Radovi u Maksimirskoj - Zagreb

31.05.2012.

Zbog zamjene tramvajskih tračnica u Maksimirskoj, ukida se tramvajsko stajališta Bukovačka sjever te se uspostavlja privremeno stajalište u zoni zaokretnice Maksimir, od četvrtka, 31. svibnja od 8 sati do završetka radova na sjevernom kolosijeku (3-4 dana).

Započela nova sezona turističkih linija - Zagreb

Duh starog Zagreba, monumentalna zdanja i spomenici kulture te još mnoge zanimljivosti našeg grada od četvrtka, 31. svibnja se ponovno mogu doživjeti iz turističkih kabrio autobusa ZET-a.

Na kružne vožnje, crvenom i zelenom linijom, autobusi će kretati svakog dana od podneva, iz Bakačeve ulice podno Kaptola.

Crvena linija prolazi kroz srednjovjekovnu gradsku jezgru. Na putu dugom 12,5 kilometara autobus vozi središtem grada, Zrinjevcem uz Mimaru i ostale gradske znamenitosti. Polasci su svakih 90 minuta.

Zelena linija vozi još dalje, do jezera Jarun i Bundek te parka Maksimir, uz sedam usputnih stajališta. Kabrio autobus na toj liniji s Kaptola vozi dvaput dnevno.

Podsjećamo, turistički razgled organiziran je prema „hop on hop off“ principu, odnosno turisti s jednom kupljenom kartom mogu neograničeno koristiti obje linije s bilo kojeg stajališta tijekom 24 sata. Vozila su opremljena i posebnim sustavom koji, putem virtualnog turističkog vodiča i GPS-a, putnike na osam jezika putem slušalica upoznaje s gradskim znamenitostima uz koje prolaze tijekom vožnje.

Cijena jednodnevne karte je 70 kuna, a za djecu od 7 do 18 godina starosti 35 kuna. Djeca do 7 godina starosti ne plaćaju kartu, uz uvjet da se uz jednu odraslu osobu smije voziti najviše troje djece. Karte se mogu kupiti kod vozača, u prodavaonici karata Petrićeva 4, od 7.30 do 20.30 sati radnim danom te od 8 do 14 sati subotom, i na šalterima prodaje karata u Upravnoj zgradi ZET-a, Ozaljska 105, radnim danom od 7.30 do 15 sati.

Upoznajte svoj grad – besplatni edukativni razgledi grada za Zagrepčane

Upoznajte svoj grad – besplatni edukativni razgledi grada za Zagrepčane
Projekt besplatnih razgleda grada na Hrvatskom jeziku uključuje dvosatno edukativno razgledavanje centra grada u pratnji turističkog vodiča. Makismalan broj sudionika razgleda je 45.
• Razgledi će se održavati svake subote u lipnju, srpnju i kolovozu.
• Polasci su predviđeni ispred Turističkog informativnog centra na Trgu bana J. Jelačića u 18.00 sati,
• Prijave se zaprimaju petkom na broj telefona 098 9049 772

Proslava zaštitnice Grada Zagreba

30.05.2012.

Proslava svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba, bit će u četvrtak, 31. svibnja. Toga će se dana u zagrebačkoj katedrali slaviti euharistijska slavlja u 7, 8, 9 te u 19 sati.

Koncelebrirano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici u 19 sati predvodit će kardinal Stanislaw Dziwisz, krakovski nadbiskup i dugogodišnji osobni tajnik bl. pape Ivana Pavla II.

Nakon misnog slavlja uslijedit će procesija sa svijećama i slikom Majke Božje od Kamenitih vrata sljedećom trasom: Kaptol (Katedrala sv. Stjepana) - Bakačeva - sjeverna strana Trga bana Josipa Jelačića - Radićeva - Kamenita vrata - Kamenita ulica - Trg Svetog Marka i Radićevom ulicom do Kamenitih vrata i Trga sv. Marka.

Sukladno rješenju Policijske uprave zagrebačke kojom se odobrava procesija u vremenu između 20 do 22 sata te suglasnosti Odjela za promet Gradskog poglavarstva Grada Zagreba, tijekom kretanja procesije, prometnice na trasi kretanja bit će zatvorene za promet motornih vozila.

Procesijski hod završit će molitvom pred likom Majke Božje od Kamenitih vrata.

Izvor: Laudato/TUZG

Biskup Uzinić proglasio dan posta

Dubrovački biskup Mate Uzinić proglasio je u utorak, 29. svibnja, u ozračju tragičnog događaja koji je proteklih dana zatekao dubrovačku Crkvu, četvrtak, 14. lipnja danom posta i nemrsa za Dubrovačku biskupiju s nakanom za posvećenje svećenika, redovnika i redovnica i svih vjernika biskupije i za nova duhovna zvanja u biskupiji. Riječ je o danu uoči svetkovine Presvetog Srca Isusova uz koju se, po želji blaženog pape Ivana Pavla II., od 1995. godine, obilježava i Svjetski dan molitve za posvećenje svećenika.

Ovogodišnji dan molitve za posvećenje svećenika dodatno dobiva na značenju i aktualnosti u Dubrovačkoj biskupiji, pa biskup Uzinić poziva sve svećenike, redovnike i redovnice u četvrtak, 14. lipnja na zajednički susret i duhovnu obnovu u crkvu Sv. Ignacija u Dubrovniku. Susret će započeti u 10 sati pokorničkim bogoslužjem, nastaviti se euharistijskim slavljem i klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Sve upravitelje župa i župnike, rektore crkava i samostanske poglavare samostana čije su crkve otvorene za javno bogoštovlje, dubrovački biskup obvezuje da na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, u petak 15. lipnja, nakon jedne od misa organiziraju uru klanjanja ili drugu pobožnost Presvetom Srcu Isusovu, na kojoj će se osobito moliti za posvećenje svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika biskupije i za nova duhovna zvanja, a na kraju tog molitvenog čina ili pobožnosti izmolit će se za sve svećenike koji djeluju na području biskupije posvetna molitva pape Benedikta XVI. Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Izvor: Laudato/Dubrovačka biskupija

Omiljeno svetište u srcu Zagreba Majka Božja od Kamenitih vrata

Koliko Zagrepčani, ali i oni koji dolaze u Zagreb po bilo kojem poslu štuju i vole, zavjetuju se i utječu u svakoj nevolji Majci Božjoj od Kamenitih vrata možda najbolje kazuje svakodnevna slika. U tom svetištu molitva traje i dan i noć. Molitva, molitva, i plamičci svijeća koji obasjavaju lica puna vjere, prošnje, nade...i te iste svijeće koje se tope u svojoj toplini i svjetlosti nikad se ne gase, jer neka je ruka upravo postavila novu... Prekrižila se.

Svjetlost svijeća uz pomješano dnevno svjetlo i prigušeno večernje u gotovo cjelom unutarnjem prostoru otkriva pločice zahvalnice, a tko ne bi bio i tim svjedokom vječne zahvale i hvale.

Zagrepčani sutra slave blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada, i Dan grada Zagreba.

Majka Božja od Kamenitih vrata postala je 31. svibnja 1991. zaštitnicom grada Zagreba. Tadašnji zagrebački nadbiskup, kardinal Franjo Kuharić, u povodu 260. obljetnice štovanja Gospe zagrebačke dao joj je naslov "zaštitnice, čuvarice i vratarice hrvatske metropole".
U Kamenitim vratima koja su ostatak utvrde kojom je bio opasan Gradec ili današnji Gornji grad, smjestilo se usred vreve gradsko svetište poznato i kao zavjetna kapelica sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata.

U velikom požaru koji je izbio 31. svibnja 1731. godine slika Majke Božje, koja je prije stajala iznad gradskih vrata, nađena je čitava i neoštećena usred vatre i pepela, a samo je okvir izgorio. Budući da se slika čudom održala u vatrenoj stihiji koja je poharala Gradec, pripisana joj je posebna moć, a pobožna udovica Modlar, koja je sliku i pronašla, dala je pod svodom Kamenitih vrata podići maleni oltar i tako omogućila svim sugrađanima da joj se približe i štuju je. Iste je godine slika postavljena u barokni oltar u udubljenju prolaza Kamenitih vrata. Umjetničku ogradu izradio je 1778. godine zagrebački majstor Ivan Korta, a ograda predstavlja najljepši primjer kovačke umjetnosti.

Slika Majke Božje prikazuje Gospu kao vladaricu sa žezlom u lijevoj ruci, dok desnom pridržava malog Isusa, a on u lijevoj ruci drži mali globus. Slika je izrađena na lanenom platnu veličine 57x47 cm. Prilikom dvijestote obljetnice čudesnog očuvanja Gospine slike, 31. svibnja 1931. godine, svečano je okrunjena zlatnom krunom. Od tada se govori „ Imago B. V. MARIAE INFRA PORTAM LAPIDEAM“ .

Svečanost posvećenja duhovnoj zaštitnici Zagreba započinje sutra misom u katedrali, a nastavlja se hodočašćem vjernika i svećenika od Prvostolnice do Kamenitih vrata.

Izvor: Laudato/vjr

Poruka biskupa Štambuka na kraju školske godine

Uz završetak školske 2011./2012. i vjeronaučne godine hvarski biskup Slobodan Štambuk uputio je poruku župnicima i ostalim pastoralnim suradnicima. U poruci biskup izriče očekivanje da će se u svim župama, u kojima ima i manji broj učenika, na kraju školske godine “predvidjeti nedjelja u kojoj će djeca, roditelji, krsni i krizmani kumovi skupa sa župnom zajednicom primjereno zahvaliti Bogu za darove duše i tijela.”

Biskup preporuča župnicima da nedjelju zahvale upriliče što bližu završetku školske godine. Nadalje, preporuča im da se tom prigodom osvrnu i na pohađanje župnoga vjeronauka, te uruče pritom nagrade, barem simbolične, najboljima i najrevnijima. Biskup dodaje da pritom treba istaknuti učitelje, profesore i vjeroučitelje, a posebno tri grupe: prvaše, osmaše i maturante, među kojima bi se s maturantima, ističe, “moglo organizirati posebnu svetu misu zahvalnicu i istaknuti njihov prijeđeni put kao i ono što pojedine od njih čeka na studiju, zaposlenju i slično.” Na kraju podsjeća sve da je ulaganje, i materijalno i duhovno, u mlade ljude najbolje i najkorisnije ulaganje.

Završnica KMNL za Đakovačko - osječku nadbiskupiju

Ekipa župe sv. Nikole, biskupa, Vinkovci 2, iz regije Vinkovci pobjednica je završnice Katoličke malonogometne lige (KMNL-a) Đakovačko-osječke nadbiskupije koja je održana u subotu 19. svibnja u sportskoj dvorani Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci. Pobjednička ekipa u finalu je bila bolja od ekipe župe sv. Vinka Pallottija, Vinkovci 4, iz regije Vinkovci rezultatom 4:3 i kao takva predstavljat će Đakovačko-osječku nadbiskupiju na nacionalnoj završnici u Sarajevu od 8. do 10. lipnja. „Imamo karakter u ekipi. Zajedno igramo već deset godina, i hvala Bogu, drugu godinu u nizu idemo na nacionalnu završnicu", rekao je voditelj pobjedničke ekipe Perica Matić.
Treće mjesto osvojila je ekipa župe sv. Ćirila i Metoda, Osijek 9, iz regije Osijek koja je u polufinalu s 9:4 pobijedila ekipu župe Bl. Alojza Stepinca, Slavonski Brod 10, iz regije Slavonski Brod. Uz ekipe regija Vinkovci, Osijek i Slavonski Brod na završnici KMNL-a Đakovačko-osječke nadbiskupije sudjelovale su još dvije ekipe iz regija Đakovo i Donji Miholjac, odnosno ekipa župe sv. Mateja, ap. i ev., Gundinci i ekipa župe sv. Mihaela arkanđela Donji Miholjac.
Najbolji strijelac je Goran Dakić iz ekipe župe sv. Ćirila i Metoda, Osijek 9 s 13 pogodaka. Za najboljeg vratara proglašen je Igor Sabo iz pobjedničke ekipe. Najbolji igrač je Ivan Tustonjić iz ekipe župe sv. Vinka Pallottija,Vinkovci 4, a fair play ekipa je ekipa župe sv. Mateja, ap. i ev., Gundinci. Pehare najboljima uručio je predsjednik Upravnog odbora KMNL-a Đakovačko-osječke nadbiskupije Tvrtko Galić. Najbolja ekipa je uz pobjednički dobila i prijelazni pehar.
Nogometnoj završnici prethodilo je misno slavlje koje je u crkvi Sv. Vinka Pallottija predvodio duhovnik KMNL-a regije Vinkovci vlč. Vedran Mešanović. Koncelebrirao je duhovnik KMNL-a regije Osijek vlč. Vjekoslav Lulić. Na misi se molilo i za dugogodišnjeg člana KMNL-a iz ekipe župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, Stari Jankovci Ivana Vinkovića koji je nedavno poginuo.

Kuda na ljetovanje.Teze

Što se tiće TEZE-a ove sezone preko ljeta do sada nisam dobio informaciju dali će biti koja grupa iz Hrvatske.
Ići će se ali do mene ne dolaze informacije.
Čim nešto doznam stavljam ili ako netko zna neka slobodno pošalje na mail.

Informacije o prijavama za Svjetski dan mladih u Rio de Janeiru

Dragi prijatelji Svjetskog dana mladih!

U nastavku slijedi nekoliko informacija o hodočašću na Svjetski dan mladih u Rio de Janeiro 2013. godine.

Kao što znamo, XXVIII. Svjetski dan mladih održava se u Rio de Janeiru od 23. do 28. srpnja 2013. godine. Prije ključnog tjedna događanja, u pojedinim brazilskim nad/biskupijama održavat će se pretprogram „Tjedan misija“, od 17. do 21. srpnja, u kojem ćemo mi također sudjelovati. Nadbiskupija Sao Paulo bit će naš domaćin. Koliko će točno dana provedenih u Brazilu biti, znat ćemo kad krenu prijave.

S obzirom da je za nas iz Hrvatske riječ o prekooceanskom hodočašću, organizacija će biti na nacionalnoj razini. Ured HBK za mlade u suradnji s uredima za pastoral mladih svake naše nad/biskupije organizira odlazak u Rio de Janeiro. Znamo da će neke grupe vjerojatno organizirati odvojeno hodočašće, odnosno da će neki mladi odabrati samostalan odlazak ili pak odlazak u grupama koje nisu u organizaciji Ureda za mlade HBK. Napominjeno da u tim slučajevima Ured za mlade HBK za te aranžmane nije odgovoran. Odgovoran će biti samo za prijave koje pristignu u Ured. To podrazumijeva i to da Ured neće zaprimati prijave za hodočasničke pakete mladih koji ne idu u organizaciji Ureda, niti će moći voditi računa o istima. Sve prijave van prijava Ureda morat će se realizirati direktno u suradnji s brazilskim organizatorima, otpočetka do kraja. Preporuča se grupni odlazak u svakom slučaju svima, a ukoliko grupni/eventualni individualni odlazak neće biti u organizaciji Ureda HBK za mlade, svaka takva grupa odgovorna je u potpunosti za svoje hodočašće.

Prijave za odlazak u Rio de Janeiro u organizaciji Ureda HBK za mlade krenut će u rujnu 2012., a otvorene će najvjerojatnije biti sve do kraja kalendarske godine, dakle, do kraja 2012. godine. Prijavit će se moći samo mladi koji će do srpnja 2013. imati napunjenih 18 godina. Punoljetnost je vrlo važan uvjet. Podsjetimo pritom kako je Svjetski dan mladih susret namijenjen mladima od 18 do 35 godina.
Cijena puta u ovom trenutku nije u potpunosti definirana, no računajte da će sigurno premašiti iznos od 10 000 kuna. Naime, u cijenu će biti uključeno: povratna avionska karta, kotizacija za sudjelovanje u pretprogramu „Tjedan misija“, iznos cjelotjednog hodočasničkog paketa za središnji tjedan susreta u Rio de Janeiru, kojim se pokrivaju troškovi dodijeljenog nam smještaja u gradu, hrane i prijevoza. Uz to, mogući su i neki dodatni izdaci, tako da će se sigurno „nakupiti“. Ne zaboravite k tome i džeparac :). Naravno da ćemo voditi računa o tome da cijena ne bude previsoka, no molimo ujedno i za razumijevanje u cjelini. U ovom trenutku nije moguće odrediti konačnu cijenu, kako niti točnu cijenu avionske karte, tako niti cjelokupnog puta. Do početka samih prijava će se znati što okvirnija cijena, no neke pojedinosti poput iznosa hodočasničkog paketa, kotizacije za Tjedan misija i sl. nećemo znati u tom trenutku i ne ovisi o nama, nego o očitovanju brazilskih organizatora. Detalji u rujnu.

Nadamo se da već štedite svi vi koji ozbiljno razmišljate o prijavi, a sve informacije stizat će vam na vrijeme. O tome ne morate brinuti. U trenutku kada ćete se prijavljivati budite ozbiljni i što sigurniji u to da idete u srpnju 2013. u Brazil. Budimo svi zajedno ozbiljni, odgovorni i dosljedni u svojim postupcima.

O svemu ćemo vas pravovremeno obavijestiti. Pratite web stranicu Ureda HBK za mlade, Facebook profil Ureda HBK za mlade, kao i službeni profil Svjetskog dana mladih na hrvatskom jeziku.

Svoje upite možete nam uputiti na e-mail adresu: sdm@hbk.hr , a mi ćemo vam na njih vrlo rado odgovoriti.

Veselimo se budućoj suradnji.
Želimo vam lijepo, toplo ljeto,što „deblje“ spremnike novaca i po pitanju prijava s druženjem krećemo u rujnu.

Božji blagoslov!

Kuda na ljetovanje.Genfest 2012.

Želimo Vas informirati da će se od 31. kolovoza do 2. rujna ove godine u Budimpešti održati Genfest, svjetski susret tisuća mladih iz čitavoga svijeta, najrazličitijih kultura i naroda.

Sve ih pokreće ista ideja koja je postala njihovo životno iskustvo u osobnom i društvenom djelovanju – jedinstvo. Na brojne su se putove jedinstva uputili kako bi izgradili ujedinjeni svijet: jedinstvo među narodima, među kulturama, među različitim društvenim slojevima, ali i među različitim naraštajima, u obiteljima, među skupinama i pokretima, među kršćanima različitih vjeroispovijesti i između vjernika različitih religija.

Što je Genfest?

Nastao iz proročke intuicije Chiare Lubich, Genfest je susret mladih koji žele pokazati svijetu da su sveopće bratstvo i ujedinjeni svijet ideali za koje se isplati živjeti.
Tisuće mladih u svijetu od šezdesetih godina prošloga stoljeća pa sve do naših dana svjedoče to svojim životom; među njima i mlada blaženica Chiara Luce Badano.

Budimpešta – tri dana prijestolnica kulture jedinstva

Od 31. kolovoza do 2. rujna 2012. grad Budimpešta postat će prijestolnicom kulture jedinstva. Sportska arena i mostovi na Dunavu su glavne lokacije gdje će se odvijati susreti, izložbe i koncerti. Događaj pripremaju mladi Pokreta fokolara.

Konkretne akcije u svjetskim dimenzijama

Genfest je mjesto susreta na kojemu će se podijeliti već postojeće aktivnosti, projekti i inicijative. Tematike će se kretati od ekonomije do umjetnosti, od politike do društvenih problema, od dijaloga među različitim religijama do najviših ljudskih vrednota, pa sve do ekologije i komunikacije, u kontekstu internacionalnosti koja svakog sudionika vodi da kao pojedinac i zajedno s drugima gradi mostove bratstva.

Predviđa se da će se na desetom Genfestu okupiti 12.500 mladih iz stotinjak zemalja.

Više informacija na stranici www.genfest.org.

Organiziramo putovanje mladih iz Hrvatske. Za informacije obratiti se na adresu: genfesthr@gmail.com ili na mobitel: 099/3106234.

ZET - korekcije redova vožnje

Ovih dana ZET radi korekcije voznih redova.
Polako se ukidaju polasci koji na kojima nema puno putnika.
Isto tako se radi na tome da neke linije ostanu bez prometovanja preko vikenda.
Dolazi nam ljetni vozni red koji će smanjit kapacitete za cca 25% tj bit će manje vozila u prometu.

Biciklijada - Split

Zbog održavanja "Bistrine biciklijade", dana 25.05.2012.g. (petak), u vremenu od 17.30 do 19.00 sati doći će do privremenog zaustavljanja prometa za sva vozila na relaciji: Riva, Trumbićeva obala, Brajevića prilaz, Dražanac, Put Meja, Šetalište I. Meštrovića, Uvala Bene.
Zbog navedenog autobusne linije broj 7,8,12 i 21 prometovati će izmjenjeno na sljedeći način:
- autobusna linija 7 s polascima u 16:45 i 17:45 sati neće prometovati do Zvončaca, već će se okretati na autobusnom okretištu u Spinutu (kod đačkog doma – okretište linije 17)
- autobusna linija 8 s polascima u 16:30, 16:55, 17:20, 17:45, 18:10 i 18:35 sati neće prometovati do Zvončaca, već će se okretati na autobusnom okretištu u Spinutu (kod đačkog doma – okretište linije 17)
- autobusna linija 12 s polascima u 17:50 i 18:50 sati zbog gore navedenih razloga neće prometovati.
- autobusna linija 21 s polascima u 17:30 i 18:30 sati zbog gore navedenih razloga neće prometovati.

Bookmarteri. Prihod ide za teško bolesnu djelatnicu NSK

28.05.2012.

Od srijede 30. 5. do petka 1.6. od 9 do 16 sati mogu se nabavit bookmarteri sa zadnjeg SHKM u Sisku i još nekoliko motiva.
Svi bookmarteri su ručni rad i originalni.
Cijena je 5 kuna po markeru a sav prihod ide za teško bolesnu djelatnicu odjela zaštite i pohrane knjižne grade NSK.
Kada se dođe u knjižnicu potražite Davora Seljana kučni 4292 ili nazovite broj 0912323951 .
Od ponedjeljka akcija ide samo pozivom na broj 0912323951 .

Gdje možemo darivat krv ovaj tjedan.

Pozdrav svima dobre volje ma gdje god bili, a koji nisu dobre volje želimo brzo odobrovoljavanje pa pa pozdravljamo i njih! :)) Nadam se da ste svi dobra zdravlja i raspoloženja ušli u novi radni tjedan!
Evo akcija darivanja koje ovaj tjedan organizira HZTM od ponedjeljka, 28.05. do četvrtka, 31.05. u Velikoj Gorici, Karlovcu, Zagrebu i Slunju:

ponedjeljak, 28.05.2012.
VELIKA GORICA, Zračna luka "Pleso", Pleso bb, 08:30-11:00
KARLOVAC, Župa Banija, Banija 18 a, 11:30-15:00
ZAGREB, HRT, Prisavlje 3, 11:00-16:00

utorak, 29.05.2012.
VELIKA GORICA, MUP Velika Gorica, M. Magdalenića 1, 13:00-18:00
KARLOVAC, OB Karlovac, Švarča bb, 09:00-14:00
ZAGREB, FER, Unska 3, 11:00-15:00

srijeda, 30.05.2012.
VELIKA GORICA, Dom kulture Galženica, Trg Stjepana Radića 5, 13:00-18:00
KARLOVAC, Policijska upravam V.Mačeka 13, 08:00-10:30
KARLOVAC, Crveni križ, Smičiklasova 25, 12:00-16:00
ZAGREB, Elektrana-Toplana, Zagorska 1, 12:00-13:30

četvrtak, 31.05.2012.
SLUNJ, Vatrogasni dom, Plitvička 9, 08:00-13:00
KARLOVAC, Crveni križ, Smičiklasova 25, 0800-1400
ZAGREB, Franck, Vodovodna 20, 12:30-15:00
ZAGREB, Udruga slijepih osoba, Draškovićeva 25, 16:30-18:00
ZAGREB, FINA, Avenija Vukovar 70, 08:30-12:30

Radnim danima krv možete darovati u HZTM-u, Petrova 3, Zagreb, od 7:30 do 19:00, a subotom od 07:30 do 15:00.

Promocija knjige “Facebook svetog Benedikta”

Zajednica Ekosspiritus poziva vas na promociju knjige katehetskih priča “Facebook svetog Benedikta”, autora Radovana Librića, u župnu crkvu svete Anastazije u Samoboru, 15. lipnja, s početkom u 20 sati.

Knjiga je posvećena pokojnom Kristijanu Pavlečiću, Samoborcu koji je poginuo u prometnoj nesreći. Želio je napisati knjigu, no tu želju nije uspio ostvariti. Knjiga izlazi o 25. obljetnici Planinarskog križnog puta.

Iz recenzije:

Kažu da je bl. papa Ivan XXIII. rekao da je kršćanstvo poput starog bunara u kojemu je uvijek svježa voda. Upravo to mi je palo na pamet dok sam čitao katehetske priče Radovana Librića. Stare kršćanske istine izrečene su na nov, svjež i autentičan način.
(…)
I premda nam se može učiniti da živimo u svijetu koji je ispražnjen od smisla, ljubavi i topline, Radovanove su priče okrjepa, melem i poticaj. Zato i ne mogu ništa drugo reći za “Facebook svetog Benedikta” nego – lajkam!
Nikola Kuzmičić

Redovni susret Dopisne teologije

Ovaj petak je redovni susret Dopisne teologije na Kaptolu.
Održana je tribina u Vinkovcima, hodočašće na Trsat.
Tema je puno tako da ima povoda za susret.
1. lipnja 2012., Franjevačka crkva na Kaptolu u 19:15 tj iza svete mise koja je u 18:30 sati.

Duhovna formacija animatora mladih

Duhovna formacija animatora mladih Zagrebačke nadbiskupije započela je u listopadu 2007. godine sa željom da se mladima koji su već aktivni na svojim župama pruži duhovna formacija i potpora u njihovom radu. Tim se mjesečnim susretima, koji se održavaju u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, želi mladima pomoći da još više iskoriste svoje talente i sposobnosti u ovom tako važnom području pastoralnog rada s mladima i za mlade.

Tijekom prve godine održavanja duhovne formacije odgovarali smo na pitanje tko je to animator mladih te kakve osobine mora posjedovati i izgrađivati za predano služenje u zajednici. U Godini sv. Pavla, 2008., na susretima su se obrađivale teme vezane uz lik i djelo Apostola naroda. Posljednje dvije godine razmišlja se o biblijskim temama iz kojih se usvajaju konkretni stavovi o kršćanskom služenju. Ponekad susrete obogaćuju i gostujući predavači koji progovaraju o posebnim i važnim temama vezanim uz pastoral mladih.

Slijedeći ujedino i zadnji ove sezone je 4. lipnja 2012.

Drugo hodočašće studenata Studenti posvjedočili život po Duhu

"Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo!" – geslo je pod kojim je na svetkovinu Duhova, u nedjelju 27. svibnja, u nacionalnome svetištu Majke Božje Bistričke održano drugo studentsko hodočašće koje je organizirala Koordinacija studentskih zavičajnih udruga Sveučilišta u Zagrebu, na inicijativu Udruge zagorskih studenata i uz potporu Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, prenosi portal Glasa Koncila.

Svečano euharistijsko slavlje, na kojemu se posebno molilo za poginule hrvatske branitelje, predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu s rektorom Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željkom Tanjićem, nadbiskupijskim povjerenikom za pastoral mladih Ivicom Budinšćakom, studentskim kapelanom Damirom Stojićem i drugim svećenicima. U misnome slavlju sudjelovao je i rektor Zagrebačkog sveučilišta dr. Aleksa Bjeliš.

Ovdje osjećamo onu povezanost koju čini Duh Sveti, kazao je, na početku homilije kardinal Bozanić, izražavajući ujedno radost da može zajedno sa studentima osjetiti "kako je upravo Crkva ona koja vrednuje posebnost i različitost, ali u isto vrijeme sve nas zajedno povezuje".
Poslušajte cijelu kardinalovu propovijed

Protumačivši u propovijedi značenje svetkovine Duhova zagrebački je nadbiskup istaknuo: "Sveto pismo nam otkriva da sila koja može promijeniti svijet nije nepoznati misterij, već je djelovanje Duha Božjega". "Draga braćo i sestre, dragi sveučilištarci, tamo gdje uđe Duh Božji strah nestaje, čovjek shvaća i osjeća da je u rukama svemoguće ljubavi, i da se bilo što dogodi, Njegova nas beskonačna ljubav neće napustiti", poručio je kardinal te zaključio: "S tom vjerom i radosnom nadom, po zagovoru Presvete Bogorodice Marije i bl. Alojzija Stepinca, ponovimo i mi danas zaziv: 'Pošalji Duha svojega i obnovi lice zemlje'. Obnovi lice ove naše zemlje Hrvatske!"

Ponosno posvjedočivši prepoznatljivosti krajeva iz kojih dolaze studenti – a bilo ih je više od tisuću iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine – obogatili su i liturgiju. Naime, svaka je od studentskih zavičajnih udruga imala dvoje predstavnika u narodnim nošnjama koji su na svome narječju čitali molitvu vjernika, a cilj je bio pokazati nacionalnu raznolikost i jedinstvo mladih. To je naročito došlo do izražaja na početku mise kada su u svečanoj procesiji studenti odjeveni u tradicijsko ruho, noseći u rukama hrvatske zastave i stjegove krajeva iz kojih dolaze, pristigli na prostor Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca.

Hodočašće će ostati upamćeno i po tome što je nakon mise poznati hrvatski fotograf Šime Strikoman snimio još jednu milenijsku fotografiju. Motiv je bio više no primjeren: studenti su svojim tijelima "odjeveni" u crveno-bijele kockice zajednički oblikovali veliku šahovnicu. A zajedništvo se jasno očitovalo i u činjenici da su studenti hodočašće organizirali sami i prikupili sredstva kako bi se u predispitno vrijeme duhovno okrijepili.
Autor: Glas Koncila

Radno vrijeme NSK 29. svibnja

U utorak, 29. svibnja 2012., Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zatvorit će se u 18 sati.

U srijedu, 30. svibnja 2012., Knjižnica će biti otvorena prema redovitom radnom vremenu.

Ciklus koncerata Podnevna glazbena stanka u NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu pozivaju Vas na Podnevnu glazbenu stanku na kojoj će nastupiti studentica Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Matea Kuvačić na volini, iz klase profesorice Maje Dešpalj Begović, a na klavinovi će joj se pridružiti profesorica Srebrenka Poljak, viša korepetitorica.

Polusatni koncert održat će se u ponedjeljak, 28. svibnja 2012. godine, u 12 sati, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

PROGRAM:
Cesar Franck
Sonata za violinu i klavir u A-duru
Allegretto ben moderato
Allegro
Recitativo-Fantasia
Allegretto poco mosso

Boris Papandopulo
Alla burla, Allegro molto
(stavak iz Suite za violinu i klavir)

LJETOVANJE STUDENATA – 2012. POSTIRA, BRAČ

Prva grupa: 15. – 21. 7.
Druga grupa: 22. – 28. 7.
Treća grupa: 29. 7. – 4. 8.
Četvrta grupa: 5. – 11. 8.

Cijena: 650 kn. (uključuje boravak i hranu)

Voditelj: don Damir Stojić, SDB, studentski kapelan

Prijave: Katolički pastoralni ured, SD "Cvjetno naselje", utorak - petak, 16 - 18 sati.

U nastavku obavijesti pročitajte više informacija.
Praktične informacije:

Kada treba doći?
Doći se može poslije podne prvog dana termina, a prvi osigurani obrok jest večera u nedjelju u 20.00 h.

Kako doći?
Svatko se mora pobrinuti da sam dođe do Supetra. Trajekt od Splita do Supetra ide svakih sat vremena. Od Supetra do Postira ima bus koji redovito vozi ili taksi-kombi za 6 osoba (cc. 120 kn).

Što treba ponijeti?
Ponijeti sve što inače nosite na more. Spavat će se na madracima. Trebate ponijeti posteljine, jastuk i jastučnicu ili vreću za spavanje.

Što ćemo tamo raditi?
Ljetovanje je zamišljeno kao odmor, druženje, molitva i dnevna misa. Od svakoga će se očekivati suradnja u organizaciji svakodnevnih obveza.

Kad je odlazak?
Zadnji osigurani obrok je doručak posljednjeg dana termina (subota).

U EMISIJI BUDIMO MLADI' U PONEDJELJAK, 28. SVIBNJA, U 20.31 na HKR-u

25.05.2012.

- Subota, 2. lipnja, veliki je dan za Hrvatsko katoličko sveučilište. Točno u 10 sati otvorit će prvi put svoja vrata svim zainteresiranima posjetiteljima i budućim studentima povijesti, psihologije i sociologije. Budite s nama i saznajte što vas čeka na Danima Hrvatskog katoličkog sveučilišta.
- Prenijet ćemo vam dojmove s Drugog studentskog hodočašća u Mariju Bistricu na nakanu poginulih hrvatskih branitelja, te pozvati u svetište Majke Božje Trsatske na svečanu proslavu 20 godina postojanja Franjevačke mladeži u Hrvatskoj.

„SHKM u Sisku – poruke za budućnost“ tema mjesečnog susreta svećenika Sisačke biskupije

„SHKM u Sisku – poruke za budućnost“ bila je tema izlaganja mons. Ivana Miklenića, na mjesečnom susretu svećenika Sisačke biskupije u četvrtak 24. svibnja održanom u Velikoj dvorani Pastoralnog centra katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa u Sisku, a pod predsjedanjem sisačkog biskupa Vlade Košića. U svom izlaganju govoreći o Susretu u Sisku, mons. Miklenić je istaknuo kako je on obilježio početak života novoobnovljene Sisačke biskupije, te je otkrio izvanredne stvari unutar nje.

Govoreći o porukama Susreta Miklenić se posebno dotaknuo stanovnika biskupije, osobito onih koji su drugih vjera ili su možda bili protiv dolaska biskupije, a njenom ponovnom uspostavom uvjerili su se da je na ova područja došla jedna institucija koja je živa i u službi dobra. Činjenica da su tolike župe i obitelji sudjelovale u prihvatu i udomljavanju mladih, pokazale su onima koji nisu u Crkvi da tu žive zajednice kojima je važnija gostoljubivost od materijalnih interesa, te da u svim župama i mjestima postoje zdrave jezgre koje jamče opstanak i boljitak.

Govoreći o poruci koju je Susret donio hrvatskom društvu, predavač je posebno istaknuo činjenicu kako se u organizaciji na ovom prostoru uspjelo okupiti 1500 mladih volontera, što je znak snage koju ne posjeduje ni jedna druga organizacija, ustanova ili politička stranka. A to je bila poruka čitavom hrvatskom društvu da mladi zaslužuju povjerenje, imaju srca za ideale, ali i da Hrvatska ima budućnost, kako crkvenu tako i narodnu.

Mons. Miklenić naglasio je kako je do posebnog izražaja došao i silan potencijal koji u sebi nose svećenici i vjernici laici ovoga kraja, a koji su pokazali veliku spremnost na kreativnu suradnju. Upravo je to donijelo poruku Crkvi da se na njih može osloniti ako se otvore zatvoreni kapaciteti i stvori prostor da oni pokažu što znaju i koje su njihove sposobnosti.

U drugom dijelu Susreta, biskup Košić izvijestio je svećenike o hodočašću mladih u Taize kojim će se nagraditi župni animatori za uložen ogroman trud u organizaciju SHKM, te pozvao na pripremu za Nacionalno zahvalno hodočašće u Rim, u studenom ove godine.

Kratki osvrt na Susret imao je predsjednik Organizacijskog odbora SHKM u Sisku vlč. Branko Koretić koji je iznio svoje iznimno zadovoljstvo postignutim, te posebno istaknuo mlade koji su se pokazali kao jedna nova snaga u životu Biskupije.

Na kraju susreta voditeljica Ureda za socijalni nauk Crkve Valentina Kanić upoznala je svećenike s akcijom udruge „Vigilare“ i građanske inicijative „I ja sam bio embrij“, potpisivanjem „Deklaracije o zaštiti početka ljudskoga života i prava djeteta“, koja će se na području Sisačke biskupije održati u nedjelje 27. svibnja i 3. lipnja.

Susret svećenika Sisačke biskupije završio je zajedničkim ručkom.

Radionice, izložbe, predavanja... Dan otvorenih vrata HKS-a

Hrvatsko katoličko sveučilište otvorit će svoja vrata u subotu 2. lipnja 2012. godine u 10 sati svim zainteresiranim posjetiteljima, a napose budućim studentima povijesti, psihologije i sociologije. Raznovrsne radionice kao što su „Povijesni vremeplov“, „Psihološki laboratorij“, „Sociološka istraživanja“, izložbe posvećene srednjovjekovnom životu i kulinarici, izložba o životu i radu HKS-a, izložba križnog puta slikara Josipa Biffla, predavanje znanstvenika dr. sc. Tomislava Domazeta-Loše, duhovni kutak i multimedijalna učionica, ture razgledavanja Sveučilišta razlog su da subotu provedete na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Uz studente koji vas nestrpljivo očekuju da s vama podijele radost studiranja na HKS-u, dobrodošlicu vam želi i rektor, prof. dr. sc. Željko Tanjić. „Istaknuo bih ovom prigodom da smo najmlađe hrvatsko sveučilište i da nastojimo, osim znanja, našim studentima prenijeti važnost odgojne i duhovne dimenzije na temelju katoličke baštine u studiju. Želimo im prenijeti poruku da su učenje i znanost bitni, ali da je sveučilište i prostor promišljanja, traženje puta oblikovanja cjelokupne osobe“, sažeo je rektor vrijednosti HKS-a.

