1.Adventski dobrotvorni sajam Udruge Betlehem-Zagreb

31.10.2011.

Vrijeme: 19. studeni · 18:00 - 20:00
Lokacija: Trg Dragutina Domjanica 10,stara zupna kuca u zupi Svih Svetih Sesvete.
Više informacija
Dragi prijatelji!
Sve Vas s radoscu pozivamo,na nas 1.sajam i prodaju adventskih vjenaca i bozicnog nakita.
Adventske vjencice izradzuju vrijedne rucice volontera udruge!
Ako nista drugo,dodzite na druzenje!

Obavijest oko SKACovog vjeronauka ovaj ponedjeljak

30.10.2011.

Sutra, u ponedjeljak, 31.10., nece se odrzati standardni studentski vjeronauk zbog produzenog vikenda i odrzavanja bdijenja uoci Svih svetih i Holywina na Salati.

S vjeronaukom nastavljamo u ponedjeljak 7.11.

Lijepo je biti zajedno - nedjelja, 30.10.2011. u 13:00

28.10.2011.

Ove nedjelje ugostit cemo voditeljicu udruge „Sve za nju“ Janu Dusper s kojom cemo izmedzu ostaloga popricati o tijeku kampanje Igramo za zivot! Igramo za njih! koja se odrzava ovoga vikenda. Predstavit cemo Djecji tjedan poduzetnistva u osnovnim skolama u Dugom Selu. Pozvat cemo vas i na Noc otvorenih crkava kontra Noci vjestica, inicijativi na koju je Vatikan pozvao katolike diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj. Ove nedjelje s vama je Sonja Kuzmic.

Sutra je dan Gospodnji - subota, 29.10.2011. u 17:30 HKR

Koja je razlika izmeDZu starozavjetnih i novozavjetnih svecenika? Kakvi trebaju biti svjedoci i navjestitelji Evandzelja? Zasto Isus kritizira pismoznance i farizeje, a narod poziva da ih ipak slusa, ali da ne cini kao oni? O tome govore citanja 31. nedjelje kroz godinu koja tumaci vlc. Ante Barisic, zupni vikar u zupi Svih Svetih u Sesvetama. Emisiju uredzuje i vodi Tanja Popec.

U emisiji "Budimo mladi" u ponedjeljak, 31. listopada, u 20.30 HKR

- Fra Josip Blazevic predstavlja novu knjigu „Halloween – poganstvo staro i novo“. Zasto je napisao knjigu? Sto sve jedan katolik treba znati o hallowenu? Jesu li vjestice samo likovi bujne maste? I zasto je morao ukljuciti temu Harrya Pottera?

- Dominikanci su 2003. na Pescenici organizirali 1. bdijenje mladih uoci svetkovine Sviju svetih. Danas se taj susret zove 'Svetost pobjeđuje' i okuplja iz godine u godinu sve više mladih sirom Hrvatske. Iz Udruge mladih „Sol zemlje“ reci ce nam kako se organizacija 'Holywina' moze podici na jos jednu visu razinu.

Djeca u akciji protiv gladi

27.10.2011.

Kako prenosi portal mladih Zagrebacke nadbiskupije medzunarodna neprofitna organizacija "Accion Contra el Hambre" - Akcija protiv gladi nedavno je lansirala jedinstvenu kampanju za borbu protiv gladi. Kampanja pod nazivom "Experiment in Sharing" bazira se na dvadesetero djece.

U istrazivanju, djeca su podijeljena u parove. Svaki od dvoje djece u paru dobiva tanjur, ali na samo jednome tanjuru ima hrane. Analizirajuci djecje reakcije, organizacija istice sto svatko od nas moze uciniti kako bi pomogao 3,5 milijuna djece koliko ih godisnje umire od pothranjenosti.

Vatikansko drvce stize iz Ukrajine

Kako pise web portal mladih Zagrebacke nadbiskupije Bozicno drvce koje ce ovoga Bozica krasiti Trg svetoga Petra u Vatikanu u papinsku drzavu stize cak iz Ukrajine, iz grada Zakarpattia. Stovise, cak ce se dva ukrajinska drvca ovoga Bozica naci u Vatikanu. Drugo drvce dolazi iz regije Lviv te ce krasiti rezidenciju Svetoga Oca. Svecanosti predstavljanja bozicnog drvca nazocit će predstavnici Katolicke i Ukrajinske pravoslavne Crkve.

U "X faktoru" Zahvalan majci za uspjeh

Prenosim sa portala povjerenstva za mlade ZG nadbiskupije.

Iako ima tek 17 godina, Emmanuel Kelly odusevio je Australiju svojim nastupom na showu "X faktor". On kaze da uspjeha ne bi bilo bez njegove majke, katolkinje, Moire Kelly. "Moj heroj ce uvijek biti moja majka. Radila je jako tesko kako bi promijenila moj zivot", otkrio je Emmanuel sucima u emisiji "X faktor" prije svog nastupa u rujnu, prenosi Laudato.

Moira (47) je cijeli svoj zivot predodredila pomazuci djeci u nepovoljnom polozaju, suradzujuci s bl. Majkom Terezijom u Calcutti. "Moira je jako odlucna osoba", rekla je dobra Moirina prijateljica Margaret Smith, koja je ujedno i izvrsna direktorica njezine dobrotvorne udruge "Prva djecja fundacija". "Njezina vjera kao katolkinje je njezina snaga koja ju je vodila kroz rad u njujorskom Bronxu, Calcutti i Zapadnoj Australiji", nadodala je.

Fundacija za cilj ima promijeniti "zivote djece koja nas trebaju kroz nadu, iznimnu brigu i put prema boljoj buducnosti". Njihov program "Cudotvorni osmijesi" pruza pomoc djeci koja im spasava zivot, poput operacije ili druge potrebne njege.

Zbog zelje da pomogne djeci, Moira je 1990-ih bila u Iraku gdje je, u jednom sirotistu kojeg je vodila Majka Terezija, upoznala Emmanuela i njegovog brata Ahmeda. Ona im je, kako je rekao Emmanuel, obojici pomogla tako da ih je odvela na vrlo potrebnu operaciju u Australiju i spasila im zivot. Potom se zaljubila u ta dva mala djecacica i posvojila ih.

SKAC-ova misa svaki petak

26.10.2011.

I ovoga petka studentska misa petkom.

Trazi se onaj tko je izgubio ovu molitvu:

„Ne dam da ovaj svijet ide natrag. Ne zelim samo promatrati kako stvari idu naopako. Ne pristajem ni na to da se samo ja spasim, niti da moje molitve Bogu idu samo za mene. Zelim i ja stati u red dragovoljaca koje ce pred Boga u svom srcu mu donijeti sve one koji bez njega za smislom zivota vape: osamljene, nesretn...e, narkomane, za drugim vjerama zastranjele, u okultizam ogrezle, za ovisnostima pomamljene, sve, sve nesretne, koji zapravo,ne znaju što cine.

Boze, ako si mi u prvim poglavljima Biblije povjerio ovaj svijet, tom ovlascu ja Tebe pozivam u njega: dodzi, i ispuni Nebeskim Duhom danasnje mlade – moje kolege i kolegice… Toliko ih je koje susrecem posvuda kamo god krenem… Toliko ih je koji su povjerovali da nemas sto dati. Toliko ih je koji u duge stramputice srljaju“.

Je li to i tvoja molitva? Ako jest, dodzi na studentsku Misu petkom u Bazilici – da kao Abraham, kao Mojsije, i kao Krist, stanemo pred Oca nebeskog, i pozovemo ga u nase vrijeme i nase zivote.

Nas Bog je velilk! Dodzi i reci to svojim dolaskom!

U Bazilici Srca Isusova. U 20.30.

SKAC te poziva!

PROGOVORI! SKAC organizira tecajeve jezika: talijanskog, portugalskog i govornog engleskog! Cijena je tek 70 kn mjesecno, ekipa sjajna, profesorice em lijepe em pametne! Prijava: SAMO DOĐES!

Raspored:
srijeda 15.30-17.00h - pocetni talijanski
srijeda 17.00-18.30h - napredni talijanski
petak 15.30-17.00h - pocetni portugalski
petak 17.00-18.30h - napredni portugalski
utorkom/cetvrtkom 19.30h - govorni engleski

SKAC vjeronauk - komentar

U ponedjeljak sam bio na SKAC-ovom vjeronauku nakon dugo vremena. Tema je bila volontiranje.
Ono sto je zanimljivo da se polako stari sjaj vraca. Dosla je nova gerenacija koja je prepoznala kvalitetu rada SKAC-a i svih njihovih projekata.
Prvi put sam cuo i novi SKAC zbor koji zvuci jako dobro. Vidi se da su izabrani dobri glasovi.
Nadam se da ce se dvorana u Palmoticevoj punit i dalje da da ce se ponovit vrijeme kada se stajalo i vani da se cuje sto propovjednik govori.
Pater Luka Radza je dobio dobrog naslijednika u pateru IKE kojem zelim dobre teme i ono najvaznije volju da kvakitetu koju je postavio odrzi do kraja.
Ovo je ujedino bio i pocetak mog obilaska vjeronauka za studente i sve sto se za mladi odrzava u gradu i provjeru kvalitete jer sam nekad davno odlazio na puno mjesta i slusao teme koje se i dan danas sjecam.

KOL - Zagreb

24.10.2011.

Prosle subote odigrano je trece kolo Katolicke odbojkaske lige.
Vecih iznenadjenja nije bilo.
Ove sezone neke ekipe dobile su pojacnja tako da ce do kraja biti jako neizvjesno.
Svatko moze pobjedit.
U mjesovitoj ligi Sv. Obitelj koja je proslu sezonu bila zadnja igra dobro ali nikako da dodju do pobjede.
Sv. Duh je iznenadio u drugom kolu proslogodinje pobjednike tako da su dobili utakmicu 2:1.
Slijedeci vikend je odmor a nastavak je predvidzen 5. studenoga.

ZAPOVIJEDIMA DO SLOBODE

ZAPOVIJEDIMA DO SLOBODE

Utorak, 25.10. 2011. u 20h u SD "Stjepan Radic", u kino dvorani "Forum"
Srijeda, 26. 10. 2011. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode - Jarun

voditelj: don Damir Stojic, SDB
Studentski kapelan

SKAC te poziva

Dragi mladi, najavljujem vam: danas za vjeronacni suret imamo jednu, cini mi se, odvazno odabranu i malo neobicnu temu - SKAC ce predstaviti programe u kojima ces moci djelima dokazati (ocuvati!) svoju vjeru. Uvjeren sam da su mladi ljudi kadri i raspolozeni ciniti dobra djela, djela milosrdza. Cesto za to nije potrebno nista drugo nego malo vremena i volje. Ali, ziva je istina da ne moze govoriti o svojoj vjeri netko tko nikada nije posvetio svoje vrijeme invalidu, djetetu u bolnici, siromahu, psihickom bolesniku, zatvoreniku ... Uvjeren sam da se cesto radi samo o nedovoljno dobroj koordinaciji. Uvidjeli smo tu prazninu, te zato ove godine svim studentima zelimo ponuditi mogucnost da se zajedno s nama posvete malo svoga vremena drugima, i barem ponekad pruze ruku siromahu, bolesniku, napustenom i osamljenom, gladnima u dalekim zemljama – bratu covjeku u potrebi. Onaj koji cini dobra djela, napokon cini ono najvaznije sto je potrebno da njegova vjera ne bi umrla bez djela. Samo onaj koji je kadar ciniti dobra djela, napokon je covjek. Ovo je ponuda da napravis korak u tom smjeru. Stoga cemo danas o tome govoriti. Palmoticeva 31, ponedjeljak u 20 sati.

Pozovi i druge! Dodzi!

Pater Ike

Misijski sajam kod Katedrale u Zagrebu

22.10.2011.

Danas je odrzan Misijski sajam kod Katedrale u Zagrebu povodom misijske nedjelje koju obiljezavamo u nedjelju 23.10.
Ove godine skromnije nego prijasnjih godina.
Ono sto sam zapazio da nisu bili predstavljene sve zemlje u kojima nasi misionari djeluju. Ocito zbog obaveza na drugom projekt nije bilo prestavnika udruge Kristov Stol koja dosta radi za Ekvador.
S druge strane tjekom mog boravka na sajmu dosao je volonter Kreso koji je godinu dana bio u Gani kao salezijanski volonter.
I ove godine orgarnizator sajma bio je Papinska misijska djela tj ured za misije HBK.
Sromno ali sa puno ljubavi orgarniziran je ovaj dogadzaj.
Za nase misionare treba molit. Njihov rad je velik i daju puno tamo gdje djeluju. Mnogi im odlaze pomagat ali to nije dovoljno jer potrebe su velike.
Da svatko od nas izmoli barem jedan Oce Nas za sve misionare to bi bilo dovoljno da dobiju snage djelovat i podsteh u njihovom radu.

Teološki četvrtak - 27. 10. 2011. godine 20.10.2011

21.10.2011.

Pozivamo sve zainteresirane na
Teološki cetvrtak
koji ce se odrzati
27. listopada 2011. godine
u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu
Kaptol 29a
s pocetkom u 19 sati.

Tema je:
CRKVENA DOBRA –
NUZDA ILI BALAST?!?

O temi ce uvodna izlaganja izreci:
dr. Nikola SKALABRIN
i
dr. Josip GRBAC

Organizator i voditelj: prof. Anton Suljic

Poziv na citanje pjesama Dore Fanove i Drage Ivanisevica

Poštovani
pozivamo vas da sutra, 22. listopada 2011., i u nedjelju, 23. listopada 2011.,
u sklopu projekta 30 dana 30 pjesnika, u 12.00 sati dodzete na citanje pjesama Dore Fanove i Drage Ivanisevica.
Sutra ce na 4. katu pjesme Dore Fanove citati studenti
Diana Martinović, Neno Mihovil Tica - Celic i Kristina Vlaovic.
Neno Mihovil ce citati i svoje pjesme.

U nedjelju ce u malom predvorju pjesme Drage Ivanisevica citati
volonterke Zeljka Ivkovic i Irena Bockai.

Veselimo se vasem dolasku.

U emisiji 'Budimo mladi' u ponedjeljak, 24. listopada, u 20.30 HKR

- Pod geslom „U svjetlosti hodimo“ u Sisku će se 5. i 6. svibnja iduce godine odrzati Susret hrvatske katolicke mladezi. Tim povodom nasi gosti su povjerenik za pastoral mladih Sisacke biskupije Branko Koretic, sisački katedralni zupnik Antun Sente i mladi volonteri angazirani u pripremi ovog sve znacajnijeg susreta za mlade Hrvate katolike, ali i citavu Crkvu.

- Upoznat cemo bolje i clanove 'Hrvatskog nadzemlja', suradnike povjerenstva za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije. Prepoznatljivi su po originalnim kratkim filmovima, neizostavnom dijelu susreta mladih grada Splita.

Podjela knjiga Zaklade SABRE

I ove ce se subote, 22. listopada 2011. u predvorju NSK, od 10 do 14 sati, odrzati podjela vrijedne donacije Zaklade SABRE, uz simbolicnu naknadu od 10 kn. Knjige su iz podrucja prirodnih znanosti i ekonomije.

30 dana 30 pjesnika - čitanje 21. listopada

U sklopu projekta 30 dana 30 pjesnika,
u petak, 21. listopada 2011., u 12 sati
na trecem katu Nacionalne i sveucilisne knjiznice u Zagrebu
pjesme Ivana Gundulica
citat ce umirovljenik Miljenko Balokovic.

