Najave događanja od 10 do 15. kolovoza 2010.

10.08.2010.

Ovaj tjedan je Velika Gospa koja je ujedino i zadnji dan mnogima godišnjeg odmora.
Događanja je sve više tako da krenimo redom.

- (IKA) – U organizaciji Udruge Prosoli u utorak, 10. kolovoza s početkom u 20 sati u dvorani Gospe Sinjske u sklopu franjevačkog samostana u Sinju održat će se projekcija filma "Stella maris Dalmacije II".
Ulaz slobodan.

- (IKA) – Na blagdan sv. Lovre, u utorak 10. kolovoza, vjernici župe sv. Ivana Krstitelja u Postirima na Braču hodočastit će u "Lovrečinu", pješčanu uvalu nedaleko Postira, gdje se nalazi svečeva starokršćanska bazilika. Na ostacima ranokršćanske bazilike iz 6. st. misno slavlje u 19 sati predvodit će povjerenik za studente Zagrebačke nadbiskupije Damir Stojić.

- (IKA) - Blagdan sv. Lovre, zaštitnika slavonskobrodskog groblja proslavlja se u utorak, 10. kolovoza u Slavonskom Brodu. Svečana blagdanska misa ispred grobljanske kapele započinje u 8.30 sati. Na kraju mise bit će zajednička molitva za sve svećenike kod svećeničke grobnice, te sve vjernike koji počivaju na brodskom groblju. Nakon toga će uslijediti pojedinačni blagoslov grobova. Blagoslov grobova bit će i popodne od 17.30 sati do večernje mise u 19 sati koja će biti slavljena za sve poginule branitelje i sugrađane u Domovinskom

- (IKA) – Župa sv. Lovre mučenika u Vrboskoj na Hvaru svečano će u utorak 10. kolovoza proslaviti blagdan naslovnika župe. Jutarnje blagdansko misno slavlje u 10 sati predvodi dekan Hvarskoga dekanata Emil Pavišić. Središnje misno slavlje u 18 sati uz procesiju s kipom sv. Lovre predvodit će fra Miroslav Ančić, župnik u Povljima i Novomu Selu na Braču.

- (IKA) - U trogirskoj katedrali na blagdan sv. Lovre, u utorak 10. kolovoza, župljani istoimene župe, uz vjernički puk okolnih župa, proslavit će svog zaštitnika svečanom misom u 19 sati koju će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

- (IKA) – U crkvi Sv. Lovre đakona i mučenika prvih kršćanskih stoljeća u Vivodini, župi nedaleko od Ozlja koja se pod njegovim imenom spominje već 1321., u utorak 10. kolovoza svečana je proslava blagdana župnog patrona. Svečanu misu u 11 sati predslavi vojni biskup Juraj Jezerinac sa župnikom Andrijom Markačem, ujedno i vojnim kapelanom Vojne kapelanije "Bl. Alojzije Stepinac" kopnene vojske Karlovačke županije.

- (IKA) – Zmijavci svečano slave 10. kolovoza blagdan sv. Lovre, đakona i mučenika prvih kršćanskih stoljeća. Misno slavlje koje počinje s procesijom u 10.30 sati u župnoj crkvi Svih svetih na brdu ponad mjesta predslavi fra Zoran Kutleša.

- (IKA) - U utorak, 10. kolovoza 2010. svetkovina je sv. Lovre, đakona i mučenika, prvoga zaštitnika Požeške biskupije i biskupijskoga Caritasa. Središnje biskupijsko slavlje bit će u požeškoj crkvi Sv. Lovre u 10 sati a predvodi ga novi celjski biskup dr. Stanislav Lipovšek koji će svojom nazočnošću u Požegi ponovno podsjetiti na dobročinstvo koje je Crkva u Hrvatskoj iskazala progonjenim slovenskim svećenicima čiji je velik broj određeno vrijeme 1941. i 1942. stanovao u zgradi požeške Kolegije, današnjega sjedišta Biskupije.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak pohodit će na blagdan sv. Lovre, đakona i mučenika, u utorak 10. kolovoza Cirkovljan u župi Prelog gdje će sudjelovati na svečanom otvorenju obnovljenog Trga sv. Lovre te predvoditi misno slavlje u crkvi Sv. Lovre.
Sudionici svečanosti nakon okupljanja kod Doma kulture u 10 sati uputit će se na Trg sv. Lovre ispred mjesne crkve. Obnovljeni trg blagoslovit će biskup Mrzljak koji će također blagosloviti poklonac Žalosne Gospe, novi kip Majke Božje Bistričke i obnovljenu crkvu. Zatim će se u 10.30 sati u crkvi Sv. Lovre proslaviti svečana euharistija koju će predvoditi varaždinski biskup. Na misi će pjevati mješoviti župni zbor, dječji zbor i pjevači crkve sv. Lovre.
Nakon mise održat će se prigodan koncert na Trgu sv. Lovre, a glazbeni sadržaji na Trgu će se održati i navečer toga dana od 18

