SA ŠPANCIRBUSOM SVAKODNEVNO od 20 do 28. kolovoza u Varaždin

29.07.2010.

CIJENJENI PUTNICI,
SVAKI PUTNIK KOJI KUPI JEDNOSMJERNU KARTU IZRIČITO NA AUTOBUSNOM KOLODVORU ZAGREB,
NA RELACIJI ZAGREB-VARAŽDIN, U VRIJEME TRAJANJA ŠPANCIRFESTA, OD 20. DO 29.08. 2010. godine,
IMA PRAVO NA BESPLATAN POVRATAK IZ SMJERA VARAŽDIN U PRAVCU ZAGREBA NA SLJEDEĆIM POLASCIMA: (www.ap.hr).
PRAVO NA BESPLATAN POVRATAK IZ SMJERA VARAŽDINA U PRAVCU ZAGREBA OSTVARUJU SVI PUTNICI KOJI KARTU,
KUPLJENU NA AUTOBUSNOM KOLODVORU ZAGREB, OVJERE PEČATOM NA SLUŽBENIM PUNKTOVIMA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA VARAŽDINA.

39. obiteljska ljetna škola od 26. do 29. kolovoza 2010.

28.07.2010.

39. obiteljska ljetna škola
Obiteljskoga centra Filozofsko-teološkoga instituta DI
Zagreb, Jordanovac 110
Tema:
Suvremena obitelj u potrazi za svojim identitetom (.pdf)

SUSRET
Roditelja, mladih i pastoralnih djelatnika
sa stručnjacima iz teologije, filozofije, pedagogije, psihologije i pastorala

četvrtak, 26. kolovoza
17:30 sati
– otvaranje Škole s molitvom; pozdravni govor p. Jure Bosančić, SJ
– Brak i obitelj u suvremenom društvu: pitanje zajednice u (post)modernom kontekstu doc. dr. sc. Krunoslav Nikodem

19:30 sati
– Meditacija, večera


Petak, 27. kolovoza
8:30 sati
– Temelji obiteljskoga identiteta u Bibliji p. Niko Bilić, SJ
– odmor

10:00 sati
– Radionice;


12:15 sati
– Euharistija; ručak

16:30 sati
– Moralne dileme suvremenih supružnika
– odmor
mr. sc. don Damir Stojić, SDB

18:00 sati
– Okrugli stol: Nove uloge u obitelji
dr. Petar Gotovac, epid., dr. Danijela
De Micheli Vitturi, spec. ob. med.,
prof. g. Nikola Nogolica

19:30 sati
– Meditacija, večera

Subota, 28. kolovoza

8:30 sati
– Djelovanje Crkve za dobro braka i obitelji u potrazi za identitetom
mr. sc. p. Žarko Relota, OFM Conv.

9:15 sati
– Psihoseksualni identitet
– odmor
dr. sc. vlč. Ivan Štengl

10:30 sati
– Radionice;

12:15 sati
– Euharistija; ručak

16:30 sati
– Djeca uhvaćena u medijsku mrežu
doc. dr. sc. Vesna Bilić

18:00 sati
– Mediji u suvremenoj obitelji – prilika i napast zajedništvu
mr. sc. p. Antun Volenik, SJ
i bračni par

20:00 sati
– Djeca roditeljima, večera

nedjelja, 29. kolovoza

9:00 sati
– Izvješća iz radionica, diskusija

10:00 sati
– Euharistija

11:00 sati
– Osvrt na Školu i pogled u budućnost, ručak


RADIONICE:
– Novi odnosi u suvremenoj obitelja – p. Jure Bosančić, SJ
– Identitet suvremene kršćanske mladeži – p. Josip Sremić, SJ

Najave događanja od 26. srpna do 1 kolovoza 2010. Dopuna

27.07.2010.

- (IKA) - Isusovci koji žive i rade u Zagrebu proslavit će svog utemeljitelja sv. Ignacija Lojolskog 31. srpnja u 19 sati svečanom euharistijom koju u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici predslavi zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić.
Tom prigodom biskup će za đakona zarediti Smiljana Milićevića, a svećenički red primit će Tvrtko Barun i Alan Modrić.

- (IKA) - U nedjelju 1. kolovoza u 11 sati svoju prvu biskupsku misu u župi Hrvatskih mučenika u Mississaugi u Kanadi slavit će nadbiskup Petar Rajič, koji je potekao iz te župne zajednice. Tom prigodom misija će zahvaliti Bogu na nadbiskupovom svećeničkom i biskupskom zvanju, izraziti mu dobrodošlicu, te podijeliti radost s njegovom obitelji.
Papa Benedikt XVI. imenovao je mons. Rajiča nadbiskupom i apostolskim nuncijem u Bahreinu, Kataru te apostolskim predstavnikom na Arapskom poluotoku. Zaređen je za biskupa 23. siječnja ove godine u mostarskoj katedrali Majke Crkve i Kraljice svijeta. Glavni zareditelj bio je kardinal Tarcisio Bertone.

Najava - Teološko-pastoralni seminar za svećenike u Đakovu

(IKA/TU) – Od 15. do 17. rujna u Velikoj dvorani Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu održat će se Teološko-pastoralni seminar za svećenike na temu "Svećenik-propovjednik".

Skup započinje u srijedu 15. rujna u 9 sati molitvom i pozdravima. U 9.30 sati predavanje "Propovjednici u Starom zavjetu" održat će Karlo Višaticki iz Đakova. Nakon rasprave i stanke predavanje "Neki naglasci u propovijedanju sv. Pavla" održat će Ivica Čatić iz Đakova, a predavanje "Ciceronovo određenje dobroga govornika" Gordana Varošanec-Škarić iz Zagreba. Nakon rasprave i odmora u 13 sati slijedi gledanje propovijedi snimljenih na HRT-u, njihova analiza koju će izložiti Gabrijela Kišiček iz Zagreba te rasprava.

Drugi dan, u četvrtak 16. rujna, nakon molitve u 9 sati slijede predavanja "Propovjedništvo u crkvenih otaca" Drage Tukare iz Đakova i "Liturgijsko-teološka promišljanja o homiliji" Zvonka Pažina iz Đakova. Nakon rasprave i odmora predavanje "Sustavno-teološko promišljanje o propovijedi" održat će Ivica Raguž iz Đakova. Nakon rasprave i odmora u 13.15 sati slijedi rad u skupinama.

Posljednjega dana, u petak 17. rujna, nakon molitve 9 sati Nikola Vranješ iz Rijeke održat će predavanje "Propovjedništvo i današnji pastoral", a Stanislav Šota iz Đakova predavanje "Poteškoće i važnost prigodnih propovijedi". Nakon rasprave i odmora slijede izvješća iz rada u skupinama te u 12 sati zajednička rasprava i zaključenje seminara.

Velika Gospa - Sinj

Na svetkovinu Velike Gospe, u nedjelju 15. kolovoza, u svetištu Gospe Sinjske u Sinju prva misa je u 4 sata, a potom slijede mise u 5 i 6 sati. U 7 sati misa je na Gradu. Procesiju i svečanu misu u 9.30 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodit će splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.
U 16 sati misa je na Gradu, a misu u 18 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodit će provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Željko Tolić.

Proslava Gospe Sinjske započinje u subotu 31. srpnja u 10.30 sati hodočašćem župa Dubrava-Sitno Gornje. U nedjelju, 1. kolovoza hodočasnički je dan za Dicmo (misa u 8 sati), Trilj/Košute i Vojnić/Gardun (misa u 9 sati). U svetištu Gospe Sinjske istoga dana u 11.30 sati bit će misa za članove Viteškog alkarskog društva, a u 12.30 sati je otvaranje Porciunkulskog oprosta.

Devetnica Gospi Sinjskoj bit će od 6. do 14. kolovoza.
Svakog dana u 18.20 sati je krunica i molitva devetnice, a potom u 19 sati misa. Mise devetnice predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško i o. Frano Prcela, OP.
Tijekom devetnice nastavit će se hodočašća vjernika okolnih mjesta. U petak, 6. kolovoza hodočaste Glavice (misa u 7 sati) i Otok-Udovičići (misa u 9 sati). Istoga dana, u 21 sat održat će se Festival „Klape Gospi Sinjskoj".
U subotu, 7. kolovoza hodočaste Brnaze (misa u 7 sati), Gala-Gljev, Pujanke-Split (misa u 9 sati). Toga dana bit će i hodočašće bolesnika s misom u 11 sati.
Mladi će hodočastiti u nedjelju, 8. kolovoza. U samostanskom dvorištu misu će u 6 sati predvoditi mons. dr. Ivan Ćubelić. Procesija iz svetišta i zavjetna misa na Gospinu Gradu započinje u 7.30 sati, a misu će predvoditi sisački biskup Vlado Košić. Navedenoga dana u svetište hodočaste vjernici Imotske krajine i Rame (misa u 10 sati). U poslijepodnevnim satima održat će se alkarske svečanosti.
U ponedjeljak, 9. kolovoza hodočasnički je dan za Radošić i Čapovice (misa u 7 sati), Bajagić-Obrovac (misa u 9 sati). U utorak, 10. kolovoza hodočaste Lučane (misa u 7 sati), Turjaci (misa u 9 sati). U srijedu, 11. kolovoza hodočasnički je dan za Karakašicu i Suhač (misa u 7 sati), Grab i Ruda (misa u 9 sati), a za vrijeme večernje mise hodočaste vjernici iz Splita – Brda.
Za vjernike iz Čitluka i Jasenskog hodočasnička misa bit će u četvrtak 12. kolovoza u 7 sati, a u 9 sati za Bitelić, Zasiok, Vučipolje, Dabar, Ugljane, Strmendolac, Okruk i Čiovo. Za vrijeme večernje mise hodočastit će Kaštela – Radun. Istoga dana u 21 sat na Tvrđavi održat će se scenski prikaz "Opsada Sinja 1715.".
U petak 13. kolovoza u 7 sati misa je za Sinj i Podvaroš, a u 9 sati za vjernike mjesta Hrvace, Potravlje, Satrić, Maljkovo, Zelovo, Tijarica i Kamensko.
U subotu, 14. kolovoza na Vigiliju Gospi Sinjskoj misa na Gradu je u 8 sati, a u 8.30 sati na Gradu započinje cjelodnevno euharistijsko klanjanje. Misu u 18 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodi fra Špiro Marasović, OFMConv, a u 22 sata molitveno bdjenje na Gradu predvodi fra Ante Čovo, OFM.
U ponedjeljak, 16. kolovoza misa zahvalnica na Gradu je u 7 sati. Na završetku proslave u nedjelju 22. kolovoza u 7 sati hodočaste Mravince i Kučine, a posveta djece Gospi Sinjskoj bit će u 18 sati.

Tko kaže da Grad nema para

ZET-ove čarolije ovo ljeto su u punom tjeku.
Dok trenutno tramvaji ne voze prema Borongaju i Savišću, Zvonimirovom i Šubičevom slijedeći tjedan dobivamo novu kartu tj nove trase.
Od ponedjeljka tramvaji počinju vozit Šubićevom ali ne i do Borongaja. Linija 5 se vrača na staru trasu a opet počinje vozit linija 8. Radovi su na križanju Harambašićeve i Zvonimirove. Tako ćemo se i dalje na Borongaj vozit autobusima ali ovaj put ne okolo več samo Zvonimirovom.
U ćetvrtak 5 kolovoza za promet se zatvaraju Savska od Ozaljske do Savskog Mosta i Vukovarska na preostalom dijelu. Tako ostaje do ponedjeljaka 8 kolovoza kada se ta trasa opet otvara za promet.
Sada se pitate kako ćemo se vozit u te dane.
Pa evo odgovora sa www.zet.hr

Termini održavanja radova
Datum: 5. 6. 7. i 8. kolovoza 2010. godine
Dan/noć: čet, pet, sub i ned
Vrijeme: od jutarnjeg izlaza u četvrtak do jutarnjeg izlaza u ponedjeljak
Mjesto: Savska / Ul. grada Vukovara (Zvonimirova i Radnička / Ul. grada Vukovara)
Vrsta radova: zamjena tramvajskih tračnica i križališta
Organizacija tramvajskog prometa
U vrijeme radova obustavlja se tramvajski promet Savskom od Savskog mosta do Ozaljske i Ulicom grada Vukovara.

Tramvajske linije 1 i 3 su ukinute, a linije 2, 4, 5, 9, 13, 14 i 17 mijenjaju trasu.

Ukinuti tramvajski prijevoz nadomješta se dvjema autobusnim supstitucijama:

Savišće – Savska (AP Dubrava) i Savski most – Trg Mažuranića (AP Podsused).
Linija 2: Črnomerac - Jukičeva - Glavni kolodvor - Zapruđe
Linija 4: Zapadni kolodvor – Jukićeva – Vodnikova – Glavni kolodvor – Draškovićeva – Dubec
Linija 5: Prečko – Savski most – Sopot – Držićeva – Šubićeva – Maksimir
Linija 9: Ljubljanica - Glavni kolodvor - Trg žrtava fašizma
Linija 13: Zapadni kolodvor – Jukićeva – Savska – Trg bana J. Jelačića – Glavni kolodvor - Trg žrtava fašizma – Kvaternikov trg
Linija 14: Mihaljevac – Trg bana J. Jelačića – Savska – Vodnikova – Glavni kolodvor – Autobusni kolodvor – Zapruđe – Savski most
Linija 17: Ljubljanica – Trg bana J. Jelačića – Trg žrtava fašizma
Noćna linija 32 – supstitucija autobusom
Noćna linija 33 – supstitucija autobusom trasom:
Dolje – Mihaljevac – Glavni kolodvor – Vodnikova – Savska – Slavonska – Hrvatske bratske zajednice – Ul. grada Vukovara – Savišće. Iz Savišća redovitom trasom do Dolja.

Najave događanja od 26. srpna do 1 kolovoza 2010.

25.07.2010.

- Ljeto je tako da se i događanja za mlade preselila na more.
Ovaj tjedan dosta je toga aktivno.
- Na Modravama je treća grupa sudionika
- Na Krapnju je do subote grupa srednjoškolaca i radničke mladeži
- Na Lošinju su Zagrebački animatori.
- Ministranti su Vaprecu.
- Frama je na svom Maršu diljem Lijepe Naše.
Dovoljno?
Za one koji ne znaju što će ovaj tjedan donosim najnovije najave događanja.
Sada kada sastavljam ove najave nemam događanja u večim gradovima ali pokuštat ću doznat i stavit ih.

