Mise zornice - prvi dio - Zagreb, Velika Gorica

30.11.2010.

- Župa Sveti Petar - Vlaška ulica u Zagrebu, radnim danom i subotom u 6 sati.
- Crkva Sveti Josip - Trešnjevka - Zagreb, Radnim danom osim subotom i nedjeljom. Časoslov je u 5:15, a misa u 6 sati.
- Crkva Sveti Antun Padovanski - Sveti Duh Zagreb. Svaki dan u adventu u 6 sati.
- Bazilika Srca Isusova - Palmotićeva 31 Zagreb. Radnim danom i subotom u 6 sati.
- SD "Stjepan Radić" u kino dvorani "Forum" u Zagrebu , Svakog dana od Pon - Sub u 6 sati ujutro, od 29. 11. do 22. 12. 2010."Bdijte da budete pripravni!".MISE ZORNICE. Mise predvodi don Damir Stojić.
- Crkva Marija Pomočnica - Knežija - Radnim danom i subotom u 6 sati
- Navještenje BDM - Velika Gorica - Svaki dan i subotom u 6 sati.

RADIONICA IZRADE BOŽIĆNIH UKRASA

Vrijeme: Svakog utorka u Došašću, 20:15
Mjesto: SKAC klub

Naučite izrađivati maštovite i vesele božićne ukrase. Zabavite se i družite u opuštenoj i toploj atmosferi SKAC kluba. Sa sobom ponesite tkanine: staru pokidanu odjeću, krpe i ručnike, čarape koje više nemaju svog para i zavjese koje zasigurno više nikada nećete objesiti na prozore.

Odabrano geslo SHKM u Sisku i poziv za logo i himnu Susreta

"U svjetlosti hodimo" (1 Iv 1,7) biti će geslo Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisku 2012. godine odlučili su članovi Organizacijskog odbora pod predsjedanjem mons. dr. Vlade Košića, sisačkog biskupa u utorak 23. 11. u Pastoralnom centru katedralne župe Uzvišenja Sv. Križa u Sisku. Tom prigodom biskup Vlado obavijestio je članove Organizacijskog odbora da je na posljednjem zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije odlučeno kako će susret Hrvatske katoličke mladeži u Sisku biti 5. i 6. svibnja 2012. Članovi Odbora složili su se da će zaštitni znak biti Kvirinova svjetiljka iz 4. stoljeća pronađena u Sisku u čijem se Gradskom muzeju čuva, te pozivaju zainteresirane da daju prijedlog za konačni izgled loga. Ujedno su članovi Odbora otvorili i natječaj za pisanje i skladanje himne Susreta na temu gesla: "U svjetlosti hodimo". Prijedlozi za logo Susreta mogu se dostaviti na adresu Sisačke biskupije do Božića ove godine, a prijedlozi za himnu do Uskrsa 2011.

Najave događanja od 30. studenog do 5. prosinca 2010.

Počelo je došašće i s time nova crkvena godina.
Ovaj tjedan dosta je toga znakovito, Sveta Barbara, Sveti Nikola.
Zornice su u skoro svim župama.
Kako se bliži Božić tako će se i vjeronauk po župama polako gasit jer svečenici krajem godine kreću u blagoslov kuča.

- Studentski vjeronauk - Što se dogodilo u Edenu?. Utorak, 3o. 11. 2010. u 20h u SD "Stjepan Radić" u kino dvorani Forum u Zagrebu. Ista tema je i u srijedu, 1. 12. 2010. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode u Zagrebu. Voditelj: don Damir Stojić, SDB, studentski kapelan

- (IKA) - U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu u utorak, 30. studenoga u 20.30 sati održat će se "Susret s autorom". Gost će biti mr. sc. fra Žarko Relota, autor više knjiga među kojima "Bez ičega, a imaju sve" te "Obično o svetom".
Autor je osobito poznat po angažmanu na pastoralnom planu, a na „Susretu s autorom" u Verbumovoj knjižari sv. Frane govorit će o svojim knjigama, ali i o novoj službi župnika župe sv. Stjepana pod borovima u Splitu na koju je stigao i Zagreba, dosadašnjim angažmanima te o svom putu čovjeka vezanog uz riječ/Riječ.

- (IKA/TU) - Predstavljanje nove knjige pape Benedikta XVI. "Svjetlo svijeta" u organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca Đakovačko-osječke nadbiskupije bit će održano 30. studenoga u 20 sati u klubu knjižare "Nova" na Trgu A. Starčevića u Osijeku. Knjigu će predstaviti doc. dr. sc. Ivica Raguž i dipl. theol. Mladen Milić s KBF-a u Đakovu, te prof. dr. Ružica Pšihistal s Filozofskog fakulteta u Osijeku.

- (IKA) - Uvodna kateheza u pripremi za Dan obitelji 2011. g. u Zagrebu održava se u utorak 30. studenoga, na blagdan sv. Andrije, u pastoralnom centru Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici u Zadru u 18 sati. Obitelji, predstavnici župa i vjeroučitelji sudionici tog prvog susreta bit će upućeni kako sljedeće kateheze u pripremi za nacionalni Dan obitelji održati u župama. Katehezu će održati dr. Petar Krešimir Hodžić, voditelj Ureda za obitelj HBK.

- (IKA) – Predavanje „Psihopedagogija odgoja" održat će dr. Mijo Nikić, u utorak, 30. studenoga u 18 sati u sportskoj dvorani Šator, u dvorištu Ženske opće gimnazije sestara milosrdnica, Gundulićeva 12 u Zagrebu. Predavanje je namijenjeno roditeljima učenica te gimnazije, a otvoreno je i za ostale koje zanima ta tema.

- (IKA/TU) – Godina zlatnoga jubileja - 50 godina župe Sv. Josipa radnika u Osijeku održat će se pod geslom "Za sav svijet radnički pred Bogom moli ti: u domu našem Krist da se nastani!". Obilježavanje jubilarne godine započet će misnim slavljem 30. studenoga u 18.30 sati koje će predvoditi mons. Nikola Kerčov, prvi upravitelj tada novoosnovane župe kojega je 1961. imenovao ondašnji biskup Stjepan Bäuerlein.
Župa Sv. Josipa Radnika osnovana je 1. srpnja 1961. godine. Zaštitnik župe posebno je prikladan jer se radi o radničkoj četvrti, pa radnicima sv. Josip služi kao uzor. Prvo misno slavlje u još neblagoslovljenoj kapelici, adaptiranoj obiteljskoj kući, služeno je 30. studenoga 1961. godine.

- (IKA) – Župa sv. Andrije apostola u Bakru u utorak 30. studenoga slavi svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika misama u 11 i 17 sati. Dopodnevna je za svu školsku djecu i njihove učitelje, jer na blagdan koji je i Dan grada nema školske nastave. Na misi pjeva dječji župni zbor, a predslavi je župnik Giuseppe Vozila.
Svečanu misu u 17 sati predvodi riječki nadbiskup metropolit Ivan Devčić, a koncelebriraju svećenici Bakarskoga dekanata i okolnih župa. Na misi pjeva mješoviti župni zbor. Na kraju misnog slavlja nadbiskup će župljaninu Josipu Antici za 50. obljetnicu neprekidnog ministriranja i 60. obljetnicu života uručiti odličje "Pro Ecclesia et Pontifice" ("Za Crkvu i Papu"), visoko crkveno priznanje koje se dodjeljuje klericima i laicima koji su se osobito istaknuli u predanom služenju Crkvi. Priznanje će uz 90. rođendan biti uručeno i župljanki Andrini Tadejević, za dugogodišnju revnu brigu svakodnevnog održavanja, uređivanja i ukrašavanja župne crkve, napose uz blagdane i župne svetkovine, još i u sadašnjim poznim godinama.

- (IKA) - U prigodi proslave blagdana svetog Andrije u utorak 30. studenoga u 13.30 sati u Vrsaru će porečko-pulski biskup Ivan Milovan predvoditi svečano misno slavlje i blagoslov obnovljene crkve Sv. Andrije.
Ta sakralna građevina, izgrađena krajem 18. stoljeća, nalazi se na starom putu prema Fuškulinu pored lokve Fabija, a nije korištena više desetljeća te je bila u ruševnom stanju. Na poticaj vrsarskog župnika mr. Lina Zohila crkvica je za tu prigodu temeljito obnovljena: postavljen je novi oltar, novi krov, novi prozori i vrata, unutarnja i vanjska žbuka na zidove, uvedena je elektroinstalacija, te je uređen okoliš. Na svečanosti u obnovljenoj crkvi, uz predstavnike gradskih vlasti i svećenika Porečkoga dekanata, sudjelovat će i vrsarski i porečki ribari pa će stoga slavlje, sukladno specifičnom dnevnom rasporedu poslova u ribarstvu, započeti u 13.30 sati.

- (IKA) - U organizaciji Narodnog sveučilišta Dubrava, u srijedu, 1. prosinca održat će se likovna tribina s temom "Gotičke katedrale".
Tribina će se održati u Kulturnom centru, mala dvorana, Dubrava 51a s početkom u 18.30 sati, a predavač će biti Ivana Krušec, prof. pov. umj.

- (IKA) - Prof. dr. Tihomil Maštrović, glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, gost je susreta "Večer u knjižari" u srijedu 1. prosinca u 20.30 sati u knjižari Verbum u Zadru. Dobitnik je više priznanja i član Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske, Hrvatskog filološkog društva i Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa. Na susretu koji moderira Ines Grbić, dr. Maštrović će predstaviti svoje stvaralaštvo i znanstveni interes kojim je doprinio u određivanju kulturoloških odrednica hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta u europskom kontekstu. Glavni je istraživač znanstvenog projekta Hrvatski književni povjesničari i glavni urednik znanstvenih zbornika koje pod naslovom Hrvatski književni povjesničari izdaju humanistički fakulteti s pet hrvatskih sveučilišta, što pridonosi integraciji hrvatskog sveučilišnog života.
U šest autorskih znanstvenih knjiga, 17 priređenih znanstvenih i stručnih knjiga i deset znanstvenih zbornika objavio je rezultate književnopovijesnih, književnokritičkih, kazališnopovijesnih, teatroloških i kulturoloških znanstvenih istraživanja. Autor je i oko 70 znanstvenih rasprava s područja povijesti književnosti i kazališta, stotinu stručnih članaka, 30 eseja i književnih prikaza. Priredio je oko 20 izdanja s područja književnosti i kulturne povijesti, među kojima i pretiska prvih novina na hrvatskom jeziku Kraljski Dalmatin i preporodnog časopisa Zora dalmatinska u pet knjiga. Dr. Maštrović predaje na Sveučilištu u Zadru, Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i na doktorskim studijima Filozofskog fakulteta DI u Zagrebu.

- (IKA) – U organizaciji dramskog studija "Ilirik" održava se teološka tribina "Umjetničko kazalište nasuprot ideološkom kazalištu" u pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja 1. prosinca s početkom u 19.30 sati. Na tribini će govoriti dr. sc. Vlatko Perković.

- (IKA) – Kršćanski kulturni centar priređuje tjedne adventske susrete od 1. do 14. prosinca s temom "Jer Bog je veći od našega srca".
Susreti će se održavati u 19.30 sati u dvorani Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica, Gundulićeva 10 u Zagrebu.
Prvi susret održat će se u srijedu, 1. prosinca, a predavač će biti dr. Ivan Bodrožić. U utorak, 7. prosinca održat će se drugi susret s predavačem dr. Ivanom Štenglom, a predavač na posljednjem susretu u utorak 14. prosinca bit će dr. Nenad Malović.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić predvodit će misno slavlje uz Dan grada Osijeka. Misa će se slaviti uoči same proslave, u srijedu, 1. prosinca u 18.30 sati, u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla.

- (IKA) - Sekcija farmaceuta Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva u sklopu svojih redovitih susreta u srijedu, 1. prosinca organizira predavanje na temu "Palijativna skrb – uloga ljekarnika". Predavanje će održati mr. pharm. Ines Buhač u 19 sati u dvorani „Margarita Peraica", Praška 6/II u Zagrebu.

- (IKA) – Ovogodišnja adventska rekolekcija svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije bit će upriličena u srijedu 1. prosinca u 9.30 sati u marijanskom svetištu u Vepricu. Središnja tema rekolekcije posvećena je duhovnoj obnovi i središnjim programima u 2011. godini. U tom svjetlu bit će govora o pastoralu obitelji, mladima i njihovim roditeljima te pripremama za doček pape Benedikta XVI.
Molitveni dio susreta započinje pokorničkim bogoslužjem, koje predvodi don Stanko Vrnoga, a potom je euharistijsko slavlje koje predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. U radnom dijelu o temi „Svećenički i pastoralni advent" govorit će fra Ante Akrap, a o godini obitelji ususret Svetom Ocu govorit će nadbiskup Barišić.

- (IKA) – U Duhovnom centru Majke Božje od gore Karmela uz samostan karmelićana u Krku, u Došašću počinju Biblijske večeri četvrtkom pod motom "Riječ Božja dolazi u riječi ljudskoj". Prva i druga Biblijska večer u četvrtak je 2. i 9. prosinca u 19.30 sati, tema susreta je prvi i drugi dio Knjige postanka: "Muško i žensko stvori ih" (1,27b). Voditelj je krčki karmelićanin o. Zdenko Križić. Treća i četvrta Biblijska večer u četvrtak je 16. i 23. prosinca, tema je "Abraham, praotac vjere" (Post 12 i 22) i "Mojsije, figura Mesije i svakog krštenika" (Izl 2 – 15). Voditelj treće i četvrte Biblijske večeri četvrtkom prior je samostana i voditelj Duhovnog centra o. Petar Janjić.

- (IKA) – Sv. Nikolu biskupa svečano slavi istoimena zagrebačka župa Stenjevec II. Dani duhovne priprave su od četvrtka 2. do nedjelje 5. prosinca, uočnice župnog proštenja. Propovijedane mise u 18 sati predvode Vlado Razum, župnik Navještenja Marijina Velika Gorica, Vjekoslav Meštrić župnik Uznesenja Marijina Stenjevec, Ljubomir Vuković Sv. Josipa radnika Gajnice i Josip Ružman župnik velkogoričke župe Bl. Alojzija Stepinca. U ponedjeljak 6. prosinca na sam blagdan župnog nebeskog zaštitnika mise su u 7.30, 9.30 te u 18 sati. Svečana misu u 18 sati predslavi fra Zvjezdan Linić.

- (IKA) - Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske i Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) organiziraju okrugli stol o temi „Zaštita ljudskih prava posebno ugroženih skupina bolesnika" koji će se održati u četvrtak, 2. prosinca od 14 sati u Dvorani 'Margarita Peraica', Praška 6/II (Marićev prolaz), u Zagrebu.

- (IKA) - U organizaciji Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja organizira se molitveno bdjenje uoči đakonskog ređenja. Bdjenje pod geslom "Ljubavlju služite jedni drugima" održat će su u petak 3. prosinca u 20 sati u zagrebačkoj katedrali. Molitveno slavlje sastoji se od dva dijela: Službe riječi i euharistijskog klanjanja. U slavlju sudjeluju odgojitelji i bogoslovi Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

- Klanjanje i evangelizacija na 1. petak u mjesecu. U petak 3. prosinac od 19:30 do 22:00 sata. Orgarnizator: Zajednica Emanuel. Crkva sv. Marije na Dolcu, Tkalčićeva ulica u Zagrebu.

- Susret članova Dopisne teologije u Zagrebu je u petak 3. prosinca u 19:15 sati u jednoj od dvorana Franjevačke crkve na Kaptolu.
- (IKA) - Vijeće za obitelj Dubrovačke biskupije organizira 3. obiteljsku školu od petka, 3. do nedjelje, 5. prosinca u hotelu Neptun. Voditelji će ove godine biti don Damir Stojić, salezijanac i studentski kapelan Sveučilišta u Zagrebu, i dr. Marija Ćurlin, predavačica na medicinskom fakultetu i predsjednica Centra za prirodno planiranje obitelji. Teme škole su „Teologija tijela - svetost ljudskog tijela i spolnost" te metode prirodnog planiranja obitelji. Otvaranje je predviđeno za petak u 18.30 sati.

- (IKA) – Na svetkovinu sv. Franje Ksaverskoga, 3. prosinca, svečano misno slavlje u 18 sati u istoimenoj zagrebačkoj župi na Ksaveru predslavi biskup Juraj Jezerinac

- (IKA) - Na spomen o. Ferdinanda Konšćaka, DI, rođenog Varaždinca, misionara Meksika te osnivača Donje Kalifornije, misu u varaždinskoj katedrali u petak 3. prosinca u 18 sati predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Nakon mise u dvorani Biskupskog ordinarijata, Pavlinska 4, bit će predstavljen broj 3-4/2009 časopisa "Gazophylacium" koji je posvećen Ferdinandu Konšćaku uz 250. godišnjicu njegove smrti te prigodni razgovor o o. Konšćaku. Na predstavljanju će sudjelovati Željko Vegh, Mijo Korade i Alojz Jembrih.

- (IKA) – Trodnevnom duhovnom obnovom od petka 3. do nedjelje 5. prosinca, vjernici župe Sv. Nikole u Krapini pripravljaju se za proslavu blagdana svog župnog patrona. Kroz tri večeri propovijedane mise u 17 sati predvode p. Petar Antun Kinderić, krapinski gvardijan uz pratnju zbora mladih krapinske župne crkve Sv. Katarine, vlč. Dragutin Cerovečki, župnik zagrebačke župe Sv. Pavla iz Retkovca sa svojim župnim zborom, a u nedjelju je misa u 10 sati, predslavi je i propovijeda p. Franjo Tomašević, župnik karlovačke župe Presvetog Trojstva u suslavlju s krapinskim župnikom vlč. Tomicom Šestakom i uz pratnju karlovačkog župnog zbora. Na blagdan sv. Nikole, svečana koncelebrirana misa je u 10 sati. Predvodi je preč. Zlatko Koren, stubički dekan, bistrički župnik i rektor svetišta Majke Božje Bistričke. Pjeva domaći mješoviti župni zbor.

- (IKA) – Simpozij o Sisačkoj biskupiji "Antiquam fidem" održat će se 3. i 4. prosinca u hotelu Panonija u Sisku. Simpozij započinje u petak 3. prosinca u 10 sati pozdravnim govorima, a tijekom dvodnevnoga održavanja bit će izložena predavanja: Glavni pravci i glavne osobe starokršćanske arheologije u Hrvatskoj (akademik Emilio Marin), Prostor ranokršćanske biskupije Siscije i njegova arheološka ostavština (dr. sc. Branka Migotti), Bliskoistočni nalazi kovanica iz Siscije (dr. sc. Darko Tepert OFM), Sveti Kvirin, siscijski biskup mučenik - kult i hagiografska tradicija (akademkinja Ivanka Petrović), Rani srednji vijek i Sisačka biskupija (akademik Franjo Šanjek OP), Sažeti prikaz arheoloških istraživanja crkve Uznesenja BDM u Gori tijekom 2008. i 2009. godine (dr. sc. Juraj Belaj), Uprava Zagrebačkog kaptola nad Sisačkim vlastelinstvom u 13. i 14.st. (prof. Marko Jerković), Sisački kaptolski posjedi u odnosu na područje arhiđakonata Gora u 14. st. (mr. sc. Ana Novak), Stari grad i obrana kršćanstva (Davorka Obradović), Sveti Kvirin: Sisak – Krk (akademik Josip Bratulić), Siscia/Sisak i Vatikan (dr. sc. Jadranka Neralić), Redovništvo na području Sisačke biskupije (dr. sc. Slavko Slišković OP), Franjevci na području Sisačke biskupije od 13. do 20. stoljeća (mr. sc. Daniel Patafta OFM), Marijanski tragovi na području Sisačke biskupije (Petar Lubina OFM), Kršćanska simbolika u običajima i pučkim pobožnostima na području Sisačke biskupije (dr. sc. Manda Svirac), Katedrala Uzvišenja svetog Križa (Spomenka Jurić), Drvene kapelice na području Sisačke biskupije (Davor Salopek), Kapela sv. Petra i Pavla u Boku Palanječkom (dr. sc. Sanja Cvetnić), Kapelica sv. Kvirina u Sisku i njegovo čašćenje u XVII. stoljeću (mr. sc. Danko Šourek), Naslikani retabli u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima kraj Siska (mr. sc. Jasmina Nestić), Socijalistički Sisak i Katolička crkva (mr. sc. Hrvoje Klasić), Povijesni izvori o napadima srpskih postrojbi na Banovini krajem srpnja 1991. (dr. sc. Ante Nazor), Stradanja Sisačke biskupije u Domovinskom ratu 1991. – 1992. (mr. sc. Julija Barunčić Pletikosić), Obnova crkvenih građevina na području Sisačke biskupije nakon Domovinskog rata (dr. sc. Valerija Macan), Pastoralno stanje i perspektive (mr. sc. Antun Sente, ml.), Sisačka biskupija danas (sisački biskup Vlado Košić).
Za subotu popodne predviđeno je studijsko putovanje na kojemu će sudionicima simpozija biti predstavljeni važni kulturni i sakralni objekti u Petrinji, Sisku, Kloštru Ivaniću i Kutini.
Biskup Košić predvodit će euharistijsko slavlje u povodu prve obljetnice ponovno uspostavljene Sisačke biskupije, u nedjelju 5. prosinca u 10 sati u sisačkoj katedrali Uzvišenja svetog Križa.

- (IKA) – Uz blagdan sv. Nikole biskupa, 6. prosinca, zaštitnika mornara, ribara i putnika u kapucinskoj župnoj crkvi – svetištu Gospe Lurdske na Žabici u Rijeci, u subotu 4. prosinca misa je za sve pokojne pomorce i ribare - nestale i poginule na moru i u Domovinskom ratu te umrle, kao i za članove njihovih obitelji. U 19 sati misu predslavi fra Stanko Dodig, povjerenik za Apostolat mora i lučki kapelan.

- (IKA) – Uz blagdan sv. Barbare djevice i mučenice 4. prosinca, koja se časti kao zaštitnice rudara, udruga "Sretno" sa studentima i profesorima Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu slavi Dan sv. Barbare, svoje nebeske zaštitnice, uz koji će u četvrtak 2. prosinca slaviti misu u crkvi Sv. Katarine na Gornjem gradu. "Rudarsku" misu u 18 sati predslavi rektor crkve vlč. Vladimir Magić. Prije misnog slavlja paljenje je svijeća u 17.15 sati kod Majke Božje na Kamenitim vratima.

- (IKA) – Župa sv. Barbare u zagrebačkom naselju Vrapče 4. prosinca svečano slavi svoju zaštitnicu. Središnje misno slavlje predvodit će 18 sati zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.
Uoči sv. Nikole, 5. prosinca u 15 sati u župnoj crkvi Sv. Barbare je tradicionalna misa za obitelji s brojnom djecom koju predslavi župnik o. Mato Matić. Nakon mise će u župnoj dvorani djeca izvesti prigodan igrokaz o sv. Nikoli za koji ih je uvježbala župljanka Marija Smeh. Na kraju će sv. Nikola djeci podijeliti darove.

- (IKA) - Drugi susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva "Stjepan Kranjčić" s dodjelom nagrada, javnom izvedbom i predstavljanjem zbornika najuspješnijih radova "Na putu do Neba" održat će se u subotu 4. prosinca u Križevcima. Organizator susreta je Udruga za promicanje znamenitih Križevčanina "Dr. Stjepan Kranjčić".
Susret će započeti u 18 sati slavljem spomen-mise za Stjepana Kranjčića, križevačkog župnika na glasu svetosti uz 92. obljetnicu njegova rođenja. Misu će u župnoj crkvi Sv. Ane predvoditi preč. Stjepan Ptiček, generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije.
U 19 sati u Maloj dvorani Hrvatskoga doma održat će se 2. susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva "Stjepan Kranjčić" na kojem će biti predstavljen zbornik najuspješnijih radova, koji je izišao u nakladi Glasa Koncila. U programu sudjeluju dramski umjetnici Renata Sabljak i Adam Končić, Vokalni sastav "Alegro", predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda dr. sc. Vladimir Lončarević te voditeljica Tanja Baran.

- (IKA) – U organizaciji udruge za promicanje kulture života "Prudencija" i CISK-a održava se konferencija "New Age, destruktivne grupe i mladi". Konferencija se održava 4. prosinca od 10 do 13 sati u Velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu.

- (IKA) - U sklopu dana priprave za proslavu blagdana sv. Nikole biskupa, udruga Janjevo - Zagreb u nedjelju 5. prosinca u 20 sati u prostorijama kapucinskog samostana sv. Leopolda B. Mandića u zagrebačkoj Dubravi priređuje predstavljanje knjige, doktorskog rada, don Mate Kolića „O raspravi između Erazma i Luthera o slobodnoj volji". Knjigu će predstaviti profesori dr. Juraj Kolarić i dr. Josip Oslić te direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić. Tom prigodom svoja sjećanja na don Matu evocirat će i mons. Vladimir Stanković. Voditelj programa je Zvonimir Ancić, glasnogovornik HBK-a.

- (IKA) - Trodnevna duhovna priprava za proslavu Bezgrešnog začeća u crkvi Gospe Lurdske kod riječkih kapucina započinje 5. prosinca. Prvi dan trodnevnice misu u 19 sati predvodi mons. Emil Svažić, generalni vikar Riječke nadbiskupije. Mise drugoga i trećeg dana predvodi mons. Vladimir Škrinjarić, svećenik Požeške biskupije i župnik u Slatini. Na samu svetkovinu 8. prosinca mise su u 7.30, 8, 10.30 i 12 sati, a svečanu večernju misu u 19 sati predvodi franjevac Bosne srebrene fra Stipo Kljajić OFM, student biblijskih znanosti u Rimu.

- (IKA) - Trodnevnu duhovnu pripravu pred blagdan sv. Nikole biskupa vodit će braća kapucini iz samostana sv. Leopolda B. Mandića u zagrebačkoj Dubravi. . U povodu 90. obljetnice rođenja don Mate Kolića euharistijsko slavlje 5. prosinca u 19 sati predvodi mons. Vladimir Stanković.
Na sam blagdan, 6. prosinca, svečanu euharistiju u 19 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Misno slavlje pjevanjem će uveličat mješoviti pjevački zbor Janjeva i klapa Janjevo - Zagreb.

- (IKA) – Blagdan sv. Nikole biskupa, 6. prosinca, za Riječku nadbiskupiju i Primorsko-goransku županiju u Rijeci se svečano slavi na uočnicu nebeskog zaštitnika pomoraca, ribara i svih koji žive od mora i s morem u nedjelju 5. prosinca. Proslava počinje u 18.30 sati procesijom koja uz pratnju gradske limene glazbe polazi ispred glavne zgrade Luke Rijeka, u kojoj uz pomorce, polaznike srednje pomorske škole u Bakru te studente visokih pomorskih učilišta u Rijeci, ribare i sve koji žive s morem i od mora sudjeluju i mnogobrojni riječki vjernici, štovatelji sv. Nikole. Ophod se nastavlja prema svetištu Gospe Lurdske na Žabici, gdje je u 19 sati svečano euharistijsko slavlje. Svečanu koncelebraciju predslavi riječki generalni vikar mons. Emil Svažić u suslavlju s riječkim lučkim kapelanom kapucinom fra Stankom Dodigom.

- (IKA) – Četrdeseta obljetnice Hrvatske katoličke misije u Duesseldorfu, Neussu i Langenfeldu (1970. – 2010.) proslavit će se svečanom misom zahvalnicom 5. prosinca u drugu nedjelju Došašća u crkvi St. Apollinarisa u Duesseldorfu, a koncelebraciju u 11 sati predslavi koelnski pomoćni biskup Heiner Koch u suslavlju sa župnikom i voditeljem HKM fra Josipom Kulovićem iz splitske franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. U subotu 4. prosinca predvečer u školskoj dvorani Grat – Recke u Duesseldorfu u 18 sati održat će se svečani kulturno–zabavni program u kojem sudjeluju djeca i mladi iz obitelji hrvatskih vjernika koji žive i rade u tom njemačkom gradu i okupljaju se u HKM.
U prigodi 40. obljetnice Hrvatske katoličke misije u Duesseldorfu je od 20. do 22. studenoga održana trodnevna duhovna obnova koju je vodio dr. fra Anđelko Domazet, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

- (IKA) - U Lepoglavi, gdje je više od pet godina bio zatočen zagrebački nadbiskup blaženi kardinal i mučenik Alojzije Stepinac, u nedjelju 5. prosinca, na dan njegova izlaska iz lepoglavske kaznionice, održat će se svečanost otkrivanja i blagoslova kipa sa Stepinčevim likom. Otkrivanju će prethoditi misa koju će u 11 sati u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Akademski kipar Anđelko Odak autor je kipa blaženog Alojzija Stepinca, zaštitnika Varaždinske biskupije, koji je na njezinu području bio u sužanjstvu od 19. listopada 1946. do 5. prosinca 1951. Kip se otkriva u godini 50. obljetnice mučeničke smrti lepoglavskog uznika.

Svjetski dan mladih u Madridu - sudionici iz Varaždinske biskupije

26.11.2010.

Madrid (Španjolska) će biti domaćin Svjetskog dana mladih od 15. do 21. kolovoza 2011. Ured HBK za mlade poziva Vas da nam se pridružite na ovom iznimnom događaju! Iskoristite ovo dragocjeno iskustvo nalik proteklim susretima Svjetskog dana mladih koji su se održali u Manili, Parizu, Rimu, Torontu, Kölnu i Sydneyu.

Mladi iz Varaždinske biskupije moći će ići organizirano u pratnji s. Damjane Barbarić. Sve informacije možete dobiti od s. Damjane na tel. 042/403-555 ili 092/254-1778 ili na mail: damjana(ET)ursulinke.hr.

Informacije o načinu prijave i planu puta pogledajte ovdje.

Sve informacije objavit ćemo na vrijeme na našoj web stranici u izborniku Aktivnosti --> Svjetski dan mladih u Madridu.

Više informacija o samom susretu možete naći na: http://mladi.hbk.hr/madrid2011/.

