş D-PARTY na otvorenom

Pješiće Osijek - Aljmaš

Sutra Osiječki studenti idu pješice u Aljmaš.
Polazak u 6.30 s benzinske pumpe Ina na zelenom polju.
Ponesite sa sobom vodu poručuje pater Arek.

Prijave za Modrave 2012

Kako doznajem ove godine Modrave će biti dobro posječene.
Ostalo je samo nekoliko mjesta u prvoj grupi od 8.7.
Koja je tema i što se očekuje teško je reći jer vaš urednik trenutno radi drugi projekt mada je na odmoru.
Ostalo je dovoljno vremena da zavirim što ekipa iz SKAC-a priprema za ovu sezonu ako će htjeti nešto reći.
Naravno za one koji ne mogu ići ili su prešli dobnu granicu ostaje da molimo da i ove sezone sve prođe kako treba.

Kamo ovaj vikend - nedjelja

U nedjelju nema sporta ali ima svjedočanstvo u Remetama i koncert u sv. Kvirinu na Pantovčaku.
Evo najava.

- U nedjelju, 17. lipnja iza večernje svete mise, u 19:30 sati u karmelskoj crkvi u Remetama gostuje Kolumbijac Marino Restrepo, nekadašnja holivudska zvijezda, koji je nakon dramatične otmice i zatočeništva doživio mistična iskustva koja su preokrenula njegov život. Sada, kao Isusov apostol, poziva katolike na zauzetiji vjernički život. Karmelski svjetovni red u Remetama organizira ovaj susret i radosno vas poziva da se pridružite.

- Udruga “Srce” i zbor Capella miércoles pozivaju vas na koncert posvećen djeci i mladima s posebnim potrebama. Događaj koji nikako ne smijete propustiti! Koncert će se održati u nedjelju, 17. lipnja u 19:30 sati.
Zbor je i ove godine izabrao šarolik repertoar popularnih svjetskih hitova poput Viva La Vida, tradicionalnih ruskih pjesama, hrvatskih šansona kao što su Ključ života te Oprosti, veselih španjolskih pjesama te pjesama iz poznatih crtića poput Shreka.
Već tradicionalno, popratit će nas naš komorni orkestar uz nezamjenjivog dirigenta Juricu Petra Petrača. Osim koncerta, uz tradicionalni domjenak čeka vas i mala izložba te prodaja radova udruge „Srce“.
Ulaz je naravno slobodan, a svi prilozi koji će se sakupiti koristit će se za djecu i mlade s posebnim potrebama i njihove obitelji, kako bi im omogućili ostvarenje njihovih potencijala, interesa i prava.
Proširite glas o koncertu, proširite glas o udruzi Srce, a mi vas čekamo na staroj adresi - u crkvi sv. Kvirina, Pantovčak 85.

Kuda ovaj vikend - Subota

EuroZagreb još u subotu ima natjecanja.
Na rasporedu su finala:
U Stenjevcu je fucal finale
Na ekonomiji je košarka finale
U domu odbojke je finale odbojke
Tenis je na Mladosti finale.
Sve počinje od 10 sati pa do kraja

Za one koji se žele duhovno obogatit program za subotu je raznolik.
Evo samo dio ponuda:
u subotu, 16. lipnja 2012., u Župi Marije Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u Trnovčici održat će se 7. Dehonijada. Sveta misa za sve sudionike Dehonijade bit će u 11:30 sati u župnoj crkvi u Trnovčici, a nakon nje uslijedit će natjecateljski dio 7. Dehonijade (oko 13:00 sati) u parku u Trnovčici (uz stari samostan) za koji su animatori HDM-a i ovu godinu osmislili različite kreativne i vesele igre.
Mogućnost sudjelovanja ima 8 ekipa po 6 članova koje se prve prijave do ponedjeljka, 4. lipnja 2012., na e-mail adresu: jelenahdm@gmail.com. Prijavljuju se poimence kapetan ekipe + pet igrača (važno: upisati za sve sudionike datum rođenja, e-mail adresu, broj mobitela te župu).
Odmah po završetku igara održat će se dodjela pehara o. Dehona i ostalih nagrada. Slijedi okrjepa i druženje…
Želja nam je u radosnom zajedništvu izraziti čast Presvetom Srcu Isusovu te sv. Maksimilijanu Kolbeu čiju godinu u župi obilježavamo. Srdačno vas očekujemo po sedmi put! :)
Vaša HDM! :
Navečer za oni željni dobre duhovne glazbe mogu posjetit koncert Zbor "Izvor" poziva na koncert povodom 75. obljetnice župe sv. Josipa na Trešnjevci koji će se održati u subotu, 16. lipnja u 20 sati.
Svi željni svijetovne glazbe malo dalje od sv. Josipa u isto vrijeme U suradnji s vladinim Uredom za suzbijanje zlouporabe droga, a uoči i povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama (koji se obilježava 26. lipnja), održat će se edukativan koncert rock grupe Opća opasnost u maloj dvorani Doma sportova u subotu, 16. lipnja u 20 sati.
U sklopu projekta je i humanitarni dio povezan sa Zajednicom "Cenacolo", u kojem sva sredstava prikupljena pozivom na telefonski broj na kojem se može poslušati pjesma ili dio pjesme "Vrati se na svjetlo", idu Zajednici.

Jean ili miris smrti

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige autorice Nevenke Nekić
Jean ili miris smrti

Predstavljanje će se održati 18. lipnja 2012. godine u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu s početkom 18:00 sati.

Knjigu izdaje Udruga dr. Ante Starčević – Tovarnik, a predstavit će je dr. Hrvojka Mihanović-Salopek, književnica Marija Peakić Mikuljan, književnik Đuro Vidmarović, književnica Nevenka Nekić i predsjednik Udruge Antun Ivanković

Roman „Jean ili miris smrti'“ posvećen je Jean-Michelu Nicolieru, francuskom dragovoljcu ubijenom na Ovčari.

Roman 'Jean ili miris smrti' baziran je na povijesnim činjenicama, no on je i intimna pripovijest o sudbini jednog čovjeka u ratnom vrtlogu njemu daleke i nepoznate zemlje. Autorica ulazi u dubinu ne samo povijesnih zbivanja na istoku Hrvatske, nego dotiče i odnos političkih elita u Europi i svijetu u tom, po Hrvatsku kobnom vremenu.

Radujemo se Vašem dolasku!

Srdačan pozdrav!

http://ante-starcevic-tovarnik.hr,,

Fotografija kao dokument vremena – 4. međunarodni dan arhiva

11.06.2012.

Hrvatska ovaj dan obilježav po četvrti put, a ovogodišnja tema ‘Fotografija kao dokument vremena’ ukazuje na kulturnu vrijednost fotografije kao dokumenta koji nadopunjuje pisane arhivske izvore i tako svjedoči o našoj prošlosti. Već je krajem 19. stoljeća uočeno da se fotografija može promatrati kao vrijedan dokument, ali istodobno i kao umjetnost, no tada su se njome pretežno bavili privilegirani pojedinci.

Međunarodni dan arhiva prvi je put u svijetu obilježen 2008. godine, a ustanovilo ga je Međunarodno arhivsko vijeće (ICA) na dan obljetnice svojega osnivanja. Tom prilikom arhivi širom svijeta upoznaju javnost sa svojom stručnom, kulturnom, znanstvenom, upravnom i uslužnom djelatnošću, kao i s vrijednim povijesnim izvorima o kojima skrbe.

Početkom 20. stoljeća zahvaljujući tehničkom razvoj u i znatno usavršenoj laboratorijskoj obradi, fotografija postaje nešto masovniji medij, dok j e danas svuda oko nas. Hrvatski arhivi u povodu Međunarodnog dana arhiva tradicionalno otvaraju svoja vrata javnosti organizacijom izložbi, predavanja, radionica, stručnih skupova, promocijama knjiga te drugim promotivnim aktivnostima. Obilježavajući ovaj dan hrvatska arhivska zajednica želi potaknuti i razviti svijest javnosti o važnosti zaštite nacionalne pisane baštine te o arhivskom gradivu kao jedinstvenom spomeničkom blagu koje nas uvijek iznova oplemenjuje i uči istinskim vrijednostima.

HRVATSKI DRŽAVNI ARHIV
11. lipnja 2012.
13,00 sati – Atrij – Otvorenje Izložbe – Pogreb Stjepana Radića kamerama zagrebačkih
fotografa
16,00 – 20,00 sati – Profesorska čitaonica – Radionica Prepoznavanje povijesnih
fotografskih tehnika
17,00 – 18,00 sati – Katalozi – Promocija dokumentarnog filma Svjedočanstvo Vjekoslava Kralja – jednog od posljednjih preživjelih hrvatskih Argonauta 20. stoljeća
O dokumentarnom filmu će govoriti urednik Vladimir Brnardić i Vjekoslav Kralj.
13,00 – 20,00 sati – Atrij – Promotivna prodaja izdanja HDA
Hrvatski državni arhiv obilježit će Međunarodni dan arhiva cjelodnevnim
programima za javnost koji uključuje otvaranje izložbe i Suvenirnice HDA s
bogatom ponudom replika arhivskog gradiva. Posjetitelji će tijekom dana moći razgledati i Stalni postav HDA, vidjeti izložene neke od najzanimljivijih snimaka nastalih u periodu od 1856. do 1905. godine iz Fototeke HDA te nabaviti izdanja Hrvatskog državnog arhiva po prigodnim cijenama.

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU
8. – 24. lipnja
Gradska knjižnica
Izložba dokumentarnih fotografija iz Zbirke fotografija koja je pohranjena u arhivu. Zbirka sadrži već broj fotografija (oko 4000) za razdoblje od 1914. do 1995. godine.

