KMNL - Zagreb - proljetni dio sezone 2011/2012

29.02.2012.

KMNL - Zagreb pocinje u subotu 10. ozujka.
Sastanak predstavika ekipa bio je u ponedjeljak.
Kako doznajem i dalje se igra u Kuslanovoj.
Dosla je nova generacija tako da se polako uhodavaju.
Znamo da njima ova liga ne znaci kao starijim generacijama koje su rasle uz ovu ligu.
Davorove novosti prate ovu ligu.
U proljetnom dijelu nastavlja se snimanja zanimljivih utakmica.
Nece se snimat utakmice Navjestenja jer mislim da je njihovih utakmica dovoljno snimljeno.

U HKR-ovoj emisiji "Budimo mladi" u ponedjeljak, 27. veljace, u 20.30

24.02.2012.

- Ugostit cemo mlade urednike internetskog portala www.pastoralmladih.hr koji obiljezava godinu dana vrlo uspjesnog rada. Cime je ta web stranica osvojila hrvatsku javnost? Ali i koji su drugi novi smjerovi rada s mladima govori i vlc. Ivica Budinscak, povjerenik za pastoral mladih Zagrebacke nadbiskupije.

- Dva mjeseca do 7. Susreta hrvatske katolicke mladezi saznajemo kako teku prijave i koje su najnovije upute za sudionike nacionalnog susreta mladih koji ce se 5. i 6. svibnja odrzati u sjedistu Sisačke biskupije.

- Je li cudo u susnom zadarskom zaledju pronaci izvor pitke vode i to bas u zajednici Cenacolo u Jankolovici koja godinama oskudijeva vodom, reci ce nam njihov duhovnik don Marino Nincevic.

„Stepinčev kriz“ zapoceo korizmeni hod

Nakon 65 godina kriz koji je kardinal Alojzije Stepinac donio iz Svete zemlje te nosio na svojim ledjima od zagrebackog glavnog kolodvora do katedrale, u srijedu, 22. veljace bio je izlozen u zagrebackoj prvostolnici. „Stepinčev kriz“, nakon mise u 18 sati koju je predvodio pomocni biskup zagrebacki mons. Mijo Gorski, preuzeli su mladi zupljani zupe sv. Petra apostola te ga prenijeli na „prvu postaju“ - u svoju zupnu crkvu.

Naime, „Stepincev kriz“ ce tijekom korizme, a u sklopu inicijative „Misije u gradovima“ koja se odrzava u Zagrebu i paralelno u još 11 europskih gradova, biti u deset zagrebackih zupa oko kojega ce se utorkom i petkom vjernici okupljati na molitvu.

Kako nam je otkrio Robert Sulc, jedan od mladih koji su preuzeli „Stepincev kriz“ i nosili ga do zagrebacke crkve sv. Petra, korizma je vrijeme u kojem ce se u zajednistvu okupljati na molitvu.

Misu na Pepelnicu u zagrebackoj prvostolnici predvodio je biskup Mijo Gorski koji je podsjetio na ovogodisnju korizmenu poruku pape Benedikta XVI. cija je sredisnja misao: "Pazimo jedni na druge da se poticemo na ljubav i dobra djela". Istaknuo je potrebu za solidarnoscu i brigu za drugoga. Naime, kako je podsjetio biskup Gorski, u sklopu inicijative „Misije u gradovima“, bit ce odrzana akcija pomoci za one koji su u potrebi.

Raspored liturgijskih slavlja i molitve pred „Stepincevim krizem“

1) 24. veljace, petak: u zupi sv. Petra apostola – misu predvodi kardinal Josip Bozanic, nadbiskup zagrebacki, u 18 sati

2) 28. veljace, utorak: u zupi Sv. Pavla ap. u Retkovcu – molitvu pred 'Stepincevim krizem' - predvodi mons. Valentin Pozaic, u 18,15 sati

3) 2. ozujka, petak: u zupi Sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima – misu predvodi mons. Ivan Sasko, u 17,15 sati

4) 6. ozujka, utorak: u zupi Sv. Martina u Dugome Selu – misu predvodi mons. Mijo Gorski, u 17 sati

5) 9. ozujka, petak: u zupi Muke Isusove u Vukomercu– misu predvodi mons. Valentin Pozaic, u 17 sati

6) 13. ozujka, utorak: u zupi Tijela Kristova u Sopotu– misu predvodi mons. Ivan Sasko, u 18 sati

7) 16. ozujka, petak: u zupi Sv. Josipa na Tresnjevki– misu predvodi mons. Mijo Gorski, u 17,45 sati

8) 20. ozujka, utorak: u zupi Uznesenja BDM u Stenjevcu– misu predvodi mons. Valentin Pozaic, u 17,30 sati

9) 23. ozujka, petak: u zupi Sv. Kvirina na Pantovcaku– misu predvodi mons. Ivan Sasko, u 18 sati

10) 28. ozujka, srijeda: u crkvi Sv. Franje Ksaverskoga – misu predvodi mons. Mijo Gorski, u 17 sati

Izvor: Laudato

Izabrani sudionici Uskrs festa 2012.

Popis izvodjaca Uskrs festa 2012.:

Aledory - Jer Ti me volis (Rijeka)
Antonio Tkalec - Ti me poznajes najbolje (Varazdin)
Apostoli mira - Hvali duso moja Gospoda (Madjarevo)
Damir Topic i klapa Levanda - Jedini put (Zagreb)
Danijel Svalina - Da spoznam (DJakovo)
Davor Terzic & Metanoia – Kirie (Rovinj)
Ivana Janko - Dusi zivot da (Zagreb)
Ivo Separovic - Trag vremena (Zagreb)
Katja Budimcic - Dao si mi dar (Kostrena)
Ljubo Vukovic i Maja Tadic - Beskrajno si svet (Zagreb – Rijeka)
Marija Jaramazovic & VIS Proroci - Slavit cu Gospodina (Subotica)
Petra Antolic i Quartet Mystique - Samo tu moj Boze (Zagreb)
Petra Leskovic - Samo ljubav (Zagreb)
Sliryc 33 – Sumnja (Dugo Selo)
Sperantes – Nevera (Split)
VIS Mir - Tvoje ime je ljubav (Zupanja)
VIS Risus – Aleluja (Pozega)
VS Trinity – Gospodine (Josipovac)
Zbor Barka - Slava Bogu (Velika Mlaka)
Zvonimir Kalic - Osloni se na Krista (Vrpolje)

Izvor: Laudato/Uskrs fest

Odrzan koncert VIS Emanuel iz Velike Gorice

21.02.2012.

U nedjelju u dvorani srednje skole u Velikoj Gorici odrzan je koncert VIS Emanuel koji djeluje u tom gradu na domak Zagrebu.
To je bio rodjendanski koncert.
Dvorana je bila puna zaljubljenika u duhovnu glazbu i kvalitetu koju ovaj VIS njeguje.
S obzirom da su slavili 10 godina mislim da su puno postigli i da su nova nada duhovne glazbe.
Za zelimo im dug vijek trajanja i da i dalje budu ono sto jesu.

Odrzana Bokeljska vecer u Zagrebu

Bokelji koji u Zagrebu imaju svoje drustvo 'Bokeljska mornarica 908' okupljaju se jednom godisnje na svojoj veceri koja je odrzana u subotu 18. veljace.
I ovaj put je to bilo restoranu hotela Seraton.
Ovo je prilika da se drze i da osvjeze sjecanje na kraj koji polako tone.
Mnogi koji su drzali drustvo vise nisu medju nama.
Istinskih Bokelja je sve manje.
Dolaze nove generacije koje njeguju tradiciju.
Pokusava se barem jednom godisnje obici Boku u kojima mnogi jos imaju obitelji.
Brojni sponzori su omogucili da i ove godine tradicija tombole bude odrzana.
Za zelimo Bokeljima jos puno ovakvih veceri i neka njeguju na kraj koji je nekad davno bio Hrvatski.

Dani otvorenih vrata NSK

Povodom Dana Nacionalne i sveucilisne knjiznice u Zagrebu, koji obiljezavamo 22. veljace, odlucili smo otvoriti vrata Knjiznice, kako bi vrijednosti o kojima brinemo ucinili dostupnima zainteresiranoj javnosti. Dani otvorenih vrata NSK, koji se ove godine odrzavaju 23. i 24. veljace, prilika su da zavirimo u skrinju s blagom iz domace bastine, koja je u Nacionalnoj i sveucilišnoj knjiznici u Zagrebu pronasla svoj dom. Pozivamo vas stoga da se odazovete nasem pozivu i s interesom zakoracite u kucu hrvatske pismenosti i kulture.

Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveucilišne knjiznice u Zagrebu zapocinju pricom o glagoljici, pismu koje je u hrvatskoj kulturi vec davno postalo simbolom. Svjetlost glagoljice, izlozba Željke i Borisa Rogica koju otvaramo 23. veljace 2012. u 19 sati, najavljuje Virtualni centar glagoljice, projekt koji ce procesom digitalizacije objediniti bogatu i raznovrsnu hrvatsku glagoljicku bastinu. Spajajuci slozene umjetnicke tehnike i glagoljicka slova, autori su nam ponudili originalnu viziju ovoga osebujnog pisma, koje stoji u temeljima nasega kulturnog identiteta. Nacionalna i sveucilisna knjiznica u Zagrebu toga dana u suradnji s Udrugom za promociju i razvoj hrvatskog dizajna „Koncept“ za sve zainteresirane organizira i radionicu Izrada nakita na temu glagoljice.

Drugi dan, 24. veljace, obiljezen je umjetničkim izvedbama, koje poklanjamo nasim vjernim korisnicima, kao i svim posjetiteljima Nacionalne i sveucilisne knjiznice u Zagrebu. Predvorje Knjiznice odzvanjat ce akordima Jazz&Swing ansambla, dok je vecer rezervirana za Kazaliste sjena, koje djeluje u sklopu karlovackog Promenada kluba. Dane otvorenih vrata NSK zakljucit ce predstavom Slike s izlozbe.

Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata posjetiteljima smo omogucili obilazak Knjiznice u skupinama pod strucnim vodstvom od 9 do 17 sati, koji ukljucuje i posjet zbirkama gradje posebne vrste, u kojima je pohranjen najvredniji dio fonda NSK. U Zbirci rukopisa i starih knjiga moguce je razgledati izbor gradje nastale u rasponu od IX. do XVIII. st. Graficka zbirka pripremila je Rembrandtove faksimile grafickih listova, koje je dvadesetih godina prosloga stoljeca izdala poznata izdavacka kuca iz Berlina Amsler & Ruthardt Reichsdruckerei. Zbirka muzikalija i audiomaterijala svojim je posjetiteljima izlozila autografe hrvatskih skladatelja – Blagoja Berse, Jakova Gotovca te Ivana Zajca te zbornik crkvenih napjeva Cithara octochorda. Iz fonda tiskanih nota posjetitelji mogu pogledati starija izdanja hrvatskih crkvenih pjesmarica, kao i knjige iz povijesti glazbe. Od zvucne gradje izlozena je opereta Mala Floramye Ive Tijardovica, album selak gramofonskih ploca iz 1931. U Zbirci muzikalija i audiomaterijala moze se i poslusati glazba iz fonda Zbirke. U citaonici Zbirke zemljopisnih karata i atlasa posjetitelji mogu razgledati odabrane atlase iz 20. stoljeca.

Nacionalna i sveucilisna knjiznica u Zagrebu kroz Dane otvorenih vrata zeli vam ponuditi uvid u svoju vrijednu gradju, aktivnosti i ustroj. Otvorena vrata NSK ujedno su i otvoren prozor u prostor hrvatske kulture, cije vrijednosti bastinimo i prenosimo generacijama koje dolaze.

Skupni posjeti uz strucno vodstvo 23. veljace i 24. veljace 2012. organizirani su u sljedecim terminima:
- od 9 do 10 sati
- od 11 do 12 sati
- od 13 do 14 sati
- od 15 do 16 sati
- od 17 do 18 sati
Skupni obilazak je moguc iskljucivo uz prethodnu najavu telefaksom na broj 01/616 4186 ili e-poštom na info@nsk.hr. Nakon primljene najave obilaska Knjiznica će potvrditi slobodan termin.

Izrada nakita na temu glagoljice odrzat ce se 23. veljace 2012. u 12 sati. Prijave se primaju iskljucivo uz prethodnu najavu telefaksom na broj 01/616 4285 ili e-poštom na osj@nsk.hr. Nakon primljene prijave Knjiznica će potvrditi slobodan termin.

PUT DO SAVRSENSTVA

PUT DO SAVRSENSTVA

"Budite dakle savrseni kao sto je savrsen Otac vas nebeski!" (Mt 5, 48)

Ovaj tjedan na vjeronauku studenti ce imati priliku upoznati clanove Hrvatskog katolickog lijecnickog drustva.

Utorak, 21. 2. 2012. u 20h u SD "Stjepan Radic", u kino dvorani Forum
Srijeda, 22. 2. 2012. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode - Jarun

voditelj: don Damir Stojic, SDB
Studentski kapelan

PORTRETI ROCK LEGENDI

16.02.2012.

Kada: subota 18.2.2012. od 20:30 do 23:30
Gdje: Prostor Manufakturne Slobode – PMS galeriji Tkalciceva 61
„PORTRETI ROCK LEGENDI“ naziv je izlozbe kojoj ce otvorenje biti u subotu 18.02.2012. u 20:30h u Prostoru Manufakturne Slobode – PMS galeriji (Tkalciceva 61). Autor ove samostalne izlozbe je mladi umjetnik Danijel Deveric.

Izložbu ce uz nekoliko pjesama otvoriti klapa Slavic.
Autora i njegove radove predstavit ce akademski slikar Krunoslav Medjimorec.
Pjesnik i fotograf Dražen Zetic izreci će svoju poemu o umjetnosti.

Na izložbi moći cete vidjeti portrete glazbenih velikana kao što su: Elvis Prisley, Sam Cooke, Bob Marley, Louis Amstrong, Michael Jackson, Jimmy Hendrix, Bob Dylan, Eric Clapton, Gregory Isaacs, Jannis Joplin, Bono Vox, John Lennon, Bon Jovi, Ammy Winehouse, James Brown, Jim Morrison, Lady Gaga, Madonna, David Bovie, Lee Perry, Whitney Houston, Curt Cobain, Dennis Brown, Tina Turner, Freddie Mercury, Santana, Michael Jagger, Johnny Cash, Ray Charles, Frank Sinatra, Bobby McFerrin..

Ne propustite vidjeti tolike legende na jednom mjestu....podzite mladog umjetnika uz muziku ovih legendi. Svi ste pozvani!

49. Planinarski krizni put Kumrovec – Zagorska Sela – Desinić – Vinagora – Pregrada

15.02.2012.

49. Planinarski križni put koji će se održati u vikendu 24. i 25. ožujka u Hrvatskom zagorju na dionici puta Kumrovec – Zagorska Sela – Desinić – Vinagora – Pregrada s noćenjem u Desiniću.
Orgarnizator je Ekosspiritus.
Sve informacije na vrijeme tj kada budu dostupne.

49. Planinarski krizni put Kasina - Gornja Stubica - Bistra

Termin 24.i 25 ožujka 2012
49. planinarski krizni put

'' Bog vas nece pustiti da budete kusani preko svjih sila '' 1 KOR 10,13

Cijena kao i svake godine prava sitnica, za sve ono sto cete primiti na PKP - u 30 kn sudjelovanje i 50 kn prijevoz iz Zagreba do Kasine u subotu i iz Bistre do Zagreba u nedjelju :)

17.ozujka u 19.00 h sv. Misa pred PKP u crkvi Bezgresnog začeća BDM na Malesnici, gdje cete se moci medjusobno upoznati, prijaviti za sudjelovanje, nauciti himnu ...

Svi ste pozvani !!!!

wuuuu :)

Teze molitva u Palmi

13.02.2012.

U utorak, 14. veljace, u 20 sati (poslije vecernje mise), u bazilici Srca Isusova u Palmoticevoj ulici.

SKAC-ove NEDJELJNE OBAVIJESTI (nedjelja 12.2.2012.):

Uz SKAC sam nekad rastao.
I dalje ih podrzavam mada sam neslavno iz njega izbacen i nisu se podnjeli prema meni kako treba u katolickom duhu.
Nova generacija gradi neki svoj stil koji smo mi nekad imali.
Treba ih podrzat i ovim ih i sam podrzavam.

