DANI PRIJATELJA ŽIVOTINJA 2010

30.09.2010.

Prijatelji životinja obilježavaju Svjetski dan vegetarijanstva, Svjetski dan farmskih životinja i Svjetski dan zaštite životinja organiziranjem degustacija, predavanja, projekcija, peticija i informativnih štandova

Petak, 1. listopada - Svjetski dan vegetarijanstva

U Hrvatskoj živi više od 150.000 vegetarijanaca, a prema zadnjim istraživanjima javnog mnijenja čak 86 posto hrvatskih građana podržava vegetarijanstvo, dok se njih gotovo 30 posto izjasnilo da bi mogli i sami postati vegetarijanci. U drugim europskim zemljama razvoj vegetarijanskog pokreta je još i veći.

Ove godine Prijatelji životinja obilježit će Svjetski dan vegetarijanstva cjelodnevnim štandom na Trgu kralja Tomislava, na kojem će informirati građane o prednostima vegetarijanske prehrane za zdravlje, okoliš i životinje. U izvrstan okus jela od namirnica biljnoga podrijetla građani će se moći uvjeriti u 12 sati na degustaciji veganskog sira i vrhnja. Građani će moći probati i razne vrste biljnog mlijeka, degustirat će se i vege ražnjići, a bit će i slatkih delicija.

Na informativnom štandu održat će se i promocija glazbenog spota 'Why Must We Eat The Animals koji se može vidjeti i na video kanalu Udruge www.youtube.com/afcroatia. Radi se o djelu losanđeleskih glazbenika Grega Cipesa i Jaha Suna, projekta stranice www.OhWhyOhWhy.org osnovane s ciljem promicanja vegetarijanstva kroz multimedije.

Subota, 2. listopada - Svjetski dan farmskih životinja

U organizaciji Farm Animals Rights Movement (FARM), Svjetski dan farmskih životinja obilježava se na rođendan vegetarijanca Mahatme Gandhija kako bi se skrenula pozornost na patnju više od 50 milijardi krava, svinja, pilića i drugih svjesnih bića koja godišnje stradavaju na farmama i u klaonicama diljem svijeta. Na ovaj dan Prijatelji životinja žele učiniti vidljivima patnju i potlačenost životinja koje se institucionalno najmasovnije zlostavljaju i ubijaju.

Radoznali i savjesni građani će na cjelodnevnom štandu na Trgu kralja Tomislava od 11 sati moći kroz malene otvore na šatoru zaviriti u život najobespravljenijih životinja u Hrvatskoj. Kratki film 'Hrvatske nevidljive životinje', koji se može vidjeti i na www.nevidljive-zivotinje.com, u samo pet minuta razotkriva stanje na farmama i u domaćinstvima u Hrvatskoj, prikazujući istinu koju ne želimo vidjeti.

Film šalje jasnu poruku o potrebi preispitivanja vlastitih predrasuda o drugim životinjskim vrstama, o čemu je Donald Watson, suosnivač Veganskog pokreta u Engleskoj u 40-im godinama 20-og stoljeća rekao: 'Možemo jasno vidjeti da je naša civilizacija zasnovana na masovnom izrabljivanju životinja, jednako kao što su prošle civilizacije bile zasnovane na izrabljivanju robova…'

Nedjelja, 3. listopada

Već tradicionalno Grad Zagreb organizira obilježavanje Svjetskog dana životinja, koje će se i ove godine održati na zagrebačkom jezeru Bundek. Prijatelji životinja pridružit će se drugim udrugama pozivajući građane da ne kupuju, već udomljuju napuštene životinje. Posjetitelji će moći uživati u cjelodnevnom programu na pozornici, a na štandu Prijatelja životinja moći će potpisati aktualne peticije te dobiti raznovrsne besplatne video i tiskane materijale s informacijama o svim aspektima zaštite i prava životinja te potpisati aktualne peticije poput one za hitnu reformu veterinarske inspekcije.

Ponedjeljak, 4. listopada - Svjetski dan životinja

Na sam Svjetski dan životinja, nakon informativnog štanda na Trgu kralja Tomislava, gdje će Prijatelji životinja upućivati građane da kupuju samo proizvode koji nisu testirani na životinjama i dijeleći tzv. bijelu listu, pozivaju se građani na intrigantno i dojmljivo predavanje Vedrana Romca 'Bajka o sretnoj kravici i veselom teletu'. Ovo predavanje, koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim, održat će se u 19:30 sati u zagrebačkom klubu Mama, Preradovićeva 18.

Prijatelji životinja, odnosno ambasadorica Svjetskog dana životinja za Hrvatsku Ivana Surjan, poziva građane, ali i medije, institucije i udruge da obilježe ovaj dan. To mogu učiniti osobnim zalaganjem za zaštitu i prava životinja, tj. čineći barem jednu od promjena koje će rezultirati boljim statusom osjećajnih bića s kojima dijelimo ovaj planet.

Više informacija na www.prijatelji-zivotinja.hr

IZAŠAO ALBUM "PROTIV STRUJE" GRUPE ZAKON NEBA!

28.09.2010.

Oni zaslužuju Vašu pažnju.
Poruka od ZAKONA NEBA glasi:

Dragi prijatelji,

sa velikom radošću i ponosom vam javljamo da je izašao naš prvijenac, album "Protiv struje" na kojem smo radili dugo vremena. Izdavač i nakladnik je CRO Sacro-HKR i Croatia Records, kojima se ovim putem zahvaljujemo.

Na albumu se nalazi jedanaest autorskih skladbi, HD video spot pjesme "Novi svijet" i video reportaža sa T-mobile INmusic festivala 2010.g.

U pjesmama, koje su snimljene u našem rock izričaju, progovaramo o našem iskustvu hoda protiv struje u kojoj se moderan čovjek danas nalazi: struje društvenog nemara i neangažiranosti, struje koja sve više uvlači ljude u strah od krize ne dajući im poticaj za promjenu. U stihovima donosimo nadu, ukazujemo na istinu i ljubav i potičemo ljude na buđenje, kako bi zajedno što prije krenuli putem Neba !

Album "Protiv Struje" možete nabaviti u svim trgovinama Croatia Records-a (Zagreb - Cvjetni trg,Split - Narodni trg,itd... ),
te u ostalim knjižarama duhovnog karaktera.

Album možete naručiti i preko interneta na: http://zntrgovina.webs.com/ulaz.htm.

Ako imate nekog ko se bori sa odlukama, adolescenta koji traži put, ako čeznete za novim svijetom, preporučujemo vam da nabavite album "Protiv struje" grupe Zakon Neba i zajedno s nama krenete protiv struje!!

Očekujemo vašu narudžbu!

"Protiv struje ali nikad sam ..."!

Službeni tim grupe Zakon Neba
/ Zakon Neba Official Team

Web: www.zakon-neba.com
Web TV: Zakon Neba Channel
E-mail: zakon.neba@gmail.com

KMNL Split 2010.

KMNL Split igra se u dvije lige.
Ukupno je 22 ekipe što je lijepa brojka.
Do sada je odigrano 2 kola.

MMNL Split

Ministranska liga Split igra se u dvije skupine A i B
U A skupini su ekipe: Visoka, Mertojak, Mejaši, Sv. Ante (Poljud), Spinut i Sućidar.
U skupini B su ekipe: Kman, Sv. Dominik, Trstenik, Pujanke, Brda, Sv. Petar i Veli Varoš.
Utakmice se igraju u večernjim satima.

Marija fest 2010.

U nedjelju 10. listopada 2010., u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama održat će se susret srednjoškolaca Varaždinske biskupije i festival marijanskih pjesama Marija fest 2010.

Susret će započeti u 16.30 sati pokorničkim bogoslužjem i prilikom za ispovijed koje će biti uvod u svečanu Svetu misu koja će početi u 17.30 sati. Misu će predslaviti varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak uz kocelebraciju prisutnih svećenika, a pjevanje će animirati Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Nakon mise pred crkvom će biti osigurana okrjepa (sendviči, sokovi...).

Festival Marija fest 2010. će započeti u 19.30 sati, a sudjelovati će Antonio Tkalec, Apostoli mira, Davor Terzić, Il santo, Ljubo Vuković, Maja Tadić, Matheus, VIS Mihovil, VIS Proroci i Vlatka Linarić. Izvođaći će izvesti po dvije pjesme od čega je prva nova i neobjavljena te tematski vezana uz Blaženu Djevicu Mariju, a druga poznata, već objavljena po izboru organizatora.

Polazak autobusa biti će:

Čakovec: Na parkiralištu ispred Tehničke škole Čakovec – okupljanje od 14,30 do 14,45 sati. Kreće se točno u 14,45.
Varaždin: kod katedrale (kod sata) - okupljanje od 14,30 do 14,45 sati. Kreće se točno u 14,45.
Koprivnica: parkiralište nasuprot Podravke kod srednjoškolskog centra - okupljanje od 15,15 do 15,30 sati. Kreće se točno u 15,30 sati.
Prijavite se kod svojih vjeroučitelja, župnika ili na našu mail adresu tajnik(ET)mladi-vz.com do 1. listopada 2010. u 16 sati kako bismo na vrijeme mogli osigurati mjesta u busevima za sve prijavljene. Prijevoz je besplatan!!

Svi smo pozvani sudjelovati i odazvati se!

Književna tribina književnika Michaela D. O'Briena

Pozivamo Vas na književnu tribinu poznatog kanadskog književnika Michaela D. O'Briena. Promocija će se održati u petak 1. listopada 2010. u 19:30 sati u velikoj dvorani Katoličkog doma župe Sv. Nikole biskupa u Čakovcu.

Michael D. O'Brien je suvremeni kanadski pisac irskih korijena, esejist i slikar. Urednik je Nazareth Journala, katoličkog obiteljskog časopisa, i autor je brojnih knjiga. Na hrvatskom jeziku mu je objavljeno nekoliko romana a među najpoznatijima su Posljednja vremena, Sofijina kuća i Otok svijeta. Piše i održava predavanja na temu vjere i kulture. Njegovi članci na tu temu objavljivani su u mnogobrojnim časopisima. Već dvadeset godina umjetnik je s punim radnim vremenom, sa slikama i muralima koji se nalaze u crkvama i muzejima širom Sjeverne Amerike. Sa ženom i šestero djece živi u Combermereu, Ontario. Njegov roman Posljednja vremena već je nekoliko godina apsolutni hit među katoličkom literaturom, a posjetitelji Amazon.com-a, najveće svjetske Internet knjižare, ocijenili su ga s najvišom ocjenom - s pet zvjezdica.

Službene autorove stranice: http://www.studiobrien.com/.

Marijin put u Klenovniku

U nedjelju 31. listopada 2010. u Klenovniku imamo priliku prisustvovati na jedinstvenoj pobožnosti u Hrvatskoj, Marijinom putu.

Marijin put je jedinstven zbog toga što se u 15 postaja puta ne razmatraju postaje Isusovog križnog puta, nego 15 otajstava ružarija, odnosno otajstva radosne, žalosne i slavne Gospine krunice. Ova pobožnost potječe iz 17. stoljeća, kada je bio važan hodočasnički događaj. Međutim, uslijed raznih povijesnih zbivanja, tradicija je prekinuta, a ponovno je oživljena tek 2008. godine. Marijin put u Vukovoju dao je postaviti davne 1672. godine grof Drašković od dvorca u Klenovniku do hodočasničke kapele sv. Volfganga. Put je dužine oko 4,5 kilometara, a zadnja postaja se nalazi na 473 metara nadmorske visine. Nastavljajući tradiciju iz 17. stoljeća, Marijinim putem prolazi se u Marijinim mjesecima svibnju i listopadu.
Pobožnost počinje u 14.30 sati u Klenovniku. Iz Varaždina će biti osiguran prijevoz autobusom za Zbor mladih Varaždinske biskupije pa se možete priključiti. Autobus polazi u 13.30 kod sata iza varaždinske katedrale.

Zainteresirani neka se jave na tajnik(ET)mladi-vz.com do 20. listopada 2010. kako bismo mogli osigurati prijevoz!

Svi ste pozvani!

Duhovne obnove za srednjoškolce

Naši srednjoškolci i srednjoškolke i ove godine imaju priliku sudjelovati na duhovnim vježbama za srednjoškolce u Domu sv. Anđele.

Duhovne vježbe će voditi s. Jasna, a prijaviti se možete kod s. Damjane na tel. 042/403-555, mob. 092/2541778 ili na mail: damjana(ET)ursulinke.hr.

Možete birati između dva termina:

27. 11. 2010. duhovna obnova za SŠ
12. 3. 2011. duhovna obnova za SŠ
Više informacija možete naći na web stranici Doma sv. Anđele www.ursulinke.hr/duhovni_centar.htm.

Obavijest za početak sezone 2010/11. Katoličke malonogometne lige mladih Varaždinske biskupije

U petak, 17. rujna 2010. u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije održan je sastanak Upravnog odbora Katoličke malonogometne lige.

Na sastanku su donesene odluke o početku sezone 2010./2011. KMNL:
KADA prijaviti ekipu? Do nedjelje, 03.10.2010. (do 21,00 sati)
KAKO prijaviti ekipu?
a) Ekipe koje su do sada sudjelovale u KMNL natjecanju i imaju potpunu dokumentaciju samo potvrđuju svoje sudjelovanje u sezoni 2010/2011. na mail kmnl.vz@gmail.comOva e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript . Ako ekipa želi prijaviti novog igrača potrebno je dostaviti dvije slike i registracijski obrazac, kako to voditelji ekipa već znaju.

b) Ekipe koje prvi put žele sudjelovati u KMNL natjecanju obavezno trebaju dostaviti sljedeće:
obrazac za prijavu ekipe, registracijski obrazac za svakog igrača i dvije slike. Svi obrasci nalaze se na www.mladi-vz.com, a moraju biti potpisani od strane župnika. Dokumentaciju dostaviti poštom ili osobno u Ured za pastoral mladih, Zagrebačka 3 do nedjelje, 03.10.2010.

NAPOMENA: naknadne prijave ili nepotpuna dokumentacija neće se uvažavati.

46. planinarski križni put. Ekosspiritus

Pod pokroviteljstvom Povjerenstva za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije
u suradnji s zajednicama mladih iz župa Donja Stubica i Oroslavje
pozivamo vas na
46. PLANINARSKI KRIŽNI PUT
na relaciji: Lepa Ves - Oroslavje - Stubičke Toplice - Donja Stubica
8., 9. i 10. listopada 2010.

Dragi mladi prijatelji!
Planinarski križni put, 46. u nizu, koji će nas okupiti u Hrvatskom Zagorju, nudi temu koja svojom aktualnošću govori već stoljećima: „Za te molimo, za te žrtvujemo, lijepa naša zemljo Hrvatska“. Na našem pohodu sresti ćemo Krista, siromaška, prikovanog na križ, vidjeti ga na seoskim raskršćima, na brdima i dolinama, u kapelama i crkvama. Sresti ćemo i brata čovjeka u kojem živi Krist po milosti krštenja, sresti ćemo živoga Krista u euharistijama našeg zajedništva, u živim Crkvama župa koje nas radosno čekaju i primaju kao hodočasnike.
I dalje su znoj, žuljevi, bol od naprtnjače, umor i tvrdi pod za spavanje realnost ovog susreta. Neki će se odazvati, a mnogi i ne na ovaj poziv. Tko se nađe u drugoj skupini propustiti će iskreno zajedništvo, pjesmu, molitvu, razigrane euharistije, hod u prelijepoj prirodi Zagorja.
Kristov put je i naš put! Osobni, ali i nacionalni. Ova zemlja blagoslovljena je križem Gospodina Isusa kojeg želimo navijestiti uveijk iznova našim hodom, žrtvom i svjedočenjem.
Dođite! Radujte se s nama!
Radosno vas očekujemo!

Informacije: Radovan 091/ 9397 – 554 radovan.libric@zg.t-com.hr
OKVIRNI PLAN

Petak, 8. listopad
Polazak iz Zagreba (KD Vatroslav Lisinski) u 18:00 sati i odlazak u Hrvatsko Zagorje, Lepu Ves, župu Donja Stubica.Večernji molitveno – katehetski program počinje u 19:30 sati, a završit će zajedničkom večerom za koju će svaki sudionik na stol staviti svoj prilog. Noćenje u školskom prostoru. Preporučamo dolazak animatorima i mladima iz udaljenijih krajeva.

Subota, 9. listopad
Autobusi će krenuti po običaju u 6:00 sati iz Samobora, Svetog Ivana Zeline, Dugog Sela, Velike Gorice i Jastrebarskog, a u 6:30 sati iz Zagreba (KD Lisinski).
Konačni raspored polazakaka autobusa sa popisom mjesta stajanja objavit ćemo u četvrtak, 7. Listopada, na ovoj stranici.
Prva postaja je kapela u Lepoj Vesi (Župa Donja Stubica) gdje je organiziran doručak i u 8:00 sati jutarnji molitveni program. Nakon prvog dana hoda smještaj će biti u OŠ u Oroslavju. U školskim prostorima će biti kateheza i euharistija. Predviđamo da će program početi u 20:00 sati.
Iz Zagreba se može doći popodne autobusom iz Zagreba do Oroslavja ili pak vlakom - raspored vožnje provjerite sami.

Nedjelja, 10. listopad
Zajednički doručak i polazak u 8:00 sati ispred škole u Oroslavju. Završetak u župi Donja Stubica s euharistijom koja počinje u 18.00 sati.
Završavamo zajedničkom agape večerom.
Autobusi će kretati na mjesta polazaka u 20:30 sati.

HRANA
Doručak u subotu i nedjelju će biti zajednički, kao i ručak u nedjelju za koji je potrebno uzeti zdjelicu. Nakon završne mise predviđen je agape.

PLAĆANJE
Ovaj susret ima cijenu od 100 kuna i pokriva troškove organizacije, prijevoz autobusom u oba smjera (60 kuna), zajedničke obroke, knjižice planinarskog križnog puta te zajedničko obilježje.
Besplatno će sudjelovati svaki treći i sljedeći član obitelji, te oni koji 9. ili 10. listopada imaju rođendan.

ODLUČIO SAM/ODLUČILA SAM KRENUTI NA PLANINARSKI KRIŽNI PUT. ŠTO ČINITI?
Ova pobožnost traje 23. godinu u organizaciji laika koji pripremaju susret. Potrebno je znati kako ovo nije tek običan hod već susret koji želi proslaviti Gospodina Isusa, a to će se ostvariti kroz molitvu, slušanje i razmišljanje o Riječi Božjoj. Središnji dio zbivanja biti će euharistije, a za njih ćemo se pripremati kroz kateheze i meditacije kod postaja. Upoznavati ćemo Lijepu našu, ljude i krajeve, živu Crkvu, a posebno mlade koji će nam biti domaćini.
ŠTO NOSITI?
Potrebna je vreća za spavanje i podmetač jer se noći u skromnim uvjetima u školskim prostorima. Stvari treba obavezno nositi u ruksaku jer će nošenje prtljage u rukama stvarati poteškoće u hodu. Treba uzeti zaštitu od kiše, rezervnu odjeću, više pari čarapa, dobre cipele za hod i papuče za ulazak u školske prostorije.
ŠTO NIKAKO NE NOSITI?
Strogo su zabranjena alkoholna pića kao i CD-i mp3 playeri.
OSTALI UVJETI
Podrazumijeva se da ćete biti spremni prihvatiti sve ono što nosi svaki križni put: žuljeve, bol u nogama i leđima, tvrdi pod, blato, moguću kišu… Treba se dobro „naoružati“ strpljenjem, poniznošću, tolerancijom, kondicijom, i naravno, ljubavlju za sve nepredvidljive situacije.

PRIJAVE
= u zajednicama kod župnih animatora do ponedjeljka, 4. listopada
= animatori će prijaviti zajednice i izvršiti uplatu u utorak 5. listopada u agenciji Samoborček na Kaptolu 6 u Zagrebu isključivo od 16:00 – 18:00 sati.

Svaki sudionik mora imati primjerak ovog listića za što je zadužen animator zajednice. Potrebne prijavne liste i letak za prinatnje pronađite u dodatku.

Prijava je moguća samo uz vlastoručno ispunjenu prijavnicu.

Planinarski križni put se ne odgađa zbog lošeg vremena!

46. PLANINARSKI KRIŽNI PUT Organizator: Planinarska bratovština sv. Bernarda Pokrovitelj: Povjerenstvo za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije 9. - 10. listopad 2010. LUG SAMOBORSKI - NORŠIĆ SELO - SAMOBOR

9. - 10. listopad 2010.
LUG SAMOBORSKI - NORŠIĆ SELO - SAMOBOR
“Slavim te, Gospodine, svim srcem svojim” /Ps 9, 2/

Dragi prijatelju!
Geslo ovog, 46. Planinarskog križnog puta preuzeto je iz Psalma 9, redka 2. koji glasi: “Slavim te, Gospodine, svim srcem svojim, ispovijedam sva čudesna djela tvoja.”
Ovaj redak, i samo geslo ovog križnog puta poziva nas da se prisjetimo svih Njegovih djela koja nam je učinio u svojoj veličini. Pomaže nam da shvatimo kolika je Njegova slava i da naučimo reći: Bože, velik si! Hvala Ti na svemu! Pomaže nam da ga uistinu iz dubine svoga srca slavimo i zahvaljujemo mu. I mi smo pozvani činiti velike stvari, ali ne velike veličinom, nego ljubavlju svoga srca, no u slavljenju moramo spoznati
da samo uz Njegovu potporu možemo činiti istinski velike stvari.
Stoga ne zaboravimo ono što nam je On učinio, ne zaboravimo Isusove
rane kojim nas je otkupio i pokušajmo hodajući po svom križnom putu biti
dionici Njegove slave i otkupljenja.

TRASA 46. PLANINARSKOG
KRIŽNOG PUTA
Subota, 09. 10. 2010.
1. postaja: Župna crkva sv. Ivana Krstitelja - Lug Samoborski (stara crkva)
2. postaja: Kapela MB Kraljice Hrvata – M. Jazbina
3. postaja: Kapela sv. Križa – Otruševec
4. postaja: Kapela sv. Marka Križevčanina – Vratnik
5. postaja: Kapela sv. Florijana – Slani dol
6. postaja: Gostinjac sv. Bernarda – V. Lovnik
7. postaja: Župna crkva Duha Svetoga – Noršić Selo

Nedjelja, 10. 10. 2008.
8. postaja: Kapela sv. Florijana i sv. Leopolda
Mandića - Jarušje
9. postaja: Kapela sv. Ivana Krstitelja – Dragonoš
10. postaja: Raspelo – M. Lipovec
11. postaja: Kapela sv. Alojzija – M. Lipovec
12. postaja: Raspelo – Kovinšćica
13. postaja: Pil MB Kraljice Hrvata –
Palačnik
14. postaja: Kapela sv. Mihalja - Samobor

Završna sveta misa održati će se u župnoj crkvi sv. Anastazije u Samoboru s početkom u 19 h.

Info kutak:
Informacije i prijave:
Ana Sreš: 098/1990-376
Zvonimir Jonjić: 095/5182-097
Prijave možete izvršiti do 1. listopada 2010.
Okupljanje u subotu 9. listopada je kod stare župne crkve u Lugu Samoborskom u 7:00.
Prijevoz će biti organizirani iz Zagreba za Lug Samoborski u jednom smjeru, a cijena autobusa je 20 kn. Mjesto i vrijeme polaska autobusa biti će određeno kod prijava.
Cijena Križnog puta iznosi 30 kn.
Treća i svaka daljnja osoba iz obitelji
plaća samo cijenu prijevoza.
Ispovijed
Mole se animatori da potaknu svoje mlade da se ispovjede, kako bi mogli
što dublje, cjelovitije i dostojanstvenije sudjelovati na sv. misama i križnom putu.
KRIŽNI PUT SE NE ODGAĐA ZBOG LOŠEG VREMENA!

Organizator:
Planinarska bratovština sv. Bernarda
Pokrovitelj:
Povjerenstvo za pastoral mladih
Zagrebačke nadbiskupije

Film o svetoj Riti

U petak 1.10 i subotu 2.10 u župi Marije Pomoćnice na Knežiji s početkom u 19:45 gledamo film o svetoj Riti.
Film traje oko 3 i pol sata stoga smo odlučili pola filma pogledati u petak a pola u subotu.
Pozovite svoje prijatelje i sve one koji su zainteresirani.
Neka vas prati zagovor Marije Pomoćnice i svetog Ivana Bosca. :)

Molitva sv. Riti:

Bože, Ti si se u svojemu beskrajnom milosrđu udostojao milostivo pogledati na svoju vjernu službenicu Ritu i udijeliti njezinom zagovoru ono što je ljudima nemoguće, budi nam milostiv na pomoć u našim nevoljama.

Daj da svi spoznamo da si jedino Ti plaća poniznima, zaštita napuštenima i snaga svima onima koji u Te vjeruju. Amen.

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

Đačke stare izkaznice ZET-a vrijede do 30. rujna.

27.09.2010.

Kako doznajem iz ZET-a stare đačke izkaznice vrijede do 30. rujna. Od 1 listopada će se moći vozit samo sa novima.
Studenske stare izkaznice vrijede od 31. listopada.

Promjena u rasporedu večernjih misa

Neke župe 1. listopada mjenjaju raspored večernje svete mise.
Kako znam to se odnosi za crkvu Sv. Petar u Vlaškoj koja od 1. listopada večernju misu ima u 18 sati. Krunica je u 17:30 sati.
Koje su još to župe koje mjenjaju nemam informaciju ali znam da neke imaju te izmjene.

Nacionalni susret salezijanske mladeži 2010.

Mjesto: Zagreb - Knežija. Župa Marija Pomočnica
Vrijeme: 8. i 9. listopada 2010.
Moto susreta: 'GRADITELJI KRALJEVSTVA NEBESKOG NA ZEMLJI'
Cijena 100 kuna
Prijave se primaju do 30. rujna 2010 na mail: salezijanska.mladez@gmail.com

Najave događanja od 27. rujna do 3. listopada

Vikend koji je iza nas bio je bez obzira na vrijeme bogat događanjima.
Kako sam doznao na susretu Modravljana se okupio lijep broj sudionika. KMNL u Zagrebu je počeo. KOL Zagreb je odgodio svoj početak za ovu subotu.
Mise mladih diljem Lijepe naše su u tjeku.
Ono što ne spada ovaj tjedan su najave početaka:
- Planinarski križni put je od 8 do 10. listopada. Sve informacije kod vaših animatora.
- Vjeronauk u Palmi počinje u ponedjeljak 11.10.
- Dr. Tomislav Ivančić će novi ciklus hagioterapijskih predavanja u zagrebačkoj Kinoteci, Kordunska 1, početi u četvrtak, 14. listopada 2010. Predavanja će i ove godine trajati od 20 do 22 sata. Posebno pozivamo sve nove sudionike da se priključe novom ciklusu hagioterapije - liječenja čovjeka i društva!
- H-epicentar je u nedjelju 17.10 u Bogaloo. Upad je 30 kuna a večer je kopletno nova koncepcija.
- Zaziv Duha Svetoga za početak akademske godine u osječkoj konkatedrali je u nedjelju 17. listopada u 11:30 sati.
- Kada počinje vjeronauk Damira Stojića ne znam. Čim dobijem informaciju stavljam.
A sada najave za ovaj tjedan.

- (IKA) - Biskup Vlado Košić predslavit će euharistiju 27. rujna u 11 sati u katedrali Uzvišenja svetog Križa za policajce Sisačko-moslavačke županije, povodom proslave Dana policije i svetog Mihaela arkanđela, zaštitnika policije.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodit će 27. rujna, na blagdan sv. Vinka Paulskog, misno slavlje u samostanskoj kapeli sestara milosrdnica u Osijeku u 17 sati. Sveti Vinko duhovni je otac i utemeljitelj Družbe sestara milosrdnica, a ovim misnim slavljem zaključit će se i obilježavanje 350. obljetnice smrti sv. Vinka i sv. Lujze.

- (IKA) - Spomendan dvaju mučenika sv. Kuzme i Damjana u ponedjeljak, 27. rujna, slavi se u trogirskoj župi Gospe od Anđela. Misno slavlje ispred crkve Sv. Kuzme i Damjana u 17.30 sati predvodi don Vinko Beus, župni vikar župe sv. Križa u Splitu.

- (IKA) – U povodu blagdana arkanđela sv. Mihovila, Gabriela i Rafaela, zaštitnika policije, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će, u ponedjeljak 27. rujna u 17.30 sati u Kašteletu Ivana Meštrovića u Splitu, misno slavlje za sve djelatnike Policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije.