DRŽAVNI ARHIV U DUBROVNIKU
11. lipnja
Izložba fotografija Dubrovnik između dva rata 30-te godine 20. stoljeća autora Felixa La Foresta
Stalni postav izložbe „Najranija dubrovačka stoljeća“ najznačajniji dokumenti i povelje iz 11. i 12. stoljeća autora Zorana Perovića

DRŽAVNI ARHIV U GOSPIĆU
14. lipnja 2012.
Otvorenje izložbe na temu Dokumentarna fotografija – Ličani vojnici dokumentarnoj fotografiji 1914. – 1995.Povodom Dana arhiva Državni arhiv u Gospiću organizira izložbu Ličani vojnici na dokumentarnoj fotografiji 1914.-1995. na kojoj će, kroz dokumentarne fotografije iz vlastite zbirke, zbirke Hrvatskog državnog arhiva i Muzeja Like Gospić, biti prikazani
Ličani u različitim vojskama koje su u razdoblju Prvog i Drugog svjetskoga rata i Domovinskog rata ispisivale ratnu povijest Like kao jednu od važnih sastavnica ličkog identiteta.

DRŽAVNI ARHIV U KARLOVCU
3. srpnja 2012.
11:00 – 13:00
Predavanje „Pohrana i pretraživanje fotografija u Državnom arhivu u Karlovcu“
Izložba „Foto zapisi u Državnom arhivu u Karlovcu“
Predstavljanje knjige Treći svezak izvora za povijest Grada Karlovca: „Carske i kraljevske povelje grada Karlovca (1774.-1837.)
Izložba „Carske i kraljevske povelje grada Karlovca (1774.-1837.)”
Prigodni kulturno-umjetnički program.
U sklopu ovih aktivnosti bit će ukazano na svojstva i značaj Zbirke fotografija u arhivu, te će se javnosti predstaviti carsko kraljevske povelje koje su austrijski carevi podijelili gradu Karlovcu u razdoblju od 1774. do 1837 godine koje se čuvaju u Zbirci isprava.

DRŽAVNI ARHIV U MEĐIMURJU
11. lipnja
18:00 Otvorenje izložbe Vedute i arhitektura Međimurja

DRŽAVNI ARHIV U OSIJEKU
11. lipnja
12:00 – Otvaranje izložbe autorice Erike Žilić Vincetić „Dokumentarna fotografija“
12:30 – Međunarodni okrugli stol „Dokumentarna fotografija u arhivima“ uz sudjelovanje predstavnika Arhiva županije Baranya iz Pečuha (Mađarska), Istorijskog arhiva Subotica (Republika Srbija), Arhiva Tuzlanskog kantona i Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine (Bosna i Hercegovina) te Državnog arhiva u Osijeku.
19:00 – Knjižara „Nova“ u Osijeku – Predstavljanje knjige „Spomenica petrijevačke župe“ priređivača i prevoditelja dr. sc. Stjepana SršanaArhiv je otvoren za posjetitelje od 9,00 do 18,00 sati.

DRŽAVNI ARHIV U PAZINU
12. lipnja -14. lipnja
Utorak, 12. lipnja 2012. u 12 sati – Velika dvorana DAPA
Predstavljanje knjige mr. sc. Alekse Ladavca “Koordinacioni odbor za izgradnju tunela kroz Učku: Zapisnici sjednica od 1970. do 1981.”govornici: Aleksandar Anzur, Christian Santaleza, dr. sc. Elvis Orbanić, osim toga održat će se i prezentacija fotografija gradnje i inauguracije tunela Učka (fotografije obuhvaćaju vremensko razdoblje od 1970-ih godina prošlog stoljeća do danas).
Srijeda, 13. lipnja 2012. u 18 sati – Velika dvorana DAPA
U suradnji Državnog arhiva u Pazinu i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre održat će se predavanje na temu “Dokumentarna fotografija iz fundusa Povijesnog i pomorskog muzeja Istre”. Predavanje će održati kustosica PMI Lana Skuljan, a moderatorica programa je Maja Cerić.
Četvrtak, 14. lipnja 2012. u 13 sati – Velika dvorana DAPA
Predstavljanje knjige doc. dr. sc. Marije Mogorović Crljenko “Druga strana braka”, Srednja Europa, 2012. Knjigu će predstaviti: prof. dr. sc. Ivan Jurković, prof. dr. sc. Damir Agičić i sama autorica.

DRŽAVNI ARHIV U RIJECI
12. lipnja 2012.
12:00 Prigodna izložba Avionski snimci grada Rijeke

DRŽAVNI ARHIV U SISKU
11. – 12. lipnja 2012.
12:00 Otvorenje izložbe Fotografija kao dokument ratnih zbivanja u okviru koje će biti izložene amaterske fotografije nastale u razdoblju 1991. -1995. na sisačkom arhivskom području
Predstavljanje „Povijesnog atlasa gradova, II. svezak Sisak“, autorice dr.sc. Mirele Slukan Altić u izdanju Državnog arhiva u Sisku i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba.

DRŽAVNI ARHIV U SLAVNOSKOM BRODU
8. lipnja 2012.
18:00 – Dan otovorenih vrata
Prezentacija dokumentarnih fotografija iz Zbirke fotografija Državnog arhiva u Slavonskom Brodu na temu Prošlost Broda kroz fotografije Odjel u Požegi u prostoru Požeške gimnazije organizira izložbu pod nazivom Požega u dokumentarnoj fotografiji Hrvoja Kusika

DRŽAVNI ARHIV U SPLITU
11. lipnja 2012.
Planovi i nacrti pulskih utvrda na CD zapisu
Sustav utvrda koje je Austrija izgradila u19. i 20. stoljeću u Puli, svojoj glavnoj ratnoj luci na Jadranu, spada u graditeljsko naslijeđe izuzetne monumentalnosti i brojnosti. Planovi i nacrti pulskih utvrda čuvaju se u Državnom arhivu u Splitu, a nastali su djelovanjem Inženjerijske direkcije 1850.-1918. koja je izvodila građevinske radove za potrebe vojne uprave. Zbirka sadrži ukupno 79 komada planova i nacrta. Od toga šezdeset originalnih crteža i devetnaest kopija izrađenih ozalit tehnikom. Originali su tehnički crteži rukom izvedeni i obojani na štavljenom platnu, kartonu ili kartonu kaširanom na platnu. Planovi i nacrti utvrda koje ova Zbirka sadrži izrađeni su po tada najvišim kriterijima struke.
Mnogi u svojim legendama sadrže podatke o rasporedu i namjeni prostora utvrda i o njihovoj vojnoj opremljenosti.Osim povijesne, planovi i nacrti imaju i estetsku vrijednost.

DRŽAVNI ARHIV U ŠIBENIKU
8. lipnja 2012.
Muzej grada Šibenika
20:00 – Otvaranje izložbe i promocija CD-a „Album von Dalmatien“ Franza Thiarda Laforesta

DRŽAVNI ARHIV U VARAŽDINU
12. lipnja 2012.
12:00 Otvorenje izložbe „Fotografija – istinita ili retuširana stvarnost“DRŽAVNI ARHIV U VIROVITICI
Međunarodni dan arhiva
Izložba fotografija „Virovitica u Domovinskom ratu“

DRŽAVNI ARHIV U VUKOVARU
11. lipnja
Gradski muzej Vinkovci Galerija likovnih umjetnosti „Slavko Kopačić
13:00 Izložba dokumentarne fotografije pod naslovom: “Vinkovci – nekad i sad”.

DRŽAVNI ARHIV U ZADRU
12. lipnja 2012.
Otvorenje izložbe Dokumentarna fotografija šezdesetih godina 20. stoljeća

DRŽAVNI ARHIV U ZAGREBU
13. lipnja 2012.
13:00 Dokumentarna fotografija – Izbor iz fundusa Državnog arhiva u Zagrebu

Na izložbi ce biti prikazane fotografije koje vizualno bilježe i interpretiraju zbivanja u vremenu od 1870. do 1984. godine, a pohranjene su u Zbirci fotografija, Zbirci Ivana Ulčnika te u osobnim ostavštinama Milana Pavića i Stjepana Radića. Autori fotografija su tadašnji zagrebački fotografi: Mosinger i Breyer, Atelier Rechnitzer, Foto Firšt, Foto Donegani, Foto Šimić, A. Vigini, J. Šelhaus, M. Grčević, M. Pavić, Josip Kokalj i drug

Put oko svijeta u pola sata

Davor Rostuhar i agencija STA Zagreb kao sponzor pozivaju Vas na inovativan projekt pod nazivom „Put oko svijeta u pola sata“. Riječ je o multimedijalnoj izložbi u V. gimnaziji u Zagrebu, koja će od 18. do 30. lipnja 2012. godine posjetiteljima dočarati svjetske metropole, ali i najzabačenije kuteve svijeta.

On je: „Najveći pustolov među fotografima i najbolji fotograf među pustolovima“ riječi su kojima ga opisuje urednik National Geographica, Hrvoje Prčić. Voli pustolovine, zna se nositi sa izazovima, traži mjesta koja nisu istražena i ono najvažnije; želi Vam sve to prikazati u obliku svojih fotografija… !

Davor je autor fotografija i projekta, te naj-produktivniji i najčitaniji hrvatski putopisac, fotograf i pustolovni umjetnik. Javnosti se predstavio sa tri objavljene knjige, koje su postigle veliki uspjeh, a netom prije najavljene izložbe u prodaju je izašao i njegov četvrti putopis „Degustacija slobode“.

„Put oko svijeta u pola sata“ posjetitelji će moći doživjeti vizualno, akustično te putem mirisa i okusa. Domaćin i partner projekta je V. gimnazija u Zagrebu na adresi Klaićeva ulica br. 1 u kojoj će se unutar 12 učionica predstaviti oko tisuću prekrasnih fotografija u 12 odvojenih tema. Autor će se pobrinuti da nakon ovog putovanja trajno zadržite osjećaj kao da ste i sami bili na nekom od mjesta koje vam on želi približiti. Još jedna posebnost ovog kulturnog događaja biti će multisenzualni doživljaj – svaka učionica i svaka tema, osim vizualnim podražajem biti će nadopunjena akustičnim, olfaktivnim, taktilnim itd… Posjetitelji izložbe dobiti će kompletan doživljaj najraznovrsnijih destinacija kroz sva čula.

