Katolička odbojkaška liga Zagreb počinje sa sezonom

31.08.2010.

Kako doznajem prijave za novu sezonu su do 10. rujna a sama sezona počinje 18. rujna.
I ove godine bit će liga za djevojke i mješovita liga.
Ekipa ne treba biti iz Zagreba i Zagrebačke županije.
Sve informacije i prijave možete dobit na:
Mato Dragičević 099/4545 455
Ana Sabol 099/4747 477
www.knd.hr/kol
kol.blim@gmail.com

Turnir u odbojci na pijesku na Jarunu

Turnir u odbojci na pijesku u orgarnizaciji KOL-a je u subotu 4. rujna. Prijave su do 2. rujna. Igrat će se po istim pravilima kao i prvi turnir. Kotizacija po igraču/ici ostaje 35 kn. Turnir počinje u 9h.
Prijave se primaju na Mato Dragičević 099/4545 455.

Mladi protiv gladi

30.08.2010.

Franjevački svjetovni red i Frama uoči Dana borbe protiv siromaštva organizira akciju "Mladi protiv gladi" koja po uzoru na Udrugu MoSt iz Splita planira prikupiti i podijeliti osnovne živežne namirnice i dr.potrepštine socijalno najugroženijima s područja Rijeke.
POTENCIJALNI VOLONTERI:SASTANCI SU 1.9. U 19h ILI ČETVRTAK 2.9. U 20h, O...BA U AULi NA TRSATU.
MOLIMO JAVITE VAŠIM PRIJATELJIMA I POZNANICIMA O OVOJ AKCIJI!

Najave događanja od 30. kolovoza do 5. rujna 2010.

Ovaj tjedan imamo i prvi petak kada mnoge župe imaju obilazak bolesnika. Sve informacije u župama.
Događanja je sve više i više tako da pokušavam za vas doznat što više. I dalje primam najave iz vaših župa i zajednica na mail koji imate sa strane.
Zadnji je tjedan školskih praznika tako da su pripreme za početak u punom tjeku.
A sada najave koje su došle do mene ili sam ih kopirao sa IKE.

- XIV. Katehetski dan Vrhbosanske nadbiskupije. U ponedjeljak, 30. kolovoza s početkom u 9 sati u prostorijama Vrhbosanske katoličke bogoslovije u Sarajevu (ulica Josipa Stadlera 5), u organizaciji Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije bit će održan XIV. Katehetski dan Vrhbosanske nadbiskupije na temu: "Navjestitelj živi od vjere".
Dnevni red Susreta:
- 9 sati - Početak - Zajednička molitva Trećeg časa
- Mons. Petar Jukić, pročelnik - Pozdrav i uvod u XIV. Katehetski dan
- Kardinal Vinko Puljić - Ekshortacija
- Mr. sc. Marko Tomić - Navjestitelj živi od vjere
Odmor
Diskusija
- Mons. Petar Jukić, pročelnik - Početak nove šk. 2010/2011. godine
- 13 sati - Euharistijsko slavlje (podjela kanonskih poslanja, zaziv Duha Svetoga s blagoslovom kateheta i katehistica)
- 14 sati - Ručak
Potrebne informacije se mogu dobiti u Katehetskom uredu Vrhbosanske nadbiskupije (Josipa Stadlera 5) na tel/fax: 33 238 837, 441 686; e-mail: kuvn@kuvn.org (kta)

- (IKA) - U Svetištu Gospe od Suza u Pleternici, u ponedjeljak, 23. kolovoza 2010. započinje program priprave za njezin blagdan. Svakog dana održava se euharistijsko slavlje u 19 sati s misijskim programom. Na svetkovinu Gospe od suza, u utorak, 31. kolovoza središnje biskupijsko hodočasničko slavlje s misom i procesijom održat će se u 19 sati a predvodi ga biskup Antun Škvorčević.

- (IKA) - Najnovije djelo uglednog hrvatskog povjesničara dr. fra Petra Bezine „Prugovo (Radinje)" bit će predstavljeno u ponedjeljak 30. kolovoza u 18 sati u dvorani župne kuće u župi Sv. Antuna Padovanskog u Prugovu pokraj Splita.
O knjizi će, uz autora, govoriti mr. fra Žarko Maretić, fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, fra Dujo Boban, Blaženko Boban i Marko Galić.

- (IKA) - Dr. Tomislav Ivančić predvodi od 30. kolovoza do 1. rujna u Domu duhovnih susreta u Lovranu redovne godišnje duhovne vježbe za svećenike Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije, za sve one koji nisu sudjelovali u prvom turnusu vježbi na Krasnu.

- (IKA) - U Vukovaru će se u ponedjeljak 30. kolovoza obilježiti Međunarodni dan nestalih osoba. Hrvatska još uvijek traži 1024 osobe od kojih je 325 Vukovaraca.
Program započinje u 9 sati polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju, a pola sata kasnije na Ovčari. U 10 sati počinje program na Trgu Republike u središtu grada.
U 12.15 sati počinje misa zadušnica u župnoj crkvi Svetih Filipa i Jakova.

- (IKA) - U biskupskoj rezidenciji križevačkog biskupa održat će se duhovne vježbe za svećenike Križevačke biskupije, Grkokatoličkog egzarhata u Srbiji i Crnoj Gori, Grkokatoličkog egzarhata u Makedoniji i svećenike Zagrebačke nadbiskupije iz okolice Križevaca od 30. kolovoza do 2. rujna. Nakon završetaka duhovnih vježbi svećenici Žumberačkog vikarijata imat će redovitu sjednicu na kojoj će govoriti o pripremama za proslavu 400. godišnjice Marčanske biskupije u svjetlu nove pastoralne godine.

- (IKA) - Katehetski dan Gospićko-senjske biskupije održava se u ponedjeljak 30. kolovoza u 10 sati u zgradi ordinarijata u Gospiću. Susret počinje pozdravom generalnog vikara Gospićko-.senjske biskupije mons. mr. Tomislava Šporčića i biskupa Mile Bogovića koji će zatim uručiti mandate vjeroučiteljima. Zatim će povjerenik za župnu katehezu u Đakovačkoj-osječkoj nadbiskupiji dr. Stanislav Šota govoriti o Strukturi i organizaciji župne kateheze, nakon čega će vjeroučitelj Davor Samadan govoriti o "Iskustvima župnih suradnika u župnoj katehezi". O župnoj katehezi u Gospićko-senjskoj biskupiji kao osvrt na provedenu anketu dat će mons. mr. Tomislav Šporčić.

– Sedmi godišnji susret mladih Karmela BSI iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine održat će se od 26. do 30. kolovoza u Sittardu u Nizozemskoj, gdje se nalazi generalna kuća Karmelićanki BSI i grob utemeljiteljice bl. Marije Terezije od sv. Josipa (Tauscher).
Na ovogodišnjoj "Karmelijadi" mladi će pod geslom "Ovo je pobjeda - vjera naša!" izmjenjivati iskustva i razmišljati o poruci vjere bl. Marije Terezije. Mladima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine pridružit će se i nekoliko mladih iz Hrvatske katoličke župe "Sv. Nikole Tavelića" iz Nizozemske, sa sjedištem u Rotterdamu.

- - Svećenik Zagrebačke nadbiskupije i začasni kanonik preč. Mijo (Mihovil) Pavlaković preminuo je u petak 27. kolovoza u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, nakon duge i teške bolesti, u 75. godini života i 47. godini svećeništva, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.
Misu zadušnicu i pogrebne obrede za pokojnog preč. Pavlakovića predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u utorak 31. kolovoza u 17 sati u grobljanskoj kapeli Sv. Jurja u Vukovoj Gorici, župa Prilišće.
Preč. Mijo Pavlaković rođen je 17. veljače 1936. godine u mjestu Račak, pokraj Vukove Gorice, župa Prilišće, kao najmlađi od četvero djece. Nakon pučke škole u Prilišću završio je nižu gimnaziju u Požegi, a potom višu gimnaziju i Bogoslovni fakultet u Zagrebu. Završivši teološke studije, 29. lipnja 1963. godine zaređen je za svećenika, a mladu misu slavio je 7. srpnja iste godine u Prilišću.
Kratko je godine 1963. bio na ispomoći u župi Brckovljani koju je 1964. preuzeo i njom upravljao do 1981. godine. Od 1981. do 1986. godine bio je duhovnik Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, a od 1986. do 2003. godine bio je župnik u Granešini. Od 1988. do 2002. godine bio je dekan Remetskoga dekanata. Od 2003. do 2009. godine bio je župnik u bolničkoj župi Milosrdnih sestara u Vinogradskoj u Zagrebu. Od 1994. godine je začasni kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog.
Preč. Mijo Pavlaković, nakon što je godine 2009. zbog zdravstvenih razloga umirovljen, bio je u Svećeničkom domu sv. Josipa.

- (IKA) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primit će u utorak 31. kolovoza u 11 sati u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu vodstvo Hrvatskoga nogometnog saveza, stručni stožer i igrače Hrvatske nogometne reprezentacije, uoči početka kvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo, koje će se održati u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine.

- Početak nove sezone KMNL-e Ivan Pavao II u Splitu. Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije započinje sa pripremama za novu sezonu Katoličke malonogometne lige „Ivan Pavao II“ kojoj je cilj nova evangelizacija preko športa te da se sudionici duhovno izgrade te ujedno postanu aktivniji i prepoznatljiviji župni suradnici i nositelji obnove pastorala u župi. Prijave ekipa će se odvijati u uredu za mlade od 1. do 3. rujna u vremenu od 8 do 12 sati. Prema pravilima i zahtjevu koji je poslan župnicima. Službeni početak Lige očekuje se u nedjelju 12. rujna u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu s pokorničkim bogoslužjem u 19 sati nakon kojeg slijedi misa u 19.30 sati kako bi uz Božju pomoć u susretu s Kristom koji je naš početak i svršetak započeli i ovu sezonu.

- (IKA) - U sklopu višednevnog programa svečanosti u čast Predragocjene Krvi Kristove u svetištu u Ludbregu u srijedu 1. rujna bit će koncert domaćega mješovitog župnog zbora župe Presvetog Trojstva, koji u zavjetnoj kapeli počinje u 19.30 sati.

- (IKA) – Katehetski dan Porečko-pulske biskupije održat će se u četvrtak, 2. rujna u Poreču s početkom u 9.30 sati.
Predavanje s temom "Sakramenti u školskom vjeronauku i župnoj katehezi" održat će profesorica dogmatske teologije na Teologiji u Rijeci dr. s. Nela Gašpar, FDC.

- (IKA) - U sklopu višednevnog programa svečanosti u čast Predragocjene Krvi Kristove u svetištu u Ludbregu u četvrtak 2. rujna održat će se hodočašće ministranata i vjeroučenika sa zazivom Duha Svetoga na početku vjeronaučne i školske godine. Misno slavlje u zavjetnoj kapeli započinje u 9 sati.
U 19 sati proslavit će se svečana euharistija u predvorju ludbreškog dvorca Batthyany uz kapelu Sv. Križa gdje se zbilo čudo pretvorbe za vrijeme mise 1411. godine. Nakon mise slijedi procesija s pokaznicom Presvete Krvi do župne crkve gdje će se pjevati pohvale Sv. Krvi, litanije i večernja. Od 20.30 do 22 bit će Getsemanska ura.

- TEZE susret u Sarajevu je od 3 do 5. rujna.
Evo programa:
Četvrtak, 2. rujna
Dolazak predgrupe (mladi koji žele pomoći)

Petak, 3. rujna
9.00 – 12.00: Dolazak i doček u župama i obiteljima
14.00: Molitva u Skenderiji
15.00: Biblijski uvod s bratom iz Taizéa i razgovori u malim skupinama
18.00: Večera na Skenderiji
19.30: Molitva u Skenderiji
Povratak u obitelji

Subota, 4. rujna
Doručak u obiteljima
8.30: Jutarnja molitva po župama
9.30: Susreti sa svjedocima nade u župi i u susjedstvu
12.00: Ručak na Skenderiji
13.30: Molitva u Skenderiji
15.00: Tematske radionice na raznim mjestima u centru grada
18.00: Večernja molitva u Sabornoj crkvi
19.00: Večera na Skenderiji
20.30: Molitva u Skenderiji, pozdravne riječi kardinala Puljića i mitropolita Nikolaja
Povratak u obitelji

Nedjelja, 5. rujna
Sv. Misa po župama
Ručak s obiteljima
14.30: Molitva u crkvi svetog Josipa na Marijin dvoru
Na večernjim molitvama u Skenderiji, brat Alois iz Taizéa će se obratiti prisutnima.

- (IKA) - "Štovanje sv. Marka Križevčanina u Križevcima" tema je predavanja koje će u petak 3. rujna u župnoj crkvi Sv. Ane u Križevcima u 19.30 sati održati prof. Željko Vegh.
Predavanje se održava u sklopu Dana sv. Marka Križevčanina koji se u Križevcima, uz svečev blagdan 7. rujna te uz 15. obljetnicu kanonizacije, održavaju od 29. kolovoza do 15. rujna.
Predavanje u zajedništvu organiziraju Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić" i župa sv. Ane Križevci.

- (IKA/TU) – U osječkoj župi sv. Ćirila i Metoda, gdje službuje Zajednica sestara Sakramentinki, od 3. do 5. rujna bit će čašćene relikvije sv. Gertrude Comensoli, utemeljiteljice Sestara od Presvetog Sakramenta iz Bergama, koju je svetom u travnju 2009. godine proglasio papa Benedikt XVI.
Prvoga dana pohoda relikvija, 3. rujna na misi u 18.30 sati, koju će predvoditi domaći župnik Mato Gašparović, održat će se primanje i čašćenje relikvija svetice Comensoli, a nakon euharistije vjernici će primiti blagoslov relikvijom svetice.
Drugoga dana, 4. rujna u 7.30 sati slavit će se euharistija nakon koje će relikvija biti otvorena za čašćenje sve do 11 sati, a u poslije podnevnim satima od 15 do 17 sati. Večernje euharistijsko klanjanje bit će od 20 sati.
Posljednjega dana, 5. rujna u 17 sati započet će klanjanje, a u 18.30 sati misno slavlje zahvale za dar svete Gertrude i prisutnost njezinih relikvija u zajednici, koje će predvoditi nadbiskup đakovačko-osječki Marin Srakić, u koncelebraciji s pomoćnim biskupom Đurom Hranićem, svećenicima župe i grada Osijeka. Nakon mise održat će se pozdrav relikviji kojim i završava program pohoda.

- (IKA) – O 100. obljetnici rođenja i 10. obljetnice smrti kapucina fra Alojzija Novaka, u izdanju Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića i kapucinskog samostana u Karlobagu, iz tiska je izašla knjiga fra Zlatka Josipa Šafarića "Fra Alojzije Novak – osvrt na jedan velikodušan život". Fra Alojzije Novak smatra se ocem, tj. utemeljiteljem samostalne Hrvatske kapucinske provincije, koja je u hrvatskoj kapucinskoj prošlosti bila u sastavu Ilirske provincije. Knjiga će biti predstavljena u petak 3. rujna u 17 sati u dvorani "Jurica Muraj" u Pleškovcu.
Fra Alojzije Novak rođen je 1910. godine u Lopatincu u župi Sveti Juraj na Bregu. Za svećenika je zaređen u Šibeniku 1934. g. Preminuo je u Dubrovniku 2000. godine.

- (IKA) - U sklopu višednevnog programa svečanosti u čast Predragocjene Krvi Kristove u svetištu u Ludbregu u petak 3. rujna održat će se zavjetno hodočašće župa Martijanec, Sveti Đurđ, Rasinja, Veliki Bukovec i Vinica, te hodočašće katolika pripadnika Hrvatske vojske i policije.
Mise su u 7, 8 i 9 sati, a središnja hodočasnička misa u zavjetnoj kapeli u 10.30 sati, te će joj prethoditi križni put. U 19 sati bit će misa i pohvale Sv. Krvi.

- (IKA) - Godišnji susret vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola te odgojiteljica u vjeri u Zagrebačkoj nadbiskupiji održat će se 4. rujna u zagrebačkoj katedrali, a u okviru susreta održat će se duhovna obnova, kao i obnova vjeroučiteljskog poslanja i dodjela trajnih mandata. Svečano euharistijsko slavlje predvodit će kardinal Josip Bozanić.

- U subotu u 10.00 sati je ministranski sastanak u župi Presvetog Imena Marijina u Osijeku za sve ministrante koji idu u osnovnu školu. Trebaju svi doći kako bi se upoznali s novim kapelanom. Primamo i nove ministrante, dječake koji žele ministrirati. Svi neka dođu u sporskoj opremi jer ćemo se poslije sastanka igrati na igralištu.
U istoj župi je u subotu u 10.30 je pjevanje dječjeg zbora. Dobili smo novu časnu sestru koja će voditi pjevanje, zato draga djeco dođite. Primamo i nove članove u pjevački zbor.

- 100. obljetnica postojanja župe Rođenja BDM u Brusnici. Župa Rođenja BDM u Brusnici, Bosanska Posavina proslavlja 100. obljetnicu postojanja župe. Program proslave započinje u subotu 4. rujna u 15 sati križnim putem koji predvodi vlč. Mato Majić, župnik u Vidovicama. Križni put kreće ispred župno pastoralnog centra u Velikoj Brusnici prema župnoj crkvi, koja je u zadnjem ratu porušena, u kojoj će u 17 sati misno slavlje predvoditi mons. Luka Tanjić, generalni vikar Nadbiskupije Vrhbosanske
U 18 sati povratak u procesiji s Presvetim k župnom pastoralnom centru predvodi preč. Marko Zubak, rektor Bogoslovije u Sarajevu. U 19.30 sati je kulturno zabavni program.
Središnja proslava je u nedjelju, 5. rujna. U 10 sati je svečani doček vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića koji će predsjedati svečanom euharistijom s početkom u 11 sati i blagosloviti župni pastoralni centar. Poslije mise održat će se smotra hrvatskih kulturno-umjetničkih društava
Župnik Marko Hrskanović i Organizacijski odbor pozivaju ne samo raseljene župljane, nego i sve katolike Posavljake i ljude dobre volje da svojim dolaskom uzveličaju taj, za cijeli kraj Bosanske Posavine koji je doživio velika ratna stradanja, značajan jubilej. (kta/b.l.)

- (IKA) – Tradicionalno hodočašće vjernika Istre u svetište Majke Božje Trsatske na Trsat održat će se u subotu, 4. rujna.
Koncelebrirano misno slavlje u perivoju svetišta s početkom u 11 sati predvodit će porečko-pulski biskup Ivan Milovan.
Skupina hodočasnika-pješaka prema Trsatu uputit će se u srijedu, 1. rujna.