- (IKA) – Biskupsko hodočašće Porečko-pulske biskupije u Lurd, Santiago de Compostelu i Fatimu, te druga svetišta u Portugalu i Španjolskoj održat će se od 27. rujna do 8. listopada.

- (IKA/TU) – Sjednica Povjerenstva za liturgijski pastoral Đakovačko-osječke nadbiskupije predviđena je za 27. rujna s početkom u 10 sati, u Svećeničkom klubu Nadbiskupskog doma u Đakovu. Povjerenik za liturgijski pastoral vlč. Josip Filipović održat će izlaganje na temu Pokornička bogoslužja u župnim zajednicama: prednosti i poteškoće.

- (IKA) – Svetkovina sv. Vinka Paulskoga u istoimenoj crkvi u Frankopanskoj 17 u Zagrebu svečano će biti proslavljena u ponedjeljak, 27. rujna.
U 7 sati je misa s Jutarnjom. Na misi u 9.30 sati sudjelovat će i korisnici pučke kuhinje.
U 18 sati je pjevana Večernja, a središnje misno slavlje u 18.30 sati predvodi pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski.
Proslavi svetkovine sv. Vinka prethodi trodnevnica od 24. do 26. rujna. Duhovni program započinje u 18 sati, a potom u 18.30 sati misa koju predvodi fra Ivan Ševo.
Ovogodišnja proslava svetkovine sv. Vinka, velikog apostola milosrdne ljubavi u ozračju je netom završene Vinkovske godine, kojom je Vinkovska obitelj obilježila 350. obljetnicu smrti svojih svetih utemeljitelja sv. Vinka Paulskog i sv. Lujze de Marillac.

- (IKA) – Trodnevnicom od ponedjeljka 27. do srijede 29. rujna, zagrebačka župa Sv. Jeronima u Maksimiru, duhovno se pripravlja za proslavu svetkovine svog nebeskog zaštitnika. U novoj crkvi svetog naslovnika, jednog od najvećih crkvenih otaca prvih kršćanskih stoljeća, mise trodnevnice u 18.30 sati predvodi o. Ljudevit Jeđut iz zagrebačkog dominikanskog samostana. Na samu svetkovinu 30. rujna tri su proštenjarske mise, u 9, 11 te u 18.30 sati. Jutarnju predslavi o. Jeđut, podnevnu misu fra Ante Bekavac iz samostana u Dubravi, a svečano večernje euharistijsko slavlje predvodi gospićko-senjski biskup Mile Bogović u zajedništvu sa župnikom Tomislavom Petranovićem i svećenicima Maksimirsko-trnjanskog dekanata i šire. Na misi pjeva veliki mješoviti župni zbor.

- (IKA) – Sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga iz Splita slave blagdan svoga zaštitnika sv. Vinka Paulskoga u ponedjeljak 27. rujna svečanim misnim slavljem koje u 7 sati u samostanu predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

- (IKA) – U župnoj crkvi Sv. Mihovila arkanđela nebeskog zaštitnika stare istarske župe Žminj, u nedjelju 26. rujna u 18 sati bit će duhovno-poetsko-glazbena večer uz proslavu blagdana sv. Mihovila arkanđela. Večer počinje nastupom župnoga zbora i zbora "Rožanice" iz Pazina koji će izvesti više starih crkvenih pjesama na starom žminjskom narječju uz orguljašku pratnju Kristine Matijaš, profesorice orgulja. Izbor svojih stihova na žminjskom čakavskom narječju recitirat će tri pjesnikinje, Žminjke, Nada Galant, Nevenka Erman i mlada pjesnikinja, krizmanica Štefani Križanac.
Na blagdan sv. Mihovila svečana misa je u 11 sati a predslavi je ovogodišnji zlatnomisnik rodom iz župe, vlč. Anton Žufić u suslavlju sa svećenicima koji potječu iz Žminja te iz dekanata.

- (IKA) - Od nedjelje 26. rujna do nedjelje 3. listopada u župi sv. Jakoba ap. u Prelogu održavat će se sadržaji 15. tjedna Caritasa u toj župi. Tjedan župnog Caritasa, posvećen duhovnim djelima milosrđa, započet će u nedjelju 26. rujna najavom svih sadržaja župljanima. U 18 sati predstavit će se barokne nošnje, a zatim će u 19 sati u župnoj crkvi biti održan koncert u sklopu Varaždinskih baroknih večeri. U ponedjeljak članovi župnog Caritasa posjetit će stare i bolesne župljane. Utorak će biti dan djelotvorne ljubavi, pa će župljani moći darovati svoje priloge u Prelogu te u filijalama u Cirkovljanu i Otoku. U 19 sati predstavit će se knjiga vlč. Tonija Štefana.
U srijedu 29. rujna održat će se susret sa članovima i volonterima kluba "Duga". Toga dana ujedno započinje duhovna obnova koju će predvoditi fra Zvjezdan Linić. U 17 sati bit će nagovor, a misa u 18 sati. U četvrtak se duhovna obnova nastavlja od 17 sati. Petak će biti dan zahvale za život. U 18.30 sati proslavit će se misa zahvalnica za 80 godina života župljana uz druženje u pastoralnom centru nakon mise. U subotu se priređuje Dan kruha s izložbom plodova zemlje i rada ljudskih ruku na Trgu sv. Jakoba, te s misom u 18.30 sati. U nedjelju na tzv. "kruničarsko proštenje" u 11 sati proslavit će se misa zahvalnica za plodove zemlje te za Tjedan župnog Caritasa u Prelogu.

- (IKA) - Velikogorička župa Blaženog Alojzija Stepinca 3. listopada slavi blagdan posvete crkve i titulara župe. Vjernici će se za ovaj blagdan, kao i prošlih godina, pripremati devetnicom. Duhovna priprava počinje 24. rujna molitvom krunice u 18 sati te misom u 18.30 sati. Euharistijska slavlja pjesmom će oplemeniti zborovi susjednih župa, a svaku večer bit će prigoda i za ispovijed.
Devetnicu predvode od 24. do 26. rujna o. Stjepan Fridl; 27. i 28. rujna o. Zvjezdan Linić OFM; 29. rujna dr. Tomislav Ivančić i od 30. do 2. rujna o. Zdravko Tuba.
Na dan zaštitnika župe 3. listopada mise u 9 i 11 sati predvodi dr. Tonči Matulić, a misu u 18.30 sati predvodi bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

- (IKA) - Devetnica svetom Mihovilu, zaštitniku Šibenika i Šibenske biskupije, započinje u utorak 21. rujna. Misno slavlje prigodom obljetnice smrti službenice Božje majke Klare Žižić u 19 sati je u crkvi Svetog Lovre u Šibeniku.
U srijedu 22. rujna u katedrali Svetog Jakova u 10 sati je okupljanje djece iz dječjih vrtića pod nazivom „Mali Mihovil". U 19 sati je misa u sklopu devetodnevne duhovne priprave.
U četvrtak 23. rujna u katedrali Svetog Jakova u 19 sati je misa za članove župnih pastoralnih vijeća.
U petak 24. rujna u 19 sati u katedrali je misa za mlade obitelji s blagoslovom djece.
U subotu 25. rujna u katedrali je u 19 sati misa, a nakon mise ophod do tvrđave svetog Mihovila gdje će mladi moliti za grad i biskupiju.
U nedjelju 26. rujna nakon mise u 19 sati slijedi u 20 sati večer duhovne šansone.
U ponedjeljak 27. rujna u katedrali je u 10 sati misa za poginule policajce. U 16 sati misno slavlje je za osobe s posebnim potrebama i Caritas.
U utorak 28. rujna u 19 sati je svečano otvaranje svetkovine svetog Mihovila pjevanim Povečerjem i Službom svijetla, a zatim je koncert mješovitog katedralnog zbora.
Na samu svetkovinu 29. rujna svečana procesija gradom je u 10 sati, nakon koje slijedi misa na trgu pred katedralom Svetog Jakova koju predvodi bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

- (IKA) - U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu u utorak, 28. rujna u 20.30 sati održat će se Susret s autorom. Gost će biti dominikanac o. Frano Prcela, pisac i urednik više knjiga među kojima "Sumnja kao krepost" (s Vesnom Kusin), "Dijalog teologije i umjetnosti. Razgovor teologa Ivana Šaška i slikara Dimitrija Popovića", "Kad bismo bili dosljedni", "Sto godina nije samo prošlost. Zbornika proslave 100. obljetnice Kongregacije sestara dominikanci svetih Anđela čuvara" (sa s. Dolores Matić) itd.
O. Frano Prcela obnašao je različite dužnosti i službe u Crkvi, a bio je i najmlađi provincijal na svijetu u razdoblju od 1999. do 2003., kad je obnašao dužnost provincijala Hrvatske dominikanske provincije.
Također, poznat je po svom društvenom angažmanu. Sudionik je različitih projekata, simpozija i predavanja na tematiku pomirenja, (kršćanskog) identiteta, interreligioznog i interkulturalnog dijaloga. Osnivač, urednik i suradnik je više časopisa. Usto, bio je dopisnik i komentator više časopisa i novina među kojima zagrebačkog Vjesnika, Trećeg programa Hrvatskog radija, Deutsche Welle iz Kolna itd.

- (IKA) – Novi ciklus Književno-teoloških tribina "Petrova mreža" u dvorani župe sv. Petra, ap., Petretićev trg 4 u Zagrebu započinje u utorak 28. rujna u 19.30 sati. Gošća prve tribine bit će prof. Nevenka Nekić. Na tribini će biti predstavljene njezine knjige "Demon i sveta krv" i "Burik", a bit će prikazan i kratki film o Ivanu Buriku, ubijenom župniku Tovarnika. Voditelj tribine je prof. Đuro Vidmarović. Nakon tribine moći se nabaviti i predstavljene knjige po povoljnijoj cijeni.

- (IKA) – Sv. Tereziju od Djeteta Isusa istoimena zagrebačka župa u Miramarskoj(Trnje) slavi na blagdan u petak 1. listopada. Proslavu župnog proštenja započinje trodnevnicom od utorka 28. do četvrtka 30. rujna. Župa ustanovljena 1936. na tadašnjoj dalekoj zagrebačkoj periferiji ni nakon 74 godine nema svoju crkvu, pa se mise slave u privremenom bogoslužnom prostoru Pastoralnog centra "Bl. Alojzje Stepinc", gdje je u 18.30 sati i trodnevnica – krunica, pobožnosti i propovijedana misa. Kroz tri večeri mise predvode Piotr Maj iz Neokatekumenskoga puta, Željko Bakšić, župnik Prečkoga te Vladimir Prizić, svećenik Porečke biskupije. Na večernjim misama pjevaju zborovi - Neokatekumenskog puta, mješoviti zbor župe Prečko te domaći zbor mladih "Haifa". Na samu župnu svetkovinu 1. listopada, mise su u 9.30 i u 18.30 sati, kada je svečana koncelebracija. Sa župnikom Željkom Lovrćem, poljskim svećenikom Pšemislavom Pavlowskim, župnim vikarom te drugim svećenicima, predvodi je preč. Zlatko Koren, bistrički župnik i upravitelj svetišta Majke Božje Bistričke. Poslije večernje mise tradicionalni je agape pod šatorima u dvorištu Pastoralnog centra.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u utorak 28. rujna u 9 sati misno slavlje u prigodi proslave Dana policije i njihova zaštitnika sv. Mihaela ark. Misi će nazočiti djelatnici Policijske uprave varaždinske te članovi obitelji stradalih redarstvenika.

- (IKA) – U župnoj crkvi Sv. Mihovila arkanđela nebeskog zaštitnika stare istarske župe Žminj, u nedjelju 26. rujna u 18 sati bit će duhovno-poetsko-glazbena večer uz proslavu blagdana sv. Mihovila arkanđela. Večer počinje nastupom župnoga zbora i zbora "Rožanice" iz Pazina koji će izvesti više starih crkvenih pjesama na starom žminjskom narječju uz orguljašku pratnju Kristine Matijaš, profesorice orgulja. Izbor svojih stihova na žminjskom čakavskom narječju recitirat će tri pjesnikinje, Žminjke, Nada Galant, Nevenka Erman i mlada pjesnikinja, krizmanica Štefani Križanac.
Na blagdan sv. Mihovila svečana misa je u 11 sati a predslavi je ovogodišnji zlatnomisnik rodom iz župe, vlč. Anton Žufić u suslavlju sa svećenicima koji potječu iz Žminja te iz dekanata.

- (IKA) - Hrvatsko katoličko liječničko društvo – Podružnica Osijek u sklopu svojih redovitih mjesečnih tribina u srijedu 29. rujna organizira predavanje "Vjera i znanost". Predavanje će s početkom u 19 sati u rezidenciji Družbe Isusove, Kardinala Alojzija Stepinca 27 u Osijeku održati prof. dr. Neda Aberle, dr. med., primarijus specijalist pedijatrije.

- (IKA) – Monografija "Veličina malenih - povijest i kulturna baština Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca" bit će predstavljena u srijedu, 29. rujna u 17 sati u dvorani svetoga Franje uz samostan franjevaca konventualaca na Svetom Duhu u Zagrebu. Monografiju će predstaviti fra Ljudevit Anton Maračić, fra Nikola Mate Roščić, prof. Tonko Maroević i dr. Milan Pelc.
U glazbenom dijelu Ad hoc ansambl "Lukačić" iz Zagreba pod vodstvom prof. Marija Penzara izvest će skladbe Ivana Lukačića.

- (IKA) - Istarska župa Borut kraj Pazina svečano slavi svoga zaštitnika sv. Mihovila arkanđela. Svečana misa je 29. rujna u župnoj crkvi u 11 sati. Predvodi je fra Alfons Orlić, gvardijan pazinskog franjevačkog samostana u koncelebracji sa župnikom fra Jobom Nikolićem i svećenicma Pazinskog dekanata. Župa je nedavno predana na upravljanje franjevcima zadarske provincije Sv. Jeronima.

- (IKA) – Sv. Mihaela arkanđela, svog nebeskog zaštitnika, župa Mihovljan svečano slavi na blagdan u srijedu 29. rujna. Proštenjarske mise su u 8 i u 11, kada je svečana poladnica, a u 18 sati je pjevana večernjica. Prvu jutarnju misu predvodi Dražen Hladuvka, župnik u Kalniku, a središnje euharistijsko slavlje mr. Josip Kuhtić, rektor zagrebačke katedrale u suslavlju sa župnikom Domagojem Vuletićem i svećenicima Zlatarsko-belečkog dekanata.

- (IKA) – Župa Sv. Mihaela arkanđela u Gračanima podno Medvednice kojom upravljaju franjevci trećoreci sa zagrebačkog Ksavera u srijedu 29. rujna slavi Miholje, svoje župno proštenje misama u 8, 11 te u 19 sati. Jutarnje bogoslužje predslavi fra Božo Rimac iz samostana na Ksaveru, a dopodnevnu i večernju župnik fra Mirko Kralj.
U nedjelju 3. listopada vanjska je proslava Miholja za župe s obje strane Medvednice. Mise su u 8 i u 11 sati, a poldanicu predslavi ovogodišnji mladomisnik, trećoredac fra Danijel Gornik, rodom iz župe Sv. Franje Ksaverskoga na Ksaveru. U 10.30 sati polazi procesija s kipom župnog patrona od stare kapelice sv. Mihaela na groblju do župne crkve u selu, nose je mladi u starim gračanskim nošnjama. Misom u 17 sati završava vanjska proslava Miholja.

- (IKA) - Župa sv. Mihaela ark. u Sračincu kod Varaždina proslavit će u srijedu 29. rujna svog nebeskog zaštitnika. Misno slavlje u 11 sati predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak. Tom misom župa će započeti proslavu 50. obljetnice utemeljenja. Nakon mise biskup Mrzljak blagoslovit će u dvorištu crkve novi kip sv. Mihaela, koji je izradio akademski kipar Nikola Šanjek iz Varaždina, te novi stan koji je župa ove godine sagradila za župnog vikara u dvorištu župne kuće.
Trodnevnicu će od nedjelje do utorka voditi o. Zvonko Vlah, isusovac iz Opatije, koji će predvoditi i misno slavlje na sam župni blagdan u 8 sati ujutro. Misu u 18 sati predvodit će župni vikar vlč. Igor Radašić.

- (IKA) – Župa sv. Mihovila arkanđela, na Kamenu u Splitu, svečano slavi svoga zaštitnika u srijedu 29. rujna. Prva blagdanska misa je u 10.15 sati. Središnje blagdansko bogoslužje navečer je u 18 sati, počinje svečanom procesijom s kipom župnog patrona po starom dijelu naselja Kamen, a predslavi ga bugarski karmelićanin, ovogodišnji mladomisnik, o. Joan Hadžiev u suslavlju sa o. Brankom Zebićem i o. Smiljom Brnadićem i drugima. Misno slavlje će uzveličat župni mješoviti zbor Kamena s mladim glazbenicima sa splitske Glazbene akademije.

- (IKA) – Miholju, svoju župnu svetkovinu stara istarska župa Žminj slavi na blagdan sv. Mihovila arkanđela u srijedu 29. rujna. Kao duhovna priprava za Miholju, u utorak 28. rujna na uočnicu župne svetkovine, pokorničko je bogoslužje sa sakramentom pomirenja, u 19 sati pjevana i propovijedana misa. Na samu Miholju u srijedu 29. rujna, tri su mise, jutarnja u 7.30, svečana dopodnevna koncelebracija u 11 te večernja u 19 sati. Svečanu poldanicu predslavi ovogodišnji zlatomisnik rodom iz župe vlč. Anton Žufić u koncelebraciji sa župnikom Jordanom Rovisom, svećenicima korijenima iz župe Žminj te iz dekanata.

- (IKA) – Prvom jutarnjom misom u 8 u župnoj crkvi Sv. Mihovila arkanđela u središtu Trilja, a potom svečanim obišašćem koje polazi u 10 sati kroz ozvučeni grad uz pratnju gradske limene glazbe, u kojem muževi u starim nošnjama cetinskoga kraja nose kip župnog patrona, u srijedu 29. rujna Trilj, više od dvjesto godina stara cetinska župa kraj Sinja, započinje cjelodnevnu svečanu proslavu blagdana sv. Mihovila arkanđela, svog nebeskog zaštitnika. Svečano euharistijsko slavlje nastavlja se na trgu ispred župne crkve a predslavi ga dr. Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu, u koncelebraciji sa triljskim župnikom i cetinskim dekanom don Stipom Ljubasom.
U utorak 28. rujna u predvečerje blagdana, kroz grad ide večernja procesija s upaljenim svijećama, a potom je pjevana misa s blagoslovom djece. Kao duhovna priprava za proslavu blagdana sv. Mihovila, devetnica je od 20. do 28., u okviru koje je od 26. do 28. rujna trodnevnica u 18 sati. Predvodi je župnik.
Sutradan po blagdan sv. Mihovila, u četvrtak 30. rujna, Trilj svečano slavi i blagdan sv. Jeronima, svog župnog suzaštitnika i zaštitnika Dalmacije. Mise su u 7.30 te u 10.30 sati u starohrvatskoj kapelici sv. Jere ponad groblja.

- (IKA) – Misama u 8 i u 10 sati Dugopolje, župa sv. Mihovla arkanđela nedaleko od Splita u srijedu 29. rujna slavi blagdan svog župnog nebeskog zaštitnika. Svečana misa je u 10 sati, a predvodi je splitski katedralni župnik i dekan don Tomislav Čubelić, uz župnika don Mirka Bitunjca.
U četvrtak 30. rujna, župa Dugopolje slavi i sv. Jeronima. Svečano euharistijsko slavlje s procesijom u 10 sati predslavi ovogodišnji mladomisnik don Vinko Beus.

- (IKA) – Sv. Mihovila arkanđela, svog nebeskog zaštitnika, župa Gradac nedaleko od Makarske svečano slavi u srijedu 29. rujna. Svečana misa je u 10 sati. Počinje velikim ophodom u kojem mladići nose kip sv. Mihovila kroz mjesto. U suslavlju sa župnikom fra Antom i svećenicima Makarskog katedralnog dekanata i šire, predvodi je fra Gabrijel Jurišić iz Sinja, a pjesmom prati župni zbor "Viola".

- (IKA) – Ophodom u kojem se oko crkve i po groblju nose procesijski križ i kip sv. Mihovila arkanđela iz više od 400 godina stare istoimene župne crkve urešene na glavom portalu župnim i papinskim zastavama, župnim barjacima sv. Mihovila i Uznesenja BDM te hrvatskom trobojnicom u srijedu 26. rujna u 10 sati počinje proslava blagdana sv. Mihovila, župnog patrona Rašćana Gornjih, više od četiri stoljeća stare južnoimotske župe. Povratkom procesije u crkvu, nastavlja se svečana koncelebrirana misa, pjesmom je prati vjernički puk iz okolnih zaselaka te gotovo iseljene župe, koja unatoč tome čuva tradiciju slavljenja svoje župne svetkovine. U koncelebraciji sa svećenicima rodom iz župe, blagdansko bogoslužje predslavi don Ivan Turić. Poslije mise vjernici će sa svećenicima poći do spomenika don Mihovilu Pavlinoviću u zaselku Pavlinovići, koji odatle potječe. Kip u naravnoj veličini podignut je uz cestu za Vrgorac, gdje će mu se u podnožje položiti cvijeće i zapaliti svijeće, te izmoliti molitva s odrješenjem za mrtve.

- (IKA) – Miholje, svoje župno proštenje, stara župa Prelošćica slavi u srijedu 29. rujna na blagdan sv. Mihaela arkanđela, svoga župnog patrona. Za proslavu se vjernici pripravljaju trodnevnicom od nedjelje 26. do utorka 28. rujna. Nakon pobožnosti na čast nebeskom zaštitniku, propovijedanu misu u 19 sati u župnoj crkvi predslave – u nedjelju vlč. Nikola Majcen, župnik Budaševa uz pratnju zbora svoje župe, ponedjeljak vlč. Dragutin Šengula, župnik Sv. Ivana Zelina uz domaći župni zbor a u utorak vlč. Mladen Vuk, župnik Odre, uz pratnju zbora vjeroučitelja. Na samo Miholje, u srijedu 29. rujna svečanu misu u 11 sati uz župnika Maria Škofa Žugeca predslavi dominikanac o. Tomislav Knežević, župnik bl. Augustina Kažotića, župe na zagrebačkoj Pešćenici uz okolne svećenike i pratnju župnog mješovitog zbora.

- (IKA) - Župa sv. Mihajla na Lapadu u Dubrovniku u srijedu, 29. rujna slavi svog zaštitnika. Euharistijska slavlja s propovijedi na blagdan će predvoditi mons. dr. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca. U 8 sati misa će biti u staroj crkvi, na misi u 10 sati sudjelovat će djelatnici MUP-a, a svečana koncelebrirana misa u župnoj crkvi Sv. Mihajla počinje u 18 sati.
Trodnevnicu uoči blagdana također će predvoditi mons. Batelja. Svake večeri u 17.30 sati molit će se krunica, a u 18 sati slaviti misa. Prvog dana trodnevnice u nedjelju, 26. rujna, nakon mise mons. Batelja će imati kraću duhovnu obnovu za krizmanike i njihove roditelje, drugog dana za članove župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, pjevače, članove molitvenih zajednica, a trećeg dana nakon mise će biti prikazan film o bl. Alojziju Stepincu.

- (IKA) - Izložbu "Benediktinci u Hrvatskoj", autorstvo nakladničke kuće Verbum iz Splita, organiziraju Udruga katoličkih intelektualaca iz Osijeka i Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu, uz potporu župe Gospe od brze pomoći u Slavonskom Brodu. Otvorenje izložbe je u četvrtak 30. rujna u 19 sati u Gradskoj knjižnici, a otvorena će biti do 15. listopada.

- (IKA) – Na blagdan sv. Jeronima, u četvrtak, 30. rujna svoj Dan svečano će proslaviti Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca.
Središnje događanje bit će misno slavlje u svetištu Sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu s početkom u 19 sati.

- (IKA) – U franjevačkoj crkvi Sv. Frane u Zadru u četvrtak, 30. rujna misnim slavljem u 19 sati Franjevačka provincija Svetog Jeronima svečano će proslaviti svetkovinu svog nebeskog zaštitnika.
U toj prigodi u ruke provincijala fra Josipa Sopte vječne zavjete položit će fra Nikica Devčić i fra Gabrijel Škibola.

- (IKA) – Splićani i ovoga 30. rujna na blagdan sv. Jere, zaštitnika Dalmacije, hodočaste staroj kamenoj crkvici iz druge polovice 15. st., sagrađenoj u kamenu uz obližnji eremitaž – samotište u strmoj pećini na Marjanu. Mise su u 9 i popodne u 16 sati. Predvode ih župnik don Ivan Sučić i don Vinko Beus, od ove jeseni novi župni vikar Sv. Križa, stare župe u splitskom Velom Varošu. Prije mise zajedničko je moljenje krunice, a pjesmu kroz misno slavlje predvode velovaroški pučki pivači i bratimi stare bratovštine Sv. križa, koja ove godine slavi 570. obljetnicu svog neprekinutog postojanja. Mnogi hodočasnici pješice će do stare crkvice na Marjanu, a za one kojima je to predug i strm put, organizira se autobusni prijevoz. Autobus polazi u 15 sati ispred crkve Sv. Frane na Obali.

- (IKA) – Centralno bogoslovno sjemenište u Splitu na blagdan svoga suzaštitnika sv. Jeronima u četvrtak 30. rujna započinje novu bogoslovnu godinu te će u toj prigodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić služiti misu u 17 sati u bogoslovnoj kapeli.

- (IKA) - Književna tribina poznatog kanadskog književnika Michaela D. O'Briena s predstavljanjem njegovih knjiga održat će se u petak 1. listopada u 19.30 sati u dvorani Katoličkog doma Franjevačkog samostana u Čakovcu.
Michael D. O'Brien je suvremeni kanadski pisac irskih korijena, esejist i slikar. Urednik je Nazareth Journala, katoličkog obiteljskog časopisa i autor brojnih knjiga. Piše i održava predavanja na teme vjere i kulture.

- Redovni susret Dopisne teologije u Zagrebu je u petak 1. listopada u Franjevačkoj crkvi na Kaptolu iza mise koja počinje u 18:30 sati.

- (IKA) – U petak 1. listopada u 18 sati u zagrebačkoj katedrali misa je za Jurja Slovinca – Georgiusa de Sclavoniae, hrvatskog svećenika glagoljaša, asketsko-teološkog pisca, glasovitog profesora na pariškom sveučilištu Sorbona, autora prve hrvatske glagoljske rukopisne početnice. Uz blagdan sv. Jeronima 30. rujna, misu za glasovitog Hrvata 15. st. o blagdanu zaštitnika glagoljaša predslavi mons. Juraj Batelja uz pratnju mješovitog pjevačkog zbora "Bašćina" zagrebačkog Društva prijatelja glagoljice.

- (IKA) – Proslava 90. obljetnice utemeljenja družbe Kćeri Milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje održat će se u Kući matici u Blatu od 1. do 3. listopada. Svečano euharistijsko slavlje 3. listopada u 17.30 sati u župnoj crkvi Svih svetih u zajedništvu s biskupima i svećenicima predslavi dekan Kardinalskoga zbora kardinal Angelo Sodano.
Misnom slavlju prethodi svečana Akademija "Sestra Propetoga" u 15.30 sati u Velikoj dvorani Doma kulture.
Tim povodom u samostanskoj dvorani "Bl. Marije Propetoga" u Blatu 1. i 2. listopada održat će se simpozij na temu "Odgovor Družbe Kćeri Milosrđa Duhu Svetom tijekom vremenâ".

- (IKA) – Šesnaest bosonogih karmelićanki kloštar - ivanićkog Karmela Sv. Male Terezije od Djeteta Isusa svoju karmelsku svetkovinu svečano slave u petak 1. listopada na blagdan male svetice iz Lissieuxa. Misu u 11 sati predslavi karmelićanin o. Stjepan Videk, odgojitelj bogoslova u Remetama. Na kraju mise blagoslov je djece i ruža.

- (IKA) – Trodnevnicom od utorka 28. do četvrtka 30. rujna karmelićanke BSI u Domu sv. Terezije od Djeteta Isusa na zagrebačkom Vrhovcu u petak 1. listopada slave blagdan Male Terezije, svetkovinu nebeske zaštitnice karmelićanskog Reda i svoga samostana. U samostanskoj kapelici Male svetice otvorenoj i za vanjske vjernike, nakon krunice i pobožnosti na čast sv. Terezije od Djeteta Isusa, propovijedanu misu kroz tri večeri u 18.30 sati predslavi monfortanac Miljenko Sušac. Na sam blagdan, karmelićansku svetkovinu 1. listopada, pjevana i propovijedana misa je u 8.30 sati, predslavi je don Anton Šuljić. Popodne je u 16.30 sati misa s blagoslovom ruža i djece iz vrtića koji vode karmelićanke iz župe, a predslavi je konventualac sa Svetoga Duha fra Martin Jaković.