Veselimo se Vasem dolasku!

SKAC - studentska misa

DANAS (petak, 21.10. u 20.30) studentska Sveta Misa u Palmoticevoj ... - za sve SKAC-ovce, za Modravase, a i za sve druge koji zele "okusiti" jednu drugaciji, totalno studentsku Misu.

Cini se da mnogima nedostaje jedna redovita STUDENTSKA Misa u nekom drugom danu osim nedjelje (kad smo na svojim zupama) i koja bi bila sasvim drugačija. Mozda je bas zato spontano nastala ova SKAC-ova Misa petkom u centru grada - gdje je svima zgodno doci?

Ovoga petka cemo razmatrati citanje iz Pavlove poslanice Rimljanima, koje nas se jako tiče:
Rim 7, 18-24

Doista znam da dobro ne prebiva u meni, to jest u mojem tijelu. Uistinu: htjeti mi ide, ali ne i ciniti dobro. Ta ne cinim dobro koje bih htio, nego zlo koje ne bih htio - to cinim. Ako li pak cinim ono što ne bih htio, niposto to ne radim ja, nego grijeh koji prebiva u meni. Nalazim dakle ovaj zakon: kad bih htio ciniti dobro, namece mi se zlo. Po nutarnjem covjeku s uzitkom se slazem sa Zakonom Bozjim, ali opazam u svojim udovima drugi zakon koji vojuje protiv zakona uma moga i zarobljuje me zakonom grijeha koji je u mojim udovima. Jadan li sam ja covjek! Tko ce me istrgnuti iz ovoga tijela smrtonosnoga?

I mi cesto cinimo ono sto ne bismo htjeli. Ali ocito je da mora postojati i put do slobode da se cini ono što se srcem hoce – inace ne bi bilo svetih ljudi. Ako ti to nedostaje, i ako to trazis – svakako dodzi u centar grada, da o tome cujemo poneku rijec, i za to svetu misu prikazemo.

Ulozimo u svoj duhovni zivot: da onda cinis ono dobro koje zelis i hoces, pa da ti zivot bude zadovoljstvo i radost. Zato cemo i moliti ovog petka.
- Ponesi sve svoje potrebe i probleme. To je prvo sto Isus od tebe zeli cuti.
- Ako imas koju osobnu patnju ili muku – ova misa je onda prvenstveno za tebe.
- Ako imas koju posebnu nakanu, dodzi zbog nje.
- Ako imas koju zahvalu, zelimo je cuti.
- Ili, makar zelis sresti sebi slicne: cekamo te!

Za tebe pripremamo mali Agape – cascenje i druzenje poslije Svete Mise.

P.S.

Imam i jedno pitanje za vas, mozete odgovoriti pismeno ili usmeno kad se vidimo: sto mislite, bi li bilo moguce da svaki tjedan netko drugi animira ovu misu petkom, odnosno makar pomogne u animiranju? Primjerice: sedam modravskih termina – svaki tjedan misu animira drugi termin? Tome bi dodali i druge grupe: vjeronaučna grupa, grupa starih SKAC-ovaca, ili starih Modravasa? A mozda nakon toga bi mogli pozivati i mlade pojedinih zupa – da to isto ucine? Kamo nas Duh Božji kroz ovo želi povesti?

Neka bude ono što Bog hoce!

A na tebi je samo ovo: Dodzi! - i ponesi instrument koji znades svirati!

SKAC i pater Ike

Forumaški susret

20.10.2011.

Vrijeme: 21. listopad · 19:30 - 23:30
Lokacija: Pivnica Medvedgrad Ilica, Ilica 49, Zagreb, Croatia
Više informacija
Dragi forumasi,
s obzirom da se nismo vidjeli dugo vremena, ovo je prilika da se ponovno malo nadzemo i nadoknadimo propusteno :)) Imamo jos jedan razlog za to - dolazi nam fratar iz Osijeka ;D Paaa... ajmo se skupit u što vecem broju ;)

Vidimo se u petak u pivnici Medvedgrad u 19:30h :)

Taizé molitva na Ksaveru

Vrijeme: 20. listopad · 20:00 - 22:00
Lokacija: Crkva sv. Franje Ksaverskog, Jandriceva 21, Zagreb, Croatia
Više informacija:
Dragi ljudi dobre volje!

Ovim putem zeljeli bismo vas pozvati na druzenje u duhu Taizéa kao mala priprema za Susret u Berlinu. Druzenje cemo zapoceti molitvom u 20h u crkvi sv. Franje Ksaverskog na Ksaveru.

I da, na molitvi će sudjelovati dvije mlade i cool i super volonterke i gosce: Marta iz Poljske i Silke iz Njemacke! :D

DUHOVNA OBNOVA ZA DJEVOJKE ZADARSKE NADBISKUPIJE

19.10.2011.

Vrijeme: 12. studeni u 9:30 - 13. studeni u 16:00
Lokacija: BIBINJE, SAMOSTAN SESTARA KARMELICANKI BSI
Više informacija
SVAKOG OD NAS DUH POZIVA...A GDJE, A STO, A KAKO???...povucimo se u svoju nutrinu i odvojimo vrijeme za otkrivanje Njegove volje u svome zivotu jer je jedino ona garantira nasu srecu i ispunjenost.
Ovaj puta samo djevojke...ali bit ce jos prilika i za drugacije kombinacije.
Bvb. Isus vas voli i ceka (a i ja).
S. Didi karmelićanka BSI
Prijava na mail: didikus@gmail.com

Krunica mladih

Svake veceri se u 21:30 sati moli se krunica u dvoristu Marije Pomocnice na Kneziji.
Molitvu predvode mladi.
Svi ste pozvani.

Poziv za nove clanice zenskog zbora Sveta Mati Slobode

Zenski zbor Sveta Mati Slobode djeluje u nasoj zupi vec 10 godina.
Zeleci obnoviti svoje redove, poziva djevojke i gospodze koje vole i znaju pjevati.

Probe se odrzavaju srijedom u 20 sati. U to se vrijeme mozete javiti u dvorani Don Bosco.

Dobrodosle!

SKAC vas poziva

Evo i prvog planinarskog izleta ove godine, malo lakseg za pocetak sezone. Nalazimo se ove subote 22.10. u 9:00 ispred tunela u Gracanima (iza okretista tramvaja 15) i idemo do planinarskog doma Runolist.

Vidimo se...

MISIJSKI SAJAM U ZAGREBU

18.10.2011.

Vrijeme: 22. listopad · 9:00 - 17:00
Lokacija: Katedrala, Zagreb, Croatia
Vise informacija
Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj i ove godine u Zagrebu organizira MISIJSKI SAJAM, u subotu 22. listopada 2011. godine kao pripremu za ovogodisnji Svjetski dan misija (Misijsku nedjelju) kojeg slavimo u nedjelju 23. listopada 2011.

Sajam ce se odrzavati na prostoru ispred zagrebacke katedrale u vremenu od 9:00 - 17:00 sati, a na njemu ce biti predstavljena misijska podrucja u kojima djeluju nasi misionari, projekti koje oni ostvaruju, te suveniri iz tih zemalja.

Takodzer, bit ce predstavljeni projekti: misijske zajednice u zupama (u koje su se mnogi vjernici ukljucili) i akcija MIVA (pomoc u nabavci vozila nasim misionarima). Na sajmu ce se moci kupiti misijski suveniri, misijska krunica, casopis Radosna vijest, misijski kalendar te knjige i DVD-i o misijama.

Nakon sajma bit ce odrzana Molitvena akademija u Medzubiskupijskom sjemenistu (Vocarska 106) u 19:30 sati kao vrhunac pripreme za Svjetski dan misija.

KESTENIJADA - Knezija

Vrijeme: 23. listopad · 18:30 - 22:00
Lokacija: crkva Marija Pomocnica, Knezija, Omiska 10, Zagreb, Croatia
Više informacija:
Kako pametno iskoristiti nedjeljno vecer? Dodzite i vidite...
Tradicionalna salezijanska kestenijada na Kneziji mladima nudi raznovrsni program. Vecernja misa pocinje u 18:30h. Nakon nje animatorii ce izvesti desetominutni scenski prikaz. Kesteni su besplatni za sve, a mladi ce se moći okrijepiti uz caj i vrucu cokoladu. Kestenijada zavrsava krunicom na dvoristu. Glazbom će vas razveseljavati bend "marija Pomocnica". Svoje nakane za krunicu mozete slati na psm.knezija@gmail.com i svaka nakana ce biti procitana.
Ne zaboravite ponijeti malo osmijeha i kutiju radosti :)
Vidimo se :)

Susret mladih u Rovinju

Susreti za mlade u Don Boscu -Rovinj, svake subote u 20h! Ove subote imamo poseban susret jer nam u goste dolazi sestra uršulinka! U petak je blagdan sv. Uršule, zaštitnice sestara uršulinki, mladih i studenata, te će nam u subotu s. Andreja otkriti kako su uršulinke povezane sa sv. Uršulom... Dođite i pridružite nam se... ;)

"O DOĐI STVORCE, DUSE SVET ..."

"O DOĐI STVORCE, DUSE SVET ..."
Srijeda, 19. 10. 2011. u 20h, crkva Sv. Mati Slobode - Jarun

Voditelj: Vlč. CIRIL CUS

Napomena: zbog duhovne obnove nece biti vjeronauka u SD Stjepan Radic danas.

Info oko ukidanja nekih zeljeznickih linija

Ovih dana se dosta pise oko ukidanju nekih zeljeznickih linija.
U odgovoru koji mi je danas poslala gospodza Mihaela Tomurad Sušac iz Korporativne komunikacije HZ Holding stoji slijedece:
Sto se tice linije Zagreb – Osijek ta linija nece se ukinuti. U javnosti su se pojavile krive informacije. S pripremom novog voznog reda za 2011./2012. godinu, koji stupa na snagu u prosincu, pristupit ce se reviziji postojeceg broja polazaka vlakova. Svi vlakovi za koje postoji interes putnika, oni koji povezuju vece gradove, oni kojima ljudi putuju na posao ili u skolu, i dalje ce biti u voznom redu. O broju polazaka vlakova na odredzenim lokalnim linijama na kojima je izrazito malen broj putnika te se rashodi ne mogu pokriti prihodima, o njihovom sufinanciranju ce se razgovarati s predstavnicima lokalne uprave i samouprave.Tek nakon razgovora o sufinanciranju, ukoliko se ne iznadzu dodatna financijska sredstva, nazalost HZ Putnicki prijevoz bit ce primoran djelomicno reducirati prijevoznu ponudu odnosno ukinuti prometovanje pojedinih vlakova, a u cilju pozitivnog poslovanja tvrtke.

Natjecaj UDRUGE IVAN MERZ za stipendije za akademsku 2011./2012. godinu

14.10.2011.

Natjecaj UDRUGE IVAN MERZ za stipendije za akademsku 2011./2012. godinu

Natjecaj za akademsku godinu 2011/2012. otvoren je od 15. do 31. listopada 2011.

Uvjeti su:
- Redovno i uspjesno pohadzanje srednje škole ili fakulteta.
- Slabije imovinsko stanje

Potrebna dokumentacija:
- Potvrda nadlezne službe o primanjima roditelja.
- Prosjek ocjena u zadnje dvije godine skolovanja.
- Pisana preporuka zupnika ili vjeroucitelja ili razrednika.
- Vlastorucno pisana prijava s opisom materijalnog stanja i stanja u skoli.

Prijavu treba poslati na adresu Udruga Ivan Merz , Drziceva 46 A Solin, do 31. listopada 2011. godine.

Nepravovremene i nepotpune prijave nece se razmatrati.

Iznos stipendija za akademsku godinu 2011./2012. su: za srednjoskolce 400 kn mjesecno (ukupno 4.000 kn) a za studente 500 kn mjesecno (ukupno 5.000 kn).

U HKR-ovoj emisiji "Budimo mladi" u ponedjeljak, 17. llistopada, u 20.30

- Na blagdan bl. Ivana Pavla II. kardinal Vinko Puljic blagoslovit ce kamen temeljac buduce zgrade Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II. Koliko ce mladima, radnickoj mladezi i studentima u Sarajevu, svih vjeroispovijesti, znaciti ovo novo okupljaliste, saznajemo od upravitelja Centra dr. Sime Marsica.

- Uoci Misijske nedjelje, Igor Znidaric i Kreso Mihic, clanovi Salezijanske mladezi, reci ce kako zive mladi u Gani. Je li na godinu dana bilo zahtjevno zamijeniti europsku kulturu i obicaje africkim? Te kako i koliko su pomogli volontirajuci u Gani u salezijanskom skolskom centru?

- Ukljucit cemo se i u medzunarodnu inicijativu „Milijun djece moli zajedeno za jedinstvo i mir“ koju u Hrvatskoj organizira Dzakovačko-osjecka nadbiskupija.

VLAKOM NA BUCIJADU

U dane 15. i 16. listopada HZ-Putnički prijevoz i TZ Ivanic Grada organiziraju voznju posebnih vlakova Bucko-express.

Bucijada u Ivanicu 2011. je izlozbeno-prodajni sajam eko-proizvoda na kojemu sudjeluju svi ekoloski proizvodzaci s podrucja Ivanić Grada te njihovi gosti - ekoloski proizvodzaci poljoprivrednih proizvoda s područja Hrvatske, Slovenije i Vojvodine.
Uz nastupe tamburasa pripremat ce se tradicionalne bucnice i kolaci, a bit će odrzan izbor najbolje bucnice, kao i degustacije popecaka i pecenih buca. U programu je voznja kocijama i kolima s bucama te likovna radionica za djecu.

Vlakovi ce voziti na relaciji Zagreb GK -Ivanic Grad i natrag, a prijevoz ce se naplacivati po simbolicnoj cijeni od 10,00 kuna.

Vozni red

Polazak: Zagreb GK (9.30), Maksimir (9.37), Trnava (9.41), Sesvete (9.47), Dugo Selo (9.57), Ivanic Grad (10.13)
Povratak: Ivanic Grad (16.09)

VLAKOM NA GLJIVARENJE

U subotu 15. listopada vozit ce izletnički vlak povodom jesenske manifestacije Cugom na gljivarenje v Stubake.

Nakon doceka turistickog vlaka u Stubickim Toplicama organiziran je odlazak autobusima od zeljezničke stanice do Pile. Nakon okupljanja u 10.00 sati na parkiralištu u Pili izletnike ocekuje vodzeni ili slobodni odlazak u okolnu sumu na branje raznovrsnih gljiva. Po povratku iz sume slijedi strucna determinacija ubranih gljiva te spravljanje i degustacija gljivarskog kotlica.
Svi sudionici mogu ubrati jestive gljive koje se predaju za gljivarski kotlic. To je idealna prigoda za sve izletnike da provedu prekrasne trenutke u prirodi i upoznaju cudesan svijet gljiva.

Prijevozne karte mogu se kupiti na blagajnama Zagreb GK i Zagreb ZK po cijeni od 35,00 kuna za odrasle, na blagajni kolodvora Zapresic po cijeni od 25,00 kuna za odrasle, a za putnike iz kolodvora Zabok prijevoz vlakom je besplatan.
Prijevoz za djecu do 14 godina te prijevoz bicikla i kucnog ljubimca je besplatan.