- (IKA) - Od 24. do 26. srpnja Klapa HRM "Sveti Juraj" sudjelovat će na finalnoj i superfinalnoj večeri "Međunarodnog festivala pisme i vina" u Korčuli. U Korčuli će i u ponedjeljak 26. srpnja održati cjelovečernji koncert s početkom u 21 sat.
U sklopu kulturnog ljeta u Novigradu, u četvrtak 29. srpnja održat će koncert na Skalinama s početkom u 21 sat. Gosti koncerta su klapa Mendula i klapa Novigrad.
I u Preku na otoku Ugljanu Klapa će sudjelovati u programu kulturnog ljeta. Koncert će se održati u subotu 31. srpnja.
U nedjelju 1. kolovoza Klapa "Sveti Juraj" će na poziv Kulturno-povijesne udruge "Kliški uskoci" sudjelovati u Klisu na Tradicionalnom susretu dalmatinskih klapa. Koncert započinje u 21 sat.

- (IKA/TU) – Župa Gospe brze pomoći iz Slavonskog Broda organizira proslavu blagdana sv. Ane 26. srpnja u slavonskobrodskoj Tvrđavi. Prigodna pobožnost predviđena je u 19.30 sati, a potom slijedi misno slavlje u 20 sati. Posebno su pozvane sadašnje i buduće majke, a nakana molitve bit će za obitelji, napose one koje iščekuju rođenje djeteta.

- (IKA) - U ponedjeljak 26. srpnja u župi Sv. Ane i Joakima u Plaškom u Ogulinskom dekanatu svečano se slavi svetkovina nebeskih zaštitnika župe. Središnje misno slavlje u 11 sati predslavi župnik Zagorja i Modruša dr. Željko Blagus u suslavlju mjesnog župnika fra Slavka Antunovića, ogulinskog župnika i dekana mr. Tomislava Rogića te brojnih svećenika Ogulinskog dekanata.

- (IKA) - U Katoličkom domu Franjevačkog samostana u Čakovcu u ponedjeljak 26. srpnja s početkom u 19 sati bit će predstavljena knjiga poezije i proze "Iz dubine duše" autorice Ane Žišković iz Čakovca. Autorica je dugogodišnja suradnica mjesečnog lista "Zvona" čakovečkih župa, Informativne katoličke agencije, Hrvatskoga katoličkog radija i drugih medija.

- (IKA) – Hrvatsko žrtvoslovno društvo u suradnji s drugim hrvatskim udrugama organizira hodočašće sv. Ani u Kosovo kod Knina u ponedjeljak, 26. srpnja. Misu i procesiju u 10 sati predvodi šibenski biskup Ante Ivas u spomen na 69. godišnjicu ubojstva hodočasnika iz 1941. godine.

- (IKA) - Franjevačka mladež Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva od 27. srpnja do 5. kolovoza organizira XIII. hod, pod geslom "Na izvor života". Framaši će se okupiti u utorak, 27. srpnja u župi sv. Ilije u Metkoviću, te će hodati do Podbablja. Na hodu su predviđene teme za svaki dan hoda "Od kaosa do sklada", "Od grijeha do saveza", "Od ropstva do slobode", "Od nevjere do vjere", "Od smrti do života", "Od neuspjeha do obilja" i "Od novoga života do poslanja". Dnevna tema obrađena je u vidu redaka iz Svetog pisma, potom odlomka iz životopisa sv. Franje i Legenda trojice braće, te poticaja za promišljanje o bratstvu Frame, života u bratstvu s posebnim naglaskom na osobno iskustvo.
U nedjelju, 1. kolovoza, sudionici hoda kreću prema Asizu gdje će se pridružiti ostalim framašima iz Hrvatske u slavlju Gospe od Anđela koje je predviđeno u Porcijunkuli i crkvici sv. Damjana. Povratak iz Asiza u Podbablje predviđen je u četvrtak, 5. kolovoza.

- (IKA) - Na blagdan svetog Vladimira Velikog (po julijanskom kalendaru) u srijedu 28. srpnja u 11 sati križevački biskup Nikola Kekić predvodit će liturgijsko slavlje u ukrajinskoj grkokatoličkoj župi Krista Kralja u Banjoj Luci. Na temeljima nekadašnje župne crkve, koja je srušena još za vrijeme II. svjetskog rata za vrijeme savezničkog bombardiranja, pred nekoliko godina uz ne male poteškoće započeta je gradnja nove crkve. Do sada su obavljeni grubi građevinski radovi i crkva je pokrivena. Ovogodišnje župsko slavlje nakon dugih desetljeća bit će barem pod krovom nove crkve.

- (IKA) - Trogirska župa Gospe od Anđela na blagdan sv. Marte u četvrtak, 29. srpnja, slavi jedan od svojih šest župnih blagdana. U Bijaćima, na povijesnom lokalitetu prvog spomena Hrvata, ispred stare crkve Sv. Marte misu s početkom u 18. 30 sati predvodit će gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Crkvu Sv. Marte u Bijaćima dao je sagraditi don Frane Bulić kako bi očuvao vrijednost povijesnog lokaliteta. Podignuta je pored ranosrednjovjekovne crkvice sagrađene na ostacima starokršćanske bazilike. Da bi je sačuvali od daljnjeg propadanja, njezinu obnovu prije nekoliko godina inicirali su župljani najveće trogirske župe predvođeni svojim župnikom don Stipanom Bodrožićem, a radovi na obnovi odvijali su se uz suglasnost i nadzor Konzervatorskog odjela Trogir. Naslovnici blagdana u župi Gospe od Anđela posvećena je i nova crkva u naselju Plano, nedaleko stare crkve Sv. Marte u Bijaćima.

- (IKA) - U rezidenciji križevačkog biskupa u Križevcima od petka 30. srpnja do nedjelje 1. kolovoza održat će se duhovne vježbe za svećeničke supruge. Duhovne vježbe predvodit će marčanski arhimandrit dr. Zvonimir Kurečić, a u nedjelju arhijerejsku liturgiju predvodit će križevački biskup Nikola Kekić. Križevačka biskupija vjerno čuva tradiciju prvomilenijske Crkve prema kojoj su se kandidati za prezbiterat slobodno mogli odlučiti za celibat ili sklapanje zakonitog kršćanskog braka i poslije toga primiti đakonski i svećenički red. Nova uprava Križevačke biskupije odlučila je ponuditi svećeničkim suprugama mogućnost druženja i izmjene iskustva kroz nekoliko dana duhovne nadgradnje u molitvi i meditaciji.

- (IKA) – I ove godine u svetištu Gospe od Pojišana u Splitu kroz veliku marijansku devetnicu od 9 subota posvećenih Blaženoj Djevici Mariji - Gospi od Pojišana na poseban način pripremaju se vjernici za svetkovine Gospe Karmelske i Velike Gospe. Ove godine na 9 marijanskih subota hodočaste vjernici 9 župa grada Splita i okolice, a mise tih marijanskih subota predvode njihovi župnici te svojim pjevanjem uveličavaju njihovi župni zborovi. 31. srpnja predvodi župnik župe Sv. Trojice (Sv. Ante -Poljud) fra Ante Kekez, a pjeva župni zbor.

- (IKA/TU) - Obilježavanje 18. godišnjice mučeničke smrti svećenika Banjalučke biskupije, župnika u Ravskoj, Ivana Grgića, održat će se 1. kolovoza u njegovoj rodnoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Duboševici (Baranja). Misno slavlje s početkom u 11 sati predvodit će banjalučki biskup Franjo Komarica, a uz đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića koncelebrirat će beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.
Poslije misnog slavlja u parku ispred župne kuće bit će otkrivene biste vlč. Ivana Grgića i sluge Božjega Pape Ivana Pavla II. kao trajni spomen na osobe koje su župljane ove župe zadužile u čuvanju poklada vjere. Vlč. Ivan Grgić ubijen je sa 7. na 8. kolovoza 1992. godine jer tijekom najžešćih ratnih zbivanja nije htio otići i napustiti svoje župljane u Ravskoj

- (IKA) – S temom "Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?" (Mk 10,17) u Međugorju će se od 1. do 6. kolovoza održati 21. međunarodni molitveni susret mladih.
Mladi će se u Međugorju okupiti već u subotu 31. srpnja u 18 sati na molitvi krunice, nakon koje slijedi misa, molitva za ozdravljenje i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.
U nedjelju 1. kolovoza u prijepodnevnim satima slavit će se mise po jezičnim skupinama. Krunica je u 18 sati, a u 19 sati dobrodošlica mladima po državama, misa i u 20.30 sati klanjanje.

- (IKA) – U nedjelju 1. kolovoza, prvu po blagdanu sv. Ane (26. 7.) svečano je proštenje u župi Sv. Ane u Rozgi, na koje se slavi i posveta župne crkve, posvećene 1842. g. Proštenjarske slave se u 8 i u 11 sati. Prvu slavi domaći župnik Dubovčak, a svečanu poldanicu u 11 sati predslavi Franjo Glas, župnik Kraljevca na Sutli, koji odlazi u mirovinom te se ovim misnim slavljem oprašta od župljana Rozge, prve susjedne župe u dekanatu.

- (IKA) – Vjernici Imotskoga i Imotske krajine i ove će godine na svečan način proslaviti svetkovinu svoje nebeske zaštitnice, Gospe od Anđela.
Na svetkovinu Gospe od Anđela u ponedjeljak, 2. kolovoza mise u crkvi Sv. Franje su u 7, 8 i 10.30 sati. Procesija sa slikom Gospe od Anđela iz crkve Sv. Franje do Topane započinje u 18.30 sati. Svečanu misu na Topani s početkom u 19 sati predvodi i propovijeda kotorski biskup Ilija Janjić.
Priprava za samu proslavu započinje 24. srpnja devetnicom tijekom koje će u Imotski hodočastiti vjernici župa Imotske krajine sa svojim župnicima koji će i predvoditi mise, te propovijedati, a za vrijeme misa će pjevati župni zborovi.
U 18.30 sati je krunica, zavjetne molitve i prigoda za ispovijed, a potom u 19 sati misa s prigodnom propovijedi. Od 24. do 29. srpnja mise će biti u crkvi Sv. Franje Asiškog, a od 30. srpnja do 1. kolovoza u crkvi Gospe od Anđela na Topani.
Uoči svetkovine Gospe od Anđela, 1. kolovoza u 12 sati započinje Porcijunkulski oprost koji se uz uobičajene uvjete može dobiti i na samu svetkovinu. Istoga dana u 21 sat će se u crkvi Sv. Franje održati bdjenje.

Najave ljetnih događanja - Solin - Sinj

22.07.2010.

(IKA) - Uz blagdan Velike Gospe Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije priređuje u subotu 7. kolovoza hodočašće mladih Gospi Sinjskoj. Okupljanje započinje u Solinu u 19.30 sati sakramentom pomirenja te euharistijskim slavljem koje u 21 sat predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.
Pjevanje u tijeku mise animira VIS "Papa band" iz Solina. U svetištu Gospe Sinjske u osvit nedjeljnoga dana 8. kolovoza za mlade hodočasnike svečano liturgijsko slavlje u 6 sati predvodi generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić, a pjevanje će animirati VIS "Signum" iz Kaštel Lukšića.

Najave događanja od 18. srpnja do 25 srpnja - Dopuna, dopune

- (IKA) – Na blagdan sv. Jakova, naslovnika šibenske katedrale, 25. srpnja svečano misno slavlje u katedrali u 11 sati predvodit će šibenski biskup Ante Ivas. Mise su još u 9.30 i 20 sati.
- Od subote 24. srpnja na otoku Krapnju u kući Kurosilja dolazi grupa studenata i radničke mladeži. Oni tamo ostaju do subote 31. srpnja.
- U nedjelju će na Modravama biti redovna smjena grupa. Odlazi druga a dolazi treća redovna grupa s time da su animatori za tu grupu dolaze u petak tjekom dana. 3, 4 i 5 grupa su pune tako da u tim grupama nema mjesta.
- Na Lošinju se i dalje izmjenjuju animatori subotom.

ŠTO JE PRAVI ODMOR?

20.07.2010.

(KTA) - Govoreći o Isusovu posjetu Martinoj i Marijinoj kući, Sveti je Otac u nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji primijetio kako je evanđeoski ulomak veoma prikladan za ljetno razdoblje.



Riječi koje je Sveti Otac izgovorio u nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji potiču da se razdoblje odmora u prvome redu posveti slušanju riječi Božje. Govoreći o Isusovu posjetu Martinoj i Marijinoj kući, Sveti je Otac primijetio kako je evanđeoski ulomak veoma prikladan za ljetno razdoblje. Marta je zaokupljena kućnim polovima, a Marija, očarana Isusovom nazočnošću, pobožno je slušala Gospodinove riječi. Marija nas podsjeća – rekao je Papa – da je čovjeku prije svega potreban Bog.

Osvrnuvši se na Papino razmišljanje u razgovoru za našu radio postaju nadbiskup Bruno Forte, jedan od najpoznatijih talijanskih teologa, rekao je kako nam Sveto Pismo govori o subotnjem Božjem odmoru, nakon šest dana stvaranja Bog se sedmi dan odmarao. Po Božjem uzoru i mi se moramo sedmi dan odmarati. Prema biblijsko-hebrejskoj tradiciji, odmor nije nerad nego je ispunjen drugačijom radinošću. Polazeći od te tradicije, kršćanska teologija shvaća vrijeme odmora kao razdoblje drugačijeg rada koji zaokuplja srce, otvara ga istinitijim dimenzijama i ljepotama, upućuje ga na slušanje i ljepotu susreta s Bogom – ustvrdio je nadbiskup Forte.

Na upit što Marta i Marija predstavljaju u kršćanskome životu, rekao je kako se Marija smatrala Isusovom učenicom, a Isus ju je kao takvu i prihvaćao. To je veoma važna činjenica jer nam govori da Isus, s gledišta dostojanstva, nije razlikovao muškarca od žene. U tome se dakle krije važna poruka o dostojanstvu žene, osim toga, Marija za razliku od Marte usredotočuje svu pozornost na Isusovu osobu. Poruka je jasna: ne treba zanemariti skrb za potrebe drugoga, ali osoba drugoga mora biti u središtu pozornosti. Uvjeren sam da odmor treba posvetiti otkrivanju središnjosti osobâ s kojima živimo, odnosu prema osobi, besplatnosti slušanja i dara – ustvrdio je nadbiskup Forte.