- (IKA) – U okviru proslave 90. obljetnice utemeljenja sestara Kćeri Milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje 1. i 2. listopada održat će se simpozij s temom „Odgovor Družbe Kćeri Milosrđa Duhu Svetom tijekom vremenâ". Simpozij će započeti u petak, 1. listopada u 16 sati u samostanskoj dvorani „Bl. Marije Propetoga" Kuće matice u Blatu.
Prvo izlaganje „Društveno-povijesni kontekst Družbe Kćeri Milosrđa tijekom 90 godina" održat će dr. sc. Jure Krišto. Potom slijede izlaganja „Družba Kćeri Milosrđa i Blato tijekom 90 godina" (dr. sc. Vinicije B. Lupis) i „Uloga biskupa Josipa Marčelića u osnutku Družbe Kćeri Milosrđa" (dr. sc. Stanko Lasić). U župnoj crkvi Svih Svetih u 18.30 sati bit će krunica s blaženičinim razmatranjima, a potom u 19 sati misno slavlje.
U subotu, 2. listopada u 9 sati bit će predstavljen razvoj karizme i poslanja Družbe Kćeri Milosrđa u svijetu, i to predstavljanjem pojedinih provincija. Hrvatsku će predstavit s. M. Nelija Pavlović, provincijalka provincije Krista Kralja; Argentinu s. M. Nilda Ramirez, provincijalka provincije Presvetoga srca Isusova; Paragvaj s. M. Onoria Paredes, provincijalka provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije; Čile–Peru s. M. Mirna Nuńez, provincijalka provincije Imena Marijina; i Italiju s. M. Biserka Bogdanić, provincijalka provincije sv. Franje.
Nakon stanke, u 11.10 sati dr. sc. Mladen Parlov održat će predavanje „Proročki odgovor bl. Marije Propetoga na potrebe vremena", a potom slijede predavanja „Kćeri Milosrđa – u karizmi milosrđa tijekom 90 godina" (dr. sc. Katica Knezović), „Franjevački svjetovni red u okruženju Družbe Kćeri Milosrđa" (dr. sc. Nikola Mirošević) i „Izazovi za Družbu Kćeri Milosrđa danas" (M. Emila Barbarić). Nakon ručka organizirano je razgledavanje znamenitosti Blata, a u 16 sati okrugli stol s predavačima simpozija (uvodničar Teo Šeparović). Krunica s blaženičinim razmatranjima u župnoj crkvi Svih Svetih je u 18.30 sati, a misa u 19 sati.
Za sudionike simpozija, u nedjelju, 3. listopada organiziran je izlet na Prižbu i Babinu. U poslijepodnevnim satima sudionici simpozija pridružit će u velikoj dvorani Doma kulture drugim uzvanicima na akademiji „Sestra Propetoga", a potom na misnom slavlju kojeg će u 17.30 sati u župnoj crkvi Svih Svetih predvoditi dekan kardinalskoga zbora u Vatikanu kardinal Angelo Sodano.

- (IKA) - Mjuzikl „Josip i čudesne boje njegovih snova" bit će izveden u petak, 1. listopada u dvorani Gimnazije "Fran Galović" u Koprivnici. Predstave u 11 i 16 sati namijenjene su školama, a u 20 sati za građanstvo.
Mjuzikl „Josip i čudesne boje njegovih snova" napravljen je prema glazbi Andrew Lloyd Webbera i tekstu Tima Pricea koji je radio scenarij za Disneyev film "Kralj lavova". Mjuzikl se inače od 1982. godine nalazi na redovnom repertoaru Broadwayu, a do sada je izveden više od 800 puta. Često se prikazuje i na mnogim drugim prestižnim pozornicama, a 1999. godine snimljena je i filmska verzija s Donny Osmondom u glavnoj ulozi.
Mjuzikl je za Kristfest u Bjelovaru u svibnju na hrvatskom jeziku postavio priznati holivudski redatelj Richard Montez.

- (IKA) - U povodu početka nove akademske godine 2010./11. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu misno će slavlje, u petak 1. listopada u 9 sati u kapeli splitskoga Centralnog bogoslovnog sjemeništa predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Uslijedit će lectio brevis u velikoj dvorani Fakulteta. Redovita predavanja počinju u ponedjeljak 4. listopada.

- (IKA) - Udruga za promicanje kršćanske kulture Mir i dobro iz Osijeka uz potporu Grada Osijeku priređuje u kapucinskoj crkvi u Osijeku u subotu 2. listopada u 20 sati koncert barokne glazbe. Na koncertu će nastupiti Hrvatski barokni ansambl. Ulaz je slobodan.

- (IKA/TU) – "U oblacima svijetle perspektive" naziv je zbirke pjesama s. Dragice Ivkić koja će biti predstavljena 2. listopada u 19.30 sati u Dvorani Florentini u Đakovu (Frankopanska 1a). O pjesmama će govoriti doc. dr. Ivica Raguž, autorica s. Dragica Ivkić, a program će voditi urednica knjige, s. Marija Stela Filipović.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak krstit će za vrijeme misnog slavlja u župnoj crkvi Sv. Nikole u Čakovcu u subotu 2. listopada Rafaela Dukića, sedmo dijete Ivice i Mirjane, koji žive u Mihovljanu kod Čakovca. Misa započinje u 18.30 sati.

- (IKA) - Misijska europska katolička inicijativa "Kristov Stol" poziva zainteresirane da se u listopadu priključe Stepinčevoj Krunici, molitvenom hodu oko Zagreba, od Svete Nedjelje do Marije Bistrice, s molitvenom nakanom za grad Zagreb, Hrvatsku i čitavu Europu, te za što skorije proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca.
Manifestacija počinje u subotu 2. listopada u Mariji Bistrici misom u 18 sati i Festivalom moderne duhovne glazbe u Domu kulture u 19.30 sati, na kojem nastupaju Željka Marinović, Čedo Antolić, Ivo Šeparović, Antonio Tkalec, Maja Tadić, Martina i Matija Evačić, Zoran Hornjak, Trinitas (Ludbreg), Dragutin Hrastović, Matija Martinčević, Bernarda Brunović te Zbor mladih Majke Božje Bistričke, a suradnici Festivala su Antonio Tkalec i Agneza Levanić.
Sljedeće četiri subote mjeseca listopada (9. 10., 16. 10., 23. 10. i 30. 10), molitveni hod žive Stepinčeve Krunice oko Zagreba, od Svete Nedelje do Marije Bistrice, vode članovi Hrvatskog planinarskog društva "Stanko Kempny" iz zagrebačke Kustošije. Svake subote pješači se 20-ak kilometara, moleći jedno otajstvo krunice, i razmatrajući molitvu za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca, u duhovnom i molitvenom zajedništvu s našim misionarima i misijskim kontinentima.
Završetak manifestacije je Noć otvorenih crkvi, s 31. listopada na 1. studenoga kada se planira da vrata katedrale i drugih crkvi koje se žele priključiti, uz prijave organizatoru, ostanu otvorena barem do ponoći, a u njima će biti određeni prostori za duhovno i kulturno razmišljanje. Inicijativom se želi očitovati da su kultura i duhovnost u Europi izvor društvenog života, te vratiti puninu kršćanskog smisla noći uoči Svih Svetih.

- (IKA) - Svetkovina svetog Stjepana I., pape i mučenika, zaštitnika Hvarsko-bračko-viške biskupije i Dan grada Hvara svečano će biti proslavljen u subotu, 2. listopada.
Svečano misno slavlje s početkom u 10 sati u hvarskoj katedrali predvodit će i propovijedati mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanski biskup Ratko Perić.
Istoga dana, u 18.30 sati bit će zajednička molitva Večernja.
Na uočnicu blagdana, u utorak, 1. listopada u 19 sati bit će Prva Večernja, a potom slijedi kraći program uz otvorenje svetkovine.

- (IKA/TU) – Sedmi regionalni susret osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đakovačke regije pod geslom "Gospodin mi je svjetlo i spasenje" održat će se u Donjim Andrijevcima, 2. listopada s početkom u 14.30 sati u župnoj crkvi Sv. Andrije. U 15 sati uslijedit će svečano misno slavlje, a u 16 sati prigodni program u župnim prostorijama u kojemu će sudjelovati članovi zajednice Vjera i svjetlo iz Ivankova i Đakova te članovi KUD-a i drugih skupina župe domaćina. Regionalni susret organizira Pastoralni centar Đakovačko-osječke nadbiskupije, Ured za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đakovačke regije te župa Sv. Andrije.

- (IKA) – Svete anđele čuvare, nebeske zaštitnike novozagrebačke župe Savski Gaj, vjernička zajednica slavi na njihov blagdan u subotu 2. listopada. Misu u 11 sati predslavi Zvonimir Vuković, župnik Brezovice.

- (IKA/TU) – Prva Sjednica povjerenstva za pastoral ministranata Đakovačko-osječke nadbiskupije u ovoj katehetskoj godini bit će održana 2. listopada u 10 sati u Dvorani za susrete Nadbiskupskog doma u Đakovu.

- (IKA) – Misa zadušnica za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu te za sve pale za Hrvatsku kroz povijest napose s područja općine i župe Otok kod Sinja te župe Ruda, slavi se u subotu 2. listopada u Koritima, selu podno planine Kamešnice. Ispred kapelice Kraljice mira sagrađene prije nekoliko godina u danas opustjelom selu, zadušnicu s odrješenjem za mrtve u 10 sati predslavi otočki župnik fra Dalibor Grčić u koncelebraciji s don Srećkom Franićem, župnikom Ruda.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak blagoslovit će u subotu 2. listopada obnovljeni dio te novoizgrađeno krilo franjevačkog samostana sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici. Svečanost će započeti u 10 sati euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog. Svečanu misu predvodit će biskup Mrzljak u zajedništvu s provincijalnim ministrom fra Željkom Železnjakom te svećenicima iz provincije i Koprivničkog dekanata.
Povodom proslave blagdana sv. Franje Asiškog, koji se slavi 4. listopada, koprivnički franjevci organizirat će i trodnevnicu, koja će početi u petak 1. listopada kada će misu u 18.30 sati predvoditi fra Antun Jesenović, župnik u Čakovcu. Drugog dana trodnevnice misu u 18.30 sati predvodit će fra Marko Malović, župnik u Bjelovaru. U nedjelju, trećeg dana trodnevnice na čast sv. Franji Asiškom, euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodit će dr. fra Nikola Vukoja iz Samobora. Fra Vukoja istog dana u 17 sati održat će prvu u nizu mjesečnih tribina u novoj samostanskoj dvorani. Koprivnički franjevci žele ponuditi tribine kako bi vjernicima i svima zainteresiranima omogućili nove spoznaje. Dr. fra Nikola Vukoja govorit će o temi „Sv. Franjo – molitelj i učitelj molitve".
Na sam blagdan sv. Franje Asiškog, u ponedjeljak 4. listopada, svečano euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodit će Mario Križanac, župnik župe Presvetog Trojstva u Reki.

- (IKA/TU) – U svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu 2. listopada održat će se susret osoba posvećenog života koje djeluju na području Đakovačko-osječke nadbiskupije. Program će započeti okupljanjem u 9 sati, u 9.30 uslijedit će predavanje gvardijana franjevačkog samostana u Vukovaru o. Gordana Propadala na temu susreta. Pobožnost križnoga puta na Kalvariji uz svetište započet će u 11.15 sati, a euharistijsko slavlje u 12.15 sati predvodit će đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić. Nakon euharistije predviđen je kratki koncert u izvedbi i organizaciji Marijinih sestara.

- (IKA/TU) – Prvi susret polaznika druge godine Škole za župne suradnike u Vinkovcima bit će održan 2. listopada, s početkom u 9 sati u župnoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, te u prostorijama Hrvatskih šuma, ulica K. Zvonimira 1 (zgrada pored Župnog doma).

- (IKA) - Vjernici Slavonskog Broda i ove godine organiziraju hodočašće u na grob svoga sugrađanina sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa. Polazak autobusa iz Slavonskog Broda je u subotu, 2. listopada u 5 sati. Svi koji žele hodočastiti mogu se prijaviti u svojim župama do 26. rujna. Po dolasku u Sarajevu pohoditi će Stadlerov grob, a potom će u katedrali Srca Isusova u Sarajevu sudjelovati na misnom slavlju koje će predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Osim obilaska Sarajeva planiraju posjetiti sestre Služavke Malog Isusa i djecu iz Doma "Egipat", a na povratku pohodit će župu Gospe Žalosne u Čardaku i grobove nedavno poginulih triju sestara Služavki Malog Isusa koje su djelovale u Slavonskom Brodu.

- (IKA) - Na početku akademske godine u Katehetskom centru župe Gospe od brze pomoći u Slavonskom Brodu studentsku misu sa zazivom Duha Svetoga predvodit će u nedjelju 3. listopada s početkom u 18.30 sati slavonskobrodski v.d. dekan Andrija Đaković.

- (IKA) - Kapelica Sv. Mihaela arkanđela u naselju Grdenci u župi Zabok bit će blagoslovljena u nedjelju 3. listopada u 17 sati. Kapelicu će blagosloviti zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

- (IKA/TU) – Centar Amadea pri samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu (Frankopanska 5c) s dnevnim boravkom za starije osobe iz Đakova i okolice bit će otvoren blagoslovom novih prostora koje će 3. listopada u 16 sati blagosloviti đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić.
Sestre na taj način žele proširiti svoju skrb i brigu za starije i osamljene građane Đakova i okolnih mjesta i pomoći im osmisliti i duhovno ispuniti dane starosti i osamljenosti. U pothvatu sestre se nadaju plodnoj suradnji i potpori svih građana, a sve informacije mogu se dobiti na brojeve telefona 031/801-265, 031/814-907, 098 9631896.

- (IKA) – Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor u Lužnici u nedjelju, 3. listopada upriličuje IV. dan otvorenih vrata. Program započinje u 11 sati misom koju u parku dvorca predvodi Vlado Mikšić. Misu će glazbeno animirati učenice Ženske opće gimnazije. Od 12 do 13 sati je stanka za ručak uz mogućnost obroka s roštilja, kave i sokova, kao i nabavka lužničkih suvenira.
Mogućnost razgledanja dvorca i izložbe fotografija o događanjima i programima u Lužnici bit će od 13 do 15 sati, a potom slijedi nastup udruge "Barokna lipicanska raskoš" uz ples konja lipicanaca i "Plemićke mladeži" s mogućnošću fotografiranja s izvođačima na kraju programa.
Dan otvorenih vrata završit će u 17.30 sati večernjom molitvom i glazbenim programom ispred Marijina kipa u parku u izvođenju učenica Ženske opće gimnazije.
Ulaz na programe Dana otvorenih vrata je slobodan i nije potrebna prijava.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki pomoćni biskup dr. Đuro Hranić blagoslovit će 3. listopada u 10 sati kamen temeljac za izgradnju kapelice Sv. Antuna u župi Presvetog Trojstva u Čepinu.

- (IKA) – Župa Bl. Alojzija Stepinca u Dugoj Resi, osnovana 2008., spomendan proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, 3. listopada, slavi kao svoje župno proštenje. Vjernička zajednica za proslavu se pripravlja devetnicom od petka 24. rujna do subote 2. listopada, u okviru koje je svečana trodnevnica. Kroz duhovnu pripravu krunica i pobožnosti na čast hrvatskom blaženiku su u 17.50 s prigodom za ispovijed, u 18.30 sati propovijedana je misa. Šest večeri mise predslave vlč. Norbert Koprivec, župnik karlovačke župe Presvetog Srca Isusova uz pratnju zbora svoje župe, duhovnik SKAC-a o. Iko Mandarić, DI i zbor mladih s Modrava, upravitelj župe vlč. Zoran Grgić koji će u misi sa zazivom Duha Svetoga za početak školske godine predstaviti aktivnosti župe, uz pratnju domaćeg mješovitog župnog zbora; četvrtu večer propovijeda preč. Alojzije Burja, župnik BDM Snježne na karlovačkom Dubovcu, a dvije večeri mise predslavi vlč. Marko Dujam, župnik karlovačke župe Sveta tri kralja na Baniji, uz pratnju zbora svoje župe. Svečanu trodnevnicu na čast bl. Alojziju Stepincu prve dvije večeri propovijeda vlč. Dražen Hladuvka, povjerenik za mlade Bjelovarsko-križevačke biskupije, a treću upravitelj župe Duga Resa vlč. Grgić. U nedjelju 3. listopada na sam spomen-dan bl. Alojzija Stepinca mise su u 9 i u 10.30, a svečana koncelebracija je večernja u 18.30 sati, predslavi je vlč. Hladuvka sa svećenicima Dugreško-mrežničkog i Karlovačkog dekanata.

- (IKA) – Vojno-redarstveno hodočašće u nacionalno marijansko svetište u Mariju Bistricu, osamnaesto po redu održat će se u nedjelju, 3. listopada.
Okupljanje hodočasnika bit će od 7 do 9 sati ispred hotela "Kaj" u Mariji Bistrici. Postrojavanje hodočasnika MORH-a i MUP-a bit će u 9.30 sati, a sam svečani hod do kongresnog prostora krenut će u 9.50 sati. Na prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca misa će započeti u 11 sati. Misu će predvoditi vojni biskup u Republici Hrvatskoj Juraj Jezerinac u koncelebraciji s vojnim i policijskim kapelanima te inozemnim izaslanicima. Prije mise predviđeni su govori ministra obrane i ministra unutarnjih poslova.
U vojnom taboru ispred glavnog šatora zapovjednik hodočašća će u 12.50 pozdraviti visoke crkvene, civilne i vojne dužnosnike, a potom će u 13 sati započeti zajednički ručak.
Križni put na bistričkoj Kalvariji započet će u 15 sati, a odlazak iz svetišta predviđen je u 17 sati.

- (IKA) - Izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost ove se godine s osobitim poštovanjem spominje smrti jednoga od svojih utemeljitelja i najzaslužnijega direktora dr. Josipa Turčinovića. U nedjelju 3. listopada navršit će se 20 godina od Turčinovićeve smrti čega će se KS spomenuti na više razina.
Kršćanska sadašnjost za svoje djelatnike, umirovljenike i prijatelje Josipa Turčinovića toga dana, nedjelju 3. listopada, organizira pohod Turčinovićevu rodnom mjestu Svetom Petru u Šumi u Istri. Nakon dolaska hodočasnici će najprije pohoditi grob Josipa Turčinovića, a nakon toga će se u župnoj crkvi slaviti misa zadušnica koju će predvoditi mons. Vladimir Stanković, član skupštine KS-a, a propovijedat će dr. Željko Tanjić, direktor KS-a. Nakon mise priredit će se kraći komemorativni program u kojem će akademik Josip Bratulić govoriti o Josipu Turčinoviću i njegovu djelovanju na području kulture, a prof. Anton Šuljić o Turčinovićevu djelovanju u Kršćanskoj sadašnjosti. U programu će sudjelovati župnik o. Czeslaw Bielen i načelnik općine Mario Bratulić te župni crkveni zbor.
Nakon mise zadušnice i kraćeg programa u župnoj crkvi hodočasnici iz Zagreba pohodit će i grobove istaknutih istarskih svećenika, usko povezanih s Kršćanskom sadašnjosti. Prije svega poći će na grob dr. Alde Starića, nedavno preminuloga glavnog urednika KS-a, kao i na grobove Bože Milanovića, dr. Ante Kresine i prof. Antuna Heka.
Zainteresirani za taj komemorativni pohod na grob i u župu rođenja Josipa Turčinovića mogu se do 29. rujna prijaviti u tajništvu Kršćanske sadašnjosti na tel. 01 6349 000.
Na put se kreće u nedjelju 3. listopada u 6.30 sati ispred Chromosova tornja, Ulica grada Vukovara 271. Putovanje je besplatno. Povratak je navečer. Ograničen je broj mjesta i primat će se oni koji se prije prijave.
Drugi dio spomena na 20. obljetnicu smrti Josipa Turčinovića bit će predstavljanje njegovih sabranih radova s tekstovima koji do sada nisu objavljivani u knjigama kao i njegovih tekstova iz rukopisne ostavštine koji uopće nisu bili objavljivani. Sabrani radovi Josipa Turčinovića bit će objavljeni u dva sveska, a prvi od njih predstavit će se javnosti prije Božića.
Treći dio spomena bit će početkom sljedeće godine, o danu Kršćanske sadašnjosti 22. veljače, kada će u suorganizaciji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu biti priređen znanstveni simpozij o liku i djelo dr. Josipa Turčinovića i ujedno će biti predstavljen drugi svezak njegovih sabranih djela.

Prijave za odlazak na svijeski susret mladih u Madridu 2011.

23.09.2010.

Forum Toledo 11.-15.8.'10
WYD 2011 Madrid 16.-21.8.

11 dana!
Cijena: 450 eura,
sve uključeno
(perdprogram, SDM, prijevoz avionom)

PRIJAVE DO KRAJA LISTOPADA!
(zbog avionskih karata,te treba do tada platiti 1000kn)

HRVOJE 091 53 53 339
htopolovac@gmail.com

ANA 098 16 95 369
anchy87@gmail.com

Ogranizira: Zajednica Emanuel
http://hrv.emmanuel.info/

Susret Modravljana 2010

21.09.2010.

Susret Modravljana je u subotu 25. rujna 2010 u župi Blaženi Alojzije Stepinac u Dugoj Resi.
Okvirni (to znači da postoji sloboda i mogućnost manjih izmjena) plan i program :

8:00 okupljanje u Zagrebu na Glavnom kolodvoru

8:17 polazak iz Zagreba vlakom (s Glavnog kolodvora)

9:33 dolazak u Dugu Resu

10:00 okupljanje u crkvi i kratka molitva; odlazak u školu - predstavljanje grada i okolice + prisjećanje na Modrave;

11:30 program na otvorenom (ili u slučaju lošeg vremena u školi) :

- igre,
- ples,
- ručak (14:00),
- kreativna radionica (nije kateheza!)

18:30 sv. Misa

19:30 večera + kratki glazbeni program

20:15 odlazak prema željezničkoj stanici

20:59 odlazak vlakom prema Zagrebu

22:15 dolazak u Zagreb na Glavni kolodvor

Jedinstvena prilika - cijena povratne karte za vlak samo 40 kuna. Što je to za jedan dan druženja i uživanja s dragim ljudima - neprocjenjivo.

Obroci (ručak i večera) su organizirani i nije potrebno nositi sendviče.

Prijave:

mailom: modraveskac@gmail.com (bilo koje doba dana i noći)

ili osobno u SKAC uredu u Palmotićevoj 31 (utorkom i četvrtkom 9:00-12:00)

U prijavi treba navesti: ime i prezime i termin/tjedan u kojem ste sudjelovali na Modravama i uplatiti 40 kn oni koji idu vlakom.

ZA SVE KOJI DOLAZE U SVOJOJ ORGANIZACIJI (ne dolaze iz Zagreba ili imaju svoj prijevoz): molimo vas da se prijavite na jedan od gore navedenih načina zbog organizacije obroka i radionice.

Ako netko treba smještaj/spavanje u Zagrebu - također molimo navesti u prijavi kako bi se mogli na vrijeme organizirati.

Što ponijeti: SLIKE S MODRAVA za SKACovu stranicu.

Ukoliko imate prilike doći (unatoč obavezama), makar i na dio programa, budite sigurni da vam neće biti žao jer susret činite svi vi.

Župnik i mladi iz Duge Rese nas radosno očekuju i pripremili su za nas jedan predivan dan druženja.

Čujemo se, vidimo se, čitamo se. :)))

U ime organizatora pozdravljaju vas i željno iščekuju vidjeti ponovno

Najave događanja od 21 do 26. rujna 2010. godine.

Na početku isprika što najave kasne jedan dan.
Ovih dana ću pokušat doznat kada su mise mladih u Zagrebačkim župama. Ako netko ima informaciju neka javi na mail sa strane.

- Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu od 21 do 23. rujna otvara svoja vrata u projektu 'SOS za novine'. Puno će se toga orgarnizirat u te dane tako u terminu od 9 do 17 sati. Bit će i nekoliko radionica kao i obilazak knjižnice.

- (IKA) – Sisački biskup Vlado Košić, predslavi euharistiju u crkvi Svetog Lovre u Petrinji u utorak 21. rujna u 19 sati u sklopu manifestacije Dani sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve grada Petrinje u Domovinskom ratu te razaranje Grada Petrinje 1991. godine

- (IKA) – Pod geslom "Pođi za mnom", mlada župa sv. Mateja apostola na istočnom prigradskom predjelu Splita zvanom Ravne Njive, u utorak 21. rujna svečano slavi blagdan sv. Mateja apostola i evanđeliste, svog župnog nebeskog zaštitnika. Svečana misa je u 18.30 sati. Predvodi je dr. fra Ante Vučković s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu u koncelebraciji sa župnikom don Antom Čotićem.

- (IKA) – Misa zadušnica za pokojnog mons. Josipa Frkina, dugogodišnjeg župnika u Velikoj Gorici, slavit će se u utorak, 21. rujna u 18.30 u župnoj crkvi Marijina navještenja u Velikoj Gorici. Nakon mise bit će premijera dokumentarno-biografskog filma "Radostan svećenik" u režiji Dražena Bušića, snimljenog po župama gdje je mons. Frkin u tijeku svoga pedesetgodišnjega svećeničkog života službovao, posebno se skrbeći za marginalizirane i napuštene.

- (IKA) – "Kršćanska društvena svijest" naslov je nove knjige dr. fra Špire Marasovića, koja će biti predstavljena u utorak 21. rujna u 19.30 sati u samostanu sv. Frane u Splitu. O knjizi će govoriti dr. fra Ivan Šarčević, dr. Gordan Črpić, dr. Nediljko Ante Ančić i sam autor, a program će svojim nastupom uzveličati klapa "Split", laureat Omiškoga festivala 1967.

- (IKA) - Devetnica svetom Mihovilu, zaštitniku Šibenika i Šibenske biskupije, započinje u utorak 21. rujna. Misno slavlje prigodom obljetnice smrti službenice Božje majke Klare Žižić u 19 sati je u crkvi Svetog Lovre u Šibeniku.
U srijedu 22. rujna u katedrali Svetog Jakova u 10 sati je okupljanje djece iz dječjih vrtića pod nazivom „Mali Mihovil". U 19 sati je misa u sklopu devetodnevne duhovne priprave.
U četvrtak 23. rujna u katedrali Svetog Jakova u 19 sati je misa za članove župnih pastoralnih vijeća.
U petak 24. rujna u 19 sati u katedrali je misa za mlade obitelji s blagoslovom djece.
U subotu 25. rujna u katedrali je u 19 sati misa, a nakon mise ophod do tvrđave svetog Mihovila gdje će mladi moliti za grad i biskupiju.
U nedjelju 26. rujna nakon mise u 19 sati slijedi u 20 sati večer duhovne šansone.
U ponedjeljak 27. rujna u katedrali je u 10 sati misa za poginule policajce. U 16 sati misno slavlje je za osobe s posebnim potrebama i Caritas.
U utorak 28. rujna u 19 sati je svečano otvaranje svetkovine svetog Mihovila pjevanim Povečerjem i Službom svijetla, a zatim je koncert mješovitog katedralnog zbora.
Na samu svetkovinu 29. rujna svečana procesija gradom je u 10 sati, nakon koje slijedi misa na trgu pred katedralom Svetog Jakova koju predvodi bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

- (IKA) – Ovogodišnji blagdan sv. Mateja apostola i evanđelista u utorak 21. rujna, naslovnika stare župne crkve, vjernici cetinske župe Sv. Mihovila arkanđela u Bisku dočekat će svečanom zvonjavom dvaju novih zvona, koja će se prvi puta svečano oglasiti sa zvonika na blagdan sv. Mateja. Proslava počinje procesijom s kipom svetog apostola, a svečanu koncelebriranu misu u 11 sati predslavi splitsko-makarski pastoralni vikar dr. don Drago Šimundža, koji je u crkvi rodne župe Bisko ovoga srpnja proslavio svoju zlatnu misu – 50 godina svećeništva. Prije svečanog euharstijskog slavlja blagoslovit će nova zvona, od kojih je 205 kg teško posvećeno sv. Mihovilu arkanđelu i dar dr. Šimundže rodnoj župi, a zvono teško 325 kg, posvećeno sv. Mateju, dar je župljanina Bože Danolića.