Duhovne obnove za srednjoškolce - Varaždin

Naši srednjoškolci i srednjoškolke i ove godine imaju priliku sudjelovati na duhovnim vježbama za srednjoškolce u Domu sv. Anđele.

Duhovne vježbe će voditi s. Jasna, a prijaviti se možete kod s. Damjane na tel. 042/403-555, mob. 092/2541778 ili na mail: damjana(ET)ursulinke.hr.

Možete birati između dva termina:
- 27. 11. 2010. duhovna obnova za SŠ
- 19. 3. 2011. duhovna obnova za SŠ

Više informacija možete naći na web stranici Doma sv. Anđele www.ursulinke.hr/duhovni_centar.htm.

Duhovna obnova za mlade

Na prvu nedjelju Došašća (28.11.2010.) u samostanu sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Ivanečkom Vrhovcu imamo priliku duhovno se pripremiti za rođenje našeg Spasitelja Isusa Krista.

Početak duhovne obnove je u 9.30h, a završetak u popodnevnim satima. Biti će prilika za sakrament pomirenja i euharistijsko slavlje. Zainteresirani neka se jave do četvrtka s. Danijeli Anić na danijela.anic(ET)gmail.com.
Svi ste pozvani!

Seminar za izvanredne djelitelje pričesti

ĐAKOVO (TU) – Budući da u pojedinim župnim zajednicama Đakovačko-osječke nadbiskupije postoje izvanredni djelitelji svete pričesti, želeći što kvalitetnije približiti narav, svrhu te dostojanstvo službe, Nadbiskupijsko povjerenstvo za liturgijski pastoral organizira seminar za izvanredne djelitelje pričesti. Seminar će se održati u subotu, 4. prosinca 2010. godine, u prostorijama KBF-a u Đakovu, s početkom u 9 sati. Predavanje na temu „Euharistija – sakrament susreta i zajedništva sa živim Bogom" održat će pomoćni biskup đakovačko-osječki, mons. dr. Đuro Hranić, „Služba akolita (djelitelja svete pričesti) kroz povijest" tema je predavanja doc. dr. sc. Zvonka Pažina, dok će na temu „Praktične liturgijske smjernice za službu izvanrednog djelitelja pričesti" izlagati vlč. Robert Farkaš, član Povjerenstva.

Predstavljanje nove knjige pape Benedikta XVI. "Svjetlo svijeta"

OSIJEK (TU) - Predstavljanje nove knjige pape Benedikta XVI. "Svjetlo svijeta" u organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca Đakovačko-osječke nadbiskupije bit će održano 30. studenoga u 20.00 sati u klubu knjižare "Nova" na Trgu A. Starčevića u Osijeku. Knjigu će predstaviti doc. dr. sc. Ivica Raguž i dipl. theol. Mladen Milić s KBF-a u Đakovu, te prof. dr. Ružica Pšihistal s Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Pedeset godina od osnutka osječke župe Sv. Josipa Radnika

OSIJEK (TU) – Godina zlatnoga jubileja - 50 godina župe Sv. Josipa Radnika u Osijeku održat će se pod geslom "Za sav svijet radnički pred Bogom moli ti: u domu našem Krist da se nastani!" Obilježavanje jubilarne godine započet će misnim slavljem 30. studenoga u 18.30 sati koje će predvoditi mons. Nikola Kerčov, prvi upravitelj tada novoosnovane župe kojega je 1961. imenovao ondašnji biskup Stjepan Bäuerlein.

Župa Sv. Josipa Radnika osnovana je 1. srpnja 1961. godine. Zaštitnik župe posebno je prikladan jer se radi o radničkoj četvrti, pa radnicima sv. Josip služi kao uzor. Prvo misno slavlje u još neblagoslovljenoj kapelici, adaptiranoj obiteljskoj kući, služeno je 30. studenoga 1961. godine.

Tribina za studente "Izazovi kršćanskoj duhovnosti danas"

TU) – Ured za pastoral studenata Đakovačko-osječke nadbiskupije organizira drugu u nizu tribina za studente osječkog Sveučilišta pod naslovom "Izazovi kršćanskoj duhovnosti danas. O nekim aspektima evanđeoskog i katoličkog pristupa duhovnosti". Tribina će biti održana 29. studenoga u 19.30 sati, u dvorani br. 14. Ekonomskog fakulteta u Osijeku. O temi će govoriti dr. Krešimir Šimić s Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku, doc. dr. sc. Grgo Grbešić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu te moderatorica Sanja Martinović, studentica III. godine Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Bakar slavi svoga zaštitnika

Župa sv. Andrije apostola u Bakru u utorak 30. studenoga slavi blagdan svoga nebeskog zaštitnika misama u 11 i 17 sati.

U 11 sati - sveta misa za svu školsku djecu i njihove učitelje, jer na blagdan koji je i Dan grada nema školske nastave. Na misi pjeva dječji župni zbor, a predslavi je župnik Giuseppe Vozila.

Svečanu misu u 17 sati predvodi riječki nadbiskup metropolit Ivan Devčić, a koncelebriraju svećenici Bakarskoga dekanata i okolnih župa. Na misi pjeva mješoviti župni zbor. Na kraju misnog slavlja nadbiskup će župljaninu Josipu Antici za 50. obljetnicu neprekidnog ministriranja i 60. obljetnicu života uručiti odličje "Pro Ecclesia et Pontifice" ("Za Crkvu i Papu"), visoko crkveno priznanje koje se dodjeljuje klericima i laicima koji su se osobito istaknuli u predanom služenju Crkvi. Priznanje će uz 90. rođendan biti uručeno i župljanki Andrini Tadejević, za dugogodišnju revnu brigu svakodnevnog održavanja, uređivanja i ukrašavanja župne crkve, napose uz blagdane i župne svetkovine, još i u sadašnjim poznim godinama.

Tečaj kršćanske meditacije - Rijeka

ečaj kršćanske meditacije održava se svakog ponedjeljka u 19 sati u novom pastoralnom centru u samostanu oo. Franjevaca na Trsatu, Frankopanski trg 12, Rijeka. Ovogodišnji ciklus započeo je 15. studenoga 2010.

Voditelj: prof. dr. sc. Milan Špehar

Došašće u kapeli Presvetog Srca Isusova u Rijeci

Došašće ili Advent: Započinje nova crkvena godina. U nedjelju 28. studenoga 2010. slavimo prvu nedjelju došašća. Od ponedjeljka 29. studenoga u mnogim župama nadbiskupije održavat će se MISE ZORNICE.

U gradu Rijeci, u samostanskoj kapeli Presvetog Srca Isusova (Pomerio 17) kod časnih sestara, svako jutro u 6.30 sati bit će svete mise - zornice.

U vremenu došašća su u hrvatskom narodu svi vjernici tradicionalno uključeni u pripremanju za veliki blagdan Božića - Rođenja Gospodinova. Te pripreme i briga za duhovni rast prisutne su i kroz mise zornice.

12. pomorsko hodočašće uz blagdan sv. Nikole

Apostolat mora za riječko područje priređuje na prvu nedjelju došašća 28. studenoga 12. tradicionalno hodočašće pomoraca i ribara, njihovih obitelji te svih koji žive s morem i od mora u svetište Sv. Nikole biskupa u Kraljevici. Pod duhovnim vodstvom lučkog kapelana kapucina fra Stanka Dodiga pomorskim hodočašćem AM započinje proslavu sv. Nikole biskupa zaštitnika mornara, ribara putnika za riječko područje. Polazi se brodovima u nedjelju u 9 sati ispred Lučke kapetanije u Rijeci. Misno slavlje u župnoj je crkvi - drevnom svetištu sv. Nikole biskupa u Kraljevici u 11 sati. Predslavi ga fra Stanko, a pjesmom prati zbor "Zvijezda Danica". Nakon mise zajednički je objed, priređuju ga župa Sv. Nikole biskupa i grad Kraljevica. Povratak hodočasničkog konvoja je u 14 sati.

Spomen mučeništva Drinskih mučenica

Godišnji spomen mučeništva Službenica Božjih s. Jule Ivanišević i susestara („Drinske mučenice“) obilježit će se 15. prosinca 2010. svetom misom u 18 sati koju će u zagrebačkoj katedrali predslaviti rektor katedrale preč. Josip Kuhtić.

„Dani Drinskih mučenica“, kao spomen na uzoran život i svjedočku smrt Službenica Božjih, obilježavaju se svakog 15. u mjesecu molitvom, pjesmom i klanjanjem u kapelicama i župnim crkvama gdje djeluju sestre Kćeri Božje Ljubavi.

Šumarske jaslice na Sljemenu

Sljemenski župnik o. Josip Rožmarić predvodit će misu kod Stare lugarnice (Sljeme bb), u nedjelju, 12. prosinca u 12 sati.

Misa se već tradicionalno održava oko blagdana svete Lucije u predbožićno vrijeme, a s namjerom da se ljudi u miru i zajedništvu pripreme na slavlje Kristova rođenja.

Šesnaestu godinu u nizu bit će blagoslovljene i izložene Šumarske jaslice, djelo akademskog kipara Željka Belića, koje su osvojile Zlatnu medalju 2004. godine na Svjetskoj izložbi jaslica u Rimu.

Kipovima Svete obitelji u prirodnoj veličini, izrađenim od autohtone vrste drveta - javora, zasigurno će se veseliti svi, a ponajviše djeca.

Nakon mise o. Rožmarić nazočnima će podijeliti šaku pšenice.

Blagdan sv. Barbare zaštitnice rudara u crkvi Sv. Katarine na Gornjem gradu

Uz blagdan sv. Barbare djevice i mučenice 4. prosinca, koja se časti kao zaštitnice rudara, udruga "Sretno" sa studentima i profesorima Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu slavi Dan sv. Barbare, svoje nebeske zaštitnice, uz koji će u četvrtak 2. prosinca slaviti misu u crkvi Sv. Katarine na Gornjem gradu.

"Rudarsku" misu u 18 sati predslavi rektor crkve vlč. Vladimir Magić.

Prije misnog slavlja paljenje je svijeća u 17.15 sati kod Majke Božje na Kamenitim vratima.

Predavanje "Palijativna skrb – uloga ljekarnika"

Sekcija farmaceuta Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva u sklopu svojih redovitih susreta u srijedu, 1. prosinca organizira predavanje na temu "Palijativna skrb – uloga ljekarnika".

Predavanje će održati mr. pharm. Ines Buhač u 19 sati u dvorani „Margarita Peraica", Praška 6/II u Zagrebu.

Psihopedagogija odgoja

Predavanje „Psihopedagogija odgoja" održat će dr. Mijo Nikić, u utorak, 30. studenoga u 18 sati u sportskoj dvorani Šator, u dvorištu Ženske opće gimnazije sestara milosrdnica, Gundulićeva 12 u Zagrebu.

Predavanje je namijenjeno roditeljima učenica te gimnazije, a otvoreno je i za ostale koje zanima ta tema.

Đakonsko ređenje u Zagrebačkog katedrali

Đakonsko ređenje je u subotu 4. prosinca u zagrebačkoj katedrali s početkom u 10 sati. Tijekom svečanog euharistijskog slavlja kandidate za đakonat zaredit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Molitveno bdijenje uoči đakonskog ređenja

U organizaciji Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja organizira se molitveno bdjenje uoči đakonskog ređenja. Bdjenje pod nazivom "Ljubavlju služite jedni drugima" održat će su u petak 3. prosinca 2010. u zagrebačkoj katedrali s početkom u 20 sati.

Molitveno slavlje sastoji se od dva dijela: Službe riječi i euharistijskog klanjanja. U slavlju sudjeluju odgojitelji i bogoslovi Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Pozivamo sve vjernike da molitvom i bdjenjem podrže prve korake naših ređenika u službi Crkve.

KOL Zagreb ove subote odmara

Ove subote nema utakmica Katoličke odbojkaške lige u Zagrebu.
Zato će slijedeće subote 4. prosinca biti redovno kolo i u ponedjeljak 6. prosinca u 18 sati u župi Sveti Antun Padovanski u Sesvetskim Selima biti misa zahvalnica za kraj jesenskog dijela sezone.

Podjela knjiga Zaklade SABRE

Podjela vrijedne donacije Zaklade SABRE, uključujući enciklopedije (opća enciklopedija nakladničke kuće World Book, izdanje 2009. u 22 toma) te izdanja iz područja kemije, medicine i dječje književnosti, održat će se u subotu, 27.11. 2010. u predvorju NSK, od 10 do 14 sati, uz simboličnu naknadu od 10 kn.

SABRE Zagreb neprofitna je društvena udruga za prosvjetne, kulturne i humanitarne aktivnosti, koja u Republici Hrvatskoj djeluje od 1989. godine.

SDM MADRID 2011. + Forum mladih TOLEDO

Vrijeme: 10. kolovoz 2011 u 8:00 - 22. kolovoz 2011 u 6:00
Lokacija: Toledo - Madrid
Poziva: Zajednica Emanuel
Zajednica Emanuel te vodi na: FORUM MLADIH - TOLEDO (11-15. kolovoza 2011.) i SVJETSKI DAN MLADIH - MADRID (16.-21. kolovoza 2011.)

CIJENA: 3600 kn
Cijena uključuje: prijevoz autobusom turističke kategorije, smještaj u Toledu na bazi punog pansiona, hodočasnički paket A1 u Madridu (uključuje smještaj, hranu, javni prijevoz...), majice za hrvatske hodočasnike, knjižice za sudjelovanje na susretu.

Prijave: poslati na e-mail adresu: sdm.madrid2011@gmail.com zaključno do 15.01.2011.
U prijavi je potrebno navesti: ime i prezime, datum rođenja, župa/mjesto, broj mobitela, datum isteka putovnice. Za sva eventualna pitanja možete nas kontaktirati na 098/169-5369 (Ana) ili 091/535-3339 (Hrvoje)

Susreti priprave: 1. susret: SUBOTA 27.11.2010.

Još jedna misionarka kreće na put

U nedjelju, 28. studenog održati će se svečana sv. Misa za ispraćaj Nade Bučić, na put u Tanzaniju, gdje će služiti potrebitima kao volonterka udruge Zdenac.

Sv. Misa će biti u crkvi Službenica Milosrđa u Splitu, Ćiril Metodova 14, sa početkom u 19 sati.

Ovim putem pozivamo sve prijatelje, suradnike, kumove i članove udruge Zdenac, kao i sve one koji žele uveličati ovu svečanost i sudjelovati u ispraćaju Nade na misionarski put služenja i širenja ljepote Božje Riječi, da nam se pridruže u ovom svečanom slavlju.

Iako mnogi neće doći na misu pomolimo se za gospođu Nadu koja će dio svog života biti na korist potrebitima u misijama.

Vozni red autobusa za Samobor (redovne linije) za DT susret u Taboru

Za petak 26. studeni:
Sa Ljubljanice (Remiza) : 15,45 16,05 16,30 16,45 17,20 17,40 18,15 18,40 19,05 19.25 19,50 20,20 21,05 21,25 21,40 22,15 22,45 23,15 23,55.

Sa Črnomerca - preko Svete Nedjelje: 15.05 15.25 15.40 16.10 16.30 16.50 17.15 17.45 18.15 18.45 19.10 19.35 20.05 20.30 20.55 21.35 22.00 22.20 23.00

Sa Črnomerca - preko Strmca - 15.05 15.30 15.55 16.15 16.35 17.00 17.30 17.55 18.30 19.00 19.30 19.45 20.15 20.50 21.30 22.10 22.30 23.00 23.30.

Sa Autobusnog kolodvora u Zagrebu - 15,20 15,45 16,10 *16,30 17,00 17,20 17,40 *18,00 18,25 *18,50 19,15 *19,35 20,00 20,20 *20,50 *21,10 *21,30 *22,00 *22,35 *23,05 *23,45
* vozi preko Ljubljanice (Remiza)

Subota 27. studeni
Sa Autobusnog kolodvora u Zagrebu: 5.00 5.40 6.00 6.30 7.00 7.40 8.00 8.20 8.45 9.15 9.40 10.10 10.45 11.15 11.40 12.05 12.40 13.15 13.35 13.50 14.05 14.30 15.05 15.35 16.05 16.30 17.00 17.30 18.00 18.30 19.00 19.30 20.00 20.30 21.00 21.45 22.20 23.05 23.45

Sa Črnomerca preko Svete Nedjelje: 4.55 5.35 6.05 6.35 7.00 7.30 8.00 8.30 8.50 9.30 10.30 11.30 12.30 13.20 14.25 15.30 16.30 17.30 18.30 19.30 20.30 21.20 22.10 23.00

Sa črnomerca preko Strmca: 5.05 5.25 5.55 6.25 6.50 7.10 7.30 8.00 8.25 8.50 9.15 9.40 10.05 10 30 10.50 11.15 11.40 12.10 12.45 13.10 13.40 14.15 14.35 15.00 15.40 16.15 17.00 18.00 19.00 20.00 21.00 22.25 23.15

Sa Ljubljanice (Remiza): **0.35 **3.35 5.10 5.50 6.10 6.40 7.10 7.50 8.10 8.30 8.55 9.25 9.50 10.20 10.55 11.25 11.50 12.20 12.55 13.25 13.45 14.00 14.15 14.40 15.15 15.45 16.15 16.40 17.10 17.40 18.10 18.40 19.10 19.40 20.10 20.40 21.10 21.55 22.30 23.15 23.50

Za nedjelju 28 studenog:
Sa Autobusnog kolodvora z Zagrebu: 5.25 6.00 7.00 7.30 8.00.

Sa Črnomerca preko Svete Nedjelje: 5.30 *6.40 7.50

Sa Črnomerca preko Strmca - 5.30 6.15 7.20

Sa Ljubljanice (Remiza): **0.35 **3.35 5.35 6.10 7.10 7.40 8.10

Cijena karte u jednom smjeru je 25 kuna

Program susreta u Taboru članova Dopisne teologije

Petak, 26. studenoga
17.30 – dolazak i smještaj
18.15 – susret s p. Bonaventurom Dudom, OFM
19.30 – večera
20.15 – susret sudionika

Subota, 27. studenoga
7.30 – susret s evanńeljem dana
8.00 – doručak
9.00 – predavanje „Ekleziogene neuroze“ – dr. Ilija Živković, TOR
10.30 – odmor
11.00 – predavanje – dr. s. Nela Veronika Gašpar, FDC
12.30 – ručak
16.00 – predavanje „Znanost i religija/teologija“ – dr. Nenad Malović
17.30 – odmor
18.00 – sv. Misa
19.30 – večera
20.15 – film

Nedjelja, 28. studenoga
7.30 – susret s evanńeljem dana
8.00 – doručak
9.00 – plenum
11.00 – odmor
11.30 – sv. Misa
12.30 – ručak

Bdijenje za nerođeni život

Župa Dobroga Pastira – Brestje
Subota 27.studenoga od 19 sati nakon svete mise:

Bdijenje za nerođeni život uoči prve nedjelje Došašća

Na poziv Svetog Oca svim biskupima i župama u svijetu, i u našoj župi želimo moliti za nerođeni život.

Svrha toga bdijenja prema Svetoj Stolici je: „zahvaliti Gospodinu za njegovo posvemašnje sebedarje svijetu i za njegovo utjelovljenje koje je svakom ljudskom životu dalo pravu vrijednost i dostojanstvo" te „zazvati njegovu zaštitu nad svakim ljudskim bićem pozvanim u postojanje."

Molitve će predvoditi sve molitvene zajednice iz naše župe.

Dođite da zajedničkom molitvom zahvalimo za naše živote i za zaštitu života nerođenih. Ovim bdijenjem i naše molitve odzvanjat će u Kristu sa braćom i sestrama u cijelom svijetu.

Svjetski dan mladih 2011. u Madridu

25.11.2010.

Madrid (Španjolska) domaćin je nadolazećeg Svjetskog dana mladih koji će se održati od 16. do 21. kolovoza 2011. godine. Ured HBK za mlade poziva Vas da nam se pridružite na ovom iznimnom događaju! Prijavite se u Povjerenstvu za pastoral mladih vaše (nad)biskupije!

Stanko Kempny - "Adventski pohod u Udbinu", subota, 11. 12. 2010.

Udruga "Stanko Kempny", i udruga 'Kristov stol' uz 3. nedjelju Došašća, organizira subotnje hodočašće na Udbinu, subota, 11. 12. 2010.!
Prijave se već primaju u župnom uredu Kustošija, sv. Nikola Tavelić, ili na Tomov broj mobitela: 098/313 713.
Cijena je 80 kn.

Tako da vam s nama sigurno neće biti dosadno, i doista dobro i kvalitetno ćete se pripremiti za pravi, hrvatski, obiteljski Božić, birajući između mnoštva ponuđenih sadržajnih aktivnosti po vašem ukusu, ili izabravši - Sve : ) Sve najbolje za vas i vašu obitelj!

Duhovna obnova u Lasinji 3-5.12 - uz 2. nedjelju Došašća

Prijavite se, mjesta još ima! Do srijede 1.12 moramo javiti točan broj sudionika!

Cijena je 250 kn po osobi.

Posebno molimo zainteresirane sudionike s osobnim automobilima da nam jave koliko mjesta za prijevoz imaju na raspolaganju.

Prijave i rezervacije:

"Kristov Stol" Misijska Europska Katolička Inicijativa,

kristov.stol@gmail.comOva e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Tel: 2420-295

*******************************************

Adventska duhovna obnova - Lasinja, 2. nedjelja Došašća - 3-5.12.2010.

"Zajedno u Kristu - Sa Stepincem u Došašće"

Duhovna priprema za Isusov božićni dolazak, uz najavljeno geslo Papina posjeta Hrvatskoj, i razmatranja o Stepinčevom svetkovanju Došašća, iščekujući njegovu kanonizaciju

"Gospodnja je zemlja, i sve na njoj, svijet, i svi koji na njemu žive" (Ps 24)

"Stepinac suosjeća sa svima i misli na sve. U sobi na stolu ima globus. Ispod njega napisao je vers iz psalma: Domini est terra et plenitudo eius, orbis terrarum et universi qui habitant in eo."

"Imam to zato tu da lakše i snažnije mogu se u mislima prenijeti po cijeloj zemlji. Gledam tada, gdje su kakve prilike i potrebe Crkve, pa da onda koliko mogu molim na nakanu onih, kojima je veća potreba." (Vranekovićev Dnevnik, 20.XII.1951, Došašće)

5. prosinca, obilježavamo i godišnjicu Stepinčeva izlaska iz lepoglavskog zatvora i povratka u rodni Krašić (5.12.1951)

Voditelji i ispovjednici:
- v. Saša Jozić, župni vikar u Lasinji, (s posebnom pastoralnom brigom za Sestre Kćeri Srca Isusova i Dom za mlade)
- v. Stjepan Bradica, župnik

Župa Lasinja

Duhovna obnova obuhvaća 2 noćenja od petka do nedjelje, uz puni pansion (od večere u petak, do ručka u nedjelju).

Cijena je 250 kn po osobi.

Prijave i rezervacije:

"Kristov Stol" Misijska Europska Katolička Inicijativa,

kristov.stol@gmail.com

Tel: 2420-295

Molimo zainteresirane sudionike s osobnim automobilima da nam jave koliko mjesta za prijevoz imaju na raspolaganju.

Program obnove

Petak, 3. prosinca 2010.
- 18.00h - polazak osobnim automobilima iz Zagreba (dvorište Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj)
- 19.00h - dolazak i smještaj
- 19.30h - večera i pranje suđa
- 20.00h - večernja molitva i 1. predavanje
- 21.00h - počinak

Subota, 4. prosinca 2010
- (6.00h - sudjelovanje na župnoj zornici, tko želi)
- 8.00h - doručak
- 9.00h - sv. misa kod časnih sestara Kćeri Srca Isusova, u njihovoj samostanskoj crkvi
- 10.30h - 2. predavanje
- 11.45h - zajednička molitva, mogućnost sv. ispovijedi
- 12.30h - ručak i pranje suđa
- 14.30h - 3. predavanje, ispovijed
- 16.30h - krunica kod sestara Kćeri Srca Isusova, molitva Večernje
- 17. 45h - susret i duhovni razgovor sa sestrama
- 18.30h - osobni razgovori s voditeljima duhovnih vježbi, ispovijed i dr.
- 19.30h - večera i pranje suđa
- 20.00h - molitva i razmatranje
- 21.00h - počinak

Nedjelja, 5. prosinca 2010.
- 8.00h - doručak
- 9.00h - župna sv. misa
- 10.30h - zaključak duhovne obnove, kratki osvrti, smjernice za dalje
- 11.45h - zajednička molitva u crkvi
- 13.00h - ručak, pranje suđa
- 14h - zajednička šetnja, zahvala domaćinima i oproštaj s Lasinjom
- 15h - povratak u Zagreb

Poticaji za razmatranje

(iz Vranekovićeva "Dnevnika o kard. Stepincu")

1. Došašće, Krašić, 1951.

5.12.1951 - Krašićki župnik Vraneković opisuje 1. susret u Krašiću s bl. Stepincem, nakon premještaja iz Lepoglavskog zatvora:

"Opazim ga. Bio je blijed u licu, malo slab, izmučen...Otvorim brzo vrata i ni sam ne znam, kako sam se našao pred njim na koljenima, poljubio mu ruku izgovorivši: "Dobro nam došli!"...Kroz to vrijeme gledam, kako mu izraz lica prima sve više vedrine, pita: "Jeste li mi se nadali, kako ste, tko je u kući, je li teško?" (Vranekovićev Dnevnik, 5.12.1951)

"Svijet plače čim ga je ugledao. Molitva se po crkvi čuje više nego obično, jer moleći kroz suze, šapat molitve je jači - glasniji. Lijepe adventske pjesme danas se pjevaju s posebnim zanosom. Ljudi se u zadnjem dijelu crkve podižu na noge, da ga bolje vide, a on klečeći oborio glavu i moli...Koliko li je sada utjehe osjetio, kad mu pred očima iskrsli oni lijepi dani, kad je i on svakog dana dolazio na zornicu i sada opet sluša divne melodije - zanosno pjevanje vjernika, koji su potpuno ispunili crkvu i u moru ove pokvarenosti zanosno slave Boga i Bogorodicu, i kao da prkose svemu što je protivno Stvoritelju"

"Molimo se još više za nj, da nam ga dobri Bog još dugo poživi za dobro Crkve i naroda, blaženim da ga učini na zemlji i ne da na volju njegovim neprijateljima"

(6.12.1951)

1. Došašće, Krašić, 1952.

"Danas kod zornice bilo je dosta svijeta. Iza Evanđelja, kod sv. Mise okrenem se prema vjernicima. Kardinal je klečao na svom mjestu u svetištu i objavim: "Dragi župljani! Javljam vam vijest, koja je razveselila naš narod, cijelu Crkvu i sav svijet, da je Sveti Otac papa Pio XII ovih dana našega Preuzvišenoga gospodina Nadbiskupa imenovao kardinalom Svete Rimske Crkve.

Kao što smo do sada, tako ćemo i od sada još više moliti Gospodina Boga i Presvetu Bogorodicu da nam Njegovu Uzoritost Kardinala i Nadbiskupa našega još dugo poživi za dobro Crkve i naroda, da ga blaženim učini na zemlji i ne da na volju njegovim neprijateljima." (1.12.1952)

Stiglo 27 brzojava....Brzojavi izvana, pisma odavde. "Vjesnik" kleveće Kardinala. Bijesni su, a sav narod radostan i ponosan! Najsramotnije Eminenciju napadaju u novinama. Organizirali su "val protesta" Karikiraju ga s biskupskim štapom i na vrhu bodež. A on: "Blago vama kad vas pogrde..."

Adventska ispovijed. Kardinal zanosno govori o sv. Barbari. Ispovijedao je od 5 i pol do 10 sati. ...Neumorno ispovijeda u crkvi. Novine i dalje sipaju na nj najodurnije laži.

"Znajte, Isus Krist jest i ostaje kamen ugaoni svijeta. Tko na nj padne, razbit će se, i na koga on padne, smrvit će ga"

Stigla vijest o prekidu odnosa FNRJ s Vatikanom. U prvi ga je čas to dirnulo. No - spreman je i na najveće žrtve. Život želi dati za Božju stvar!" (2-17.12.1952)

1. Došašće, Krašić, 1953.

"Primio sam okružnicu Nadb. duhovnog stola o proslavi Marijanske godine 1954. Veseli ga to. "Svake ćemo subote uvečer imati pobožnost. U nedjelju dajte pripravite svijet i protumačite mu značenje toga jubileja. Potrudit ću se kroz ove 52 subote, da propovijedam. Makar ih samo pet došlo na pobožnost, propovijedat ću i moliti se zajedno. Cijeli će se svijet sjediniti na poziv Sv. Oca, koji eto apelira na svako pojedino selo, da u ovoj godini što više proslavi Mariju."...

Radio Vatikan javlja ovih dana, kako će svečano svijet slaviti Marijansku godinu. Polnoćke po cijelom svijetu na Imakulatu. Sveti Otac okružen djecom posebnim ophodom u Maria Maggiore otvara i proglašuje Marijansku godinu..."Pokret ljiljana" razvit će se u cijelom svijetu. To je borba mladeži za očuvanje čistoće. Iz Lourdesa kreće štafeta mladeži, prolazi cijelim Zapadom, a svršava u Irskoj...

"Danas ujutro ispovijedao je odrasle, a poslije podne djecu. Svi rado idu pred njega.

Adventska sv. ispovijed. Eminencija ispovijeda od 5.30 do 9.30 sati....Pričesnika osam stotina!..."Jedina nam je nada Onaj gore i sad u ovoj godini Presveta Bogorodica."...

Danas je Eminencija ispovijedao 2 i pol sata. "Vidim da i strani župljani dolaze ovamo - i kao da mene traže. Moram, makar svaku nedjelju u ispovjedaonicu. Bogu hvala, svijet se lijepo ispovijeda. Neznatan će ih broj biti u župi, koji se o Božiću ne bi ispovjedili."

Jučer smo se u razgovoru sjetili dvogodišnjice njegovog dolaska u Krašić. Rekao je: "A eto, uz milost Božju nismo popustili. Prije pet godina i tri mjeseca ondje, a sada ovdje dvije godine i tko zna, što ćemo još pretrpjeti. Ali klonuti - oslobodi nas dobri Bog!" (prosinac, 1953)

1. Uoči Došašća, Zagreb, 2010

" Papa Benedikt XVI. radosno je prihvatio poziv i doći će u pastirski pohod Hrvatskoj u subotu 4. i nedjelju 5. lipnja 2011. godine.