- (IKA) – Župa Sv. Marka Križevčanina na Selskoj cesti 91u Zagrebu, devetnicom od nedjelje 29. kolovoza do petka 6. rujna duhovno se pripravlja za proslavu blagdana svog nebeskog zaštitnika sv. Marka Križevčanina u utorak 7. rujna. Bliža duhovna priprava je trodnevnica s krunicom i pobožnostima te prigodom za sakrament pomirenja u 17.45, a u 18.30 sati propovijedana je misa. Kroz tri večeri predslave ih Božo Belinić, upravitelj župe Završje, dr. Stjepan Baloban, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu i Josip Matanović, župnik Valpova.
U utorak 7. rujna na sam blagdan svetog mučenika, proštenjarske mise slave se u 7.30, 9.30 te u 11 sati. Jutarnja i prijepodnevno bogoslužje predvode župnik mr. Marijan Kušenić i pastoralni pomoćnik Marko Zadravec. Središnje misno slavlje večernje u 18.30 sati. Koncelebraciju predslavi splitski svećenik dr. Josip Ćorić.

- (IKA) – Vjernici župa cetinskoga, imotskoga i livanjskoga kraja u subotu 4. rujna sjetit će se misom zadušnicom žrtava partizansko-komunističkih zločina ratnih i poratnih godina, koju će u 11 sati ispred kapelice Gospe Sinjske, podignute kod Husine jame predvoditi triljski župnik i cetinski dekan don Stipe Ljubas, uz fra Franu Bilokapića, župnika Hrvaca, čijoj župi Husina jama pripada, te svećenike iz župa s obje strane granice. Kapelica je podignuta na predjelu Vaganj, kod prijevoja stare ceste Sinj–Livno s bosansko-hercegovačke strane Kamešnice, nad masovnim stratištem više tisuća civila.

- (IKA) – U organizaciji Udruge Ličana župe Boričevac sa sjedištem u Bjelovaru, koja je osnovana s ciljem promicanja obnove sela i povratka mještana u subotu, 4. rujna održat će se hodočašće, te misno slavlje u 11 sati u župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Boričevcu.

- (IKA) - Prigodom početka nove školske godine, Ured Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi organizira duhovnu obnovu za sve vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola te odgojiteljica u vjeri u predškolskim ustanovama.
Susret će se održati 4. rujna u zagrebačkoj katedrali s početkom u 10 sati, a svečano misno slavlje u 12 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
U okviru susreta održat će se i obnova vjeroučiteljskog poslanja i dodjela trajnih mandata

- (IKA) – U povodu početka nove školske godine, u subotu 4. rujna u 10 sati u katedrali Sv. Dujma u Splitu, slavit će se svečano euharistijsko slavlje za sve vjeroučitelje Splitsko-makarske nadbiskupije koje će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Tom prigodom nadbiskup će na koncu euharistijskog slavlja službeno podijeliti novim vjeroučiteljima kanonske mandate na temelju kojih oni izvode nastavu katoličkoga vjeronauka u školama.

- (IKA) - U sklopu višednevnog programa svečanosti u čast Predragocjene Krvi Kristove u svetištu u Ludbregu u subotu 4. rujna održat će se već tradicionalno niz duhovnih sadržaja za hodočasnike. Na Svetu subotu mise će u župnoj crkvi biti u 6 i 7 sati. U 9 sati kod zavjetne kapele misu će slaviti slovenski i mađarski hodočasnici, a misu će predvoditi mons. dr. Peter Štumpf, biskup murskosoboški.
Od 10.40 kreće od župne crkve svečana procesija hodočasnika do zavjetne kapele, gdje će u 11 sati misno slavlje predvoditi mons. Nikola Kekić, biskup križevački u zajedništvu s biskupom domaćinom mons. Josipom Mrzljakom i biskupom iz Murske Sobote mons. Peterom Štumpfom.
Od 13 do 14 sati bit će klanjanje Presvetom sakramentu u zavjetnoj kapeli s nakanom za sve poginule u Domovinskom ratu. Od 14 do 15 sati bit će program za hrvatsku katoličku mladež. U 15 sati održat će se križni put s blagoslovom hodočasnika uzduž glavne staze uz pjevanje euharistijskih pjesama. U 19 sati počinju pohvale Sv. Krvi, večernja misa, te noćno bdjenje uz molitve i pjesme mladih u zavjetnoj kapeli.

- (IKA) - Sedmi koncert "Svetoj Eufemiji" održat će se 5. rujna u 20.30 sati na Gradskom trgu u Rovinju.
Misno slavlje na kojem će pjevati svi izvođači započinje u 19 sati u crkvi "Sv. Eufemije". Voditelji programa su Vesna Terzić i Slavko Nedić.
Nastupaju: Luka Balvan - Zagreb, "Laudantes" - Šibenik, "Davidias" - Zagreb, Antonio Tkalec - Varaždin, Maja Tadić - Rijeka, R i M - Zagreb, Patrizia Sfettina-Jurman, Eleonora Dobrović, Davor Terzić i Zbor mladih sv. Eufemije iz Rovinja. Organizatori programa su Vesna i Davor Terzić.

- (IKA) – Misnim slavljem u nedjelju 5. rujna u 11 sati, po tradiciji najbližu blagdanima Male Gospe 8. i Uzvišenja sv. Križa 14. rujna, koju će na ruševina barokne župne crkve Uzvišenja sv. Križa predslaviti zagrebački prebendar dr. Zvonimir Kurečić u koncelebraciji sa Stjepanom Filipecom, župnikom Divuše i Zrinja, te dr. fra Ivicom Petanjakom, kapucinskim provincijalom, negdašnji župljani te opustjele pounske župe proslavit će svetkovinu Uzvišenja sv. Križa s "posvetilom" – 299. obljetnicom posvete župne crkve (14. rujna 1711.), prigodom kojih će se sjetiti i 67. obljetnice četničkog pokolja s paležom Zrinja, stare katoličke župe u srcu povijesne planine Zrinj, počinjenoga u zoru pred Malu Gospu 1943., te partizansko-komunstičkog egsodusa Hrvata, odmah po dolasku na vlast 1945. Nekada vjerski živa i brojna pounska župa Zrinj, već je 67 godina posve opustjela, ali diljem Hrvatske i svijeta progonstvom raseljeni potomci župljana ne zaboravljaju svoga zavičaja, pa se nedjelju najbližu Maloj Gospi i Uzvšenju sv. Križa u velikom broju okupljaju na misnom slavlju na ruševinama svoje negdašnje barokne župne crkve, sjećajući se tih tragičnih događaja.

- (IKA) - U sklopu višednevnog programa svečanosti u čast Predragocjene Krvi Kristove u svetištu u Ludbregu u nedjelju 5. rujna održat će se proslava na razini Zagrebačke metropolije koju sačinjavaju Zagrebačka nadbiskupija, Varaždinska biskupija, Sisačka biskupija, Bjelovarsko-križevačka biskupija te Križevačka eparhija. Na Svetu nedjelju mise će biti u 6 i 7 sati u župnoj crkvi. U 9 sati počinje duhovni nagovor uz pjesme kao pretprogram za misno slavlje koje predvode klanjateljice Sv. Krvi, propovjednik i zbor mladih iz Velikog Bukovca. U 10.30 sati kreće procesija hodočasnika, svećenika i biskupâ iz župne crkve prema zavjetnoj kapeli. Misno slavlje u 11 sati predvodit će kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit. Suslavit će mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, mons. Nikola Kekić, križevački biskup, mons. Vlado Košić, sisački biskup, mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup, te zagrebački pomoćni biskupi mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski. Svečanost će prenositi HTV, HKR i Radio Ludbreg.
Tijekom popodneva pokaznica Predragocjene Krvi Kristove bit će izložena u crkvi na klanjanje vjernicima hodočasnicima, a duhovni program bit će kod zavjetne kapele. Tijekom klanjanja Presv. sakramentu molit će se za razne nakane. Od 13 do 14 sati za svećenike i biskupe hrvatskog naroda, a od 14 do 15 sati za duhovna zvanja, redovnike i redovnice. U 15 sati bit će križni put, procesija i blagoslov hodočasnika duž glavne staze svetišta. U 18.30 sati bit će pohvale Krvi Isusovoj i litanije, a od 19 sati večernja misa zahvalnica u župnoj crkvi.

- (IKA) – Devetnicom s klanjanjem pred Presvetim i krunicom u 17.30 sati od petka 27. kolovoza do subote 4. rujna misionarke Ljubavi u Jukićevoj 24 u Zagrebu i vjernici koji dolaze na bogoslužja u njihovu samostansku kapelicu, duhovno se pripravljaju za proslavu blagdana bl. Majke Terezije. Svečana misa je na blagdan u nedjelju 5. rujna u 10 sati. U samostanskoj kapelici predslavi je dekan Prebendarskog zbora mons. Mijo Gabrić.

- U župi Gospa Brze Pomoći u Slavonskom Brodu je zanimljiv događaj. Pozivamo prvoškolce i njihove roditelje, djedove i bake i članove obitelji, ravnatelje, učitelje i vjeroučitelje osnovnih škola s područja župe da dođu i doprate prvoškolce na misu u nedjelju, 5. 9. 2010. u 10,30 sati u Katehetskom centru.
Dođimo uoči početka nastave posebnom molitvom povjeriiti Bogu djetinjstvo i školovanje prvoškolaca, te moliti svjetlo Duha Svetoga u vlastitoj odgovornosti za njih.

Hodocasce mladih u MB

29.08.2010.

Dragi mladi,

obavještavamo Vas da se naše tradicionalno hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu ove godine održava u subotu i nedjelju, 11. i 12. rujna. U prilogu Vam šaljemo letak u kojem se nalaze program i svi detalji oko hodočašća, a možete ga proslijediti ostalim mladima u svojoj župi.

Prijave se primaju kod odgovorne osobe u Vašoj župi (župnik, kapelan, animatori), a zaključuju se u utorak, 7. rujna. Cijena po osobi iznosi 50 kuna i uključuje akotizaciju, prijevoz vlakom i doručak u nedjelju.

Pozdrav, do susreta u Mariji Bistrici.
Domagoj Matošević
povjerenik

Art Days - dani umjetnosti u Labinu

23.08.2010.

Projekt Art Days - dani umjetnosti održat će se od 26. do 28. kolovoza u pitoresknoj starogradskoj jezgri srednjovjekovnoga Starog grada Labina, a najavni koncert zakazan je za 25. kolovoz.

Art Days organizira Savjet mladih Labina.

Cilj ovog događanja prvenstveno je poticanje na kreativno stvaralaštvo, afirmacija umjetnika te pružanje prilike za izlaganjem rukotvorina iz svih umjetničkih sfera.

U sklopu Art Days,a održati će se i brojna popratna događanja, poput performansa te plesnih i glazbenih koncerata.

Program:

SRIJEDA, 25. kolovoza

21:30
Kod špine
Labin Stari grad
Najavni koncert:
Kočani orkestar
/Makedonija/

ČETVRTAK, 26. kolovoza

19:00 - 23:00
Starogradska jezgra ( ulice
Labin Stari grad
Izložbe umjetnika:
Art Show.Off

20:00
Kod špine
Labin Stari grad
Umjetničko otvaranje
Art Days.a

20:15
Starogradska jezgra ( ulice
Labin Stari grad
Interaktivni umjetnički performans:
Umjetnost na djelu
Koncept:
Jelena Batelić, Mario Gigović
Režija: Mario Gigović
Adaptacija: Jelena Batelić

21:30
Kod špine
Labin Stari grad
Rock Koncert:
Izvođači ostaju iznenađenje!

PETAK, 27. kolovoza

17:00 - 19:00
Kod špine
Labin Stari grad
Radionica za sve:
Capoiera

19:00 - 23:00
Starogradska jezgra
Labin Stari grad
Izložbe umjetnika:
Art Show.Off

21:30
Kod špine
Labin Stari grad
Sportski performans:
Freestyle football

21:45
Kod špine
Labin Stari grad
Plesni performans:
Breakdance with
USB CREW

22:00
Kod špine
Labin Stari grad
Plesna atrakcija:
Art Dance (Pula)

22:30
Kod špine
Labin Stari grad
Koncert

SUBOTA, 28. kolovoza

17:00 - 19:00
Kod špine
Labin Stari grad
Radionica žongliranja:
Poi i vatreni lonci!

19:00 - 23:00
Starogradska jezgra
Labin Stari grad
Izložbe umjetnika:
Art Show.Off

21:30
Kod špine
Labin Stari grad
Završni koncert:

Net.hr

25 dokumentaraca na osmoj Liburniji!

I ove godine u svom osmom izdanju Liburnia film festival – Festival hrvatskog dokumentarnog filma donosi niz odličnih domaćih dokumentarnih filmova.


Od četvrtka do nedjelje, 26. – 29. kolovoza, na otvorenoj pozornici u lučici u Ičićima, bit će prikazano 25 dokumentarnih filmova nastalih u proteklih godinu dana.

Između gotovo 60 pristiglih filmova Oliver Sertić izabrao je 13 najboljih. Uz filmove koji se natječu za nagradu publike i nagradu stručnog žirija kojeg čine novinarka Vedrana Simičević i filmski redatelji Nebojša Slijepčević i Aleš Suk, u nedjelju, posljednjeg dana festivala, bit će prikazano još 12 dokumentaraca.

Nastavlja se praksa prikazivanja dokumentarnih filmova autora iz Primorsko-goranske i Istarske županije u okviru posebnog, regionalnog programa LFF-a, a LFF-u u goste ponovno dolazi Revija amaterskog filma s izborom dokumentarnih filmova dok će se Restart predstaviti s dva dokumentarna filma. Sve to u nedjelju, posljednjeg dana festivala kada će biti proglašeni i pobjednici ovogodišnjeg festivala.

Kao što je uobičajeno, u petak i subotu, nakon projekcija slijedi glazbeni program uz grupe Gadjo Manouche iz Zagreba i Marinada iz Rijeke.

Projekcije filmova započinju točno u 20 sati i 30 minuta uz slobodan ulaz.

Za trajanja Festivala Filmaktiv iz Rijeke i Restart iz Zagreba održat će radionicu iz dokumentarnog filma i video aktivizma.

13 najboljih recentnih domaćih dokumenataraca, odličan regionalni i gostujući program te dobro poznata festivalska atmosfera i dalje su glavni razlozi za dolazak na Liburnia film festival a sve ostale informacije o festivalu dostupne su na www.liburniafilmfestival.com.

Riječki Zoom predstavlja Janeza Janšu

U Rijeci će se od 30. kolovoza do 4. rujna, po prvi puta ove godine, dogoditi Zoom festival, a usporedno s njim održat će se i PSi# follow up, od 2. do 4. rujna.

Prostori na kojima će se fetsival održati su: HKD na Sušaku (Strossmayerova 1), Muzej moderne i suvremene umjetnosti (Dolac 1), HNK Ivana pl. Zajca, Art kino Croatia (Krešimirova 2), Molekula (Delta 5/1), Korzo

U fokusu Zoom festivala nalaze se oni umjetnički radovi koje je teško svrstati u umjetnička područja, koji bez problema kombiniraju različite tehnike, metode i izričaje, dakle oni koje nazivamo intermedijalnim.

Želja organizatora je da na svakom Zoom festivalu posebno predstave jednog autora s više njegovih radova.

Ove godine autor u fokusu je Janez Janša (Slovenija) sa tri svoja rada “Življenje (v nastajanju)”, “Pupilija, papa Pupilo, pa Pupilčki” i “Slovensko narodno gledališče”.

Osim Janšinih radova publika će imati priliku pogledati svjetsku premijeru iznimne američke kazališne skupine Every house has a door, koja je u svoj novi projekt pozvala i hrvatske umjetnike koreografkinju Selmu Banich te glumca Mislava Čavajdu.

Nakon dvadesetogodišnje suradnje u grupi Goat Island, Lin Hixson i Matthew Goulish osnovali su grupu Every House Has a Door s namjerom ostvarivanja određenih suradničkih performansa s pozvanim gostima. Grupa zadržava uski tematski fokus i strogu prezentaciju Goat Islanda, no istovremeno se razvija kroz međukulturnu suradnju sa svim njenim nepoznanicama i nelagodnostima.

BADco iz Zagreba će u okviru Zoom-a izvesti premijeru predstave “Poluinterpretacije ili kako suvremeni ples objasniti nemrtvom zecu” . Radi se o kompaniji koja u posljednje vrijeme svoje predstvae izvodi na festivalima od Istambula do Berlina, od Stockholma do Madrida.

Iz Izraela dolazi jedna od zaniljivijih umjetničkih grupa Ensemble 209 s predstavom “Cookies”. Ensemble 209 djeluje u Performance Art Platform centru jedinom u Izraelu koji se bavi izvedbenim umjetnostima

Od riječkih umjetnica publika će imati priliku pogledati predstavu “Heroine” plesne umjetnice i koreografkinje Mile Čuljak te performans “Duchampovi svjedoci “ likovne umjetnice Milijane Babić.

Na Performance studies international konferenciji sudjelovat će četrdesetak najznačajnijih svjetskih teatrologa i kazališnih umjetnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Australije, Nizozemske, Njemačke, Italije, Singapora, Japana, Slovenije i Hrvatske.

U oviru PSi konferencije dogodit će se premijera novog projekta legendarne američke glumice i performerice Lois Weaver koja će u Rijeci proslaviti 40 godina umjetničkog rada, a američki umjetnici Laurie Beth Clark i Michael Peterson, oboje profesori na Sveučilištu Wisconsin, pripremaju jedinstven eksperimentalni interaktivni kazališni projekt pod naslovom Postaviti stol.

Ulaz na konferenciju je slobodan.

Ulazanice za predstave se po cijeni od 50 kn mogu u pretprodaji kupiti na štandu na Korzu ili sat vremana prije početka predstave na mjestu igranja.
Net.hr

Subotnja Noć šišmiša na Medvednici

U subotu, 28. kolovoza u Parku prirode Medvednica obilježit će se Europska noć šišmiša, 14. po redu, kako bi se podigla svijest o potrebitosti njihove zaštite.

I ove se godine svim posjetiteljima poklanja besplatan posjet špilji Veternici od 10:00 – 16:00 sati.

Program se nastavlja na Medvedgradu od 18:00 – 24:00 sata koji će se za potrebe obilježavanja Europske noći šišmiša pretvoriti u Šišmišgrad.

U medvedgradskoj kuli bit će postavljena izložba na temu šišmiša, a svi usvojitelji moći će potražiti svoga šišmiša među 618 dosad usvojenih.

Posjetitelji će moći pomoću bat detektora (uređaj koji pretvara ultrazvuk šišmiša u zvuk čujan ljudskom uhu) slušati glasanje šišmiša u šetnji do Kraljičinog zdenca.

Organizatori su pripremili i koktel party sa šišmiš koktelima (Battonic, White bat, Šišmišev let, Drakula shake, Crna Kraljica... ) i šišmiš zalogajima, kao što su šišmiš slani i slatki kolačići, a za one jako gladne bit će i nekoliko šišmiš menija u Medvedgradskom podrumu.

Zvučnu kulisu činit će i ugodna glazba s lait motivom Straussove opere Šišmiš. Svoj će rad predstaviti i udruge koje se bave istraživanjem i zaštitom šišmiša – udruga Tragus, Udruga BIUS (Udruga studenata biologije – Sekcija za šišmiše), te HBSD (Hrvatsko biospeleološko društvo), u čijoj će organizaciji biti i zabavne radionice.