Na primjedbu kako je Benedikt XVI. ustvrdio da je evanđeoski ulomak u suglasju s vremenom odmora, rekao je kako se čovjek zaista ostvaruje ako se ne udaljuje od Boga, ako se njegovo srce ispunja Božjom prisutnošću. Istinski odmor je ispunjavanje Božjom prisutnošću i radovanje slušajući Božju riječ koja kida duševne uzlove a daje svjetlost i mir da se čovjek ostvari stavljajući svoj život na raspolaganje drugima – zaključio je nadbiskup Forte. (kta/rv)

Kako je bilo na ljetnim događanjima - Mali Lošinj

(IKA) - Završen je ovogodišnji ljetni kamp mladih u vojarni "Kovčanje" kod Malog Lošinja, u organizaciji Vojnog ordinarijata u RH. Od 26. lipnja do 19. srpnja kroz kamp je u tri turnusa po tjedan dana prošlo oko 120 djece djelatnika MORH-a i OS RH. Voditelj programa bio je vlč. David Klarić, koji je uz pomoć pomoćnika vojnih kapelana mlade proveo kroz cjelokupni program. Osim uživanja i kupanja u moru, te aktivnog odmora uz kulturne i sportsko-rekreativne događaje, mladi su prošli i duhovni program, popraćen katehezom, molitvom, meditacijama te slavljenjem mise.

Najave događanja od 18. srpnja do 25 srpnja - Dopuna

- (IKA) U organizaciji Organološkog društva "Organum" u Šibeniku se od 19. do 28. srpnja održava XVII. orguljaška ljetna škola. U okviru škole održat će se nekoliko javnih koncerata.
Orguljaški koncert na kojem će nastupiti Pavao Mašić i Ante Knešaurek održat će se u utorak, 20. srpnja u 20 sati u crkvi Sv. Frane. Na programu su djela J. S. Bacha.
U četvrtak, 22. srpnja u crkvi Sv. Frane u 20 sati orguljaški koncert održat će predavači Orguljaške ljetne škole.
Mario Penzar, orgulje, i Nera Gojanović, mezzosopran, nastupit će na koncertu u crkvi Sv. Duha u petak, 23. srpnja u 20 sati.
U ponedjeljak, 26. srpnja u 20 sati u crkvi Sv. Frane bit će koncert stare glazbe, a nastupit će polaznici Orguljaške ljetne škole.
Na posljednjem koncertu u utorak, 27. srpnja u 20 sati u crkvi Sv. Frane izvođenjem recentne glazbe predstavit će se polaznici ovogodišnje Orguljaške ljetne škole.
Orgulje crkve Sv. Frane 1762. izradio je glasoviti graditelj tih instrumenata Petar Nakić, dok su orgulje u crkvi Sv. Duha djelo majstora Nikole Lupinija, 1639. i 1640. godine. Te orgulje su obnovljene prije tri godine, a riječ je o najstarijemu datiranom takvom glazbalu u Hrvatskoj. Ujedno su to jedine orgulje tzv. flautastog zvuka u Hrvatskoj. U najužem gradskom središtu Šibenika nalazi se deset orgulja, pa stoga ovaj grad može s ponos nositi i epitet „grad orgulja".
- (IKA/TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodit će 20. srpnja, uz blagdan sv. Ilije, proroka, zaštitnika Đakovačko-osječke nadbiskupije, misno slavlje u đakovačkoj katedrali-bazilici Sv. Petra s početkom u 18.30 sati.

Najave ljetnih događanja - TEZE za Belišće, Valpovo, Osijek, Đakovo i Slavonski Brod

( IKA )U organizaciji Ureda za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije od 30. srpnja do 9. kolovoza 95 mladih od 17 do 30 godina iz Belišća, Valpova, Osijeka, Đakova i Slavonskog Broda, praćeno svećenicima i pomoćnim đakovačko-osječkim biskupom Đurom Hranićem, boravit će u ekumenskoj zajednici Taize, u istoimenom selu u Francuskoj.
Voditelj hodočašća uime Ureda za pastoral mladih je vlč. Krešimir Jukić, a nakon tjednog programa u Taizeu mladi će na povratku posjetiti ostatke srednjovjekovnog samostana Cluny te grad.

Autobusi na relaciji Zagreb - Drage Pakoštanske

Autobusi za Drage Pakoštanske iz Zagreba po voznom redu oni koji su naveli to mjesto u svoje vozne redove su
U 6 sati Prijevoznik: LAURUS PROMET d.o.o., Zadar s dolaskom u Drage u 10:50
U 11 sati Prijevoznik Autotransport Šibenik s dolaskom u Drage u 16:50 što je taman.
Uz to svi polasci koji staju u Pirovcu ako ih se pita staju u Dragama a to su polasci iz Zagreba i u 7, 7:30, 8, 8:40, 9:30, 11:30, 13, 16, 17, 18 i 23:30 sati.
Cijene su od 138 kuna do 156 kuna za jedan smjer. Povratna je 20% jeftinija i dobije se kada se jedan smjer puta dva, minus 20%.

Projekt Čovjek

Projekt ČOVJEKA Hrvatske nacionalne koordinacije mladih "graVITAcija. krenuo na ljetnom kampu Modrave i do jeseni će kroz njega proći približno 500 mladih, većinom studenata. Kako doznajem od jeseni kreće i u Zagrebu i ostalim centrima u Lijepoj našoj. Modrave su samo pilot program.

Najave događanja od 18. srpnja do 25 srpnja

19.07.2010.

Ovo su najave koje su došle do mene i koje sam preuzeo sa web stranica župa i IKE i KTA.

- Ovaj tjedan je druga grupa na Modravama i kako doznajem treča grupa na Lošnju u Animatorskom ljetu. Isto tako ovaj tjedan je i ljetovanje na Žnamu (Dugi Otok). Sve informacije u člancima ispod. Za Krapnj više nema mjesta u terminima slijedeći i onaj iza tjedan. Žnam još ima mjesta.

- Ovaj tjedan u dalekom Beninu za svečenika bit će zaređen i vlč Saša koji je bio na studiju u Hrvatskoj i sada je u Varaždinskoj Biskupji. Sve informacije o ovome možete pogledat na drinica.blog.hr . Ono što je zanimljivo da nigdje pa ni naša IKA nema informaciju kada je ređenje u Beninu i ostale informacije.

- (IKA) – U Zadru će se od 18. do 23. srpnja održati II. Hrvatske svjetske igre. Igre će započeti u nedjelju, 18. srpnja misnim slavljem kojeg će u zadarskoj prvostolnici Sv. Stošije u 18 sati predvoditi gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Sam čin svečanog otvaranja održat će se nakon mise na Poljani pape Ivana Pavla II. Igre će službeno otvoriti ministrica za gospodarsku raznolikost Zapadne Kanade Lynne Yelich zajedno s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem.
Osim natjecanja, u ponedjeljak 19. srpnja i u utorak, 20. srpnja održat će se Večer iseljeničke lirike. U utorak će biti organiziran i posjet povijesnom gradu Ninu, a u četvrtak, 22. srpnja ribarska festa u Posedarju. Igre će se zatvoriti u petak, 23. srpnja u večernjim satima.

- (IKA) - U organizaciji Ureda HBK za mlade i povjerenstava za pastoral mladih od 18. do 25. srpnja održava se opća specijalizacija animatora u Baškim Oštarijama. Na specijalizaciji uz animatore instruktore sudjeluje 70 sudionika iz Varaždinske i Šibenske biskupije te Zagrebačke nadbiskupije.

- U župi sv. Čirila i Metoda u Osijeku je u 20 sati redovna Biblijska grupa.

- (KTA) Župa Stolac, će u utorak 20. srpnja na svetkovinu Sv. Ilije koji je zaštitnik župe, grada i općine, svečano proslaviti svoj patron. Središnju proslavu sa svečanom svetom koncelebriranom Misom u krugu stolačke župne crkve u 11 sati predvodit će mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, kojega će na početku misnog slavlja u ime čitavog okupljenog puka i svećenstva pozdraviti stolački župnik don Rajko Marković, a potom izraziti dobrodošlicu svim nazočnima.
Proslavi blagdana prethodit će trodnevna priprava koja će započeti u subotu 17. srpnja u 18,30 sati kada je prigoda za svetu ispovijed, a u 19 sati pobožnost Sv. Iliji, zatim koncelebrirana sveta misa koju će predvoditi vlč. Slavko Vranković, župnik Nuštra u Slavoniji. Pod svetom misom pjevat će župni zbor iz Nuštra. U 20 sati održat će se Sedma „Večer folklora“ u Stocu na vanjskoj pozornici župnog dvorišta, u kojoj sudjeluje trinaest HKUD-a. Poslije kulturnog programa uslijedit će podjela zahvalnica te opće pučko slavlje predvošeno Društvima iz Slavonije, BiH i Dalmacije uz vatromet.
U nedjelju, 18. srpnja u 18,30 sati je prigoda za svetu ispovijed, a u 19 sati pobožnost Sv. Iliji, zatim koncelebrirana sveta misa koju će predvoditi don Nikola Menalo, svećenik Trebinjsko-mrkanske biskupije. Pod svetom misom pjevat će djevojačka skuoina „Vidoštačka Kraljica“.
U ponedjeljak, 19. srpnja u 18,30 sati je prigoda za svetu ispovijed, a u 19 sati pobožnost Sv. Iliji, pa koncelebrirana sveta misa koju će predvoditi don Ivo Pavlović, župnik Domanovića. Pod svetom misom pjevat će stolačka djevojačka skupina „Angelus“.
«Pozivamo sve ljude dobre volje na Ilindanske svečanosti u Stolac. Kod crkve možete posjetiti župski Etnološko-etnografski Muzej i Umjetničku Galeriju, smještene u hrvatsko-katoličkoj školi u krugu crkve. Očekujemo veliko mnoštvo naroda, jer je ovo blagdan hrvatsko-katoličkog puka čitavoga stolačkoga kraja», kazao je župnik don Marković.
Župa Stolac je nastala od župe Prenj i D. Hrasno. Župnu kuću u Stocu su sagradili dubrovački i domaći majstori darovima Lyonskog društva iz Francuske 1865. Biskup dubrovački je poslao novac župniku Lazareviću da se kupi zemljište i zgrada u kojoj je osnovana katolička škola 15. prosinca 1872., a trajala je do 18. rujna 1885. Temelji crkve Sv. Ilije proroka blagoslovljeni su 4. svibnja 1902., a prvu sv. Misu slavio je župnik don Vide Putica 30. studenoga 1902. Portal i zvonik izrađeni su 1912., a tri zvona Sv. Ilije, Sv. Marije i Sv. Josipa postavljeni su 1937. Glavni oltar Sv. Ilije izradio je klesar Marin Šain od korčulanskog kamena. Srpska vojska je 10. travnja 1992. potjerala sve stolačke Hrvate, a crkvu teško oštetila. Mještani su se vratili tek kada su se, hrvatskim snagama, oslobodili ovi krajevi u lipnju 1992. Uz pomoć darovatelja crkva je obnovljena u potpunosti.

- (IKA) - U parku kod župne crkve Presvetog Trojstva u Otočcu počela je 19. srpnja s radom međunarodna kiparska kolonija u kojoj će se na osam kamenih blokova klesati povijesne osobe iz razdoblja od 9. do 15. stoljeća. Prema riječima voditelja kolonije Šime Vidulina iz Pule, to je uvod u ciklus oplemenjivanja kamenih blokova koje će se postaviti u park između crkve Presvetog Trojstva i župnog stana. Cijeli projekt bi se realizirao u četiri godine, po osam kamenih blokova svake godine. Osobito ga raduje što je kolonija okupila kipare iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije i Hrvatske, najmlađem kolegi je 29 a najstarijem 78 godina.

- (IKA) – Desete večeri hrvatske izvandomovinske lirike "Da uzmognemo očuvati jezik pradjedova" održat će se u Zadru 19. i 20 srpnja u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Hrvatskoga svjetskog kongresa, Pjesničke udruge Hrvatske izvandomovinske lirike New York i Družbe Braća hrvatskoga zmaja - Zmajski stol u Zadru.
Svečano otvorenje uz prigodni kulturni program održat će se u ponedjeljak 19. srpnja u 18 sati u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, Obala kralja Petra Krešimira IV. 2.
Drugoga dana, u utorak 20. srpnja, program će se s početkom u 18 sati održati u klaustru samostana Sv. Frane, Trg Sv. Frane 1 u Zadru.
Večeri hrvatske izvandomovinske lirike tradicionalna je kulturna manifestacija na kojoj se okupljaju hrvatski pjesnici Amerike i Kanade, a ove godine će im se pridružiti i hrvatski pjesnici iz Europe, Južne Afrike i Australije.

- (KTA) "Vidovačke ljetne večeri mira". Na najvećim orguljama u Bosni i Hercegovini, koje su prošle godine izgrađene i blagoslovljene pod nazivom „Orgulje mira“ u župnoj crkvi u mjestu Vidovice kod Orašja na Savi, započele su u subotu, 17. srpnja projekt pod imenom: „Vidovačke ljetnje večeri mira. Riječ je o jednotjednom međunarodnom orguljaškom festivalu. Ono što nas zanima je program za ovaj tjedan.
Na blagdan sv. Ilije, zaštitnika BiH, 20. srpnja će nastupiti Andreas Schönenberger, Švicarska, orguljaš iz Thalwila i poznat interpret Bachovih djela sa sljedećim programom:
Johann Sebastian Bach, Präludium C-Dur BWV 545/1 1685 – 1750 Largo aus Triosonate C-Dur BWV 529 Fuge C-Dur BWV 545/2
Max Reger, aus op. 59: 1874 – 1916 Benedictus Te Deum
Christian Heinrich Rinck, Flötenkonzert F-Dur 1770 – 1846 Allegro maestoso, Adagio, Rondo
Johann Sebastian Bach, Toccata in d-Moll, die Dorische BWV 538/1 Adagio e dolce aus Triosonate d-Moll BWV 527 Fuge d-Moll BWV 538/2
Gustav Adolf Merkel, Fantasie d-Moll op. 176 1827 – 1885 Moderato assai, Adagio, Moderato assai, Allegro
Louis James Alfred, Lefébure-Wély Communion en fa majeur 1817 – 1869 Sortie en sol mineur

U Srijedu, 21. srpnja će Gosp. Scheifele dati još jedan koncert sa sljedećim programom:
Jean Langlais, Chant de Joie 1907-1991 Chant de Paix Aus "neuf Pičces"
Johann Sebastian Bach, Fantasia super "Komm heiliger Geist" BWV 651 1685-1750 "Komm heiliger Geist" ŕ 2 claviers et pédale BWV 652
Sigfrid Karg-Elert, Sinfonischer Choral "Jesu meine Freude" op 87/2 1877-1933 Introduzione-Canzona-Fuga con Corale
Johann Sebastian Bach,"Jesu bleibet meine Freude" aus BWV 147 arr. Maurice Duruflé
Percy Withlock, Sortie aus "seven Sketches on the Psalms" 1903-1946