- Na studentskim VJERONAUCNIM SUSRETIMA obradjujemo ciklus tema o krscanskom udvaranju. Prosloga ponedjeljka bila je tema „vjera, ljubav i seksualnost“. Dvorana je ponovno bila puna. No, jos nismo gotovi s tim ciklusom. Zaokruzujemo ga temom koju smo nazvali: „VJETROVI I JEDRA ZALJUBLJENOSTI“. Govorit cemo o boli i radosti zaljubljenosti, i pri...pravnosti za brak. Kako i s kim na krilima zaljubljenosti ispravno kormilariti prema braku, i kako se za njega pripraviti? Na ta i druga slicna pitanja potrazi odgovor u ponedjeljak 13.2. u 20 sati u velikoj dvorani u dvoristu Bazilike! Dodjite!

- Ovoga cetvrtka je i STUDENTSKO KLANJANJE U KATEDRALI s pocetkom u 20.00 sati. Vodi ga povjernik za pastoral mladih, vlc Ivica Budiscak zajedno sa studentskim kapelanima Zagreba. Dogadjajima općeg karaktera uvijek treba davati prednost nad onima lokalnog, pa tako ucinimo i ovoga puta: svima koji mogu prepurucamo ovaj susret.

- Ponovno vas pozivamo na nase MISE MLADIH petkom u 20.30. I prosloga petka je bazilika bila skoro puna, sto pokazuje koliko mladima treba takvo euharistijsko slavlje. Vidim se i idućega petka s novim gostima, i ponovno pozivamo na cjelovito slavlje.

- Svake nedjelje prije vecernje Mise MLADI MOLE KRUNICU, od 18:30. Svatko tko nam se zeli pridruziti dobro je dosao!

- Iduce nedjelje, 19.02. nakon vecernje Svete Mise SKAC-ov ZBOR ovdje u Bazilici odrzat ce svoj PRVI KONCERT koji ce ujedno biti i humanitarni. Zbor je osnovan prosle jeseni upravo da bi glazbeno animirao nedjeljnu vecernju, studentsku Svetu Misu, te kako bi pratio ostale duhovne programe SKAC-a. Tom prigodom skupljat cemo i dragovoljne priloge za humanitarne akcije koje pokrecu SKAC-ovi volonteri, kao i za funkcioniranje samoga zbora. Pozivamo sve one koji mogu da dodju uzivati u prvom koncertu ovog naseg, SKAC-ovoga zbora!

- I pozivamo vas da, nakon ove Svete Mise, navratite u vas SKAC klubu da se uz caj upoznamo i druzimo!

tvoj SKAC

ZAPOVIJED LJUBAVI

ZAPOVIJED LJUBAVI

Utorak, 14. 2. 2012. u 20h u SD "Stjepan Radic", u kino dvorani Forum
Srijeda, 15. 2. 2012. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode - Jarun

voditelj: don Damir Stojic, SDB
Studentski kapelan

Stepinceve note 2012. - druga vecer

10.02.2012.

I ovu reportazu preuzimam sa iste web stranice.
Festival koji ima nade.
Slican je Don Boscofestu koji je bio tjedan dana ranije a koji isto tako je tematski festival.

U nedjelju, 5. veljače 2012. u 18 sati u prostorima Pastoralnog centra Bl. Alojzije Stepinac u Koprivnici odrzana je druga vecer Festivala „Stepinceve note“ nazvanom - Vecer klasicne duhovne glazbe koja je okupila gotovo 400 pjevaca u radosno zajednistvo koji su svojom pjesmom slavili Gospodina te promicali lik i djelo naseg zastitnika blazenog Alojzija Stepinca.
Festival je otvorila domaca klapa „Stepinac“ sa skladbom Stepincev zavjet kantautora Davora Terzica iz Rovinja koji svake godine toj zupi pokloni po nekoliko autorskih skladbi posvecenih bl. Alojziju Stepincu.
Uz domaci zbor – Alojzijevce, sudjelovali su slijedeci zborovi:
• Mjesoviti zbor zupe Presvetog Trojstva, Ludbreg
• Mjesoviti zbor Sv. Josipa, Zupa Sv.Josipa, Tresnjevka - Zagreb
• Zupni zbor Sv. Cecilije sa clanovima HPD-a „Kucani“,Zupa Pohoda BDM –Vukovina
• Mjesoviti pjevacki zbor zupe Sv. Nikole biskupa, Koprivnica
• Mjesoviti zbor Gospe Stenjevecke, Zupa Uznesenja BDM, Stenjevec - Zagreb
• Katedralni zbor Chorus Liturgicus, Varazdin
• Mjesoviti zbor zupe Sv. Ana, Krizevci
• Mjesoviti pjevacki zbor „Podravka“, Koprivnica
• Zbor mladih «Maranatha», zupa BDM Zalosne, Spansko - Zagreb
• Mjesoviti zbor „Panis angelicus“, Zupa Sv. Barbare, Gornje Vrapce – Zagreb
Inače, ove godine su održane 9. Stepinčeve note i po prvi puta Medjunarodni natjecaj za nove skladbe za sve vrste zborova s tematikom o liku i djelu blazenika Alojzija Stepinca te opce tematike. Ocjenjivacki odbor u sastavu Branko Starc, Vlado Sunko i Branko Okmaca odabrao je 1., 2. i 3. mjesto te donio slijedece rezultate:
1. mjesto - Miroslav Martinjak: Blazenom Stepincu
2. mjesto - Vladan Vuletin: Spasi Kriste svoje djelo
3. mjesto - Antun Kranjcec: Neustrasiv Kristov borac bl. Kardinal Alojzije Stepinac
Nagrade – zahvalnicu, statuu Alojzija Stepinca te sliku gosp. Zvonka Sigetica su u ime organizatora Natjecaja - zupe Bl. Alojzija Stepinca, Koprivnica i Hrvatske udruge zborovodja uručili prof. Branko Starc i prof. Ivana Jaklin
Ocjenjivacki odbor dodijelio i Pohvale za sve ostale skladbe koje su pristigle na Natječaj:
Ivan Siroki: U Tebe se uzdam, Gospodine
Vinka Surlin: Ave Maria
Antun Kranjcec: Alojzije mu ime
Nagradjene skladbe su preporucene zborovima za izvedbu na Festivalu Stepinčeve note 2013. a biti ce dostupne na web strani zupe Bl. Alojzija Stepinca Koprivnica www.zupa-astepinca-kc.hr.
U zavrsnom govoru, zupnik vlc. Krunoslav Pacalat istaknuo je i to da su iduće godine jubilarne 10. Stepinceve note te je pozvao sve zborove i zborovodje na skladanje i sudjelovanje u glazbenom stvaralastvu u cast nasem hrvatskom blazeniku za kojeg vjerujemo da ce ga uskoro proglasiti i svetim.
I na kraju, prije zajednickog radosnog druzenja te rezimiranja dojmova svih sudionika- Vecer klasicne duhovne glazbe Festivala Stepinceve note 2012. je kroz zvuke zavrsne zajednicke skladbe Ljiljane bijeli - omiljene skladbe kardinala Alojzija Stepinca, dobila i finalnu notu ovog glazbeno - duhovnog susreta koji je vjerujem, ispunio sva ocekivanja prisutnih mnogobrojnih vjernika.
Ivana Jaklin, prof.

Stepinceve note 2012. - prva vecer

Ovu reportazu preuzimam sa web stranice zupe iz Koprivnice.
Nadam se da sam autor reportaze nece imat nista protiv.

Usprkos snijegu i skoro nemogucim uvjetima prva vecer ovogodisnjih Stepincevih nota jos dugo ce ostati u srcima svim Koprivcancima koji su se ohrabrili izaci iz svojih domova i doci u pastoralni centar na devete Stepinceve note. Uvod sam za sebe puno govori.
Uvjeti za dolazak izvodjaca iz drugih krajeva su bili takvi da zbog snijega Izidor nije uspio doci iz Splita kao ni Matheus iz Bizovca. Izvodjaci koji su busom dosli iz Zagreba putovali su po zaledjenoj i ne ociscenoj cesti ali su ipak dosli. A zbog istog snijega i odaziv vjernika je bio nesto manji nego dosadasnjih godina. Samoj festivalskoj vecer prethodilo je pretprogram kojeg su animirali Davor Terzic i Stepinceva mladez. Misno slavlje je predvodio vlc. Branko Koretic a pjevanje animirao zbor Credo pod vodstvom Emilia Kutlese. Oni su zapoceli i glazbeni dio festivala. Prepoznatljiv zborski rukopis Emilia Kutleše, zbor Credo je zvucao kompaktno pun duha i prava spona izmedju liturgije i koncerta. Izveli su najprije sami dvije skladbe: „Bog je ljubav (Psalam 103)“ i „Zdravo Marijo“. Njihov nastup dodatno je obogacen njihovim gostom, naime u trećoj pjesmi, „Samo je Bogu mir duso moja“ na pozornici im se pridruzio i njihov zupnik vlc. Ljubo Vukovic koji je na duhovnoj sceni prisutan 30-ak godina.