Obilježavanje je namijenjeno svim uzrastima posjetitelja od najmlađih do onih u najboljim godinama.

Za sve one koji dolaze osobnim automobilima prilaz Medvedgradu je preko Lukšića.

Sve u dobroj kondiciji pozivamo da dođu pješice (Šestinska crkva – Medvedgrad 45 minuta)

Cijena ulaznice na izložbu je 10 kuna, a za djecu (do 14 godina) u pratnji roditelja ulaz je besplatan.

Najave događanja od 23. kolovoza do 29. kolovoza. 2010.

22.08.2010.

Ovih dana stupaju smjene u župama. Oproštaji od bivših pastira je u tjeku.
Zadnja grupa je na Modravama. Osobno mi je žao što zbog posla nisam mogao otić.
Da krenemo na najave:

- (IKA) - U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima varaždinski biskup Josip Mrzljak služit će u ponedjeljak 23. kolovoza u 17 sati misu zadušnicu u župnoj crkvi u Macincu za sve žrtve, a posebno za žrtve komunističkog zločina čije su kosti iskopane iz prikrivenoga grobišta kod dravskog nasipa Sep kod Gornjeg Hrašćana.
Nakon mise pronađeni posmrtni ostaci će uz molitvu koju će predvoditi biskup biti pokopani u novoizgrađenu grobnicu kod nasipa Sep.
Zemni ostaci više žrtava pronađeni su na toj lokaciji prilikom rekonstrukcije nasipa početkom ožujka 2009. godine, kao i kod ekshumacije koja je izvršena od 8. lipnja do 12. kolovoza 2009. godine. Riječ je o žrtvama komunističkog terora koje su dovezene iz pravca Varaždina i likvidirane u lipnju 1945. godine. Na toj su lokaciji još prije nekoliko godina društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava iz Varaždina i Čakovca podigla spomen-križ.

- (IKA) – "Roditelji i njihova suodgovornost u odgojno-obrazovnom sustavu kroz prizmu vjeronauka u školi" bit će tema Katehetske ljetne škole za vjeroučitelje u srednjim školama koja će se u organizaciji Nacionalnoga katehetskog ureda HBK i Agencije za odgoj i obrazovanje održati od 23. do 25. kolovoza u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu. Škola započinje 23. kolovoza u 9 sati, a tijekom njezina održavanja predviđena su predavanja „Suvremeni modeli obitelji u Hrvatskoj i ostvarivanje odgojnih zadataka" (dr. Veronika Reljac); „Društvene skupine i institucije u očima mladih – zadaci međugeneracijskog dijaloga" (dr. s. Valentina Mandarić); „Vjeronauk u školi između roditeljskih očekivanja, društvenih ciljeva, potreba mladih i crkvenog služenja čovjeku" (dr. Josip Šimunović) i „Odgojno djelovanje škole i poticanje suradnje učenika, nastavnika i roditelja" (mr. Majda Fajdetić). U sklopu Katehetske škole održat će se i rad u skupinama, a u utorak 24. kolovoza u 17 sati predstavit će se udžbenik katoličkoga vjeronauka za 3. razred srednjih škola „Životom darovani".

- (IKA) – Međunarodni festival „Organum Histriae" održat će se ove godine po trinaesti put.
Koncert „Povratak Bachu" izvest će u utorak, 24. kolovoza u katedrali Uznesenja Blaženje Djevice Marije u Puli (Kandlerova 27) s početkom u 21 sat njemački glazbenici Daniel Schmal, truba i Johannes Gebhardt, orgulje.
U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Umagu, u četvrtak, 26. kolovoza u 21 sat bit će predstavljeni „Barokni misteriji". Nastupaju Pavao Mašić, orgulje (Hrvatska) i Dimitrij Sinkovski, violina (Rusija).
Posljednji koncert ovogodišnjeg Festivala održat će se u petak, 27. kolovoza u župnoj crkvi Sv. Servula u Bujama (Valdabasso 25). Na koncertu s početkom u 20 sati koncert „Najljepša hrvatska rana glazba" održat će Vokalni ansambl Antiphonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija.
Festival orguljske glazbe „Organum Histriae" prati putove istarskih orgulja, te se svake godine odvija na nekoliko atraktivnih lokacija, u prekrasnih sakralnim prostorima gdje se nalaze vrijedni povijesni instrumenti. Orguljaško blago koje skriva istarski poluotok revitaliziralo se kroz 13 godina održavanja festivala Organum Histriae te tri izdanja orguljaškog natjecanja Andrea Antico da Montona.
U župnoj crkvi Sv. Servula u Bujama datiraju iz 1791. godine, a djelo su venecijanskog graditelja Gaetana Callida. Orgulje u umaškoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije su iz 1776. godine, a djelo su venecijanskog graditelja Francesca Daccija. Orgulje u pulskoj katedrali suvremeni su tip instrumenta iz 1960., postavljene u 2000. godine. Graditelj orgulja je Wolfgang Eisenbarth.
Više o samom Festivalu na http://www.organum-histriae.org.

- (IKA) – U povodu 63. obljetnicu mučeničke smrti sluge Božjega Miroslava Bulešića (13.5.1020.-24.8.1947.) u utorak 24. kolovoza u 18 sati u župnoj crkvi u Svetvinčentu održat će se misa zadušnica.

- (IKA) - Dokumentarni film Pavla Crnjca "Katehetska ljetna škola 1971.-1993." bit će predstavljen u utorak 24. kolovoza u 17 sati u dvorani Vijenac na Kaptolu 29 u Zagrebu, u sklopu Katehetske ljetne škole za vjeroučitelje u srednjim školama.
Riječ je o filmu u trajanju od pedesetak minuta, u kojem se prikazuje povijest KLJŠ u razdoblju od 22 godine. O filmu će govoriti autor i predstavnici Kršćanske sadašnjosti d.o.o. Izdavač toga dokumentarnog filma je Hrvatska biskupska konferencija, a nakladnik je Kršćanska sadašnjost.
O KLJŠ postoje određeni pisani radovi koji se nastavljaju u različitim istraživanjima. Međutim o tom događaju, koji je bio vrlo važan za poslijekoncilsku obnovu u našoj Crkvi, do sada nema nijednog objavljenog videozapisa, samo neki inserti koji su vrlo parcijalni. Film u dvanaest tematskih cjelina prati i analizira KLJŠ i zasigurno je vrijedan dokument o životu naše Crkve, posebice u okolnostima koje joj nisu bile sklone, o čemu autor donosi svojevrsni sažetak: "Može se mirno ustvrditi, s jedne određene vremenske distance, da je održavanje Katehetskih ljetnih škola u poslijekoncilskom razdoblju 70-ih i 80-ih godina u Crkvi u tadašnjoj državi, podržalo koncilsku obnovu, držalo živu svijest o većem angažmanu u katehezi i pripremila Crkvu za uvođenje religioznog odgoja ili vjeronauka u osnovne i srednje škole."

- (IKA) - Od 24. do 27. kolovoza u svetištu Gospe od Krasna održavaju se redovne godišnje duhovne vježbe za svećenike Gospićko-senjske biskupije i Riječke nadbiskupije. Svećenike će tijekom njihova boravka na Krasnu pohoditi riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić i gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak pohodit će u utorak 24. kolovoza, na blagdan sv. Bartola ap., župu Bartolovec kod Varaždina, gdje će u 11 sati predvoditi misno slavlje u prigodi proslave župnog zaštitnika. Ujedno će blagosloviti novoizgrađeni župni pastoralni centar.

- (IKA) – Svoga zaštitnika, sv. Bartola apostola i mučenika, stara banovinska župa Hrastovica koja je u Domovinskome ratu teško stradala, slavi u utorak 24. kolovoza. Svečanu koncelebriranu poldanicu sa župnikom Mariom Miglesom predslavi Marko Cvitkušić. Misu u 16.30 sati predvodi bivši hrasovički župnik Zvonimir Marijanović.

- (IKA) – Blagdan sv. Anastazija svečano se 26. kolovoza slavi u župi sv. Kaja u Solinu. Na uočnicu 25. kolovoza, večernja je misa u 19 sati na grobu svetog mučenika, ostacima bazilike Anastazijane na Marusincu, kršćanskom arheološkom predjelu antičke Salone, današnjega Solina, a na sam blagdan svetog mučenika, 26. kolovoza, u novoj župnoj crkvi Sv. Anastazija mise su u 8.30 i u 10.30 sati. Središnje euharistijsko slavlje je u 19 sati. Predslavi ga dr. don Drago Šimundža, a pjesmom prati mješoviti župni zbor Sv. Kaja.

- (IKA) – Obiteljski centar Filozofsko - teološkog instituta DI u Zagrebu i ove godine organizira Obiteljsku ljetnu školu na Jordanovcu 110 od četvrtka 26. do nedjelje 29. kolovoza s početkom u 17.30 a završetkom oko 14 sati. Okvirna tema seminara za roditelje, mlade i djelatnike u obiteljskom pastoralu jest "Suvremena obitelj u potrazi za svojim identitetom".
Na predavanjima će govoriti prof. dr. Krunoslav Nikodem s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Ivan Štengl sa zagrebačkog KBF-a, dr. sc. Vesna Bilić, dr. sc. Niko Bilić, DI, mr. sc. don Damr Stojć, SDB mr. sc. fra Žarko Relota., koji će obiteljsku problematiku obraditi sa sociološke, psihološke, pedagoške te teološke strane. Uz predavanja predviđene su "radionice" i dva okrugla stola. Animaciju mladih vodi mr. sc. Josip Sremić prof. Marija Žganjer. Svaki dan slavit će se zajednička euharistija u podne a meditacija je navečer.
Troškovi punog pansiona po danu za odraslu osobu, uključujući smještaj u gradu, iznosi 50 kuna, za predškolsku djecu je besplatno, za osnovce je pola cijene.
Sudionici koji imaju vlastiti smještaj u gradu mogu dobiti ručak po povoljnoj cijeni, za djecu se priređuju mali međuobroci.
Predbilježbe i pobliže obavijesti, kao i detaljniji program može se dobiti kod p. Jure Bosančića, DI, 10001 Zagreb, pp 669, Palmotićeva 31 na tel. 01/48 03 000, faksom 01/49 23 636 te e-mailom bosancic@ftidi.hr.

- (IKA) – U organizaciji Udruge za promicanje načela etičnosti „Pronet" u Kući susreta Tabor, Langova 18 u Samoboru od 26. do 29. kolovoza održat će se duhovna obnova s temom „Čovjek se može preporoditi". Voditelj obnove bit će fra Zvjezdan Linić.
Prijave za duhovnu obnovu primaju se preko Udruge Pronet na telefon 091/177-4811 (Šimunić).

- (IKA) - Pod geslom "Bog nas je stvorio za velike stvari: voljeti i biti voljeni" diljem svijeta misnim slavljima, molitvenim bdjenjima, devetnicama i kulturnim programima bit će obilježena stota godišnjica rođenja Majke Terezije iz Kolkate.
U rodnom Skopju će se u četvrtak, 26. kolovoza održati zasjedanje Sobranja, na kojem će biti predstavljena "Nacionalna nagrada Majka Terezija". Istoga dana, misno slavlje u katedrali Srca Isusova predvodit će beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. U toj prigodi u Spomen kući "Majke Terezije" bit će otvorena izložba hrvatskog fotografa Zvonimira Atletića.
U četvrtak, 26. kolovoza na sjeverozapadu Albanije, u katedrali mjesta Vau-Dejes koja će biti posvećena bl. Majci Tereziji održat će se nacionalno hodočašće. Misu će predvoditi nadbiskup Tirane i Drača Rrok Kola Mirdita.
Na Kosovu, gdje je 2010. godina proglašena "Godinom Majke Terezije", svečano misno slavlje održat će se 5. rujna u Prištini, a predvodit će ga apostolski upravitelj Prizrena biskup Dode Gjergji.
Papinski vikar za Grad Vatikan kardinal Angelo Comastri će u bazilici San Lorenzo in Damaso predvodi misu u četvrtak, 26. kolovoza. Misnom slavlju nazočit će članice zajednice Misionarke ljubavi koje djeluju u Rimu, kao i njihovi volonteri, dobročinitelji i korisnici. Misi će prethoditi otvorenje izložbe fotografija "Blažena Terezija iz Kolkate: život, djelo, poruka" u palači Cancelleria. U povodu proslave, u crkvi San Gregorio al Celio će se u subotu, 4. rujna održati molitveno bdjenje, a u nedjelju 5. rujna misu će predvoditi prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Ivan Dias.
Devetnice i misna slavlja održat će se i u drugim talijanskim gradovima, kao i u Parizu, Madridu, Barceloni, Kopenhagenu, Muenchenu.
U Indiji, gdje je Majka Terezija provela najveći dio svoga života, proslava je započela 17. kolovoza devetnicom u svim župama nadbiskupije Kolkata. Svečano misno slavlje u Majčinoj kući Misionarki ljubavi, u četvrtak 26. kolovoza predvodit će nadbiskup nadbiskupije Ranchi kardinal Telesphore Placidus Toppo.
U New Delhiju stogodišnjica rođenja Majke Terezije obilježit će se od 23. do 31. kolovoza nizom programa koje je potaknula Indijska biskupska konferencija, a UNESCO dao potporu. Program uključuje simpozij o Blaženoj Majci Tereziji, kao i dvije kazališne i plesne predstave.
U indijskom glavnom gradu u subotu 28. kolovoza održat će se javna komemoracija na kojoj će sudjelovati i indijski predsjednik Pratibha Patil Devisingh.

- (IKA) – Svećenički dan Porečko-pulske biskupije održat će se u Boljunu u četvrtak, 26. kolovoza s početkom u 9.30 sati.

- (IKA) - U subotu 28. kolovoza u crkvi Sv. Dominika u Dubrovniku za vrijeme mise u 19 sati dominikansko odijelo (habit) primit će kandidati Josip Cota, Ivan Prskalo, Marko Pavlinović, Mirko Vlk, Ivan Iličić, Ivan Tomić, Mladen Folnović i Domagoj Polanščak. Činom oblačenja kandidati započinju jednogodišnji novicijat.

- (IKA) - U sklopu višednevnog programa svečanosti u čast Predragocjene Krvi Kristove u svetištu u Ludbregu u subotu 28. kolovoza okupit će se mladi iz Varaždinske biskupije i drugih krajeva. Misa za mlade proslavit će se s početkom u 18 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, a zatim će u 19 sati početi Festival duhovne pjesme "DUGA 2010." u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Ludbregu.

- (IKA) - Dokumentarni film Pavla Crnjca "Katehetska ljetna škola 1971.-1993." bit će predstavljen 28. kolovoza u 10 sati u Nadbiskupskom sjemeništu, Zrinsko-frankopanska 19, u Splitu, u tijeku održavanja Katehetske ljetne škole za vjeroučitelje u osnovnim školama.
Izdavač dokumentarnog filma je Hrvatska biskupska konferencija, a nakladnik je Kršćanska sadašnjost.

- (IKA) - U nedjelju 29. kolovoza u svim župama Gospićko-senjske biskupije čita se proglas biskupa HBK o Danu hrvatskih mučenika i poziv na hodočašće na Udbinu koje će se održati 11. rujna.

- (IKA) - U sklopu višednevnog programa svečanosti u čast Predragocjene Krvi Kristove u svetištu u Ludbregu u nedjelju 29. kolovoza održat će se hodočašće bolesnika te djelatnika i volontera Caritasa Varaždinske biskupije. Hodočasničku misu u zavjetnoj kapeli u 10.30 sati predvodit će vlč. Fabijan Svalina, v. d. ravnatelja Hrvatskog Caritasa. Misi prethodi procesija u 10 sati od župne crkve Presvetog Trojstva do zavjetne kapele. U 14 sati bit će križni put, a u 19 sati pohvale sv. krvi, večernja i molitva litanija.

- (IKA) – Franjevački svjetovni red - Planinarska družina "Brat Franjo" sa zagrebačkoga Kaptola u nedjelju 29. kolovoza organizira izlet na Lipu Rog.
Okupljanje svih zainteresiranih je u 8 sati u Dubravi, od kuda se u 8.15 sati polazi autobusom za Čučerje.
Planinarskom stazom Čučerje – Lipa predviđeno je hodanje oko tri sata, a dolazak na Lipu Rog je oko 12 sati. Misa u čast Blažene Djevice Marije Kraljice je u 13 sati. Nakon odmora, polazak prema Planini Donjoj je u 16.30 sati, od kuda u 17.25 kreće autobus za Dubec.
Dodatne obavijesti se mogu dobiti na telefon 098 907 38 93.

-

100 godina električnog tramvaja u Zagrebu

17.08.2010.

Prenosim sa službene web stranice ZET-a.

U četvrtak, 18. kolovoza 1910., uz cinkanje konjskog tramvaja po prvi put se na zagrebačkim ulicama oglasilo i zvono električnog tramvaja. Svečanosti puštanja u promet prvog tramvaja na električnoj pruzi nazočili su mnogi zagrebački uglednici toga doba, među kojima je počasno mjesto zauzimao gradonačelnik Janko Holjac. Okićena Ganzova tramvajska kola na svoju prvu vožnju krenula su iz tadašnje remize na Savskoj cesti (današnji Tehnički muzej).

Uvođenju električnog tramvaja u Zagrebu prethodila su mnoga pravna „nadmudrivanja“ između tadGradnja pruge na raskrižju Draškovićeve i Jurišićeveašnje gradske uprave i vlasnika konjskog tramvaja. Naime, u doba kad je Gradska općina gradila prvu električnu centralu u Zagrebu, dionice konjskog tramvaja bile su u rukama belgijskog kapitala. Želeći imati u svojim rukama sva poduzeća što služe javnim interesima, Gradska općina raskinula je 11. svibnja 1906. ugovor s Tramvajskim društvom, a godinu dana poslije, iz financijskih razloga, sklopila je novi ugovor po kojemu je Društvo pristalo sagraditi električni tramvaj na svoj trošak s pravom upravljanja najmanje 10 godina. Novim je ugovorom 31. svibnja 1909. stara tvrtka likvidirana, a pravo izvedbe predano je novoutemeljenom poduzeću Zagrebački električni tramvaj d.d.

Nove tramvajske pruge sagrađene su s kolosijekom širine od jednog metra, na istim tNoćni snimak starog spremišta na Savskoj cestirasama kojima je vozio i konjski tramvaj, s tim da je pruga od današnjega Zapadnog kolodvora kroz Ilicu preko Jelačićeva trga i kroz Jurišićevu ulicu do Draškovićeve izvedena s dvostrukim kolosijekom. Spremište je bilo izvedeno adaptacijom i dogradnjom spremišta konjskog tramvaja na uglu Savske i Tratinske ceste. Vozni se park sastojao od 28 motornih kola tvornice Ganz & Co iz Budimpešte i 14 prikolica konjskog tramvaja, koje su preuređene za novu širinu kolosijeka. Kondukteri su osim prodaje karata i tjeranja slijepih putnika, većinom djece koja su se vješala po tramvaju, morali paziti da u zavoju ne ispadnu iz prikolice nalazeći se izvan kolnog profila.