Uvjerite se i sami u kvalitete studiranja na HKS-u na nekoj od mnogobrojnih radionica koje je Hrvatsko katoličko sveučilište pripremilo samo za vas.

Odnos politike, morala i vjere Zdravko Tomac na studentskoj tribini

U ponedjeljak 21. svibnja održana je još jedna u nizu studentskih tribina na zagrebačkom Jordanovcu. Ovoga puta gost je bio Zdravko Tomac, dugogodišnji sudionik hrvatskog političkog života na najvišoj razini koji je obnašao mnoge funkcije od kojih su najistaknutije položaj potpredsjednika Vlade ratne 1992. i potpredsjednika Sabora u razdoblju 2000. - 2003. godine.

O samoj temi tribine, odnosu politike, morala i vjere, gost je imao mnogo toga za reći iz svog bogatog osobnog iskustva. Kao i svaki dobar profesor, izlaganje je započeo definiranjem temeljnih pojmova koji su predmet rasprave te je postavio u međuodnos dva temeljna pristupa politici, Machiavellijev pristup okarakteriziran izrekom „cilj opravdava sredstvo“ te onaj Erazma Roterdamskog koji politiku vidi kao služenje općem dobru. Profesor Tomac se kritički osvrnuo na današnje političke elite i sa žaljenjem ustvrdio da, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, prevladava makijavelistički pristup.

Upozorio je i na moralni relativizam kojeg vidi kao najveću opasnost modernog društva i prijetnju temeljnim vrijednostima civilizacije zasnovane na kršćanskim načelima. Posebno se osvrnuo na goruće pitanje potrebe zaštite obitelji od raznih napada, naglasivši ključnu ulogu obitelji u izgradnji boljega i pravednijeg društva.
Usprkos podosta mračnim tonovima kojima je oslikao prilike u svijetu i Hrvatskoj, profesor Tomac ipak je izrazio optimizam temeljen na mladom naraštaju za koji vjeruje kako će se izdići iz materijalističko-potrošačkog mentaliteta i neće pristati na zatiranje duhovnog života, istaknuvši susret mladih sa Svetim Ocem prigodom njegova nedavna posjeta Hrvatskoj kao nagovještaj svijetlije budućnosti.

Na samome kraju prisutni su imali priliku i za postavljanje pitanja pa smo tako doznali koje novinare i kolumniste cijeni, zatim preporuke za čitanje djela F. M. Dostojevskog te mnoga druga zanimljiva razmišljanja na temu svakodnevnih životnih izazova. Svi prisutni su se razišli obogaćeni poticajnim razmišljanjima profesora Tomca, a mnogi i njegovim knjigama kao trajnim uspomenama na ovaj susret.
Autor: Ivan Zelić

Otvorenje studentskog radija Radio Sava u eteru

Počelo je! U srijedu, 23. svibnja bili smo svjedoci povijesnog otvorenja studentskog radija „Sava“! Uvodne riječi u eteru, praćene pjesmom „Lijepa li si“, proizvele su prelijep osjećaj u svima koji su na bilo koji način pridonijeli ostvarenju ove ideje. Nakon prvih dojmova, situacija se koliko-toliko smirila, i prvi gosti su već bili u eteru, objavljeno je na mrežnoj stranici radio „Save“.

Otvorenje radija slušalo je preko 400 ljudi, što je za jedan ovakav studentski projekt izvanredan uspjeh. Predstavljene su emisije koje ćete imati priliku slušati u tjednom programu u večernjem terminu. Bit će tu zanimljivih studentskih tema, od aktualnih zbivanja, glazbenih emisija, razbibrige i zabave svakog oblika, ali i emisija ozbiljnog i duhovnog sadržaja. To su: „Jedan na jedan“, „Amateri i zvijezde“, „Glazbena dominacija“, „Studentski vjeronauk don Damira Stojića“, „Trenutak za tebe“, „Šalim se“, „Duo caffe“ i „Treća smjena“.

Oni koji su slušali uživo preko live streaminga mogli su čuti dosta zanimljivih informacija vezanih za sam Studentski odbor Studentskog doma „Stjepan Radić“, koji je i inicijalni pokretač projekta „Radio Sava“. Voditelj Josip Tolić razgovarao je s koordinatoricom projekta Gabrielom Mitar i predsjednikom studentskog odbora Branimirom Milardovićem. Gosti su istaknuli kako je bilo potrebno prije samog emitiranja osigurati adekvatan prostor za studio i poboljšati zastarjelu informatičku infrastrukturu do određene razine. Tako bi se radio trebao slušati bez ikakvih zastajanja i prekida u svakoj studentskoj sobi. Upoznali su slušatelje s radom odbora, ciljevima koje žele ostvariti u budućnosti, kao i projektima koji su ostvareni ili su u fazi ostvarenja.

Nakon predstavljanja svih emisija i razgovora, u studiju radija Sava se skupilo petnaestak ljudi koji su na različite načine povezani s pokretanjem ovog radija. Gromoglasnim pljeskom su pozdravili odjavnu špicu voditelja Josipa Tolića i poželjeli radiju sve najbolje u budućem djelovanju.

Četvrtkom u 20.30 sati emisiju „Trenutak za tebe“ uređuje i vodi povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Ivica Budinšćak. U prvoj emisiji, vlč. Ivica je s mladima promišljao o značenju hodočašća, a ususret Drugom studentskom hodočašću u Mariju Bistricu, razgovarao je i s inicijatorom ovog projekta, Miroslavom Smetiškom, iz Udruge zagorskih studenata.

Hodočašče u Mariju Bistricu za nerodjene

Dragi prijatelji života,

Pozivamo vas na cetvrto pješačko hodočašće u Mariju Bistricu za nerodjene

Nakana: u ljubavi s Kristom hodočastimo za nerodjenu djecicu, za život!
Svrha: molitvom i žrtvom spasiti barem jedan život
Dan polaska: subota 16.6.2012. Srce Marijino
Okupljanje za pješake: u ranu zoru u 4,45h na okretistu u Dubravi -
autobus za Čućerje, u 5.30 krećemo iz Gornjeg Čućerja preko Medvednice

- vodi nas Lade

Za one koji ne mogu ići pješice, 16.06. autobus kreće ujutro u 08.00
te 8.30 s Autobusnog kolodvora, potrebno rezervirati kartu 060/313-333

Program na Mariji Bistrici:
Euharistija: u 12 sati u kapelici sv. Petra predvodi vlć. Dragutin Goricanec
Klanjanje: pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u 13 sati u kapelici
sv. Petra predvode Tjesitelji Milosrdnog Isusa
Nakon sv. mise zajednicko druzenje, a povratak po dogovoru
(mini-kombijem, redovnim prijevozom ili u osobnom aranzmanu)

Napomene: ponijeti hranu i pice, robu za presvuci, novac za kartu...i
osmjeh na licu :)

Plakat za hodočašće je u prilogu pa ako ga netko želi staviti u svoju
župu (uz dozvolu župnika) moze ga isprintati (A4) ili mi se javiti
mailom pa cemo mu dostaviti primjerak.

Za sve informacije slobodno se javite na mail:
nerodjeno.djetesce@gmail.com ili mobitel 091/2811-979 - Martina.

Za Krista! Za nerodjene!

Tješitelji Milosrdnog Isusa, Zagreb

Lijepa li si… Korčula (22. – 25. lipnja 2012.)

24.05.2012.

Ekospiritus vas poziva na dobro ustaljeni i posjećeni program Lijepa li si… ove nas godine vodi na jedan od naših najljepših otoka i do istoimenog mu grada koji još zovu i Malim Dubrovnikom. Naravno, pogađate, radi se o KORČULI.
Kako bi na vrijeme znali rezervirati svoje termine i pridružiti nam se u novom upoznavanju, kako naše povijesti i kulturne baštine, tako i ljudi i njihovih običaja, te družiti se četiri dana u novom/starom društvu, šaljemo vam ovu najavu izleta s okvirnim programom.

Okvirni program

21. lipnja (četvrtak) polazak u kasnim večernjim satima iz Zagreba. Noćna vožnja prema Pelješcu, dolazak u Orebić u ranim jutarnjim satima.

22. lipnja (petak) prelazak na Korčulu trajektom… Odlazak u Lumbardu, pješčana plaža, odmor za ručak. U popodnevnim satima posjet dominikanskom samostanu u Korčuli (kraj domikanaca je i kuća matica sestara Dominikanki). Predvečer odlazak na smještaj u školi (najvjerojatnije u Smokvici ili Čari koje se nalaze na sredini otoka).

23. lipnja (subota) ujutro Blato, grob Marije od Propetoga Isusa Petković, naše Blaženice, posjet svetištu i vrlo zanimljivim starohrvatskim crkvicama u Blatu. Popodne odlazak u Vela Luku i po želji otok Proizd ili ostanak u gradu. Tko neće na Proizd, kupa se u Vela Luci.
Oni koji žele ići na Proizd priključiti će se redovnom brodu koji ide iz Vela Luke do Proizda. Kada se zadnji brod vrati natrag u Vela Luku, autobusom se vraćamo na noćenje.

Otok Proizd, plaža godine na Hrvatskom Jadranu 2007, udaljen je oko pola sata vožnje brodom od centra mjesta (Vela Luke). Definitivno je biser velolučke obale koji s jedinstvenom bjelinom svojih plaža, morem boje tirkiza i mirisom slane svježine nikoga od posjetitelja ne ostavlja ravnodušnim! Bezbroj turista iz svih krajeva Europe godinama su ostali vjerni Veloj Luci i uvijek joj se iznova vraćaju upravo zbog magične ljepote ovog posebnog otočića. Pored malog pristaništa lociran je restoran «Proizd» u kojem se, u ugodnom ambijentu mediteranskog okruženja, nude lokalni specijaliteti, internacionalna jela, osvježavajući napitci i kokteli. «Bili Boci», tri najljepše plaže Vela Luke nalaze se na sjevernoj strani otočića, a do njih vodi nekoliko pješačkih staza. Odavde se pruža prekrasan pogled prema susjednom otoku Hvaru i prema otvorenoj pučini. Ovdje se u pravom smislu osjeća snaga mora, sunca i prirode i upravo ovdje se upotpunjuje cjelokupna ljepota odmora u Veloj Luci!
Ugledni Britanski časopis Daily telegraf 2009. g. plaže otoka Proizda uvrstio je među pet najljepših na Jadranu.

24. lipnja (nedjelja)
Grad Korčula – Opatska riznica, posjet jednoj od tri bratovštine koje djeluju u gradu, imaju svoje kuće, njihovo predstavljanje i iznošenje svoga bogatog djelovanja…, kuća Marka Pola, Katedrala i sam Grad koji je opasan zidinama.
Misu ćemo imati taj dan, najvjerojatnije ujutro u katedrali. Popodne slobodno za kupanje, a može se završiti kod Dominikanki na večernjoj molitvi časoslova.

25. lipnja (ponedjeljak) povratak u Zagreb s prvim trajektom iz Korčule za Orebić, Pelješac i dalje prema Zagrebu….


Svoje predprijave kao i prijave možete obaviti putem maila ili nas kontaktirati na mob:

Katarina Šmalcelj katarina.smalcelj@zg.t-com.hr 098-920-8089
Vlatko Granić vlatko.granic@gmail.com 099-220-2941 / 098-903-8722


Konačni program s cijenom izleta biti će vam poslan ili objavljen na našim stranicama, a do tada zadržavamo pravo promjene pojedinih stvari iz ove najave.

Misa Mladih: DAROVI DUHA SVETOGA - SKAC

Prije Mise u petak 25.5.2012. nudimo ti priliku da upoznaš Afriku iz prve ruke.
Dugogodišnja misionarka s.Jacinta Petrović iz Benina trenutno boravi u Hrvatskoj te će s nama podijeliti svoju Afriku - svoj Benin!
Dođi, u 19 sati u veliku dvoranu, u dvorištu u Palmotičevoj 31 i poslušaj kako život izgleda u Africi!

http://www.facebook.com/events/425459534145218/

Tema Mise MLADIH su DAROVI DUHA SVETOGA.
Misu predvodi bivši predsjednik SKAC-a, pater Antun Volenik Tuna,
a glazbeno ju animira zbor mladih s Jordanovca!!
Dođi i moli za Darove!

Kao i svakog petka:
20.15 - Ispovijed
20.30 - Misa
21.45 - Kratko klanjanje
22.00 - druženje

BEACH TURNIR ZA STUDENTE - STUDENTSKI SPORTSKI DAN

23.05.2012.

D E B A K L !!!!!

Ekipa, 01.06.(petak) povodom Studentskog dana sporta održava se turnir u odbojci na pijesku ZA STUDENTE na terenima kluba odbojke na pijesku "Erste Zagreb".

ŠTO je studentski dan sporta?? -> http://www.studentskisport.com/dogadanja/studentski-dan-sporta/studentski-dan-sporta-u-hrvatskoj-01-i-02lipnja/

Studentski dan sporta u ZAGREBU -> http://www.studentskisport.com/dogadanja/studentski-dan-sporta/studentski-dan-sporta-zagreb-2012/


Zašto bih se prijavila/o na turnir u odbojci na pijesku?

Da iskusiš i proživiš ono što mi pjeskaši proživljavamo svaki dan: adrenalin, nevjerojatnu atmosferu i pomicanje granica!!!

Postanite dio našeg velikog pjeskaškog kruga i isprobajte odbojku na pijesku! Zaigrajte na terenima gdje se igrala svjetska serija! Pogledajte zašto ljudi diljem svijeta divljaju za ovakvom atrakcijom! Sunce, muzika, vrućina, Jarun pun mladih i atraktivnih studenata, pjeskaša i ostalih sportaša! Idealna kombinacija zabave, rekreacije i upoznavanja novih kolegica i kolega!! ;)

Dođite da se zajedno družimo uz paklenu atmosferu i da napravimo velik i jak turnir!!!!!
Ovo je jednostavno jedna od onih stvari koje MORATE probati!
Potpuno besplatno, jedini uvjet je da imate status STUDENTA =)
Znači kotizacija za sudjelovanje na turniru je 0 kn, a za najbolje naravno postoje vrijedne nagrade - novčane/materijalne (detalji bi trebali postati poznati kroz neko vrijeme)!!!!!!!!!!!!!!

Voda je osigurana!

Prijave su moguće do srijede 30.05. do 12 h kako bismo na vrijeme napravili ždrijeb i satnicu utakmica!! Otvaramo terena koliko će biti potrebno!!
Za one koji ne znaju ili nisu sigurni - ekipa se sastoji od 2 člana!!
Turnir je u muškoj i ženskoj konkurenciji!

Tehnički sastanak je u petak 01.06. u 10.30 h, dok počinjemo s utakmicama u 11.00!!!!!!!!
Dodjela vrijednih nagrada predviđa se oko 18h na polivalentnom igralištu (preko puta Faces-a) zajedno sa svim sportovima, te nakon toga slijedi AFTER PARTY za zatvaranje!

Prijaviti se možete na:

stranicu - http://www.studentskisport.com/login/
e-mail: sportskidan@studentskisport.com
telefon: 0994446563

ili meni osobno!

Lijepi pozdrav svima i nadam se da se vidimo!!!!

Maja Rosko

PROMOCIJA FILMA ZDENKA JURILJA "33 DANA" U ZAGREBU

22.05.2012.

dvorana Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskoga slova
Hrvatske bratske zajednice 4 (NSK)
tel. 01/ 619 0112, fax: 01/619 0111, e-mail: hkz1@zg.htnet.hr
Četvrtak, 24. svibnja 2012. 19 sati
Srdačno Vas pozivamo na
projekciju dokumentarnog filma
redatelja ZDENKA JURILJA iz Širokog Brijega
pod naslovom „„33 DANA””

O sadržaju filma:

Sat poslije pola noći, 6. svibnja 1991., zapovjednik 4. korpusa jna general-major Milovan Zorc, dobiva iz Generalštaba u Beogradu tajno pismo u kojem mu se zapovjeda da iz Mostara premjesti dio 10. Oklopne mehanizirane brigade i spoji je s ostatkom tenkovskih jedinica u Hrvatskoj i Sinju. Duga tenkovska kolona opremljena bojevim granatama i vojnicima-ročnicima koji prvi put za vrijeme služenja vojnog roka dobivaju puške i pištolje s bojevim metcima, u rano jutro 7. svibnja 1991. iz Mostara kreće prema Sinju. Na 15. kilometru od Mostara, tenkovska kolona nailazi na višekilometarsku brigadu sastavljenu od građana i teških kamiona i osobnih vozila. General-major obavještava zapovjedništvo jna u Beogradu da su civili zaustavili kolonu. Dok traju verbalni sukobi, mimoilaženje u zapovjednom lancu jna, do preplašenih vojnika u tenkovima, sastavljenih od svih naroda s prostora bivše Jugoslavije, koji i sami ne znaju kamo i zašto s bojevim streljivom zapravo idu, stižu informacije da će prvi put morati upotrijebiti vatreno naoružanje. Samo 30-ak metara dalje, pred tenkovskim cijevima, stoji goloruki narod, odlučan da se oklopna brigada vrati natrag u vojarnu u Mostar. Film ulazi u intimu ljudi u uredima, u duše
zapovjednika, vojnika, običnih građana... Kroz igrane scene, autentične kadrove, izjave, radijska i novinska izvješća, film „3 dana” prikazuje kaos, neizvjesnost, strahovanja koja su dominirala među ljudima i s jedne i druge strane barikade, uoči početka raspada Jugoslavije.
O redatelju i scenaristu filma Zdenku Jurilju:

Zdenko Jurilj, novinar koji već 17 godina djeluje u tisku, na radiju, posljednjih je 10-ak godina novinar-reporter u Večernjem listu u BiH. Pratio je velik broj relevantnih događaja u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, ali i susjednim državama, kao i Turskoj, Iraku, Jeruzalemu, itd. Pisao je scenarij za dva dokumentarna filma: 2001. za film: „Spori jahači”, a 2010. bio je scenarist i redatelj dokumentarnog filma „Let iznad minskog polja"

TEOLOŠKI ČETVRTAK

TEOLOŠKI ČETVRTAK
koji će se održati
24. svibnja 2012. godine
u Nadbiskupijskom
pastoralnom institutu
Kaptol 29a – Dvorana II
s početkom u 19 sati.

Tema je:
KATOLIČKO SVEUČILIŠTE
Smisao i budućnost

O temi će uvodna izlaganja izreći:
dr. Željko Tanjić i dr. Ivan Koprek

Susret Isusovačkih novaka istočne Europe

Prenosim sa isusovci.hr

Od 5. do 11. svibnja šestorica novaka naše Hrvatske pokrajine Družbe Isusove sudjelovali su zajedno s magistrom, p. Stipom Balatincem, na susretu novaka istočne Europe. Susret se održao u mjestu Dobogoko u blizini Budimpešte. Na susretu su sudjelovali još i novaci slijedećih zemalja: Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka i Litva. Sudjelovala su 44 sudionika, uključujući i novake i odgojitelje. Susret je bio održan u lijepoj prirodi koja okružuje dom duhovnih vježbi Manreza, gdje su sudionici bili smješteni. Svaki dan bio je obilježen centralnim događajem – svetom misom, koja se slavila na engleskom jeziku.

Odmah drugi dan po dolasku bio je predviđen posjet Budimpešti, gdje se u manjim grupama moglo vidjeti najvažnije znamenitosti glavnog grada Mađarske, s naglaskom na katedrali sv. Stjepana. Taj posjet je završio svetom misom u crkvi Srca Isusova, koja se nalazi u sklopu Kuće dijaloga, središnjoj kući mađarskih isusovaca gdje je smješten i provincijalat.

Slijedeća tri dana naglasak je bio na radionici pod temom Eksperimenti u novicijatu (Velike duhovne vježbe, rad u bolnici, hodočašće, ponizni poslovi, poučavanje djece i neukih, propovijedanje). Radionicu je vodio p. Philip Endean, isusovac britanske provincije i profesor teologije na Oxfordu. Posebno je bio vrijedan rad u malim grupama u kojima su novaci mogli razmijenjivati svoja iskustva i tako proširivati vidike i rasti u boljem razumijevanju eksperimenata.

Bilo je rezervirano vrijeme i za sportske aktivnosti, a jedan čitav dan bio je izdvojen za planinarenje u obližnja brda. Planinarenje je otprilike bilo dugo 17 km, pa je samim tim predstavljalo i izazov da bi ga se savladalo. Atmosferu među sudionicima susreta označilo je i komuniciranje na samo jednom jeziku – engleskom. To je stvorilo jedno posebno zajedništvo i osjećaj povezanosti među sudionicima. Susret se pokazao kao jako vrijedno i poticajno iskustvo za sve sudionike.
Pero Lovrić SJ

Marijini legionari pripredili igre i roštilj za djecu iz Male kuće

Dvorište Pastoralnog centra u Petrinji postalo je u subotu 12.svibnja razigrano i veselo. Ponovno su svoju radost i razigranost sa sobom ponijela djeca članovi Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

U njihovu Malu kuću mladi Marijini legionari, iz Petrinje i ujedno njihovi volonteri dolaze na apostolat četiri puta svaki tjedan i pomažu u dječjim igraonicama.

Kroz to vrijeme dogodilo se obostrano prijateljstvo. Bio je ovo treći put da su bili naši gosti u Pastoralnom centru u Petrinji. Nakon pozdrava, uvodne molitve i pjesme, krenula je razbribriga.

Sestre Klara Marjanović i Glorija Radošević su osmisile tematsko bojanje, i molitvu koju je svako dijete moglo napisati i prinesti Mariji na oltar koji je bio cijelo vrijeme postavljen kraj župnikove kuće.

Do ovog susreta je, nakon prvog ove godine, došlo na prijedlog i poziv kapelana Janka Lulića koji je osigurao roštilj. Kako je kazao nakon što se pozdravio s predstavnicama Male kuće Mihaelom Claudiom Dugandžić i Natalijom Vidović bilo bi lijepo da ovi susreti postanu tradicija te ih pozvao da se odazovu svaki put.

Uslijedio je mini turnir u malom nogometu. Dvočlane ekipe sastavljene od jednog djeteta i jednog legionara okušale su nogometno znanje.

Mladi župe sv. Petra darovali obilježja SHKM u Sisku sestrama iz Karmela sv. Male Terezije

Kako SHKM u Sisku može povezati župe i zajednice najbolje su pokazali mladi iz župe sv. Petra iz Ivanić-Grada koji su protekli vikend odlučili razveseliti svoje drage susjede, časne sestre karmelićanke iz Karmela sv. Male Terezije u Kloštar Ivaniću. Naime, u znak sjećanja na Susret hrvatske katoličke mladeži, mladi župe sv. Petra poklonili su sestrama svoje kape - obilježja SHKM u Sisku i tako im ostavili trajnu uspomenu na ovaj događaj. Unatoč posebnom načinu života u klauzuri, sestre su nesebično pridonijele organizaciji SHKM tako što su u svoj skromni dom primile petnaest djevojaka obogativši njihove živote ovim posebnim iskustvom. U nedjelju, drugog dana Susreta, sestre su sa svojim gošćama dan provele u samostanskoj kapelici, gdje su ih svi mladi koji su za vrijeme Susreta bili smješteni u Kloštar Ivaniću mogli posjetiti i pridružiti im se u zajedničkoj molitvi i pjesmi.

Mladima se na kapama srdačno zahvalila priorica s. Danijela, te su mladi uz ugodno druženje i kolače razmijenili sa sestrama svoja iskustva i dojmove sa Susreta.

Sretni, što im je uloga domaćina na ovom Susretu pomogla da se još više zbliže sa susjednom župom i Karlmelom sv. Male Terezije mladi župe sv. Petra nastavit će održavati ove radosne susreta sa sestrama u Karmelu i u budućnosti.

Afrika u Srcu grada

Petak 25.5.2012. u 19:00 do 20:30 u Palmotićeva 31, Zagreb (velika dvorana u dvorišnoj zgradi)

Dugogodišnja misionarka s.Jacinta Petrović iz Benina trenutno boravi u Hrvatskoj te će s nama podijeliti svoju Afriku - svoj Benin!
Iza nje su godine rada u najtežim mogućim uvjetima s ljudima punim životne radosti.

Pričat će nam...

što ju veseli, što i dalje kod nje izaziva suze,

kako je pomogla u obnovi sela nakon požara i što je tamo doživjela kada se vratila u posjetu,

kako se uspjela izgubiti u džungli dok je padao mrak,

kako joj se u vožnji zapalio auto u kojem je bila i plinska boca,

kako spašava djecu bez roditelja, a ponekad i od roditelja,

kako se radosno živi bez struje, plina, telefona, tekuće vode, bez nama osnovnih životnih uvjeta.

Doživjela je i preživjela situacije koje mi ne možemo zamisliti ni u najluđim snovima i to je spremna podijeliti s nama.

Dođite, iskoristite priliku što je ovdje, poslušajte što ima za reći jer za par dana ponovno s osmijehom na licu odlazi u svoj Benin.

Organizatori: SKAC i Anđeosko srce

Vjeronauk za mlade - SPOZNATI VRIJEDNOST ŽIVOTA - SKAC

21.05.2012.

Na koji način doživljavamo da je život vrijedan traženja, napora, branjenja, življenja? Je li to objektivna vrednota? Kako spoznajemo temeljne vrednote uopće? Govoriti o vrijednosti života zvuči apstraktno, ali je življenje konkretno.

O ovome ćemo razgovarati u ponedjeljak 21. svibnja u 20 sati u Velikoj dvorani bazilike u Palmotićevoj.

Vidimo se ondje

p. Dalibor

U EMISIJI 'BUDIMO MLADI' U PONEDJELJAK, 21. SVIBNJA, U 20.31 na HKR-u

18.05.2012.

- Što su to Dehonijanske igre? Tko i kako se može uključiti i do kada, te koliko su igre zahtjevne, zabavne i zanimljive? Uoči 7. Dehonijade o svemu razgovaramo s animatorima Hrvatske dehonijanske mladeži.
- Saznajte kako zahvaljujući Udruzi 'Ulični suputnik' možete angažirati majstore beskućnike koji nude povoljnije usluge popravljanja.
- Povodom Dana KBF-a u Splitu, ugostit ćemo Frankopana Velića, urednika 'Puta' časopisa bogoslova Splitske metropolije. Izašao je novi broj. Upoznajmo bolje i studente teologije i njihov časopis; dobru kombinaciju intelektualnog, duhovnog i zabavnog.

Motociklisti krenuli na put dug 2000 km

Miljenko Golubić i Vedran Katić, podsusedski župljani koji motociklima obilaze hrvatske salezijanske zajednice i zajednice sestera Kćeri Marije Pomoćnice krenuli su jutros u 8 sati iz Podsuseda na više od 2000 km dugo putovanje.
Prvoga dana puta posjetili su Čabar gdje su ih sestare Kćeri Marije Pomoćnice iznenadile s toplom juhom i srnećim gulašem. Nakon kratkog razgovora krenuli su dalje prema Delnicama gdje su stali kako bi fotografirali svibanjski snijeg. Nakon uživanja u zimskim radostima nastavili su do Rijeke i posjetili salezijanske župe Svetog Antuna Padovanskog, Svetog Josipa, te župu Marije Pomoćnice u kojoj su na noćenju.

Modrave 2012.- prijave

Prijave za Modrave 2012. počinju 28.05. i traju do 18.06.
Prednost u prijavi imaju sudionici koji će ove godine na kampu biti prvi put:
od 28.05.- 06.06. prijave su otvorene samo za njih,
od 07.06.-18.06. prijave su otvorene za sve!
Kako doznajem ove godine Modrave su od 08.07.do 26.08. + dv
Pripremni termin: 01.-08.07
Duhovne vježbe: 26.08.-02.09
Tjedna izmjena ide nedjeljom.
Sve informacije kada budu dostupne.
Dobrodošli na Modrave 2012.!!

Apostoli mira na misi za 15. rođendan HKR-a

Svoj 15. rođendan Hrvatski katolički radio proslavio je misnim slavljem u izravnom prijenosu iz crkve sv. Petra u Zagrebu, koje je predvodio prvi ravnatelj HKR-a fra Mirko Mataušić. Pjevanje su animirali „Apostoli mira“, vokalno-instrumentalni sastav iz Mađareva, a na misi su izveli i pjesmu s ovogodišnjeg Uskrsfesta „Hvali dušo moja Gospoda“.

Na misi su se okupili djelatnici, suradnici i brojni podupiratelji Hrvatskoga katoličkog radija.

U propovijedi fra Mirko istaknuo je je prvo čitanje u kojem je Isus poručio svojim učenicima „Bit ćete mi svjedoci“, odnosno kako je rekao, pripovijedat ćete što ste vidjeli.

„Isus je bio novost. To je bio Bog koji je ljubav, koji oprašta i prihvaća čovjeka, što je samom čovjeku često puta neprihvatljivo. I nakon dvije tisuće godine mislim da nismo savladali gradivo i svoju vjeru još moramo produbiti“, istaknuo je fra Mirko.

Kako je pojasnio, Isus je došao čovjeka preobraziti. Naime, da bi zajednica bila čista, čovjek treba biti čist.

„U drugom čitanju apostol Pavao zaklinje svoje kršćane da žive strpljivo, da se podnose u ljubavi, da budu jedno tijelo, jer su pozvani na jedinstvo“, poručio je fra Mirko.

Prvi ravantelj HKR-a fra Mirko Mataušić osvrćući se na 15. obljetnicu HKR-a, naglasio je da su ljudi u medijima – novinari, voditelji i tehničari – pozvani svjedočiti novost Evanđelja, odnosno novost čovjeka koji bi trebao biti drugačiji i mijenjati se.

„Papa Benedikt XVI. je u povodu ovogodišnjeg Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija koja Katolička crkva obilježava u nedjelju, 20. svibnja, u svojoj poruci govori o šutnji koja postoji da komuniciramo onime što jesmo nego onime što govorimo“, podsjetio je fra Mirko.

Okupljenima na misi fra Mirko je poručio da je potrebno živjeti ono što naviještamo kako bi se moglo na pravi način svjedočiti vjeru.

Na kraju misnog slavlja, ravnatelj HKR-a Zvonimir Ancić zahvalio se djelatnicima na kvalitetnom programu i podupirateljima na materijalnoj i duhovnoj pomoći kao i hrvatskim biskupima koji su radio osnovali 1997. godine.

Izvor: Laudato

Zagrebačka biciklijada

I ove godine pridružite se Zagrebačkoj biciklijadi. Kao i lani, organizira je KUD Prepuštovec i to u subotu, 19. svibnja.
Biciklisti se okupljaju na velikom parkiralištu na Borongaju, ispod južne tribine Dinamova stadiona u jutarnjim satima, a kolona biciklista krenut će točno u 10 sati na sat i pol dugu rekreativno-relaksirajuću vožnju u 20 km udaljen Prepuštovec.

Put od Borongaja do Prepuštovca: formirana kolona kretat će se isključivo desnom trakom Nove Branimirove, u Sesvetskom Brestju uključit će se u Zagrebačku, a u Sesvetama skrenuti u Bistričku, nastaviti Kašinskom i Vugrovečkom, a u Kašini skrenuti u Soblinečku i spustiti se u Prepuštovec.

Po dolasku u Prepuštovec slijedi razmještaj i kratki odmor biciklista, a oko 12 sati program koji uključuje razna natjecanja, nagradne igre, izbor miss i mistera biciklijade i drugo. Bit će tu i ugostiteljska ponuda po, kažu organizatori, "zbilja najpopularnijim i najprihvatljivijim cijenama , prilagođenim današnjoj situaciji i našim sve plićim džepovima i tanjim novčanicima."

Za glazbenu kulisu brinut će se glazbeni sastav „SE (za) PET“, zatim velikogorička grupa „SJAJ“, pa „KINGSI“, a sve će na kraju začiniti „ŽIGA I BANDISTI“.
Od igara izdvajamo: belot (u parovima), ekipno potezanje užeta, utrka u vrećama, vožnja spretnosti, orjentacijska vožnja po Prepuštovcu, ali u potrazi za skrivem blagom, badminton, odbojka, nogomet itd.

VELIKI HUMANITARNI KONCERT U SPOMEN NA JAKOVA!

VELIKI HUMANITARNI KONCERT U SPOMEN NA JAKOVA!* U Domu OS RH Zrinski u Karlovcu sutra (subota) u 19 sati održava se veliki humanitarni koncert "Jak kao Jakov" u spomen na malog sugrađanina, koji bi na sutrašnji dan proslavio 14. rođendan.
Nastupaju Connect, mladi rock bendovi October Light i Jam Ritual te Luka Nižetić, a sav prihod namijenjen je liječenju djece oboljele od malignih bolesti. Dođite i pomognite!
Ovaj video dovoljno govori da bi bilo dobro doći i podržat akciju:
http://www.youtube.com/watch?v=PlfOEb3G36k

Najava 6. Festivala židovskog filma

Festival židovskog filma je filmska odnosno kulturna manifestacija koja kroz sve segmente zagovara multikulturalni dijalog te kroz filmski medij educira o židovskoj kulturi, Holokaustu te toleranciji i zajedničkim vrijednostima kao temeljima sretnog suživota u nacionalno i vjerski različitim okruženjima.

Ono što ovaj festival opisuje kao jedinstven u svijetu jest posvećenost temi Holokausta te edukacija svih naraštaja, a posebice djece školske dobi, kroz različita predavanja i radionice. Filmski program sastoji se od igranih, dokumentarnih i kratkih filmova s temom Holokausta, dok su večernje projekcije odabir filmova najvećim dijelom novije izraelske produkcije.

No, Festival, osim filmskog programa, nudi i brojne druge popratne sadržaje. Edukacijska jutra pokrenuta su 2009. godine s ciljem da se učenicima i studentima približi tragedija Holokausta te da ih se kroz tu prizmu poduči o vrijednosti tolerancije i prihvaćanja različitosti. Danas se ovaj obrazovni program organizira i izvan Zagreba, a dosad mu je prisustvovalo više od 4000 mladih. Međunarodna filmska radionica (ITW), pokrenuta 2008. godine, je edukativno- praktična radionica u sklopu koje desetero mladih filmaša iz cijeloga svijeta uče tajne filmskog zanata od znamenitih domaćih i međunarodnih predavača.

Također, u sklopu Festivala se svake godine organizira i izložba. Festivalski programi besplatni su za sve posjetitelje i sudionike. Festival organizira samostalna neprofitna Udruga „Festival suvremenog židovskog filma“ iz Zagreba.

Svake godine Festival posvećujemo jednoj ideji pa je tako treći Festival židovskog filma bio organiziran na temu „Djeca – stradalnici u Holokaustu i ratovima“, četvrti „Pravednici među narodima“, a peti „Žene u Holokaustu“. Sukladno s temom, oblikovali smo filmski program i sve popratne sadržaje koji su je konceptualno pratili.

Festival židovskog filma Zagreb prvi je put u Hrvatskoj organiziran 2007. godine. Festival je prve godine trajao tri dana, a sljedeće dvije proširen je na pet dana. Interes javnosti za Festival iz godine u godinu raste, tako je od prve godine kad je broj posjetitelja bio 2.000, u četvrtoj godini taj broj narastao na gotovo 7.000, a u petoj na 8.000 posjetitelja i sudionika u programu što je, prikazano u postotcima, povećanje od 400% u svega pet godina.
Šesti Festival židovskog filma – FESTIVAL TOLERANCIJE

Šesti Festival židovskog filma održat će se u kinu Europa u terminu od 20. do 26. svibnja 2012. godine u Zagrebu. Organizirat će se na temu „Tolerancija“ i bit će posvećen toleranciji u punom smislu riječi, značenju tolerancije u okvirima stradanja i borbe za život te u okviru suživota u najširem smislu. Na filmskom platnu zagrebačkog kina Europa u sedam dana trajanja Festivala prikazat ćemo pedesetak filmova hrvatske i strane produkcije u kategorijama kratkog, dokumentarnog i igranog filma. Većim dijelom odabrani filmski program nosi i renomirana filmska priznanja sa svjetskih festivala. Nastavno na rast i posjećenost Festivala, vjerujemo da ćemo imati priliku ugostiti i mnoge ugledne predstavnike Sedme umjetnosti.

Izrazito smo ponosni na činjenicu da smo na prošlogodišnjem, 5. Festivalu židovskog filma imali čast ugostiti učenika jednog od najpopularnijih svjetskih redatelja, Stevena Spielberga. Osim filmskog programa, Festival će obilježiti i popratni sadržaj – međunarodna filmska radionica (koja iz godine u godinu postaje sve poznatiji popratni program našeg Festivala s brojnim međunarodnim sudionicima), obrazovni program o Holokaustu za osnovne i srednje škole te studente, okrugli stolovi te bogat glazbeni program, kao i tematske izložbe.
Ovakvim jedinstvenim festivalom grad Zagreb i Republika Hrvatska postaju domaćinom jedinog filmskog festivala na svijetu koji je svoje djelovanje usmjerio na edukaciju mladih, s posebnim naglaskom na prenošenje istine o Holokaustu, razvijajući toleranciju i razumijevanje različitosti te promičući pravo svakog pojedinca na život.

Program se nalazi na: http://www.jff-zagreb.hr/

Misa Mladih: ZA IZGUBLJENE OVCE

SKAC Palma nam poručuje:
Dosada smo uvijek molili za sebe,a ovaj put idemo korak dalje!! Molimo za druge!
Za one zaboravljene, za one koji ne mogu sami moliti za sebe, jer još nisu upoznali ljepotu molitve, nisu susreli Dobroga Pastira!!
Oni su ovce izgubljene i Bog je baš zbog njih i došao!
Sjećaš li se kako se Isus obradovao kad je našao ovcu svoju izgubljenu!!
Sad TEBE zove da mu pomogneš i moliš za ovce njegove izgubljene da se vrate kući!!
Dođi i osjeti ljepotu molitve za druge!!

kao i svakog petka:

- sveta ispovijed: u 20.15
- sveta misa: u 20.30
- klanjaje: u 21.45
- druženje: u 22.00

Sve ovo je večeras u Palmi u Zagrebu.
Svakako dođite.