Program su nastavili domacini najprije Davor Terzic koji je uz zbor Stepinceva mladez izveo skladbu „Stepinceva oporuka“ zatim sam skladbu „Nisam vise sam“ te za kraj uz klapu Alojzije Stepinac i pjesmu „Stepincev zavjet“. Domacini su opravdali ocekivanja.

Varazdinac Antonio Tkalec nastupio je u svojoj standardnoj unplug varijanti uz svoja standardna 3 prateca vokala. Izveli su skladbe „Na Tvom dlanu“ i „Zaogrni me plastom ljubavi“ te iskoristili priliku i najavili veliki koncert u varazdinskom HKR koji ce se odrzati u nedjelju 12. veljace.

Uslijedio je prigodni program za razbudjivanje. Najprije grupa RiM (pet djevojaka iz Zagreba i Donje Stubice) koji su svojom veselom svirkom i razigranim nastupom uspjeli namamiti pljesak Izveli su dvije skladbe: „Pobjednici smrti“ (nagradjenu skladbu s Uskrs festa 1983 godine) te rock obradu skladbe „Boze Tebi pjevam ja“. U istom ritmu nastavili su i grupa Sve boje ljubavi koji su izveli skladbe: „Za zivot hvala ti“ i „Tvoj me kriz otkupio“.

Drugi nacin, posebni gosti festivala Stepinceve note, izveli cetiri poznate balade iz svog velikog opusa. Svi u dvorani su zajedno s Brankom Pozgajcem i ekipom pjevali: „Dileme“, „Pisi mi“, „Prave rijeci“ te „Prodje ovaj dan“. Nastup grupe Bozja slava band bio je svojevrsna mini repriza glazbenog dijela programa pred papom Benediktom XVI na Trgu Bana Jelacica u Zagrebu. Uz cetvero gudaca, te dvije gitare, klavijature te prepoznatljiv vokal Marine Matosevic BSB su izveli najprije legendarni „Psalam 34“ a zatim jos dvije skladbe „Jer Ti si predivan Bog“ i „Drazi od srebra“. Njihov nastup, po rijecima mnogih nazocnih bila je mala glazbeno duhovna obnova i jedna od naj dirljivih tocaka festivala.

Uslijedili su Apostoli mira iz Madjareva koji su, vjesto kombinirajuci višeglasje s cvrstom ritam sekcijom ponovno zagrijali i raspjevali prisutne. Izveli su vlastitu skladbu: „Ti si moja odluka“ a potom „O Happy Day“ . Glazbeni dio festivala zatvorila je grupa Emanuel koja takodjer dolazi iz zupe Bl. Alojzija Stepinca iz Velike Gorice. I oni su izveli dvije skladbe „Spasenja moc“ potom „Hosana“. Da je sve bilo lijepo potvrdjuju ne samo prisutni (koji su se usudili po snijegu doci na festival) nego i sami izvodjaci koji su umjesto jedne zajedničke pjesme „Naš Bog je velik“ za kraj na bis izveli jos jednu „Moj Isus“. U pozdravnoj rijeci na kraju festivala zupnik vlč. Kruno Pacalat zahvalio je svim sudionicima na dolasku i na ovako velikom glazbenom obogacenju. Te najavio da je ovo samo predigra onoga sto ce se dogoditi na slijedecim, jubilarnim desetim Stepincevim notama.

Slavko Nedic

Stepinčeve note 2012.

06.02.2012.

U subotu 4. veljaće u pastoralnom centru Blaženi Alojzije Stepinac u Koprivnici održane su još jedne Stepinćeve note.
Iako nad Hrvatskom vladaju vremenske nepogode pastoralni centar u Koprivnici bio je pun.
U subotu su nastupili Apostoli Mira, Emanuel, Zbor iz Gajnica, Davor Terzić, domaći zbor, RiM, Sve boje ljubavi, i jedan zbor.
Program je vodila Tanja Popec sa HKR-a.
Prije festivala bila je misa koju je predvodio povjerenik za mlade Sisačke biskupije koji je sve pozvao na susret mladih u Sisak.
Orgarnizacija je kako doznajem bila na visi.
Nadam se da će Stepinćeve note i dalje postojat jer takvi festivali trebaju malim sredinama kao što je Koprivnica.

Maskare SALEZIJANSKE MLADEZI :)

Dragi mladi! :)
nastavlja se tradicija maskara Salezijanske mladezi i zato si rezervirajte subotu navecer za najbolje maskare na svijetu!

Uz razne igre, odlicnu glazbu, druzenje i ples ceka vas i izbor za najbolju pojedinacnu i skupnu masku! :)
I zato bacite se na smislj...enje, ukljucite svoju mastu i kreativnost i smislite si sto bolju masku!

STO? Maskare SALEZIJASNKE MLADEZI
KADA? 11.02. u 19:30h
GDJE? zupa Marije Pomocnice, Knezija - velika dvorana KAMENE KUCE

OCEKUJEMO VAS U VELIKOM BROJU!!! :))

VIII. BOZJA ZAPOVIJED

VIII. BOZJA ZAPOVIJED
Ne reci lazna svjedocanstva!

Utorak, 7. 2. 2012. u 20h u SD "Stjepan Radic", u kino dvorani Forum
Srijeda, 8. 2. 2012. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode - Jarun

voditelj: don Damir Stojic, SDB
Studentski kapelan

STUDENTSKI VJERONAUK VJERA, LJUBAV I SEKSUALNOST - SKAC

Vrijeme: Danas 6. veljaće 2012.
Vrijeme: 20:00 do 21:30
Gdje: Palmotićeva 31, Zagreb
Opis:
Danas se nastavlja ciklus vjeronaucnih tema VJERA, LJUBAV I SEKSUALNOST koji smo zapoceli poroslog ponedjeljka. Poslusali smo lijepo svjedocanstvo mladoga bracnog para o tome kako je, nakon njihovih zivotnih stramputica, vjera u Krista oblikovala njihov predbracni i bracn...i zivot.

Nekako smo svi dozivjeli da jos trebamo produbiti svoje razumijevanje krscanske ideje o zaljubljenosti, spolnosti i ljubavi. Ako vec seksualnost nije puko sredstvo zabave, zar onda postoji samo zato da bi bila nekakva zamka? Kako uspjeti zivjeti predbracno onako kako Crkva kaze?

Na proslom susretu Dvorana je bila puna. Ako i tebe to zanima, dodji, poslusaj i pitaj sto te sve zanima!! Neka i ovoga puta dvorana bude puna!! Dodji i pozovi sve svoje prijatelje za koje mislis da bi im ovo trebalo!!

Danas u 20.00, dvorisna zgrada Bazilike.

Stepinčeve note 2012.

03.02.2012.

Ovogodisnje izdanje Stepinceve note koji se odrzava u istoimenoj zupi u Koprivnici obavijeno je tajnama.
Ono sto se jedino zna da traje dva dana.
Dolaze jake snage cro-sacro hrvatske scene.
Od imena koje sam izvukao iz prilozenih tekstova je da u subotu gostuje medju ostalima i Emanuel iz Velike Gorice i mladi iz Gajnica.
U nedjelju jedno od imena koje su objavile da tamo nastupaju su i Apostoli mira.
Za ostale nema informacija.
Zasto je to tako ne znam.

Sv. Tripun

Danas je medju ostalima i Tripunovo. Sv. Tripun, mucenik i zastitnik kotorske biskupije. O njegovu zivotu ispreplele su se brojne legende. Jamacno je da je mucen u pokrajini Frigiji u vrijeme cara Decija, gdje mu se najprije i prosirilo stovanje. U Carigradu mu je podignuta crkva. U Kotoru se cuvaju njegove moci, a tamo mu je posvecena katedrala.

Redovni susret Dopisne teologije

Danas je prvi pretak i redovni susret dopisne teologije na Kaptolu kod Franjevaca iza vecernje svete mise.
Ceka nas Cernik tako da ce to biti glavna tema razgovora.