Konjski tramvaj zadržao se još godinu dana, do potpunog dovršenja mreže električnog tramvaja, kad je premješten u Veliku Goricu, gdje je ostao do 1937. godine. Ganzova motorna kola iz 1910. s dvjema Eisenhutovim prikolicama snimljena na Glavnom kolodvoru

Za potrebe napajanja tramvajskih vozila električnom energijom 1910. godine sagrađena je prva i tada jedina ispravljačka stanica smještena u električnoj centrali u Vodovodnoj ulici. Godine 1911. proširena je tramvajska mreža, izgradnjom pruge s Jelačićeva trga preko Kaptola i Nove vesi, do Mirogoja.
Tramvaj danas vozi još samo u Osijeku

Od tada je odrastanje mnogih naraštaja Zagrepčana vezano uz tramvaje, konduktere u dugim šinjelima i svakojake dogodovštine i nepodopštine. Od onih starih, iz 1910. U Zagrebu se do 1926. vozilo lijevom stranom ceste, što je naslijeđeno iz razdoblja zaprežnih vozila zbog kočijaševa položajaobojenih narančasto crvenom bojom, tradicionalnih plavo-bijelih, pa do naših današnjih potpuno plavih tramvaja, naraštaji Zagrepčana odrastali su zabavljajući se vožnjom na „pulferu“ i iskačući iz tramvaja na zavoju kod Šloserovih stuba kako bi stigli na klizalište Šalata. Mnogi su cijeli radni vijek odlazili i vraćali se s posla vozeći se tramvajima, koji kruže ulicama i bez kojih bi i u današnje vrijeme bio nezamisliv život u gradu.

U više od jednog stoljeća postojanja, razvitak ZET-a obilježili su i njegovi graditelji i iJelačić plac oko 1930.novatori. Među njima svakako su najznačajniji Adalfo Košak te Dragutin Mandl, čija su motorna kola tip 101 do prije nekoliko godina još prevozila putnike u redovnom prometu. Svakako valja spomenuti i sve radnike ZET-a koji su se još od doba konjskog tramvaja brinuli da tramvaji svako jutro izađu iz svojih spremišta i prevezu putnike do stajališta odredišta.

Električni tramvaji danas u gradskom prijevozu ima još jedino Osijek, dok je početkom prošlog stoljeća vozio i u Puli, Dubrovniku, Rijeci i Opatiji.

Najave događanja od 16 do 22. kolovoza 2010. Dodatak

Ovaj tjedan nakon Gospe u našim župama je oprošataji od onih koji su nama služili a koji su po dekretu Biskupa premješteni na nove župe ili su otišli u mirovine, ili radi nekih drugih razloga više neće služit u našim zajednicama. Kako doznajem svi na nove dužnosti dolaze od 1 rujna kada počinje i upoznavanje župnih zajednicama sa novim pastirima.
Ove dvije najave se protežu preko ljeta.

- U četvrtak u Osijeku u župi Presvetog Imena Marijina je euharistijsko klanjanje nakon večernje s. mise u 18.30. Dođimo, molimo i povjerujmo u moć molitve.

- Svakog četvrtka poslije večernje svete mise u 19 sati u crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu jest klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Najave događanja od 16 do 22. kolovoza 2010.

16.08.2010.

Evo nas opet.
Danas je sveti Roko tako da najava za današnji dan ima dosta.
Isto tako Modrave su pred krajem. Ostaje još jedna redovna grupa, pa na kraju Duhovne vježbe i raspremanje kampa.
Počele su pripreme za turnir u odbojci na pjesku krajem mjeseca kao i za hodočešće mladih Zagrebačke nadbiskupije na Mariju Bistricu.
Sve informacije na vrijeme tj kada mi dođu.
Ovo nije sve.
Večeras idu najave koje su stavljene na web stranicama župa koje ažuriraju svoje web stranice.

- (IKA) – Svoga nebeskog zaštitnika sv. Roka, župa na splitskom Manušu svečano slavi 16. kolovoza. Svečana koncelebracija je u 19 sati u tvrđavi Gripe ispred crkve Sv. Ante Padovanskoga. Predslavi je dr. don Ivan Grubišić.

- (IKA/TU) – U Prkovcima se svečano slavi 100. obljetnica spilje Gospe Lurdske. Program proslave održava se od 12. do 16. kolovoza. Na svetkovinu Velike Gospe u nedjelju 15. kolovoza svečana misa počinje u 11 sati. Liturgijsko pjevanje na misi animiraju mladi iz Gundinaca. U ponedjeljak 16. kolovoza, na Dan posvete spilje Gospe Lurdske, misa je u 18 sati.
Prkovci, malo slavonsko mjesto sa šestotinjak stanovnika, filijala župe Retkovci, nalaze se južno od općinskog središta Ivankova. Osim crkve Sv. Martina biskupa, u selu, pored crkve, u opkopu, postoji i spilja Gospe Lurdske, podignuta 1910. godine pod vodstvom vlč. Mate Pavića, upravitelja župe. Ove se godine slavi sto godina postojanja spilje. Gospin kip u Prkovce je donijela Kata Filakovac još 1908. godine s hodočašća u Lurd. Dana 16. kolovoza 1909. godine od biskupa Anđelka Voršaka ishođena je dozvola za gradnju spilje. Radovi su počeli u proljeće 1910., a već 14. kolovoza 1910. privedeni su kraju, pa je spilju 16. kolovoza 1910. blagoslovio vlč. Ivan Bečić, župnik iz Ivankova.

- (IKA) - Proštenje u zavjetnoj kapeli Sv. Roka na zagrebačkom Rokovu perivoju (iznad Britanskog trga) priređuje se na svečev blagdan u ponedjeljak 16. kolovoza.
Mise će u obnovljenoj kapeli Sv. Roka, vrijednom primjeru sačuvane sakralne arhitekture 17. stoljeća, biti u 7.30, 9 i 11 sati. Svečanu zavjetnu misu u 18 sati predvodit će Mato Malekinušić, mladomisnik Sisačke biskupije. Nakon mise kreće procesija oko kapele s upaljenim svijećama.
U tijeku prijepodneva i navečer hodočasnici će imati priliku za ispovijed.

- (IKA) – Na blagdan sv. Roka, u ponedjeljak 16. kolovoza, generalni tajnik Sinode biskupa u Rimu nadbiskup Nikola Eterović blagoslovit će u tijeku misnoga slavlja u 18 sati obnovljenu crkvu Sv. Roka u Pučišćima na Braču. Obnovljena svečeva crkva je iz 17. stoljeća i zadužbina je pučiške obitelji Mladineo.

- (IKA) – Biskup Mile Bogović predslavit će svečano misno slavlje na blagdan sv. Roka, suzaštitnika župe Cvitović u Slunjskom dekanatu u ponedjeljak 16. kolovoza u 17 sati. Suslavit će mjesni župnik mr. Antonio Čutura, slunjski župnik i dekan mons. Mile Pecić i svećenici Slunjskog dekanata

- (IKA) – Blagdan sv. Roka svečano će biti proslavljen u ponedjeljak 16. kolovoza kao zavjetni blagdan i suzaštitnik župe u Sutivanu na Braču.

Jutarnju misu pred svečevom crkvicom slavit će župnik Benjamin Capković u 7 sati. U tijeku mise župljani će otpjevati život sv. Roka. Na kraju će bosonogi župljani u procesiji prenijeti kip sv. Roka iz njegove crkvice u župnu crkvu, u kojoj će sudjelovati vjernici koji prema tradiciji idu bosonogi.
Središnje misno slavlje u 18.30 sati predvodi dr. Ante Mateljan s Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Splitu. Blagdansku euharistiju pjesmom će uzveličati glazbeni sastav VIS Via Crucis iz župe sv. Križa u Splitu. Liturgijska proslava Rokova završit će procesijom s kipom sv. Roka uz završni blagoslov pred župnom crkvom.

- (IKA) - Blagdan sv. Roka slavi se u najvećoj župi Gospićko-senjske biskupije sv. Križa u Ogulinu u gradskoj četvrti Lomostu. Misu u 10 sati u ponedjeljak 16. kolovoza predslavi ogulinski župnik i dekan mr. Tomislav Rogić, a u 18 sati župnik Cresa vlč. Robert Zubović. Misa počinje tradicionalnom procesijom od kipa Majke Božje u Lomostu sa slikom sv. Roka do crkve

- (IKA) – Na blagdan sv. Roka, u ponedjeljak 16. kolovoza, zavjetni zaštitni blagdan u župi Supetar na Braču misno slavlje pred svečevom crkvicom iznad grada u 19 sati predvodit će župnik Andro Ursić. Nakon mise blagoslov će lubenice (dinje) koje će, zatim, biti podijeljene okupljenim vjernicima na blagovanje. Blagdan sv. Roka svečano će proslaviti bratimi, članovi bratovštine sv. Roka, koji kod većih blagdana u župi asistiraju odijeveni u svojim tunikama.

- (IKA) - Na blagdan sv. Roka, zaštitnika istoimene župe i grada Virovitice, 16. kolovoza, požeški biskup dr. Antun Škvorčević prevodi svečano misno slavlje u tamošnjoj župnoj crkvi u 10 sati, a potom procesiju s kipom sv. Roka gradskim grada.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će na blagdan sv. Roka, u ponedjeljak 16. kolovoza, misno slavlje u župi posvećenome tome svecu u Koprivničkim Bregima kod Koprivnice. Misa u župnoj crkvi Sv. Roka započinje u 11 sati.

- (IKA) – Svečano misno slavlje u povodu blagdana sv. Roka u Kumrovcu, u ponedjeljak, 16. kolovoza s početkom u 11 sati predvodi pomoćni biskup Paderborna Manfred Grothe.

- (IKA) – Sv. Roko svečano se slavi 16. kolovoza u Vinjanima. Svečano misno slavlje u 10.30 s procesijom predvodi fra Rafael Begić, župnik Slivna Imotskoga. Uoči blagdana trodnevna je duhovna priprava koju vode fra Denis Šimunović i fra Jakov Udovičić.

- (IKA) – Procesijom u 10 sati župa sv. Roka Ošlje kraj Dubrovnika počinje u ponedjeljak 16. kolovoza svečanu proslavu blagdana svog župnog nebeskog zaštitnika, ujedno i zavjetnu svetkovinu svoje drevne župe. Kip župnog patrona, zaštitnika od kuge i kužnih bolesti kroz selo do "Pod Vodice" puteljcima između loza u ophodu nose mladi u narodnim nošnjama stonskoga kraja i članovi folklorne družine "Linđo". Uz vijorenje župnih barjaka sv. Roka i drevne bratovštine Presvetog Srca Isusova, obišašće se vraća u župnu crkvu gdje se nastavlja misno slavlje. Predslavi ga don Ivo Šutalo iz župe Srca Isusova u Studencima (BiH) u koncelebraciji sa župnikom don Matom Puljićem.
Župna crkva Sv. Roka temeljito je obnovljena 2005. g. uz potporu Dubrovačke biskupije i župljana. Zanimljiva je po preslici s četiri zvona. Unutrašnjost crkve bogata je vrijednim umjetničkim slikama, od kojih je najvrjednija slika sv. Roka sa psom na glavnom oltaru, te procesijski križ iz 18. stoljeća.

- (IKA) - U crkvi Sv. Roka na Rujnici u župi Desne 16. kolovoza misu u 10 sati predvodi župnik don Tihomir Jurčić.
U ovoj crkvi godišnje se slave samo četiri mise: na prvi uskrsni utorak, na duhovski utorak, na blagdan sv. Roka i na blagdan sv. Ivana.

- (IKA) - U Draškovcu u donjem Međimurju i ove će se godine blagdan sv. Roka, zaštitnika župe, proslaviti izuzetno svečano. Ove se godine navršava 250. obljetnica zavjeta sv. Roku iz 1760. godine, po kojem je u Draškovcu sagrađena crkva sv. Roka budući da je taj svetac Međimurje očuvao od uništenja od pošasti kuge. Od tada su gotovo sve međimurske župe hodočastile na Rokovo u Draškovec održavajući zavjet sve do Drugoga svjetskog rata. Posljednjih godina na poticaj župnika vlč. Matije Vonića, koji je uveo sadržajno bogate programe proslave Rokova, obnavlja se zavjetno hodočašće sv. Roku, čijoj se zaštiti utekla plemićka vlast u Međimurju prije 250 godina, kako bi se i današnji vjernici molili za zagovor tome svecu, kojeg se časti kao zaštitnika teško bolesnih i nemoćnih te liječničkog osoblja.
Središnje misno slavlje na samo Rokovo u ponedjeljak 16. kolovoza u Draškovcu će predvoditi zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić. Misa u perivoju sv. Roka započinje u 11 sati, a prethodit će joj svečana procesija s kipom sv. Roka od 10.30 sati. Nakon mise i blagoslova životinja i kruha, hodočasnici će moći iskazati štovanje moćima sv. Roka koje je nedavno župi Draškovec darovalo svetište sv. Roka iz Venecije gdje počivaju svečevi zemaljski ostaci. Ujedno će se otkriti spomen-poprsje Jurja pl. Oszterhubera, „opunomoćenog upravitelja plemenite gospoštije čakovečke" koji je potpisao zavjetnu povelju 1760. godine kojom se obvezao u ime grofa Mihaela Ivana od Althana, vlasnika cijele gospoštije, na svom posjedu zvanom Draškovec podići zidanu kapelu u čast sv. Roku. Isti dan misa će biti u 7.30 sati, te u 9 sati kada će se služiti misa za bolesnike s bolesničkim pomazanjem za teško bolesne i nemoćne. U 14 sati započinje „Draškovski sejem" s izložbom domaćih proizvoda i slika, uz izložbu poštanskih maraka posvećenih sv. Roku iz cijelog svijeta te prigodni poštanski žig uz 250. obljetnicu zavjeta. Slijede natjecanje lovaca, izložba ljubimaca, nogometna utakmica, te koncert pred crkvom u 17 sati. U 18 sati ostvarit će se video-veze sa župama sv. Roka. U 19 sati započinje festival duhovne glazbe „Sveti Rok".
Za Rokovo vjernici će se pripremati trodnevnicom od petka 13. do nedjelje 15. kolovoza. Kroz sva tri dana uoči mise, koja u crkvi sv. Roka počinje u 18 sati, molit će se krunica i litanije sv. Roka. U petak u 19 sati započinje večer puhačkih orkestara i učenika u perivoju sv. Roka. U subotu u 19 sati počinje susret KUD-ova iz Sigeta, Donjeg Miholjca i Preloga, a u nedjelju pjesničko-glazbena večer s prigodnom izložbom.

- (IKA) – "Duhovna abeceda" naslov je novoobjavljene knjige don Vinka Sanadera, župnika župe Gospe od Otoka u Solinu, koja će biti predstavljena u srijedu 18. kolovoza u 19.30 sati u Domu kulture Zvonimir u Solinu. O knjizi će govoriti učiteljica Anđelka Slavić, novinar Ivica Ursić, urednik Solinske kronike Marko Matijević i sam autor, a predstavljanje će pjesmom uljepšati vokalno-instrumentalni sastav Papa-band iz Solina.

- (IKA) - Blagdan sv. Jelene Križarice, nebeske zaštitnice župe Rakovica u Slunjskom dekanatu Gospićko-senjske biskupije, svečano se slavi u srijedu 18. kolovoza u Rakovici. Misu u 11 sati predslavi kancelar biskupije i tajnik Gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića o. mr. Draženko Tomić. Koncelebriraju mjesni župnik Petar Bogut, slunjski župnik i dekan mons. Mile Pecić i svećenici Slunjskoga dekanata.

- (IKA) - U prigodi četvrte godišnjice smrti prvoga varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja, u četvrtak 19. kolovoza u 19 sati misu zadušnicu u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predvodit će sadašnji varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Biskup Culej preminuo je u Varaždinu 19. kolovoza 2006. godine nakon duge i teške bolesti u 69. godini života, 43. godini svećeništva i 15. godini biskupstva. Njegovi zemni ostaci počivaju u grobnici katedrale, ispod pokrajnje kapele Svetoga Križa.

- (IKA) - Udruga vlasnika i ljubitelja konja Topot iz Kutine u petak 20. kolovoza u 8 sati (Kutina, Radićeva 174) započinje II. konjaničko hodočašće u hrvatsko nacionalno svetište Mariju Bistricu.
Na put "u sedlu" dug stotinjak kilometara 7 konjanika – hodočasnika nakon blagoslova puta, pjesmom će ispratiti mjesni KUD Seljačka Sloga. Prvo noćenje je 20. kolovoza navečer u Kloštar Ivaniću. Doček u tom vjerskom središtu u knjižnici Franjevačkog samostana u 19 sati prati i pjesnička večer "Vjerski motivi u moslavačkoj kajkavskoj lirici" koju priređuju ogranci Matice hrvatske iz Kutine i Kloštar Ivanića.
Konjanici će u subotu 21. kolovoza, kada počinje i prvo zajedničko hodočašće na Mariju Bistricu vjernika Sisačke biskupije, u 6 sati na trgu u Kloštar Ivaniću primiti zajednički blagoslov s hodočasnicima tamošnje župe, a koji tog jutra također kreću prema svetištu Majke Božje Bistričke. Nakon jahanja uglavnom brdovitim predjelima preko uzvisine Laz konjanici će stići u Mariju Bistricu, gdje će i prenoćiti.
U nedjelju 22. kolovoza konjanici-hodočasnici iz Kutine bit će prethodnica svečanom mimohodu konjičkih zaprega koji započinje u Zlatar Bistrici i upućuje se prema Mariji Bistrici. Uz misu u 11 sati u Crkvi na otvorenom Alojzija Stepinca prema tradiciji prve nedjelje poslije Velike Gospe sudionici mimohoda primit će hodočasnički blagoslov.

- (IKA) - Blagoslovom hodočasnika pješaka u požeškoj crkvi Sv. Lovre u petak, 20. kolovoza 2010. u 14 sati započinje prvi dio biskupijskog hodočašća vjernika iz župa Katedralnog, Posavskog i Zapadno slavonskog arhiđakonata u marijansko svetište u Voćin. Oni će prenoćiti u Stražemanu te sutradan, 21. kolovoza u 5 sati krenuti s drugim pješacima prema Voćinu. U voćinskom svetištu toga dana u 18.30 bit će središnje hodočasničko euharistijsko slavlje koje predvodi biskup Škvorčević.

- (IKA) - U svetištu Gospe Voćinske požeški biskup dr. Antun Škvorčević 21. kolovoza predsjeda svečanom euharistijskom slavlju u 18.30 sati za hodočasnike Katedralnoga, Posavskoga i Zapadno-slavonskoga arhiđakonata.