Papa Benedikt XVI. boravit će u Zagrebu u povodu Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji i tom prigodom pomolit će se na grobu blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Nacionalni susret katoličkih obitelji i Papin pohod bit će pod geslom "Zajedno u Kristu".

17. studenoga 2010:

"Papa potpisao Verbum domini, Stepinac pred proglašenjem svetosti

Taj iznimno važan dokument, nazvan je Verbum domini, odnosno Riječ Božja. Potpisao ga je Papa Benedikt XVI veliki štovatelj i promicatelj Stepinčeva djela.

Iznimna je to čast za Crkvu i narod. Bio bi to najjasniji komentar Riječi Božje, važnog dokumenta kojim blaženog Alojzija Stepinca Vatikan svrstava u red svetaca koje štuju katolici cijeloga svijeta, popisu onih koji su svojim životom beskompromisno svjedočili riječ Božju. Žrtvujući sebe u raznim vremenima i epohama mijenjali povijest i Crkve i svijeta.

Stepinčeva kanonizacijska kauza je, neslužbeno doznajemo, pri samome kraju. Papa u lipnju dolazi u Zagreb. Hoće li tada objaviti datum proglašenja Stepinčeve svetosti? Crkva ne želi špekulirati. Stoga se svi tomu zasad tek usuđujemo nadati."

Filmske večeri u župi Gračani

Sv. Franjo AsiškiNakon prvog prikazivanja filma sv. Antuna Padovanskog u Noći otvorene crkve, odlučili smo nastaviti sa prikazivanjem filmova o svecima katoličke crkve. Ove nedjelje 21.11., prikazali smo film o životu sv. Franje Asiškog. 1. dio.
Odazvao se lijepi broj župljana. Bilo je prilično hladno pa ćemo zato sad u nedjelju 28.11. prikazati 2. dio ali u vjeronaučnoj dvorani gdje je toplo.
Svi ste pozvani !
Radujemo se vašem dolasku.

Filmska večer - SKAC

SKAC te poziva na druženje, čaj i dobar film u sklopu prve u nizu filmskih večeri ove sezone!

Film: August Rush (2007., režija: Kirsten Sheridan, uloge: Freddie Highmore, Keri Russell, Jonathan Rhys Meyers)

Mjesto: SKAC klub, Zagreb, Palmotićeva 31.

Vrijeme: petak 26.11. u 20:00 h

Susret s Emanuelom

24.11.2010.

Vrijeme:27. studeni · 14:00 - 19:30
Lokacija Lug Samoborski, Župa sv. Ivana Krstitelja
Zajednica Emanuel
Najavljujemo vam naš drugi susret s Emanuelom, u subotu 27.studenog, 2010 u 14 sati. Susret će se održati u župi sv. Ivana Krstitelja (stara crkva) u
Lugu Samoborskom. Započet ćemo molitvom pohvale u 14 sati, nakon čega
slijedi program susreta, a završit Svetom misom u 19 sati.

Pidruži se i ti!

"Prepusti Jahvi putove svoje, u njega se uzdaj, i on će sve voditi" Ps 37, 5

Večernja molitva Zajednice Taizé u Zagrebačkoj katedrali

Vrijeme: subota 27. studeni · 20:00 - 23:00
Lokacija: Zagrebačka katedrala Kaptol Zagreb, Croatia
U okviru pripremanja za Europski susret u Rotterdamu, održat će se u subotu, 27. studenoga, u 20 sati, molitva s pjesmama iz Taizéa u Zagrebačkoj katedrali.

Svi su pozvani! :)

Duhovna obnova mladih jaskanskog dekanata

Vrijeme: 27. studeni ·2010 od 15:00 do 19:30 sati
Lokacija: Pastoralni centar Jastrebarsko Trg kardinala Stepinca 1 Jastrebarsko, Croatia
Tema DUHOVNI BOJ (Ef, 6 10-17)

Voditelj: vlč. Domagoj Matošević

Sveta misa u 18 sati

Nikolinje

23.11.2010.

Blagdan Sveti Nikola ove godine pada u drugu nedjelju došašća.
Skoro svaka župa orgarnizira dolazak sv. Nikole u župu i podjela darova djeci. Obično je to za djecu do 4. razreda osnovne škole.
Raspitajte se u svojim župama i ako treba tamo se i prijavite i uplatite određen iznos koji ovisi o župi za poklon.

Prodaja advenskih vjenaca

Mnoge župe povodom došašća i adventa orgarniziraju ispred crkvi prigodinu prodaju advenskih vjenaca.
Tako i župa sveti Antun Padovanski sa Svetog Duha u Zagrebu sljedeće nedjelja je koja je i prva nedjelja Došašća i njihova karitativno-misijska zajednica organizira prodaju adventskih vijenaca i prigodnih ukrasa koje su sami izradili. Prihod od prodaje namijenjen je socijalno ugroženim obiteljima naše župe.

Blagoslov adventskih vjenčića u crkvi Sveti Josip na Trešnjevci u Zagrebu

22.11.2010.

U subotu, 27. studenoga, na misi u 18.30 sati, bit će blagoslov adventskih vjenčića u crkvi Sveti Josip na Trešnjevci u Zagrebu.

Duhovna obnova u župi Sv. Josip na Trešnjevci.

Pred početak Došašća i nove crkvene godine, pozivamo vas na prigodnu duhovnu obnovu u crkvu sv. Josip na Trešnjevci u Zagrebu, u petak, 26. studenoga. Početak je u 17 sati, uz krunicu, misa je u 18.30, a molitva se nastavlja i nakon mise. Voditelj je fra Ivo Pavić. Svi ste dobrodošli!

Koncert zborova župe Sveti Petar iz Zagreba.

Zborovi Plamičaka, Kefe-Stijene i Hosane u ponedjeljak, 22. studenoga na spomen sv. Cecilije zaštitnice crkvene glazbe u svojoj matičnoj župi Sveti Petar u Vlaškoj ulici u Zagrebu nakon večernje sv. mise koju će animirati pjevanjem, podarit će nam i prigodni koncert. Dođite!

Najave događanja od 22. studenog do 28. studenog 2010.

Dan, po dan i evo nam došašće.
U nedjelju palimo prvu advensku sviječi.
Isti dan nam Novo svitanje priređuje koncert.
Dopisna teologija ima svoj redovni godišnji susret u Taboru.
Dosta se toga događa tako da krenimo redom:

- Kataheza za studente i radničku mladež je i ovaj ponedjeljak u Palmi (Palmotičeva 31) u Zagrebu s početkom u 20 sati.
SKAC je u subotu koja je iza nas predstavio dosta bogat program tako da je jedan dio toga i ovaj vjeronauk.

Na HKR-u je večeras u 20:30 sati emisija 'Budimo mladi'. U emisiji će se govorit o:
+ Raspitat ćemo se koliki je odaziv i zašto je Fond Gospe Sinjske raspisao Natječaj za dodjelu financijske pomoći studentima slabijeg imovinskog stanja.
+ Ugostit ćemo don Damira Stojića, duhovnika i kapelana zagrebačkih sveučilištaraca. Govorit će o odjeku svojih predavanja o teologiji tijela pape Ivana Pavla II. koje održava diljem Hrvatske, ali i izvan granica zemlje.
+ U rubrici „Kutak za KMNL trenutak“ razgovaramo s Žánijem Buhovcem, predstavnikom momčadi župe sv. Ivana apostola iz Mostara, domaćina i trećeplasiranih na završnici katoličkih malonogometnih liga 2010.
Emisiju uređuje i vode: Diana Tikvić i Ante Novak.

- (IKA) - Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" iz Varaždina u suradnji s Maticom hrvatskom Varaždin priređuje predstavljanje knjige dr. Žarka Domljana "Visoko podignimo zastavu – Hrvatska: od negacije do priznanja". Knjiga će biti predstavljena u ponedjeljak 22. studenoga u 19 sati u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu. Na predstavljanju knjige govorit će autor knjige dr. Domljan, svjedok događaja dr. Andrija Hebrang, predsjednik Matice hrvatske Varaždin mr. Ernest Fišer i predsjednik varaždinskog "Napretka" Ivan Bošnjak.
U knjizi memoara Visoko podignimo zastavu prvi predsjednik Hrvatskog sabora, Žarko Domljan, kao izravan svjedok burnih i dramatičnih zbivanja 1990. i 1991. vezanih za uspostavu hrvatske neovisnosti, iznosi svoje viđenje tih prijelomnih godina hrvatske povijesti. Odmjereno i elokventno, Domljan opisuje ključne događaje 1990. godine; od uspostave višestranačja u Hrvatskoj, prvih demokratskih izbora te konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora i njegova izbora za predsjednika Sabora. Iznoseći niz vrlo zanimljivih detalja koji su se odvijali u njihovoj pozadini, Domljan daje svoje viđenje najvažnijih zbivanja iz ratne 1991. godine: od početaka agresije JNA na Hrvatsku, osnivanja Vlade demokratskog jedinstva, raskida svih državno-pravnih veza s Jugoslavijom, pada Vukovara te razaranja Dubrovnika i drugih hrvatskih gradova sve do međunarodnog priznanja Hrvatske u siječnju 1992. godine.

- (IKA) - Zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško predvodit će na blagdan svete Cecilije, u ponedjeljak 22. studenoga u 19 sati, misno slavlje i svečanost kolaudacije orgulja u župnoj crkvi Sv. Pavla u Retkovcu.

- (IKA) – U kapucinskoj župnoj crkvi – svetištu Gospe Lurdske na riječkoj Žabici od 22. do 25. studenoga održavaju se Dani sluge Božjega fra Ante Tomičića. Kroz tri večeri u 18.30 pobožnosti su na čast sluzi Božjemu, u 19 sati propovijedana misa, predslave ih kapucin fra Goran Rukavina, župnik u Varaždinu, fra Ratko Radišić, OFM, vicepostulator kauze sluge Božjega fra Alekse Benigara iz Zagreba te kapucin fra Nikola Bašnec iz samostana u zagrebačkoj Dubravi. Na sam spomendan preminuća sluge Božjega 25. studenoga svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje je u 19 sati. Uz pratnju velikog mješovitog župnoga zbora predslavi ga fra Bono Zvonimir Šagi iz Varaždina. Prva misa je u 7.30 sati u kripti župne crkve – svetišta Gospe Lurdske u kojoj počivaju fra Antini zemni ostaci.

- Studentski vjeronauk. Naziv teme koju će don Damir Stojić obradit je Čistilište i štovanje svetaca.Mjesto održavanja je utorak 23. studenog u SD Stjepan Radić i u srijedu 24. studenog u crkvi Sveta Mati Slobode Zagreb, Početak je u 20 sati.

- (IKA) – U okviru Književno-teološke tribine "Petrova mreža" koja se održava u župnoj dvorani župe Sv. Petra, ap., Petretićev trg 4 u Zagrebu u utorak, 23. studenoga s početkom u 19 sati bit će predstavljena knjiga "Tužaljke kamenja hrvatske pustinje". Gost tribine bit će autor knjige dr. Tonči Matulić.

- (IKA) - Scenski prikaz "Iz tame u svjetlo" zajednica Cenacolo izvest će u utorak 23. studenoga u 18 sati u dvorani Jazine u Zadru. Ulaz je slobodan. Projekt se organizira u povodu Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje i Vladinog ureda za suzbijanje ovisnosti. Članovi Cenacola koji su prošli pakao droge u programu će mladima i njihovim obiteljima svjedočanstvima ukazati na problem ovisnosti o drogama. Geslo susreta je „Bog, bogat milosrđem, oživio nas je u Kristu".
Cilj projekta je ukazati na štetne posljedice ovisnosti, činjenicu kako se droga u početku olako shvati i vodi do fizičkog i psihičkog razdora; pokazati kako ovisnost uništava društvene i međuljudske odnose u obitelji, školi i prijateljstvu; kako ovisnost utječe na samopoštovanje osobe, potaknuti na smanjivanje predrasuda prema bivšim ovisnicima i kako pomoći njihovu resocijalizaciju.

- (IKA) – U vjeronaučnoj dvorani samostana kapucina koji upravljaju župom Gospe od Pojišana na splitskom Pojišanu, u utorak 23. studenoga u 20 sati održat će se predavanje uz video-prezentaciju povijesnih biblijskih mjesta o značenju prvog, drugog, moguće i trećeg židovskog hrama u Jeruzalemu. U okviru Biblijskih utoraka o temi govori profesor Biblije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu dr. fra Domagoj Runje.

- (IKA) - Dominikanska naklada Istina priređuje u utorak, 23. studenoga s početkom 19.30 sati u samostanu Kraljice sv. krunice u Zagrebu (ulaz iz Stiplošekove ulice) predstavljanje knjige o. Drage Kolimbatovića, OP "Na putovima pučkoga misonara".
O knjizi će govoriti profesor filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. Alojz Ćubelić, OP, predstavnik nakladnika i autor.

- (IKA) – U povodu proslave blagdana Svete Katarine, franjevački samostan Svete Katarine u Krapini organizira trodnevnicu i duhovnu obnovu koju predvodi fra Zvjezdan Linić. Trodnevnica započinje u utorak, 23. studenoga, dok će duhovna obnova trajati od srijede, 24. do četvrtka 25. studenoga. Program duhovne obnove počinje u 18 sati, a sadrži tematska razmatranja, propovijedanu misu i klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom te molitve za ozdravljenje i oslobođenje.

- (IKA) – "Živim život bez nasilja" kampanja je koju su pokrenuli Ministarstvo unutarnjih poslova i Ujedinjeni narodi. Provodi se na području svih policijskih uprava do 24. studenoga, a akcijom se želi senzibilizirati javnost na problem nasilja, ali i potaknuti sve, a posebno žrtve da prijave obiteljsko nasilje. Tom prigodom Policijska uprava Splitsko-dalmatinska priređuje prigodni program u srijedu 24. studenoga u 17 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. U programu će nastupiti dječji zbor OŠ "Marjan", bit će prikazane i projekcije filmova na temu prevencije nasilja, a nazočnima će se obratiti i promotor akcije Zlatan Stipišić Gibonni.

- (IKA/TU) – Četrnaesti susret djelatnika u stranačkom i političkom životu s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije održat će se u srijedu, 24. studenoga u 16 sati u prostorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.
Nakon pozdravnog govora đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića, izlaganje na temu "Identitet Slavonije u procesima regionalizacije i globalizacije" održat će prof. dr. sc. Antun Šundalić, pročelnik katedre interdisciplinarnih kolegija na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Uslijedit će kratka izlaganja predstavnika pojedinih političkih stranaka, diskusija i prijedlozi za buduću suradnju.

- (IKA) - Blagdan sv. Krševana, zaštitnika Zadra, svečano se slavi u srijedu 24. studenoga u 10 sati svečanim misnim slavljem u katedrali Sv. Stošije u Zadru. Slavlje predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a u njemu sudjeluju i gradske vlasti jer je svečev blagdan, čiji se lik nalazi na zastavi i grbu Zadra, ujedno proslava Dana grada Zadra. U utorak 23. studenoga zadarski nadbiskup predvodi Svečanu Večernju uoči blagdana sv. Krševana u zadarskoj katedrali u 18 sati.

- (IKA) - U prigodi promocije knjige prof. dr. Marije Riman "Glazbenik fra Bernardin Sokol", u Crkvi Male braće u Dubrovniku u četvrtak 25. studenoga s početkom u 19.30 sati bit će upriličen koncert "Sokol opet svira". Sokolove skladbe izvest će Mario Ivić, solist Mješovitog zbora Male braće; Zbor sestara Franjevki od Bezgrešnog začeća; Ženski pjevački zbor "Marija"; Katedralni madrigalisti; Mješoviti zbor župe sv. Križa; Mješoviti zbor "Libertas"; VIS "Mala braća" i Kvartet Sorkočević.

- (IKA) - Koncert u prigodi promocije knjige Glazbenik fra Bernardin Sokol, uz sudjelovanje autorice prof. dr. Marije Riman i urednice prof. Barbare Riman, održat će se 25. studenoga u 19.30 sati u crkvi Male braće u Dubrovniku.
Samostan Male braće u suradnji s prof. dr. Marijom Riman iz Rijeke objavio je monografiju Glazbenik fra Bernardin Sokol. Monografija ima 320 stranica i obuhvatila je sva važnija saznanja o Sokolu, koja su u ovom trenutku bila dostupna.
Ta vrijedna knjiga, o ovom gotovo zaboravljenom hrvatskom franjevcu glazbeniku, kao svojevrsni njegov nadgrobni spomenik, predstavit će se koncertom na kojem će različiti umjetnici izvesti pjesme koje je on komponirao.
Bernardin Sokol rođen je 22. svibnja 1888. u Kaštel Sućurcu. Osnovnu školu završio je u rodnome mjestu. Školovanje je nastavio u zavodima Franjevačke provincije sv. Jeronima na otočiću Košljunu i u Zadru. Redovničko odijelo obukao je 1905. u Kopru. Privremene zavjete položio je 24. kolovoza 1906., a svečane 24. prosinca 1909. Od 1909. do 1913. studirao je teologiju u samostanu Male braće u Dubrovniku. Takozvane „male redove" primio je u Crkvi Male braće 1909., a red subđakonata u istoj crkvi 17. lipnja 1910. Za svećenika je zaređen 7. srpnja 1912. U samostanu na Hvaru boravio je kratko vrijeme kao mladomisnik, odakle je premješten na Badiju kod otoka Korčule, gdje je u rujnu 1913. postao profesor na tamošnjoj nižoj klasičnoj gimnaziji. Sljedeću školsku godinu predavao je na Franjevačkoj gimnaziji na Košljunu na otoku Krku. Nakon toga nastavio je studij glazbe na „Akademie für Musik und darstellende Kunst" u Klosterneuburgu kod Beča, u Augustinijanskoj opatiji u kojoj je bila organizirana škola za crkvenu glazbu kao odjel Bečke glazbene akademije. Istovremeno je na Augustinskoj teologiji učio crkveno pravo, moral, pastoral i liturgiku. Završne ispite položio je 1917. i postao učitelj pjevanja, zborovođa i orguljaš. Koncem 1917. došao je u Samostan Male braće u Dubrovnik. Tu je na Franjevačkom učilištu predavao moralku, crkveno pravo i glazbu. U to vrijeme predavao je (od 1918.) i glazbu na Dubrovačkoj državnoj gimnaziji. U Samostanu Male braće ostao je do 1924., kada ide u Rim na daljnje teološko i glazbeno usavršavanje. Teologiju je doktorirao 6. travnja 1925. na Univerzitetu u Rimu, a u istom gradu na Papinskoj višoj glazbenoj školi 30. lipnja 1926. završio je studij muzikologije.
Na bogoslovnom fakultetu u Zagrebu od veljače 1927. do 1932. predavao je kao honorarni docent uvod u koralno pjevanje i crkvenu muzikologiju.
Od srpnja 1932. živio je opet na otoku Badiji, gdje je bio nastavnik glazbe na tamošnjoj gimnaziji, koja je u međuvremenu dobila i pravo javnosti (1924.). Nakon što su Talijani okupirali veći dio Dalmacije, Sokol je 28. lipnja 1941. otišao u Zagreb. Tu je doživio lakši moždani udar, od kojega se liječio u Zagrebu i u Novom Marofu. Na Badiju se opet vratio 19. veljače 1944. Za dan fra Bernardinove smrti obično se uzima datum kada su ga partizani odveli s otoka Badije, a bilo je to uvečer 28. rujna 1944. Ubijen je nevin i bez ikakva suda. Uskoro nakon toga njegovo je tijelo izbacilo more pod Orebićem. Na mjestu gdje je nađen, navodno su ga mještani u tajnosti pokopali, ali mu tijelo usprkos pokušaju kopanja do danas nije pronađeno. Sokol je kao glazbenik još za života ušao u stručne strane leksikone.

- I ovaj četvrtak je kataheza prof. Tomslava Ivančića u Kinoteci u Zagrebu s početkom u 20 sati.
- (IKA) - Teološki četvrtak koji će se održati 25. studenoga u 19 sati bit će posvećen temi „Darovano vrijeme - O umijeću starenja". Naziv je to istoimene knjige Helmuta Krätzla, pomoćnoga bečkog biskupa, koji je, nakon što je otišao u mirovinu, napisao knjigu koju je Kršćanska sadašnjost nedavno objavila i koju će predstaviti na tribini.
O temi će uvodna izlaganja održati dr. Vladimir Gruden i don Živko Kustić.
Teološki će se četvrtak ovaj put iznimno održati u Domu za starije i nemoćne – Centar, u Klaićevoj 10 u Zagrebu.

- (IKA) - „Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo" za studente započinje u četvrtak 25. studenoga u katedralnoj župi sv. Stošije u Zadru u trajanju od 17 do 21 sat. U tom terminu susret se održava i u petak. Pod geslom „Zašto je kršćanin radostan? Dođi i vidi" ta se duhovna ponuda za studente održava do 28. studenoga. Susret vodi fra Andrija Vrane iz Zagreba, odgovoran za Kursiljo u cijeloj Hrvatskoj, sa suradnicima. U subotu 27. studenoga susret se održava od 8 do navečer, a u nedjelju 28. studenoga započinje u 9 sati.

- (IKA) – Blagdan sv. Katarine svečano se slavi u četvrtak 25. studenoga u nekadašnjoj isusovačkoj, danas akademskoj crkvi na zagrebačkom Gornjem gradu. Blagdanske mise su u 9 i 11 a svečana koncelebracija je u 18 sati. Predslavi je križevački grkokatolički biskup Nikola Kekić s rektorom crkve vlč. Vladom Magićem i svećenicima Gornjogradskog dekanata i okolice.

- (IKA) - Duhovna obnova održat će se od 26. do 28. studenoga u Hrvatskoj katoličkoj župi Main-Taunus/Hochtaunus sa sjedištem u Kelkheimu pod geslom bl. Majke Tereze "Radost je veo velikodušnosti". Obnovu vodi dr. fra Ante Vučković.
U petak 26. i subotu 27. studenoga misna su slavlja u Bad Sodenu u crkvi Sv. Katarine (Salinenstrasse). U nedjelju 28. studenoga misna su slavlja u crkvi Sv. Križa u Bad Homburgu u 10 sati, u Kelkheimu u crkvi Sv. Dionizija u 12.15 i u Bad Sodenu u crkvi Sv. Katarine u 15 sati.

- Dopisna teologija ovaj vikedn (26 do 28. studenog) ima svoj redovni godišnji susret u Taboru. U nedjelju je plenum na kojem se raspravlja o samom studiju, daju se mišljenja, traže odgovori.

- (IKA) – Redoviti mjesečni susret Zajednice karmelskih laika održat će se u petak, 26. studenoga u 19 sati u samostanu karmelićanki, Vrhovec 29 u Zagrebu. U tijeku susreta o. Miljenko Sušac održat će predavanje "Rađanje pobožnosti Srcu Isusovu u povijesti kršćanske tradicije i njezina suvremenost".

- (IKA) – Misa zadušnica za 19 franjevaca rodom ili na službi u Cetinskoj krajini, koji su ubijeni u II. svjetskom ratu i poslije rata, pobijenih zajedno sa 44 svećenika – franjevca splitske Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, kao i za sve stradale iz Cetinske krajine u Drugome svjetskom ratu, poraću i u Domovinskome ratu, slavit će se u petak 26. studenoga u župnoj crkvi – svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju. U 18 sati koncelebriranu zadušnicu predslavi fra Stjepan Čovo. Poslije mise predstavljanje je knjige o fra Metodu Veziliću, kojega su partizani ubili 1944., autora fra Stjepana Čove.

- (IKA) - Na 65. obljetnicu ubojstva svećenika Zadarske nadbiskupije don Eugena Šutrina (1914. Luka, Dugi otok – 1945. Privlaka), misu u župnoj crkvi Sv. Stjepana prvomučenika u Šutrinovoj rodnoj župi Luka na Dugom otoku u petak 26. studenoga u 17 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Misa se služi za pokoj njegove duše i svih žrtava komunističkog jednoumlja. Misi prethodi Večernja za pokojne u župnoj crkvi u Luci u 16.30 sati. Nakon mise nadbiskup predvodi molitvu odrješenja za pokojne na mjesnom groblju pokraj župne crkve gdje se i nalazi kapela u kojoj počiva tijelo don Eugena Šutrina.
Prije 65 godina, 26. studenoga 1945. g., komunisti su ubili don Eugena Šutrina kao župnika Privlake u kojoj je služio svega šest dana. Uhvaćen na prijevaru s pozivom da podijeli sakrament bolesničkog pomazanja, odveden je u noć i ubijen hitcima u glavu. Zločinci su nedjelo pokušati sakriti te su don Eugenovu reverendu napunili kamenjem i bacili njegovo tijelo u more. Tijelo je isplivalo na kopno, a u privlačkoj šumi Sebačevo gdje je zločin učinjen, na mjestu don Eugenove pogibije sad se nalazi spomen ploča. Posmrtni ostaci prevezeni su u njegovo rodno mjesto Luka na Dugom otoku. Prije dolaska u Privlaku don Eugen je bio župnik Molata gdje je pomagao zatvorenicima u talijanskom logoru na Molatu i bio veza s njihovim obiteljima. Zbog svog čovještva punog osjećaja i ljubavi za druge bez obzira na vjersko i političko uvjerenje, zatvorenici su ga prozvali 'naš anđeo'.

- IKA) – U Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici kraj Zaprešića u petak i subotu 26. i 27. studenoga počinje prvi tečaj za voditelje kršćanske meditacije. Počinje u petak u 16, završava u subotu u 20 sati. U tijeku ove i sljedeće godine predviđeno je sedam vikend- tečajeva za voditelje kršćanske meditacije. Prijaviti se mogu svećenici, redovnici, redovnice i vjernici laici uz preporuku župnika koji imaju dovoljno vjerskog znanja da bi mogli preuzeti duhovno vodstvo meditativne skupine (teološka naobrazba je dobrodošla, ali nije uvjet). Voditelj tečaja je dr. Milan Špehar, profesor na riječkoj Teologiji i voditelj brojnih tečajeva o kršćanskoj duhovnosti, mistici i meditaciji. Prijave se primaju obrascem na web stranici, telefonom tajništva 385(0)1/3350 – 944, faksom 385(0)1/3311-487, e-mailom: tajnistvo@luznica.hr te na mobitel 385(0)99 57 57 – 888. Pobliže obavijesti mogu se dobiti kod s. M. Berislave: berislava@luznica.hr.

- (IKA) - Molitveno bdjenje "Ne izusti imena Gospodina Boga svoga uzalud" na temu Deset zapovijedi Božjih održat će se u petak, 26. studenoga s početkom u 19.30 sati u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu.
Bdjenje organiziraju bogoslovi franjevaca konventualaca i mladi iz župe, a predvodi fra Ivan Poleto.

- (IKA/TU) – Zbor mladih osječke župe Preslavnog Imena Marijina organizira koncert koji će se u njihovoj župnoj crkvi održati u petak, 26. studenog pod naslovom "Pjesmom iz tame". Uz zboraše domaće župe nastupit će i vokalni sastav Matheus iz Bizovca, a program će započeti u 20 sati.

- (IKA/TU) – Zajednica "Molitva i Riječ" iz Osijeka od 26. do 28. studenoga organizira seminar na temu "Istina će vas osloboditi".
Seminar će se održati u Domu hrvatske vojske u Osijeku. Prvog dana, u petak 26. studenog program će započeti u 18 sati, u subotu 27. studenog u 16 sati, a posljednjega dana seminara, u nedjelju 28. studenog u 17 sati.
Uz članove osječke zajednice u programu seminara sudjelovat će i gosti, članovi Zajednice MiR iz Splita: prof. Ana Perišić, mr. sc. Jozo Kuzmanić, dr. Anita Strujić-Vladanović i dipl inž. Željko Gudelj.

- (IKA) - Tradicionalni godišnji susret Gorana i ove će se godine održati u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu.
Susret započinje misnim slavljem koje će u subotu, 27. studenoga u 19 sati predvoditi župnik iz Liča vlč. Vlatko Čibarić, a misno slavlje će animirati zbor iz Liča. Nakon mise, Klapa "Sv Juraj" u crkvi će održati koncert.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodit će o spomendanu Čudotvorne medaljice, 27. studenog u 17 sati misno slavlje u kapelici Sv. Josipa Družbe Marijinih sestara Čudotvorne medaljice u osječkom Dvorcu Pejačević. Tom prilikom nadbiskup Srakić Marijinim sestrama i prisutnim vjernicima uputit će svoju pastirsku riječ te poticaj za daljnja nastojanja oko duhovnog života i međusobnog zajedništva.

- (IKA/TU) - Stručni skup za vjeroučitelje srednjih škola Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije bit će održan 27. studenoga u Dvorani biskupa J. J. Strossmayera Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu s početkom u 9 sati.
Okvirna tema skupa "Vjeronauk u društvenom i humanističkom području suvremene škole" bit će obrađena pod vidom Teologije tijela Ivana Pavla II. koju će kroz tri predavanja izložiti don Damir Stojić, studentski kapelan iz Zagreba. Skup organiziraju Katehetski ured Đakovačko-osječke nadbiskupije, Katehetski ured Požeške biskupije i Agencija za odgoj i obrazovanje.

- (IKA/TU) – Treći u nizu seminara za predavače i voditelje u Tečajevima priprave za brak Đakovačko-osječke nadbiskupije bit će održan 27. studenoga u prostorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu s početkom u 9 sati.
Nakon uvodnog predavanja doc. dr. sc. Ive Džinića, uslijedit će rad u skupinama. Radionicu za predavače na temu "Prirodne metode planiranja obitelji. Naličje kontracepcije. Prenatalni život i odgoj djeteta" vodit će dr. Marija Jurković. Radionicu za voditelje Tečajeva na temu "Važnost i dužnosti voditelja na Tečaju priprave za brak" vodit će preč. Ivan Lukačević.