- (IKA) - Umirovljeni svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije Stjepan Starešina, duhovnik u Domu za starije i nemoćne osobe u Osijeku slavi u utorak, 21. rujna svoj zlatni jubilej, 50 godina svećeništva. Misno slavlje započinje u 11 sati u župnoj crkvi Sv. Mateja u Garčinu.

- (IKA) – Duhovne vježbe za svećenike kod isusovaca u Domu duhovnih vježbi u Opatiji održavaju se u rujnu u dva četverodnevna turnusa. Prvi je od ponedjeljka 20. do četvrtka 23. rujna, voditelj je isusovac p. Antun Volenik. Drugi je od ponedjeljka 27. do četvrtka 30. rujna, vodi ga p. Stjepan Harjač. Predbilježbe su u tijeku, primaju se na adresi: Dom duhovnih vježbi, Joakima Rakovca 24, 51400 Opatija, na tel. 051/703–730 i 051/703–734, mob. 098/9430-484 te e-mailom zvlah@globalnet.hr.

- (IKA) - Godišnja skupština svećenika Hvarsko-bračko-viške biskupije održat će se 22. i 23. rujna u dominikanskom samostanu u Bolu na Braču.
Na skupštinu su pozvani svi svećenici biskupije, kao i svećenici-redovnici koji obnašaju službu župnika u župama biljem biskupije.

- (IKA) – Fra Berard (Ante) Barčić slavi 100 godina života i 77 godina svećeništva. Proslava će se održati u franjevačkom samostanu sv. Antuna Padovanskog u Puli na slavljenikov 100. rođendan 22. rujna u 11 sati. Misno slavlje i propovijed predvodit će fra Berard u krugu svoje rodbine i prijatelja.
Na misi će sudjelovati članovi franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru čiji je fra Berard član, svećenici iz okolice Pule i biskupi u miru mons. Antun Bogertić i mons. Ante Jurić.

- (IKA) – Ovogodišnji će se Studijski dan za sve svećenike u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji održati u srijedu 22. rujna u marijanskom svetištu u Vepricu. Susret započinje misnim slavljem koje u 9.30 sati predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.
Ovogodišnji je Studijski dan posvećen današnjim okolnostima: uočavanju konkretnih prilika u Crkvi i društvu te promišljanju o pastoralnim potrebama i novim programima svećeničkog rada i poslanja. Nove prilike zahtijevaju više spremnosti; više duhovne svijesti i praktičnog zalaganja. Glavno će izlaganje u 11 sati održati profesor na KBF-u u Zagrebu dr. Tonči Matulić na temu "Kršćanstvo pred izazovima novog ateizma", a potom će o vjerniku u današnjem relativističkom društvu govoriti novinar Ivica Ursić.

- (IKA) – Već je postalo tradicionalno da srednjoškolski vjeroučitelji, u suradnji s Katehetskim uredom Splitsko-makarske nadbiskupije, organiziraju svečano misno slavlje za sve srednjoškolce i njihove profesore na području grada Splita prigodom početka nove školske godine. Tako će svečano euharistijsko slavlje biti upriličeno u četvrtak 23. rujna u 20 sati, u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu, a predvodit će ga splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Kao i svake godine, euharistijsko će slavlje animirati sami vjeroučitelji sa svojim učenicima.

- (IKA) - Zadarska nadbiskupija od 23. do 26. rujna prigodno proslavlja 1200. obljetnicu prijenosa moći sv. Stošije iz Carigrada u Zadar (810. – 2010.). Jubilej započinje svečanošću u znaku mladih, sa željom da novi naraštaj zadarske Crkve bude vjeran nasljedovatelj Stošijina života i poslanja u služenju Bogu i ljudima.
U četvrtak 23. rujna u Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar u 20 sati započinje svečana akademija na kojoj će se podijeliti zahvalnice pojedincima i institucijama koji su velikodušno doprinijeli organizaciji Susreta hrvatske katoličke mladeži 8. i 9. svibnja u Zadarskoj nadbiskupiji. U prisjećanju na veličanstveni događaj od 30000 sudionika iz Hrvatske i svijeta, na akademiji će sudjelovati svećenici, redovništvo, mladi, volonteri, KUD-ovi, crkveni pokreti, udruge, obitelji, sponzori i svi koji su bili sudionici tog najvećeg susreta mladih u Hrvatskoj. Sudjelovat će i predstavnici vlasti predvođeni zadarskim županom i gradonačelnikom Stipom Zrilićem i Zvonimirom Vrančićem te zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nastupit će Nadbiskupijski zbor mladih sv. Krševan pod ravnanjem Tomislava Pehara i prikazat će se 15-minutni film sa snimkama Susreta. Akademija želi biti živo svjedočanstvo sudionika SHKM-a te će se u uspomeni na taj događaj prisutnima obratiti predstavnici mladih, volontera i obitelji, predstavnici župa grada, otoka i zadarskog zaleđa.
U petak 24. rujna u Nadbiskupskom sjemeništu "Zmajević" u Zadru crkveni povjesničar mons. dr. Eduard Peričić od 20 sati izlaže o temi "Značenje sv. Stošije za Zadar i Zadarsku nadbiskupiju". Dr. Peričić će opisati okolnosti blagoslovljenog događaja od prije 1200 godina kad su moći sv. Stošije donesene u Zadar. Bizantski car Nicefor 810. g. darovao je relikvije ranokršćanske mučenice Anastazije-Stošije zadarskom biskupu Donatu u znak priznanja i zahvalnosti za njegovo uspješno posredovanje u izmirenju Bizantskog i Franačkog carstva. Bio je to jedan od najvažnijih političkih događaja u to vrijeme te povijesni korak na putu stvaranja ujedinjene kršćanske Europe. Relikvije srijemske mučenice položene su u kameni sarkofag kojeg je 810. g. dao izraditi biskup Donat. Od tada prebivaju u zadarskoj stolnoj crkvi koja, nakon što je prvotno bila posvećena sv. Petru, od tada nosi naziv sv. Stošije. Zadarska Crkva taj je događaj stoljećima slavila 25. rujna kao "Blagdan prijenosa moći sv. Stošije".
U povodu vjerske i kulturno povijesne obljetnice 1200. godina prijenosa moći sv. Stošije iz Carigrada u Zadar (810. – 2010.) nadbiskup Puljić predvodi koncelebrirano misno slavlje u katedrali Sv. Stošije u Zadru u nedjelju 26. rujna u 19 sati.

- (IKA) – U župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru u četvrtak, 23. rujna s u 11 sati misnim slavljem obilježit će se 19. obljetnica ustroja 204. Vukovarske brigade.

- (IKA) – U župnoj crkvi Svih svetih u Hrvacama kraj Sinja, u četvrtak 23. rujna u 10.30 sati slavi se misa zadušnica o 18. obljetnici pogibije devetorice mladih hrvatskih redarstvenika rodom iz četiriju cetinskih župa i općina – Hrvaca, Vrlike, Sinja i Trilja, mučki ubijenih u noći 16. na 17. rujna 1991. kod Maljkova nedaleko od Vrlike. Pola sata prije mise zadušnice kod spomen-obilježja položit će se vijenci i zapaliti svijeće te održati molitva.

- (IKA) - Godišnja skupština svećenika Hvarsko-bračko-viške biskupije održat će se 22. i 23. rujna u dominikanskom samostanu u Bolu na Braču.
Na skupštinu su pozvani svi svećenici biskupije, kao i svećenici-redovnici koji obnašaju službu župnika u župama biljem biskupije.

- (IKA) – Predstavljanje knjige vjeroučitelja Marija Žuvele "Tvojim tragovima" bit će upriličeno u petak 24. rujna u 19.30 sati u dvorcu Vitturi – Kaštel Lukšić. O knjizi tj. zbirci kratkih priča o životu, ljubavi, prijateljstvu, vjeri, mudrosti i ostalim vrednotama govorit će: prof. dr. sc. don Marinko Vidović, profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Splitu, dipl. iur. Darko Opačak, pročelnik za društvene djelatnosti i kulturu Grada Kaštela, prof. Jadranka Šošić, ravnateljica Osnovne škole "Bijaći"- K. Novi, učitelj razredne nastave OŠ Bijaći Mario Radunić i sam autor. U glazbenom dijelu sudjeluje Nedo Kovačev uz klavirsku pratnju Ive Vuletina. Voditeljica programa je Silvana Burilović.

- (IKA) - Uoči biskupskog ređenja željezanskog biskupa mons. Egidija Živkovića, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić pohodit će u petak 24. rujna 2010. godine župu u Vulkaprodrštofu (Wulkaprodersdorfu) gdje će u župnoj crkvi Našašća sv. Križa u 19 sati predvoditi misno slavlje i blagosloviti biskupske oznake za novog željezanskog biskupa.
Mons. Egidije Živković od 1994. godine vrši župničku službu u Vulkaprodrštofu (Wulkaprodersdorfu).

- (IKA) - Konferencija za novinare u povodu plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) održat će se u petak, 24. rujna, u 11 sati u dvorani Tajništva Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, Kaptol 22.
Na konferenciji će sudjelovati potpredsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija kardinal Josip Bozanić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić te pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško.
Plenarno zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija koje okuplja predsjednike 34 biskupske konferencije iz cijele Europe održat će se u Zagrebu od 30. rujna do 3. listopada.

- (IKA) – U župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru u petak, 24. rujna s početkom u 10.30 sati održat će se misno slavlje u povodu Dana policije u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- (IKA) – U samostanu karmelićanki Božanskog Srca Isusova, Vrhovec 29 u Zagrebu od 24. do 26. rujna održat će se "Vikend u Karmelu" za djevojke koje razmišljaju o redovničkom pozivu.
Dodatne obavijesti mogu se dobiti kod s. Maje Pavle Bašić, smajapavla@gmail.com.

- (IKA) – U povodu priprema za blagdan sv. Male Terezije, Zajednica karmelskih laika pri samostanu karmelićanki Božanskog Srca Isusova, Vrhovec 29 u Zagrebu organizira predavanje "Sv. Mala Terezija – naučiteljica božanske ljubavi". Predavanje će u subotu 25. rujna s početkom u 17 sati održati o. Dražen-Marija Vargašević, OCD.

- (IKA) – Biskupsko ređenje mons. Egidija Živkovića održat će se u subotu, 25. rujna u 10 sati u katedrali Sv. Martina u Željeznom. Glavni zareditelj bit će bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn, a suzareditelji zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i donedavni (umirovljeni) biskup Željeznog Paul Iby.
Papa Benedikt XVI. je 9. srpnja imenovao mons. Egidija Živkovića novim biskupom biskupije Željezno.

- Susret Modravljana je u župi Sv. Petra u Dugoj Resi. To je sve što imam od te informacije. Oni koji su bili ove godine najbolje je da nazovu svoje animatore koji će imat više informacija.

- (IKA/TU) – Jednodnevni stručni skup za vjeroučitelje – početnike, pripravnike i njihove mentore, organiziran u koordinaciji Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije i Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnice Osijek, održat će se 25. rujna na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, s početkom u 9 sati.

- U Zagrebu svoju sezonu počinje Katolička odbojkaška liga odigravanjem prvog kola. U isto vrijeme ali u drugom dijelu grada Zagreba svoje prvo kolo odigrat će i Katolička malonogometna liga.

- Misa mladih je u župi Navještenje BDM u Velikoj Gorici u 20:15 sati. Pjeva zbog mladih Navještenje. Ova misa je na rasporedu svake subote tako da ako imate vremena dođite i Slavimo Gospodina zajedno.

- (IKA) – Hodočašće Križni put hrvatskih zarobljenika za vjernike zagrebačkih župa i šire, i ovoga rujna organizira rektor crkve Corpus Domini don Pavao Crnjac. Polazi se autobusima subotu 25. rujna u 7 sati ispred kapele Corpus Domini, Mošćenička 3. Putuje se preko Bregane, Brežica i Zidanog Mosta, Laškog Hude Jame, Rova sv. Barbare, masovnih stratišta hrvatskih zarobljenika. U Celju je posjet Memorijalnom centru Teharje. Točno u podne u Celju je misa u crkvi Sv. Josipa kod otaca lazarista, zatim je odmor za ručak. U 13.30 sati polazi se dolinom rijeke Savinje i Mislinje i dolazi do Hude Luknje (jame) i Slovenj Gradeca. Dolaskom u Dravograd, bacit će se vijenci u Dravu,a u Mariboru pohoditi groblje Dobrava kraj šume Tezno. U 19 sati stiže se u Macelj, gdje je molitva u crkvi Muke Isusove s pobožnosti križnoga puta. U 21 sat povratak je u Zagreb
Obavijesti i prijave kod don Pavao Crnjac, 01/3695-241.

- (IKA) – U župnoj crkvi Sv. Mihovila arkanđela nebeskog zaštitnika stare istarske župe Žminj, u nedjelju 26. rujna u 18 sati bit će duhovno-poetsko-glazbena večer uz proslavu blagdana sv. Mihovila arkanđela. Večer počinje nastupom župnoga zbora i zbora "Rožanice" iz Pazina koji će izvesti više starih crkvenih pjesama na starom žminjskom narječju uz orguljašku pratnju Kristine Matijaš, profesorice orgulja. Izbor svojih stihova na žminjskom čakavskom narječju recitirat će tri pjesnikinje, Žminjke, Nada Galant, Nevenka Erman i mlada pjesnikinja, krizmanica Štefani Križanac.
Na blagdan sv. Mihovila svečana misa je u 11 sati a predslavi je ovogodišnji zlatnomisnik rodom iz župe, vlč. Anton Žufić u suslavlju sa svećenicima koji potječu iz Žminja te iz dekanata.

- (IKA/TU) – Kako bi osobe oštećena sluha iz Osijeka imale mogućnost pratiti i aktivnije sudjelovati u nedjeljnoj euharistiji, u nedjelju, 26. rujna, u osječkoj župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla apostola, u 8.30 sati biti će slavljena misa koja će biti prevođena na znakovni jezik. Misu će tumačiti i na znakovni jezik prevoditi Gordana Pešo, djelatnica Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije.

- (IKA) – Svečanom biskupskom poldanicom koju u novoj župnoj crkvi Sv. Mateja apostola i evanđelista u novozagrebačkoj župi Dugave u nedjelju 26. rujna, prvu po blagdanu nebeskog zaštitnika (21. 9.) u 11 sati predslavi pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski, drugi dugavski župnik (1982. – 1997.) i graditelj župne crkve, vjernička zajednica slavi vanjsko proštenje svog župnog patrona. U svečanom biskupskom euharistijskom slavlju suslave župnik Tomislav Subotičanec i svećenici Novozagrebačkog dekanata.

- (IKA) – Stara župa Svetih Kuzme i Damjana u Vrhovcu kraj Ozlja u nedjelju 26. rujna slavi blagdan svojih nebeskih zaštitinka. Svečanu misu u 11 sati predslavi preč. Zlatko Tržok, umirovljeni svećenik rodom iz župe, koji će ujedno proslaviti i svoju zlatnu misu – 50. obljetnicu svećeništva, u suslavlju sa župnikom Dominikom Pleše i više svećenika. Na misi propovijeda mons. Ivan Miklenić.

- (IKA) – Biskup Vlado Košić predslavit će euharistiju 26. rujna u crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Voloderu u 11 sati, te sudjelovati na središnjem slavlju manifestacije "Voloderske jeseni"

- (IKA) - Euharistijska godina svoj će vrhunac imati na Nadbiskupijskom euharistijskom kongresu u nedjelju 26. rujna na Trsatu s početkom u 10 sati.
Euharistijsko slavlje i procesiju u zajedništvu s riječkim nadbiskupom i metropolitom Ivanom Devčićem i biskupima Riječke metropolije predvodit će kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit.

- (IKA) - Posljednja nedjelja rujna slavi se u austrijskoj mjesnoj Crkvi kao "Nedjelja naroda". Sve austrijske župe spominju se toga dana svih stranaca koji su iz bilo kojih razloga izabrali Austriju za svoju privremenu ili stalnu domovinu. Ovogodišnje slavlje "Nedjelje naroda" u nadbiskupiji Salzburg proslavit će se u crkvi Sv. Andrije na Mirabellplatzu, gdje se svake nedjelje redovito na mise okupljaju katolici Hrvati. Hrvatskoj zajednici će se pridružiti zajednice katolika Albanaca, Filipinaca, Vijetnamaca i domaćih Austrijanaca. Svečano misno slavlje predvodit će o. Zlatko Špehar, župnik, uz koncelebrante mag. Egberta Pirotha, župnika župe sv. Andrije, o. Matiju Korena,gvardijana franjevačkog samostana na Kaptolu u Zagrebu i o. Matu Mučkalovića, kapelana, i uz sudjelovanje KUD-a "Vilim Cecelja" iz Salzburga i Zbora crkve sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu, te pjevača Bečke narodne opere Mladena Jakišića.

- (IKA) – U povodu blagdana sv. Kuzme i Damjana, zaštitnika liječnika, ljekarnika i biokemičara, zagrebačka podružnica Hrvatskoa katoličkog liječničkog društva u nedjelju, 26. rujna organizira hodočašće u Ludbreg i Kuzminec.
Polazak iz Zagreba predviđen je u 10 sati s parkirališta ispred zgrade Gradskog poglavarstva/KD Vatroslav Lisinski, Trg S. Radića 1.
U prijepodnevnim satima posjetit će se svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, gdje će biti organiziran ručak. U 18.30 sati članovi zagrebačke podružnice, pridružit će se koprivničkoj podružnici HKLD-a u župnoj crkvi Sv. Kuzme i Damjana u Kuzmincu na misi koju će predvoditi vlč. Krunoslav Pačalat, duhovnik koprivničke podružnice HKLD-a.
Prijevoz je organiziran autobusom, predbilježbe, kao i više obavijesti može se dobiti kod poslovne tajnice Slavice Grubišić na broj 01 4817 537 ili mob. 098 9612 550.

- (IKA) – Hrvatske katoličke zajednice bl. Alojzija Stepinca i sv. Martina u Stuttgartu svečano će u nedjelju, 26. rujna proslaviti blagdan Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta.
U crkvi St. Hedwig misu u 11.45 sati, te u crkvi St. Eberhard u 15 sati predvodi i propovijeda župni vikar u Imotskom fra Kristijan Stipanović. Misna slavlja pjevanjem će uveličati zbor franjevačke mladeži iz Imotskoga.

- (IKA) – Na blagdan zaštitnika liječnika i ljekarnika, svetih Kuzme i Damjana u nedjelju, 26. rujna koprivnička podružnica Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva hodočastit će u Kuzminec. Misu će predvoditi župnik Kuzminca Damir Kovačić, a o svetima Kuzmi i Damjanu govorit će duhovnik koprivničke Podružnice Krunoslav Pačalat. Nakon mise predviđen je domjenak te druženje članica i članova HKLD-a u župnom dvoru u Kuzmincu.

- (IKA) – Na blagdan svetih Kuzme i Damjana, zaštitnika liječnika i ljekarnika, u nedjelju, 26. rujna riječka podružnica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva hodočasti u Sveti Kuzam.
U crkvi Sv. Kuzme i Damjana u 17 sati tradicionalnu misu za zdravstvene radnike predvodit će župnik u Bakru vlč. Giuseppe Vosilla u koncelebraciji s duhovnim asistentom HKLD-Rijeka doc. dr. sc. Jerkom Valkovićem.
Misno slavlje pjevanjem će uveličati župni zbor iz Bakra, a nakon mise Pjevački zbor liječnika iz Rijeke održat će koncert sakralne glazbe.

- (IKA) – U povodu 67. obljetnice mučeničke smrti fra Rafe Kalinića, franjevca splitske provincije Presvetog Otkupitelja, u nedjelju 26. rujna priređuje se hodočašće Sinj, Brnaze, mjesto fra Rafina stradanja te u njegovu rodnu kuću u Prugovu. Hodočašće organizira splitski franjevački samostan i župa Gospe od zdravlja s Postulaturom sluge Božjega fra Rafe, uz duhovno vodstvo dr. fra Petra Bezine, postulatora kauze i pokretača i urednika časopisa "Fra Rafo Kalinić, žrtva svoga svećeništva". Polazak je u nedjelju u 8 sati ispred samostana Gospe od zdravlja na Dobrom. Misno slavlje je u 10 sati u župnoj crkvi – svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju, predslavi ga fra Žarko Maretić uz voditelja hodočašća fra Petra te sinjskog župnika fra Nikicu Ajdučića. Poslije mise pohod je kući u Brnazama gdje je fra Rafo živ spaljen, a potom se odlazi u njegovu rodnu kuću u Prugovo. Obavijesti i prijave kod dr. fra Petra Bezine na tel. 340 – 223, franjevački samostan Gospe od zdravlja, Split.

DUHOVNA OBNOVA ZA MLADE U ŽUPI KRALJICE SVETE KRUNICE

17.09.2010.

PROGRAM
Petak, 17.09.2010.
19 00 – SV. MISA, predvodi vlč. Jorge Ramos, Opus Dei
20 00 - 22 00 – vlč. Jorge Ramos: razmatranje na temu ispovijedi
22 00 – ISPOVIJED

Subota, 18.09.2010.
16 00 - 18 00 – don Damir Stojić: predavanje na temu grijeha, 1. DIO
18 00 - 19 00 – PAUZA
19 00 – SV. MISA, predvodi don Damir Stojić
20 00 - 22 00 – don Damir Stojić, 2. DIO

Nedjelja, 19.09.2010.
20 00 – PREDSTAVA „Cvjećar i umjetnik“, dramska skupina Mala zajednica (župa Kraljice sv. krunice)
21 00 – ZAKUSKA I DRUŽENJE

Na duhovnoj obnovi pjeva zbor mladih Kraljice sv. krunice, voditelj Čedo Antolić

Župa Kraljice sv. krunice, Kontakova 1 (kod okretišta Borongaju)

Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin!

Prvi susret katekumena i odraslih osoba u župi Sv. Petar u Zagrebu

Prvi susret katekumena i odraslih osoba koje nisu primile sakramente kršćanske inicijacije (krštenje, euharistiju, potvrdu) bit će u srijedu 29. rujna u 19:30 sati. Možete se prijaviti u Župnome uredu.

Zaziv Duha Svetoga za početak nove školske i akademske godine u župi Sv. Petar u Zagrebu.

U župi sv. Petar u Vlaškoj ulici u Zagrebu u nedjelju 19. rujna bit će zaziv Duha Svetoga za osnovnoškolce na misi u 9 sati a za srednjoškolce i studente na misi u 10 sati.

Devetnica Mariji Pomoćnici

Proslijeđujem mail s. Valentine Baričević:
------------------------------------------------------------------------------------
Dragi prijatelji, dragi članovi Salezijanske obitelji i dragi mladi!

Mi sestre Kćeri Marije Pomoćnice, odlučile smo obnoviti tradiciju moljenja devetnice u čast Mariji Pomoćnici koja se moli svakoga mjeseca od 15. do 23. zajedno sa svim ljudima dobre volje, sa svima koji vole i štuju Mariju, osobito pod nazivom Marija Pomoćnica. Zato širom otvaramo naše sve tri zajednice u Hrvatskoj i pozivamo vas da nam se pridružite. Osim molitve moći ćete čuti i prigodan nagovor, bolje upoznati nas i naš život i kao zajednica vjernika moliti za potrebe Crkve i svijeta. Devetnicu možete moliti i po uputama koje stoje u prilogu, ali bez mogućnosti boljeg upoznavanja salezijanske marijanske duhovnosti.

Zato svi koji možete pozvani ste u naše zajednice na molitvu devetnice:

Čabar – Trg kralja Tomislava 1 u 19.00 sati
Rijeka – župna crkva Marije Pomoćnice u 19.00 sati
Zagreb, - Otavička 12 u 20.30 sati

Ove godine tema je: Marijo Pomoćnice, gledamo u tebe!
Tijekom godine upoznat ćemo estetske i duhovne značajke lika Marije Pomoćnice.
U mjesecu rujnu promatrat ćemo njezine oči i kroz njih rasti u vjeri, nadi ljubavi, a molit ćemo po nakanama za sve učenike, studente, učitelje i profesore!

Ovisno o mjestu stanovanja pozivamo vas da nam se pridružite!

Vaše sestre: Kćeri Marije Pomoćnice!
------------------------------------------------------------------------------------

Film o velečasnom Frkinu

U utorak 21. rujna iza svete mise u župi Navještenje u Velikoj Gorici u dvorani Nazaret bit će prikazan film o velečasnom Josipu Frkinu koji je dugo bio župnik u toj župi. Iza toga bit će svedočenje dvojice svečenika o njegovom pozivu.

Kalendar događanja za KMNL i KOL - Zagreb za sezonu 2010/2011

15.09.2010.

- 18. rujna 2010. u 10 sati blagoslov ekipa na terenima u Kušlanovoj
- 18. rujna 2010. u 18:30 misa povodom početka nove sezone u župi Travno
- 13. studeni 2010. sveta misa za kraj zinskog dijela sezone KMNL-a i KOL-a
- 6. prosinca 2010.misa zahvalnica u župi sv. Antun Padovanski Sesvetska sela.
- 8. i 9. siječnja 2011. Božićni turnir KMNL-a i KOL-a. Mogučnost uključivanja novih ekipa.
- 26. veljače 2011. duhovni susret voditelja KMNL-a i KOL-a.
- 5. ožujka 2011. sveta misa za ljetni dio sezone KMNL-a i KOL-a
- 15. travnja 2011. Križni put na Ksaveru
- 16 i 17. travnja 2011. Uskrs kup KMNL-a i KOL-a
- 2 svibnja 2011. hodočašće sportaša na Mariju Bistricu
- 28. svibnja 2011. sveta misa za završetak sezone KMNL-a i KOL-a
- Od 10 do 12. lipnja 2011. duhovna obnova.

Termini odigravanja Katoličke odbojkaške lige. Jesenski dio 2010.

- 25. rujna
- 2., 16. i 23. listopada
- 6., 13 i 27 studeni
- 4. i 18. prosinac.

ZeGeVege festival održivog življenja

Cilj ovog jedinstvenog festivala jest upoznati građane s mogućnošću življenja na održivi, ekološki i zdraviji način kojim se pri korištenju prirodnih resursa u svrhu ispunjavanja ljudskih potreba ne narušavaju okoliš, život ostalih životinja i dobrobit drugih ljudi.
ZeGeVege festival održat će se na Trgu bana Jelačića u petak 17. rujna 2010. godine od 10 do 22 sata. I ove godine pokroviteljstvo ZeGeVege festivalu dao je Grad Zagreb. Kao i lani, ZeGeVege festival će u 10 sati kratkim govorom otvoriti Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba, a posjetitelje će pozdraviti i Mirela Holy, potpredsjednica Odbora za zaštitu okoliša u Hrvatskom saboru.
Ove godine ZeGeVege festival dio je nove kampanje Zeleni ponedjeljak kojom se Grad Zagreb pridružio rastućem broju gradova koji potiču svoje građane na barem jedan vege dan u tjednu kako bi poboljšali svoje zdravlje i zdravlje okoliša. Više o ovoj kampanji može se vidjeti na www.zeleni-ponedjeljak.com.
Sudjelovat će 40 izlagača koji svojom poslovnom politikom visokih etičkih i ekoloških kriterija nastoje pridonijeti skladnom suživotu s ostalim živim bićima. Na ZeGeVege festivalu posjetitelje očekuju brojne zanimljivosti poput degustacija i promotivnih prodaja, a svoju ponudu predstavit će proizvođači zdrave hrane, eko-poljoprivrednici, proizvođači kozmetike koja nije testirana na životinjama, proizvođači ekološki prihvatljivih proizvoda i alternativnih izvora energije i udruge za zaštitu životinja.
Na Trgu bana Jelačića bit će postavljena pozornica s cjelodnevnim zabavnim programom u kojemu će nastupati Bojan Jambrošić, Elma & N.T. Wave, Nina Romić, Bobo Knežević i animalne beštije XY, grupe Pet do dvanaest, Crank Band i plesači raznih plesnih stilova kao što su trbušni ples, indijski ples, capoeira i popularni zumba fitness.
Restoran zdrave hrane Vegehop nudit će gotova, zdrava jela po promotivnim cijenama koja će građani moći pojesti za postavljenim stolovima. Svi koji kupe obrok u restoranu mogu sudjelovati u nagradnoj igri u kojoj je prva nagrada vikend za dvije osobe s veganskim doručkom u pansionu Cherry Blossom koji je nositelj europske V-oznake, a posebna nagrada je veganski ručak na jedrilici uz kupanje na otoku Krku sponzora Macrocruise. Ostale nagrade su poklon paketi sponzora Alpro, Encian, Dvostruka duga, Steviana, Advent, Jutarnji list i Geo.
Za djecu će biti postavljen Dječji kutić s prilagođenim programom za djecu gdje će se uz kreativne igrice djeca učiti važnosti zaštite okoliša i životinja. Dječji kutić posjetit će i Vrečko, čudovište od vrećica koje će djeci ispričati priču o plastičnim vrećicama. Na pozornici će najmlađe zabavljati mađioničar JozoBozo, pjevačica Minea, dječji zborovi Kikići i Genijalci. Štand kozmetike Lush posjetit će i maskota gorile s kojim će se zainteresirani moći fotografirati.
Štand eko-igračke jest humanitarnog karaktera - dio prihoda ide udruzi SMA.T, udruzi roditelja djece sa spinalnom mišićnom atrophiom. U otvorenom šatoru u jutarnjem dijelu programa organizirano je besplatno šminkanje šminkom Rituals koja nije testirana na životinjama. Osim zabave, ZeGeVege festival nudi i edukativne sadržaje pa će posjetitelji moći pogledati filmove o utjecaju prehrambene industrije na okoliš i klimu te potpisati aktualne peticije za zabranu plastičnih vrećica, za uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije i sl. Bit će postavljeno reciklažno dvorište kako bi se građani potaknuli na razvrstavanje otpada i brigu za okoliš i životinje, a sve štandove osvjetljavat će štedne žarulje.
Program, video najava i više informacija o ZeGeVege festivalu dostupni su na www.zegevege.com.
Grafički dizajn festivala sponzorirao je Zale. Ostali sponzori su Alpro, Arto, bio&bio, Bistra, Encian, Kerschoffset, Iskon, Libertis, Macrocruise, MBM, Meridian, Philips, Vectordesign, Vegehop, a izlagači su Advent, Annapurna, Bioherba, Biomedis, Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice iz Slovenije, Dvostruka duga, Eko proizvod, Eko prodis, Eko igračke, Eco-natura, Encian, Geo, Glas životinja, Klub mladih tehničara Dubrava, Lush, Maha nandi, Mala performerska scena, Moj cvijet, OPG Orešković Lavanda, OPG Vladimir Šinko, OPG Marijan Radanec, OPG Violeta Lovrec, OPG Vlado Posel, pansion Cherry Blossom, PMB-aedificium, Repro eko, Roda, Sapunoteka, Sedma planeta, Steviana, Sklonište za napuštene životinje Dumovec, Tomar, Udruga Mace, Vegetarijana Srbija, Volonterski centar Zagreb, Zaklada Gabriela, Združenje za razvoj miroljubnega kmetijstva iz Slovenije, Zmajevna i Zrno. Medijski pokrovitelji Festivala su Jutarnji list, časopis Geo, radio Cibona, Z1 televizija, zdravakrava.hr, net.hr, Kamo.hr, Medikus.hr.