U Petak, 23. srpnja nastupa poznati maestro Josip Magdić, koji je tijekom rata ostao u Sarajevu i stvorio impozantan opus za orgulje u kojem iznosi strahote rata, te je tim djelom jos uvećao svoju svjetsku popularnost:
LA RONDE, op. 167 (9')
JOSIPE, O, MILO IME, varijacije, op. 194 (7')
INTRA VITAM MORTEMQUE, op. 164 (9')
USKRSNE VARIJACIJE, op. 163 (7')
SARAJEVSKE RATNE RAZGLEDNICE, op.159 (18')
- Vijećnica
- Baščaršija
- Gazihusrevbegova džamija
- Katedrala
- Zemaljski muzej
- Ulica darovatelja krvi
- Dobrinja
- Kula /Tower
- Vječna UNPROFOR – Quodlibet
BENTBAŠA, op. 145 (3')
OLUJA, op. 170 (5')

U subotu, 24. srpnja kada dolazi i jedna grupa gostiju iz Švicarske, završavaju ovogodišnje Vidovačke ljetne večeri mira koncertom profesora Dr. Ludger Lohmann.
Johann Sebastian Bach, Präludium und Fuge C-Dur BWV 547 1685-1750 aus den „18 Leipziger Chorälen“: 3 Bearbeitungen über den Choral „Allein Gott in den Höh’ sei Ehr’“ BWV 662-664
Robert Schumann, Fugen über BACH op. 60 1810-1856 nr. 2 Lebhaft nr. 3 Mit sanften Stimmen nr. 6 Mäßig, nach und nach schneller
Felix Mendelssohn-Bartholdy, 6. Sonate d-Moll 1809-1847 über den Choral „Vater unser im Himmelreich“
Franz Liszt, Präludium und Fuge über BACH 1811-1886. (kta)

- (IKA) - U utorak 20. srpnja u Pučkom otvorenom učilištu u Gospiću u 19.30 sati predstavlja se knjiga dr. Manje Kovačević "Na najvišem valu". Riječ je o zbirci tekstova rađenih za vjersku emisiju "Glas Crkve u Lici". Knjigu će predstaviti gospićko-senjski biskup Mile Bogović, kancelar biskupije o. Draženko Tomić, recenzentica dr. Vesna Grahovac-Pražić i sama autorica.

- (IKA) – Vjernici Kozica u utorak 20. srpnja slave blagdan sv. Ilije proroka, župnog patrona te stare biokovske župe pokraj Vrgorca. Središnje blagdansko euharistijsko slavlje je u 10.30 sati. Počinje svečanom procesijom koja polazi iz stare župne crkve svetoga naslovnika na groblju, te se uz vjernike iz Kozica, Vrgorca i okolnih vrgorskih, imotskih i susjednih hercegovačkih župa, upućuje glavnom cestom kroz selo. Povratkom procesije, na otvorenome pred crkvom nastavlja se svečano misno slavlje, predslavi ga fra Stanko Radić iz splitskog samostana Gospe od zdravlja u koncelebraciji s kozičkim župnikom fra Markom Bitangom te više svećenika Biokovskoga dekanata. Pjeva župni zbor imotske župe Gospe od Karmela iz Runovića. Poslije mise oko crkve se nastavlja tradicionalni dernek.

- (IKA) - Blagdan sv. Ilije proroka 20. srpnja, kojega karmelićanski Red časti kao nadahnitelja svoga utemeljenja na gori Karmelu u 13. st., dvostruka je svečanost za šesnaest bosonogih karmelićanki u kloštar-ivanićkom Karmelu Sv. Terezije od Djeteta Isusa. U utorak 20. srpnja na blagdan starozavjetnog proroka, karmelsku svetkovinu, prije rane jutarnje mise u 7.30 sati u samostanskoj kapeli svečana je pjevana Jutarnja. Koncelebriranu propovijedanu misu predvodi ivanićgradski župnik fra Josip Vrbanec u koncelebraciji s gvardijanom fra Tomislavom Božićekom, u kojoj će se održati svečani obred redovničkog oblaćenja postulantice Ljubice Dropulje (31) rodom iz Novog Šehera, koja time započinje novicijat, godinu redovničke kušnje. Svečanu misu pjesmom prati zbor karmelićanki.

- (IKA) - U crkvi Sv. Ilije u Metkoviću na svečev blagdan 20. srpnja prijepodnevna misa je u 10 sati, a predvodi je župnik metkovske župe sv. Nikole don Senko Antunović. Prije mise je ophod oko crkve s kipom sveca.
Svečano misno slavlje u 20 sati misu predvodi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.
Župa se za blagdan pripravlja trodnevnicom u 20 sati. Mladomisnik fra Perica Maslać predvodi misu 17. srpnja. Mlada misa don Mate Brečića bit će 18. srpnja u 10 sati. Drugog dana trodnevne priprave misu u 20 sati predvodi župnik fra Petar Gulić. Nakon mise je koncert župnog zbora Bast iz Baške Vode. Posljednjeg dana trodnevnice 19. srpnja misu predvodi mladomisnik don Mato Brečić. Nakon mise je koncert sopranistice Ilijane Korać. Za orguljama je Davor Ljubić.

- (IKA) - Izložba Gradskog muzeja Senj na temu "Ususret 10. obljetnici osnutka Gospićko-senjske biskupije i imenovanja prvog biskupa mons. dr. Mile Bogovića" otvara se u srijedu 21. srpnja u malom salonu Muzeja Like u Gospiću u 19.30 sati. Izložbu će otvoriti i o njoj govoriti biskup Bogović, Vesna Bunčić iz Muzeja Like i autorica izložbe ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović.

- (IKA) – Župa Sv. Marije Magdalene pokornice u Svirčima na Hvaru, ustanovljena prije više 400 godina, svoju župne nebesku zaštitnicu svečno slavi 22. srpnja. Prijepodnevnu koncelebriranu misu u župnoj crkvi svetičina imena sagrađenoj 1777. nakon ophoda koji počinje u 10.30 sati, predvodi don Pave Gospodnetić, župnik Brusja i Grablja te kapelan u Hvaru.

- (IKA) - U mjestu Mutovran, na istočnoj istarskoj obali, u Vodnjanskom dekanatu, blagdan župne zaštitnice Sv. Marije Magdalene 22. srpnja bit će proslavljen svečanim misnim slavljem „pro populo" u 10 sati. Misu će predvoditi domaći župnik vodnjanski dekan preč. Ivan Princ.

- (IKA) - Na blagdan sv. Marije Magdalene, 22. srpnja, slavi se Dan grada Gospića. U 9.30 sati predviđeno je polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitva kod Spomen križa na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene, u nazočnosti gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića, župnika i dekana Antuna Luketića, svećenika, predstavnika grada na čelu s gradonačelnikom Milanom Kolićem i Županije ličko-senjske na čelu s županom Milanom Jurkovićem, te povijesnim postrojbama iz svih dijelova Hrvatske. U parku Kolakovac biskup Bogović i gradonačelnik Kolić otkrit će spomen bistu Ivana Pavla II., rad akademskog kipara Petra Dolića. Bistu postavlja grad Gospić u spomen na papu koji je prije 10 godina utemeljio Gospićko-senjsku biskupiju.
Potom će u katedrali Navještenja BDM u Gospiću biskup Bogović predvoditi svečano misno slavlje, nakon kojeg će se održati molitva i polaganje vijenaca kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz Domovinskog rata, na Trgu Alojzija Stepinca.

- U čast svete Ane u župi sv Ane u Bjelovaru je od 23 do 25 srpnja trodnevnica koja počinje u 17:30 sati a predvodi p. Marijan Krištofić iz Družbe svećenika srca Isusova.

- (IKA) - Župa sv. Jakova u Marini nedaleko Trogira svečano slavi svoga nebeskog zaštitnika. Na uočnicu blagdana, u subotu 24. srpnja, duhovna je priprava za blagdan naslovnika župe i mogućnost ispovijedi. U nedjelju 25. srpnja u 19 sati ispred župne crkve kreće procesija kroz mjesto, a zatim će svečanu koncelebriranu misu predvoditi šibenski biskup Ante Ivas.

- Ovogodišnje Zavjetno hodočašće na Mariju Bistricu župljani krapinske župe započinju sv. Misom u subotu, 24. srpnja u 18.30 u župnoj crkvi. Nakon mise, ho-dočasnici - pješaci kreću na hodočašće. - U nedjelju, 25. srpnja u 4.30. kreće au-tobus iz Žutnice, a u 5.00 iz Krapine. - U 6.00 kod prve postaje na M. Bistrici za-počinje pobožnost Križnog puta, ulazna procesija, prilika za Ispovijed, osobna pobožnost, okrepa… - u 11.00 sv. Misa - u 14.30 oproštajna procesija

- (IKA) - Trogirska gradska župa sv. Jakova apostola na Čiovu u nedjelju 25. srpnja slavi svog nebeskog zaštitnika. Blagdansku misu u 9 sati predvodi župnik slavljeničke župe fra Ivo Sadrić, a svečanu koncelebriranu misu Trogirskog dekanata u 19 sati predvodit će provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić uz asistenciju svećenika dekanata u kojemu gostuje. U organizaciji župne zajednice sv. Jakova nakon misnog slavlja slijedi koncert na kojemu će nastupiti SKUD Mindula iz Okruga, mlada pjevačica Dina Stipčić, maestro Toni Ivković, ženski trio Ojkavica iz Trogirske zagore i SKUD Izvor iz Generalskog Stola pokraj Karlovca. Vjernički puk Trogira za proslavu blagdana sv. Jakova pripravit će se trodnevnicom koja svakim danom počinje u 19 sati. Mise tijekom trodnevnice predvodit će svećenici Trogirskog dekanata.

- (IKA) – Na blagdan sv. Jakova apostola u nedjelju 25. srpnja u istoimenoj kapelici na Medvednici staro je planinarsko proštenje. Pjevane i propovijedane mise u kapelici Sv. Jakova, koja pripada župi Sv. Franje Ksaverskoga na zagrebačkom Ksaveru kojom upravljaju franjevci trećoredci, slave se u 9, 10.30, 12 te u 15 sati. Kapelicu Sv. Jakova u srcu Medvednice prije petnaestak godina temeljito je izvana i unutra obnovio tadašnji ksaverski župnik fra Vice Blekić.

- (IKA) - U svetištu svetog Ilije na najvišem žumberačkom vrhu Svetoj Geri svečano će se u nedjelju 25. srpnja proslaviti blagdan nebeskog zaštitnika cijelog Žumberaka, svetog proroka Ilije. Liturgijsko slavlje počinje u 12 sati, a predvodit će žumberački biskupski vikar Mile Vranešić i voditelj obnove tog svetišta. Uz okolne svećenike grčkog i rimskog obreda bit će i dvojica ovogodišnjih žumberačkih mladomisnika Daniel Hranilović i Robert Rapljenović. Liturgijsko slavlje pjesmom će uzveličati katedralni zbor iz Križevaca. Cjelokupno ovogodišnje slavlje bit će u ozračju zahvalnosti Bogu i proroku Iliji što se točno pred dvadeset godina počelo s obnovom ovog svetišta koje je bilo stoljećima zapušteno, zaboravljeno i potpuno srušeno, a danas je postalo jedno od prepoznatljivih žumberačkih simbola.

- (IKA) – Ured za duhovna zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije organizira "Ministrantsko ljeto" od 25. do 31. srpnja u svetištu Majke Božje u Vepricu. Bit će to prigoda da u molitvi, prijateljstvu, učenju, igri, planinarenju i kupanju, što bolje ministranti upoznaju Onoga koji nas poziva, ujedinjuje i najbolje vodi kroz život.

- (IKA) - Križevački biskup Nikola Kekić predvodit će u nedjelju 25. srpnja u 11 sati u ukrajinskoj grkokatoličkoj župi Presvete Euharistije u Kozarcu (BiH) liturgijsko slavlje u povodu 100. obljetnice izgradnje tamošnje župne crkve. Grkokatolički vjernici u BiH pripadaju personalnoj Križevačkoj eparhiji, a zbog boljeg pastoralnog djelovanja za njih je oformljen posebni vikarijat. Grkokatolici - Ukrajinci na područje Bosne naseljeni su iz Galicije nakon što je Austrija ušla na područje BiH. Vrijedni i pobožni Galicijani svojim radom krčili su šume da bi došli do obradive zemlje. Njihova vjerska revnost bila je primjer tamošnjim kršćanima. U nekoliko godina uz pomoć Lavovske nadbiskupije uspjeli su u svim mjestima gdje su bile veće zajednice izgraditi svoje crkve u prepoznatljivom ukrajinsko-galicijanskom stilu. Posebno su bogati svećeničkim i redovničkim zvanjima.

- Fra Mario Radman slavi mladu misu u nedjelju 25. srpnja 2010. u 10.30 sati u crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu.

- (IKA) – Na uočnicu blagdana sv. Joakima i Ane u nedjelju 25. srpnja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će procesiju u 10.30 sati i misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Jakova apostola u Dicmu.

- (IKA) - Prigodom proslave 10. obljetnice Gospićko-senjske biskupije, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će euharistijsko slavlje u nedjelju 25. srpnja u 11 sati u Gospiću ispred zgrade Ordinarijata u parku Kolakovac.

Najave ljetnih događanja - Franjevački hod (plan puta)

Izvor: IKA.

Franjevačka mladež od 25. srpnja do 5. kolovoza organizira XVII. hod, pod geslom "Na izvor života".

Kreću od Hrvatske Kostajnice do Cernika, a potom će se framaši uputiti do Franjina Asiza.

Okupljanje započinje u Hrvatskoj Kostajnici u nedjelju 25. srpnja do 16 sati. Prvi dan hoda, u ponedjeljak 26. srpnja, je od Hrvatske Kostajnice do Hrvatske Dubice, a tema je "Od kaosa do sklada".

U utorak 27. srpnja hod će se nastaviti do Jasenovca, s temom "Od grijeha do saveza".

Srijedu 28. srpnja tema "Od ropstva do slobode" obilježit će hod do Novske, a četvrtak 29. srpnja do Okučana tema je "Od nevjere do vjere".

Framaši će hod u petak 30. srpnja do Cernika obilježiti temom "Od smrti do života". U samom Cerniku framaši će se zadržati 31. srpnja, s temom "Od neuspjeha do obilja", te 1. kolovoza "Od novoga života do poslanja".

Dolazak u Asiz predviđen je u ponedjeljak 2. kolovoza. Toga dana framaši će sudjelovati na slavlju u Porcijunkuli, te će pohoditi i crkvicu Sv. Damjana.