HKR slavi 15. rođendan!

17.05.2012.

Svoj 15. rođendan Hrvatski katolički radio proslavit će u četvrtak, 17. svibnja, prigodnim programom i misnim slavljem u crkvi sv. Petra u Zagrebu s početkom u 18 i 30, koje će predvoditi prvi ravnatelj HKR-a fra Mirko Mataušić, a pjevanje će animirati Apostoli mira.

U cjelodnevnom programu HKR će ugostiti neke od bivših djelatnika, dijeliti darove, prenositi čestitke slušatelja. U glazbenome dijelu programa neke od svojih hitova uživo će otpjevati Gazde, Davor Topić i klapa Levanda, Tamburaši sv. Mihalja, klapa sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice, Ljubo Vuković, klapa Slavić, Čedo Antolić i HRID.

U slavljeničkom programu HKR-a sudjelovat će i vlasnica galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ Ksenija Abramović koja će u posebnom izdanju Laudatove nagradne igre darivati slušatelje.

Osim programa, HKR na svoj rođendan svojim slušateljima otvara i svoja vrata i to u prostorima u Zagrebu, Voćarska cesta 106, od 10 do 15 sati.

Izvor: Laudato/HKR

Blagdan župe Jarun - DUHOVI

27. 5. 2012. SV. MISE na DAN ŽUPE:

SVETA MATI SLOBODE: 9, 10.30, 12.30 i 19 sati
DUHA SVETOGA: 7 i 18 sati

DEVETNICA: 18. – 26. 5. 2012.
- predvode domaći svećenici i svećenici Trešnjevačkoga dekanata

PROGRAM DEVETNICE:

Petak, 18. svibnja ……………don Ante Vasilj
Subota, 19. svibnja ……….. . don Stjepan Tribuljak
Nedjelja, 20.svibnja ………. . don Petar Belina
Ponedjeljak, 21. svibnja…… don Mladen Delić
Utorak, 22. svibnja ……….. vlč. Davor Štuljan
Srijeda, 23. svibnja …………vlč. Mario Bićak
Četvrtak, 24. svibnja ………..vlč. Antun Vukmanić
Petak, 25. svibnja …………...vlč. Željko Lovrić
Subota, 26. svibnja ………….don Damir Stojić

Svaku večer tijekom devetnice biti će molitva krunice i litanije u 18.30 sati, a u 19 sati sv. misa i propovijed. Pozivamo sve župljane da se uključe u ovu duhovnu pripravu za župni blagdan.

Duhovsko bdijenje:

U subotu 26. svibnja od 21 – 23 sati održat će se duhovsko bdijenje u dvorištu župne crkve Sveta Mati Slobode. Bdijenje animiraju mladi i don Damir Stojić, studenstki kapelan. Pozivamo sve mlade na ovo molitveno slavlje.

[VAŽNA OBAVIJEST]:

Misa u podne pomaknut će se pola sata kasnije (12.30) zbog središnjega župnoga slavlja (u 10.30).

Nadbiskupijska završnica sezone KMNL Đakovačko-osječke nadbiskupije2011./12.

Nadbiskupijska završnica završno je natjecanje KMNL Đakovačko-osječke nadbiskupije, na kojem se sastaju prvaci svih KMNL regija nadbiskupije te se u međusobnom srazu dobiva nadbiskupijski prvak koji predstavlja nadbiskupiju na nacionalnoj završnici. Već nekoliko godina domaćin nadbiskupijske završnice je regija iz koje dolazi prošlogodišnji nadbiskupijski prvak. Tako se ove godine završnica igra u Vinkovcima, dana 19. svibnja 2012. god.

Kako ove sezone KMNL Đakovačko-osječke nadbiskupije broji pet regija, Upravni odbor lige odlučio je da šesti sudionik bude drugoplasirana ekipa iz regije prošlosezonskog nadbiskupijskog prvaka, te stoga ove sezone na završnici regija Vinkovci ima dva predstavnika. Sudionici završnice već su poznati, a to su:
- regija Osijek - Sv. Ćiril i Metod (Osijek 9 - Divaltova)
- regija Vinkovci - Sv. Nikola biskup (Vinkovci 2 - Zagrebački blok)
Sv. Vinko Pallotti (Vinkovci 4 - Kanovci)
- regija Slavonski Brod - Bl. Alojzije Stepinac (Slavonski Brod 10 - Hebrang)
- regija Đakovo - Sveti Matej ap. i ev. (Gundinci)
- regija Donji Miholjac - Sv. Mihael arkanđel (Donji Miholjac)

Utakmice će se igrati u dvorani Ekonomske škole u Vinkovcima (Antuna Akšamovića 31). Ekipe će biti podijeljene u dvije skupine po tri momčadi. Pobjednici skupina igraju za naslov nadbiskupijskog prvaka, a drugoplasirani za treće mjesto. Prije odigravanja utakmica, održat će se zajednički ručak za sudionike u restoranu Barun Trenk (Boso), a potom zajednička sveta misa u župi Sv. Vinka Pallottija (Vinkovci 4 - Kanovci). Evo i cjelokupnog rasporeda:

12:15 Ručak za sudionike (restoran Barun Trenk)
13:30 Sveta misa (Sv. Vinko Pallotti, Vinkovci 4 - Kanovci)
14:30 Izvlačenje grupa (dvorana Ekonomske škole)
15:00 Natjecanje po grupama
19:10 Utakmica za 3. mjesto
19:50 Finale
20:30 Dodjela pehara i priznanja

Sve vas pozivamo da dođete i pogledate ovaj malonogometni spektakl. Vidimo se u Vinkovcima!

KMNL - Split

Pri kraju je još jedna sezona KMNL Split.
Sve je još otvoreno.
Trenutno stanje prva tri mjesta je:
1. Gospa od Otoka
2. Kman
3. Konkatedrala

HKR - 15. obljetnica

Hrvatski katolički radio proslavlja 15. obljetnicu postojanja u četvrtak, 17. svibnja!


Dragi slušatelji i prijatelji Hrvatskoga katoličkog radija!

Hrvatski katolički radio proslavlja svoj 15 rođendan. Polako ali sigurno naš radio hita prema punoljetnosti. Radosno se prisjećamo 17. svibnja 1997. godine kad se HKR, nakon dugih priprema i uz veliko iščekivanje, prvi put oglasio u hrvatskom eteru. Zahvalni smo dragom Bogu za toliko lijepoga i dobroga što smo od Njega primili kroz sve ove godine. Zahvalni smo utemeljiteljima, našim hrvatskim biskupima, koji su prepoznavajući „znakove vremena“ još 1994. godine osnovali Hrvatski katolički radio te ga svesrdno pomagali i podupirali kako bi mogao opstati na hrvatskoj medijskoj sceni. Na osobit način zahvalni smo svima vama, našim dragim slušateljima i prijateljima koji vjerno i ustrajno pratite naš program i velikodušno nam pomažete u našem djelovanju. Vaša podrška, duhovna i materijalna, bili su nam i jesu veliko ohrabrenje i utjeha napose u danima kad smo znali osjetiti umor i pitali se kako dalje.
Želja nam je i dalje stvarati program koji će na razne načine pronositi ljepotu Radosne vijesti Spasitelja našega Isusa Krista koja u sebi uključuje sve ono što je lijepo, dobro i istinito, koja oplemenjuje dušu i nadahnjuje čovjeka da hodi putem dobra.
Svoju zahvalu Bogu i svim dobročiniteljima objedinit ćemo u euharistijskom slavlju u četvrtak, 17. svibnja, u crkvi sv. Petra u Vlaškoj ulici u Zagrebu, koje će predvoditi prvi ravnatelj HKR-a fra Mirko Mataušić.
Sve vas od srca pozivam da nam se pridružite i uzveličate svojom prisutnošću našu proslavu.

Zvonimir Ancić
ravnatelj HKR-a

Međunarodni simpozij Communio Vjera pred izazovima današnjice

15.05.2012.

Međunarodni katolički časopis Communio - Kršćanska sadašnjost
srdačno Vas poziva na

Međunarodni simpozij Communio
Vjera pred izazovima današnjice
koji se održava u
petak, 18. svibnja 2012. godine
u Zagrebu
u Pastoralnom institutu, Kaptol 29a.

PROGRAM:
9,00 Jan Heiner Tück (Communio – Njemačka): Vjera u spasonosnu i otkupljujuću snagu križa
9,30 Jean Pierre Batut (Communio – Francuska): »Mir Babilona«: ujediniti ili spasiti svijet?
10,00 Rasprava
10,30 Stanka
11,00 Walther Ruspi (Communio – Italija): Vjera i evangelizacija u Europi
11,30 Adrian Walker (Communio – Sjedinjene Američke Države): Nekoliko misli Maksima Ispovjedaoca o katoličkom zajedništvu kao istinskom razumskom životu.
12,00 Ante Crnčević (Communio – Hrvatska): Obred – forma vjere.
12,30 Rasprava i kraj simpozija

Novosti iz Taizéa

14.05.2012.

10. svibnja 2012.

Taizé: «Nova solidarnost» - tema razmišljanja
Slovenija: mozaik susreta u Ljubljani
Kenija: Tri međunarodne duhovne vježbe
Bolivija: susret mladih u El Altu
Bangladeš: Male škole u Mymensinghu
Hong Kong: Molitva tijekom Velikog tjedna
Glazba i partiture za skidanje
Molitva

Taizé: «Nova solidarnost» - tema razmišljanja

Od Uskrsa, susreti u Taizéu se nastavljaju svakog tjedna s 1000 do 1500 mladih. Početkom svibnja jedna je grupa došla iz Moskve u pratnji svojeg svećenika koji je u subotu navečer blagoslovio dvije nove ikone: ikonu Presvetog Trojstva (gostoljubivost Abrahamova) i ikonu Krista Spasitelja, koju je naslikao jedan od braće Zajednice.

Tijekom Europskog susreta u Berlinu brat Alois je pozvao mlade da zajedno razmišljaju o mogućim putovima «prema novoj solidarnosti». Tijekom tih posljednjih tjedana u Taizéu, jedna je radionica okupila mlade volontere i posjetitelje oko teme: «Solidarnost sa cijelim stvaranjem – naša odgovornost za sutrašnji svijet». Mladi su također bili pozvani da dijele razmišljanja u malim skupinama za vrijeme ručka o pitanju: «Solidarnost donosi radost: Jesam li to već iskusio?»
Slovenija: mozaik susreta u Ljubljani

Od 28. travnja do 1. svibnja 2012 međunarodni susret mladih održan je u glavnom gradu Slovenije. Ova je nova etapa Hodočašća povjerenja na Zemlji omogućila mladima iz brojnih zemalja doživjeti slovensko gostoprimstvo i produbiti svoju vjeru. Sudjelovao je i brat Alois, uz tri brata, nakon prethodnih postaja u Trieru (Njemačka) i Gentu (Belgija).
Kenija: Tri međunarodne duhovne vježbe

U travnju, braća Zajednice koji žive u Keniji pripremili su tri međunarodne duhovne vježbe, jednu u Mombasi i dvije u Nairobiju. Sudjelovali su 160 mladih iz šest zemalja istočne Afrike. «U Africi mladi s vrlo malo mogu stvoriti svečanu atmosferu: pljesak, pjesme koje pokreću tijelo, neka mala šala...»
Bolivija: susret mladih u El Altu

Prvog vikenda u svibnju, 1500 mladih okupilo se u El Altu, u Boliviji, na etapi Hodočašća povjerenja. Dva su volontera iz Taizéa također sudjelovala. Povjerenik za pastoral mladih u biskupiji piše: «Mladi koji su se dobro pripremili u svojim župama sudjelovali su s velikom ozbiljnošću i s puno radosti.»
Bangladeš: Male škole u Mymensinghu

Prije 25 godina, braća iz Taizéa su započela mali program stipendija za studente iz skromnih obitelji. Ono što je počelo kao jednostavna gesta solidarnosti, polako i prirodno je raslo. Princip ovog rada bi mogao biti: «Tko prima besplatno, mora i dati ni za što».
Hong Kong: Molitva tijekom Velikog tjedna

Jedan brat Zajednice je posjetio Hong Kong oko Uskrsa: «Već je gotovo postalo tradicija da se ljudi okupljaju za podnevnu molitvu u Kowloon Union Church kada je jedan od braće Zajednice u Hong Kongu. Ove srijede Velikog Tjedna bilo je mnogo više ljudi nego inače: mladih i manje mladih. Među njima i umirovljeni biskup Crkve u Pakistanu koji je poznavao brata Rogera. Ova je župa u srcu Kowloona stvarno središte solidarnosti...»
Glazba i partiture za skidanje

Nova internetska stranica nudi glazbu pjesama iz Taizéa (instrumentalne i vokalne partiture) u PDF formatu, kao i CD-ove snimljene u Taizéu u MP3 formatu za skidanje.
Molitva

Isuse Kriste, uskrsnuo od mrtvih, ti si blizu svakog čovjeka. Tvoja nas prisutnost oslobađa. Ti nas činiš ljudima zajedništva te možemo pronaći radost podržavajući jedan drugoga.

U prigodi dodjele počasnog doktorata Predavanje kardinala Josipa Bozanića

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić održat će u prigodi dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu (DOCTOR HONORIS CAUSA) u petak, 18. svibnja u 17 sati u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu (Trg maršala Tita 14), predavanje pod naslovom "Religija, vjerska sloboda i suvremena laičnost u oblikovanju demokratičnosti pluralnoga društva".

Dobrodošli!

Fond „Mladi za mlade“

Fond „Mladi za mlade“ osnovan je na inicijativu samih mladih odobrenjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na liturgiji 1. korizmene nedjelje u zagrebačkoj prvostolnici, 26. veljače 2012. godine. Fond je nastao nakon uspješne akcije u veljači ove godine na klanjanju za studente kojom su mladi pomogli svojem kolegi koji je spletom okolnosti ostao bez doma. Djelatnost Fonda usmjerena je na pomoć studentima i srednjoškolcima kroz stipendije i karitativne aktivnosti.

Vijeće Fonda čine: vlč. Ivica Budinšćak, predsjednik Vijeća, Marko Barišić, predstavnik studenata, Anamarija Vukošić, predstavnica mladih Karlovačko-goričkog arhiđakonata, Jurica Gregurić, predstavnik mladih Zagorskog arhiđakonata te Marija Novina (ujedno i tajnica Fonda), Ivan Burić (blagajnik Fonda) i Elizabeta Mikulić, predstavnici mladih s područja grada Zagreba.

Sve aktivnosti Fonda odvijat će se pod geslom „Jedna kava za mog prijatelja“ što je vrlo simbolično budući da će se Fond puniti isključivo donacijama mladih na organiziranim akcijama ili preko žiro-računa Nadbiskupskog duhovnog stola kod Zagrebačke banke 2360000-1101540967 (opis plaćanja: Mladi za mlade). Odricanjem od sitnice kao što je jedna kava možemo puno učiniti da pomognemo svojim prijateljima i kolegama.

„Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci.“ (Mt 7,12)

DUHOVSKO BIBLIJSKO NAVIJEŠTANJE - KOTOR

DUHOVSKO BIBLIJSKO NAVIJEŠTANJE BITI ĆE
26. SVIBNJA 2012. U KATEDRALI U KOTORU, S POČETKOM U 7 SATI SA SV. MISOM I ZAVRŠETKOM SA SV. MISOM U 19 SATI.

ČITATI ĆE SE NOVI ZAVIJET.
NAVIJESTITELJI ĆE SE MJENJATI SVAKIH 30 MINUTA. Tko god želi čitati s ambona Božju Riječ treba se upisati OVDJE PRVATNOM PORUKOM ILI NAZVATI NA TLF. 069/937-103 Do 24. svibnja.

BIBLIJA JE NADAHNUTA DUHOM SVETIM ZATO BISKUPIJA KOTORSKA I UDRUGA ZDENAC SA SVIMA KOJI ŽELE ZAHVALITI BOGU ZA NJEGOVU RIJEČ, ČASTE GA JAVNIM ČITANJEM ILI SLUŠANJEM KOJE ĆE BITI U SUBOTU UOČI DUHOVA.

23. Međunarodni molitveni susret mladih - Međugorje

Moja preporuka.
Svaki puta je bilo ne zaboravno.
Za one koji neće naći smještaj bit će kao i svake godine šatorsko naselje u šumi.
Detalje kada dobijem tj kada se raspitam.
Davorove novosti će pratit ovaj festival mada neću biti na licu mjesta zbog obaveza.

Međugorje, 1. - 6. 8. 2012.
„Gospodine, daj nam više vjere!“(Lk 17,5)

Utorak, 31. 7. 2012.
18.00 - molitva krunice
19.00 - sv. Misa (generalna proba zbora i orkestra)
20.30 - molitva za ozdravljenje
21.00 - klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu (generalna proba zbora i orkestra)

Srijeda, 1. 8. 2012.
18.00 - molitva krunice
19.00 - dobrodošlica mladih mladima po državama,
sv. Misa
20.30 - klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu

Četvrtak, 2. 8. 2012.
09.00 - jutarnja molitva
09.30 - predavanja, pjesma, svjedočanstva
12.00 - pauza
16.00 - predavanja, pjesma, svjedočanstva
18.00 - molitva krunice
19.00 - sv. Misa
20.00 - klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu

Petak, 3. 8. 2012.
09.00 - jutarnja molitva
09.30 - predavanja, pjesma, svjedočanstva
12.00 - pauza
16.00 - predavanja, pjesma, svjedočanstva
18.00 - molitva krunice
19.00 - sv. Misa
20.15 - procesija kroz župu
22.30-23.00 - klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu

Subota, 4. 8. 2012.
09.00 - jutarnja molitva
09.30 - predavanja, pjesma, svjedočanstva zajednice „Cenacolo"
12.00 - pauza
16.00 - predavanja, pjesma, svjedočanstva
18.00 - molitva Krunice
19.00 - sv. Misa, molitva za ozdravljenje
21.15 - predstava zajednice „Cenacolo“

Nedjelja, 5. 8. 2012.
Prije podne - Mise po jezičnim skupinama
16.00 - predavanja, pjesma, svjedočanstva
18.00 - molitva krunice
19.00 - sv. Misa
20.30-21.30 - klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu
21.30-23.00 - oproštaj uz pjesmu

Ponedjeljak, 6. 8. 2012.
03.00 - molitva krunice uz Križevac (privatno)
05.00 - sv. Misa na Križevcu

PREPORUKE
- Ponijeti sa sobom mali radio s FM frekvencijom i slušalice, Bibliju, suncobran.
- Skupine koje će sudjelovati na molitvenom susretu neka ne planiraju druge programe za vrijeme susreta mladih.
- Večernji molitveni program za sve počinje s krunicom u 18 sati. Misa je u 19.00 sati.

NAPOMENE
ZA VRIJEME TRAJANJA SUSRETA MLADIH (osim u nedjelju) NE ĆE BITI SV. MISA ZA HODOČASNIKE TIJEKOM PRIJEPODNEVA. SVI ĆE HODOČASNICI DOLAZITI NA SV. MISU NAVEČER, ZAJEDNO S MLADIMA.

Za cijelo vrijeme Mladifesta osiguran je simultani prijevod.

Iz Siska u Dubrovnik Mladi Dubrovčani radosno iščekuju SHKM

Mladi Sisačke biskupije na kraju svečanog misnog slavlja Susreta hrvatske katoličke mladeži predali su nacionalni križ mladih mladima Dubrovačke biskupije. Osim simbola SHKM-a, mladi Dubrovačke biskupije sa sobom su iz Siska u našu najjužniju biskupiju ponijeli i pregršt dojmova i lijepih uspomena koje su, zajedno s očekivanjima od idućeg Susreta koji se 2014. godine održava na njihovom, domaćem terenu, podijelili s nama.

Ocjena Susreta – čista desetka
„Mogu samo reći da će svima koji nisu pošli biti žao, jer je to ipak iznimno duhovan i lijep događaj za svakog mladog vjernika“, započinje Matea Šimunović prisjećajući se još uvijek svježih dojmova sa SHKM-a. „Za mene je susret u Sisku bio jedan susret zajedništva koji su neki doživjeli na malo intenzivniji način, neki malo manje. Sviđa mi se, a i posebno mi je drago što se svi mi nakon jednog ovakvog susreta povežemo i zbližimo - bilo kroz molitvu, pjevanje ili druženje, jer ipak u današnje vrijeme, a i same probleme kroz koje Crkva prolazi, teško je uopće mlade uvesti u ovakav neki događaj“, objašnjava Matea ocjenjujući SHKM sa čistom desetkom jer je, kako kaže, sve od samog polaska prema Sisku, puta, procesije, mise i smještanja po obiteljima prošlo kako treba.

Našem drugom sugovorniku, Ivici Zecu, Sisak nije nepoznat grad. „U Sisku sam bio više puta tokom studija i definitivno sam razbio stare predrasude o gradu koji je sinonim za sivilo i tmurnost, budući da Sisak obiluje zelenilom koje se nadopunjuje rijekama i tvori predivan pejzaž u kojem se čovjek osjeća poprilično ugodno“, rekao nam je Ivica priznajući kako je Sisak prošle subote ipak bio poseban i skroz drugačiji od grada kakvog inače poznaje. „Kad u takav ambijent stavimo dvadeset i pet tisuća mladih koje, bez obzira na vidljivu razliku u bojama majica ili načinu govora, ipak vežu dvije iste stvari - radost i ljubav prema Isusu, mogu samo reći da je susret prošao fantastično“, zaključio je. „Organizacija je bila na zavidnoj razini, smještaj kod domaćina hvale vrijedan i zaista se ne mogu odlučiti je li mi bilo bolje u subotu ili nedjelju kada smo imali misu na župama u kojima smo bili smješteni“, pohvalio je Ivica domaćine. Ivici je ovo bio prvi veći susret na koji je putovao s mladima svoje biskupije nakon što se vratio sa studija iz Zagreba, a iskoristio ga je da se s njima bliže upozna kroz molitvu, pjesmu i smijeh. Susret mu je omogućio da ponovno vidi i staro društvo sa studija i nezaboravnu ekipu s kojom je putovao na Svjetski dan mladih u Madridu,a koji uvijek bude lijepe uspomene.

Ponosni na SHKM u svome gradu
Najava da će se idući Susret hrvatske katoličke mladeži održati u Dubrovniku, oduševila je trideset tisuća mladih prisutnih na središnjem misnom slavlju SHKM-a u Sisku. Pred domaćinima je velik izazov, ali i velika radost – dočekati hrvatsku katoličku mladež u svome gradu. Upitali smo ih što očekuju od susreta na domaćem terenu. „Očekujem puno mladih koji će doći pronaći svoj duhovni mir, neki dobru zabavu, a neki upoznavanje s drugim ljudima“, rekla nam je Matea te dodala: „Jako se veselim ovom susretu jer je to susret u mom gradu na što sam izuzetno ponosna i očekujem da će i ovaj susret biti prožet zajedništvom i srećom i nadam se da će se svi s ovog susreta doma vratiti ispunjeni i radosni“, zaključila je.

„Pošto sam član Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, informaciju da smo sljedeći domaćini SHKM sam saznao nešto ranije i na prvu loptu sam osjetio ponos koji se prožimao sa jednim osjećajem treme“, priznao je Ivica. „Susret u Sisku podigao je letvicu vrlo visoko, a Dubrovačka biskupija je tek počela ozbiljnije i sustavnije raditi s mladima koji uglavnom pohađaju srednju školu i tek moraju produbiti svoju vjeru u svakodnevnoj izgradnji u mlade ljude što nadasve nije lako u društvu u kojem danas živimo“, objašnjava. „Mislim da je Dubrovnik atraktivan kao grad domaćin SHKM i da bi mogao probiti rekorde posjećenosti bez obzira na našu udaljenost od ostatka Hrvatske, pa me već strah hoćemo li uspjeti i gdje smjestiti sve mlade koji žele doći kod nas, iako s obzirom na našu tradiciju turizma i smještaja ljudi to ne bi trebao biti problem“, rekao je Ivica nadajući se će Dubrovačka biskupija „uspjeti spojiti ovaj biser svjetske kulture sa duhovnošću i da će program susreta biti kvalitetan, ali i ostaviti dovoljno vremena za razgledavanja grada jer se ovdje itekako ima što vidjeti“.

Prilika za obnavljanje vjere
O bogatstvu Susreta hrvatske katoličke mladeži ne treba puno pričati. Tko je jednom bio na SHKM-u, ispunjen je nevjerojatnim bogatstvom, a sa sobom nosi neizbrisive tragove ljepote mladenačkog zajedništva i svjedočenja vjere. I Matea je i više nego svjesna plodova SHKM-a. „Za mlade, ne samo Dubrovačke biskupije, nego i drugih biskupija i nadbiskupija ovaj, a i svaki drugi susret puno znači. Oni ipak na tim susretima nađu svoje vršnjake koji razmišljaju isto i s kojima mogu podijeliti svoja iskustva jer danas ima mladih koji nemaju s kime pričati, posebno o ovakvim stvarima jer misle da će se naći odbačeni u svom društvu ili misle da ih se neće shvatiti. Ovaj susret će duhovno obogatiti naš grad i našu biskupiju, mlade će učiniti još aktivnijima i angažiranijima u životu svoje crkve, a isto će tako probuditi one koji to nisu“, objasnila je Matea.

Iako Ivica u šali kaže da za mlade Dubrovačke biskupije domaćinstvo SHKM-a znači puno posla, i on se nada kako će idući SHKM ostaviti trajne plodove u životima dubrovačke mladeži. „Ovaj susret za mlade Dubrovčane bi trebao biti prije svega poticaj da se aktivnije uključe u pastoral budući da su mnogi zasad tek, kako bi se reklo, "nedjeljni kršćani". Mnogi smatraju da je dovoljno otići jednom tjedno na misu i ako se još ispovjede dva puta godišnje – super“, objašnjava Ivica. Posvjedočio je i kako se njegova generacija nakon svete potvrde poprilično udaljila od crkve, u okrilje koje se on vratio tijekom studija u Zagrebu gdje je preko prijatelja koji aktivno žive vjeru spoznao nanovo Božju ljubav. „Zbog toga znam da ovdje nije lako biti mladi katolik jer nisi toliko in i zato mislim da je ovo prilika, prije svega radničkoj mladeži, ali i mlađima, da kroz susret sa svojim vršnjacima iz Hrvatske, koji će doći u njihov grad, obnove svoju vjeru i krenu u njeno daljnje utvrđivanje. Naravno, to znači i da program rada s mladima i prije, ali pogotovo nakon susreta, mora biti bogatiji, zanimljiviji, kako bi se mladi uopće odlučili prići Crkvi, tj. da im ta kršćanska svakodnevica postane nešto normalno, tako da plodovi samog susreta SHKM u Dubrovniku ostanu opipljivi i nakon samog susreta“, objasnio je naš sugovornik.

Nadajući se da će se mladi koji dođu u Dubrovnik iz njega vratiti jednako radosni kao što su se oni vratili iz Siska, Matea i Ivica u svome gradu željno iščekuju ugostiti hrvatsku katoličku mladež koja će Dubrovnik za dvije godine na dva dana učiniti gradom mladosti, radosti i vjere, baš kao što je to učinila u Sisku prošloga vikenda.
Autor: Valentina Gusić

Tribina o zaštiti autorskog prava na internetu

Udruga Pravnik poziva vas na Tribinu o zaštiti autorskog prava na internetu koja će se održati u utorak, 15. svibnja, u dvorani III Pravnog fakulteta u Zagrebu, Trg maršala Tita 3, s početkom u 17.30 sati.

Sudionici tribine su:
prof. dr. sc. Igor Gliha, redoviti profesor na Katedri za građansko pravo
prof. dr. sc. Vedran Mornar, redoviti profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo FER-a
Tomislav Medak, voditelj hrvatskog projekta lokalizacije Creative Commons licenci i član upravnog odbora međunarodne organizacije za digitalna javna dobra iCommons

Na tribini će se raspravljati o mogućnostima zaštite autorskog prava na internetu, prednostima i manama postojećih zakona, međunarodnim sporazumima koji reguliraju to područje, kao i o utjecaju istih na pravo na privatnost i slobodu izražavanja.

Kuda na ljetovanje: Forumu mladih u organizaciji Zajednice Emanuel

Svake godine početkom kolovoza mladi iz čitave Europe susreću se na Forumu mladih u organizaciji Zajednice Emanuel koji se održava u marijanskom svetištu Altötting, u srcu Bavarske. Tih šest dana, koliko Forum obično traje, imaju priliku susresti se s Gospodinom kroz molitvu, pjesmu, svjedočenja drugih mladih ljudi, kreativne radionice, raspjevane i vesele mise, klanjanje pred Presvetim u obližnjem parku i još mnogo toga. Ove godine Europski forum mladih bit će prilika svima koji su bili na Svjetskom danu mladih u Madridu prošle godine ponoviti onu veselu atmosferu koju su iskusili tamo, a onima koji možda nisu mogli otići prošle godine bit će prilika da dožive nešto slično u Njemačkoj. Mladima iz raznih europskih zemalja pridružit će se i kršćanski bendovi koji će animirati večernji program, a svakako će biti zanimljivo pogledati i mjuzikl o Don Boscu 'Bande iz Torina – All you need is love'. Forum se održava od 3. do 8. kolovoza, a cijena je 125 eura, u što su uključeni prijevoz, smještaj i hrana tijekom čitavog Foruma. Za sve informacije možete se javiti na kontakte:

DAVID
david.milinkovic@hotmail.co.uk
095 914 32 09
ANA
anapopovi@gmail.com
091 729 44 96

Modrave 2012.

Ovo prenosim u cijelosti sa EJordan.
Jutro je, 7:30. Iz još čvrstog sna, budi me vesela pjesma desetak mladih koji otvaraju prozore i vrata velikoga šatora. Iako sam još u polusnu, svjesna sam da započinje još jedan dan na Modravama.

Modrave su duhovno-rekreacijski kamp smješten na osami blizu otoka Murtera. Kamp je osnovan na inicijativu patra Luke Rađe koji je smatrao da je mladima potreban ovakav, nov način odmora duše i tijela. Članovi zajednice mladih "Jordan" već niz godina posjećuju Modrave pa nas je dvadesetak i ovo ljeto odlučilo tamo provesti tjedan dana.

Nakon jutarnje higijene, svi još pomalo pospani, odlazimo na jutarnju molitvu i doručak, nakon kojih smo u potpunosti spremni za novi dan. Slijedi sat i pol fizičkog rada o kojem me, oni koji nisu nikada bili na Modravama, uvijek zabrinuto ispituju. Grupe su podijeljene za rad na maslinama, u kuhinji i oko čišćenja kampa. Vjerujte mi, ništa od toga nije nimalo teško jer si u dobrom društvu, a osjećaj zajedništva i doprinosa nezamjenjiv je. Nakon rada slijedi slobodno vrijeme za kupanje, potom ručak i nakon njega tzv. "Duhovna nota" koja je meni, ali i većini mladih, najdraži dio dana. Duhovnik je započinje nagovorom, mislima o temi o kojoj ćemo meditirati. Nakon toga slijedi dva sata tišine kada svatko od nas odlazi biti nasamo s Bogom. Ove godine posebno smo se u molitvi povezivali s Njim preko prirode koja nas okružuje. Zamislite tu molitvu u okruženju stoljetnih maslina, mora, tišine i mira. Nadahnuće dolazi samo po sebi jer je Duh na Modravama prisutan i samo čeka da mu se odazovete, posebno u vrijeme Duhovne note.

Zatim ponovno imamo slobodno vrijeme i večeru. Kao vrhunac dana duhovnik služi misu u crkvi na otvorenom. Te mise uvijek budu posebne, a propovijedi poticajne u smislu osobne duhovne izgradnje. Dan završava katehezama po grupama nakon kojih se još kratko družimo, te odlazimo iscrpljeni, ali puni Duha, spavati u šatore.

Što meni donose Modrave? Papa Benedikt XVI. rekao je da svoju vjeru ne možemo živjeti kao pojedinci, već u zajednici s drugima. Modrave nam to u tjedan dana omoguće u potpunosti. Živeći u skromnim uvjetima, poput prvih kršćana, s ljudima koji dijele isto mišljenje kao ja, s kojima dijelim sve, osjetim da ono o čemu slušam na misi tijekom godine o poniznosti, siromaštvu, dijeljenju i o Isusovoj poruci da budemo kao djeca, ovdje dobiva smisao. Ali taj osjećaj ne smije nestati. Nakon što završe Modrave, svi odlazimo u svoje zajednice, bila to obitelj, zajednica u crkvi, fakultet, škola, prijatelji, a ondje prenosimo što smo stekli u tih tjedan dana. Možda tijekom godine nećemo dobiti priliku da se nađemo u takvom miru kao tamo, no Modrave nam "pune baterije" mirom koji ostaje u nama do sljedećeg puta.

Prijateljstva koja se sklope na Modravama su nevjerojatna! Možete li zamisliti da se u tjedan dana upoznate i zbližite s potpunim neznancima toliko da im možete u potpunosti vjerovati? To se meni dogodilo ovo ljeto na Modravama. Postala sam dio grupe koju bi svatko poželio, a s prijateljima iz zajednice "Jordan" sam se još jače zbližila. Tako Modrave i dobivaju svoj smisao – uče me zajedništvu, poniznosti i tek tamo shvaćam koliko mi je malo potrebno da budem sretna.

Nova izložba Britanske knjižnice - Writing Britain: Wastelands to Wonderlands

11.05.2012.

Britanska knjižnica pobrinula se da London ovog ljeta ne bude u središtu zbivanja samo zbog Olimpijskih igara. Nova izložba Writing Britain: Wastelands to Wonderlands, otvorena 11. svibnja, istražuje načine na koje je krajolik nadahnuo autore najvrjednijih djela britanske književnosti, od Williama Shakespearea, Geoffreyja Chaucera do Virginije Woolf i J.G. Ballarda. Više od 150 izloženih rukopisa, predivno ilustriranih rijetkih knjiga, dosad neviđenih pisama, povijesnih zemljovida i audiozapisa dočarava različitost poimanja krajolika i prostora. Posebno su istaknuti rukopisi Vjetar u vrbiku Kennetha Grahamea i Alisa u zemlji čuda Lewisa Carolla, nadahnuti Temzom, te Chaucerove Canterburyjske priče čija se radnja odvija u Southwarku. Autori izložbe u cijeli su projekt uključili i širu publiku, kojoj je dana mogućnost odabira djela koje na najbolji način opisuje neki krajolik u Velikoj Britaniji i Irskoj. Najbolji odabiri i popratne priče bit će uključeni u izložbu koja je otvorena do 25. rujna.

U EMISIJI "BUDIMO MLADI" U PONEDJELJAK, NA HKR-u 14. SVIBNJA, U 20.31:

- U Poljskoj u gradu Niepokalanowu od 9. do 13. svibnja održava se 27. Međunarodni katolički festival filma i multimedije. Koliko je sedma umjetnost važna Crkvi? Kakve su perspektive u Hrvatskoj, te koliko sve pristupačnije i jednostavnije tehnologije olakšavaju snimanje filmova, reći će nam filmski redatelj Jerko Ban i filmska producentica Anita Juka.
- „U svjetlosti hodimo“ nije bilo samo geslo velebnog Susreta mladih u Sisku, već i onog u Baču. Saznajemo kako je bilo na Susret mladih Subotičke biskupije i koliko im je značilo sudjelovanje na 7. Susretu hrvatske katoličke mladeži.

Na dobrotvornoj gala-večeri, na kojoj su se prikupljala sredstva za školu za djecu s posebnim potrebama, otac jednog od učenika podijelio je s prisutnima priču koju neće zaboraviti nitko tko je tada bio prisutan tom događaju.

Zahvalio je školi i njenom predanom osoblju, te nastavio:

"Ukoliko nije ometana vanjskim utjecajima, sve što stvori priroda, je savršeno kreirano.

Ali moj sin Siniša ne može naučiti sve one stvari koje mogu druga djeca. Nije u stanju razumjeti i napraviti sve ono što i njegovi vršnjaci. Gde je tu prirodni poredak stvari, kada se radi o mom sinu?"

Svi prisutni su utihnuli.

Otac je nastavio:
"Vjerujem da se, kada tjelesno i mentalno invalidno dijete, poput mog Siniše, dođe na svijet, prilika za iskazivanje istinske ljudske prirode sama javi i pokaže, i to u vidu načina na koji drugi ljudi tretiraju to dijete."

Potom je nastavio priču.

Siniša i njegov otac šetali su pored parka, gdje su neki dječaci, koje je Siniša inače poznavao, na terenu igrali nogomet.

Siniša je upitao oca:
"Šta misliš, tata, da li bi me pustili da igram s njima?"

Sinišin otac je znao da većina dječaka ne bi željela da netko kao Siniša igra u njihovoj ekipi, ali je isto tako vrlo dobro znao koliko bi njegovom sinu značilo da mu dozvole da zaigra, i koliko bi mu to samo dalo toliko potrebni osjećaj pripadnosti i samopouzdanja, uvjerenje da ga društvo prihvaća uprkos njegovom invaliditetu.

Sinišin otac je prišao jednom od dječaka pored aut-linije i upitao (ne očekujući previše) bi li i Siniša mogao zaigrati s njima.

Dječak se u nevjerici okrenuo prema igralištu i rekao:

"Znate šta, gospodine, mi gubimo sa 4 : 1, a bliži se i kraj drugog poluvremena. Pa, ..., može, nek igra za našu ekipu, pokušat ćemo ga postaviti na poziciju lijevog beka."