Teme koje će biti obrađene na izložbi su sljedeće: Japan, Bolivija, Hrvatska
Venecija, Plemena Nove Gvineje, Metropole svijeta, Sahara, Jugoistočna Azija, Centralna Azija, Indija, Damask i Afričko pleme Dogon

Pedeset najboljih fotografija biti će razvijene i izložene u sportskoj dvorani s ciljem prikupljanja sredstava za štićenike udruge DUH – Dječja udruga hrabrost. Udruga skrbi o djeci s posebnim potrebama te ih svake godine vodi na hodočašće u Lurd. Kako bi im i ove godine to bilo omogućeno, kompletan iznos od prodaje fotografija namijenjen je njihovim potrebama, a namjerava se prikupiti najmanje 20 000 kuna.

SUSRET MLADIH GRADA SPLITA U LIPNJU

Susret mladih održati će se u srijedu, 20. lipnja 2012. u 20.30 sati u splitskom sjemeništu.
Tema susreta će biti ''Koje su granice humora?!''
Gost predavač je Željko Pervan, hrvatski komičar, scenarist i glumac!

HODOČAŠĆE MLADIH U IZRAEL

U Godini mladih, jedna od pastoralnih inicijativa Riječke nadbiskupije je hodočašće mladih u Izrael. U dva termina, od 24. do 31. srpnja te od 31. srpnja do 7. kolovoza, hodočasnici će imati priliku posjetiti Svetu zemlju. Rok prijava je do 15. ožujka, a trenutna cijena oko 5 400 kn. Moguće promjene ovise o tečaju.

Hodočašće organizira rimokatolička udruga Zajednica Krista Kralja i Povjerenstvo za hodočašća Riječke nadbiskupije, a informacije i prijave možete potražiti na tel: 091 501 2145 ili e-mail: hodocasce.izrael@gmail.com.

Kuda na ljeto: TEZE, 2012.

Ideš s nama u Taizé?

U Taizéu, zajedništvo s Bogom može se potražiti u molitvi, pjesmi, tišini i meditaciji. Tako je moguće ponovo otkriti unutarnji mir, smisao života i novi poticaj.
Iskustvo jednostavnog života zajedno s drugima pokazuje da je upravo svakodnevni život mjesto gdje nam se razotkriva Krist.

Neki mladi traže načine kako slijediti Krista tijekom cijeloga života. Boravak u Taizéu može ti pomoći u prepoznavanju tog poziva.

Ideš li s nama?

Krećemo iz Zagreba u subotu 21. srpnja jako rano ujutro. Povratak je predviđen u ponedjeljak, 30. srpnja u 5h ujutro.
Hodočašće je prvenstveno namijenjeno mladima od 17 do 30 godina.

Cijena (prijevoz, osiguranje, smještaj, hrana): 1100 kn

1. rata - do 2. svibnja - 400 kn
2. rata - do 6. lipnja - 400 kn
3. rata - do 27. lipnja - 300 kn

Mladi zajednice Jordan (Zagreb)

Konačni poredak KMNL-a

1. Gospa od Otoka (Solin)
2. Blaženi Ivan XXIII. (Zagreb)
3. Rođenje BDM (Zadar)
4. Gospa od zdravlja (Šibenik)

FAIR PLAY: Sv. Ivan Krstitelj (Vrhbosanska nadbiskupija)

„Navještenje“ pjesmom proslavilo rođendan

10.06.2012.

U radosnom okupljanju u pjesmi, zbor mladih „Navještenje“ proslavio je 25 godina svog postojanja u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici u subotu, 9. lipnja. Na koncertu nisu pjevali samo današnji mladi već i oni koji su slavili Gospodina pjesmom prije 25 godina pa sve do danas. Riječ je o nekoliko generacija, a svi su jučer bili na jednom mjestu.

„Zbor mladih 'Navještenje' nije samo zbor, to je živa zajednica iz koje su izrasla prijateljstva, brakovi, a danas obitelji. Pjesmom rastemo u vjeri, a zajedništvom se formiramo u osobe“, rekao je Goran Kovačić, profesionalni glazbenik koje je nekada vodio zbor.

Kako je otkrio vlč. Ljubo Vuković, istaknuti izvođač na hrvatskoj duhovnoj sceni, sve je krenulo s pjesmom uz gitare i okupljanje sedmero mladih koji su bili voljni pjevati i svirati.

Na koncertu su se redom izmjenjivali zboraši nekoliko generacija koji su pjevali pjesme koje su izvodili u svoje vrijeme. Radost zbog ponovnog okupljanja nitko nije krio, unatoč mnogim obvezama koje je život donio.

Kroz svoju dugu povijest zbor je izdao albume "Rodio se Bog i čovjek" (1994.), te "Ti si tu" (2004.) i božićni album "Oko polnoćke" (2009.) u izdanju Laudata.

U današnjoj postavi zbora mladih „Navještenje“ tridesetak članova zbora redovito se okuplja na misama subotom u 20 i 15 i nedjeljom u 11 i 30 u župi.

Izvor: Laudato

Modrave 2012

Prijave za Modrave su u tjeku.
Kako doznajem mjesta još ima u terminima:
08.07.-15.07., 15.07.-22.07., 12.08.-19.08., 19.08.-26.08. i 26.08.-02.09. kada su Duhovne vježbe.
Dali će prijave i ove godine ići do popunjena nije odlučeno ali svakako će i oni koji se odluče u zadnji trenutak naći svoje mjesto.
Koja je tema ove sezone u SKAC-u drže u tajnosti ali sigurno je da će biti nešto novo.

Zahvalnica na završetku akademske godine na osječkom Sveučilištu

Osijek, (IKA/TU) – Prigodom završetka akademske godine na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku, đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić predvodit će svečano zahvalno euharistijsko slavlje u nedjelju, 10. lipnja u 11.30 sati u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla.

Misa zahvalnica za 25. godina zbora Navještenje

Danas će se održat misa zahvalnica povodom 25. godina djelovanja zbora mladih Navještenje iz Velike Gorice u istoimenoj crkvi sa početkom u 11:30 sati.

Misa zahvalnica za SHKM u Sisku

Sisak, (IKA) - Svečanu misu zahvalnicu za protekli Susret hrvatske katoličke mladeži u Sisku i njegove brojne plodove, predvodit će u nedjelju 10. lipnja u 19 sati sisački biskup Vlado Košić u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku.

''Novo svitanje'' na Svetom Duhu

Grupa ''Novo svitanje'' ove će nedjelje, 10. lipnja, održati koncert u sklopu trodnevnice - priprave za blagdan sv. Antuna Padovanskog.

Inače, grupa stvara i izvodi popularnu duhovnu pop rock glazbu, gospel, kao i obrade poznatih hrvatskih duhovnih pjesama, a važan aspekt njihova djelovanja je i glazbeno animiranje nedjeljnih misa te stvaranje i izvođenje pjesama prilagođenih mladima, koje su vezane uz liturgiju.

Koncert će početi 20 sati, odmah iza svete mise, u dvorani sv. Franje, Sveti Duh 31, Zagreb (pokraj crkve sv. Antuna Padovanskog).

Izvor: Laudato

Koncert povodom 25. godina zbora Navještenje iz Velike Gorice

09.06.2012.

Kako je lijepo slušati opet zbor koji je bio dio mog života.
Pocijetit se pjesama koje i dan danas vrtim na svom mobitelu.
Koncert za pamćenje.
Sve je bilo savršeno.
Iza koncerta puno poznatih osoba tako da je bilo teško krenut nazad za Zagreb.
Nadam se da ću uspjet ulovit vremena da se sa nekim prijevozom a da to nije ZET dođem navečer u Goricu.
Sada se slavilo 25 godina. Nadam se da će zbor još dugo postojat.

Završnica Katoličke malonogometne lige

Vijesti iz Sarajeva što se tiče Zagrebačke nadbiskupije koja ima čak dva predstavnika baš i nije naj.
Sv. Ivan apostol i evanđelist (KMNL Zagreb) Porazeni su u cetvrtfinalu od Sibenske nadbiskupije rezultatom 2:1! U ljepotici dana i jako cvrstoj utakmici, koja je do samog kraja bila izjednacena, u nedostatku snage za onaj zavrsni potez, i zavrsili natjecanje na ovogodisnjem drzavnom natjecanju u KMNL-u. Pohvala svim deckima na borbenosti i lijepom predstavljanju Zagrebačke nadbiskupije! :)
Ekipa Blazenog Ivana XXIII. izborila je polufinale nacionalne zavrsnice KMNL-a!!!
Sutra svi molimo i navijamo za Bl. Ivana XXIII.! :)