KMNL i KOL Zagreb obavijest

U subotu 18. rujna počinje sezona.
Blagoslov ekipa je u 10 sati na terenima u Kušlanovoj.
Prve tekme u katoličkoj malonogometnoj ligi počinju več u 8 sati.
Katolička odbojkaška liga počinje tjedan dana kasnije 25. rujna u dvorani u Dobojskoj.
Misa za početak nove sezone je u subotu 18. rujna u 18:30 sati u župi Travno.
Autobus sa Glavnog kolodvora za Travno kreće u 18:01 i u 18:14 sati. Pitati vozaća za župu Travno.

Započela 6. sezona KMNL "Ivan Pavao II." - Split

14.09.2010.

Šesta sezona Katoličke malonogometne lige "Ivan Pavao II." Splitsko-makarske nadbiskupije otvorena je pokorničkim bogoslužjem i misnim slavljem u nedjelju 12. rujna u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Euharistijsko slavlje koje je svojim pjevanjem uzveličao vokalno-instrumentalni sastav „Signum“ iz Kaštel Lukšića, uz sudjelovanje velikoga broja igrača, voditelja i župnika, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić koji je pozvao mlade da svojim primjerom, preko sporta, svjedoče kršćanske i ljudske vrijednosti. Nije ugodno gubiti ni loptu ni utakmicu ni mjesto u ekipi, ali je bolje sve to izgubiti nego sebe izgubiti. Biblijski tekstovi nas upozoravaju da čovjek nije vreća koja se puni stvarima, niti da je sretan ako se izolira od drugih. Čovjek je sretan kad živi s drugima i za druge, kad „igra“ s drugima i za druge. Vi ste zajedno jedna ekipa i jedna liga. Neka ova KMNL bude prigoda da budete još aktivniji članovi svojih župnih zajednica i svoje Crkve, poručio je nadbiskup zaželjevši im uspješan i blagoslovljen početak nove sezone Lige.
Predstojnik Ureda za pastoral mladih mr. don Jenko Bulić istaknuo je kako je cilj i svrha lige nova evangelizacija preko sporta te da se sudionici duhovno izgrade i ujedno postanu aktivniji i prepoznatljiviji župni suradnici i nositelji obnove pastorala u župi. „Osjećamo kako iz godine u godinu ova liga raste i sazrijeva te kako vi, mladi, rastete u duhovnoj, moralnoj i intelektualnoj spoznaji te postajete vidljiviji članovi Crkve i društva“.
Suradnik Ureda za mlade Marin Periš, uime odsutnoga voditelja KMNL-e Mladena Jurića, obavijestio je nazočne da se i ove godine liga organizira u dva ranga; prva liga s jedanaest klubova (Kman, Sv. Obitelj, Pujanke, Konkatedrala, Gospa od Otoka, Kocunar, Brda, Dugi Rat, Sv. Dominik, Srinjine, Sirobuja-Barutana) te druga liga s deset župnih sastava (CBS, Kučine, Kamen, Mejaši, Veli Varoš, Stobreč, Trstenik, Kaštel Lukšić, Dubrava, Sv. Ante Seoca). Malonogometno natjecanje počinje u utorak 14. rujna. Obje lige se igraju dvokružno, ove godine nema Final-foura. Posljednje tri momčadi iz prve lige ispadaju u drugu ligu, a prve dvije iz druge lige prelaze u prvu ligu. Sve se utakmice igraju na betonskom igralištu Nadbiskupskoga sjemeništa.

Najave događanja od 13. do 19. rujna 2010. Dopuna

- Dugave slave sv. Mateja apostola. Svečanom biskupskom poldanicom koju u novoj župnoj crkvi Sv. Mateja apostola i evanđelista u novozagrebačkoj župi Dugave u nedjelju 26. rujna, prvu po blagdanu nebeskog zaštitnika (21. 9.) u 11 sati predslavi pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski, drugi dugavski župnik (1982. – 1997.) i graditelj župne crkve, vjernička zajednica slavi vanjsko proštenje svog župnog patrona.
U svečanom biskupskom euharistijskom slavlju suslave župnik Tomislav Subotičanec i svećenici Novozagrebačkog dekanata.

Fotomaraton 2010.

13.09.2010.

Prosli vikend je bio fotomaraton.
Moram priznat prvo natjecanje iz fotografije na kojem sam sudjelovao.
Sve je počelo u osnovnoj školi kada me je rođek pozvao da me uvede u čari fotogafije. Tada me je to baš i nije zanimalo ali s vremenom fotić mi je posao kao igračka bez koje ne mogu, kao i bez dobre domaće glazbe.
Na raznim druženjima i putovanjima fotografija je bila ta s čime sam dočaravo prijateljima svoje doživljaje.
Tako je ostalo i danas. Još uvijek se zna da ako netko ne ponese fotić da će Davor to obavit za sve i da će se o tim putovanjima dugo razgovarat.
Sam fotomaraton je bilo fenomenalan.
Svaka čast orgarnizatorima.
Fotke ću stavit danas tokom dana na svoj foto blog.

Najave događanja od 13. do 19. rujna 2010.

Prošli vikend je bio bogat programom i svatko je mogao naći nešto za sebe. Ja sam se malo otisnuo u fotografske vode i sudjelovao na fotomaratonu. Nisam baš zadovoljan što sam napravio jer sam mogao puno bolje obratit teme. Ovo je početak tako da se i slijedeće godine mislim prijavit.
Ekipa koja je bila na Bistrici kaže da je bilo fenomenalno. Na žalost nisam mogao biti na svemu. Radujem se što se slijedeća događanja neće poklapat tako da ću stić. Usput bliži se i moj godišnji odmor koji je u listopadu.Tada ću posložit sve tako da se nadam opet novim druženjima i dobroj atmosferi.
Sada na najave za ovaj tjedan. Ima ih puno.
Upozorenje da će biti dosta najava i za vrijeme koje ispred nas.
Listopad nam donosi več sada u najavama dosta bogat program jer se ekipa iz udruge 'Kristov stol' podrudio da ovaj listopad bude ne zaboravan. Tu će biti i planinarski križni putevi i listopadske pobožnosti. O ovome kada dođe vrijeme. Sada na ono što nas ćeka ovaj tjedan.

- (IKA) – Dani župe Solinskih mučenika u Solinu bit će od 13. do 19. rujna. Od 13. do 18. rujna mise u 19 sati predvode fra Ante Čovo i fra Miroslav Bustruc.
U nedjelju 19. rujna u 10.30 sati je procesija kroz Šubićevu, poslije misa koju predvodi don Ante Vranković, župnik župe Pujanke. U 18 sati je predstava "Prodana djevojka".

- (IKA/TU) – Koordinacija voditelja Ureda i nadbiskupijskih povjerenika Nadbiskupijskoga pastoralnog centra održat će se u ponedjeljak 13. rujna u Nadbiskupskom domu u Đakovu s početkom u 15 sati.
Tijekom pastoralne godine 2010./2011. predviđene su četiri tematski postavljene koordinacije Voditelja Ureda i nadbiskupijskih povjerenika pri nadbiskupijskom pastoralnom centru. Predviđeno je da se na ovoj rujanskoj koordinaciji promišlja o pastoralu braka i obitelji u svjetlu Izjava i odluka Druge biskupijske sinode.
Nakon molitve i uvodne riječi pomoćnoga biskupa dr. Đure Hranića, predavanje "Pastoral braka i obitelji u svjetlu Izjava i odluka Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske – kritički osvrt na poteškoće i mogućnosti pastorala braka i obitelji" održat će dr. Ivo Džinić, nadbiskupijski povjerenik.

- (IKA) – U Zagrebu će se od 13. do 15. rujna održati „Dani ruske duhovne kulture u Republici Hrvatskoj".
U okviru Dana, u organizaciji veleposlanstva Ruske federacije u Republici Hrvatskoj, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u maloj dvorani KD „V. Lisinskog" održat će se dva koncerta.
U ponedjeljak, 13. rujna u 20 sati koncert će održati Moskovski sinodalni zbor. Riječ je o jednom od najstarijih profesionalnih zborova u Rusiji, utemeljen 1721. godine u Moskvi. Na prijelomu 19. i 20. stoljeća repertoar zbora je značajno proširen zahvaljujući izvođenju svjetovne glazbe i obrađenih narodnih pjesama. Mnogi moskovski skladatelji pisali su glazbu posebno za sinodalni zbor. Svojedobno zbor je aktivno podržavao i Petar Iljič Čajkovski. Poslije ponovne uspostave Patrijaršije u Rusiji 1917. godine, zbor je sačuvao svoj povijesni naziv. Za Uskrs 1918. godine Kremaljske saborne crkve su zatvorene, Sinodalna škola ukinuta, a zbor je prestao postojati. Obnova Moskovskog sinodalnog zbora započeo je u proljeće 2009. nakon imenovanja mitropolita Volokolamskog Ilariona za predstojnika hrama Radost svih tugujućih u Moskvi. Osim sudjelovanja u svečanim bogoslužjima Moskovski sinodalni zbor nastupa i s koncertnim programima, te surađuje s Ruskim nacionalnim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Petar Iljič Čajkovski. Zbor također sudjeluje u programu Uskrsnog festivala kao i u međunarodnim crkvenim projektima. Voditelj Moskovskog sinodalnog zbora je zaslužni umjetnik Rusije Aleksej Puzakov.
U srijedu, 15. rujna u 20 sati koncert će održati Vokalni trio „Relikt" u sastavu Aleksandar Nikerov, tenor, Aleksej Kondratov, tenor i Vjačeslav Majunov, bariton.
Repertoar vokalnog trija Relikt izuzetno je raznolik: od ruskih narodnih pjesama, starinskih romansa, komorne glazbe, klasičnih djela do pjesama napisanih za trio. Mnoge pjesme trio izvodi a cappella. Sve je prožeto jedinstvenim i dubokim osmišljavanjem materijala, ljubavlju i poštovanjem prema nacionalnoj umjetničkoj tradiciji i vrijednostima. Umjetnička jedinstvenost, posebnost i snaga trija Relikt kriju se u njegovom ruskom načinu izvedbe, tj. u pažljivom odnosu prema riječi i glazbi, u iskrenosti i savršenom ukusu.
Ulaznice za koncertu mogu se nabaviti na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog ili na web stranici www.lisinski.hr. Popust od 50% za učenike, studente, umirovljenike, osobe s invaliditetom uključujući i osobu u pratnji.

- (IKA) – Blagdan Blažene Djevice Marije Žalosne, godišnje proštenje zagrebačke župe Špansko osnovane prije tridesetak godina, svečano se slavi u srijedu 15. rujna. Trodnevna duhovna priprava počinje u nedjelju 12. rujna u 18 sati. Prvu večer misu predslavi i propovijeda vlč. Anđelko Katanec, župni vikar u Prečkom, pjeva župni zbor mladih "Maranatha"; drugu večer misu vlč. Marko Kovač, nekadašnji župni vikar u Španskom, sada u Sloboštini, pjeva zbor starijih, a treću večer misu predslavi vlč. Borna Puškarić, župni vikar u Kustošiji uz pratnju velikog mješovitog župnog zbora. U srijedu 15. rujna na sam blagdan Majke Božje Žalosne, jutarnja misa je u 9.30, pola sata prije, u 9 sati mole se Jutarnja i Srednji čas iz Časoslova, a svečana proštenjarska misa je večernja u 19 sati. Predslavi je zagrebački kanonik mons. Stjepan Kožul s vlč. Stjepanom Rusanom, župnim vikarima vlč. Lukom Sljepčevićem i Zlatkom Pavetićem, supsidijarom vlč. Anrdijom Vranom. Pjeva veliki mješoviti župni zbor zajedno sa zborom mladih "Maranatha".

- (IKA) – Župa sv. Križa u Perušić svečano slavi svetkovinu Uzvišenja sv. Križa i 50. obljetnicu misništva vlč. Josipa Mustača. Prvoga dana trodnevne priprave 12. rujna misu za mlade u 18 sati predvodi i propovijeda don Anđelko Kaćunko, župni vikar u Gospiću. U nedjelju su mise u 9 sati u crkvi Sv. Roka, a misu u 11 sati u župnoj crkvi predslavi don Anđelko Kaćunko. U ponedjeljak 13. rujna u 18 sati je misa posebno namijenjena za roditelje školske i predškolske djece koju predvodi otočki župnik i generalni vikar biskupije mons. Tomislav Šporčić. Nakon mise razgovor je o odgoju djece i mladih u obitelji.
Na samu svetkovinu 14. rujna u 10.30 sati je svečana procesija od župnog stana do crkve, a misu predslavi vlč. Josip Mustač, koji slavi 50. obljetnicu svećeništva. S njime koncelebriraju: mons. Tomislav Šporčić koji će i propovijedati, svećenici Gospićkog i Otočkog dekanata, župnik Privlake – rektor i katedralni župnik Sv.Stošije u Zadru mons.Ivan Mustač, fra.Draženko Tomić – voditelj i animator na misnom slavlju te ostali svećenici.
Na misi će sudjelovati predstavnici Općinskih vlasti, članovi Župnog pastoralnog vijeća i pjevači, učenici Osnovne škole u Perušiću. Za njih će to biti i misa za početak nove školske godine. Slavlju će se pridružiti i veći broj župljana iz Privlake, rodne župe vlč. Josipa Mustača.
U 18 sati misu predvodi mons. Ivan Mustač, rektor katedrale Sv. Stošije u Zadru.

- (IKA) - Župa Sv. Karla Boromejskog u Okrugu na otoku Čiovu slavi blagdan Uzvišenja svetoga Križa. Za svečanost blagdana naslovnika nove crkve vjernički puk duhovno će se pripraviti svetim misama koje tijekom trodnevnice od subote 11. rujna do ponedjeljka 13. rujna počinju svakim danom u 19 sati. Na sam blagdan u utorak, 14. rujna, svečano misno slavlje s početkom u 19 sati predvodi fra Ante Vučković.

- (IKA) – U župnoj crkvi Sv. Križa u Velom Varošu, jednoj od najstarijih splitskih župa i crkava, u utorak 14. rujna svečano se slavi blagdan i župna svetkovina Uzvišenje sv. Križa. Svečana koncelebriran misa je večernja u 19 sati. Pola sata prije mise, u 18.30 sati, varoški pučki pivači uz pratnju mješovitog župnog zbora i zbora mladih otpjevat će svečanu Večernju na čast Sv. Križa, na više od pet stoljeća starom varoškom napjevu. Svečanu večernju koncelebraciju predslavi mons. dr. Josip Delić s velovaroškim župnikom don Ivanom Sučićem.

- (IKA) - U utorak 14. rujna u Ogulinu se slavi blagdan nebeskog patrona, Uzvišenje sv. Križa. Svečanu misu s procesijom u 10.30 sati predslavi gospićko-senjski biskup Mile Bogović u koncelebraciji ogulinskog župnika i dekana mr. Tomislava Rogića i svećenika Ogulinskoga dekanata. Misu u 18.30 sati predslavi voditelj trodnevnice o. Stjepan Vidak, dok je jutarnja misa u 8 sati za više razrede osnovnih škola.

- (IKA) – Svetkovina Uzvišenja sv. Križa – Križevo, u novozagrebačkoj župi sv. Križa kojom upravljaju franjevci iz istoimenog samostana svečano se slavi na blagdan u utorak 14. rujna. Službe Božje su u 8 i 10 u kapelici, a navečer je svečano euharistijsko slavlje u župnoj i samostanskoj crkvi Sv. Križa u 18.30 sati, kada koncelebraciju predvodi franjevački provincijal fra Željko Železnjak. Proslavi prethodi trodnevna duhovna obnova 10., 11. i 13. rujna od 17 sati na temu: "Mentalitet svijeta – izazov kršćaninu", a predvodi je fra Smiljan Kožul. Večernje mise trodnevnice u 18.30 sati predslavi i propovijeda fra Rajko Gelemanović, vicepostulator kauze sluge Božjega fra Vendelina Vošnjaka.

- (IKA) - Molitva kod "crnog križa" u Slavonskom Brodu održat će se u utorak, 14. rujna, na blagdan Uzvišenja Sv. Križa. Nakon pobožnosti križnog puta koji će u crkvi započeti u 18 sati, blagdanska je misa u 18.30. Oko 19.15 sati bit će okupljanje kod "crnog križa" na uglu Štampareve ulice gdje će vjernici molitvom izraziti zadovoljštinu povrijeđenoj Kristovoj ljubavi, te svoje kršćansko žaljenje što je oskvrnjen taj sveti znamen i još nije pronađen.

- (IKA) - U riječkoj katedrali Sv. Vida 14. i 15. rujna proslavit će se blagdani Uzvišenja Svetog Križa i Žalosne Gospe.
Mise na blagdan Uzvišenja Svetog Križa 14. rujna slavit će se u 7 te u 18 sati koju predvodi generalni vikar mons. Emil Svažić.
Na blagdan Žalosne Gospe 15. rujna mise će se slaviti prema nedjeljnom rasporedu, u 8, 9.45 i 11 sati, a u 18 sati misu će predvoditi riječki nadbiskup Ivan Devčić.
Duhovnu pripremu 12. i 13. rujna predvodi Mario Gerić, a misama u 18 sati prethodit će molitva krunice.

- (IKA) - U povodu završetka obilježavanja 350. obljetnice smrti Vinka Paulskog i Lujze de Marillac u Zagrebu će se od 14. do 16. rujna održati završna proslava.
U dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a, 14. i 15. rujna održat će se simpozij s međunarodnim sudjelovanjem na temu "Kršćanska ljubav - svevremeni izazov". Simpozij će započeti u utorak, 14. rujna u 9 sati pozdravnom riječju Daria Grbca, CM, Zagreb. U prijepodnevnom dijelu bit će održana predavanja "Sveti Vinko i siromasi: spašeni i spasitelji" (dr. Luigi Mezzadri, CM, Rim) i "Sv. Lujza: novi oblici poslanja žene i služenje u ljubavi" (dr. Luigi Nuovo, CM, Genova). Nakon rasprave, uslijedit će molitva Srednjeg časa.
Poslijepodnevni dio simpozija započinje u 15 sati predavanjem dr. s. Margit Riml, Zams "Milosrdna ljubav - put prema djelotvornom kršćanstvu". Dr. Stjepan Baloban održat će predavanje "Potrebni i socijalno isključeni u Hrvatskoj". Rad prvog dana simpozija završit će molitvom Večernje u kapeli Nadbiskupskog bogoslovskog sjemeništa.
U srijedu, 15. rujna u 9 sati Dario Grbac, CM predstavit će kratku povijest ogranaka Vinkovske obitelji u Hrvatskoj, a potom će s. M. Ancilla Zrinšćak, MVZ, Zagreb održati predavanje "Odgojno djelovanje u duhu svetog Vinka - nekad i danas".
Slijede predavanja "Ljubav i bolest - kršćanska skrb za bolesne u duhu vinkovske karizme" (s. Danica Grgić, MS, Zagreb), "Novi izazovi siromaštva i odgovor vinkovske karizme" (s. Ljubica Jozić, FdC, Rijeka) i "Poslanje laikata kao odgovor na današnje potrebe" (Stanko Mališa, SSVP, Pazin). Nakon rasprave simpozij će završiti molitvom Srednjeg časa.
Istoga dana u 19 sati u dvorani-šatoru u Varšavskoj 19 održat će se prigodna akademija "Sveti Vinko i sveta Lujza kroz riječ, sliku i glazbu". Nakon uvodne riječi vrhovne glavarice s. M. Blage Bunčuge, MVZ uslijedit će program u tri slike sveti Vinko Paulski, sveta Lujza de Marillac i sestra Žarka Ivasić – svjedokinja ljubavi.
Tijekom akademije bit će predstavljena nova izdanja o sv. Vinku "Križni put Ljubavi sa sv. Vinkom i sv. Lujzom", "Ljubav i poslanje" i "Gospodin Vinko" (Wilhelm Hünermann), potom knjige o sv. Lujzi "Molimo s Lujzom de Marillac" (Audrey Gibson i Kieran Kneaves), te knjige "Sestra Žarka Ivasić - mučenica svoga zvanja" (s. Veronika Popić). U ovoj prigodi bit će predstavljena i prigodna poštanska dopisnica.
Proslava Vinkovske godine u Hrvatskoj završit će svečanim misnim slavljem koje će u četvrtak, 16. rujna u 10 sati u zagrebačkoj prvostolnici predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

- Sastancima predstavika ekipa počinje nova sezona Katoličke malonogometne i Katoličke odbojkaške lige u Zagrebu. Sastanci su u dvorani nadbiskupije u Branjungovoj 1. Sastanak predstavnika za odbojku je u 17 sati a nogometaši su u 18 sati. Kako doznajem za odbojku više nema prijava. Koliko se ekipa prijavilo znat će se na sastancima. Prvo kolo je na rasporedu u subotu 18. rujna.

- (IKA) – U okviru redovite mjesečne tribine Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika, u srijedu, 15. rujna prof. dr. Mario Essert održat će predavanje „O obliku svjedoka danas – putovi i stranputice vjere".
Predavanje će se održati u velikoj dvorani rezidencije Družbe Isusove, Palmotićeva 31 (dvorišna zgrada) s početkom u 19:45 sati.

- (IKA) – Vanjskim proštenjem u nedjelju 19. rujna, prvu po blagdanu BDM Žalosne (15. 9.), župa Veliko Trgovišće svečano slavi Majku Božju od sedam žalosti. Svečanu koncelebriranu misu u 11 sati predslavi mons. Ivan Hren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkoga uz župnika vlč. Ivana Dužaića i svećenike Krapinskog dekanata.
Na sam blagdan u srijedu 15. rujna, svečana je večernja misa u 19 sati a predvodi je krapinski dekan preč. Dražen Karačić. Nakon mise je svečana procesija s upaljenim svijećama.

- (IKA) - Na blagdan Žalosne Gospe u srijedu 15. rujna u Kalinovcu će se blagosloviti nova kapelica Majke Božje Žalosne. Kapelicu će blagosloviti župnik i dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić. Misa započinje u 16 sati. Kapelica je podignuta na mjestu prijašnje koja je bila izgrađena 1897. godine te je bila u lošem stanju. U novu kapelu, uz još neke detalje, prenesen je vrlo vrijedan kip Majke Božje Žalosne iz 1897. godine.

- (IKA/TU) – Na dan 19. obljetnice oslobođenja okupiranih vojarni u Đakovu, 15. rujna u 18.30 sati misu za mir i Domovinu u katedrali-bazilici Sv. Petra predvodit će župni vikar đakovačke župe Svih Svetih vlč. Ivica Tušek.

- (IKA/TU) – Od 15. do 17. rujna u Velikoj dvorani Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu održat će se Teološko-pastoralni seminar za svećenike na temu "Svećenik-propovjednik".
Skup započinje u srijedu 15. rujna u 9 sati molitvom i pozdravima. U 9.30 sati predavanje "Propovjednici u Starom zavjetu" održat će Karlo Višaticki iz Đakova. Nakon rasprave i stanke predavanje "Neki naglasci u propovijedanju sv. Pavla" održat će Ivica Čatić iz Đakova, a predavanje "Ciceronovo određenje dobroga govornika" Gordana Varošanec-Škarić iz Zagreba. Nakon rasprave i odmora u 13 sati slijedi gledanje propovijedi snimljenih na HRT-u, njihova analiza koju će izložiti Gabrijela Kišiček iz Zagreba te rasprava.
Drugi dan, u četvrtak 16. rujna, nakon molitve u 9 sati slijede predavanja "Propovjedništvo u crkvenih otaca" Drage Tukare iz Đakova i "Liturgijsko-teološka promišljanja o homiliji" Zvonka Pažina iz Đakova. Nakon rasprave i odmora predavanje "Sustavno-teološko promišljanje o propovijedi" održat će Ivica Raguž iz Đakova. Nakon rasprave i odmora u 13.15 sati slijedi rad u skupinama.
Posljednjega dana, u petak 17. rujna, nakon molitve 9 sati Nikola Vranješ iz Rijeke održat će predavanje "Propovjedništvo i današnji pastoral", a Stanislav Šota iz Đakova predavanje "Poteškoće i važnost prigodnih propovijedi". Nakon rasprave i odmora slijede izvješća iz rada u skupinama te u 12 sati zajednička rasprava i zaključenje seminara.

- (IKA) - U organizaciji Inicijativnog odbora za proslavu 400. godišnjicu Marčanske biskupije (prethodnice Križevačke biskupije) kao duhovna priprava u srijedu, 15. rujna grupa od 40 vjernika kreće na hodočašće u Svetu zemlju. Hodočasnici će obići sva sveta mjesta koja su vezana uz povijest spasenja.

- (IKA) - Tiskovni je ured Svete Stolice 18. kolovoza objavio program apostolskoga putovanja Svetoga Oca u Ujedinjeno Kraljevstvo, na kojemu će biti od 16. do 19. rujna, u prigodi beatifikacije kardinala Johna Henryja Newmana. Na tom, 17. međunarodnom putovanju, papa Benedikt XVI. posjetit će četiri grada – dva škotska i dva engleska.
„Cor ad Cor loquitur" - „Srce govori srcu", tema je toga apostolskog putovanja Svetoga Oca u Veliku Britaniju, koja podsjeća na geslo kardinala Newmana. Papin će pohod započeti u Škotskoj, u prijepodnevnim satima 16. rujna, i to kurtoaznim posjetom kraljici Elizabeti II. u Kraljevskoj palači u Edinburghu, nakon kojega će Sveti Otac održati govor pred predstavnicima vlasti. Navečer će poći u London. Posebno je gust program 17. rujna, koji će započeti na Sveučilištu Svete Marije u Twickenhamu, susretom Svetoga Oca sa svijetom katoličkoga odgoja. Kasno prijepodne susrest će vođe drugih religija. Istoga dana poslijepodne, papa Benedikt XVI. će poći u Lambeth, u posjet canterburyjskome nadbiskupu. Potom će u Westminster Hallu održati govor predstavnicima britanskoga građanskog društva. Taj drugi dan Papina putovanja završit će ekumenskim slavljem u Westminster Abbeyju. U subotu, 18. rujna, Papa će se u nadbiskupskoj palači susresti s Premijerom, njegovim zamjenikom, i vođom opozicije. Poslije će, tog istog prijepodneva, služiti misu u katedrali Predragocjene Krvi Kristove. Papa će poslijepodne posjetiti Dom za starije osobe Sveti Petar, a navečer će u Hyde Parku predvoditi bdijenje uoči beatifikacije kardinala Newmana. U nedjelju, 19. rujna, posljednjega dana putovanja, Papa će otputovati u Birmingham, gdje će služiti misu beatifikacije kardinala Newmana, te posjetiti Oratorij svetoga Filipa Nerija. Poslijepodne, prije povratka u Rim, papa Benedikt XVI. će se susresti s biskupima iz Engleske, Velsa i Škotske.