Upute za prijavu mladih na SHKM u Sisku

02.02.2012.

Susret Hrvatske katolicke mladezi u Sisku 5. i 6. svibnja 2012. godine trajat ce dva dana,kao i dosadasnji susreti. Svi mladi, ukljucujući one iz Zagrebacke nadbiskupije i drugih susjednih biskupija dolaze u Sisacku biskupiju na oba dana i nase ih obitelji s radoscu ocekuju.

Na razini Obora za mlade HBK dogovorene su dobne granice za sudjelovanje na SHKM u Sisku. Donja dobna granica je 16, a gornja 29 godina. Svi van ovih dobnih granica mogu sudjelovati jedino uz preporuku zupnika i u dogovoru s Povjerenstvom za pastoral mladih pojedine(nad)biskupije. Prijave mladih za SHKM Sisak 2012. odvijat ce se isključivo preko zupnih ureda koji ce iste proslijediti Uredu za pastoral mladih pojedinih (nad)biskupija. Pojedinacne prijave nisu moguce.Prijave na podrucjima pojedinih (nad)biskupija zapocet ce prema dogovoru zupa i Ureda za pastoral mladih te biskupije, a trajat ce najkasnije do 1. travnja.

Prijave za mlade iz svijeta i Hrvatskih katolickih misija ici ce preko tajnistva Organizacijskog odbora SHKM Sisak 2012. Zapocinju 1. veljace i traju do 1. travnja. Svi mladi, odnosno predstavnici Hrvatski katolickih misija koji planiraju doci u Sisak mogu se javiti tajnistvu Organizacijskog odbora na E-mail adresu prijave@mladisb.hr kako bi im mogle biti proslijedjene daljnje upute.

Poziv na sudjelovanje na Marijafest - Slovenija

MarijaFest 2012 ce se odrzati u subotu, 12. svibnja u bazilici na Ptujskoj Gori Slovenija

Slovenska provincija sv. Josipa franjevaca konventualaca i samostan i svetiste Majke Bozje na Ptujskoj Gori raspisali su medjunarodni natjecaj za 8. MarijaFest koji ce se održati u subotu, 12. svibnja u bazilici na Ptujskoj Gori.

Ovogodisnji festival posvecen je o. Mihi Drevenšeku (1946.-2011.), slovenskom franjevcu konventualcu, misionaru u Zambiji i pokretacu skupine Minores, te podupiratelju i sudioniku MarijaFesta.

Na natjecaju izvođaci mogu sudjelovati s jednom, a autori s najvise tri skladbe. Tekstovi pjesama moraju imati jasno razvidnu krscansko-marijansku poruku. Posebno su dobrodošle pjesme o miru, i to u Duhu Asiza, te litanija Mariji Kraljici mira.

Trajanje pjesme ograniceno je na četiri minute, a moze ih izvoditi najvise petnaest izvodjaca.

Radove je potrebno poslati najkasnije do 16. veljače na adresu: Minoritski samostan Matere Božje, za MARIJAFEST, Ptujska Gora 40, SLO-2323 Ptujska Gora. Prijavljeni autori i izvodjači bit ce o izboru obaviješteni do 6. ozujka.

Posjetitelji festivala, radijski slušatelji i strucna komisija odabrat ce najljepsu pjesmu 2012. godine, a takodjer ce se dodijeliti nagrada za najbolji tekst.

Dodatne obavijesti mogu se dobiti kod rektora bazilike p. Janeza Šamperla, janez.samperl@rkc.si, a cijeli tekst natjecaja dostupan na adresi http://www.ptujskagora.eu/sl/news/show/1736.html (kta/ika)

Otvoren natjecaj za 14. "Papa fest"- Solin

Natjecaj za „Papa fest – Solin“ otvoren je od 1. veljace do 29. travnja 2012. Cetrnaesti „Papa fest“ odrzat ce se 7. listopada 2012. godine u 19 sati u sportskoj dvorani u Solinu na Bilankusi.

„Papa-fest“ je glazbeni susret crkvenih vokalno-instrumentalnih sastava koji je osnovan kao tradicionalni spomen na pohod Sv. Oca Ivana Pavla II. Hrvatskoj i na njegov nezaboravni susret s hrvatskom katolickom mladezi u Solinu 4. listopada 1998. godine. Festival se odrzava vec trinaest godina i nije natjecateljskoga karaktera.

Pravo sudjelovanja na „Papa festu“ imaju svi crkveni vokalno-instrumentalni sastavi i samostalni izvodjaci koji se do 29. travnja 2012. prijave organizatoru festivala na adresu: Zupa Gospe od Otoka, don Vinko Sanader, Gospin otok 1, 21210 Solin; tel. 021/210-646.

Sastav sudjeluje na „Papa festu“ s jednom autorskom skladbom koja ne smije biti vec objavljena niti javno izvodjena. Skladba mora imati krscanski karakter i ne smije trajati vise od cetiri minute.

Kod prijave svaka grupa treba priloziti dvije kopije notnog zapisa osnovne melodijske linije pjesme s potpisanim tekstom i napisanim akordima, tekst pjesme u dvije kopije, trebaju biti uredno potpisani autori glazbe, teksta i aranzmana. Takodjer, treba priloziti oglednu demo snimku pjesme na nosacu zvuka te kracu biografiju sastava ili samostalnog izvodjaca sa svim potrebnim podacima (gdje redovito pjeva, koliko godina nastupa, nastupi izvan zupe, s kojim instrumentima izvodi odabranu pjesmu za "Papa fest" te koliko solista i pratecih vokala pjeva odabranu pjesmu, te adresu i kontakt tel./mob. odgovorne osobe).

Izvor: Papa fest

Nova blazenica Hildegard Burjan uzor političarima

Hildegard Burjan proglasena je blazenom 28. sijecnja u katedrali svetoga Stjepana u Becu. Nedavno proglasena blazenica rodjena je 1883. godine u Njemackoj. Podrijetlom je Zidovka a obratila se na katolicanstvo. Kad se udala preselila se u Bec, gdje je nedugo potom usla u austrijski parlament.

Kako donosi Radio Vatikan, u politickom zivotu zivjela je kao prava krscanka koja nosi Radosnu Vijest. Godine 1912. osniva udrugu za pomoc najpotrebnijim beskucnicima i pomoc obiteljima te se bori protiv rada maloljetnika. Godine 1919. utemeljuje sestre milosrdnog djelovanja.

„Hildegard je dokazala da se i u politici moze postići svetost“, izjavio je kardinal Christoph Schönborn.

Hildegard je bila zena duboke vjere i iznimno vjerna krscanka. Ona dakle, svjedoci evandjelje svojim djelima. Danas se mnogo govori o “novoj evangelizaciji”.

„Mnogi se pitaju: koja je stvar ispravna? Vjerujem da beatifikacija Hildegard Burjan dolazi u pravom trenutku. Ona je krscanka koja ne uvjerava mnogim rijecima, nego djeluje. Za rad nam ne pomaze samo teorija nego rijeci i djela zajedno. Sto u danasnje vrijeme znaci biti ucenik Isusov. Dovoljno je pogledati novu blazenicu Hildegardu Burjan te njezino djelovanje u parlamentu i izvan parlamenta i uvjeriti se u to sto znaci biti krscanin!“, zaključio je kard. Schönborn.

U ponedjeljak su moci nove blazenice koje su se cuvale u crkvi servita u Becu prenesene u kapelu nove blazenice u kucu maticu sestara koje je osnovala. Svecanu je procesiju predvodio bexki nadbiskup.

Izvor: Radio Vatikan

Apostoli mira u zupi Gornje Sitno i Dubrava

Apostoli mira su u zupi Gornje Sitno i Dubrava u Splitsko-makarskoj nabiskupiji animirali pjevanje na misnom slavlju u nedjelju, 29. sijecnja a potom su odrzali prigodni koncert. U glazbenoj pratnji sastava Apostola mira bili su Dean Kozic na klavijaturama, Matko Petric na perkusijama te Marko Ipsa na gitari.

Na poziv zupnika Jakoslava Banića Apostoli mira spremno su se odazvali kako bi se susreli s mladima iz Splitsko-makarske nadbiskupije u povodu nadolazećeg Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisku koji ce se odrzati u svibnju ove godine.

Razgledavanje ljepota zupa Gornje Sitno i Dubrava odusevilo je clanove Apostole mira koji su tom prilikom saznali i za mnoge aktivnosti mladih u zupi od gotovo cetiri stotine stanovnika.