U utorak 3. kolovoza pohodit će Greccio i Fonte Colombo. Posljednjeg dana boravka u Asizu, u srijedu 4. kolovoza, ponovno će se okupiti u Porcijunkuli, te pohoditi La Vernu.

Povratak u domovinu predviđen je u četvrtak 5. kolovoza.

Tjedan cijeloživotnog učenja.

16.07.2010.

Ovogodišnji Tjedan cjeloživotnog učenja obilježava se u Republici Hrvatskoj četvrti put, a treći ga put organizira Agencija za obrazovanje odraslih, sada Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Vijeća za obrazovanje odraslih.

Tjedan cjeloživotnog učenja 2009. godine obilježen je na nacionalnoj razini od 28. rujna do 2. listopada u 20 županija i Gradu Zagrebu te se provodio pod sloganom Dodaj znanje iskustvu! Obilježavanju Tjedna priključilo se više od 100 različitih institucija iz cijele države. Tjedan 2009. bio je uspješan nastavak obilježavanja Tjedna 2008. godine koji je proveden u četiri regionalna središta pod sloganom Uči i odluči! Aktivnosti su se provodile na sajmovima obrazovanja, okruglim stolovima, radionicama, predavanjima i sličnome.

Tjedan cjeloživotnog učenja 2010. provodit će se pod sloganom UKLJUČIMO S(V)E! od 8. do 15. rujna. Tjedan počinje obilježavanjem Međunarodnog dana pismenosti, koji se u svijetu obilježava od 1966. godine upravo na dan 8. rujna. Međutim, aktivnosti promocije cjeloživotnog učenja mogu se provoditi tijekom cijelog rujna.

Tjedan cjeloživotnog učenja i obilježavanje Međunarodnog dana pismenosti dio su mjera Programa gospodarskog oporavka Vlade Republike Hrvatske.

Obilježavanje Tjedna u Hrvatskoj poklapa se s Europskom godinom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, koju je proglasio Europski parlament u listopadu 2008. godine.

Zbog toga je tema vodilja ovogodišnjeg Tjedna potaknuti sudjelovanje u cjeloživotnom učenju, povećati svijest svih sudionika procesa obrazovanja, donositelja odluka i cjelokupne javnosti o problemima koje određene društvene skupine imaju pri pristupanju tom procesu, predstaviti rješenja i primjere uspješnog uključivanja socijalno osjetljivih skupina stanovništva te potaknuti dalji razvoj aktivnosti usmjerenih na uključenje svih građana u proces cjeloživotnog učenja.

Neke skupine stanovništva naročito su socijalno osjetljive u pogledu isključenosti iz procesa obrazovanja – osobe s niskom razinom temeljnih vještina, osobe s posebnim potrebama, dugotrajno nezaposleni, pripadnici manjina i drugi. Mogući odgovor na taj problem pruža cjeloživotno učenje.

Ističemo da je moguće odabrati teme i provoditi aktivnosti prema Vašem području djelovanja.

Moja preporuka:
Udruga Spajalica Nada
Predsjednik: Nada Matešić; 091/9078-759
e-mail: nada.matesic @gmail.com

ŠKOLA KREATIVNOSTI I UČENJA
Kroz vid druţenja pozivaju se svi ljudi (skupina ljudi koji su razvedeni, udovice-udovci, samci) dobre volje da kroz različite kreativne radionice i sadrţaje obogate svoj ţivot u pozitivnom i duhovnom smislu. Kreativni sadrţaji provode se kroz zabavni dio druţenja (ples, pjevanje, igre animacije), izlete (zbliţavanje i bolje upoznavanje samoga sebe a i druge oko sebe), sportske aktivnosti (jačanje tijela i duha, jačanje samopouzdanja, borba protiv stresa), kreativne radionice (psihološke teme vezane za svakodnevni ţivot kroz razgovor , jačanje roditeljstva-podrška, radionice o zdravlju i voĎenju zdravog ţivljenja te poticanju pronatalitetne politike, zabavne radionice), izrada raznih predmeta –osijećaj korisnosti i jačanje duhovne snage i volje. Udruga unazad skoro dvije godine biljeţi statistički lijep broj spojenih parova kroz ovakav vid druţenja. Udruga se bavi animiranjem ljudi, uzajamnim pomaganjem, meĎusobnom suradnjom za bolji i kvalitetniji ţivot. Kao pojedinac svatko od nas bi trebao imati i volju i poticaj rada na sebi i jačanju samoga sebe i ţelje da se aktivno uključe u rad Udruge a s time tvorimo lanac povezanosti, udruţenosti, pripadnosti, borbe protiv osamljenosti. Pomaganjem sebi i drugima oko sebe gradimo jaku kariku u društvenom pogledu. Pokrenimo se i krenimo od sebe i učimo svaki dan.
DATUM ODRŽAVANJA 09.09.2010.
CILJ DRUŢENJE I UČENJE o sebi i o drugima oko sebe,osvijestiti zajednicu, uzajamno pomaganje te meĎusobna suradnja.

Najave ljetnih događanja - TJEDNE DUHOVNE VJEŽBE U ŠUTNJI

TJEDNE DUHOVNE VJEŽBE U ŠUTNJI 15.-22.8.2010

Mjesto: dom za DV pri samostanu sestara Karmelićanki u Poredju, Hum na Sutli

Voditelj je p.Slavko Pavin, DI

Prijave: Jadranka 091/24 11 950

Najave ljetnih događanja - Žman

TERMINI
- 18.07. do 24.07. slobodan termin za mlade (od 18 do 35 god.)
- 24.07. do 31.07. slobodan termin za mlade (od 18 do 35 god.)
- 01.08. do 07.08. slobodan termin za obitelji
- 08.08.do 15.08. slobodan termin za obitelji
- 15.08. do 23.08. ZKZ-a i prijatelji (u ovom terminu mogu biti i mladi, stariji, obitelji,...) - ima još mjesta
- 23.08. do 28.08. slobodan termin (otvoren za sve zainteresirane koji imaju duhovni program)
- 29.08. sv. Ivan Glavosjek-župni blagdan, tog dana će biti posebno svečano i zbog tog što se ove godine slavi 750 godina spomena mjesta Žman. Pozivaju se svi patri i časna braća Isusovci i svi drugi svećenici koji su na bilo koji način doprinijeli postanku i održavanju našeg prisustva na Žmanu, mi sudionici laici koji smo dolazili jedanput ili više puta (članovi ZKŽ-a, posebno oni koji nikad nisu bili)

CIJENA SMJEŠTAJA I HRANE (dnevno)

- za odrasle zaposlene osobe = 70kn
- za nezaposlene i studente = 50kn
- za mlade od 14 god. do 17 god. = 40kn
- za one koji su vise angažirani = po dogovoru
- za djecu do 14 god. = bez plaćanja
U cijenu je uračunata i hrana koja se sprema. Procjena je da se dnevno za hranu po osobi troši 30kn.
Dakle ako si student i dolaziš na tjedan dana 50X7=?

PRIJAVE

Krešimir Martinis, 098/9399124, zman@zkz.hr

-Prijave za termin 18.07 – 24.07. primaju se do 14.07. ili sve do popunjenja najkasnije 17.07. (mailom i mob.)
-Prijave za termin 24.07 – 31.07. primaju se do 17.07 (mailom i mob.) ili sve do popunjenja najkasnije 23.07. (samo mob.)
-Za obiteljske termine prijave su do 17.07. (mailom i mob.), a do 31.07. za termine od 01.08. – 08.08. i 08.08.- 15.08. (samo mob.), i od 31.07. do 07.08. za termin od 08.08.-15.08 (mailom i mob.)
- Za zadnje termine od 15.08. do 28.08. prijave su do 17.07. i od 31.07 do 14.08.(mailom i mob.), a od 18.07 do 30.07.(mob.)
- Za 28.08. i/ili 29.08. , prijave se primaju do 17.07., od 31.07. do 14.08. i od 24.08. do 27.08. (mail i mob), a od 18.07. do 30.07. i od 15.08. do 23.08. (mob.)

Poželjno je sa sobom ponijeti:

* posteljinu i vreću za spavanje
* podložak za jutarnju tjelovježbu i rad u grupama
* jastuk (ako vam treba)
* baterijsku svjetiljku (za snalaženje po sobi kad ne želite buditi druge)
* osnovne higijenske potrepštine
* Novi Zavjet + krunicu + bilježnicu/blokić + olovku (ovo nikako nemojte zaboraviti iako vjerujem da to svuda nosite sa sobom;))

Tko može i želi neka ponese:
- flomiće
- ostala likovna sredstva i pomagala

Nemojte zaboraviti
ako mislite da možete uhvatiti nezaboravne trenutke, ta zrnca vremena što klize kroz Božje ruke.

Ne zaboravi ponijeti i:
- kupaći kostim (inače će te točati noge u moru)
- ručnik za kupanje,
- osobne dokumente,
- zdravstvenu iskaznicu,
- kremu za sunčanje, (faktor koji će spriječiti da se crveniš kao sunce u suton)
- obavezno kapu a prema potrebi i sunčane naočale (marka bilo koja;))
- glazbeni instrument koji sviraš (pa makar to bio i češalj umjesto usne harmonike)

Preporučamo ponijeti i pekmez vaše bake;), tjesteninu, rižu, konzerve…Pa nek se nađe….

Najave ljetnih događanja - Salezijanci

14.07.2010.

Konkretne najave o njihovim planovima nemam.
Ono što je došlo do mene da je njihov program bogat i da će svatko naći nešto za sebe.

Najave ljetnih događanja - Prvić

Kako doznajem na Prviću će ove godine biti samo orgarnizirane grupe tj različite zajednice.

Najave ljetnih događanja - Osijek X 2

Dragi prijatelji koji se želite prepustiti vodstvu Duha Svetoga, dođite na zajedničku molitvu:

SRIJEDA, u 20 sati u Novom studentskom domu, s. 125C.

Bog djeluje i dan danas. Čitaj svjedočanstva o tome kako je naša vjera živa. Dođi i uvjeri se u to, ojačaj svoja iskustva, a sa sobom slobodno povedi i prijatelje.

Najave ljetnih događanja - Franjevački hod

17 franjevački hod po redu 27.7 do 5.8 Franjevački hod. Svaka podružnica posebno.
Na kraju svi u Asiz.

VELEČASNI JOSIPE HVALA VAM NA SVEMU.

13.07.2010.

(IKA) - Svećenik u miru mons. Josip Frkin preminuo je 11. srpnja u zagrebačkoj bolnici „Fran Mihaljević" u 80. godini života i 53. godini svećeništva. Misa zadušnica služit će se u četvrtak 15. srpnja u 16.30 sati u crkvi Sv. Anastazije u Samoboru, a pokop će biti nakon mise na mjesnom groblju.
Mons. Josip Frkin rođen je 22. srpnja 1930. godine u Domaslovcu kraj Samobora, kao prvo od petero djece Ane i Josipa. I Josip Frkin, kao i mnogi svećenici i bogoslovi tada, u vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća, proživljavao je svoju kalvariju. Bilo je to vrijeme raznih svjetovnih ponuda, uvjeravanja, razgovora i prijetnji od tadašnjeg režima. Kao i u dječačkim danima tako i kasnije kao bogoslov i svećenik on se uvijek stavljao pod zaštitu Majke Božje. Za svećenika je zaređen na blagdan apostolskih prvaka 1957. godine. „Isuse daj da, kao i Ti, ljubim Crkvu i svega sebe za nju predam da se ona učvršćuje i širi!" bilo je njegovo je svećeničko geslo. Kao i tada na mladoj misi tako i u cijelom svećeničkom životu za njegovim stolom uvijek je bilo mjesta za one zaboravljene. S vrata njegova župnog doma nitko nije otišao praznih ruku. Služio je u pet župa, najduže 26 godina u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici. Prvi dekret je stigao za župu Sv. Marije Okićke, imenovan je župnikom. I kako se sve u njegovom životu vrti oko Marije tamo je stigao na svetkovinu Velike Gospe 1958. godine. Na početku župnikovanja nailazi na prepreke, u Okiću su ga pokušali i ubiti. U tome je kraju već bilo pokušaja atentata na svećenika i njemu su na isti način prijetili. Bila je to prva svećenička kušnja. Prijetnja je ponovno stigla za prvi Uskrs u Okiću. Partija je odlučila likvidirati ga u uskrsnoj noći, no zahvaljujući narodu koji ga je okružio živ je stigao do župne kuće. Župa je bila jako razvučena pa se javila potreba utemeljenja nove župe – sv. Josipa radnika u Klinča Selu. Uz zavjete i molitve uspjelo se osnovati župu te je prva misa slavljena 12. lipnja 1960. na svetkovinu sv. Trojstva u preuređenoj prostoriji kraj štalice. Tu je na badnju večer vlč. Frkin doživio ponovni pokušaj atentata te ponovno iskusio Božju zaštitu u svom životu. Nakon šest godina služenja u jaskanskom kraju 1964. godine premješten je u Glinu, gdje 5 godina upravljao dvjema župama, Glinom i Majom. Potom mu je povjerena župa Bl. Marka Križevčanina u Selskoj u Zagrebu. Zatim je služio u Botincu gdje su vlasti dva dana prije blagoslova crkve zazidale ulaz u crkvu i u svećenički stan. Bilo je to 12. studenoga 1969. godine. U toj župi mons. Frkin bilježi i početke novinarskog i izdavačkog rada s kojim je nastavio i u Velikoj Gorici. U Botincu je pokrenuo prvi župni list Zrno koji je stizao do svake vjerničke obitelji. Kako su stvari dolazile na svoje mjesto, a župa nije bila prevelika Josip Frkin dodatno se angažirao. U apostolatu braka i obitelji pronašao je novo nadahnuće.
Sljedeća župa bila je župa Navještenja BDM u Velikoj Gorici, gdje stiže na blagdan Gospe Žalosne 15. rujna 1981. Ondje ostaje do umirovljenja 2007. Dugogodišnji velikogorički župnik Navještenja BDM, mons. Frkin tada i velikogoričko-odranski dekan, 1. srpnja 2007. proslavio je zlatnu misu - 50 godina svećeničkog djelovanja. Njegovom zauzetošću obnovljena je stara župna crkva Navještenja BDM, župna kuća te izgrađen funkcionalan pastoralni centar Nazaret. Tijekom rata brojne izbjeglice i prognanici u njemu su pronašli svoj dom. Uz brojna hodočašća koja je organizirao, vjernici Turopolja posebno vole zavjetno pješačko hodočašće u Mariju Bistricu. Naime početkom Domovinskog rata mons. Frkin se zavjetovao da će ako Velika Gorica ostane nerazorena svake prve subote u rujnu sa župljanima pješačiti u Mariju Bistricu. Tako sve ove godina rijeke hodočasnike pješače u to marijansko svetište. Pokrenu je i list Navještenje koje je i danas mjesečnik za sve tri velikogoričke župe. Nakon umirovljenje kratko vrijeme bio je supsidijarom župe potom duhovnik u samostanu Kćeri Srca Isusova u Lasinji.