Siniša se malo namučio hodajući do ekipe, ali je sa širokim osmjehom obukao dres svog tima.

Otac ga je ozaren gledao sa majušnom suzom u oku i osjećajem rastuće topline u grudima.

Dječaci su mogli jasno vidjeti i osjetiti sreću ovog čovjeka, ganutog oca koji radosno gleda kako je njegov sin primljen u njihov tim.

Pri kraju utakmice Sinišina ekipa je dala gol iz jedne brze kontre, ali je još uvijek gubila sa dva gola razlike.
Siniša je pokrivao lijevu stranu terena.
Iako nikakve akcije tuda nisu išle, on je očito bio u euforičnom raspoloženju jer je dobio priliku DA BUDE u igri, na travnatom tepihu; razvukao je osmjeh od uha do uha, dok mu je otac mahao sa tribine.
U samoj završnici Sinišina ekipa je opet postigla gol, dakle, gubila je samo sa 4 : 3 !

Sada, s jednim golom u minusu, smiješila im se prilika za eventualno izjednačenje u dodatnom vremenu od 5 minuta.

I zaista, dosuđen je penal za Sinišin tim i dječaci su se dogovarali tko će ga izvesti..

Netko je imao ideju da puca Siniša, ali uz veliki rizik da izgube utakmicu !?

Na opće iznenađenje - Siniši su ipak dali loptu !

Svi su znali da je to bila nemoguća misija, jer Siniša nije ni znao ni mogao ni pravilno šutirati, a kamo li da pogodi okvir gola i da prevari golmana.

Ipak, kad je Siniša stao iza lopte, protivnički golman je, shvativši da Sinišina ekipa svjesno riskira poraz radi tog jednog jedinstvenog trenutka u Sinišinom životu, odlučio baciti se na pogrešnu stranu kako bi lopta ipak ušla u mrežu..
Siniša je uzeo zalet, zamahnuo i ... traljavo zakačio loptu, koja je polako krenula ka suprotnoj stativi.

Utakmica bi u ovom trenutku bila praktično rješena, jer je lopta bila spora i većina protivničkih igrača bi je mogla sustići.

Međutim, i oni su se kretali sasvim lagano, pa svi gledaoci povikaše:

"Siniša, Siniša, trči za njom, Siniša, trči, stigni je, stigni !!! Trči, trči, i šutni je u mrežu !!!"

Nikada prije u svom životu Siniša nije toliko brzo trčao. Uspio je, jedva, stići do nje prije nego je završila u gol-autu.

Doteturao se i širom otvorenih očiju, zadihan, upitnog pogleda, zastao da vidi što će dalje.

Svi povikaše: "Šutni je, šutni je u gol !!!"

Uhvativši dah, Siniša je vidno potresen, naprežući zadnje snage, kao u nekom delirijumu, nekako umirio loptu, zahvatio je unutrašnjom stranom stopala i ... i smjestio je u mrežu !!!

Muk, ... , a onda provala ... prasak - svi skočiše:

'Siniša, Siniša, bravo, Siniša !!!'

Zajapurenom i preneraženom Siniši priskočiše svi suigrači, grleći ga, ljubeći ga i slaveći ga kao heroja koji je spasio svoj tim od poraza.

"Tog dana ...", završavajući svoju priču s drhtajem u glasu potreseni otac, dok su mu suze kotrljale niz lice, ".... dječaci obiju ekipa donijeli su komadić prave ljubavi i humanosti u ovaj svijet."

Siniša nije preživio do sljedećeg ljeta.

Umro je još iste zime, nikada ne zaboravivši da je bio heroj, da je zbog toga njegov otac bio presretan i pamteći kako je svog malog heroja dočekala oduševljena majka, grlivši ga i plačući od sreće!

TRAŽI SE KATOLIK!!!!!

16. svibanj 2012, 20:30 do 22:30
Velika dvorana nadbiskupijskog sjemeništa, Zrinsko - frankopanska 19, Split

Ekipa približava se treća srijeda i naš 19. susret u organizaciji ureda za pastoral mladih Splitsko - makarske nadbiskupije i Hrvatskog Nadzemlja.

Ovoga puta se pitamo gdje je nestao katolik? Tko su zapravo katolici? Kako ih prepoznati? Gdje ih susresti? Koja je njihova uloga u svijetu?

Na ta i mnoga druga pitanja promišljat ćemo u srijedu, zajedno sa našim gostom predavačem Krešimirom Miletićem, voditeljem građanske inicijative "I ja sam bio embrij". Neće izostati ni "govor" nadzemlja, zato nemojte izostati ni vi. I vaše mišljenje nas zanima.

Također ćemo ugostit i jedan izvrstan bend iz naše Gospe od zdravlja, i to u nešto novijem sastavu od prošlog puta.

Iza je naravno druženje u Le Monda. Ovim putem ispričavamo se što je prošlog mjeseca druženje izostalo, naši gosti iz Siska putovali su nakon susreta nazad, ali ovoga puta ćemo nadoknadit, svratite svakako.

Plesnjak u SKAC-u

Dragi svi!
Ove subote SKAC te poziva na ples. Počinjemo u 21h u velikoj dvorani u Palmotićevoj 31.

Ako ne znaš plesati, nema problema, u 20h imamo radionicu osnova discofoxa pa možeš doći već tada i vježbati cijelu večer.

Možda ne znaš: u Palmi već neko vrijeme svakog drugog petka na Misama Mladih molimo "DA TI SE LJUBAV DOGODI".
Od sada, svake subote nakon toga organizirat ćemo i plesnjake kao produžetak ove teme.

Najavljujemo još i ovo: tjedan dana kasnije - 20.5. HODOČASTIMO u bistricu - DA TI SE LJUBAV DOGODI.

Ljubav je nešto za što treba izgarati - nek ti se dogodi!

Vidimo se!

tvoj SKAC

MISA MLADIH - Nakana: DA TI SE LJUBAV DOGODI...

10.05.2012.

Sjećaš li se Siska: raspjevana i sretna mladost koja se znade životu veseliti. I svi žele da im se ljubav dogodi Ali, osim želje za tim, traženja očima, pjesme i plesa, kao da treba još nešto, nešto izvana?

Za Božje djelo kao što je brak, nije dosta samo ljudsko. Sve nam govori da za ovo trebaš i milost. Neka te Bog povede, otvori ti oči i očisti srce da prepoznaš, i da se odvažiš. Doći će slični tebi i moliti s tobom: neka se dogodi ono što Bog hoće: neka se ljubav dogodi.

Svakog drugog petka u mjesecu; Bazilika Srca Isusova.
Dođi, ovo je mjesto za tvoje molitve!

- sveta ispovijed: u 20.15
- sveta misa: u 20.30
- klanjaje: u 21.45
- druženje: u 22.00

napiši svoju molitvu ili je donesi u srcu, da molimo za tebe.

tvoj SKAC i pater Ike

11. svibnja - Svjetski dan pisanja pisama E-mail ili pismo – pitanje je sad!?

Otkriće pisma, složit će se mnogi, jedno je od najrevolucionarnijih otkrića ljudskoga roda. Od trenutka kada su ljudi shvatili da svoje misli i ideje mogu trajno zabilježiti na kamenu, tj. listu papira, svijet je postao drugačije mjesto. Od tada pismenost, a ne osvajačka i slična umijeća, postaje pokazatelj napretka nekog društva.

Zanimljivo, situacija se ni u novom tisućljeću nije bitno promijenila, možda se, kao i mnoge druge životne situacije, malo više zakomplicirala. Danas osnovna pismenost kao znanje (umijeće) čitanja, pisanja i računanja jednostavno nije dovoljna. Da bi moderan čovjek funkcionirao u ovom umreženom društvu mora savladati i medijsku, kulturnu, informacijsku i računalnu pismenost koja obuhvaća i tzv. e–učenje. UNESCO ove vrste pismenosti u dokumentu „Alexandria Proclamation“ posvećenom pismenosti u 21. stoljeću naziva pismenostima preživljavanja jer je napredak društva i pojedinca nemoguć bez tih vještina. Računalna pismenost posebice je važna budući da se i druge razine pismenosti u velikoj mjeri razvijaju putem nje. Ona uvjetuje informatiziranu komunikaciju koja je neizmjerno važna za napredak društva i pojedinaca unutar njega.

Činjenica je da nam novi komunikacijski kanali omogućuju da brzo i efikasno odgovaramo na učestale promjene u našoj okolini. No, pitanje je jesu li novi komunikacijski kanali toliko dobri da zbog njih trebamo u potpunosti izbaciti tradicionalne, koji i dalje na efikasan način mogu prenijeti naše poruke, misli i osjećaje!? Sjećate li se kada ste zadnji put napisali i poslali nekome pismo ili čestitku za rođendan? Hm, baš i ne, jel' tako? Sjećate li se kada ste to učinili putem maila, Facebooka ili SMS-a? Nedavno. Vrlo vjerojatno radi se o danima ili možda čak satima.
E-mail – brzo, kratko i jednostavno
Komuniciranje putem elektroničke pošte i društvenih mreža dio je naše svakodnevnice. Pristup njima dostupan nam je na gotovo svim mjestima: kod kuće, na fakultetu, u kafićima… Bilo kada, u bilo kojem trenutku možemo biti online za sve koji nas žele kontaktirati ili mi želimo kontaktirati njih. Komuniciranje putem tih kanala itekako nam je olakšalo neke životne situacije. To im je od samih početaka bio i cilj. Šezdesetih godina, kada su američki znanstvenici počeli raditi na mreži putem koje bi vojska komunicirala, nisu znali kako će ta mreža izgledati, kako će se njome služiti… Jedino što su znali jest da ta mreža mora olakšati i ubrzati proces komunikacije. Zamišljeno – učinjeno. Kada je 1976. godine kraljica Elizabeta poslala prvi e-mail, nije toliko marila o jezgrovitosti poruke; jedino što je u tom trenutku bilo bitno jest da osoba s druge strane Atlantika u što je moguće bržem roku dobije smislenu poruku. E-mail, društvene mreže i ostali informatizirani oblici komuniciranja uspješni su jer su brzi, efikasni, rješavaju stvari u hodu. U samo nekoliko sekundi, na kratak i smislen način možemo komunicirati s osobama koje se nalaze ponekad i miljama daleko.

Sjetite se koliko ste puta trebali neku kratku informaciju o nekom predmetu na fakultetu, a niste imali vremena ni potrebe otići na konzultacije. E-mail je bio idealan način komuniciranja: kratko pitanje - kratak odgovor i problem je riješen. Zamislite sada da se stvar malo zakomplicirala, da profesoru ipak morate malo opsežnije objasniti što vas muči. Hoćete li i tada napisati e-mail ili zbog ozbiljnosti situacije možda čak i dva, znajući da profesor vjerojatno neće imati dovoljno vremena i/ili volje pročitati vaš e-mail kada još mora ispraviti stotinjak kolokvija i pripremiti prezentaciju za sutrašnje predavanje? Vjerojatno nećete jer, iako nam e-mailovi olakšavaju način komuniciranja, često nisu najbolji način komuniciranja. E-mailovi se brzo pišu, još brže čitaju i brzo zaboravljaju zbog čega moraju biti kratki i jasni. Poruke poslane e-mailom ili nekim drugim internetskim kanalom vrlo često su jednolične, svaki e-mail nalikuje onom prethodnom, ali i onom kojeg je Ivan poslao Marku; nema puno osobnosti (osim profilne slike ispred našeg imena). Komunikacija se odvija u zadanim okvirima iz kojih je teško izaći. Za razliku od tog,a pisma kao tradicionalan oblik komuniciranja, koja pomalo odlaze u zaborav, odišu osobnošću.
Pismo - znak poštovanja i prisnosti

Mnogobrojna pisma ostavila su neizbrisiv trag na povijesnoj vremenskoj crti. Ona su oduvijek predstavljala iskaz bliskosti i poštovanja prema osobi kojoj su namijenjena bez obzira na sadržaj. U mnogočemu, ona su odraz naše osobnosti jer mali djelić svog identiteta – naš rukopis - direktno prenosimo na komad papira. Ljepota pisama jest upravo u toj osobnosti kojom odišu. Primatelj zna da je to pismo namijenjeno isključivo njemu, zna da mu je osoba koja piše posvetila dio svoga vremena, da istovremeno nije mogla raditi druge stvari, i to cijeni. Pismo je puno teže ignorirati, ono je opipljivo, fizički prisutno u našoj stvarnosti. Ono nije kao e-mail - dio nekakvog skupa u kojem se posebno ne ističe. Svako pismo svijet je za sebe. Pokušajte na komadu papira napisati isti sadržaj dvaput i uvjerit ćete se da se on ipak razlikuje. No, čitanje i pisanje pisama zahtjeva vremena. Potrebno je izdvojiti vrijeme da biste ga napisali, zatim je potrebno vremena da stigne od pošiljatelja do primatelja te, na kraju, potrebno je vrijeme za pročitati ga. Tu za mnoge prestaje svaka želja za pisanjem pisma jer u današnjem vremenu, nekako nam uvijek nedostaje vremena, onih dodatnih pet minuta koje bi bitno promijenile stvari.
Ekspresni ili obični vlak?

Ljudi su uvijek tražili najbolje načine kojima bi si olakšali jedan od najkompliciranijih životnih procesa – komunikaciju. Srž komunikacije – prenošenje smislenih poruka – nikada se nije mijenjala, ali kanali jesu. Danas su ti komunikacijski kanali informatizirani, ponekad do te mjere da u potpunosti istiskuju tradicionalne. E-mail i slični kanali bitno olakšavaju našu svakodnevnu komunikaciju. Brzo, jeftino i efikasno - u roku nekoliko sekundi možete razgovarati s osobom koja je miljama daleko od vas, ali to nije sve – možete razgovarati s više njih iz vaše sobe, kafića, pa čak iz tramvaja - online ste 24 sata dnevno. Zbog toga činjenicu da nam e-mailovi i društvene mreže uvelike pomažu u svakodnevnoj komunikaciji, nitko ne može opovrgnuti. Funkcionalnost i jedinstvenost koju nam oni pružaju drugi kanali ne mogu pružiti. No, ti kanali prečesto postaju zagušeni. Nekoliko poruka na e-mailu, nekoliko poruka na fejsu dovoljno je da izgubimo želju za komunikacijom. Megabajti diktiraju veličinu naše poruke, sam izgled, a ponekad i sadržaj jer komuniciramo šablonski – stvaramo novi virtualni jezik. Šaljemo si smajliće :), puseke :* i pozziće umjesto pozdrava, poljubaca i sl., ponekad zaboravljajući na osnove gramatike i pravopisa. S druge strane, pisanje pisama iziskuje minimalnu pismenost. Ona su dovoljno osobna da bi njima izrazili svoje misli i osjećaje i dovoljno jasna da bi njima iskazali poštovanje prema osobi kojoj su namijenjena. Toplinu, opipljivost i osobnost koja odlikuje pisma, osim izravnog govora, ne može iskazati drugi komunikacijski kanal. Jasno je da u 21. stoljeću pisma u određenim situacijama nisu praktična jer je potrebno neko vrijeme da stignu od pošiljatelja do primatelja, ako se kojim slučajem ne izgube u pošti.

E-mail i pisma su kao dvije vrste vlakova: jedan je ekspresni, a drugi je obični, putnički. Ekspresni vlak dovest će vas do odredišta u što kraćem roku, ali propustit ćete panoramu koju možete vidjeti putujući običnim vlakom. I jedan i drugi ovisno o situaciji imaju svoje prednosti i mane. Tako je i s pismima i e-mailovima. Oba oblika komuniciranja imaju svoje čari. E-mailom svu komunikaciju možemo riješiti u hodu – kratko i brzo, bez puno napora i novca, uzimajući u obzir da je to poprilično funkcionalan, ali ne i blizak način komuniciranja koji ne priliči baš svakoj komunikaciji. S druge strane pisma nam nude čitavu panoramu: njima na najbolji način možemo iskazati prisnost i poštovanje prema osobi kojoj pišemo. Ona su opipljiva i fizički prisutna u našoj stvarnosti. Moguće ih je iznova čitati i osjetiti tu prisnost, no zahtijevaju više vremena, više napora te je pisanje pisama u nekim situacijama pomalo zastarjelo.

Napisati e-mail ili pismo? A zašto ne oboje!? Upotreba jednog kanala ne znači nužno isključivanje drugog. Otkrićem pisma ljudi nisu prestali razgovarati. Pisanje pisama, stoga ne mora nužno zamijeniti e-mail. Pismo ne predstavlja zaostalost, jednako kao što e-mail ne predstavlja napredak. Život nam je na svu sreću pun različitih situacija koje zahtijevaju različite načine komuniciranja, na nama je da odaberemo najprikladniji.
Autor: Martina Andrijević

Papa: Krijepi me molitva Crkve, naročito u teškim trenucima

I ja sam od prvog trenutka izbora za Petrova nasljednika, uvijek osjećao molitvenu potporu Crkve, vaše molitve, naročito u teškim trenucima, na čemu vam od srca zahvaljujem – kazao je Sveti Otac na jučerašnjoj općoj audijenciji.

Krijepi me molitva Crkve, naročito u teškim trenucima – ustvrdio je papa Benedikt XVI. na jučerašnjoj općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra govoreći o čudesnom izbavljenju svetoga Petra iz zatvora u Jeruzalemu, o čemu piše u Djelima apostolskim.

Poput Petra, dakle i njegov nasljednik u molitvi nalazi snagu. Na općoj audijenciji Papa je dakle govorio o posljednjem prizoru iz života svetoga Petra, zapisanom u Djelima apostolskim, o oslobođenju iz zatvora u Jeruzalemu zahvaljujući čudesnom pothvatu Božjeg anđela. Govoreći o Petrovu tamnovanju rekao je da je Apostol miran, „uzda se u Boga“, jer je uvjeren da se može osloniti na molitvu svoje zajednice.

A dvije tisuće godina poslije Petra, i papa Benedikt XVI., njegov nasljednik, proživljava slično iskustvo: I ja sam od prvog trenutka izbora za Petrova nasljednika, uvijek osjećao molitvenu potporu Crkve, vaše molitve, naročito u teškim trenucima, na čemu vam od srca zahvaljujem – kazao je Sveti Otac dodajući: Gospodin nas po ustrajnoj i predanoj molitvi oslobađa od okova, vodi nas kroz najmračniju noć zatvora koja može mučiti naše srce, obdaruje nas vedrim srcem da se sučelimo sa životnim teškoćama, također i s odbacivanjem, oporbom i progonom – primijetio je Papa.

Govoreći o zatvorskom ponašanju svetoga Petra, rekao je da su mir i nada bili njegovi glavni osjećaji, „okružen solidarnošću i molitvom svojih“ mogao se pouzdano predati u ruke Božje“. I naša molitva ima biti postojana, solidarna s drugima, puna povjerenja u Boga koji poznaje našu nutrinu i skrbi se o nama, a – kako veli Isus – čak su i vlasi na vašoj glavi izbrojene – kazao je Benedikt XVI.

Govoreći o iskustvu jeruzalemske zajednice, Papa je rekao kako možemo primijetiti da je svjedočenje mlitavo ako ga ne nadahnjuje, ne podupire i ne prati molitva, postojan i živi razgovor s Bogom. To je važna opomena i za nas, za naše zajednice, bilo male poput obitelji kao i one veće poput župe, biskupije i svekolike Crkve – upozorio je Sveti Otac dodajući: Ne treba dopustiti da s nama vladaju strasti, „diktatura vlastitih želja, egoizam“, nego valja naučiti dobro se Bogu moliti. To nam svjedoči Petar u Jeruzalemu i u Crkvi gdje je postavljen kao stijena. On kuša da je istinska sloboda u hodu za Gospodinom, da se zaodjenuti blještavim svjetlom Uskrsnuća može sve do mučeništva svjedočiti da je Gospodin uskrsnuo – rekao je Benedikt XVI.

Petrov slučaj očituje dakle „snagu molitve. Apostol je miran, uvjeren da nikada nije sam jer zajednica moli za njega a Gospodin je s njim. Postojana i jednodušna molitva dragocjeno je sredstvo za nadvladavanje kušnja koje mogu iskrsnuti na životnom putu, jer duboko jedinstvo s Bogom omogućuje nam da budemo čvrsto ujedinjeni s drugima – zaključio je Sveti Otac, a potom se na raznim jezicima obratio skupinama hodočasnika i sudionicima skupa protiv trgovine ljudskim bićima, organiziranom pod pokroviteljstvom Papinskoga Vijeća ‘Pravda i Mir’.

Podsjećajući da se u svibnju posebno štuje Blažena Djevica Marija, Papa je mlade potaknuo na moljenje krunice. Dragi mladi, ne sramite se moliti krunicu, jednostavnu i vrlo učinkovitu molitvu – ustvrdio je Benedikt XVI.

Na općoj je audijenciji bila i skupina hrvatskih hodočasnika koje je Sveti Otac pozdravio: ”Upućujem iskren pozdrav svim hrvatskim hodočasnicima, a osobito vjernicima iz župe Krista Kralja iz Zagreba. Dragi prijatelji, Uskrsli Gospodin vam bio oslonac na životnom putu na kojem neka vas i sve koji su vam pri srcu prati Njegov blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!” (rv/bitno.net)

Kontroverzni pastor ponovno spalio Kuran

U nazočnosti dvadesetak osoba američki pastor Terry Jones ponovno je spalio primjerak Kurana i Muhamedovu sliku.

Američki pastor Terry Jones, poznat po tome što je u ožujku 2011. spalio Kuran, ponovio je gestu na jednoj svečanosti u Gainsvilleu na Floridi.

Ispred dvadesetak ljudi Jones je spalio primjerak Kurana u znak prosvjeda protiv uhićenja jednog kršćanskog pastora u Iranu.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je oskvrnuće Kurana i cijeli događaj nazvalo ‘propalim pokušajem islamofobije’, javlja iranska agencija Isna.

I.V.| Bitno.net

Indonezijski kršćani prosvjeduju zbog zatvaranja crkvi

Kršćanski predstavnici u Indoneziji prosvjedovali su protiv zatvaranje deset protestantskih i triju katoličkih crkvi u indonezijskoj pokrajini Aceh.

“Indonezijski odbor za religiju i mir “u Jakarti govori o samovolji lokalnih dužnosnika. Pokrajinska vlada ne smije prihvatiti takvu odluku, rekao je glavni tajnik međureligijske organizacija Theophilus Bela za njemačku agenciju KNA 8. svibnja.

Crkve su 1. svibnja iznenada zatvorene. Većinski muslimanski Aceh jedina je pokrajina u Indoneziji u kojoj se provode islamski vjerski zakoni, odnosno gdje se primjenjuje šerijat. Bela je, međutim, istaknuo da iza zatvaranja crkvi ne stoji nikakav vjerski sukob. Ta mjera je povezana s travanjskim porazom regionalnog političara, kandidata za predsjednika vlade. Taj političar katoličku manjinu smatra odgovornom za svoje slabe rezultate na izborima pa sada svoj bijes, uz pomoć radikalnih militanata “Islamske fronte obrane” i lokalnih šefova policije, iskaljuje na crkvama, ističe Bela.

Takvi incidenti događaju se uvijek nakon izbora, nastavlja glavni tajnik. Tako je prije godinu dana u pokrajini Riu jedan političar, nakon izbornog poraza, spalio crkvu i ured izbornog povjerenstva. (ika/bitno.net)

8. SPORT za proljeće Crvenog nosa

Od 11. do 22. Može biti glavni grad Štajerske već uživati u 8 Festival Sport i zabava - SPORTS proljeće 2012, u organizaciji željeznica športskog kluba Maribor, Mariboru i sportskih objekata. Na nekoliko događaja će biti prikupljeni putem dobrovoljnih priloga crvenim nosom.
Otvaranje opruge sport će biti tradicionalna košarka igra u dvorani Lukna - Narodna Vrt, 11 Svibnja u 19.00 sati. Tim će igrati protiv Narodne skupštine i Mariboru političara i gospodarstvenika. Na otvorenju lova počinje u statičkim svjetskih rekorda u biciklizam. Hunt je interpretirati i Tina Ternjak Aleš Potrc, u dvorani Lukna Ljudski u vrtu, gdje smo svi se kretati cijeli dan svakih 10 dana tijekom 24 sata. Aleš Potrc, pozivajući rekord za najduži maraton na statičkim biciklima. Tina Ternjak odlučeno je da se tuku dvije svjetske rekorde na statičnom biciklu. Će pokušati pobijediti postojeći rekord za najduža udaljenost putovao u 1 sat i 12 sati.
Manifestacija će imati dobrotvornu notu - sve novac podignut će se na društvo je pomoć bolesnim i patnja - crvena nosove klaun Liječnici, koji su već u 7 redovitim tjednim i 6 mjesečnih programa, posjeti bolesnu djecu u slovenskim bolnicama. Organizatori pozivaju vas na 30 bicikla, koji se mogu koristiti kao pojedinci ili kao tim. Vježbanje u statičkom kotač će se osloboditi, dobrovoljno i možete pridonijeti crvenim nosom. Dođite poticati Alešom i Tina, zajedno ćemo uspjeti!
Crveni nos i radujemo se u subotu igra, gdje će se natjecati ekipe RK Branik Maribor i Celje Laško RK pivovara, koje već dugi niz godina podržava Red nos. Utrka će biti 12. Svibnja na 17. sati u dvorani kampa. Također očekujemo puno ljudi ovdje i možete biti među njima.
Na cijelom festivalu će biti više akcije, koja će prikupljati doprinose našem društvu. Prikupljena sredstva će podržati redovitog programa, koji se provodi u Štajerskoj. Pozivamo Vas da posjetite web stranice www.sportnapomlad.si događaja
8. Proljeće sportovi počet će sutra. Više od 50 izvođača (klubovi, udruge i organizacije) priredila je oko 280 događanja. Rekreacija i kratki tečajevi u 20 sportova, razni natječaji za entuzijaste i za one koji ulaze u svijet sporta, događaji koji prate sport proljeće od samog početka. Ponuda je prilagođen svim dobnim skupinama i na svim sportskim događanjima, posjetitelj informacije služio kvalificirane trenere. Osim sportova, pripremili smo zanimljiv program za djecu i predavanja. Većina događanja su besplatni za posjetitelje.
Crveni nos su uzbuđeni da se tako veliki događaj organizatori odlučili to pridonijeti klaun liječničkih pregleda, koji donose radost i dobru volju, bolesnima, patnja i usamljena.

‘Padre Bicikl’ unatoč svoje 93 godine i dalje neumorno kruži ulicama El Pasa u potrazi za potrebnima

Jednostavno se vozi na biciklu, priča s ljudima, igra se s djecom na ulici, muči se odvraćajući mlade iz raznih uličnih bandi.

Padre Harold Rahm, isusovac, već davno je shvatio koliko je važno biti blizak s narodom. Ovih dana u El Pasu, na svojoj prvoj postaji u Teksasu, inače njegovom mjestu rođenja, p. Harold slavi mise po tvornicama i firmama, tamo gdje ljudi rade, moli krunicu po ulicama grada i nastavlja zdušno svoj rad sa siromašnima. Jednostavno se vozi na biciklu, priča s ljudima, igra se s djecom na ulici, muči se odvraćajući mlade iz raznih uličnih bandi. „Uvijek tamo gdje su ljudi“ kaže. Zadnjih godina u El Pasu ga zovu ‘Padre Bicikl’.

No još prije 15-ak godina El Pasom su vladale ulične bande mladih pa je p. Harold radio po školama te je vremenom, sa svojim suradnicima, osnovao klub i centar za mlade.

Zadnjih pedesetak godina p. Harold se koristi vrlo prokušanim i uspješnim načinima zbližavanja i prihvaćanja odbačenih, siromašnih, drogiranih i mladih koji su se predali očaju. ‘Padre Bicikl’ je ovih dana napunio 93 godine, a još uvijek provodi vrijeme držeći i duhovne vježbe, pomažući tako ljudima naučiti moliti, meditirati, pomažući im kako da pronađu put do Boga.

„Ma samo pokušavam činiti moj mali djelić“, kaže, „u služenju siromašnima i svima koji su u potrebi, bilo materijalnoj, bilo duhovnoj.“

Za Bitno.net: P.N.

25. obljetnica postojanja zbora "Navještenje"

Odlučili smo proslaviti 25. godišnjicu postojanja zbora "Navještenje" onako kako jedino znamo – pjevanjem! Zato vam najavljujemo obljetničarski koncert 9. lipnja 2012. u našoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici u 18:30 sati.

Zbor "Navještenje" pjeva u župnoj crkvi na misama mladih subotom navečer, ali i nedjeljom na misi za mlade u 11:30 sati. Sudjeluje na raznim festivalima, od kojih se nekako ističe svima dragi Uskrsfest. "Navještenje" je izdalo tri albuma: 1994. „Rodio se Bog i Čovjek“, 2004. „Ti si tu“ s autorskim skladbama, a 2009. još jedan božićni, „Oko polnoćke“. Surađivalo je s mnogim izvođačima duhovne glazbe u Hrvatskoj. Promijenilo se više voditelja zbora, a neki od njih, koji su ostavili najveći trag, su prvi gitarist Igor Fiolić, Emilio Kutleša i dugogodišnji voditelj, a zauvijek suradnik zbora, Goran Kovačić. Danas su voditelji zbora Marija Brabenec i Dubravko Štefančić.

IZVRSNI IZVOR

09.05.2012.

Zbor Izvor postoji već devetnaest godina, ljudi su dolazili i odlazili, no nit vodilja uvijek je ostala ista. Ljubav prema glazbi nešto je čega se ne odriču, a zanimljivo je da su se svi upoznali u župi Sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci.

Iako u glazbenim krugovima Izvor već odavno uživa poštovanje, žiriju glazbenog showa "Do posljednjeg zbora" iz emisije u emisiju jednostavno sve više nedostaju epiteti kojima bi ih opisao. Komentari poput " Oni su poput aviona" ili " Možete pjevati gospel i u Harlemu" čak su i članove ovog fenomenalnog zbora ostavili bez teksta.

Osoba kojoj definitivno mogu zahvaliti na takvoj vokalnoj perfekciji zasigurno je Ivana Jelinčić koja je sa svega 13 godina preuzela kormilo nad ovom družinom. Majka trojice sinova i supruga poznatog televizijskog voditelja Tomislava Jelinčića očigledno uspješno barata s kuhačom i dirigentskom palicom čime se još jednom potvrđuje ona stara : "Kad se male ruke slože, sve se može".

Ivani je, naime, pošlo za rukom da u zboru stvori obiteljsko okruženje u kojem se, uz Božju pomoć, postižu izvrsni rezultati čak i kadq su neke od pjevačica bile u visokom stupnju trudnoće ili doslovno iz studija završile u rađaonici.

Naime, mali Toma jednostavno nije mogao dočekati finale emisije pa je prošloga četvrtka došao na svijet, no unatoč tomu njegova mama Ana svom zboru aktivno pomaže iz bolničkog kreveta.

U emisiju "Do posljednjeg zbora" su se prijavili iz puke znatiželje, a upornost koju krasi izniman pjevački talent odvela ih je do finala.

Naravno, uz podršku tisuće obožavatelja koji im svakoga dana šalju riječi pohvale. Prošle subote imali smo prilike slušati njihovu izvedbu na dodjeli diskografskih nagrada "Porin" na kojoj su, zajedno s još dva zbora s kojima su ušli u borbu do posljednjeg zbora, pjevali hitove godine.

Od prijavljenih 55 zborova na audiciju je pozvano 35. Od njih je žiri odabrao 15 najboljih zborova, a sada su ostala samo tri među kojima naravno i Izvor koji se može pohvaliti suradnjama s Ivanom Kindl, Ivom Gamulinom, Gloriom Gaynor, Ivanom i Marijom Husar te mnogim drugim pripadnicima samog vrha hrvatske glazbene scene.

„Cvijeće za Mariju“: Probuđena likovna kreativnost djece

„Umjetnica Petra Lidia Ševeljević je govoreći o svojem pozivu i onome što voli slikati, motivirala djecu da i njihovi radovi budu puni topline i ljubavi prema cvijeću, a u obraćanju djeci zračila je bliskošću“, istaknula je pedagoginja Katoličkih vrtića Brankica Blažević osvrćući se na drugu likovnu radionicu koja je održana u vrtiću „Sv. Hozana“ u srijedu, 9. svibnja, u sklopu projekta „Cvijeće za Mariju“ koji organiziraju Laudato i Katolički vrtići grada Zagreba.

Kako je pojasnila Blažević, umjetnica je u svom radu bila spontana u svom obraćanju djeci, a ona su bila vrla pažljiva.

„Budući da je riječ o predškolskoj grupi, vrlo su ozbiljno shvatili svoj zadatak. Rezultat dječjih radova obilovao je originalnošću, toplim bojama te punoćom rada. Djeca su u razgovoru s umjetnicom, govoreći o ljepoti cvijeća, progovorila o ljubavi kojom daruju bliske osobe, svoju majku i nebesku Majku Mariju“, nadodala je Blažević.

Da svaka umjetnost čovjeka povezuje s Bogom, potvrdila je ravnateljica vrtića „Sv. Hozane“ u zagrebačkim Krugama sestra Antonija Matić.

„Djeca se najlaške likovno izražavaju, stoga su ove likovne radionice u potpunosti pogodile svoj cilj, osobito što se djeci izravno obraća umjetnik te su ona dodatno motivirana za svoj rad“, nadodala je s. Antonija.

Petra Lidia Ševeljević prezadovoljna je dječjim radovima i djecom koja su pratila svaku njezinu riječ i slikarski pokret.

„Poziv za bavljenjem slikarstvom osjetila sam još kao djevojčica. Slikarstvo oplemenjuje trenutak, prostoriju, djecu i sve prisutne koji su sudjelovali na likovnoj radionici. Važno je da su se djeca zabavljala i razmišljala o bojama te su bila kreativna“, istaknula je Ševeljević.
Svojim slikarskim radovima, na poseban način, bila su zadovoljna i djeca koja su crtala cvijeće raznih oblika i boja.

Sljedeće radionica održat će se u petak, 11. svibnja, pod vodstvom akademskog umjetnika Tomislava Buntaka u vrtiću „Marija Petković“.

U projektu sudjeluje pet umjetnika koji će kroz jednosatne radionice u Katoličkim vrtićima s djecama crtati cvijeće raznim likovnim tehnikama. Likovna djela umjetnika i dječji radovi bit će predstavljeni u subotu, 26. svibnja ove godine u galeriji Laudato Corde u Kvaternik plazi u Zagrebu. Izložba je prodajnog karaktera, kako bi se vrtiću „Sunčev sjaj – Nazaret“ omogućio premještaj u drugi prostor.

Projekt „Cvijeće za Mariju“, posvećen je Blaženoj Djevici Mariji, a završit će darivanjem jednog dječjeg likovnog rada Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke na tradicionalnom hodočašću djece, njihovih roditelja i odgojitelja dječjih vrtića iz Zagrebačke nadbiskupije.

Izvor: Laudato

Modrave na fejsu

Danas su i Modrave dobile svoju fejs stranicu:
https://www.facebook.com/modravesluzbenestranice
Neću biti grub ali odavno na fejsu postoji grupa Modrave.
Toliko o ažurnosti.
Isto tako ću se i ove godine pitat kako to da sam bez problema dobio dozvolu za odlazak na SHKM u Sisak gdje sam odavno probio dobnu granicu, a za Modrave ću i ove godine biti prestar. Samo ja. Ostali ne.

Gotovo 30.000 srednjoškolaca daruje krv

Na svečanosti povodom prvog darivanja krvi učenika zagrebačkih srednjih škola, predstavnici Crvenog križa pozvali su na darivanje krvi.

Jedan od najplemenitijih načina na koji možete pomoći bolesnima i unesrećenima jest darivanje krvi. Zagrebački srednjoškolci iz godine u godinu se u sve većem broju priključuju toj humanoj akciji te na taj način ulaze u veliku obitelj darivatelja krvi.

- Podatak koji govori kako čak 30.000 srednjoškolaca daruje krv je svima na ponos. U nadolazećim ću godinama nastojati priključiti se grupi aktivnih darivatelja krvi – rekao je Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine

Milanka Opačić odazvala se pozivu Crvenog križa, a i sama redovito daruje krv. Istaknula je kako se u medijima stvara loša slika o mladima. Predstavlja ih se kao nasilnike i alkoholičare, no ne spominje se one koji djeluju plemenito i daruju krv.

- Vi ste najbolji primjer koliko su mladi solidarni i upravo zbog toga smo nazivu našeg ministarstva odlučili dodati i mlade – objasnila je Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih.

Prva akcija darivanja krvi u RH organizirana je 1953. godine

Utemeljitelj dobrovoljnog darivanja krvi u Republici Hrvatskoj je Crveni križ. Prva akcija organizirana je u Sisku 25. listopada 1953. godine, a otada se akcije provode diljem Lijepe naše po načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti.

- Ponosan sam na dugu povijest i tradiciju Crvenog križa. Akcije darivanja krvi krenule su kad su još vaši djedovi i bake bili mladi – dodao je pater Ivan Radeljak, potpredsjednik Crvenog križa Zagreb.

Predstavnici Crvenog križa pozvali su sve one koji još nisu darivali krv da to učine jer na taj način pomažu bolesnima i unesrećenima na plemeniti i humani način.

Prvi dan akcije "Šljakeri za gorička igrališta"

U petak 11. svibnja započinje akcija "Šljakeri za gorička igrališta" tokom koje će Šljakeri sa prijateljima urediti velikogorička igrališta na otvorenom.