- (IKA) – Nakon skoro dva desetljeća od osnutka župa sv. Andrije apostola na Sućidru u Splitu napokon dobiva svoju crkvu koju će, u subotu 27. studenoga u 10.30 sati, posvetiti splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.
Projektant nove crkve je dipl. ing. arh. Dario Gabrić. Crkva s pastoralnim centrom sadrži liturgijski prostor s korom 390 m kvadratnih, dvije dvorane (90 i 52 metara kvadratnih), stan za župnika i župnog pomoćnika, župni ured, čekaonicu. Izvođač armirano-betonskih radova je splitsko građevinsko poduzeće „Konstruktor". Dosadašnju gradnju i uređenje uz otkup zemljišta u potpunosti je financirala Splitsko-makarska nadbiskupija. Crkva, liturgijski prostor, je kompletno uređena i klimatizirana. Prezbiterij u pozadini krasi veliki mozaik koji je izradio Josip Botteri Dini. Na istočnoj strani je 14 vitraja s postajama križnog puta. Nadbiskupija je dijelom financirala i uređenje stambenog dijela pastoralnog centra, a na župi je da dovrši taj dio i dio uređenja okoliša oko crkve.

- (IKA) - U subotu 27. studenoga u Gospiću se održava susret članova Biskupijskoga pastoralnog vijeća. Susret počinje u 10 sati a nakon molitve trećeg časa gospićko-senjski biskup Mile Bogović podnijet će izvješće o stanju u biskupiji, osvrt na stanje kateheze u biskupiji podnijet će generalni vikar mons. Tomislav Šporčić a slijede izvješća predsjednika pojedinih odbora.

- (IKA) - Stručni skup za vjeroučitelje Zadarske nadbiskupije o temi „Suvremeni govor o Božjim zapovijedima" održava se u subotu 27. studenoga u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa 'Zmajević' u Zadru. Skup započinje u 9.30 sati molitveno-meditativnim uvodom i pozdravima. U 10 sati dr. Božo Lujić izlaže o temi „Suvremenost biblijskog govora o zapovijedima", a od 12 sati dr. Lujić izlaže o temi „Božje zapovijedi – izvor etičnosti i moralnosti u suvremenom svijetu". Nakon izlaganja je tematska rasprava. U 13 sati započinju pedagoške radionice po stručnim vijećima o temi „Dekalog u metodičkoj obradi prema vjeronaučnom programu".

- (IKA/TU) - Stručni skup za vjeroučitelje srednjih škola Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije bit će održan 27. studenoga u Dvorani biskupa J. J. Strossmayera Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu s početkom u 9 sati.
Okvirna tema skupa "Vjeronauk u društvenom i humanističkom području suvremene škole" bit će obrađena pod vidom "Teologije tijela Ivana Pavla II." koju će kroz tri predavanja izložiti don Damir Stojić, studentski kapelan iz Zagreba. Skup organiziraju Katehetski ured Đakovačko-osječke nadbiskupije, Katehetski ured Požeške biskupije i Agencija za odgoj i obrazovanje.

- (IKA) – Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Nacionalni centar Vojske Bezgrešne, Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga i Orlando film clasic, d.o.o. u suradnji s glazbenim sastavom „Novo svitanje" priređuju koncert i predstavljanje novoga nosača zvuka poznatih adventskih pjesama. Koncert će se održati na prvu nedjelju došašća, 28. studenoga u 19 sati u kazalištu Komedija, Kaptol 9 u Zagrebu.
Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni kazališta Komedija, u Oktogonu, Ilica 5, kao i u župnom uredu sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu 31.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak za đakone Varaždinske biskupije zaredit će trojicu kandidata na misnom slavlju koje će se u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu održati u nedjelju 28. studenoga u 16 sati. Za đakone će biti zaređeni Ivica Cujzek iz Lepoglave, Hrvoje Damiš iz Mačkovca, te Dario Paviša iz Kalinovca.

- (IKA) - Hrvatska katolička misija u Hamburgu koja od prošle godine ima svog nebeskog zaštitnika bl. Augustina Kažotića u nedjelju, 28. studenoga svečano će proslaviti tu godišnjicu. Misno slavlje u hamburškoj katedrali Sv. Marije u 15 sati predvodit će pomoćni biskup Hamburga Hans-Jochen Jaschke. Tijekom mise bit će blagoslovljena slika zaštitnika HKM, rad ak. slikara Vladimira Meglića iz Zagreba.
Za ovu svečanost hrvatski vjernici pripremat će se trodnevnom pripravom koju će od 25. do 27. studenoga u crkvi Sv. Olafa misnim slavljima u 18 sati predvoditi pučki misionar o. Drago Kolimbatović, OP. U ovoj prigodi bit će predstavljene i dvije knjige o. Kolimbatovića "Na putovima pučkoga misionara" i "Što može majčina ljubav".

- (IKA) - Nakon što je predstavljena u Pazinu i Puli knjiga "Bio je svet svećenik" o sluzi Božjem Miroslavu Bulešiću bit će predstavljena i u Lanišću. Predstavljanje knjiga autora mons. Vjekoslava Milovana održat će se 28. studenoga u župnoj crkvi neposredno nakon nedjeljne mise koja započinje u 12 sati. O knjizi će govoriti dr. Stipan Trogrlic, Ana Bedrina i sam autor.
Tom prigodom župni zbor i vjernički puk pjevat će duhovne pjesme koje su pjevane 24. kolovoza 1947. prigodom podjele sakramenta potvrde u Lanišću nakon koje je vlč. Bulešić podnio mučeničku smrt od komunističkih agitatora.

- (IKA) – Na prvu nedjelju Došašća, u nedjelju 28. studenoga, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će, u crkvi Sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu u 10.30 sati euharistijsko slavlje i zarediti za đakone trojicu bogoslova, dvojicu na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: Ivana Antu Rozića i Lukicu Vojkovića te Franka Prnjaka na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije.

- (IKA) - Na Prvu nedjelju došašća 28. studenoga u podbapskoj filijalnoj crkvi Sv. Marka u Podbablju Gornjem u redove Franjevačke mladeži (Frame) iz župe Podbablje bit će primljeno 25 mladića i djevojaka, uglavnom učenika prvog razreda srednje škole.
Euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Marka s početkom u 11 sati predvodit će župnik i duhovni asistent Frame Podbablje fra Vinko Gudelj, a tijekom mise pjevat će framaški zbor pod ravnanjem njihove voditeljice s. Ljiljane Todorić.

- (IKA) – Apostolat mora za riječko područje priređuje na prvu nedjelju došašća 28. studenoga 12. tradicionalno hodočašće pomoraca i ribara, njihovih obitelji te svih koji žive s morem i od mora u svetište Sv. Nikole biskupa u Kraljevici. Pod duhovnim vodstvom lučkog kapelana kapucina fra Stanka Dodiga pomorskim hodočašćem AM započinje proslavu sv. Nikole biskupa zaštitnika mornara, ribara putnika za riječko područje. Polazi se brodovima u nedjelju u 9 sati ispred Lučke kapetanije u Rijeci. Misno slavlje u župnoj je crkvi - drevnom svetištu sv. Nikole biskupa u Kraljevici u 11 sati. Predslavi ga fra Stanko, a pjesmom prati zbor "Zvijezda Danica". Nakon mise zajednički je objed, priređuju ga župa Sv. Nikole biskupa i grad Kraljevica. Povratak hodočasničkog konvoja je u 14 sati.

- (IKA/TU) – Kako bi osobe oštećena sluha iz Osijeka imale mogućnost pratiti i aktivnije sudjelovati u nedjeljnoj euharistiji, 28. studenoga u osječkoj župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla apostola u 8.30 sati biti će slavljena misa uz prijevod na znakovni jezik. Misu će tumačiti i na znakovni jezik prevoditi Gordana Pešo, djelatnica Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije.

The Thirsting

20.11.2010.

O njima na Hrvatskom nema ništa tako da ću pokušat nešto prevest sa njihove web stranice putem googlovog prevodioca.
Prevod je strava tako da imate link pa odte na tu web stranicu i sami si prevedite.
Prevod je sa http://www.thethirstingcatholic.com/home.php#content

U ljeto 2001 Daniel Oberreuter sjeo promijeniti žice na njegovoj gitari Martin sa svježim set. Nesvjesno, to će mu promijeniti život zauvijek. Nakon što je to on napisao svoju prvu pjesmu katoličke i tako je nastao bend The Thirsting.

The Thirsting nije vaš tipični bend. Zapravo ne postoji ništa doista karakteristični o bendu na sve! Kratka povijest The Thirsting je da su osnovali bend lider Daniel Oberreuter u ljeto 2006 te je ljulja katolički glazbe sve do danas. U siječnju 2007, The Thirsting izdao svoj prvi EP pod nazivom Nema veće ljubavi te u 2008 The Thirsting izdali svoj prvi studijski album pod nazivom Drugovi Jaganjca. Drugovi Janjetina je jedan od najboljih katoličkih Rock albuma izdana do danas. Album omot punch s katoličkim rock dragulje čuo prije za razliku od bilo u Katoličkoj svijetu glazbe.

Ali ide dublje u The Thirsting otkriva mnogo veća slika i budućnost za bend. Misija The Thirsting je potaknuti revoluciju među katolicima da se potpuno predaju svoje živote Isusu Kristu u Euharistiji, a svi učenjima Rimokatoličke crkve, preko Marije i krunice. Ova misija je srž benda i svrha postojanja The Thirsting. The Thirsting želi zapaliti vatru u Katoličkoj crkvi koji je u potpunosti usmjerena na Isusa u Euharistiji preko Marije i krunice. To je kroz krunicu kao Oberreuter propovijeda na koncertima koji će doći mir u naša srca i svijeta, te da ćemo znati velika ljubav Isusa Krista. To moramo moliti krunicu svakodnevno je bojni poklič od The Thirsting Hoćete li biti dio ove revolucije?

Evo i prevoda jedne njihove pjesme:

Come Hold My Son

Hladna noć u Bethlahem
nema vatre u toplim rukama
ona rađa riječ je tijelom postala
kruh života ona stavlja u jasle
ona neće razumjeti
zašto oni dolaze k Njemu klanjamo

No, ona će reći: "Dođi držati moj sin,
Dođite držati moga sina. "

U hramu ona ga drži
Njegove oči su vidjeli njegov spas
dvije grlice kornjača ga gle
i ona ga predstavlja svijetu
ona neće razumjeti
zašto će mač probiti njezino srce

No, ona će reći: "Dođi držati moj sin,
Dođite držati moj sin.

Dođi držite Isus
Dođi držite Isus

U ulicama Jeruzalema
ona viče glasno, gdje je moj dječak
On je otišao služiti svoga oca sada
Kući svoga oca gdje je on prebiva.
ona neće razumjeti
Njegov otac stoji kraj njega

No, ona će reći: "Dođi držati moj sin,
Dođite držati moga sina. "

na brdu Kalvariji
Žena evo ti sina
ona gleda njega pribijen na stablo
dijete je rodila hvata za zrak
glasno plakati i srce joj je probijen
dijete je održan je otišao od nje

Njegovo tijelo visi bez života
su ga spustiti s drveta
su mu ležala u krilu Majke
su mu ležala u naručju
ona neće razumjeti
zašto je njezin sin morao umrijeti

A ona reče: "Dođi držati moj sin,
Dođite držati moga sina. "

Dobrotvorni sajam.

19.11.2010.

U subotu 20. studenog 17-20 h i nedjelju 21. studenog 9-13 h u dvorani iza župne crkve Svetog Jeronima u Maksimiru u organizaciji prijatelja udruge Korablja održat će se dobrovoljni sajam.

Na sajmu možete za svega nekoliko desetaka kuna kupiti rabljenu dobro očuvanu odjeću za djecu i odrasle kao i igračke, nakit i prigodne Božićne poklone. Sav prikupljeni novac namijenjen je za pomoć udruzi Korablja.

Udruga Korablja osnovana je 2007. godine s namjerom da pripravi osnivanje zajednice Arka u Hrvatskoj.

Želimo:
-omogućiti da darovi osoba s intelektualnim teškoćama i njihova preobražavajuća vrijednost budu prepoznati u društvu
-promicati antropološku i duhovnu viziju ljudske osobe proizašlu iz zajedništva temeljenog na uzajamnim odnosima osoba sa i bez intelektualnih teškoća
-definirati model životne zajednice prikladan realnim potrebama osoba s intelektualnim teškoćama kao i našem mentalitetu i kulturi.

Arka (L'Arche International) je međunarodni pokret zajednica obiteljskog tipa u kojima zajedno žive i rade osobe sa i bez intelektualnih teškoća.

Osnovao ju je Jean Vanier 1964. Iz te prve zajednice nastale u Francuskoj rođene su mnoge druge u različitim kulturnim i religioznim sredinama. Danas ima 135 zajednica u 35 zemalja širom svijeta.

www.arka-hrvatska.eu

Koncert 'Zagrljeni u duši' - Subotica.

Na poziv orgarnizatora, VIS Proroci iz Subotice, Apostoli mira, VIS Matheus i Marija Jaramazović pjevat će na koncertu pod nazivom 'Zagrljeni u duši' koji će se održat 4. prosinca 2010 u Subotici.

Koncert Apostola mira u Puntu na Krku.

Na poziv župnika i povjerenika za mlade Krčke biskupije, vlč Saše Iliča, Apostoli mira održat će koncert u Punatu na Krku u župnoj crkvi, u nedjelju 28 studenog 2010, u sklopu trodnevnice sv Andrije, zaštičnika mjesta Punat na Krku.
Koncert počinje u 19 sati.
Voditeljica programa je Tanja Popec sa HKR-a.

Koncert Novog Svitanja u Zagrebu.

U nedjelju, 28. studenoga 2010. održati će se koncert i promocija novog albuma grupe Novo svitanje. Poznate adventske pjesme u novom glazbenom ruhu možete tako čuti s početkom u 19 sati u Zagrebačkom kazalištu Komedija.

Ulaznice možete nabaviti na blagajni kazališta Komedija; u Oktogonu, Ilica 5 te u župnom uredu sv. Antuna u Zagrebu. Medijski pokrovitelji: Duhovna scena, HRT, Radio Sljeme, Hrvatski katolički radio, Radio Marija, Radio mir Međugorje i Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga.

Podjela knjiga Zaklade SABRE

18.11.2010.

Podjela vrijedne donacije Zaklade SABRE, uključujući enciklopedije (opća enciklopedija nakladničke kuće World Book, izdanje 2009. u 22 toma) te izdanja iz područja kemije, medicine i dječje književnosti, održat će se u subotu, 20.11. 2010. u predvorju NSK, od 10 do 14 sati, uz simboličnu naknadu od 10 kn.

SABRE Zagreb neprofitna je društvena udruga za prosvjetne, kulturne i humanitarne aktivnosti, koja u Republici Hrvatskoj djeluje od 1989. godine.

Dan srednjoškolaca

17.11.2010.

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u spomen na praške studente i srednjoškolce, koji su zbog mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17. studenog 1939. strijeljani bez suđenja.

Ovaj dan je povezan s Deklaracijom o pravima srednjoškolaca.

Studentski vjeronauk - Čistilište i štovanje svetaca

Vrijeme: 23. studeni u 20:00 - 24. studeni u 20:00
Lokacija SD Stjepan Radić, Sveta Mati Slobode Zagreb, Croatia
Tema: ČISTILIŠTE I ŠTOVANJE SVETACA

Utorak, 23. 11. 2010. u 20h u SD "Stjepan Radić" u kino dvorani Forum u Zagrebu
Srijeda, 24. 11. 2010. u 20h kod crkve Sv. Mati Slobode, u Zagrebu.

voditelj: don Damir Stojić, SDB, studentski kapelan

Koncert duhovne šansone u Osijeku.

Zbor mladih župe "Preslavnog Imena Marijina" iz Osijeka, 26.11. u 20
sati, priređuje koncert duhovnih šansona. Gosti su Matheusi iz Bizovca!
Svi ste dobrodošli!

Novo svitanje na Trgu Bana Jelačića u sklopu Adventa na Trgu.

Malo sam pogledao program 'Advent na Trgu' u Zagrebu, i otkrio da će ove godine samo rijetki izvođaći duhovne glazbe nastupat tamo.
Tako je od zvučnih imena samo Novo Svitanje na rasporedu na Trgu u srijedu 22. 12 u 19 sati.

najpoznatiji gospel zbora na svijetu – Angels in Harlem Gospel Choir u Zagrebu

Najpoznatiji gospel zbora na svijetu – Angels in Harlem Gospel Choir, u punom sastavu, s bogatim repertoarom božićnih pjesama, 4. prosinca nastupiti u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.
Karte se mogu kupit na blagajni Koncertne dvorane 'Vatroslav Lisinski'.
Cijene ulaznica 180, 210 i 240 kn.

Teološki četvrtak - 25. studenoga 2010. godine

Pozivamo sve zainteresirane na Teološki četvrtak koji će se održati 25. studenoga 2010. godine u 19 sati
Teološki će se četvrtak ovaj put IZNIMNO održati
u DOMU ZA STARIJE I NEMOĆNE – CENTAR u Klaićevoj 10 u Zagrebu.

Tema ovog četvrtka je:
DAROVANO VRIJEME
O umijeću starenja

Naziv je to istoimene knjige Helmuta Krätzla, pomoćnoga bečkog biskupa,
koji je, nakon što je i sam pošao u mirovinu, napisao knjigu
koju je Kršćanska sadašnjost nedavno izdala
i koju ćemo tom prigodom predstaviti

O temi će uvodna izlaganja izreći:
Prof. dr. VLADIMIR GRUDEN
i
Don ŽIVKO KUSTIĆ

Organizator i voditelj: prof. Anton Šuljić

Prigodna prodaja "Knjiga s greškom" u knjižari KS-a, Kaptol 29 u Zagrebu

Kršćanska sadašnjost u svojoj knjižari u Zagrebu - Kaptol 29
od 15. studenoga 2010. priređuje prigodnu prodaju KNJIGA S GREŠKOM
Kršćanske sadašnjosti d.o.o.

Obavijesti

- Danas će biti redovni vjeronauk za studente i radničku mladež u župi Sveti Petar u Zagrebu s početkom u 20 sati. Koja je tema ne znam.

- U petak Velika Gorica hodočasti u Vukovar. Radi toga neće biti vjeronauka za studente i radničku mladež u župi Navještenje BDM u Velikoj Gorici.

- U subotu, 20. studenoga, na Misi u 20:15 u crkvi Navještenje BDM u Velikoj Gorici bit će osobe s posebnim potrebama. Ako znate nekoga, slobodno ga povedite. Cilj ovog druženja je da te osobe vide, znaju i osjete da su prihvaćene od nas, a isto tako da mi nemamo nekakvih krivih predrasuda.

- U nedjelju 21. studeni u župi Navještenje BDM u Velikoj Gorici je Adventski sajam. Ako netko slučajno peče dobre kolače i želi jednoga (dva, tri,...) ispeći i darovati u dobrotvorne svrhe, slobodno to može napraviti te donijeti u subotu (20. studenoga) u 17:00 sati u Nazaret. Kolači ne trebaju imati puno kreme i trebali bi biti izrezani.

Blagdani i akcije

16.11.2010.

Dolazi nam blagdan Krista Kralja i za 5 tjedana Božić.
Rade se razne radionice, slažu se čestitke i polako se kupuju i pokloni.
I ove godine izdarit ću čestitke, tako da svi koji žele koju mogu je naručit na mail sa strane.
S obzirom da financijski nisam najbolje jedna čestitka sa kovertom košta 5 kuna. Bez poštarine. Dio prihoda uplatit ću za misije za Ekvador i Ganu.
Možemo se dogovorit pa Vam donesem ili se nađemo u gradu.
Od prije su mi ostale čestitke za razne prigode po istoj cijeni.
Čestitke izrađujem sam i to mi je terapija za opuštanje.
Svako dobro.

Znanstveni skup o srednjovjekovnim hrvatskim gradovima

15.11.2010.

Prenosim sa T-portala.

Dvodnevni međunarodni znanstveni skup 'Grad hrvatskog srednjovjekovlja: Vlast i vlasništvo' na kojemu će se suvremenom znanstvenom metodologijom, interdisciplinarno istraživati odnos javnog i privatnog u hrvatskom srednjovjekovnom urbanitetu, počeo je jutros u Hrvatskom institutu za povijest uz sudjelovanje četrdesetak povjesničara iz zemlje i inozemstva.

Oni će, među ostalim, izlagati o crkvenom vlasništvu u srednjovjekovnim gradovima, položaju žene u javnom srednjovjekovnom prostoru, odnosu katedrale i komune, dalmatinskim gradovima, posjedima dubrovačkih bratovština, vlasništvu pučana nad nekretninama i drugim temama.

Tema skupa - javno i privatno vlasništvo u srednjovjekovnom gradu jedno je od fundamentalnih, a još nedovoljno istraženih pitanja hrvatske medievistike, uvodno je istaknula Irena Benyovsky Latin iz Odjela za srednji vijek Hrvatskog instituta za povijest. Posebna je važnost skupa, naglasila je, što će hrvatsko srednjovjekovlje biti razmatrano iz šireg europskog konteksta, suvremenom znanstvenom metodologijom i uz sudjelovanje nekih od najeminentnijih europskih medievista.

Uz hrvatske povjesničare, na skupu sudjeluju i znanstvenici iz Slovenije, Madžarske, Velike Britanije i Njemačke. Skup je otvoren za javnost, a nakon svakog izlaganja predviđena je šira rasprava sa sudionicima i gostima. Interdisciplinarnost skupa povezuje povijesna istraživanja s poviješću umjetnosti, arhitekturom i arheologijom, rekla je Benyovsky Latin, naglasivši kako će sva izlaganja biti objedinjena u zborniku namijenjenom svim budućim istraživačima srednjovjekovnog urbaniteta.

Jedan od vodećih autoriteta na području europske medievistike, njemački povjesničar Petar Johanek otvorio je jutros radni dio skupa predavanjem o crkvenom vlasništvu u srednjovjekovnom gradu, naglasivši poveznice cijelog europskog prostora. "Grad kao fenomen u srednjovjekovnom, većinski ruralnom društvu, imao je niz zajedničkih pravnih i gospodarskih sastavnica, bilo da se radi o gradu u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj ili Engleskoj. Riječ je o društveno-prostornom fenomenu koji pokazuje jedinstvenost europskog srednjovjekovnog prostora", ustvrdio je Johanek.

Skup je zamišljen tako da se poslije šire europske perspektive u prijepodnevnim izlaganjima, poslijepodne podnese presijek konkretnih hrvatskih urbanih prilika u srednjem vijeku.

Skup je organizirao Odjel za srednjovjekovnu povijest Hrvatskog instituta za povijest, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport te Turističke zajednice grada Zagreba.

Upalite svijeću u znak podrške nenasilju

Međunarodni dan tolerancije koji se obilježava 16. studenoga je prilika da se svake godine podsjetimo na važnost tolerancije u suvremenim društvima te su iz Foruma za Slobodu odgoja pozvali građane da upale svijeću u znak podrške nenasilju.
Posebno je to važno u društvima koja još uvijek razvijaju demokratsku kulturu i u kojima treba učiniti dosta napora da tolerancija postane sastavni dio privatnog i javnog života.

Deklaracija o načelima tolerancije, donijeta 16. studenog kaže: 'Tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti svjetskih kultura, oblika izražavanja i bivanja ljudi. Tolerancija se učvršćuje znanjem, otvorenošću, komunikacijom i slobodom misli, savjesti i uvjerenja.'

Forum za slobodu odgoja povodom dana tolerancije pokrenuo je kampanju 'Oboji svijet šarenim bojama tolerancije' čiji je cilj podići svijest o važnosti tolerancije u svakidašnjem životu, te osobnu predanost u promicanju tolerancije u svojoj okolini. Jedna od aktivnosti kampanje je potaknuti škole da teme nenasilja i tolerancije uvrste u nastavu – stoga smo izradili nastavne pripreme i radne listove za učenike koje svaki nastavnik može lako primijeniti u radu s učenicima i na taj način obilježiti Dan tolerancije 16.11..

Više o kampanji i načinima na koji ju možete poduprijeti pogledajte na www.fso.hr/tolerancija.

Slijep i nagluh brine se o bolesnoj majci i ocu

Kada nam je teško, sjetimo se onih kojima je još teže.
Ovu reportažu prenosim kao primjer:

Prenosim sa net.hr -a

Otkako mu je otac završio u bolnici te pao u komu, Mladen Gužvić iz Negoslavaca sam se brine za nepokretnu majku. Živi od pomoći koju dobiva za njegu, a do očeve mirovine ne može jer nije ovlašten za njeno podizanje s računa. Kada mu se otac vrati, kaže, brinut će se i za njega.

Mladen Gužvić iz Negoslavaca zbog odumiranja očnog živca sve dublje tone u mrak i ima teško oštećen sluh, te poremećaj ravnoteže. Unatoč tome sam brine za nepokretnu i teško bolesnu majku, piše Glas Slavonije.

Da tragedija bude veća, otac mu je prije dva tjedna doživio moždani udar te se nalazi u dubokoj komi. Dok mu liječnici u bolnici u Osijeku pokušavaju spasiti život, Mladen se nada očevom ozdravljenju, iako je svjestan da će s očevim povratkom morati njegovati još jednog bolesnika.

"Još im mogu i nekako pomoći, paziti na njih, pa i skuhati im, ali nije to skrb koja im treba. Majka je nepokretna, treba joj mijenjati i pelene za odrasle, a ja to ne mogu. Brat i snaha dođu i pomognu, ali ni oni ne mogu stalno biti kod nas", požalio se 43-godišnji Mladen.

Mladenov je vid oštećen od rođenja, a stanje se drastično pogoršalo prije 20-ak godina. Paralelno je gubio i sluh. A u međuvremenu je izgubio i invalidninu, piše Glas Slavonije. Primao ju je dok nije otišao u Centar za obrazovanje odraslih "Vinko Bek". Nakon toga ju je izgubio i to zbog participiranja u troškovima opskrbnine, odnosno smještaja i prehrane, jer je bio uključen u program psihosocijalne rehabilitacije.

Kaže da je po povratku ponovno pokrenuo zahtjev za ostvarivanje osobne invalidnine, no odbijen mu je.

"Iako imam višestruko fizičko oštećenje, zahtjev mi je odbijen pa sam se u travnju žalio. Od tada nema odgovora pa živim od 500 kuna koje dobijem kroz pravo na tuđu njegu i pomoć. Isto toliko dobije i majka, a očeva mirovina stoji na računu. Sad je u kritičnom stanju i nitko je ne može uzeti osim njega jer nemamo punomoć", zaključuje Mladen.

Najave događanja od 15 do 21 studenog 2010.

Proslavili smo Svetog Martina. Nadam se da ste se dobro zabavili, kao i na kestenijadi na Jarunu.
Godine su več tu tako da slabo obilazim događaje, ali razmišljam o tome da se malo trgnem i krenem.
Ovaj tjedan nam je Slavonski Brod dosta aktivan.
SKAC nam želi predstavit novu sezonu. Ako nemate što radit u subotu navečer Palmotićeva 31 u Zagrebu bit će zanimljiva destinacija za otić.
Ima toga puno pa krenimo redom:

- Vjeronauk u Bazilicu Srca Isusova u Palmotićevoj 31 s početkom u 20 sati. Informacija o temi nemam.

- Na HKR-u je u ponedjeljak emisija 'Budimo mladi' u 20:30 sati.
Iz sadržaja emisije donosimo:
- Dominikanac Jozo Čirko govorit će o svome radu s mladima u Splitu, te kako se zainteresirani iz Splitsko-makarske nadbiskupije mogu prijaviti za Hodočašće povjerenja na zemlji u Rotterdamu.
- Ugostit ćemo i prvog povjerenika za pastoral mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije vlč. Dražena Hlŕduvku. Reći će koliki i koji ga izazovi očekuju na širokom polju rada s mladima.
- U rubrici „Kutak za KMNL trenutak“ razgovaramo s Hrvojem Cvetkovićem iz Dubrovnika, najboljim igračem završnice katoličkih malonogometnih liga u Mostaru. Emisiju uređuje i vode: Ante Novak i Diana Tikvić.

- (IKA) – Predstavljanje knjige "Povijest franjevačke provincije Bosne Srebrene 1730." autora Ivana Stražemanca, održat će se u ponedjeljak, 15. studenoga u 19 sati u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Ilok. O knjizi će govoriti Mato Batorović i prof. dr. sc. Stjepan Sršan.

- (IKA) - U povodu blagdana sv. Elizabete fra Zvjezdan Linić predvodit će u Slavonskom Brodu od ponedjeljak, 15. do srijede 17. studenoga duhovnu obnovu za članove Franjevačkog svjetovnog reda i sve vjernike. Program svakoga dana u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva započinje u 18.30 sati misom, slijedi nagovor i klanjanje. Na sam blagdan u srijedu 17. studenog tijekom mise bit će primanje novaka u FSR.

- (IKA/TU) – Sjednica povjerenstva za pastoral ministranata Đakovačko-osječke nadbiskupije održat će se 15. studenoga u Dvorani za sastanke Nadbiskupskog doma u Đakovu s početkom u 14 sati. Razgovarat će se o duhovnoj obnovi za starije ministrante te dekanatskim susretima ministranata u 2011. godini.

- (IKA) - Konferencija za medije na kojoj će se predstaviti prvo održavanje inicijative "Molitveni hod za domovinu – Koracima nade u istinu" bit će održana u ponedjeljak 15. studenoga u 11 sati u dvorani Ordinarijata u Zadru. Na konferenciji sudjeluju don Josip Lenkić, čuvar svetišta sv. Šimuna gdje događaj započinje, mons. Ivan Mustać, župnik katedrale Sv. Stošije u kojoj će zadarski nadbiskup predvoditi misno slavlje, te predstavnici braniteljskih udruga koji su događaj inicirali, a Zadarska nadbiskupija podržala: Ivana Haberle, predsjednica udruge 'Žene u Domovinskom ratu' i članica Udruge Vesna Matešić, Ivica Arbanas, predsjednik zadarske HVIDRE i Željko Turić, predsjednik braniteljske udruge 'Damir Tomljanović Gavran'.