- (IKA) - U povodu 100. obljetnice rođenja blažene Majke Terezije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će u subotu 21. kolovoza u 18 sati, misno slavlje u kući sestara Misionarki Ljubavi (Jukićeva 24) u Zagrebu.

- (IKA/TU) – Sto godina kapele Gospe Lurdske u Gašincu, malom svetištu ponad Grgurevića, proslavit će se dekanatskim hodočašćem 21. kolovoza, na kojemu će sudjelovati i pomoćni biskup đakovačko-osječki Đuro Hranić. Hodočašće će započeti procesijom u 15.30 sati ispred župne crkve Sv. Filipa i Jakova u Grgurevićima, a po dolasku u svetište, u 16.30 sati mons. Hranić predvoditi će misno slavlje. Kapelu Gospe Lurdske u Gašincu izgradio je 1910. tadašnji župnik u Odvorcima, Ernest Jung te od tada ne prestaju hodočašća u malo svetište u šumi.

- (IKA) – Međunarodni festival „Organum Histriae" održat će se ove godine po trinaesti put.
Festival započinje u subotu, 21. kolovoza. U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Umagu (E. Miloša 12) u 21 sat Wag trio iz Švedske u sastavu Anders Ästrand, udaraljke, Gary Graden, kontratenor i Mattias Wager, orgulje izvest će „Improvisation only".
Koncert „Povratak Bachu" izvest će u utorak, 24. kolovoza u katedrali Uznesenja Blaženje Djevice Marije u Puli (Kandlerova 27) s početkom u 21 sat njemački glazbenici Daniel Schmal, truba i Johannes Gebhardt, orgulje.
U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Umagu, u četvrtak, 26. kolovoza u 21 sat bit će predstavljeni „Barokni misteriji". Nastupaju Pavao Mašić, orgulje (Hrvatska) i Dimitrij Sinkovski, violina (Rusija).
Posljednji koncert ovogodišnjeg Festivala održat će se u petak, 27. kolovoza u župnoj crkvi Sv. Servula u Bujama (Valdabasso 25). Na koncertu s početkom u 20 sati koncert „Najljepša hrvatska rana glazba" održat će Vokalni ansambl Antiphonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija.
Festival orguljske glazbe „Organum Histriae" prati putove istarskih orgulja, te se svake godine odvija na nekoliko atraktivnih lokacija, u prekrasnih sakralnim prostorima gdje se nalaze vrijedni povijesni instrumenti. Orguljaško blago koje skriva istarski poluotok revitaliziralo se kroz 13 godina održavanja festivala Organum Histriae te tri izdanja orguljaškog natjecanja Andrea Antico da Montona.
U župnoj crkvi Sv. Servula u Bujama datiraju iz 1791. godine, a djelo su venecijanskog graditelja Gaetana Callida. Orgulje u umaškoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije su iz 1776. godine, a djelo su venecijanskog graditelja Francesca Daccija. Orgulje u pulskoj katedrali suvremeni su tip instrumenta iz 1960., postavljene u 2000. godine. Graditelj orgulja je Wolfgang Eisenbarth.
Više o samom Festivalu na http://www.organum-histriae.org.

- (IKA) - Višednevni program svečanosti u čast Predragocjene Krvi Kristove u svetištu u Ludbregu, koji će svoj vrhunac imati na Svetu nedjelju, započinje u nedjelju 22. kolovoza. Toga će dana u 10 sati biti misa za domovinu i u spomen svim poginulim borcima u II. svjetskom i Domovinskom ratu, te hodočašće vatrogasaca, branitelja i domobrana. U 18 sati svečano misno slavlje u zavjetnoj kapeli predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak. Nakon mise bit će smotra crkvenih pjevačkih zborova.
Ovogodišnje proslave osobito su sadržajne i svečane budući da je u tijeku predjubilarna godina pripreme za središnju proslavu 600. obljetnice posebnoga štovanja Krvi Kristove (1411. – 2011.). Svečanosti se odvijaju pod geslom proslave "Otkupio si nas krvlju svojom".

- (IKA) - U nedjelju 22. kolovoza u svetištu Gospe od Čudesa služit će se tradicionalna misa za bolesne, stare i nemoćne. Misa je u 18 sati a predslavi je župnik i dekan ogulinski mr. Tomislav Rogić. Tada će se predstaviti i novi župnik Oštarija i upravitelj svetišta pop Antun Luketić.

- (IKA) – Vjernici Grubina svečano 22. kolovoza slave blagdan Marije Kraljice Hrvata i 15. obljetnicu gradnje crkve Kraljice Hrvata. Misno slavlje u 10.30 sati predvodi fra Zoran Kutleša. Tom će prigodom biti i blagoslov poprsja Amalie Bartl, dobročiniteljice iz Njemačke koja je novčano pomogla izgraditi crkvu Kraljice Hrvata, a koje je rad akademskog kipara Ivana Kujundžića.

- (IKA) – Majku Božju Kraljicu Hrvata, naslovnica sljemenske kapelice na 1001 metru nadmorske visine, slavi se u nedjelju 22. kolovoza. Proštenjarske mise su u 10 i u 12 sati. S planinarima i hodočasnicima iz Zagreba te iz župa podno obje strane Medvednice pjevane mise predslavi isusovac o. Ignacije Belak.

- (IKA/TU) – U nedjelju poslije Velike Gospe, 22. kolovoza, bit će hodočašće bolesnika i nemoćnih i blagoslov vozača i vozila u aljmaškom svetištu Gospe od utočišta. Mise za bolesnike bit će u 10 i 18 sati. Misu u 10 sati predvodi đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić, a misu u 18 sati predvodi vlč. Ivan Lenić, upravitelj svetišta u Slavonskom Brodu. Nakon misa je blagoslov bolesnika, vozača i vozila.

- (IKA) – Franjevački svjetovni red - Planinarska družina "Brat Franjo" sa zagrebačkoga Kaptola u nedjelju 22. kolovoza organizira izlet na Lipu Rog.
Okupljanje svih zainteresiranih je u 8 sati u Dubravi, od kuda se u 8.15 sati polazi autobusom za Čučerje.
Planinarskom stazom Čučerje – Lipa predviđeno je hodanje oko tri sata, a dolazak na Lipu Rog je oko 12 sati. Misa u čast Blažene Djevice Marije Kraljice je u 13 sati. Nakon odmora, polazak prema Planini Donjoj je u 16.30 sati, od kuda u 17.25 kreće autobus za Dubec.
Dodatne obavijesti se mogu dobiti na telefon 098 907 38 93.

Velika Gospa 2010 - Dodatak

13.08.2010.

(IKA) – Župa Uznesenja Marijina u Splitskoj na Braču svečano će u nedjelju 15. kolovoza proslaviti svetkovinu Velike Gospe, naslovnicu župe i mjesne crkve. Misno slavlje u 10 sati predvodit će župnik mons. Ante Jelinčić, dok će središnje euharistijsko slavlje uz procesiju s kipom Majke Božje u 19 sati predslaviti Damir Stojić, povjerenik za studente Zagrebačke nadbiskupije. U tijeku euharistije pjevat će mješoviti župni zbor "Karmel" iz župe Postira.

- U crkvama u Vukovini, Remetama, Stenjevcu su proštenja i očekuje se velik broj vjernika.

Najave događanja od 10 do 15. kolovoza 2010. Dodatak

- (IKA) – U sklopu 49. koncertne sezone u Eufrazijevoj bazilici u Poreču, u petak 13. kolovoza s početkom u 21 sat koncert će održati Trio Amoreli iz Austrije u sastavu Sandra Hrašćanec, mezzosopran, Mathias Reinthaller, tenor i Naoko Mori, piano.

- (IKA) – Zajednica iz Taizea ove godine obilježava 70 godina djelovanja, naime 20. kolovoza 1940. godine brat Roger stigao je na taizeovski brežuljak.
Također ove godine, 16. kolovoza, navršava se pet godina od smrti brata Rogera, koji je ubijen tijekom večernje molitve.
Dvije obljetnice bit će obilježene u Taizeu u subotu 14. kolovoza u 20.30 sati.

- (IKA) - U kliškoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u nedjelju 15. kolovoza u 19 sati koncert će održati Klišanka Branka Pleština, polaznica 3. godine Glazbene akademije u Zagrebu. Gosti koncerta su violist prof. Boris Stanić, violončelist Miro Boban i članovi uskočke muške klape "Petar Kružić" iz Klisa, uz orguljašku pratnju prof. Darija Poljaka, prof. Nikše Ćapina i Dragana Kotarca na gitari.
Po završetku koncertnog programa za sve sudionike, organizatore, uzvanike, goste i predstavnike medija planiran je zajednički posjet Uskočkoj oružarnici unutar spomeničkog kompleksa Tvrđave Klis, gdje će, uz pratnju članova Povijesne postrojbe "Kliški uskoci" biti upriličeno razgledanje izloženih eksponata iz nedavno obnovljene muzejske zbirke povijesnih odora i oružja kliških uskoka.

Velika Gospa 2010

10.08.2010.

Donosim za sada samo mali izbor događanja za Veliku Gospu.
Obuhvačeni su svi djelovi Lijepe naše i dio dijaspore.

- (IKA) – Na svetkovinu Velike Gospe, u nedjelju 15. kolovoza, u svetištu Gospe Sinjske u Sinju prva misa je u 4 sata, a potom slijede mise u 5 i 6 sati. U 7 sati misa je na Gradu. Procesiju i svečanu misu u 9.30 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodit će splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.
U 16 sati misa je na Gradu, a misu u 18 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodit će provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Željko Tolić.
Ovaj tjedan Gospi Sinjskoj hodočaste:
U ponedjeljak, 9. kolovoza hodočasnički je dan za Radošić i Čapovice (misa u 7 sati), Bajagić-Obrovac (misa u 9 sati). U utorak, 10. kolovoza hodočaste Lučane (misa u 7 sati), Turjaci (misa u 9 sati). U srijedu, 11. kolovoza hodočasnički je dan za Karakašicu i Suhač (misa u 7 sati), Grab i Ruda (misa u 9 sati), a za vrijeme večernje mise hodočaste vjernici iz Splita – Brda.
Za vjernike iz Čitluka i Jasenskog hodočasnička misa bit će u četvrtak 12. kolovoza u 7 sati, a u 9 sati za Bitelić, Zasiok, Vučipolje, Dabar, Ugljane, Strmendolac, Okruk i Čiovo. Za vrijeme večernje mise hodočastit će Kaštela – Radun. Istoga dana u 21 sat na Tvrđavi održat će se scenski prikaz "Opsada Sinja 1715.".
U petak 13. kolovoza u 7 sati misa je za Sinj i Podvaroš, a u 9 sati za vjernike mjesta Hrvace, Potravlje, Satrić, Maljkovo, Zelovo, Tijarica i Kamensko.
U subotu, 14. kolovoza na Vigiliju Gospi Sinjskoj misa na Gradu je u 8 sati, a u 8.30 sati na Gradu započinje cjelodnevno euharistijsko klanjanje. Misu u 18 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodi fra Špiro Marasović, OFMConv, a u 22 sata molitveno bdjenje na Gradu predvodi fra Ante Čovo, OFM.

- (IKA) – Svake godine već tradicionalna svetkovina Velike Gospe svečano se slavi i u Splitu, u svetištu Gospe od Pojišana, zavjetnom marijanskom svetištu grada Splita. Uža proslava svetkovine Velike Gospe započinje u svetištu Gospe od Pojišana trodnevnicom od 12. do 14. kolovoza marijanskim pobožnostima i večernjom misom u 19 sati. Trodnevicu predvodi i propovijeda fra Anto Barišić, profesor patrologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Svakog dana trodnevice nakon večernje mise je i euharistijsko klanjanje. Na svetkovinu Velike Gospe u nedjelju 15. kolovoza mise će u svetištu pred slikom Gospe od Pojišana kroz jutro biti u 6, 7, 8, 9, 10 i 11 sati. U 10 sati čudotvorna Gospina slika se prenosi ulicama grada iz svetišta u splitsku katedralu gdje ostaje izložena do 18 sati. U vrijeme jutarnjih misa i poslijepodne od 17 sati je prilika i za svetu ispovijed.
Središnja proslava započinje u večernjim satima. Svečana procesija sa slikom Gospe od Pojišana kreće u 18 sati od splitske katedrale ulicama grada do svetišta Gospe od Pojišana, gdje se na otvorenom ispred svetišta u 19 sati nastavlja središnje euharistijsko slavlje svetkovine. Procesiju i misu predvodi metropolit i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s generalnim definitorom Reda manje braće kapucina fra Jurom Šarčevićem, provincijalom fra Ivicom Petanjakom te kapucinima i svećenicima grada Splita.

- (IKA) - Svetkovina Velike Gospe i ove će se godine osobito svečano proslaviti u donjomeđimurskoj župi Uznesenja BDM u Svetoj Mariji. Trodnevnu duhovnu pripravu na poziv župnika Pavla Markača od 12. do 14. kolovoza predvodit će prof. dr. Tomislav Ivančić iz Zagreba koji će predvoditi i svečanu euharistiju za hodočasnike na samu svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza.
U predvečerje svetkovine Velike Gospe, u subotu 14. kolovoza, misno slavlje predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak. Misa započinje u 19 sati u župnoj crkvi Uznesenja Marijina, a prethodit će joj blagoslov kipa Majke Božje u župnom dvorištu i blagoslov obnovljene župne kuće, te svečana ulazna procesija. Ujedno će u 18 sati duhovni nagovor održati prof. Ivančić. Nakon mise održat će se procesija sa svijećama po ulicama Svete Marije.
U četvrtak i petak 12. i 13. kolovoza prof. Ivančić predvodit će mise u 19 sati te održati propovijed. U nedjelju 15. kolovoza, na samu svetkovinu Velike Gospe, u 8 sati služit će se župna misa, a u 9.30 sati bit će misa za bolesnike. U 11 sati proslavit će se misa za sve hodočasnike koju će predvoditi dr. Ivančić, a u 16 sati će biti Večernja.
Proštenje uz Veliku Gospu u Svetoj Mariji okuplja ne samo domaće vjernike, nego i one iz susjednih župa te krajeva preko Mure i Drave.

- (IKA) - Po tradiciji posljednjih 10 godina od uspostave Gospićko-senjske biskupije biskup Mile Bogović predvodi misu bdjenja uoči svetkovine Velike Gospe u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama kod Ogulina. Misu će predvoditi u subotu 14. kolovoza u koncelebraciji s upraviteljem svetišta o. Ivanom Podgorelcem, ogulinskim dekanom mr. Tomislavom Rogićem i svećenicima Ogulinskog dekanata. Svečana procesija krenut će ispred Vatrogasnog doma u 20 sati, preko Marmontovog mosta do crkve BDM od čudesa.
Na Veliku Gospu 15. kolovoza jutarnja misa je u 9 sati, a središnja hodočasnička u 11 sati. Predvodit će ju mr. Zdenko Križić u suslavlju upravitelja svetišta o. Ivana Podgorelca kao i brojnih svećenika Ogulinskog dekanata. Popodnevnu misu u 18 sati predvodit će župnik Plaškog i Saborskog fra Slavko Antunović.

- (IKA) - Proslava svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u svetištu na Trsatu započinje trodnevnom pripravom koju od 12. do 14. kolovoza u 18 sati predvodi dr. fra Darko Tepert sa zagrebačkoga KBF-a.
Na sam blagdan, u nedjelju 15. kolovoza, mise se slave 6, 7, 8, 9, 11.30 sati. Misno slavlje u 10 sati predvodi provincijal Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak.
Središnje euharistijsko slavlje sa svečanom procesijom u 18.30 sati predvodi riječki nadbiskup Ivan Devčić.

- (IKA) - Župa svetog Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu i ove godine priprema svečanu proslavu svetkovine Velike Gospe i blagdana svetog Roka 15. i 16. kolovoza uz liturgijsko-molitveni program, čemu će prethoditi devetnica s krunicom i misom koja će se u svetištu Gospe na Hladi slaviti svakog dana u vremenu od 5. do 13. kolovoza s početkom u 19 sati, prije čega će vjernici u 18.30 imati priliku za ispovijed.
U sklopu devetnice, u četvrtak 12. kolovoza, misu će služiti preč. Vlado Strikić, dekan Kliškoga dekanata, dok će u petak 13. kolovoza misu predvoditi preč. Stjepan Lončar, dekan Solinskoga dekanata. "Užežin" Velike Gospe u subotu 14. kolovoza s početkom u 19 sati će iz župne crkve svetog Jurja mučenika do svetišta Gospe na Hladi krenuti tradicionalna procesija s likom Gospe na Hladi, gdje će se slaviti večernja i misa koju će predvoditi i propovijedati mons. Božo Renjić, dekan Kaštelanskoga dekanata.
Na sam blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, u svetištu Gospe na Hladi prvu misu u 7 sati služit će sućurački župnik dr. don Emanuel Petrov, dok će s početkom u 9 sati biti slavljena svečana misa s procesijom koju će voditi dr. don Josip Ćorić. Misu u 10.30 sati u župnoj crkvi Sv. Jurja mučenika vodit će don Dario Čorić, prefekt sjemeništa, dok će četvrtu po redu misu na ovaj veliki hrvatski blagdan s početkom u 19 sati u ove godine obnovljenom svetištu Gospe na Hladi voditi don Luka Vrljičak, profesor i pedagog NKG-Split.
Na blagdan svetog Roka, u ponedjeljak 16. kolovoza, u svetištu Gospe na Hladi misu u 7 sati predvodit će don Dario Čorić, prefekt sjemeništa, misu u 9 sati u župnoj crkvi održat će sućurački župnik dr. don Emanuel Petrov, dok će s početkom u 19 sati u svetištu Gospe na Hladi svečanu misu s procesijom i blagoslovom djece predvoditi mons. dr. Juraj Batelja, postulator kauze za kanonizaciju bl. kardinala Alojzija Stepinca.

- (IKA) - Središnje misno slavlje na svetkovinu Velike Gospe, 15. kolovoza, u svetištu Gospe od Krasna, zaštitnice Gospićko-senjske biskupije, predslavi riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić uz koncelebraciju mjesnog biskupa Mile Bogovića i brojnih svećenika Riječke metropolije. Večer uoči svetkovine molitveno bdjenje u 20 sati predvodit će generalni vikar Gospićko-senjske biskupije Tomislav Šporčić.

- (IKA) - Središnja proslava svetkovine Velike Gospe, nebeske zaštitnice stare imotske župe Proložac u nedjelju 15. kolovoza za župu i Imotsku krajinu održat će se u tzv. zelenoj katedrali, otvorenom bogoslužnom prostoru na obali kraj Opačca, izvora rijeke Vrljike na ulazu u selo. Prva blagdanska misa u staroj Gospinoj crkvici-svetištu na izvorištu Opačac zornica je u 5 sati, a ispovijed za prve hodočasnike koji iz okolice dolaze pješice, počinje u 4 sata. Od 5 sati blagdanske mise slave se svaki sat, a u 10.30 sati iz male Gospine crkvice kreće procesija sa cvijećem urešenom Gospinom slikom, koju nose djevojke u imotskim narodnim nošnjama. Procesija s Gospinom slikom ide do zelene katedrale, gdje se nastavlja svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje koje će predvoditi provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. fra Željko Tolić.
Za proslavu svetkovine svoje župne nebeske zaštitnice, vjernici se pripravljaju trodnevnom duhovnom obnovom.