Premjera spota Zakon Neba

Dragi prijatelji!!

Pozivamo vas na službenu premijeru SPOTA koji je sniman
za pjesmu Novi svijet, službeni singl nadolazećeg nosača zvuka
PROTIV STRUJE!

Promocija će se održati u clubu Boogaloo, u četvrtak 15.7.2010.
s početkom u 21 h.

Spot u glazbenoj produkciji benda Zakon Neba, Tonija Eterovića,Zorana Švigira i video produkciji Matka Petrića snimljen je ispred zagrebačke katedrale, kao što možete vidjeti iz slika, ali pravi doživljaj video produkcije
možete doživjeti u Boogaloo-u!

U četvrtak će biti pušten premijerno i LIVE SPOT pjesme Zadnja riječ, sa snimkama ovogodišnjeg T-mobile INmusic festivala, na kojem je bend nastupao, u video produkciji Višeslava Foretića!

Nosač zvuka pod nazivom "PROTIV STRUJE" bi trebao izaći krajem ljeta, a nakladnik i izdavač je CRO sacro HKR & CROATIA RECORDS kojima ovim putem zahvaljujemo!

Vidimo se u četvrtak na kavi i druženju uz glazbu i video u Boogaloo-u,
a onda dragi naši prijatelji, na zasluženi nam odmor svima! :-)

Vaš bend ZAKON NEBA!

Najave ljetnih događanja - Koprvnica

12.07.2010.

Župa Blaženi Alojzije Stepinac u Koprvivnici orgarnizira za sve 17 srpnja ljetne aktivnosti u nogometu, stolnom tenisu i uvježbavanju podravskih pjesama od 10 d0 12 sati. Voditelj je Ivica Suvalj
Ista župa 13. i 14. kolovoza, 10-12 sati orgarnizira folklornu igraonicu. Voditeljica je Marija Domanovac.

U istoj župi je svake srijede poslije svete mise MOLITVENO LITURGIJSKA VEČER.

Umro je velečasni Josip Frkin

Jučer je nakon duge i teške bolesti umro velečasni Josip Frkin koji je dugo bio župnik u župi Navještenje Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici.
Ne znam što napisat.
Moram priznat da me nije volio i da je čak htio da odem iz župe, ali nisam.
Sve sam mu odavno oprostio.
Bio je prvi svečenik Grada Velike Gorice u kojoj je službovao dugi niz godina i svi su ga poštivali.
Župa Kurilovac za koju se zalagao na žalost nije doživio.
Njegovi Velikogoričani su mu zahvali za sve što je napravio za njih i njihov grad. Bit će trajno zapisan u analima Grada Velike Gorice kao pošten i predan pastir crkve. Puno je toga napravio i da je mogao napravio bih još.
Osobno sam mu zahvalan za sve drage ljude koje sam upoznao u Gorici i on je zaslužan što mi je Velika Gorica i danas u srcu.
Misa zadušnica i sprovod je u četvrtak 15. srpnja 2010 u 16:30 sati u crkvi Svete Anastasije u Samoboru. Sprovod je odmah iza mise.
Velečasni Josipe.
Hvala Vam na svemu.

Najave ljetnih događanja - Ministranti Split

(IKA) – Ured za duhovna zvanja Splitsko-makarske nadbiskupije organizira "Ministrantsko ljeto" od 25. do 31. srpnja u svetištu Majke Božje u Vepricu. Bit će to prigoda da u molitvi, prijateljstvu, učenju, igri, planinarenju i kupanju, što bolje ministranti upoznaju Onoga koji nas poziva, ujedinjuje i najbolje vodi kroz život. Pozvani su dobri ministranti, primjernog ponašanja, zdravi i koji znaju dobro plivati, odnosno najbolji (nagrađeni) ministranti osnovne škole (od završenog 4. raz. do 8. raz.), ministranti srednjoškolci i studenti, animatori ministranata (svećenici, bogoslovi, mladi, roditelji…). Iz jedne župe može doći najviše 6 ministranata u pratnji jedne ili dvije odrasle osobe (animatori), koji su praktični vjernici i imaju iskustva rada s djecom i ministrantima. Prva grupa ministranata boravi od 25. do 28. srpnja, a druga grupa od 28. srpnja do 31. srpnja. Cijena boravka za sva tri dana za jednog ministranta iznosi 150.00 kn (ostatak podmiruje Nadbiskupija). Za odrasle osobe (svećenici, animatori, roditelji), boravak za sva tri dana je besplatan.
Prijave su na brojeve telefona: don Jure Vrdoljak 098-901-6798; Mario Radunić (učitelj), 091-503-6877; Toni Šinković (bogoslov), 098-178-6620.

Najave ljetnih događanja - Vikend u Karmelu BSI - Vrhovac

(IKA) – Karmelićanke Božanskog Srca Isusova organiziraju u svom samostanu na Vrhovcu 29 u Zagrebu od 15. do 18. srpnja "Vikend u Karmelu BSI".
U molitvi, radu i zajedništvu sa sestrama djevojke koje razmišljaju o redovničkom pozivu moći će bolje upoznati život u samostanu.
Kontakt osoba s. Maja Pavla Bašić, smajapavla@gmail.com.

Duhovna priprava za Gospu Karmelsku i Veliku Gospu u svetištu Gospe od Pojišana

(IKA) – I ove godine u svetištu Gospe od Pojišana u Splitu kroz veliku marijansku devetnicu od 9 subota posvećenih Blaženoj Djevici Mariji - Gospi od Pojišana na poseban način pripremaju se vjernici za svetkovine Gospe Karmelske i Velike Gospe. Ove godine na 9 marijanskih subota hodočaste vjernici 9 župa grada Splita i okolice, a mise tih marijanskih subota predvode njihovi župnici te svojim pjevanjem uveličavaju njihovi župni zborovi. Devetnica je započela u subotu 20. lipnja i odvija se prema sljedećem rasporedu: 10. srpnja misu predvodi župnik župe Gospe Fatimske don Mijo Grozdanić, a pjeva župni zbor Gospe Fatimske; 17. srpnja predvodi župnik župe Sv. Duha iz Lovreča fra Dinko Bošnjak, a pjeva župni zbor iz Lovreča; 24. srpnja predvodi župnik župe sv. Obitelji fra Petar Grubišić, a pjeva župni zbor sv. Obitelji; 31. srpnja predvodi župnik župe Sv. Trojice (Sv. Ante -Poljud) fra Ante Kekez, a pjeva župni zbor; 7. kolovoza predvodi župnik župe Sv. Ivana Krstitelja (Trstenik) don Jenko Bulić, a pjeva župni zbor sv. Ivana; deveta marijanska subota 14. kolovoza je u sklopu uže trodnevnice, misu predvodi dr. Ante Barišić, profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a pjeva župni zbor Gospe od Pojišana, koji će nakon mise održati i prigodni koncert.
Na blagdan Gospe Karmelske 16. srpnja središnju koncelebriranu misu u 19 sati predvodi fra Jure Šarčević, generalni definitor Reda manje braće kapucina iz Rima. Mise toga dana su u svetištu svaki sat od 6 do 11 sati, prilikom kojih je i prigoda za ispovijed. Proslavi blagdana prethodit će trodnevnica koju će od 13. do 15. srpnja predvoditi fra Ante Logara, kapucin, upravitelj svetišta Gospe od Milosrđa u Dubrovniku.

Najave ljetnih događanja - Karlobag

Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića i ove godine od 13. do 15. srpnja organizira duhovnu obnovu za mladiće (osnovna i srednja škola, kao i mladi do 30 godina starosti) koji razmišljaju o duhovnom pozivu, bilo svećeničkom i/ili redovničkom.
Duhovna obnova s temom "Gospodine, što želiš da učinim?" održat će se u kapucinskom samostanu u Karlobagu.
Prijave je radi organizacijskih poslova potrebno izvršiti do 5. srpnja.
Kontakt osoba fra Juro Šimić, promotor zvanja, Sv. L. Mandića 41, 10040 Zagreb-Dubrava, juro.posavljak@inet.hr

Najave događanja od 12 srpnja do 18 srpnja 2010.

- Jučer su počele Modrave dolaskom prve grupe. S tim slijedom 18. srpnja otić će druga grupa. Svima koji idu želim ugodan odmor i radost druženja u ovom raju na zemlji.

- U prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci u ponedjeljak, 12. srpnja u 10 sati započet će 49. redovno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem banjolučkog biskupa Franje Komarice. Zasjedanje će trajati do srijede, 14. srpnja, a završit će konferencijom za novinare u 12 sati. Na zasjedanju se, osim biskupa BK BiH, očekuje i sudjelovanje delegata Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije te Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Beogradu.
Tijekom zasjedanja biskupi će se, između ostalog, osvrnuti na provedbu zaključaka s prošlog zasjedanja i saslušati izvješća svojih delegata s raznih susreta te odrediti osobe koji će ih predstavljati na predstojećim susretima na međunarodnoj razini. Razmotrit će i najvažnije pristigle dopise kao i prijedlog dokumenta o formaciji svećeničkih kandidata. Na dnevnom redu zasjedanja bit će i prijedlog programa sustavne izobrazbe voditelja liturgijskog pjevanja po župama, a biskupi će dati i potrebne smjernice u vezi s izradom dokumenta o televizijskim i radijskim prijenosima liturgijskih slavlja. Također će se osvrnuti na stanje krajevne Crkve u Bosni i Hercegovini uoči predstojećih izbora, a razmotrit će i neke druge teme.
Tijekom zasjedanja predviđen je i susret biskupa s apostolskim nuncijem u BiH nadbiskupom Alessadrom D'Erricom.
Biskupi će sudjelovati i na svečanoj misi u banjolučkoj katedrali u četvrtak, 15. srpnja u 10 sati na blagdan sv. Bonaventure, zaštitnika banjolučke katedrale i biskupije. Euharistiju će predvoditi nuncij D'Errico.
Nakon završenog zasjedanja, u srijedu 14. srpnja u 12 sati bit će organizirana konferencija za novinare u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci.

- Proslavi Gospe Karmelske u karmelićanskoj crkvi u Remetama u Zagrebu prethodi trodnevnica od utorak 13. do četvrtka 15. srpnja, uočnice blagdana. U 18.30 pjevane su svečane Pohvale s pjevanim Litanijama lauretanskim, u 19 sati propovijedana misa. Mise predslave karmelićani o. Stjepan Videk, o. Jure Zečević i remetski župnik o. Anto Knežević. U petak 16. srpnja na samu svetkovinu Majke Božje Karmelske mise su po blagdanskom rasporedu, u 7.30, 9, 10.30 te u 19 sati, kada je svečano središnje euharistijsko slavlje koje predvodi karmelićanski provincijal o. Vinko Mamić.

- (IKA) – Blagdan Gospe od Karmela, istoimena imotska župa Runović svečano slavi u petak 16. srpnja. Proslavi prethodi trodnevna duhovna obnova od utorka 13. do četvrtka 15. srpnja, "užežin" blagdana, kada je u župi zavjetni post. Ujedno je to i dan posvete župne crkve, koju je prije više od 140 godina sagradio tadašnji župnik fra Ivan Glibotić. "Užežin" župne svetkovine Dan je i općine Runović, na koji će u 10 sati predstavnici općinskih vlasti pod središnjim križem na groblju Sv. Mihovila položiti vijence i zapaliti svijeće, a župnik fra Mladen Prolić i fra Rafael Begić, župnik Slivna Imotskoga s molitvom za mrtve podijeliti odrješenje za sve poginule branitelje iz župe, Imotske krajine te sve pale za Hrvatsku kroz povijest. Poslije molitve svečana je sjednica Općinskoga vijeća. Duhovnu obnovu s propovijedanom misom u 19 sati predvode prva dva dana imotski župni vikari fra Ivana Režić i fra Kristijan Stipanović, a završnicu trodnevlja 15. srpnja imotski župnik, dekan i gvardijan fra Zoran Kutleša. Prije mise krunica je s pobožnostima Gospi u 18.30 sati. Na sam blagdan Gospe od Karmela u petak 16. srpnja, prva jutarnja misa je u 8 sati, predslavi je župnik fra Mladen. U 10.30 počinje središnje slavlje s procesijom a misu predvodi i propovijeda fra Josip Grbavac, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju, pjeva runovički crkveni zbor. Završnu blagdansku misu predslavi fra Frano Laco, župnik susjednih Zmijavaca. Uz blagdan izlazi i župni list „Gospa od Karmela".

- (IKA) – U Karmelu u Mariji Bistrici na svetkovinu Majke Božje Bistričke 13. srpnja misu u 7.30 sati predvodit će mladomisnik Branko Risek.
Mise 14. i 15. srpnja u 7.30 sati predvodit će rektor samostanske crkve Bl. A. Stepinca preč. Matija Burja.
Na svetkovinu Majke Božje Karmelske 16. srpnja u 10.30 sati je molitva krunice, u 11 sati svečanu koncelebriranu misu predvodit će mladomisnik Kornelije Grgić.
U sve ove dane bit će prilike za primanje Gospinog škapulara.

- Kuća za smještaj starijih i nemoćnih osoba Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Vrbovcu organizira u srijedu 14. srpnja proslavu spomendana sv. Kamila de Lellisa, zaštitnika kuće.
Euharistijsko slavlje u 11 sati predvodit će bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.
Biskup Huzjak tom prigodom će blagosloviti novopostavljene vitraje u kapeli Kuće s motivima hrvatskih svetaca i blaženika, rad akademskog slikara prof. Zdravka Tišljara.

- (IKA) – Na blagdan Gospe Karmelske u petak, 16. srpnja u Karmelu u Brezovici svečano misno slavlje u 11 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić. Misno slavlje pjevanjem će uveličati zbor župe Savski Gaj iz Zagreba. Istoga dana misu u 17 sati predvodit će dr. Alojzije Hoblaj.
Proslavi blagdana prethodi trodnevnica koju će od 13. do 15. srpnja misama u 17 sati predvoditi fra Marko Medo, TOR, vlč. Odilon Singbo i vlč. Branimir Budimski.