- (IKA) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će koncelebrirano misno slavlje u zagrebačkoj katedrali u četvrtak 16. rujna u 10 sati, prigodom završetka proslave Vinkovske godine u Hrvatskoj, o međunarodnoj proslavi 350. obljetnice smrti sv. Vinka Paulskog i sv. Lujze de Marillac.
Pozivaju se medijski djelatnici koji žele pratiti slavlje da se prijave Tiskovnom uredu Zagrebačke nadbiskupije (tiskovni@zg-nadbiskupija.hr).

- (IKA) – Proslava blagdana svete Eufemije u Sutomišćici održat će se 16. rujna. Svečana misa je u 10.30 sati a predvodi je župnik Brodskog Vinogorja vlč. Pavao Madžarević. Večernja misa je u 18 sati.

- (IKA) – U splitskoj župi Prečistoga Srca Marijina na Škrapama već se četiri godine organizira devetodnevna molitva pred Presvetim oltarskim sakramentom za mladež. Tom devetnicom župa želi pomoći mladim ljudima da se nakon ljeta, a na početku nove akademske godine, vrate Crkvi i svojim obvezama. Tako će i ove godine od 16. rujna do 26. rujna izložiti Presveti oltarski sakrament kako bi svi mogli doći i moliti pred Gospodinom za naše mlade. Presveti oltarski sakrament bit će izložen dvadeset i četiri sata dnevno.

- (IKA) – Blagdan sv. Eufemije svečano će biti proslavljen u istoimenoj crkvi u Rovinju u četvrtak, 16. rujna.
Misu u 8 sati predvodit će župnik vlč. Milan Zgrablić. U 9 sati bit će misa na talijanskom jeziku, a predvodit će je dr. Slavko Zec iz Krka, koji će predvoditi i misu u 11 sati.
Središnje misno slavlje u 18 sati predvodit će porečko-pulski biskup Ivan Milovan.
Za blagdan sv. Eufemije vjernici će se pripremati trodnevnicom od 13. do 15. rujna s početkom u 18.30 sati.

- (IKA) – U nedjelju 19. rujna, prvu po blagdanu BDM Žalosne (15. 9.) vjernici cetinske župe Hrvace vanjskom proslavom za župu i Cetinsku krajinu slave Gospu od žalosti. Svečano prijepodnevno euharistijsko slavlje počinje u 10.30 sati procesijom u kojoj se od župne crkve Svih svetih na groblju pa cestom za Sinj nosi više od tri stoljeća stara umjetnički vrijedna Gospina slika, ulje na platnu, rad nepoznatoga majstora s početka 17. st. Koncelebriranu misu uz župnika fra Franu Bilokapića, ispred crkve predslavi don Stipe Ljubas, triljski župnik i cetinski dekan.
Za vanjsku proslavu Gospine svetkovine, vjernici Hrvaca pripravljaju se trodnevnicom od četvrtka 16. do subote 18. rujna. U 17 sati krunica je s pobožnostima Gospi na čast, a u 19 sati pjevana i propovijedana misa. Kroz tri večeri predslave je fra Blaž Toplak, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju, fra Ante Kekez, župnik Svete Trojice, župe na splitskom Poljudu te fra Bože Vuleta, sinjski gvardijan. U četvrtak nakon mise mladi iz Hrvaca priređuju igrokaz "Cvijeće za Mariju", u petak je u župnoj crkvi duhovni koncert na orguljama Alekse Srzića i Nade Sumić iz Makarske, a u subotu ispred župne crkve kulturni program priređuje domaća folklorna skupina "Peruča" te klape "Hrvace" i "Sinj".

- (IKA) – U Lepoglavi će se od 16. do 19. rujna u organizaciji Turističkog društva rada Lepoglave održati 14. međunarodni festival čipke. Ovogodišnja manifestacija s temom "Hrvatske čipke i čipkarstvo – UNESCO-ova nematerijalna baština" bit će u znaku obilježavanja međunarodne godine približavanja kultura.
Svečano otvaranje Festivala i podizanje festivalske zastave bit će u četvrtak, 16. rujna u 17.30 sati na terasi hotela "Ivančica", što će ujedno biti i otvorenje izložaba.
U Gostinjcu, dvorani kardinala Alojzija Stepinca i vjeronaučnoj dvorani bit će postavljeni španjolski čipkani velovi i čipke iz Belgije. Izložbe čipaka iz Hrvatske (Hvara, Paga, Svete Marije, Lepoglave, Sikirevaca, Trga kraj Ozlja, Čipkarske sekcije Slovenskoga kulturnog društva Triglav iz Splita), Slovenije (poduzeće "A. Primožič 1888." Žiri i Društvo klekljaric idrijske čipke), Mađarske (Muzej čipke Kiskunhalas) te Udruženja narodnih čipaka iz Estonije bit će izložene u muzejskom prostoru. Tamo će biti predstavljeno i idejno rješenje "Ekomuzeja čipke i čipkarstva" u Lepoglavi.
U crkvi Blažene Djevice Marije moći će se razgledati izložba lepoglavske čipke na oltarnicima.
U trim-kabinetu Doma kulture bit će izložena lepoglavska čipka na modnoj odjeći, šator od čipke autorica Akiko Sato i čipkana haljina, dizajn Borisa Pavlina.
U Domu kulture – Gradska čitaonica bit će predstavljena čipka na svečanoj odjeći, kao i predmeti iz zbirki Muzeja za umjetnost i obrt i Etnografskog muzeja iz Zagreba.
U Galeriji čipke (Dom kulture) moći će se razgledati stalna prodajna izložba čipke Zadruge lepoglavske čipke, te filatelistička izložba na temu čipke.
Drugog dana Festivala, u petak, 17. rujna u koncertnoj dvorani Doma kulture u 10 sati započinju predavanja. O UNESCO-vom uredu za Hrvatsku i nematerijalnoj baštini govorit će Rut Carek. Irena Ivić predstavit će hrvatsku nematerijalnu baštinu, a Nerina Eckhel govorit će o temi "Hrvatske čipke i čipkarstvo na UNESCO-ovoj reprezentativnoj listi nematerijalne baštine", dok će Natti Viloldo održati predavanje "Španjolski velovi".
U 17.30 sati predavanje "Čipka iz Kiskunhalasa (Mađarska)" održat će Zsuzsana Kiliti.
U subotu, 18. rujna tijekom cijelog dana na terasi restorana "Ivančica" održat će se Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. Pod nazivom "Snehin sulj" bit će predstavljena izložba baštine i prikaz izrade tradicijskih proizvoda i nošnje lepoglavskog kraja, a KUD "Lepoglavski pušlek" predstavit će svakodnevnicu lepoglavske tradicijske obitelji.
U povodu obilježavanja 310. godišnjice rođenja Ivana Krstitelja Rangera, u koncertnoj dvorani Doma kulture u 11.30 sati predavanje "Umjetnička ostavština Ivana Krstitelja Rangera u lepoglavskom kraju" održat će Marija Mirković, a bit će otvorena i izložba Rangerovog slikarstva.
Predavanje "Ponovo otkrivanje estonskih tradicijskih čipaka" u Domu kulture u 16 sati održat će Kristiina i Priit Halberg, a o "Čipki u Belgiji u 20. stoljeću" govorit će Lydia Thiels Mertens.
Posljednjeg dana Festivala, u nedjelju, 19. rujna u 8 sati u crkvi Blažene Djevice Marije bit će misa za čipkarice i sudionike 14. međunarodnog festivala čipke.
U 11 sati u galeriji "Jamnić" Sanja Srbljinović Čuček održat će predavanje i radionicu „Iz nematerijalne baštine Japana: Origami".
Međunarodni festival čipke završit će u poslijepodnevnim satima, a izložbe će se moći razgledati do 10. listopada.

- (IKA) – U Franjevačkom samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju, u četvrtak, 16. rujna održat će se znanstveni skup u povodu 100. obljetnice smrti fra Ivana Markovića (1839. - 1910.) s temom "Njegovo i naše doba". Organizatori skupa su Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja, Franjevački samostan Čudotvorne Gospe Sinjske, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu i Matica hrvatska-ogranak Sinj.
Program znanstvenog skupa započinje u 8.45 sati pozdravima. Prvo predavanje u 9 sati "Fra Ivan Marković i pitanje sjedinjenja kršćanskih Crkava" održat će dr. Dušan Moro. Slijede predavanja "Ravenski dokument i dogmatska konstitucija 'Pastor Aeternus'" (dr. Niko Ikić), "Ekumenizam Svjetskog vijeća Crkava" (dr. Milan Špehar), "Pomaci s obzirom na sadržaj i značenje pojma ekumenizam" (dr. Jure Zečević), "Konkordat između Svete Stolice i kneževine Crne Gore (1886.)" (dr. Tomo Vukšić), "Ekumenski sastanci u Europi: od Basela (1989.) do Sibiua (2007.)" (fra Bože Vuleta), "Sjećanja i proslave o fra Ivanu Markoviću" (dr. Stjepan Čovo), "Pravo Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Dalmaciji na župe u vrijeme fra Ivana Markovića" (dr. Juraj Brkan), "Odnos fra Ivana Markovića i don Frane Bulića" (dr. Josip Dukić) i "Markovićevo djelo o duhovnom vodstvu" (dr. Ante Čovo). Prijepodnevni dio znanstvenog skupa završit će raspravom o izloženim predavanjima. Nakon ručka i odmora, popodnevni rad započinje u 15.20 sati predavanjem dr. Ivana J. Boškovića "Markovićev 'Sinj i njegovo slavlje' kao jedna od odrednica identiteta sinjskoga (cetinskoga) kraja", a potom slijede predavanja "Gospa Sinjska u istoimenom djelu fra Ivana Markovića i suvremenom narodnom pripovijedanju" (dr. Marko Dragić), "Političke i društvene prilike u Markovićevo vrijeme u Dalmaciji (posebice u Sinjskoj i cetinskoj krajini) 1860.-1900." (dr. Josip Vrandečić), "Demografske prilike u Markovićevo vrijeme" (dr. Anđelko Akrap), "Važne sastavnice Markovićev
ih prijevoda Poslanica sv. Jeronima" (dr. Miljenko Buljac), "Korespondencija fra Ivana Markovića (na njemačkom jeziku)" (prof. Joško Kodžoman) i "Fra Ivan Marković i gradnje u svetištu Gospe Sinjske" (fra Mirko Marić). Znanstveni skup završit će plenarnom raspravom.

- (IKA/TU) – Duhovne vježbe za vjeroučitelje Đakovačko-osječke nadbiskupije održat će se od 17. do 19. rujna u Pastoralnom centru sv. Bone, (Samostanska 5) u Vukovaru. Voditeljica duhovnih vježbi bit će s. Finka Tomas, a program prvoga dana započet će u 17 sati.

- (IKA) – 72. hodočašće u svetište Sv. Marije u Biskupiji kod Knina i proslava Gospe Velikog hrvatskoga krsnog zavjeta održava se od petka 17. do nedjelje 19. rujna. U petak 17. rujna hodočašće je dviju vojnih kapelanija: Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta 2. motorizirane bojne "PAUCI" i Svetoga Križa iz Knina. Procesija s pralikom Gospe Velikog hrvatskoga krsnog zavjeta polazi u 8.30 sati s kninskog stadiona NK "Dinara". Svečano euharistijsko slavlje ispred svetišta Svete Marije u 11.30 sati predslavi vojni biskup Juraj Jezerinac.
Hodočašće mladih Gospi u Biskupiju u subotu je 18. rujna. Polazak je u procesiji iz Knina u 17 sati ispred crkve Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta, a u 20 sati bdjenje je mladih.
U nedjelju 19. rujna 72. je nacionalno hodočašće Sv. Mariji u Biskupiju. U 10.30 počinje svečana procesija oko Gospina svetišta, a u 11 sati nastavlja se koncelebrirano euharistijsko slavlje. Procesiju i misu prevodi šibenski biskup Ante Ivas.

- (IKA) – U organizaciji Kuće susreta „Tabor" u Domu sportova u Zagrebu od 17. do 19. rujna održat će se duhovna obnova ozdravljenja i oslobođenja.
Tema obnove je „Gospodin moj i Bog moj", a voditelj fra Zvjezdan Linić.
Prvoga dana, u petak 17. rujna program obnove traje od 17 do 21 sat. U subotu, 18. rujna od 9 do 13 sati, te od 16 do 21 sat. U nedjelju, 19. rujna program traje od 9 do 15 sati, s time da će završna misa započeti u 13 sati.

- (IKA) – Duhovne vježbe za članove Apostolata molitve i sve one koji to žele postati, održavaju se u rujnu i listopadu u Domu duhovnih vježbi u Granešini kod Zagreba te kod isusovaca u Opatiji i u Osijeku. Prvi turnus je u Granešini od 10. do 12. rujna, od 17. do 19. rujna duhovne vježbe su u Opatiji, a od 1. do 3. listopada u Osijeku. Duhovne vježbe počinju uvijek u petak u 17 sati, završavaju u nedjelju iza ručka. Cijena tečaja s punim pansionom je 300 kuna. Tko ne može platiti, a žarko želi sudjelovati, neka se javi p. Zvonku Vlahu. Prijave su u tijeku i primaju se na adresi: p. Zvonko Vlah, Joakima Rakovca 24, 51540 Opatija te na tel. 051/703–730 i 051/703–734, mobitel 098/9430-484 i e-mailom: zvlah@globalnet.hr.

- (IKA) - Nakon što je izveden na Kristfestu 2010., 28. svibnja ove godine u Bjelovaru će ponovno biti prilika pogledati mjuzikl "Josip i čudesne boje njegovih snova". Pod pokroviteljstvom grada Bjelovara, te u suradnji Udruge „Mir i dobro" iz Osijeka i Bono Recordsa mjuzikl će biti izveden 17. rujna u bjelovarskom Domu kulture. Tri predstave u 9, 12 i 15 sati namijenjene su osnovnim školama, a predstava u 19 sati svim zainteresiranima.
Mjuzikl "Josip i čudesne boje njegovih snova" napravljen je prema glazbi Andrew Lloyd Webbera i tekstu Tima Pricea koji je radio scenarij za Disneyev film "Kralj lavova". Mjuzikl se inače od 1982. godine nalazi na redovnom repertoaru Broadwayu, a do sada je izveden više od 800 puta. Često se prikazuje i na mnogim drugim prestižnim pozornicama, a 1999. godine snimljena je i filmska verzija s Donny Osmondom u glavnoj ulozi. U Bjelovaru je u svibnju mjuzikl na hrvatskom jeziku postavio priznati holivudski redatelj Richard Montez.

- (IKA) – Ovogodišnji XXVI. redovnički tjedan s temom "Duhovna kretanja u Crkvi danas i posvećeni život" održat će se u dva dijela, u Zagrebu, 17. i 18. rujna, te u Splitu 24. i 25. rujna.
Program prvog dijela, koji će se održati u franjevačkom samostanu, Av. Gojka Šuška 2 u Zagrebu, započet će u petak, 17. rujna u 9 sati uvodnom molitvom, te pozdravom predsjednika Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara fra Ivana Paponje, TOR. Na početku skupa prigodnu riječ uputit će i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
Prvo predavanje s temom "Svjedočiti i naviještati istinske vrijednosti u svijetu diktature relativizma: psihološko-duhovni pristup" održat će o. Mijo Nikić, DI. Slijedi rasprava, te priprema za euharistiju uz prigodu za sakrament pomirenja. Misno slavlje u 11.15 sati predvodit će predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenoga života i udruge apostolskoga života gospićko-senjski biskup Mile Bogović.
U poslijepodnevnom dijelu rada, u 16 sati predavanje "Redovnici između sekularizacije i crkvenih pokreta" održat će fra Ante Vučković, OFM. Nakon rasprave, prvi dan će završiti molitvom Večernje.
U subotu, 18. rujna rad započinje u 9 sati molitvom Trećeg časa. Slijedi predavanje o. Jakova Mamića, OCD "Sadržaj, proces i kriteriji duhovnog izrastanja". Nakon rasprave će bit će prigoda za sakrament pomirenja, te misa. Poslijepodnevno predavanje u 16 sati s temom "(Ne)sposobnost posvećenog života za proročko poslanje u Crkvi danas" održat će s. Nela Veronika Gašpar, FDC.
Nakon rasprave i zajedničke molitve Večernje, završnu riječ uputit će predsjednica Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica s. Maria-Ana Kustura, SMI.
Program Tjedna u Splitu održat će se u dominikanskom samostanu, Hrvojeva 2, a započinje u petak, 24. rujna u 9 sati uvodnom molitvom, te pozdravom predsjednika Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara fra Ivana Paponje, TOR. Slijede predavanja istim redoslijedom kao u Zagrebu.
Prvoga dana splitskog dijela Tjedna, sudionicima će se pridružiti splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić koji će predvoditi misno slavlje u 11.15 sati.

- (IKA) – Katedralni mješoviti zbor zagrebačke katedrale pod ravnanjem dr. Vladimira Babuša i uz orguljsku pratnju Hvalimire Bledšnajder u nizu koncerata "Glazbeni doživljaj u katedrali" održat će koncert u subotu 18. rujna u 19 sati.
Na programu će biti djela "Bože svesilni" (Dimitrij Stepanovič Bortnjanski), "Ti si moj Bog" (Ivan Brkanović), "Oče naš" (Josip Kaplan), "Svrši stopi moje" (Krsto Odak), "Sicut cervus" (Giovanni Pierluigi Palestrina), "O salutis hostia" (Gioachino Rossini), "Tantum ergo" (Franz Schubert) i "Ave verum" (Camille Saint-Saëns).

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić u župi Velika Kopanica, na groblju filijale Beravci, 18. rujna u 18 sati blagoslovit će mrtvačnicu; potom će predvoditi misu u filijalnoj crkvi Duha Svetoga te se susresti sa župnim suradnicima, članovima ekonomskog i pastoralnog vijeća, crkvenim zborom i ministrantima.

- (IKA) – U Centru za zaštitu nerođenog života "Betlehem" u Sveticama, godišnjoj manifestaciji radosti života, u subotu 18. rujna održava se 5. molitveni sabor za nerođene. Počinje u 8 sati pozdravnom riječi voditelja Centra pavlina o. Marka Glogovića, slijede euharistijsko klanjanje i krunica te svečano liturgijsko slavlje.
U staroj crkvi Rođenja BDM u župi kojom upravljaju pavlini iz svoga starog samostana, u 11 sati predvodi ga porečko-pulski biskup Ivan Milovan u koncelebraciji s novim svetičkim župnikom o. Markom.
Poslije mise u župnoj crkvi igrokaz na temu života priređuju mladi iz karlovačke udruge "Mladi za život", nakon kojega je koncert VIS-a "Agape" župe Majke Božje Snježne na karlovačkom Dubovcu te prikazivanje filma s otvaranja spomenika nerođenoj djeci podignutoga na karlovačkom predjelu Jamadol.
U radnom dijelu susreta podnijet će se izvještaji o radu Centra i udruga te iznijeti planovi za budući rad. Susret završava u 18 sati u župnoj crkvi molitvom za trudnice i bračne parove koji žele djecu.
Centar "Betlehem" osnovan je 1999. na inicijativu o. Marka Glogovića.

- (IKA) - Cjelodnevnim susretom svih članova molitvene zajednice Molitva i Riječ u Davoru će 18. rujna biti obilježena 35. obljetnica utemeljenja zajednice. U crkvi u Davoru u 11 sati slavit će se euharistija koju će predvoditi utemeljitelj zajednice prof. dr. Tomislav Ivančić u koncelebraciji sa svećenicima koji će doći na proslavu. Nakon mise predviđen je ručak za sudionike te druženje. Popodnevni program će se održati u školskoj dvorani od 15 do 19 sati, čime završava cjelodnevni susret.

- (IKA) – Tradicionalno hodočašće Hrvata iz Belgije, Luksemburga, Nizozemske i Njemačke u svetište Djevice siromaha u Banneuxu održat će se u subotu 18. rujna.
Program hodočašća započinje u 10 sati s ispovijedi. Slijedi misno slavlje u 12 sati koje će predvoditi voditelj Hrvatske katoličke misije u Aachenu fra Franjo Trogrlić. Blagoslov bolesnika je u 15 sati, a hodočašće završava križnim putem u 16 sati.

- (IKA/KTA) – Papa Benedikt XVI. imenovao je 15. srpnja člana Franjevačke provincije Bosne Srebrene te aktualnog docenta Franjevačke teologije u Sarajevu i gvardijana Franjevačkog samostana Gorica/Livno fra Marka Semrena banjolučkim pomoćnim biskupom dodjeljujući mu naslovnu biskupiju Abaradira.
Ređenje novoga biskupa bit će u katedrali Sv. Bonaventure u Banjoj Luci u subotu 18. rujna u 10 sati. Glavni zareditelj bit će banjolučki biskup Franjo Komarica.

- Počinje KMNL i KOL Zagreb. Sezonu kao i obično otvara se u 8 sati odigravanjem prve tekme. Navečer je misa i družnje ekipa u nekoj od Zagrebačkih župa. Sve informacije naknadno tj kada stignu.

- (IKA) – Hrvatski vjernici koji žive i rade u Sindelfingenu, a okupljaju se u Hrvatskoj katoličkoj zajednici u tom njemačkom gradu, u nedjelju 19. rujna proslavit će blagdan Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta, nebeske zaštitnice HKZ. U svečanom misnom slavlju u 13 sati u crkvi Presvetog Trojstva tom će se prigodom nakon deset godina provedenih u HKZ Sindelfingen, oprostiti župnik i voditelj HKZ fra Marinko Vukman, koji odlazi na novu službu u Main-Taunus/Hochtaunus kraj Frankfurta. Prigodom odlaska fra Marinko je vjernicima uputio zahvalnu oproštajnu poruku.

- (IKA) - U Donjem Hrašćanu u župi Sveti Juraj u Trnju u donjem Međimurju u nedjelju 19. rujna bit će svečano otvoren Međimurski muzej – Etnografska zbirka dr. Juraj Kolarić. Misu u 11 sati u kapeli Svete Obitelji predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s domaćinom Kolarićem i drugim svećenicima.
Juraj Kolarić rođen je 1938. godine u malom međimurskom mjestu Donjem Hrašćanu. Za svećenika je zaređen 1965. godine u Innsbrucku, gdje je i doktorirao 1969. godine, nakon čega je diplomirao i arhivistiku u Rimu. Tijekom svoje gotovo polustoljetne svećeničke službe obnašao je niz dužnosti i bio imenovan na razne odgovorne službe u Zagrebačkoj nadbiskupiji, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu te u drugim društvenim institucijama, a svoj je život i rad osobito posvetio crkvenoj povijesti, sakralnoj umjetnosti, očuvanju kulturnih dobara, ekumenizmu te promicanju hrvatske nacionalne svijesti.

- (IKA) – Sestre dominikanke Mirjam Peričić i Sara Tkalčec položit će doživotne zavjete u nedjelju, 19. rujna.
Misno slavlje u 10 sati tijekom kojeg će se održati zavjetovanje u župnoj crkvi Krista Kralja, Trg kardinala Franje Šepera 1 u Zagrebu (Trnje) predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

- (IKA) – Blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, naslovnika gruškog samostana i župe u Dubrovniku vanjskom proslavom bit će proslavljen u nedjelju, 19. rujna.
Mise i čašćenje relikvija Svetoga Križa bit će u 8, 10 i 11.30 sati. Svečano misno slavlje u samostanskom klaustru s početkom u 18.30 sati predvodi župni vikar u župi sv. Nikole Tavelića u Zagrebu vlč. Borna Puškarić. Nakon mise slijedi tradicionalna procesija gruškom obalom s križem i upaljenim svijećama, te u lučkom pristaništu blagoslov barki i brodova uz molitvu za pomorce i branitelje.
Vanjskoj proslavi prethodi trodnevna priprava od 16. do 18. rujna, tijekom koje je svakoga dana u 18.30 krunica, a u 19 sati misa i propovijed.

KATOLIČKA DUHOVNA OBNOVA OZDRAVLJENJA I OSLOBOĐENJA "GOSPODIN MOJ I BOG MOJ"

09.09.2010.

KATOLIČKA DUHOVNA OBNOVA OZDRAVLJENJA I OSLOBOĐENJA "GOSPODIN MOJ I BOG MOJ" 17.-19. rujna 2010 ZAGREB - DOM SPORTOVA(velika dvorana) Vodi: fra Zvjezdan Linić

Vrijeme programa:
Petak, 17.rujna: od 17h do 21h
Subota, 18.rujna: od 9h do 13h i od 16h do 21h
Nedjelja, 19.rujna: od 9h do 15h ( završno misno slavlje počinje u 13h)

Glazbeno animiraju: grupa "Emanuel"

SVEČANA PROSLAVA 35. OBLJETNICE ROĐENJA KARIZME EVANGELIZACIJE I I HAGIOTERAPIJE

08.09.2010.

SVEČANA PROSLAVA 35. OBLJETNICE ROĐENJA KARIZME EVANGELIZACIJE I I HAGIOTERAPIJE

Održati će se 18. rujna ( subota ) u DAVORU

Program: - u 10 sati okupljanje u Davoru.
- u 11 sati sv. misa
Nakon sv. mise je slobodno vrijeme za ručak i druženje, međusobno i s mještanima.

- u 15 sati nastavak programa (nagovor Utemeljitelja, prof. dr. Tomislava Ivančića, svjedočenje članova ZMR).

Završetak programa oko 19 sati.

Polazak iz Zagreba u 7.30, a povratak u Zagreb oko 22 sata. Ide se sa dva autobusa koji polaze sa stajališta u Reljkovićevoj ulici, nasuprot tvornice „Kamensko“.

Cijena putovanja autobusom je 90 kn.

Pozvani su svi koji su na bilo koji način dotaknuti karizmom Zajednice Molitva i Riječ:
- koji su bili na seminarima za evangelizaciju,
- koji su dolazili u Centar za duhovnu pomoć,
- koji slušaju radio emisiju „Gospodine, nauči nas moliti“ na HKR-u utorkom
- svi koji dolaze četvrtkom u Kinoteku na ciklus predavanja o hagioterapiji
- svi koji su bili u kandidatskim i novačkim grupama u ZMR
- simpatizeri i podupiratelji Zajednice Molitva i Riječ
- učenici, studenti, zaposlenici, 'stari' dionici karizme od 1975. godine kao i najmlađi.

I pozovite svoje prijatelje i članove obitelji !

Prijave se primaju na tel. 01 481 4817 od srijede 8. rujna do četvrtka, 16. rujna, u vremenu od 17 do 20 sati.
Oni koji su se prijavili na navedeni telefon uplatu (90 kn) trebaju obaviti u roku od 3 dana od prijave, a najkasnije 16. rujna, u Centru za duhovnu pomoć, Vodnikova 2/III (radnim danom od 16 do 19 sati), kako bi se redom popunjavali autobusi.

Prihvatimo da smo POZVANI i LJUBLJENI i zajedno zahvalimo na velikom DARU koji je Bog dao Hrvatskoj za cijeli svijet.

PODRUČNA UPRAVA ZMR ZAGREB

Najave događanja od 6 do 12. rujna 2010.

06.09.2010.

Danas je počela nova školska godina.
Polako se počinje i vjeronauk po župama.
Kako doznajem vjeronauk za studente počinje početkom akademske godine u listopadu. Sada su u tjeku pripreme i dogovaranje tema.
Ovo je samo prvi dio najava jer ima ih još.
Program je bogat i nadam se da ćete naći nešto za sebe.
Za naše daleke iseljenike imam najavu za dođagaj u dalekoj Australiji.

- (IKA) – Misom sa zazivom Duha Svetoga koju u ponedjeljak 6. rujna u 9 sati u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske predslavi ravnatelj fra Jozo Grbavac, Franjevačka klasična gimnazija u Sinju počinje novu školsku godinu. U misi sve učenike gimnazije (i franjevačke sjemeništarce) uz fra Jozu koncelebriraju profesori i sjemenišni odgojitelji. Pjeva mješoviti školski zbor, a poslije mise zajedničko je slikanje učenika i profesora.