Započinjemo sa igralištem iza Centra za odgoj i obrazovanje na adresi Zagrebačka 90. Prvi dan akcije održat će se u sklopu Četvrtih dana mladih, a prikupljat ćemo i priloge za jednog našeg malog Velikogoričana kojem je potrebna pomoć pri kupnji ortopedskog pomagala.

Nadamo se da ćemo se okupiti u što većem broju te da ćemo provesti taj petak u ugodnom druženju uz uređivanje igrališta.

"Putopisno stvaralaštvo u crtežu" izložba Danijela Deverića

Nakon nedavno održanih izložbi u gradu Zagrebu i u Velikoj Gorici, autor Danijel Deverić, u sklopu "Dana mladih" u organizaciji udruge Savjeta mladih Velike Gorice otvorit će novu izložbu pod nazivom "Putopisno stvaralaštvo u crtežu" u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici. Otvorenje izložbe biti će u subotu 12.05.2012. u 19:30h.

Na ovoj ćete izložbi pod nazivom „Putopisno stvaralaštvo u crtežu“ moći vidjeti crteže raznih motiva koji su Danijelu upali u oči i zadivili ga tijekom prethodnih nekoliko godina dok je imao priliku putovati hrvatskim krajevima, a koje je olovkom zabilježio u obliku crteža kao jednog umjetničkog dokumenta.

Pablo Picasso jednom je prilikom rekao: „Slikanje je samo još jedan način vođenja dnevnika.“ Ovaj citat jako dobro tumači naziv ove izložbe. Kroz crteže starih kuća, crkvi, znamenitosti, prirode i životinja koje nas na neki način vežu uz pojedine krajeve, Danijel je izrazio neke motive koji nas simbolično mogu provesti i prošetati hrvatskim krajevima.

Drugi turnir Zagreb Toura za seniore i seniorke

KOP Vrapče 12 i 13 svibnja ugostit će najbolje igrače odbojke na pijesku Grada Zagreba.
Prijave se zaprimaju do petka, 11 svibnja do 12.00 sati.
Tehničji sastanak za muškarce i djevojke održat će se u subotu u 8.00h, a prve utakmice počinju u 8.30h.
Svima koji igraju želimo puno sreće a ostale pozivamo da navrate do terena kluba odbojke na pijesku "Vrapče" (križanje Bolničke ulice i ulice Majke Terezije) i uživaju u najboljoj odbojci na pijesku u Gradu Zagrebu.

Spomen dan Bl. Ivan Merz

U bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu gdje se nalazi grob bl. Ivana Merza na spomendan u četvrtak, 10. svibnja svečano misno slavlje u 19 sati predvodit će bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

Isusovačko hodočašće u Mariju Bistricu

U nedjelju 20.5. održava se 7. isusovačko hodočašće u Mariju Bistricu. Mladi iz Jordana i iz SKAC-a organiziraju pješačko hodočašće taj dan.

Okvirni program:

6:00 - okupljanje na okretištu Dubec
..... - polazak busom za Planinu Donju
..... - pješački dio hodočašća od Planine Donje do Marije Bistrice (3 sata)

11:00 - svečana misa u Mariji Bistrici
..... - ručak
..... - povratak tijekom kasnijih popodnevnih sati (vlakom iz Zlatar Bistrice)

Cijena vlaka će biti oko 20 kn.

Prijave se primaju osobno
- u SKAC-u poslije vjeronauka, mise mladih... ili na mail skac.info@gmail.com do srijede 16.5.
- u Jordanu na broj moba 0989935863 (Tvrtko) ili na mail tvrtko.barun@isusovci.hr

Bit će organizirana i biciklistička opcija hodočašća na taj dan.

Detaljnije programe ćemo javljamo do kraja tjedna!

1996 je orgarniziran prvi SHKM u Splitu

08.05.2012.

Da li ste znali? :)
Splitsko-makarska nadbiskupija je 1996. godine organizirala prvi Susret mladih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine na splitskom Poljudu. Na susretu se okupilo oko 50.000 mladih pod geslom ˝S Kristom u treće tisućljeće˝. Franjevački institut za kulturu mira tom je prigodom organizirao kviz na kojem je izravno sudjelovalo 1.300 mladih. Institut je, naime, za tu prigodu izdao knjigu ˝Na putu mira˝ iz koje su se učenici spremali za kviz. Knjiga promiče kulturu međuljudskih i međureligijskih odnosa, kulturu dijaloga, pluralizma, tolerancije, nenasilnog rješavanja sukoba i odgovornog odnosa prema svim Božjim stvorenjima. Institut je izdao novo, promijenjeno, prošireno i ilustrirano izdanje koje se koristi u svim školama, župama i nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima mira i nenasilja. Predstavljanje knjige bilo je povodom i brojnim tribinama. Tijekom 1999. godine održano je više tribina pod naslovom Mladi i kultura mira. Od tada, službeno započinju Susreti hrvatske katoličke mladeži.

Trčanje ravna trbuh

Do ovoga sam slučajno došao i prenosim sa Jutarnjeg lista.

Istraživanje njemačkih znanstvenika pokazalo je da se kod trčanja najbrže gubi salo s trbuha. A osim što stanjuje struk, trčanje pridonosi smanjenju razine kolesterola u krvi te prepolovljuje rizik obolijevanja od srčanih bolesti (i jedno i drugo povezano je upravo s tzv. visceralnom masnoćom). Dakle, navucite tenisice i trčite, trčite...

Vrajić: Imala sam odličnu pripremnu sezonu, sada je na redu finalizacija!

Pokušavam vam prenjet dobru vibraciju.
Sport je jedan dio toga.
Ovo sam preuzeo sa: http://www.crosport.hr/vrajic-imala-sam-odlicnu-pripremnu-sezonu-sada-je-na-redu-finalizacija

- Drago mi je da sam u prilici reći i pokazati kako ultramaratonci nisu freakovi kakvima ih naša javnost počesto percipira, nego sportaši s predispozicijama za druge pruge iza kojih stoje volja, upornost i kontinuirani rad – riječi su kojima nas je dočekala sitna, izrazito vitka, gotovo krhka djevojka, nasmijanih usana, guste tamne kose i sjajnih, živih očiju boje koja je nevjerojatna mješavina zelenih, smeđih i sivkastih tonova.

- Zanimljivo je koliko je dugoprugaško trčanje popularno na zapadu, diljem Europe i u Americi, a kod nas još izaziva podozrenje, čuđenje. Ne znam bi li se smijala ili plakala kada usporedim publiku na domaćim i stranim cestovnim utrkama. Dok kroz Italiju prolazim uz pljesak i riječi ” Brava, brava Championessa”, ovdje me počesto dočekuje podrugljiv smijeh uz: “Mala ‘ko te tjera, a?” Ipak, stvari se pokreću. U Zagrebu je sve više trkača i primjećujem hrvatski rekreativno-trkački bum koji me veseli.

Marija Vrajić, zasigurno je osoba koja ove riječi izgovara s dignitetom i pravom. Jer iza sitnog djevojačkog lika krije se žena koja u svojoj riznici trofeja i sjećanja ima nekoliko naslova državne prvakinje u maratonu i polumaratonu, pet pobjeda na ultramaratonu Zagreb-Čazma (61 km) i to četiri uzastopne od 2006. do 2009. te 2011. Prošla joj je godina donijela i drugi rezultat sezone na svjetskim tablicama, na 100 kilometara, a široj je javnosti zapela za oko ovogodišnjim nastupom na Svjetskom prvenstvu u istoj disciplini.

Mnogi su tada prvi puta čuli za tu dionicu koja je standardna dugoprugaška disciplina i koja bi u budućnosti lako mogla postati i olimpijska. Sa zanimanjem se pratio live prijenos rezultata koji je omogućio organizator u talijanskom Seregnu. Marija utrku nije završila, no prepuna je riječi hvale za organizatora.

- Organizacija je bila impresivna. Talijani su si dali truda, i nevjerojatno je koliko su involvirani u trčanje i atletiku. Ne samo kao natjecatelji, nego su za Svjetsko prvenstvo prateću opremu za stazu – zaštitnu ogradu, smjerokaze, displeje za prolazna vremena… – posudili od biciklističke utrke Giro d’Italia. Svaka je reprezentacija na svakih 5 kilometara imala vlastitu okrepnu stanicu, a organizator je postavio i jednu zajedničku. Budući da sam putovala samo sa suprugom, koristila sam upravo tu. Prolazno se vrijeme moglo pratiti iz kilometra u kilometar.

No dobro, što je onda pošlo po zlu?

- Moja prejaka želja. Jednostavno je – preforsirala sam! Željela sam, i ta želja ostaje, ove sezone istrčati europski rekord koji u vremenu 7:10,32 drži Tatyana Zhyrkova. Osobni rekord, onaj kojim sam prošle godine ostvarila drugi najbolji svjetski rezultat je 7:37,40. Startali smo ujutro, u Seregnu nas je dočekalo prohladno vrijeme, odlučila sam ga iskoristiti i potegnula. Do polovice utrke držala sam prolazna vremena za rezultat od 7 sati. No, došlo je podne, izašlo je sunce, postalo je vruće, sparno… preforsirala sam se. Nakon 40. kilometra osjetila sam bol u listovima, ipak, nisam popuštala do 50. Bol je bila konstantna i na 60. morala sam stati, odustati. Nisam uspjela povratiti snagu, premalo sam jela na okrepama, a zaboravila sam ponijeti svoje energetske gelove koji su mi vjerni pratitelji na ultramaratonima.

Što dalje?

- Naučila sam svaki dan, svaki uspjeh ili neuspjeh, ostaviti iza sebe, tom danu koji je prošao. Na žalost, s te utrke mi je ostao podsjetnik – istegnuti mišići lista obje noge. Morala sam smanjiti intenzitet treninga i pripremnih utrka. No, odradila sam jaku zimu.

Suprug Vam je trener?

- Tako je. Dejan i ja smo tandem već šest godina. Prije toga, moji počeci bili su teški. Najprije sam trenirala veslanje u Osijeku, a tek sa sedamnaest došla u atletiku, bila u AK Dinamo. Polako sam se usmjerila na duge pruge, no nisam imala podršku. Kada sam upoznala Dejana, kada smo započeli zajednički život i suradnju počela sam se bližiti svjetskim rezultatima, probijati osobne granice. Suprug i ja u svemu se nadopunjujemo i velika mi je podrška i pomoć. Dejan, bivši nogometaš (igrač NK Zagreba svojedobno, ali je zbog teške ozlijede koljena morao odustati od nogometne karijere op. a.) u potpunosti je posljednjih godina podredio svoju karijeru mojoj. Ima jako mnogo razumijevanja, i trud, usmjerenost na zajednički cilj se isplatio – rezultati su neprestano u uzlaznoj putanji. S početnih 3:20:55 1999. početkom ožujka sam istrčala osobni rekord i peti rezultat Hrvatske svih vremena 2:48:17. Prošlogodišnjom pobjedom na 100 kilometara u utrci u belgijskom Torhoutu ostvarila sam stipendiju 1. kategorije prema rješenju Hrvatskog olimpijskog odbora, a Dejan je u fazi ostvarivanja A trenerske licence, što nije mala stvar jer uvjeti su uz završen Kineziološki fakultet, usmjerenje atletika, rezultati s atletičarom prve kategorije i minimalno petogodišnji rad u atletici. Imali smo sreću i ostvarili divnu suradnju s Ivom Maronićem koji je odličan sparing partner na treninzima te s njegovim trenerom Goranom Murićem. Sada smo tim. Odličan tim. A nedavno je i Dejan dobio profesorski posao, na zamjeni, u Belomanastirskoj osnovnoj školi, pa nam je s financijske strane svakako lakše. Opet, taj njegov angažman nosi razdvojenost. Život na relaciji Osijek – Zagreb. No, i to će proći. Sretni smo da je to dobio.

Dakle, plan je napad na Europski rekord? No kada, gdje? Što s ozljedom?

- Ozljeda polako prolazi. Smanjila sam intenzitet treninga. Novi pokušaj je u Torhoutu, 22. lipnja. Uskoro nastavljamo s pripremama, no nećemo daleko. Naša je baza Zagreb. Bliznec, Puntijarka i Jelenovac su staze na kojima ću brusiti formu. Iako to i nije neka nadmorska visina, ipak nudi osvježenje.

Kako će se na te planove odraziti Vaša i Dejanova odvojenost?

- Već smo uigrani tim. Plan treninga je ovdje, a i vikendi su tu. Imala sam odličnu pripremnu sezonu, sada je na redu finalizacija.

Kako stojite s potporom institucija? Za vrhunske rezultate potrebna je, pretpostavljam, isto takva logistika.

- Iznimno lijepo surađujemo s Hrvatskim atletskim savezom i gospodinom Sinišom Ergotićem koji kao bivši vrhunski atletičar i trener razumije problematiku ovoga sporta i potrebe sportaša. Savez nam pokriva dobar dio godišnjih potreba vitaminizacije, putne troškove za Svjetsko prvenstvo, pokrio bi i pripreme, no odlučili smo se za Sljeme. Sportsku mi opremu sponzorira New Balance, a već pet godina ostvarujemo odličnu suradnju i s HOK osiguranjem (Hrvatska osiguravajuća kuća, op. a.)

Vjerujem da mnoge zanima i kako se ultramaratoni odražavaju na zdravlje žene?

- Baš mi je nedavno moja liječnica rekla kako sam jedna od rijetkih njenih pacijenata koji je po svim parametrima zdrav. Osim napuknuća mišića kvadricepsa na utrci Zagreb-Vukovar prije dvije godine nisam imala većih problema.

Zagreb-Vukovar?!? Pa to je mnogo više od 100 kilometara…

Smijeh.

- Da, 350! No, trči se u etapama. Kroz pet dana. Prvoga dana 50 kilometara, drugoga 75, pa, čini mi se… 92, 82 i 47 kilometara. Predzadnjeg dana mi je napukao mišić. No, nisam željela nakon tolikog truda odustati i došla sam do cilja.

Dobro, sad sam kompletno zbunjena. O čemu, k vragu, mislite dok trčite tolike razdaljine?

Novi, zvonki smijeh.

- Ovisi. Svaka utrka je različita. Ova na Svjetskom prvenstvu i u ona Torhoutu su organizirane kao kružne. Često je tako. Moja je specijalnost da dobro mogu spojiti dva maratona… Ma, najčešće brojiš krugove i čekaš cilj!

Pa, kako izgleda trening ultramaratonca?

- U pripremnom dijelu treniram dva puta dnevno. Jedan dan tjedno je obavezno odmor. Sada, u sezoni, tri puta tjedno po dva treninga dnevno, tri puta jedan. Po petnaestak kilometara dnevno. No, u sezoni mi je lakše. Trčim mnogo cestovnih utrka, maratona i time se bližim željenoj formi. Bitna je vitaminizacija, izotonici, prehrana i mnogo sna. Spavam po desetak sati dnevno.

Znači, uz atletiku trenutačno ne postoji ništa drugo?

- Iskreno, zanemarila sam fakultet. No, sada u 36. me od diplome pravnice dijele tek dva ispita i diplomski. Riješila sam iskoristiti ovo razdoblje razdvojenosti za učenje i polaganje tih ispita.

A planovi za budućnost?

- Rekla sam – pokušaj rušenja europskog rekorda na 100 km, polaganje preostalih ispita i diploma. Želim ostati zdrava i odraditi još jednu ovako kvalitetnu zimu i dobro se pripremiti za Svjetsko prvenstvo u korejskom Jejuju 13. listopada sljedeće godine. Riječ je o vulkanskom otoku, rezervatu prirode pod zaštitom UNESCO-a u Pacifiku. Ugurala bih, ako mi se posreći i ako neće kolidirati s Europskim prvenstvom u lipnju dogodine i ultramaraton u Hokkaidu, u Japanu. To mi je velika želja. A onda… proširenje obitelji, rješavanje stambenog pitanja, zaposlenje…

Ostajete u atletici?

- Voljela bih. Možda kroz zajednički rad u klubu s Dejanom, naravno, u svojoj struci. Voljela bih kapitalizirati fakultet, kroz pravo osigurati daljnju egzistenciju.

Dejan je i tu podrška?

- Dejan mi je podrška u svemu. Kod nas nema muško-ženskih poslova i podjela. Sve dijelimo. I to je jedini put napretka – zajednička usmjerenost cilju.

Mladi iz Banje Luke: "Malo nas je, al' nas ima"

Na Susret hrvatske katoličke mladeži kojemu je domaćin ove godine bila Sisačka biskupija, odazvalo se gotovo 400 mladih iz Banjolučke biskupije. Iz Banje Luke krenula je u subotu ujutro, 5. svibnja, skupina od 60 mladih iz banjolučkih župa Kotor Varoša, Prnjavora, Bosanske Gradiške, župa prijedorskog kraja te studenti koji studiraju u Banjoj Luci.

Prije polaska mladi su se okupili u katedrali Sv. Bonaventure gdje su se zajedno s banjolučkim pomoćnim biskupom Markom Semrenom pomolili za Božji blagoslov. Mlade su na hodočašću pratili njihov vjeroučitelj vlč. Davor Klečina, trapist brat Franjo Apanović i s. Ivana Husnjak iz samostana Klanjateljica Krvi Kristove u Budžaku.

Mladi iz Banje Luke na Susretu su bili prepoznatljivi po velikom transparentu (3x1,5m) na kojem je pisalo: "Mladi Banjolučke biskupije – malo nas je al' nas ima" s obrisima banjolučke katedrale s jedne strane, i crvenim kockicama koje simboliziraju grb hrvatskog naroda, s druge strane. Nakon subotnjeg misnog slavlja i druženja s drugim mladima, Banjolučani su krenuli u obližnju Petrinju gdje su ih ugostile obitelji iz župe sv. Lovre. Veza između Petrinje i Banje Luke vrlo je duboka, budući da je u tom hrvatskom gradu nakon Domovinskog rata svoj dom pronašlo više od 4000 Hrvata prognanih iz Banje Luke.

Drugog dana Susreta, u nedjelju 6. svibnja, na Gradskom stadionu Gavrilović okupilo se više od 1500 mladih kojima su domaćini bile tri petrinjske gradske župe.

Misu je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić s kojim je koncelebriralo tridesetak svećenika.

Izvor: IKA

Božja Slava Bend u Gvozdu

Kako doznajem Božja Slava Bend u nedjelju gostuje u Hrvatskom domu u Gvozdu.
Točno kada raspitajte se u Gvozdu.

Jutarnja Gelender liga 6

Probudite se svake prve srijede u mjesecu i budite dio šestog ciklusa Jutarnje Gelender lige!

12 srijeda, 12 kola, 12 dočeke zore na najljepšem brdu, Sljeme vas čeka...

Start je u 5:30h na parkingu Bliznec, staza je Gips, a cilj Gelender...vidimo se!

1.kolo - 4.1.2012.
2.kolo - 1.2.2012.
3.kolo - 7.3.2012.
4.kolo - 4.4.2012.
5.kolo - 2.5.2012.
6.kolo - 6.6.2012.
7.kolo - 4.7.2012.
8.kolo - 1.8.2012.
9.kolo - 5.9.2012.
10.kolo - 3.10.2012.
11.kolo - 7.11.2012.
12.kolo - 5.12.2012.

Više na www.gelender.hr

SHKM Sisak 2012 - Kako je bilo

Prenosim sa pastoralamladih.hr

U župnoj crkvi Sv. Josipa Radnika u Galdovu (Sisak) misno slavlje je u nedjelju, 6. svibnja predvodio šibenski biskup Ante Ivas. Uz domaćine, slavlju su nazočili mladi i svećenici iz Zagreba, Benkovca, Vinkovaca, Splita, Pule, Sinja, Molve, Hlebine Ždala, Virja, Novog Marofa, Plitvica i Korenice, te iz Bosne i Hercegovine.

Riječ dobrodošlice je u ime domaćina uputio župnik fra Nikola Jureta, OFMConv.

U prigodnoj homiliji biskup Ivas se osvrnuo na ulogu sv. Pavla i njegova djelovanja prije i poslije svoga obraćenja.

Savla je oslijepila svjetlost Kristova, budući da nakon susreta s Kristom ništa nije čuo, niti vidio kako treba, susret s Kristom mu je bila prilika da progleda na drugačiji način. Isus mu je postavio pitanje: zašto me progoniš? Na njegovo pitanje Savao odgovara s protupitanjem: Tko si Gospodine?, rekao je biskup, te istaknuo kako smo to pitanje pozvani i mi postavljati Gospodinu. Da, uistinu, tko je on za nas, upitao je biskup, te podsjetio, da nakon što poput Pavla i mi prihvatimo da je Isus svjetlost, promijenit će nam se život. Progledat ćemo i vidjeti dalje nego prije, čut ćemo i spoznati više nego prije. Stoga zahvaljujemo danas Bogu što smo svjetlo svojega života susreli u praštanju, a ojačali ga u sakramentu potvrde. U euharistijskom slavlju nam se iznova to svjetlo nudi da ga susretnemo. Stoga, zaključujemo: Pavao je susreo svjetlo! Krista nije fizički vidio, već čuo njegov glas. Sama Kristova riječ bila je poticaj Pavla da dobije snagu i svjedočki napiše mnoge poslanice, koje iz nedjelje u nedjelju čitamo na misnim slavljima, rekao je biskup, te u tom kontekstu upitao „što znači susresti svjetlost, dragi mladi?" To, znači, nastavio je biskup „postati plod za druge".

Osvrćući se na drugi novozavjetni lik, na sv. Barnabu, koji je kao jedini stao u Pavlovu obranu i primio ga bratski budući da su ga se drugi bojali zbog njegove prošlosti progonitelja kršćana.

Barnaba je poticaj svim odraslim i starijim kršćanima da u novim inicijativama i oduševljenju mladih prepoznaju snagu Kristova svjetla i budu Barnabe jedni drugima, koji će prihvaćati ono dobro koje Krist u mladima svima nama daruje, upozorio je biskup, te dodao kako „nigdje nema takve mladosti i mladeži kao u Hrvata", jedino što poteškoća može nastati, kada i svećenici, ali i odrasli kršćani ne prihvate to mladenačko oduševljenje i gorljivost za Krista. Stoga je pozvao i svećenike i starije da mladima budu oslonac i podrška u njihovom življenju vjere i ideala, jer „mladi su ispit savjesti svima nama", riječi su kojima je biskup Ivas zaključio homiliju.

Župa Sv. Josipa Radnika povjerena na duhovnu skrb franjevcima konventualcima u obiteljima je prihvatila oko 650 mladih. Nakon misnog slavlja uslijedilo je predstavljanje po župama i skupinama mladih, a druženje se nastavilo oko zajedničkog stola koje je župa organizirala na tri mjesta, u Galdovu u osnovnoj školi, te u filijalama Hrastelnici i u Palanjsku u tamošnjim društvenim domovima.

Mojih sedam tjedana u adidas školi trčanja

Sada malo tema za rekreaciju i dobru kondiciju:
Prenosim sa trcanje.hr

Nakon nekoliko tekstova o planiranju, programiranju i treninzima, evo jedne lakše teme. Prvi dio sezone utrka je ionako već pri kraju, barem za one koji su je započeli proljetnim polumaratonima i sad željno iščekuju Plitvice, tako da nema ni smisla napisati još jedan tekst o treninzima. Što ste trenirali, trenirali ste! Bilo kakvo daljnje savjetovanje može vam samo unijeti pomutnju u vaš trenažni proces i sumnju da li ste do sada dobro trenirali. Osobno, nema mi gore stvari nego kad mi netko 3 dana prije važne utrke kaže „nisi trebao raditi te treninge, bilo bi bolje da si napravio one druge“ ili „kupio si krive tenisice za trku, bolje su ti one plave“. I što napraviti u tom slučaju? Da napravite te prave treninge dva dana prije utrke? Da bacimo u smeće narančaste tenisice i odemo do prve sportske trgovine i iskeširamo još 700-800 kuna za te plave?

No nije za sve sezona utrka pri kraju. U adidas školi trčanja, a upravo o tome ću danas pisati, prve utrke tek slijede. Proteklog vikenda imali smo školsko prvenstvo na 3km i to je većini bila prva prava utrka u životu. Prije utrke su podijeljeni startni brojevi, uslijedilo je kratko odmjeravanje tko je izabrao trku, a tko trening u subotnje jutro, tko je što obukao (možda nisam najbrža, ali ću biti najljepša) i sl.

Nakon zajedničkog zagrijavanja i istezanja sve je bilo spremno za start. Staza utrke je atraktivno postavljena s dva kruga od 1250m i jednim malim od 500m tako da navijači imaju dobar pregled što se događa u trci i da mogu bodriti svoje favorite. Prvi su krenuli dečki, njih 17, najhrabrijih 17. „Prerace favorite“ Tomica opravdao je taj status i nakon početnog ispitivanja snaga nametnuo je jak tempo koji nitko od ostalih školaraca nije mogao pratiti te je s 15-ak sekundi prednosti došao na cilj. Prava borba se vodila za drugo i treće mjesto gdje se pokazalo da je Neno, ubojiti finišer, ostavio najviše snage za kraj i u samoj završnici se probio do drugog mjesta, dok je najveće iznenađenje priredio „pas koji laje, a ne grize“ Davor, koji je pokazao da itekako može zagristi i u prašini je ostavio iza sebe 14 kršnih momaka i dokopao se bronačne medalje i vrijedne nagrade sponzora subotnjeg natjecanja.

Curama je bilo malo lakše jer su vidjele kako izgleda utrka dok su dečki trčali, no konkurencija je bila kudikamo jača. Na startu ih se pojavilo 26! Dok sam ih prozivao jednu po jednu na startnoj liniji, temperatura se podigla do usijanja, a jugozapadni vjetar je bivao sve jači i jači. Čim je utrka krenula bilo je jasno da će ova utrka biti izjednačena do same završnice. Nakon prvog kruga izdvojila se grupa od njih 5-6, predvođene Dianom i Nikom, najmlađim školarkama ove godine. Iza njih su se poredale nešto „iskusnije“ Ana, Željka i Marta, a na pristojnom odstojanju sve je to pratila Jelena. Po ulasku u zadnji krug još ništa nije bilo riješeno, no Diana nije dala nikome da preuzme vodstvo i rekao bih da je rutinski obranila prvo mjesto koje je držala od samog starta. U samoj završnici Nika je uključila ruke, no to je bilo dovoljno samo za drugo mjesto, a treće je pripalo Marti koju bi mogli opisati izrekom „tiha voda brege dere“. Sjajan finiš pokazala je Jelena koja je u posljednjim metrima presprintala favoriziranu Željku i tako došla do drvene medalje za četvrto mjesto.

Vratimo se nekoliko mjeseci unazad… Kad me Nedeljko početkom godine pitao da li bih htio voditi ovogodišnju adidas školu trčanja nisam ni trenutka dvojio. No, trebao sam pitati u klubu da li će to uopće biti moguće, kako uskladiti klupske obaveze sa školskim obavezama i na moju sreću koga god sam pitao pokazao je veliko razumijevanje i vrlo lako smo se dogovorili. Sada nekoliko mjeseci kasnije koristim priliku da im još jednom zahvalim na tome jer je proteklih sedam tjedana jedno zaista divno iskustvo i ne žalim ni jedan promil što sam prihvatio Nedeljkovu ponudu. U ovom periodu upoznao sam toliko zanimljivih ljudi, ne samo među školarcima, već i među suradnicima i vanjskim suradnicima škole. Svaki trening je jedno novo iskustvo.

Sjećam se scene iz prvog tjedna škole kad sam prije piramidalnog treninga (do 3min i nazad) pitao polaznike škole koliko njih je u zadnjih godinu dana istrčalo 3 minute u komadu i tek bi ih nekoliko u svakoj grupi sramežljivo diglo ruku dok su ostali samo gledali i smješkali se uz opasku da mnogi nisu u životu istrčali 3 minute. I onda sam u jednoj grupi na kraju te tri minute rekao „čestitam, istrčali ste svoje prve 3min!“ na što mi je Emir u svom stilu odgovorio „jel ti to nas zajebavaš?“

A evo sad, niti dva mjeseca poslije toga, više od 150 njih može istrčati 5km bez stajanja. Gotovo polovica njih ispod 30min što se možda nekom dugogodišnjem trkaču neće činiti kao neko veliko postignuće. Ali prisjetite se svojih početaka ukoliko ste počeli s trčanjem kao odrasla osoba. Priznajem, i ja sam znao ponekad podcijeniti neke rezultate, ne shvaćajući da nismo svi počeli trenirati kao klinci i da smo od malih nogu u sportu, no i dalje stojim pri stavu da svatko može napredovati do vrlo lijepih rezultata za rekreativce bez obzira kada se počeo baviti sportom, samo ako vrijedno i redovito trenira. I zato mi je ovo jedno novo, vrlo vrijedno iskustvo i htio bih zajedno sa svojim asistentima i suradnicima usaditi školarcima ljubav prije svega prema trčanju, ali i sportu općenito, da zavole treniranje i zadrže se dovoljno dugo u sportu kako bi došli do onih rezultata koji im se sada čine kao znanstvena fantastika.

Počevši raditi u adidas školi trčanja pitao sam se i kako ću uskladiti svoje treninge s treningom školaraca jer mi treneri sve treninge radimo zajedno s polaznicima što znači da uz svoje treninge imamo dodatnih deset treninga tjedno. To se odnosi na Kristinu i mene koji trčimo sa školarcima svaki dan, dok su Maja i Ivša na nasipu svaki drugi dan. Na početku je to bilo dosta naporno, trebalo se priviknuti na taj novi režim rada s malo trčanja i dosta hodanja na svakom treningu, puno razgibavanja i istezanja…

No nakon početne prilagodbe počeo sam osjećati koristi od ovih treninga i na svojoj koži. Kako školarci napreduju to je sve sličnije onim mojim laganim „recovery“ treninzima koje sam radio nekoliko puta tjedno. Ali prije sam ponekad znao preskakati te treninge, napravim onaj glavni jaki trening, a taj lagani bih u slučaju nedostatka vremena ili puno obaveza na poslu znao i preskočiti. A sada i dalje redovito radim svoje treninge, dok ove lagane ne smijem preskakati jer mi je to posao.

I sada ne da radim 10-12 treninga tjedno, nego ih imam 17-18 što se u zadnje vrijeme vidi i na utrkama koje trčim bolje nego prošle godine. A pravi pokazatelj da li sam u pravu ili ne vidjeti ću za manje od četiri tjedna kada trčim glavnu utrku cijele ove sezone – Plitvički maraton! A to će ujedno biti i prva utrka većini polaznika adidas škole trčanja, no naravno ne maraton, već utrka na 5km. :)

Trenira i piše: Goran Murić

Zajedništvo u obiteljima Sisačke biskupije Župa Bučica – mala župa velikog srca

Kao i tisuće mladih diljem Hrvatske, tako i domaćini ovog sedmog Susreta hrvatske katoličke mladeži još uvijek slažu dojmove i prisjećaju se ovih povijesnih dana za njihovu biskupiju. Osim divnog zajedništva koje smo posvjedočili na središnjem misnom slavlju u subotu, bilo je važno to zajedništvo prenijeti i u mnogobrojne obitelji u župama Sisačke biskupije koje su otvorile vrata svojih domova, ali i srdaca kako bi mladi mogli doživjeti puninu ovog Susreta.

Jedna župa u tome se ipak posebno istaknula, a to je župa sv. Antuna Padovanskog, Bučica koja je ugostila gotovo jednak broj mladih koliko ima i župljana. Ivana Cerjak, župna animatorica i koordinatorica Pokupsko-vukomeričkog dekanata osobito je ponosna na takav uspjeh jer kako kaže: "župa Bučica je najstarija župa Sisačke biskupije, ali su zato mještani pokazali svoju gostoljubivost i udomili stotinjak mladih iz Rijeke i Slavonskog Broda. Radosni smo što smo bili dio toga susreta i na taj način se povezali s mladima različitih krajeva Hrvatske i zajedno u svjetlosti hodili".

Radostan je i župnik vlč. Stjepan Vuksan jer "za župu Bučica ovakav susret mnogo znači. Mladi koji su dolazili autobusima prolazili su kroz mračna sela, ali su pred crkvom ugledali svjetlo", primijetio je župnik te dodao kako su "mladi donijeli radost i veselje u ovaj kraj kojem je potrebno svjetlo koje će ga obasjati i navesti na pravi put".

Prepuni dojmova i srca ispunjenih ljubavlju domaćina, kući su se vratili i gosti iz Slavonskog Broda. Anja Bjelajac i Josip Kokanović istaknuli su sadržajan program koji je mlade "odvukao" sa sisačkih ulica i ponudio im dirljiva svjedočanstva o životima ljudi koji su svjetli primjer za nasljedovanje. A za domaćine u Bučici imaju same pohvale: "Domaćini su bili jako ljubazni i dojmila su nas se srčeka koja su nam poklonili za uspomenu". I Ana Brezić iz Slavonskog Broda ponijela je kući uspomene "koje će zauvijek ostati u našim srcima, od samog susreta do domaćina u Bučici koji su se jako potrudili da se osjećamo kao kod kuće".

"Prvi smo puta na ovakvom susretu. Organizacija je odlična, a posebno su nas se dojmili volonteri. Nismo ni zamišljale da bi mogle doći u tako topao dom i osjetiti ljubav i sreću kao u vlastitom", zaključile su Sara Čabrijan i Elizabeta Gržinčić objašnjavajući tako u čemu je bogatstvo sudjelovanja u oba dana Susreta – primiti i s drugima podijeliti ljubav i radost koja nas okuplja oko Krista.

Još jednom od srca hvala svim obiteljima Sisačke biskupije koje su nas primile, darovale nam dio sebe i tako nas neizmjerno obogatile!
Autor: Ivana Cerjak/Elizabeta Mikulić

Izvor

07.05.2012.

Zbor „Izvor“ postoji već 19 godina, a od svoje 13. godine uspješno ga vodi dirigentica i majka trojice sinova Ivana Jelinčić. Sada već prepoznatljivo ime „Izvor“, zbor nosi od 1997. godine. Članovi zbora su mladi roditelji, zaposleni i studenti, ne samo iz Zagreba,već i iz drugih krajeva Hrvatske (Slavonija, Međimurje, Dalmacija, Istra i Kvarner).

„Izvor“ pjeva svake nedjelje na misi za mlade u 11 i 30 sati u crkvi sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci, a aktivni su i u raznim događanjima u župi.

Bogat repertoar zbora „Izvor“ najvećim dijelom čine duhovne šansone. Već nekoliko godina, uz duhovne skladbe, zbor često izvodi gospel. Od 2007. godine „Izvor“ je održao nekoliko uspješnih gospel-koncerata. Među brojnim nastupima, ističe se gostovanje zbora na koncertu „Gospel u Komediji“ s Ivanom Kindl održanom 2008. godine. Ovaj koncert objavljen je i na albumu koji je struka 2010. godine ovjenčala nagradom Porin za najbolji album duhovne glazbe.

„Izvor“ se za Božić 2010. uključio i u Božićnu priču Ive Gamulina Giannija te s njim i Gloriom Gaynor nastupio na humanitarnom koncertu u KD Vatroslav Lisinski, a 2011. sudjelovao je u humanitarnom projektu udruge Veliko srce malom srcu pjevajući u Lisinskom s mnogim poznatim hrvatskim pjevačima poput Radojke Šverko, Gibonnija, Nena Belana i drugih. Zbor je više puta nastupao i s pjevačicama Ivanom i Marijom Husar.

U Križevcima, 2012. godine, na prvom međunarodnom gospel festivalu u Hrvatskoj “Gospel Fest Križevci 2012.” „Izvor“ je osvojio nagradu gledatelja koji su svojim glasovima izabrali pobjednika večeri.

„Izvor“ je dosad objavio dva nosača zvuka, "Izvor" (2003.) i "IZVORni BOŽIĆ" (2007.) u izdanju Glasa Koncila.

e-mail: zborizvor@gmail.com

Prenešeno sa Laudato.hr

Europski Forum Alpbach dodjeljuje 500 stipendija za konferenciju

Europski Forum Alpbach (EFA) najznačajnija je austrijska ljetna konferencija za koju Forum dodjeljuje 500 stipendija za sudjelovanje. Konferencija će se ove godine održati od 16. kolovoza do 1. rujna, a ponovno će okupiti sudionike iz svih zemalja svijeta iz različitih područja, od politike i gospodarstva do znanosti i kulture.

Za stipendije se mogu prijaviti svi studenti, postdiplomanti, doktoranti i oni koji su tek nedavno diplomirali, u dobi do 30 godina. Na raspolaganju su im dvije vrste stipendija: za simpozije i seminare (trajanje 2,5 tjedana) ili za ljetnu školu po izboru (jedan ili dva tjedna).

Stipendija za EFA 2012. obuhvaća troškove sudjelovanja u visini 1.000 eura, troškove noćenja i doručka u visini 331,50 eura (smještaj u obližnjim pansionima), te džeparac od 17 eura po danu, ali samo za stipendiste koji borave 2 i pol tjedna. Džeparac se isplaćuje stipendistu po odlasku s Europskog Foruma, a u iznos stipendije nije uračunat trošak prijevoza od mjesta prebivališta do Alpbacha.

Kandidati se za stipendije prijavljuju putem formulara, koji mogu pronaći na
http://www.kah.hr/cro/2010/12/stipendije-efa-2012/

Krajnji rok za prijavu na natječaj je 8. svibnja 2012. (datum pečata pošte).