ZAPOČELA DEVETA ZAVRŠNICA KATOLIČKE MALONOGOMETNE LIGE CRKVE U HRVATA

Svečanim Misnim slavljem u večernjim satima, 8. lipnja u katedrali Srca Isusova u Sarajevu započela je Deveta završnica Katoličke malonogometne lige Crkve u Hrvata. Euharistiju je slavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz suslavlje 22 svećenika od kojih su većina došli s malonogometnim ekipama iz župa koje su u 11 nad/biskupija u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori osvajanjem prvog mjesta, a u nekim biskupijama i drugog mjesta, izborile nastup u završnici ovog natjecanja s tim da se u završno natjecanje izravno plasirala ekipa koja je na prošlogodišnjem natjecanju osvojila nagradu za fair play igru. Na Misi su sudjelovale malonogometne ekipe iz sljedećih biskupija: Zagrebačke nadbiskupije (župa sv. Ivana apostola i evanđeliste i župa bl. Ivan XXIII.), Splitsko-makarske nadbiskupije (Kman–Split i Solin), Riječke nadbiskupije (župa sv. Nikole Tavelića iz Rijeke), Zadarske nadbiskupije (župa Benkovac), Đakovačko-osječke nadbiskupije (župa sv. Nikole biskupa iz Vinkovaca), Dubrovačke biskupije (župa Gruda – Konavle), Šibenske biskupije (župa Dubrava), Porečko-pulske biskupije (župa sv. Josipa iz Pule), Kotorske biskupije (župa Lepetane kod Kotora, Mostarsko-duvanjske biskupije (župa Čerin kod Čitluka i župa Čeljevo kod Čapljine) te domaćina Vrhbosanske nadbiskupije (župa Klopče-Zenica i župa Podmilačje kod Jajca). Svoje sudjelovanje otkazala je Požeška biskupija (župa Nova Gradiška).
Pozdrav i dobrodošlicu svima izrekao je član Organizacijskog odbora vlč. Vladimir Pranjić, župnik župe sv. Josipa u Zenici, zaželjevši da zajedništvo s Isusom Kristom i među sobom, koje slave tijekom Mise, prenesu i na malonogometne terene.
U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić podsjetio je da će u listopadu ove godine cijela Crkva započeti obilježavanje Godine vjere koja je već u tijeku na dijecezanskoj razini u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Potaknuo je sve okupljene da posebnu pozornost posvete obnovi svoje vjere kako bi ona postala istinsko njihovo životno uvjerenje koje će utkati u sve što žive i rade pa tako i u športsko natjecanje. Napominjući da su došli s raznih strana u glavni grad Bosne i Hercegovine, kazao je kako je važno da pokažu i dokažu da su vjernici i to svojom kulturom i plemenitošću. Zaželio je da ih prvi vrhbosanski nadbiskup sluga Božji Josip Stadler nadahnjuje u izgradnji karaktera, osobnosti, ljudskosti i srca. Spomenuo je da čovjek, igrajući nogomet kao plemenitu igru, pokazuje kakav je u nutrini jer nema puno vremena za razmišljanje. Rekao je kako je u mlađim danima i sam volio zaigrati, iako nije bio posebno vješt nogometaš, kako bi upoznao ljude onakvima kakvi su u svojoj nutrini odnosno u žaru igre kada se ne uspijevaju sasvim kontrolirati. Podsjetio je da je upravo u vrijeme slavljenja Mise u katedrali, započelo Europsko nogometno prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini te da je papa Benedikt XVI. uputio svoju poruku učesnicima prvenstva ističući da zajednička sportska igra pomaže prevladavanju logike individualizma i sebičnosti. „Velika je istina da nema uspješne igre tamo gdje prevladava sebičnost“, kazao je kardinal Puljić pozivajući da kroz nogomet uče s drugima živjeti i s drugima dijeliti uspjehe i neuspjehe. Također je potaknuo sudionike završnice da kroz igru rastu u ustrajnosti u dobru i nesebičnosti. „Budite istinski nositelji pravih vrednota u ovim vremenima“, poručio je kardinal Puljić.
Na kraju Mise kardinal Puljić i nazočni svećenici i đakoni su pošli na grob nadbiskupa Stadlera u dnu katedrale, a svi sudionici Misnog slavlja izmolili su molitvu da nadbiskup Stadler u što skorije vrijeme bude uzdignut na čast oltara.
Tijekom Mise liturgijsko pjevanje animirao je bend studenata „Antonius“ koji se okupljaju u franjevačkom samostanu sv. Ante u sarajevskom naselju Bistriku.
U subotu, 9. lipnja s početkom u devet sati u dvije dvorane u KSC „Skenderija započinje dvodnevni natjecateljski dio Devete završnice Katoličke malonogometne lige Crkve u Hrvata. Organizator natjecanja je Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II“, a nositelj cjelokupnog projekta je Ured Hrvatske biskupske konferencije. Generalni pokrovitelj je predsjednik Federacije BiH g. Živko Budimir, a novčanu potporu uputio je HT Eronet, HKD Napredak, Općina Žepče.

(kta)

Kreativni i foto izazov Zagreb 2012 - reportaža

Mislim da i ovaj put nemam šanse nešto osvojit jer konkurencija je velika, a nagrada je dosta.
Moja nagrada je iskustvo, nove super fotografije.
Osiječao sam se kao turist u svom gradu.
Teme su zanimljive.
Možda ako skupim lovu nešto upišem jer sam kao sudionik dobio popust na kreativne programu
Dobio nove informacije o gradu.

U EMISIJI "BUDIMO MLADI" U PONEDJELJAK, 11. LIPNJA, U 20.31: HKR

Kamo se ovoga ljeta sve mogu zaputiti mladi jer očekuju ih brojne ponude, inicijative i duhovno-rekreativni kampovi? Nude im se zanimljivi i bogati sadržaji od Kotora, Šipana, Postira, Prvića, Zmajana, Cresa, Modrava do Lošinja, Drivenika, Veternice i Taizea.
Dan nakon završnice katoličkih malonogometnih liga u Sarajevu predstavit ćemo vam župnu momčad koja igra najbolji mali nogomet u biskupijama i nadbiskupijama Crkve u Hrvata.
Emisiju uređuju i vode: Diana Tikvić i Ante Novak.

Don Pejo Orkić preuzeo dužnost provincijala Salezijanaca

06.06.2012.

U kapelici sv. Ivana Bosca na Knežiji izvršena je 4. lipnja primopredaja službe provincijala: dosadašnji provincijal don Ivan Marijanović predao je kormilo Hrvatske salezijanske provincije, novoimenovanom provincijalu don Peji Orkiću. Svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio don Pejo Orkić uz asistenciju regionalnog savjetnika don Mareka Chrzana i dosadašnjeg provincijala, okupilo je pedeset braće iz raznih odgojno-pastoralnih zajednica.

Don Pejo je u svojoj nastupnoj propovijedi izrazio zahvalnost don Ivanu i njegovu vijeću za trud kojim su u proteklih šest godina, uza sve poteškoće, kod braće podizali svijest pripadnosti Provinciji, jačali zajedištvo, donosili važne odluke i pokretali korisne inicijative. Iznio je i svoju optimističnu viziju provincijalne zajednice koju je temeljio na jačanju međusobnog povjerenja, a osobito na mladim nadolazećim snagama u dvadeset šestorici kandidata od prednovaka, novaka i klerika do đakona i mladomisnika. Kad je izrekao ispovijest vjere i potpisao svoj pristanak na novu dužnost prisutni su ga nagradili spontanim pljeskom ohrabrenja u preuzimanju teške i odgovorne uloge. Prisutnima se obratio i don Ivan Marijanović zahvalivši svojim najbližim suradnicima kao i ostaloj braći u Provinciji na suradnji koja je omogućila uspješan hod i brojna ostvarenja u proteklom šestogodišu. Novom je provincijalu zaželio Božji blagoslov i uspješni hod u bolju salezijansku budućnost, na dobro svakog brata i svake zajednice.

Don Pejo Orkić rođen je 19. siječnja 1966. u Kopanicama (Orašje). Osnovnu školu završio je u Kopanicama i Vidovicama, srednju u Orašju i Brčkom. Salezijancima je došao 1988. Na Knežiji je završio filozofiju, u Podsusedu novicijat, pedagošku praksu u Rijeci i Lanuviju, gdje je specijalizirao duhovnost. Studij teologije zavšio je na UPS-u (Rim). Za svećenika je zaređen 19. srpnja 1997. u rodnoj Župi Kopanicama. Bio je voditelj zajednice za odgoj zvanja u Rijeci i na Knežiji, savjetnik bogoslova, ravnatelj podsusedske zajednice, provincijalni povjerenik za pastoral mladih, član provincijalnog vijeća, župnik i ravnatelj zajednice na Knežiji. Vrhovni poglavar don Pascual Chávez imenovao ga je provincijalom 22. prosinca 2011. godine.

Susret Isusovačkih novaka istočne Europe

Od 5. do 11. svibnja šestorica novaka naše Hrvatske pokrajine Družbe Isusove sudjelovali su zajedno s magistrom, p. Stipom Balatincem, na susretu novaka istočne Europe. Susret se održao u mjestu Dobogoko u blizini Budimpešte. Na susretu su sudjelovali još i novaci slijedećih zemalja: Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka i Litva. Sudjelovala su 44 sudionika, uključujući i novake i odgojitelje. Susret je bio održan u lijepoj prirodi koja okružuje dom duhovnih vježbi Manreza, gdje su sudionici bili smješteni. Svaki dan bio je obilježen centralnim događajem – svetom misom, koja se slavila na engleskom jeziku.

Odmah drugi dan po dolasku bio je predviđen posjet Budimpešti, gdje se u manjim grupama moglo vidjeti najvažnije znamenitosti glavnog grada Mađarske, s naglaskom na katedrali sv. Stjepana. Taj posjet je završio svetom misom u crkvi Srca Isusova, koja se nalazi u sklopu Kuće dijaloga, središnjoj kući mađarskih isusovaca gdje je smješten i provincijalat.

Slijedeća tri dana naglasak je bio na radionici pod temom Eksperimenti u novicijatu (Velike duhovne vježbe, rad u bolnici, hodočašće, ponizni poslovi, poučavanje djece i neukih, propovijedanje). Radionicu je vodio p. Philip Endean, isusovac britanske provincije i profesor teologije na Oxfordu. Posebno je bio vrijedan rad u malim grupama u kojima su novaci mogli razmijenjivati svoja iskustva i tako proširivati vidike i rasti u boljem razumijevanju eksperimenata.

Bilo je rezervirano vrijeme i za sportske aktivnosti, a jedan čitav dan bio je izdvojen za planinarenje u obližnja brda. Planinarenje je otprilike bilo dugo 17 km, pa je samim tim predstavljalo i izazov da bi ga se savladalo. Atmosferu među sudionicima susreta označilo je i komuniciranje na samo jednom jeziku – engleskom. To je stvorilo jedno posebno zajedništvo i osjećaj povezanosti među sudionicima. Susret se pokazao kao jako vrijedno i poticajno iskustvo za sve sudionike.