Vozni red
Polazak: Zagreb GK (8.35), Zagreb ZK (8.40), Zapresic (8.54), Zabok (9.43), Stubicke Toplice (9.51)
Povratak: Stubicke Toplice (16.32), Zabok (16.42), Zapresic (17.13), Zagreb ZK (17.28), Zagreb GK (17.33)

Koncert "U ime Ljubavi"

13.10.2011.

Vrijeme: 22. listopad · 20:00 - 23:00
Lokacija: Ex Kinoteka, Kordunska 1, Zagreb, Croatia
Više informacija
DODZITE I POMOZITE DJECI IZ MALOG DOMA U KENIJI!!!

Zbor mladih zagrebacke zupe sv. Blaza „Esprit“ priprema dobrotvorni koncert pod nazivom „U ime Ljubavi“, koji ce se odrzati u subotu, 22. listopada 2011. u zupnoj dvorani u Kordunskoj ulici (bivsa dvorana Kinoteke). Djeci iz Malog doma mozete pomoci dobrovoljnim prilogom kojeg cete ostaviti na ulazu u dvoranu!

Cilj je mladih pjevaca prikupiti novcana sredstva za sirocad Malog ...doma smjestenog u mjestascu Subukia u Keniji, gdje je prosloga ljeta volontirala zupljanka i clanica zbora Tatjana Orsic. Dobro je upoznala potrebe mjestana Subukije, a posebice djece iz Malog doma – siromastvo je ocito, neimastina i bolest vidljive su na svakom koraku. Tu je angazirana Tatjana prepoznala svoju ulogu i potaknula zbor mladih u kojem i sama pjeva da se ukljuci u prikupljanje sredstava za sticenike Malog doma.

O zboru Esprit
Zbor mladih „Esprit“ zivahna je skupina pjevaca i sviraca okupljenih u zagrebackoj župi sv. Blaza. Ta zajednica, u kojoj je oko 25 clanova u dobi od 14 do 30 godina, svake nedjelje pjevanjem prati vecernje mise u zupi, nastojeci – kako kaze i ime zbora – svojim veseljem unijeti u nju duh, dusu. „Esprit“ je osnovan u listopadu 2000. godine, a prosle je godine proslavio deseti rodzendan zahvalnim koncertom. Iza mladih blazevaca vec su i dva dobrotvorna koncerta – 2006. godine pomogli su nezbrinutoj djeci iz Kuce sv. Terezije na Vrhovcu, a 2008. udruzi „Djetesce, na sunasce!“.

Mjesec hrvatske knjige 2011.

Manifestacija Mjesec hrvatske knjige 2011. godine posvecena je pjesnistvu i nosi naziv Citajmo pjesnike. Odrzava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske

Svecanost otvaranja manifestacije odrzat ce se 14. listopada 2011. godine u 20,00 sati u Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici u Zagrebu.
Program Zajedno u Mjesec hrvatske knjige:

- pozdravne rijeci
Dunja Seiter-Sverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveucilisne knjiznice u Zagrebu
Davorka Bastic, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora manifestacije
mr. Jasen Mesic, ministar kulture Republike Hrvatske

- poetski performans pjesnika Daniela Nacinovica Veribus unitis
- klape Sagena, Cakulone i Nostalgija pjevaju hrvatske pjesnike
- dramski umjetnici Jelena Percin, Dragan Despot, Zoran Pribicevic, Joško Sevo i Duško Valentic citaju hrvatske pjesnike
- projekcija video spotova Antuna Tomislava Sabana

Nacionalni kviz za poticanje citanja posvećen je Grigoru Vitezu.

Podsjećamo - 2011. godine obiljezavamo:
550 godina rodzenja - Dzore Drzic
160 godina smrti - Stanko Vraz
150 godina smrti - Antun Mihanovic
150 godina rodzenja - August Harambasic
125 godina rodzenja - Janko Polic Kamov
120 godina rodzenja - Tin Ujevic
100 godina rodzenja - Marin Franicevic
100 godina rodzenja i 70 godina smrti - Ivo Kozarcanin
100 godina rodzenja i 45 godina smrti - Grigor Vitez
60 godina smrti - Ljubo Wiesner
40 godina smrti - Josip Pupacic
30 godina smrti - Miroslav Krleza
20 godina smrti - Zvane (Ivan) Crnja
70 godina rodzenja i 20 godina smrti - Zeljko Sabol
10 godina smrti - Ivan Slamnig

Besplatan upis za prvasice

U povodu Mjeseca hrvatske knjige 2011. od 15. listopada do 15. studenoga upis u Knjiznice grada Zagreba za ucenike prvih razreda osnovnih skola je besplatan. Ostali uvjeti upisa mogu se pogledati u Pravilima Knjiznica grada Zagreba.

Književni petak - Moraju li pisci biti siromašni? - KGZ

Vrijeme: 14. listopad · 20:00 - 21:30
Lokacija: Gradska knjiznica, Galerija Kupola, 3. kat
Više informacija:
"Moraju li pisci biti siromašni?" - naziv je ovog Knjizevnog petka potaknutog nedavnom inicijativom "Pravo na profesiju". Rijec je o inicijativi koju je pokrenuo Robert Perisic uz podrsku grupe svojih kolegica i kolega pisaca s namjerom poboljsanja polozaja pisaca i pisanja u Hrvatskoj, ponajprije kroz promjenu dosadasnjeg modela subvencioniranja izdavanja knjiga od strane Ministarstva kulture, koji nepravedno zaobilazi pisce. O ovoj aktualnoj i intrigantnoj temi govorit će Nikica Petkovic, Igor Rajki, Davor Salat te voditelj Književnog petka Gordan Nuhanovic. Tribina će se odrzati 14. listopada u 20 sati u Gradskoj knjiznici, Starcevićev trg 6, Galerija Kupola, 3 kat.
Lijep pozdrav,

Vraćanje posuđenih knjiga bez zakasnine - NSK

U povodu Mjeseca hrvatske knjige 2011.
knjige posuđene u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu
možete vratiti bez plaćanja zakasnine
od 15. do 22. listopada 2011.

Pater IKE gost na HKR-u u subotu.

Sutra je dan Gospodnji - subota, 15.10.2011. u 17:30
P. Ivan Mandurić, svećenik koji je svoj duhovni poziv odabrao u 37. godini života, predstavlja ponudu vjeronauka za mlade u Zagrebu u sklopu SKAC-a, govori što najčešće pitaju mladi, zašto su im privlačne Modrave i zašto traže svjedoke, a ne samo učitelje? P. Ivan, duhovnik SKAC-a tumači nam i liturgijska čitanja 29. nedjelje kroz godinu: Prvu Božju zapovijed, iskustvo navještaja Evanđelja u solunskoj zajednici kršćana te Isusov odgovor: "podajte caru carevo, a Bogu Božje." Emisiju uređuje i vodi Tanja Popec.

30 dana 30 pjesnika

12.10.2011.

Nacionalna i sveucilisna knjiznica u Zagrebu ce se ove godine u sklopu programa Mjesec hrvatske knjige predstaviti s vrlo zanimljivim projektom - 30 dana 30 pjesnika. Kroz 30 dana ce se svaki dan u 12.00 sati na raznim lokacijama unutar Nacionalne i svecilisne knjiznice u Zagrebu citati pjesme 30 odabranih hrvatskih pjesnika – znaci svaki dan će se od 30 do 45 minuta citati pjesme drugog pjesnika.

Cilj je ovog projekta predstaviti hrvatske pjesnike te omoguciti svima koji vole citati, a za to inace nemaju priliku, da to u sklopu ovog projekta ucine. Kao krovna misao projekta provlaci se ideja o predstavljanju prostora Nacionalne i sveucilisne knjiznice kao i njene gradze koju ona u tom prostoru cuva, a dio koje su i zbirke pjesama iz kojih će se odabrati pjesme za čitanje.

Izgleda da se ukida zeljeznička linija Zagreb - Osijek - Zagreb

10.10.2011.

Ovih dana se može po medijima procitat da ce HZ ukinut liniju Zagreb - Osijek - Zagreb.
Po meni je ocito da je neciji interes u igri.
Linija je rentabilna ali ocito HZ-u puni vlakovi nisu u interesu.
Svjedoci smo da svaki vozni red nekoliko vlakova manje a potraznja je velika jer je vlak jos uvijek jeftiniji i komotniji od autobusa.
Poslao sam upit HZ-u i ocekujem odgovor.
Ovu liniju treba zadrzat i da cu sve od sebe da ostane.
Osobno ne podnosim autobuse i gdje god mnogu vozim se vlakom.
Ono sto mi se cini da je interes HZ-a unistit zeljeznicu u Hrvatskoj.
Zavrsio sam zeljeznicku tehnicku skolu i spletom okolnosti ne radim na zeljenici.
Sa terena doznajem da je Osijek vec na nogama i da idu peticiji svuda da se linija ostane.
Prebacivanje na Vinkovce je suluda ideja jer su ti vlakovi vec sada svaki dan pretpani i voze sa cesto po 10 vagona.

1. etapa Stepinčeve Krunice - Sv. Nedelja - Remetinec

09.10.2011.

Ovo prenosim sa Kristovog stola u cijelosti.

Otajstva Svete Krunice, Stepinčeve Krunice...Istovremeno i radosna i zalosna...

Radosna, jer nas je opet, bas kao i prosle godine, posluzilo izuzetno lijepo vrijeme! Sjetite se samo jucerašnjeg tako reci olujnog nevremena, dok smo Tom i ja obavljali posljednje pripreme za jucerasnju 1. etapu Stepinceve Krunice, jedva smo od siline pljuska mogli izlaziti iz auta, a danas - Sunce i vedrina!

Pocetak sa sv. misom, u Sv. Nedelji i ljubaznim zupnikom Bubnjarom, koji nas je kao i prosle godine svecano blagoslovio, i uz Tomov planinarski kriz, i fatimsku Gospu, blagoslovljenu na jordanovačkom cenakulu, 1. listopada, hrabro smo mogli krenuti, putem radosnih otajstava Svete Krunice, uz glasnu zvonjavu crkvenih zvona za nas ispracaj.

Dok se prekrasna crkva Presvetog Trojstva, u cije ime smo i krenuli, punila mladim i poletnim krizmanicima, koji su nakon nase sv. mise, imali svoj termin za svetu ispovijed, na pocetku skolske godine, i uoci sutrasnjeg zaziva Duha Svetoga...Bilo je krasno mimoilaziti se s tim dragim djecacima, i djevojcicama, na pragu prve mladosti, koji se u zivahnim grupicama slijevaju u crkvicu, pripremiti svoje dusice na najljepsi moguci nacin za pocetak nove skolske godine...Pozeljesmo da nam se u nekoj od sljedecih etapa Stepinčeve Krunice, mozda bas i oni prikljuce...

Na putu do zupe bl. Alojzija Stepinca, u Bestovju, Rakitju i Novacima, docekala nas je i lijepa crkvica Sv. Andrije, sa cvijecem uresenim bijelim Gospinim kipom, koja nam je svojom ljepotom pozeljela dobrodoslicu i u taj zagrebacki kraj...

Na cemu smo joj zahvalili samo 10-ak minuta hoda dalje, u spilji Gospe Lurdske, s pravim lurdskim izvorom, pred zupnom crkvom bl. Stepinca. Zahvalno zapalismo male svjecice, i pomislismo da mozda ne cemo uspjeti uci u samu crkvu, jer su vrata bila zakljucana, a nitko nam se nije javljao na telefon...

No, kako je zupni kapelan, v. Odilon, bio zaduzen za pomoc oko ispovijedi u Sv. Nedelji, spretno je pokazao kako svecenici imaju i sposobnost bilokacije, posebno uz susretljive bogoslove, poput Josipa u njihovoj zupi, koji nas je docekao u ime v. Odilona, i otkljucao nam samo na prvi pogled zakljucanu crkvu, potvrdivsi rijeci iz Sv. Pisma: "Kucajte i otvorit ce vam se!"...Tako se pred nasim ocima, opet otvorila prekrasna oltarna slika bl. Alojzija Stepinca, s palmom mucenistva u rukama, gdje opet izmolismo molitvu za njegovu kanonizaciju, i njegove litanije...A Josip nam je ukratko predstavio zupu od 7000 dusa, plus 2000 u pripadajucoj zupi Kerestinec, i njihove brojne aktivnosti, od cega je najljepsa molitva zive krunice, svaki dan po jedno otajstvo, za sto se zupljani sami upisuju na predvidzene liste, i tom lijepom aktivnosti, unose poseban duhovni zivot i plam u vlastitu zupu, a time i u citav nas grad.

Kao i prosle godine, pozvani smo u njihovu zupnu dvoranu Kardinala Kuharica, na druzenje i kavicu, gdje smo se susreli s nekolicinom njihovih zupljana, koji su nam pricali o svojoj zivoj krunici, a mi njima o Stepincevoj, zaključivsi da se tako lijepo nadopunjavamo...

Uskoro je stigao i v. Odilon, veselo nas pozdravivsi, i objasnivsi da je onaj tko nam je veselo i snazno trubio iz auta, dok smo hodocastili od Sv. Nedelje, bio bas on, na putu prema tamo...Udijelio nam je poseban blagoslov, i nasi domacini su nam pozeljeli sretan nastavak naseg hodocasca...

Usljedilo je svjetlosno otajstvo krunice, iako se dio puta prema Jezdovcu, nije mogao preci bas svjetlosnom brzinom ; ) Molili smo, pjevali, razgovarali, meditirali, uzivali u prirodi i krajoliku, objasnjavali znatizeljnim prolaznicima otkuda i kamo idemo, s kojom nakanom, a njima je bilo drago da ima i takvih, koji baš na takav molitveni nacin, obiljezavaju Dan hrvatske nezavisnosti, o cemu su svjedocile i hrvatske zastave istaknute na kućama diljem puta...

Jedna zenica koja je bas uredzivala svoj vrt, posebno je znatizeljno promatrala Toma s krizem na celu kolone, i mene s Gospom na zacelju, upitavsi me tko smo to mi i kamo idemo...Ja sam joj sve lijepo objasnila, a ona je pozeljela poljubiti fatimsku Gospu, nakon cega je cuvsi da smo nakanili pjesice preci tih 15-ak kilometara od Sv. Nedelje do Remetinca, odjednom dirnuto zaplakala, dok su suze u njenim ocima i trepavicama, svjetlucale na suncu, kao biseri oko Gospine krune, i to je bio uvjerljivo najdirljiviji susret naseg hodocasca, kada je zraka s Neba, direktno prozela nasa srca, stopivsi sve nase nakane u jednu jedinu, koju nije moguce izreci rijecima, samo ju treba osjetiti...

U crkvici Sv. Mihaela, docekala nas je krasna oltarska slika, a pored nje i kip, tog nebeskog borca protiv svakog zla, a u maloj sakristiji, cudesno se zatekla slika kard. Stepinca, obrubljena lijepom starinskom krunicom...Doista - Stepinceva Krunica!!!

Nakon manjeg predaha pored zracne luke Lucko, nastavili smo dalje - do zupe Sv. Ivana Nepomuka...Ispred te lijepe stare crkvice, opet nas je zatekao kip kard. Stepinca, ali dosta oronuo, steta da nema sredstava za obnovu toga kipa, cija nekadašnja ljepota se nazirala ispod vremenom nagrizenih vanjskih kontura...

U zupnom dvoru zatekli smo dobrocudnog sijedog zupnika v. Slaveka, koji nas je rado pozdravio, iako nam se nadao vec i ranije, put se ipak oduljio i najavljeni termini bili su pomicani za sat, dva...