30 tisuća mladih u svjetlosti hodilo Siskom

Prenosim sa sisak.hr

Ovog je vikenda Sisak bio u znaku Susreta hrvatske katoličke mladeži i sve ljepote, radosti i veselja koju je rijeka mladih hodočasnika donijela u naš grad, ali i svih lijepih utisaka, komentara i pozitivne atmosfere koju su iz Siska ponijeli natrag u svoje domove, svojoj obitelji i prijateljima. Oko 30 tisuća mladih iz svih krajeva Hrvatske, susjednih zemalja, ali i Njemačke, Austrije i Švicarske stiglo je u Sisak na Susret hrvatske katoličke mladeži. Središnje događanje bilo je u subotu, 5. svibnja. Autobusi hodočasnika pristizali su tijekom prijepodneva i gradske su ulice već od jutra vrvjele mladenačkim šarenilom. Rijeka mladih je u procesiji prodefilirala gradom do središnjeg mjesta okupljanja ispred crkve posvećene Sv. Kvirinu, prvom sisačkom biskupu. Na tamošnjem trgu ispred crkve organiziran je doček i bogat program, a dobrodošlicu je mladima poželio i gradonačelnik Dinko Pintarić.

- Dragi mladi, dragi gosti Siska i Sisačke biskupije,

Baš kako je i predvidjela, Vakulina vremenska prognoza, kada je za ovaj susret najavljen visok vodostaj rijeke mladosti, koja je protekla mnogim gradovima i mjestima, danas je doista ovim povijesnim gradom na tri rijeke potekla još jedna rijeka: „svjetlosna rijeka“; koju Sisak srdačno pozdravlja i prima u svoje naručje.

Sve zajedno čine rijeku života u kojoj djetinjstvo i mladenaštvo zauzimaju posebno mjesto. Rijeke su Siščanima izvor svakog obilja. S njima i uz njih, Sisak je od pretpovijesti do današnjih dana bio utočište i dom svojim stanovnicima. Nebrojeno puta razaran no isto toliko puta iz temelja obnavljan.

Uvijek ustrajan u darivanju i služenju, kao pravi svjedok života i suživota, čuvajući svoju jedinstvenu baštinu. Sisak je grad koji svojim postojanjem svjedoči da se snagom vjere i hrabrošću mogu prebroditi mnoga životna iskušenja.

Uz druge biskupe koji su u ovom gradu stolovali od najranijih dana kršćanstva, najpoznatiji sisački biskup Sv. Quirin je Sisku u nasljeđe ostavio najvrjedniju baštinu. Čvrstu vjeru koju je potvrdio mučeničkom smrću.

Siščani su ga odabrali i prihvatili kao svog zaštitnika, kao čvrst i jasan poticaj vjerodostojnom životu. On daje odgovor na pitanje koje nam taj život postavlja u našem ljudskom i duhovnom rastu i sazrijevanju.

Ponovnim uspostavljanjem Sisačke biskupije, oživjela je ostavština prošlih naraštaja drevne Siscie i njezine biskupije, jedne od najstarijih u Hrvatskoj.

Ravnodušnost i nemarnost prema tom povijesnom, materijalnom i duhovnom nasljeđu, zanemarivanje društvenih vrijednosti, običaja ili jezika prethodnih generacija zatvara put prema očuvanju vlastitog jedinstvenog, prepoznatljivog identiteta, bez kojeg je mnogo teže iznova probuditi ljubav prema onome što jesmo i gdje živimo.

Stoga je ovaj susret poziv na očuvanje nacionalnog i vjerskog identiteta, duhovno nadahnuće svima, a posebno mladima koji su središnji simbol života, izvor entuzijazma, životne radosti i poleta, snaga koja pokreće svijet i vodi ga u smjeru stvaranja budućnosti upravo na temelju istinskih vrijednosti našeg nasljeđa.

Pozivam sve svoje sugrađane i sve naše drage goste da u svoja srca

duboko utisnu radost koju je nanijela ova bujica svjetlosti i snaga zajedništva.

Sve vas pozdravljam sa željom da nas ta neizmjerno velika radost u srcu, još dugo nakon ovog susreta, prati i nosi, da sa sobom ponesete ozračje ovog susreta i prenesete ga u svoje domove i u svaki kutak lijepe naše Hrvatske. Pozdravljam vas, koji nam dolazite izvan Hrvatske i koji ste dolaskom potvrdili pripadnost narodu i vjeri. Slobodno i bez straha svjedočite o snazi zajedništva i vjeri mladih koja prkosi beznađu i daje nadu.

Sve vas u svoje osobno ime, i u ime svih građana grada Siska, srdačno pozdravljam.

Dobrodošli na Susret hrvatske katoličke mladeži 2012. godine u Sisku! U svjetlosti hodimo! – rekao je gradonačelnik Pintarić u svom pozdravnom govoru.

Kroz trosatni duhovni program vjernici su se pjesmom, molitvom i slavljenjem pripremali za središnji događaj, Svetu misu koju je predvodio kardinal Josip Bozanić uz brojne biskupe i svećenike. Mladi su se navečer uputili u domove oko 4 tisuće obitelji u kojima su bili smješteni i ugošćeni. Nedjelja im je protekla u druženju s domaćinima, razgledavanju grada te župnim misama i povratku svojim domovima.

Rijeka mladih slila se u Sisak na susret katoličke mladeži

Prenosim sa Večernjeg lista:

- Kao Hrvat iz dijaspore velik mi je doživljaj vidjeti toliko mnoštvo mladih okupljenih oko istog cilja, kaže Petar Gaković iz Subotice.

Rijeka od 30 tisuća mladih slila se u Sisak iz svih krajeva Hrvatske, susjednih zemalja, ali i Njemačke, Austrije i Švicarske na Susret hrvatske katoličke mladeži pod geslom „U svjetlosti hodimo“. Autobusi hodočasnika pristizali su tijekom prijepodneva, nakon čega su kod katedrale formirali procesiju koja je prodefilirala gradom Svetog Kvirina do središnjeg mjesta okupljanja ispred crkve posvećene prvom sisačkom biskupu.

- Kao Hrvat iz dijaspore velik mi je doživljaj vidjeti toliko mnoštvo mladih okupljenih oko istog cilja, kaže Petar Gaković iz Subotice. Kroz trosatni duhovni program vjernici su se pjesmom, molitvom i slavljenjem pripremali za svetu misu koju je predvodio kardinal Josip Bozanić uz brojne biskupe i svećenike.

- Okupljeni u ovolikom broju svjedočite da ima vjere i duha mladeži među hrvatskim katoličkim narodom. Tek u Kristovu svjetlu možemo raspoznati tko smo i koja je naša životna zadaća. Čuvajmo se privlačnosti lažnog sjaja u blještavilu svjetovne ponude, poručio je u propovijedi mons. Mijo Gorski, predsjednik Odbora HBK za mlade. Pozvao ih je da bez straha uđu u brak i osnuju obitelji, ali da se uz Kristovo vodstvo uključe i u politički i kulturni život. Za idući SHKM 2014. godine izabran je Dubrovnik.

Mladi su se navečer uputiti obiteljima, u čijim su domovima ugošćeni. Nedjelja će im proteći u druženju s domaćinima, razgledavanju grada te župnim misama, nakon čega će otputovati kućama.

SHKM Sisak 2012 - Varaždin

Prenosim sa pastorala mladih Varaždinske biskupije:
,
U subotu 5. svibnja 2012. u Sisku je održan 7. Susret hrvatske katoličke mladeži. Pod geslom „U svjetlosti hodimo" (1Iv 1,7) okupilo se 30.000 mladih vjernika iz svih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine te hrvatskih katoličkih misija iz europskih zemalja.

Kolona mladih predvođena sisačkim križem krenula je od sisačke katedrale do prostora kod crkve Sv. Kvirina, gdje se održalo svečano misno slavlje Susreta hrvatske katoličke mladeži. Mladi su se hodeći uz rijeku Kupu pretočili u svjetlosnu rijeku u duhu gesla „U svjetlosti hodimo". U procesiji se nosio i križ, koji će od ovog susreta biti križ susreta hrvatske katoličke mladeži. Radost prisutnosti tolikog broja mladih iskazali su i građani koji su ih pozdravljali sa svojih prozora.

Svečano misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji su bili otpravnik poslova Apostolske nuncijature u RH mons. Mauro Lalli, svi hrvatski nadbiskupi i biskupi na čelu s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječkim nadbiskupom Marinom Srakićem, vojni ordinarij u BiH Tomo Vukšić, kotorski biskup Ilija Janjić, srijemski biskup Đuro Gašparović i pomoćni biskup banjalučki Marko Semren. Poruku Svetoga Oca upućenu sudionicima susreta, koju je potpisao državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone pročitao je povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije vlč. Branko Koretić. Misno slavlje pjevanjem je animirao Biskupijski zbor mladih pod ravnanjem prof. Jelene Blašković. Na kraju misnog slavlja mladi Sisačke biskupije predali su križ mladima Dubrovačke biskupije koji će biti domaćini SHKM-a 2014.

Nakon misnog slavlja mladi su pošli u župe gdje su bili smješteni u obiteljima i dvoranama. Više od 4.000 obitelji u 63 župe Sisačke biskupije radosno su ugostile hrvatsku katoličku mladež. Našu biskupiju predstavljalo je 900 mladih iz 84 župa koji su bili smješteni diljem sisačke biskupije. Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je misno slavlje u nedjelju župi Pohoda Blažene Djevice Marije u sisačkom Naselju. U novosagrađenoj crkvi Svete Marije Kraljice Mira okupilo se 1.200 mladih iz nekoliko župa naše biskupije i svih krajeva Lijepe naše koji su u zajedništvu slavili Gospodina.

U nastavku možete pogledati nekoliko fotografija grupe sudionika, a ukoliko želite podijeliti s nama i ostalim mladima svoje fotografije, pošaljite nam ih!

Također pozivamo sudionike SHKM-a u Sisku da podijele svoja svjedočanstva i dojmove s nama i ostalim mladima iz naše biskupije. Vaša ćemo svjedočanstva i fotografije objediniti objaviti na našoj web stranici. Pišite nam na našu e-mail adresu: tajnik(ET)mladi-vz.com!

Razgovor s Višeslavom Foretićem, pjevačem benda Sliryc 33 Sliryc 33 – ludi za Kristom

Prenosim sa pastorala mladih ZG nadbiskupije

Za sebe kažu da su ludi za Kristom, stoga ne mogu ne pjevati i ne svirati o onome što su vidjeli i čuli. Njihova je misija potaknuti ljude na preobraćenje. Donijeli su pravo osvježenje na hrvatsku duhovnu scenu, za njihove je uspjehe zaslužan Svemogući , a svoju budućnost prepuštaju Njegovoj providnosti. Oni su Sliryc 33, a mi vam donosimo razgovor s pjevačem benda Višeslavom Foretićem.
Tko je i što je Sliryc 33?

Sliryc 33 ili Viks, Đuro, Čeki, Rox, Dodo i Kikica. Mi se zovemo i jesmo „Jesus Freaks“, zato što smo ludi za Isusom. Sliryc 33 je bend iz Dugog Sela koji želi „razbiti“ poznate predrasude o kršćanskoj ili duhovnoj glazbi ovdje u Hrvatskoj.
Što znači ime "Sliryc 33"? Kako ste došli do tog imena?

Značenje našeg imena nikome ne otkrivamo, ali za Pastoral Mladih ćemo napraviti malu iznimku. =) Ljudi misle da je komplicirano, međutim vrlo je jednostavno. Od imena „Christ Lyrics“ došli smo do imena „Sliryc 33“. Sliryc očito podsjeća na Lyrics, a broj 33 simbolizira Krista. Prijevod bi bio – Kristovi Lyricsi.
Sliryc 33 je mladi bend, ali nikako neprimijećen. Svojim glazbenim izričajem obogatili ste hrvatsku duhovnu scenu na jedan sasvim novi način. Kakve su reakcije publike, ali i kolega glazbenika?

Za sada su i više nego pozitivne. Naši prijatelji i poznanici su oduševljeno reagirali na naš stil glazbe. Komentari su sljedeći: „Nešto novo!“ , „Odlični ste, samo naprijed!“ ili „Zanimljivo, samo nemojte odustati!“ Treba nam puno podrške i puno molitve, jer smo još mladi i jer smo na samom početku. Idemo polako, pjesma po pjesma, nastup po nastup. Ne želimo raditi ništa na brzinu. Mogu reći da se ne bojimo kritika, uvreda ili podsmijeha. Mi samo tražimo ljude da budu iskreni u komentiranju naše glazbe. Trebaju nam iskrena mišljenja i ništa više.
Kakvo je stanje s kršćanskom rap, hip-hop, rock glazbom u svijetu? Imate li neke uzore?

Stanje sa kršćanskom rock, hip-hop, rap i metal glazbom u svijetu je ODLIČNO! Dakle osobno tvrdim, a to mogu potvrditi i moji prijatelji iz benda, da je kršćanska glazba u svijetu jako dobro prihvaćena. Imamo puno uzora, ali najveći glazbeni uzor nam je Toby Mac kojeg stvarno svi rado slušamo! Da njega nema, vjerojatno ne bi bilo ni Sliryc-a 33. Taj čovjek je vrhunac kršćanske glazbe u svijetu. On je napravio savršeni spoj house, hip-hop, metal, rap i pop glazbe s Isusovom porukom. Ne želimo biti „copy-paste bend“, nego želimo biti vrhunski u onom što radimo – glazbom doprijeti do ljudi i potaknuti ih na razmišljanje, potaknuti ih na traženje jedine PRAVE istine.

Nastupili ste na ovogodišnjem Uskrs festu. Gdje još nastupate, gdje vas se može poslušati? Kakvi su planovi za budućnost?

Uskrs fest je bio veliki šok, ali i velika radost za nas. Zaista nismo očekivali! Poslali smo prvu snimljenu pjesmu „Sumnja“ i uopće nismo očekivali prolazak. Kada su pročitali ime našeg benda na radiju jednostavno nismo mogli vjerovati. Odmah smo rekli – Bogu je sve moguće! Sljedeći nastup imamo 10. svibnja u MR Q (Šubićeva 55), a 15. svibnja nastupamo u KSET-u na „Demonstrator-u“… Prijavili smo se i na INmusic festival. Našu pjesmu „Sumnja“, kao i neke live nastupe, možete pogledati na Youtube-u. Međutim, najbolje vam je posjetiti našu web stranicu pa neka vas ona vodi dalje. =) Planovi za budućnost su nemogući za ostvariti. Naš Šef se brine za to. Njemu je sve moguće. Idemo hrabro i PONIZNO naprijed s Isusom na prvom mjestu.
Što vidite kao svoj cilj i zadaću? Što svojim pjesmama želite poručiti mladima?

Cilj i zadaća - potaknuti POJEDINCA na obraćenje. Trudimo se biti jasan znak do Isusa iz Nazareta. Ne želimo da nas ljudi prate, nego želimo da svaki čovjek primi Sveto pismo u ruke. Mi ne možemo ne govoriti (pjevati i svirati) o onome što smo vidjeli i čuli (usp. Dj 4,20). Znamo da je Isus Put, Istina i Život, i zato ne možemo šutjeti. Mladi ne bojte se! Mladost tek s Isusom pravo štima! Vjerujte nam – Bog je dovoljan! Nemojte potratiti svoj život!
Autor: Valentina Gusić

Dojmovi mladih iz Siska

Prenosim sa pastotala mladih HBK

U suncem obasjanom gradu sv. Kvirina pozitivnoj atmosferi pridonijelo je i radosno zajedništvo mladih, njihova nasmiješena lica. Trideset tisuća mladih došlo je u Sisak iz svih hrvatskih (nad)biskupija, ali i inozemstva. Mateja Mirković je došla iz Đakovačko-osječke nadbiskupije zajedno s 20 mladih iz župe. „Spojili smo se s još jednom župom pa smo zajedno došli u Sisak. Tijekom jutra pjevali smo i radovali se s ostalim mladima i družili se. Očekujem od susreta nova prijateljstva.“

Duže od Mateje putovali su mladi iz Dubrovačke biskupije, njih 400. Među njima su mladi i iz župe sv. Mihaela iz Dubrovnika kojima je trebalo 12 sati da stignu do odredišta. Tomislav Šaletić je zajedno sa svojim prijateljima jutro proveo u gradu Sisku: „Bili smo u muzeju. Razgledali smo postav, a sada se pripremamo i očekujemo procesiju“.

Na Susret hrvatske katoličke mladeži došli su i mladi iz inozemstva. Slavko Amić iz Hrvatske katoličke misije Linz kaže: „Došlo nas je 50 autobusom sa svećenikom. Putovali smo sedam sati. Krenuli smo jutros u tri sata ujutro. Umorni smo jako, ali smo hodali uz rijeku i feštali.“

Dino Vidović, volonter iz župe Kutinska Slatina, tijekom prijepodneva i navečer vodio je mlade iz Mostara: „Odlučio sam volontirati na poticaj svoga župnika i kapelana. Ukupno iz naše župe volontira oko 100 volontera. Moj je zadatak bio da danas prihvatim bus iz Mostara i da budem njihova pratnja. Čekao sam ih od osam ujutro. Pukla im je guma. Nisu došli do jedan sat pa im nažalost nisam uspio pokazati grad. Cijelo ću vrijeme biti s njima i navečer se idemo smjestiti u Kutinsku slatinu“.
Autor: Ivan Tašev

Ohrabri se, draga hrvatska mladeži

Prenosim sa pastorala mladih ZG nadbiskupije

„Ohrabri se, draga hrvatska katolička mladeži! S Bogom možete više i bolje nego što ste sami toga svjesni. Budete ponosni i radosni Kristovi vjernici, budite ponosni članovi Katoličke crkve, budite hrabri i časni građani naše domovine Hrvatske“, poručio je mladima u propovijedi pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski. Na središnjem slavlju Susreta hrvatske katoličke mladeži, na livadi ispred župne crkve sv. Kvirina, okupilo se 25 tisuća mladih iz svih hrvatskih (nad)biskupija i inozemstva koji su se mjesecima pripremali za taj događaj. Misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u suslavlju s biskupom-domaćinom Vladom Košićem i dvadesetak biskupa iz cijele Hrvatske.

Na kraju Susreta najavljeno je da će sljedeći SHKM biti održan u najjužnijoj hrvatskoj biskupiji – Dubrovačkoj biskupiji. Mladi Sisačke biskupije predali su tako križ mladih radosnim Dubrovčanima koji će ga ponijeti u svoju biskupiju.

Svoju poruku okupljenim mladima uputio je papa Benedikt XVI.U poruci se Papa prisjetio prošlogodišnjeg susreta mladih na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Krist vam daje nalog da budete svjetlost svijeta, a Godina vjera koja će uskoro započeti prilika je za osobni ispit savjesti: koliko moje svjetlo obasjava druge živote, stoji među ostalim u poruci koju je potpisao papin državni tajnik Tarcisio Bertone.

Među brojnim mladima posebno se isticalo 4000 mladih iz Zagrebačke nadbiskupije koji su nosili prepoznatljive plave majice, a jedan zaziv molitve vjernike pročitala je predstavnica Zagrebačke metropolije Elizabeta Mikulić. Mladima koji su sudjelovali u liturgiji, to je posebna čast. S nama je svoje dojmove podijelio predstavnik Riječke metropolije Josip Karabaić: „Od toliko mladih odabir je pao na mene da predstavljam našu biskupiju. To je velika čast, a uz to i dužnost. Nadam se da će mladi kada se vrate svojim kućama nositi i dalje plodove ovog susreta.“

Poruka biskupa Gorskog mladima
Draga mladeži, prigrlite Kristovo evanđelje da zapali svjetlo u vašem srcu, u vašim savjestima, da bude znak blizine živoga Boga koji u vas ima silno povjerenje. Ne bojte se budućnosti ma kako ona ne izvjesna bila, nije li Bog gospodar vremena i povijesti.

SHKM Sisak 2012. Ono što sam objavljivao sa lica mjesta.

- U sisak polako dolaze skupine mladih. Vec sada je kod katedrale guzva. Centar siska je zatvoren za promet.

- Grupe dolaze u velikom broju. 63 zupe primit ce mlade na smjestaj. Program je ispred katedrale. Vis Emanuel dize atmosferu u kaficu blizu katedrale. Sve tece mirno. Sunce przi vec sada. Biskup Kosic se ispred katedrale pozdravljao sa mladima. Toliko za sada.

Procesija je zavrsila. Mladi su stigli na livadu ispred crkve sv. Kvirin. Dok ovo pisem pocinje program koji je dosta bogat. Procijena je 25000 .

- Kako doznajem slijedeci SHKM je u Dubrovniku. Bit ce 2014 godine.

Međunarodni stručni skup Službene publikacije i državne informacije u knjižnicama Republike Hrvatske

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira Međunarodni stručni skup Službene publikacije i državne informacije u knjižnicama Republike Hrvatske. Skup će se, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, održati 24. i 25. svibnja 2012. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, koja je ujedno i suorganizator.

Skup je namijenjen knjižničarima narodnih, školskih, visokoškolskih, sveučilišnih i specijalnih knjižnica koje su zakonski obvezne izgrađivati fondove službenih publikacija ili to čine sukladno ciljevima knjižnice i potrebama svojih korisnika. Program čine pozvana izlaganja stranih i domaćih stručnjaka, radionice i rasprava sudionika. Na Međunarodnom stručnom skupu Službene publikacije i državne informacije u knjižnicama Republike Hrvatske razmotrit će se zakonodavni položaj službenih publikacija i praksa knjižnica u Republici Hrvatskoj kao i državama regije, a po završetku skupa objavit će se zbornik radova.

Ciljevi stručnog skupa su:
- proširiti znanje knjižničara o službenim publikacijama,
- unaprijediti uslugu knjižnica na izvorima i dostupnosti službenih publikacija,
- pružiti potporu knjižničarima za promicanje intelektualne inicijative u provođenju visokih knjižničarskih normi i pripremi korisnika za život i rad u zajednici prema europskim i svjetskim normama – promicanje vrijednosti političke kulture,
- doprinijeti razvoju knjižnica kao informacijskih središta, gdje se lokalnoj zajednici pružaju obrazovanje o službenim publikacijama i državnim informacijama općenito te konkretne informacije o pojedinim regijama Republike Hrvatske te
- poticati političku kulturu preko mreže knjižnica, inovacija i sposobnosti prepoznavanja službenih publikacija sa svrhom jačanja svijesti o njihovoj važnosti za pojedinca i zajednicu.

Dubrovnik poziva mlade na SHKM 2014.!

„Pogledajmo tko nas to poziva na sljedeći Susret hrvatske katoličke mladeži“, pozvao je okupljene mlade na završetku misnog slavlja u Sisku predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić. Nakon toga na zidu je emitiran promotivni spot kojim dubrovački biskup Mate Uzinić s mladima Dubrovnika poziva sve mlade katolike na slijedeći Susret hrvatske katoličke mladeži 2014 godine u Dubrovnik. Mladi Sisačke biskupije predali su križ mladima Dubrovačke biskupije dok su sudionici susreta s oduševljenjem skandirali „Dubrovnik, Dubrovnik“.

„Neizmjerno se radujemo toj časti što ćemo biti domaćini nacionalnog susreta katoličke mladeži u Dubrovniku 2014. To je za nas jedan veliki izazov, ali ujedno i poseban poticaj za oživljavanje pastorala mladih na području naše biskupije. Bogu hvala za iskustvo koje imamo sa dosadašnjih SHKM i to će nam biti od velike pomoći. Vjerujemo kako će vjernici Dubrovačke biskupije otvoriti svoja srca i svoje domove rijekama mladih koji će se 2014. godine sliti u Dubrovnik te ćemo još jednom pokazati svoje gostoprimstvo“, rekao je vjeroučitelj Krešimir Marković iz Vijeća za mlade po objavi informacije da će Dubrovačka biskupija biti domaćin sljedećeg SHKM 2014.

Promotivni spot SHKM 2014. u Dubrovniku može se pogledati ovdje.

Izvor: Laudato/Dubrovačka biskupija

Intervju s biskupom Matom Uzinićem Biskup Uzinić o SHKM u Dubrovniku

Na kraju večerašnjeg misnog slavlja Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisku nadbiskup Marin Srakić najavio je da će se sljedeći susret održati u najjužnijoj hrvatskoj biskupiji – Dubrovačkoj biskupiji. Domaćini ovogodišnjeg susreta tom su prigodom predali mladima Dubrovačke biskupije križ mladih.

Za našu stranicu www.pastoralmladih.hr dubrovački biskup mons. Mate Uzinić dao je eksluzivan intervju.
Što za Vas osobno i mlade Dubrovačke biskupije znači domaćinstvo sljedećeg susreta?

Znači jedan veliki križ, ali, uz Božju pomoć, i buđenje mladih u Dubrovniku. Nadam se da će ta inicijativa mlade malo trgnuti, da će biti jedan novi poticaj aktivnijem vjerničkom življenju mladih, a onda po mladima i svih ljudi Dubrovačke biskupije. Nadam se da će se to sa Susreta proširiti i na sve druge.
Velik je izazov organizirati takav susret, posebice u malom gradu poput Dubrovnika. Kako mislite nadvladati taj problem?

Mislim da bi trebalo poraditi na kvaliteti, osobito stoga što Dubrovnik ne može primiti prevelik broj mladih, tako da će možda u tom svjetlu biti promjena. Evo sada je ovdje 25 do 30 tisuća mladih, mi ćemo dizati to na višu razinu. Možda se mora napraviti jedan mali korak unatrag u broju, ali doista poraditi da na Susretu budu oni koji žele biti na Susretu hrvatske katoličke mladeži – da to bude smisao i cilj dolaska, a ne posjet Dubrovniku ili turistički pohod tom dijelu domovine.
Kako da se mladi kvalitetno počnu pripremati za SHKM u Dubrovniku?

Kvalitetno uključivanje i pripremanje za Susret u Dubrovniku može biti samo kroz uključivanje u život župnih zajednica i stvaranju skupina u župama koje će zajednički promišljati vjeru, bogatiti sami sebe, a onda ono čime su se obogatili, donijeti sa sobom u Dubrovnik. Obogatiti druge i biti obogaćeni drugima.
Kako ovi susreti koji okupljaju velik broj mladih mogu pridonijeti novoj evangelizaciji?

Mislim da mladima danas treba pokazati da oni kao mladi kršćani nisu sami, da ima i drugih koji u Isusu Kristu prepoznaju svoga Spasitelja, onoga koji daje odgovore na životna pitanja. U tom smislu ova okupljanja mladih mogu biti i ohrabrenje, ali i poticaj da se ne odustane od slijeđenja Isusa Krista. To nije nešto što je neobično, nego nešto što i danas ima smisla i može pomoći – ne samo osvojiti budućnost u raju, nego i kvalitetno živjeti u današnjem vremenu.
Autor: Elizabeta Mikulić

SHKM Sisak 2012 - reportaža broj 2

Ovaj vikend održan je sedmi susret Hrvatske katoličke mladeži. Domaćin je bio Sisak i Sisačka biskupija. Procjena je da se okupilo oko 30.000 mladih iz svih biskupija Hrvatske i dijaspore. 63 župe primile su sudionike na smještaj.
Mladi iz župa Sv. Petar, Blaženi Alojzije Stepinac Savica, Uznesenja Gospodnja iz Sloboštine i ŽUPe SV. TEREZIJE OD DJETETA ISUSA, Miramarska putovali su zajedno. Od svećenika u autobusu su bili kapelan iz sv. Petra i župnik iz župe sv. Terezije.
Prvi dan bio je rezerviran za upoznavanje Siska. Mladi su već od ranih jutarnjih sati dolazili u Sisak. Oko 13 sati počela se formirat procesija od Sisake katedrale do livade ispred crkve sv. Kvirina. Nakon dolaska ispred crkve sv. Kvirina mladi su imali mogućnost za ispovijed. Pred program je počeo oko 15:30 sati. Bio je dosta bogat i za svakoga po nešto. Za to vrijeme je dolazili su biskupi i pripremali se za misu. U procesiji biskupi i svećenici prošli su prostom gdje su bili mladi i došli na središnji oltar. Misu je predvodio kardinal Bozanić, a propovijed je održao pomoćni biskup Zagrebački i voditelj ureda za mlade HBK Mio Gorski.
Domaćin je na početku mise pozdravio sve prisutne i zahvalio svojim suradnici na orgarnizaciji samog događaja. Mons. Mio Gorski u svojoj propovijedi govorio je o značaju susreta i potaknuo mlade za žive vjeru. Na kraju mise Križ mladih, mladi Sisačke biskupije predali su križ domaćinu slijedećeg susreta za dvije godine koji će biti u Dubrovniku i Dubrovačkoj biskupiji.
Nakon toga mladi su se uputili prema župama u kojima su bili smješteni. Kako doznajem 63 župe Sisačke biskupije primili su sudionike na smještaj. Nakon dolaska u župe mladi su bili raspoređeni po obiteljima koji su otvorili svoje domove. Samo jedan mali dio bio je smješten u dvoranama. Nakon dolaska ponuđena im je večera.
Tako je i naš autobus krenuo put Gvozda i župe sv. Petar i Pavao gdje su nas čekali naši domaćini.
Drugi dan misa je bila u novoj crkvi Sv. Petar i Pavao. Misu je predvodio vlč. Željko Lovrić. Na početku o samoj župi govorio je župnik Fra Juro Stipić. Župa ima oko 850 vjernika pretežno progranika iz Bosne koji su došli na ovo podrućje. Propovijedao je vlč Željko koji je povezao evanđelje i susret u Sisku i naš dolazak u Gvozd.
Nakon mise gosti su se predstavili domačinima u nekoliko rečenica. Nakon toga slijedio je ručak u domu i druženje. Vrijeme brzo leti i došlo je vrijeme za polazak.
Povratak je bio kroz Karlovac. Uz kavicu uz Koranu došlo je vrijeme za povratak u Zagreb. Mladi iz župe sv. Terezije pozvali su nas u svoju župu na misu da tako zaoružimo susret. Većina je prihvatila poziv. Nakon mise u Miramarskoj smo se svi razišli svojim domovima.

SHKM Sisak 2012 - reportaža sa pastorala mladih ZG nadbiskupije

25 tisuća mladih srca punih ljubavi
Mala svjedočanstva svjetlosti

S osmijeh su na susret krenuli, taj osmijeh nije im silazio s lica cijeloga dana. Hrvatska katolička mladež okupljena u subotu u Sisku na nacionalnom susretu mladih, zaista je pokazala jedno bolje lice Hrvatske. Dvadeset i pet tisuća mladih oduševljenih Kristom, dvadeset i pet tisuća mladih srca punih ljubavi donijelo je Sisku mladenačku radost i zanos vjere, pokazali su ljepotu zajedništva naše hrvatske Crkve.
Hod u svjetlosti

Nekima je SHKM u najmlađoj hrvatskoj biskupiji bio prvi ovakav susret, među njima je i Marija. Na polasku smo je upitali što očekuje od ovoga susreta. „Nadam se lijepom provodu i zajedništvu s drugim mladima iz cijele Hrvatske i šire“, rekla nam je Marija dodajući: „Očekujem da će ovo biti jedna duhovna obnova za mene i sve nas, te da ćemo nakon susreta u pravom smislu riječi hoditi u svjetlosti.“

Mladi iz svih hrvatskih (nad)biskupija te hrvatskih katoličkih misija, cijeli su dan proveli hodeći u svjetlosti, tu su svjetlost pronijeli u 63 župe Sisačke biskupije koje su mlade radosno ugostile. Hod u svjetlosti nastavlja se u njihovim svakodnevnim životima i okolini u kojoj žive – njihovim obiteljima, župnim zajednicama, među prijateljima i kolega iz škole ili fakulteta. Živo svjedočanstvo koje će mladi ponijeti sa SHKM-a, priča najsnažniju priču.
Radost zajedništva katoličke mladeži

I Irena, koja je, kao i Marija, prvi puta sudjelovala u susretu, primijetila je ovu snagu zajedništva mladih okupljenih da slave Gospodina. „Meni je ovo bio prvi susret na kojemu sam sudjelovala. Bilo mi je jako lijepo jer me razveselilo koliko mladih se skupilo u ime Božje. Na ovakvim susretima se osjeća posebna Božja prisutnost tako da se na kraju dana, iako umorna, osjećam ispunjeno i zadovoljno“, posvjedočila je Irena.

Željko, za razliku od djevojaka, nije prvi puta na SHKM-u, ali oduševljenje susretom kod njega nije ništa manje. „Drugi puta sam na Susretu hrvatske katoličke mladeži. Vraćam se kući napunjena srca i ohrabren da hodim u svjetlosti. Nadam se da su i ostali mladi doživjeli takvo iskustvo i da ćemo se u još većem broju ponovno sastati u Dubrovniku.“
Dotaknuti Božjom milošću i ljubavlju

Oduševljena susretom, svoje svjedočanstvo svjetlosti, s nama je podijelila i Marija - ne ona s početka priče, njoj ćemo se vratiti kasnije. Još prepuna dojmova, ali ispunjena radošću, Marija nam govori o duhovnom bogatstvu SHKM-a. „Jako lijepo iskustvo koje je obogatilo naš duhovni život. Dotaknuti Božjom milošću i ljubavlju, spoznali smo da je Bog uvijek uz nas i da nas nikada neće napustiti. Odlazimo ispunjeni radošću koju ćemo širiti pokazujući da pripadamo Kristu i kao takvi s nestrpljenjem iščekujemo susret u Dubrovniku“, rekla nam je Marija.
Sisak – grad nade

Susret hrvatske katoličke mladeži u središtu najmlađe hrvatske biskupije mladima je u potpunosti promijenio predodžbu o gradu Sisku koju su sa sobom donijeli na susret. „Sisak – grad koji umire. Industrija je na izdisaju, zrak se truje, duboki ožiljci i ostaci rata u duhu ljudi“, tako je Ivana vidjela Sisak prije SHKM-a. No u subotu je grad imao sasvim drugo lice. „Danas – Sisak: grad pjesme, nade, druženja, Isusa…“, oduševljeno priča Ivana radosna što je bila dionicom te priče. „Danas su mladi katolici došli poduprijeti svoju najmlađu braću, prenijeli su im radost i otvorili istinski put prema Isusu – molitva, sakramenti i zajedništvo“, objašnjava Ivana ponosna na hrvatsku katoličku mladež. „Vjerujem u svoju najmlađu braću, pokazali su nam da imamo što naučiti i od najmlađih. Hvala ti, Bože, na ovome susretu svjetla“, zaključila je.

„Bili smo u gradu koji je svojom borbom zaslužio da u njemu slavimo svoju vjeru“, rekla nam je Ana. „Samo dobre stvari okupljaju toliko ljudi koji su puni duha Božjeg koji nas je povezao za cijeli život. Mi smo svjedočili danas svoju vjeru, sa svjetlošću hodimo u našim srcima do sljedećeg susreta“, podijelila je Ana s nama svoje dojmove veseleći se susretu u Dubrovniku za dvije godine.
Biti jedno od 25 tisuća mladih srca punih ljubavi…

Dojmova je toliko da bismo ih mogli dijeliti s vama do Dubrovnika, a i nakon toga. No, vratimo se sada Mariji s početka naše priče. Sjećate se Marijinih očekivanja? Što mislite – jesu li se ona ostvarila? Marija je dobila toliko mnogo više negoli je mogla i zamisliti. Biti dijelom hrvatske katoličke mladeži, biti kap u tome moru vjere, biti jedno od tih 25 tisuća mladih srca punih ljubavi – to ne možete zamisliti, to možete samo iskusiti i živjeti. Upravo zbog toga se Marija, kao i svi naši sugovornici, vraća iz Siska cestom obasjanom svjetlošću odlučna da ta svjetlost uvijek rasvjetljava puteve njezina života.
Autor: Valentina Gusić

SHKM Sisak 2012 - subota

Jutro i popodne u Sisku
Pružiti i primiti zajedništvo
Sisak je danas grad mladih. Sedmi po redu Susret hrvatske katoličke mladeži pod geslom "U svjetlosti hodimo" započeo je jutros u Sisku. Rijeka hrvatske katoličke mladeži slila se u središte najmlađe hrvatske biskupije kako bi u zajedništvu sa svojim biskupima svjedočila radost vjere. Mladi su preplavili grad koji je živnuo njihovom mladošću i radošću.

Mladima je grad Sisak ponudio mnoštvo raznovrsnih sadržaja kako bi što bolje upoznali njegovu povijesnu i kulturnu baštinu. Tako su bili otvoreni gradski muzej, državni arhiv, knjižnica i čitaonica, gradska galerija "Striegl", Matica hrvatska, kuća "Welenreitter" i Dom kulture. Također, na ulicama grada organizirana su i brojna događanja – performansi, nastupi KUD-ova i pjevačkih skupina, jazz koncert, koncert ženske klape "Kolapjanke" te izložba tradicijskih i umjetničkih obrta.

Gradskim ulicama odjekivala je pjesma dok su mladi u procesiji išli prema prostoru središnjeg misnog slavlja ispred crkve sv. Kvirina. U pretprogramu koji je počeo u 15 sati prikazan je film s isječcima i himnama dosadašnjih SHKM kao i spot o kulturnoj baštini Sisačke biskupije. Prigodan glazbeno-scenski i duhovni program, u slavljeničkom i molitvenom ozračju ispred crkve sv. Kvirina animira Biskupijski zbor mladih i mladi s područja Biskupije. Voditelji programa su Nikolina Mesić, prof. i fra Goran Rukavina.

U sklopu programa, mladima su se obratili povjerenik za mlade Sisačke biskupije vlč. Branko Koretić i gradonačelnik Siska g. Dinko Pintarić, županica Sisačko-moslavačke županije Marina Lovrić Merzel te sisački biskup mons. Vlado Košić koji je ekskluzivno za Pastoral mladih podijelio svoja razmišljanja o važnosti ovoga Susreta za mlade Sisačke biskupije.