Preuzeto sa web stranice Laudata.

Recenzija na Don Boscofest 2012

Ovo sto cu iznjet je moje osobno gledanje stanja i cijelog festivala koji je održan u subotu na Kneziji.
Crkva na Kneziji je bila dovoljno puna da se moze reci da Salezijanci zive za ovaj festival.
Pjesme su bile na jednom jako visokom nivou na kojem se nebi posramio niti razvikani Uskrsfest.
Ono sto je osobno smetalo je voditelji.
Iako je festival za mlade i u duhu DonBoska mislim da se malo pretjeralo za glupstima oko najava samih izvodjaca.
Isto tako neke informacije koje su iznjete bile su krive i mislim da se treba poradit da se tako nesto ne ponovi.
Zbor Marija Pomocnica postoji dugo, a ne 10 godina.
Dovoljno izvodjaca sa jakim pjesmama.
Animatori koji su sve orgarnizirali zbilja su dali sve od sebe da sve ispadne savrseno.
Dobro je da se rade tematski festivali kao ovaj.
Sve u svemu dobro je da se rade takvi festivali i da se radi sa mladima.
Šteta je da Salezijanci ne djeluju u cijelom gradu nego samo u zapadnom dijelu grada Zagreba jer mislim da bi donjeli i na istok isto tako dobre vibracije i da bi mladi imali gdje se družit. To ne stavlja manje vaznim ostale zajednice koje djeluju u cijelom gradu Zagrebu i na istoku.
Na kraju jedva čekam slijedeći Don Boscko fest.

Recenzija na koncert Poklona

Ovo sto cu iznjet je napisano od clanova Poklona a koja je na vikalici Duhovne scene koja je trenutno u fazi mirovanja.
Rekao bih, kad njih cujem, duhovna glazba i duhovna scena nisu umrle, i nisu se pretvorile u Melodije Istre i Hrvatskog Jadrana (kao što je to stvar sa Uskrsfestom, na zalost). Ovo je bila glazba, ali i duhovno iskustvo. Tako bogati, proživljeni tekstovi, savršeno ukomponirani i nadopunjeni sa jednostavnim melodijama... hvala Bogu, hvala Poklonu. I naravno, uz goste je sve skupa bilo još stepenicu više, pristojni Meritas, standardni Cedo, brutalni Matija Antolic na usnoj harmonici i nasa nova glazbena diva - Petra Antolic. Hvala svima još jednom.

Bonofest i Marija fest - obavijet

Kako doznajem Bonofest i Marijafest ove ce godine biti pozivni festivali! Nece biti objavljeni natjecaji. Dakle, nastupiti cete samo ako Vas pozovu!

Predstavljen Zbornik o vlc. Ivanu Buriku u Tovarniku

U sklopu komemoracije za zrtve Tovarnika, koja se obiljezava cetrnaesti put na dan pokopa pedeset i troje ekshumiranih iz masovne grobnice, predstavljen je i Zbornik vlc. Ivan Burik - svjedok vjere, mucenik Crkve - Stradanje Tovarnika i tovarnicke zupe 1991. godine.
Predstavljanje je odrzano u Vili Tovarnik u nazocnosti mnogobrojnih mjestana Tovarnika i susjednih opcina, kao i gostiju iz Vukovara, Osijeka, Vinkovaca i Djakova. Predstavljanju su nazočili msgr. Luka Marijanovic, tovarnicki zupnik Stjepan Vukovac, vlc. Petar Sokcevic, zupnik u miru, trajni djakon Ivan Tutis te nacelnik Opcine Jakob Asic.

Zbornik znanstveno-strucnih radova predstavili su Danijel Petkovic, Mato Batorovic, Antun Ivankovic i urednica Zbornika Nevenka Nekic.
Iako je Zbornik posvecen ubijenom zupniku Ivanu Buriku, gradja koju su obradili znanstvenici prelazi okvire naslova i otkriva prvi put povijest Tovarnika kroz stoljeca. Predavanje Danijela Petkovica obradjuje najstarije doba pojave Tovarnika u arhivskim dokumentima, odgonetava njegovo ime i bavi se topografijom sirega podrucja vukovske povijesne zupanije, ekonomskim i drustvenim prilikama kroz dulji niz stoljeca, preko analize etnosa i podataka iz vrijednih crkvenih vizitacija. Sadrzaj Zbornika iznio je Mato Batorovic u tematskim krugovima: povijest Tovarnika obradjuju 3 priloga, povijest Nestina 1 prilog, odnose sa Srbima kroz povijest 2 priloga, razdoblje od kraja Drugoga svjetskoga rata do 1990. 1 prilog, Domovinski rat i posljedice 5 priloga, sjecanja na vlc. Ivana Burika 3 priloga i jedan prilog o teologiji muceništva. U nastavku izlaganja Mato Batorovic pozabavio se pitanjima mucenistva i pismom pape Ivana Pavla II. te Komisijom HBK za hrvatski martirologij. Komisija ce predloziti svim nad/biskupijama da se organiziraju istrazivanja na terenu, kako bi se sastavio popis za hrvatski martirologij. Zbog toga se nadamo da ce i vlc. Ivan Burik uci u popis mucenika jer je podnio muceništvo u Domovinskom ratu.

O Zborniku je govorio Antun Ivankovic, predsjednik Udruge dr. Ante Starcevic-Tovarnik, te iznio teskoce u kojima se znanstveni skup odrzavao, kao i ponos da je Udruga do sada objavila tri knjige, snimila dva dokumentarna filma i objavila prijevod romana Burik na talijanski jezik. Namjera je da se Svetom ocu Benediktu XVI. uruci prijevod spomenute knjige kao i da se posalje svim predsjednicima biskupskih europskih konferencija.
Urednica Nevenka Nekic iznijela je vrijednosti ovoga zbornika, njegovu znastvenu akribiju, pouzdanost, istinitost povijesnih podataka te izrazila nadu da ce se Ivan Burik uzdici na cast oltara. U toj namjeri ova laicka Udruga vec dugi niz godina doprinosi tome cilju.

Za Udrugu dr. Ante Starčević – Tovarnik
Antun Ivanković, predsjednik
Nevenka Nekić, književnica

Pismo Don Bosca mladima

Dragi mladi,
nas voljeni Don Bosco Vam se obratio pismom!
Pohranite njegove rijeci u srcima i sprovodite ih u djela.

“MLADI SANJATELJI, SINOVI OCA SANJATELJA”
PORUKA MLADIMA POKRETA SALEZIJANSKE MLADEZI 2012

Moji predragi sinovi,
predragi mladi Pokreta salezijanske mladezi,
pisem vam, kao otac i prijatelj, preko svog devetog nasljednika.

Jos mi je ziv u srcu i sjecanju susret s vama u Madridu, 17. kolovoza 2011. u velikom dvoristu Salezijanskog Instituta u Atochi. Nezaboravno iskustvo u emocionalnom smislu, i još vise veoma znakovito u salezijanskom smislu. Uzivao sam gledajuci vas osjecaj odgovornosti i ponosa sto ste mladi koji se zalazu u zivljenju svoje vjere. Divio sam se vasoj zelji da dobro ulozite svoj zivot, prema Bozjem naumu i snu koji gajite u srcu. Bio sam ganut gledajuci vas kako molite, prihvacajuci radosno Rijec. Bilo je ocaravajuce vidjeti vas uronjene u molitvenu sutnju i klanjanje Isusu u euharistiji. U svjetlu svega toga vasa mi se radost cinila još ljepsom, još ciscom, još privlacnijom. Uzivao sam gledajuci medju vama, zajedno s tolikim mladim animatorima, mnoge salezijance i kceri Marije Pomocnice. Medju njima i neke provincijale, povjerenike i povjerenice pastorala mladih. To je njihovo mjesto! Prisutni i pozorni na vas zivot, na vase zelje i istodobno vjerna pratnja vasega rasta i vaseg duhovnog hoda.

Sad sam sretan znajuci da mi pripremate veliko slavlje za 2015. Ovdje, na nebu, gledajuci Isusovo lice, znamo svu povijest koja se odvija na zemlji. To je prekrasna povijest jer je otkupljena, iako vi katkada vidite samo njezine dramaticne dogadjaje. Drukcije, nego sto mozda mislite, nema daljina izmedju nas i vas, jer znate dobro, otkad je Isus svojim rodjenjem usao u povijest, nema ljudskog rodjenja koje nije sveto, nema lica djeteta u cijim ocima ne odsijeva sjajno svjetlo Spasitelja. Ta blizina cini moju prisutnost medju vama jos vjerodostojnijom i djelotvornijom, stvarnom kao u vrijeme Oratorija Valdocco u Torinu, s jos jednom prednoscu, da se mogu ocitovati zivim u svim salezijanskim prisutnostima rasirenim u 130 zemalja svijeta.