- (IKA) – Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, 15. kolovoza, najsvečanije se za Kamensko i širu okolicu uz Kupu slavi u starom samostanu i župi Majke Božje Snježne u Kamenskom, kojom upravljaju pavlini. U nedjelju 15. kolovoza na svetkovinu Marijina uznesenja – Veliku Gospu, u 10.30 sati polazi velika procesija u kojoj djevojke u narodnim nošnjama kamenskoga kraja nose cvijećem urešen kip Majke Božje oko crkve, samostana te kroz mjesto, uz marijanske pjesme. Svečana misa slavit će se ispred stare samostanske i župne crkve-svetišta Majke Božje Snježne iz 1404. Koncelebrirano misno slavlje predvodi vojni ordinarij Juraj Jezerinac u zajedništvu sa svećenicima Karlovačkog dekanata i šire te pavlina iz samostana. Blagdanske mise još su ujutro u 7, 8 i 9.30, popodnevna je u 17 a večernja u 19 sati. Ispovijeda se od ranih jutarnjih sati.
Šest stoljeća stara crkva i pavlinski samostan, za srpsko-četničke okupacije bili su teško oštećeni, a pavlini su se jedva spasili bijegom. Vratili su se nakon "Oluje", već u kolovozu 1995., te uz potporu Ministarstva kulture odmah započeli popravak samostana, koji je temeljito obnovljen. Nakon više od dva stoljeća izbivanja iz Hrvatske, u kojoj su bili nazočni već u počecima Pavlinskoga reda, pavlini su se su se početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća vratili u Hrvatsku, gdje su u Kamenskom obnovili svoj samostan te oživjeli duhovni i vjerski život, a napose pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji.

- (IKA) – Svoju nebesku zaštitnicu, na svetkovinu Velike Gospe, u nedjelju 15. kolovoza proslavit će hrvatska župa Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu.
Svečano misno slavlje s početkom u 11 sati u parku "Father Kamber" predvodit će apostolski nuncij u Kuvajtu, Bahreinu i Kataru te apostolski delegat na Arapskom poluotoku nadbiskup Petar Rajič u koncelebraciji s hrvatskim svećenicima.
U pripravi slavlja sudjeluje i župa Hrvatskih mučenika u

- (IKA) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će 15. kolovoza na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano misno slavlje u hrvatskome nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici s početkom u 11 sati na prostoru Crkve na otvorenom Bl. Alojzija Stepinca.
Navečer u 18 sati kardinal će predvoditi misno slavlje u zagrebačkom svetištu Majke Božje Remetske u Remetama.

- (IKA) – Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije 15. kolovoza središnje misno slavlje u 11 sati u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Na Veliku Gospu mise su još u 6 sati u bazilici, potom u 7.30, 9 i 16 sati u kapelici Sv. Petra, u 18 sati u crkvi na otvorenom i u 20 sati u bazilici.
U predvečerje svetkovine 14. kolovoza u 20.30 sati bit će procesija sa svijećama i u 21.30 sati misa u bazilici.

- (IKA) - Blagdan Uznesenja Presvete Bogorodice (Velike Gospe) u Žumberku proslavit će se u prastarom i središnjem marijanskom svetištu u župi Pećno u nedjelju 15. kolovoza. Liturgijsko slavlje u 11 sati predvodit će marčanski arhimandrit Zvonimir Kurečić. Uz to svetište vezan je čudesni znak. Kada su crkva i župna kuća zapaljeni 1943. godine, na zgarištu su pronađeni potpuno neoštećeni kalež i epitrahil (štola). Ikonopisac Josip Ružić izradio je ikonu Presvete Bogorodice koja prikazuje taj čudesni događaj. Ikona će na dan proštenja biti svečano blagoslovljena i izložena vjerničkom narodu na štovanje.

- (IKA) – Župa Uznesenja Marijina u Crikvenici svečano slavi svetkovinu Velike Gospe. Mise su u 7, 8, 9 i 19 sati, a svečanu misu u 10 sati predslavi župnik Dramlja o. Marko Stipetić.

- (IKA) – U marijanskom svetištu Šumanovci kod Gunje uoči Velike Gospe, u subotu, 14. kolovoza u 17 sati je misa, u 18.15 sati je pobožnost Križnog puta, potom slijedi misa u 19.30 sati. U 21.30 sati je euharistijsko klanjanje, pod geslom „Od pakla droge, alkohola, kocke, agresivnosti i besposlenosti, oslobodi nas, Gospodine" predvode ga članovi zajednice Cenacolo, koje vodi vlč. Ivan Jurić, osječki donjogradski župnik.
U 22.30 sati je misa bdjenja, a predvodi je vlč. Ivan Jurić.
Na Veliku Gospu, u nedjelju, 15. kolovoza mise su u 6, 7.30, 9, 10.30 i u 17.30 sati.

- IKA/TU) – Svetkovini Velike Gospe u aljmaškome svetištu Gospe od utočišta, jednom od najstarijih i najposjećenijih marijanskih svetišta Đakovačko-osječke nadbiskupije prethodit će trodnevna duhovna priprava 11, 12. i 13. kolovoza s misama u 18 sati koje predvodi fra Zvjezdan Linić.
Uoči Velike Gospe, u subotu, 14. kolovoza u 18 sati je pobožnost Križnog puta na Kalvariji. U 19 sati je misa koju predvodi fra Zvjezdan Linić. U 20 sati je euharistijsko klanjanje s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje. U 21 sat je procesija sa svijećama do kapelice „Na Lipi" i prigodna marijanska pobožnost.
Na Veliku Gospu, u nedjelju, 15. kolovoza mise su u 6, 8, 10, 12 i 18 sati.
Svečanu misu u 10 sati predvodi đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić.
U 12 sati je misa za stradalnike Domovinskoga rata, a predvodi je dr. Stanislav Šota, povjerenik za pastoral branitelja. U 16.30 sati je pobožnost Križnog puta na Kalvariji.
U 18 sati misu predvodi pomoćni biskup Đuro Hranić, a na kraju mise je blagoslov male djece.

- (IKA) – U svetištu Majke Božje Molvarske u Molvama svetkovina Velike Gospe bit će svečano proslavljena u nedjelju, 15. kolovoza. Prva misa u svetištu bit će u 7 sati. U 9 sati bit će misa kod kapelice Čudotvorne Majke Božje Molvarske, a potom će uslijediti procesija s kipom do župne crkve. Središnje misno slavlje u 11 sati u svetištu će predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Trodnevnicu pred svetkovinu Velike Gospe od 12. do 14. kolovoza u 19 sati predvodit će i propovijedati generalni definitor Reda franjevaca konventualaca za Srednju Europu (CEC) o. Miljenko Hontić, inače rodom iz Molva.

- (IKA) – Na svetkovinu Velike Gospe, 15. kolovoza središnje misno slavlje u 10 sati u zagrebačkoj katedrali predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

- (IKA) – Na svetkovinu Velike Gospe, u nedjelju 15. kolovoza središnje misno slavlje s početkom u 18 sati u svetištu Majke Božje Remetske predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
Na svetkovinu mise su još u 6, 7.30, 9, 10.30 i 16 sati. Svečana molitva Jutarnje bit će u 7 sati, molitva Anđeoskog pozdravljenja u 12 sati, a Večernje pohvale u 15.30 sati.
Svečani ulazak hodočasnika u svetište bit će u 17 sati. Mogućnost za ispovijed bit će od 6.30 sati tijekom cijeloga dana.
Proslavi svetkovine prethodi devetnica od 6. do 14. kolovoza. Tijekom devetnice svakoga dana ispovijedanje počinje u 6.30 sati, kao i molitva krunice. U 7 sati je misa i molitva časoslova. U 17 sati je molitva Večernje, krunica i litanije, a u 18 sati misa i prigodna propovijed, te klanjanje.
Misa zahvalnica bit će u ponedjeljak, 16. kolovoza u 18 sati.

- (IKA/TU) – Na svetkovinu Velike Gospe, u nedjelju, 15. kolovoza u svetištu u Ilači mise su u 7, 9, 10.30 i 19 sati. Misu u 10.30 sati predvodi đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić.
Uoči Velike Gospe, 14. kolovoza, mise su u 19, 21 i 23 sata. U 21 sat je misa s ophodom svijećama oko svetišta.

- (IKA/TU) – U marijanskom svetištu u Dragotinu u predvečerje svetkovine Velike Gospe, u subotu, 14. kolovoza u 17 sati je okupljanje i otvaranje slavlja i marijanska pobožnost. U 17.30 sati je svečano iznošenje slike. U 18 sati je pokorničko bogoslužje i pobožnost Križnog puta. U 20 sati je misa koju predvodi vlč. Nikica Mihaljević, župnik iz Donjih Andrijevaca. U 22 sata pontifikalnu misu predvodi đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić. U 23 sata je ophod s upaljenim svijećama.
Na svetkovinu Velike Gospe, 15. kolovoza misu u 8 sati predvodi dr. Ivan Zirdum.
Svečanu misu u 11 sati predvodi vlč. Anđelko Cindori, župnik iz Čepina. Misu u 18 sati predvodi mladomisnik Vjekoslav Lulić.

- (IKA) - Vjernici Požeške biskupije u povodu svetkovine Velike Gospe hodočastit će u više Marijanskih svetišta diljem Biskupije. Među njima je Kloštar kod Sl. Kobaša, najstarije Marijansko svetište u biskupiji, gdje program počinje u predvečerje, 14. kolovoza s misom u 19 sati koju predvodi dijecezanski biskup Antun Škvorčević. Vjernici iz Požeške doline će na Veliku Gospu hodočasti u Veliku, podravski kraj u Novu Bukovicu i Suhopolje, našički kraj u franjevačku crkvu u Našicama a virovitički u franjevačku crkvu u Virovitici, zapadno-slavonski hodočasti u Pakrac a novljanski dekanat u Jasenovac, koji će toga dana proslaviti i tristotu obljetnicu župe s euharistijskim slavljem i procesijom u 11 sati, koje predvodi biskup Škvorčević. U Voćinu će se toga dana okupiti na hodočašće ponajprije Hrvati doseljeni s Kosova i tako u pobožnosti i odanosti prema Isusovoj Majci povezati to slavonsko Marijansko svetište i kosovsko u Letnici.

Najave događanja od 10 do 15. kolovoza 2010.

Ovaj tjedan je Velika Gospa koja je ujedino i zadnji dan mnogima godišnjeg odmora.
Događanja je sve više tako da krenimo redom.

- (IKA) – U organizaciji Udruge Prosoli u utorak, 10. kolovoza s početkom u 20 sati u dvorani Gospe Sinjske u sklopu franjevačkog samostana u Sinju održat će se projekcija filma "Stella maris Dalmacije II".
Ulaz slobodan.

- (IKA) – Na blagdan sv. Lovre, u utorak 10. kolovoza, vjernici župe sv. Ivana Krstitelja u Postirima na Braču hodočastit će u "Lovrečinu", pješčanu uvalu nedaleko Postira, gdje se nalazi svečeva starokršćanska bazilika. Na ostacima ranokršćanske bazilike iz 6. st. misno slavlje u 19 sati predvodit će povjerenik za studente Zagrebačke nadbiskupije Damir Stojić.

- (IKA) - Blagdan sv. Lovre, zaštitnika slavonskobrodskog groblja proslavlja se u utorak, 10. kolovoza u Slavonskom Brodu. Svečana blagdanska misa ispred grobljanske kapele započinje u 8.30 sati. Na kraju mise bit će zajednička molitva za sve svećenike kod svećeničke grobnice, te sve vjernike koji počivaju na brodskom groblju. Nakon toga će uslijediti pojedinačni blagoslov grobova. Blagoslov grobova bit će i popodne od 17.30 sati do večernje mise u 19 sati koja će biti slavljena za sve poginule branitelje i sugrađane u Domovinskom

- (IKA) – Župa sv. Lovre mučenika u Vrboskoj na Hvaru svečano će u utorak 10. kolovoza proslaviti blagdan naslovnika župe. Jutarnje blagdansko misno slavlje u 10 sati predvodi dekan Hvarskoga dekanata Emil Pavišić. Središnje misno slavlje u 18 sati uz procesiju s kipom sv. Lovre predvodit će fra Miroslav Ančić, župnik u Povljima i Novomu Selu na Braču.

- (IKA) - U trogirskoj katedrali na blagdan sv. Lovre, u utorak 10. kolovoza, župljani istoimene župe, uz vjernički puk okolnih župa, proslavit će svog zaštitnika svečanom misom u 19 sati koju će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

- (IKA) – U crkvi Sv. Lovre đakona i mučenika prvih kršćanskih stoljeća u Vivodini, župi nedaleko od Ozlja koja se pod njegovim imenom spominje već 1321., u utorak 10. kolovoza svečana je proslava blagdana župnog patrona. Svečanu misu u 11 sati predslavi vojni biskup Juraj Jezerinac sa župnikom Andrijom Markačem, ujedno i vojnim kapelanom Vojne kapelanije "Bl. Alojzije Stepinac" kopnene vojske Karlovačke županije.

- (IKA) – Zmijavci svečano slave 10. kolovoza blagdan sv. Lovre, đakona i mučenika prvih kršćanskih stoljeća. Misno slavlje koje počinje s procesijom u 10.30 sati u župnoj crkvi Svih svetih na brdu ponad mjesta predslavi fra Zoran Kutleša.

- (IKA) - U utorak, 10. kolovoza 2010. svetkovina je sv. Lovre, đakona i mučenika, prvoga zaštitnika Požeške biskupije i biskupijskoga Caritasa. Središnje biskupijsko slavlje bit će u požeškoj crkvi Sv. Lovre u 10 sati a predvodi ga novi celjski biskup dr. Stanislav Lipovšek koji će svojom nazočnošću u Požegi ponovno podsjetiti na dobročinstvo koje je Crkva u Hrvatskoj iskazala progonjenim slovenskim svećenicima čiji je velik broj određeno vrijeme 1941. i 1942. stanovao u zgradi požeške Kolegije, današnjega sjedišta Biskupije.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak pohodit će na blagdan sv. Lovre, đakona i mučenika, u utorak 10. kolovoza Cirkovljan u župi Prelog gdje će sudjelovati na svečanom otvorenju obnovljenog Trga sv. Lovre te predvoditi misno slavlje u crkvi Sv. Lovre.
Sudionici svečanosti nakon okupljanja kod Doma kulture u 10 sati uputit će se na Trg sv. Lovre ispred mjesne crkve. Obnovljeni trg blagoslovit će biskup Mrzljak koji će također blagosloviti poklonac Žalosne Gospe, novi kip Majke Božje Bistričke i obnovljenu crkvu. Zatim će se u 10.30 sati u crkvi Sv. Lovre proslaviti svečana euharistija koju će predvoditi varaždinski biskup. Na misi će pjevati mješoviti župni zbor, dječji zbor i pjevači crkve sv. Lovre.
Nakon mise održat će se prigodan koncert na Trgu sv. Lovre, a glazbeni sadržaji na Trgu će se održati i navečer toga dana od 18

- (IKA) - Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva u Podbablju na blagdan sv. Klare Asiške slavi svoju nebesku zaštitnicu.
Proslava započinje u crkvi sv. Ante u Podbablju u 19 sati franjevačkom krunicom, a potom u 19.30 sati slijedi svečana koncelebrirana misa koju predvodi područni duhovni asistent FSR-a fra Frano Doljanin.
Nakon mise u dvorani župne kuće u Podbablju predviđeno je druženje članova slavljeničkog mjesnog bratstva FSR-a sa članovima mjesnih bratstava Imotski, Proložac, Runovići, Vinjani i Zmijavci, te Franjevačkom mladeži.

- (IKA) - Na blagdan sv. Klare Asiške u srijedu 11. kolovoza požeški biskup dr. Antun Škvorčević predvodit će misno slavlje u 18.30 sati u samostanskoj kapeli sestara klarisa u Požegi.

- (IKA) - U crkvi Službenica milosrđa (Anćele) u Splitu 11. kolovoza u 19 sati slavit će se misa kojom će se proslaviti odlazak Marice Rukavine u Tanzaniju, koja će volontirati u sirotištu Chipola i provoditi program Zdenac znanja (kumstva) i po drugim mjestima u zemlji, te povratak volonterke Lane Pecotić iz Ekvadora, koja je godinu dana služila Bogu kroz djecu u vrtiću Centra za indijansku djecu u Oyacoti. Slavljenice će kroz sliku i riječ pokazati svoj jednogodišnji rad.

- (IKA) – Na blagdan sv. Klare Asiške u srijedu 11. kolovoza splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će misno slavlje u 18 sati u samostanskoj crkvi Sv. Klare u Splitu.

- (IKA) – Svetkovinu svoje utemeljiteljice sv. Klare Asiške klarise u Mikulićima u Zagrebu svečano će proslaviti u srijedu, 11. kolovoza misnim slavljima u 8 i 19 sati. Proslavi svetkovine prethodi trodnevnica od 8. do 10. kolovoza. Tijekom trodnevnice crkva će biti otvorena od 17 sati te će vjernici imati priliku sudjelovati u tihoj adoraciji i molitvi Časoslova s redovnicama. Prvog dana trodnevnice, u nedjelju, 8. kolovoza u 18.30 sati bit će Krunica sa sv. Klarom, a potom u 19 sati misa. U ponedjeljak, 9. kolovoza u 18.30 sati bit će meditacija, a u 19 sati misa. Posljednjeg dana trodnevnice u utorak, 10. kolovoza u 18.30 sati bit će pjevana Večernja s izvješćem o preminuću sv. Klare, a u 19 sati misa.
Do samostanske crkve klarisa u Mikulićima (Kvaternikova 167) može se doći autobusom s okretišta na Črnomercu, linija 127 za Mikuliće, 5. postaja.

- (IKA) – Vjernici župe Sv. Maksimilijana Kolbea na Bijeniku u Zagrebu proslavit će svetkovinu svog nebeskog zaštitnika u subotu, 14. kolovoza. Misno slavlje u 10 sati predvodi župnik fra Tomislav Cvetko, a u 19 sati fra Matija Antun Mandić.
Svetkovini prethodi trodnevnica od 11. do 13. kolovozu tijekom koje večernje mise u 19 sati predvode i propovijedaju fra Miljenko Hontić, fra Michael Pavić i fra Ivan Poleto.
Do župne crkve Sv. Maksimilijana Kolbea na Bijeniku može se doći autobusom s okretišta na Črnomercu, linija 128, peta postaja.