Oko crkvice ima lijepih i ugodnih ugostiteljskih objekata, gdje smo opet nasli i okrepu tijelu, uz duhovnu, koju smo imali citavim ovim lijepim putem...Tu su nam se pridruzili i novi hodocasnici, i doslo je vrijeme za zadnju postaju ove etape - remetinecku župnu crkvu BDM Majke Božje...Opet smo kasnili, i opet se cinilo da su vrata crkve zakljucana, te smo pred njima izmolili molitvu za Stepincevu kanonizaciju, i pomislili da je dosao kraj nasem danasnjem putu...

Ali - nije bilo tako!!! Jer se iznenada ipak pojavio simpaticni zupnik - v. Marijan Ozegovic, otvorio nam vrata crkve, i srca, toplo nas docekavsi, pokazavsi nam i predstavivsi njihovu crkvu, aktivnosti, spomenuvsi da ime Remetinec, vjerojatno doista potjece od Remeta, čiji su svecenici nekada imali posjede u tom dijelu, objasnivsi nam na nas upit da njegova zupa tj. on, nisu nadlezni za zatvor Remetinec, nego da je to zupnik iz Savskog Gaja, koji dva puta mjesecno sluzi sv. misu u samom zatvoru...Pricao nam je i kako mu puno pomazu svecenici montfortanci, koji u obliznjem Blatu, imaju svoju kucu, i otkrio jos mnoge detalje iz zivota i djelovanja njihove zupe, a i oni ce sutra imati zaziv Duha Svetoga, o cemu svjedoci i lijepa oltarna slika golupcica - Duha Svetoga, i njegovih 7 darova, sto je zupi darovala jedna vrijedna i nadahnuta zupljanka i majka.

Jos puni dojmova i utisaka od svega sto smo culi i saznali, pozvani smo i na vec spremnu okrepu u zupnu dvoranu, te nazdravili i dogovorili detalje za novu etapu, koja pocinje bas u ovoj gostoljubivoj zupi, vec sljedece subote - sv. misom u 8h, koju ce voditi nas ljubazni domacin...Na kratko su nam se pridruzile i mlade krizmanice, koje su malo uranile na probu crkvenog zbora...

Za kraj, na samom odlasku pozdravile su nas i prekrasne crvene i zute ruze, u dvoristu crkve, cijoj ljepoti i carobnom mirisu nismo mogli odolijeti, dok smo se fotografirali pred njihovim bujnim cvatovima, a one nas gizdavo zasipale svojim laticama...

Bl. Alojzije Stepinac, moli za nas!

Statistički podaci o Crkvi u Hrvatskoj

Vatikan, (IKA) – U povodu apostolskog pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 4. i 5. lipnja Sveta Stolica je objavila statisticke podatke o Katolickoj Crkvi u Hrvatskoj. Podaci su dobiveni iz Središnjeg crkvenog ureda za statistiku, a objavljeni su, po obicaju uoci svakog Papina pohoda, 17. svibnja.

Podatke je istoga dana prenio i informativni servis Tiskovnog ureda Svete Stolice Vatican Information Service.

U podacima se navodi kako Hrvatska ima 4.429.000 stanovnika od cega su 3.981.000 ili 89.88% katolika.

U Hrvatskoj postoji 17 biskupija i 1.598 zupa te 15 ostalih pastoralnih sredista.

Prema istim podacima, zakljucno s 30. travnja ove godine, u Crkvi u Hrvatskoj ima 25 biskupa te 2343 svecenika od cega 1.540 dijecezanskih a 803 redovnickih.

U Hrvatskoj je, nadalje, 11 stalnih dzakona, 175 redovnika nesvecenika i 3536 redovnica te 1.912 katehista.

Sjemenistaraca je 149 a bogoslova 438.

Što se tice obrazovnih sredista koja su u vlasnistvu ili kojima upravljaju biskupije ili redovnicke zajednice, od jaslica i vrtica do fakulteta, u Hrvatskoj ih je ukupno 41. Pohadza ih ukupno 13.362 učenika i studenata.

Biskupije i redovnicke zajednice vode

1 bolnicu,
30 domova za starije osobe i nemocne,
53 sirotista, jaslica i vrtica,
14 obiteljskih savjetovalista i drugih centara za zastitu zivota,
16 specijaliziranih centara za socijalni odgoj i preodgoj te
6 ostalih institucija.

KMNL Rijeka

U subotu 8. listopada poceo je KMNL Rijeka. Odigrano je 1 kolo.

KMNL-a u Slavonskom Brodu

Pocetak KMNL-a u Slavonskom Brodu određdzen za 15. listopada 2011. godine u 18 sati, u dvorani O.S. "Dragutin Tadijanovic" na Hebrangu odgadza se na tjedan dana, odnosno za 22.listopad 2011. godine u 18 sati, zbog zauzetosti dvorane. Sv.Misa za pocetak ce biti 16.listopada 2011.godine u 11 sati, u Sibinju-zupi Sv.Ivana Krstitelja.

KMNL Đakovo

U subotu, 8. listopada 2011. odigrano je 1. kolo sezone 2011./12. KMNL Đakovo. Ove sezone liga broji 7 ekipa, od toga tri stare i cetiri nove. U natjecanje su se ukljucili zupa Rodzenja BDM Semeljci, zupa Sv. Martina biskupa Strizivojna, Bogoslovno sjemeniste te ekipa teologa koja ce nositi naziv po zastitniku mladih, sv. Ivanu don Boscu. Ekipe Kusevac i Viskovci ove sezone ne sudjeluju u natjecanju.

Utakmice se i dalje igraju na gradskom malonogometnom terenu Partizan.

SKAC vjeronauk u ponedjeljak

VJERONAUCNI SUSRETI STUDENATA i MLADIH RADNIKA nastavljaju se 10. listopada 2011., kao i obicno, PONEDJELJKOM U 20.00 h U VELIKOJ DVORANI U PALMOTICEVOJ 31
Vaši patri, Dalibor i Ike

PONEDJELJKOM U 20.00 h
U VELIKOJ DVORANI U PALMOTICEVOJ 31

VODITELJI: P. DALIBOR RENIC S.J.
i P. IVAN MANDURIC S.J.

O CEMU JE RIJEC?
Nastavak 50-godišnje neprekinute tradicije kateheza za mlade
koji zele prosiriti obzore vjere i produbiti duhovni zivot.
Susreti se sastoje od kratkog meditativnog uvoda,
izlaganja katehete (25-30 min), te diskusije –
promisljeno, utemeljeno, otvoreno,
zivahno i zivotno.
Nakon toga obično slijedi neformalno druzenje u SKAC-Klubu


KOJE TEME?
Sve aktualne i vjecne teme koje zanimaju mlade vjernike,
sustavno i/ili po dogovoru voditelja i slušateljstva

CILJ:
Podrska mladim krscanima koji zele zivjeti vjeru u svakodnevnom životu i biti aktivni promicatelji evandzeoskih vrijednosti u drustvu i kulturi

ZAR VJERONAUK U SKOLI NIJE DOVOLJAN?
Potreba razumijevanja vjere raste s novim zivotnim izazovima, a tako i potreba da se katolicka vjera zivi u zajednistvu s vrsnjacima.
Uostalom, studentski „vjeronauk“ nije skolski vjeronauk,
a nije ni predavanje iz teologije.
Riječ je o navjestaju, dijalogu, zajednistvu

MISAO VODILJA:
Isus Krist je ziv!

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA ...

Krecemo u novu sezonu vjeronaucnih susreta! Tema iduceg susreta je:

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA ...

Utorak, 11.10. 2011. u 20h u SD "Stjepan Radic", u kino dvorani Forum
Srijeda, 12. 10. 2011. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode - Jarun

voditelj: don Damir Stojic, SDB, Studentski kapelan

Studentska tribina - don Damir Stojić

Vrijeme: 10. listopad · 20:00 - 23:00
Lokacija: Filozofski fakultet Druzbe Isusove, Jordanovac 110, Zagreb, Croatia

Ovo je prva mjesecna tribina na Jordanovcu. Tribina ce se odrzati u velikoj dvorani Filozofskog fakulteta Družbe Isusove.

Nas prvi gost je don Damir Stojic. Govorit ce o Teologiji tijela, a zatim ce ostaviti dovoljno vremena za sva tvoja pitanja (direktno ili preko papirica).

Nakon Tribine zainteresirani će se moci jos podružiti i raspravljati u kantini fakulteta uz kavu, caj, sok...

Dodzi i povedi svoju ekipu, curu, decka...!

I pozovi na ovaj FB dogadzaj i svoje FB prijatelje!

Tvrtko Barun sj
studentski kapelan FFDI-a & ZŠEM-a

Obiljezena 20. obljetnica mucke smrti vlc. Ivana Burika

TOVARNIK/VUKOVAR – U organizaciji Udruge dr. Ante Starcevic Tovarnik, Maraton kluba Hrvatski sokol Osijek i Hrvatskog drustva logorasa srpskih koncentracijskih logora, u subotu 8. listopada u Tovarniku i Vukovaru obiljezena je 20. obljetnica mucke smrti tovarnickoga zupnika Ivana Burika.
Obiljezavanje je zapocelo 3. memorijalnom utrkom Vukovar-Tovarnik u spomen na vlc. Ivana Burika i 663 mucenika Crkve u Hrvata. Na startu ispred kriza zrtvama za slobodnu Hrvatsku u Vukovaru na uscu rijeke u Dunav molitvu je predvodio zupnik zupe Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru fra Ivica Jagodic.
Po dolasku na cilj, na groblje Svetog Kriza u Tovarniku, polozeni su vijenci i zapaljene svijece na mjestu masovne grobnice gdje je molitvu predvodio trajni dzakon Ivan Tutis. Nazocnima se prigodno obratio nacelnik Opcine Tovarnik Jakob Asic, a potom su okupljanje i molitva bili i kod spomen poprsja i groba vlc. Ivana Burika. „Utrka je odrzana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor, a u utrci su sudjelovali mnogi maratonci iz cijele Hrvatske, njih 50-ak. Najmlađem trkacu Toniju Tadicu iz Tovarnika je sedam, a najstarijem Nikoli Kovacu iz Strizivojne 70 godina. Drago nam je da su se i djeca, omladina i starije osobe ukljucile u ovu jedinstvenu utrku u Hrvatskoj. Duzina utrke je 27 kilometara“, rekao je predsjednik Udruge dr. Ante Starcevic Tovarnik Antun Ivankovic.
Obiljezavanje je zavrsilo misom zadusnicom koju je u crkvi sv. Mateja, apostola i evandzeliste u Tovarniku predvodio izaslanik nadbiskupa dzakovačcko-osjeckog Marina Srakica mons. Luka Marijanovic. Koncelebrirali su domaci zupnik Stjepan Vukovac i trajni dzakon Ivan Tutis.
Na pocetku misnoga slavlja predvoditelj je rekao: „Vlc. Ivan Burik svjedok je vjere i mucenik Katolicke Crkve. Moramo znati da je on jedini svecenik koji je ubijen u nasoj tada biskupiji. Bio je to herojski podvig ostati u Tovarniku sa svojim ljudima znajuci da neprijatelj prema njemu nece imati nikakve samilosti. Nemojmo ni danas pomisljati da su neprijatelji s ljudskim humanim licem. Ne moram i nisam duzan staviti glavu na panj da mi je drugi tek samo tako odsjece, i jos da mi nakon 20 godina salju neke optuznice. Pokusavaju nas po drugi puta ubiti i raniti. Zele nam nauditi jos i danas kao da nije dosta sto su nasi morali ovdje u Tovarniku ekshumirati brojne zrtve. Danas je i Dan neovisnosti u nasoj domovini Hrvatskoj za koju su brojni nasi branitelji pali, a toliki nevini i nenaoruzani nasi ljudi bili mucki ubijeni. Iz njihove zrtve rodila se nasa sloboda.“
U homiliji je mons. Marijanovic rekao kako dolaskom jeseni naviru sjecanja na teske, stravicne dane poslije Matijeva 1991. godine. „Iz onoga sto ste osobno prozivjeli u Tovarniku i opcenito u Srijemu, valja nam crpiti snagu. Mozda taj nas svijetli lik svecenika i ubijenoga zupnika Ivana Burika jednoga dana bude proglasen i blazenim. U tom ste pogledu vi, na celu s vasim mjesnim udrugama vec ucinili mnogo u promicanju lika i zrtve mucenika, zupnika Ivana Burika.“ Istaknuo je kako biti krscanin je i danas jako opasno. „Nece vise ici oruzjem na mene, ali ce me blatiti svojim jezikom, pisanjem po novinama.“ Porucio je: „Mi kao krscani bit cemo dorasli ozbiljnom slucaju samo onda kada isprobavamo vjernost Kristu u svakodnevici zivota, kad se za ozbiljan slucaj potrebe svjedocenja vec sada vjezba. Naime, postoji svjedocenje rijecju i svjedocenje zivotom. I jedno i drugo se od nas trazi. Da covjek bude mucenik ne treba puno. Biti krscanin iz dana u dan za jednog oca, majku koji se trse, trude da njegovi napreduju, normalno zive, koliko tu treba zrve!? Krscanin se moze biti samo u stalnoj budnosti.“ Propovjednik je takodzer istaknuo i porucio: „O onome što smo prozivjeli, poucimo mlade. Prenesimo im svoja iskustva i spoznaje. Koliki su Tovarnicani prije 20 godina u ove dane morali napustiti svoje mjesto. Nemojmo to zaboraviti! Nasi mladi rodzeni u progonstvu vec dosta toga znaju. Vidio sam to ove godine prigodom svete krizme. U njih mozemo imati povjerenja, pouzdanja, oni su nasa buducnost. Treba nam sigurno samo vise rada, truda, jedinstva da napredujemo još vise. Poucimo ih da slave hrvatske drzavne blagdane, da postuju hrvatsku himnu i drzavne simbole. Dolazeći iz Dzakova u Tovarnik, a to je oko 75 kilometera, gotovo nitko nije izvjesio zastavu za koju su ljudi gubili glavu. Treba imati malo i ponosa, da ne kazem i prkosa, da se drzavu voli, za nju zivi, radi, a ne da ju se pljacka i uzima gdje tko sto stigne. Nama, kojima je hrvatska domovina na srcu, nikada nemojmo zaboraviti na stradanja i patnju koju ste vi i svi mi zajedno s vama prozivjeli 1991. godine. Uz svoju zupu, selo, hrvatski narod, kao svecenik ostao je vlc. Burik onda kada mu je bilo najteze.“
Kao zakljucak mons. Marijanovic je istaknuo: „Razmisljali smo o tome koliko je bilo progonstava o kojima je govorio Isus vec u evandzelju i to prati i cijelu povijest Crkve. Progonstvo smo i mi sami dozivjeli, ali nemojmo zaboraviti, Sveto pismo nam kaze, osobito danasnje prvo citanje: Bozja je zadnja. Bogu nije stalo do toga da nekoga kazni, nego da se ljudi obnove i, kao sto smo culi u citanju, da Jeruzalem zivi u sreci i miru. To mi zelimo i za svoju domovinu, da ona, kako stoji i u nasoj himni, uvijek bude sretna i to vazda sretna i da napreduje i mi zajedno s njom.“
Tekst: Snjezana Kraljevic.

Holywin - Svetost pobjeđuje

07.10.2011.