Govorim vam dakle, kao i onda, toplim jezikom srca vise nego apstraktnim logičkim argumentima, iako priznajem, kako je u danasnjem metezu i slabosti suvremene misli, veoma vazna jasnoca ideja i utemeljenost uvjerenja. Primate mnoge poruke i porukice, ali ja bih htio da sa mnom ponovno uspostavite cvrstu komunikaciju, onakvu kakva postoji medju trajnim i nerazdvojnim prijateljima, komunikaciju koja je zajednistvo i dijalog.

Htio bi pronaci prikladne rijeci da vam nasiroko govorim o onom otajstvenom i slozenom putu koji vodi do vaseg srca, toliko puta ranjenog nebrigom odraslih ili neuspjehom promasenih ljubavi. Gledajuci danasnje mlade u skoli, ucenike koji se katkad bezvoljno dosadjuju, ili na ulici, rome koji se izruguju i lutaju bez cilja, vidim osjecaj opceg nezadovoljstva, monotonog vrludanja u svako-dnevici vlastitog zivota. Katkad analogijom otkrivam isto mjesto koje sam vidio u snu od devet godina: mnostvo mladih potrebnih pomoci, razumijevanja, novih prigoda, ljubavi.

Za vas, za sve mlade bio sam izabran. Vama me Gospodin poslao, iako nisam odmah shvatio, u svoj svojoj vaznosti, jedinstvenost onog poziva. “Evo tvoga polja, evo gdje moras raditi. Budi ponizan, jak i ustrajan: i to što ces sada vidjeti da se dogadja s mladima, ti ces morati uciniti s mojim sinovima”.

U ovoj modernoj stvarnosti imam osjecaj da mladima, cesto, nedostaje zraka za disanje. Mislim da mogu reci da su izlozeni opasnosti da se duhovno uguse. Rasirena korupcija, nebriga za mlade, nesigurna buducnost koju je podivljala ekonomija ucinila jos nesigurnijom, vjera svedena na puke obicaje i molitvu bez zara i poleta, drustvo ili obitelj u kojim cesto vladaju zategnuti odnosi i u kojima se razmjenjuju rijeci bez smisla i topline, guse zivotni polet i prekidaju svaki izvor dobrih odluka.

U toj sredini, siromasnoj vrijednostima, i u kulturi niske razine, trazim od vas, mladi, kvalitativni skok, novu energiju, prorocku gestu kako biste navijestali svojim kolegama, tolikim “bezbriznim” prijateljima, vašim obiteljima katkad “ugasenim” ili u poteskoćama, projekt odvaznog zivota, rodjen iz dubokih ljudskih i vjernickih uvjerenja.

Ne mozete izaci iz blata u koje ste uvuceni, ne mozete uzivati u slobodnom zraku izvan zatvora ovog povijesnog sivila, ako i vi ne budete imali vrijeme i snagu sanjanja. Vizije su preobrazile nase oceve u proroke sposobne utjecati na zivot svojih suvremenika.

“Moj san ... vaš san ... Bozji san”

Onaj san u devetoj godini bio je dogadjaj koji je oznacio moj zivot, koji mi je s vremenom dao jasnocu da se usmjerim prema podrucju djelovanja, sposobnost da otkrijem pedagoski sustav kako bih osvojio vase srce, beskrajnu strpljivost u borbi da promijenim svijet, vas svijet.

S pomocu Gospodinovom pozivam i vas, koji ste “utjelovljena nada”, da medju tolikim varljivim obecanjima koja vas zapljuskuju, otkrijete san koji ce vas uciniti kreativnim osobama, koji ce vam dati snagu da se suocite i nadvladate neizbjezne poteskoce u razvoju, i koji će dati neslomljivu sigurnost vasim ocekivanjima da se ispune, iako se ne moze odmah dohvatiti ono sto se sanja.

Sanjati srcem okrenutim Bogu i s nogama cvrsto na zemlji nije bijeg, nego otvaranje svoga zivota necemu novome, sto se jos ne poznaje potpuno, ali sto se osjeca znacajnim. To znaci teziti prema necemu sto se jos ne posjeduje, ali u cemu se prepoznaje; znaci razumno otkrivati prisutnost “Boga koji nas prati” u protoku dana. Nijedan projekt, od onog najskromnijeg do onog najzahtjevnijeg koji bi zivot ispunio smislom, ne moze se ostvariti ako se prije ne hrani nekim snom. Da bi se donijele odvazne odluke u drustvu, podloznom promjenama, bez duse i siromasnom vrijednostima, nuzno je pronaci snagu i imati sirok pogled koji ce izvuci covjeka iz njegove osrednjosti i usmjeriti ga da ide prema novim nebesima i novoj zemlji.

U 58. godini zivota, po odredbi pape Pija IX, napisao sam povijest prvih 40 godina svoga zivota, kojoj sam dao naslov “Uspomene iz Oratorija sv. Franje Saleskog”. Nisam to ucinio zbog zelje za besmrtnoscu ili zudnje za velicinom. Vjecni smo jer smo u Bozjem srcu, ljubljeni i spaseni po njegovu Sinu, Isusu. To je cin koji sam izvrsio iz ljubavi, duhovna oporuka da vam budem od pomoci sada i ubuduce. Pozivam vas da citate te “dozivljaje” ne toliko radi radoznalosti da upoznate moju proslost nego da, izmedju redova natopljenih krvlju i znojem, otkrijete da je cilj svega ostvariti zivot u punini. Shvatit cete da oni koji imaju odgovornost odgajati nuzno moraju promatrati svoj zivot kao sluzenje u ljubavi, moraju shvatiti da je njihovo vrijeme prigoda za prihvacanje, moraju steci znanje ne za ponizavanje i manipuliranje, nego za “oblikovanje” srca, usmjeravanje Kristu. Odgoj nam objavljuje kako se zaljubiti u Boga i covjeka, jer odgoj je prakticna vjezba ljubavi.

Stoga, kao salezijanci odgajamo uceci slusati i postivati, ne batinom i prodikom, nego strpljivoscu i sutnjom koja otkriva ljubav i ocekivanje, ne strogoscu i karanjem, nego autoritetom koji izvire iz naseg dosljednog i besprijekornog zivota a ne iz vlasti koja dolazi od zakonske uloge. Odgajamo ponajprije ljubavlju. Ako nasa besplatna ljubav, odraz Isusova milosrdja, pomraci, mladi umiru od hladnoce jer teze podnose noc osjecaja nego sjenu razuma.

Dok vas grlim najnjeznijom ljubavlju, zelim vam otkriti najvecu tajnu svoga srca. Uvijek sam vjerovao da moje poslanje mora imati posebno obiljezje: spasavati mlade pomocu mladih. Uvijek sam htio da moja ljubav prema vama bude poslanje koje vi prihvacate i tako postajete apostoli mladih. Netko moze silom htjeti neku stvar ili ideal, ali ako ne nadje pravi nacin, njegova sposobnost ustrajnosti ce klonuti, jer ono sto nije uvjerljivo ne moze postati sigurna meta jednog zivota. Kao u vrijeme Izaka moramo iskopati nove bunare, dati zivot novoj kulturi, novom nacinu zajednickog zivota. Racunam na vas, kladim se jos jednom svojim zivotom da ste sposobni ostvariti se, pronaci povjerenje u zivot, stvoriti programe za buducnost solidarnosti i mira.

Kad sam okupljao prve salezijance birao sam mlade i to je bio pobjednicki bljesak. Samo vi mladi imate sposobnost preobraziti svoje znanje u mudrost i tu mudrost provesti u zivot. Ne povlacite se u sebe lutajuci umorno i razocarano, nego svoje ljudsku stvarnost pretvorite u “bozansku avanturu”, pridruzujući se tako svim sinovima Bozjim sirom svijetu, u velicanstvenu povijest spasenja.

Budite novi proroci, ljudi u duhovnoj izgubljenosti sposobni pokazati pravi put kojim treba krociti, u nesigurnim promjenama novost koju Bog daje da klija u srcu i u povijesti. Smisao zivota, kao prorostvo i kao poslanje, postaje neizmjerno blago za drustvo.