- (IKA) – U župi Gospe Karmelske u Bagalovićima na blagdan 16. srpnja mise su u 4; 5; 6; 7; 8; 10 i 18 sati. Središnju misu u 10 sati predvodi prof. don Ante Mateljan.
Župa se za blagdan zaštitnice pripravlja devetnicom - zornicom u 5, i trodnevnicom u 18.30 sati. Prvu večer misu predvodi fra Marijo Jurišić, drugu fra Petar Gulić i treću fra Pavao Norac Kevo.
Nakon misnih slavlja održat će se koncerti župnog zbora župe Vid; pučkih pjevača župa Neretvanskog dekanata; dječjeg zbora župe Bagalovići, a svira mandolinski sastav iz Vrgorca.

- (IKA) – Dvadeset dvije bosonoge karmelićanke u Karmelu sv. Josipa u Đakovačkoj Breznici u petak 16. srpnja, na blagdan Gospe Karmelske, slave svetkovinu svoga Reda. U novom Karmelu s crkvom (posvećenom u svibnju ove godine) otvorenom i za vanjske vjernike trodnevnica je od utorka 13. do četvrtka 15. srpnja. Nakon krunice i pobožnosti na čast BDM od gore Karmela, propovijedanu misu u 18.30 sati predvodi o. Anđelko Jozić, karmelićanin iz zagrebačkih Remeta. Misa na samu svetkovinu svečana je koncelebrirana poldanica, predvodi je mons. Bože Radoš, duhovnik u đakovačkoj bogosloviji. Karmel u Đakovačkoj Breznici ima 25 bosonogih karmelićanki, od kojih su tri na ispomoći u Karmelu u Kloštru Ivaniću, gdje je veći broj starijih i bolesnih sestara.

- (IKA) – Pod geslom "Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi u Bogu ostaje i Bog u njemu" (1 Iv 4, 16), u župnoj crkvi Sv. Mateja svoje rodne župe Bisko, dr. don Drago Šimundža u nedjelju 18. srpnja u 10 sati svečanom misom proslavit će svoj zlatomisnički jubilej – 50 godina svećeništva (Bisko 1960.–2010.).

- (IKA) – U Karmelu Brezovici u nedjelju, 18. srpnja održat će se proštenje u povodu blagdana Gospe Karmelske. Misno slavlje u 7 sati predvodit će dr. Josip Baričević. Vlč. Đuro Sabolek predvodit će misu u 9 sati, a pjevat će zbor mladih iz Mraclina. Direktor Glasa Koncila vlč. Nedjeljko Pintarić predvodit će misu u 11 sati, a pjevat će zbor župe BDM iz Mrkoplja. Misu u 17 sati predvodit će don Anto Stojić, a misno slavlje pjevanjem će uveličati katedralni zbor iz Bjelovara.

Marija Bistrica - Proslava svetkovine Majke Božje Bistričke (od 7.-13. srpnja)

09.07.2010.

Proslava svetkovine Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici ove godine započinje 7. srpnja u 20 sati svetom misom u kapelici sv. Ladislava u zaseoku Podgorje.

Drugoga dana, 8. srpnja, slavit će se sveta misa kod kapelice sv. Benedikta u zaseoku Podgorje u 20 sati, a 9. srpnja bit će sveta misa i blagoslov novopostavljenog križa s početkom u 20 sati u Humu Bistričkom, odnosno zaseoku Kušići-Kuzmani.

Trodnevna priprava započinje 9. srpnja svetom misom u 18 sati koju predvodi vlč. Branimir Budinski, župni vikar u Utrinama i Zapruđu-Zagreb.

Drugoga dana trodnevnice, 10. srpnja, svetu misu u 11 sati predvodi vlč. mr. Dubravko Škrlin-Hren, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i prefekt u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu.

Trećega dana, 11. srpnja, svetu misu u 18 sati predvodi prečasni Vlado Hren, župnik u župi i svetištu sv. A. Padovanskog-Sesvetska Sela.

Proslavu Majke Božje Bistričke ove godine će uzveličati i klape Ragusavecchia iz Dubrovnika i Klapa Bistrica iz Marije Bistrice svojim zajedničkim koncertom na XII. postaji bistričke kalvarije 11. srpnja s početkom u 20 sati.

U predvečerje svetkovine, 12. srpnja s početkom u 20:30 sati započinje procesija sa svijećama od Bazilike do Prasvetišta na Vinskom Vrhu. Po dolasku u Prasvetište, s početkom u 22 sata, započinje prva sveta misa svetkovine koju predvodi vlč. Branko Risek, mladomisnik.

Na sam dan svetkovine Majke Božje Bistričke, 13 srpnja, mise u svetištu su u 7:30, 9:00, 11:00 i 18:00 sati.

Svečana sveta misa u 11 sati ujedno je i mladomisnička misa vlč. Kornelija Grgića na kojoj će propovijedati dugogodišnji bistrički župnik i upravitelj svetišta, mons. Lovro Cindori, kanonik.

Na večernjem mladomisničkom slavlju u 18 sati propovijeda Miljenko Bošnjak, trajni đakon.

Zvonko Franc

Još nije kasno za turnir u odbojci na pjesku

Ovaj vikend na terenima erste grupe odbojke na pjesku održava se turnir.
Kako doznajem sve počinje oko 10 sati.
Još nije kasno da se prijavite.
Sve informacije na 0994545455 Mate

Počele Modrave

07.07.2010.

Danas su neslužbeno počele Modrave.
Tamo je danas stigla prva predgrupa koja će podić kamp i sve uredit tako da može doći prva grupa.
Iako sam dobio odbijanac, tj ne dozvoljama mi se dolazak s druge strane sam dobio i odbijanac oko godišnjeg odmora na koji idem službeno tek u listopadu.
Predlažem da se neformalno okupljamo na Kamenitim vratima svaki ponedjeljak i petak oko 18:45 sati i molimo za Modrave, patera Luku i sve orgarnizatore i sudionike ovog raja na zemlji.

Najave događanja u Gospiću.

U četvrtak 15. srpnja 2010. u župi sv. Jakova, Donje Pazarišće-Gospić
s početkom u 10 sati fra Ivo će održati jednodnevnu duhovnu obnovu.

Kontakt osoba: don Ivica Miloš, župnik 098 / 973 95 66

TRODNEVNICA - DUHOVNA PRIPRAVA ZA MLADU MISU

22. - 24. srpnja 2010.
U župi Gospe Snježne u Poljacima - Brčko distriht
Voditelj : Mr.sc. Ivo Pavić, OFM
Slavljenički tim: zbor SHALOM iz Županje
Početak programa za sva tri dana je u 16.30h
info tel/fax župni ured: ++387/49/754 047
- SVI SU POZVANI - JAVLJAJU SE ODAZVANI -

Dio Vukovarske dva mjeseca bez tramvaja

Zbog izgradnje kanalizacijskog kolektora na raskrižju ulice grada Vukovara i Radničke, od 5. srpnja do 5. rujna bit će obustavljen tramvajski prijevoz Ulicom grada Vukovara, istočno od Držićeve.

Za vrijeme trajanja radova od raskrižja Držićeve i Ulice grada Vukovara do Savišća vozit će izvanredna autobusna linija, tramvajske linije 2 i 13 prometovat će djelomično izmijenjenim trasama, a linija 3 bit će ukinuta.

Trase linija

Linija 2: Črnomerec – Glavni kolodvor – Autobusni kolodvor – Zapruđe

Linija 13: Kvaternikov trg – Trg žrtava – Glavni kolodvor – Trg bana Josipa Jelačića – Savska – Ulica grada Vukovara – Zapruđe

Od subote tramvaji ne voze Zvonimirovom i Šubićevom

Od subote 10. srpnja do nedjelje 25. srpnja, zbog zamjene tramvajskih tračnica, križališta i srcišta na raskrižju Zvonimirove i Šubićeve, obustavlja se tramvajski promet Zvonimirovom, od Trga žrtava fašizma do Borongaja, i na dijelu tramvajske mreže od Branimirove do Kvaternikovog trga.
Uvodi se izvanredna autobusna linija Trg žrtava fašizma – Borongaj koja će voziti trasom:
Trg žrtava fašizma – Kneza Višeslava – Branimirova – Zavrtnica – Banjavčićeva – Heinzelova – Zvonimirova – Borongaj i·Borongaj – Zvonimirova – Heinzelova – Banjavčićeva – Ljudevita Posavskog – Kneza višeslava – Bauerova – Trg žrtava fašizma.

Tramvajske linije 1 i 8 se ukidaju, a linije 2, 5, 7, 9, 13 i 17 prometovat će izmjenjenim trasama. Linija 3 i dalje ne vozi!

Trase linija
Linija 2 (kao do sada): Črnomerec – Glavni kolodvor – Autobusni kolodvor – Zapruđe
Linija 5: Prečko – Savska cesta – Ulica grada Vukovara – Držićeva – Branimirova – Draškovićeva – Mihaljevac
Linija 7: Savski most – Sopot – Zapruđe – Držićeva – Branimirova – Draškovićeva – Vlaška – Dubrava
Linije 9 i 17 prometuju skraćeno do Trga žrtava fašizma!
Linija 13: Trg žrtava fašizma – Glavni kolodvor – Trg bana Josipa Jelačića – Savska – Ulica grada Vukovara – Zapruđe.
Umjesto tramvaja noćne linije 32 vozit će autobusi, uz izmjenu dijela trase: Prečko – Trg bana Josipa Jelačića – Trg žrtava fašizma – Kneza Višeslava – Branimirova – Zavrtnica – Banjavčićeva – Heinzelova – Zvonimirova – Borongaj i Borongaj – Zvonimirova – Heinzelova – Banjavčićeva – Ljudevita Posavskog – Kneza Višeslava – Bauerova – Trg žrtava fašizma – Trg bana J. Jelačića – Prečko.

Osniva se ekipa za odbojku i za nogomet

06.07.2010.

Volio bih igrat nogomet ili odbojku a nemaš ekipu?
Nema problema.
Prijavi se u ekipu 'Prijatelji'
Prijave se primaju za malonogometnu ekipu (dečki) i mješovitu odbojkašku ekipu (djevojke i dečki).
Ekipe će se natjecat u
Mali nogomet u 4 ligi Katoličke malonogometne lige - Zagreb
Odbojka u mješovitoj ligi Katoličke odbojkaške lige - Zagreb.
Utakmice su subotom tokom dana na terenima koje odredi orgarnizator.
Ne možeš igrat a volio bih biti dio ekipe?
Nema problema i ti si dobro došao.
Kako nemamo sponzora tj tražimo ga ali ne možemo ga naći pa možeš ako hočeš i financijski pomoć jer sudjelovanje u ligama moramo i platit. Kako sada stvari stoje liga će nas koštat 2500 kuna za nogomet i 2500 kuna za odbojku za cijelu sezonu.
Poslan je dopis uredu za obitelj HBK da nas oni podrže. Uskoro kreće i kontakt sa povjerenikom za sport Zagrebačke nadbiskupije oko pomoći za financiranje nastupa u ligama.
Godine nisu važne kao i dali si dobar ili loš u nekom od sportova.
Važno je da možeš sudjelovat ili bodrit ekipu.
Radim na tome da dobijemo i teren za trening.
Sve informacije na mail: seljandavor@gmail.com .

Najave ljetnih događanja - Postira - Brač

Ekipa,
jos ima mjesta za ljetovanje Salezijanske mladezi na Bracu na Postirama (12. - 17. Srpnja 2010.) Ova grupa je namijenjena uglavnom srednjoskolcima. Cijena: 600kn. Ukoliko je jos netko zainteresiran, javite mi se putem fejsa ili na email (sibalici@gmail.com).

Najave ljetnih događanja - Baške Oštarije

05.07.2010.

Od 18. do 25. srpnja u organizaciji Ureda HBK za mlade i povjerenstva za pastoral mladih održati će se Opća specijalizacija animatora na Baškim Oštarijama. Na specijalizaciji će uz animatore instruktore sudjelovati 70 sudionika. =))

Najave događanja od 5. do 11. srpnja

04.07.2010.