- (IKA) - Na temu "Victor qoia victima – nada za Hrvatsku" u Vukovaru će se u ponedjeljak 15. studenoga održati 13. znanstveno-stručni skup "Vukovar '91. – devetnaest godina poslije".
Skup organiziraju Centar za religijske studije i Područni centar Vukovar Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u suorganizaciji Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu.
U 8.30 sati bit će molitva i polaganje vijenca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.
Radni dio skupa započinje u 9 sati u dvorani sv. Bone Pastoralnog centra franjevačkog samostana, Samostanska 5.
U sklopu prve sjednice bit će predstavljena izlaganja "Vukovarske žrtve u svjetlu žrtve Isusa Krista. Obrisi teologije žrtve" (Ivica Raguž), "Posramljivanje žrtava ili zamjena činjenica mitovima, stereotipima i stigmama" (Vlado Šakić, Jelena Maričić, Ivana Vrselja), "Smisao patnje u besmislu nasilja - primjer vukovarske patnje" (Željko Tanjić), "Postholokaust - Prevencija genocida i žrtve Vukovara 1991." (Slobodan Lang) i "Opraštanje neznanja" (Ivan Šarčević).
Nakon stanke održat će se druga sjednica, tijekom koje će se održati izlaganja "Žrtva Vukovara u temeljima hrvatske države" (Zvonimir Šeparović), "Žrtva u franjevačkoj teologiji i duhovnosti" (fra Nikola Vukoja), "Starozavjetna teologija žrtve i ideja mučeništva" (Darko Tepert), "Duhovni identitet, Dvoznačnost oponašanja/nasljedovanja Krista" (Mario Cifrak) i "Neki empirijski pokazatelji religioznosti stanovništva grada Vukovara 1991." (Vine Mihaljević, Ivana Bendra).
Treća sjednica započet će u 14 sati, a bit će predstavljena izlaganja "Iskustvo žrtve i mučeništva" (Ante Perković), "Djeca ratnog Vukovara - iskustvo žrtve i progonstva" (Ivana Simić Bodrožić), "Stotinu svjedočanstava - iskazi hrvatskih prognanika i logoraša" (Rea Fulgosi Masnjak, Vlasta Vince Ribarić), "Štovanje žrtve grada Vukovara" (fra Gordan Propadalo), "Antropologija Vukovara: strateško razotkrivanje 'civilizirajućih misija' i praksi nametanja kulture smrti" (Sanja Špoljar Vržina), "Društvo, interes, moć - odnos prema žrtvi" (Renato Matić) i "Vukovar i kultura zaborava" (Sandra Cvikić).
Skup će završiti raspravom u 16 sati.

- (IKA/TU) – Trajna formacija svećenika do 10 godina svećeništva održat će 15. studenoga u prostorima Nadbiskupskog doma u Đakovu s početkom u 9 sati. Predavanja mr. sc. Luke Marijanovića, Tomislava Cvitanušića, upravitelja Zatvora u Osijeku i o. Branka Lipše, zatvorskog kapelana u Zatvoru u Osijeku, obuhvati će temu "Svećenik i duhovno-pastoralna skrb za osobe lišene slobode".

- (IKA) - Mreža katolika Grada Rijeke organizira 16. studenoga u 20 sati molitvu na Mostu hrvatskih branitelja te polaganje svijeća za Vukovar. Predvoditelji će biti svećenici grada, a glavni koordinator je Marin Miletić. U Šušačkoj gimnaziji okupit će se vukovarski branitelji, pripadnici 128. i 111. brigade i nakon prigodnog programa krenuti na Most branitelja.
Organizirani skup će krenuti i iz Vukovarske ulice (pored grafita Vukovare hvala) u 19.30 sati. Klub navijača Armada nacrtat će novi grafit.
Ovaj događaj u Rijeci spomen je na sve žrtve nakon 19 godina od pada Vukovara, tj. na sve prognane i ubijene 18. studenoga 1991., kad je Vukovar okupiran. Mreža katolika Grada Rijeke je koordinacija katoličkih udruga, pokreta, molitvenih zajednica koje djeluju na području Grada Rijeke.

- (IKA) – Tribina s temom „Proroci novoga doba: Zamke zla u književnosti i filmu" održat će se u utorak, 16. studenoga u 20 sati u kino dvorani „Forum" SD "Stjepan Radić" u Zagrebu. Gost predavač bit će dr. sc. fra Josip Blažević, OFMConv. Tribina je namijenjena studentima kao i svima koje zanima ta tematika.

- Na HKR-u je u utorak emisija 'Gospodine, nauči nas moliti' koju predvodi prof. Tomislav Ivančić. s početkom u 20:30 sati. Tema je i dalje Hagioterapija.

- (IKA) – Kršćanski mirovni krug u utorak, 16. studenoga u 19.30 sati u dvorani sv. Franje samostana franjevaca konventualaca na Svetom Duhu 31 u Zagrebu priređuje ekumensku večer pod nazivom "Kazalište razgovora".
U prvom dijelu večeri kazališna umjetnica Kathleen Ann Thompson izvest će predstavu "....a Sara je imala 90 godina.....". Autor glazbe je Arvo Part.
U nastavku večeri nazočni će imati prilike razmijeniti mišljenja i iskustva o ustrajnosti u vjeri, što je tema predstave.

- (IKA) – Akademiju „Zapamtite Vukovar", u sjećanje na 19. obljetnicu pada Vukovara, u utorak 16. studenoga u 20 sati u dvorani „Vijenac" na Kaptolu 29a u Zagrebu priređuju odgojitelji i bogoslovi Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

- (IKA) - U organizaciji Hrvatskog katoličkog liječničkog društva podružnica Slavonski Brod predavanje na temu "Vjera i znanost" održat će Neda Aberle, dr. med. Predavanja će se održavati u utorak 16. studenoga s početkom u 19 sati u prostorijama Zbora liječnika, II. kat zgrade neuropsihijatrije u Općoj bolnici u Slavonskom Brodu.

- (IKA) - Šesnaesta godišnja skupština Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara (HKUMST), ujedno izborna, započinje u utorak 16. studenoga u 17.30 sati u velikoj dvorani Školskih sestara franjevki u Arbanasima u Zadru. Prigodne riječi će uputiti zadarski nadbiskup Želimir Puljić, duhovnik udruge don Jerko Gregov, predstavnici gradske i županijske vlasti te suradnici, prijatelji i podupiratelji udruge. U svečanom programu sudjeluju sastav udruge 'Magnificat', zadarski plesni ansambl, Vladimir Paštrović za klavirom, mladići iz komune Cenacolo u Jankolovici i klapa svećenika Zadarske nadbiskupije. Izabrat će se i novo vodstvo udruge i izvijestiti o dosadašnjem radu HKUMST-a koji duhovno i karitativno djeluje u nadbiskupiji.

- U župi Sveti Petar u Zagrebu u srijedu 17.11 u u 20 sati održat će se Obiteljska radionica na Petretićevom trgu 4 na temu "Željeni sustav vrijednosti u mojoj obitelji". Tko ima utjecaj na sustav vrijednosti u mojoj obitelji? Koliko je moj utjecaj? Što mi sve treba da povećam svoj utjecaj na članove svoje obitelji? Kako naše kršćanske vrijednosti donose smisao u naš život? Koje vrijednosti želim ugraditi u svoju obitelj? Koje vrijednosti želim da me vode? Što ću s njima dobiti? Koja ponašanja u obitelji će biti pokazatelji toga
novoga sustava? Pedeset razloga za osvješteni rad na sustavu obiteljskih vrijednosti kod mene doma i u mojoj zajednici? Voditeljjica je Jadranka Delač Hrupelj

- Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara organizira se u srijedu, 17. studenoga. Pozivamo vas da u 18 sati upalite svijeće s obje strane kolnika Ulice Grada Vukovara, a na križanju s ulicom Hrvatske bratske zajednice održat će se središnji program i zajednička molitva, s početkom u 18.30 sati.

- (IKA/TU) – Kolokvij o ekumenskim nastojanjima za svećenike i župne suradnike Đakovačko-osječke nadbiskupije održat će se u utorak, 16. studenoga u 9.30 sati, u Dvorani za susrete Nadbiskupskog doma u Đakovu.
Susret će uz pozdravnu riječ đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića sadržavati i kratka izvješća o ekumenskim nastojanjima u pojedinim regijama, potom osvrt na ekumenske inicijative mjesne Crkve kao većinske na području Istočne Slavonije te prijedloge za unaprjeđenje ekumenskog djelovanja. Uslijedit će osnivanje Nadbiskupijskog ekumenskog povjerenstva i ekumenskih koordinacija u pojedinim regijama na području Nadbiskupije.

- (IKA) – Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije nastavlja s mjesečnim susretima mladih Splita i šire trećom srijedom u mjesecu. Gost susreta u srijedu, 17. studenoga u 20.30 sati u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu je dr. fra Ante Vučković koji će održati predavanje "Opraštati?! Kada? Koliko? Zašto?". Susret će biti obogaćen i osmišljen s već prepoznatljivim sadržajima, ali i nekim novim. Taj susret je ujedno duhovna obnova za sve sudionike Katoličke malonogometne lige "Ivan Pavao II." na kraju jesenskog dijela natjecanja kao bi mladi rasli u vjeri.

- (IKA) - Kulturna tribina Teologije u Rijeci na temu „Sloboda medija u Hrvatskoj – Utjecaj politike, tržišta i publike" održat će se u srijedu, 17. studenoga u 19.30 sati, u dvorani Nadbiskupskoga doma, ulica Ivana Pavla II. br. 1, u Rijeci (Vajnerova, 2).
O temi će govoriti dr. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, a voditelj tribine je dr. Jerko Valković.

- (IKA) - U zabočkoj osnovnoj školi „Ksavera Šandora Đalskog" u srijedu 17. studenoga u 19 sati bit će predstavljena prva zbirka pjesama zabočkog župnika Marijana Culjka pod nazivom „Pjesme za dušu". Knjigu će predstaviti vlč. Josip Komorčec – Pepek, recenzent dr. sc. Rajko Fureš, urednik Vladimir Poljanec te sam autor.
U sklopu predstavljanja knjige održat će se i prodajna izložba likovnih radova vlč. Culjka, a cjelokupni prihod namijenjen je Caritasu župe sv. Jelene Križarice u Zaboku.
U glazbenom dijelu programa nastupit će vokalna skupina „Kirijales" iz Svetog Križa Začretja.

- (IKA) - Godina dana od smrti mons. dr. Alde Starića, profesora na KBF-u u Zagrebu i glavnog urednika Kršćanske sadašnjosti, navršava se u srijedu, 17. studenoga. Toga dana će ga se misom zadušnicom osobito sjetiti djelatnici KS-a i milosrdne sestre sv. Križa kod kojih je dr. Starić boravio posljednjih godina života. Misu zadušnicu u kapeli sestara sv. Križa na Vrhovcu u 18 sati predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak, a u koncelebraciji će biti direktor KS-a dr. Željko Tanjić te ostali svećenici iz te kuće, članovi skupštine KS-a i njegovi prijatelji.
Aldo Starić rođen je u istarskome mjestu Starići u župi Sv. Ivan od Šterne 18. ožujka 1942. godine. Nakon osnovnog školovanja u Muntrilju, gimnazijsko školovanje nastavio je u pazinskome sjemeništu i na realnoj gimnaziji u Pazinu te u sjemeništu na Šalati gdje maturira 1959. godine. Prve tri godine teološkog studija završio je na Višoj teološkoj školi u Pazinu, a zatim od 1964. godine do 1972. godine u Rimu na Papinskome sveučilištu Gregorijani i na Biblijskome institutu. Na Gregorijani je 1967. godine postigao licencijat iz teologije, a 1970. na Biblijskome institutu i licencijat iz biblijskih znanosti. Potom piše doktorsku disertaciju s naslovom „Atti 28, 15-31: valutazione teologica dell 'arrivo e del soggiorno di Paolo a Roma" koju je na Gregorijani obranio 1972. godine. Od ak. god. 1972/1973. najprije je asistent pri katedri za dogmatsku teologiju KBF-a u Zagrebu, a od 1991. naslovni te potom od 1993. godine sveučilišni docent za dogmatsku teologiju. Godine 1998. postaje izvanredni profesor, a 2003. godine odlazi u starosnu mirovinu.
Za svećenika je zaređen 8. rujna 1964. godine u Vižinadi, a mladu misu slavio je 12. rujna 1964. godine u rodnoj župi. Papa Ivan Pavao II. monsinjorom ga je imenovao 1994. godine.
Nakon smrti Josipa Turčinovića, dr. Starić preuzima službu glavnoga urednika u Kršćanskoj sadašnjosti, koju je obnašao do smrti. Svojom osobom i radom, teološkim promišljanjem i kršćanskom širinom prof. Starić ostavio je neizbrisiv trag u povijesti Kršćanske sadašnjosti, a time i u našoj crkvenoj, znanstvenoj i kulturnoj javnosti.

- (IKA) - Dani sjećanja na žrtve Vukovara koje ove godine organiziraju zajedno Grad Slavonski Brod, župa Gospe brze pomoći i Udruga civilnih žrtava Domovinskog rata započinju u srijedu, 17. studenoga u 17.30 sati zajedničkom molitvom za žrtve Vukovara i Hrvatske kod Spomenika poginuloj djeci "Djevojčica".
Potom će duž Vukovarske ulice polagati upaljene lampione. Istoga dana u 18.30 sati u župnoj crkvi Gospe brze pomoći biti će slavljena misa zadušnica za sve žrtve Vukovara i Hrvatske u Domovinskom ratu.

- (IKA) – Matica hrvatska, Društvo hrvatskih književnika i Udruga za potporu bačkim Hrvatima iz Zagreba priređuju svečanu akademiju u povodu 90. obljetnice rođenja dr. Ante Sekulića. Akademija će se održati u srijedu, 17. studenoga u 18 sati u dvorani Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4 u Zagrebu.
U ime organizatora pozdravne riječi izreći će predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač i predsjednik Udruge za potporu bačkim Hrvatima Stjepan Skenderović.
Riječ prijatelja slavljeniku će izreći akademik Milan Moguš, akademik Ivan Aralica, Nevenka Nekić, vlč. Andrija Kopilović i Stjepan Šešelj.
Na kraju akademije okupljenima će se obratiti i slavljenik dr. Sekulić.
Ante Sekulić rođen je 16. studenoga 1920. godine u Tavankutu. Osnovnu školu završio je u Subotici, a srednju u Somboru i Subotici. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je 1946. godine diplomirao hrvatski i latinski jezik i književnost, te doktorirao s temom „Govor bačkih Hrvata". Živi u Zagrebu. U središtu njegova zanimanja su teme vezane uz jezik, povijest i stvaralaštvo bačkih Hrvata. Autor je četrdesetak objavljenih knjiga, kao i niza znanstvenih i stručnih radova. Autor je i „Rječnika govora bačkih Hrvata" (2005.), kao i „Karmelićanskih prinosa hrvatskoj kulturi" (2001.). Dr. Sekulić je dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Razred za filološke znanosti), Papinske međunarodne marijanske akademije (PAMI) u Rimu, Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije, Hrvatskog mariološkog instituta, Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog PEN-a, Matice hrvatske, Hrvatskoga filološkog društva, Društva za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije „Tkalčić", kao i Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost "Ivan Antunović" iz Subotice.

- (IKA) - Autobus mladih iz Dubrovnika u srijedu, 17. studenoga uputit će se u Vukovar kako bi sudjelovali u mimohodu i upoznali se izbliza s ratnim stradanjima toga grada koji je pobratimski grad Dubrovniku. Odlazak i boravak organizira Vijeće za pastoral mladih Dubrovačke biskupije.

- (IKA) – Knjiga Josipa Sanka Rabara "Razgovor s Bogom" bit će predstavljena u srijedu 17. studenoga u 12 sati u Društvu hrvatskih književnika na Trgu bana Jelačića, u Zagrebu.

- (IKA) – Svoju nebesku zaštitnicu, sv. Elizabetu Ugarsku, župa Jalžabet svečano slavi u srijedu 17. studenoga. Svečanu misu u 11 sati predvodi bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, rodom iz župe. Na misi pjeva župni zbor uz tamburaše KUD-a "Jalžabet", a suslave okolni svećenici.

- (IKA) – "U paklu droge – marihuana – početak kraja" tribina je u srijedu 17. studenoga u 19.45 sati kod isusovaca u Palmotićevoj 31 (dvorišna zgrada). Priređuje je Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika. O temi govori dr. sc. Veronika Reljac.

- (IKA) – Osma u nizu tribina "Jedinstvo u različitosti" održat će se u četvrtak, 18. studenoga u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a u Zagrebu s početkom u 19.30 sati. Na tribini će se predstaviti Franjevački svjetovni red s vrlo aktualnom temom ekološkog karaktera o zbrinjavanju otpada u Hrvatskoj.
Cilj niza tribina "Jedinstvo u različitosti" u organizaciji Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta je informirati crkvenu javnost i pastoralne djelatnike o različitim karizmama, radu i djelovanju crkvenih pokreta, udruga i zajednica, a ujedno formacijski djelovati na članove crkvenih pokreta i udruga.

- (IKA) - Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, u četvrtak 18. studenoga, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško predvodit će misno slavlje za pokoj duša svih poginulih u obrani Vukovara i hrvatske domovine u 19 sati u crkvi Sveta mati slobode na zagrebačkom Jarunu.
Dan ranije, u srijedu 17. studenoga u 18.30 sati, na križanju ulice Hrvatske bratske zajednice i Ulice grada Vukovara bit će organizirano paljenje svijeća i molitva.

- (IKA) - U četvrtak, 18. studenog na misnom slavlju s početkom u 18.30 sati u župi Bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu bit će postavljen i blagoslovljen križ posvećen hrvatskim mučenicima. U subotu, 20. studenog s početkom u 20 sati održat će se molitveno bdjenje pred zavjetnom slikom "Gospe od zdravlja".
U nedjelju, 21. studenog s početkom u 9.45 sati ispred bogoslužnog prostora krenut će nekoliko sudionika ultramaratona od Slavonskog Broda do Hrvatske Tišine u Bosanskoj Posavini pod geslom "Vjerom do zdravlja". Istoga dana na misi koja počinje u 11 sati bit će blagoslovljena zavjetna slika "Gospe od zdravlja" pred kojom će se svakodnevno moliti za zdravlje i ozdravljenje.

- Prof. Tomislav Ivančić će i ovaj četvrtak (18. studeni) u dvorani Kinoteke u Zagrebu održat svoj redovni susret u 20 sati.

- U četvrtak, 18. studenoga u 20 sati u dvorani Vijenac na Kaptolu 29 u Zagrebu održat će se kateheza za srednjoškolce.

- (IKA) - "Molitveni hod za domovinu – Koracima nade u istinu" održava se u četvrtak 18. studenoga od 17 sati u crkvi Sv. Šime u Zadru, u sklopu obilježavanja spomena stradanja u Škabrnji, Vukovaru i drugim mjestima u Domovinskom ratu. Nakon molitve krunice pred škrinjom sv. Šimuna vjernici će se u ophodu središtem grada uputiti sa zapaljenim svijećama na euharistijsko slavlje u katedralu Sv. Stošije koje predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Želja je tim događajem izraziti brigu Crkve za branitelje i njihove obitelji i pridonijeti da žrtva u Domovinskom ratu ne bude zaboravljena. Vjernici su pozvani te večeri upaliti svijeće na svojim prozorima kao znak solidarnosti s pogođenima ratnim nevoljama.

- (IKA) - Društvo za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije "Tkalčić" održat će svoju četrnaestu redovitu godišnju glavnu skupštinu u četvrtak 18. studenoga s početkom u 16 sati u dvorani Nadbiskupskoga duhovnoga stola u Zagrebu, Kaptol 31 (kolni ulaz Branjugova 1).
Na dnevnom redu će osim izvješća o radu Društva od posljenje skupštine održane 10. prosinca 2009. godine, te usvojen program rada za sljedeću godinu. I u ovoj prigodi bit će predstavljana nova izdanja, i to 14. godišnjaka "Tkalčić", te tri knjige.
Dr. Ivan Mirnik predstavit će knjigu dr. Pavla Mačeka "Plemeniti rodovi Jelačića"
(Radovi br. 20), mr. Anđelko Košćak predstavit će djelo dr. Stjepana Razuma "Vjeroispovijedi i župničke prisege Zagrebačke nadbiskupije" (Radovi br. 21), a dr. Agneza Szabo knjigu dr. Miroslava Akmadže, "Crkva i država", svezak II. (Radovi br. 22).

- (IKA) - Učenici i djelatnici Strukovne škole Gospić obilježit će u četvrtak 18. studenoga prvi put na masovniji način tužnu obljetnicu pada grada heroja Vukovara. U 8 sati nazočit će misi u gospićkoj katedrali koju će predslaviti župnik i dekan gospićki mons. Mile Čančar nakon čega će položiti vijenac i zapaliti svijeću pred središnjim križem na trgu S. Radića.

- (IKA) – Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2010. u četvrtak 18. studenoga misu za sve pokojne i nestale na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru s početkom u 13 sati predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Misi prethodi Križni put – Kolona sjećanja ulicama Grada heroja.

- (IKA) - "Na putu svjetla" naziv je izložbe brodske slikarice Mirjane Buljan koja će biti otvorena u četvrtak 18. studenoga u 13 sati u prostorijama Opće bolnice u Slavonskom Brodu.

- (IKA) – Film o životu splitskih beskućnika u vrijeme recesije "Nemati, a biti" u produkciji Dramskog studija Ilirik bit će prikazan na 42. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva koja se održava u Samoboru od 26. do 28. studenoga. Film koji se radio u suradnji s Caritasom i udrugom Most također će biti prigodno prikazan 19. studenoga u 21 sat, na Večerima dobrog filma koje se jednom mjesečno organiziraju u oratoriju akademske crkve Sv. Filipa Nerija u Splitu. Više o projektu može se pročitati na web stranici www.dramskistudioilirik.hr.

- (IKA) - Kršćanski mirovni krug iz Zagreba i katedralna župa Uzvišenja svetog Križa u Sisku priređuju u petak, 19. studenoga u 19.30 sati kazalište razgovora s predstavom Kathleen Ann Thompson „Knjiga o Ruti". Program će se održati u velikoj dvorani Pastoralnog centra katedralne župe Uzvišenja svetog Križa u Sisku, Trg b. Josipa Jelačića 1.

- (IKA) - Collegium pro musica sacra priređuje koncert ususret blagdanu sv. Cecilije. Koncert će održati u subotu, 20. studenoga u dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda, Gundulićeva 6a u Zagrebu u 20 sati. Na programu će biti djela Skjavetića, da Palestrine, Klobučara, Igreca i Brittna.

- (IKA/TU) - Podjela potvrdnica polaznicima Škole za župne suradnike i Glazbene škole Đakovačko-osječke nadbiskupije koji su završili dvogodišnji program formacije bit će održana 20. studenoga u prostorijama KBF-a u Đakovu, s početkom u 12.30 sati. Svečanosti će nazočiti i prigodni govor uputiti đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, te predstojnici Škola dr. Stanislav Šota i mo Ivo Andrić.

- (IKA/TU) – Treći seminar za animatore i suradnike u župnoj katehezi na području Đakovačko-osječke nadbiskupije na temu "Riječ Božja u središtu župne kateheze" održat će se 20. studenoga, s početkom u 9 sati u prostorijama KBF-a u Đakovu.
Seminar će obuhvatiti predavanje dr. sc. Ivice Čatića, radionice, plenum, a potom će uslijediti podjela potvrdnica polaznicima koji su završili program formacije Škole za župne suradnike i Glazbene škole Đakovačko-osječke nadbiskupije.

- SKAC tulum održat će se u subotu 20.studenog u 20 sati u SKAC klubu Palmotićeva 31 u Zagrebu. To će biti povod da se i predstavi nova sezona te udruge. Što sve nude i koji im je cilj u novoj sezoni doznatje u subotu. Ulaz je slobodan.

- (IKA) – Duhovna obnova za srednjoškolce i mlade koji su sudjelovali na ljetnim kampovima u Centru "Sanguis Christi" na otoku Olibu održat će se u subotu, 20. studenoga u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove, Vinobreška 16 u Zagrebu-Podsused. Na duhovnoj obnovi mogu sudjelovati i drugi mladi. Program započinje u 9.30 sati, a završava oko 18 sati misnim slavljem.

- (IKA) - Caritas Varaždinske biskupije u prigodi nadolazećeg došašća i Božića organizira tradicionalnu duhovnu obnovu za voditelje i suradnike župnih Caritasa u subotu 20. studenoga. Duhovna obnova započinje u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu misnim slavljem u 9 sati koje će predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa. Nastavlja se u dvorani Biskupskog ordinarijata pozdravnim riječima predsjednika i ravnatelja Biskupijskog Caritasa mons. Ivana Godine i mr. Ante Šole. O temi „Motivacija za volontiranje" izlagat će ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar.

- (IKA) – U crkvi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu održat će se biblijsko bdjenje od 21. do 28. studenoga. Bdjenje započinje 21. studenoga nakon večernje mise za župljane Karlovačkog dekanata. Bdjenje će biti svojevrsna duhovna priprava za svetkovinu Božića osobnim čitanjem i slušanjem Božje riječi u zajednici.

- (IKA) - U samostanu franjevaca trećoredaca Sv. Franje Asiškog u Ogulinu u nedjelju 21. studenoga svečano se slavi naslovni patron kapelice Krist Kralj. Misu će uz gvardijana fra Marijana Jelušića i brojne svećenike Ogulinskog dekanata u 17 sati predvoditi gvardijan samostana franjevaca trećoredaca na Ksaveru u Zagrebu fra Marko Medo.

- (IKA) – Sv. Nikola Tavelić, zaštitnik Hrvatske katoličke zajednice Bad Cannstatt kraj Sttutgarta u Njemačkoj slavi se u prvu nedjelju po blagdanu 21. studenoga, ujedno u nedjelju Krista Kralja. Za proslavu se hrvatska vjernička zajednica pripravlja trodnevnom duhovnom obnovom. Pod geslom "Obnovimo se Duhom" od petka 19. do nedjelje 21. studenoga predvodi je dr. fra Ante Vučković, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Blagdanska misa u Bad Cannsttatu je u nedjelju 21. studenoga u 12 sati.

- (IKA) – Hrvatska katolička misija u Berlinu će u nedjelju 21. studenoga misnim slavljem koje će s početkom u 12 sati u crkvi Sv. Sebastiana na Weddingu, Feldstr. 4, predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić proslaviti 40. obljetnicu djelovanja.
Nakon mise prigodni recital izvest će fra Josip Grbavac, ravnatelj franjevačke klasične gimnazije u Sinju i Tomislav Martić, glumac iz Zagreba.
Osim duhovnoga, obilježavanje obljetnice bit će proslavljeno i u vidu društvenih aktivnosti.
U petak 19. studenoga u 20 sati u ATZE Musiktheater, Luxemburger Strasse 20 u kulturnom programu nastupit će folklor, zborovi, klapa, razni izvođači iz HKM.
U subotu 20. studenoga također u 20 sati u Loewe Saal, Wiebestrasse 42 koncert zabavne glazbe održat će Dražen Zečić.

- (IKA) – Svetkovinu Krista Kralj istoimena župa na zagrebačkom Trnju svečano slavi u nedjelju 21. studenoga. Za proslavu se vjernička zajednica župe, koju je prije 72 godine (1938.), pred Drugi svjetski rat na tada zagrebačkoj periferiji ustanovio zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, pripravlja trodnevnicom od četvrtka 18. do subote 20. studenoga. Krunica s pobožnostima i propovijedanom misom je u 18.30 sati, kroz trodnevnicu propovijeda dr. Josip Šimunović sa zagrebačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Na samu svetkovinu svečana misa je u 11 sati. U kripti crkve Krista Kralja predvodi je mons. Zvonimir Sekelj, biskupski vikar za grad Zagreb.

- (IKA) – Na nedjelju Krista Kralja, 21. studenoga, u svečanom euharistijskom slavlju koje u 11 sati u crkvi Corpus Domini na zagrebačkoj Trešnjevci, Mošćenička 3 predslavi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski s rektorom crkve don Pavlom Crnjcem, s. M. Ignacija Dulić iz samostana Reda Pohoda Marijina uz crkvu Corpus Domini, u ruke poglavarice s. M. Martinčević položit će vječne zavjete. Misno slavlje uzveličat će zborovi „Corpus" i sestara stroge klauzure. U samostanu je osam zavjetovanih sestara i jedna poglavarica. Ove godine Red je proslavio 400. obljetnicu svoga utemeljenja.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić podijelit će na svetkovinu Krista Kralja, 21. studenoga pod svečanim misnim slavljem u đakovačkoj prvostolnici Sv. Petra u 10.30 sati red đakonata osmorici kandidata: Mati Jokiću iz Privlake, Tomislavu Karavidoviću iz Gundinaca, Tomislavu Lasiću iz župe Osijek 1, Pavi Martiću iz župe Slavonski Brod 7, Vedranu Mešanoviću iz Otoka, Damiru Staniću iz Valpova, Željku Šimiću iz Valpova i Ivanu Živiću iz Sikirevaca.

- (IKA) - Na svetkovinu Krista Kralja u nedjelju 21. studenoga, za vrijeme euharistijskog slavlja u katedrali Sv. Stošije u Zadru u 11 sati, zadarski nadbiskup Želimir Puljić za đakone će zarediti akolite Zadarske nadbiskupije: Rolanda Jelića iz župe Benkovac, Darka Marušića (Stanovi Zadar), Slavka Ivoša (Kali) i Tomislava Planinića (Opuzen).

- (IKA) - Viniška župa Presvetog Svetog Srca Isusova u nedjelju, 21. studenoga, slavi blagdan Gospe od zdravlja. Ispred crkvice Gospe od zdravlja u zaseoku Orihovici u 10 sati procesiju mjestom i misu vodi prof. dr. Marinko Vidović. U zavjetni blagdan vjernici Vinišća ulaze trodnevnom duhovnom pripravom koju s molitvom krunice i misom u 15.30 sati predvodi župnik don Ivan Simunić. Slavlje će uzveličati župni zborovi Vinišća.