"Taj susret znači jedno ohrabrenje u vjeri i u crkvenom zajedništvu te samopouzdanje da nisu sami, da imaj prijatelje, da su dio jedne velike zajednice, a to je Crkva",rekao je biskup te nastavio: "Crkva je kao obitelj - to je jedno zajedništvo koje ljude povezuje dublje nego li čak krvna zajednica", objasnio je biskup. "Mislim da je to moguće ovdje osjetiti, to zajedništvo i radost, i da će to pomoći da se naši mladi ohrabre te još radosnije žive svoje crkveno zajedništvo i svoju vjeru. Nadam se da će gosti i svi oni koji dolaze moći to podijeliti i primiti. Nadam se da će mladi dati svoje svjedočanstvo, ali i primiti svjedočanstvo svojih vršnjaka", rekao je biskup.

Glazbeno-scenski program nastavljen je skečem o životu uzora mladih koji su živjeli na području Sisačke biskupije: Marije Grgić, Marice Stanković i Anice Ercegović te Petra Žagmeštra, Ivana Bonifacija Pavletića i Antuna Grahovara.

Dio programa posvećen je promociji duhovnih zvanja. Tako je vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu u zajedništvu sjemeništaraca i bogoslova govorio o ljepoti duhovnih zvanja. Predstavljeno je i Hrvatsko katoličko sveučilište te Hrvatska unija viših redovničkih poglavarica. Mladima su svjedočili i gospodin Josip Gavranović, hrvatski branitelji i sudionik Domovinskog rata, Kristina i Boris Prpić, mladi bračni par te s. Božica Alojzija od Svetog Lica Britvec, časna sestra karmelićanka.

Upravo započinje priprema za misno slavlje koje predvodi kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački u zajedništvu sa svim hrvatskim biskupima, a propovijeda pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski, predsjednik odbora Hrvatske biskupske konferencije za mlade.
Autor: Valentina Gusić / Elizabeta Mikulić

SHKM Sisak 2012. (Ured za mlade HBK)

Prvi vikend mjeseca svibnja napokon je stigao i Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) je počeo. Od ranog jutra pristizale su u Sisak grupe mladih. Oko 13.30 sati rijeka mladih predvođena sisačkim križem krenula je od sisačke katedrale do prostora kod crkve sv. Kvirina, gdje je sve već bilo spremno za pretprogram Susreta i za svečano misno slavlje .
Mladi iz svih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine te hrvatskih katoličkih misija iz europskih zemalja, hodeći uz rijeku, pretočili su se u svjetlosnu rijeku u duhu gesla „U svjetlosti hodimo". U procesiji se nosio i križ, koji će od ovog susreta biti križ susreta hrvatske katoličke mladeži.
Radost prisutnosti tolikog broja mladih iskazali su i građani koji su ih pozdravljali sa svojih prozora. Doživljaj je obostrano bio neopisiv.
Na prostoru uz crkvu sv. Kvirina u sklopu pretprograma, koji je počeo u 15 sati, prikazan je film o dosadašnjim susretima katoličke mladeži u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a potom je zbor mladih Sisačke biskupije otpjevao ovogodišnju himnu. Naravno, uz pomoć svih pristiglih mladih hodočasnika.
„Lijepi pozdrav, dobrodošli u Sisak. Pozdravljam sve prisutne i crkvene i civilne vlasti, posebno pozdravljam vas dragi mladi koji ste došli iz svih biskupija domovine Hrvatske i Bosne i Hercegovine i katoličkih misija diljem Europe. Dobrodošli u drevni Sisak, grad koji vas prima otvorena srca, grad koji vas grli i svojoj kršćanskom i ljudskom ljubavlju prihvaća“, rekao je biskup domaćin Vlado Košić u svojim prvim riječima dobrodošlice te izrazio želju da ovo popodne svi budu jedno te tako slaveći Istinu svijetu svjedoče da smo mi kao kršćani pozvani graditi društvo mira, sloge, zajedništva.
„Neka i ovaj vjetar, kao znak Duha Svetoga u svima nama pokrene nove silnice, novu snagu za ono što je lijepo i što je plemenito. Slavimo zajedno Gospodina da nam ovo bude jamstvo kršćanskog zajedništva, da doista u svjetlosti hodimo“, rekao je nadalje biskup.
Povjerenik za mlade Sisačke biskupije vlč. Branko Koretić izrazio je dobrodošlicu u ime svih mladih svoje biskupije koji su dočekali sudionike, koji su predano sudjelovali u pripremama i koji su sudjelovali i u realizaciji. Posebno je pozdravio svećenike i povjerenike za mlade.
Okupljenima se obratila i županica Sisačko-moslavačke županije gđa. Marina Lovrić Menzel, koja je posebno istaknula radost prisustva tisuća mladih koji su u Sisak i županiju donijeli ljubav i nadu, najljepši i najplemenitiji dar ovom biskupskom gradu.
„Želim da lijepu uspomenu na sve ono što ćete ovdje doživjeti ova dva dana ponesete sa sobom, kao što ćemo mi kad odete u svojim srcima imati vašu vjeru, ljubav, mladost i nadu“, rekla je.
Riječ dobrodošlice uputio je i gradonačelnik Siska g. Dinko Pintarić, koji je podsjećajući kako je Sisak grad triju rijeka, istaknuo da je ovim susretom kroz njega protekla još jedna rijeka, ona svjetlosna. „Tu rijeku Sisak srdačno pozdravlja, jer sve rijeke zajedno čine rijeku života u kojoj djetinjstvo i mladenaštvo zauzimanju posebno mjesto“, rekao je gradonačelnik.
Svečano misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji su bili otpravnik poslova Apostolske nuncijature u RH mons. Mauro Lalli, hrvatski nadbiskupi i biskupi na čelu s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječkim nadbiskupom Marinom Srakićem, vojni ordinarij u BiH Tomo Vukšić, kotorski biskup Ilija Janjić, srijemski biskup Đuro Gašparović i pomoćni biskup banjalučki Marko Semren.
Na početku mise riječ pozdrava svima prisutnima uputio je sisački biskup Vlado Košić.
„Dobrodošli u Sisak, drevni grad kulture i bogate povijesti, grad sv. Kvirina, sisačkog biskupa i mučenika. Vama, dragi mladi, ide prvi pozdrav i izraz radosti i zahvalnosti radi vašeg dolaska. Doista iskreno i radosno pozdravljam sve vas hrvatske mlade katolike pridošle u Sisak na ovo zborovanje, rekao je biskup Košić te pozdravio i prisutne nadbiskupe i biskupe, svećenike, vjeroučitelje i sve one koji su dopratili mlade. Pozdrav je uputio i predstavnicima županijskih i gradskih vlasti i predstavnicima drugih vjerskih zajednica.“
Biskup Košić je pozdravio i volontere, župne animatore te svećenike, redovnike i redovnice i sve koji su se uključili u ovaj događaj i bez kojih ovaj događaj uistinu ne bi bio ostvaren. Na poseban način je zahvalio obiteljima koje su otvorile svoja srca i svoje domove mladim hodočasnicima.
„Neka je svima radosno ovo zajedništvo sa željom da u svjetlosti hodimo. Mi želimo s ovog susreta odaslati poruku nade našoj Crkvi i našem hrvatskom narodu i svima reći "ne bojte se, Krist je s nama", Njega voljeti i slijediti s Njime graditi svoj osobni i zajednički život naroda i društva pruža nam svima sigurnost da ćemo prevladati poteškoće i s Njime u svemu pobijediti. Svima želim ugodan boravak u Sisku, zajedno s Kristom uskrslim, zajedno jedni s drugima kao braća i sestre zajedno u vjeri, nadi i ljubavi“, rekao je biskup Košić te istaknuo kako su u Sisku i dar oltara s hipodroma na kojem je Sveti Otac služio misu te ambon i krov sa nezaboravnog susreta mladih s Papom na Trgu bana Josipa Jelačića.“ Neka u zajedništvu sa Svetim Ocem s ovog susreta polete nove nade i misli za bolje sutra za našu Crkvu i domovinu“, zaključio je.
Poruku Svetoga Oca upućeno sudionicima susreta, koju je potpisao državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone, pročitao je povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije vlč. Branko Koretić.
Sveti Otac s radošću upućuje svoj pozdrav svim sudionicima, biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicima, a na poseban način mladim katolicima iz čitave Hrvatske, BiH i svih dijelova svijeta okupljenima u Sisku, kako bi zajedno slavili Gospodina, ističe se na početku poruke.
Mladima se poručuje kako je još svima u lijepom sjećanju prošlogodišnji susret pape Benedikta XVI. s mladima na Trgu bana Josipa Jelačića. Riječi kojima je tada Papa ohrabrio mlade, slijedi i geslo „U svjetlosti hodimo".
„To je odgovor na ono što vam je Papa poručio. Doista hod s Kristom je hod u svjetlu, jer On za se kaže da je svjetlo svijeta i tko ide Njim neće u tami hoditi, nego će imati svjetlost života. No, Gospodin ide još dalje i poziva nas da i mi budemo svjetlo svijeta. Svjesni smo napasti koje prijete da umanje sjaj na licu kršćanina i Crkve. Stoga je i Godina vjere koja je pred nama izvrsna prilika za osobni ispit savjesti: koliko svjetlo moje vjere obasjava put drugima, kako bi i oni u svjetlu hodili. Dragi mladi prijatelji, odlučno hodite i pronosite ovim svijetom svjetlo koje je upaljeno vašim krštenjem. Ono isto koje je obasjalo vazmenu noć, a to je Krist Uskrsnuli, povratnik od smrti koji svijetli svakom čovjeku“, stoji u Papinoj poruci mladima.

U prigodnoj homiliji je biskup Gorski, predsjednik Odbora za mlade HBK, osvrćući se na misna čitanja, posvijestio kako Isusove riječi „Ja sam trs, vi loze" koje je uputio apostolima, vrijede za sve Njegove učenike do kraja povijesti.
„I mi premda različiti, iz različitih župa i biskupija iz različitih dijelova Europe svi smo mi na jednom trsu Kristovu njegove loze, svi smo mi Njegova Crkva, Njegova zajednica. To nas ispunja radošću, ponosom: mi se osjećamo jedno, mi pripadamo jedni drugima", rekao je biskup te pojasnio kako, kao što u obitelji braća i sestre pripadaju jedni drugima, tako smo i mi u Crkvi jedna obitelj. Naglasio je kako nije samo fraza kada predsjedatelj euharistijske zajednice oslovljava prisutne vjernike 'braćo i sestre'. Među njima postoji jedna dublja povezanost nego li je među članovima jedne obitelji koja ima krvnu povezanost, krvno srodstvo.
"Među nama postoji povezanost Duhom Svetim. On je ta utjeha kako smo čuli u prvom čitanju, kada kaže pisac Djela apostolskih da je Crkva uživala mir, izgrađivala se i napredovala u strahu Gospodnjem te rasla utjehom Svetoga Duha (usp. Dj 9, 31). Sv. Ivan nam u Prvoj poslanici govori da po Duhu koji nam On daje, znamo da Krist ostaje među nama (usp. 1 Iv3, 24). Taj Duh Sveti je ljubav, ljubav koja ujedinjuje različite članove Crkve, da oni premda različiti jesu jedno, osjećaju se jedno, pripadaju jedni drugima.
Mi pripadamo i Kristu kao svome trsu, kao onome koji nam daje život, bez onoga kojega ne možemo učiniti ništa, kako on sam veli, ali pripadamo i jedni drugima i bez tog zajedništva s Kristom i međusobnog zajedništva mi ne bismo mogli činiti ništa. Krist je onaj koji nam daje svoga Duha, taj životni sok koji između trsa i loze struji i hrani loze da se one razvijaju, rastu i donese plod, jer to je volja Nebeskog Oca da donosimo mnogo roda i da budemo Kristovi učenici", rekao je biskup te podsjetio kako nam Isus govori da trebamo činiti Njegova djela, da taj rod kojeg trebamo donositi bude naš život, naše svjedočenje.
"Dakle, nije dosta samo misliti, osjećati se u srcu vjernikom, nije dosta niti samo pokazivati svoju vjersku pripadnost različitim znakovima, važno je činiti djela Božja. Zato i sv. Ivan apostol kaže u svojoj poslanici „dječice, ne ljubite riječju i jezikom, nego djelom i istinom" (usp. 1 Iv 3,18)“, rekao je biskup te upozorio kako ljubav nisu samo lijepe riječi, ljubav to je život, život za druge. Zato svoju vjeru, a to je ljubav na djelu prema Bogu, prema Isus Kristu i ljubav prema bližnjima trebamo pokazivati životom, svojim zalaganjem, svojim djelima, ne tek biti deklarativni vjernici, nego je nama slijediti Isusa Krista, dapače i do žrtve vlastitog života. Kao što je On život svoj dao za nas i rekao da „veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život daje za svoje prijatelje (usp. Iv 15,13), i mi smo pozvani, ljubiti jedni druge, ali ne bilo kako nego kao što je On ljubio nas. Jedan od primjera onih vjernika koji su Kristu vjerovali do te mjere da su bili spremni i život svoj darovati da bi ostali Njemu vjerni, da bi tako zasvjedočili svoju ljubav prema njemu, je i sv. Kvirin. On je svjedok, vjeran učenik za koga je Gospodin mogao reći „dođi slugo dobri i vjerni", biti vjeran znači biti postojan, znači ustrajati u onome što je dobro", rekao je biskup Gorski.
U duhu gesla SHKM „U svjetlu hodimo", istaknuo je kako je upravo Krist ta naša svjetlost i kada smo s njime onda i mi nosimo svjetlost koja i nama pokazuje put i koja može svijetliti braći i sestrama i može njima biti pomoć na njihovu životnom putu.
"Molimo da se nikada ne odijelimo od Krista Gospodina, kao što bi bilo pogubno da se loze odijele od trsa, onda one neće donijeti roda, tako i mi ostanimo vjerni u povezanosti s Gospodinom da nas njegov Duh ispunja i vodi, te da i mi pronosimo i budemo svjetlo ovomu svijetu", rekao je na kraju homilije biskup Gorski.
Nakon popričesne molitve, biskup Košić je zahvalio je zasluženo još jednim svima koji su se uključili u taj susret. Zahvalio je župnicima, župnim vikarima i animatorima, cijelom organizacijskom odboru Susreta te obiteljima na području cijele biskupije koje su otvorenog srca primile mlade.
„Ponesite dragi mladi u svoje župe, biskupije i zajednice puno radosti, nade i svjetla s ovog susreta da doista u „Svjetlosti svi hodimo" i da stvaramo bolju budućnost. Neka nas sve dobri Bog blagoslovi“, rekao je na kraju mise biskup Košić.

„Pogledajmo tko nas to poziva na sljedeći Susret hrvatske katoličke mladeži", pozvao je zatim mlade na završetku misnog slavlja Susreta predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić. Nakon toga na zidu je emitiran promotivni spot kojim dubrovački biskup Mate Uzinić s mladima Dubrovnika poziva sve mlade katolike na slijedeći SHKM 2014. godine u Dubrovnik. Mladi Sisačke biskupije predali su križ mladima Dubrovačke biskupije dok su sudionici susreta s oduševljenjem skandirali „Dubrovnik, Dubrovnik".
„Neizmjerno se radujemo toj časti što ćemo biti domaćini nacionalnog susreta katoličke mladeži u Dubrovniku 2014. To je za nas jedan veliki izazov, ali ujedno i poseban poticaj za oživljavanje pastorala mladih na području naše biskupije. Bogu hvala za iskustvo koje imamo sa dosadašnjih SHKM i to će nam biti od velike pomoći. Vjerujemo kako će vjernici Dubrovačke biskupije otvoriti svoja srca i svoje domove rijekama mladih koji će se 2014. godine sliti u Dubrovnik te ćemo još jednom pokazati svoje gostoprimstvo", rekao je vjeroučitelj Krešimir Marković iz Vijeća za mlade po objavi informacije da će Dubrovačka biskupija biti domaćin sljedećeg SHKM-a 2014.
Promotivni spot SHKM 2014. u Dubrovniku može se pogledati na linku:
http://www.dubrovacka-biskupija.hr/portal/index.php?option=com_k2&view=item&id=479:dubrova%C4%8Dka-biskupija-doma%C4%87in-shkm-2014&Itemid=466.

Nakon mise nastavilo se druženje domaćina i gostiju po obiteljima, župama.

Drugi dan susreta, nedjelja 6.5.2012., bio je obogaćen i ispunjen zajedničkim druženjima domaćina i mladih hodočasnika u obliku obiteljskih trenutaka, zajedničkog slavljenja svete mise u župama Sisačke biskupije, međusobnim upoznavanjima i građenju novih poznanstava i prijateljstava.
Poslije misnih slavlja, ručka i još malo provedenih trenutaka s obiteljima domaćinima, grupe mladih su se u poslijepodnevnim satima uputile svojim kućama, noseći sa sobom ovo neprocjenjivo iskustvo susreta u Sisku. Hrabro nastavljaju hod „u svjetlosti“.

Od srca zahvaljujemo biskupu domaćinu mons. Vladi Košiću, povjereniku za pastoral mladih Sisačke biskupije i glavnom koordinatoru Organizacijskog odbora vlč. Branku Koretiću, kao i cijelom Organizacijskom odboru biskupije, predsjedniku Odbora za mlade HBK biskupu Gorskome i Odboru, zatim svim predivnim i predanim volonterima i gostoljubivim i srdačnim obiteljima domaćinima, svim ljudima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji, pripremi i realizaciji susreta. Hvala veliko svim mladim hodočasnicima koji su pravi dokaz žive prisutnosti Kristove.

Dubrovnik nas čeka, no prije toga imamo još mnoga djela Ljubavi za učiniti i posvjedočiti. Pa, krenimo.


IKA/Ured za mlade HBK

SHKM Sisak 2012 - reportaža broj 1

Ova reportaža napisao sam za Dopisnu teologiju.
Bit će još nekoliko tako da ću svaku stavit i na blog.

Ovaj vikend održan je sedmi susret Hrvatske katoličke mladeži. Domaćin je bio Sisak i Sisačka biskupija. Procjena je da se okupilo oko 30.000 mladih iz svih biskupija Hrvatske i dijaspore. 63 župe primile su sudionike na smještaj.
Prvi dan bio je rezerviran za upoznavanje Siska. Mladi su već od ranih jutarnjih sati dolazili u Sisak. Oko 13 sati počela se formirat procesija od Sisake katedrale do livade ispred crkve sv. Kvirina. Nakon dolaska ispred crkve sv. Kvirina mladi su imali mogućnost za ispovijed. Pred program je počeo oko 15:30 sati. Bio je dosta bogat i za svakoga po nešto. Za to vrijeme je dolazili su biskupi i pripremali se za misu. U procesiji biskupi i svećenici prošli su prostom gdje su bili mladi i došli na središnji oltar. Misu je predvodio kardinal Bozanić, a propovijed je održao pomoćni biskup Zagrebački i voditelj ureda za mlade HBK Mio Gorski.
Domaćin je na početku mise pozdravio sve prisutne i zahvalio svojim suradnici na orgarnizaciji samog događaja. Mons. Mio Gorski u svojoj propovijedi govorio je o značaju susreta i potaknuo mlade za žive vjeru. Na kraju mise Križ mladih, mladi Sisačke biskupije predali su križ domaćinu slijedećeg susreta za dvije godine koji će biti u Dubrovniku i Dubrovačkoj biskupiji.
Nakon toga mladi su se uputili prema župama u kojima su bili smješteni. Kako doznajem 63 župe Sisačke biskupije primili su sudionike na smještaj. Nakon dolaska u župe mladi su bili raspoređeni po obiteljima koji su otvorili svoje domove. Samo jedan mali dio bio je smješten u dvoranama. Nakon dolaska ponuđena im je večera.

Drugi dan, nakon doručka mladi su se okupili na misi koja je u svim župama počela u 11 sati. U crkvi sv. Kvirina, misno je slavlje predvodio sisački biskup Vlado Košić. Naime, ispred te crkve se u subotu okupilo 28 tisuća mladih, rekao je domaći župnik Zdravko Novak prilikom uvodnog pozdrava mladima koje su na spavanje primile obitelji župe sv. Kvirina u Sisku.

U svojoj propovijedi biskup Košić podsjetio je da se na ovogodišnjem Susretu mladih nalaze mladi iz različitih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine te iz drugih zemalja poput Njemačke, Austrije i Švicarske. „No, iako dolazimo iz različitih dijelova svijeta, svi smo mi Njegova Crkva. To nas ispunjava radošću i ponosimo se time. U Crkvi smo jedna obitelj i to je jače od krvnog srodstva, jer smo povezani Duhom Svetim“, istaknuo je biskup. Kako je rekao, Duh Sveti ujedinjuje različite ljude te je nadodao da „mi pripadamo Kristu, a bez njega ne možemo ništa.“ „Mi smo Kristovi učenici i trebamo činiti djela njegove ljubavi. Nije dosta osjećati i lijepo govoriti, treba činiti djela. Ljubav nisu lijepe riječi, nego život za druge“, ustvrdio je sisački biskup. Podsjetivši na geslo Susreta hrvatske katoličke mladeži 2012. „U svjetlosti hodimo“, biskup Vlado Košić poručio je mladima da je „Krist naša svjetlost i da mi nosimo svjetlost koja na svijetli na našim putevima.“
U popodnevnim satima, nakon okrijepe, mladi hodočasnici uputit će se svojim kućama.
Što na kraju napisat. Bilo je lijepo. Puno mladih i očito je da svijet na mladina ostaje. Smjene generacija je očit. Mladi se opet sve više okupljaju u zajednicama. Mi stariji bi trebali biti primjer njima.
Moj autobus je bio smješten u Gvozdu. Svi smo spavali po obiteljima. Domaćin je bio fenomenalan i svi smo bili zadovoljni. U povratku smo išli kroz Karlovac.
Što na kraju reći nego vidimo se u Dubrovniku.

Posljednje pripreme za SHKM

04.05.2012.

Radovi na pozornici za središnje misno slavlje.

Ispred crkve sv. Kvirina u tijeku je postavljanje pozornice na kojoj će se održati program Susreta hrvatske katoličke mladeži i svečano misno slavlje u subotu 5. svibnja 2012. godine. Pozornicu dugačku 50 i visoku 7 metara vizualno osmislio je sisački akademski kipar Marijan Glavnik, a tehnički postavio Doming-projekt, objavljeno je na mrežnoj stranici Ureda za pastoral mladih Sisačke biskupije.

Pozadina pozornice oslikana je bijelom i nijansama plave boje koje simboliziraju nebo i rijeke biskupije. Uz nebo i rijeke na pozadini se nalazi i simbol mučeništva biskupa Kvirina - mlinski kamen. Donji dio pozornice obojan je bojom gline i ilovače koja predstavlja plodno sisačko tlo, izvor života za stanovnike ovoga kraja. Dinamični element strukture pozornice je kip svetog Kvirina pod čijim nogama izvire voda.

Simbolička krila golubice nadvijaju se nad središnjim dijelom pozornice na kojoj se nalaze glavni oltar i nacionalni križ Susreta hrvatske katoličke mladeži. Zanimljivo je istaknuti da su upravo ta krila i oltar poveznica s molitvenim bdijenjem mladih sa Svetim Ocem na glavnom zagrebačkom trgu, odnosno s euharistijskim slavljem na Hipodromu u Zagrebu u lipnju 2011. godine. Prostor ispred pozornice pripremljen je tako da u subotu primi trideset tisuća mladih koji će se kao rijeke svjetla slijevati na prostor oko sv. Kvirina i u zajedništvu sa svojim biskupima i svećenicima slaviti svetu misu.

E M A N U E L L I V E

SUBOTA 05.05.2012. / od 11:00 sati
Default Caffe - Sisak, Dr. A. Starčevića 13 (centar)

- - - - - - - E M A N U E L L I V E - - - - - - -

Dakle, iako toga u službenom programu SHKM nema, grupa EMANUEL ondje nastupa u subotu od 11:00 sati prijepodne, za vrijeme dok će se mladi sudionici susreta po malo okupljati na procesiju.

Ovim putem želimo zahvaliti DEFAULT CAFFE - u koji se nalazi u samom središtu grada nedaleko katedrale, što je prepoznao vrijednost kršćanske glazbe i omogučio nam da zajedno s vama uživamo u pjesmi i širimo poruku evanđelja.

DAN NAKON SHKM-a u SISKU, U BUM-u na HKR-u POSLUŠAJTE U 20.31:

- Što o velikome okupljanju tisuće mladih 5. i 6. svibnja u Sisačkoj biskupiji kažu hrvatski povjerenici za pastoral mladih i što će njihovi mladi zauvijek pamtiti?
- U Rimu je održan Europski susret studenata. Kakva su iskustva naših sveučilištaraca i jesu li sklopljena neka nova prijateljstva? Govore Marija Ćališ, iz zagrebačke 'Božja pobjede' i Ana Marčinko iz 'Hrvatskog nadzemlja' u Splitu.

Održan humanitarni nogometni turnir

Humanitarni malonogometni turnir "Mladi za mlade" održan je na akademiji Marić je u utorak, 1. svibnja . Na turniru je nastupilo osam ekipa ("Sv. Obitelj", "Sv. Petar", "ZMR", "KSK", "Gospa Lurdska", "Građevinari", "Bogoslovi", "Vjeroučitelji"). Većina ekipa natječe se u Katoličkoj malonogometnoj ligi, a i na ovome turniru igralo se po pravilima KMNL-a.

Turnir je započeo izvlačenjem ekipa u 9 i 30 sati, a prije početka igre, mladi nogometaši su se okupili na sredini terena u zajedničkoj molitvi. Na jakom suncu, užegloj umjetnoj travi, temperaturi od 30°C odigravala se lavovska borba. Igralo se u dvije skupine po četiri ekipe u formaciji 5+1. Prve dvije momčadi iz skupine išle su dalje u polufinale. Utakmice u skupini igrale su se po deset minuta poluvrijeme, a polufinale i finale po 15 minuta, a za treće mjesto pucali su se penali.

Za prvo, drugo i treće mjesto ekipama su dodjeljivani pehari, a dodjeljivale su se nagrade i za najboljeg strijelca (lopta), igrača (dres) i golmana turnira (golmanski dres).

Pobijedila je ekipa "Sv. Obitelj" koja ujedno igra u 1. KMNL. Rezultatom 3:2 ekipa „Sv. Obitelji“ pobijedila je ekipu „Bogoslovi“ koja je osvojila drugo mjesto. Treće je mjesto pripalo ekipi „Sv. Petar“ koja je na penale pobijedila ekipu „Gospa Lurdska“. Nagradu za najboljeg strijelca dobio je Ivan Sesar koji se istaknuo posebno na cijelom turniru svojom igrom i zasluženo osvojio nagradu i za najboljeg igrača turnira. Nagradu za najboljeg golmana turnira osvojio je Lovro Macan koji se posebno istaknuo svojim obranama tijekom cijelog turnira i posebno u zadnjoj utakmici kada je njegova ekipa pucala penale i osvojila treće mjesto.

Nakon završetka natjecanja po skupinama, održalo se egzibicijsko natjecanje u tehniciranju za limače u kojem je pobjednik dobio poklon paket Kraša, jednog od sponzora turnira.

Tijekom turnira igrači su bili posluženi proizvodima sponzora: pekarskim proizvodima, keksima, čokoladama i energetskim pićima. Na kraju turnira svim je sudionicima bio poslužen roštilj koji su sponzorirali Kaufland i Karlovačka mesna industrija. Za pečenje se pobrinula ekipa gospodina Milana Labosa iz Bistroa MZ.

Sav prihod od sponzora i jedan dio od kotizacija uplaćen je u fond "Mladi za mlade" koji pomaže studente i srednjoškolce u potrebi.

Zahvaljujemo sponzorima turnira koji su donirali svoje proizvode: Kraš d.d., Kaufland Hrvatska, PPK, Red Bull, Pekarna Marko i Rost Šport, a posebno sponzorima koji su novčano potpomogli turnir, a samim time i fond „Mladi za mlade“, to su tvrtke: Graditelj Svratišta i Eurolimbus.

Obavijest Zajednice Emanuel iz Zagreba

Dragi ljudeki! Danas nakon Klanjanja u Crkvi sv. Marije na Dolcu, naš Tim za FORUM MLADIH U Altottingu će svima vama koji ste se odlučili ići s nama na forum, biti na raspolaganju za pitanja... Također smo tu i za one koji se pitaju: što je to? kad je to? tko sve ide? Pitajte, samo pitajte... :) :) Bit će odlično i bila bi šteta da nam se ne pridružite ovog ljeta od 3. do 8. kolovoza i "napunite baterije"...

Misa mladih: ZA NOVO LICE CRKVE - SKAC Palma

Moli s nama za CRKVU MLADOSTI i njenu mladolikost.

Mladost mora imati mjesta u Crkvi. Samo po njoj ugledat ćemo novo lice Crkve. U mladima je ono novo. Po vama će Bog progovoriti, na vama će Crkva ostati. Da Bog po Vama udahne svoga duha da Crkva novim, licem mladosti zasja. Dođi sa srcem, i u bazilici Srca Moli sutra s nama:

- Da Bog nadahnjuje naše biskupe da imaju sluha za inicijative mladih
- Da mladima znaju vjerovati i nadu buditi

- Da svećenici iskreno svim srcem vole mlade i da im srce znaju dati
- Da znaju dopustiti mladima da Crkvu svojih kreativnim duhom pomlađuju

- Da mladi u Crkvi svoj dom nađu...
- Da mladi uistinu vjeruju u svoj poziv i poslanost...

Neću staru, hoću mladu Crkvu, neću bez tebe, s tobom hoću!
Dođi, pred Susret mladih u Sisku moli za NOVO LICE CRKVE, za Crkvi mladih,

da Hrvatska katolička mladež na Susretu Krista susretne...
Ne žali mladiću svojih koljena, klanjaj s nama, da Gospodin srca kamena omekša..

Da vas Duh Božji ohrabri i povede.

Sveta ispovijed počinje u 20.15,
Nakon mise klanjanje.

Javi drugima da dođu s tobom moliti za vaše mjesto u Crkvi.

Tvoj SKAC i pater Ike

SHKM Sisak 2012 - Predprogram u subotu

03.05.2012.

15:00 Scensko glazbeni program
- pozdrav Sv. Kvirina , scenski nastup mladih
- film s isječcima i himnama dosadašnjih SHKM
- spot o kulturnoj baštini Sisačke biskupije

U 15:45 okupljene će pozdraviti sisački biskup Vlado Košić, povjerenik za mlade Sisačke biskupije vlč. Branko Koretić i gradonačelnik Siska g. Dinko Pintarić


15:55 Scensko glazbeni program
- Kolapjani
- skeč o životu uzora mladih: Marije Grgić, Marice Stanković i Anice Ercegović, koji su živjeli na području Sisačke biskupije - scenski nastup mladih
- Biskupijski zbor

16:30 Promicanje duhovnih zvanja
- vlč. Ivan Grbešić – sjemeništarci i bogoslovi
- Katoličko sveučilište
- HUVRD (Hrvatska unija viših redovničkih poglavarica
- Biskupijski zbor

17:00 Svjedočanstva
- g. Josip Gavranović, hrvatski branitelji i sudionik Domovinskog rata
- Kristina i Boris Prpić, mladi bračni par
- s. Božica Alojzija od Svetog Lica Britvec, karmelićanka

17:10 Prigodni scensko glazbeni program
- Kolapjanke
- skeč o životu uzora mladih: Petra Žagmeštra, Ivana Bonifacija Pavletića i Antuna Grahovara - scenski nastup mladih
- Mladi tamburaši iz Lasinje

17: 40 Priprava za misno slavlje

- vlč. Ivan Grbešić, meditativni uvod o euharistiji

SHKM Sisak 2012 - Gdje će biskupi slavit mise.

Nedjeljna misna slavlja održat će se u sve 63 župe na području Sisačke biskupije s početkom u 11 sati.
- Sisački biskup mons. Vlado Košić predvodit će svečano misno slavlje u župi Sv. Kvirina u Sisku, koju će izravno prenositi HRT.

Uz biskupa Košića misna nedjeljna slavlja predvodit će još osam biskupa u osam različitih župa Sisačke biskupije prema sljedećem rasporedu:
- Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić predvodit će misno slavlje u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku s izravnim prijenosom na Hrvatskom katoličkom radiju;
- Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodit će misno slavlje u crkvi Sv. Marije Kraljice Mira u Sisku (Naselje);
- Šibenski biskup mons. Ante Ivas predvodit će misno slavlje u crkvi Sv. Josipa Radnika u Sisku (Galdovo);
- Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodit će misno slavlje na Gradskom stadionu u Petrinji;
- Pomoćni banjalučki biskup mons. Marko Semren predvodit će misno slavlje u crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini;
- Bjelovarski biskup mons. Vjekoslav Huzjak predvodit će misno slavlje u crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Kutinskoj Slatini;
- Kotorski biskup mons. Ilija Janjić predvodit će misno slavlje u crkvi Sv. Petra u Ivanić-Gradu;
- Križevački vladika mons. Nikola Kekić predvodit će misno slavlje u crkvi Uznesanja BDM u Kloštar Ivaniću.

Nova hrvatska katolička nada!

Prenosim sa ESAVA.INFO

Svi putevi vode u Rim. Vjerojatno ste svi više-manje čuli ovu izreku. Osobno je nikada nisam doživljavao toliko da bih malo više razmišljao o njoj, ali onda je stigao poziv od Marije ispred Ureda našega don Damira.

- Hoćeš li u Rim? Europski susret katoličkih studenata. K'o iz topa sam rekao DA. Bio sam jedan od gotovo 50 odabranih koji će predstavljati našu domovinu na navedenom susretu. Išlo je i mnogo prijatelja koji studiraju u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Zadru, Splitu, Dubrovniku… Bila je to prava katolička hrvatska reprezentacija. Okupili su se ljudi koji unatoč svojim studentskim obvezama izdvajaju svoje slobodno vrijeme za realizaciju raznih projekata u korist nama studentima, ali i cijelog društva, a sve to uz Božju pomoć. Oni su zaslužili biti tu!

Nažalost, u današnje vrijeme se u medijima veoma malo govori o takvim ljudima. Postaneš skeptičan i pitaš se postoji li netko sličnih stajališta, uvjerenja i mišljenja kao što ih imaš ti? Uvjerili smo se da postoji. Garantiram da se nitko nije vratio iz Rima isti kakav je bio. Svatko je doživio svojevrsno produhovljenje, preobraćenje, učvrstio je svoju vjeru, saznao je puno dobrih stvari. Fasciniran sam znanjem pojedinaca, prije svega studenata teologije. Jednostavno ih možete slušati satima. Tolika količina znanja, mudrosti i predanja koja zrače iz njihovih srca. Zašto oni nemaju svoj medijski prostor? Zašto se ne priča o takvim ljudima?

Don Damir je na početku putovanja rekao: Kada se vratiš iz Rima, ili se odvratiš od vjere ili si još više u njoj. I zaista je tako. Ne znam kako bi se netko mogao odvratiti. Ja sam osobno samo još više učrvrstio svoje stajalište u Boga, Crkvu i katoličanstvo.

Kako studenti mogu pridonijeti razvoju novog čovječanstva? Koji su novi načini evangelizacije? To su bile teme simpozija i radionica na kojima smo sudjelovali.

Bogat program započeo je i prije samog dolaska u Rim kada smo posjetili gradić Assisi i grob sv. Franje.

Nakon toga došli smo u Rim gdje smo bili smješteni u fenomenalan novi Studentski dom, Campus X. Dvokrevetne i trokrevetne sobe bile su na razini hotela s 5 zvjezdica. Kako to nitko nije očekivao, malo je reći da smo bili samo iznenađeni.

Prvi susret s ostalim studentima Europe imali smo na uvodnom predavanju u Roma Tor Vergata Universityu gdje su nam svoje uvodne riječi, između ostalih, uputili pomoćnik rimskog biskupa msg. Lorenuzo Leuzzi, ravnatelj sveučilišta Renato Lauro te msng. Sergio Lanza i prof. Joao Luis Cesar Das Neves s Katoličkog sveučilišta u Portugalu.

Dan smo zaključili svečanom misom u 19:00 u malenoj studentskoj kapelici u blizini doma. Večernje sate proveli smo u međusobnom upoznavanju, zbližavanju te pjesmi i molitvi.

Nedjelja je bila rezervirana za Vatikan. To je ono što je većina nas željno iščekivala – sv. misa koju je vodio papa Benedict XVI. Moramo napomenuti kako su nam organizatori omogućili mjesta u prvim redovima što je dodatno uveličalo ovaj događaj. Nakon sv. mise poslušali smo Angelus sv. Oca gdje je pozdravio sve katoličke studente koji su došli na simpozij u Rim. Slobodno vrijeme iskoristili smo za posjet grobnici Ivana Pavla II. te u kušanju loše i skupe talijanske hrane:) Popodnevni sati su provedeni u razgledavanju rimskih crkvi uz odlično vođenje našeg svećenika koji je na misiji u Rimu. Prepoznat ćete ga po hrvatskoj kapi na glavi :)

Ponedjeljak je proveden radno. Doručak i jutarnja misa u 8 sati uvod su u cjelodnevnu radionicu. Većina nas je iz Hrvatske pohađala radionicu na engleskom jeziku koju je vodio simpatični don Matteo. Iznosili smo svoje prijedloge i razmišljanja o položaju i ulozi vjere u kulturi, društvu, medijima, politici i ekonomiji. Treba naglasiti kako su se naši studenti pokazali kao izuzetno vješti, pametni i mudri govornici na engleskom jeziku. Naučili smo mnogo toga i od naših kolega iz ostalih europskih zemalja, prije svega Slovačke, Češke te Rusije. Stvorena su nova prijateljstva sa simpatičnim Olegom, Mirom, Zdenkom, našom braćom Katolicima iz Europe.