Vrijeme: 31. listopad · 18:00 - 22:00
Lokacija: Medjubiskupijsko sjemeniste na Salati, Vocarska 106, Zagreb, Croatia
Više informacija
U 18h u sjemenisnoj crkvi zapocet ce misno bdijenje uoci Svih Svetih koje ce predslaviti don Piotr Maj.

Nakon misnog slavlja uputit cemo se u svecanu dvoranu sjemenista, gdje cemo prije samih igrokaza o svecima imati svjedočanstvo.

Ove godine upoznat cemo sljedece svece: sv. Rita iz Cassije, sv. Antun iz Padove, sv. Jozefina Bakhita i sv. Maksimilijan Kolbe.

Ulaznice ce se prodavati u Uredu pastorala mladih (Nadbiskupski duhovni stol, ulaz iz Branjugove) od 17. listopada radnim danom od 13 do 15 sati.
Cijena ulaznice je 10 kuna.

"Hodajte nogama po zemlji, a srcem stanujte na nebu." (sv. Ivan don Bosco)

Radujemo se vašem dolasku! :)

Vjeronauk prof. Tomislava Ivancica

Kako doznajem sa web stranice zajednice MIR 13. listopada 2011. opet pocinju redoviti hagioterapijski Susreti za mlade cetvrtkom, u dvorani zupe sv. Blaza u Kordunskoj ulici br. 1 (bivsa Kinoteka) koje vodi prof. dr. Tomislav Ivancic. Pocetak je u 20 sati: studenti kojima je Hagioterapija kolegij na Fakultetu, oni koji su redovito dolazili proteklih godina, hagioasistenti, clanovi ZMR i novi polaznici.
RASTIMO U DUHU!

Tjedan medjureligijskog dijaloga u duhu Asiza

Zagreb, (IKA) – U prigodi obiljezavanja 25. obljetnice Duha Asiza – prvog Svjetskog molitvenog dana molitve za mir u svijetu koji je 27. listopada 1986. godine odrzan u Asizu na inicijativu pape Ivana Pavla II., Vijece franjevackih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Franjevacki institut za kulturu mira i Centar „Hrvatski areopag" organiziraju „Tjedan medjureligijskog dijaloga u duhu Asiza".
Program ce zapoceti u petak, 21. listopada u 17 sati u samostanskoj crkvi klarisa, Kvaternikova 167 u Mikulicima. „Duh Asiza" scensko-glazbeni uvod priredit ce Franjevacka mladez Siget, a nakon pozdrav slijedit ce izlaganja „Kratka povijest Duha Asiza" (fra Josip Blazevic) i „Duh Asiza Klare Asiske" (s. Judita Covo). Misno slavlje u 19 sati predvodit ce provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Ljudevit Maracic. Nakon mise bit ce „Molitveno bdijenje u Duhu Asiza za mir u svijetu" koje ce animirati klarise.

U subotu, 22. listopada u pastoralnoj dvorani hercegovackih franjevaca, Avenija Gojka Suska 2 – Dubrava u 18.30 sati bogoslovi Hercegovacke franjevacke provincije Uznesenja BDM imat ce glazbeni uvod. Predavanje „Religijska geografija" odrzat ce doc. dr. sc. Josip Faricic, procelnik odjela za geografiju Sveucilista u Zadru. U 20 sati ce biti predstavljanje knjige „Zidovi, krscani, muslimani" Karla J. Kuschela u izdanju Svjetla rijeci iz Sarajeva.

Trećeg dana, u nedjelju 23. listopada program ce se odrzati u Zidovskoj zajednici i sinagogi Bet Israel, Mazuranicev trg 6. Od 10 do 18 sati ce se moci razgledati izlozba slika. Nakon nastupa zbora „Miso Montiljo", u 16.15 sati rabin Kotel Da-Don odrzat ce predavanje „Tora i Isus iz Nazareta", a dr. sc. fra Darko Tepert „Isus iz Nazareta i Tora".

U ponedjeljak, 24. listopada program ce se odrzati u dvorani zagrebackog Islamskog centra Gavellina 40, Folnegovicevo naselje. U 18 sati nastupit ce zbor Islamske gimnazije, a potom ce ucenici izvesti scenski prikaz „Franjo kod Sultana". U 18.45 sati muftija Sevko ef. Omerbasic odrzat ce predavanje „Franjo Asiski i muslimani". Program ce zavrsiti u 19.15 sati nastupom zbora Islamske gimnazije.

U utorak, 25. listopada program ce se odrzati u dvorani sv. Franje, Sveti Duh 31, u Zagrebu. U 16.15 sati u glazbenom uvodu sudjelovat ce „Apostoli mira" (Mađarevo), a potom ce predavanje „Iskustvo medjureligijskog dijaloga u islamskim zemljama" odrzati dr. sc. fra Martin Kmetec, OFMConv. slovenski islamolog i misionar u Iskenderunu, Turska. O temi „Islamsko shvacanje medjureligijskog dijaloga" govorit ce doc. dr. sc. Aziz Hasanovic. Prof. dr. sc. Adalbert Rebic govorit ce o temi „Opasnost religijskog fundamentalizma danas", a mons. dr. sc. Tomislav Ivancic o temi „Jedincatost Isusa Krista i religijski pluralizam – katolicki aspekt".
U 19.40 sati odrzat ce se okrugli stol na kojem će sudjelovati predavaci, a moderirat ce ga mr. sc. Tomislav Kovac.

U srijedu, 26. listopada program ce se takodjer odrzati u dvorani sv. Franje, Sveti Duh 31. Od 15 do 17 sati moci ce se razgledati izlozba o Majci Tereziji, o. Anti Gabricu, Rabindranath Tagori i Mahatma Gandhiju.
U 17 sati nastupit ce „Hindi divas" zbor Filozofskog fakulteta Sveucilišta u Zagrebu, a potom slijedi niz predavanja „Buddhina poruka nenasilja za nase vrijeme" (shifu Zarko Andricevic), „Hinduistička poruka mira" (akademik Mislav Jezic, indolog) i „Rabindranath Tagore i Hrvatska (prof. dr. sc. Klara Gönc-Moacanin, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu). Maja Drobac predstavit ce klasicni indijski ples bharatanatyam, a tijekom programa bit ce citane pjesme Rabindranath Tagorea iz Gitanđala.
Na kraju programa, u 20 sati bit ce prikazan dokumentarni film „Rabindranath Tagore" (redatelj Satyajit Ray)".

Na samu obljetnicu Duha Asiza, u cetvrtak, 27. listopada tradicionalni međureligijski molitveni susret odrzat ce se u 19.30 sati u franjevackoj crkvi Sv. Franje, Kaptol 9, u Zagrebu. Molitvenim susretom bit ce zatvoren i sam tjedan.

Završena prva faza sanacije crkve u Mahicnu

Ova vijest je objavila IKA.
Stavljam je na blog jer je moj pokojni otac rodjen u tom mjestu i za Mahicno me vezu uspomene iz djetinjstva.

Karlovac, (IKA) - U zupi Pohoda Blazene Djevice Marije u Mahicnu nedaleko Karlovca zavrsena je prva faza sanacije crkve. Nakon gotovo tri godine ponovo su se oglasila crkvena zvona koja, zbog dotrajalosti drvenog tornja, nisu zvonila jer je postojala opasnost da zvonjava triju zvona sruši toranj. Na to je upozoravao zupnik Nikola Sanjkovic i poceo prikupljati novac za sanaciju tornja ali i neke druge radove. Najprije je sacinjen projekt radova za sanaciju tornja i krovista crkve za sto je placeno 94 tisuce kuna. "Kompletno je obnovljen toranj i konstrukcija zvonika, izradjeni su novi metalni nosaci za sva tri zvona koja su ujedno i elektrificirana, pa su sada u funkciji", kaže vlc. Sanjkovic. Odmah zatim otpoceli su radovi na sanaciji vlage vanjskih crkvenih zidova, napravljena je drenaza terena oko crkve i rijesena odvodnja oborinskih voda. Svi ti radovi, zajedno sa novim zvonikom, stajali su oko 530.000 kuna.
Sljedece godine u planu je nastavak radova na sanacijni krovista crkve. Nacinjen je od lima i na nekoliko mjesta probusen gelerima jos iz Domovinskog rata, podsjeca zupnik Sanjkovic. Zbog tih rupa krov prokisnjava, a i dosta drvenih krovnih "rogova" osteceni su crvotocinom. Zato zupnik poziva sve koji mogu i zele pomoci da se ukljuce svojim donacijama.
- Najvise ce i ovoga puta dati sami zupljani, ali ocekujem i daljnju novcanu potporu gradskih i zupanijskih struktura. Podsjecam da smo ove godine od Ministarstva kulture Republike Hrvatske dobili 200.000 kuna. Ta sredstva nam jos nisu uplacena po ugovoru koji smo potpisali, ali se nadam da ce uskoro "sjesti" na racun zupe, pojašnjava vlc. Sanjkovic. Grad Karlovac izdvojio je 20 tisuca kuna, a zupanija pet tisuca. Ostali novac prikupili su sami zupljani Mahicna.
Uredjenju okolisa crkve ovoga ljeta pomogli su dobrovoljnim radom clanovi DVD-a Mahicno od kojih zupnik ocekuje pomoc i prilikom "skidanja" vlaznog sokla oko crkve.

U emisiji "Budimo mladi" u ponedjejlak, 10. listopada, u 20.30 na HKR-u

- Kako je Pokret Salezijanske mladezi u Splitu, u sklopu svoga nacionalnog susreta, obiljezio Dan neovisnosti i sto su sve cinili i dozivjeli pod geslom „Ja slijedim svoga Kralja“? Sugovornici su Antonija Klobucar i Nikola Banovac, nacionalna predstavnica i predstavnik Salezijanske mladezi u zupi Marije Pomocnice na Kmanu.
- Povjerenik za pastoral mladih Slavonskoga Broda otac Ante Sisko reci ce koliko je zadovoljan dvogodisnjim radom Foruma katolicke mladezi 'Ka.Mo.Brod'. Pozvat ce nas na jedan molitveno-duhovni susret i u jednu akciju pomoci misijskim zemljama.
- Saznajemo i zasto ce uskoro Franjevačkom svjetovnom redu i Banci hrane Hrvatska biti potrebna i vasa volonterska pomoc u Rijeci, Kostreni i Matuljima.

Ziva krunica oko Zagreba

U subotu u orgarnizaciji udruge 'Kristov stol' krece druga po redu Krunica oko Zagreba.
Trasa prve etape je Sv. Nedjelja - Remetinec, Radosna otajstva krunice.
Misijski ce se molit s Afrikom.
Sve pocinje misom u zupi Presvetog Trojstva u sv. Nedjelji u 8 sati.
Nakon mise krecu put zupe Bl. Alojzije Stepinac u Rakitje, Novaki, Brestovje.
Zatim krecu prema sv. Ivanu Nepomuku u Luckom i zavrsavaju u zupi BDM Majka Bozja u Remetincu, Plato, Lanište.
Geslo prve etape je Zauzmi stav.

Sv. misa i blagoslov pastoralnog centra župe bl Alojzija Stepinca na Savici

Vrijeme: 9. listopad · 10:00 - 13:00
Lokacija: Savica, OS Jure Kastelana - Vladimira Ruzdjaka 2a, Zagreb, Croatia
Više informacija
Zagrebacki nadbiskup kardinal Josip Bozanic predvodit ce svecano misno slavlje u nedjelju, 9. listopada u 10 sati u zupi bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u Zagrebu i blagosloviti nove zupne prostorije.
Pastoralni centar prvi je vlastiti sakralni prostor zupe. Sastoji se od kapelice, dvorane za vjeronauk i pastoralni rad, zupnog ureda i zupnoga stana. Kapelica u sklopu pastoralnog centra bit ce prostorno dostatna za svakodnevno bogosluzje i pastoralne potrebe, a nedjeljna misna slavlja bit ce i dalje u vecem prostoru – u predvorju Osnovne ckole Jure Kastelana.

SKAC-ova misa cetvrtkom

06.10.2011.

I danas je SKAC-ova misa u dvorani Bazilike Srca Isusova u Palmoticevoj 31 u 20 sati.
Stara ekipa se polako skuplja tako da su svi dobro dosli.
Za ovaj dogadjaj godine nisu vazne.

Susret Zajednice obitelji župe sv. Petra apostola,

Susret Zajednice obitelji župe sv. Petra apostola, u novoj sezoni započet će u subotu 8.10. svetom misom u 18:30, a nastavlja susretom u Župnom pastoralnom centru.

Dan darivatelja krvi u Hrvatskoj

Vrijeme: 25. listopad · 1:00 - 23:30
Lokacija: Diljem Hrvatske

Više informacija:
Pozdrav svima dobre volje, dobra srca i dobre krvi, svima ostalima zelim gore navedenoga na pretek! :))

Uskoro ce Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Hrvatskoj, na spomen prve akcije dobrovoljnog davanja krvi organizirane 25. listopada 1953. godine u Sisku, pa vas pozivam da se organiziranim ili samostalnim akcijama podrzimo darivanje krvi. Oni koji ne mogu dati krv mogu dati bar simbolicnu potporu. Pozovimo i svoje prijatelje, partnere, obitelj, kolege, susjede...!
Za pocetak evo nekoliko akcija, slobodno dodajte akcije za koje saznate i sami organizirajte odlazak na darivanje ukoliko zivite/boravite u blizini ili u samom mjestu gdje je moguce davanje krvi svakodnevno Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Varaždin...).
Ako znate jos koje mjesto gdje se moze svakodnevno moze darovati krv ili akciju, napisite u komentaru: adresu i radno vrijeme/vrijeme odrzavanja Ukoliko samostalno dolazite preporucio bih dolazak u jutarnjim satima, radi toga sto se neki krvni pripravci rade u jutarnjim satima i imaju kraći rok trajanja:

6.10. u prostorijama vuce vlakova na Zeljezničkom kolodvoru Sisak, V.Lisinskog 1,12:30-15:00 mozete darovati krv

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Krk odrzati ce se 10. listopada 2011. godine u prostorijama Doma zdravlja Krk od 08.00 do 14.00 sati.

Gradsko društvo Crvenog kriza Pregrada u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu Zagreb organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija će se provesti u ponedjeljak, 10. listopada u Zavodu za socijalnu zdravstvenu zaštitu odraslih osoba u Bidruzici, odnosno Desinicu od 8 do 10 i 30 sati. Nakon toga, od 11 i 30 do 14 sati akcija će se provesti u Kostel prometu Pregrada.

U utorak, 25.10. od 14 do 18 sati, u prostorijama galerije Palach, u Rijeci, u suradnji s Crvenim Križem i Odjelom za transfuziologiju, odrzat ce se cetvrta po redu Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Palachu.