- (IKA) - Misu u povodu početka nove školske godine i zaziv Duha Svetoga za učenike Klasične gimnazije Ivan Pavao II. u Zadru u ponedjeljak 6. rujna u katedrali Sv. Stošije u Zadru u 8.15 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

- (IKA) – U povodu početka nove školske godine splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će euharistijsko slavlje i zaziv Duha Svetoga za djelatnike i učenike splitskoga Nadbiskupskog sjemeništa i Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić" u ponedjeljak 6. rujna u 8.30 sati u sjemenišnoj kapeli.

- IKA) – Trodnevnicom od nedjelje 5. do utorka 7. rujna, "užežin" blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije, Male Gospe, poljička župa Tugare, pripravlja se za proslavu svetkovine svoje nebeske zaštitnice u srijedu 8. rujna. U nedjelju je misa u 10, u 18 sati krunica, poslije koje je prikazivanje filma o Gospinim ukazanjima u Lurdu. U ponedjeljak je nakon krunice u 18, propovijedana misa u 19 sati, predvodi je ovogodišnji mladomisnik Mario Popović, u utorak je ispovijed od 17 do 18, slijedi krunica i u 19 sati misa, predslavi je mr. Mario Buljević, svećenik na studijima u Rimu.
Mise trodnevnice te na samu svetkovinu pjesmom prate pučki, mješoviti i dječji župni zbor. U srijedu 8. rujna na sam blagdan Male Gospe svečana misa je popodnevna koncelebracija u 18 sati. Predvodi je dr. Emanuel Petrov, župnik u Kaštel Sućurcu uz župnika don Božu Čubelića i svećenike Poljičkog dekanata. Na kraju mise blagoslov je djece, zatim večernja procesija s Gospinim kipom i upaljenim svijećama kroz selo.

- (IKA) - Centar za studij i izdavačku djelatnost Hrvatske dominikanske provincije organizira XIII. studijski tjedan za članove dominikanske obitelji u formaciji u Europi. Ove godine studijski tjedan će se održati od 5. do 12. rujna u dominikanskom samostanu i
"Međunarodnom središtu hrvatskih sveučilišta" u Dubrovniku, o temi "Sveti Dominik i poslanje propovijedanja". O toj temi će govoriti uvaženi profesori iz zemlje i inozemstva. Službeni jezici tjedna su njemački, engleski i hrvatski.

- (IKA) – Trodnevnicom od nedjelje 5. do utorka 7. rujna, uočnice Male Gospe, župa Sv. Marije u Gradcu u Drniškoj zagori kojom upravljaju franjevci, duhovno se pripravlja za proslavu svetkovine svoje nebeske zaštitnice. U nedjelju 5. rujna u 10.30 u župnoj crkvi u Gradcu je krunica, u 11 sati blagoslov novog zvonika i zvona, koji će obaviti mons. Dominik Škevin, šibenski generalni vikar, koji potom sa župnkom fra Jozom Matićem predslavi svečanu propovijedanu misu. U ponedjeljak i utorak 6. i 7. rujna u 17 je ispovijed, u 18 sati misa, predvodi je i propovijeda fra Edi Sokol domeštar franjevačkih novaka na Visovcu. Poslije večernje mise u crkvi je prikazivanje filma "Život Isusov". U srijedu 8. rujna na samu svetkovinu Male Gospe, na koji je i Dan općine Ružić, u 9 je ispovijed, u 10.30 sati polazi procesija s Gospinim kipom, a koncelebriranu misu ispred župne crkve predvodi i propovijeda visovački gvardijan fra Mate Gverić. Nakon mise Etno udruga „Petrovo polje" priređuje prigodni program. Proslava blagdana završava večernjom misom s blagoslovom djece u 18 sati, poslije koje će "Gospine zvjezdice" pod vodstvom profesorice Jelene Prpa prirediti kraći koncert duhovnih pjesama.

- (IKA) - Međunarodni susret konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica održat će se 5. i 6. rujna u hotelu "Park" u Dubrovniku.
Tema susreta bit će "Redovništvo u mjesnoj Crkvi: izazovi i perspektive".
Program započinje u nedjelju, 5. rujna u 8 sati misom s Jutarnjom. Slijede pozdravi domaćina predsjednika Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara fra Ivana Paponje, TOR i predsjednice Hrvatske unije viših redovnih poglavarica s. M. Marie-Ane Kustura, SMI. Nakon predstavljanja pristiglih izaslanstava, slijedi cjelodnevna rasprava na temu susreta.
U ponedjeljak, 6. rujna u 7.30 sati bit će misa s Jutarnjom, a potom slijedi razgledavanje Dubrovnika.

- (IKA) – U povodu obilježavanja Dana hrvatskih mučenika (11. rujna 2010. godine) Udruga pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović - Gavran" organizira hodočašće hrvatskih branitelja od Krivog Puta do Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.
Cilj hodočašća je podrška izgradnji Crkve hrvatskih mučenika kao i odavanje počasti svima koji su svoje živote utkali u temelje hrvatske domovine.
Tim hodočašćem također žele potaknuti sve branitelje na tradicionalna okupljanja svake godine u Udbini na Dan hrvatskih mučenika.
Hodočašće je posvećeno svim hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, a cijelo hodočašće nosit će ime Damira Tomljanovića – Gavrana u znak sjećanja na poginulog suborca – heroja Domovinskog rata.
Hodočašće će biti provedeno na relaciji Krivi Put– Senj – Karlobag – Starigrad-Paklenica – Modrič – prijelaz preko Velebita (mjesto pogibije D. T. - Gavrana) – Sveti Rok – CHM (Udbina), a cijela dionica duga je oko 200 km.
Krivi put, kao početnu točku ovogodišnjeg hodočašća odabrali su jer je to mjesto rođenja i ukopa Damira Tomljanovića – Gavrana.
Hodočašće, u kojem će sudjelovati 18 branitelja iz različitih Udruga i postrojbi počinje 4. rujna, a trajat će 7 dana.
Sudionici hodočašća su Udruga veterana 1.GBR, 2.GBR, 4.GBR, 7.GBR, Udruga Žene u Domovinskom ratu – podružnica Zadar, Udruga specijalaca Domovinskog rata POSKOCI Zadar, Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata - podružnica Zadar i UP SG SOD D.T.-GAVRAN Zadar.
Pojedine dionice (ima ih 7) biti će imenovane po Udrugama i postrojbama sudionicima ovoga hodočašća.

- (IKA) – Župa Sv. Marka Križevčanina na Selskoj cesti 91u Zagrebu, devetnicom od nedjelje 29. kolovoza do petka 6. rujna duhovno se pripravlja za proslavu blagdana svog nebeskog zaštitnika sv. Marka Križevčanina u utorak 7. rujna. Bliža duhovna priprava je trodnevnica s krunicom i pobožnostima te prigodom za sakrament pomirenja u 17.45, a u 18.30 sati propovijedana je misa. Kroz tri večeri predslave ih Božo Belinić, upravitelj župe Završje, dr. Stjepan Baloban, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu i Josip Matanović, župnik Valpova.
U utorak 7. rujna na sam blagdan svetog mučenika, proštenjarske mise slave se u 7.30, 9.30 te u 11 sati. Jutarnja i prijepodnevno bogoslužje predvode župnik mr. Marijan Kušenić i pastoralni pomoćnik Marko Zadravec. Središnje misno slavlje večernje u 18.30 sati. Koncelebraciju predslavi splitski svećenik dr. Josip Ćorić.

- (IKA) – U svetištu Majke Božje Gorske u Loboru svečano će biti proslavljena svetkovina Rođenja Blažene Djevice Marije.
U subotu, 4. rujna misna slavlja su u 11 i 20 sati, a u 19 sati bit će procesija sa svijećama od kapele Sv. Ane do svetišta. U nedjelju, 5. rujna mise su u 9, 11 i 18 sati, a križni put u 10 sati.
Uoči svetkovine, u utorak, 7. rujna misa će biti u 18 sati. Na Malu Gospu, u srijedu, 8. rujna mise su u 8, 9, 11 i 18 sati, a Križni put u 10 sati.

- (IKA) - Predstavljanje zbirke meditacija svećenika Drage Bosnara "Dopustiš li životu da ti priđe..." održat će se u organizaciji Gradske knjižnice Oroslavje i župe Uznesenja BDM u utorak 7. rujna u 20 sati, u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Oroslavju. Knjigu će predstaviti Blaženka Jančić, urednica religijskog programa na Hrvatskom radiju, i Tanja Popec, urednica vjerskog programa na Hrvatskome katoličkom radiju. Uime nakladnika Glasa Koncila nazočnima će se obratiti direktor Nedjeljko Pintarić. Glazbene intervale izvodit će Ivan Hren (gitara), Kristina Šimunović i Lucija Lihter (vokali) a odabrane tekstove čitat će Helena Knezić, spikerica na HRT-u. Okupljenima će se obratiti i autor Bosnar.

- (IKA/TU) – Blagdan Male Gospe proslavit će se u svetištu Gospe Lučičke uz Lučicu, srednjovjekovnu gotičku crkvicu iz 14. stoljeća nedaleko Lipovca. Uoči blagdana, 7. rujna u 16 sati krenut će procesija od župne crkve Sv. Lovre iz Lipovca do Lučice, a misno slavlje u 17 sati predvodit će mr. Bože Radoš, duhovnik đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa.
Na sam blagdan, 8. rujna misno slavlje u Lučićkom svetištu u 9 sati predvodit će lipovački župnik Mato Jokić, a euharistiju u 10.30 dr. Ivo Džinić, profesor na đakovačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

- (IKA) - Varaždinska biskupija proslavit će u utorak 7. rujna blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Marka Križevčanina. Misno slavlje u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u 18 sati predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak. Bit će to ujedno misa u prigodi proslave Dana Varaždinske županije koji se slavi na blagdan Male Gospe.
Prije mise u 16 sati svećenici Varaždinske biskupije okupit će se u dvorani Biskupskog ordinarijata na svom redovnom mjesečnom susretu. O temi "Pastoralno planiranje" govorit će gost susreta dr. Tomislav Markić, ravnatelj Pastoralnog instituta Zagrebačke nadbiskupije.

- (IKA) – Na uočnicu blagdana Male Gospe u utorak 7. rujna brojni će vjernici i ove godine iz svih krajeva Splitsko-makarske nadbiskupije, s otôka i iz Bosne i Hercegovine hodočastiti u marijansko svetište Vepric. Biskupsku misu u 17.30 sati predvodi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Misnom slavlju prethodit će put križa u 15.30 sati i molitva krunice, a nakon mise uslijedit će marijanska procesija. Toga su dana u svetištu mise još u 7, 9 i 11 sati.
Na sam blagdan Male Gospe, u utorak 8. rujna, jutarnje mise su u 7, 9 i 11 sati, a popodnevno je svečano bogoslužje u 17.30 sati. Misi prethodi molitva krunice, a nakon euharistijskoga slavlja je obišašće svetištem.

- (IKA) - Svetkovina trećega hrvatskog sveca Marka Križevčanina, zaštitnika Bjelovarsko-križevačke biskupije, svečano će biti proslavljena na 421. godišnjicu svečeve smrti u utorak 7. rujna u središtu Križevaca, na Trgu J. J. Strossmayera. Euharistijsko slavlje u 11 sati, uz koncelebraciju biskupa domaćina Vjekoslava Huzjaka te uz više hrvatskih biskupa, predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Pola sata prije mise uz konkatedralu Sv. Križa formirat će se procesija koja će se kretati središtem grada prema oltaru na otvorenom. Nakon mise bit će održan 4. međužupanijski susret vjeronaučne mladeži, 10. susret osoba s invaliditetom Hrvatske te 5. susret udruga „Hrvatski domobran" Hrvatske.
Večer uoči svetkovine sv. Marka u ponedjeljak 6. rujna misu će u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u 19 sati, uz koncelebraciju biskupa Huzjaka, predvoditi križevački vladika Nikola Nino Kekić. Uslijedit će tradicionalna procesija sa svijećama do kapele Sv. Marka Križevčanina u križevačkom Gornjem gradu. Toga će dana u prijepodnevnim satima, od 10 do 12 sati u Gradskoj knjižnici „ Franjo Marković" biti održana dječja kreativna i likovna radionica posvećena sv. Marku Križevčaninu.
U nedjelju 5. rujna misno će slavlje u župnoj crkvi Sv. Ane u 19 sati, u sklopu devetnice sv. Marku Križevčaninu, predvoditi dekan i župnik katedralne župe sv. Terezije u Bjelovaru preč. Josip Stipančević. Nakon mise u crkvi će biti održan koncert autorskih duhovnih pjesama kantautora Dražena Zečića.
Program proslave blagdana sv. Marka Križevčanina – uz 15. obljetnicu kanonizacije – traje od 29. kolovoza do 15. rujna. Detaljnije se o cjelokupnom programu može pročitati na: www.svanakrizevci.info.

- (IKA) - Rođendan Blažene Djevice Marije oduvijek je na Trsat privlačilo brojne hodočasnike. Ovogodišnja trodnevna priprava počinje 5. rujna i kroz tri dana u 18 sati bit će marijanske pobožnosti dok će misu u crkve Gospe Trsatske u 18:30 sati predvoditi dr. Antun Tamarut s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Na sam blagdan, u srijedu 8. rujna, mise su u 6, 7, 8, 9, 11.30 sati dok će hodočasnička misa u trsatskom Perivoju biti služena u 10 sati. Središnje euharistijsko slavlje s procesijom u 18.30 sati predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić.

- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić 8. rujna u 18 sati predvodit će misno slavlje i blagosloviti obnovljenu crkvu Sv. Josipa u Vuki

- (IKA) – Rakalj, stara istarska župa Rođenja BDM u Vodnjanskom dekanatu, blagdan Male Gospe slavi kao svoje župno proštenje u srijedu 8. rujna. Svečana misa je u 17 sati, predslavi je vlč. Ivica Kordić, ravnatelj Kolegija u Pazinu, uz župnika vlč. Ivana Princa i svećenike iz dekanata.

- (IKA) - Pod geslom "Danas se svijetu pokazala zvijezda, po kojoj je Sunce Pravde zasjalo svijetu!" proslavlja se u srijedu 8. rujna u župi i svetištu Gospe od brze pomoći u Slavonskom Brodu blagdan Rođenja BDM Mala Gospa i "osmi" hodočasnički dan Gospi od brze pomoći.
U duhu blagdana i pastoralnih ciljeva mjesne Crkve razmišljat će se napose o obitelji kao kolijevci duhovnog života i odgoja u vjeri te kršćanskim roditeljima kao prvim odgojiteljima u vjeri. Kako je u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji Godina župne kateheze, posebno će se moliti za blagoslov katehetskih nastojanja u župnim zajednicama, te tako podržati početak nove školske godine u životu djece i mladih
Raspored misa na blagdan su redoviti, u 6.30 u 8.30 sati. Središnje slavlje u 10.30 predvodi mons. Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila. Misu u 17.30 sati predvodi mons. Zvonimir Sekelj, biskupski vikar za grad Zagreb. Posljednja blagdanska misa je u 19 sati.

- (IKA) – Članovi Franjevačkog svjetovnog reda - Mjesno bratstvo Kaptol iz Zagreba hodočastit će u svetište Majke Božje Remetske na blagdan Male Gospe u srijedu, 8. rujna.
Polazak je u 14 sati ispred samostana na Kaptolu. U remetskoj crkvi u 16 sati je franjevačka krunica, a u 16.30 misa.

- (IKA) – Župa Rođenja BDM Šanci-Savica, blagdan svoje nebeske zaštitnice, Malu Gospu, svečano slavi u srijedu 8. rujna. Mise na župno proštenje su u 9, 11 te u 19 sati. Jutarnju misu u 9 sati predslavi župnik Juraj Oštarijaš, u 11 sati Krešo Bulić, župnik Petruševca. Svečana koncelebracija je u 19 sati a predslavi je Marijan Piskač, župnik Resnika sa svećenicima Resničkog dekanata.

- (IKA) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije - Male Gospe, u srijedu 8. rujna 2010. godine u 11 sati, koncelebrirano misno slavlje u proštenišnoj crkvi Blažene Djevice Marije Volavske u Volavju, župa sv. Petra u Petrovini.

- (IKA) – I ove će se godine župa Davor prisjetiti 1995. godine i tragičnog prijelaza Hrvata iz Bosne i Hercegovine preko Save u Davor. Misa i molitva zahvale Bogu za darovanu slobodu služit će se u župnoj crkvi u Davoru 8. rujna u 11 sati.

- (IKA) - U središnjem marijanskom svetištu Požeške biskupije u Voćinu održava se tradicionalno hodočašće Slavonsko-podravskog arhiđakonata Požeške biskupije o blagdanu Male Gospe. Mnogi hodočasnici dolaze pješice Gospi od Utočišta. Svake godine okupi se oko 10.000 vjernika. Središnje misno slavlje 8. rujna u 11 sati u koncelebraciji sa svećenicima biskupije predvodi požeški biskup Antun Škvorčević.

- (IKA) – Rođenje Blažene Djevice Marije, Mala Gospa svečano se slavi u župi Majke Božje Snježne s pavlinskom samostanom u Kamenskom na Kupi. Mise se slave u 8 i 9.30, a središnje blagdanskog bogoslužje je poldanica u 11 sati. Koncelebraciju sa župnikom i priorom o. Mariom Fundakom i pavlinima iz samostana te sa svećenicima Karlovačkog dekanata predvodi don Božo Barišić.

- (IKA) – Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije svečano će biti proslavljen 8. rujna u solinskom Gospinu prasvetištu. Svečani ophod oko svetišta s Gospinim kipom u 10 sati i središnje euharistijsko slavlje ispred crkve Gospe od Otoka predvodit će splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Za vrijeme mise pjeva mješoviti zbor Kraljica Jelena, sastavljen od crkvenih zborova iz Solina, Vranjica, Mravinaca, Kučina, Klisa i Velog Varoša iz Splita. Mise su toga dana još u 6.30, 7, 8, 16 i 18 sati.
Euharistijsko slavlje uz blagoslov djece i bolesnika u 16 sati predvodi don Ante Vranković. Svečanu misu u 18 sati predvodi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Za blagdan Male Gospe vjernike će kroz trodnevnicu 5., 6. i 7. rujna misnim slavljem u 18 sati pripravljati fra Miroslav Bustruc. Misi prethodi molitva krunice u 17.30 sati.

- (IKA) - Blagdan Rođenja BDM u srijedu 8. rujna svečano slave zadarske benediktinke samostana Sv. Marije. Misno slavlje u 8.30 sati u crkvi Sv. Marije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nadbiskup Puljić toga dana u 18 sati predvodi i svečano misno slavlje u župi Rođenja BDM u Benkovcu, potom i procesiju s Gospinim kipom kroz mjesto.

- (IKA) - Na Udbini će se u četvrtak 9. rujna slaviti Dan euharistije, a slavlje će predvoditi vlč. Antun Luketić, župnik Oštarija i upravitelj svetišta Gospe od Čudesa. Misa i euharistijsko klanjanje na temu promišljanja o mučeništvu počinje u 19 sati u kapeli Marije kraljice mučenika.

- (IKA) - Humanitarni nogometni susret između reprezentacije Hrvatskih svećenika i Vatrenih, nositelja svjetskog brončanog odličja iz Francuske 98, održat će se u organizaciji Caritasa Gospićko-senjske biskupije u četvrtak 9. rujna na nogometnom stadionu Balinovac u Gospiću. Sav prihod od susreta koji počinje u 16.30 sati u korist je Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

- (IKA/TU) – Sjednica Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji bit će održana 9. rujna u 16 sati u Dvorani za sastanke Nadbiskupskog doma u Đakovu. Povjerenik vlč. Alojz Kovaček za dnevni red sjednice predvidio je pripremu seminara za animatore u pastoralu osoba s invaliditetom, osvrt na X. nadbiskupijski susret te pripreme regionalnih susreta osoba s invaliditetom.

- (IKA) - U petak 10. rujna, uoči velikog blagdana proslave Dana hrvatskih mučenika i blagoslova Crkve hrvatskih mučenika na Udbini križni put će predvoditi župnik Udbine fra Nediljko Knezović. Pobožnost će započeti kod Crkve Sv. Marka groba na Krbavskom polju u 18 sati te će krenuti do Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Tamo će biti misa i bdjenje uz sudjelovanje braniteljske populacije i mladih.

- (IKA) - Predavanje Hannah Schulz na temu "Duhovno praćenje kao škola slobode" održat će se u petak, 10. rujna od 18 do 21 sat u kući Milosrdnih sestara Svetoga Križa, Vrhovec 45 u Zagrebu.
Na primjeru Izlaska iz Egipta (Izl 4) pojasnit će se kušnje i izazove na putu prema slobodi, jer put iz ropstva u obećanu zemlju vodi kroz pustinju. Ovo će ujedno biti prilika zajedno razmišljati kako dušobrižnik ili duhovni pratitelj može pomoći na putu prema slobodi i koji su stavovi u tom pogledu neprimjereni.
Predavanje je namijenjeno kako osobama koje prate ili žele pratiti druge na njihovom duhovnom putu, tako i onima koji imaju ili žele imati duhovno praćenje.
Radi ograničenog prostora, svi zainteresirani za sudjelovanje na predavanju pozvani su prijaviti se putem elektronske pošte sestrahannahzg@gmail.com ili SMS-om na broj 099 79 82 128.
Kotizacija od 50 kuna u svrhu pokrivanja organizacijskih troškova uplaćuje se pri dolasku.
Hannah Schulz rođena je 1962. godine, a od 1988. je članica Zajednice blaženstava. Ima obrazovanje socijalne radnice i supervizorice, a svoje iskustvo je obogatila brojnim dodatnim školovanjima na području savjetovanja. Od 2000. godine u raznim zemljama drži seminare za kršćanske savjetnike, u kojima se pod različitim vidovima uvijek radi o pitanju kako se mogu povezati psiho-socijalne kompetencije sa življenom duhovnošću. Trenutno živi u Muensteru i piše doktorsku disertaciju na temu "Dimenzije smisla u superviziji".

- (IKA) - Najmnogoljudnija župa Riječke nadbiskupije uskoro će dobiti velebno izdanje koje će zadovoljavati potrebe vjernika župe sv. Križa na Srdočima. Do Domovinskoga rata dosadašnja župna crkva zadovoljavala je potrebe vjernika tog kraja, no s ratom i dolaskom brojnih vjernika iz ratom zahvaćenih područja, župa se povećala i postojala je potreba za proširenjem, odnosno izgradnjom nove crkve. Župnik Božo Mićanović u razgovorima sa župnim pastoralnim i ekonomskim vijećem te kapelanima, krenuo je u proširenje dosadašnje crkve. Radovi su započeli 2. ožujka 2009. godine, a uz rekonstrukciju crkve započeta je i djelomična rekonstrukcija dijela ulice Marije Grbac koja prolazi ispred crkve.
Program proslave posvete nove crkve započet će devetnicom u ponedjeljak 6. rujna.
Nova zvona blagoslovit će u petak 10. rujna u 17.30 sati riječki nadbiskup Ivan Devčić, koji će nakon obreda predvoditi svečano misno slavlje.
Posveta nove župne crkve na Srdočima bit će u nedjelju 12. rujna u 10 sati. Svečani obred kao i koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodit će nadbiskup Devčić. Nakon mise zaslužnima će biti uručene zahvalnice uz prigodan duhovni program.
Misu u 18.30 sati predvodit će mons. Milan Šimunović.
Proslava posvete nove crkve bit će u znaku i proslave patrona župe, u utorak 14. rujna. Na Križevicu, dan mjesta Srdoči i župni blagdan, misu u 8.30 sati predvodit će vlč. Kristijan Malnar, dok će euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvoditi riječki nadbiskup Ivan Devčić.
Stara crkva Sv. Križa na Srdočima sagrađena je godine 1849. kao kapelanija župe Kastav, godine 1926. postaje samostalnom župom. Zbog lošeg stanja, a u dogovoru s Konzervatorskim zavodom, šezdesetih godina prošloga stoljeća crkva je iznutra obnovljena, a osamdesetih godina pristupilo se popravku krovišta i fasade.
Do godine 2003. župom su upravljali isusovci s Donjeg Zameta.

- (IKA) - Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u hrvatsko nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke ove će se godine održati u subotu i nedjelju 11. i 12. rujna.
Za mlade koji će u subotu 11. rujna krenuti u Mariju Bistricu bit će organiziran hodočasnički vlak s odlaskom u 7.20 sati s Glavnog kolodvora u Zagrebu prema Konjščini.
Hodočasnički vlak zaustavit će se i na postajama: Vrapče, Gajnice, Zaprešić i Zabok gdje će se priključiti prijavljene zajednice mladih.
Mladi koji neće putovati vlakom i zajednice mladih iz različitih dijelova Nadbiskupije okupit će se u 9.15 sati na željezničkoj stanici u Konjščini odakle će se planinarskim putovima krenuti prema Mariji Bistrici, gdje se predviđa dolazak oko 13 sati.
Zbog velikog broja mladih koji se očekuju na ovom hodočašću potrebno je da župe prijave točan broj mladih najkasnije do utorka 7. rujna u Povjerenstvo za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije (mladi@zg-nadbiskupija.hr).
U subotu 11. rujna u 7.20 sati polazi hodočasnički vlak s Glavnog kolodvora u Zagrebu prema Konjščini
U 9.15 sati hodočasnički put kreće iz Konjščine prema Mariji Bistrici planinarskim putevima. U 13 sati je dolazak u Mariju Bistricu, smještaj u školi i šatorima.
U 15 sati je kateheza i svjedočanstvo fra Ivana Matića te prilika za sakrament ispovijedi. U 17.30 sati je susret zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s mladima. U 20 sati je Služba svjetla, u 21.30 sati prigodni koncert mladih. U 23 sati euharistijsko slavlje i klanjanje.
U nedjelju 12. rujna u 9 sati počinje križni put. U 11 sati kreće hodočasnička procesija od kapele "Ave Maria" s likom Majke Božje Bistričke do crkve na otvorenom, u 11.30 sati slijedi misno slavlje s hodočasnicima grada Zagreba koje predvodi kardinal Bozanić.
U 14 sati je polazak prema Konjščini, u 16.15 sati polazak hodočasničkog vlaka iz Konjščine prema Zagrebu

- (IKA) - Konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH organizira 11. rujna Redovnički dan u franjevačkom samostanu Uznesenja BDM na Širokom Brijegu. Susret započinje u 9.30 sati, a završava u 17 sati euharistijskim slavljem koje će predvoditi biskup mostarsko-duvanjski i apostolski administrator trebinjsko-mrkanski Ratko Perić.
Tema Redovničkog dana bit će "Redovnički život: Povijest nade i nada za povijest".
Predviđena su predavanja "Nada i redovnički život - Ikona Apokalipse" (fra Domagoj Runje, OFM) te "Redovnički život – znak i svjedočanstvo nade" (s. Valerija Kovač).

- (IKA) - Ovogodišnje 279. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Bože Bistričke u Mariju Bistricu održat će se od 11. do 13. rujna pod geslom "Vječnim si svjetlom obasjala svijet".

U subotu 11. rujna hodočasnici-pješaci iz Zagreba prema Mariji Bistrici organizirano kreću u tri smjera:
1. Ispred zagrebačke katedrale preko Sljemena. Okupljanje i blagoslov hodočasnika u katedrali je u 5 sati. Ovom rutom će hodočastiti i zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško te će u 9 sati predvoditi misno slavlje na Sljemenu. Oni koji ne mogu krenuti od katedrale u 5 sati mogu se pridružiti hodočasnicima te krenuti sa Sljemena nakon misnog slavlja. Organizaciju ove rute vode planinari.
2. Od Sesveta preko Laza. Ova skupina hodočasnika misu slavi u župnoj crkvi Svih svetih u Sesvetama, koju će u 9 sati predvoditi o. Ljudevit Jeđud, dominikanac.
3. Iz Čučerja preko Laza. Misu u crkvi u Čučerju u 10.30 sati predvodi pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić.
Sve tri skupine hodočasnika susreću se u Mariji Bistrici kod kapele Sv. Ladislava, odakle u 18.30 sati kreću hodočasničkom procesijom u svetište Majke Božje Bistričke. Procesiju koju predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić dočekat će u bazilici Majke Božje Bistričke rektor svetišta prečasni Zlatko Koren.
U 20 sati je Služba svjetla – hodočasnička procesija sa svijećama na Kalvariji – koju će predvoditi kardinal Bozanić.
Nakon službe svjetla, u 21.30 sati, bit će prigodni koncert mladih, a potom u 23 sata euharistijsko slavlje i klanjanje u bazilici.
U nedjelju 12. rujna u prijepodnevnim satima vjernici organizirano dolaze autobusima ili osobnim automobilima u Mariju Bistricu. U 9 sati zajedničku pobožnost križnog puta predvodi biskup Pozaić, a organiziraju ga mladi Zagrebačke nadbiskupije.
Od 10 do 11 sati je prilika za sakrament ispovijedi i osobnu pobožnost.
U 11 sati kreće zavjetna hodočasnička procesija od kapele "Ave Maria" s likom Majke Božje Bistričke prema crkvi na otvorenom. Procesiju predvodi kardinal Bozanić, kao i svečano euharistijsko slavlje u 11.30 sati.
U 14 sati je euharistijsko klanjanje u bazilici Majke Božje Bistričke, a u 15 sati zajednički oproštaj u bazilici Majke Božje Bistričke.
U ponedjeljak 13. rujna u 19 sati u zagrebačkoj katedrali je zahvalno euharistijsko slavlje i završetak 279. zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba.