Nakon radionice slijedila je svečana procesija do križa koji je podignut u spomen na blaženog papu Ivana Pavla II. gdje je održan i svečani program u čast prve godišnjice njegove beatifikacije. Hrvatski barjak se ponosno vijorio u publici predstavljajući najmnogoljudniju studentsku skupinu na ovom okupljanju. Večernji sati su ponovno provedeni u zajedništvu uz pjesmu i gitaru te razne društvene igre, ali i ozbiljne i konstruktivne razgovore na temu katoličanstva.

Povratak je bio u utorak jutro. Krenuli smo oko 9:30, a u povratku smo posjetili i Padovu gdje smo razgledali crkvu sv. Leopolda Mandića, gdje je don Damir održao svečanu euharistiju, i baziliku sv. Ante Padovanskog. U povratku smo čuli i dirljivo svjedočanstvo našeg prijatelja koje je mnoge nas dovelo na rub suza. Bog je među nama.

Teško je riječima opisati što smo sve vidjeli: slike, freske, mozaike, svetišta… To jednostavno treba doživjeti. Drago mi je što sam bio na ovom okupljanju. Osjetio sam duboko u srcu da postoji velika nada u pozitivnu budućnost naše zemlje. Uz ovakve studente ova moralna kriza u kojem se nalazi naš narod je itekako savladiva. Dajmo tim ljudima priliku, medijski prostor da pokažu da postoji nada u bolju budućnost naše zemlje na svim poljima. Dobrota, plemenitost, stručno i sveučilišno znanje prožeto vjerom u Isusa Krista garantiraju bolje sutra.

Hvala svima vama koji ste sudjelovali, don Damiru, vozačima, organizatorima, vodičima, studentima. Ova ekipa će zasigurno ostati na okupu i tko zna, možda jednog dana budu nositelji neke nove, bolje i moralnije Hrvatske.

Bogatiji za jedno novo iskustvo, rastali smo se s osmijehom na licu i velikom željom da sve što smo naučili u Rimu urodi plodom u našem životu.

CD Bonofesta na dar svim čitateljima Glasa Koncila

Uoči Bonofesta 2012., koji će se održati u Vukovaru 11. svibnja ove godine, izdan je nosač zvuka pod nazivom „Bonofest u Glasu Koncila“ u nakladništvu „Laudata“, a na dar svim čitateljima Glasa Koncila s nadnevkom 6. svibnja.

Riječ je o jedinstvenom projektu, jer Glas Koncila, kao najtiražniji i najprihvaćeniji katolički tjednik kojega primaju sve hrvatske župe, prvi put daruje svoje čitatelje s CD-om i to u nakladi od 23 tisuća primjeraka.

Od 200 autorskih pjesama, koje su izvođene u dosadašnjih šest godina Bonofesta, odabrano je dvadeset pjesama:

Mreža ribara - Band Aid Bonofesta; Kolika tajna - Vis Matheus; Potpuno tvoj - Antonio Tkalec; Uz tebe – Maja Tadić; Sad kad sam ti živ – Bojan Jambrošić i Ivo Šeparović; Hoću li i ja u raj – Magdalena Tomić-Mijatović i Monika Tomić; Božje djelo – VIS Proroci; Čuvaj me dobri anđele – Mia Kordić; U najljepšim bojama – Željka Marinović; Vrelo mog života – Klapa Neum; Kao sunca sjaj – Marija Husar Rimac; Postoji samo jedn put – Đorđia Palić; Snagom križa – Ivana i Marija Husar; Pokaži mi – Martina Tomčić i Sandra Bagarić; Gospodine Hvala – Ivana Husar Mlinac; Vjeruj – Vinko Coce; Slavonija – Čedo Antolić; Reci plavi Dunave – Ravnica; Obasjaj suncem Vukovar – Vlatka Kopić Tena; Sv. Bono Vukovarski – Zoran Goman.

Izvor: Laudato

Prijateljska utakmica predstavnika KMNL "Sv. Tripun" – CRODOCS

Tivat, (IKA) - U Tivtu je u nedjelju 29. travnja održana prijateljska nogometna utakmica predstavnika Katoličke malonogometne lige " Sv. Tripun" iz Kotorske biskupije i liječnika iz Hrvatske, ekipe CRODOCS-a.
CRODOCS je nogometna ekipa Hrvatskog liječničkog športskog društva koja djeluje od 1998. godine, a bavi se promidžbom športa i zdravog života među liječnicima. Već dugi niz godina uspješno nastupaju na Svjetskim medicinskim igrama te su u više navrata bili svjetski prvaci u malom i velikom nogometu.
Susret je odigran u vedrom i natjecateljskom duhu, gosti su pobijedili 4:2. Dogovorena je i uzvratna utakmica u Zagrebu. Ovo je ujedno bila odlična prigoda za uigravanje i upoznavanje momčadi KMNL "Sv. Tripun" te bolje povezivanje mladih iz Kotorske biskupije od Herceg Novoga do Šušanja kraj Bara.

Predstavljanje knjige "Kava s Doricom"

Zagreb, (IKA) – Knjiga "Kava s Doricom" Dorice Barbić bit će predstavljena u četvrtak, 3. svibnja u 19 sati u dvorani Matice hrvatske, Matice hrvatske 2 u Zagrebu.
O knjizi ukoričenih "Kava s Doricom" koje se emitiraju u programu Hrvatskog katoličkog radija govorit će prvi ravnatelj HKR-a fra Mirko Mataušić, urednik knjige Boris Beck, ravnatelj HKR-a Zvonimir Ančić i autorica.
U glazbenom dijelu sudjelovat će fra Miroslav Petrac.

U Sisku sve spremno za Susret hrvatske katoličke mladeži

Na susret dolazi oko 25 tisuća mladih koji će biti smješteni u četiri tisuće obitelji

Sisak, (IKA) - U Sisku je 2. svibnja najavljen Susret hrvatske katoličke mladeži koji će ovog vikenda biti održan u Sisačkoj biskupiji. Središnje događanje je u Sisku gdje će u subotu u 13 sati krenuti procesija Rimskom ulicom, novim mostom, a završiti ispred crkve Sv. Kvirina. Nakon prigodnog programa od 15 sati događaj će kulminirati svetom misom u 18 sati koju će voditi kardinal Josip Bozanić, a propovijedati predsjednik Odbora HBK za mlade mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački. Govoreći o susretu biskup Vlado Košić je izrazio zadovoljstvo što se događa baš u Sisku. Zahvalio se svima koji dolaze, koji su organizirali susret i obiteljima koje će primiti mlade. „Vjerujem da će ovaj susret duhovno obogatiti i naš Grad Sisak i čitavu našu biskupiju, osobito probuditi one koji su zaspali i mlade koji su se uključili učiniti još aktivnijima, angažiranijima u životu njihove mjesne crkve, u njihovim župama i našoj biskupiji, a vjerujem da će se svi sudionici vratiti obogaćeni", istaknuo je sisački biskup.
U biskupiji će ta dva dana boraviti prema sadašnjim procjenama 25 tisuća mladih iz cijele Hrvatske, BiH, s područja Srijema u Vojvodini, Njemačke, Austrije, Švicarske i drugih zemalja. Gradonačelnik Dinko Pintarić je kazao kako je važno da mladi Sisak dožive kao čist grad. „Dakle, izuzetno je bitno da svaki trenutak, sve komunalne službe budu spremne počistiti. Jednako tako služba odvoza smeća će biti dežurna ova dva dana. Bit će na adekvatnim mjestima dovoljno mjesta za bilo kakvu vrstu otpada."
Kad je promet u pitanju u petak će se znati kada i koje prometnice će biti zatvorene, a gradonačelnik je molio sugrađane na razumijevanje.
Povjerenik za pastoral mladih i predsjednik Organizacijskog odbora vlč. Branko Koretić je opisao kako će izgledati subota. Svaki autobus, odnosno, skupina će imati svoga volontera. Oni će čekati autobuse na tri dogovorena mjesta i odvesti ih na parkirališta. U pretprogramu ispred crkve Sv. Kvirina od 15 sati bit će, uz ostalo, izveden skeč koji će govoriti o istaknutim osobama u vjerskom životu s područja biskupije. U organizaciju se uključila Turistička zajednica. Otisnute su brojne karte grada sa adresama ustanova koje se mogu posjetiti, a bit će otvorene tijekom cijelog dana.
Potpredsjednik Organizacijskog odbora mons. Antun Sente je istaknuo kako ovoliko ljudi nije bilo u Sisku od 1593. godine kada se dogodila pobjeda kršćanske vojske nad Osmanlijskim osvajačima. U isti mah je kazao kako je pravoslavna crkva i islamska zajednica u Sisku pokazala dobru volju za suradnju te će tijekom subote biti spremni prihvatiti zainteresirane skupine mladih za razgledavanje. Više nego dobar rezultat je da je 95% mladih smješteno po obiteljima, a četiri tisuće obitelji će prihvatiti mlade.

Prenešeno sa IKE

Sve je spremno za SHKM u Sisku

Detalje programa Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u subotu 5. i u nedjelju, 6. svibnja u Sisku pod geslom „U svjetlosti hodimo“ otkrili su organizatori na konferenciji za novinare koja je održana u srijedu, 2. svibnja u prostorijama Sisačke biskupije. Na Susretu u Sisku očekuje se 30 tisuća mladih, a njih 19 tisuća udomaćit će 4 i pol tisuća obitelji.

U ime organizatora Susreta mladih govorili su sisački biskup Vlado Košić, predsjednik Organizacijskog odbora Branko Koretić, potpredsjednik Organizacijskog odbora Antun Sente te gradonačelnik Siska Dinko Pintarić.

Prema riječima sisačkog biskupa Vlade Košića, na Susret su se prijavili mladi iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine te iz Njemačke, Austrije i Švicarske.

„Vjerujem da će se cijela Sisačka biskupija ovim Susretom mladih duhovno obogatiti, a primamo ih otvorena srca i ruku“, poručio je biskup Košić.

U organizaciju Susreta hrvatske katoličke mladeži uključeno je tisuću i pol mladih volontera koji će poput pravih domaćina voditi svoje goste kroz dvodnevni program Susreta, istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora Branko Koretić pojasnivši tijek dvodnevnog programa Susreta.

„U subotu, 5. svibnja, mladi će u SIsak pristizati cijelo prijepodne, a pretprogram započinje u 13 sati procesijom kod sisačke katedrale, a završava kod crkve sv. Kvirina gdje u 15 sati započinje duhovni i duhoviti pretprogram. Misno slavlje će u 18 sati predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a pjevanje će animirati Zbor mladih Sisačke biskupije. Mladi će se nakon mise uputiti prema župama u kojima su smješteni.“

Drugoga dana, sudionici Susreta hrvatske katoličke mladeži sudjelovat će na nedjeljnoj misi, na zajedničkom ručku te će nakon toga uputiti se u turističko razgledavanje Siska i njegove okolice, nadodao je Koretić.

Da su svi tehnički detalji oko rada raznih gradskih službi dogovoreni, potvrdio je novinarima sisački gradonačelnik Dinko Pintarić.

Zanimljiv je i podatak da će u Sisak doći više od 25 tisuća mladih što čini 50 posto stanovništva u Sisku, naglasio je potpredsjednik Organizacijskog odbora Antun Sente. Također, naglasio je da su Pravoslavna crkva i Islamska zajednica u Sisku pokazali dobru volju za suradnju te će tijekom subote biti spremni prihvatiti zainteresirane skupine mladih za razgledavanje.

No, već spomenutoj velikoj brojci mladih domaćini se vesele te pozivaju sve koji su u mogućnosti da dođu u Sisak na misno slavlje koje započinje u 18 sati ispred crkve sv. Kvirina.

Izvor: Laudato

15. otvoreno prvenstvo Hrvatske za osobe s invaliditetom opet u Zagrebu

02.05.2012.

U povodu održavanja 15. otvorenog atletskog prvenstva Hrvatske za osobe s invaliditetom, gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, primio je danas članove i vodstvo Atletskog kluba za osobe s invaliditetom Agram, suorganizatora ovogodišnjeg prvenstva.

Budući da se ovo jubilarno prvenstvo, nakon Rijeke i Pule, vraća u Zagreb, razgovaralo se o aktivnostima vezanim za organizaciju, najveće sportske manifestacije te vrste, koja se, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, održava na stadionu Mladost od 3. do 6. svibnja 2012.

Gosti su gradonačelnika izvijestili o tijeku priprema za prvenstvo na kojemu će nastupati tristotinjak natjecatelja iz 25 zemalja.

Zaželjevši gostima puno sportske sreće na terenu i uspjeha s ovogodišnjim prvenstvom, gradonačelnik Bandić istaknuo je da je Zagreb ponosan što opet ima priliku i čast biti domaćin vrhunskim sportašima i da je Grad uvijek spreman pružiti potporu ovakvim manifestacijama.

Petnaesto atletsko prvenstvo Hrvatske za osobe s invaliditetom organiziraju, zajedno s AK Agram, Hrvatski paraolimpijski odbor, Hrvatski atletski savez osoba s invaliditetom te Zagrebački savez osoba s invaliditetom.

Prvi maj u Maksimiru - Reportaža

Prvi maj i to volonterski.
Ove godine sam odlučio napravit nešto lijepo za Grad Zagreb.
Bio sam volonter na fešti u Maksimiru.
Super je sve prošlo.
Bio sam zadužen za jednu cisternu sa vodom.
Mnogim volonterima to je bilo prvi puta da volontiraju za volonteski centar Zagreb.
Meni je to bila priprema za Sisak i Gvozd u koji idem slijedeći tjedan.
Isti vikend je jedan super događaj u Zagreb na kojem na žalost neću biti i volontirat. To je 15. Atletsko prvenstvo Hrvatske za osobe s invaliditetom.
Iskustvo koje treba doživjet.
Orgarnizacija je bila vrhunska a svi dobre volje.
Maksimir je bio pun.

STUDENTSKI VJERONAUK - Jesu li Jehovini svjedoci kršćani?. DUHOS Osijek

Večeras je studentski vjeronauk u Duhos Osijek na temu: Jesu li Jehovini svjedoci kršćani?
Uz p. Areka će biti i gost...
Dođite večeras u 20.30 u novi studentski dom u Osijeku...

Dvije medalje i puno radosti

Iz Krakova dolaze zbilja sjajne informacije.
Evo reportaže koju prenosim sa web portala župe Marija Pomočnica sa Knežije u Zagrebu.

Kosarkasi Bosca i malonogometasi Don Bosca s Knezije stigli su do medalja posljednjeg dana Igara salezijanske mladezi.

Kosarkasi su uvjerljivo u finalu savladali poljski Lodz i tako zasluzeno uzeli zlato nakon sto su ju;er u uzbudljivom finalu pobijedili Valenciju.

Malonogometasi Don Bosca ostvarili su fenomenalan uspjeh osvajanjem broncane medalje. Prvo su Knezijanci u polufinalu izgubili od Valencije I. s 8:2. Priliku su dobili igra;i koji su manje igrali u dosadasnjem djelu natjecanja i dobro su je iskoristili. Dok je Valencia postigla pogotke iz pogresaka nasih igraca, nasi su postigli gol iz sjajne akcije svih igraca koju je zavrsio Aron Canic. Drugi pogodak remek djelo je naseg vratara Matije Valecica koji je zatresao suparnicku mrezu s gola na gol.

U susretuza trece mjesto nasi su u tvrdoj utakmici s 3:2 slavili protiv Celja. Nase je u vodstvo doveo Canic, a Slovenci su izjednacili iz slobodnog udarca. Na 2:1 je povisio Karlo Kvasnicka sjajnim udarcem u raslje Celjana. Isti igrac je postigao i gol nakon izvrsnog prodora po lijevoj strani Luke Pozege. Minutu prije kraja nasi su primili novi gol iz slobodnog udarca, nakon sto je iskljucen ivan Baudoin. Zadnjih 60 sekundi igraci Don bosca su sacuvali loptu i zavrsni zvizduk belgijskog suca oznacio je pocetak velikog slavlja nasih sjajnih malonogometasa.

Odbojkasice su osvojile 4.mjesto (starije) i 6.mjesto (mlade) nakon razigravanja.

Podjela medalja je veceras u 20 sati, a dolazak nasih sportasa ocekuje se sutra oko podneva.

Očekivanja framaša o SHKM-u Primorsko – istarskog područja

Zadnje pripreme za SHKM u Sisku su u punom jeku. Samo dva dana nas dijele od zajedničkog okupljanja oko Kristovog stola, a kako se pripremaju i kakva su očekivanja framaša Primorsko – istarskog područnog bratstva uvjerite se sami.

Na susretu hrvatske katoličke mladeži očekujem da ću upoznati puno novih, simpatičnih ljudi. Radujem se tom susretu jer je to predivan način za svjedočenje svoje vjere. Biti među tisućama mladih koji su iz istog razloga na jednom mjestu, da bi slavili Boga – neprocjenjivo. Veselim se i jedva čekam.

Silvana Buneta, Frama Rijeka – Žabica

Moja očekivanja od SHKM u Sisku su ogromna. Prije svega što ču krenuti na susret sa braćom i prijateljima iz Pule, ali i zbog ostalih prijatelja koje ću tamo ponovno vidjeti i učvrstiti zajedništvo sa svima, ali i upoznati nove. Vrhunac susreta bit će zajednička Euharistija sa još 20-ak tisuća mladih. Takvi susreti u mladima bude neki osjećaj, jer toliko mladih na jednom mjestu i svi slave Gospodina,jednostavno nešto mora “kliknut” kod mladih kao što je i meni prije 5 godina u Varaždinu kad sam se prvi put upoznao sa Framom i od tad je Frama sastavni dio mog života.

Matija Agatić, Frama Pula

Očekujem da ce susret biti ispunjen srećom i zajedništvom te da ce svi biti raspoloženi slaviti Krista. želim da se svi još vise međusobno povezemo i još bolje upoznamo. Očekujem jedno nezaboravno iskustvo s kojega ću se vratiti s jačim duhom i još čvršćom vjerom. Očekujem puno pjesme, plesa i puno novih poznanstava. Nadam se da cu naučiti vise o svojoj vjeri.

Andrea Arapović, Frama Rijeka – Krnjevo

Naziv „SHKM“ nam govori da naša budućnost stoji na četiri važna stupa: S – susret (zajedništvo oko nečega), H – hrvatske (domovina i narod koji su nam povjereni za kratko vrijeme na putu prema vječnosti), K – katoličke (Katolička Crkva predvođena papom i biskupima), M – mladeži (garancija i temelj sutrašnjice bez ovoga ne postoji).
Očekujem zajedništvo velikog broja mladih iz cijele Hrvatske, okupljenih oko istog Krista, iste Crkve, istog cilja. Važno je zajedništvo svakog pojedinca sa našom obitelji – Crkvom. Očekujem od naših biskupa i svećenika ne samo „duhovnu teoriju“, nego i „sol zemlje“ jer često obljutavimo i treba nas posoliti – snažnom i konkretnom podrškom i pozivom hrvatskoj mladeži u ovo doba „duhovnog mraka“ i „spoznaja 21.stoljeća“. Priznajem, ovo stoljeće je toliko napredno u svojim spoznajama, da sam čak i ja napredovao – u spoznaji da se ljudi iz „pretpotopnog doba“ mentalnim sklopom ne razlikuju previše od ljudi današnjice. Čitajući biblijske stihove, vidim da je njih mučilo isto što muči i nas danas. Isti teret, ista tjeskoba, ista usamljenost, ista glad – isti grijeh. Tisućljeća su prošla, vuk je dlaku promijenio tisuće puta, ali ćud je ostala ista. Očekujem da sjeme posijano na Susretu urodi plodom u našim životima, i da poslije susreta, po povratku u svoju sredinu budemo svjedoci Isusa i njegova Evanđelja.

Volio bih da nitko ne ode na susret a da barem pet minuta ne zastane u tišini nad geslom susreta: „Ako u svjetlosti hodimo kao što je on u svjetlosti, imamo zajedništvo jedni s drugima i krv Isusa, Sina njegova, čisti nas od svakoga grijeha.“ (1 Iv 1,7).

Miro Banović, Frama Rijeka – Trsat

OPREZ!

Ovih dana u našoj župi ponovno su se pojavili prevaranti koji obilaze Vaše domove tražeći donacije koje upisuju u bilježnicu, a sve u ime župe koja ih navodno šalje. Župa nikad nije niti neće sakupljati bilo kakvu pomoć na takav način. Molimo obavijestite i upozorite i svoje susjede.

3. Festival hrvatskih vjerskih filmova - Trsat

U hrvatskom marijanskom svetištu na Trsatu u Rijeci od 7. do 9. lipnja održat će se 3. Festival hrvatskih vjerskih filmova kojega organiziraju Istra film i Franjevački samostan Trsat. Ovaj specijalizirani filmski festival na jednom mjestu okuplja i natjecateljskom vrednovanju izlaže godišnju produkciju vjerskih filmova snimljenih u Hrvatskoj i hrvatskoj dijaspori.

Na Festivalu sudjeluju filmovi svih žanrova u kojima se iskazuju evangelizacijske i društvene vrijednosti Katoličke crkve u Hrvata - igrani, dokumentarni, animirani, obrazovni, amaterski...

Prethodna dva festivala polučila su izuzetnu medijsku pozornost i ukazala na vrijedna ostvarenja filmova ovoga žanra i tematike.

Na festivalskoj internetskoj adresi:

http://www.trsat-svetiste.com/VIJESTI/3_filmski_festival.html

može se saznati više o festivalu i preuzeti prijavnica.

Ove će se godine organizirati okrugli stol na temu važnosti audiovizualne umjetnosti u novoj evangelizaciji Crkve na koji su pozvani autori filmova na festivalu.

Hodočašće ministranata Gospi u Vepric

Uvjereni smo da je svima nama potrebna duhovna snaga, milost i blizina Božja u sakramentima i riječi, ljepota zajedništva djece Božje na hodočašćima vjere. Sve ovo je jako potrebno i našim dragim ministrantima, za dostojno služenje Bogu u crkvi i svijetu. Htjeli bismo u ministrantima, našim vjernim pomoćnicima, još više probuditi ljubav za Gospodina, njegovu i našu majku Mariju. Gdje bolje osjetiti Božju ljubav, gdje bolje obnoviti svoju vjernost Bogu i pripadnost Crkvi, nego u kući Majke Božje, koja sva upućuje na Krista i sve nas želi njemu voditi. Njoj se povjeravamo i geslom kličemo: VODI NAS MAJKO, KRISTU. U Mariji vidimo jasan odgovor na Božji poziv: Neka mi bude po riječi tvojoj (Lk. 1,38).

Stoga Vas od srca pozivamo, na hodočašće ministranata splitske metropolije koje će se održati dana 16. lipnja 2012. godine u marijanskom svetištu Gospe Lurdske u Vepricu. Pozvani su ministranti osnovne škole od 4. do 8. razreda, ministranti srednjoškolci, svećenici i voditelji ministrantskih zajednica. Evo programa susreta.

10.00 - Pozdrav ministrantima, priprema za sv. misu (Gospina špilja).
10.30 - Sv. misa u Gospinoj špilji.
11.30 – Ručak (suhi).
12.30 - Susret u skupinama: kviz znanja, svjedočanstvo, mala igra, molitva.
14.00 - Molitva u Gospinoj špilji i završetak hodočašća.

Važne upute

Ministrante pripremati za hodočašće, posebno za mali kviz prema materijalima:
a) Priručnik i molitvenik, Ministrant (don Nikica Mihaljević, Donji Andrijevci).
b) Dodatak: Ckva na području splitske metropolije (Web stranica splitsko-makarske nadbiskupije – ministranti).
Najkasnije do 11. lipnja (ponedjeljak), javiti ukupan broj ministranata i ostalih sudionika.
Svaka ministrantska skupina mora imati svoga svećenika ili animatora (odgovornu osobu).
U kvizu znanja natječu se samo ministranti-dječaci osnovne škole, iz župe 2 ministranta.
Ručak (suhi) će ministranti dobiti u svetištu.
Ministranti ne moraju nositi svoje ministrantske haljine, neka ponesu zaštitne kape od sunca. Svećenici za sv. misu, mogu ponijeti liturgijsko ruho bijele boje.
Potrebno je da svećenici sa svojim ministrantima ostanu do kraja hodočašća.


Prijave:
Portir Sjemeništa: 323-429
Don Jure Vrdoljak, 323-407; 098-901-6798; E-mail: jure.vrdoljak2@gmail.com
Don Tomislav Bašić, 323-401; 098-812-090

Puno Vas pozdravlja i želi svako dobro od Gospodina, Njegove i naše Majke Marije, u ime Vijeća,

''SVETI DUJAM DANAS I SUTRA – Umjetnici o sv. Dujmu''

U petak 04. svibnja 2012. u 19,00 sati u Nadbiskupskom sjemeništu će se organizaciji Dramskog studija Ilirik i Hrvatske udruge Benedikt održati prigodni glazbeno-scenski program u čast sv. Dujma pod nazivom ''Sveti Dujam danas i sutra – umjetnici o sv. Dujmu''. Na programu koji se organizira u sklopu manifestacije ''Sudamja 2012'' pod pokroviteljstvom Grada Splita predviđen je kratki okrugli stol i predstavljanje kazališnog projekta ''Muka svetog Dujma'' autorice Silvane Dragun. Na okruglom stolu sudjeluju Josip Botteri Dini, Rade Perković, prof. dr. sc. Ivan Bošković i ravnatelj splitskog sjemeništa prof dr. sc. don Mladen Parlov. Na početku susreta glumci Dramskog studija Ilirik predstavit će javnosti kratke ulomke iz drame ''Muka sv. Dujma''. Zatim će u glazbenom dijelu programa nastupiti najpopularnija hrvatska kantautorica duhovne glazbe Danijela Sisgoreo Morsan sa mladom solisticom Danijelom Babić. Budući da Danijela Sisgoreo Morsan sudjeluje kao autorica glazbe u projektu ''Muka sv. Dujma'' ona će ovom prigodom publici otkriti nove skladbe posvećene sv. Dujmu i svim kršćanskim mučenicima. Glazbeno-scenski program je osmislio i priredio glumac i bivši intendant HNK u Splitu Rade Perković.

Devetnica i blagdan svetoga Dujma

Splitsko-makarska nadbiskupija, grad Split i župa Uznesenja BDM za proslavu sv. Dujma, zaštitnika grada Splita, pripremit će se devetnicom koja će se u splitskoj prvostolnici svečano slaviti bogatim sadržajem, pjevanom sv. misom i koncertima sakralne glazbe. U 19 sati svakoga dana od 28. travnja do 5. svibnja u katedrali sv. Dujma pjevano je misno slavlje. Pjevaju crkveni zborovi, a mise s prigodnom propovijedi predvode: don Jure Vrdoljak, dr. Juraj Batelja, mr. Boris Vidović, dr. Mario Volarević i dr. Edvard Punda. Nakon euharistijskoga slavlja svakoga dana devetnice u 20 sati bit će upriličeni prigodni koncerti i predavanja na temu vjere.

U nedjelju, 6. svibnja, u 18 sati u katedrali je otvaranje moćnika zaštitnika sv. Dujma (otvaraju: splitski gradonačelnik Željko Kerum i mons. Nediljko Ante Ančić, prepozit Metropolitanskog kaptola u Splitu); nakon otvaranja moćnika slijedi svečana Večernja s prigodnom meditacijom. Na svečanosti će uz splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića sudjelovati i biskupi Splitske metropolije.

U ponedjeljak, 7. svibnja na svetkovinu sv. Dujma u 10 sati tradicionalna je procesija od katedrale do prigodnog oltara na splitskoj Rivi. Svečano misno slavlje predvodi mons. Egidije Živković, biskup Željeznoga.

SHKM Sisak 2012 - info

Poruka iz Siska glasi:
Dragi mladi, napominjemo da premda će velik broj vas biti smješten po obiteljima i spavati u krevetima, jedan dio pak neće, zato je OBAVEZNO ponijeti VREĆE ZA SPAVANJE. :) .
Dovoljno.
Isto tako opet oboružajte se strpljenjem.
Neki će biti smješteni i više od 30 km od Siska tako da ćim završi misa krenite prema autobusima da ne dolazite kasno kod domačina.

SHKM Sisak 2012 - info

- Kako doznajem prvi na put prema Sisku kreću mladi Dubrovačke i Kotorske biskupije. Oni na put kreću več u petak u večernjim satima.
Zadnji na put kreću Velikogoričani i okolica.
- Svi muzeji u Sisku bit će otvoreni.
- Ponesite hranu i piće za subotu jer okrepa je tek navečer na mjestu nočenja, bilo da ste u dvorani ili obitelji.
- Alkohol ni po koju cijelu ne nosite.
- Krema za sunčanje je obavezna jer bit će sunce i vruće.
- Ne nosite kišobrane nego kabanice u slučaju kiše.
- Slušajte volontere što Vam kažu.

Priopćenje za medije biskupa Uzinića

Potaknut onim što se događalo u ozračju Seminara o prekograničnoj suradnji za održivi turizam koji se, u organizaciji američkih veleposlanstva u RH i BiH, održava u Dubrovniku i prvog službenog posjeta Dubrovniku načelnika općine Trebinje gospodina Dobroslava Ćuka – osobito njegove izjave: "Sad je trenutak da zažalimo za onim što se dogodilo i da oprostimo jedni drugima, kršćanski, kako su nas poučili episkop zahumsko - hercegovački i biskup dubrovački" – dužan sam dati sljedeće priopćenje:

1.Dolazak načelnika općine Trebinje u Dubrovnik politički je događaj koji nema nikakve veze s ekumenskim odnosima i porukama koje smo zahumsko-hercegovački episkop Grigorije i ja međusobno izmijenili i pozivima koje smo izrekli. Žao mi je što se ekumenski dijalog i suradnja koju smo episkop i ja počeli graditi, politizira na tako grub način – ovo nije prvi pokušaj da se to učini – jer je svako politiziranje ekumenskog dijaloga unazađivanje tog dijaloga, a s njim i mogući uzrok novih sukoba.

2. Žaljenje, uz jasno naglašeno odbijanje bilo kakve isprike i osobito izjednačavanje strana u sukobu, pa čak i više od toga, riječima: „Trebinje je bilo u specijalno nesretnoj zemljopisnoj poziciji i preko nas su išle neke vojske i neke granate i s jedne i druge strane. Po tipu, 'tukle se jetrve preko svekrve,svekrva najviše stradala'“, bitno se razlikuje od onog 'oprostite' izgovorenog tijekom Ekumenskog bogoslužja i molitve za jedinstvo u dubrovačkoj katedrali. Ovim nije, kako je kazao gradonačelnik grada Dubrovnika gospodin Andro Vlahušić, „otvoreno jedno novo poglavlje“, nego se – srećom ovaj put samo riječima – ponovilo ono staro poglavlje koje je i dovelo do rata.

3.Međusobna suradnja i dijalog između općine Trebinje i grada Dubrovnika su nužni, kao što je na jednoj drugoj razini nužan dijalog između zahumsko-hercegovačkog episkopa i dubrovačkog biskupa, ali ta suradnja i dijalog nemaju niti mogu imati budućnost i dobre plodove ako su zasađeni na lošem tlu neistina i začinjeni ciničnošću.

4.Pozivam vjernike Dubrovačke biskupije i sve građane Dubrovnika, osobito udruge proizašle iz Domovinskog rata, da se ni na koji način ne daju isprovocirati ovim izjavama, nego da sačuvaju dostojanstvo, ali i dužan pijetet prema svima koji su, iz ljubavi prema ovom Gradu, njegovim ljudima i Domovini, svoje živote i žrtvu ugradili u našu slobodu.

U Dubrovniku, 21. travnja 2012.

† Mate Uzinić, dubrovački biskup

ZET-ova linija 203 samo do Vineca

Ulica Česmičkoga zatvara se za promet zbog izrade kanalizacijskog kolektora te se autobusna linija 203 Svetice – Vinec – Krematorij od 7. svibnja od 8 sati skraćuje do Vineca.

Uspostava redovnog prometa očekuje za dva mjeseca.

Izdavanje potvrda o kašnjenju - ZET

U slučaju duljeg zastoja u prometu uzrokovanog nepredviđenim okolnostima putnici mogu zatražiti potvrdu o kašnjenju tramvaja ili autobusa.

Od srijede, 2. svibnja, putnici potvrde mogu preuzeti isključivo u Uredu za odnose s javnošću ZET-a na Remizi, Ozaljska 105, od 7,30 do 15,30 sati!

SHKM Sisak 2012 - info

Još je tri dana do susreta.
Več se sada govori o domačinu slijedečeg SHKM-a.
Prvo treba proči Sisak pa čemo onda dalje.
Ono što se zna da nema susreta slijedeće godine osim ako nas Papa opet ne posjeti.
Ono što svi koji dolaze u Sisak trebaju je strpljenje.
Bit će gužva, pogotovo stampedo nakon mise.
Ove godine svi su na kopnu. Znamo da je prošle godine bilo smještaja na otocima. Brodovi ne čekaju.
Autobusi nisu na jednom mjestu već će biti na raznim lokacijama u gradu tako da pazite da se ne izgubite.
Onima koji ostaju u Sisku bit će super jer kako doznajem program je bogat i nakon mise a i sam Grad Sisak je nešto predobro.
Ostalima strpljenje ovisno gdje ste smješteni.

SVIM SRCEM ZA DON BOSCA I HRVATSKU

Kako znamo sportaši Salezijanske mladeži su u Krakovu na igrama.
Od tamo dolaze zbilja sjajne informacije.
Evo reportaže koju preuzimam sa web stranice župe Marija Pomočnica sa Knežije u Zagrebu:

Dramaticne utakmice prepune uzbudenja igrali su hrvatski sportasi treceg dana Igara salezijanske mladezi. Mlade odbojkasice su preokrenule utakmicu protiv Dobieszczyzne i pobijedile 2:1 te izborile nastup u grupi za razigravanje od 4. do 6. mjesta. Starije djevojke su dobrom igrom osvojile prvi set protiv Kielca, a zatim bile neprepoznatljive u drugom setu i izgubile ga. Poljakinje su iskoristile psiholosku prednost i s 2:1 rastuzile nase djevojke koje ce se boriti za 4. mjesto s Lodzom i Lisabonom.

U skladu s temperaturama u Krakow vruce je bilo i na malonogometnim terenima u konkurenciji do 16 godina. knezijanci su u prvoj utakmici dana odigrali nerijeseno s tehnicki i takticki vrlo dobrim Slovencima iz Celja. Povelis u nasi preko Ivana Forka, no vec dvije minute kasnije dotadasnju dobru igru upropastili greskom i primili pogodak za konacnih 1:1. U drugoj utakmici s belgijskim Houthaallenom nasi su primili pogodak nakon 15 minuta igre. U tri, ;etiri navrata sjajno je gol nasih spasavao Matija Valecic, koji je svojim obranama zasluzio epitet igraca utakmice. U drugom poluvremenu Knezijanci su zaigrali odlucnije i prvo poveli sjajnim pogotkom Ivana Forka, a jednako dobrim golom iz daljine vodstvo Don Boscu iz Zagreba donio je Luka Pozega. Nakon par minuta dvojac koji je doveo Hrvate u vodstvu skrivio je izjednacujuci gol Belgijanaca. Luka Pozega je nepotrebno izgubio loptu u svojoj polovici, a bezazlen ubacaj suparnika Forko je nespretno pospremio u mrezu svoga vratara Matije Valecica. Do kraja nije bilo pogodaka pa su Knezijanci s velikim veseljem proslavili ulazak u polufinale. Jaruncani su u prvoj utakmici dana slavili, a poklopili su im se i drugi rezultati pa su u posljednjem kolu trebali savladati belgijski Halle. No belgijanci su bili tvrdi orah i s 1:1 rastuzili igrace Svete Mati slobode.

Zatim je uslijedila prava sapunica. Odmah su trebale biti igrane polufinalne utakmice, ali na drugome igralistu. Knezijanci su kao drugoplasirani iz grupe B trebali igrati s prvoplasiranima iz grupe A, Valencijom I. Dok su u drugom polufinalu trebali igrati Celje i Genk. No drugo igraliste je bilo puno vecih dimenzije i voditelji Don Bosca iz Zagreba i SMCa iz Celja su odbili nastupiti pod tim uvjetima. Spanjolci su inzistirali da se igra, dok su Belgijanci bili suzdrzani, pomalo i zbunjeni nakon sto su se se neocekivano nasli u polufinalu zbog rezultata drugih utakmica.

Veceras u 19:30h je sastanak polufinalnih ekipa i organizatora i znati ce se detalji odigravanja utakmica. Nas strucni stozer i igraci su odlucili ne igrati polufinale ukoliko se nece igrati na propisanim dimenzijama za mali nogomet. Bila bi to i treca utakmica ovih ekipa vruceg prvosvibanjskog dana. Neki nasi malonogometasi su izgorili u licu, neki su dobro oderali noge na umjetnoj travi i svakih par sati spricaju rane, a vratar Petar Cosic lakse je ozlijedio palac te nije konkurirao u posljednoj utakmici, no vec navedeni Matija Valecic ga je sjajno zamijenio.

Koasarkasi Bosca za vrijeme pisanja ovog clanka vode u polufinalu s deset razlike i nadomak su finala.

Nasi sportasi ce se veceras na misi posebno sjetiti prve obljetnice proglasenja blazenim Ivana Pavla II., koji je prije svog pontifikata bio Krakowski nadbiskup. Preporucamo svim citateljima da mole za nase sportase i njihove voditelje.

SVIM SRCEM ZA DON BOSCA!

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.