- (IKA) - Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva u Podbablju na blagdan sv. Klare Asiške slavi svoju nebesku zaštitnicu.
Proslava započinje u crkvi sv. Ante u Podbablju u 19 sati franjevačkom krunicom, a potom u 19.30 sati slijedi svečana koncelebrirana misa koju predvodi područni duhovni asistent FSR-a fra Frano Doljanin.
Nakon mise u dvorani župne kuće u Podbablju predviđeno je druženje članova slavljeničkog mjesnog bratstva FSR-a sa članovima mjesnih bratstava Imotski, Proložac, Runovići, Vinjani i Zmijavci, te Franjevačkom mladeži.

- (IKA) - Na blagdan sv. Klare Asiške u srijedu 11. kolovoza požeški biskup dr. Antun Škvorčević predvodit će misno slavlje u 18.30 sati u samostanskoj kapeli sestara klarisa u Požegi.

- (IKA) - U crkvi Službenica milosrđa (Anćele) u Splitu 11. kolovoza u 19 sati slavit će se misa kojom će se proslaviti odlazak Marice Rukavine u Tanzaniju, koja će volontirati u sirotištu Chipola i provoditi program Zdenac znanja (kumstva) i po drugim mjestima u zemlji, te povratak volonterke Lane Pecotić iz Ekvadora, koja je godinu dana služila Bogu kroz djecu u vrtiću Centra za indijansku djecu u Oyacoti. Slavljenice će kroz sliku i riječ pokazati svoj jednogodišnji rad.

- (IKA) – Na blagdan sv. Klare Asiške u srijedu 11. kolovoza splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će misno slavlje u 18 sati u samostanskoj crkvi Sv. Klare u Splitu.

- (IKA) – Svetkovinu svoje utemeljiteljice sv. Klare Asiške klarise u Mikulićima u Zagrebu svečano će proslaviti u srijedu, 11. kolovoza misnim slavljima u 8 i 19 sati. Proslavi svetkovine prethodi trodnevnica od 8. do 10. kolovoza. Tijekom trodnevnice crkva će biti otvorena od 17 sati te će vjernici imati priliku sudjelovati u tihoj adoraciji i molitvi Časoslova s redovnicama. Prvog dana trodnevnice, u nedjelju, 8. kolovoza u 18.30 sati bit će Krunica sa sv. Klarom, a potom u 19 sati misa. U ponedjeljak, 9. kolovoza u 18.30 sati bit će meditacija, a u 19 sati misa. Posljednjeg dana trodnevnice u utorak, 10. kolovoza u 18.30 sati bit će pjevana Večernja s izvješćem o preminuću sv. Klare, a u 19 sati misa.
Do samostanske crkve klarisa u Mikulićima (Kvaternikova 167) može se doći autobusom s okretišta na Črnomercu, linija 127 za Mikuliće, 5. postaja.

- (IKA) – Vjernici župe Sv. Maksimilijana Kolbea na Bijeniku u Zagrebu proslavit će svetkovinu svog nebeskog zaštitnika u subotu, 14. kolovoza. Misno slavlje u 10 sati predvodi župnik fra Tomislav Cvetko, a u 19 sati fra Matija Antun Mandić.
Svetkovini prethodi trodnevnica od 11. do 13. kolovozu tijekom koje večernje mise u 19 sati predvode i propovijedaju fra Miljenko Hontić, fra Michael Pavić i fra Ivan Poleto.
Do župne crkve Sv. Maksimilijana Kolbea na Bijeniku može se doći autobusom s okretišta na Črnomercu, linija 128, peta postaja.