Zagreb:Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu
Petrova 3, ponedjeljak do petak od 7:30-19:00, subotom od 7:30-15:00 sati.
Više o akcijama koje organiziraju mozete saznati na:
http://www.hztm.hr/hr/content/16/gdje-i-kada-darivati/

Split: Odjel transfuzije KBC-a
Firule, radnim danom od 07-15 sati, srijedom od 07-18 sati.
Više o akcijama na područiju koje pokriva KBC Split:
http://www.crvenikriz-split.com/index.php/darujte-krv


Rijeka: KBC Rijeka, Krešimirova 42, Rijeka, Odjel za transfuzijsku medicinu

Osijek:Odjel za transfuzijsku medicinu KBC Osijek (podrum ginekologije):
ponedjeljak, srijeda i petak 9,00-15,00 sati
utorak i četvrtak 12,00-18,00 sati
tel.: 511-572
Josipa Huttlera 4, HR-31000 Osijek

Varazdin: Opća bolnica Varazdin, Odjel za transfuzijsku medicinu
Ivana Mestrovica bb
42000 Varazdin 07-15 sati

Natjecaj za dobivanje stipendije za studiranje

Sisak, 6. listopada 2011. – Biskupski ordinarijat donio je odluku o raspisivanju natjecaja za stipendiranje na koji se mogu javiti studenti koji zadovoljavaju propisane uvjete do 31. listopada o.g. Stipendije ce isplaćivati Zaklada „Fra Bonifacije Ivan Pavletic“, kao i lani, deset mjeseci: od studenog 2011. do kolovoza 2012. Biskup je takodjer potvrdio vec prošle godine ustanovljeno Povjerenstvo za dodjelu stipendija koje ce razmotriti prijave na natjecaj i predloziti biskupu kandidate. Mogu se javiti i studenti koji su dobivali stipendiju prosle akademske godine, ali nikome se od njih nece automatski nastaviti dodjeljivati stipendije. Pocetkom studenog bit ce obznanjena imena studenata kojima ce se dodijeliti stipendije Sisacke biskupije za ovu akademsku godinu studija.

Sisacka biskupija – Biskupijski ordinarijat
HR-44.000 Sisak, Trg bana Jelacica 1

raspisuje
NATJECAJ
za dobivanje stipendije za studiranje u akad. god. 2011./2012.

Uvjeti:

1. student treba biti redovito upisan na neki od fakulteta u RH i o tome treba priloziti valjanu kopiju dokumenta (Indeksa);
2. na natjecaj se mogu prijaviti studenti od 2. godine studija na vise, kako u dodiplomskom tako i u postdiplomskom studiju;
3. student treba priloziti ocijene o polozenim ispitima iz prethodne godine, s minimalnim prosjekom ocijena od 3,5 (najbolje preslik Indeksa);
4. student treba priloziti neki dokument o prihodima u svojoj obitelji – npr. da je u radnom odnosu samo jedan ili ni jedan roditelj;
5. student ne moze ostvariti pravo na stipendiju za ovu akad. god. ako vec prima stipendiju za studiranje s nekog drugog naslova;
6. student treba priloziti preporuku vlastitog zupnika;
7. student treba napisati vlastorucnu molbu i navesti banku i broj svoga računa te svu trazenu dokumentaciju poslati na adresu: SISACKA BISKUPIJA – PRIJAVA NA NATJECAJ ZA STIPENDIJU, TRG BANA JELACICA 1, 44.000 SISAK.

Natjecaj je otvoren do 31. listopada 2011.

Sisacki biskup:
Mons. Vlado Kosic, v.r.

KMNL Vinkovci

KMNL Vinkovci su poceli. Odigrano je 1 kolo.
Ukupno je 18 ekipa prijavljeno za ovu sezonu.

KMNL Slavonski Brod

Pocetak KMNL-a u Slavonskom Brodu odredjen je za 15. listopada 2011. godine u 18 sati, u dvorani O.S. "Dragutin Tadijanovic" na Hebrangu. Sv. misa za pocetak KMNL-a ce biti u župnoj crkvi Sv. Josipa u Sibinju (novoj/staroj ekipi) 16. listopada 2011. godine, s pocetkom u 11 sati, a nakon mise bit ce mali domjenak u prostorijama zupe.

Pocele prijave za DVS

Kako doznajem sa web portala SKAC-a, pocele su prijave za Duhovne vjezbe u svakodnevici 2012. godine Broj je ogranicen na 120 osoba. Za prijavu potrebno je nazvati p. Slavka Pavina na tel. 01/4803020, s njim dogovoriti razgovor i kod njega se upisati u listu vjezbenika. Ignacijanske duhovne vjezbe osobnog susreta s Bogom u svakodnevnom zivotu pocinju 10. siječnja i traju do 12. lipnja 2012.

Mladi student daje instrukcije

Od prijatelja iz Rijeke, mladog studenta: Odrzavam instrukcije u zupnoj dvorani pri mojoj zupi na Sušaku ako se radi o grupi ljudi, a ako se radi o pojedinacnim instrukcijama, dali bi na izbor ljudima dali zele da se odrzava kod njih ili da se odrzava u dvorani ovdje.

Cijena instrukcija bila bi - 1 sat = 50 kn. Potom bi snizavali po grupi. Grupe bi isle maksimalno do 6 clanova - znaci 2 osobe - svaka placa 45 kn, 3 osobe - svaka placa 40 kn, 4 osobe - svaka placa 35 kn, 5 ili 6 osoba - svaka placa 30 kn. Zavisi o razredu i gradivu koje se predaje, drzali bi instrukcije ili zajedno ja i Kristijan, ili odvojeno kako kada ... mozes slobodno reci ljudima u oglasu kako imamo iskustva vec nekoliko godina s ovim instrukcijama, kako se proslih godina pokazao velik postotak prolaznosti i dobrih ocjena poslije naseg rada s djecom ... kako su neka djeca koje su njihovi profesori u skoli, ravnatelji ili roditelji proglasili propalim slučajem zbog njihova znanja i nesposobnosti da nauce, kroz godinu dana rada s nama uspjela nauciti i sada na inicijalnim testovima pocetkom ove godine pokazali zavidno znanje i uspjeli dobiti cak i četvorke ili petice !!!

također, instrukcije mogu biti i za neke druge predmete:

- Matematike
- Fizike
- Mehanike
- Statike
- Čvrstoće
- Kinematike
- Dinamike
- Tehničkog crtanja
- Inžinjerske grafike
- Konstrukcija
- Elemenata strojeva

Odrzavamo i instrukcije za ljude kojima je potrebna pomoc oko programa kao sto su AutoCAD i CATIA.

Kontakt: 098/943-5384

Izložba fotografija 4. ZG Fotomaratona!!!

Vrijeme: 11. listopad u 18:00 - 15. listopad u 13:00
Lokacija: Tehnicki muzej, Savska cesta 18, Zagreb, Croatia

Otvorenje izlozbe, proglasenje pobjednika i dodjela nagrada najuspjesnijima!

Zaziv Duha Svetoga na pocetku nove akademske godine Katolickog bogoslovnog fakulteta u Đakovu

Na pocetku nove akademske godine Katolickog bogoslovnog fakulteta u Đakovu misno slavlje sa zazivom Duha Svetoga u petak 7. listopada u 11 sati u đakovackoj katedrali-bazilici Sv. Petra predvodit ce đakovacko-osjecki pomocni biskup Đuro Hranic.

DUHOS: Edukativno

Za svakog studenta, svakog mladog covjeka napredak u ucenju i znanju iznimno je vazan. Za to se takodjer brine p. Arek i Duhos organizirajuci niz aktivnosti kako bi se znanje koje studenti stjecu na fakultetu nadopunilo.

To su tecajevi stranih jezika, skola gitare, znanstvene tribine, strucna predavanja, informatički tim...

U ak. godini 2011./2012. aktivnosti edukativnog tipa:

- novinarski tim - uredjenje portala www.duhos.com, pisanje tekstova, izvjestaja, vijesti (sastanci prema dogovoru)

- informaticki tim - portal www.duhos.com, Duhos Facebook, Newsletter, edukacija i sastanci (sastanci prema dogovoru)

- tečaj upotrebe ICT-a s primjerima iz prakse - USKORO!

Kontakt sanja.martinovic@gmail.com (Sanja Martinović, koordinatorica DUHOS-a)

- znanstvene tribine - mjesecno na EFOS-u, razne aktualne teme, najave uskoro

- tecaj francuskog jezika - od 17. listopada ponedjeljkom u novom st. domu - sva mjesta popunjena

- škola gitare - pocinje u listopadu, prijave jos otvorene, javiti se na arek@duhos.com
- skola govornistva - najave i prijave uskoro

- stručna predavanja p. Areka na fakultetima Sveucilišta uz strucne goste - po pozivu i dogovoru s profesorima

Kontakt: arek@duhos.com

DUHOS DUHOVNA KNJIZNICA NA EFOS-u: besplatno posuđujte duhovne knjige u vrijeme rada ureda na EFOS-u

Po zavrsetku tecaja i angazman u timovima DUHOS izdaje potvrde (tečajevi se ne naplacuju).

Poziv za djevojke u Osijeku

Pocetak je skolske i akademske godine. Upoznaj bolje sebe i Boga, te zajedno s Marijom kreni u zivot. Tko Mariju ljubi taj se ne gubi! (sv. Bernard) Pozivamo djevojke na duhovnu obnovu.

Duhovna obnova za djevojke
7. 10. '11. od 16 do 21h
8. 10. '11. od 9 do 21h

Voditelj: p. Arek Krasicki, studentski kepelan
Mjesto: Rezidencija Druzbe Isusove, Kardinala Alojzija Stepinca 27.

Vjeronauk za studente u Osijeku

05.10.2011.

Pozivamo vas i od sljedeće srijede (12.10.2011.) na VJERONAUK ZA STUDENTE koji će se održavati u novom st. domu od 20.30 sati. Vidimo se!

Biskup trci maraton za dobrotvorne svrhe

Prenosim sa web stranice pastorala mladih ZG nadbiskupije

Pomocni biskup Graza Franz Lackner trcat ce za dobrotvorne svrhe kao sudionik gradskog maratona u nedjelju, 9. listopada. Pod geslom "run4unity" biskup za sport i mlade Austrijske biskupske konferencije sudjelovati ce na 10,5 kilometara dugoj ruti po gradu. Po trkacu ce se donirati 10 eura, a prikupljena sredstva bit ce namijenjena za skolovanje djece s ulica Brazila, prenosi IKA.

Uz biskupa Lacknera, na trcanje za dobrotvorne svrhe prijavilo se i 516 mladih. Nakon trke, u 14 sati, mladi ce sudjelovati na misi u crkvi Marije Pomocnice u Grazu. "Run4unity" nastao je u suradnji Katolicke mladezi Stajerske, udruge "Mladi za ujedinjeni svijet" (Pokreta Fokolara) i Biskupijske zajednice sportasa.

Veni Sancte

Vrijeme:7. listopad · 18:00 - 19:30
Lokacija: Varazdinska katedrala Uznesenja BDM na nebo

U petak 7. listopada 2011. u 18 sati u varazdinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo biti će svecana Sveta misa zaziva Duha Svetoga povodom pocetka nove skolske i akademske godine.

Misu ce predslaviti varazdinski biskup mons. Josip Mrzljak uz kocelebraciju prisutnih svecenika.

Pozivamo sve ucenike, studente, ucitelje i profesore da nam se pridruze kako bismo u zajednistvu slavili Gospodina i primili blagoslov za predstojecu nam skolsku i akademsku godinu!

Susret ovogodišnjih Lošinjana Neraskidivo zajedništvo još jače svijetli

Prenosim sa web stranice povjerenstva za mlade ZG nadbiskupije

"Kako je dobro vidjeti te opet i opet i opet!" Upravo ti stihovi prozimali su nase misli prilikom susreta Losinjana koji se odrzao u utorak, 4. listopada u prostorima Međubiskupijskog sjemenista na zagrebackoj Salati. Cetiri doista posebne grupe, gotovo 150 mladih ljudi odusevljenih za nasljedovanje Krista, Dom Svetog Martina na Malom Losinju, nasi svecenici i casne sestre, morska atmosfera, radionice, igra, pjesma i nas veliki Bog ucinili su svoje - skrojili su neraskidivo zajednistvo koje je sinocnjim susretom nastavilo svijetliti jos snaznije nego prije.

Misu je predvodio vlc. Ivan Valentic, a propovijedao nam je povjerenik za pastoral mladih vlc. Ivica Budinscak. Na samome pocetku propovijedi pozvao nas je da se prisjetimo najdrazih nam losinjskih trenutaka i prekrasnih prijateljstava koja su obiljezila nase animatorsko ljeto na Malome Losinju. Emanuela je s nama podijelila svoj "naj" losinjski dogadjaj koji joj je tada pao na pamet: "Bio je to cetvrtak navecer, iza 22 sata. Imali smo klanjanje u amfiteatru, tisina, zvijezde, Isus i mi! Pocela je padati kisa, svi smo se s nevjericom pogledavali, pitajuci se bismo li trebali uci u kucu ili ipak ostati vani. Padala je polako, pa sve brze i brze. Odgovorili smo molitvom i pjesmom, sve glasnijom, iz sveg srca i ... prestala je padati! U tim trenutcima sva sam nekako protrnula od srece i ljubavi prema Njemu!".

Danijela je, pak, rekla kako je tesko izdvojiti top trenutke jer ih je jednostavno previse, no najvise su joj se u pamcenje urezala osobna svjedocanstva mladih iz grupe i subotnja "vecer pomirenja" kada je svatko kroz jedan simbol trebao iznijeti nesto za sto smatra da ga je nekako ometalo u zajednistvu s prijateljima tijekom tog tjedna.

"Vi uistinu vec jeste sol ove Nadbiskupije i nase Crkve", porucio je povjerenik i nastavio: "Ta sol ponekad obljutavi kroz silno trosenje i angazman u skoli, na fakultetu, u obitelji i zupi, no to nas ne smije sprijeciti da se nastojimo zauzimati za Dobro i donosti 'losinjski duh' u sve te sastavnice nase svakodnevnice". Stavio je pred nas uzor sv. Franje Asiskoga koji je, usprkos negodovanju i neodobravanju svojih "pajdasa", u cvatu svoje mladosti - u dobi od 24 godine - odlucio odgovoriti djelovanjem na Kristov poziv. I stvarno je zasvijetlio i svijetli jos i danas kao primjer svetosti koji ne umire nikada. "Krist racuna s vama, dragi mladi, na vama je da odgovorite na Njegov poziv", zaključio je vlc. Ivica.

Nakon mise uslijedilo je druzenje uz domjenak kojeg su priredili nasi domacini rektor Medjubiskupijskog sjemenista, vlc. Domagoj Matosevic, svecenici odgojitelji i 40-ak sjemenistaraca. I ovom prilikom zahvaljujemo im se na toplom gostoprimstvu i zajedništvu koje je upotpunilo nasu radost ponovnog susreta. "Palo" je i nekoliko ovogodisnjih losinjskih hitova, a za raspjevanu dvoranu bila nam je dovoljna jedna gitara i nekoliko litara Cedevite.

I što jos reci... Facebook status naseg Povjerenika govori sve: "DRAGI MLADI KAKO NAM JE BILO DOBRO ... umoran, ali radostan, nakon ovog predivnog susreta, s predivnim ljudima, vrijeme mi je proletilo kao minuta... Zahvaljujem Bogu za nase prijateljstvo, suradnju i zajednistvo i veselim se ponovo susretu....
Losinj i Losinjani zive dalje...:):):) Hvala Vam!!! BOG VAS BLAGOSLOVIO!"