Pero Lovrić SJ

P. Antunu Cveku priznanje grada Zagreba

Na svečanoj sjednici Skupštine grada Zagreba, 31. svibnja, a povodom proslave Dana grada Zagreba, dodijeljena su najviša priznanja grada Zagreba zaslužnim građanima. Među njima je ove godine bio i naš pater Antun Cvek koji je nagradu dobio "za izniman i prepoznatljiv doprinos razvoju socijalne skrbi za najugroženije stanovnike Grada Zagreba. Od 1969. intenzivno se bavi apostolatom starih, napuštenih i bolesnih osoba i već je tijekom studija osnovao karitativnu skupinu. Godine 1990. institucionalizirao je svoje djelovanje osnivanjem udruge Kap dobrote. Jedinstven je primjer zauzimanja za malog čovjeka i življenja u punini kršćanskih vrednota" – kako piše u priznanju.

Kuda na ljeto:Ljeto u Zatonu

Biskupija Đakovačka i Srijemska omogućila je između ostalih i mladima da preko svojih župnika u grupama preko ljeta otputuju na duhovno-rekreacijski odmor u biskupijsku kuću u Zatonu (onom kraj Zadra).

Veza Pastorala i kuće je ta da mlade koji dolaze u skupinama animatori Pastorala dočekuju i za njih organiziraju program u koji se sastoji od duhovnog, zabavnog i natjecateljskog, ali naravno i onog morskog dijela. Program je naravno prilagođen i dobi i karakteru skupine koja dolazi. Slike ljetovanja u Zatonu možete vidjeti u našoj galeriji.

Više o samom ljetovanju možete saznati kod vaših župnika

„800 godina od dolaska sv. Franje u Hrvatsku – perspektiva iz Boke kotorske“

U utorak, 5. lipnja, u pastoralnoj dvorani Franjevačkog samostana sv. Ivana u Kloštar Ivaniću, don Dejan Turza održao je predavanje na temu: „800 godina od dolaska sv. Franje u Hrvatsku – perspektiva iz Boke kotorske“. Predavanje je jedno od niza kulturno-vjerskih manifestacija koje se održavaju od 26. svibnja do 24. lipnja u okviru IV. Dana franjevačke kulture u organizaciji Franjevačkog samostana Sv. Ivana i Ogranka Matice hrvatske u Kloštar Ivaniću. Predavač, don Dejan Turza svećenik je Kotorske biskupije i polaznik je druge godine postdiplomskoga studija na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na specijalizaciji iz ekumenske teologije.

Predavanje je putem projektora popraćeno fotografijama a započelo je pjesmom Petra Grgeca „Sveti Franjo u Hrvatskoj“ koju je pročitala župna animatorica i pastoralna suradnica Lukrecija Špoljar. Don Dejan je pojasnio da Hrvati u Crnoj Gori nisu dijaspora već autohtona nacionalna manjina te je istakao da: „danas, iako smo nacionalna manjina koja čini manje od jedan posto od ukupnog broja stanovništva u Crnoj Gori, možemo reći, ne bez ponosa, da svojom kulturnom i duhovnom baštinom činimo oko 70% kulturne baštine Crne Gore, što je doista rijedak slučaj u svijetu. Tome su kroz dugu i časnu povijest svakako pridonijeli i oci franjevci svojim neumornim radom.“

ODRŽANA DUHOVNA OBNOVA ZA ANIMATORE INSTRUKTORE

Od 1. do 3. lipnja u duhovnom centru sv. Anđela se održala duhovna obnova animatora instruktora programa Mladi za mlade. Tema susreta bila je ˝Novi život u Kristu - evo, sve činim novo˝. Instruktori su ova tri dana imali vremena posvetiti se kontemplaciji i molitvi uz duhovne nagovore, sv. misu i klanjanje pred Presvetim. Voditelj duhovne obnove bio p. Ivan Mandurić. Organizator susreta je Ured HBK za mlade.
Sljedeća duhovna obnova animatora instruktora održat će se u listopadu.

PROSLAVA 20. OBLJETNICE FRANJEVAČKE MLADEŽI U HRVATSKOJ

Petstotinjak framaša iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine okupilo se u subotu, 2. lipnja na Trsatu na proslavi 20. obljetnice Franjevačke mladeži u Hrvatskoj pod geslom „Pođimo zajedno". Prvi framaši na Trsat su stigli u petak navečer sa Splitsko-dubrovačkog područja, da bi im se na dan proslave, u subotu 2. lipnja pridružili iz osječkog, zadarsko-šibenskog, zagrebačkog, te primorsko-istarskog bratstva, ali i framaši iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Mlade je pozdravio provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak koji je podsjetio na početke prije 20 godina kada su se franjevački bogoslovi s Kaptola tijekom posjeta Italiji susreli Framom i tu ideju počeli širiti Hrvatskom. Danas, 70 hrvatskih bratstava Frame okuplja oko 1000 članova a imaju dva glavna obilježja: radost zajedništva i skrb za potrebite. „Vi ste danas apostoli koji trebaju prenositi evanđeosku riječ", rekao je fra Željko, a nacionalni predsjednik Frame Ivan Bambir dodao je kako u današnjem društvu nije popularno svjedočiti vjeru, no unatoč tome ovo je okupljanje je pokazalo kako su mladi spremni za svjedočenje. Proslavi su se odazvali generalni duhovni asistent Frame fra Ivan Matić koji je predvodio i euharistijsko slavlje. Tim povodom prikazan je film „Pogled unatrag", a čestitku kolegama uputili su framaši iz Litve, Španjolske i Italije. Čestitka Svetoga Oca hrvatskim framašima pročitana je na početku u kojoj je Papa poručio da framaši nisu sami jer imaju rast u bratstvu. Trsat je odjekivao pjesmom i radošću, a zahvaljujući upravo Frami i Franjevačkom svjetovnom redu, grad na Riječini ima Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje", Socijalnu samoposlugu, skrb o siromašnima i realizaciju brojnih akcija pružanja pomoći najpotrebitijima.

ODABRANA MJESTA ODRŽAVANJA SVJETSKOG DANA MLADIH

Sazvavši konferenciju za novinare, predsjednik brazilskog Organizacijskog odbora Svjetskog dana mladih i nadbiskup nadbiskupije Săo Sebastiăo do Rio de Janeiro, mons. Orani Joăo Tempesta, obznanio je na prvi dan lipnja dijelove grada Rio de Janeira u kojima će se održati glavni događaji Svjetskog dana mladih.
Zajedno s glavnim organizatorima, Papinskim vijećem za laike, brazilski su domaćini donijeli odluku da će se sveta misa otvorenja XXVIII. Svjetskog dana mladih, kao i križni put mladih, održati na Copacabani.
Područje grada Santa Cruz pak će biti mjesto susreta Svetog Oca Benedikta XVI. s tisućama mladih svijeta na bdijenju predzadnji dan susreta te mjesto održavanja završne zajedničke svete mise (mise poslanja) zadnjeg dana susreta u Rio de Janeiru.

Plaža južne zone grada, kojoj ime izvire od imena Naša Gospa od Copacabane, i četvrt zapadne zone grada, koja je poznata po velikom križu postavljenom od strane Isusovaca, referencije su na dva glavna simbola Svjetskog dana mladih: križ Svjetskog dana mladih i ikonu Naše Gospe.

Četvrt Urca bit će mjesto održavanja "Sajma poziva", a mjesta mogućnosti ispovijedanja neće biti fiksna već će se mladi hodočasnici moći ispovijediti za vrijeme tri dana održavanja kateheza u glavnom tjednu susreta.

Do kraja ove godine trebao bi biti potvrđen kompletan program susreta, a uz to i definirana mogućnost održavanja susreta Svetog Oca Benedikta XVI. s volonterima na stadionu Maracană. U razmatranju je mogućnost organiziranja još dvaju susreta: jednog ekumenskog i jednog s ovisnicima.

Simboli Svjetskog dana mladih, križ i ikona, u grad Rio de Janeiro ući će sljedeće godine u svibnju upravo kroz četvrt Santa Cruz ("sveti križ"), jer Brazil jest zemlja "Svetog križa".

"Ulagati u mlade znači ulagati u bolji svijet, u bolje danas i bolje sutra. Za vrijeme susreta, koji je već započeo hodočašćem simbola Svjetskog dana mladih kroz Brazil, naše je poslanje naviještati Krista. Marija nas podno križa podsjeća na Onoga koji je svoj život dao za nas: na Isusa", rekao je u svojim završnim riječima ove konferencije mons. Orani Joăo Tempesta.