- (IKA) – Hrvatska katolička zajednica Sv. Nikola Tavelić u Kirchheimu u nedjelju 21. studenga slavi blagdan svog nebeskog zaštitnika, zvan "Patrozinium" (Župni dan). Misa je u 17.30 sati u crkvi St. Ulreich – Kirchheim. Predslavi je fra Josip Repeša. Pjeva župni zbor mladih. Poslije mise u župnoj dvorani nasuprot crkve druženje je uz domjenak i nastup hrvatskih folklornih skupine.

MOLITVENI SKUP ZA SPAS HRVATSKE DRŽAVE I NARODA - svakog petka

12.11.2010.

Petkom u 17:30 do 19:30
Lokacija Stepinčeva zagrebačka katedrala
SKUP SE ODRŽAVA U SVRHU OČUVANJA SLOBODE I PUNOG SUVERENITETA NARODA I DRŽAVE HRVATSKE. SLOBODA I SUVERENITET MEĐUNARODNO PRIZNAT, POSEBICE OD VATIKANA ODNOSNO PAPE WOYTILE JE DOKAZ NAŠEG PRAVA NA SVOJU DRŽAVU. TO JE POVIJESNI OSTVARENI SAN SVIH DOMOLJUBNIH HRVATA ZA KOJI SU PALI MNOGI ŽIVOTI TIJEKOM DUGE POVIJESTI HRVATSKOG KRIŽNOG PUTA. UVIJEK SMO BILI I OSTALI VJERNI BOGU I KRISTOVOM NAMJESNIKU NA ZEMLJI. TA SLOBODA I TAJ HRV...ATSKI SUVERENITET SU DOVEDENI U PITANJE. HRVATI SU ISKUSILI BROJNE POVIJESNE INTEGRACIJE KOJE SU U BITI BILE NASILNE I UVIJEK NA ŠTETU HRVATSKOG NARODA. TA OPASNOST NAM OZBILJNO PRIJETI I DANAS, A ODLUKE KOJE SE DONOSE DANAS U HRVATSKOJ VLASTI, KAO I KROZ POVIJEST, NISU IZRAZ VOLJE HRVATSKOG NARODA. TO POKAZUJU BROJNE ANKETE I U SVIJETU I KOD NAS.

NAMA VJERNICIMA I DOMOLJUBIMA PREOSTAJE SAMO MOLITVA KRUNICE I ZAGOVORA MAJCI BOŽJOJ, NAŠOJ ZAŠTITNICI I ODVJETNICI HRVATSKE, KAKO SE JOŠ JEDNOM NE BI SPOTAKNULI O ISTI KOBNI KAMEN NA ŠTETU NARODA I DRŽAVE.

MOLITVENI SKUP ĆE ZAPOČETI 5. STUDENOG ISPRED KATEDRALE U 17.30 ( PETAK ) I TRAJAT ĆE OKO POLA SATA A ZATIM SA UPALJENIM SVIJEĆAMA I PJESMOM NA USNAMA, KOLONA ĆE KRENUTI DO KAMENITIH VRATA U ZNAK ZAHVALE MAJCI BOŽJOJ.

DRAGI DOMOLJUBI NEKA VAS LOŠE VRIJEME I KIŠA NE OBESHRABRI U VAŠEM DOPRINOSU, CILJU ZA KOJI SU MNOGI NAŠI BRANITELJI POLOŽILI SVOJE ŽIVOTE NA OLTAR DOMOVINE!!!

BOG I HRVATI !

Inicijator : JOSIP KOKIĆ

PROROCI NOVOGA DOBA - Zamke zla u književnosti i filmu

Pozivamo vas na teološku tribinu pod naslovom

PROROCI NOVOGA DOBA - Zamke zla u književnosti i filmu
koja će se održati u utorak, 16. 11. 2010. u 20h u SD "Stjepan Radić" u Kino dvorani "Forum" u Zagrebu.

Gost predavač: Dr. sc. fra Josip Blažević

*Zbog tribine neće biti vjeronauk na Jarunu u srijedu, 17. 11.2010.

Mačke su stručnjaci za zakone fizike

Prenosim sa T-portala

Mačke pri pijenju vode koriste neobičnu, ali vrlo pametnu tehniku koja se temelji na finoj ravnoteži fizikalnih sila, pokazale su nove snimke napravljene superbrzim kamerama.

Mačkoljupce odavno zanima misterij tog elegantnog taženja žeđi. Za razliku od pasa, koji upotrebljavaju jezik kao svojevrsnu zaimaču za ubacivanje tekućine u usta i posvuda prskaju, mačke vuku stupce vode samim vrškom jezika, a da ni u jednom trenutku ne prekidaju njezinu površinu.

'Mačke su jednostavno pametnije od pasa kada je riječ o mehanici fluida', kaže Roman Stocker, biofizičar s MIT-ja.

Ljudi i životinje poput ovaca ili konja piju tako da srču, psi grabe vodu jezikom, a mačke koriste još finiju tehniku. One savijaju vršak jezika tako da vodu dodiruju njegovim stražnjim dijelom. Umjesto da prodru kroz površinu, tek je lagano dotiču, a voda se lijepi za jezik koji je vještim pokretima u stupcu podiže prema ustima.



Mačja fizika fluida

Kako bi bolje istražio zanimljivu tehniku, Stockerov je tim čak konstruirao robota. Istraživanje je pokazalo da se ona temelji na finoj igri adhezije, kohezije, inercije i gravitacije. Adhezija je sila privlačnosti koja vlada između dvije različite tvari – u ovom slučaju vode i jezika. Kohezija je pak sila privlačnosti koja vlada među molekulama iste tvari. Zahvaljujući njoj mačka uspijeva povući uvis cijeli stupac vode, a ne samo ono malo što se izravno zalijepilo. Zbog inercije stupac se nastavlja kretati prema gore, a gravitacija konačno prekida proces kada nadjača inerciju.



'Stvaranje stupca potiče inercija – tendencija tekućine da se, kada je jednom pokrenuta, nastavi gibati. U jednom trenutku stupac postaje veći i duži, međutim potom se pod utjecajem gravitacije skuplja i pada nazad u zdjelicu. Stoga mačka mora odabrati trenutak kada je najveći i u pravi čas zatvoriti usta', kaže Stocker.

Istraživanje je također pokazalo da dlake na mačjem jeziku nemaju ništa s procesom pojenja, kako se ranije mislilo.

Tim je uvjeren da su mačke ovu metodu usvojile kako bi se manje zaprljale, odnosno poprskale. 'Lice mačaka, a osobito dijelovi oko njuške, vrlo su osjetljivi pa ih vjerojatno žele što manje smočiti', ističe Stocker.

MIT-jev stručnjak zainteresirao se za tajnu tehniku prije tri godine, kada je promatrao svoju mačku Cutta Cuttu kako doručkuje. 'Pomislio sam da mora biti nešto zanimljivo u mehanizmu kojim mačke tjeraju vodu ili mlijeko u usta jer savladavaju gravitaciju', rekao je Stocker. No Cutta Cuttin jezik kretao se previše brzo da bi se mehanizam mogao analizirati golim okom pa je tim odlučio zabilježiti macu kamerom koja snima 120 sličica u sekundi.

'Od Krista pozvani' - nedjelja, 14.11.2010. u 10:00 HKR

Na blagdan sv. Nikole Tavelića u emisiji HKR-a Od Krista pozvani' koja je na rasporedu u nedjelju, 14.11.2010. u 10:00 sati predstavljamo fra Augustina Kordića, tajnika Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Naš gost je sudjelovao na misi kanonizacije prvoga hrvatskog sveca u Rimu. Kako je izgledalo hodočašće u Rim u povodu kanonizacije Nikole Tavelića? Koliko je kanonizacija utjecala na vjerski život Hrvata? Što se danas čini na širenju štovanja sv. Nikole Tavelića? Odgovore na ova pitanja i druge zanimljivosti poslušajte u emisiji 'Od Krista pozvani' koju uređuje Svjetlana Đuran.

'Lijepo je biti zajedno' - nedjelja, 14.11.2010. od 12:15 do 15:40. HKR

U emisiji HKR-a 'Lijepo je biti zajedno' u nedjelju, 14.11.2010. od 12:15 do 15:40 sati gostuje vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Govori o životu katolika u Sarajevu, kao i o presudi Općinskog suda kojom se Nadbiskupiji oduzima vlasničko pravo nad dijelom zgrade ordinarijata. Vodimo vas i u Šibenik na proslavu sv. Nikole Tavelića, ali i u Vukovar u kojem upoznajemo Hrvatsko kulturno-glazbeno društvo 'Dunav' i nadu s kojom Vukovarci žive u svojem gradu.
Tijekom emisije u našem studiju svirat će Tamburaški sastav 'Za šaku dukata'.
Urednica i voditeljica: Tanja Popec.

Predstavljanje Katoličke Udruge Mladih Istre (KUMI)

Udruga koja več dugo postoji i koja bi mogla biti primjer svima kreću ponovno.
Katolička udruga mladih Istre (KUMI), udruga mladih vjernika Istre, osnovana 1998. radi njihova okupljanja. Jedan je od osnivača Porečko-pulska biskupija, kojoj Udruga odgovara za svoj rad.
Program djelovanja sadrži ideje zajedništva, služenja, liturgije i svjedočenja. Redovitim članom Udruge može postati osoba od 16. do 35. godine života, a predviđeno je i počasno članstvo te status pridruženoga člana. Na čelu su Udruge predsjednik i četveročlano predsjedništvo, koji se biraju svake tri godine na redovitoj godišnjoj skupštini. Djeluje lokalno i po timovima. U većim gradovima (Buzet, Pula, Umag) postoje lokalne zajednice KUMI, koje djeluju u svojim župama održavajući redovite sastanke. Na općoj razini djeluju po timovima za glazbeni, karitativni i humanitarni rad te za ekol. i sport. aktivnosti. Pokrenuli su i projekt Zajednička euharistija mladih Istre (ZEMI). Često priređuju hodočašća te kraća i dulja putovanja. Sve aktivnosti dostupne su i mladima koji nisu članovi. Posebnu pozornost posvećuju glazbi: redoviti su sudionici festivala duhovne glazbe, a prigodom božićnih i uskršnjih blagdana održavaju ulične koncerte.
S. Trogrlić

Predstavljanje u Rovinju bit će 13. studenog od 20:00 do 21:30 u Pastoralnom centau Don Bosco Rovinj, Croatia

Koncert povodom 40 godina VISA ˝GOSPA OD ZDRAVLJA.

Svi vi ljubitelji duhovne glazbe, dođite sutra (subota) u 19:30 h u crkvu Gospe od Zdravlja i prisustvujte svečanosti VIS-a koji slavi 40 godina djelovanja!!! Moći ćete čuti raznegeneracije sastava od 1970. do danas, svaka generacija će svirati barem dvije pjesme pa dođite poslušati i potaknuti ih na taj način za daljnji rad!!

Kateheza za studente i radničku mladež - Velika Gorica

Danas, u petak 12. studenoga u 20:30 održat će se kateheza za studente i radničku mladež na prošlotjednu odgođenu temu.
TEMA: 3. Božje uputstvo (zapovjed) - nedjelja - dan odmora
Nadam se da ćemo se vidjeti!

DUHOVNA OBNOVA KURSILJO-Mladi Zadarske nadbiskupije

11.11.2010.

OD 25 - 28.11 U KATEDRALI U ZADRU ĆE SE ODRŽATI DUHOVNA OBNOVA "KURSILJO" ZA STUDENTE I MLADE, TREBA SE PRIJAVITI U ŽUPNI URED KATEDRALE SV.STOŠIJE JER JE BROJ MJESTA OGRANIČEN, ILI SE MOŽE PRIJAVITI DON IVICI MUSTAĆU. TO JE PREKRASNA DUHOVNA OBNOVA KOJA ŽIVI RADOSNO KRŠĆANSTVO. KURSILJO JE NEŠTO POSEBNO, MNOGI SU NAKON KURSILJA DOŽIVJELI TAKVU POSEBNU BOŽJU RADOST. PRIJAVITE SE, DOĐITE I VIDITE... :-) DA NAŠA RADOST BUDE POTPUNA

Obitelj sa 18 djece odgajaju po Krščanskin načelima

Prenosim sa Idex.hr
Da bar ovakvih obitelji ima i u Lijepoj našoj.

OBITELJ Bates jedna je od najvećih na svijetu te neprekidno raste. 45-godišnji Gil i njegova 43-godišnja supruga Kelly imaju čak osamnaestero djece te uopće ne planiraju prestati širiti obitelj.

Gil se bavi obrezivanjem stabala, a u poslu mu pomažu starija djeca, od kojih je najstariji 21-godišnji Zach. Najmlađi član obitelji je Judson Wyatt, koji je među veselo društvu u Tennesseeju stigao prije samo dva tjedna. Obitelj nikada od države nije tražila nikakvu pomoć ili povlastice, a smatraju da su im njihova djeca najveći blagoslov. Odgajaju ih prema kršćanskim načelima te nedjeljom uvijek svi zajedno odlaze na misu.

Djeca pomažu u kućanskim poslovima, a organizirani su tako da je jedno starije uvijek u paru s jednim mlađim, a parovi se mijenjaju svakoga dana. Mlađa djeca se školuju kod kuće umjesto u vrtiću, a stariji ili studiraju ili su već stekli diplome srednje škole. Većina djece svira neki instrument te zajedno sudjeluju u lokalnom zboru u Lake Cityju. Otac stalno proširuje kuću kako bi uvijek imali dovoljno mjesta za nove članove.

Povorka sječanja na Vukovar.

Klub gimnazijalaca Ivan Merz PSHG, Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, Udruga 128. brigade HV-a Sveti Vid Rijeka, Udruga udovica poginulih branitelja Domovinskog rata, Mreža katolika grada Rijeke, KN HNK Rijeka ARMADA poziva vas da 16. studenog obilježite Dan sjećanja na Vukovar. Pozivamo sve Riječane i Riječanke da mirno i dostojanstveno dođu u Vukovarsku ulicu od kuda će krenuti mimohod građana u 19.30 sati. Povorka domoljuba će se na Mostu branitelja susresti sa oko 500 sušačkih gimnazijalaca koji će prethodno sudjelovati u programu (svjedočenje branitelja Vukovara, heroja: Zoran Šangut, Damir Radnić, Nenad Gagić, Irena Kačić - ubijeni joj suprug i sin). Na Mostu hrvatskih branitelja će molitvu predvoditi kancelar Riječke nadbiskupije msgr. Nikola Imbrišak u 20 sati. Nakon polaganja svijeća skup će se u miru i dostojanstvu razići svojim domovima.˙

Košara sv.Elizabete

Dragi svi, od dana, 08.11.2010. pa do 17.11.2010. Super Konzum prodavaonica na adresi Ulica Grada Vukovara 275 u Zagrebu, organizirala je "košaru sv.Elizabete" u koju će se skupljati prilozi za pučku kuhinjicu na Kaptolu. Svratite, potaknite i druge kako bi ova akcija bila plodonosna.

Zaslužile su našu pažnju

10.11.2010.

Ovo prenosim sa bloga drinica.blog.hr .
Podržimo ove hrabre žene i majke.
Molimo za naše generale.

"Mi, dolje naznačene stradalničke, braniteljske i domoljubne udruge, proistekle iz hrvatskog obrambenog Domovinskog rata

OBAVIJEST HRVATSKOJ JAVNOSTI

U ovim velikim i teškim danima sjećanja na stradanja hrvatskoga naroda i hrvatske zemlje od velikosrpskog agresora, u Vukovaru, Škabrnji, Voćinu i diljem Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, želimo se posebno sjetiti na dodatna stradanja i ponižavanja hrvatskih generala i visokih političkih dužnosnika Herceg-Bosne u Haagu, kao i svih drugih hrvatskih branitelja po zatvorima, gdje god se nalazili, te

p o z i v a m o

hrvatske vjernike u nedjelju, 14. studenoga, u 17:30 sati u zagrebačku katedralu na molitvu svete krunice i u 18 sati na svetu misu, s nakanom da Bog prosvijetli srce i razum političkim moćnicima svijeta i sucima u Haagu za spoznaju istine, pravednosti i ljubavi, kako bi donijeli oslobađajuću presudu za hrvatske generale Antu Gotovinu, Mladena Markača, Ivana Čermaka, Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, te visoke političke dužnosnike Herceg-Bosne Brunu Stojića, Jadranka Prlića, Berislava Pušića i Valentina Ćorića.

Ujedno pozivamo i na skup koji će se održati u Zagrebu 15. studenoga 2010. u dvorani Tribine grada Zagreba, Kaptol 27, u 18 sati, gdje će se održati projekcija dokumentarnog filma "Ruže hrvatske" redateljice Shenide Bilalli. Film govori o borbi žena tijekom Domovinskog rata.
Te iste žene, majke, supruge, sestre i kćeri, koje su digle glas devedesetih i branile Hrvatsku, ponovno pozivaju sve građane i udruge proistekle iz Domovinskog rata da svojom nazočnošću daju potporu apelu za oslobađajuću presudu optuženim hrvatskim generalima i političkim dužnosnicima Herceg-Bosne, koji su časno obranili naše živote, domove i domovinu.

Pridružite nam se!

Organizatori:
- Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja
- Zajednica udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata
- Nezavisni dragovoljci hrvatski
- Udruga "Vukovar 91"
- Bedem ljubavi 91
- Hrvatski pokret za život i obitelj
- Društvo "Hrvatska žena"
- Hrvatsko žrtvoslovno društvo
- Hrvatska pozadinska fronta
- Centar "Apel"
- Mi za našu gardu
- "Anđeli čuvari"

Obavijest dostavlja u ime navedenih udruga:

Dr. Ružica Ćavar, predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj .

Na kraju što napisat nego da imaju i moju podršku, kao i podršku moje udruge 'Prijatelji bez granica'.

Antidepresivi and božje ovčice live u skloništu Autsajder/ upad 5kn

Termin: 13. studeni · 19:30 - 23:30
Lokacija:Skonište Autsajder
drage kodrmana bb
Zapresic, Croatia
Autor: Autsajder Auku
Više informacija: Božje ovčice:
http://www.myspace.com/bozjeovcice

Antidepresivi:
http://www.myspace.com/antidepresivpunk

Putovanje na Maltu

Mladi Marijine Legije poručuju:
Dragi legionari,
ukoliko ste zainteresirani malo proširiti svoje vidike i upoznati nove ljude i krajolike, pridružite se putu na Maltu i susretu s tamošnjim legionarima!
Planira se posjet za vrijeme proljetnih praznika. Put bi koštao oko 80 eura, smještaj zasad ništa ili vrlo malo ( ako će biti moguć smještaj u legijskoj kući njihovoj)! javite ako ste zainteresirani!!! juhuuuuu!!! Zahvaljujem!
Sve informacije na njihovom fejs profilu.

Adventski humanitarni sajam mladih župe Navještenje BDM iz Velike Gorice

Adventski humanitarni sajam mladih župe Navještenje BDM iz Velike Gorice bit će u nedjelju, 21. studenoga.
Pozivam sva srca dobre volje da se uključe i naprave kolač za prodaju (neki bez puno kreme-suhiji) i na taj način unese malo sreće u životonima koji nisu sretni kao mi.
p.s. kolači će se skupljati u subotu poslijepodne (20.11.)

Dan hrvatskih knjižnica

Ove će se godine 11. studenoga na međunarodnom sajmu knjiga i učila Interliber na središnjoj pozornici Paviljona 6, u vremenu od 12 do 13 sati obilježiti 50. obljetnica donošenja prvog Zakona o bibliotekama te predstaviti kampanja Hrvatskoga knjižničarskog društva Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu.

Time će se po prvi puta, u godini kada Hrvatsko knjižničarsko društvo slavi 70. obljetnicu osnutka, 11. studenoga obilježiti kao Dan hrvatskih knjižnica.

Obilježavanju će nazočiti uvaženi kolege knjižničari, predstavnici Hrvatskoga Sabora, Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

U nastavku će biti predstavljena knjiga dr. sc. Josipa Stipanova, Knjižnice i društvo.

Najave događanja od 10. do 14. studeni 2010.

09.11.2010.

Pozdrav svima.
Događanja je puno.
Po malo pratim i naše misije tako da u jednoj najavi idemo i u Sydnej.
Ovo je malo što se dođaga u našim župama.
Svatko može sudjelovat u stvaranju ovih najava, tako da na mail sa strane pošaljete najavu događanja u vašim sredinama.

- Župa Sveti Josip iz Zagreba hodočasti u Vukovar. Polazi u subotu, 13. studenoga, u 5 sati. Cijena od 200 kuna uključuje prijevoz i ručak (bez pića). Karte možete nabaviti u Župnom uredu.

- U župi Sveti Petar u Zagrebu u srijedu 10. studenog neče biti kataheze za studente i radničku mladež.

- (IKA) – "Grobovi vapiju u nebo" tema je okruglog stola koji 10. studenoga u 19 sati u svojim prostorijama priređuje Zavod Antona Martina Slomška u Mariboru. Okrugli stol je posvećen otkrivenim masovnim grobnicama žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća na području Republike Slovenije, a među kojima su i brojni hrvatski civili i vojnici. Na okruglom stolu sudjeluju dr. Jože Dežman, dr. Mitja Ferenc, Pavel Jamnik i Jože Možina.

- (IKA) - Kršćanska sadašnjost tijekom ovogodišnjeg Interlibera od 10. do 14. studenoga na Zagrebačkome velesajmu, u okvirima zajedničkoga programa kojega nudi organizator sajma, predstavit će dva vrijedna izdanja.
U četvrtak, 11. studenoga u 11 sati u paviljonu VI bit će predstavljena "Velika iznašašća kršćanstva" koju je priredio Rene Remond. O knjizi će govoriti akademik Josip Bratulić i dr. Tonči Matulić.
U petak, 12. studenoga u 18 sati na istome mjestu bit će predstavljena knjiga akademika Ivana Supičića „Za univerzalni humanizam – prema potpunijoj čovječnosti". O knjizi će govoriti akademik Antun Dubravko Jelčić i mr. Ivica Šola te sam autor.

- (IKA) - Okrugli stol o 20. obljetnici mučeničke smrti svećenika Antuna Grahovara održat će se u utorak 9. studenoga u 16 sati u Velikoj dvorani Pastoralnog centra katedralne župe Uzvišenja svetog Križa u Sisku.
U okruglom stolu sudjelovat će mons. dr. Stjepan Kožul, kanonik Prvostolnoga kaptola, Lojzo Butorac, orguljaš i višegodišnji suradnik u župi sv. Marije u Sisku, autor mnogih radova o životu Siska, i Božidar Brezinščak Bagola, književnik i autor biografskog romana o ubijenom svećeniku. U 19 sati služit će se misa zadušnica u crkvi Pohoda BD Marije na Viktorovcu.
U srijedu 10. studenoga u 17 sati obići će se grob Antuna Grahovara na groblju u Lastinama. U 17.45 sati u župnoj crkvi Sv. Petra u Prišlinu misu zadušnicu predvodit će sisački biskup Vlado Košić, a u 18.30 sati slijedi prigodni spomen program.
Svećenik Antun Grahovar (1951-1990) ubijen je u noći 9. studenoga 1990. godine u župnom stanu u Sisku. Utvrđeno je da je ubojica, u župnikovoj odsutnosti ušao u stan kroz provaljeni prozor i tu ga je čekao. Čim je Tonči ušao u stan i za sobom zaključao vrata, napadnut je nožem. Na tijelu je pronađeno tridesetak većih i manjih rana od noža. Tek nakon jedanaest godina uhićen je u Italiji Grahovarov ubojica Božidar Babić i osuđen u Sisku na 15 godina zatvora.

- Udruga Kristov Stol prošli mjesec je imala jedan uspješan projekt. Povodom toga održat će i druženje u četvrtak 11.11, u njihovim prostorima, uz župu sv. Nikole Tavelića, nakon sv. mise u 18.30h i početka trodnevnice u čast njihova zaštitnika - 1. hrvatskog sveca sv. Nikole Tavelića, prezentacija fotki, mogućnost nabave cd sa slikama! Pozvani su svi sudionici Stepinčeve Krunice, župnici domaćini, njihovi župljani - svi ste dobro došli!

- (IKA) – Sv. Martina biskupa, svog župnog patrona, župa Dugo Selo slavi na blagdan u četvrtak 11. studenoga. Proslavi prethodi trodnevnica od ponedjeljka 8. do srijede 10. studenoga. U 18 sati propovijedane mise predvode oci misionari Krvi Kristove. Na samo Martinje u četvrtak 11. studenoga mise su u 8, 11, a središnja proštenjarska je u 18 sati. Jutarnju misu predslavi o. Ilija Grgć, poldanicu u 11 sati župnik Brckovljana i dugoselski dekan preč. Dragutin Mostečak, a svečano večernje bogoslužje vlč. Ivica Cik, župnik Sesvetskog Kraljevca. Na Martinje je i Dan grada.

- (IKA) - Franjevački svjetovni red organizira tribinu, u četvrtak, 11. studenoga u 19.15 sati u samostanskoj dvorani crkve Bezgrešnog začeća BDM u zagrebačkoj Dubravi, Avenija Gojka Šuška 2. O temi "Vidjeti i(li) vjerovati - dvije dimenzije kršćanskoga života po uzoru na Marijin život" govorit će s. Marija Pehar.

- (IKA) – Izložba dominikanca fr. Marka Bobaša bit će otvorena u četvrtak 11. studenoga u 19 sati u galeriji Vinko Draganja OP u dominikanskom samostanu, Hrvojeva 2, u Splitu. Izložbu će otvoriti Josip Botteri Dini i fr. Ivan Iko Mateljan. U glazbenom dijelu nastupit će "Glasnici nade".

- (IKA) – Knjiga postulatora kauze sluge Božjega Miroslava Bulešića mons. Vjekoslava Milovana "Bio je svet svećenik" bit će predstavljena u Domu hrvatskih branitelja u Puli u četvrtak 11. studenoga u 19 sati. O knjizi, u kojoj se donose svjedočanstva suvremenika o sluzi Božjem Miroslavu Bulešiću, govorit će dr. Stipan Trogrlić, Ana Bedrina i autor mons. Milovan. Prigodnim duhovnim šansonama nastupit će istarski kantautor Bruno Krajcar.

- (IKA) – Gospu od zdravlja, nebesku zaštitnicu župe i franjevačkog samostana na splitskom Dobrom, vjernička i franjevačka zajednica slave na blagdan u nedjelju 21. studenoga. Duhovna priprava je devetnica od četvrtka 11. do subote 20. studenoga. U 18.20 je krunica s litanijama Gospi od zdravlja, u 19 sati propovijedane mise. Po tri večeri devetnice propovijedaju: dr. fra Luka Tomašević, profesor na splitskome Katoličkom bogoslovnom fakultetu, dr. don Drago Šimundža, splitsko-makarski pastoralni vikar i fra Ivan Nimac. U subotu 20. studenoga nakon večernje mise je bdijenje, molitvom i pjesmom animiraju ga splitski framaši. Devetnicu prate duhovno-kulturni sadržaji. Održavaju se nakon večernje mise u crkvi i samostanskoj dvorani. Prvu večer u četvrtak 11. studenoga u 20 sati u pinakoteci samostana izložba je likovnih radova; u petak 12. u crkvi je koncert VIS-a "Gospe od zdravlja" s predstavljanjem novog CD i Spomenice; u nedjelju 14., ujedno na blagdan sv. Nikole Tavelića, duhovni je koncert klapa: "Gospe od zdravlja", "Kambi", "Elektrodalmacije", "Iskona", "Mriže", Sinja, "Sv. Jurja" HRM, "Štorije" i Vokalista Salone. U ponedjeljak 15. studenoga koncert je zborova Osnovnih škola "Dobri", "Skalice" i dječjeg župnog zbora "Gospe od zdravlja"; 16. večernji koncert na orguljama priređuje Nico Oberbanscheidt iz Njemačke, 17. studenoga je koncert MPZ splitskog Sveučilišta "Vox animae" i mješovitog zbora župe Gospe od zdravlja; 18. studenoga večernji orguljaški koncert priređuje Mirko Jankov. 19. studenoga Kristina Cvitanić priređuje klavirski koncert u dvorani samostana s predstavljanjem skladbe "Livada". U nedjelju 21. studenoga na sam blagdan župne i samostanske nebeske zaštitnice Gospe od zdravlja, mise su u 7, 8, 9, 10, u 11 je biskupska, u 15 misa za bolesnike i stare župljane, u 16 za djecu s blagoslovom djece, u 17 za obitelji, u 18 za mladež, u 19 je misa za sve dobročinitelje župe i samostana, predvodi je provincijal dr. Željko Tolić, a u 20.30 sati je misa zahvalnica.

- (IKA) - Na središnjem misnom slavlju u prigodi proslave župnog blagdana u župi sv. Martina biskupa u Varaždinskim Toplicama, u četvrtak 11. studenoga varaždinski biskup Josip Mrzljak posvetit će novi oltar župne crkve u koji će položiti moći bl. Alojzija Stepinca. Misa započinje u 18 sati. Isti dan mise će biti i u 7.30 te u 11 sati, a predvodit će je prijašnji đakon u Varaždinskim Toplicama, a sada kapelan u Ivancu, Davor Šumandl.
Dan ranije, u srijedu 10. studenoga od 17 sati na klanjanje i molitvu bit će izložene moći bl. Alojzija. Nakon molitve krunice, u 18 sati slavit će se misa, a nakon mise nastavlja se molitva pred moćima bl. Alojzija.
Uz blagdan sv. Martina održava se i višednevna proslava Dana grada Varaždinske Toplice. U srijedu u 19 sati u kongresnoj dvorani hotela „Minerva" priređuje se koncert više domaćih izvođača u povodu 530. obljetnice školstva u Varaždinskim Toplicama.

- Prof Tomislav Ivančič imat će predavanje o Hagioterapji u Kinoteci u Zagrebu u četvrtak 11.11. u 20 sati. To je redovna tribima za studente i radničku mladež.