Autor: Marta Grkovic

Poluvrijeme

Ured za pastoral sportasa Zagrebacke nadbiskupije pokrenuo je sportsku emisiju u programu Hrvatskoga katolickog radija, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebacke nadbiskupije. Polusatna emisija nazvana "Poluvrijeme", emitirat ce se svaki drugi ponedjeljak u terminu od 13 do 13.30 sati. Kako istice povjerenik za pastoral sportaša trajni djakon Marijan Spehnjak, "emisija ima za cilj okupiti ljude iz svijeta sporta i uz analize i komentare svjedociti krscanske vrednote, ali i kroz odabrane sportske teme djelovati odgojno na mlade". Prvi gost "Poluvremena", 3. listopada, bio je hrvatski nogometas Dario Simic, koji je u emisiji govorio i o pokrenutoj udruzi nogometasa koju je on osnovao, a ciji je zadatak zastita igraca i njihovih prava, s posebnim naglaskom na pomoc onim profesionalnim nogometasima kojima su zbog krsenja prava ugrozene egzistencije. "Svjedoci smo da profesionalni nogometasi iz gotovo pola klubova prve Hrvatske nogometne lige ne primaju redovito svoju placu, a neki nemaju ni za osnovne zivotne potrebe", istaknuo je Dario Simic.
Ured za pastoral sportasa Zagrebacke nadbiskupije djeluje od 15. travnja 2009. Godine uz sportske inicijative koje okupljaju ljude razlicitih dobnih skupina, medju kojima se isticu Katolicka malonogometna liga i Katolicka odbojkaška liga.

Izlozba "Dubrovnik 1901 - 1976 - 2011"

U srijedu, 05.10.2011. u atriju Glavnog kolodvora u Zagrebu biti ce otvorena izlozba "Dubrovnik 1901 - 1976 - 2011" autora Vjekoslava Sutona.
Izlozba se otvara u sklopu proslave dana HZ-a, a organizirali su je Klub ljubitelja zeljeznice, udruga Zeljeznica bez granica i HZ Holding.
Izlozba će se moci razgledati do kraja mjeseca.

Posjet volontera iz Tezea Hrvatskoj

Hrvatska: Dvojica volontera iz Taizéa ce krenuti u posjet Hrvatskoj. Od 7. do 22. listopada ce posjetiti mlade u razlicitim dijelovima zemlje. Kontakt: 095/5112239.

Novosti iz Taizéa

Taizé, 28. rujna 2011.

Taizé: jesen je pocela
Staze oko Taizéa su pune otpalog lišca, sto je znak da je zapocela nova sezona. U sumi oko izvora svetog Stjepana drvece nosi boje jeseni. To je ujedno i sezona odlazaka brace u mnogim smjerovima, u posjet mladima i zupama, od Australije do Cilea, od Juzne Afrike do Indije.
Skupina mladih iz Haitija dosla je na dva tjedna sudjelovati na susretima. Bilo je vrlo vazno pokazati im posebne znakove gostoprimstva za njihovu zemlju koja i dalje toliko trpi. Istodobno, nadbiskup Felix Machado iz Indije, i arhimandrit iz Bugarske su bili u Taizéu.
Mladi koji odlaze kuci nakon ljeta, pozvani su da se angaziraju u svojim cetvrtima i lokalnim krscanskim zajednicama, mogu ostati u kontaktu s onim sto se dogadja u Taizéu pomocu razlicitih malih znakova zajednistva: dnevnih citanja s podnevne molitve, kratka razmatranja brata Rogera, kratki neobjavljeni video intervjui s bratom Rogerom, i iznad svega preko podcasta koji redovito ide on-line, na temelju snimke svakodnevne molitve u Taizéu.

Alzir: susret mladih u kolovozu 2011. u Tlemcenu
Kao i svake godine, u posljednjih pet godina, sedmodnevni susret, isprekidan s trenucima molitve i razgovora, odrzan je u Tlemcenu, gradicu u Alziru. Ovi susreti su plodovi dugog prijateljstva izmedju Taizéa i Crkve u Alziru, od 1950-ih godina kada je nekoliko brace boravilo ondje, dijeleci zivot s ljudima koji zive u gradovima stracara.
Kroz tjedan studenti su povezani s tisucama mladih u Taizéu, istom molitvom i istim pjesmama. Stovise, prisutnost jednog mladog volontera iz Taizéa dovela je sudionike blize zivotu na brezuljku. On piše: «Jednostavnost, mir i radost: za mene, to su tri rijeci koje padaju na um kad mislim o susretu u Tlemcenu. Stvarno je vazno ostati jednostavan, cijeniti ono sto nas okruzuje i sto jesmo: pokusati ne traziti vise materijalne udobnosti, nego se pribliziti drugim ljudima i Bogu.»

Kenija: «Izvanredan mjesec u Nairobiju»
Jedan od brace koji zive u Nairobiju pise: utorak, 30. kolovoza: Torbe su spremne, spavaonice ociscene, a mi imamo vremena za osvrt na boravak sa sest izvidjaca iz Lyona u Francuskoj. Oni odlaze veceras. Dijele njihov osjecaj nemoci suocivsi se s ogromnim siromastvom koje su otkrili i njihovu nesposobnost da zamisle kako se nesto moze mijenjati dok se ravnoteza ljudi cini tako nesigurnom. Postali su svjesni ranjivosti onih koji zive u kontekstu nasilja i nesigurnosti. Osjecaju se uznemireni lakocom kojom mladi ovdje govore o vjerskim pitanjima i pozivaju se na Bibliju. Prvi puta su otputovali kao grupa i bez vodje; imaju izmedju 17 i 21 godina. «Bio je to izvanredan mjesec. Radili smo toliko razlicitih stvari i upoznali toliko ljudi koji zrace necim iz svog angazmana u sluzbi djece s ulice. Nismo ocekivali vidjeti toliko mladih iz toliko zemalja.»

Senegal: na vecernjoj molitvi
Brat koji je upravo stigao u Dakar pise: «Vecernja molitva je vrlo radostan trenutak, s kapelicom punom djece. Iako ponekad mogu biti malo nervozni, izuzetno je iskustvo cuti ih kako pjevaju, gledati ih kako slušaju citanje Biblije i odrzavaju tisinu. Ima ih toliko da smo se pitali ne bismo li sljedeci tjedan trebali moliti u dvoristu... Medju djecom koja dolaze popodne nalaze se muslimani i animatori iz susjedstva koji brinu o njima. Na vecernju molitvu dolaze samo krscanska djeca. Dobio sam posao brinuti se za starije (koji govore francuski), dok se dvije mlade zene brinu o malenima. Cesto uzmemo biblijski tekst koji citamo u molitvi, kako bismo ga bolje razumjeli. Inace pjevamo ili gledamo kratki film o Bibliji. Shvatio sam da, kad objasnjavam djeci Biblijski tekst, ako tekst ni meni nije potpuno jasan, i ja na njega gledam pozornije.»

Australija: posjeti u rujnu
U rujnu 2011., dvojica brace Zajednice posjetila su razlicite drzave u Australiji.
Melbourne: cjelodnevni program na RMIT University. Povjerenstvo za pastoral studenata je u starom Melbourne Gaolu. Sto bi mogli pricati njegovi zidovi! Povjerenstvo je multireligijsko. Velika tapiserija stabla zivota krasi zid. Sobe za obredno pranje dostupne su ljudima cija ih vjera zahtijeva to prije molitve.
70 mladih se okuplja. Jos jednom, broj prisutnih nacionalnosti je nevjerojatan. Neki kineski katolici koji su bili u Taizéu na putu za Svjetski dan mladih u Madridu radosno su nam se pridruzili. Jutarnja molitva, Biblijski uvod, male grupe za razgovor, podnevna molitva, a zatim razlicite radionice daju ritam danu. Jednu radionicu vodi krscanska udruga koja se zove ‘Urban seed’ (Gradsko sjeme) koja sluzi beskucnicima u gradu...
Vecernja molitva u zupi Sv. Franje zakljucuje dan. Pravi osjecaj zajednistva u ovoj zgradi, oaza molitve u sredistu grada. Nemam nista vise dodati. Okusite ljepotu!

Njemacka: pocetna molitva u Berlinu
Jedan od brace koji boravi u Berlinu radi pripreme Europskog susreta pise: «Kada smo stigli, dobili smo kljuceve starog uredskog bloka koji nam je stavljen na raspolaganje i koji je do nedavno sluzio kao zatvor. Odmah su nam mnogi mladi, djeca, manje mladi, pa cak i bebe, dosli pomoci ocistiti, nositi kartonske kutije, ili nas jednostavno posjetiti. Takodjer smo primili posjete nekoliko susjeda, znatizeljnih da vide tko sada boravi u zgradi. Kad smo pitali u najblizoj posti moramo li ondje pitati za postu koja je stigla kad smo bili odsutni, zaposlenica je odgovorila da prethodni stanari (zatvor) nikada nisu bili odsutni! Nedjelja, 18. rujna, katolicki i luteranski povjerenici pozdravili su nas na pocetnoj molitvi u katolickoj katedrali. Sljedeceg dana smo poceli s dnevnom molitvom u Marienkirche, na Alexanderplatzu. Vec smo dobili brojne pozive razlicitih zupu, a timovi volontera su poceli istrazivati razlicite cetvrti i okolicu Berlina. Ono što je upecatljivo jest raznolikost iz jednog cetvrtog grada u drugi. I to je takodjer ono sto cini ovaj grad tako zanimljivim i bez sumnje ce nas i dalje fascinirati tijekom narednih tjedana i mjeseci.»
Europski susret u Berlinu odrzat ce se od 28. prosinac 2011. do 1. sijecnja 2012.

Za dnevnik

- Hrvatska: Dvojica volontera iz Taizéa ce krenuti u posjet Hrvatskoj. Od 7. do 22. listopada ce posjetiti mlade u razlicitim dijelovima zemlje. Kontakt: 095/5112239.
- Indija: Od 10. do 29. listopada 2011., dvojica brace Zajednice bit ce radi niza posjeta i molitava u Indiji: u Calcutti, Nagpuru , Mumbaiji, Vasaiji i okolici te Keralu.
- Turska: Molitva s pjesmama iz Taizéa u Istanbulu, svaki drugi utorak u mjesecu u 20 sati u crkvi Santa Maria Draperis, Istiklal Caddesi 215, Beyoglu - Istanbul. Sljedeci datumi su kako slijedi: 11. listopada, 8. studenoga, 13. prosinca, a jedanput mjesečno i 2012.

Molitva

Isuse Kriste, zelimo da tvoje svjetlo sjaji kroz nase zivote. Molimo za sve one koji te ne znaju: otkrij svakom srcu tvoju ljubav za svakog covjeka, ljubav koju dajes bezuvjetno i zauvijek.

VIKEND U KARMELU - za mladiće (last minute ponuda :)

04.10.2011.

Vrijeme: 7. listopad · 17:30 - 20:30
Lokacija: Remete, Grad Zagreb, Croatia, Cesmickoga 1, Zagreb, Croatia
Više informacija
- provedi vrijeme u Bozjoj prisutnosti,
- upoznaj se s Karmelom,
- promisli o svom pozivu

Pocetak: petak, 7. listopada, 17.30
Zavrsetak: nedjelja, 9. listopada (objed) ili 19.30 (tko ide na izlet)

nocenja i hrana su gratis

PRIJAVE:
br. Drazen Marija
098 98 70717
(bdrazenMarija@gmail.com)

36. Sabor katoličke mladeži Gospićko-senjske biskupije

Vrijeme: 8. listopad · 10:00 - 13:00
Lokacija: GOSPIC
Više informacija:
POZIV NA XXXVI. SABOR KATOLICKE MLADEZI GOSPICKO-SENJSKE BISKUPIJE
Gospic - subota, 8. listopada 2011.
Dragi prijatelji i jos puno vise od toga…!
Iako ljeto pomalo odmice, sunce nas jos uvijek dobro grije. Ljeto je bilo vrijeme raznih susreta. Na nekima smo se okupili u vecem broju, a ponegdje imali svoje predstavnike. Posljednji Sabor na Udbini, sad je vremenski vec jako daleko. Nismo saborovali jos od travnja. Vrijeme je da se okupimo, a razloga je puno. Ponajprije obiljezavanje 10 godina naseg okupljanja u Saborima katolicke mladezi Gospicko-senjske biskupije. Obljetnica zasluzuje pravu festu, stoga je nismo htjeli sklepati na brzinu, nego je na ovom Saboru zajednicki pripremiti za prosinac 2011. Vise susreta kroz ljeto zasluzuje da dojmove podijelimo jedni s drugima. Novost je da nam se predsjednik Juraj ozenio i moramo mu naci dostojnu zamjenu, pa ce ovaj sabor biti i izborni. Novi Osvit nikako da ugleda svjetlo dana, valja nam zajednicki upregnuti snage. I još puno razloga…, a zapravo dovoljan je samo jedan razlog: da opet budemo ZAJEDNO U KRISTU!
Svakodnevno se radjaju nove inicijative i moramo ih zajedno «progruntati», izabrati, odluciti i onda zasukati rukave. Vjerujem da ste duboko u srcu jos ispunjeni dojmovima sa susreta na Jelacic trgu: okupljeni oko Isusa Krista, predvodjeni papom Benediktom XVI., nasim biskupima i svecenicima u moru mladosti koja zna moliti, pjevati i dijeliti istinsku zivotnu radost. Zasto da to sada ne ponovimo iako u minijaturi nasih saborskih okupljanja.
Ovako smo zamislili program:
36. Sabor u Gospicu:
= okupljanje do 10 sati – u centru Gospica
= u 10.30 sati SV. MISA koju predvodi mons. Mile Cancar, zupnik i dekan gospicki
= u 12 sati u KIC-u (Kulturno informativni centar) razmatranje na temu:
«Stvoreni za zajednistvo s Bogom» koje će imati vlc. Marinko Mlakic iz Sibenika
= RUCAK - u 13 sati
= ZASJEDANJE SABORA – u 14.30 sati – dvorana kraj katedrale u Gospicu
- Osvrt na proteklo razdoblje – Susret s papom Benediktom u Zagrebu, Skola zupnih animatora, Krizarsko ljeto, Modrave, Madrid – Svjetski susret mladih…
PLANOVI:
- Izbor novog predsjednika Sabora katolicke mladezi i zahvala dosadasnjem
- novi OSVIT br. 17 – obljetnica 10 godina saborovanja, posebno izdanje
- Adventska akcija i novi ciklus Skole zupnih animatora
- Pocetak priprema za Nacionalni susret hrvatske katolicke mladezi 2012. u Sisku
- Priprema 37. Sabora kao proslave 10. godisnjice sabora
- Zborovi mladih Gospicko-senjske biskupije – ideja malog festivala?
· Razno i razlicito, a nakon toga…
Raspjevani dio u 16 sati: zborovi iz Gospica, Senja i Ogulina (i svi drugi Dobro došli!)
Ovaj Raspjevani dio zamislili smo da svaki od navedena tri zbora izvede po tri pjesme, po njihovom izboru. Nakon svakog zbora bit će kratka meditacija, pa ce to ujedno biti i nasa zakljucna molitva.
* Planirani zavrsetak Sabora u 17 sati.
Vidimo se u Gospicu!
Srdacan pozdrav od Povjerenstva za mlade G-S biskupije i predsjednika Sabora
Juraj Tomljanovića i T. Rogica

Susret Lošinjana

Vrijeme: 4. listopad · 19:30 - 21:30
Lokacija: Medjubiskupijsko sjemeniste, Salata

Vise informacija:
Mladi animatori Zagrebacke nadbiskupije koji su ovo ljeto boravili u Domu svetog Martina na Malom Losinju imat ce zajednicki susret u sjemenistu na zagrebackoj Salati u utorak, 4. listopada. Susret zapocinje svetom Misom nakon koje slijedi druzenje :)

Vas povjerenik, vlc. Ivica vas ocekuje! :)

Igre Ivana Pavla II. Utrka za mir u Svetoj Zemlji

Prenosim sa web stranice pastorala mladih ZG nadbiskupije

Svake godine skupina sportasa hodocasti u Svetu Zemlju. Hodocasce je posveceno blazenom papi Ivanu Pavlu II., a i sportska dogadjanja u sklopu hodocasca nose njegovo ime. Ovogodisnje Igre Ivana Pavla II. odvijaju se od 21. do 25. listopada, a medju brojnim sportskim dogadjanjima jest i "Utrka za mir" najavljena 24. listopada, pise Rome Reports. Trkaci ce tada pretrcati nesto manje od 20 kilometara od Betlehema do Jeruzalema, a morat će proci i kroz sigurnosne provjere na izraelskom i palestinskom teritoriju.