BISKUP KOŠIĆ PRIMIO NAGRADU GRADA SISKA ZA ŽIVOTNO DJELO

Sisački biskup Vlado Košić primio je u ponedjeljak 4. lipnja, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu dana grada i blagdana sv. Kvirina, "Nagradu Grada Siska za životno djelo" za doprinos duhovnoj, humanitarnoj i vjerskoj obnovi grada Siska. Kako je istaknuto u obrazloženju nagrade, biskup Košić u svojim javnim nastupima brani dostojanstvo Domovinskog rata i njegovih žrtava, zalaže se za dostojanstvo čovjeka i senzibilizira javnost za slavnu povijest Siska i sisačkog kraja. Zahvaljujući inicijativi i angažmanu biskupa Košića, održan je znanstveni skup o Sisku i Sisačkoj biskupiji, osnovana "Zaklada fra Bonifacije Ivan Pavletić" koja stipendira studente, u Sisku je održan Susret hrvatske katoličke mladeži, uspostavljen je Caritas i pučka kuhinja Sisačke biskupije, novosagrađeni i uređeni su brojni sakralni objekti, dok su Fakultet medicinskog osoblja, Dijecezanski muzej i kulturni centar na najboljem putu ostvarenja.
Nagradu su sisačkom biskupu uručili gradonačelnik Siska Dinko Pintarić i predsjednik Gradskog vijeća Veljko Novak. Zahvaljujući na priznanju, biskup Košić je istaknuo kako u ovoj nagradi osjeća priznanje svim svojim suradnicima, svećenicima, redovnicama, vjeroučiteljima i vjernicima, koji su zajedno i zdušno započeli velik broj inicijativa i ostvarili ih. Iznos od 10 tisuća kuna, koliko inače dobiva svaki dobitnik "Nagrade Grada Siska za životno djelo, biskup je namijenio za "Zakladu fra Bonifacije Ivan Pavletić".
Uz biskupa Košića "Nagradu Grada Siska za životno djelo" primio je i akademski kipar Marijan Glavnik za ukupni doprinos kulturi grada.
„Godišnju Nagradu Grada Siska" dobio je upravitelj župe Pohoda BDM i povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije vlč. Branko Koretić za izuzetno svećeničko i dušobrižničko djelovanje, kao i promicanje vjerske tolerancije među mladima. Kako je istaknuto u predstavljanu, vlč. Koretić izrazito se zalaže u brizi za živu Crkvu, promiče kulturu i vjeru, angažiran je u rješavanju socijalnih pitanja i aktivan na humanitarnom planu. Zahvaljujući upravo nastojanjima vlč. Koretića kao predsjednika Organizacijskog odbora, u Sisku je održan Susret hrvatske katoličke mladeži koji je potaknuo zbližavanje i zajedništvo, a u svijet poslao sliku Siska kao grada svijetla i poleta.
"Godišnju Nagradu Grada Siska" dobila je i Marija Zaloker, župljanka katedralne župe Uzvišenja svetog Križa, i dugogodišnja voditeljica župnog Caritasa, a za dugogodišnji humanitarni rad kojim je pridonijela ugledu i promidžbi grada Siska.

Posljednja Duhovna formacija animatora mladih Osloboditi se svojih navezanosti

Malo po malo i došli smo do posljednje duhovne formacije animatora mladih u ovoj pastoralnoj i akademskoj godini. Gost zadnje formacije bio je p. Tvrtko Barun, studentski kapelan na Jordanovcu koji je mladim animatorima objasnio kako postići unutarnju slobodu i napraviti korak od različitih navezanosti koje nas zarobljavaju kao osobe te zatomljavaju našu slobodu.

Započevši svoje razmatranje evanđeoskim ulomkom o mladiću kojega Isus uči kako mora ostaviti svoje bogatstvo da bi ušao u kraljevstvo nebesko, p. Tvrtko je postavio mladima pitanje o njihovim bogatstvima koja ih čine navezanima. „Ako postoji nešto što ti je minimalno potrebno da budeš sretan čovjek, to je dokaz da si navezan na nešto“, rekao je p. Tvrtko pozvavši mlade da razmisle o trima stvarima o kojima su na neki način ovisni.

Iskrena i prava ljubav može biti samo slobodna

Biti navezan znači odbijati da nešto prestane biti dio mojega života, odbijati pustiti. Navezanost vodi to tjeskobe, tuge, patnje, posesivnosti, ljubomore… Kako o stvarima, navezani možemo biti i o ljudima – ni jedno, ni drugo nije dobro. Navezanost o ljudima znači nedostatak slobode, „a iskrena i prava ljubav može biti samo slobodna“ objasnio je mladima p. Tvrtko rekavši im da ne smiju zavisiti ni o tuđem mišljenju i biti navezani na uvrede, mišljenja, pohvale i kritike ljudi iz njihove okoline. Moramo biti neovisni o drugima i svjesni svoje vlastite vrijednosti. Kako bi to lakše postigli, p. Tvrtko je mladima objasnio i iz čega proizlazi čovjekova vrijednost.

Čudo stvaranja i čudo spasenja

„Bog je želio da budem, iz ljubavi me stvorio, želio je da postanem čudo stvaranja!“, objasnio je p. Tvrtko prvi izvor čovjekove vrijednosti koji proizlazi iz svijesti da smo Božja djeca. Uz čudo stvaranja, tu je i čudo spasenja. „Ukoliko Krist daje svoj život za mene, onda sam jako, jako vrijedan!“, ustvrdio je p. Tvrtko napomenuvši mladima da je od presudne važnosti živjeti u povjerenju u Božju ljubav što je dodatno pojasnio vrlo slikovito. „Što mi znači brodolom kada je Bog ocean?“, zapitao se p. Tvrtko ponudivši odmah sljedeći odgovor: „Koliko god propao, tonem u ocean Ljubavi!“

Biti otvoren da te Bog iznenadi

Otvorilo se i pitanje navezanosti na Boga. I na Boga možemo biti navezani, a kako bismo to spriječili, ne smijemo Boga „zatvarati u okvir svog iskustva“ poručio je p. Tvrtko mladima potaknuvši ih da budu otvoreni da ih Bog iznenadi te ostave Bogu slobodu da im se objavi onako kako on želi. Bog je beskonačan i može nam se svakako objaviti, na nama je da mu to dopustimo.

„Svaka navezanost uništava moju sposobnost da ljubim sebe, a ljubiti mogu jedino slobodan!“, zaključio je p. Tvrtko svoje razmatranje.

Na početku formacije predstojnik Ureda i povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivica Budinšćak upoznao je mlade animatore s planovima i projektima Ureda koji su trenutno u tijeku. Obavijestivši ih kako su započele prijave za animatorsko ljeto u Malom Lošinju, vlč. Ivica je mlade potaknuo da podsjete svoje župnike da prijave svoje mlade do 18. lipnja. Podsjetio je mlade kako je u studenome planirano nacionalno hodočašće u Rim pri čemu će Ured za pastoral mladih organizirati poseban aranžman hodočašća za mlade o čemu će animatori biti obaviješteni čim se dogovore svi detalji oko programa i cijene smještaja.

Autor: Valentina Gusić Fotografija: Nadbiskupijski pastoralni institut

Uz svečanu dodjelu nagrada Sportaši zahvalili za uspješnu sezonu

Svetom misom zahvalnicom u nedjelju, 3. lipnja koju je u župi Presvetog Trojstva u Prečkom predvodio predstojnik Ureda i povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivica Budinšćak u koncelebraciji s upraviteljem župe vlč. Ivanom Bakšićem, završila je sportska natjecateljska sezona katoličkih malonogometnih (KMNL), odbojkaških (KOL) i stolnoteniskih (KSTL) liga.

Na kraju mise, uz zajedništvo sportaša i druženje, podijeljene su nagrade najboljim ekipama i pojedincima te posebna nagrada za fair play. Gledano unazad, završnica za prvaka I. Katoličke malonogometne lige, bila je izuzetno zanimljiva, a posebnost natjecanja ove godine je i nagrada za fair play koju su osvojile dvije ekipe.

Nacionalna završnica u Sarajevu

KMNL iz godine u godinu raste ne samo po broju sudionika nego i po kvaliteti lige, tako da ove godine naša liga ima petoricu hrvatskih reprezentativaca u futsallu. KMNL se ove godine igrala u tri seniorske lige, a uz njih još i „krizmanička“ i „prvopričesnička“ liga. Prvo mjesto u prvoj seniorskoj malonogometnoj ligi osvojila je ekipa župe sv. Ivana apostola i evanđeliste iz Utrina koji će ujedno predstavljati Zagrebačku nadbiskupiju na završnici KMNL-a, na nivou HBK-a, u Sarajevu. Na završnicu KMNL-a u Sarajevu plasirala se i ekipa župe bl. pape Ivana XXIII. iz Dubrave koja je prošle godine osvojila nagradu za fair play na završnici KMNL-a u Splitu te kao takva ima pravo sudjelovanja na završnici i ove godine.

Prvopričesnici i krizmanici - posebna radost

Ono što nas posebno veseli i raduje, naši su prvopričesnici i krizmanici. Uz njih bilo bi nepravedno ne istaknuti i njihove voditelje koji su pravi entuzijasti i zaljubljenici u šport. Uz nogomet, tu je i tradicionalno prisutna odbojka za koju možemo reći da je naš sportski ponos, jer uz kvalitetu odbojke te korektnosti igračica i igrača možemo reći i to da su sve ekipe fair play.

Od ove pastoralne godine natjecali smo se i u stolnom tenisu, što je bio pun pogodak za jedan novi vid pastorala. Najbolja ekipa iz kategorije djevojaka u odbojci je ekipa župe sv. Mati Slobode s Jaruna, a iz konkurencije mješovito ekipa župe BDM Žalosne iz Španskog. Najbolji stolnotenisači nam dolaze iz župe Blagovijest-Navještenja Gospodinova iz Vrbana, a odmah do njih su stolnotenisači iz župa sv. Obitelji i Predragocjene Krvi Isusove.

Možemo reći da svaka od navedenih liga napreduje iz godine u godinu što se kvalitete tiče, ali još više u jačanju identiteta katoličkih liga kojeg obilježavaju zajedništvo, druženje i darivanje jedni drugima iz ljubavi prema Bogu, čovjeku i sportu, jer sport je prvenstveno zbog čovjeka, a ne čovjek zbog sporta.

Autor: Marijan Spehnjak / www.zg-nadbiskupija.hr

Održan posljednji susret Odjela za dušobrižništvo studenata Biskup Valentin Pozaić sa studentima

Posljednji ovogodišnji susret Odjela za dušobrižništvo studenata Ureda za pastoral mladih održan je u utorak, 5. lipnja u 20 sati. Na susretu je gostovao mons. dr. Valentin Pozaić, pomoćni zagrebački biskup, te stručnjak za moralnu teologiju i kršćansku etiku.