- (IKA/TU) - Misu uočnicu uz svetkovinu Velike Gospe, a na 100. godišnjicu špilje Gospe Lurdske u Prkovcima, filijali župe Retkovici, 14. kolovoza u 18.30 sati predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić.

- (IKA) - U subotu 14. kolovoza u 4 ujutro započinje 18. zavjetno hodočašće vjernika Gospića i župa Gospićkog dekanata u svetište Gospe od Krasna. Hodočašće započinje molitvom i blagoslovom u gospićkoj katedrali a dolazak u Krasno se očekuje u večernjim satima kada će vjernici sudjelovati na bdjenju uoči svetkovine Velike Gospe.

- (IKA) – Blagdan sv. Maksimilijana Marije Kolbea, poljskog franjevca konventualca, mučenika ubijenog u bunkeru gladi nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz, splitski konventualci i vjernici koji dolaze na misna slavlja u njihovu samostansku crkvu Sv. Frane na obali, slave u subotu 14. kolovoza na spomendan 69. obljetnice mučeničke smrti tog velikog štovatelja Blažene Djevice Marije. Ubijen je upravo u predvečerje svetkovine Velike Gospe, koju je od najranijeg djetinjstva štovao i nježno ljubio. Ubijen je injekcijom karbolne kiseline. Svečana pjevana i propovijedana misa je u 20 sati, a po običaju je predvodi gvardijan fra Pero Džida.Papa Ivan Pavao II. proglasio je fra Maksimilijana Mariju Kolbea svetim 10. listopada

- (IKA) – Hrvatski katolički centar Marija Kraljica Hrvata u Wollongongu u Australiji svoju nebesku zaštitnicu tradicionalno slavi u subotu uoči svetkovine Velike Gospe, ove godine 14. kolovoza. Taj dan je ujedno i godišnje veliko hodočašće hrvatskih vjernika iz Sydneya, Canberre i Newcastlea. Svečano misno slavlje s početkom u 11 sati predvodit će dušobrižnik Hrvatskoga katoličkog centra sv. Nikole Tavelića iz Melbournea (Clifton Hill) vlč. Mato Križanac u koncelebraciji s hrvatskim svećenicima iz Novog Južnog Walesa i Australskoga državnog teritorija.
U procesiji i na misnom slavlju sudjeluju i članovi dviju bratovština podrijetlom s Korčule, kao i župni zbor i ministranti slavljeničkog HKC-a.
Nakon mise slijedi zajednički ručak, a odlazak kućama predviđen je u ranim poslijepodnevnim satima nakon blagoslova.

Hrvate od samog dolaska u Wolongong odmah poslije II. svjetskog rata, redovito obilaze hrvatski svećenici iz Sydneya, inače članovi Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Hrvatska zajednica u Wollongongu početkom 1972. godine dobila svojeg svećenika fra Stipu Šešelju. On po dolasku osniva hrvatski katolički centar "Marija Kraljica Hrvata", te počinje sakupljati novac za gradnju centra ili kupovanje kakve zgrade za centar. Prvo kupuje drvenu kuću, a potom i drvenu crkvicu u kojoj su se hrvatski vjernici okupljali 1982. godine kada je započeta gradnja današnjeg Centra u kojem se nalazi crkva, dvorana i stan za svećenika. Sve je to sagrađeno za nepunih godinu dana zahvaljujući nesebičnom radu i doprinosu samih Hrvata. Crkvu je 29. listopada 1983. godine posvetio đakovački biskup Ćiril Kos i biskup Wollongonga E. W. Murry. To je prva od Hrvata za Hrvate sagrađena crkva u Australiji.
Hrvatski katolički Centar Hrvatima služi za religiozna, kulturna, društvena, sportska i zabavna druženja. U Centru se održava i škola hrvatskog jezika i vjeronauk za djecu, a otvoren je i za ljude dobre volje iz drugih narodnosti i drugih religija.
Današnji dušobrižnici u HKC Marija Kraljica Hrvata su članovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

- (IKA) - Uoči blagdana Velike Gospe, u subotu 14. kolovoza u samostanu Sv. Rafaela Služavki Malog Isusa u Solinu, sestre Služavke Malog Isusa imaju slavlje redovničkih zavjeta. Misno slavlje u 11 sati predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Najave događanja od 3. kolovoza do 8 kolovoza

03.08.2010.

Na početku isprika što najave kasne jedan dan.
Dosta se toga događa tako da će i ove najave biti dosta bogate.
Nadam se da ćete nači nešto za sebe.

- (IKA) – U sklopu III. festivala klasične glazbe "Musica appassionata" koji se od 16. srpnja do 9. kolovoza održava u Šibeniku u organizaciji Hrvatskoga narodnog kazališta, dio programa održat će se i u sakralnim prostorima.
U utorak 3. kolovoza s početkom u 20.30 sati u katedrali Sv. Jakova održat će se koncert sakralne glazbe na kojem će nastupiti Martina Klarić, sopran, Nera Gojanović, mezzosopran, Hrid Matić, tenor i Gordana Pavić, orgulje.
Svečano zatvaranje festivala bit će u ponedjeljak 9. kolovoza u 21 sat u klaustru samostana i crkve Sv. Frane. Tom prigodom nastupit će Gudački kvartet "Paganini".
Više o Festivalu na http://www.sibensko-kazaliste.hr/repertoar-koncertna-sezona-Musica-appasionata.asp.

- (IKA) - Blagdan bl. Augustina Kažotića slavi se u dominikanskoj crkvi Sv. Dominika i nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića u Trogiru. Svečanu euharistiju u utorak, 3. kolovoza u 19 sati predvodit će gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Prigodom ovogodišnje proslave bit će blagoslovljena slika s likom bl. Augustina, rad nepoznatog autora iz 18. st., koja je restaurirana u Splitu. Euharistijskom slavlju prethodi krunica i procesija klaustrom dominikanskog samostana s moćima bl. Augustina Kažotića.Za proslavu svetkovine vjernici i štovatelji bl. Augustina pripremat će se trodnevljem koje predvodi i propovijeda dr. Josip Delić, umirovljeni profesor kanonskoga prava Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu. Tijekom trodnevlja u 18 sati počinje krunica s litanijama, a zatim slijedi misa s propovijedi.

- (IKA) – Vjernici župe bl. Augustina Kažotića u Zagrebu proslavit će blagdan svoga nebeskog zaštitnika u utorak 3. kolovoza. Prijepodnevne mise će biti u 7.30, 9 i 11 sati.
Na misi u 19 sati sisački biskup Vlado Košić za đakona će zarediti fr. Matijasa Farkaša.
Trodnevna duhovna priprava za proslavu blagdana započinje u subotu 31. srpnja u 19 sati.

- (IKA) - Križevački biskup Nikola Kekić u svojoj zagrebačkoj rezidenciji na Kaptolu 20, prema kanonskim propisima Istočnih Crkava godinu dana nakon što je preuzeo upravljanje Križevačkom biskupijom sazvao je prvu sjednicu Zbora savjetnika i sjednicu Prezbiterskog vijeća u utorak 3. kolovoza. Savjetnici će prije sjednice položiti prisegu o vjernom i odgovornom vršenju povjerene im službe u vođenju biskupije.

- (IKA) – Spomendan bl. Augustina Kažotića i ove će godine svečano biti proslavljen u utorak, 3. kolovoza u zagrebačkoj katedrali. Mise su toga dana u 7, 8 i 9 sati. Središnje misno slavlje u 18 sati predvodi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.
Proslavi spomendana prethodi trodnevna priprava. Prvoga dana u subotu, 31. srpnja misu u 18 sati predvodi fr. Marijan Biškup, OP.

- Varaždinski pjevač, skladatelj i kantautor moderne duhovne glazbe Antonio Tkalec od 1. kolovoza održat će niz koncerata po središnjoj i južnoj Dalmaciji u sklopu svoje koncertne turneje na kojoj promovira CD moderne duhovne glazbe „Evo, dolazim Gospodine". Raspored koncerata je:u četvrtak, 5. kolovoza, crkva Presvetog Srca Isusova u 19 sati; Trogir, u petak, 6. kolovoza, crkva Gospe od Anđela u 20.30 sati; Medov Dolac, u subotu, 7. kolovoza, crkva Sv. Stjepana u 19 sati; Makarska, u nedjelju, 8. kolovoza, župa Kraljice Mira u 20 sati;

- (IKA) – S temom "Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?" (Mk 10,17) u Međugorju će se od 1. do 6. kolovoza održati 21. međunarodni molitveni susret mladih.
Program započinje molitvom u 9 sati, nakon koje slijede predavanja, pjesma i svjedočanstva, a isti program će se nastaviti i u poslijepodnevnim satima. Krunica je u 18 sati, a misa u 19 sati. Program završava klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu.
Dnevni program sljedeća tri dana je isti kao i u ponedjeljak. U utorak 3. kolovoza nakon večernje mise s početkom u 20.15 sati održat će se procesija kroz župu, a od 22.30 sati do 23 sata je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. U srijedu 4. kolovoza sudionici će imati prilike čuti svjedočanstva zajednice "Cenacolo", te nakon večernje mise vidjeti i njihovu predstavu. U četvrtak 5. kolovoza nakon večernje mise, od 20.30 do 21.30 sati bit će klanjanje Presvetom, a potom oproštaj uz pjesmu.
Međunarodni molitveni susret mladih završit će na Križevcu u petak 6. kolovoza molitvom krunice u 3 sata te misom u 5 sati.

- Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" u tijeku srpnja i kolovoza sudjelovat će u nizu slavlja i kulturnih događanja.
U povodu dana zaštitnice Vojne biskupije Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja Klapa će uveličati misno slavlje koje će u srijedu 4. kolovoza u 12 sati u sjedištu Vojnog ordinarijata u Zagrebu predvoditi vojni biskup Juraj Jezerinac.
Klapa "Sveti Juraj" sudjelovat će u četvrtak 5. kolovoza na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu. Proslava i koncert moći će se s početkom u 20 sati pratiti i u izravnom prijenosu na HRT-u.
U petak, 6. kolovoza Klapa "Sveti Juraj" nastupit će na "Večeri klapa na Braču" u Supetru na Braču. Zajednički koncertni spektakl najboljih hrvatskih klapa započet će u 21 sat.
Cjelovečernji koncert Klapa "Sveti Juraj" održat će u sklopu obilježavanja oslobodilačke akcije HV-a "Oba su pala" u subotu 7. kolovoza u Rogoznici Šibenskoj s početkom u 22 sata.
U sklopu kulturnog ljeta mjesta Gata, Klapa će održati cjelovečernji koncert u nedjelju 8. kolovoza s početkom u 21 sat.

- (IKA/TU) - Na blagdan Snježne Gospe, 5. kolovoza, vjernici više od 290 godina tradicionalno hodočaste na "Velike Tekije", u svetište Gospe Tekijske u Petrovaradinu. Proslava započinje 4. kolovoza, kada se na Tekijama okupi nekoliko tisuća hodočasnika iz Srijemske, Subotičke i Zrenjaninske biskupije, Beogradske nadbiskupije te iz Hrvatske i drugih zemalja.
U srijedu, 4. kolovoza u 16 sati je misa na staroslavenskom jeziku, u 17.30 sati je misa na mađarskom jeziku, a u 19 sati svečanu pontifikalnu misu na hrvatskom jeziku predvodi srijemski biskup Đuro Gašparović.
U četvrtak, 5. kolovoza u 6.30 sati je pobožnost Križnog puta, u 7.30 sati je misa na staroslavenskom jeziku, u 8.15 sati je svečana pontifikalna misa na njemačkom jeziku, u 9 sati je svečana pontifikalna misa na mađarskom jeziku, u 11 sati svečanu pontifikalnu misu na hrvatskom jeziku predvodi biskup Gašparović.

- (IKA) – U povodu dana zaštitnice Vojne biskupije Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja misno slavlje u srijedu, 4. kolovoza u 12 sati u sjedištu Vojnog ordinarijata u Zagrebu predvodit će vojni biskup Juraj Jezerinac.
Istoga dana biskup Jezerinac predvodit će misu u 19 sati u crkvi Sv. Ante u Kninu.
U četvrtak, 5. kolovoza misu u crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta u 11.30 sati predvodit će šibenski biskup Ante Ivas.

- (IKA) – Vjernici Dubrave, stare župe Sv. Luke u srcu Poljica, u srijedu 4. kolovoza proslavit će blagdan sv. Arnira, mučenika, koji je mučeništvo podnio na taj dan godine 1180. u današnjoj župi Dubrava, gdje mu je sagrađena i crkva. Središnje misno slavlje u 17.30 sati u crkvi sv. Arnira predvodit će splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

- (IKA) – U povodu oslobodilačke akcije Oluja tradicionalno svake godine 4. kolovoza u Gospić dolaze predstavnici braniteljske udruge s Raba koji su sudjelovali u toj oslobodilačkoj akciji. U 10 sati sudjelovat će u gospićkoj katedrali Navještenja BDM na misi koju će predvoditi župnik Antun Luketić.

- (IKA) - Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza u župi sv. Križa u Ogulinu služit će se u 18.30 sati misa za sve poginule branitelje, a predvodit će ju župnik mr. Tomislav Rogić. U 19.30 sati u Zavičajnom muzeju otvara se prigodna izložba pod nazivom "Domovinski rat u ogulinskom kraju - da se ne zaboravi".

- (IKA) - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u četvrtak, 5. kolovoza, misom za domovinu proslavit će i župa Presvetog Srca Isusova u Vinišću. Misa počinje u 18.30 sati, a predvodi je bivši viniški župnik don Bariša Plećaš. Vjernički puk Vinišća u misno slavlje ući će molitvom krunice.
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i blagdan Gospe Snježne prva su godišnjica blagoslova Gospina plašta, jedinstvenog idejnog i graditeljskog pothvata u dvorištu župne crkve čiju su realizaciju svojim prilozima potpomogli župljani Presvetog Srca Isusova iz Vinišća te prijatelji žitelja tog priobalnog mjesta nedaleko Marine i njihova župnika don Ivana Simunića. Na misi za domovinu pjeva župni zbor kojeg vodi Jasmina Radović, a svira Martina Mlačić. Nakon mise koncert je duhovne glazbe Antonija Tkaleca iz Varaždina i nastup obitelji Božić i njihovih trinaestero djece iz Velike Gorice.

- (IKA) – U crkvi Gospe Snježne u Postinjama Donjim u povodu blagdana Gospe Snježne održat će se duhovna obnova "Dovedi obitelj Majci!". Voditelj duhovne obnove tijekom koje će se poseban naglasak staviti na brak, obitelj i rod bit će laik, voditelj brojnih duhovnih obnova u zemlji i inozemstvu Rajko Bundalo.
U utorak, 3. kolovoza u 18 sati misu i klanjanje predvodi fra Ilija Mikulić. U 19 sati slijedi svjedočanstvo i kateheza Rajka Bundala.
U srijedu, 4. kolovoza tijekom jutarnjih i prijepodnevnih sati bit će prigoda za osobni razgovor i molitvu sudionika obnove s voditeljem Bundalom. U 18 sati misu i klanjanje predvodi don Darijo Čorić. U 19 sati slijedi svjedočanstvo i kateheza Rajka Bundala, a gošća će biti voditeljica i urednica HRT-a Lejdi Oreb.
Na blagdan Gospe Snježne u četvrtak, 5. kolovoza u 10 sati je procesija i svečana misa koju predvodi fra Damir Ćiro Čikara, a pjeva crkveni zbor sv. Petra iz Muća.
U 19 sati misu i blagoslov djece i obitelji predvodi fra Bože Gulić.

- (IKA) - Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin i Društvo za obilježavanje grobišta žrtava komunizma Čakovec u suradnji sa župom Macinec organiziraju komemoraciju u prigodi 65. obljetnice stradanja žrtava poraća na grobištu Sep kod Gornjeg Hrašćana u župi Macinec.
Komemoracija će se održati u četvrtak 5. kolovoza na blagdan Gospe Snježne i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Misu kod kapelice Majke Božje Snježne u Trnovcu u 17 sati predvodit će vlč. Stjepan Markušić, župnik iz Macinca. Nakon mise sudionici komemoracije okupit će se kod spomen-križa na grobištu Sep, gdje će se uz molitvu položiti vijenci i zapaliti svijeće za žrtve komunističkih progona.
Komemoracijom će se obilježiti 65. obljetnica poratnih stradanja i masovnih likvidacija žrtava iz varaždinskih logora koja su se na grobištu Sep događala potkraj lipnja 1945. godine. U spomen na žrtve grobišta Sep komemoracija je prvi put održana 5. kolovoza 2001. godine.

- (IKA) - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Zagrebačka nadbiskupija proslavit će misnim slavljem koje će u četvrtak 5. kolovoza u 11 sati predvoditi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski u nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

- (IKA) - Blagdan Gospe od Sniga, 5. kolovoza, župa sv. Jakova u Marini slavi kao svoj zavjetni blagdan. U staroj Gospinoj crkvici – svetištu na Dridu, brdu ponad mjesta, mise na zavjetni blagdan Marinjana slavit će se svaki sat, od 6 ujutro pa do 10 sati, kada počinje svečani ophod kipom Gospe od Sniga oko stare crkve na brdu. Svečanu misu zatim predvodi don Luka Vrljičak, pedagog splitske Nadbiskupijske klasične gimnazije.

- (IKA) - Na blagdan Majke Božje Snježne i Dan domovinske zahvalnosti u četvrtak 5. kolovoza u Strmcu Podravskom u župi Petrijanec proslavit će se 20. obljetnica izgradnje i blagoslova kapele Sv. Nikole. Misno slavlje kod kapele će predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak. Svečanost započinje u 10.30 sati svečanom procesijom od Društvenog doma do kapele s likom Majke Božje.

- (IKA) – Euharistijskim slavljima u 7, 10 te u 18.30 sati karlovačka župa Majke Božje Snježne na Dubovcu svečano u četvrtak 5. kolovoza slavi blagdan svoje nebeske zaštitnice. Središnje euharistijsko slavlje na župno proštenje, ujedno je i misa zahvalnica u 10 sati, u kojoj će sudjelovati i predstavnici Karlovačke županije, Vojne kapelanije "Bl. Alojzije Stepinac" te predstavnici Policijske uprave Karlovac. Svečanu koncelebraciju predvodi švarčanski župnik i karlovački dekan mons. Ferdinand Vražić sa župnikom preč. Alojzijem Burjom, vojnim kapelanom Andrijom Markačem, župnikom Vivodine te ostalim svećenicima. Prva jutarnja misa je u 7 u crkvi – svetištu Sv. Josipa, a blagdanska završnica u 18.30 sati u župnoj crkvi Majke Božje Snježne.

- (IKA/TU) – U organizaciji Caritasa Osijek u četvrtak, 5. kolovoza, na prostoru Duhovno-rekreacijskog centra „Emaus" - Satnički ribnjak, misom u 10 sati svečano će biti proslavljen blagdan Snježne Gospe, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. To će ujedno biti hodočašće zahvale Blaženoj Djevici Mariji – Gospi Žalosnoj, koja je mnoge žrtve Domovinskog rata primila u svoje krilo, što slikovito pokazuje postavljeni kip – Pieta - na prostoru uređenom za slavlje mise. Svečanu misu predvodit će mladomisnici Đakovačko-osječke nadbiskupije Vjekoslav Lulić i Jakob Šunjara.