- (IKA) – Obilježavanje sedme obljetnice smrti i nastavak postupka za proglašenje blaženim fra Ivana Peran bit će u subotu 11. rujna 2010. na Košljunu. Euharistijsko slavlje u 11 sati predvodi fra Josip Sopta, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra, a pjeva župni zbor iz Punta. Nakon mise je izvješće o postupku beatifikacije i pozdrav mladih iz Kaštel Staroga svome sumještaninu
Igrokaz fra Ivana Perana pod naslovom "Sveti Franjo i zao čovjek", izvodi zajednica mladih iz župe Sveti Nikola Tavelić (Rijeka, Krnjevo). Zatim je otvorenje izložbe u povodu obljetnice fra Ivana Perana: "Slovo o postajama Križnog puta" akad. slikara Roberta Mijalića. Slijedi pohod košljunskom groblju i molitva kod groba u koji su položeni posmrtni ostaci fra Ivana Perana.
Nakon slavlja bratsko je druženje i domjenak u blagovaonici samostana.
U 14.30 sati započet će malonogometni turnir u čast fra Ivana Perana – "Božjeg igrača" (voditelj turnira: Boris Franolić).
Program obilježavanja sedme obljetnice smrti fra Ivana Perana organizira vicepostulatura i vicepostulator fra Bernardin Škunca.
Fra Ivo Peran rođen je u Kaštel Starom 25. lipnja 1920. godine. Novicijat je završio na Košljunu, maturu u Dubrovniku, a teologiju u Splitu. Za svećenika je zaređen u Dubrovniku 1943. Tri godine poslije odlazi u vojsku i kao vojnik, zbog odvažnog svjedočenja svoje vjere, bio je zatvoren i od vojnog suda u Ljubljani osuđen na smrt. Nakon žalbe smrtna osuda mu je promijenjena u pet godina strogog zatvora s prisilnim radom. Nakon zatvora odslužio je vojni rok u Zemunu. Povratkom u svoju zajednicu, u žaru vjere provodi čitav život kao odgojitelj mladih franjevaca, kao profesor crkvene glazbe i zborovođa, kao putujući navjestitelj evanđelja, kao provincijalni ministar i kao posjetitelj na Košljunu gdje je proveo najveći dio svojega redovničkog života.
U hrvatskoj javnosti fra Ivo je postao poznat i obljubljen po svojoj skladanoj pučkoj misi, jedinoj koja je kod Hrvata općenito prihvaćena. Bio je jedan od rijetkih hrvatskih crkvenih glazbenika koji je dušu pučkog liturgijskog pjevanja osjećao iznutra, kao dio sebe. Taj duboko pučki narodni glazbeni osjećaj prožima i sve druge njegove skladbe. Glazbeni i duhovni užitak Peranovih liturgijskih pučkih i zbornih skladbi jest u melodijskoj jednostavnosti i nezasitnosti, ili bolje u nezasitnoj jednostavnosti. Glazbom se fra Ivo počeo baviti za svoga školovanja u Badiji kod Korčule. Temeljito glazbeno obrazovanje stekao je u glazbenim školama Sorkočević u Dubrovniku i Njegoš u Kotoru. Kao izvanredni student upisao je studij muzikologije na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, ali ga je prekinuo kad je bio izabran za provincijala u svojoj Provinciji. Napisao je oko stotinjak vokalno-instrumentalnih skladbi, uz brojne pripjevne psalme. Umro je u samostanu na Poljudu u Splitu 14. rujna 2003. godine. Pokopan je na otočiću Košljunu 18. rujna.

- (IKA) - U povodu postupka za proglašenje blaženim fra Ive Perana na kvarnerskom otočiću Košljunu u subotu, 11. rujna bit će održano spomen slavlje s prigodnim programom. Euharistijsko slavlje u 11 sati predvodit će provincijal fra Josip Sopta, a misno slavlje animirat će župni zbor iz Punta. Nakon misnog slavlja zajednica mladih iz Kaštel Staroga organizira prigodni program u čast svog sumještanina.
Ovim povodom zajednica mladih župe sv. Nikole Tavelića iz Rijeke nakon mise uprizorit će igrokaz „Sveti Franjo i zao čovjek", dok će prigodnu izložbu predstaviti akademski slikar Robert Mijalica. Program će biti zaključen malonogometnim turnirom u 14.30 sati.

- (IKA) - Prvi susret dječjih crkvenih zborova Bjelovarsko-križevačke biskupije održat će se 11. rujna u 10 sati u konkatedralnoj crkvi Sv. Križa u Križevcima.

- (IKA) - U subotu 11. rujna na Udbini se svečano slavi Dan hrvatskih mučenika. Misu s početkom u 11 sati predvodi sarajevski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji mjesnog biskupa Mile Bogovića, biskupa Riječke metropolije i susjednih biskupa kao i brojnog svećenstva i hodočasnika. Na početku mise biskup Bogović će blagosloviti novu crkvu. Misi prethodi pobožnost križnog puta koju će predvoditi gospićki župnik Mile Čančar.

- (IKA/TU) – U subotu 11. rujna u prostorijama Nadbiskupskoga doma u Đakovu s početkom u 9 sati održat će se sjednica Povjerenstva za pastoral mladih. Nakon uvodne molitve i pozdrava na sjednici će biti riječi o Formaciji "Mladi za mlade", Svjetskom susretu mladih u Madridu 2011. godine, Dominusfestu te ostalim projektima.

- (IKA) – Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije započinje s pripremama za novu sezonu Katoličke malonogometne lige „Ivan Pavao II" kojoj je cilj nova evangelizacija preko sporta te da se sudionici duhovno izgrade te ujedno postanu aktivniji i prepoznatljiviji župni suradnici i nositelji obnove pastorala u župi. Prijave ekipa će se odvijati u uredu za mlade od 1. do 3. rujna u vremenu od 8 do 12 sati. Službeni početak Lige očekuje se u nedjelju 12. rujna u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu s pokorničkim bogoslužjem u 19 sati nakon kojeg slijedi misa u 19.30 sati.

- (IKA) – Tradicionalnim hodočašćem vjernika grada Splita u Marijino prasvetište Gospe od Otoka u Solin s večernjom hodočasničkom misom koju u 18 sati predslavi konventualac fra Nikola Mate Roščić, solinska župa Gospe od Otoka slavi u nedjelju 12. rujna Gospu velikog hrvatskog krsnog zavjeta, ujedno i blagdan Imena Marjina. Prva jutarnja misa je u 8, u župnoj crkvi – prasvetištu Gospe od Otoka predvodi je don Jure Bjeliš, a prijepodnevnu svečanu službu Božju u 10 don Ivan Matković, župnik Vranjica.

- (IKA) - Obljetnica posvete župne crkve Sv. Jelene Križarice u Zaboku svečano će se proslaviti u nedjelju 12. rujna u 11 sati. Euharistijsko slavlje predvodit će župnik iz Kraljevoga Vrha Ivan Hrastović uz koncelebraciju domaćeg župnika i svećenika iz dekanata.
Pjevanje na misi predvodit će župni zbor iz Kraljevoga Vrha.

- (IKA) – U drugu nedjelju rujna na koju se tradicionalno slavi "posvetilo" crkve-svetišta, ove godine 12. rujna, završetak je i proštenjarske godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Josipa na karlovačkom Dubovcu, koja je otvorena na Josipovo 19. ožujka. Središnja misa sa zazivom Duha Svetoga na početku nove školske i vjeronaučne godine je u 10.30 sati, a proštenjarske mise još se slave u 7, 9 te u 18 sati.

- (IKA) – U župnoj crkvi Sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu u nedjelju, 12. rujna u 12.15 sati započinje niz koncerata „Glazba u crkvi Sv. Marka". Uz orguljsku pratnju Pavla Mašića i Tomislava Jurića, a pod ravnanjem Matije Fortune Oratorijski zbor i solisti crkve sv. Marka izvest će sakralna djela domaćih i inozemnih skladatelja. Sljedeći koncert u nizu održat će se tjedan dana kasnije, tj. u nedjelju 19. rujna.

- (IKA) - Hrvatski katolički centar Gospe Velikoga hrvatskog zavjeta, Blacktown, u Sydneyu u nedjelju 12. rujna svečanim misnim slavljem u 10 sati proslavit će dan svoje nebeske zaštitnice.

- (IKA) - Svečanost blagoslova novog samostana Sv. Obitelji karmelićanki Božanskog Srca Isusova bit će na Ime Marijino u nedjelju 12. rujna, u župi Bibinje. U župnoj crkvi Uznesenja BDM u 10.30 sati zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi svečano misno slavlje, nakon kojeg će, u neposrednoj blizini crkve, blagosloviti novi karmelski samostan nakon dvogodišnje gradnje. To je deseti samostan te Družbe u Hrvatskoj, a u kući sestara se nalaze kapela i dječji vrtić posvećen Svetoj Obitelji. Sestre u Bibinjama djeluju od 1996. g.; tragom svoje karizme rada s djecom, ljeti u Bibinjama u svojoj kući daruju odmor djeci bez roditelja iz Zagreba o kojima skrbe.

- (IKA) – Tradicionalno hodočašće vjernika grada Sinja na Visoku, brdo ponad sela Radošića, 892 metra nad morem, gdje je na vrhu podignut zavjetni križ, u nedjelju je najbližu blagdanu Uzvišenja sv. križa, ove godine 12. rujna. Dolaskom hodočasnika na vrh, podno zavjetnoga križa euharistijsko je slavlje, predslave ga sinjski franjevci. Na hodočašće se polazi u nedjelju u 8 sati iz zaselka Župići, odakle se u procesiji moleći križni put sa zaustavljanjem pred postajama postavljenima u prirodi, hodočasnici uspinju do vrha.

119 godina organiziranoga javnog gradskog prijevoza u Zagrebu

04.09.2010.

U nedjelju, 5. rujna, bit će točno 119 godina otkad se na zagrebačkim ulicama pojavio prvi tramvaj, tada pogonjen jednom konjskom snagom. Prije toga putnici su se organizirano prevozili samo konjskim omnibusom i to uglavnom do lječilišta i kupališta. Stoga se taj dan u povijesti našega grada i Zagrebačkog električnog tramvaja bilježi i kao početak organiziranoga javnog gradskog prijevoza u Zagrebu.

Kako je tramvaj kroz tri stoljeća nezaobilazan dio svakodnevice stanovnika grada podno Sljemena, ova vrijedna obljetnica prigoda je da se prisjetimo vremena kada je zagrebačkim ulicama cinkao konjski tramvaj, čiji se zvuk zvonca izmjenjivao s kloparanjem potkova konja, a gradske su ulice osvjetljavale plinske svjetiljke.

Na 119 godina tramvaja u Zagrebu naše će sugrađane u nedjelju podsjetiti i Puhaći orkestar ZET-a prigodnim nastupom u paviljonu na Zrinjevcu od 11 do 11.30.
Povijesna priča o počecima javnoga gradskog prijevoza

Potkraj 19. stoljeća Zagreb se nagloKonjski tramvaj na razglednici s početka 19. stoljeća urbanizirao prerastajući u suvremen srednjoeuropski grad u kojem se samo u posljednjem desetljeću stanovništvo povećalo za gotovo 50 posto. Iz tog razloga 1885., šest godina nakon pojave prvog Siemensova električnog vlaka, gradski su oci počeli raspravljati o ideji uvođenja tramvaja u Zagreb. Već iduće godine javio se bogataš Gvido Pongrac i s gradskom upravom sklopio ugovor o gradnji tramvajske pruge. Kako je, godinu dana poslije, Pongrac odustao od najavljene gradnje, o tramvaju se neko vrijeme više nije govorilo.

Ideja je opet postala aktualna 1887., kada je francuski inženjer Raoul Pierre Alexandre Gautier predložio gradskom poglavarstvu uvođenje konjskog tramvaja od Zagreba do Samobora. Nakon što se, zbog nedostatka sredstava, od te ideje ubrzo odustalo, Gautier je promijenio plan i predložio izgradnju pruge u Zagrebu. Gradska općina prihvatila je njegovu ponudu te mu izdala dozvolu i sklopila s njime odgovarajući ugovor 11. lipnja. 1889. godine. Nacrte za gradnju nadležno ministarstvo u Budimpešti odobrilo je potkraj ljeta 1890., a dozvolu za gradnju Gautier je dobio tek 7. ožujka 1891. kada mu Ministarstvo dodjeljuje koncesiju uz uvjet da gradnja tramvajske pruge bude dovršena u roku od pola godine nakon odobravanja detaljnih nacrta.
Od Mitnice do Savskog mosta

U to vrijeme u Zagrebu se već posvuda šaputalo kako Gautier uopće neće graditi jer nema dovoljno novca za taj pothvat. I zaista, gradnja jednokolosiječne tramvajske otpočela je 11. svibnja 1891. nakon što je, s pristankom gradske općine, Gautier prenio svoja prava i obveze na Društvo zagrebačkih građana predvođenih zastupnikom dr. Ljudevitom Schwarzom, uz odštetu od 4500 forinti. Radovi su povjereni poduzetništvu Gfrörer i Muskovics iz Budimpešte. Društvo je izgradilo pruge od Mitnice u Vlaškoj ulici (današnjem Kvaternikovu trgu) kroz Vlašku, Draškovićevu i Jurišićevu ulicu preko Jelačićeva trga te Ilicom do tzv. Južnoga (danas Zapadnoga) kolodvora, s odvojkom Frankopanskom i Savskom cestom do Savskog mosta. Tramvaj je trebao biti pušten 15. kolovoza 1891., na dan otvaranja Jubilarne gospodarsko-šumarske izložbe (u povodu 50. obljetnice Hrvatsko-slavonskog gospodarskog društva - preteče Zagrebačkog zbora, današnjeg Zagrebačkog velesajma). Zbog kašnjenja dostave kola, tramvaj je pušten u pogon 5. rujna 1891., nepunu godinu dana nakon otvorenja zagrebačke parne uspinjače. Svečanog otvorenja nije bilo, a utržak je prvog dana predan Gradu u dobrotvorne svrhe.

Tramvaj je u to doba bio velika atrakcija za još mali grad Zagreb. Tramvajska kola tvornice Weitzer iz Graza izazvala su toliku senzaciju da se toga dana, u 10 zatvorenih i 6 otvorenih (ljetnih) kola, prevezlo više od 20.000 Zagrepčana, odnosno gotovo pola stanovnika kojih je, u to doba, u Zagrebu bilo nešto više od 42.000.

Na mjestu današnjega Tehničkog muzeja nalazilo se spremište tramvajskih kola s konjskom stajom i upravnom zgradom. Konja je bilo dva puta više nego kola. Jedan konj vukao je kola prevalivši prosječan put između 26 i 28 km dnevno. Dužina pruge bila je približno osam kilometara, a širina kolosijeka iznosila je 0,76 m. Brzina konjskog tramvaja nije bila baš velika (7,5 km/h), a i nije mogla biti, jer su pruge bile jednokolosiječne s mimoilaznicama samo na važnijim stajalištima. No i takva je vožnja bila brža i udobnija od pješačenja.

Godine 1892. sagrađen je kolodvor državne željeznice (današnji Glavni kolodvor) pa je te godine izveden odvojak tramvajske pruge od Jelačićeva trga do novog kolodvora. Osim toga produžena je pruge od mitnice u Vlaškoj ulici do Maksimira.

Društvo konjskog tramvaja ubrzo nakon svog osnutka zapada u teškoće, iz kojih se izlaz našao u osnivanju dioničkog društva pod imenom „Zagrebački tramway, dioničarko društvo“. Dionice društva preuzeo je poslije belgijski kapital.
Električni tramvaj

Kako se grad počeo sve snažnije razvijati, konjski U Zagrebu se do 1926. vozilo lijevom stranom ceste tramvaj više nije udovoljavao potrebama Zagrepčana. Elektrifikacije tramvaja što se provode u inozemstvu djeluju i na građanstvo koje traži da se i u Zagrebu konjski pogon zamijeni električnim. Prvu električnu centralu Zagreb je dobio razmjerno kasno, tek 1907. godine, tako da se na svečano otvorenje prometa na prvoj pruzi električnog tramvaja, čekalo do 18. kolovoza 1910. Konjski tramvaj zadržao se još godinu dana, do potpunog dovršenja mreže električnog tramvaja, kada je premješten u Veliku Goricu, gdje je ostao do 1937.

Nove tramvajske pruge izgrađene su s kolosijekom širine od 1 metra, na istim trasama kojima je vozio i konjski tramvaj, s tim da je pruga od današnjeg Zapadnog kolodvora kroz Ilicu preko Jelačićevog trga i kroz Jurišićevu ulicu do Draškovićeve, izvedena s dvostrukim kolosijekom. Vozni se park sastojao od 28 motornih kola tvornice Ganz & Co iz Budimpešte i 14 prikolica konjskog tramvaja koje su preuređene za novu širinu kolosijeka. Tadašnji je tramvaj bio žute boje, koja je 1923. zamijenjena prepoznatljivom plavom bojom grada Zagreba. Godinu dana kasnije tramvajska mreža proširuje se izgradnjom mirogojske pruge koja vodi s Jelačićeva trga preko Kaptola i kroz Novu Ves na Mirogojsku cestu.
Uspon ZET-a

U godinama koje su slijedile, unatoč poteškoćama, tramvajski se promet razvijao zajedno sa svojim gradom. Gradnjom željezničkog nadvožnjaka na Savskoj cesti kod Crnatkove ulice na inicijativu i doprinosom ZET-a, novog tramvajskog spremišta na Ljubljanici 1935. godine, novih tramvajskih pruga, ujedno Dio ZET-ova voznog parka u starom spremištu na Savskoj cesti snimljen u listopadu 1935se mijenjala slika grada i ritam života njegovih stanovnika. Istodobno s gradnjom novih pruga, Zagreb i Zagrebački električni tramvaj zajedno su radili na osuvremenjivanju voznog parka. Značajan doprinos dali su ZET-ovi inžinjeri među kojima je najznačajniji Dragutin Mandl (1892.-1959.), koji će četiri desetljeća djelovati u ZET-u kao njegov najsposobniji i najzaslužniji stručnjak. Njegovim dolaskom, 1920. godine ujedno započinje i velika obnova i uspon Zagrebačkoga električnog tramvaja.

Po njegovim nacrtima i pod njegovim vodstvom izgrađuju se u ZET-ovim radionicama prva domaća tramvajska kola (M-22), koja su počela prometovati 2. srpnja 1922. Kola su bila duga 9,14 m, široka 2,10 m, a teška 9,5 tona. Izvedena su još s drvenim kosturom, a vrata su bila prilagođena za lijevu vožnju, koja je tada još vrijedila u Zagrebu. Godišnja proizvodnja u vlastitoj radionici iznosila je do 12 kola.

U međuvremenu je montirana propisna bakrena vozna žica gornjeg voda umjesto ratne, čelične, koja je iskorištena kao betonska armatura pri dogradnji nove radionice. Zbog toga je trebalo izmijeniti klizač oduzimača struje, pa se počeo rabiti Fischerov klizač iz Švicarske dok nije inž. Mandlu i njegovim suradnicima uspjelo razviti vlastitu konstrukciju klizača, koja je i patentirana, pa su njome otad opremane sve naše 3lire3. Osim putničkih kola u ZET-u su po vlastitim nacrtima između 1923. i 1926. sagrađena i dvoja motorna kola za polijevanje ulica. Osim pogonskih motora ta su kola imala i poseban motor s centrifugalnom pumpom za izbacivanje vodenog mlaza, kojemu se jakost mijenjala s pomoću posebnih ventila i podešavanjem broja okretaja u motoru. Godine 1923. uz novogradnju kola počelo se i s pregradnjama zastarjelih Ganzovih motornih kola iz 1910. u zatvorene prikolice, s time da su im peroni nešto produženi, a osim toga, ta su prvobitna žuta kola prebojana plavom bojom grada Zagreba. U međuvremenu se dovršavaju nacrti za konstrukciju čeličnog kostura kola, pa se od 1924. grade samo takva kola (M-24), a prilagođena već za desnu vožnju, koja je u Zagrebu stupila na snagu 1. siječnja 1926. g. Za potrebe novih pruga sredinom tridesetih godina izgrađeno je 6 motornih kola i 13 otvorenih prikolica, koje se od prvobitnih Mandlovih razlikuju po otvorenijem boku, po preklopnim sjedalima i nekim drugim preinakama, a kako je odobreni nacrt u ZET-u potpisao ravnatelj Košak, one su u radionici nazvane “Košakovim prikolicama”.

Pod vodstvom inženjera Mandla, kao glavnoga konstruktora, dovršena je 30. travnja 1951. u ZET-ovoj tramvajskoj radionici gradnja prototipa novih ZET-ovih motornih kola 101, s kapacitetom od 95 putničkih mjesta te sa snagom motora 2x60 kW i najvećom brzinom od 60 km/sat. Time je stvoren domaći tip suvremenih tramvajskih kola, s automatskim posluživanjem vrata, sjedalom za vozača i za konduktera, električnim, mehaničkim i zračnim kočnicama te sa sigurnosnom napravom (zaštitnom košarom) ispred prednjih kotača.

Poslije, na temelju ZET-ove tehničke dokumentacije, pošto su u ZET-u izrađena tri prototipa, preuzela je serijsku proizvodnju tih kola tvornica “Đuro Đaković” iz Slavonskog Broda.

Iz te je tvornice 31.12.1973. godine u ZET stigao prvi četveroosovinski tramvaj TMK 201, a posljednji, trideseti, iz te serije isporučen je u lipnju 1974. Nekoliko godina kasnije s češkom tvrtkom “ČKD-Tatra” iz Praga sklopljen je ugovor o kupnji prvih 30 tramvajskih motornih kola s prikolicom. Tim je činom nakon dugog niza godina ugašena domaća proizvodnja tramvajskih vozila.
Povratak domaće proizvodnje tramvaja

Novo poglavlje u razvoju tramvajskog prometa u Zagrebu obilježio je dvozgobni tramvaj tip 2100, kojeg je prema ideji ZET-ovog inženjera Franje Đurete, a uz podršku Grada, 1994. godine napravila tvrtka Končar. Već se tada u Gradu i ZET-u razmišljalo o niskopodnim tramvajima što su se počeli pojavljivati u javnome gradskom prometu nekih bogatih europskih gradova. Pobjedom na međunarodnom natječaju, a kasnije i proizvodnjom prvog domaćeg niskopodnog tramvaja, konzorcij Crotram koji tada čine tvrtke Končar, TŽV Gredelj i Đuro Đaković, opravdao je ukazano povjerenje. Nakon isporuke 70 ugovorenih tramvaja, u srpnju 2007. godine s konzorcijem je sklopljen ugovor o proizvodnji novih 70 niskopodnih tramvaja. Isporukom posljednjeg 140 ugovorenog tramvaja u lipnju 2010. završilo je i razdoblje najveće obnove tramvajskog voznog parka u povijesti ZET-a.
Autobusni prijevoz

Organizirani javni autobusni prijevoz naAutobus Steyr iz Austrije, kojim je ZET 1931. započeo gradski promet području Grada Zagreba, naziva Autobus - promet, počeo je 11. kolovoza 1927. godine. Uprava Zagrebačkoga električnog tramvaja preuzela je gradski autobusni promet 1931. godine, od tvrtke Barešić&Co. Vozni park sastojao se od 20 autobusa, kojima je isprva nastavljen promet na šest dnevnih i dvije noćne linije. Dužina linija iznosila je 9,6 km.

Spremište autobusa i prostor za popravak organiziran je u sastavu staroga tramvajskog spremišta uz Savsku cestu. Stanje u autobusnom prometu znatno se poboljšalo tek početkom 1940. novim vođenjem autobusnih kao nastavaka tramvajskih linija, a uveden je i zajednički tarifni sustava s prijelaznim kartama uz povoljnu cijenu. Tijekom godina, kako se razvijao linijski prijevoz, kupovalo se za potrebe autobusnog prometa gotovo sve do čega se došlo, pa je vozni park u razdoblju od 1945. do 1952. bio sastavljen od različitih tipova i marki autobusa, uglavnom rabljenih vozila. Tako je u prometu bio 21 autobus, a čak 13 različitih marki i tipova. U nedostatku domaćeg proizvođača ZET 1955. godine kupuje rabljene katne autobuse iz Engleske.Od 15. veljače 1960. u redovitom je prometu bilo i 8 autobusa s prikolicama, odnosno “autobusnih vlakova”. Pojavom zglobnih autobusa prikolice su izgubile važnost, te su rashodovane 1968. godine kada je stigla i prva isporuka od 33 vozila MAN 750, koja su u sljedećih nekoliko godina brojčano nadmašila ostala vozila u ZET-ovom voznom parku.

Početkom sedamdesetih godina autobusni promet ZET-a uspostavljen je na 50 linija ukupne dužine oko 500 kilometara. Završetkom izgradnje spremišta u Dubravi 1962. godine, autobusne radionice na Vurovčici 1964. i spremišta u Podsusedu 1971., ostvareni su temeljni preduvjeti za solidan razvitak autobusnog prometa i održavanje primjerene kakvoće prijevoza na autobusnim linijama. To su i godine kada se teritorijalno širio i grad Zagreb, pa su pripojene tadašnje općine Sesvete, Zaprešić, Velika Gorica i Samobor.

Tijekom devedesetih godina, zbog ratnih događanja, nema značajnije obnove voznog parka. Kako bi ipak osigurao ponudu, a pratio rashod, ZET je počeo nabavljati rabljena vozila marke MAN iz Njemačke.

Potkraj 1993. godine odlučeno je da se nova vozila kupuju u niskopodnoj izvedbi što je i danas jedan od osnovnih uvjeta po kojima se nabavljaju novi autobusi. Zadnji velika obnova autobusnog voznog parka bila je 2008. i 2009. godine kada je ukupno nabavljeno 214 novih niskopodnih autobusa, solo i zglobnih, od kojih se 60 koristi stlačenim prirodnim plinom.

Zagreb je danas milijunski grad. Pokriva ga 116.346 kilometara pruga na kojima je u redovitom prometu na 15 linija dnevnog prometa i četiri noće linije dvjestotinjak tramvajskih vozila. Također, širokom mrežom autobusnih linija (ukupno 134), sa više od 300 vozila svakodnevno uključenih u dnevni promet, ZET uz Grad Zagreb pokriva i područje dijela Zagrebačke županije.
Uz podizanja standarda prijevoza, ZET je tijekom proteklih 119 godina postojanja prometno povezujući mnoga novosagrađena naselja pratio razvoj grada, što će nastojati činiti i dalje.
Jer kao i u doba prometne romantike, kada su cestama vladali konji upregnuti u kola, a ulice osvajali pješaci, Zagreb i Zagrebački električni tramvaj i nadalje rastu zajedno.

Kamo ovaj vikend

03.09.2010.

Sezona događanja u gradu počinje.

- Svi oni koji žele u Mariju Bistricu, Velikogoričke župe pješaće u to svetište. Polazak je u 5 sati ispred župne crkve Navještenja BDM u Velikoj Gorici. Pješaći se do svetišta. Povratak si sami morate orgarnizirat.

- Počinju mise mladih u župama. U neke je došao novi kapetan tako da je to i prilika da ga upozanate.

- Prijave za hodočašće mladih na Mariju Bistricu su u punom tjeku. Kako dozajem očekuje se oko 3.000 mladih iz svih župa Nadbiskupije. Hodoćašće je slijedeći vikend a program je bogat.

- Za one ljubitelje fotografije u tjeku je i prijava za Fotomaraton u Zagrebu. Održava se u subotu 11. 9.2010. Sve informacije na http://www.fotomaraton.hr/?page_id=190 .

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.