Na samom početku povjerenik za pastoral mladih, vlč. Ivica Budinšćak zahvalio je zavičajnim studentskim udrugama na organizaciji studentskog hodočašća u Mariju Bistricu te radiju Sava na suradnji u organizaciji i emitiranju emisije četvrtkom u 20:30 sati koju vodi povjerenik Ivica.

Biskup Valentin trenutno je profesor kršćanske etike na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove te duhovni asistent Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, te je progovorio iz perspektive stručnjaka o vrlo gorućoj temi u hrvatskom društvu ovih dana, a to je prijedlog novog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Pitanje koje se postavlja je pitanje života i pitanje savjesti i građanskih zakona. U izjavama aktualnog ministra nailazimo na teške medicinske promašaje, npr. da se spajaju muška i ženska jajna stanica ili pak ona da život ljudske osobe počinje prvim plačem, dok ravnatelj Kliničke bolnice za ženske bolesti i porode u Petrovoj kaže da ljudski život počinje začećem. Dakle, ako ljudski život počinje začećem i ako svako ljudsko biće ima pravo na život budući da po Hrvatskim zakonima nema smrtne kazne, onda nema ni pobačaja, bio je vrlo jasan biskup.

Ako se ljudski embrij zamrzne, zamrzava se novo ljudsko biće jer se novi organizam vlada po svojim zakonima, a ne po zakonima majke ili bilo kog drugog o kome bi mogao ovisiti. Proizvodnja ljudi u laboratoriju kosi se s biblijskom antropologijom.

Na čiju sliku je stvoren čovjek "iz epruvete"?

Biskupu smeta što se Crkvi predbacuje da je protiv nataliteta dok govori protiv in vitro oplodnje, dok se s druge strane vrši mnogo abortusa protiv kojih je jasan Crkveni stav. „Fabricated man“ sintagma je koja se može povezati s ovom tematikom. Tu se postavlja pitanje na čiju sliku je stvoren čovjek „iz epruvete“, koja su mu prava, koja mu je uloga, te ono osnovno, pitanje temeljnog dostojanstva.

Jedini biblijski razlog koji ruši in vitro oplodnju je ljubav. Ljubav i rađanje idu zajedno, a in vitro je nasilno razdvajanje toga dvoga, što biskup povezuje sa seksualnom revolucijom koja počinje 1968. pojavom kontracepcije. „Sex without babies“ bila je sintagma koja se tada provlačila, dok bi u in vitro slučaju bila prikladnija ona „Babies without sex“, umjesto da se dvoje spoji i da u ljubavi rađaju dijete, zaključio je biskup.

Biskup je također spomenuo kako se o djeci iz in vitro oplodnje ne govori kao o stvarnim osobama sa svojim željama i potrebama, nego kao o predmetu nečijih osobnih želja, nastojanja i pobuda. Također se dotaknuo i moguće dozvole homoseksualnim parovima da usvoje djecu gdje je upozorio na izrugivanje i vječnu stigmatizaciju djece koja nisu mogla birati gdje će se roditi.

Katolička Crkva ne osuđuje pojedince

Kroz pitanje kolege studenta biskup se osvrnuo i na nadolazeću gay-paradu u Splitu i Zagrebu, gdje je rekao kako su u društvu prisutne razne devijacije i više se ne zna što je javno, a što privatno. Ideologija homoseksualizma sama je po sebi apsurdna te proizvodi mržnju i nasilje. Biskup je zaključio kako nitko nikome ne brani da bude takav kakav je, ali da je čudno što takve skupove moraju čuvati vojska i policija, te kako katolička Crkva ne osuđuje pojedinca nego čin.

Na samom kraju povjerenik, vlč. Ivica zahvalio je biskupu na gostovanju te mu poklonio milenijsku fotografiju studenata s hodočašća u Mariju Bistricu koji su svojim tijelima oblikovali šahovnicu. Zahvalio je i studentima, te u sljedećoj akademskoj godini poželio još tješnju suradnju.

Autor: Jozefina Javn

Plesnjak u Palmi

Subota 9. lipnja. Palma.

Ove subote SKAC te poziva na ples. Počinjemo u 21h u velikoj dvorani Bazilike u Palmotićevoj.
Prošli puta nas se skupilo barem stotinjak i bilo je i bolje nego što smo mogli očekivati.

Dođi i povedi i prijatelje :-)

Studentska tribina - Željko Pervan

13. lipanj 2012 u 19:30 sati na Jordanovcu u Dvorani FFDI.
Gost posljednje tribine ove akademske godine je Željko Pervan.
Tema? "Život na zemlji". Vidjet ćemo... :)

Molim te proslijedi poziv drugima, podijeli na svom zidu, povedi svoju ekipu i dođi!!!

Istina o početku života - predavanje u Zagrebu

SKAC vas poziva na predavanje mladih stručnjaka pod nazivom
O životu i njegovom početku! Izuzetno zanimljivo profesionalno iskustvo naših predavačica Nikoline Ćorak i Ivane Zečević zainteresirati će vas i detaljnije provesti kroz teme:
· Istina o početku života,
· druge teorije o početku života,
· istina o umjetnoj oplodnji i novi prijedlog zakona

U drugom dijelu predavanja biti će predstavljen Fertility care sustav http://www.fertilitycare.hr/, s konkretnim pričama o uspješno riješenim problemima neplodnosti u Hrvatskoj i svijetu.
Poslušaje mlade nade hrvatske bioetike kako spretno barataju konkretnim argumentima i podacima o pristupu životu u skladu s kršćanskim vrijednostima.

Nije dovoljno samo to da imaš stav. Dužan si znati braniti život. Dođi, naoružaj se znanjem.

Petak, 8.6.2012. u 19 h. Velika dvorana u Palmotićevoj. u Zagrebu

(Nakon predavanja Misa za mlade: 20.30.)

Uz proslavu 25 godina zbora Navještenje iz Velike Gorice

O ovome zboru bi se mogle počet pisat knjige.
Sa web portala Duhovna scena o ovom zboru prenosim
Zbor “Navještenje” je prvi zbor mladih u Velikoj Gorici koji već dugi niz godina okuplja mlade iz župi Navještenja Blažene Djevice Marije i šire. Inicijativa se javila prije desetak godina kada je u župi Navještenja BDM, po kojoj je zbor i dobio ime, vlč. Ljubomir Vuković, sadašnji župnik u Kravarskom, okupio mlade čiji je zadatak bio pjevati na župskim svetim misama. U tim prvim danima zbor je pjevao na misama u kapeli sv. Lovre u Velikoj Gorici, a zbog nedostatka župne dvorane, prve su se probe održavale u stanu gitarista Igora Fiolića.
Oko zbora je tako nastala zajednica koja do dan danas okuplja mlade iz sve tri župe Velike Gorice, a i mnogo šire. U sadašnjoj postavi zbor broji dvadesetak članova. Zbor je mješoviti i okuplja uglavnom studente i srednjoškolce koji uživaju u pjevanju popularne duhovne glazbe.

Na glazbenom repertoaru zbora “Navještenje” nalaze se uglavnom autorske pjesme koje su nastale tokom niza godina rada, ali isto tako i duhovne pjesme koje pjevaju drugi zborovi mladih u župama širom Zagreba.
Zbor je po prvi puta nastupio na festivalu duhovne glazbe “Uskrsfest“ 1998. godine sa pjesmom «Samo Tebi vjerujem», a već je iduće godine na istom fesivalu sa pjesmom «Daj da budem slobodan» osvojio peto mjesto. Već niz godina “Navještenje” nastupa na tradicionalnom božićnom koncertu u crkvi sv. Katarine na Gornjem gradu, a svake godine u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije održava vlastiti božićni koncert.
Osim na ovakvim koncertima, mladi iz zbora pjevaju i na misama, seminarima, vjenčanjima i različitim događanjima diljem Zagreba i okolice.

Pod vodstvom Emilija Kutleše zbor je 1994. godine izdao svoj prvi album, kompilaciju hrvatskih božićnih pjesama. Nakon mnogo vremena stvaranja vlastitih pjesama, uz veliku inspiraciju koju im je davao Duh sveti, krenulo se u snimanje autorskog albuma. Album je izašao pod nazivom "Ti si tu", u krajem 2004. godine.
25. godina zbor će poslavit koncertom u istoimenoj crkvi u Velikoj Gorici u subotu 9. lipnja 2012. u 20 sati.
Kako je CD 'Ti si Tu' rasprodan, izdat će se novo izdanje koje će se moći nabavit iza koncerta.

Završnica KMNL-a.

05.06.2012.

Davorove novosti od večeras počinje predstavljat sve sudionike završnice KMNL-a.

Sacro ritam 695 (7. 06. 2012) HKR

Emisija ide na svetkovinu Tijeova kada Katolička crkva slavi spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Stoga je i glazbena molitva skladba Živi kruh Damira Topića.
Sadržaj emisije:
Osvrt na koncert Michaela W Smitha, najava festivala Hvalospjev ljubavi u Varaždinu i humanitarnog koncerta Zdravo Marijo u Gornjoj Stubici.
Centralni dio emisije posvećen je zbor Navještenje iz Velike Gorice i nihovoj proslavi 25 godina djelovanja.
Do slušanja.

ZAVRŠNICA KATOLIČKE MALONOGOMETNE LIGE U HRVATA

04.06.2012.

Završnica Katoličke malonogometne lige 2012. održat će se od 8. do 10. lipnja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.
Organizatori su Ured HBK za mlade i povjerenstvo za pastoral mladih Vrbosanske nadbiskupije.