- (IKA) - Na Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i hrvatskih branitelja, 5. kolovoza, požeški biskup dr. Antun Škvorčević predvodi euharistijsko slavlje u požeškoj katedrali u 9 sati.

- (IKA) – Festival marijansko-duhovne klapske pjesme "Klape Gospi Sinjskoj" održat će se drugi put u petak, 6. kolovoza u 21 sat u dvorištu samostana Gospe Sinjske u Sinju. Festival se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora održava u okviru manifestacije Dani Alke i Velike Gospe, a otvorit će ga predsjednik Sabora Luka Bebić. U natjecateljskom dijelu programa jedanaest renomiranih klapa izvest će po dvije skladbe, jednu novouglazbljenu i jednu izvornu pučku pjesmu. Klapa "Sinj" pobjednica prošlogodišnjeg Festivala nastupit će izvan konkurencije dok će se prebrojavati glasovi.
Festival marijansko-duhovne klapske pjesme "Klape Gospi Sinjskoj" pokrenut je prošle godine kao dio priprave za tristotu obljetnicu čudesne obrane Sinja koja će se proslaviti 2015. godine. Festival je humanitarnog karaktera, a prihod od prodaje ulaznica namijenjen je Fondu Gospe Sinjske za pomoć studentima slabijeg materijalnoga stanja.
Ulaznice po cijeni od 50 kuna mogu se nabaviti na porti sinjskog samostana, u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, te u sinjskim knjižarama Axel i Duga.

- (IKA) - Na Dan grada Slunja koji se slavi 6. kolovoza u sjećanje na datum oslobađanja tog grada u oslobodilačkoj akciji Oluja, svečanu misu u 11 sati predvodit će gospićko-senjski biskup Mile Bogović u koncelebraciji župnika i slunjskog dekana mons. Mile Pecića. Istog dana u 18 sati nazočit će u kino sali Pučkog otvorenog učilišta predstavljanju knjige Ivana Strižića „Zločin bez kazne".

- (IKA) - Uz blagdan Velike Gospe Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije priređuje u subotu 7. kolovoza hodočašće mladih Gospi Sinjskoj. Okupljanje započinje u Solinu u 19.30 sati sakramentom pomirenja te euharistijskim slavljem koje u 21 sat predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.
Pjevanje u tijeku mise animira VIS "Papa band" iz Solina. U svetištu Gospe Sinjske u osvit nedjeljnoga dana 8. kolovoza za mlade hodočasnike svečano liturgijsko slavlje u 6 sati predvodi generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić, a pjevanje će animirati VIS "Signum" iz Kaštel Lukšića.

- (IKA) - Svetkovina Sv. Dominika bit će proslavljena u nedjelju, 8. kolovoza u dominikanskoj crkvi Sv. Nikole u Korčuli. Svečanu misu u 20 sati predvodit će o. Jozo Čirko, OP. Poslije mise u klaustru samostana nastupit će "Glasnici nade", koji će predstaviti novi nosač zvuka.
Za proslavu svetkovine vjernici i štovatelji sv. Dominika pripremat će se trodnevnicom koju će također predvoditi o. Čirko. Tijekom trodnevnice svakog dana u 19.30 sati je krunica, a potom slijedi misa s propovijedi.
Prvog dana trodnevnice, u četvrtak 5. kolovoza poslije mise u klaustru samostana Sv. Nikole nastupit će Zbor sestara dominikanki iz Korčule. U petak, 6. kolovoza također nakon mise u klaustru će nastupiti "Pjevačice sv. Nikole", klapa "Korkyra" i zbor "Moreška". Posljednjeg dana trodnevnice, u subotu, 7. kolovoza nakon mise u klaustru će se održati nastup VIS "Stope" iz Blata koji će tom prigodom predstaviti svoj novi nosač zvuka.

- (IKA) – Župa Kaštel Novi pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije i grada Kaštela organizira kolaudaciju orgulja u nedjelju 8. kolovoza u 19.30 sati u župnoj crkvi Sv. Petra ap.

- (IKA) - Svetkovina sv. Dominika bit će proslavljena u nedjelju, 8. kolovoza u istoimenoj dominikanskoj crkvi u Dubrovniku. Prema dugogodišnjoj tradiciji, svečano misno slavlje u 19 sati predvodit će franjevci.
Proslavi svetkovine prethodi trodnevna priprava koju će od 5. do 7. kolovoza predvoditi član Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Mirko Bobaš. Tijekom trodnevnice u 18.30 sati je krunica, a potom slijedi misa.

- (IKA) – Svečano misno slavlje u hrvatskoj župi Presvetog Trojstva u Oakvilleu u Kanadi u nedjelju 8. kolovoza u 11 sati predvodit će apostolski nuncij u Kuvajtu, Bahreinu i Kataru te apostolski delegat na Arapskom poluotoku nadbiskup Petar Rajič.

- (IKA) – U nedjelju 8. kolovoza, prvu pred blagdan sv. Lovre đakona i mučenika prvih kršćanskih stoljeća, Vivodina vanjskim proštenjem slavi blagdan nebeskog zaštitnika i naslovnika kasnobarokne župne crkve iz 1757. Proštenjarske mise su u 9 za grkokatolike, u 10 za slovenske vjernike iz susjedne Metlike, a u 11 sati je svečana proštenjarska misa koju predslavi pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, koji će u svečanom euharistijskom slavlju podijeliti sakrament potvrde devetero krizmanika.

- (IKA) - Grkokatolički pastoralni centar Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom proslavit će svoje godišnje proštenje u nedjelju 8. kolovoza. Liturgijsko slavlje u 11 sati predvodit će ovogodišnji žumberački grkokatolički mladomisnici Robert Rapljenović i Danijel Hranilović. Prema tradiciji starih istočnih kršćanskih crkava na blagdan Preobraženja obavit će se blagoslov grožđa i ostalih voćnih prvina koje dozrijevaju.

- (IKA) - Blagdan sv. Filomene svečano će biti proslavljen u svetištu Majke Božje Molvarske u nedjelju, 8. kolovoza. Misno slavlje u 11 sati predvodit će bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.
Proslava blagdana sv. Filomene održava se treći puta, nakon što je svetičin kip pronađen i obnovljen, te se nalazi podno oltara sv. Antuna Padovanskoga.

- (IKA) - Svetkovina Sv. Dominika bit će proslavljena u dominikanskom samostanu Sv. Marije Milosne i u župnoj crkvi u Bolu na Braču u nedjelju, 8. kolovoza. Središnje misno slavlje u 10 sati u samostanskoj crkvi predvodi profesor biblijskih znanosti na filozofsko-teološkom učilištu Sv. Tome Akvinskog u Rimu Stipe Jurič, OP.
Misno slavlje u 9 sati u župnoj crkvi predvodi generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije dr. don Tomo Vukšić, a u 19 sati bolski župnik o. Damir Šokić.

-

Najave ljetnih događanja - Ugljan

STEP orgarnizira kamp za studente i maturante.
”Nijedan čovjek nije Otok, sam po sebi cjelina; svaki je čovjek dio Kontinenta, dio Zemlje…”

Tema kampa su odnosi. Ideja je zastati na trenutak, odmoriti se od ispita i drugih pritisaka i odvojiti neko vrijeme za propitivanje vlastitog života u svjetlu odnosa s ljudima koji nas okružuju.

18.-25.8. Otok Ugljan. Kamp uključuje radionice o emocionalnoj pismenosti i asertivnosti. Vanja Miljević, certificirani trener… obraditi će neke od slijedećih tema

* Osnove emocionalne inteligencije
* Uvidjanje povezanosti izmedju mišljenja, osjećanja i ponašanja;
* Kako se zauzeti za sebe i svoje ciljeve na način koji nije agresivan
* Razvijanje vjestina slobodnog izražavanja ljubavi i naklonosti u međuljudskim odnosima;
* Učenje o razlikama izmedju asertivnosti i agresivnosti; i pasivnosti i ljubaznosti;
* Ljubav, a što je to? - zablude u ljubavi

Sve informacije na:
http://www.step.hr/aktivnosti/64-hrvatska/83-step-kamp-nitko-nije-otok.html

Imenovanja i razrješenja u Zagrebačkoj nadbiskupiji

01.08.2010.

(IKA) - Odlukom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića došlo je do sljedećih imenovanja i razrješenja u Zagrebačkoj nadbiskupiji u lipnju i srpnju 2010. godine: pomoćni biskup Mijo Gorski imenovan je generalnim vikarom Zagrebačke nadbiskupije. Jure Antunović, SJ, imenovan je župnikom u župi Presvetog Srca Isusova u Zagrebu. Mons. Boris Balenović razriješen je službe predsjednika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i službe moderatora Nadbiskupskog duhovnog stola te je zbog zdravstvenih razloga na oporavku do 31. listopada 2010. godine. Slavko Barišić, SDB, imenovan je župnim vikarom u župi Duha Svetoga u Zagrebu – Jarun. Ante Barišić razriješen je službe župnog vikara u župi Pohoda BDM u Vukovini i imenovan župnim vikarom u župi Svih Svetih u Sesvetama. Ignacije Belak, SJ, imenovan je župnim vikarom u župi Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata na Sljemenu u Zagrebu. Czeslaw Bielen, OSPPE, razriješen je službe župnika u župi Rođenja BDM u Sveticama. Tunjo Blažević, SDB, razriješen je službe župnika u župi Sv. Ivana Bosca u Zagrebu – Podsused. Jure Bosančić, SJ, razriješen je službe župnika u župi Presvetog Srca Isusova u Zagrebu. Darko Bručić Pavuk, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u župi Sv. Ivana Krstitelja u Ivanjoj Reki i u župi u nastajanju u Jelkovcu. Ivica Budinšćak razriješen je službe župnog vikara u župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici i imenovan župnim vikarom u župi Sv. Blaža u Zagrebu. Ivan Cestar, upravitelj župe Krista Kralja u Domaslovcu, imenovan je članom Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za župnu katehezu. Ivica Cik, župnik u župi Uskrsnuća Isusova u Sesvetskom Kraljevcu, imenovan je članom Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za župnu katehezu. Tomislav Cvetko, OFMConv, imenovan je župnikom u župi Sv. Maksimilijana Kolbea u Zagrebu – Bijenik. Juraj Domšić, OSPPE, razriješen je službe župnika u župi BDM Snježne u Karlovcu – Kamensko. Vladimir Drnetić, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u župi Sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima. Slavko Dubovečak razriješen je službe župnika u župi Sv. Ane u Rozgi i imenovan župnikom u župi Sv. Roka u Luki. Danijel Dukić razriješen je službe župnog vikara u župi Sv. Blaža u Zagrebu i imenovan upraviteljem župe Sv. Luke ev. u Zagrebu – Travno. Pero Džida, OFMConv, razriješen je službe župnika u župi Sv. Maksimilijana Kolbea u Zagrebu – Bijenik. Ivan Frkonja, župnik u župi Sv. Petra u Zaprešiću, imenovan je članom Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za župnu katehezu. Mario Fundak, OSPPE, imenovan je upraviteljem župe BDM Snježne u Karlovcu – Kamensko. Franjo Glas razriješen je službe župnika u župi Presvetog Trojstva u Kraljevcu na Sutli i stavljen u stanje mira. Matej Glavica, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, razriješen je službe prefekta u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu. Kornelije Marko Glogović, OSPPE, razriješen je službe župnog vikara u župi BDM Snježne u Karlovcu – Kamensko i imenovan upraviteljem župe Rođenja BDM u Sveticama. Danijel Gornik, TOR, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u župi Sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu – Ksaver. Ilija Grgić, CPPS, župni vikar u župi Sv. Martina B. u Dugom Selu, razriješen je službe pastoralnog pomoćnika u župi Sv. Ivana ap. i ev. u Cerju. Kornelije Grgić, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u župi Sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom. Josip Horvat razriješen je službe župnika u župi Sv. Luke ev. u Zagrebu – Travno i imenovan župnikom u župi Sv. Ivana Krstitelja u Ivanjoj Reki i upraviteljem župe u nastajanju u Jelkovcu. Mons. Ivan Hren, nadbiskupijski ekonom, imenovan je kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog. Franjo Jačmenica razriješen je službe župnika u župi Sv. Andrije ap. u Lazu i imenovan župnikom u župi Sv. Ivana Ap. i Ev. u Cerju. Ivan Jakopović razriješen je službe župnika u župi Sv. Ivana Krstitelja u Ivanjoj Reki i imenovan župnikom u župi Sv. Andrije Ap. u Lazu. Andrija Jambreuš razriješen je službe župnog vikara u župi Sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima i imenovan župnim vikarom u župi Pohoda BDM u Vukovini. Ivan Jeren, SDB, razriješen je službe župnog vikara u župi Duha Svetoga u Zagrebu – Jarun. Josip Kajić, SDB, imenovan je župnim vikarom u župi Duha Svetoga u Zagrebu – Jarun. Jozo Kajić, SDB, imenovan je župnim vikarom u župi Marije Pomoćnice u Zagrebu – Knežija. Damir Kočiš, SJ, razriješen je službe župnog vikara u župi Presvetog Srca Isusova u Zagrebu. Norbert Ivan Koprivec, župnik župe Presvetog Srca Isusova u Karlovcu, imenovan je članom Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za župnu katehezu. Marko Kovač razriješen je službe župnog vikara u župi BDM Žalosne u Zagrebu – Špansko i imenovan župnim vikarom u župi Uzašašća Gospodnjega u Zagrebu – Sloboština. Josip Knežević, OSPPE, imenovan je župnim vikarom u župi BDM Snježne u Karlovcu – Kamensko. Dr. Zvonimir Kurečić, prebendar, imenovan je rektorom crkve Krista Kralja na Mirogoju u Zagrebu. Duje Kurtović razriješen je službe upravitelja župe Sv. Kuzme i Damjana u Vrhovcu i župe Sv. Mihaela ark. i Sv. Ane u Gornjem Prekrižju te imenovan upraviteljem župe Sv. Tri Kralja u Karlovcu – Banija. Radovan Librić, vjeroučitelj, imenovan je članom Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za župnu katehezu. Marijan Lovrić, SDB, razriješen je službe župnog vikara u župi Sv. Ivana Bosca u Zagrebu – Podsused. Željko Lovrić, upravitelj župe Sv. Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu, imenovan je članom Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za župnu katehezu. Ivan Mandurić, SJ, imenovan je župnim vikarom u župi Presvetog Srca Isusova u Zagrebu. Pero Marković, SJ, imenovan je župnim vikarom u župi Presvetog Srca Isusova u Zagrebu. Bruno Matos razriješen je službe župnog vikara u župi Sv. Marka Križevčanina u Zagrebu i imenovan župnim vikarom u župi Uznesenja BDM u Mariji Bistrici. Vjekoslav Meštrić razriješen je službe župnika u župi Sv. Obitelji u Zagrebu i imenovan župnikom u župi Uznesenja BDM u Zagrebu – Stenjevec. Slaven Milanović Litre, OFM, imenovan je župnikom u župi Majke Božje Lurdske u Zagrebu. Andrija Miličević, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici. Dragutin Mostečak, župnik u Brckovljanima, razriješen je službe upravitelja župe Sv. Ivana ap. i ev. u Cerju. Ivica Musa, SJ, razriješen je službe župnika u župi Bezgrešnog Srca Marijina u Zagrebu – Jordanovac. Nedo Nedić, SDB, razriješen je službe župnog vikara u župi Sv. Ane u Zagrebu – Rudeš i imenovan župnikom u župi Sv. Ivana Bosca u Zagrebu – Podsused. Blaženko Nikolić, SJ, imenovan je župnikom u župi Bezgrešnog Srca Marijina u Zagrebu – Jordanovac. Dominik Pleše razriješen je službe župnog vikara u župi Sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom i imenovan upraviteljem župe Sv. Kuzme i Damjana u Vrhovcu i župe Sv. Mihaela ark. i Sv. Ane u Gornjem Prekrižju. Josip Priselac razriješen je župničke službe u župi Sv. Tri Kralja u Karlovcu – Banija i stavljen na raspolaganje torontskom nadbiskupu za službu u župi Hrvatskih mučenika (Mississauga, Kanada). Branko Risek, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u župi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu. Marko Rac, mladomisnik Varaždinske biskupije, imenovan je župnim vikarom u župi Isusova Uskrsnuća u Sesvetskom Kraljevcu. Zvonimir Rubinić, SJ, imenovan je župnim vikarom u župi Bezgrešnog Srca Marijina u Zagrebu – Jordanovac. Luka Slijepčević razriješen je službe župnog vikara u župi Svih Svetih u Sesvetama i imenovan župnim vikarom u župi BDM Žalosne u Zagrebu – Špansko. Ivan Stojanović, SDB, razriješen je službe župnog vikara u župi Marije Pomoćnice u Zagrebu – Knežija. Tomislav Subotičanec, upravitelj župe Sv. Mateja ap. i ev. u Zagrebu – Dugave, imenovan je predsjednikom Povjerenstva za župnu katehezu. Josip Sušić, OFM, imenovan je župnim vikarom u župi Majke Božje Lurdske u Zagrebu. Nikola Šantek, OFMConv, razriješen je službe župnog vikara u župi Sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu – Sveti Duh. Marko Šop, SCJ, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u župi BDM Majke Crkve u Zagrebu – Trnovčica. Mr. Robert Šreter razriješen je službe župnika u župi Uznesenja BDM u Zagrebu – Stenjevec i imenovan moderatorom Nadbiskupskog duhovnog stola. Sebastijan Šujević, SJ, razriješen je službe župnog vikara u župi Bezgrešnog Srca Marijina u Zagrebu – Jordanovac. Stjepan Tenšek razriješen je službe upravitelja župe Sv. Roka u Luki i imenovan upraviteljem župe Presvetog Trojstva u Kraljevcu na Sutli i župe Sv. Ane u Rozgi. Stjepan Tribuljak, SDB, imenovan je župnim vikarom u župi Duha Svetoga u Zagrebu – Jarun. Dr. Stanislav Vitković, prebendar, razriješen je službe rektora crkve Krista Kralja na Mirogoju u Zagrebu. Ante Vukušić, OFM, razriješen je službe župnika u župi Majke Božje Lurdske u Zagrebu. Marko Zadravec, svećenik Varaždinske biskupije, razriješen je službe prefekta u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu i imenovan pastoralnim pomoćnikom u župi Sv. Marka Križevčanina u Zagrebu. Ivo Zečević, SDB, razriješen je službe župnog vikara u župi Marije Pomoćnice u Zagrebu – Knežija i imenovan župnikom u župi Sv. Ane u Zagrebu – Rudeš. Ivica Zlodi razriješen je službe u Uredu za vjeronauk u školi i imenovan upraviteljem župe Sv. Obitelji u Zagrebu, priopćeno je iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.