- (IKA/TU) - Misu uočnicu uz svetkovinu Velike Gospe, a na 100. godišnjicu špilje Gospe Lurdske u Prkovcima, filijali župe Retkovici, 14. kolovoza u 18.30 sati predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić.

- (IKA) - U subotu 14. kolovoza u 4 ujutro započinje 18. zavjetno hodočašće vjernika Gospića i župa Gospićkog dekanata u svetište Gospe od Krasna. Hodočašće započinje molitvom i blagoslovom u gospićkoj katedrali a dolazak u Krasno se očekuje u večernjim satima kada će vjernici sudjelovati na bdjenju uoči svetkovine Velike Gospe.

- (IKA) – Blagdan sv. Maksimilijana Marije Kolbea, poljskog franjevca konventualca, mučenika ubijenog u bunkeru gladi nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz, splitski konventualci i vjernici koji dolaze na misna slavlja u njihovu samostansku crkvu Sv. Frane na obali, slave u subotu 14. kolovoza na spomendan 69. obljetnice mučeničke smrti tog velikog štovatelja Blažene Djevice Marije. Ubijen je upravo u predvečerje svetkovine Velike Gospe, koju je od najranijeg djetinjstva štovao i nježno ljubio. Ubijen je injekcijom karbolne kiseline. Svečana pjevana i propovijedana misa je u 20 sati, a po običaju je predvodi gvardijan fra Pero Džida.Papa Ivan Pavao II. proglasio je fra Maksimilijana Mariju Kolbea svetim 10. listopada

- (IKA) – Hrvatski katolički centar Marija Kraljica Hrvata u Wollongongu u Australiji svoju nebesku zaštitnicu tradicionalno slavi u subotu uoči svetkovine Velike Gospe, ove godine 14. kolovoza. Taj dan je ujedno i godišnje veliko hodočašće hrvatskih vjernika iz Sydneya, Canberre i Newcastlea. Svečano misno slavlje s početkom u 11 sati predvodit će dušobrižnik Hrvatskoga katoličkog centra sv. Nikole Tavelića iz Melbournea (Clifton Hill) vlč. Mato Križanac u koncelebraciji s hrvatskim svećenicima iz Novog Južnog Walesa i Australskoga državnog teritorija.
U procesiji i na misnom slavlju sudjeluju i članovi dviju bratovština podrijetlom s Korčule, kao i župni zbor i ministranti slavljeničkog HKC-a.
Nakon mise slijedi zajednički ručak, a odlazak kućama predviđen je u ranim poslijepodnevnim satima nakon blagoslova.

Hrvate od samog dolaska u Wolongong odmah poslije II. svjetskog rata, redovito obilaze hrvatski svećenici iz Sydneya, inače članovi Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Hrvatska zajednica u Wollongongu početkom 1972. godine dobila svojeg svećenika fra Stipu Šešelju. On po dolasku osniva hrvatski katolički centar "Marija Kraljica Hrvata", te počinje sakupljati novac za gradnju centra ili kupovanje kakve zgrade za centar. Prvo kupuje drvenu kuću, a potom i drvenu crkvicu u kojoj su se hrvatski vjernici okupljali 1982. godine kada je započeta gradnja današnjeg Centra u kojem se nalazi crkva, dvorana i stan za svećenika. Sve je to sagrađeno za nepunih godinu dana zahvaljujući nesebičnom radu i doprinosu samih Hrvata. Crkvu je 29. listopada 1983. godine posvetio đakovački biskup Ćiril Kos i biskup Wollongonga E. W. Murry. To je prva od Hrvata za Hrvate sagrađena crkva u Australiji.
Hrvatski katolički Centar Hrvatima služi za religiozna, kulturna, društvena, sportska i zabavna druženja. U Centru se održava i škola hrvatskog jezika i vjeronauk za djecu, a otvoren je i za ljude dobre volje iz drugih narodnosti i drugih religija.
Današnji dušobrižnici u HKC Marija Kraljica Hrvata su članovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

- (IKA) - Uoči blagdana Velike Gospe, u subotu 14. kolovoza u samostanu Sv. Rafaela Služavki Malog Isusa u Solinu, sestre Služavke Malog Isusa imaju slavlje redovničkih zavjeta. Misno slavlje u 11 sati predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.