"Ideja Igara Ivana Pavla II. jest omoguciti jeziku sporta da stvori trenutke susreta i pokazati kako mozemo opravdano razmisljati o ljepsem suzivotu Palestinaca i Izraelaca", rekao je vlc. Caesar Atuire, izvrsni direktor Opere Romane Pellegrinaggi.

Ovo je osmo hodocasce sportasa u Svetu Zemlju, a hodocasnici ce za vrijeme svojega boravka biti i na posebnoj misi u gradu Nazaretu za blazenoga Papu kojemu je ovo hodocasce i posveceno.

"Hodocasce i sport dva su elementa koja je Ivan Pavao II. posebno zivio jos otkada je postao mladi svecenik. Kada je izabran za Papu, hodocasce i sport postali su vazni elementi njegova apostolskog djelovanja", izjavio je mons. Liberio Andreatta, potpredsjednik Opere Romane Pellegrinaggi.

Ovogodisnje hodocasce donosi i neke novine. Sudionicima iz Palestine, Izraela i Italije pridruzit ce se i stotinu mladih Haicana tako da ce u Igrama sudjelovati ukupno 400 ljudi. Druga novost je nogometna utakmica s profesionalnim sportasima iz svake od ovih cetiriju zemalja sudionica hodocasca.

"Zeljeli bismo ovu inicijativu podici na medjunarodnu razinu tako da cijeli svijet moze prisustvovati. Iznad svega, zelimo da ljudi mogu slobodno doci u Palestinu i Izrael, bez straha i s velikim postovanjem prema razlicitosti", napominje mons. Andreatta. Igre Ivana Pavla II. nacin su medjusobne interakcije sporta i hodočašća koji koristi oba ova elementa kao instrumente jedinstva i mira za mlade iz svih krajeva svijeta.

Autor: Valentina Gusic

Koncerti, igrokazi, predstave, predavanja, turnir...

03.10.2011.

Vrijeme: Danas u 19:00 - 8. listopad u 17:00
Lokacija: Zupa Kraljice Sv. Krunice (http://bit.ly/oP5yd8)

Vise informacija
Prenosim poziv Tine Maric iz gore navedene zupe pa ako netko zeli, moze, itd...ono što SVAKAKO PREPORUCAM = sutra "Strah ili ljubav"

"eto ako se vidimo bit ce nam drago, cim saznam di kad sta za dalje vidimo se i cujemo se, pozdrav i hvala na svim pohvalama, nama puno znaci, tina primorac"

svaki dan = sv. misa 19h, program od 20h

3.10. = koncert zbora mladih
4.10. = predstava "Ljubav ili strah" - ona iz Marije Bistrice, pre pre pre savrsena je...
5.10. = koncert drugog zbora mladih
6.10. = predstava "Cvjecar i umjetnik"
- traje 20-ak minuta
u grad dolazi umjetnik i svi mu se ljudi dive
- nakon nekog vremena vraca se i stari cvjecar i srece svoje prijatelje ali oni su potpuno drugacije osobe i nitko nema vremena jer zure umjetniku
- i cvjecar odluci krenuti do umjetnika i saznati kakvom se umjetnoscu to on bavi
- a umjetnik, naocit, inteligentan i slatkorjeciv otkriva kako izradjuje i prodaje maske.................. :)
7.10. = predavanje vlc. Domagoja Matosevica
8.10. = malonogometni turnir na travi akademije Maric, isto na ravnicama.

Otvorena proba SKAC zbora

U srijedu u 20:00 sati, SKAC zbor ima otvorenu probu za potencijalne nove clanove. Dodjite, poslusajte i pjevajte s nama! Sakupljanje u dvoristu, a proba je u vjeronaucnoj dvorani za prvo pricesnike!

Više od 100.000 ljudi prima svjetski dan mladih križ i ikona

01.10.2011.

Na zvuk "Emmanuel" - pjesma Svjetskog dana mladih u Rimu (2000) - oko 100 000 ljudi primio je danas križ i ikona Svjetskoga dana mladih u veliki party na Campo de Marte u Sao Paulu. Simboli najveći događaj kršćanske zajednice diljem svijeta su provedena od strane mladih ljudi, uvijek ponavlja gestu napravili u onim državama koje domaćin dan.

U pratnji zastave država u Brazilu, križ i ikona su donijeli na oltar na početku euharistijskog slavlja, vrhu točka Brod vjere natjecanja koje se održava tijekom dana, s nastupima pjevača katolici diljem zemlje. Festival označava početak priprema za Svjetski dan mladih u Rio de Janeiru 2013.

Crkvene vlasti i civila, a više desetaka svećenika su se okupili u slučaju da je donio karavane različitih država sudjelovali na misi je predsjedao nadbiskup Sao Paulo. Nadbiskup Raymundo Damasceno, nadbiskup Aparecida (SP) i predsjednik CNBB, rekao je ustanova je bio toliko zadovoljan značajne prisutnosti mladih u Brazilu. "Mi smo zahvalni Svetom Ocu za odabir Brazil, zemlja domaćin Svjetskog dana mladih. To je s uskrslim Kristom i Gospe za pobjedu. To vječne mladosti Marije potiče nas da ustrajemo u sljedećim Isusa Krista. Vi mladi nade Brazila, čuvari sutra ", kazao je.

Apostolski nuncij u Brazilu, Dom Lorenzo Baldisseri, govorio je o značenju križa na kršćansku vjeru. "Križ nije jednostavan drveni objekt, s Kristom. Kada pokriva biskupije Brazila, Krist posvetiti svoj narod. Radujte se u biti privilegirani dobiti najveći simbol naše vjere. "

Dom Odilo, u propovijedi rekao da je kroz križ Krist stajao pored čovjek postao sluga svih, trpio s njima biti prisutni u njihovim nevoljama. Križ je simbol onoga koji daje svoj život za tu ljubav. Čak i oni koji ne znaju ili odbiti Njegovu ljubav. U našem krštenju smo obilježen znakom križa, i staviti raspelo u našim crkvama, u našim domovima, na poslu ... To je znak naše pripadnosti Kristu. "

Pročitajte cijeli homilija ned Odilo
Križ je obuhvaćen danas nadbiskupije St. Paul je isto kao i Ivan Pavao drugi u 1984 je dao mladim ljudima da se okupe oko nje mladih u pripremi za svjetski dan mladih. To je, kada je pitao koji je uvijek činio sjećanje onih koji su samo u Kristov križ je otkupljenje i život. Ikona Gospe počela pratiti križ u 2003.

"U ovo vrijeme priprave za 2013, misionar Isusa i Gospe od Pohoda će se susresti mlade ljude iz svih krajeva Brazila i Latinske Amerike. Do 2013 ćemo živjeti povoljno vrijeme evangelizacije, vrijeme uključivanja mladih u crkvenom životu, prenijeti baštinu vjere novim generacijama ", zaključio je biskup Odilo.

Na kraju slavlja biskup Tarcisio Scaramussa, pomoćni biskup Sao Paula i opće koordinator Put vjere u Sao Paulu, izrazio radost sektoru mladih Nadbiskupije za život važan trenutak za Crkvu u Brazilu i zahvalio svima koji su pomogli za realizaciju prima stranke od simbola svjetski dan mladih. Zatim, dar Orani Joăo Tempesta, nadbiskup Rio de Janeiru, pokrenula socijalna umrežavanje stranica za svjetski dan mladih 2013 Rio.

Nakon mise, slijedi glazbene nastupe sve do 21h kada je svjetski dan mladih križ i ikona Gospe pratiti SE katedrala, početak hodočašća po nadbiskupije St. Paul.

Posaljite logo za brazilski SDM

Prenosim sa web stranice pastorala za mlade Zagrebacke nadbiskupije

Jos otkada je papa Benedikt XVI., sluzbeno objavio da ce se Svjetski dan mladih 2013. godine odrzati u brazilskom gradu Rio de Janeiru, pripreme za taj veliki dogadjaj u punom su jeku. Organizatori su prije nekoliko dana otvorili natjecaj kojim traže logo SDM-a.

Ideje i skice primaju se do 31. listopada 2011., a najboljih pet logotipa bit ce poslani u Rim gdje ce se odabrati pobjednicka ideja i logo brazilskog Svjetskog dana mladih.

Uredi Svjetskog dana mladih u Rio de Janeiru koji ce posluziti kao sluzbeno sjedište SDM-a nedavno su sluzbeno otvoreni. Nema sumnje, u Riju su vec jako zaposleni, a mnostvo posla je tek pred njima. Brazilski biskupi su nedavno izjavili kako na 28. Svjetskom danu mladih ocekuju 2 milijuna mladih iz cijeloga svijeta.

Ažurirajmo digiVoxks zajedno

Prenosim sa portala pastorala mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Dragi mladi!

Skolske klupe vec su pune, a i akademska godina vec pomalo kuca na vrata pa bismo zeljeli da zajedno u Kristu spremno zakoracimo i u nove pastoralne izazove koji su pred nama. Kako bismo se medjusobno sto kvalitetnije informirali o dogadjanjima u nasim zupnim zajednicama i zajednicama mladih nase Nadbiskupije oformili smo nekad popularni vodic za studente Voxks u digitalnom obliku na nasoj web stranici. Molimo vas da provjerite tocnost podataka koji se odnose na vasu zupnu zajednicu i javite nam putem e-maila web@pastoralmladih.hr eventualne pogreske i izmjene obzirom na novo pastoralno razdoblje.

Takodjer, rubrika "Kalendar" sluzi za informiranje o vaznijim dogadjanjima u Zagrebackoj nadbiskupiji u organizaciji Ureda za pastoral mladih, no i za informiranje o drugim dogadjanjima na razini dekanata i zupnih zajednica. Stoga, kada organizirate duhovnu obnovu, koncert zbora mladih, dekanatski susret, zanimljivu katehezu ili poseban vjeronaučni susret, humanitarnu akciju, zabavnu vecer... i zeljeli biste pozvati mlade vjernike i prijatelje diljem Nadbiskupije, javite nam se na e-mail adresu kalendar@pastoralmladih.hr o cemu se radi kako bismo vam pomogli u informiranju ekipe i sirenju dobrog glasa!

Hvala vam! Radujemo se uspjesnoj suradnji!

Vaši web sljakeri

Molitveni vijenac za uspjeh SHKM u Sisku

Pozivamo na intenzivniju molitvenu pripremu za tehnički i duhovni uspjeh Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži koji će biti u Sisku i Sisačkoj biskupiji 5. i 6. svibnja iduće godine. Želimo osnovati dva molitvena vijenca žive krunice.

U Obiteljskom molitvenom vijencu tražimo 30 mladi koji će u dogovoreni dan u mjesecu, svakog mjeseca, do SHKM okupiti članove svoje obitelji na molitvu krunice.

U osobnom molitvenom vijencu tražimo 20 mladi koji će svaki dan izmoliti jednu deseticu krunice, da bi se na taj način svaki dan izmolili sva 4 otajstva krunice za uspjeh Susreta katoličke mladih u Sisku.

Ova molitvena priprema počinje 1. listopada u mjesecu posvećenom Mariji.

Voljeli bi kada bi mladi prednjačili no u molitvene vijence se mogu svi uključiti. Prijave se možete u župnom uredu, ili na sveti.kriz@hi.t-com.hr

Dolazak moći sv. Pija

Prenosim sa web stranice pastorala mladih ZG nadbiskupije

Lokacija: Samostan Sv. Leopolda Bogdana Mandića, Dubrava
Datum i vrijeme: 2.10.2011 11:00:00

Moći sv. Pija iz Pietrelcine bit će trajno predane na štovanje hrvatskim vjernicima, a svečanost dolaska relikvija bit će u nedjelju, 2. listopada u 11 sati u zagrebačkom kapucinskom samostanu Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu-Dubrava.

Relikvije su dar kapucinske provincije iz Foggie, a predat će ih izaslanik talijanske kapucinske provincije iz Foggie fra Luciano Lotti za vrijeme euharistijskog slavlja.

Susreta četvrtkom za mlade - prof. Tomislav Ivancic

Kako doznajem sa web stranice zajednice MIR, uskoro slijedi obavijest o točnom datumu početka "Susreta četvrtkom za mlade" koje vodi profesor Tomislav Ivančić. Novi ciklus očekuje se sredinom listopada ove godine.

NOVI CIKLUS RADIJSKIH EMISIJA PROF. TOMISLAVA IVANČIĆA NA HKR-u

U utorak 27. rujna 2011. počinjo novi ciklus radijskih emisija na HKR-u pod naslovom "Gospodine, nauči nas moliti" profesora Tomislava Ivančića.

KMNL Split

U tjednu koji je iza nas odigrano je drugo kolo KMNL-a Split.
Nakon drugog kola u prvoj ligi povela je ekipa Dugi Rat.
U drugoj ligi skupina A nakon dva kola vodi ekipa CBS, dok u supini B vodi ekipa Mertojak.
Ovo je tek pocetak tako da je sve moguce.

Pokrece se KMNL Donji Miholjac

Ove jeseni KMNL Đakovacko-osjecke nadbiskupije trebala bi postati bogatija za jos jednu (petu) regiju - Donji Miholjac. Pripreme oko pokretanja i organizacije KMNL Donji Miholjac zapocete su jos davno, a ovog ljeta krenulo se s finalizacijom priprema te su kontaktirane brojne zupe s donjomiholjackog podrucja, a odrzano je i nekoliko sastanaka. Stvari se polako privode kraju te bi već u listopadu liga mogla startati.

Za sva pitanja oko KMNL Donji Miholjac mozete se javiti Josipu Culek, voditelju donjomiholjačke regije, na mob. 099/334-3555 ili na mail donjimiholjac@kmnl.hr.

KMNL i KOL Zagreb

Danas je pocela Katolicka odbojkaska liga.
Blagoslov na terenu u Dobojskoj odrzao je djakon Marijan.
Odigrano je 1 kolo bez nekih iznenadjenja.
KMNL Zagreb danas je odigrao vec trece kolo.
Sada zbog praznika dolazi pauza od jednog vikenda i onda se krece u nornalni tempo do kraja mjeseca jer je opet krajem mjeseca praznik.
Kako doznajem KMNL Zagreb odigravat ce se do sredine studenog kada ide pauza. Bozicni turnir ce biti pocetkom sijecnja.
KOL ce svoja kola odigravat do sredine prosinca s obzirom da im vremenske nepogode ne smetaju.
I oni ce imat Bozicni turnir u sijecnju
Misa za zavrsetak sezone je sredinom studenog kada ce KMNL otic na zasluzeni odmor.
Davorove novosti pratit ce rad KMNL-a i KOL-a.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.