- U Kotoru u Boki Kotorskoj održat će se od 5. do. 8. srpnja 2010. susret misionara i misionarki Crkve u Hrvata. Hrvatska danas ima 95 misionara i misionarki u Africi, Latinskoj Americi, Oceaniji i misijskim područjima Europe. Takvi se susreti održavaju svake godine u jednog od nad/biskupija u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Za ovogodišnji susret, dvadeset i drugi po redu, izabrana je Kotorska biskupija koja je u sastavu Splitske metropolije.
Na susretu će sudjelovati trinaestero misionara i misionarki koji dolaze iz D. R. Konga, Tanzanije, Ugande, Burundija, Benina, Kenije, Brazila, Meksika, Rusije i Islanda.
Uz misionare i misionarke na susretu će sudjelovati mons. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški i predsjednik Vijeća za misije Hrvatske biskupske konferencije. Zatim dr. Milan Špehar, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, mr. Tomo Knežević, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini. Na susretu će sudjelovat i biskupijski ravnatelji Papinskih misijskih djela iz svih nad/biskupija u Hrvatskoj te Bosni i Hecegovini i djelatnici središnjih misijskih ustanova iz Zagreba i Sarajeva.
Kao gost sudjelovat će biskup Clemens Pickel iz biskupija Saratov u Rusiji. U toj biskupiji djeluju dvije hrvatske misionarke iz Družbe karmelićanki Božanskog Srca Isusova. Na susretu će sudjelovati i mons. Jan Dumon, generalni tajnik Papinskog misijskog djela sv. Petra apostola iz Vatikana.
Susret počinje 5. srpnja u 18 sati koncelebriranim misnim slavljem u kotorskoj katedrali koje će predvoditi biskup Slobodan Štambuk. U utorak 6. srpnja misionari i misionarke imat će prije i poslije podne izlaganja o svom misionarskom radu. U srijedu, 7. srpnja predviđen je izletnički dio te će sudionici razgledati prirodne ljepote i kulturno – povijesne znamenitosti Boke Kotorske. Susret završava jutarnjom sv. misom koju će u svetištu bl. Gracije iz Mula predvoditi mons. Jan Dumon iz Rima.
- U organizaciji Matične vrhovne uprave Zajednice Molitva i Riječ u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, Kaptol 29, u Zagrebu od 5. do 10. srpnja pod vodstvom prof. dr. Tomislava Ivančića održat će se Međunarodni studij hagioterapije (I.-IV. stupanj).
Na Studij se pozivaju svi oni koji su zainteresirani za rad u hagioterapiji, a nisu polaznici prošlogodišnjeg ljetnog Studija, kao i oni koji žele utvrditi gradivo iz hagioterapije. Studij će se simultano prevoditi na njemački, engleski i talijanski jezik.
- "Osmi" hodočasnički dan Gospi brze pomoći proslavlja se ovoga mjeseca u četvrtak, 8. srpnja u njezinu svetištu u Slavonskom Brodu. Pod geslom "Blažena ti što povjerova" na sam blagdan mise su po uobičajenom rasporedu. Prvu misu u 6.30 sati predvodi domaći župni vikar Zvonimir Martinović, u 8.30 Matija Žugaj, domaći mladmisnik, u 12 sati Branko Vincetić, u 17.30 Josip Vrančić, u 19 Ivan Ćurić. Na večernjoj misi u 19 sati pjeva Mješoviti pjevački zbor KUD-a "Kristal-Sladorana" iz Županje.
Središnje hodočasničku misu u 10.30 predvodi mo. Ivan Andrić, prefekt Sjemeništa u Đakovu.
Na uočnicu blagdana u srijedu, 7. srpnja misu bdjenja u 18.30 sati predvodi Ivan Lenić, domaći župnik i upravitelj svetišta.
- Katedralni mješoviti zbor zagrebačke katedrale pod ravnanjem dr. Vladimira Babuša i uz orguljsku pratnju Hvalimire Bledštajner u nizu koncerata "Glazbeni doživljaj u katedrali" održat će koncert u subotu 10. srpnja u 19 sati.
Na programu će biti djela "K suncu prosi" (Rudolf Matz), "O srce Sina Božjega" (Josip Kaplan), "Duhovni stih" (Slavko Zlatić), "Ave verum" (William Byrd), "Zdravo naša kraljice" (Josip Kaplan), "Prikazanje" (Adalbert Marković), "Hvali duše moja" (Krsto Odak) i "Ave verum" (Edward Elgar).
- Dvodnevnim svečanostima monasi jedine hrvatske muške benediktinske opatije Svetih Kuzme i Damjana na brdu Čokovac ponad Tkona na otoku Pašmanu u subotu i nedjelju 10. i 11. srpnja slave sv. Benedikta iz Nursije, blagdan svetog utemeljeljitelja svoga Reda i zaštitnika Europe. Proslava počinje u subotu godišnjim susretom oblata, članova svjetovnog benediktinskog reda iz cijele Hrvatske, koji dođu s obiteljima i dva dana sudjeluju sa zavjetovanom braćom u molitvama i misama. U subotu na "vigiliju" blagdana oblati zajedno s monasima mole i pjevaju svečanu Večernju iz monaškog Časoslova, a na sam blagdan i svečanu Jutarnju i Večernju. U nedjelju 11. srpnja na sam blagdan sv. Benedikta, zajedno s monasima, oblatima i mnogobrojnim vjernicima s cijeloga Pašmana, slavi se svečana misa. U samostanskoj crkvi u 11 sati predvodi je fra Tomislav Šanko, franjevac zadarske provincije Sv. Jeronima iz župe Srca Isusova u Zadru. Koncelebriraju benediktinci iz opatije, franjevci iz obližnjeg pašmanskog samostana na Kraju te desetak svećenika s cijelog otoka Pašmana.
- Proslava Dana svetog Benedikta održava se 10. i 11. srpnja u crkvi Sv. Benedikta u Mičevcu. Svečana akademija u povodu blagdana Svetoga Benedikta opata u subotu je 10. srpnja u 20 sati. Na akademiji sudjeluju povjesničarka umjetnosti dr. Ljerka Dulibić s radom "Sveti Benedikt u likovnoj umjetnosti" i arhitekt dr. Tomislav Premerl s temom "Arhitektura i umjetnost kao nužni okvir liturgijskoga slavlja", a nastupa vokalni ansambl Mater Libertatis koji čine sopranistica Iva Krušić, flautistica Ivana Milički i dirigentica Anita Kaić. Misu u crkvi sv. Benedikta u Mičevcu u 10.30 sati predvodi dr. Slavko Slišković, a večernja misa počinje u 18 sati. Na misi pjevanje predvodi VIS "Sv. Benedikt".
- Hrvatsko planinarsko društvo "Stanko Kempny" zagrebačke župe Sv. Nikole Tavelića u Kustošiji, priređuje u subotu 10. srpnja 17. tradicionalno romarsko hodočašće na Mariju Bistricu najstarijom proštenjarskom medvedničkom obilaznicom zvanom Zagrebački romarski put. Polazak je u subotu u 6 sati od pretposljednje tramvajske stanice u Gračanima (prije tunela). U crkvi Majke Božje Kraljice Hrvata na Medvednici, gdje je u 9 sati proštenjarska misa. U 21 sat je noćni križni put po bistričkoj Kalvariji sa svijećama i noćenje - planinarski – na otvorenom prostoru dvorišta bstričkog Karmela. U nedjelju 11. srpnja misa je u 7.30 u kapelici Bl. Alojzija Stepinca u Karmelu s mogućnosti osobne pobožnosti u svetištu, a povratak u Zagreb počinje nakon okupljanja kod kapelice Sv. Ladislava u 10 sati.
Svaki planinar – romar koji prođe stazu Zagrebačkog romarskog puta na kraju hodočašća s križnim putem dobiva spomen - medaljicu s likom Majke Božje s Djetetom Isusom i upisuje se u počasnu knjigu obilaznika. Informacije i prijave na mob. 098/313713 (Tomislav Pavin).
- Milosrdne sestre Sv. Križa iz Đakova u zajedništvu s HKD Napredak, podružnica Bosanski Brod, i župom Sv. Ilije, proroka, Bosanski Brod, organiziraju sjećanje na rad Milosrdnih sestara sv. Križa u Bosanskom Brodu (1909.-1949.). U nedjelju 11. srpnja s početkom u 10 sati u župnoj crkvi Sv. Ilije, proroka u Bosanskom Brodu kratka predavanja o životu, odgojno-prosvjetnom te pastoralnom radu sestara održat će predavači: dr. Andrija Zirdum, mr. Ivan Medved, dr. s. Finka Tomas i prof. s. Estera Radičević. Nakon predavanja euharistijsko slavlje predvodit će pomoćni vrhbosanski biskup dr. Pero Sudar.
- Katolička odbojkaška liga 'Blaženi Ivan Merz' u subotu i nedjelju 10 i 11. srpnja orgarnizira turnir u odbojci na pjesku na Jarunu. Koji će to biti tereni za sada se ne zna. Sve informacije kod orgarnizatora Mate 0994545455

Najava događaja - Zajednica Dobri Pastir

SEMINAR O KOMUNIKACIJI

„Od ploda usta svojih nasitit će se svatko“

10.07.10 (Zagreb Dubrava)

Seminar komunikacije je jednodnevni seminar, dostupan svim zainteresiranima a podrazumijeva promišljanje o komunikaciji kroz Božju Riječ i elemente transakcijske psihoanalize te radionice za prepoznavanje svojih negativnih komunikacijskih obrazaca.

Seminar će se održati u prostorijama Zajednice Treskavička 2b, Zagreb - Dubrava.

Dogovor za zaineteresirane grupe na e-mail adresu: slavica@dobripastir.com Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili mob: 099/315-2200

Najave ljetnih događnja - Zajednica Molitva i Riječ

Možda još nije kasno da se prijaviš
Od 20.07.2010. do 30.07.2010. organizira se duhovna obnova za mlade u organizaciji Područne zajednice Molitva i Riječ Dugo Selo, na otoku Vrniku-Korčula. Prijave kod Lare na broj mobitela 098 263069 ili na e-mail lara3martina@gmail.com. Cijena smještaja u apartmanima i hrane puni pansion za 10 dana je 1250 kn po osobi. Duhovna obnova uključuje osobnu molitvu, kateheze, rad u skupinama, slavljenje zajedničke euharistije, kupanje, sportska natjecanja, društvene igre i izlet u Korčulu. Prijave do popunjenja kapaciteta. Uplata 50% cijene do 30.06.2010.godine. Vidi likn: http://www.youtube.com/watch?v=1T24_jM5SR4

Raspored sv. Misa u Velikogoričkim župama tjekom srpnja i kolovoza 2010

01.07.2010.

Sveti Petar i Pavao Velika Gorica
Radnim danom u 18.30 sati
Nedjeljom u 7, 10 i 18.30

Navještenje B.D.M. Velika Gorica
Radnim danom u 7 i 18:30
Subotom u 7 i 20.15
Nedjeljom 7, 9, 11 i 18:30 sati

Župa Velika Mlaka
Nedjeljom misa je u 11 sati
Radnim danom nema mise

Župa Lomica, Gradići i Petrovina
Radim danom je u 19 sati u Donja Lomica
Nedjeljom
U 9:00 Gradićima Crkva Svetog Antuna Padovanskog
U 11:00 Donja Lomnica Crkva Sveta Tri Kralja
U 19:00 Petrovina Crkva Svetog Mihaela

Susret Dopisne teologije na Kaptolu.

U petak 2 srpnja bit će redovni susret Dopisne teologije u Franjevačkoj crkvi na Kaptolu.
Susret počinje u 19:15 sati u nekoj od dvorana Franjevačkog samostana.

Najave događanja od 28. lipnja do 4. srpnja, dopuna

- U nedjelju, 4. srpnja, nakon tradicionalne Povorke sudionika 44. Đakovačkih vezova, kulturno-turističke manifestacije grada Đakova, svečano misno slavlje u 10 sati, u đakovačkoj katedrali-bazilici Sv. Petra, predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić. Liturgijsko pjevanje animirat će Folklorni ansambl Brod iz Slavonskog Broda.
- Središnju hodočasničku misu za brojne vjernike iz Ogulinskog dekanata i drugih župa predslavit će 4. srpnja u 11 sati u svetištu Gospe od Utjehe u Trošmariji bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.
- U povodu trinaeste obljetnice osnutka Požeške biskupije i desete obljetnice uspostave Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi svečano misno slavlje u požeškoj katedrali u nedjelju 4. srpnja u 18.30 sati predvodi požeški biskup dr. Antun Škvorčević.

Devetnice i trodnevnice uz blagdan bl. Marije Propetog Petković Devetnice i trodnevnice uz blagdan bl. Marije Propetog Petković

Za blagdan bl. Marije Propetog Petković u petak 9. srpnja, uz koji se ove godine slavi sedma obljetnica njezina proglašenja blaženom, u župama gdje pastoralno djeluju Kćeri Milosrđa i u njihovim redovničkim zajednicama Hrvatske provincije Krista Kralja, duhovna je priprava devetnicama i trodnevnicama od 30. lipnja do 8. srpnja, odnosno od 6. do 8. srpnja. Devetnice su u Blaženičinu svetištu rodne župe Svih svetih u Blatu i u župi Sv. Roka u Subotici, a trodnevnice su u zagrebačkim župama Sv. Petra u Vlaškoj ulici, Sv. Josipa na Trešnjevci te u župi Sv. Mirka u Šestinama, zatim u župi Uznesenja Marijina Plina – Stabilna, u župi Sv. Obitelji u Osijeku 4, u župi Marije Pomoćnice u Splitu te u katedralnoj župi Uznesenja Marijina u Dubrovniku. (IKA)

Raspored sv. Misa u Zagrebačkim župama tjekom srpnja i kolovoza 2010

Crkva sv. Antun Padovanski - Sveti Duh
Radnim danom: 7 i 19 sati
Nedjeljom: u 7.00; 8.00; 10.30 i 19.00 sati.

Sveti Ivan Apostol i Evanđelista - Utrine
Radnim danom u 19 sati
Nedjeljom: 7.30, 9, 11 i 19 sati.

ŽUPA BLAŽENE DJEVICE MARIJE ŽALOSNE ŠPANSKO
Radnim danom u 19 sati
Nedjeljom u: 8:00, 11:00 i 19:00 sati
U ŠKOLI Špansko-Oranice sv.misa nedjeljom u 9:30 sati

Bazilika Srca Isusova - Palmotićeva
Radnim danom: 6.00; 6.30; 7.00; 7.30; 8.00; 8.30, 19.00 sati
Nedjeljom: 7.00; 8,00; 9.30; 11.00; 12.15, 19.00 i 20.30 sati

Župa Presvetog Trojstva - Prečko
Radnim danom u 18.30 sati
Nedjeljom: 8, 10 i 18:30 sati

Sveti Jeronim - Maksimir
Radnim danom u 18:30 sati
Nedjeljom: 7, 9, 11 i 18:30 sati

Sveti Josip - Trešnjevka
Radnim danom u 19 sati
Nedjeljom u 7.30, 9.00, 10.15 i 19.00 sati

Sveti Križ - Siget
Radim danom u 18:30
Nedjeljom u 8, 9, 10, 11:30 i 18:30 sati

Župa Sveti Leopold Bogdan Mandić - Ljubljanica - Voltino naselje
Od 18. srpnja do 5. rujna Sv. Mise su u 8.00 i 10.30 sati. U tom razdoblju neće biti večernje sv. Mise nedjeljom.
RADNIM DANIMA - Sv. Mise su u 19.00 sati osim ponedjeljkom

Sveti Matej - Dugave
Radnim danima u 19.00 sati
Nedjeljom i blagdanima u 8.00 i 11.00 sati.

Sveti Nikola Biskup - Stenjevec2
Radnim danom: 7,30 i 19,00 sati
Nedjeljom i blagdanom: 7,30, 9,30, 11,00 i 19,00 sati

Sveti Petar Apostol - Vlaška
Radnim danom u 7.30 i 19 sati
Nedjeljom i blagdanom u 7:30, 9, 10:30 i 19 sati.

Sveti Mihael - Gračani
Radnim danom u 19 sati
Nedjeljom u 8, 11 i 19 sati

Župa Svete Terezije od Djeteta Isusa - Miramarska
Radnim danom u 18:30 sati
Nedjeljom: 8, 9:30 i 18:30 sati

Župa Bezgriješno Srce Marijino - Jordanovac
Radnim danom: 07,00 - u kapelici Sv. Josipa (u kolovozu nema jutarnje mise) i 19,00 - u crkvi
Nedjeljom: 08,00 - RANA MISA
10,00 - ŽUPNA MISA
19,00 - VEČERNJA MISA

Sveti Marko Križevčanin - Trešnjevka
LJETNI RASPORED SV. MISA NEDJELJOM od 4. srpnja do 22. kolovoza: 7:30 10:00 18:30 sati
Radim danom u 18:30 sati
Od 23 kolovoza mise nedjeljom su u 8, 9.30, 11 i 18.30 sati

Župa Uznesenje Blažene Djevice Marije - Remete
Radnim danom u 7 i 19 sati
Nedjeljom: u 7.30, 9.00, 10.30 i 19.00 sati, a na Čretu samo u 9.00 sati.

Sveti Josip Radnik - Gajnice
Radnim danom u 18:30
Nedjeljom u 8.30, 10.30 i 18:30 sati.

Marija Pomočnica - Knežija
Radim danom u 7 i 18:30 sati
Nedjeljom u 7, 9, 10:30, 17 i 18:30 sat

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.