Sudionici Završnice Katoličke malonogometne lige u Hrvata:
župa sv. Stjepan Prvomučenik, Čerin – Mostarsko duvanjska biskupija
župa Presveto Srce Isusovo, Čeljevo – Mostarsko duvanjska biskupija
župa Uzvišenje sv. Križa, Klopče – Zenica - Vrhbosanska nadbiskupija
župa sv. Ivan Krstitelj, Podmilačje – Vrhbosanska nadbiskupija
župa Marija Pomoćnica, Kman – Split – Splitsko-makarska nadbiskupija / prošlogodišnji pobjednik
župa Gospa od Otoka, Solin – Splitsko-makarska nadbiskupija
župa sv. Ivan apostol i evanđelist, Zagreb – Zagrebačka nadbiskupija / fair-play ekipa
župa bl. Ivan XXIII., Zagreb – Zagrebačka nadbiskupija
župa sv. Nikola Biskup, Vinkovci – Đakovačko-osječka nadbiskupija
župa sv. Anto Padovanski, Lepetane – Kotorska biskupija
župa Presveto Trojstvo, Gruda – Konavle – Dubrovačka biskupija
župa Kraljica sv. Krunice, Nova Gradiška – Požeška biskupija
župa Gospa od Zdravlja, Dubrava – Šibenska biskupija
župa sv. Josip, Pula – Porečka i pulska biskupija
župa Rođenje Blažene Djevice Marije, Benkovac – Zadarska nadbiskupija
župa sv. Nikola Tavelić, Rijeka – Riječka nadbiskupija


Program:

Dolazak ekipa je predviđen u petak, 8. lipnja između 15 i 17 sati u Katoličkom školskom centru u Sarajevu, adresa Mahmed paše Sokolovića 11, gdje će se obaviti upis ekipa. Nakon toga slijedi svečana sveta misa s početkom u 18 sati u katedrali koju će predvoditi kardinal mons. Vinko Puljić. Nakon svete mise sudionici idu na smještaj po obiteljima u sarajevskim župama gdje je za njih predviđena večera i sutrašnji doručak.

Utakmice će se igrati u sportskoj dvorani Skenderija na dva terena. Susreti po grupama i četvrtfinalni susreti igrat će se u subotu, 9. lipnja, dok će se polufinalni susreti i susret za 3. i 1. mjesto igrati u nedjelju 10. lipnja. Grupe C i B igrat će u prijepodnevnim satima (od 9 do 12.45), dok će grupe A i D igrati u popodnevnim satima (od 13.30 do 17.15). Četvrtfinalni susreti se igraju u 19 i 20 sati. Za grupe A i D ručak će se održati već oko 12 sati, dok će grupe C i B doći na ručak iza njih oko 13.15 sati. Ručak će za sve grupe biti održan u sarajevskoj bogosloviji na adresi Josip Štader 5. Nakon četvrtfinalnog susreta u subotu, sudionici odlaze u ovitelji na večeru i smještaj.

U nedjelju je predviđena sveta misa u sarajevskim župama. Polufinalno natjecanje započinje u 11 sati. Finale će započeti u 14.30 nakon čega slijedi predaja nagrada. U 16 sati predviđen je ručak u Katoličkom školskom centru u Sarajevu.


Raspored grupa:

grupa A:
1. Splitsko-makarska nadbiskupija
2. Mostarsko-duvanjska biskupija
3. Šibenska biskupija
4. Đakovačko-osječka nadbiskupija


grupa B:
1. Dubrovačka biskupija
2. Porečko – pulska biskupija
3. Vrhbosanska nadbiskupija (drugoplasirani)
4. Zagrebačka nadbiskupija


grupa C:
1. Vrhbosanska nadbiskupija
2. Splitsko-makarska nadbiskupija (župa ˝Marija Pomoćnica˝- prošlogodišnji pobjednici)
3. Riječka nadbiskupija
4. Požeška biskupija


grupa D:
1. FAIR PLAY ekipa sa prošlogodišnje završnice (Zagrebačka nadbiskupija)
2. Mostarsko-duvanjska biskupija
3. Kotorska biskupija
4. Zadarska nadbiskupija

NA SUSRETU KARMELSKIH MLADIH U UTORAK 5.6.na Vrhovcu 29

Naš Karmel posvećen je Božanskom Srcu Isusovu
koje u Crkvi osobito častimo u mjesecu lipnju.
Na susret nam dolazi GOŠĆA: s. Anastazija, provincijalna poglavarica Karmela BSI, koja će nam progovoriti o ZNAČENJU POBOŽNOSTI SRCU ISUSOVU.
Dođiteee!
mladi i smp :)

Duhovna obnova za studente

utorak: 20:00 sati
Duhovna obnova za studente

Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo! Gal 5, 25

Utorak, 5. 6. 2012. u 20 sati @ Crkva sv. Mati Slobode - Jarun
Predvoditelj: vlč. Dražen Radigović

Zadnji ovogodišnji vjeronauk u Palmi.

Dragi svi,

Danas je posljednji vjeronaučni susret. Na njemu ćemo najaviti novi pastoralni plan za iduću godinu: kreće dvogodišnji PROGRAM CJELOVITE KRŠĆANSKE FORMACIJE. Novo je vrijeme, nove su društvene situacije, pa nam je potreban i novi, cjelovitiji i sustavniji pristup uz nove metode.

Novi pristup trebao bi biti puno više interaktivan, te bi trebao sustavno obuhvaćati područja osobnosti i duhovnosti u prvoj godini, te potom i teme iz područja osposobljavanja za društveno djelovanje kršćanina. U program bi prema potrebama bili uključivani stručni predavači za razna područja.

Sastavni dio novog programa i njegova najveća novina bit će formiranje stalnih grupa (od po 15-20 mladih) koje će se oformiti već nakon prvih prve stručne teme. Cilj i smisao ovih grupa jest stvaranje mogućnosti za diskusije, analize, temeljitije upoznavanje i stvaranje osjećaj pripadnosti. Vjerujemo kako ovim programom dalje krećemo u ostvarenje onoga što je SKAC davno u svom statutu zapisao.

Dođi i vidi kako točimo „novo vino u nove mješine!“, reci svoje mišljenje, podrži nas, proširi vijest. Za kraj, uz druženje i čaj s nama i zapjevaj…

dođite svakako!

Tvoj SKAC i pater Ike

Informacije o ljetovanju u Žmanu

Kako piše na stranicama ZKŽ-a od ljeta 2010 oni više ne orgarniziraju tamo ljetovanje tj taj projekt se ugasio.
Alternativa je Krapanj.
Sve informacije možete dobit na:
http://www.kursiljo.com/Krapanj.php

Kuda na ljeto: Modrave

Kako doznajem još ima mjesta u kampu Modrave.

Duhovna formacija animatora mladih Zagreba

Gost duhovne formacije – p. Tvrtko Barun
Dragi mladi!

Naš posljednji susret prije ljetne stanke na duhovnoj formaciji animatora mladih održat će se u ponedjeljak, 4. lipnja u 20 sati na već dobro poznatom mjestu - u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, Kaptol 29a. Gost susreta je p. Tvrtko Barun, studentski kapelan na Jordanovcu, koji će nam govoriti na temu "Nenavezanost ili unutarnja sloboda".

Radujemo se našem druženju! :)

Kuda na odmor: Animatorsko ljeto

U Domu sv. Martina u Malom Lošinju
Započele prijave za animatorsko ljeto.

I ove godine u Domu sv. Martina u Malom Lošinju održava se animatorsko ljeto. Po dvoje mladih iz župa Zagrebačke nadbiskupije tijekom tjedan dana prolaze zanimljiv program koji želi na mladima razumljiv i prihvatljiv način prenijeti vrijednosti duhovnog života, crkvenog zajedništva te važnost timskog rada.

Mladi animatori će ove godine u Malom Lošinju razmišljati o temama slobode, savjesti i odgovornosti, a pred mlade će se kao uzor postaviti bl. Alojzije Stepinac. Uz bogate kateheze i zanimljive radionice, mlade očekuje i poneko iznenađenje.

Pozivamo župnike da prijave svoje mlade do 18. lipnja putem e-maila: mladi@zg-nadbiskupija.hr ili telefona 4894 866. Podaci potrebni za prijavu su: ime i prezime, datum rođenja, e-mail adresa i broj mobitela. Mladi koji sudjeluju u programu animatorskog ljeta moraju biti stariji od 18 godina te se u župi isticati svojom zauzetošću u pastoralu mladih. Troškove boravka u Domu sv. Martina snosi župa, a mladi sami plaćaju troškove puta u iznosu od 250 kuna.

Raspored regija po terminima:

1. od 9. do 16. srpnja – KARLOVAČKO-GORIČKI ARHIĐAKONAT (Karlovački, Dugoreško-mrežnički, Jastrebarski i Ozaljsko-lipnički dekanat)

2. od 16. do 23. srpnja – ZAGORSKI ARHIĐAKONAT (Krapinski, Stubički, Tuheljsko-pregradski i Zlatarsko-belečki dekanat)

3. od 23. srpnja do 30. srpnja – ZAGREB-ZAPAD (Kustošijski, Trešnjevački, Zaprešićki, Samoborsko-okićki i Svetonedeljski dekanat)

4. od 6. do 13. kolovoza – ZAGREB-CENTAR (Gornjogradski i Maksimirsko-trnjanski dekanat); NOVI ZAGREB (Novozagrebački dekanat); VELIKA GORICA (Velikogoričko-odranski dekanat)

5. od 13. do 20. kolovoza – ZAGREB-ISTOK (Remetski, Resnički, Sesvetsko-vugrovečki i Dugoselski dekanat)

Uz druženje, otvorenu komunikaciju i odmor, mladi na susretima u Malom Lošinju izgrađuju svoju osobnu vjeru i rastu u iskustvu Boga, upoznaju se s različitim načinima rada s mladima i njihove animacije te se ostvaruje veća povezanost i suradnja između župa i Ureda za pastoral mladih kako bi se lakše i bolje pripremali i organizirali zajednički projekti. Animatorsko ljeto uvelike je pomoglo u boljem planiranju pastoralnog rada s mladima i povezivanju različitih župa i zajednica mladih unutar naše nadbiskupije.

U proteklih osam godina oko 1500 mladih prošlo je taj program i mnogi su se nakon toga aktivnije uključili u rad s mladima u svojim župama.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.