Nema vise vremena ni prostora za osrednjost, jer duhovna mlitavost i sivilo prisiljava nas da se hranimo otpadcima kulture nasega vremena. Dragi mladi, nemojte potratiti svoju mladost ziveći je povrsno, bez kompasa i bez poleta! Sanjajte velike stvari! Cinite velike stvari u svom zivotu!

Zivot je svjedocenje, ukoliko ocituje velicinu od koje je sazdan, ukoliko pobjedjuje strah koji ga prozima, ukoliko omogucuje da snazno odzvanjaju istinske i razumne rijeci. Budite svjedoci spremni riskirati, ne zato sto se pouzdavate u svoje snage, nego zato sto znate slabost uciniti sredstvom da se ocituje efikasno Bozje djelovanje. Idite stazom svagdasnjice i hodite putem obicnog zivota, gdje toliki vasi prijatelji trose svoju egzistenciju u cesto isprazno trazenje srece. Vicite im svoju volju za promjenom.

Budite straza spremna dati znakove ljubavi koji ce buditi nadu i odvaznost da zivite kao slobodni i jasni tumaci zahtjeva evandjelja. Budite gradjani koji ulazu dio svoga zivota za opce dobro, u duhu solidarnosti i pozornosti prema konkretnoj stvarnosti.

Napustanje institucija moze uroditi skepticizmom; nedostatak oceva, kao svjetionika u olujnoj noci, moze vas ostaviti bez zvijezde sjevernjace koja pokazuje smjer, u opasnosti dramaticnog brodoloma najciscih osjecaja ugusenih trcanjem za uspjehom, osobnom zaradom, povrsnim uzivanjem. Svi ti izazovi neprestano stavljaju u igru smisao vasega zivota. Otkrijte san koji ce vam vratiti vrijednosti koje ce vam pomoci da idete naprijed i dati snagu da nadvladate poteskoce. Nemojte ici sami, nego “zajedno”, jacajuci osjecaj odgovornosti prema sebi samima i prema drugima, razvijajuci stav solidarnosti koji razbija izoliranost, jaca vas u trazenju smisla zivota vise nego uspjeha.

Promicite kulturu solidarnosti, gajite stavove nesebicnog sluzenja, povecavajuci u srcu svijest potrebe suprotstaviti se tisucama oblika zilavog egoizma kojim je zatrovano drustvo. Volonterstvo je “skola zivota, izvanredan cimbenik humanizacije” i otvaranja vrijednostima.

Dragi mladi, znate koliko ste mi prirasli srcu. Uvijek mislim na vas u Gospodinu i uvijek vas gledam u onoj velikoj obitelji koja je Crkva. Zato mi je drago zavrsiti ovu moju poruku s mislima koje je papa Benedikt XVI izrazio u svojoj bozicnoj poruci. Cini mi se da ove njegove rijeci za sve nas oznacavaju smjerokaz, put, projekt zivota.

Govoreci vatikanskoj kuriji, sveti otac se osvrnuo na Svjetski dan mladih u Madridu 2011, kao na “jedan novi, pomladjeni oblik zivljenja krscanstva”. I upravo od tog Svjetskog dana mladih htio je naglasiti pet glavnih vidova koji su obiljezili nezaboravan dogadjaj. Mogu biti pet putova za navijestanje i svjedocenje Krista danas, u svijetu koji se cini umornim i dosadnim za krscansku poruku.

Prvi vid. Sudjelovanje mladih koji su dosli sa svih strana svijeta, iz raznih rasa, naroda, kultura i jezika, pokazalo je “novo iskustvo katoliciteta, univerzalnosti Crkve”, sto nam pomaze uvidjeti da smo svi braca i sestre, ujedinjeni u jednu obitelj, pozvani od jednog Gospodina, Isusa, i sudjelujemo u jednom zajednickom bogosluzju. To nije puka ideja, nego stvarno iskustvo.

Drugi: velikodusno i radosno zalaganje tisuca volontera istaklo je ovaj novi nacin postojanja kao ljudi i kao krscana. “Biti za druge prekrasna je stvar”. Zivot i vrijeme imaju potpuni smisao (znacenje) kad se slobodno daruju, kad se ne cuvaju za sebe.

Treci: duboka sutnja u prisutnosti Presvetog sakramenta, u stavu klanjanja, izraz je vjere u taj izvor duhovnosti, koji daje snagu za predanje svoga zivota. Uskrsli Gospodin prisutan je posvuda, ali na poseban nacin u euharistiji.

Cetvrti: pristupanje sakramentu pomirenja pokazalo je da, iako smo stvoreni od Boga i prema tome odredjeni postici puninu zivota koji dolazi od Ljubavi, dozivljavamo u sebi moc zla koje nas vodi u sebicnost u najrazlicitijim oblicima. To nas cini svjesnim da smo potrebni oprostenja, oprostenja koje je takodjer znak odgovornosti.

I konacno peti vid: radost koja proizlazi iz vjere, iz sigurnosti da smo zeljeni, prihvaceni, dobro-dosli, voljeni od Boga, od Onoga koji nam govori: “dobro je da ti postojis”, od Onoga koji je mislio na nas i ima projekt za nas.

Ukratko, “nova evangelizacija” je poziv da budemo zajedno, da budemo za druge, da slavimo Boga, da postignemo oprostenje, da se povjerimo njegovoj ljubavi. To je put koji vodi radosti.

Srdacan vam pozdrav, dragi moji prijatelji! Dok mislite na mene, znajte da i ja mislim na vas. Nosim vas u srcu, tamo gdje cuvam najdraze osobe. Sjecam vas se i podrzavam svojom molitvom pred Gospodinom, da budete njegova slika, darujuci svoj zivot. Samo tako cete postici srecu, radost jednog sna koji vas otvara Bozjem Otajstvu, omogucuje vam da plovite cistim i dubokim vodama prema ispunjenju onih mogucnosti koje je Bog oduvijek posijao u vasa srca.

S ocinskom ljubavlju.

Rim, 31. sijecnja 2012.

MISA MLADIH - prvi petak. Nakana: DA TI SE LJUBAV DOGODI...

Datum:Petak 3. veljace 2012.
Vrijeme: 20:30 do 22:30
Gdje: Zagreb, Palmoticeva 33
Opis:
Dragi mladi!

Dolazi nam prvi petak. Dan kad jednom mjesecnom castimo Ljubav kojom smo ljubljeni – Srce Isusovo. Taj Krist Tebe ljubi i ljubavlju drugih. I stalo mu je da te drugi zavole. Osobito kao mladica ili djevojku.

Prosloga ponedjeljka na vjeronauku imali smo te...mu O KRSCANSKOM UDVARANJU, cistoci, ljubavi, braku... Bilo je predobro, iskreno i emotivno. Bilo je ocito kako postoji puno volje i spremnosti da se takva veza dogodi i zivi. Dogodilo se nesto posebno. U zraku se, po prvi puta u prepunoj dvorani osjecala spremnost i zelja da se u takav zivot odgovorno krene.

Zato, da ne bi sve ostalo samo na pustoj zelji, pozivam Vas: u ovom susretu s Njim, koji najbolje znade što je ljubav, i na ljubav poziva, idemo moliti za ljubav, i izreci svoje opredjeljenje za nju! Neka nakana u ovoj Misi Mladih bude: Tvoje trazenje ljubavi! Neka te Bog u tome nadahni, oslobodi i u ljubav uvede! I da se dogodi Tvoja ljubav, i dogadjaju ljubavi svih krscanskih mladica i djevojake, ovdje, danas...

Svi ce imati zadatak moliti da na ovu Misu i klanjanje dodje i njihov/a buduci/a zarucnik/ca ;-) Zar nece biti lijep osjecaj znati da je on/a tu negdje u Bazilici, i da moli za Tebe? To ce, dakle, u Bozje ime, biti jedan prakticni nastavak predavanja i vjeronaucne teme od prosloga ponedjeljka.

Pozivam Te da vec danas počmes moliti na ovu nakanu. Bog sigurno zeli da nastaju nove ljubavi i novi odabiri ljubavi. Neka se to zacme pred znakom i prisutnoscu najpravije ljubavi koja nas na to poziva: Srcem Isusovim. A potom u ponedjeljak dalje razgovaramo o tome...

Neka se ljubav i Tebi dogodi...

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.