- (IKA) – Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo pod duhovnim vodstvom vlč. Andrije Vrane održava od četvrtka 11. do nedjelje 14. studenoga duhovnu obnovu u župi Majke Božje Žalosne u Španskom. U četvrtak i petak duhovni je program u župnoj dvorani od 17 do 21 sat, u subotu od 9 do 20 sati, u nedjelju od 9 do 15 sati. Informacije i prijave kod vlč. Vrane, mob. 091/653 87 08.

- (IKA) – Na blagdan sv. Martina biskupa u četvrtak 11. studenoga u crkvi svečeva imena u Vlaškoj 36 u Zagrebu, svečana večernja misa je u 18 sati. Predslavi je salezijanac don Anto Stojić uz rektora crkve dr. Đuru Zalara. Pjeva ženski zbor „Danica". Prva misa je u 7.30 sati.

- (IKA) - Predstavljanje monografije "Dr. sc. Rozalija Božena Mutić – redovnica i geologinja" autora Marka Babića održat će se u dvorani Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27 u četvrtak 11. studenoga u 12 sati. Predstavljanje monografije, koja se objavljuje u prigodi u prigodi 95. godine života s. Rozalije, organiziraju Hrvatski geološki institut i Fonticulus vidovicensis. Prinosi znanosti i kulturi. O monografiji, životu i djelu redovnice i znanstvenice, govorit će ravnatelj Hrvatskoga geološkog instituta u Zagrebu doc. dr. sc. Josip Halamić, recenzent i autor Predgovora u monografiji, zatim dr. sc. Mirko Belak, recenzent, znanstveni suradnik iz Hrvatskoga geološkog instituta u Zagrebu, dr. sc. Petar Raffaelli, znanstveni savjetnik, mentor i predsjednik Povjerenstva za ocjenu doktorske disertacije, prof. dr. Jožica Zupanič, sumentorica i članica Povjerenstva za ocjenu doktorske disertacije, s. M. Paula Boršćak, FDC, tajnica Provincije Božje Providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi te dr. sc. Marko Babić, znanstveni savjetnik – autor i nakladnik.
U glazbenom dijelu sudjeluju Zbor Sestara Kćeri Božje Ljubavi, s. Imakulata Malinka i s. Cecilija Pleša iz Družbe Sestara Naše Gospe. Na kraju će nazočne pozdraviti redovnica i znanstvenica, geologinja i mineraloginja dr. sc. Rozalija Božena Mutić.

- (IKA) - Blagdan sv. Martina biskupa svečano će biti proslavljen u župi Sveti Martin na Muri u gornjem Međimurju, gdje će središnje misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Martina u četvrtak 11. studenoga u 11 sati predvoditi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Za proslavu župnog blagdana vjernici će se pripremati trodnevnicom. U ponedjeljak 8. studenoga promišljat će o životu i djelovanju sv. Martina biskupa. Krunicu u 17 sati predmole vjeroučenici šestog i sedmog razreda, a misa je u 17.30 sati. U utorak je Dan župnog Caritasa. Krunicu predmole krizmanici i prvopričesnici, a u 17.30 sati je misa na kojoj pjevanje predvodi crkveni zbor iz župe Orehovica. Bit će prilike za sakrament bolesničkog pomazanja, a nakon mise kraći koncert održat će zbor iz Orehovice. U srijedu se završava trodnevnica krunicom koju predmole vjeroučenici petog i četvrtog razreda, a nakon mise je klanjanje.
Na blagdan sv. Martina biskupa u četvrtak 11. studenoga mise će biti u 7.30, 11 i 16 sati, a u 18 sati priređuje se blagoslov vina na mjesnom trgu po katoličkom obredu kojeg će voditi župnik Ivan Herceg.

- (IKA) - Blagdan sv. Martina svečano se slavi u četvrtak 11. studenoga u župi sv. Martina u Pridrazi čija je stara župna crkva posvećena sv. Martinu. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi svečano misno slavlje u 11 sati u crkvi Sv. Martina. To je starokršćanska bazilika iz 5. st. i spomenik nulte kategorije. U Domovinskom ratu crkva je bila jako oštećena, a nakon rata je temeljito obnovljena. Pokraj crkve su pronađeni ostaci šesterostrane krstionice i starokršćanski arhitektonski ulomci ukrašeni pleterom.

- (IKA) - U sklopu redovite mjesečne tribine "Mladi petak", koju organizira gospićka katedralna župa u suradnji s Gradom, u petak 12. studenoga kao predavači nastupit će prof. dr. Đulijano Ljubičić, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC Rijeka, ter mr. Anđela Jeličić i dr. Nikola Vranješ također iz Rijeke. Tema tribine je "Suvremena psihijatrija i duhovnost - depresija i suicid u 21. stoljeću", a kao suorganizatori tribine ovaj put su Hrvatski liječnički zbor - podružnica Gospić, Hrvatska liječnička komora - povjerenstvo Ličko-senjske županije i Hrvatsko katoličko liječničko društvo - podružnica Gospić. Tribina se održava u Kulturno-informativno centru u Gospiću u dvorani KIC-a, Budačka 12, s početkom u 19.30 sati.

- (IKA) – U prigodi proslave svetkovine Gospe od zdravlja i 40. obljetnice postojanja vokalno-instrumentalni sastav "Gospa od zdravlja" iz Splita priređuje koncert u petak 12. studenoga u 20 sati u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu. U toj prigodi VIS "Gospa od zdravlja" objavio je novi CD i spomenicu koja će također biti predstavljena tijekom programa.

- (IKA) – Hrvatska katolička župa sv. Nikole Tavelića u Nizozemskoj, sa sjedištem u Rotterdamu, uoči proslave svoga nebeskog zaštitnika organizira duhovnu obnovu.
Obnovu s temom "Da vaša radost bude potpuna" od 12. do 14. studenoga vodit će fra Zvjezdan Linić. Program duhovne obnove održat će se u roterdamskom katedrali Sv. Lovre i sv. Elizabete.
Prvi dan duhovne obnove, u petak 12. studenoga, imat će geslo "Vjera te tvoja spasila". U 18.30 sati bit će misa s propovijedi, a potom klanjanje, meditacija, te molitve za vjeru i obraćenje. U subotu 13. studenoga od 10 do 12 sati bit će prigoda za osobnu ispovijed i razgovor, a u 18.30 sati misa s propovijedi, klanjanje, molitva oslobođenja, polaganje ruku i pojedinačna molitva. Geslo toga dana je "Isus oslobađa".
Na samu svetkovinu sv. Nikole Tavelića, u nedjelju 14. studenoga, misa s kojom će duhovna obnova i završiti je u 13 sati.
Tijekom duhovne obnove glazbena pratnja bit će kantautor Luka Balvan.
HKŽ sv. Nikole Tavelića tom duhovnom obnovom započinje bližu pripravu za proslavu 40 godina djelovanja.

- (IKA) – Uredništvo liturgijsko-pastoralne revije "Služba Božja" priređuje proslavu 50. obljetnice izlaženja časopis, "Službe Božje" (1960.-2010.), u petak 12. studenoga u 17 sati u velikoj dvorani franjevačkog samostana sluge Božjega o. Ante Antića na Trsteniku u Splitu. Nakon pozdrava organizatora o časopisu će govoriti nekoliko predavača. Prof. dr. fra Vicko Kapitanović govorit će o društveno-crkvenom kontekstu u kojemu se pokreće časopis, a doc. dr. don Ivica Žižić prikazat će njegovo liturgijsko-pastoralno značenje. O homiletskoj građi u "Službi Božjoj" govorit će mr. fra Marko Babić, a prof. dr. don Ante Mateljan iznijet će teološku misao i život Crkve u časopisu. Urednik "Službe Božje" prof. dr. fra Anđelko Domazet održat će predavanje na temu "Pozicioniranje revije 'Služba Božja' u crkvenoj periodici", a potom će uz fra Franu Doljanina predstaviti bibliografiju 50 godišta "Službe Božje". Program će pjesmom uzveličati Zbor franjevačkih bogoslova.

- (IKA) – "Odgajatelj ususret novim pedagoškim izazovima" bit će tema Katehetske jesenske škole za odgojitelje u vjeri u predškolskim ustanovama koja će se održati 12. i 13. studenoga u Međubiskupijskom sjemeništu, Voćarska cesta 106, na Šalati u Zagrebu.
Školu organizira Nacionalni katehetski ured HBK u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa RH.
Škola započinje u petak, 12. studenoga u 16.30 sati. Nakon molitvenog početka i otvaranja škole slijede dva predavanja. O temi "Suvremene smjernice odgoja u kontekstu kršćanskog obilježja odgoja u vjeri" govorit će dr. sc. Tonči Matulić, a "Odgoj u duhu ljudskih vrijednosti" bit će tema izlaganja mr. sc. Nade Žanko.
Za subotu, 13. studenoga predviđen je rad u pedagoškim radionicama.

- (IKA) - Trodnevno 16. svehrvatsko sportsko natjecanje invalida Domovinskog rata započinje u petak 12. studenoga u 14 sati u sportskoj dvorani Jazine u Zadru. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić će sudionike blagosloviti i uputiti im prigodnu riječ, uz predstavnike državne vlasti, branitelja i udruga. Na natjecanju sudjeluje 800 sportaša, hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata koji će se natjecati u 10 invalidskih disciplina odnosno 28 sportskih kategorija. Igre se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor.

- (IKA) – U Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici od 12. do 14. studenoga održat će se duhovne vježbe za laike pod vodstvom o. Petra Cvekana, OFM. Početak duhovnih vježbi je u petak, 12. studenog u 17 sati, a završetak 14. studenog poslije ručka. Cijena je 400 kn u što je uračunat smještaj, prehrana i kotizacija.
Prijaviti se može putem web-obrasca ili na telefon 01 3350 944 ili e-mail tajništva Centra tajnistvo@luznica.hr.

- (IKA) – Knjiga prof. dr. sc. Vinka Ribarića "Legenda o svetom Marinu Rabljaninu – iz Lopara (Relinquo vos liberos ab utroque homine)" bit će predstavljena u Vijećnici grada Rijeke, Korzo 16, u petak 12. studenoga 2010. u 11 sati. Uvodno će govoriti načelnik općine Lopar Alen Andreškić, a prvu knjigu na hrvatskome jeziku o sv. Marinu predstavit će akademik Petar Strčić i prof. dr. sc. Darko Gašparović.

- (IKA) – U Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu na Kaptolu 29 u Zagrebu, u petak i subotu 12. i 13. studenoga duhovna je obnova za srednjoškolce i studente koji razmišljaju o duhovnom zvanju ili žele produbiti svoj odnos s Bogom. Počinje u petak u 18, završava u subotu u 14 sati. Na završetku duhovne obnove bogoslovi III. i IV. tečaja bit će uvedeni u službu čitača i lektora. Prijave za sudjelovanje na duhovnoj obnovi su u tijeku, primaju ih vicerektor Damir Ocvirk na mob. 098/96 44 718 i e- mail: damir.ocvirk@gmail.com i prefekt (odgojitelj) Dubravko Škrlin - Hren, mob. 098/507- 467, e-mail: dubravko.sh@libero.it.

- (IKA) – Gospu od zdravlja, nebesku zaštitnicu župe i franjevačkog samostana na splitskom Dobrom, vjernička i franjevačka zajednica slave na blagdan u nedjelju 21. studenoga. Duhovna priprava je devetnica od četvrtka 11. do subote 20. studenoga. U 18.20 je krunica s litanijama Gospi od zdravlja, u 19 sati propovijedane mise. Po tri večeri devetnice propovijedaju: dr. fra Luka Tomašević, profesor na splitskome Katoličkom bogoslovnom fakultetu, dr. don Drago Šimundža, splitsko-makarski pastoralni vikar i fra Ivan Nimac. U subotu 20. studenoga nakon večernje mise je bdijenje, molitvom i pjesmom animiraju ga splitski framaši. Devetnicu prate duhovno-kulturni sadržaji. Održavaju se nakon večernje mise u crkvi i samostanskoj dvorani. Prvu večer u četvrtak 11. studenoga u 20 sati u pinakoteci samostana izložba je likovnih radova; u petak 12. u crkvi je koncert VIS-a "Gospe od zdravlja" s predstavljanjem novog CD i Spomenice; u nedjelju 14., ujedno na blagdan sv. Nikole Tavelića, duhovni je koncert klapa: "Gospe od zdravlja", "Kambi", "Elektrodalmacije", "Iskona", "Mriže", Sinja, "Sv. Jurja" HRM, "Štorije" i Vokalista Salone. U ponedjeljak 15. studenoga koncert je zborova Osnovnih škola "Dobri", "Skalice" i dječjeg župnog zbora "Gospe od zdravlja"; 16. večernji koncert na orguljama priređuje Nico Oberbanscheidt iz Njemačke, 17. studenoga je koncert MPZ splitskog Sveučilišta "Vox animae" i mješovitog zbora župe Gospe od zdravlja; 18. studenoga večernji orguljaški koncert priređuje Mirko Jankov. 19. studenoga Kristina Cvitanić priređuje klavirski koncert u dvorani samostana s predstavljanjem skladbe "Livada". U nedjelju 21. studenoga na sam blagdan župne i samostanske nebeske zaštitnice Gospe od zdravlja, mise su u 7, 8, 9, 10, u 11 je biskupska, u 15 misa za bolesnike i stare župljane, u 16 za djecu s blagoslovom djece, u 17 za obitelji, u 18 za mladež, u 19 je misa za sve dobročinitelje župe i samostana, predvodi je provincijal dr. Željko Tolić, a u 20.30 sati je misa zahvalnica.

- (IKA) - Koncertom u župnoj crkvi Marije Kraljice i sv. Ladislava u Murskom Središću u gornjem Međimurju u subotu 13. studenoga 20. obljetnicu djelovanja proslavit će crkveni mješoviti zbor, a 5. obljetnicu zbor mladih "Dođi slijedi me". Ujedno će predstaviti prvi nosač zvuka "Tebi pjevam". Koncert započinje u 17 sati.

- (IKA) – U samostanu sestara Sv. Križa, na zagrebačkom Vrhovcu 43, nastavlja se prošle godine započet duhovni niz "Oaze subotom". "Oaze" se održavaju u drugu subotu u mjesecu od 15 do 19 sati. Zajednička tema je "Ti si Put, Istina i Život!", a tema prvog susreta u subotu 13. studenoga je: "Isus Mesija". Informacije i prijave kod s. Branimire Bedeničić, mob. 098/9560 – 455 i e-mailom: branimira1@yahoo.com.

- (IKA/TU) – Redoviti mjesečni susret "Mir u Bogu", u organizaciji Doma duhovne pomoći sestara sv. Križa iz Đakova, održat će se u subotu 13. studenoga u dvorani "Florentini" (Frankopanska 5a, Đakovo), s početkom u 15 sati.
U ciklusu susreta kroz koje se obrađuje opraštanje kao proces, ovoga puta promišljat će se na temu: "Kriva shvaćanja opraštanja". Uz predavanje susret će sadržavati biblijske radionice, klanjanje i prigodu za ispovijed, a na sudjelovanje se pozivaju svi zainteresirani, napose osobe u profesionalnim službama pomaganja drugima.

- (IKA) – Sv. Brcka, svog nebeskog zaštitnika, župa Brckovljani kraj Dugog Sela slavi na njegov blagdan u subotu 13. studenoga. Svečana proštenjarska poldanica u župnoj je crkvi svetog naslovnika u 11 sati. Predslavi je vlč. Danijel Herceg uz župnika Dragutina Mostečaka.

- KMNL i KOL Zagreb održat će svoja redovna kola. Razvoj na tablici je dosta zanimljiv. Tko će gdje prezimit sve ovisi kako će se odigrat ove subote. KOL nastavlja i dalje do prosinca, dok KMNL završava ove subote.

- (IKA) - Biskupijski susret čitača u liturgiji Gospićko-senjske biskupije održat će se u subotu 13. studenoga u župi sv. Križa u Ogulinu. Susret počinje u 10 sati a glavni predavač bit će profesor na Teologiji u Rijeci mr. Ivan Milovčić.

- (IKA) – Već tradicionalna adventska radionica za izradu božićnih ukrasa kao nakita i suvenira održat će se i ove godine u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici u subotu 13. studenoga. Počinje u 10 a završava u 17 sati. Voditeljica je s. Ljiljana Grgić, milosrdnica. Cijena je 180 kn u što je uračunat materijal za izradu, kotizacija i ručak. Sve izrađene ukrase sudionici mogu ponijeti sa sobom. Prijava za sudjelovanje u adventskoj radionici nalazi se na web-stranicama Duhovno-obrazovnog centra ili na tel. tajništa 01/3350 – 944, faks: 01/3311 – 487 te e-poštom: tajnistvo@luznica.hr

- (IKA) - Sjednica Pastoralnoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije pod predsjedanjem splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića održat će se u subotu 13. studenoga, u Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu, s početkom u 9.30 sati. Budući da je sljedeća godina u našoj domovinskoj Crkvi posvećena obitelji, svoja će razmišljanja posvetiti obiteljskoj tematici u konkretnim prilikama današnjeg vremena.

- (IKA/TU) – Predavači u Tečajevima priprave za brak okupit će se na zajedničkom seminaru 13. studenoga u prostorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Susret će započeti u 9 sati i sadržavat će uvodno izlaganje doc. dr. Ive Džinića te četiri radionice.
Cilj okupljanja je preciziranje temeljnog sadržaja i naglasaka pojedinih tema predavanja koja se održavaju na tečajevima priprave za brak u dekanatima Đakovačko-osječke nadbiskupije te potreba trajnog prilagođavanja i osuvremenjivanja metoda i načina rada sa zaručnicima.

- (IKA) – Zagrebačka župa Sv. Nikole Tavelića u Kustošiji u nedjelju 14. studenoga slavi blagdan svog župnog zaštitnika. Mise su u 7.30, 9.30, 11 te u 18.30 sati. Misu u 11 sati u koncelebraciji sa župnikom vlč. Marijanom Gradinšćakom i svećenicima Kustošijanskog dekanata predslavi kotorski biskup Ilija Janjić. Proslavi prethodi trodnevnica od 11. do 13. studenoga u 18.30 sati.

- (IKA) – Riječka župa Sv. Nikole Tavelića kojom upravljaju franjevci zadarske provincije sv. Jeronima u nedjelju 14. studenoga slavi blagdan svoga župnog patrona. Četiri su blagdanske mise u novoj župnoj crkvi, u 8, 9, 10.30 te u 18 sati. Svečana misu u 18 sati, u suslavlju sa župnikom fra Anselmom Stulićem, predvodi dominikanac o. dr. Marijan Jurčević, koji predvodi i mise trodnevnice od 11. do 13. studenoga u 18 sati.

- (IKA) - Pod geslom "Dođite i vidite" u splitskoj katedrali Sv. Dujma bit će svake nedjelje u 18 sati upriličene mise za mlade i prigodni koncerti. Svake nedjelje za vrijeme euharistijskoga slavlja pjevat će drugi vokalno-instrumentalni sastav iz Splitsko-makarske nadbiskupije koji će potom prirediti i prigodni koncert. U nedjelju 14. studenoga nastupa VIS "Krstitelj" sa splitskog Trstenika, 21. studenoga pjeva VIS "Mihovil" sa Kamena, a 28. studenoga VIS "Anđeli" iz Kaštel Novoga.

- (IKA) – Sv. Nikola Tavelić slavi se u novoj istoimenoj crkvi u Vinjanima Donjim na blagdan u nedjelju 14. studenoga. U 10.30 misu predslavi fra Jure Šimunović meštar novaka s Visovca, koji pjevaju i na blagdanskoj misi. Proslavi prethodi trodnevnica od 11. do 13. studenoga u 16 sati.

- (IKA) - Tradicionalno 27. hodočašće vjernika Zadarske nadbiskupije sv. Nikoli Taveliću, prvom proglašenom hrvatskom svecu u njegov rodni grad Šibenik, održava se u nedjelju 14. studenoga. Po dolasku u Šibenik u 15.30 sati hodočasnici će se okupiti u crkvi sv. Frane, nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića. Euharistijsko slavlje u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku u 17 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

- (IKA/TU) – Proslava nedjelje bračnih jubileja u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji održat će se na 33. nedjelju kroz godinu, 14. studenoga.
Na središnjim misnim slavljima u župama sudjelovat će bračni parovi koji slave jedan od bračnih jubileja, posebice 25, 50 ili 60 godina bračnog zajedništva, koje će proslaviti zajedno s vjernicima svoje župe, te tako posvjedočiti vrednote bračno-obiteljskog života. Župnik će jubilarcima uručiti i prigodnu čestitku đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića.
Zajedničkom proslavom jubileja u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji želi se očitovati dostojanstvo i svetost sakramenta ženidbe te bračne ljubavi i vjernosti.

- (IKA) – Sv. Nikolu Tavelića, nebeskog zaštitnika Hrvatske katoličke zajednice u Leonbergu, hrvatski vjernici koji žive i rade u tom njemačkom gradu slave na blagdan u nedjelju 14. studenoga. Svečana misa je u 11.35 sati u crkvi Sv. Ivana Krstitelja, Marienstrasse 3. Prije mise prigodne su molitve na čast prvom hrvatskom svecu, a nakon mise zajednički domjenak.

- (IKA) – Hrvatska katolička zajednica Sv. Nikole Tavelića u Waiblingenu u nedjelju 14. studenoga slavi blagdan svog nebeskog zaštitinka ujedno i Dan župe. Trodnevnu pripravu s duhovnom obnovom od četvrtka 11. do subote 13. studenoga predvodi fra Filip Mimica, koji i na svečev blagdan u nedjelju 14. studenoga u 11.30 sati predslavi svečanu misu.

- (IKA) - Knjiga "Kako je lijepo biti svećenik" koju je objavila izdavačka kuća Glas Koncila, a priredio novinar tjednika "Glas Koncila" Vlado Čutura, bit će predstavljena u nedjelju 14. studenog u župnoj crkvi Sv. Obitelji u Slavonskom Brodu nakon misnog slavlja u 11 sati.
Kako je knjiga plod Svećeničke godine, tijekom koje su u tjedniku Glas Koncila od 28. lipnja do 20. lipnja 2010. objavljivani prilozi o našim svećenicima u rubrici "Uz svećeničku godinu", predvoditelj misnog slavlja Nedjelko Pintarić, direktor Glasa Koncila govorit će o liku svećenika.

- (IKA) – Sv. Nikolu Tavelića, nebeskog zaštitnika Hrvatskog katoličkog centra i crkve u St. John's parku na Brisbane Roadu u Sydneyju, hrvatska vjernička zajednica svečano slavi u nedjelju 14. studenoga. Misu u crkvi Sv. Nikole Tavelića u St. John's parku u 10.30 sati predslavi fra Gerard Anton Žerdin, biskup hrvatskog podrijetla koji više od 30 godina djeluje u Peruu, u suslavlju s voditeljem HKM i župe fra Marijanom Glamošćakom. Proslavi prethodi trodnevna duhovna obnova – ispovijed, predavanja te propovijedane mise od četvrtka 11. do subote 13. studenoga u crkvi Hrvatskog centra u Sydneyju.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić blagoslovit će 14. studenoga kamen temeljac za izgradnju novog Pastoralnog centra "Mitar Dragutinac", u župi Sv. Martina, biskupa u Strizivojni. Blagoslov će se održati tijekom misnog slavlja u 10.30 sati.

- (IKA) – Trodnevnica od četvrtka 11. do subote 13. studenoga u zavjetnom svetištu Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu, duhovna je priprava za proslavu 10. obljetnice Svetišta. U 18.30 je krunica s pobožnostima, a u 19 misa. Prvu večer misu predvodi don Josip Stanić, SDB. Nakon mise u dvorani svetišta zabavni je program za polaznike Policijske akademije koji sudjeluju i u misnom slavlju. Drugu večer misu trodnevnice predvodi don Ivan Šibalić, SDB. Nakon mise u 20 sati u dvorani Svetišta bit će prikazan video-zapis o don Petru Šimiću, SDB, graditelju zavjetnog svetišta Sveta Mati Slobode i dugogodišnjem upravitelju. U subotu 13. studenoga od 9 do 12 sportska su natjecanja na igralištu OŠ "Bartol Kašić" na Jarunu, u 15 je Kestenijada za djecu, u 19 misa u svetištu Sveta Mati Slobode. Misu predslavi don Tihomir Šutalo, SDB iz Žepča (BiH), a u 20 je u dvorani Svetišta Kestenijada za mlade sa zabavnim programom. Na sam Dan zavjetnog svetišta u nedjelju 14. studenoga svečana koncelebracija je u 10.30 sati. Misu predvodi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u zajedništvu sa župnikom don Antom Vasiljem, SDB, salezijancima iz župe Jarun i zagrebačkih župa te svećenicima Trešnjevačkog dekanata i šire. Mise su još u 9, 12 te u 19 sati.

- (IKA) - Ove godine obilježava se 40. obljetnica od proglašenja svetim Nikole Tavelića. Mise na blagdan sv. Nikole Tavelića 14. studenoga u svečevu nacionalnom svetištu samostanu svetog Frane u Šibeniku su u 8 i 18 sati. Središnje misno slavlje je u 10.30 sati, a predvodi ga šibenski biskup Ante Ivas.

- (IKA) – Blagdan sv. Ivana Trogirskog, zaštitnika grada Trogira, trogirska župa sv. Lovre svečano će proslaviti u nedjelju 14. studenog. Procesiju ulicama grada Trogira u 10 sati i misno slavlje u trogirskoj katedrali Sv. Lovre predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Podjela knjiga Zaklade SABRE

Podjela vrijedne donacije Zaklade SABRE, uključujući enciklopedije (opća enciklopedija nakladničke kuće World Book, izdanje 2009. u 22 toma) te izdanja iz područja kemije, ekonomije, medicine i dječje književnosti, održat će se u subotu, 13.11. 2010. u predvorju NSK uz simboličnu naknadu od 10 kn.

SABRE Zagreb neprofitna je društvena udruga za prosvjetne, kulturne i humanitarne aktivnosti, koja u Republici Hrvatskoj djeluje od 1989. godine.

Najave za 9.11.2010.

S obzirom na gužvu danas opet najave samo za ovaj lijep dan. Svima neka je uspješan i lijep.

- Danas je studenski vjeronauk don Damira Stojića u 20 sati u SD «S. Radić» u kino dvorani Forum. u Zagrebu. Tema je ANĐELI, DEMONI I PAKAO.

- (IKA) - Hrvatsko katoličko društvo-podružnica Rijeka u utorak 9. studenoga organizira predavanje "Globalizacija i duševno zdravlje". O temi će govoriti prof. dr. Goran Dodig, predstojnik Klinike za psihijatriju, KBC Split, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu. Početak je u 19 sati, a predavanje će se održati u predavaonici 1. Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, ulica Braće Branchetta 20.

- (IKA) - Okrugli stol o 20. obljetnici mučeničke smrti svećenika Antuna Grahovara održat će se u utorak 9. studenoga u 16 sati u Velikoj dvorani Pastoralnog centra katedralne župe Uzvišenja svetog Križa u Sisku.
U okruglom stolu sudjelovat će mons. dr. Stjepan Kožul, kanonik Prvostolnoga kaptola, Lojzo Butorac, orguljaš i višegodišnji suradnik u župi sv. Marije u Sisku, autor mnogih radova o životu Siska, i Božidar Brezinščak Bagola, književnik i autor biografskog romana o ubijenom svećeniku. U 19 sati služit će se misa zadušnica u crkvi Pohoda BD Marije na Viktorovcu.
U srijedu 10. studenoga u 17 sati obići će se grob Antuna Grahovara na groblju u Lastinama. U 17.45 sati u župnoj crkvi Sv. Petra u Prišlinu misu zadušnicu predvodit će sisački biskup Vlado Košić, a u 18.30 sati slijedi prigodni spomen program.
Svećenik Antun Grahovar (1951-1990) ubijen je u noći 9. studenoga 1990. godine u župnom stanu u Sisku. Utvrđeno je da je ubojica, u župnikovoj odsutnosti ušao u stan kroz provaljeni prozor i tu ga je čekao. Čim je Tonči ušao u stan i za sobom zaključao vrata, napadnut je nožem. Na tijelu je pronađeno tridesetak većih i manjih rana od noža. Tek nakon jedanaest godina uhićen je u Italiji Grahovarov ubojica Božidar Babić i osuđen u Sisku na 15 godina zatvora.

- (IKA) – Bl. Gracija Kotorski, u rodnoj se župi Muo (Kotorska biskupija), gdje mu se u župnoj crkvi Marije Pomoćnice kršćana čuva vše od 500 godina neraspadnuto tijelo, posebno svečano slavi na njegov blagdan u utorak 9. studenoga. Proslavi prethodi trodnevna duhovna priprava za župljane i hodočasnike. U župnoj crkvi u 16 sati pobožnosti su s propovijedanom misom. Mise predvode okolni svećenici Kotorskoga dekanata. Na sam blagdan 9. studenoga mise su - zornica u 5, jutarnje u 8 i u 10 a svečana je popodne u 16 sati. Sa župnikom i župnim vikarom o. Dariuszom Nowakom i o. Piotrom Pajakom, poljskim salvatorijancima (SDS), don Pavlom Medačem, biskupskim kancelarom i donedavnim čuvarom svetišta bl. Gracije iz Mula, te kotorskim svećenicima, svečanu blagdansku koncelebraciju predslavi don Srećko Majić, župnik Perasta i Risana. Na blagdan bl. Gracije k njegovom grobu u Muo hodočaste mnogobrojni hodočasnici iz svih župa Kotorske biskupije i šire. Župa Muo sa svetištem blaženika ove je godine predana na upravljanje poljskim salvatorijancima, svećenicima misijske družbe.

- IKA) - Nakladna kuća Verbum organizira konferenciju za medije u povodu objavljivanja hrvatskog izdanja knjige Majke Terezije "Gdje je ljubav, ondje je i Bog".
Konferencija će se održati u utorak, 9. studenoga u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, Kaptol 29a (Dvorana III) u 11 sati.

- (IKA) - Župa sv. Karla Boromejskoga slavi u utorak, 9. studenoga, blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Tudora koji se obilježava i kao Dan Općine Okrug. U župnoj crkvi Uzvišenja svetoga Križa u 10.30 sati je svečana misa koju predvodi fra Nikola Mate Roščić. Misnom slavlju prethodi procesija kroz mjesto.

- (IKA) – U crkvi Uznesenja BDM i sv. Nikole u Jasenovcu 9. studenoga u 10.30 sati slavit će se misa na čast Gospe Kraljice mira za obnovu gospodarstva u Hrvatskoj.
Nakon mise bit će otvorenje radova na elektrani na šumsku biomasu RES Bioenergija Jasenovac.

- (IKA) - U utorak 9. studenoga u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije (Zagrebačka 3) s početkom u 10 sati u organizaciji Odbora HBK za pastoral Roma te Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije održat će se II. nacionalni susret djelatnika u pastoralu Roma, na kojem će sudjelovati svećenici iz župa na čijem teritoriju žive Romi, školski vjeroučitelji i suradnici u župnoj katehezi vjernika Roma, te ostali pastoralni djelatnici i suradnici u pastoralu Roma.
Tema ovogodišnjeg susreta vezana je uz sakrament Krsta. O shvaćanju sakramentalnih slavlja i liturgije, napose o sakramentu Krsta, njegovom značenju za Rome i običajima vezanim uz slavlje krštenja govorit će sami Romi, posebno iz skupine Roma Bajaša: Natalija Ignac, dipl. učiteljica razredne nastave iz Macinca, Dragan Ignac, romski pomagač u OŠ Orehovica, i Dušan Ignac, romski pomagač iz OŠ Macinec, a uime Roma Lovara Slađana Đurđević i Goran Đurđević iz Bjelovara.
O crkveno-pravnim preduvjetima za podjelu sakramenta krsta maloj djeci (s posebnim osvrtom na razloge za odgodu podjele sakramenta predviđene Zakonikom kanonskoga prava) govorit će kancelar Varaždinske biskupije mons. mr. Antun Perčić.
Temu o najčešćim obiteljskim razlozima za odgodu krštenja djece obradit će mons. Stanislav Kovačić, povjerenik za pastoral Roma Riječke nadbiskupije, te vlč. David Andreić, povjerenik za pastoral Roma Zagrebačke metropolije i Bjelovarsko-križevačke biskupije.
O otvorenim pitanjima, tj. o pastoralnoj razboritosti s obzirom na sakrament krsta predavanje će održati vlč. Branko Šipura.
Skup će otvoriti predsjednik odbora HBK za pastoral Roma đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić, a prigodnu riječ uputit će i domaćin ovogodišnjeg nacionalnog susreta varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Susret na kojem će sudjelovati više od 40 pastoralnih djelatnika, završava razmjenom iskustava i plenarnom raspravom te prijedlozima za daljnju suradnju na nacionalnoj razini.

- (IKA) - Dan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu slavi se 9. studenoga. Misu u đakovačkoj katedrali u 9 sati predvodit će banjolučki biskup Franjo Komarica.

Najave događanja za 8. studeni 2010.

08.11.2010.

Ove su najave samo za danas.
Velike najave za cijeli tjedan napravit ću tjekom večeri.

- Vjeronauk za studente i radničku mladež u Palmi u Zagrebu je večeras u 20 sati. Nakon vjeronauka je druženje u SKAC klubu.

- (IKA) – Hrvatsko katoličko liječničko društvo podružnica Split organizira predavanje na temu "Ultrazvučni probir mokraćnog sustava i klinički značaj dvostrukih kanalnih sustava bubrega u djece", u ponedjeljak 8. studenoga u 20 sati u velikoj dvorani Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. O temi će govoriti mr. Kristina Drnasin, pedijatar, uz sudjelovanje: prof. dr. Marijana Sarage, pedijatra-nefrologa, i prof. dr. Mirne Saraga-Babić, histologa-embriologa.

- (IKA) – U ponedjeljak 8. studenoga s početkom u 18.30 sati u župnoj dvorani župe sv. Nikole biskupa, Medpotoki 1a u Zagrebu Mali tečaj Kursiljo organizira duhovnu obnovu za sudionike tečaja. Duhovnu obnovu održat će Ljiljana Matković Vlašić s nagovorom na temu "Bolest u službi zdravlja".

- (IKA) - Hodočasnički dan Gospi brze pomoći u studenome proslavlja se u ponedjeljak 8. studenog u župi i svetištu Gospe brze pomoći.
Mise su u 6.30 u 8.30 u 12, u 17 i u 18.30.
Središnju hodočasnički misu u 10.30 sati predvodi mons. Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije.

- (IKA) - Vrhovna uprava i sve regionalne poglavarice Družbe klanjateljica Krvi Kristove svoj redoviti godišnji susret na temu "Hod u službi života" održat će od 8. do 12. studenoga u Zagrebu. Na međunarodnom susretu raspravljat će o stanju u pojedinim regijama Družbe i pripremi za Vrhovni sabor koji će se održati u Karnataki u Indiji od 3. do 28. srpnja 2011. godine.
Prošireno vrhovno vijeće, kako je nazvano to kolegijalno tijelo uprave, s 14 članica, započet će susret hodočašćem u svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu. Sudjelovat će na župnoj misi u nedjelju 7. studenoga u 11 sati, a zatim će pohoditi vanjsku zavjetnu kapelu i druga važnija mjesta u Ludbregu.

Najave događanja od 2 do 7. studenog 2010.

02.11.2010.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić predvodit će na Dušni dan 2. studenoga večernje misno slavlje u katedrali-bazilici Sv. Petra u Đakovu u 18 sati.
Ostala misna slavlja predviđena su u 7 i 8 sati.
Mise na đakovačkom Gradskom groblju su u 8 i 16 sati, a blagoslov grobova bit će prije i poslije mise.

- Utorak, 2.11. u 20 sati - u župi Sveti Petar u Zagrebu je molitveno biblijska grupa.

- (IKA) - Misu na Dušni u gospićkoj katedrali Navještenja BDM predvoditi će u 7 sati župnik i dekan gospićki mons. Mile Čančar, dok će misu u 18 sati služiti katedrali vikar don Anđelko Kaćunko.

- (IKA) – Na Dušni dan u utorak 2. studenoga, vojni biskup Juraj Jezerinac predslavi u 11 sati koncelebriranu misu za sve poginule i umrle hrvatske branitelje i sve pale za Hrvatsku kroz povijest u kapeli Gospe Velikog Hrvatskog Zavjeta Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru.

- (IKA) – U crkvi Sv. Franje Asiškoga uz franjevački samostan na zagrebačkom Kaptolu na Dušni dan, u utorak 2. studenoga, cjelodnevno je klanjanje pred Presvetim od 9.30 do 18 sati. Od 17 do 18 sati molitvom i pjesmom animiraju ga članovi FSR.

- (IKA) – Na Dušni dan, u utorak 2. studenoga, župnik župe sv. Stjepana I., pape i mučenika u Hvaru Mili Plenković predvodit će ujutro u 5 sati Službu čitanja i slaviti misu za pokojne u hvarskoj katedrali. Nakon mise vjernici će se u procesiji uputiti do gradskoga groblja gdje će župnik Plenković predvodit molitvu odrješenja za pokojne i tihu misu s propovijedi.
Misu u samostanu benediktinki u Hvaru u 8 sati slavit će hvarski biskup Slobodan Štambuk, dok će u 10 sati predvoditi misno slavlje u hvarskoj katedrali. U 17.30 sati je molitva krunice za pokojne, u 18 sati pjevana Večernja koju će predvoditi biskup Štambuk, nakon koje će biti slavljena misa.

- (IKA) - Blagdan Svih svetih u crkvi Sv. Jakova za župu sv. Križa u Ogulinu slavi se misom u 10 sati koju predvodi ogulinski župnik i dekan mons. mr. Tomislav Rogić, kao i misom u 15 sati za župu bl. A. Stepinca koju će predslavi župnik fra Marijan Jelušić. Mise na Dušni dan su u župnoj crkvi Sv. križa u 9 i 18 sati.

- Na Dan mrtvih misu na Boninovu u 15.30 sati predvodit će dr. don Petar Palić, ravnatelj biskupijskih ureda Dubrovačke biskupije.

- (IKA) - Svečano koncelebrirano misno slavlje 2. studenoga u 15 sati, misu na Gradskom groblju u Puli predslavi o. Bernardin Filinić iz samostana sv. Franje u Puli.

- (IKA) – Svoje nebeske zaštitnike, Sve svete, župa Hrvace kraj Sinja svečano slavi u ponedjeljak 1. studenoga. Proslavi župne svetkovine prethodi trodnevnica od 29. do 31. listopada. U sklopu listopadskih pobožnosti u župnoj crkvi Svih svetih u 18.30 sati predvode je sinjski franjevci fra Bože Norac – Kljajo, profesor na KBF-u u Splitu i fra Mirko Marić te župnik Bitelića don Jozo Gojsalić.
Na samu svetkovinu Svih svetih 1. studenoga, prva je misa u 8, svečana koncelebracija u 10.30 sati. Počinje procesijom. Uz župnika fra Franu svečanu misu predslavi fra Joško Kodžoman profesor na sinjskoj Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji. Na Dušni dan, u utorak 2. studenoga, misa je u 10.30 sati. Poslije mise kod središnjega križa na mjesnom groblju molitva je s odrješenjem za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, poginule iz župe i za sve pokojne župljane s podjelom odrješenja te blagoslovom grobova.

- (IKA) - Na svetkovinu Svih svetih, u ponedjeljak 1. studenoga, u katedrali Sv. Stošije u Zadru u 11 sati zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi euharistijsko slavlje kad će podijeliti papinski blagoslov s potpunim oprostom. Na središnjem Gradskom groblju u Zadru u 15 sati nadbiskup Puljić predvodi Službu riječi s odrješenjem za pokojne.
Na Dušni dan, spomen mrtvih, u utorak 2. studenoga, u katedrali Sv. Stošije u 18 sati nadbiskup Puljić predvodi euharistijsko slavlje za sve pokojne biskupe i svećenike Zadarske nadbiskupije i za sve mrtve.

- (IKA) – Svetkovinu Svih svetih, svojih nebeskih zaštitnika, župa Zmijavci slavi u ponedjelak 1. studenoga. Svečana koncelebracija počinje procesijom u 10.30 sati. Predslavi je fra Frano Doljanin iz Franjevačkog klerikata na splitskom Trsteniku, u suslavlju sa zmijavačkim župnikom fra Franom Lacom. Nakon mise župnik će na groblju Svih svetih kod središnjega križa podijeliti odriješenje za sve pale hrvatske branitelje. Popodne je u 15 sati misa u novoj crkvi Sv. Josipa na groblju, nakon koje je molitva za mrtve s odriješenjem te blagoslovom grobova.
Na Dušni dan, u utorak 2. studenoga, misa je u 9 u staroj grobljanskoj crkvi Uskrsnuća Kristova na groblju Svih svetih s odriješenjem za sve župljane pokopane na tom groblju, a u 11 sati služba Božja je i u novoj grobljanskoj crkvi Sv. Josipa, nakon koje će župnik predvoditi molitvu za sve ovdje pokopane župljane te uz odriješenje za mrtve, blagosloviti grobove.
Proslavi svetkovine prethodi trodnevnica od petka 29. do nedjelje 31. listopada. Propovijedane mise predvode dvije večeri fra Ivan Režić, imotski župni vikar i fra Denis Šimunović, župnik Vinjana. U nedjelju je misa u 9 a završetak trodnevnice s listopadskim pobožnostima je prije mise koju u 11 sati.

- (IKA) – Svetkovinu Svih svetih, svojih župnih patrona, župa Karojba slavi u ponedjeljak 1. studenoga. Svečana koncelebrirana misa točno je u podne. U asistenciji s ovogodišnjim zlatomisnikom župnikom Atilijem Krajcarom predslavi je domaći sin mons. Marijan Bartolić. U misnom slavlju vjernici Karojbe sjetit će se sluge Božjega Miroslava Bulešića, kojega su partizani ubili 1947. Kao podravnatelj pazinskog sjemeništa, Miroslav Bulešić je tri mjeseca prije ubojstva u župi Karojba pomagao župniku. U spomen svećeniku mučeniku, ubijenom iz mržnje na vjeru i Crkvu, župnik i župljani Karojbe postavli su mu prošle godine spomen-ploču u crkvi.
Na Dušni dan, 2. studenoga, u župi se slave tri mise, dvije prijepodnevne slave se na nakanu Svetog Oca i na osobne nakane, a misa u 15 sati, u staroj je grobljanskoj crkvi Sv. Andrije apostola iz 12. stoljeća. Poslije mise, molitve za mrtve s blagoslovom grobova, predvodi župnik Krajcar.

- (IKA) – Na svetkovinu Svih svetih, u ponedjeljak, 1. studenoga u crkvi Krista Kralja na Mirogoju mise su u 9, 10.30, 12, a svečanu misu u 16 sati predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Nakon mise bit će molitva odrješenja kod raspela.
Na Dušni dan, u ponedjeljak, 2. studenoga mise su prijepodne u 9, 10 i 11 sati. U 17 sati križevački biskup Nikola Kekić predvodit će arhijerejsku liturgiju. Nakon liturgije održat će se panihida za pokojne.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić predvodit će 3. studenoga u 18 sati u katedrali-bazilici Sv. Petra u Đakovu misu zadušnicu za pokojne biskupe Đakovačko-osječke nadbiskupije.

- (IKA) – U srijedu, 3. studenoga, u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika u Hvaru u 18 sati bit će pjevana Večernja i slavljena misa za preminule biskupe i župnike Hvarske biskupije. Uoči mise, u 17.30 sati, molit će se krunica na istu nakanu. U 20.30 sati u župi će biti upriličen vjeronaučni susret za mlade.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će u srijedu 3. studenoga misno slavlje kod kapele Rođenja BDM u Sračincu. Misa započinje u 16 sati. Bit će to proslava dana sv. Huberta, zaštitnika lovaca, a u misi će sudjelovati članovi Lovačkog saveza Varaždinske županije, koji organizira i prigodno druženje nakon mise.

- Srijeda, 3.11. u 20 sati - u župi Sveti Petar u Zagrebu je kateheza za studente i radničku mladež.

- (IKA/KTA) - Jubilarno 50 zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine bit će održano od 3. do 5. studenoga u Sarajevu pod predsjedanjem banjolučkog biskupa Franje Komarice. Svečarsko radni dio započet će u srijedu 3. studenoga u 10 sati u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu (ulica Josipa Stadlera br. 5) i trajat će do 14 sati. Osim svih biskupa BK BiH, na zasjedanju se očekuje sudjelovanje delegata iz Hrvatske, Slovenske i Talijanske BK te Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Beogradu. Na svečarsko radni dio pozvani su svi članovi Vijeća i Komisija BK BiH te djelatnici. Bit će prikazana retrospektiva 15 godina djelovanja BK BiH. Od 13 do 14 sati prigodnu riječ uputit će delegati drugih BK te apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D'Errico.
U srijedu 3. studenoga u 18 sati svi biskupi će, zajedno sa svećenicima iz Sarajeva te uz sudjelovanje redovnica, bogoslova i drugih vjernika slaviti misu koju će u katedrali Srca Isusova predvoditi vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić, a propovijedati biskup Komarica. Molit će se za Crkvu, a posebno sve pokojne nad/biskupe, svećenike, redovnike i redovnice koji su djelovali u Bosni i Hercegovini.
U četvrtak 4. studenog u 7 sati biskupi će slaviti misu u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu te potom imati kraći susret s poglavarima i bogoslovima. U 9.15 sati biskupi će pohoditi sjedište Franjevačke provincije Bosne Srebrene (Zagrebačka 18) u znak priznanja i zahvalnosti za sve dobro koje su franjevci, kao i drugi redovnici i redovnice u BiH učinili tijekom povijesti i danas. Potom će u 10.30 sati doći u Gospino svetište u sarajevskom naselju Stup (Ulica Nikole Šopa 50.), koje je tijekom rata bilo spaljeno i nakon rata obnovljeno, kako bi molitvom i pjesmom zahvalili Blaženoj Djevici Mariji za njezin moćni zagovor i pomoć u teškim trenucima rata i poraća. U 11.30 sati biskupi planiraju razgledati ulaz u "Tunel spasa" u sarajevskom naselju Dobrinja kroz koji su se u teškim ratnim godinama opskrbljivali opkoljeni građani glavnog grada Bosne i Hercegovine. Nakon toga će pogledati početak makadamskog puta preko planine Igman u sarajevskom naselju Hrasnica koji je bio, premda vrlo opasna i za mnoge smrtonosna, jedina veza opkoljenog grada s ostalim svijetom.
U radnom dijelu zasjedanja, koji će se održati u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, biskupi će se, između ostalog, osvrnuti na provedbu zaključaka donesenih na prošlom zasjedanju, održanom od 12. do 14. srpnja 2010. u Banjoj Luci, razmotriti važnije dopise, saslušati izvješća delegata s raznih susreta i odrediti delegate za buduće susrete, razmotriti mogućnosti i potrebu osnivanja Vijeća za reevangelizaciju BK BiH i Odbora za život pri Vijeću za obitelj BK BiH, a bit će upoznati s planiranim programom obilježavanja 1700. obljetnice Milanskog edikta.
Zasjedanje završava u petak 5. studenoga konferencijom za novinstvo u 12 sati u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog (Kaptol 7).

- (IKA) - "Postoji li pravda" tema je emisije religijske kulture HTV-a u srijedu 3. studenoga u 14.20 na Prvom programu. Svjedoci smo društvenih nepravda, kako kod tragičnih događaja, nasilja, tako i kod uzništva zbog ideoloških razloga. Pravda i pravo često se razilaze. Je li pravda dostižna i ostvariva, pitanje je na koje će pokušati odgovoriti gosti urednika Nene Kužine vicepostulator postupka mučeništva pobijenih hercegovačkih franjevaca mr. fra Miljenko Stojić i sudac Županijskoga suda u Zadru Marijan Bitanga.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić predvodit će 4. studenoga u 18 sati u katedrali-bazilici Sv. Petra u Đakovu misu zadušnicu za pokojne svećenike i kanonike Đakovačko-osječke nadbiskupije.

- (IKA) - Prigodom proslave 20. obljetnice osnutka 1. gardijske brigade Zbora narodne garde Republike Hrvatske, vojni biskup u RH Juraj Jezerinac predvodit će misno slavlje u četvrtak 4. studenoga u 18 sati u zagrebačkoj katedrali.

- (IKA) – Na spomendan sv. Karla Boromejskoga, u četvrtak 4. studenoga, u katedralnoj župi sv. Stjepana I., pape i mučenika u Hvaru u 18 sati bit će slavljena misa zadušnica za preminule branitelje i sve zaslužne osobe u povijesti hrvatskoga naroda. Misi će prethoditi molitva krunice u 17.30 sati.

- Prof. Ivančić i ovaj četvrtak održat će svoj susret u Kinoteci u Zagrebu na temu Hagioterapija.

- (IKA) – Karlobag svečano 4. studenoga slavi svoga zaštitnika sv. Karla Boromjeskoga. U sklopu proslave bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika za poginule u Domovinskome ratu na groblju Sv. Karla, a župnik fra Stjepan Bergovec podijelit će odrješenje za mrtve. U 11 sti svečana je misa koju predvodi fra Goran Rukavina, župnik u Varaždinu. Nakon mise je agape.

- (IKA) – U organizaciji ogranka Matice hrvatske Slavonski Brod, franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu i Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda u četvrtak, 4. studenoga održat će se III. sjećanje na Dragutina Tadijanovića, pjesnika, akademika i počasnog građanina Slavonskog Broda (4. 11. 1905. – 27. 6. 2007.).
Program započinje misom zadušnicom za Dragutina Tadijanovića koju će u 10 sati u crkvi Presvetog Trojstva predvoditi dr. o. Mario Crvenka.
U 10.30 sati započet će prigodni program. Uvodne riječi uputit će gvardijan o. Sebastijan Golenić i predsjednik OMHSB mr. Ivan Medved. Slijedi predstavljanje dviju knjiga prof. emeritusa Ivana Goluba. Stihove iz knjige "Svjetlo i sjena" / "Lumo kaj ombro" kazivat će autor i Marija Belošević, urednica, a iz knjige "Nasmijani Bog" dr. Jasna Ažman i dr. med Marijan Balen.
U glazbenom dijelu programa na orguljama crkve Presvetog Trojstva nastupit će o. Sebastijan Golenić.
U nastavku programa u kojem će uvodne riječi uputiti ravnatelj Galerije umjetnina Branimir Pešut i dopredsjednik OMHSB Antun Bartek održat će se svečana dodjela nagrade "Dragutin Tadijanović" 2009. Nagrada Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti bit će dodijeljena pjesnikinji s. Mariji – Anki Petričević.
U ovoj prigodi održat će se i dodjela stipendija Zaklade Dragutina Tadijanovića najboljim studentima Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije.
Program sjećanja završit će otvorenjem izložbe Predraga Golla "Portreti Dragutina Tadijanovića" u Spomen domu Dragutina Tadijanovića, Starčevićeva 8 u Slavonskom Brodu.

- (IKA) - Proslava Dana Filozofskoga fakulteta Družbe Isusove i Teološkoga studija održat će se u petak, 5. studenoga u 18 sati. Na svečanoj akademiji bit će uručene diplome diplomandima i magistrandima.

- (IKA) - Hrvatsko društvo katoličkih novinara u suradnji s Međunarodnom udrugom katoličkoga tiska (UCIP) iz Ženeve u povodu 20. obljetnice Društva priređuje susret i međunarodni kolokvij od 5. do 7. studenoga u samostanu sestara karmelićanki na Vrhovcu 29 u Zagrebu.
Susret započinje u petak 5. studenoga u 15.30 sati prisjećanjem na povijest Društva i okruglim stolom, a misa koju će predvoditi predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija riječki nadbiskup Ivan Devčić u samostanskoj kapelici je u 18 sati.

Drugoga dana susreta, 6. studenoga, sudionici će zajedno s istaknutim teolozima, komunikolozima i katoličkim medijskim djelatnicima promišljati o ulozi Crkve i katoličkih glasila i novinara u višeetničkom, višekulturalnom i višereligijskome društvu. Također će biti riječi o novim medijima, razumijevanju Crkve i medija, te o mjestu i djelovanju katoličkih medija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji. Dan će završiti druženjem uz šansone don Antona Šuljića uz pratnju na harmonici Aleksandra Valenčića.

Završnoga dana susreta u nedjelju 7. studenoga zajedničko je hodočašće u Lepoglavu, mjesto zatočeništva bl. kardinala Alojzija Stepinca, misa i susret s varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, predsjednikom Hrvatskoga Caritasa i Hrvatskog ogranka Svjetske konferencije religija za mir.
Zainteresirani za sudjelovanje na susretu trebaju se javiti na e-mail: katolicki.novinari@gmail.com, gdje se mogu dobiti i detaljnije informacije o susretu.

- Susret članova Dopisne teologije bit će u petak 5. studenog u 19:15 sati na Kaptolu kod Franjevaca. Glavna tema je susret u Taboru koji je krajem mjeseca.

- (IKA/TU) – "Ranjenom Vukovaru iz ljubavi" geslo je seminara koji će od 5. do 7. studenoga u Sportskoj dvorani Borovo predvoditi prof. dr. Tomislav Ivančić.
Seminar će 5. studenoga započeti u 18 sati, 6. studenoga nastavit će se od 9 do 13 i od 16 do 19 sati. Posljednjeg dana, 7. studenoga, program će trajati od 9 do 12 sati, a potom će uslijediti euharistija kojom će skup biti zaključen. Seminar organizira Društvo "Hrvatska žena" Vukovar.

- (IKA) - Sestre Služavke Malog Isusa u Essenu obilježavaju 6. i 7. studenog 50. godišnjicu svoga djelovanja u tom njemačkom gradu.
Kroz pedeset godina sestre su radile u Hrvatskoj katoličkoj misiji kao katehistice i orguljašice, u staračkim domovima u Essenu i Luedenscheidu te na biskupskom dvoru u Essenu.
U samostanu sestara u Essenu do sada je boravilo: molilo i radilo trideset sestara. Šesnaest ih se kroz ove godine vratilo u domovinu, jedanaest još boravi u Essenu, a četiri sestre su u tom vremenu preminule.
Budući da se sve sestre nalaze pred zasluženom mirovinom ova proslava je ujedno prigoda da se misija Essen, biskupija Essen, uprava Caritasa i pojedine njemačke župe u kojima su sestre također djelovale, zahvale sestrama za sve ono dobro što su kroz to vrijeme učinile.
Moto proslave glasi: " U službi Boga i čovjeka kroz 50 godina u Essenu".
Za ovu proslavu iz domovine dolaze vrhovne poglavarice Družbe, sve sestre koje su boravile u Essenu, a samo slavlje predvodit će biskup Juraj Jezerinac.

- U subotu 6. studenog KMNL i KOL Zagreb održat će utakmice po rasporedu

- (IKA) - Sekcija za odgoj i obrazovanje Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva organizira simpozij "Prevencija zlostavljanja u dječjoj dobi" u subotu, 6. studenoga od 9 sati u velikoj dvorani KB Dubrava u Zagrebu.
Na simpoziju će biti održana predavanja: Nasilje nad djecom, raskorak između propisa i prakse- iskustva Ureda pravobraniteljice za djecu (Mila Jelavić, dječja pravobraniteljica); Mogućnosti prevencije nasilja u prenatalnom razdoblju (Petar Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za obitelj); Karakteristike zlostavljanja rane dječje dobi (Dubravka Kocijan Hercigonja, spec.psihijatar); Nasilje i zlostavljanje među mladima s motrišta školskog liječnika (Branka Puškarić Saić, spec. školske medicine); Važnost odgojnog djelovanja u prevenciji nasilja (Ladislav Ilčić, Udruga GROZD); Odgoj i obrazovanje za mir i nenasilje u konceptu cjeloživotnog učenja (Nevenka Lončarić Jelačić, viša savjetnica za nacionalne programe Agencije za odgoj i obrazovanje); CAP - program prevencije zlostavljanja djece, iskustva u Hrvatskoj (Gorana Hitrec, psiholog, Udruga roditelja "Korak po korak"); Uloga suvremenih medija u odgoju djece i mladih (Blaženka s. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk u Zagrebačkoj nadbiskupiji); Utjecaj vjere i vjerskog odgoja na prevenciju nasilja u djece (Mijo Nikić, teolog).

- (IKA) - U župi sv. Pavla u zagrebačkom naselju Retkovec u nedjelju 7. studenoga u 20 sati skupina mladih istoimene župe izvest će igrokaz o sv. Ivanu Mariji Vianneyu, svetom Arškom župniku, povodom čije 150. obljetnice smrti je prošle pastoralne godine u Crkvu i slavljena Svećenička godina.
Tekst igrokaza pod nazivom "Put u nebo" napisao je Mario Habajec, župljanin župe sv. Pavla i otac petero djece, a glumačku ekipu je uvježbala vjeroučiteljica Marija Žganjer.

- (IKA) – Misa u spomen sluge Božjeg fra Alekse Benigara (1893.-1988.) održat će se u nedjelju 7. studenoga u 18.30 sati u crkvi Sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu.
Misu će predvoditi gvardijan franjevačkog samostana u Našicama fra Dragutin Bedeničić.

- (IKA/TU) – "Ali vjeran je Gospodin" geslo je susreta osoba s invaliditetom Županjske regije (Drenovački i Županjski dekanat), koji će se 7. studenoga s početkom u 14 sati održati u župnoj crkvi Sv. Mihaela u Cerni (Kolodvorska 1).
Program susreta obuhvaća kulturno-zabavni program za sve sudionike koji započinje u 14.15, u 15 sati predviđena je okrjepa i druženje uz pjesmu i ples, a potom će u 15.30 uslijediti misno slavlje u župnoj crkvi.
Susret organizira Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije, te animatori i predstavnici udruga osoba s invaliditetom Županjske regije.

POTPUNI OPROST ZA DUŠE U ČISTILIŠTU

Dragi Katolici, podsjećam:

ovih dana Bog po Katoličkoj Crkvi svijetu udjeljuje posebnu milost. Ovih dana VJERNICI MOGU IZRAVNO OTVORITI VRATA RAJA NEKOJ DUŠI U ČISTILIŠTU.

Po odredbi našeg Ordinarija na blagdan SVIH SVETIH, na DUŠNI DAN i na NEDJELJU POSLIJE Dušnog dana, mogu vjernici u svim crkvama, u javnim ili polujavnim bogomoljama dobiti potpuni oprost, koji se može namijeniti samo za pokojne.

Da se dobije potpuni oprost potrebno je:
- Od podneva 31. listopada, pa do ponoći 2. studenog, te od podneva slijedeće subote, pa do ponoći slijedeće nedjelje učiniti iduće:

- pohoditi crkvu ili bogomolju u kojoj treba:
1) izmoliti Oče naš i Vjerovanje
2) primiti sv. Pričest
3) ispovijediti se, ako je to potrebno (obavezno prije pričesti ako imamo teški grijeh na savjesti)
4) izmoliti molitvu na nakanu Sv. Oca Pape (nije propisano koju, svatko može izmoliti molitvu po osobnom nahođenju, ali je treba moliti na nakanu Sv. Oca Pape)


Stoga, mladi na Knežiji će slaviti zajedničku svetu misu na Dušni dan, gdje ćemo svi zajedno izmoliti predviđene molitve, i gdje će svatko od prisutnih imati priliku otvoriti nekome u čistilištu vrata raja.

ŠTO: sv. Misa i pobožnost za duše u čistilištu
KADA: Dušni dan, Utorak 2. Studenoga 2010., početak u 20:30h
GDJE: Kapelica uz crkvu Marije Pomoćnice na Knežiji
VAŽNO: prošle godine je bio jako veliki odaziv, pa je vjerojatno da i ove godine možemo biti spremni na gužvu, i na moguće stajanje na hodniku. U kapelicu može stati otprilike 300 ljudi. Svi koji nećete doći na Knežiju, istu pobožnost možete obaviti i sami u svojoj župi. Potaknite i druge da učine isto. Ispovijedite se ranije na svojoj župi, ili tijekom sv. mise na Knežiji (18:30h).

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.